18. března 2010

Kuře po Maďarsku

kuře, cibule, sladká paprika, čerstvá kapie, rajčata
Cibuli pokrájíme a zpěníme na oleji, pak přidáme maso nakrájené na kostky a zprudka opečeme z obou stran,
pak přidáme sladkou papriku a na pásky nakrájenou čerstvou kapii, osolíme, podlijeme vodou a dusíme do
měkka. Pak přidáme oloupaná rajčata zbavená jader a znovu dusíme až zhoustne šťáva.

Hořící guláš “Atila”

kuře, cibule, sádlo, sůl, paprika, žampióny, syrová paprika, rajský protlak, 1 malá sklenka kořalky.
Nakrájíme cibuli a dáme osmahnout na sádlo. Syrové vykostěné kuře pokrájíme na větší kousky. Přidáme je
k cibuli, osolíme a necháme pěkně osmahnout. Pak přidáme dvě lžičky papriky, ale nesmíme ji připálit, jinak by
zhořkla. Podlijeme horkým vývarem z kuřete a necháme dusit. Mezitím pokrájíme žampióny a papriku a přidáme je k masu. Zahustíme protlakem a necháme dusit do měkka. Hotový guláš upravíme na talíř, polijeme kořalkou a zapálíme. Podáváme s rýží nebo s noky.

Kuře po čínsku

Kuře vykostíme a nakrájíme na kostky, dáme do nádoby a zalijeme sojovou omáčkou s utřeným česnekem.
Necháme vsáknout při občasném promíchání asi 5 hodin. Pak vše obalíme v hladké mouce a opečeme. Zvlášť
podusíme na cibulce žampióny s kečupem a vše vložíme do opečeného masa, podáváme s chlebem.

Klatovské kuřecí rarášky

Nakrájíme maso bez kůže na kousky, naložíme na 3 hodiny do těstíčka: 2 vejce, 1 dl piva, 2 lžíce hořčice, sůl,
sojová omáčka, solamyl, 3 lžíce hladké mouky, pepř. Potom zprudka osmažíme.

Kamenický mls

Vykostěné kuřecí zadní stehna, osolíme z obou stran, posypeme mírně kari kořením a mletou paprikou. Potřeme
jemně nasekaným libečkem a zelenou petrželkou. Vložíme do varné misky hodně vytřené máslem a obložíme
nakrájenými rajčaty a paprikou. Zalijeme vodou a dáme péci na 1 hodinu.

Drůbeží závitky

2 plátky drůbeží šunky na osobu. Usmažíme cibulku na sádle, přidáme vejce, uděláme smaženici a do hotové
přimícháme na kostky hermelín. Směs dáme na plátky asi do poloviny, přehneme, spojíme jehlou nebo párátky.
Obalíme jako řízek a osmažíme

Slepice Čína

Slepici nakrájíme na kousky. 2 lžíce oleje, 1 lžíce sojové omáčky, 1 vejce, 1 lžička papriky, 1 lžička vegety,
osolit, promíchat s masem a na 3 dny do ledničky. Dáme na rozpálený tuk, 10-15 minut smažíme. Podáváme s rýží.

Plněná kuřecí křídla

Umeleme vepřovou játru, přidáme vejce, šunkový salám na kostky, sůl, oregano, česnek, houbový prášek, udělat hmotu a plnit kuřecí křídla. V kloubu naříznout. Obalit jako řízek a usmažit.

Poplety v rajské omáčce

Z hmoty na máslové řízky utvoříme koule. Opečeme je na oleji a povaříme v rajské omáčce.Z tuku a mouky připravíme jíšku, zalijeme rajčatovou šťávou a podle potřeby vodou. Tekutiny lijeme za stálého míchání, až nám vznikne zahoustlá omáčka. Ochutíme ji cukrem, solí, citronovou šťávou, hořčicí a povaříme.

Květák zapékaný ve vajíčku

Ušleháme 8 bílků, potom všechny žloutky vmícháme.Přidáme nasekanou zelenou petrželku a osolíme.Vařený květák, rozdělený na růžičky dáme do varného pekáčku ze skla vymazaného máslem a vysypaného strouhankou. Na květák rozetřeme sníh se žloutky. Posypeme bohatě strouhaným sýrem a dáme péci do středně vyhřáté trouby. Podáváme s bramborem.

Škubánky

1 kg brambor ,20 dkg hrubé mouky, 1 dkg soli
Brambory uvaříme v osolené vodě do měkka. Vody dáme tolik, aby byla na dva prsty vysoko nad brambory. Vodu z uvařených brambor slijeme do hrnku a brambory umícháme. Zasypeme moukou a zalijeme částí vody. Přikryjeme pokličkou a dáme do kastrolu s vařící vodou a necháme 10-15 minut propařit. Pak přidáme lžíci oleje nebo másla a umícháme. Promícháme. Lžíci namočenou v tuku vykrajujeme škubánky.

Sýrové misky

Ohnivzdornou misku vymažeme máslem a vyložíme šunkovým salámem. Nastrouháme sýr, ze  2 bílků sníh (zamícháme), naplníme misky, nahoru kolečko salámu, žloutky rozmíchat se solí a pepřem a misky zalít. Dáme do trouby na plech a přikryjeme alobalem. Pečeme 1/2 hodiny.

Špagety na víně

250 g špaget, 250 g měkkého salámu, 1 cibule, 1 dl bílého vína, 4 lžíce kečupu, špetku chilli koření, 150 g sýru
cihly

Zpěníme cibuli, měkký salám nakrájený, opečeme, přidáme uvařené špagety, bílé víno, strouhaný sýr, kečup, promícháme. Ozdobíme rajčetem a okurkou.

Špagetová bábovka

Uvaříme špagety, formu vymažeme a vysypeme strouhankou. Ukládáme vrstvu špaget a strouhaný sýr, kečup, zase špagety, kostičky salámu, zalít kečupem, špagety a žampióny, zalít kečupem, špagety a nakonec zalít  rozšlehanými vejci (4 ks). Sýr okořenit oreganem a medunkou. Zapékat asi 30 minut. Vyklopit a krájet.

Sojové maso na pepři

Sojové kostky přelijeme masoxem rozpuštěným v 2,5 dl vařící vody. Posypeme pepřem. Necháme odležet
a scedíme. Na tuku do zlatova osmahneme cibuli, přidáme kostky a opečeme, přidáme pepř, zaprášíme moukou,
osmahneme. Zalijeme nálevem a trochou vody, dosolíme a dusíme 20 minut. Podáváme s bramborem.

Střapačky se zelím

1000 g brambor, 200 g hrubé mouky, sůl, 3 cibule, tuk, pažitka
Brambory oloupeme, rozstrouháme a promícháme s moukou a špetkou solí. Potom dáme těsto na prkénko a nožem odkrajujeme kousky. Vaříme v osolené vodě 10 minut. Hotové posypeme usmaženou cibulkou a posypeme pažitkou.

Lepenice

Brambory uvaříme v osolené vodě. Osmažíme cibuli, přidáme větší část zelí a udusíme. Brambory scedíme, rozmačkáme s mlékem a rozmícháme. Do kaše přidáme udušené zelí a zbytek nedušeného kyselého zelí. Pomastíme zbytkem sádla a podáváme jako samostatné jídlo nebo k jitrnicím nebo uzenému.

Smažené olomoucké syrečky se salámem

Syrečky nakrájíme na tenké plátky, salám na tenčí kolečka. Jedno a jedno kolečko slepíme, obalíme v těstíčku:
vejce, polohrubá mouka, mléko a sůl. Smažíme po obou stranách. Podáváme s brambory a čerstvou zeleninou.

Sloní žrádlo

2 lžíce oleje, 1 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 lžičky cukru, 1 lžička worchestrové omáčky, chilli koření
To vše v kastrolku rozehřát (nevařit).Až se to spojí, přidáme: 35 dkg nastrouhaného měkkého salámu, 1 tatarku nebo majonézu 1 nastrouhanou cibuli. Zamícháme a popřípadě přisolíme.

Škvarkové pagáčky

60 dkg hrubé mouky, 25 dkg škvarků, sůl, 40 g droždí, 0,25 l mléka, 1 lžička cukru, 30 g másla, 3 žloutky
Uděláme kvásek a potom zaděláme těsto, dáme rozpuštěné máslo, žloutky atd. Zpracované těsto necháme
vykynout. Část mouky zaděláme se škvarky a solí. Vykynuté těsto rozválíme, přeložíme škvarkovým těstem
a spolu rozválíme na tenko. Přeložíme a necháme kynout. Opět rozválíme a opakujeme několikrát.Z připraveného těsta vykrajujeme pagáčky a dáme na plech. Potřeme vejcem, nařízneme a pečeme.

Pirohy s džemem a mákem

400 g hrubé mouky, 1 žloutek, voda dle potřeby
Zaděláme těsto, necháme odležet, pak ho rozválíme a vykrajujeme na obdélník. Dáme kousek džemu, přehneme
a zamáčkneme, aby džem nevytekl při vaření. Vaříme v osolené vodě, polijeme máslem, posypeme mákem
a cukrem.

Cmarová polévka

1 l podmáslí, kmín, kopr, 30 g hladké mouky, 400 g brambor, sůl
V podmáslí uvaříme kmín s koprem. Z hladké mouky a trošky podmáslí připravíme kašičku, kterou vmícháme
do vařícího podmáslí. Osolíme, povaříme a vřící polévkou zalijeme zvlášť uvařené brambory.

Francouzská polévka Nice

1 l vody, 2 rohlíky, 2 měkké sýry, sůl, petrželka
Dáme vařit vodu. Do vroucí vody vsypeme na kostky nakrájené rohlíky a rozmačkáme vidličkou do ní sýry.
Povaříme 8 minut a dosolíme. Ochutíme petrželkou.

Rybí polévka – Alaslé

Větší cibuli dáme na tuk udělat do skleněna, přidáme papriku (syrovou papriku a rajčata). Podusíme do měkka,
zaprášíme moukou, zalijeme vývarem z hlavy a ploutví. Necháme povařit, ochutíme solí, vegetou, přidáme
syrové maso, povaříme 5 minut, nakonec přidáme vnitřnosti a vaříme 2 minuty. Místo zeleniny uvaříme třeba
nastrouhaný brambor na zahuštění. Do hotové polévky dáme na talíř lžíci zakysané smetany. Podáváme
s rohlíkem.

Gulášová polévka

50 g sojových kostek, 50 g cibule, olej, hladká mouka, 300 g brambor, 2 stroužky česneku, 2 lžíce polévkového
koření, 1/2 l vody, paprika, kmín, majoránka, sůl

Kostky přelijeme polévkovým kořením a 2,5 dl vařící vody a necháme 4 hodiny odležet. Brambory na kostky
v osolené vodě s kmínem uvaříme. Na oleji do růžova osmahneme cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vodou
a povaříme. Přidáme česnek, brambory i s odvarem a dochutíme majoránkou.

Kuřecí salát

kuře, okurku, celer, sůl, majonézu, citrón
Vařené kuře vykostíme a nakrájíme na malé kostičky. Potom nakrájíme sterilovanou okurku a sterilovaný celer
a přisypeme to k masu, osolíme, přidáme majonézu, pokapeme citrónem a důkladně promícháme. Podáváme bílé pečivo nebo chléb.

Kuře dušené

kuře, cibule, česnek, kari koření, rajský protlak.
Cibule a česnek se usmaží na tuku a až začne trochu červenat, tak se přidá na kostky nakrájené maso, pak se
přidá lžička kari koření, podlije se vodou, dusí se, aby se vytvořila hustá šťáva. Pak přidáme lžičku rajského
protlaku nebo kečupu. Posolíme a chvíli ještě dusíme.

Kuře na mandlich

1 kuře, 4 žemle, 2 vejce, mléko, sůl, koření, mandle, petržel, máslo
Kuře vykostíme. Ušleháme žloutky s máslem a přimícháme je do pokrájených, mlékem pokapaných žemlí.
Přimícháme pokrájené, upražené mandle, nakrájenou zelenou petržel, osolíme, okořeníme a mírně zamícháme
ušlehané bílky. Takto připravenou náplň dáme na posolené kuře, zamotáme a zabalíme do alobalu. Dáme na
pekáč a podlijeme vodou. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme 1 hodinu.

Bramborová kaše s pohankou a uzeným

Uvaříme brambory v osolené vodě, a v té vodě je umícháme. Musí být řidší. Přidáme 4 hrstky nevařené kaše,
tlustší uzené kostky, promícháme a dáme na 1/4 hodiny zapéct.

Masové kuličky

250 g mletého libového bůčku, 2 vařené umačkané brambory, 1 vejce, 1/2 lžičky zázvoru, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1/2 lžičky Vegety, špetka soli, na špičku nože kypřícího prášku, 1 dl vody
Do mletého masa vmícháme postupně vodu, rozšlehané vejce, pak přidáme vše ostatní. Z masové směsi tvoříme
kuličky a smažíme v tuku.

Nudle s masem

100 g vepřové kýty nakrájíme na nudličky (kostičky), cibuli na půlkolečka, papriku, celer, kedluben a hrášek
Maso marinujeme se sojovou omáčkou, solamyl, zázvor (2 hodiny). Uvaříme široké nudle v neosolené vodě. Na
pánvi restujeme asi 2 minuty maso na 2 lžících oleje, přidáme zeleninu, restujeme 1 minutu. Na 2 lžících oleje osmažíme nudle, přidáme 2 lžíce sojové omáčky, zamícháme a prohřejeme. Nudle vyklopíme na talíř, nahoru
přidáme maso se zeleninou.

Pařížské nudličky

1 kg masa (vepřové, kuře, králík atd.) nakrájet na nudličky, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce solamylu, 2 vejce, sůl dle chuti, 1 dl oleje, 1 lžička worčestru, 1 lžička grilovacího koření
Vše dát naložit do druhého dne, potom smažit na oleji. Podává se s bramborem a oblohou.

Vepřové kuličky v kysaném zelí

30 dkg vepřového masa umeleme, přidáme udušenou rýži vychladlou, 1 vejce, majoránku a nové koření
Zformujeme kuličky. Zelí dáme vařit, vložíme kuličky a přikryté dusíme do měkka. Zahustíme světlou jíškou ze
sádla a hladké mouky, povaříme, zředíme smetanou a dochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Segetínský guláš

Maso nakrájíme na kostky, opražíme na sádle. Přidáme cibuli, zpěníme, přidáme mletou papriku, drcený kmín
a sůl. Podlijeme vývarem a dusíme do poloměkka. Přidáme kysané zelí, podlijeme a dodusíme. Zahustíme moukou a povaříme. Dochutíme utřeným česnekem a zalijeme kysanou smetanou.

Mleté maso na jehle

400 g vepřového masa, 1 vejce, mletý pepř, červená paprika, drcený kmín, 1 cibule, sůl, olej, strouhanka
Maso pomeleme, přidáme vejce, pepř, papriku, kmín, pokrájenou cibuli a sůl. Promícháme, vytvarujeme kuličky
a napichujeme na jehle, potřeme olejem a opečeme nebo grilujeme. Směs podle potřeby zahustíme strouhankou.

Husarská roláda

500 g prorostlého bůčku, 250 g vepřového plecka, 2 cibule, kmín, mletá paprika, 4 stroužky česneku,
100 g měkkého salámu, sůl, tuk, 200 g hladké mouky.

Bok vykostíme, rozkrájíme tak, aby vznikl plát a naklepeme. Vepřové maso umeleme spolu s cibulí, okořeníme kmínem, paprikou a rozetřeným česnekem se solí. Promícháme s pokrájeným salámem a rozetřeme na plát. Svineme a zavážeme silnější nití, posolíme, dáme do pekáče, podlijeme a pečeme.

Bohušovické soté

Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky a naložíme na 2 hodiny do směsi (3 lžíce oleje, 1 lžíce soli, worčestr, pepř, tymián, utřený česnek).Dáme do rozpáleného oleje, orestujeme, přidáme 2 dl bílého vína, smetanu, 2 lžíce skořice, posmažíme 1 minutu a podáváme s chlebem.

Vepřová roláda

60 dkg vepřové plece, 3 dkg másla, sůl, lžíce hrubé mouky
Nádivka: 10 dkg šunky, 1 rajče, 2 vejce, sůl, 2 dkg másla

Vepřovou plec rozřízneme na plát, naklepeme, osolíme, naplníme nádivkou a pevně stočíme. Omotáme nití. Pomoučenou roládu opečeme na másle a pak za občasného podlívání upečeme do měkka.

Závitky s houbovou náplní

1 kg vepřové kýty, 100 g šunky, 100 g ořezu mletého, 100 g sterilovaného hrášku, 100 g sterilovaných žampiónů, 3 bílky, 100 g sterilované papriky
Na naklepané odležené maso se dá plátek šunky, náplň – zabalit a dusit v troubě. Před podáváním položit na
každou porci plátek sýra a znovu zapéct. Ořez se podusí zvlášť se solí, pepřem, kmínem a česnekem. (10 porcí)

Řízky naruby a čočkový salát

Vepřové maso nakrájíme a naklepeme na menší řízky, po obou stranách osolíme a potřeme česnekem.Obalíme ve strouhance a potom rozšlehanými vejci. Dáme opéci na pánev a potom je uložíme do zapékané misky. Na dno dáme plátky anglické slaniny a řízky pokládáme anglickou slaninou. Asi 1/2 hodiny zapékáme. Salát: Čočku uvaříme do měkka, nakrájí se okurky a cibule, osolíme, opepříme a okyselíme.

Paprikánky

Umeleme 50 dkg vepřového ramínka, přidáme 1 namočenou housku, 2 lžičky Vegety paprikové Vitana, 1 vejce a sůl. Hmotu rozmícháme a utvoříme z ní 8 malých válečků, obalíme je ve strouhance a na oleji opečeme. Paprikánky urovnáme na nahřátou mísu, posypeme je tenkými kolečkami cibule, obložíme nakládanou zeleninou, kyselými okurkami, hořčicí, kečupem a podáváme s bramborem.

Máslové řízky z bůčku

3/4 kg bůčku, sůl, 1 žemle, 1/2 lžíce Vegety speciál, 1/8 l mléka.
Maso nakrájíme na kostky a umeleme současně se zvlhčenou žemlí. Mírně osolíme, přidáme Vegetu a mléko
a vypracujeme hmotu. Dáme ji do druhého dne do chladničky. Připravíme si podlouhlé řízky 1 cm silné. Obalíme je v hladké mouce a opečeme je po obou stranách na oleji. Při dopékání přidáme 1 menší rozkrájenou cibuli, podlijeme horkou vodou a dusíme 15 minut. Řízky přendáme do kastrolu. Šťávu zaprášíme trochou hladké mouky, zalijeme podle potřeby horkou vodou a povaříme do šťávy. Šťávu přecedíme na řízky, přidáme máslo a ještě prohřejeme.

Vepřové maso v bramborovém těstě

bramborové těsto, uzené maso, podušené žampióny, šunka, vepřové maso
Vepřové maso na řízky naklepeme na co nejtenčí a největší plátek a osolíme. Vezmeme kousek uzeného nebo
žampióny nebo šunky, dáme do toho plátku a jen ho přeložíme. Můžeme ho zašpejlit nebo zašít. Tento
připravený plátek řádně pokypeme bramborovým těstem z obou stran a necháme na oleji pozvolna péci, aby se
maso uvnitř stačilo upéct. Stačí to jako samostatné jídlo.

Naložený řízek na spusob kung pao

vepřové maso z kýty nebo kotlety, 3 vejce, 1 lžíce Solamylu, 1 lžička pepře, 1 hlávka česneku (utřená), sůl,
paprika, kmín

Maso se naklepe jako na řízky. Vejce, Solamyl, pepř, paprika, sůl, česnek a kmín se důkladně smíchá. Maso se
do toho vloží a dá do chladničky na 2 dny, po tuto dobu se asi 2x obrací. Takto nasáté řízky se na rozpáleném
tuku opečou. Podávají se k čemukoliv podle chuti.

Roštěnky

Roštěnky naklepeme, po stranách nakrojíme a osolíme je. Na rozpáleném oleji osmahneme a přendáme na talíř.
Tlakový hrnec. Nastrouháme 1 cibuli (na struhadle na kedlubny). Osmahneme cibuli s červenou paprikou
(nepřipálit!). Přidáme mrkev nakrájenou na kostky a dáme zpět maso. Podlijeme vařící vodou, hrnec uzavřeme
a dusíme 15 minut. Přidáme nakrájené brambory a dusíme ještě 5 minut.

Závitky z mletého masa plněné sýrem

350-400 g mletého hovězího a vepřového masa, 1 cibule, sůl, pepř, 2 lžíce strouhanky, 120 g tvrdého sýra,8 plátků anglické slaniny, olej
Mleté maso promícháme s cibulí, solí, pepřem a strouhankou. V hladké mouce uděláme placičky, do každé
vložíme váleček sýra a uděláme váleček. Zabalíme do plátku slaniny, omotáme nití, upečeme do červena.

Plněná sekaná roláda

50 dkg vepřového plecka, 25 dkg libovějšího bůčku, 50 dkg hovězího, 5 dkg cibule, sůl, pepř, 2 žloutky, 1 lžíce
polohrubé mouky, 1/8 l mléka, 2 žemle
náplň: 3 vejce, 2 dkg másla, 10 dkg gothajského salámu, 1 lžička sekané pažitky
do pekáče: 5 dkg cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce oleje
Maso nakrájíme na kousky a dvakrát umeleme. Přidáme žemle, předem namočené v mléce, cibuli ustrouhanou
na křenovém struhadle, utřenou se solí a pepřem. Přidáme žloutky, mouku a dobře vypracujeme. Dáme do
chladničky. Druhý den si připravíme vejce usmažená na másle s přidáním pažitky. Masovou hmotu rozprostřeme
na prkénko namočené vodou a zpracujeme obdélník. Na obdélník poklademe plátky salámu a míchaná vejce
a pevně srolujeme. Roládu přeneseme do pekáče na rozpálený olej, přidáme cibuli a česnek a pečeme a občas
podlijeme vodou.

Tokáň na pepři

400 g hovězího masa, 40 g tuku, 1 cibule, 5 rajčat, sůl, mletý pepř, 1 dl bílého vína
Maso rozkrájíme na nudličky, opečeme na tuku, přidáme rozkrájenou cibuli a osmažíme. Potom vložíme oloupaná rajčata (nakrájená), osolíme, okořeníme a dusíme. K poloměkkému masu přilijeme víno a dodusíme do
měkka.

Mleté maso ve špenátě s topinkami

Trochu oleje na pánev, rozehřát, zpěnit cibuli s česnekem, přidáme mleté hovězí maso (vepřové), do masa vmícháme špenát, rozklepneme 3 vejce, zamícháme se směsí, tak dlouho až se srazí. Trošku soli, pepře a je to hotové. Podává se s bílými topinkami. 2 stroužky česneku se dá do rozpuštěného másla, naneseme na veku, chlebíčky se dají do trouby zapéci.

Hovězí závitky s křenovou nádivkou

400 g hovězího masa, sůl, mletý pepř, 4 brambory, křen, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sádla, olej, masový vývar
Hovězí maso na plátky naklepeme, osolíme, okořeníme. Ve slupce uvařené brambory oloupeme, rozmačkáme,
přidáme křen a utřený česnek. Spolu s lžící sádla dobře rozmícháme a na každý plátek masa dáme křenovou
nádivku. Maso zavineme, svážeme nití, prudce osmažíme, podlijeme vodou a pečeme v troubě. Podáváme s rýží.

Plněné závitky z mletého masa

400 g hovězího masa, 1 větší brambor, 1 vejce, mletý pepř, strouhanka, 200 g Eidamu, tuk na smažení
Maso umeleme s bramborem, přidáme vejce, pepř, osolíme a zahustíme strouhankou. Tvarujeme placky, poklademe proužkem sýra a svineme. Závitky obalíme ve strouhance a smažíme v oleji do červena.

Klopsy po Turecku

Hovězí maso umeleme, promícháme s vychladlou uvařenou rýží, přidáme vejce, mletý pepř, pokrájenou petrželovou nať, sůl a promícháme. Vytvarujeme kuličky, obalujeme v mouce, ve vejcích a strouhance,usmažíme v horkém tuku.

Hodslavská řezanka s bramborákem

Hovězí maso nakrájíme na nudličky, opečeme na tuku, přidáme špetku papriky, kečup, sůl, maggi a vše dusíme do měkka. Podle potřeby zahustíme jíškou. Omáčka má mít nasládlou chuť, říznout přidáním feferonky.Podáváme s bramborovými placky, které připravujeme na lívanečníku.

Hovězí plátky se zelenou paprikou a rajčaty

Tenké plátky hovězího masa naklepeme, okraje nařízneme, aby se to nekroutilo, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na rozpáleném oleji opečeme a vyndáme na talíř. Tlakový hrnec. Přidáme nakrájenou cibuli,6 zelených paprik a 3 rajčata nebo může být lečo, stroužek česneku, kmín, majoránku a vše osmahneme. Přidáme maso a přilijeme 1/4 l vařící vody, uzavřeme a 20 minut dusíme.

16. března 2010

Makrela v ovesných vločkách

4 filety z makrely,sůl, mletý pepř,2 vejce,50 g hladké mouky,180 g ovesných vloček,olej na smažení
hořčicová omáčka : 60 g másla, 2 lžíce hladké mouky,300 ml vroucí vody,šťáva z 1/2 citronu,1 - 2 lžíce dijonské hořčice,sůl, mletý pepř
Očištěné filety osolte a opepřete. Vejce rozklepněte do misky a vidličkou rozšlehejte. Filety postupně obalujte v hladké mouce, v rozšlehaných vejcích a nakonec v ovesných vločkách. Z másla a mouky připravte světlou jíšku. rozřeďte ji vroucí vodou a nechte povařit. Přidejte citronovou šťávu a dijonskou hořčici, dochuťte solí a pepřem. Směs míchejte zcela dohladka. Obalovanou makrelu osmažte v rozpáleném oleji dozlatova, přebytečný olej odsajte papírovým ubrouskem. Čerstvě usmaženou makrelu podávejte s teplou hořčicovou omáčkou.

Makrela v alobalu

2 makrely, sůl, pepř, cibule ,česnek, porek
Makrelu umyjeme, osušíme,opepříme,osolíme. Do ryby vložíme cibuli, česnek, porek. Zabalíme do alobalu a 20 min. grilujeme. Podáváme s pečivem nebo s bramborami.

Makrela po grecku

makrela,olej,cibule, olivy, kečup, cukr, červené víno
Očištěné, osolené a odleželé makrely vložíme na rozehřátý olej a pečeme po obou stranách doměkka. Do tuku po vyjmutí ryb dáme oloupanou cibuli pokrájenou na kousky - na 4 ryby 1 větší cibule. Přidáme asi 2,5 dcl kečupu, hrst zel.oliv, šťávu dochutíme cukrem a solí a asi 1 dcl červeného vína.Do připravené šťávy se zeleninou vložíme opečené makrely a společně krátce podusíme.

Makrela na grilu s vůní česneku

4 celé makrely,½ lžice citronové šťávy,4 lžice oleje, 8 stroužků česneku, sůl, 1/8 másla, grilovací koření nebo koření na ryby
Máslo rozehřejeme, smícháme s prolisovaným česnekem, solí, petrželkou a citronovou šťávou. Celé makrely potřeme touto směsí (vymažeme i břišní dutinu) a necháme alespoň 4 hod proležet. Makrely grilujeme na dřevěném uhlí a z obou stran potíráme máslem s grilovacím kořením.

Maďarská rybí polévka

2 a půl l vody,1 kg různých sladkovodních ryb,cibule, 100 g kořenové zeleniny,lžíce mleté papriky,3 rajčata, pepř, sůl,petrželka
Rybu očistíme, vykostíme. stáhneme z kůže, čisté maso nakrájíme na větši kousky, prosolíme, necháme od-ležet. Zbytky ryb dáme vařit společně s nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninou, cibulí, mletou paprikou a solí. Po uvaření přecedíme, podáme pokrájená rajčata (může být i paprika) a kousky ryby, všechno povaříme doměkka, hotovou sypeme sekanou petrželkou.

Kapr na pivě

větší kapr,prorostlá anglická slanina,černé pivo, sůl ,sádlo,citron (dle chuti koření na ryby,pepř)
Kapra naporcujeme na větší porce, osolíme, zakápneme citronovou šťávou a dáme do lednice uležet. Z takto připraveného kapra vytvoříme v jednotlivých porcích kapsy (od kostí) do kterých vložíme plátky anglické slaniny, jemně zakápneme černým pivem a opatrně opékáme na sádle. Na závěr pod poklicí necháme dojít. Můžeme podávat s vařeným bramborem. 

Lososový steak v sýrové omáčce

800 g vykostěný filet z lososa, sůl, barevný drcený pepř, 2-3 ks. šalotka, 2-3 strúžky česnek,olivivový olej, 200 g eidam,200 g hermelín,100 g niva,1 l. smetany,1 dcl bilé víno,500 g špenátové tagliateli
Nakrájenou šalotku orestujeme na oleji, přidáme česnek po chvíli sýry nakrájené na malé kostičky a mícháme, až se sýr začne táhnout. Potom přidáme víno a za stálého míchání přidáváme šlehačku.Vše povaříme a dochutíme. Steak okořeníme a opečeme na oleji. Přelijeme omáčkou a podáváme s uvařenými těstovinami.

Lososové překvapení

4 pšeničné placky Santa Maria Soft tortilla,100 ml zakysané smetany,2 polévkové lžíce strouhaného křenu,špetka soli,300 g uzeného lososa (nakrájeného na tenké plátky),1 šálek čerstvého kopru
Čerstvý kořen křenu omyjeme, pečlivě oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Kopr propláchneme pod tekoucí vodou, otřeme a posekáme najemno. V misce rozmícháme zakysanou smetanu, postupně přisypeme nastrouhaný křen a podle chuti dosolíme. Tortilly rozložíme vedle sebe na pracovní plochu. Na každou tortillu pak klademe část zakysané smetany s křenem a plochým nožem rozetřeme. Aby nám náplň při dalším postupu nevytékala, dáme jí na jednu stranu více než na druhou. Na tuto náplň rozložíme tenké plátky lososa tak, aby zcela překryly krém. Pak vše posypeme pokrájeným koprem. Tortilly pevně smotáváme od strany silnější vrstvou náplně směrem ke slabší. Každou rolku pečlivě zabalíme do potravinové fólie a dáme na několik hodin vychladit do chladničky. Rolky až do podávání udržujeme v chladu. Servírujeme je nakrájené na kousky široké zhruba 2 cm. Podávat je můžeme jako malé občerstvení k nápojům nebo jako předkrm se salátem.

Losos v sýrové omáčce

800 g vykostěný filet z lososa, sůl, barevný drcený pepř,2-3 ks. šalotka,2-3 strúžky česnek,olivový olej,200 g eidam,200 g hermelín,100 g niva,0,5 l. smetany,1 dcl. bilé víno,500 g špenátové tagliateli
Nakrájenou šalotku orestujeme na oleji, přidáme česnek po chvíli sýry nakrájené na malé kostičky a mícháme, až se sýr začne táhnout. Potom přidáme víno a za stálého míchání přidáváme šlehačku.Vše povaříme a dochutíme. Steak okořeníme a opečeme na oleji. Přelijeme omáčkou a podáváme s uvařenými těstovinami.

Losos na ryzlingu

1 losos,100 ml Ryzlinku,sůl,bílý pepř,2 lžíce čerstvě nasekaných bylinek,100 g šlehačky,50 g smetany,40 g másla,1 lžička estragonu
Omytého lososa osušíme a pokapeme vínem a necháme 15 min odležet. Pak zevnitř a zvenku osolíme, opepříme, dáme do pekáče s vínem a bylinkami, přiklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě. Vypečenou šťávu scedíme a vmícháme smetanu a estragon. Povaříme 2 minuty a důkladně promícháme. Zašleháme máslo a opatrně vmícháme do tuha ušlehanou šlehačku. Dochutíme solí a pepřem, podáváme s rýží.

Losos v pánvi

2 kousky lososa, 1/2 citronu,1 velká cibule,400 g oškrábaných brambor,kmín,kopr, sůl,20 cl smetany ke šlehání,olivový olej
Do vysoké pánve nalijeme trochu olivového oleje a vložíme rybu lehce pokapanou citronem zprudka opečeme a otočíme. Vedle kousků ryby vložíme na plátky nakrájené brambory promíchané s cibulí, osolíme a přidáme kmín a kopr. Podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou 15 - 20 minut. Na závěr vše zalijeme smetanou, kterou necháme částečně odpařit.  

Losos v listovém těste

400 g filetu z lososa,300 g tresky,2 lžíce špenátového protlaku,0,15 l smetany na vaření,citrónová šťáva, sůl, pepř, česnek,1 vejce,listové těsto
Tresku nakrájíme na kostky a spolu s česnekem, špenátem a smetanou umixujeme homogenní masu, kterou ososlíme a opepříme. Lososa pokapeme citrónovou šťávou a také osolíme a opepříme. Listové těsto rozprostřeme na plech a rovnoměrně posypememe masou z tresky ( až na 3-4 cm od okraje těstam které necháme volné ). Na tuto masu položíme lososa a volné okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Poté přes sebe přeložíme dlouhé strany těsta a závin položíme na plechtímto překladem dolů. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 25 - 30 min v troubě předehřáté na cca 200 stupňů Celsia.

Losos na smetaně

4 steaky lososa (150 g),1 kg brambor,3 dl smetany,10 g provensálského koření,2 vejce,50 g škrobové moučky, 1 dl oleje, česnek,bílý pepř, sůl
Vejce rozšleháme s kořením, škrobovou moučkou a osolíme. Jednotlivé porce lososa obalujeme v tomto těstíčku a smažíme na oleji. Oloupané, syrové brambory nakrájíme na jemné plátky a ochutíme rozmačkaným česnekem, solí a pepřem. Naskládáme do pekáčku a zalijeme smetanou. Pečeme asi hodinu.

Losos na smetaně a brandy

lžíce másla,3 šalotky pokrájené na jemno,lžíce brandy,1/4 šálku bílého vína,6 lžic rybího nebo drůbežího vývaru,1/2 šálku smetany,2-3 lžíce zeleného pepře,2 lžíce oleje,4 porce lososa,sůl,mletý černý pepř
Ve velkém hrnci rozpustíme na středně velkém ohni máslo. Vsypeme šalotku a necháme změknout, nesmí ztmavnout. Podle chuti přidáme brandy, bílé víno a vývar a přivedeme k varu. Zprudka povaříme a necháme ze 3/4 odpařit. Snížíme teplotu, přilijeme smetanu, vsypeme 1 lžíci zeleného pepře a lžící ho mírně rozmačkáme. vaříme na velmi mírném ohni 4-5 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne, pak ji přecedíme a přisypeme zbytek zeleného pepře. zatím co smažíme lososa, udržujeme omáčku v teple.
Ve velké pánvi rozpálíme olej. Lososa jemně osolíme, opepříme a osmážíme dokud z něho nevýtéká průhledná šťáva. přendáme na talíř, přelijeme omáčkou a podáváme.

Losos se zeleninou

100 g lososa s kůží,2 lžičky panenského olivového oleje,4 lžíce míchané mražené zeleniny,několik kapek tabasca, 1 lžička tamari,1 porce vařené rýže (nejlépe hnědé),1 lžička hub usmažených v olivovém oleji,
1 lžička čerstvé usekané petržele
Lososa vložte na pánev a zalijte ho vodou až do poloviny. Přiveďte vodu k varu, pánev přikryjte poklicí a duste 5 minut. Mezitím na jiné pánvi osmahněte zeleninu na olivovém oleji, aby se rozmrazila a všechna voda se odpařila. K zelenině přidejte tabasco, tamari, rýži, houby, lžičku vody a přikryjte. Mezitím osuště rybu, rozdělte ji na kousky a celé špalíčky masa opatrně vmíchejte do rýže se zeleninou. Vše posypte čerstvou petrželkou.

Losos s limetkovou omáčkou

1 limetka,4 salátové listy,4 kousky mraženého chřestu,4 snítky kopru,60 g másla,2 žloutky, sůl,300 ml bílého vína,na špičku nože kurkumy,4 filety z lososa (po 150 g),4 plátky citronu
Z limetky vymačkáme šťávu. Chřest omyjeme spolu se salátem a koprem a necháme okapat.Ve vodní lázni vyšleháme žloutky a postupně přiléváme 150 ml bílého vína. Šleháme dále, dokud směs nezhoustne, a pak vmícháme 3/4 rozehřátého vlažného másla. Ochutíme solí, limetkovou šťávou a přibarvíme špetkou kurkumy. Hotovou omáčku ponecháme v chladnoucí vodní lázni pod pokličkou a občas ji promícháme. Mezitím v páře uvaříme chřest téměř doměkka (lze použít pařák na knedlíky). Lososa opláchneme a osušíme. Na pánvi ve zbylém rozehřátém másle lehce opečeme filety lososa ze všech stran.Pak do pánve přilijeme zbylé bílé víno, osolíme, přikryjeme poklicí.Dusíme doměkka asi 7 minut, přičemž rybu jednou obrátíme. Na talíře nalijeme omáčku a na ni rozdělíme plátky lososa. Každou porci ozdobíme listem salátu, chřestem, koprem a plátkem citronu. Jako příloha jsou vhodné brambory.

Losos s mangem a zázvorem

4 plátky lososa, šťáva z 1 citrónu, 2 stroužky česneku, 2 šalotky, 1 rajče, 1 mango, pepř, sůl, rybí vývar
Steaky z lososa naložíme do pepře, soli, citrónové šťávy a česneku. Necháme marinovat asi 1 hodinu. Šalotky, rajče a mango nakrájíme na jemno, přidáme rybí vývar. Na másle orestujeme lososa asi 5 minut po každé straně, přidáme pyré z manga, zázvorový sirup a prohřejeme. Lososa vyndáme a omáčku ještě zredukujeme. Podáváme dle libosti s míchanou zeleninou nebo s vařenými brambory.

Losos s limetkou

2 porce čerstvého lososa, 2 limetky, pomeranč, koření, citronela, mandle nebo slunečnicová semínka,olivový olej ( může být i ochucený), sůl, máslo, petržel, sušený libeček
Porce lososa pokapeme limetkou - necháme chvilku odležet, Potom dáme do zapékací mísy, osolíme, přidáme sušený libeček, okořeníme citronelou a malinko podlijeme olivovým olejem, pečeme v troubě na grilu, během té doby se ještě porce lososa pokapou pomerančem. Na závěr nasypeme mandle nebo slunečnicové semínka.

Losos s křenovou omáčkou

4 podkovy z lososa,olej,sůl,mouku
omáčka: kysaná smetana,2 polévkové lžíce majonézy,citrónovou šťávu,lžičku cukru,lžičku worchesterové omáčky, 3 vrchovaté lžíce nastrouhaného křenu
Ingredience na omáčku smícháme a nakonec opatrně vetřeme strouhaný křen.Podle potřeby dosolit. Porce lososa posolíme,lehce obalíme v mouce a dáme na rozpálený olej.Zvolna pečeme po obou stranách. Losos nesmí ztmavnout. Porce přendejte na talíře,polijte křenovou omáčkou a ozdobte plátkem citronu a brusinkovým kompotem. Podávejte s vařenými brambo

Losos s bylinkami a cuketou

2 filety lososa,4 cukety, 50 g polníčku,stroužek česneku,4 lžíce olivového oleje,šťáva z 1 citronu, petrželka,kerblík, sůl,pepř
Ve směsi z oleje, citronové šťávy, bylinek,pepře, česneku a soli obalíme cukety a osmažíme.Do marinády vložíme lososa a opečeme. Na talíři rozložíme cukety, lososa, polníček, posypeme petrželkou,kerblíkem a zalijeme zbylou marinádou.

Losos s bylinkami

4 porce lososa, půl šálku smetany zakysané, 2 lžíce másla, 1 malá cibule, 2 lžíce čerstvého kopru, půl lžičky sušeného tymiánu, sůl, pepř
Smícháme zakysanou smetanu,rozpuštěné máslo, nastrouhanou nebo jemno nasekanou cibuli, kopr, tymián,osolíme a opepříme.Porce ryby osolíme a opepříme,vložíme do máslem vymazané zapékací mísy,kůží dolů. Zalijeme připravenou směsí a zapékáme v předehřáté toubě při teplotě 220 C po dobu 12 minut. Podáváme ozdobené plátkem citronu s dušenou zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Losos na zelenině

1 losos, 3 rajčata, 2 cibule, 2 dcl vývaru-zeleninový, 1/2 másla, koření
Lososa omyjeme a stáhneme kůži,osolíme a ochutíme kořením dle vlastní fantazie(dávám koření na ryby a co najdu)a vložíme na plech. Rajčata i cibuli nakrájíme na kolečka a položíme na lososa.Nakrájíme máslo okolo lososa a zalijeme vývarem. Poté už jenom vložíme plech do předem rozehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme asi 10-15 min a poléváme vývarem. Podáváme s bramborem.

Losos na kopru

4 plátky lososa, 250 ml smetany, 50 ml bílé víno, sůl, kmín, petrželka(koření na rybu), kopr, olej, 500 g brambor
Smetanu svaříme ve výpeku s koprem a vínem. Lososa orestujeme na oleji a vložíme do zapékací misky. Zalijeme ho smetanovou omáčkou a dáme zapéct. Brambory oloupeme, nakrájíme podélně na oválky a necháme uvařit.

Losos na kaperskách

2 podkovy lososa, olej, máslo, kapari, zakysaná smetana, citrón, sůl, koření na ryby
Maso důkladně prosolíme, silně potřeme citrónem, necháme 4 hodiny odležet a omyjeme. Podkovy opečeme na směsi másla a oleje. Vyjmeme a ve výpeku orestujeme nasekané kapari, pak přidáme několik lžic smetany, lehce povaříme a do směsi vložíme zpět lososa. Nakonec přidáme kolečko citrónu, osolíme a okořeníme dle chuti.

Losos na citrónu

4 porce lososa,8 plátků oloupaného citronu,1 menší salátová okurka,1 rajče,sůl,kmín,4 lžíce vývaru,4 lžíce oleje
Rybu osolíme, obložíme citronem a necháme 10 minut uležet. Na pánvičce ji pak opečeme na rozehřátém oleji ze všech stran, položíme na ni plátek citronu, podlijeme vývarem, přidáme nakrájené rajče, zakryjeme pokličkou a dusíme asi 10 minut. Na talíři rybu ozdobíme okurkou nakrájenou na kolečka a zbylými čerstvými plátky citronu.

Losos na bylinkách, na grilu

1/2 většího svazečku sušeného tymiánu,4 čerstvých větviček tymiánu,7 bobkových listů,1 kg lososa,
1 hlíza fenyklu pokrájená na 8 dílů,2 lžíce citronové štávy,2 lžíce olivového oleje,chléb jako příloha
Na mřížku grilu dejte sušený tymián, větvičky rozmarýnu a bobkový listy tak, aby pokrývaly o něco větší prostor než losos. Položte lososa na bylinky. Okolo ryby rozložte fenykl. V misce promíchejte citronovou štávu a olej a lososa směsí potřete. Lososa pokryjte fólií, aby zůstal šťavnatý. Opékejte ho 20-30 minut a často potírejte směsí citronové šťávy a oleje. Odstraňte lososa z grilu, pokrájejte na plátky a podávejte s fenyklem a chlebem.

Losos dušený

1 kg lososa,sůl, 6 dkg másla, 6 dkg slaniny,cibule, 5 - 10 dkg žampiónů, 2 a půl dcl  bílého vína,citrónová šťáva ze čtvrtky citrónu,bílý pepř, 3 dkg světlé jíšky, 1 žloutek
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme pokrájenou cibuli a slaninu - zpěníme.Přidáme houby, osolíme, opepříme, podusíme. Pak vložíme porce lososa, podlijeme vínem a citrónovou šťávou, zakryjeme poklicí a dusíme 12 - 15 minut. Maso vyndáme na mísu. Šťávu z podušeného lososa přecedíme, scezené houby se slaninou a s cibulkou položíme na lososa. Přecezenou šťávu zahustíme jíškou, zjemníme jíškou, zjemníme žloutkem a touto omáčkou podlijeme porce ryby. Ozdobíme zelenou petrželkou.

Losos alá semafor

2 plátky steaků červeného lososa, listový špenát, zakysaná smetana, koření na ryby, mletá červená paprika, mořská sůl, rýže paraboiled
Dáme vařit rýži, množství dle potřeby. Plátky lososa posypeme kořením na ryby a smotáme do ruličky. Kolem lososa namotáme listy špenátu, aby nám vznikl válec více širší než vyšší. Dáme vařit do páry. Zakysanou smetanu obarvíme paprikou do oranžova a dochutíme mořskou solí. Až je vše uvařeno rozprostřeme na talíř rýži, doprostřed vložíme ruličku lososa se špenátem a oblejeme dipem ze zakysané smetany. 

Kapři pochoutka

kapr,sádlo,sůl,polohrubá mouka,paprika mletá sladká
Mouku smícháme s trochou papriky do slabě růžové barvy. Osušeného kapra nakrájíme podél kostí na kousky - hranolky široké asi 1,5 cm. V rendlíku maso promícháme se solí a poté přisypanou moukou. Slabě obalené kousky prudce osmažíme a horké podáváme s čerstvým chlebem.

Ryba na černém koření

1 a 1/2 kg línů,sůl, kmín,60 g hladké mouky,120 g másla,1/16 l rybí polévky,citronová štáva,petrželka
Líny ponoříme na minutu do vařící vody a zbavíme je šupin.Potom je vykucháme,osolíme,lehce obalíme v mouce a okmínujeme.Pečeme ja na pánvi po každé straně 5-6 minut.Potom dáme pečené líny na vyhřátou mísu,pokapeme je citonovou šťávou; do másla po pečení přidáme sekanou petrželku,necháme ji zpěnit,podlijeme ji přecezenou rybí polévkou a podáváme k línům.

Lahudková ryba

bílá ryba, sůl,ocet, jedlý olej,cibule, koření dle chuti
Bílou rybu (cejna nebo pod.)nakrájíme na kousky, řádně prosolíme a dáme uležet asi na týden i více. Zpočátku pouze slijeme puštěnou vodu. Po řádném proležení opláchneme tekoucí vodou a opět uložíme do misky a zalijeme octem, kvůli změknutí kostí asi tak na 3-7 dní. Opět propláchneme řádně vodou a naložíme do oleje, můžeme proložit cibulkou a podle chuti i přikořenit.Asi po týdnu již můžeme konzumovat nebo pridávat na jednohubky.  

Kyselé ryby

ryby,, lák : bobkový list,nové koření,hořčičné semínko,sůl, cukr,může být i kytka kopru nebo koriandru, ocet, voda
Očištěné ryby nasekáme na podkovy, nasolíme a uložíme na noc do chladničky. Ráno ryby na čtyři hodiny zalejeme v kamenném hrnci neředěným octem. Svaříme lák, porce ryb naskládáme do sklenic a zalijeme vychladlým lákem. Zavíčkujeme sklenice a na týden uložíme do chladničky. 

Krevety na česnekovém másle

500 g větších krevet,4-6 stroužků česneku,1 chilli paprička,2 lžíce oleje,2 lžíce másla,šťáva z 1/2 citronu, 2 lžíce petrželky,sůl, pepř
Na rozehřátém másle a oleji orestujeme plátky česneku a najemno nakrájenou chilli papričku. Přidáme oloupané krevety, které 6 minut po obou stranách osmažíme. Osolíme, opepříme a pokapeme citronovu šťávou. Před podáváním sypeme petrželkou

Rybí krokety

300 g vařeného rybího masa,300 g vařených brambor,1 svazek kudrnaté petrželky,1 lžíce másla,2 vejce,špetka bílého pepře,1 lžička soli,150 g strouhanky,olej na smažení
Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme vychladnout.Poté je oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme najemno.Vařené rybí maso zbavíme kostí a nakrájíme na malé kousky.Kudrnku omyjeme, vytřepeme a nasekáme nadrobno.Vše promícháme. Na pánvi rozehřejeme máslo a rybí směs na něm za stálého míchání zlehka opečeme.Tuto směs poté necháme skoro úplně vychladnout. Do vychladlé směsi vmícháme 1 vejce,sůl a pepř.Pokud nám připadá příliš řídká,můžeme podle potřeby přidat přiměřené množství strouhanky.Ze směsi tvarujeme navlhčenýma rukama menší válečky.které pečlivě obalujeme v rozšlehaném vejci a ve strouhance.Na rozpáleném oleji opékáme přibližně 6 až 8 minut.Podáváme pokapané čerstvou citronovou šťávou.s vařenými brambory a zeleninou

Karpatská palačinka

palačinka: 400 gr hladké mouky,1 vejce, 2 dcl mléka,1 lžíce cukru, špetka soli, 2 lžíce oleje, 1 dcl vody, náplň do palačinky: 3 kostky rybí filety,2 velké cibule,koření na rybu, sůl
omáčka: 4 stroužky česneku,1 dcl tatarské omáčky,0,5 dcl kečupu, pepř
Filé rozmělníme, nakrájenou cibuli na kostičky osmažíme na pánvi. Přidáme rozmělněné filé a společně osmažíme. Příprava palačinky: Smícháme všechny ingredience na palačinky a vzniklé těsto bez hrudek naléváme na pánev. Hotové palačinky si dáme na talíř a naplníme náplní do palačinky. Palačinky zabalíme jako šátečky a zajistíme párátkem. Naplněné palačinky z obou stran osmahneme na pánvi dozlatova. Hotové palačinky podáváme s omáčkou, kterou sme připravili smícháním tatarky, kečupu a rozmačkaného česneku a dle chuti opepřit.

Specialita z rybího filé

500 g filé,2 vejce, 2 rohlíky, sůl, pepř, mletý muškátový oříšek, strouhanka, olej na smažení 
Rozmražené filé rozemeleme, přidáme na kostičky pokrájené rohlíky,  vejce, sůl, pepř, muškátový ořech a rukama dobře zpracujeme. Z masy mokrýma rukama tvarujeme karbanátky, které obalíme ze všech stran ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší. 

Kapří řízky

4 kapří řízky,olej,citron,sůl,pepř,bobkový list,červené víno,sýr Niva
Kapří řízky osolíme, opepříme a pokapeme citronem, necháme odležet a pak je osmažíme na oleji, přidáme bobkový list, zalijeme červeným vínem. Necháme chvilku povařit a pak porce kapra vyjmeme. Zbylou šťávu z vína zahustíme strouhanou nivou a přelijeme kapří řízky. Vhodná příloha je chléb. 

Kapří polévka s houbami

250 g kapřího masa,120 g  másla,50 g cibule,150 g hub (lesních nebo žampionů),sůl,mletý pepř, trochu kmínu,petrželka,40 g hladké mouky,1 litr vody (lépe rybího vývaru),2 dl smetany,6 lžic bílého vína, případně ještě pažitka
Rybí maso osolíme,  na části  másla opečeme, pak vykostíme a nakrájíme. Na zbylém másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli a jemně rozsekanou petrželku, k tomu přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby, osolíme, opepříme, okmínujeme a asi 5 minut podusíme. Podušené houby zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vodou (vývarem z ryb) a smetanou, dobře rozšleháme a asi 10 minut povaříme. Nakonec do polévky vložíme opečené nakrájené kapří maso, víno, podle chuti přikořeníme, necháme přejít var a podáváme. Jednotlivé porce posypeme nadrobno rozsekanou petrželkou nebo pažitkou.

Kapr v bylinkovém obalu

4 porce kapra,2 vejce,5 lžic hladké mouky,150 g strouhanky,hrst nasekaných čerstvých bylinek,olej na smažení,,mletý bílý pepř,sůl,půl lžičky strouhané citronové kůry
Kapra umyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a obalíme ve hladké mouce a ve vejcích rozšlehaných s trochou mléka.Strouhanku smícháme se nasekanými bylinkami a strouhanou cintronovou kůrou.Kapra obalíme v ochucené strouhance a smažíme do zlatova ve větší vrstvě středně rozehřátého oleje.