23. července 2016

Vařený mletý bůček

1 kg bůčku (plecka) pomlet, 4 vejce, 4 stroužky česneku, 4 lžičky vegety speciál, 1 cibule, kmín, pepř (velká lžíce), majoránka, trošku přisolit. Dát do střeva na tlačenku, dobře zavázat a 1,5 hodiny vařit. Dát do ledničky vychladnout.

Řízky 3 variací

400 g vepřovej kýty, 400 g kuřecích řízků, 50 g šunky, strouhanka, 3 vejce, mouka, sůl, pepř, česnekova pasta, olej na smažení
Maso naklepeme, osolíme, opepříme jako na klasické řízky. Na vepřové maso položíme šunku a jako třetí položíme plátek kuřecího. Potřeme česnekem, osolíme, opepříme a sklepneme první vrstvu s třetí a smažíme jako klasický řízek.

Játra na slanině

vepřová játra, 20 dkg slaniny, 3 rajčata bez slupek, 4 stroužky česneku, cibulka, oregáno, pepř, sůl, adžika
Nakrájíme si játra na slabé plátky, opepříme a posypeme moukou. Rozžhavíme si pánev a játra jemně osmahneme. Mezitím si nakrájíme slaninu, kterou dáme zatím do Wok pánve s cibulkou osmahnout (bez oleje) slanina pustí šťávičku. Přidáme na kousky nakrájená rajčata sůl, oregáno česnek a trochu podlijeme. Necháme vařit pod pokličkou zahustíme a postupně přidáváme osmahnutá játra, která necháme ještě v podusit v omáčce. Můžem zakapat trochou kečupu nebo sojovkou.Podává se s rýží nebo s hranolkama.

Dušená vepřová plec na rajčatech

500 g vepřové plece, cibule dle chuti, hlavička česneku, sůl, pepř, kmín, olej na smažení, 0,5 kg čerstvých nebo sterilovaných rajčat, sójová omáčka, čerstvá bazalka na posypání
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, česnek a maso nakrájené na nudličky dozlatova. Přidáme nakrájená oloupaná rajčata, podlijeme vodou, dochutíme sójovou omáčkou, osolíme, okořeníme a cca 40 minut dusíme. Na talíři posypeme jemně nasekanou bazalkou. Přílohy: těstoviny, rýže, brambory, bramborový nebo houskový knedlík, tedy podle vaší chuti.

Vepřové na kari

4 kotlety, curry, 3 dl bílého vína, olej na smažení, plátky citronu
Kotlety naklepat, osolit a opepřit. Na rozpáleném tuku prudce osmažit za přidání káv.lžičky curry. Těsně před ukončením smažení přidat 1,5 dl vína a vysmahnout do výpeku. Poté přidat dalších 1,5 dl vína a dusit zvolna. Před vysmahnutím na každý plátek přidat do pánve kolečko citronu.

Vepřové maso po indicku

400-600 g libového masa z vykostěné vepřové pečeně, 2 lžíce oleje, 1,5 dl smetany ke šlehání, kari koření, sol, 100 g cibule
Vepřové maso nakrájíme přes vlákna na hranolky, vložíme na větší pánvičku s rozehřátým olejem a za stálého míchání na prudkém ohni opékáme asi 2minuty. Pak vmícháme kari koření, vše zalijeme smetanou, osolíme a asi minutu podusíme. Do směsi přidáme drobně nakrájenou cibuli a dusíme další minutu tak, aby cibule zůstala mírně chřupavá. Podáváme s dušenou rýží.

Vepřové kotlety na medu

4 vepřové kotlety, 2 stroužky česneku, sůl, med, sójová omáčka, olej na smažení, solamyl na zahuštění
Kotlety naklepeme, potřeme česnekem se solí (soli trochu) a naložíme do směsi připravené ze dvou dílů medu a jednoho dílu sójové omáčky. Je-li směs řídká, přidáme ještě med, aby se omáčka lehce táhla. Pak se již jen 24 hodin těšíme, až okapané kotlety na oleji doměkka opečeme. Olej slijeme a omáčku necháme prohřát, až začne karamelizovat (můžeme ji zahustit ve vodě namočeným solamylem) a kotlety přelijeme.

Vepřové plátky na grilovacím koření

vepřová kýta, plec 4 plátky po 150 g, grilovací koření, sojová omáčka, sůl, pepř, olej nebo sádlo
Nenaklepané plátky lehce osolíme,opepříme a posypeme grilovacím kořením. Prudce orestujeme, stáhneme plamen  a smažíme 5 minut na každé  straně. Ke konci přidáme 3 lžíce sojové  omáčky  a podle chuti  můžeme přidat něco ostřejšího. Podáváme s hranolky nebo pečenými brambory.

Vepřové kotlety po moravsku

4 kotlety  s kosti  2,5 cm, 4 stroužky česneku, 1 lžička pepře, 3 lžíce lístkú rozmarýnu nebo 1 lžíce  sušeného, čtvrt lžičky rozdrc. chili paprik, 1 lžíce citron. šťávy, 3 lžíce oliv. oleje, 4 plátky citronu, 4 plátky másla
Kotlety nařízneme mírně naklepeme a nařízneme kapsy do kterých vsuneme plátek másla. Česnek, pepř, rozmarýn,  chilli papriku, citron.šťávu, oliv.olej rozmixujeme na hrubou kaši .Tou potřeme kotlety z každé strany a necháme odležet 2 hodiny. Pak maso osolíme a grilujeme na středně žhavým uhlím 8-10 min z každé strany. Podáváme teplé s plátkem citronu.

Vepřové kotlety na česneku

4 kotlety  s kosti  2,5 cm, 4 stroužky česneku, 1 lžička pepře, 3 lžíce lístkú rozmarýnu nebo 1 lžíce  sušeného, čtvrt lžičky rozdrcených chili paprik, 1 lžíce citron. šťávy, 3 lžíce oliv. oleje, 4 plátky citronu, 4 plátky másla
Kotlety nařízneme mírně naklepeme a nařízneme kapsy do kterých vsuneme plátek másla. Česnek, pepř, rozmarýn, chilli papriku, citron.šťávu, oliv.olej rozmixujeme na hrubou kaši. Tou potřeme kotlety z každé strany a necháme odležet 2 hodin. Pak maso osolíme a grilujeme na středně žhavým uhlím 8-10 min z každé strany. Podáváme teplé s plátkem citronu.

Steak z vepřové panenky s kapari omáčkou

300 g vepřové panenky, 1 cibule, olej, jedna sklenička kapari ve sladkokyselém nálevu, 1 šlehačka, sůl, pepř
Vepřovou panenku lehce naklepeme, posolíme a posypeme čerstvě mletým pepřem.Opečeme na oleji na pánvičce nebo použijeme grilovací pánev. Na oleji osmažíme cibulku, přidáme kapari, sůl, pepř a lehce podusíme.Zalijeme šlehačkou a povaříme, dokud omáčka nezhoustne.Maso na talíři zalejeme omáčkou a podáváme s čerstvým pečivem.

Řízek po malajsky

60 dkg vepřové kýty, 2 vejce, 4 lžíce solamylu, 6 lžic, sojové omáčky, 2 lžíce kurkumy, 5 lžic mletého koriandru, hlavička česneku, sůl, pepř
Maso naklepeme, jemně osolíme a opepříme a naložíme do marinády, která by měla mít hustou konzistenci. Na marinádu smícháme vejce, solamyl, sojovou omáčku, nastrouhaný česnek a koření. Maso necháme marinovat nejméně 2 hodiny. Takto připravené maso smažíme na oleji a při smažení můžeme ještě potírat zbytkem marinády. Podáváme s bramborovou kaší a ovocným salátem.

Přírodní vepřový plátek se smetanovou omáčkou

½ kg vykoštěné kotlety, 15 dkg žampiónu, 1 cibule, 1 kyselý okurek, ½ dcl kečupu, sladká smetana, sůl, pepř, máslo a sádlo
Rozklepeme kotletu, osolíme,opepříme a opečeme na sádle. Na jiné pánvi rozpustime máslo, osmažíme cibulku přidáme nakrájené žampióný krátce restujeme, přidáme nastrouhaný okurek, krátce podusíme, přidáme kečup trochu osolíme a zalijeme sladkou smetanou a necháme projít varem.

Přírodní řízek v alobalu

1 řízek(kotleta), 2-3 brambory, olej, sůl, česnek, majoránka, kmín
Oškrabeme brambory a nakrájíme na jemné plátky, vložíme na vymaštěný alobal, osolíme a okmínujeme. Řízek naklepeme, osolíme z obou stran potřeme česnekem a majoránkou, položíme na brambory. Alobal uzavřeme a dáme do trouby péci asi na 25 minut a poté troubu vypneme a necháme dojít cca 10-15 minut. Podáváme s jakkoukoliv zeleninovou přílohou.

Přírodní řízek se zeleninovou oblohou

vepřova kyta, sůl, pepř, brambory, paprikové lusky, rajčata, cibuľa, vegeta, olej, hladká mouka, kmín, česnek
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Nejprve zprudka osmahneme na oleji a pak pozvolněji doděláme. Vlastně takto připravíme přírodní řízek. Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme na plátky asi 1/2 cm, cibuli a rajčata nakrájíme na kolečka, papriku na proužky, česnek na plátky. Všechno dáme do pekáče, posypeme vegetou a kmínem, polejeme olejem a promícháme. Trochu podlijeme vodou. Přikryjeme alobalem a pečeme v troubě asi 30 minut. Potom alobal odstraníme a dopékáme odkryté, aby se směs trochu opekla. Případně dokořeníme. Podáváme s přírodním řízkem.

Krkovička s eidamem

1,5 kg vepřové krkovice, 200 g šunkového salámu, 150 g eidamské cihly, 250 g anglické slaniny, 2 vetší cibule, 1 paličku česneku, sůl, pepř, máslo, strouhanka
Maso vykostěte a nakrájejte na řízky. Naklepejte je, prosolte, opepřete a potřete prolisovaným česnekem. Připravené řízky rozložte na plech. Cibuli očistěte, pokrájejte na kolečka. Na každý řízek dejte cibuli, na ni salám a navrch tenký plátek slaniny. Rízky posypte vrstvou strouhaného sýra, strouhankou a do středu každého položte kousek másla. Podlijte je trochou vody a dejte péct.

Kotlety na bramborách

brambory, olivový olej, kotlety, kořenová petržel celá, česnek, citron, drcený koliandr, hruška
Na dno pekáče nakrájíme na plátky brambory. Podlijeme olivovým olejem. Naklepané kotlety osolíme, opepříme a zasypeme na hrubo rozdrceným koliandrem. Přidámem k bramborám ještě kořenovou petržel, 4 stroužky česneku, rozčtvrcenou hrušku a rozčtvrcený citron. Navrh položíme kotlety. Vše promícháme s olivovým olejem. Vložíme do vyhřáté trouby na 200 stupnů a pečeme cca 60 min.

Vepřové kotlety na černém pivě

4 vepřové kotlety, 4 plátky šunky, niva, Maggi vepřová šťáva, černé pivo
Vepřové kotlety naklepeme, ale nesolíme ani nepepříme. Na každou kotletu položíme plátek šunky a hranolek nivy. Zabalíme a spíchneme párátkem. Obalíme v mouce a zprudka opečeme na oleji. Přendáme do pekáčku nebo ohnivzdorné mísy. Vedle v kastrolku si rozpustíme 3-4 kostičky Maggi vepřová šťáva, podle toho, kolik chceme mít omáčky. Hotovou omáčku nalijeme na závitky, přidáme černé pivo (dle chuti) a dusíme, až je maso měkké. Jako příloha se hodí zapečené brambory se sýrem.

Vepřové kotlety na rozmarýnu

6 kotlet vepřového masa, 1 citron, 3 str. česneku, sůl, pepř, rozmarýna, pažitka, 10 dkg másla
Kotlety lehce naklepeme, potřeme solí s česnekem, pokapeme citronem, pak narovnáme do pekáče, polejeme horkým máslem, posypeme trochou rozmarýny a dáme na 20 minut do trouby. Potom kotlety vyjmeme na plochou mísu, pomažeme kečupem, připepříme a vrátíme znovu na pekáč k dopečení, za mírného podlévání asi dalších 20 minut. Podáváme s vařenými brambory, posypané sekanou pažitkou.

Kotleta s tajemstvím

4 kotlety, česnek, plnotučná hořčice, hladká mouka, sůl, nakládaná kápie, sádlo, Vegeta speciál, plátkový Eidam
Kotlety na okrajích několikrát nařízneme pak naklepeme,opepříme, potřeme česnekem rozetřeným se solí, obalíme v hladké mouce. V pečence nebo na pánvi rozehřejeme poctivou lžíci sádla vložíme kotlety a pečeme do světle hněda před otočením posypeme Vegetou speciál, otočíme opět posypeme Vegetou, potřeme plnotučnou hořčicí, na ni dáme nudličky nakládané kápie a zakryjeme plátky Eidamu. Když se sýr obleje na náplni můžeme podávat s vařenými brambory hojně sypanými pažitkou.

Košické zapékané kotlety

1 kg brambor, 3 kotlety, 15 dkg tvrdého sýra (Eidam apod ), 1 cibule, majonéza, pepř, sůl, vegeta, mletá sladká paprika, grilovací koření
Do pekáče nakrájíme syrové brambory na asi 5 mm kolečka, posolíme, popepříme. Na připravené brambory položíme osolené kotlety, které pokryjeme plátky nakrájené cibule. Posypeme zbývajícím kořením a zasypeme na hrubo nastrouhaným sýrem. Vše zalijeme majonézou a dáme péci asi na hodinu do trouby. Podáváme se zeleninovou oblohou.

Kapucínske kotlety

4 kotlety, 1 lžička sladké papriky, 2 dl červeného vína, 4 plátky tvrdého sýra, 8 plátků salámu Poličan nebo Vysočina, sůl, pepř, olej
Kotlety naklepeme, na okrajích a u kostí nařízneme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou a na tuku opečeme z obou stran. Pak podléváme vínem a dusíme doměkka. Během dušení občas kotlety obrátíme. Když jsou kotlety měkké přendáme je do zapékací misky, na každou kotletu dáme 2 kolečka salámu, plátek sýru a přelijeme šťávou z kotlet. Zapékáme v troubě až se sýr roztaví. Jako přílohu podáváme brambory.

Vepřová játra s jablky v alobalu

500 g vepřových jater, sůl, pepř, 50 g másla, 4 jablka, citrónová šťáva, 2 dl bílého vína
Játra nakrájíme na tenké a malé plátky, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na másle. Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky, zakapeme citrónovou šťávou, zalijeme vínem a krátce podusíme. Na čtverce alobalu položíme porce jater, na ně navršíme jablka, přelijeme šťávou z jater a zabalíme. Balíčky rozložíme na plech a zapečeme v dobře vyhřáté troubě.

Plněné maďarské zelné listy

mleté vepřové maso - 1/2 kg, 10 dkg rýže, pepř, paprika, sůl, cibul, , vejce, hlávka zelí, 2 rajčatové protlaky, bůček nebo slanina, 0,25 kg kysaného zelí, zakysaná smetana
Na osmahnutou cibulku dáme mleté vepřové maso (asi 1/2 kg.) Smícháme s 10 dkg rýže, pepřem, paprikou, solí. Podusíme a necháme vychladnout, pak přidáme vejce a trochu vody a promícháme. V hrnci povaříme hlávku zelí s konicky vyříznutým košťálem, pak odloupneme listy pro zabalení masa a zbytek se pokrájí nadrobno. Dva malé rajčatové protlaky se smíchají s trochou vody. Do kastrolu položíme rozkrájený bůček nebo slaninu (asi 15 dkg), dno se pokryje 1/4 kg kyselého zelí, na zelí položíme připravené balíčky zelných listů s masovou směsí, zase přikryjeme zelím, vrstva závitků, na to pokrájené zelí. Zalijeme vodou, asi 3/4 pokrytí, na to rajský protlak a dusí se. Když je to hotové, uděláme jíšku, přidáme papriku, jíšku zalijeme vodou a tím zalijeme závitky. Vše povaříme. Je na to dobrá zakysaná smetana.

Plněna vepřová kyta se zelim

400 g vepřové kýty, 200 g kyselého zelí, 120 g šunky, magi šťáva k vepřovému masu, 1 dcl zakysané smetany, 4 vejce, 1 zelená paprika, 40 g másla, 2 dcl mléka, 40 g křenu, 60 g tuku, sůl, mletá sladká paprika, kmín, rozmarýn, hladká mouka
Plát masa z vepřové kýty naklepeme, osolíme, poprášíme paprikou a naplníme zelím se šunkou, paprikou, kmínem a vařenými vejci. Pokapeme zakysanou smetanou, stočíme a svážeme nití. Roládu opečeme na pánvi a dáme na máslo dusit. Hotové maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, orestujeme, přidáme magi šťávu k vepřovému masu a zahustíme smetanou a mlékem. Ochutíme rozmarýnem. Při podávání posypeme jednotlivé porce jemně nastrouhaným křenem.

Masové nudle se zelim

400 g vepřového masa , 1 vejce, 2 lžíce máčeného škrobu, 100 g hlávkového zelí , 100 g špenátu, cibule, pór,stroužek česneku, 1 šálek vývaru, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce vína šao-sing ,půl lžičky wei-su - glutasol, půl lžičky chilli, špetka drceného jamajského pepře, olej, sůl
Maso nakrájíme na tenké plátky 2-3 cm široké a 5-6 cm dlouhé. Důkladně smísíme s vejcem, máčeným škrobem a solí já přidávám trochu sójové omáčky. Necháme odležet asi 20 minut. Na pánvi rozehřejeme olej a maso za stálého míchání opečeme, zcedíme a necháme okapat. Na tuk dáme cibuli, až zesklovatí přidáme na nudličky nakrájené zelí - je lepší spařit, česnek drobně nakrájený a ostatní zeleninu, zalijeme vývarem a krátce podusíme. Přidáme maso a ochutíme sójovou omáčkou, vínem, pepřem, chilli asi po 2 minutách dušení přidáme máčený škrob a wei-su. Podáváme s rýži.

Vepřové kolena na zelí

8 vepřových kolen, 1 hlavička sladkého zelí, 3 sáčky grilovacího koření, 4 hlavičky česneku, sůl, pepř, podle chuti Country koření, 3/4 litru oleje
Kolena vykostíme a osolíme. Přidáme pokrájené zelí na tenké nudličky zasypeme střídavě kořením, prolisovaným česnekem a zalijeme olejem. Ingredience přidáváme na maso střídavě. Maso musí být celé zakryté.Zatopíme pod lornou a pod pokličkou necháme 2 hod dělat.Po celou dobu maso otáčíme a těsně před koncem tj.cca.1 hod mírně podlejeme horkou vodou a necháme vydusit bez pokličky.

Vepřová kapsa

2 vepřové řízkyl, 1 stroužek česneku ( třený ), 2 kyselé okurky, 1 vařejné vejce na tvrdo, křenex, hořčici, olej, sůl, pepř
Řízky po obou stranách naklepeme, osolíme, opepříme, smícháme lžíci hořčice, lžičku křenexu a česnek, směsí potřeme řízky po jedné straně, do prostřed řízku položíme okurek a půlku vejce. Párátky sepneme protější konce, aby vznikla kapsa (ve tvaru šátečku). Zprudka osmažíme na rozpáleném oleji po obou stranách a asi 20 min. pečeme v předehřáté troubě. Podáváme s hranolky, míchanými brambory, nebo rýží.

Španělská pánev

2 lžíce olivového oleje, 4 vepřové kotlety bez kosti, 4 pikantní klobásky, 1 cibule pokrájená, 4 stroužky česneku na jemno posekané, 120 ml suchého bílého vína nebo sherry, 4 uzrálá rajčata posekaná, 1 bobkový list, 2 lžíce posekané petrželky
Rozehřát olej na velké pánvi a osmažit na něm kotlety po obou stranách do hněda. Přendat je na talíř. Do pánve přidat celé klobásky, cibuli a česnek a smažit na středním ohni, až je cibule měkká. Otáčet klobásky několikrát během smažení. Vrátit vepřové na pánev. Zamíchat dovnitř víno, rajčata, bobkový list a ochutit solí a pepřem. Přikrýt a dusit po 30 min. Vyjmout klobásky z pánve, nakrájet je na diagonální tlusté plátky a vrátit je na pánev. Všechno dobře prohřát. Podávat horké s pečenými brambory a zeleným salatem.

Maso s bramborami

vepřová plec, hovězí zadní, uzené libové maso - nejlépe uzená rolka, cibule, česnek, kapie syrová nebo nakládaná, sojová omáčka, sůl, pepř, olej, kečup
Všechny tři druhy masa nakrájíme na nudličky a s cibuli najemno nakrájenou dáme na olej, kde je zprudka osmahneme. Přidáme sůl, pepř, kečup a sojovou omáčku. Poté přikryjeme pokličkou a bez podlévání chvilku podusíme. Když je maso poloměké přidáme na nudličky nakrájenou syrovou nebo sterilovanoučervenou kapii. Hotové maso podáváme s klasicky připraveným bramborákem.

Blanická roláda

750 g vepřové kýty, sůl, pepř, 50 g hořčice, 100 g měkkého salámu, 250 g mletého vepřového masa, 1 vejce, 3 vejce natvrdo, 60 g sádla, 20 g hladké mouky, 2,5 dl vody.
Z masa rozkrojíme plát, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, poklademe plátky salámu, potřeme mletým masem promíchaném se syrovým vejcem, solí a pepřem, vložíme natvrdo uvařená vejce, plát svineme a převážeme nití. Pečeme na sádle za stálého podlévání vodou. Šťávu vyrestujeme, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, provaříme a přecedíme. Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo brambory.

22. července 2016

Čatní – exotické pokušení

Název čatní pochází z hindštiny. Pikantní kořeněné pasty z drcené zeleniny i celých plodů se rozšířily i do dalších kuchyní. Dobře se hodí k asijským rybím jídlům a ke studeným krájeným masům. Jim i dalším pokrmům totiž dodávají neobvyklé a zajímavé chutě.
Červený pepř. Jeho zrnka dodají čatní z bílého rybízu velmi zajímavou chuť. Pyré připravíme z propasírovaných plodů, pomerančové a citronové šťávy a želírovacího cukru. Do horké směsi nakonec přidáme celé bobule rybízu, zrnka pepře a citronovou kůru.

Hlavní surovinou tohoto čatní jsou dobře vyzrálé meruňky, které podusíme na másle. Potom k nim přidáme podle chuti cukr, ocet, nakrájenou šalotku, skořici, plátky zázvoru a rozinky. Šalotky tvoří kořeněný protiklad k spíše nasládlému aroma meruněk.
Kdo má rád něco ostřejšího, pro toho bude vrcholným požitkem čatní z kdoulí, modrých hroznů a chilli. Nejprve povaříme na kostičky nakrájenou kdouli a ke konci přidáme kuličky hroznů. Dobře okořeníme chilli a černým pepřem.

Zázvor má ostrou chuť a nechybí snad v žádném čatní. Právě on totiž teprve dodá ovocným pastám správnou asijskou příchuť. Dobře se hodí například do kořeněného kompotu ze švestek a hrušek: Nejprve omyjeme 500 g švestek a 250 g hrušek, zbavíme je peciček a nakrájíme na větší kousky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Omyjeme a nakrájíme 100 g zázvoru. Vše se 2 lžícemi hnědého cukru., lžičkou octové esence, solí a pepřem vložíme do hrnce a 45 minut povaříme. Horkým čatní naplníme dvě připravené sklenice a dobře uzavřeme. Nejlépe chutná k drůbežímu či vepřovému pečenému masu.

Sladkokyselé okurky

Na 4 sklenice si připravíme: 2,5 kg okurek nakládaček., 1/8 l octa., 14 g soli., 35 g cukru., 7 tabletek umělého sladidla., 2 lžičky hořčičného semínka., 12 kuliček nového koření., 2 cibule., větší mrkev nebo ½ červené papriky., 4 snítky kopru., 2 bobkové listy
Okurky propláchneme a necháme minimálně 3 hodiny namočené ve studené vodě. Pak je důkladně, ale opatrně očistíme jemným kartáčkem, abychom neporušili slupky a ještě jednou propláchneme. Necháme okapat. Sklenice a víčka umyjeme a opláchneme. Do sklenic rozdělíme pepř nové koření a hořčičné semínko. Cibule oloupeme a pokrájíme na kolečka. Mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme také na kolečka. Dáme-li přednost paprice, omyjeme ji a pokrájíme na úhledné proužky. Na nálev svaříme ½ l vody, ocet, sůl a cukr, přidáme umělé sladidlo. Promícháme a sejmeme z plotýnky. Okurky napěchujeme do sklenic, proložíme koprem, kolečky cibule a mrkve, případně proužky červené papriky. Nakonec přidáme do každé sklenice půlku bobkového listu a zalijeme horkým nálevem. Uzavřeme víčky a při teplotě 85° C sterilujeme 20 minut. Po ukončení sterilace sklenice vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme v temnu.


Malinový rosol

na 4 sklenice (po 250 ml) si připravíme: 1,5 l malinové šťávy., 700 g cukru., 40 g práškové petosy., ½ lžičky kyseliny citronové
Malinový rosol uvaříme z malinové šťávy, kterou připravíme takto: 3 l zralých malin nejprve přebereme a pod tekoucí vodou na cedníku je opláchneme. Potom je vložíme do kastrolu, podlijeme trochou vody a vidličkou rozmačkáme. Nakonec na mírním ohni za stálého míchání rozvaříme. Rozvařené maliny nalijeme do velkého pevného čtverce plátna, přivázaného silným provazem na nohy obrácené stoličky a necháme volně prokapávat do kastrolu pod ním. Překapanou šťávu nalijeme v malé vrstvě do kastrolu se širokým dnem a na mírném ohni pozvolna odpařujeme. Cukr dobře promícháme s petosou. Když se objem šťávy zmenší nejméně o třetinu, přidáváme postupně cukr a vaříme prudkým varem dále. Ke konci varu přidáme kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžíci vody. Z rosolu průběžně odstraňujeme tvořící se pěnu děrovanou lžící nebo odpěňovačkou. Před skončením varu ještě provedeme zkoušku na rosolovatění: trochu vařícího rosolu kápneme na studený talířek a necháme vychladnout. Pokud dobře ztuhne, je rosol hotový. Hotový horký rosol potom nalijeme až po okraj do nahřátých dobře vymytých skleniček, uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a uložíme do temna.
Doba přípravy 2,5 hodiny., 100 g asi 1360 kJ / 325 kcal.


Korenené pečené jablká

4 středně velká jablka (každé o váze asi 200 g), 4 lžíce medu, 1/2 lžičky mleté skořice, jemně nastrouhanou kůru a šťávu z 1 velkého pomeranče, 250 g zmrazených nebokompotovaných ostružin nebo brusinek 
Z jablek odstraňte jadřinec tak, aby vznikl otvor. Každé jablko horizontálně kolem dokola nařízněte.Jablka dejte do mělkého pekáčku. Smíchejte med, skorici a pomerančovou kůru a vzniklou směsí vyplňte jablka. Do pekáčku nalijte pomerančovou šťávu. Troubu předehřejte na 180°C (horkovzdušnou na 160°C.anou. Pečte 40 minut, občas ovoce přelijte vypečenou šťávou. Když jsou jablka skoro hotová, naklaďte kolem nich ostružiny a pečte ještě asi 10 minut. Před podáváním ještě polijte jablka šťávou. Můžete doplnit zakysanou smetanou.

Buchta s jablky

30 dkg strouhaných jablk, 15 dkg cukru, 15 dkg hrubé mouky, 2 vejce, 1 dcl olivového oleje, prášek do pečiva, vlašské ořechy, rozinky, lžíce kakaa, kysaná smetana, čokoládová poleva 
Nastrouhaná jablka smícháme s nahrubo nakrájenými ořechy a lžící kakaa. Vejce ušleháme s cukrem a vlijeme na ochucená jablka. Poté přidáme olej, mouku s práškem do pečiva a vše dobře promícháme. Směs nalijeme do vymazané misky a upečeme. Hotovou buchtu vyklopíme, potřeme zakysanou smetanou a ozdobíme proužky čokoládové polevy.

Bramborové placky s kompotem

Pro 4 osoby: 400 g brambor, 2 jablka, 600 g svestek, 100 g mouckoveho cukru, 1 vanilinovy cukor, 3 lzice skrobu, 50 g rozinek nalozenych do rumu, 500 g makkeho tvarohu, 2 vejce, 4 lzice polohrube mouky, 1/2 prasku do peciva, spetku soli, tuk na smazeni, skoricovy cukr na obaleni
Prochladle, ve slupce uvarene brambory oloupeme a prolisujeme nebo najemno ustrouhame. Jablka nakrajime na kousky, svestky rozpulime a vypeckujeme. Z ovoce, 2 lzic cukru, vanilinoveho cukru a trochy vody pripravime kompot. Zahustime jej 1 lzici skrobove moucky a kratce povarime. Z tvarohu, cukru, spetky soli vajec, mouky, zbyleho skrobu, prasku do peciva, rozinek a brambor uhneteme hladke testo. Na pomoucenem valu je rozvalime na placku, asi 1 cm silnou. Vykrajime s ni kolecka, ktera ve fritovacim hrnci osmazime dozlatova. Po osuseni je obalime ve skoricovem cukru a podavame s kompotem.

Řecká bulka se sýrem, olivami a rajčaty

4 velke svetle bulky, 4 rajcata, 200 g koziho syra balkanskeho typu, 1/2 hlavky listoveho salatu, 80 g cernych oliv, 2 lzice olivoveho oleje, 1 lzicka nakrajenych cerstvych bylinek, 1 chilli papricka, 2 strouzky cesneku, spetka soli
Cesnek a chilli papricku nakrajime na kosticky a dame do male misky. Primichame cerstve nasekane bylinky, olej a sul a peclive promichame.Rajcata oplachneme a nakrajime na platky, olivy prekrajime na poloviny, syr nakrajime na platky, salat opereme a nechame okapat.Bulky rozkrojime na polovinu, poklademe je okapanym salatem, potom pridame kousky rajcat, olivy a platky syra. Vse opatrne zakapeme smesi ochuceneho oleje s bylinkami a priklopime druhou polovinou bulky.

Čínske krokety ze sójových bobu

150-200 g sojovych bobu, 1 porek nebo cibule, 1 vejce, 2-3 lzice nahrubo pokrajenych solenych arasidu, 1 lzice oleje, 1 lzice sojove omacky, vegeta, spetka cukru, sul, skrobova moucka na obaleni, tuk na peceni
Proplachnute, predem namocene sojove boby uvarime domekka. Scedime a umeleme. Smichame je s nadrobno pokrajenym porem nebo cibuli, vejcem, skrobovou mouckou, arasidy, olejem, sojovou omackou, vegetou a spetkou cukru, osolime. Dobre promichame a nechame nejmene 2 hodiny v chladnu odlezet. Potom ze smesi tvarujeme krokety nebo mensi placicky, obalime je ve skrobove moucke a zvolna po obou stranach opeceme na rozehratem tuku dozlatova. Podavame je s bramborovou kasi nebo s opekanymi bramborami, pripadne s chlebem ci pecivem a hojnym mnozstvi zeleninoveho salatu.

Brokolice na žampionech

asi 1/2 kg brokolice, 200 g zampionu, 1 lzice masla nebo rostlineho tuku, 1 lzice hladke mouky, drceny kmin, muskatovy kvet, sul, drobne pokrajeny porek na posypani
Brokolici pokrajime na vetsi kusy, zampiony na platky. Na rozehrate maslo vlozime brokolici, zampiony, osmahneme, zaprasime moukou, znovu osmahneme, okorenime a osolime. Podlijeme trochou vody a dusime domekka. Hotovy pokrm rozdelime na talire, poypeme jemne nakrajenym porem a podavame s varenymi bramborami nebo opekanymi bramborami.

Jemné zeleninové ragú

Pro 4 osoby: 1 mensi kvetak nebo brokolici, 250 g mrkve, 1 cibuli, 200 g zeleneho hrasku, 1 lzici masla nebo rostlineho tuku, 2 vejce, 100 g sladke smetany, 2 lzice hladke mouky, sul, mlety pepr, strouhany muskatovy orisek, 2 lzice seamoveho seminka, kerblik
Zeleninu ocisitme a opereme. Kvetak nebo brokolici rozebereme na drobne ruzicky, ktere povarime v osolene vode. Cibuli nakrajime nadrobno a mrkev na kosticky. V kastrolu rozehrejeme tuk. Nechame na nem zesklovatet cibuli. Za chvili vlozime hrasek s mrkvi, zalijeme vyvarem z kvetaku a na mirnem plameni podusime domekka. Pak vlozime kvetak. Zahustime moukou, kterou jsme rozmichali ve smetane, a jeste asi 5 minut povarime. Vejce uvarime natvrdo. Rozkrajime je na dilky a pridame do zeleniny. Ragu podle chuti osolime a okorenime. Pred podavanim ozdobime kerblikem a prazenymi sezamovymi seminkami.

21. července 2016

Mexická sója

sojové kostky, pórek, brambory, sýr nebo niva, nakládané fazole v konzervě nebo sterilovaná zelenina podle chuti, 2-3vejce, chilli, olej 
Sóju uvaříme podle návodu,potom uvaříme brambory. Oboje nakrájíme na kostičky a dáme smažit na pánev. Chvíli před dosmažením posypeme chilli(nejlépe z mlýnku) a přidáme fazole a pórek a za stálého míchání přidáme vejce a dosmažíme. Podle chuti se přidá tatarka či kečup.

Tvarohové knedličky s ovocem

250 g tvarohu měkkého, 2 rohlíky, 1 vejce, 150 g hrubé mouky nebo krupičky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 dl mléka, 500 g ovoce, 50 g másla a cukr na posypání
Pokrájet rohlíky na kostičky, polít mlékem, přidat vejce, tvaroh a zasypat moukou s práškem do pečiva. Vše zpracovat v těsto, rozdělit na kousky, zakulatit a hned vařit ve vroucí vodě asi 5-7 minut dle velikosti ( než vyplavou).  Polijeme máslem, posypeme cukrem, obložíme ovocem (jahody a pod.).

Švestkové knedlíky s mákem a cukrem

700 g brambor, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, špetka soli, 1 lžíce másla, mléko, 1 kg švestek, máslo nebo sádlo na polití, mletý mák na posypání, moučkový cukr
Brambory uvaříme, oloupeme a po vychladnutí najemno nastrouháme. Přidáme mouku, máslo, sůl, vejce a podle potřeby mléko. Vypracujeme tužší těsto z něhož uděláme váleček. Ten nakrájíme na dílky, do níchž balíme umyté a osušené švestky. Knedlíky dobře uzavřeme, vložíme do vrocí vody a vaříme 6 - 7 minut. poté je scedíme, posypeme mákem promíchaným s cukrem a omastíme máslem nebo sádlem.

Švestkové knedlíky s mákem

700 g brambor, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, špetka soli, 1 lžíce másla, mléko, 1 kg švestek, máslo nebo sádlo na polití, mletý mák, na posypání moučkový cukr 
Brambory uvaříme, oloupeme a po vychladnutí najemno nastrouháme. Přidáme mouku, máslo, sůl, vejce a podle potřeby mléko. Vypracujeme tužší  těsto z něhož uděláme váleček. Ten nakrájíme na dílky, do níchž balíme umyté a osušené švestky. Knedlíky dobře uzavřeme, vložíme do vrocí vody a vaříme 6 - 7 minut. Poté je scedíme, posypeme mákem promíchaným s cukrem a omastíme máslem nebo sádlem.

Tvarohové knedlíčky s ovocem

250 g tvarohu měkkého, 2 rohlíky, 1 vejce, 150 g hrubé mouky nebo krupičky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 dl mléka, 500 g ovoce, 50 g másla a cukr na posypání 
Pokrájet rohlíky na kostičky, polít mlékem, přidat vejce, tvaroh a zasypat moukou s práškem do pečiva. Vše zpracovat v těsto, rozdělit na kousky, zakulatit a hned vařit ve vroucí vodě asi 5-7 minut dle velikosti (než vyplavou).  Polijeme máslem, posypeme cukrem, obložíme ovocem (jahody a pod.).

Tvarohové knedličky s ovocnou omáčkou a krupičkou

250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, dětská krupička, ovoce dle vlastního výběru 
Tvaroh rozmícháme s 1 vejcem a přidáme dětskou krupičku tak, aby vzniklo hustší těsto, ze kterého budeme moci tvarovat malé knedlíčky. Ty vložíme do vroucí osolené vody a vaříme tak dlouho, dokud knedlíčky nevyplavou nahoru. Ovocná omáčka: Můžeme ji připravit buď z ovocné dřeně, přesnídávky či čerstvého ovoce. Výše uvedené ingredience dáme do kastrůlku (čerstvé ovoce osladíme a podlijeme trochou vody) a přivedeme do varu. Poté rozmícháme v troše vody vanilkový pudinkový prášek, kterým tuto omáčku zahustíme. Knedlíčky políváme ovocnou omáčkou a navrch můžeme pokrm přizdobit zakysanou smetanou s cukrem.

Tyčinky s kmínem a sezamem

1 balíčék listového těsta, sůl, kmín, možno i sladkou papriku nebo sezamové semínka nebo sýr 
Balíček listového těsta rozválíme na plát tenký asi 2mm, který potom solí hustě osolíme a kmínem rovnoměrně posypeme, plát těsta s kořením ještě jednou přejedeme válečkem, aby se nám kmín při pečení neuvolnil, potom plát rozřežeme vlnitým rydélkem na proužky velké asi 1,5 x 8 cm, proužky klademe na plech s papírem na pečení a pomalu pečeme asi 15 minut.

Tvarohové knedlíky s ovocnou omáčkou

250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, dětská krupička, ovoce dle vlastního výběru 
Tvaroh rozmícháme s 1 vejcem a přidáme dětskou krupičku tak, aby vzniklo hustší těsto, ze kterého budeme moci tvarovat malé knedlíčky. Ty vložíme do vroucí osolené vody a vaříme tak dlouho, dokud knedlíčky nevyplavou nahoru. Ovocná omáčka: Můžeme ji připravit buď z ovocné dřeně, přesnídávky či čerstvého ovoce. Výše uvedené ingredience dáme do kastrůlku (čerstvé ovoce osladíme a podlijeme trochou vody) a přivedeme do varu. Poté rozmícháme v troše vody vanilkový pudinkový prášek, kterým tuto omáčku zahustíme. Knedlíčky políváme ovocnou omáčkou a navrch můžeme pokrm přizdobit zakysanou smetanou s cukrem.

Tvarohové knedlíčky s rozinkami

250 g nízkotučného tvarohu, 100 g rozinek, 500 g polohrubé mouky, 1 bílek, 1 lžička rostlinného másla na vaření, čokoládová poleva, nebo karamel 
V míse utřeme, máslo, spařené rozinky a bílek. Zamícháme tolik mouky, aby vzniklo tužší těsto. Tvoříme malé knedlíčky, které vložíme do vroucí vody. Když vyplavou na povrch, vyjmeme je. Na talíři polijeme čokoládou nebo karamelem, podáváme teplé.

Šišky so slivkovou omáčkou

25 dkg měkkého tvarohu, 6 lžic hrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutek, 3 dkg másla, sůl, švestková povidla, citronová šťáva, rum, skořice
Do tvarohu přidáme vejce a žloutek, máslo, mouku, osolíme a vypracujeme těsto. Z těsta utvoříme dlouhé válečky, které nakrájíme na šišky. Vhazujeme do osolené vroucí vody a vaříme asi 4 minuty. Podáváme polité máslem a teplou švestkovou omáčkou. Omáčka: švestková povidla smícháme s citronovou šťávou, špetkou mleté skořice, rumem a několika lžícemi vřelé vody. Promícháme, aby vznikla hustší omáčka.

Šišky s makom

800 g brambor, 1 vejce, 300 g hrubé mouky, sůl, 150 g strouhanky nebo máku, 100 g moučkového cukru, 100 g másla
Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, sůl, mouku a vypracujeme tužší těsto. Připravené těsto rozvalímé na silnýplát, který rozdělíme na pásy široké asi 3 cm, nakrájíme na malé tyčinky a rukou z nich vyválíme šišky. Šišky uvaříme v osolené vodě, pomocí síta je vyjmeme, necháme okapat, posypeme mletým mákem nebo nasucho opraženou strouhankou, které smícháme s moučkovým cukrem, a nakonec polejeme rozpuštěným máslem.

Staročeské knedlíky

6 větších syrových brambor, 6 rohlíků, 1 vejce, sůl, hrubá mouka, 1/2 hrnku mléka 
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme na kostky nakrájené rohlíky a ostatní ingredience a vypracujeme těsto, vaříme cca 23 minut.

Ovsené žemličky

40 dkg polohrube mouky, 10 dkg ovesných vloček, 1-2 lžíce oleje nebo sádla, 1/2 lžičky soli, 3 dkg droždí, 1/4 l mléka 
Vločky namočíme na 1/2 hodiny do mléka. Pak přidáme do mouky vločky, sůl, olej nebo sádlo a kvásek. Vymícháme necháme vykynout. S těsta tvoříme malé žemličky, necháme znovu vykynout. Před pečením potřeme slanou vodou a posypeme vločkami. Pečeme do růžova a po vyjmutí znovu potřeme slanou vodou.

Sladké pirohy

1 kostka měkkého tvarohu, 1/2 hrníčku povidel, vanilkový cukr, strouhanka, 1 kostka másla, 3 hrnky polohrubé mouky, 2 vejce, špetka soli, půl hrnku cukru, krupice, šlehačka ve spreji, mátový lístek na ozdobu
Tvaroh smícháme s jedním žloutkem a jedním vanilk.cukrem. Z mouky, vajíčka a vody připravíme polotuhé těsto, které rozválíme na tenkou placku, z níž vykrajujeme kolečka, které plníme tvarohem nebo povidly. Okraje přeloženého těsta stlačíme vidličkou. Takto připravené pirohy vložíme do vroucí osolené vody a vaříme až vyplavou na hladinu. Mezitím na pánvičce osmahneme nasucho strouhanku, přidáme špetku soli a cukr. Zvlášť rozpustíme kostku másla. Strouhanku i máslo smícháme s hotovými pirohy a podáváme ozdobené šlehačkou a mátovým lístkem.

Dobrota z majolky

1/2 kg hladké mouky, 2 vejce, 1 majolka, 5 dkg kvasnic, 5 kostek cukru, 1,5 dl mléka, 3 lžíce rumu, špetka soli
Náplň: marmeláda, povidla 

Z mléka, kvasnic, cukru připravíme kvásek. Po vykynutí smícháme s ostatními přísadami a vytvoříme vláčné těsto. Necháme 1 hodinu kynout, pak vytvářime koblihy, napíchneme do nich nápln,necháme znovu chvíli kynout a pak smažíme v oleji.

Hermelín v listovém těste

4 Hermelíny, 1 listové těsto, 1 pórek, 1 vejce, máslo 
Pórek nakrájíme na kolečka a osmahneme na másle. Na pomoučněném vále rozválíme listové těsto na 4 díly, dáme na ně hermelín a orestovaný pórek. Zabalíme a potřeme rozšlehaným vejcem, dáme zapéct až těsto zezlátne.

Bramborové kynuté placky

4 větší syrové brambory, 2 vařené brambory, hrnek hladké mouky, vejce, 1/2 hrnku mléka, lžíce droždí, sůl, pepř, česnek, majoránka
Syrové brambory nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu, přidáme vařené brambory, utřený česnek, sůl, majoránku, špetku pepře a v mléce vykynuté kvasnice. Vypracujeme těsto, které pečeme v malém, dobře vymaštěném lívanečníku. Pokud těsto upečeme na pekáčku nebo plechu, bramborák nakrájíme na proužky. Placičky jsou vhodné jako příloha k masům.

Bleskové jablečné knedlíky

130 g hrubé mouky, 200 g měkkého tvarohu, 4 jablka, 60 g másla, 2 vejce, špetka prášku do pečiva, citronová šťáva, sůl, cukr a skořice na posypání, rozehřáte máslo na přelití 
Měkký tvaroh utřeme s máslem, přidáme vejce, prosátou mouku, prášek do pečiva a sůl. Nakonec do těsta zapracujeme oloupaná a na kostičky nakrájena jablka, které jsme předem pokapali citronovou šťávou, aby nezhnědla. Z těsta vypracujeme kulaté knedlíky. Dva litry vody uvedeme do varu a 15 až 20 minut v ní knedlíky vaříme. Před podávánim posypeme cukrem a skořicí, přelijeme máslem. Labužníkum doporučujeme přidat na závěr tvaroh, smetanu nebo ovocný jogurt.

Švestkové knedlíky

švestky, 150 g tvarohu na strouhání, 300 g hrubé mouky, 40 g tuku, 1 vejce, trochu mléka (podle potřeby), sůl 
Nastrouhaný tvaroh utřeme s tukem, přidáme mouku a vejcem a mlékem zaděláme těsto. Tence obalujeme švestky. Vaříme v osolené vodě 10 až 12 minut.

Tykev sušena

4 kg dýně nakrájení na kostičky, 4 dcl octa, 2 l vody, 1,5 kg cukru krupice, 3 citróny nakrájené na kolečka, skořice celá, 3 hřebíčky ananasová tresť 
Nakrájenou dýni zalijeme octem a vodou a necháme v klidu do druhého dne. Pak ocet s vodou slijeme, zasypeme cukrem a necháme 2 dny stát. Pak přidáme citróny, hřebíčky, celou skořici a dáme povařit  a před koncem vaření anansovou tresť. Až dýně zesklovatí vybereme ji sítkem a necháme okapat a pak sušíme v troubě při 50 st. C asi 2 dny. Pak obalíme v moučkovém cukru.

Vločková kaše

1 l mléka, 150 g ovesných vloček, 100 g cukru, 80 g másla, kakao nebo skořici
Ovesné vločky nasucho opražíme a umeleme. Mléko přivedeme k varu a za stálého míchání pomalu vsypeme ovesné vločky. Vaříme asi 1/4 hodiny, až kaše zhoustne. Na talíři sypeme cukrem a kakaem nebo skořicí a omastíme máslem. Vhodně doplníme kompotem. "V některých zemích je kaše oblíbenou snídaní nebo druhou večeří."

Tvarohové halušky

500 g měkkého tvarohu, 200 g hrubé mouky, 60 g másla nebo hery, 2 vejce, 80 g másla na maštění, sůl, 80 g práškového cukru na sypání, 100 g strouhanky
Prolisovaný tvaroh rozmícháme s moukou, rozpuštěným máslem, vejcem a solí. Dobře vypracujeme těsto, z něhož lžící namočenou do horké vody vykrajujeme halušky a zaváříme do vroucí vody. Po několika minutách opatrně vyjmeme, necháme v cedníku okapat a sypeme cukrem, na troše másla osmaženou strouhankou a mastíme máslem. Vhodně doplníme kompotem.

Pečení čerti

velké brambory, sádlo, česnek, sůl, pepř
Množství brambor je dáno počtem strávníků. Brambory z jedné strany seřízneme a skrojek použijeme jako pokličku. Vnitřek brambor vydlabeme vidličkou, drť osolíme, opepříme a smícháme se sádlem a prolisovaným česnekem. Směsí naplníme brambory, přiklopíme odříznutou pokličkou, propíchneme párátky a v suchém pekáči prudce zapékáme. Upečené čerty ozdobíme na kolečka nakrájenou cibulí nebo paprikou.

Celerové placičky s vločkami

středně velký celer, sůl, 2 lžíce sekané petrželky, 2 vejce, hrnek ovesných vloček, hrnek vody, strouhanku na obalení, olej na smažení
 Vločky uvaříme v osolené vodě na hustou kaši. Hrubě nastrouhaný celer podlijeme a dusíme až do vysmahnutí šťávy. Vychladlé vločky smícháme s celerem, přidáme žloutky, sekanou petrželku, osolíme a promícháme. Je-li hmota řídká, přisypeme strouhanku. Tvoříme malé placičky, které obalíme v rozšlehaných bílcích, strouhance a na oleji usmažíme. Přebytečný tuk odsajeme papírovými ubrousky.

Hermelín s brusinkami

2 hermelíny, vejce, olej, strouhanku, 4 lžíce brusinek nebo brusinkového kompotu, 4 lžíce cukru, 4 topinky. 
Oprané brusinky s cukrem za stálého míchání povaříme asi 10 minut a necháme vychladnout.Hermelíny přepůlíme na kolečka, obalíme po obou stranách ve vejci a strouhance a prudce osmažíme. Teplý sýr podáváme na topince polité brusinkovou šťávou, případně zdobíme brusinkami.

Dýňová kaše s tofu a polentou

cca. 500 g omyté dýně hokaido bez semeníku, se slupkou,2 střední cibule, 1větší mrkev,1střední kořen petržele,1/2 menšího celeru,mořská sůl, olej na smažení,3 kuličky nového koření,1 bobkový list,ume ocet nebo nálev z kysaného zelí,200 g tofu (uzené, přírodní, marinované...), voda případně sójová nebo zakysaná smetana na zjemnění dle chuti
Cibuli nakrájejte nadrobno, dýni na malé kousky,kořenovou zeleninu očistěte, omyjte a nahrubo nastrouhejte.V hlubší pánvi zpěňte cibuli, přidejte dýni,koření a zeleninu, 2 – 3 minuty restujte a míchejte,zcela zalijte vařící vodou, promíchejte a za občasného míchání duste doměkka. Podle potřeby podlévejte  horkou vodou. Jakmile všechny ingredience změknou a dužnina hokaida se částečně rozvaří, odstavte, odstraňte koření a rozmixujte dohladka. Kaše by měla mít hustotu kaše hrachové, pokud je řídká, ještě ji povařte, pokud naopak hustá, přimíchejte vařící vodu a nechte kaši přejít varem. Podle chuti dosolte, můžete zjemnit smetanou. Tofu nakrájejte na plátky, opečte po obou stranách na trošce oleje nebo nasucho, podávejte na talířích s kousky polenty a dýňovou kaší.

Chudí rytíři bez brnění

plátky veky, žemle, světlého toustového chleba nebo kolečka rohlíků, den - dva staré, skořicový cukr (event. pískový cukr s mletou skořicí),vejce, mléko, máslo,olej,ovocný džem nebo kompot
Na jedno vejce dejte 2 lžíce mléka a rozšlehejte. Plátky pečiva obalte ve skořicovém cukru, z obou stran namočte krátce ve vejcích s mlékem a ihned vkládejte do rozehřátého oleje s máslem. První stranu smažte zprudka,při druhé teplotu snižte. Nechte okapat přebytečný tuk na ubrousku, servírujte na talířcích ozdobené džemem nebo kompotem, případně čerstvými jahodami, malinami nebo broskvemi, posypanými vanilkovým cukrem. Vylepšit můžete i kopečkem šlehačky.