13. února 2010

Listové řezy se šunkou

400 g listového těsta., 4 plátky šunky., 400 g žampionů., 2 šalotky nebo mladé cibulky., 2 stroužky česneku., 30 g másla., snítka estragonu (nebo špetka sušeného)., 2 snítky petržele., vaječný žloutek., sůl., pepř., 
Šalotky a žampiony nadrobno usekáme. Šunku nakrájíme na malé kostičky. V pánvi necháme na másle zesklovatět šalotku, poté přidáme kostičky šunky. K osmažené šunce přidáme přidáme nadrobno nakrájené žampiony. Mírně osolíme, opepříme a několik minut společně opékáme. Přidáme usekaný stroužek česneku, snítku estragonu a usekanou petrželku. Listové těsto překrojíme na půl, každou půlku rozválíme na stejně velké pláty. Jeden plát umístíme na plech a potřeme ušlehaným žloutkem. Do středu umístíme vychladlou směs z pánve a překryjeme druhým plátem těsta, který jsme ve středu na několika místech za sebou ozdobně do špičky prořezali. Naplněné listové těsto k sobě po stranách prsty přitiskneme, potřeme na povrchu rozšlehaným žloutkem, přeložíme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Upečený slaný šunkový závin necháme vychladnout a nakrájíme.
Rada: Stejným způsobem si můžeme připravit i šunkové šátečky. Z listového těsta vykrajujeme čtverečky, které naplníme, přeložíme a po stranách prsty utěsníme.
Doporučené nápoje: Růžové víno, vermut, světlé pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat