13. února 2010

Artyčoky s lososem

4 artyčoky., 4 PL celerové remulády., PL octa., 4 vejce4 tenké plátky uzeného lososa., několik snítek čerstvého (nebo špetku sušeného) anýzu., citron., sůl., pepř.,
Artyčokům odřízneme spodní část a ručně odstraníme tuhá vlákna. Odstraníme vnější listy. Listy od sebe prsty odtáhneme a zeleninu opláchneme. Malým nožem oloupeme spodní části artyčoků, jako bychom loupali brambory. Nůžkami odstřihneme špičky listů. Spodní část artyčoků potřeme citronovou šťávou, aby nezčernaly. Ve velkém kastrolu uvedeme do varu osolenou vodu a do ní vložíme artyčoky ihned, jakmile začne vřít. Vaříme je 30 minut. Artyčoky necháme okapat, a jakmile mírně vychladnou, otrháme lístky tak, abychom vytáhli štět. Spodní části si dáme stranou na servírovací podnos. V širokém a nízkém kastrolu uvedeme do varu vodu s PL octa. Jakmile voda začne mírně vřít, do hrnečku rozklepneme vejce a z bezprostřední blízkosti ho necháme sklouznout do vody. Celý postup opakujeme s ostatními vejci. Necháme je 3 minuty vařit, potom je vyjmeme z vody naběračkou s otvory a položíme je na kuchyňský papír. Každý artyčok pokryjeme PL celerové remulády, do níž vyhloubíme důlek, abychom do něj umístili vždy po jednom ztraceném vejci. Osolíme a opepříme. Svineme plátky uzeného lososa a každý artyčok jedním z nich ozdobíme. Povrch posypeme několika snítkami anýzu. Artyčoky podáváme vlažné nebo studené. 
Rada: Získáme spoustu času, použijeme-li artyčoky konzervované v přírodním nálevu. Před přípravou je třeba čerstvé artyčoky namočit do octové vody a otočit je. Tímto způsobem se z nich vyplaví nežádoucí hmyz. Pokrmy z artyčoků se nedají uchovávat, proto plněné artyčoky nechystáme dlouho předem.
Obměny: Můžeme vynechat celerovou remuládu, kterou nemají všichni v oblibě.
Doporučené nápoje: Pivo, aquavit, bílé stolní víno, tonik, minerálka.

Listové řezy se šunkou

400 g listového těsta., 4 plátky šunky., 400 g žampionů., 2 šalotky nebo mladé cibulky., 2 stroužky česneku., 30 g másla., snítka estragonu (nebo špetka sušeného)., 2 snítky petržele., vaječný žloutek., sůl., pepř., 
Šalotky a žampiony nadrobno usekáme. Šunku nakrájíme na malé kostičky. V pánvi necháme na másle zesklovatět šalotku, poté přidáme kostičky šunky. K osmažené šunce přidáme přidáme nadrobno nakrájené žampiony. Mírně osolíme, opepříme a několik minut společně opékáme. Přidáme usekaný stroužek česneku, snítku estragonu a usekanou petrželku. Listové těsto překrojíme na půl, každou půlku rozválíme na stejně velké pláty. Jeden plát umístíme na plech a potřeme ušlehaným žloutkem. Do středu umístíme vychladlou směs z pánve a překryjeme druhým plátem těsta, který jsme ve středu na několika místech za sebou ozdobně do špičky prořezali. Naplněné listové těsto k sobě po stranách prsty přitiskneme, potřeme na povrchu rozšlehaným žloutkem, přeložíme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Upečený slaný šunkový závin necháme vychladnout a nakrájíme.
Rada: Stejným způsobem si můžeme připravit i šunkové šátečky. Z listového těsta vykrajujeme čtverečky, které naplníme, přeložíme a po stranách prsty utěsníme.
Doporučené nápoje: Růžové víno, vermut, světlé pivo, minerálka.

Kuře na kyjevský způsob

4 kuřecí prsa s křídly., 250 g másla., 2 PL hladké mouky., vejce., 100 g strouhanky., fritovací olej., sůl., pepř.,
Máslo vyjmeme z chladničky a rozkrájíme ho na čtyři díly. Z nich vyválíme čtyři válečky dlouhé 5 až 6 cm a silné 2 až 3 cm. Zabalíme je odděleně do alobalu a uložíme do mrazničky. Konce kuřecích křídel seřízneme. Maso položíme na prkénko masitou částí dolů a křídla vykostíme. Masitou stranu křídel osolíme a opepříme. Z mrazničky vyjmeme ruličky másla, odstraníme alobal a špalíček másla vložíme do středu masité části každého křídla. Maso kolem másla zavineme do tvaru hrušky. Kost z křídla umístíme doprostřed másla a maso kole kostí dobře utěsníme. Do talíře vsypeme mouku a každý kousek masa v ní obalíme. Ušleháme vejce s PL vody. Osolíme a opepříme. Na talíř vsypeme strouhanku. Kousky masa dále obalujeme v ušlehaném vejci a ve strouhance. Dbáme na to, aby uzavření masa kole kosti bylo těsné. Rozpálíme fritovací olej. Jakmile bude rozpálený na 175 stupňů C, umístíme do fritovacího koše obalená křídla tak, aby v něm stála, a smažíme přibližně 12 až 15 minut. Je-li potřeba maso obrátit, použijeme naběračku s otvory a zbytečně maso nepropichujeme. Podáváme s přírodní rýží. Každý ze stolovníků opatrně maso propíchne, aby máslo mohlo vytékat. Maso propichujeme opatrně, máslo by mohlo vystříknout.
Rada: Aby maso při zavinutí dobře přilnulo ke kosti, můžeme oddělit kousek bílého masa a použít ho na zavázání. Ze stejným účelem si můžeme připravit i "lepidlo" smícháním trochy mouky s vodou.
Doporučené nápoje: Bílé nebo lehké červené víno, pivo nesladké nealkoholické nápoje.

Kohout na smržích

2 mladí kohoutci nebo nemražená kuřata., 2 šalotky nebo mladé cibulky., dl portského vína., kostka slepičího vývaru., oříšek másla., 0,5 dl oleje., 100 g smrků sušených (vymrazováním) nebo bílých hřibů., 400 g zeleného hrášku., sůl.,  pepř.,
Smrže namočíme, aby nabobtnaly. Kohoutky potřeme máslem, osolíme a opepříme. Vložíme je do pekáče, pokapeme olejem a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Pravidelně otáčíme a podléváme. v kastrolu uvedeme do varu sklenici vody. V ní rozpustíme kostku slepičího vývaru a 2 minuty povaříme. Oloupeme a usekáme šalotky, které rozmístíme kolem kohoutků v pekáči. V kastrolu s osolenou vodou spaříme hrášek, dáme ho okapat a uložíme stranou. Do kastrolu se slepičím vývarem vlijeme portské víno a 2 minuty povaříme. Mezitím omyjeme smrže a přidáme je k předchozí směsi. Kohoutky rozkrájíme. Šťávu z vařených smržů scedíme přes sítko. Smrže necháme okapat, šťávu ještě 4 minuty povaříme a pak ji přelijeme kohoutí maso. Pokrm podáváme se spařeným hráškem a smrži.
Rada: Smrže je třeba před přípravou řádně omýt a očistit, abychom je zbavili písku.
Doporučené nápoje: Bílé nebo lehké červené víno, minerálka, pivo. 

12. února 2010

Linecký koláč

200 g polohrubé mouky., 150 g másla., oříšek másla na vymazání formy., 100 g moučkového cukru., 100 g mandlového prášku nebo mletých mandlí., 1/2 KL mleté skořice., 2 nebo 3 hřebíčky., 4 vejce., 200 g husté jahodové marmelády., 2 PL smetany., kůra z 1/2 citronu., moučkový cukr na posypání.,
Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Zatím si uvaříme dvě vejce natvrdo. Necháme je vychladnout, oloupeme a oddělíme žloutky od bílků. v tomto receptu využijeme jen žloutky. Rozmačkáme je vidličkou v hlubším talíři. Nasekáme hřebíčky a citronovou kůru. Do mísy vsypeme mouku, koření, mandlový prášek, citronovou kůru, moučkový cukr a natvrdo uvařené vaječné žlutky. Přidáme změklé máslo a dva syrové vaječné bílky (žloutky si dáme stranou). Vše umícháme na hladké těsto. Bochánek těsta zabalíme do alobalu a uložíme do chladničky. Po 3é minutách oddělíme 3/4 těsta a zbytek vrátíme do chladničky. Formu o průměru 22 cm s hladkými kraji vymažeme máslem Těsto rozválíme na tloušťku 5 až 6 mm a vyložíme jím formu. Naplníme jahodovou marmeládou. Zbylé těsto vyválíme a nakrájíme z něj 6 proužků o šířce 1,5 cm. 2 proužky budou dlouhé 22 cm, 4 proužky o délce 18 cm. Proužky umístíme křížem přes vrstvu marmelády tak, aby vznikla dekorativní mřížka. Po obvodu koláče umístíme dokola silnější pruh těsta, urovnáme ho a uhladíme tak, aby upevnil ozdobnou mřížku koláče. Syrový žloutek smícháme se smetanou a směsí potřeme ozdobnou mřížku. Necháme 10 minut odpočinout v chladničce. Linecký koláč dáme péct do předehřáté trouby na 45 minut. Necháme mírně vychladnout a povrch koláče poprášíme cukrem. Přeložíme z formy na tác a podáváme. Linecký koláč se podává vlažný nebo studený, nikoli ledový.
Obměna: Linecký koláč (Linzertorte) se tradičně připravuje s jahodovou marmeládou, ale můžeme ji nahradit i marmeládou rybízovou, borůvkovou, ostružinovou nebo meruňkovou. 
Doporučené nápoje: Tokajské nebo muškátové víno, vermut, káva, čaj.

Tříkrálový koláč

Listové těsto: připravené z 200 g hladké mouky., 100 g másla.,
200 g mandlového prášku nebo mletých mandlí., 100 g moučkového cukru., 2 celá vejce., žloutek., 75 g másla., oříšek másla na vymazání formy., špetka vanilky v prášku.,
Mouku vsypeme do mísy a zpracujeme s vodou, aby vzniklo pružné těsto. Vytvořený bochánek těsta přikryjeme a uložíme na 10 minut do chladu. Těsto rozválíme válečkem a do středu nakrájíme máslo na kousky. Kraje těsta přehneme přes kousky másla. necháme odpočinout 15 minut. Těsto rozválíme do obdélníku, který bude mít třikrát větší délku než šířku. Pás těsta přeložíme na třikrát, otočíme o čtvrt otáčky, rozválíme a znovu třikrát přeložíme. necháme odpočinout 15 minut. Mezitím si připravíme mandlový krém. V míse zpracujeme máslo, cukr a mandlový krém. v míse zpracujeme máslo, cukr a mandlový prášek. ušleháme dvě vejce a přidáme do krému spolu s vanilkovým práškem. Dobře promícháme, Krém musí být hustá. Formu vymažeme máslem. Listové těsto rozválíme na 0,5 cm tloušťky. Vykrojíme z něj dvě kola o stejném průměru (pomůžeme si např. talířem, který má požadované rozměry). Jedním kolem těsta vložíme plech Na těsto nalijeme mandlový krém tak, aby cm po obvodu těsta zůstal volný. Vodou pomašlujeme po obvodu druhé kolo těsta. Položíme ho na krém a přitlačíme po obvodu prsty ke spodnímu dílu. Nařízneme kraje a na povrchu vytvoříme vzor. Povrch koláče potřeme žloutkem ředěným trochou vody. Pečeme 40 minut v troubě. Před podáváním necháme částečně vychladnout. 
Rada: Listové těsto můžeme koupit hotové chlazené nebo mražené. Tím si přípravu koláče značně usnadníme.
Obměna: Koláč můžeme plnit ovocným kompotem nebo mandlovým cukrářským krémem.
Doporučené nápoje: Jemné bílé víno, sekt, vermut, ovocný džus, káva, čaj.

Koláč plněný švestkami

500 g švestek., 300 g polohrubé mouky., 150 g másla., 110 g moučkového cukru., žloutek., likérová sklenka koňaku.,
Připravíme si máslové těsto. Ručně smícháme mouku a máslo rozkrájené na kousky, špetku soli a 1/2 sklenice vody. Utvoříme bochánek, pomoučíme ho a necháme alespoň 30 minut odpočinout. Švestky namočíme na pár minut do vroucí vody, spaříme je a sloupneme, každou z nich rozpůlíme a vyjmeme pecku.  Ovoce vsypeme do většího kastrolu, přidáme cukr, přilijeme koňak a 1/2 sklenice vody. Dusíme pod pokličkou na mírném ohni asi 20 minut. Těsto rozválíme tak, aby vzniklá plocha byla dvojnásobkem plochy formy, ve které budeme péct. Formu vymažeme máslem a vyložíme částí těsta tak, aby těsto pokrylo částečně i stěny formy. Vychladlé švestky klademe na těsto a rovnáme vypouklou stanou lžíce. Vše překryjeme zbylým těstem a navlhčenými prsty upěchujeme kraje. Špičkou nože na povrchu těsta utvoříme vzor podle vlastního vkusu. Vaječný žloutek ušleháme v míse a mašlovačkou potřeme povrch koláče. Dáme péct do středně vyhřáté trouby na 30 minut. Zapečený koláč necháme před vyklopením z formy vychladnout nebo jej podáváme přímo ve formě. Moučník konzumujeme vlažný nebo studený.
Rada: Na tento koláč můžeme použít i jiné ovoce podle sezony: švestky, slívy, mirabelky, ryngle, které jsou výborné v kompotech a z kterých se také připravuje vynikající marmeláda. Ovoce na koláč nesmí být příliš měkké, rozmáčelo by těsto. Můžeme použít i kompotové švestky, které je třeba před použitím nechat řádně okapat. Koláč ale bude méně šťavnatý. 
Doporučené nápoje: Polosladké červené víno, káva, čaj, minerálka.

Rebarborový koláč

kg rebarbory., 220 g polohrubé mouky, 100g másla., 4 vejce (1 celé + 3 bílky)., 150 g cukru na posypání (vanilkového cukru)., špetka soli., 
Připravíme si máslové těsto. V míse smícháme mouku, celé vejce, 75 g másla a špetku soli. Přilijeme trochu vody, abychom si usnadnili práci s hnětením. Těsto zpracujeme ručně. Z těsta utvoříme bochánek, pomoučíme ho a necháme odpočinout. Mezitím omyjeme rebarboru, pečlivě ji oloupeme a řepíky nakrájíme na malé kostičky. Těsto rozválíme válečkem na plát o tloušťce 0,5 cm. Koláčovou formu hojně vymažeme máslem, vyložíme těstem a na něj klademe kostičky rebarbory. Dáme péct do vyhřáté trouby na 20 minut. Mezitím rozklepneme 3 vejce a bílky ušleháme v misce na sníh spolu se 150 g cukru (vanilkového). Jakmile je sníh tuhý tak, že se lepí na měchačku, šlehání ukončíme. Po 20 minutách pečení vyjmeme koláč z trouby a pokryjeme ho vrstvou sněhu z bílků. Koláč vrátíme do trouby a mírně pečeme dalších 10 minut, aby sníh z bílků ztuhl a utvořil kůrku jako při pečení známých bílkových pusinek. Tato severská specialita se podává vlažná nebo studená.
Rada: Čerstvá rebarbora je k dostání na trzích na jaře. Nejlepší ke konzumaci je v dubnu nebo v květnu. Před konzumací odstraníme skvrnité stvoly a povadlé listy.
Obměna: Rebarboru můžeme přelít směsí 40 g hladké mouky, 60 g smetany, 2 vajec a 60 g moučkového cukru. Koláč zalijeme směsí ještě před pečením. Pečeme v předehřáté troubě 35 minut.
Doporučené nápoje: Dezertní víno, ovocná šťáva, káva, čaj.

Slívkový dort

400 g slív., 250 g polohrubé mouky., sklenka mléka., PL smetany., 50 g cukru., špetka vanilkového cukru., 100 g másla., 2 vejce., malá sklenka pálenky., špetka soli., 
Připravíme si máslové těsto. V míse smícháme 225 g mouky, celé vejce, 75 g másla. Přidáme špetku soli a trochu vody, aby se těsto dobře spojilo, a vše dobře zpracujeme. Jakmile je těsto hladké, vytvoříme z něj bochánek poprášíme ho moukou a necháme hodinu odpočinout. Mezitím pečlivě omyjeme slívy, osušíme je, uprostřed překrojíme a vyjmeme pecky. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr a dobře promícháme. Vmícháme 25 g mouky, znovu promícháme, přilijeme mléko, smetanu a trochu pálenky. Ochutíme špetkou vanilkového cukru. Vše promícháme, aby byl krém hladký. Máslové těsto rozválíme na tloušťku asi 0,5 cm. Koláčovou formu vymažeme máslem a vyložíme ji těstem. Na těsto rozložíme půlky slív. Ovoce přelijeme krémem, poklademe vločkami másla a dáme do předehřáté trouby na 30 minut. Upečený a vychlazený koláč vyklopíme z formy na servírovací podnos. Tento moučník lze podávat vlažní i studený. 
Rada: Slívy dozrávají v průběhu měsíce září a právě v tomto období jsou na trhu nabízeny za výhodné ceny. Na tento koláč vybíráme ovoce, které není příliš měkké.
Obměna: Slívový koláč lze připravit i bez krému. Potřebujeme kg zralých slív. Postup je stejný jako u koláče z mirabelek.
Doporučené nápoje: Lehké stolní víno, káva, čaj.

Hruškový koláč "Bourdaloue"

6 hrušek., 60 g polohrubé mouky., balíček mraženého máslového těsta nebo 0,25 kg čerstvého máslového těsta., celé vejce., 3 vaječné žloutky., 610 g krupicového cukru., 0,5 l mléka., kousek vanilky., 50 g mandlového prášku nebo mletých mandlí., 1/2 likérové sklenky třešňového likéru nebo mandlového likéru., 6 mandlových pusinek., sáček vanilkového cukru., 30 g másla., 2 PL cukru na posypání (vanilkové cukru)., 
Rozmrazené máslové těsto rozválíme a vyplníme jím koláčovou formu. Dno propíchneme vidličkou, překryjeme alobalem a dáme péct do předehřáté trouby na 10 minut.
Připravíme si mandlový krém: V kastrolu smícháme mouku s jedním vejcem, žloutky, 100 g krupicového cukru a špetku soli. Vše dobře promícháme a po troškách přiléváme mléko, které jsme předtím ohřáli s kouskem rozpuštěné vanilky. Nádobu umístíme na velmi mírný plamen a dřevěnou vařečkou mícháme, dokud krém nezhoustne. Potom kastrol sejmeme z ohně, umístíme ho do vodní lázně, přisypeme mandlový prášek a ochutíme trochou třešňového likéru. Připravíme si sirup z 0,5 kg krupicového cukru, vanilkového cukru a 1 l vody. Vaříme 5 minut. Hrušky oloupeme, rozpůlíme a namočíme do sirupu. Necháme je deset minut přejít mírným, potom je sejmeme z ohně. 2/3 mandlového krému potřeme předpečený korpus koláče, rozložíme na něj půlky hrušek vypouklou částí nahoru a překryjeme zbylým mandlovým krémem. Povrech posypeme mandlovými lupínky, které jsme rozdrobili a poprášíme cukrem. Zakapeme rozpuštěným máslem a dáme do velmi rozpálené trouby na 4 až 5 minut. Vyklopíme z formy a podáváme vlažný nebo studený. 
Rada: Máslové těsto připravíme z 225 g polohrubé mouky,, vejce, 75 g másla., špetky soli a 2 PL lžíce vody. Dobře zpracujeme. Můžeme udělat více várek a část dát zamrazit na příště.
Doporučené nápoje: Suché šampaňské, vinný střik, minerálka s citronem.

Jehněčí kýta s míchanými fazolkami

jehněčí kýta o váze přibližně 1,5 kg., 2 stroužky česneku., cibule., 500 g malých bílých fazolí., svazek bylinek., kg čerstvých zelených fazolových lusků., 100 g změklého másla., sůl., pepř., petrželka.,
Bílé fazole vložíme do kastrolu spolu s oloupanou cibulí a svazkem bylinek. Přelijeme 1,5 litrem studené vody. Pomalu na mírném ohni uvedeme do varu. Vaříme přibližně 1 hodinu 30 minut (35 minut v tlakovém hrnci). Oloupeme stroužky česneku. Jeden stroužek vložíme do masa těsně u kosti. Druhý stroužek překrojíme na tři části a vetkneme ho do přehybů masa na spodní část kýty. Kýtu potřeme 50 g změklého másla. Osolíme a opepříme. Kýtu vložíme do pekáče a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme podle váhy kýty: 12 minut každý 0,5 kg. Upřednostňujeme-li maso propečenější, bude doba pečení 15 minut na každý 0,5 kg. Mezitím oloupeme a omyjeme zelené fazolové lusky. 20 minut před podáváním je ponoříme do osolené vařící vody. Vaříme je bez pokličky 15 minut. Jakmile je kýta upečená, vyjmeme ji z trouby. Necháme ji 5 minut odpočinout pod obrácenou mísou. Osolené fazole a fazolové lusky necháme okapat. Obojí podáváme společně nebo každý druh fazolí zvlášť v miskách s oříškem másla a trochou sekané petrželky. Kýtu nakrájíme a plátky rozložíme na mísu. Šťávu, která stekla, přelijeme do omáčníku a podáváme zvlášť.
Rada: Jehněčí maso je nejlepší od konce dubna a začátku května, jakmile se zvířata začnou pást. Kýta z právě odstaveného jehněte má lepší maso než ovčí, protože ovčí maso je nepříjemně cítit vlnou. Jehněčí maso je ale poněkud mdlé chuti, proto je třeba ho víc okořenit během pečení. 
Doporučené nápoje: Lehké stolní víno, mošt, pivo, minerálka.

Grilovaná masová směs

4 malé silně kořeněné párky nebo klobásky., 4 malé jemné párky s cibulovou chutí (chipolatas)., 4 vinné klobásky., 4 jehněčí kotlety., 4 malé hovězí steaky., 4 vepřové panenky., telecí ledvina., 4 rajčata., olej., sladká paprika., provensálské koření., 2 PL hořčice., 4 větší hlavičky žampionů., sůl., pepř.,
Telecí ledvinku očistíme a nakrájíme na kousky. Poprášíme je provensálským kořením, mírně osolíme a opepříme. Jehněčí kotlety a plátky vepřové panenky poprášíme špetkou sladké papriky. Párky a klobásky potřeme trochou hořčice. Vše dáme stranou. Rozehřejeme gril na barbecue. Maso, rajčata a žampiony potřeme olejem. Vše dáme grilovat podle vlastní chuti. Vepřové maso, uzenky a malé kořeněné párky je třeba v každém případě dobře propéct. Před podáváním maso a zeleninu osolíme a opepříme.
Rada: Maso je třeba nakrájet na malé kostky. Ke konci grilování potřeme některé kousky hořčicí, zejména uzenky a vepřové maso.
Doporučené nápoje: Červené víno, pivo, minerálka.

Jehněčí na kari

kg jehněčího ramínka krájeného na větší kostky o 3 cm., 2 Pl oleje., 50 g másla., 2 cibule oloupané a nakrájené nadrobno., PL karí., kostka masového nebo kuřecího vývaru., 2 hřebíčky., bobkový list., špalíček skořice (asi 3 cm)., pepř., trocha hladké mouky., strouhaná citronová kůra., malý kousek čerstvého zázvoru., 50 g hrozinek., zelená paprika., 50 g kešu oříšků., 2 střední rajčata., velká hruška s pevnou dužinou nebo jablko.,
Hodinu před začátkem přípravy namočíme hrozinky do vlažné vody. V pánvi rozehřejeme olej a máslo na rozehřátém tuku osmahneme nadrobno nakrájené cibulky a necháme zesklovatět. Vyjmeme je naběračkou s otvory a odložíme je stranou. Na kostky nakrájené jehněčí ramínko několik minut opékáme na rozehřátém tuku. Zaprášíme trochou mouky a promícháme. Jakmile se maso opeklo, poprášíme ho kari a promícháme dřevěnou vařečkou. Na maso vlijeme připravený vývar z kostky (7 dl vařící vody) a opepříme. Přidáme bobkový list, do nějž jsme zapíchali několik hřebíčku a špalíček skořice. Přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném ohni asi 45 minut. Přimícháme PL strouhaného zázvoru k nastrouhané citronové kůre, přidáme hrozinky a kešu oříšky. Přilijeme trochu studené vody, potom směs vlijeme do kastrolu a přidáme osmahnutou cibulku. Znovu přiklopíme a pokračujeme v dušení. Papriku přepůlíme a nasekáme. Oloupeme rajčata zbavíme je jadérek. Rajčata nakrájíme na kostičky. Nasekanou papriku a kostičky rajčat přidáme do kastrolu. Oloupeme jablko a rozkrojíme je. Vyjmeme jádřinec a odstraníme tvrdé části. Dužinu hrušky nakrájíme na nepříliš tenké nudličky. V případě, že použijeme jablko, nakrájíme je na čtvrtky, 15 minut před dokončením je přidáme k masu. Po 45 minutách dušení masa si ověříme, zda je měkké. Ochutnáme omáčku a dokořeníme kayenským pepřem. Vyjmeme bobkový list a špalíček skořice. Podáváme v nádobě, ve které jsme pokrm připravovali.
Obměna: Kešu oříšky můžeme nahradit strouhaným kokosem. Posypeme jím maso ve chvíli, kdy k němu budeme přidávat jablko či hrušku.
Doporučené nápoje: Lehké stolní víno, pivo, minerálka.

Jehněčí kýta po anglicku

jehněčí kýta (kolem 2,5 kg).,
Vývar: cibule., svazek bylinek (saturejka., bazalka., estragon., tymián., rozmarýn)., KL zrnkového pepře., 4 hřebíčky., 2 dl bílého vína., sůl.,
Zelenina: 4 mrkve., 6 kedluben., 2 cukety., 3 celery., 8 středně velkých nových brambor.,
Omáčka: cibule., 20 g másla., PL hladké mouky., 3 PL kaparů.,
Jehněcí kýtu pečlivě převážeme kuchyňskou nití. Ve velké nádobě dáme vařit 4 litry vody, přilijeme bílé víno, osolíme, přidáme cibuli, do níž jsme vetkli hřebíček, svazek bylinek a zrnka pepře. Do nálevu vložíme kýtu. Přiklopíme pokličkou a necháme vařit asi 15 minut. Během vaření jehněčí kýty oloupeme veškerou zeleninu a nakrájíme ji na kousky. Do vývaru přidáme mrkve, kedlubny, cukety a celer. Vaříme 10 minut a přidáme ostatní zeleninu. Přiklopíme a vaříme dalších 10 až 15 minut. Zelenina by měla být po uvaření mírně křupavá. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme nasekanou cibulku a osmahneme ji na mírném ohni. Zaprášíme moukou a promícháme. Necháme zasmahnout 10 minut a stále mícháme dřevěnou vařečkou. Zeleninu scedíme, vývar vmícháme do jíšky, promícháme, necháme mírně vydusit a přidáme kapary. Po zhoustnutí přidáme zeleninu a brambory a podáváme s kýtou nakrájenou na plátky.
Rada: Jehněčí kýtu je třeba pečlivě převázat nebo ji vykostit, abychom si usnadnili krájení.
Doporučené nápoje: Plnější červené víno.  

11. února 2010

Skopový pilaf

lilek., 2 rajčata., 2 cibule., 800 g skopového ramínka., 2 PL hladké mouky., 200 g rýže., 8 PL oleje., 20 g másla., tymián., bobkový list., špetka papriky., sůl., pepř.,
Maso umeleme, osolíme, opepříme, přidáme větší špetku papriky a ručně tvoříme karbanátky. Karbanátky obalíme v mouce a dáme je smažit do kastrolu na menší množství oleje. Větší lilek oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Rajčata dáme na několik minut spařit do vroucí vody, oloupeme je a nasekáme nahrubo. Cibuli oloupeme a nasekáme. Jakmile se karbanátky osmažily dozlatova, přidáme na pánev polovinu nasekané cibule a na kostičky nakrájený lilek. Zeleninu necháme zesklovatět, potom přilijeme rajčatové pyré a zalijeme větší sklenicí vody. Osolíme, opepříme, přidáme tymián a bobkový list, přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném ohni 40 minut. Mezitím osmahneme zbylou nasekanou cibuli v kastrolu. Přidáme rýži, během 2 až 3 minut ji necháme zabarvit za stálého míchání dřevěnou vařečkou a přelijeme vařící vodou (2 krát 1/2 objemu rýže). Osolíme, opepříme a vaříme 15 až 20 minut, dokud rýže nevstřebá veškerou tekutinu. Nakonec přidáme máslo. Karbanátky rozložíme na mísu. lehce je zalijeme omáčkou a obložíme rýží. Zbylou omáčku podáváme v omáčníku.
Rada: Přidáme 2 dávky šafránu a 2 kostky drůbežího vývaru. V polovině vaření přidáme k rýži hrst hrozinek. Pilaf (slovo původem z perštiny, pak zdomácnělo v turečtině a znamená vařenou rýži) je blízkým příbuzným španělské paelly a italského rizota. Základem je rýže osmahnutá na tuku a na cibuli, potom podlitá přiměřenou dávkou vývaru, J rýži se v polovině vaření přidávají různé další suroviny (maso, zelenina, ryby nebo plody moře) syrové nebo vařené.
Doporučené nápoje: Růžové nebo lehké červené víno, pivo, džus, minerálka.

Obalované jehněčí kotlety

8 jehněčích kotlet., 2 svazečky zeleného chřestu., 4 PL strouhanky., 3 vejce., 4 PL mouky., kostka hovězího vývaru., dl portského nebo jiného dezertního vína., dl oleje., oříšek másla., sůl., pepř.,
Jehněčí kotlety osolíme a opepříme a poté obalíme postupně v mouce, v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Kastrol s osolenou vodou uvedeme do varu, oloupeme zelený chřest a spaříme ho tak, aby příliš nezměkl a zůstal pevný. Jakmile je chřest oblanžírovaný, propláchneme ho pod pod tekoucí vodou, dáme okapat a uložíme stranou. Na pánev nalijeme olej a rozpustíme oříšek másla. Osmažíme na ní jehněčí kotlety na mírném ohni 3 až 4 minuty z každé strany. Poté je odložíme na nahřátou servírovací mísu. Pánev odmastíme, přidáme kousek másla a osmahneme na něm chřest, který přidáme na servírovací mísu k masu. V kastrolu svaříme portské tak, aby se z poloviny odpařilo, přidáme KL mouky a dřevěnou vařečkou promícháme. Rozředíme 2 dl hovězího vývaru z kostky. Necháme pár minut vařit na mírném ohni. Kotlety přelijeme omáčkou z portského vína a podáváme. 
Rada: Chřest oloupeme, bude chutnější. Portské víno je třeba nechat z poloviny odpařit předtím, než do něj vlijeme hovězí vývar.
Doporučené nápoje: Červené nebo bílé lehké či středně plné víno, pivo, minerálka.

Špízy z mořské štiky

mořská štika (700 až 800 g)., 100 g uzeného bůčku., 2 cibule., 3 stroužky česneku., 150 g žampionů., 2 bobkové listy., citron., dl oleje., sůl., pepř.,
Ze štiky nakrájíme plátky, odstraníme kůži a plátky nakrájíme na kostky. Do nádoby vlijeme olej, přidáme drcené bobkové listy, tymián, citronovou šťávu, usekaný česnek, osolíme a opepříme. Přidáme kostky štičího masa, promícháme a necháme naložené alespoň 2 hodiny v chladničce. Potom maso napichujeme na špízy střídavě s uzeným bůčkem, žampiony a cibulí. Uzený bůček nakrájíme na silnější plátky, oloupeme cibule a nakrájíme je na čtvrtky. Žampiony pečlivě očistíme, větší překrojíme. Rozehřejeme gril, špízy potřeme marinádou a opékáme na prudkém ohni. špízy pravidelně obracíme. 
Rada: Špízy si připravíme večer předem a necháme je marinovat přes noc v chladničce. Citronovou šťávu přidáme až nazítří.
Doporučené nápoje: Tokajské víno, pivo, minerálka.

Dietní směs

1 mražená zeleninová směs,1 lžíce oleje,2 vejce (není nutné),sójová omáčka,cibule
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme zeleninovou směs, orestujeme do změknutí,důkladně zakapeme sójovou omáčkou a přidáme vejce.Lze také vynechat vejce a přidat šálek suché vařené rýže.

Cuketový guláš

petrželka,tuk,3 ks cibule,3 cukety,hladká mouka,mletá paprika,bílý jogurt,gulášové koření.
Na tuku zpěnit cibulku,zasypat paprikou a gulášovým kořením.Vsypat na drobné kostičky nakrájenou cuketu,zaprášit moukou a dusit,dokud cuketa nezměkne.V případě potřeby mírně podlít vodou.Nakonec osolit,opepřit,vmíchat jogurt a petržel.

Cuketové karbanátky

1 kg cuket,2 vejce,3 lžíce hladké mouky,200 g strouhaného sýra,1 hlavička prolisovaného česneku,petrželka,sůl, olej na smažení, pepř
Oloupané cukety nastrouháme, osolíme a necháme chvíli stát. Potom slijeme přebytečnou tekutinu a vmícháme vejce, mouku, sýr, česnek, petrželku, osolíme a okořeníme. Rukama tvarujeme karbanátky, které obalíme v mouce a smažíme po obou stranách na oleji. Podáváme s bramborami a salátem, nebo s chlebem a kyselým mlékem.

Cuketová musaka s rajčaty

650 g malých cuket,300 g rajčat,150 g cibule,2 stroužky česneku,500 g moučnatých brambor,70 g směsi bylinek,3 lžíce olivového oleje,sůl,pepř,po 170 ml mléka a smetany,3 vejce,100 g strouhané goudy,strouhaný muškátový oříšek,2 lžíce másla
Cukety očistíme a podélně nakrájíme na plátky, spařená a oloupaná rajčata na kostky. Oloupanou cibuli a česnek posekáme, brambory omyjeme a nastrouháme na plátky. Bylinky posekáme.Troubu předehřejeme na 200 °C. Cibuli a česnek zesklovatíme na oleji. Přidáme rajčata a povaříme. Osolíme a opepříme.Smícháme mléko, smetanu, vejce a sýr. Osolíme, opepříme a okořeníme muškátem. Zapékací formu vymažeme máslem a vrstvíme do ní brambory, cukety, bylinky, rajčata s cibulí a sýrovou omáčku. Každou vrstvu osolíme, poslední vrstvou bude sýrová omáčka pokladená vločkami másla. Zapékáme asi 60 min. a ozdobíme rozmarýnem.

Cibulové brambory

500 g brambor,4 velké cibule,sůl,olej
Brambory omyjem a nakrájíme na plátky ,které klademe na vymazaný plech.Brambory osolíme a zasypeme cibulí nakrájenou na kolečka. Po 5 až 8 minutach promícháme na plechu a necháme péct tak dlouho dokud nejsou brambory měkké.Hlídáme cibuli aby nezčernala. Podáváme jako přílohu k jídlům a nebo samotné.

Celerové palacinky

200 g jemně nastrouhaného celeru,100 g strouhaného sýra,6 vajec,3 lžíce mléka,pepř a sůl
Vejce rozšleháte s mlékem, pepřem a solí, přidáte nastrouhaný sýr a  celer, promícháte. Menší naběračkou nabírejte těsto a smažte po obou stranách do zlatova na teflonu, či minimálním množství oleje. Palačinky nedělejte příliš veliké, ať se vám dobře obracejí.

Bulharka

10 dkg vařených brambor,10 dkg sterilizovaných okurek,10 dkg cibule,10 dkg salamu - tocený.dietní dle chuti,1 malý rajský protlak,1 tatarská omáčka 
Na masomlinku pomeleme suroviny - salám,cibuli,okurky a brambory.Přidáme rajský protlak a důkladně vidlickou promícháme.Nakonec přidáme tatarku a znovu promícháme. Salát je vhodný nechat přes noc uležet. Podává se s topinkou nebo rohlíkem.

Bryndzové halušky

polohrouba mouka,vejce,brambory, sůl, pravá Slovenská bryndza,špek,kysané mléko
Z rozmixovaných brambor, mouky a vajíček udeláme těsto a naházime jej přes otvory přípravku na halušky do vroucí vody. Do připravených uvařených horkých halušek dáme bryndzu a přemícháme společně s na pánvi opraženým špekem. Podávame s kysaným mlékem.

Brokolice zapekaná s nivou

Opláchnutou a rozebranou brokolici vložíme do vroucí, osolené vody a částečně povaříme. Vychladlou brokolici dáme na máslem vymazaný pekáč, posypeme nastrouhanou nivou a dáme do vyhřáté trouby zapéci. Zapečený pokrm zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci a dopečeme do růžova.

Brokolice s mrkví

růžice brokolice,400 gramů mrkve,máslo,sůl,500 gramů brambory
Uvaříme růžici brokolice a oškrábanou mrkev separátně ve slané vodě.Po uvaření scedíme a necháme 5 minut odpočinout.
Po té obojí nasekáme nožem na drobné kousky.Na pánvi rozpustíme rostlinné máslo a na něm brokolici s mrkví 5 minut lehce restujeme.

Brokolice zapečená se sýrem

1 ks brokolice,1ks vajíčko,10 dkg cihly eidam nízkotučné vcelku,1 šlehačka,sůl, koření, podravka,máslo na vymazání pekáčku, 10 dkg šunky (nemusí být)
Brokolici rozebereme na růžičky. Uvaříme v mírně osolené vodě cca 10 min. Brokolici scedíme, vymažeme pekáček máslem. Poklademe brokolicí, posypeme nastrouhaným sýrem. Přidáme koření, pokrájenou šunku, polijeme šlehačkou s rozmíchaným vajíčkem. Dáme péct.

Brokolice ve vinném těstíčku

1kg brokolice,1 vejce,1/4l mléka,1dl bílého vína,200 g polohrubé mouky,sůl,olej
Brokolici uvaříme dopoloměkka a necháme okapat. Z mléka, soli, vína, mouky a vejce připřavíme těstíčko. Růžičky brokolice namáčíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji.

Bramborák zapečený hubový

300-400 g čerstvých hub,1 lžíce sádla nebo oleje,sůl,kmín,700 g brambor,3 vejce,5 lžíc polohrubé mouky,mléko podle potřeby,4 stroužky česneku,majoránka,tuk na vymazání pekáče
Očištěné houby nakrájíme na plátky a na rozehřátém tuku krátce osmahneme v kastrůlku, osolíme, ochutíme drceným kmínem a dusíme, až se všechna tekutina vydusí. Mezitím nastrouháme do mísy syrové oloupané brambory, slijeme vodu, přidáme vejce, mouku, osolíme a podle potřeby zředíme mlékem. Do těsta vmícháme podušené vychladlé houby, lisovaný česnek a hrst majoránky. Vlejeme do vymaštěného pekáče a v troubě zapečeme do zlatova a do křupava.

Bramborák

500 g nastrouhaných brambor,2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, majoránka, cibule, 2 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce mléka, olej
Nastrouhané brambory promíchamé s prolisovaným česnekem, osolíme, okořeníme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, majoránku, v mléku rozšlehaná vejce, mouku a promícháme. Do misky dáme 4 lžíce oleje a ohříváme přibližně minutu, přidáme připravenou směs a upravujeme.

Bramboráčky

8 větších brambor,3 vejce,4 stroužky česneku,2 středně velké cibule,1 lžička majoránky, sůl, mletý pepř, mletá pálivá paprika,
2 lžíce hladké mouky,2 balíčky olomouckých syrečků,olej na smažení
Oloupané brambory nastrouháme na jemno a slijeme z nich přebytečnou vodu. Rozklepneme k nim vejce, přidáme utřené stroužky česneku, nastrouhanou cibuli, podle chuti majoránku, sůl, pepř, papriku a mouku.Vše důkladně zamícháme.
Připravíme si těsto, které by mělo být hustější než na bramboráky. Necháme ho asi pět minut odpočinout. Syrečky nakrájíme na silnější plátky.Do lívanečníku nalijeme olej a necháme ho rozpálit. Pak na něj dáme trochu bramborového těsta. Na těsto položíme plátek syrečku a zakryjeme opět těstem. Naplněný bramboráček upečeme z obou stran do zlatova

Bosáky

750 g syrových loupaných brambor,10 g soli,1 vejce,300 g hrubé mouky.
Na polití: 80 g sádla,1 větší cibule
Brambory nastrouháme, přidáme sůl,vejce a hrubou mouku.Z dobře promíchaného těsta porcujeme, nejlépe lžící, menší knedlíčky a ve vroucí vodě vaříme asi 8 minut.Na sádle osmažíme na drobno nakrájenou cibuli.Po vyjmutí knedlíčků, přelijeme porce sádlem s cibulkou.Příloha k pečenému vepřovému masu s kysaným zelím.

Bleskové jablkové knedlíky

130 g hrubé mouky,200 g měkkého tvarohu,4 jablka,60 g másla,2 vejce,špetka prášku do pečiva,citronová šťáva,sůl,cukr a skořice na posypání,rozehřáte máslo na přelití
Měkký tvaroh utřeme s máslem,přidáme vejce,prosátou mouku,prášek do pečiva a sůl.nakonec do těsta zapracujeme oloupaná a na kostičky nakrájena jablka,které jsme předem pokapali citronovou šťávou,aby nezhnědla.Z těsta vypracujeme kulaté knedlíky.Dva litry vody uvedeme do varu a 15 až 20 minut v ní knedlíky vaříme.Před podávánim posypeme cukrem a skořicí,přelijeme máslem.Labužníkum doporučujeme přidat na závěr tvaroh, smetanu nebo ovocný jogurt.

Bítovská polevka

brambory,hrst krupek lámanka,sůl,kmín,2 větší cibule,máslo,masox a petrželka
Do hrnce vložíme brambory pokrájené na kostičky, krupky a zalijeme vodou,přidáme sůl a kmín a pod pokličkou vaříme.
Mezitím si nakrájíme na jemno cibuli, osmažíme ji na másle dozlatova,jakmile jsou brambory a krupky vařené vlijeme do polévky cibulku i s máslem,přidáme dle chuti masox a zelenou sekanou petrželku.

Ázijské závitky

175 ml vody,300 g mouky,1 lžíce sezamového oleje,1 mrkev,1 paprika,1 cuketa,4 pórky,50 g sladkých lusků,100 g žampionů,50 ml suchého cherry,2 lžíce sojové omáčky,1 svazeček sušeného koriandru,2 stroužky česneku
Do misky připravenou mouku,doprostřed vytlačte důlek a do něj nalijte vroucí vodu.Promíchejte ručním mixérem,aby vzniklo hladké těsto a dejte na několik minut odpočinout.Těsto na pomoučené ploše rozválejte a vykrájejte na kolečka na průměr tak 6 cm.4 plátky potřete sezamovým olejem a na každý položte další kolečko a vyválejte větší placku tak asi 16 cm.Potřete opět sezamovým plejem a dejte opéct na pánev tak 1-2 minuty z každé strany.Nadrobno nakrájejte mrkev,pórek,lusky,a žampiony.Rozmačkejte česnek a se zeleninou orestujte na panvi na lžici oleje.Smíchejte cherry se sojovou omáčkou,1 lžicí sezamového oleje a promíchejte se zeleninou.Přidejte koriandr a dochuťte cukrem a pepřem.Zeleninu dejte na placky a srolujte.

Americký bramborák

brambory,olej,sýr,vejce,sůl,pepř,majoránka
Oloupané brambory nastrouháme na hrubém struhadle a poklademe na pánev s rozpáleným olejem. Rozprostřeme, osolíme. Nastrouhaný sýr nasypeme dokola po krajích bramboráku a doprostřed vlijeme rozšlehané vejce. Osolíme, opepříme a posypeme majoránkou. Smažíme pozvolněji, aby bramborák nebyl uvnitř syrový.

Makrely v alobalu

4 střední makrely., 80 g másla nebo margarínu., 4 PL najemno nasekané pažitky., 2 PL najemno nasekané petrželky.,   pepř., sůl.,
Makrelám odřízneme hlavy a ocasní ploutve. Nařízneme je na hřbetě, odstraníme páteř, ale ryby nepůlíme. Kostru se snažíme odstranit tak, aby na ní neulpělo příliš masa. Makrely omyjeme a osušíme. Osolíme je a opepříme. Na pánvi rozpustíme 40 g másla. Na rozpuštěném tuku osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli. Předehřejeme troubu. Lesklou stranou alobalu potřeme tukem. Alobal musí být dostatečně velký, abychom do něj zabalili čtyři ryby. Polovinu koleček cibule a rajčat, která jsme nakrájeli na plátky, rozložíme na alobal. Zbylé máslo a bylinky rozdělíme a vyložíme jimi útroby ryb. Osolíme a opepříme. Poloviny ryb přiložíme k sobě a upevníme kuchyňskými jehlami. Podle chuti můžeme přidat citronovou šťávu a okořenit rozmarýnem. Makrely klademe na alobal. Na ryby rozložíme zbylá kolečka cibule a rajčat. Makrely zabalíme, vložíme na plech a dáme péct do trouby. Po 20 minutách propíchneme alobal kuchyňskou jehlou v místech, kde je ryba nejsilnější. Pokud jehla proniká do ryby přes odpor, necháme ještě několik minut péct. V opačném případě vyjmeme alobal s rybami z trouby. Alobal s rybami umístíme na servírovací podnos. Alobal rozřízneme a rozložíme okolo ryb. Ozdobíme svazkem petrželky a kolečky citronu. 
Obměny: 1., Nemáme-li k dispozici rajčata, nahradíme je rajským protlakem. 2., Citronovou šťávu nahradíme 1 až 2 PL suchého bílého vína.
Doporučené nápoje: Muškátové víno nebo suché bílé víno, minerálka. 

10. února 2010

Dušený tuňák po baskicku

široký plátek čerstvého tuňáka o váze 1 kg., 2 zelené papriky., 750 g rajčat., 2 velké cibule., 2 stroužky česneku., 2 PL oleje., 4é g másla., svazek bylinek (rozmarýn, saturejka, bazalka, oregano, tymián)., sklenka bílého vína., špetka sekané petrželky., sůl., pepř., 
Oloupeme veškerou zeleninu, u paprik odstraníme jádřince a nakrájíme je na proužky. Rajčata nakrájíme na čtvrtky, cibuli na tenká kolečka, česnek prolisujeme. V hlubokém kastrolu rozehřejeme olej s máslem. Na tuku osmahneme cibule, k nim přidáme papriky nakrájené na proužky. Často mícháme dřevěnou vařečkou. Nakonec přidáme rajčata lisovaný česnek a svazek bylinek. Několik minut mícháme na mírném ohni. Plátek tuňáka omyjeme, osušíme a vložíme do kastrolu na zeleninový základ. zalijeme bílým vínem, osolíme a opepříme. Přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném ohni 40 minut. Z kastrolu vyjmeme svazek bylinek. Tuňáka položíme na hlubokou servírovací mísu, kolem rozložíme dušenou zeleninu. Posypeme usekanou zelenou petrželkou.ihned podáváme.
Rada: Tento pokrm podáváme s vařenou nebo dušenou rýží. Rýže od sebe dobře vsákne šťávu ze zeleninového základu. Pokrm můžeme rovněž podávat s širokými nudlemi nebo s jinými čerstvými těstovinami.
Obměna: Místo paprik a rajčat můžeme použít i jinou zeleninu, například mrkev, kterou necháme lehce zkaramelizovat na lžíci cukru, dále můžeme přidat petržel a podávat.
Doporučené nápoje: Bílé nebo růžové víno, neslazené ovocné šťávy, pivo, minerálka.

Treska na smetaně

750 g tresky (tuňáka nebo jiné větší mořské ryby)., 0,75 l mléka., PL hladké mouky., 30 g másla., 100 g smetany., petrželka nebo kerblík., sůl., pepř., 
Tresku vložíme do hlubokého talíře, kůži směrem nahoru. Zalijeme 0,5 l mléka. Jestliže ryba není zcela ponořená v mléce, přilijeme trochu vody a necháme ji takto naloženou 20 až 30 minut. tresku dáme okapat. Překrojíme ji na poloviny, vložíme do kastrolu kůži dospodu. Zalijeme 0,25 l mléka a podle potřeby přilijeme trochu vody. Na mírném ohni uvedeme do mírného varu a vaříme 8 až 10 minut (podle tloušťky ryby). Po uplynutí předepsané doby sejmeme z ohně a necháme rybu v tekutině, v níž jsme ji vařili. Připravíme si bešamel. V malém rendlíku rozpustíme máslo, přisypeme mouku. Necháme osmahnout 3 až 4 minuty za stálého míchání. Zalijeme 0,25 l studeného mléka, mírně osolíme a opepříme. Promícháme a vaříme na mírném ohni 7 až 8 minut. Tresku dáme okapat. Poté ji položíme na nahřátou servírovací mísu. Smetanu vlijeme do teplého bešamelu a promícháme. Přelijeme přes rybu a posypeme nasekanou petrželkou nebo kerblíkem. Ihned podáváme. 
Rada: při nákupu dbáme, aby treska měla světle žlutou barvu. Omáčku můžeme učinit výživnější přidáním čerstvého vaječného žloutku. Pokrm podáváme tradičně s brambory nebo s rýží. Pro obměnu můžeme tresku podávat se zelím (zelené, bílé, s brokolicí....), které jednoduše uvaříme ve vodě. Na závěr vmícháme smetanu ochucenou citronovou šťávou.
Doporučené nápoje: Müllrt Thurgau, světlé pivo, minerálka s citronem.

Grilované sardinky

800 g čerstvých sardinek., 4 až 5 PL olivového nebo jiného oleje., 1/2 KL rozmarýnu., rajče., dobře omytý a osušený citron, petrželka., pepř., sůl.,
Sardinky omyjeme, odřízneme jim hlavičky a prořízneme břišní dutinu. Vykucháme je a odstraníme páteř. Ještě jednou ryby omyjeme a osušíme je na kuchyňském papíře. Předehřejeme gril. Plech potřeme olejem, na něj klademe sardinky a rovněž je potřeme olejem. Posypeme rozmarýnem a solí. Plech umístíme pod gril. Sardinky opečeme z jedné strany, až budou mít pěknou zlatavou barvu. Obrátíme je a vrátíme plech pod gril. Seřízneme horní část rajčete. Seříznutou část vyhloubíme, aniž ji porušíme, a vnitřek poprášíme trochou pepře a soli. Citron nakrájíme na 8 dílků. Odstraníme jadérka. Rajče ozdobíme kousky citronu a petrželky. Grilované sardinky podle chuti opepříme a případně posolíme. Přeložíme je na servírovací mísu a ozdobíme rajčetem s petrželkou. 
Rada: Sardinky můžeme podávat s rajskou omáčkou, kterou připravíme z čerstvých rajčat. Přidáme pepř a česnek. Sardinky při grilování mají velmi intenzivní rybí vůni. je třeba v kuchyni řáde větrat. Sardinky se nesmí péct dlouho, jejich maso se velmi rychle vysušuje a pozbývá křehkosti.
Obměna: Čerstvé ančovičky nebo malé sledě se dají grilovat stejným způsobem jako sardinky. 
Doporučené nápoje: Suché bílé víno, sekt, vinný střik, světlé pivo, minerálka s citronem.

Treska ve špenátě

600 g tresky., sáček mraženého špenátu (cca 400 g)., 1/4 KL česnekového prášku., nebo jeden rozdrcený stroužek2 PL hladké mouky., sklenka mléka., 100 g strouhaného sýra., sůl., pepř.,
V kastrolu uvedeme do varu litr osolené vody. V ní na mírném ohni necháme na 5 minut spařit rybu. Rybu po spaření necháme okapat a vložíme ji do pekáče. V jiném kastrolu rozmrazíme na mírném ohni mražený špenát. Jakmile je rozmrazen, osolíme ho a opepříme a přidáme česnek v prášku. Poprášíme moukou a promícháme. Předehřejeme troubu na 180 stupňů C. špenát zalijeme mlékem, promícháme a pečeme 3 až 5 minut. Potom přisypeme polovinou strouhaného sýra a promícháme. Takto upravený špenát přeložíme na rybu. Povrch pokrmu posypeme zbylým strouhaným sýrem a vložíme do trouby. Na mírném ohni pečeme 25 až 30 minut. Podáváme v nádobě, v níž jsme pokrm pekli. 
Rada: Mražená treska se k tomuto receptu velmi dobře hodí. Stačí ji rozmrazit ve studeném nálevu na přípravu ryb nebo ve studené osolené vodě s přísadou citronové šťávy, kterou uvedeme do varu. Rybu povaříme v perlící vodě o 2 až 3 minuty méně, než je uvedeno na obalu.
Obměna: 1., Máme-li v oblibě uzenou příchuť, nahradíme tresku uzenou makrelou, kterou povaříme 10 minut ve 0,25 l mléka smíchaného, (podle potřeby) s trochou vody. 2., Aby pokrm měl nakyslou chuť, přidáme ke špenátu malý svazek šťovíku.
Doporučené nápoje: Světlé pivo nebo bílé víno, minerálka.

Kaštanová bábovka

kg kaštanů., 10 kusů kaštanů., 125 g moučkového cukru., 20 kostek cukru., sklenka mléka., 250 g másla., 2 likérové sklenky rumu., 10 kaštanů v cukrové polevě.,  300 g cukrářských piškotů., 
Kaštany zbavíme svrchní kůry a dáme je vařit na 20 až 25 minut do osolené vody. Potom odstraníme tenkou hnědou slupku. Kaštany umeleme, přelijeme mlékem a posypeme moučkovým cukrem. Pečlivě promícháme a přidáme změklé máslo a likérovou sklenku rumu. Do hlubokého talíře vlijeme sklenku rumu s 1/2 sklenice vody. Piškoty v tekutině lehce smočíme a vyložíme jimi dno a stěny bábovkové formy. Piškoty přikládáme ke stěnám bábovkové formy vypouklou stranou. připravíme si světlý karamel. V rendlíku rozehřejeme 10 kostek cukru s trochou vody. Jakmile se šťáva zabarví, vlijeme ji na piškoty. Na dno formy navršíme vrstvu krému, na něj vrstvu piškotů smočených v ředěném rumu a postup opakujeme: střídavě klademe vrstvu krému a vrstvu piškotů až do naplnění bábovkové formy. Bábovkovou formu upěchujeme a zatížíme, například homolí malých talířků a uložíme na 4 hodiny do chladničky. Před podáváním bábovku vyklopíme na servírovací podnos a povrch ozdobíme několika uvařenými kaštany v cukru. Připravíme si karamel z 10 kostek cukru a trochu vody a bábovku jím přelijeme Ihned podáváme. 
Rada: Aby se nám kaštany lépe loupaly, nařízneme kůru a namočíme je na 4 až 5 minut do vroucí vody. Oloupeme kůru i slupku předtím, než je dáme vařit na předepsanou dobu.
Doporučené nápoje: Suché šampaňské, dezertní víno, káva, čaj, minerálka.

Bochánky se šlehačkou

120 g másla., PL moučkového cukru., 150 g prosáté hrubé mouky., 4 vejce., 300 g smetany., sáček vanilkového cukru., sklenička likéru Grand Marnier., 100 g cukru na posypání (vanilkový cukr).,
V kastrolu svaříme 0,25 l vody s 80 g másla, které jsme rozkrájeli na menší kousky, s moučkovým cukrem a špetkou soli. Jakmile voda začne vřít, sejmeme nádobu z plotny a vsypeme do ní najednou celou dávku mouky. Řádně promícháme dřevěnou měchačkou, aby vzniklo hladké těsto. Do těsta postupně přidáváme celá vejce a stále mícháme. Plech vymažeme máslem a lžičkou na něj klademe bochánky těsta o velikosti vlašského ořechu. vložíme do předehřáté trouby na 20 minut, dokud bochánky "nenaběhnou" a dokud nejsou upečený dozlatova. Mezitím si ve větší míse ušleháme šlehačku s vanilkovým cukrem. Než budeme plnit pečivo, uložíme si krém do chladničky. Jakmile jsou bochánky upečené, necháme je vychladnout. Vychladlé bochánky po stranách nařízneme, abychom je mohli naplnit šlehačkou. Naplněné bochánky narovnáme do pyramidy na servírovací tác, poprášíme vanilkovým cukrem a podáváme.
Rada: Pečivo musí být dokonale propečené, proto je třeba přísně dodržovat předepsanou dobu pečení. Jinak by mohlo "klesnout" a zrakový ani chuťový efekt by nebyl dokonalý. V obchodech pořídíme šlehačku ve spreji, která je připravená k okamžitému použití. Nemusíme tak šlehačku připravovat sami a navíc si usnadníme práci s plněním. 
Doporučené nápoje: Vlašský ryzlink nebo jiné polosladké bílé víno, ovocná šťáva, káva, čaj.

Nadívané tykve na marocký způsob

4 středně velké tykve (cukety)., 150 g vyloupaných krevet., 50 g tvarohu., 30 g smetany., 2 vaječné bílky., stroužek česneku., 10 lístků čerstvého nebo sušeného koriandru., sůl., pepř., několik lístků hlávkového salát.,
Tykve (cukety) osušíme, ale nebudeme je loupat. Nakrájíme je na špalíčky dlouhé 6 až 7 cm. Špalíčky umístíme do kulaté mísy, která je vhodná k pečení v mikrovlnné troubě. překryjeme je potravinářskou fólií a dme péct na maximum na 3 minuty. Lžičkou s ostrým okrajem tykve (cukety) vydlabeme, tak aby vrstva dužiny tvořila dno. Vydlabanou dužinu dáme na několik minut okapat přes jemné síto. Vyloupané krevety propláchneme a vsypeme je do mísy, kde je rozmixujeme s tvarohem, smetanou, stroužkem oloupaného česneku, lehce ušlehanými vaječnými bílky, dužinou z tykví (cuket) a s opláchnutými lístky koriandru. vše promixujeme přibližně minutu. Osolíme a opepříme. Směs rozdělíme do vydlabaných tykví (cuket). Takto naplněné tykve (cukety) vrátíme do mísy vhodné na pečení v mikrovlnné troubě. Troubu nařídíme na maximum a tykve (cukety) pečeme 3 minuty. Po uplynutí této doby je necháme pár minut odpočinout. Listy hlávkového salátu opláchneme s nůžkami je rozstříháme na nudličky. Rozdělíme je na dno servírovací mísy. Nadívané tykve (cukety) klademe na nudličky hlávkového salátu a podáváme vlažné nebo vychladlé.
Rada: Tykve (cukety) používáme mladé, nepřerostlé (do 30 cm.)
Obměny: 1., Nemáme-li dispozici čerstvý koriandr, použijeme suchá zrnka tohoto koření. 2., Koriandr nahradíme směsí sladké papriky a kayenského pepře. 3., Tento pokrm vylepšíme, budeme-li ho podávat s omáčkou. Na 30 g sádla zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a zalijeme 0,25 l rajčatového pyré a 0,25 l vývaru. Ochutíme petrželkou, sejmeme z ohně a před podáváním vmícháme do omáčky 125 g smetany.
Doporučené nápoje: Šedé burgundské víno nebo jiné kvalitní bílé víno, světlé pivo, minerálka.

9. února 2010

Bramborová sláma

6 brambor., olejová lázeň na smažení., sůl., 
Brambory oškrabeme a najemno ustrouháme. Brambory namočíme na přibližně na hodinu do vody, aby se z nich vyplavilo co nejvíce škrobu. pečlivě je opláchneme, necháme okapat a osušíme v utěrce. Zahřejeme olejovou lázeň a po malých hrstkách do ní ponoříme ustrouhané brambory. Pomocí naběračky s otvory pravidelně bramborovou slámu mícháme, dokud smažením nezíská lehce jantarovou barvu. Jakmile jsou brambory osmažené, necháme je okapat a vysypeme na savý kuchyňský papír. Bramborovou slámu posolíme jemnou solí a urovnáme na mísu. Podáváme vlažnou nebo studenou. 
Rada: Doporučujeme ustrouhat si brambory večer předem a nechat je namočené ve studené vodě v chladničce přes noc, aby se vyplavilo co nejvíce škrobu. Během smažení bramborovou slámu pravidelně mícháme, aby se proužky brambor navzájem neslepovaly. 
Doporučené nápoje: lehké stolní víno, pivo, limonáda, sodovka.

Strouhané cukety se sýrem

50 g másla., 1/2 sklenice mléka., 1/3 sklenice kulaté rýže., 4 cukety., 2 střední cibule., 250 g čerstvé brynzy (ovčího sýra)., 80 g tvrdého sýra., 2 stroužky česneku., 10 snítek petržele., 4 snítky čerstvého estragonu (nebo špetka sušeného)., 12 malých rajčat (tzv. rybízových)., sůl., pepř., sladká paprika.,
Rýži propláchneme a vsypeme ji do nádoby s PL vody, přiklopíme pokličkou a předvaříme ji 3 minuty na prudkém ohni.  Cukety omyjeme a podélně nakrájíme. Vykrojíme je a najemno nastrouháme do mísy. Usekáme cibuli, česnek, petržel a estragon. Přidáme k nastrouhaným cuketám a promícháme. Nastrouháme tvrdý sýr do mísy a přidáme ovčí sýr a mléko. Promícháme, přidáme rýži a znovu promícháme. Vše přeložíme do zapékací mísy. urovnáme povrch. Zapékací mísu překryjeme průsvitnou fólií a na 3 až 4 místech propíchneme. Pečeme v troubě 12 minut na maximální teplotu. Mezitím omyjeme malá rajčata a podélně je rozpůlíme. Dvě minuty před koncem pečení ozdobíme varnou nádobu půlkami rajčat seříznutou plochou dolů. Přikryjeme. Je-li potřeba, fólii vyměníme za novou a opět ji proděravíme na několika místech. Pekáč otočíme a pokračujeme v zapékání. Před podáváním necháme 5 minut odpočinout.
Rada: Tento pokrm, doplněný salátem představuje hlavní jídlo. Pro velké jedlíky mohou takto zapečené cukety být přílohou ke grilovaným jehněčím kotletám.
Obměna: ovčí sýr lze nahradit čerstvým odstředěným tvarohem.
Doporučené nápoje: Lehčí červené víno, mošt, minerálka.

Zapékané lilky

kg lilků., 4 vejce., stroužek česneku., oříšek másla., 2 PL oleje., 50 g strouhaného sýra., kerblík nebo špetka anýzu., pažitka., sůl., pepř.,
Lilky vložíme na 30 až 35 minut na mřížku do předehřáté trouby. jakmile jsou měkké, pečlivě je oloupeme a rozmačkáme na pyré. Pyré v míse osolíme, opepříme a přidáme oříšek másla a 2 PL oleje. Vejce ušleháme jako na přípravu vaječné omelety a přilijeme je ke směsi. Dále ještě přidáme stroužek lisovaného česneku, najemno nasekanou cibulku a kerblík. Vše pečlivě smícháme. Směs přeložíme do vymazané zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a dáme na 15 až 20 minut zapéct do předehřáté trouby. Ihned podáváme v zapékací míse.
Rada: Recept na obměnu známé řecké musaky. Plátky lilku spaříme 20 minut ve vroucí vodě, do níž jsme přidali PL oleje. Takto připravené plátky opečeme na olivovém oleji. Do pekáčku klademe na sebe plátek lilku, mleté maso (skopové, hovězí), na oleji lehce osmaženou cibulku, strouhaný parmezán, skořici nebo muškátový oříšek. Přelijeme dvěma vejci ušlehanými jako na přípravu omelety nebo dvěma jogurty. Zapékáme ve středně vyhřáté troubě 45 minut. Podáváme s rozehřátým rajčatovým pyré, které jsme ochutili bazalkou. 
Doporučené nápoje: Vavřinecké červené víno, pivo, minerálka.

Cukety plněné žampiony

2 cukety., 400 g žampionů., 2 plátky šunky., 2 šalotky, 2 stroužky česneku., 20 g másla., 2 PL strouhaného parmazánu., vaječný žloutek., sůl., pepř.,
Česnek a šalotku nasekáme najemno. Dva plátky šunky rozmixujeme v mixéru a dáme stranou. Cukety nakrájíme na 3 cm špalíčky s ozdobnými kraji. Žampiony očistíme a nasekáme. Vydlabeme špalíčky cuket a dáme je spařit na dvě minuty do vroucí osolené vody. Necháme okapat. V kastrolu rozpustíme máslo a na něm osmahneme šalotky. Přidáme šunku a na mírném ohni společně opékáme. Přidáme nasekané žampiony a česnek. Mírně osolíme a opepříme a dusíme pod pokličkou 5 až 6 minut za občasného míchání, dokud se voda zcela neodpaří. Vmícháme strouhaný parmazán, promícháme a necháme vydusit minutu na prudkém ohni. Kastrol sejmeme z ohně a jeho obsah necháme hodinu vychladnout. Cukety klademe do zapékací mísy vymazané máslem a plníme je žampionovou směsí. Před podáváním je dáme na 15 minut zapéct do vyhřáté trouby. 
Rada: použijeme dostatečně velké cukety. Před vložením do trouby klademe na každou cuketu kousek másla.
Doporučené nápoje: Lehké stolní víno, pivo, minerálka.

Pohanka s česnekem a cibulkou

500 g hnědé loupané pohanky,1 větší cibule nadrobno nasekaná,4 – 5 stroužků česneku,1 lžíce dobrého rostlinného oleje,1 lžíce extra panenského olivového oleje,2 lžíce usekané petrželky,sůl
Pohanku vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, promíchejte a slijte nečistoty, ktere vyplavou.Propláchněte,zceďte, vraťte do hrnce a zalijte vodou cca 2 prsty nad povrch pohanky, přidejte špetku soli, velmi zvolna uvařte do měkka a nechte pod poklicí dojít. Na lžíci rostlinného oleje zvolna osmažte cibulku do sklovata.Česnek prolisujte do poloviny lžičky soli a nožem rozetřete na kaši. Do teplé uvařené pohanky přidejte olivový olej, cibulku, česnek a petrželku, případně dosolte nebo okořeňte směsí koření dle obliby. Podávejte se zeleninovým salátem nebo nakládanou zeleninou či houbami jako samostatný pokrm.

Pohanka se zeleninou a grilovaným kuřecím masem

140 g pohanky,1 kostka masového vývaru,rostlinný olej,cibule,600 g mražené zeleninové směsi,400 g grilovaného kuřecího masa,sůl,mletý pepř
Pohanku propláchněte, zalijte vývarem,osolte a uvařte podobně jako rýži, avšak vaří se kratší dobu. Na rozehřátém oleji orestujte nakrájenou cibulku, přidejte zeleninovou směs, ochuťte a nechte dusit. Pohanku
zamíchejte se zeleninou a podávejte s grilovaným kuřecím masem.

8. února 2010

Pikantní tlačenkový salát

300 g světlé tlačenky,2 menší cibule,1-2 lžíce oleje,1 červená kapie,pepř,1-2 lžíce octa,4 sterilované okurky
Do mísy dejte na malé plátky nakrájenou tlačenku, cibuli, okurky a kapii. Přidejte olej, ocet a opepřete. Vše dobře promíchejte a dejte na 2 hodiny do chladu odležet. Podávejte s čerstvým chlebem nebo pečivem.

Miliónová polévka

1 l vývaru z ovaru,4 brambory, oloupané, pokrájené na kostky,1 cibule, pokrájená na kostky,200 g kořenové zeleniny nebo zmrazené mochovské směsi,4 lžíce krupice,1 vejce
Ve vývaru uvařte do měkka brambory, cibuli a zeleninu,přidejte krupici, chvíli povařte, odstavte a vmíchejte rozšlehané vejce.

Zapečená vepřová kotleta

600 g vepřové kotlety,40 g sádla,100 ml sladké smetany,120 g strouhaného sýra,800 g brambor,sůl,pepř,olej
Omyté a osušené maso zlehka naklepejte, osolte, opepřete a opečte z obou stran na tuku. Přendejte na pekáček,zalijte smetanou, posypte strouhaným sýrem a zapečte v troubě. Brambory důkladně omyjte, dejte vařit, nesmíte nechat rozvařit. Ne příliš do měkka uvařené brambory zceďte, nechte zčásti vychladit a nakrájejte na výseče,které osmažte jako hranolky na rozehřátém oleji nebo ve fritovacím hrnci. Můžete též koupit zmrazené Americké brambory a připravit je podle návodu na obalu.