19. února 2010

Květákové placky s nivou

květák,strouhanka,100 g nivy,1 vejce,pepř, sůl, citronová šťáva, máslo, mléko
Očištěný květák uvaříme ve slané vodě s jednou lžící citronové šťávy. Uvařený květák rozmačkáme vidličkou, přidáme utřené máslo se strouhankou (asi 6 lžic strouhanky zvlhčené mlékem, vejce, na lžičku nože pepře a strouhanou nivu.Dobře promícháme, utvoříme malé placičky, které obalíme ve strouhance a smažíme na rozpáleném oleji.Jsou chutné s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Květák s mrkví

1 květák,2 - 3 mrkve,2 vajíčka,1 cibule,cca 3 dkg másla,sůl,pepř,2 lžíce mouky
1 květák uvaříme ve slané vodě, zvlášť uvaříme 2 až 3 ks mrkve a nadrobno pokrájíme. Cibuli podusíme na másle, zasypeme 2 lžícemi hladké mouky a uděláme jíšku. Přidáme uvařený květák s mrkví, trochu osolíme a opepříme a posypeme pažítkou, případně petrželkou. Přidáme 2 vejce a směs lehce povaříme. Příloha - vařené brambory nebo pečivo.

Květák s bramborami v jogurte

1  květák,5 pol.lž. oleje,2 čaj.lž. římského kmínu,2 čaj.lž chilli,2 čaj.lž. mletého koriandru,1 čaj.lž. kurkumy,1/2 čaj.l. asafoltidy,4 střední brambory,4 pol.l. vody,1 1/2 čajová lžička soli,250 g čistého jogurtu,3/4 čajová lžičkaj. garam masaly,2 rajčata, 1 citron, rýže, hořčičné semínka 
Do rozehřátého tuku přidáme kmín, drcené chilli a restujeme dokud kmín nemá zlatohnědou barvu. Přidáme další koření a na kostky nakrájené brambory. Restujeme dokud se neobjeví na bramborách hnědé skvrny. Pak vmícháme květák rozebraný na růžičky a za stálého míchání restujeme ještě asi 3 min. Potom přilijeme vodu, osolíme a dusíme asi 15 minut. Nakonec vmícháme jogurt a povaříme až omáčka zhoustne. Posypeme gaaram masalou a jemně promícháme. Zdobíme citronem a rajčetem. Jako přílohu podáváme vařenou rýži s opraženým hořčičným semínkem.

Krkonošské zelné placky

1/2 kg hladké mouky,20 dkg škvarků ,2 lžíce sádla,1 prášek do pečiva,1 vejce,1 balíček zelí - kysané, asi 2 lžíce mléka,sůl
Zelí vymačkat od šťávy, pokrájet na drobno, škvarky nožem rozsekat na drobné kousky, vše spojit v tužší těsto, které se nelepí na ruce, upéci v troubě po obou stranách.

Kôprovka se svítkem

mléko, 2 vejce, krupice (hrubá), cibule, brambory, hladká a hrubá mouka, kopr, šlehačka, ocet,sůl,cukr
Svítek: Asi v půl litru mléka rozšleháme vejce, přidáme špetku soli a sypeme krupici, dokud nevznikne hustší tekutá směs. Na rozpálenou pánvičku nalijeme asi 2 cm silnou vrstvu a zlehka opečeme z obou stran.
Omáčka: Do velkého hrnce dáme asi 3 litry vody, cibuli a přivedeme k varu. V hrnku s vodou rozmícháme 2 lžíce hrubé a 2 lžíce hladké mouky a postupně vlijeme do hrnce s vařící vodou. Povaříme 10 minut, poté začleháme vejce, přidáme kopr a sundáme z plotny. Přidáme šlehačku, osolíme a pak dochutíme ještě octem a špetkou cukru.
Brambory uvaříme ve slupce. Oloupané a nakrájené je dáme do omáčky. Svítek nakrájíme na kostičky a také přidáme do omáčky. Koprovka je nejlepší druhý den.

Knedlíky s vajíčkem a syrem

houskový nebo bramborový knedlík,3 vejce,olej,sůl,10 dkg nastrouhané cihly,sladká paprika
Na rozehřátou pánev dáme na kostičky nakrájený knedlík lehce osmahneme na oleji a přidáme vejce. Osolíme a přidáme špetku papriky na konec posypeme nastrouhaným sýrem. 

Knedlíky s úzeným masem

slanina,sůl,3 ks vejce,3/8 l mléko,6 housek nebo rohliků,5 lžic mouka hrubá,maso uzené
Žemle nakrájíme na kostky, zalijeme mlékem ve kterém jsme rozkvedlali žloutky a sůl, přilijeme tuk nebo na kostičky rozkrájené maso uzené /rozpuštěné a prochladlé/ a necháme 1 hodinu ustát až se všechno mléko vsákne. Přidáme mouku, zamícháme a na vále tvoříme knedlíky. Vaříme 20-25 minut. 

Kedlubnová polevka

1,5 l vývar,4 kedlubny,3 dkg ryže,pepř,paprika mletá sladká,paprika mletá pálivá,petržel zelená,10 dkg maslo,sůl
Kedlubny nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme na hrubo, osmažíme na másle,osolíme,okořeníme,přidáme rýži a dusíme s menším množstvím vývaru. Nakonec dolijeme zbytkem vývaru. Do hotové polévky přidáme petželku. 

Kaše ze špaldových vloček

špaldove vločky, voda, mleko, sul, med, kakao, skořice, maslo, ovocna zavaŕenina
Do mleka pridame kousek masla, zahrejeme k varu a nasypeme vločky ze špaldy. Za michani varime do zmeknuti vloček a zhoustnuti.Vypneme a nechame rochu zchladnout. Nasypeme kakao, skořici, dame med, vše zamichame, dodame špetku soli a podavame se zavařeninou.

Karbonátky z Nivy

15 dkg Nivy,5 dkg strouhanky,3 vejce,4 stroužky česneku
Nivu a česnek nastrouháme a rozmícháme s vejci a stouhankou.Vytvoříme menší karbanátky a smažíme na rozpáleném oleji. 

Juhoslovanské rožky

těsto: 1 kg mouka hladká,1 ks droždí ,0,5 l mléko ,1 lžíce sul,1 dcl olej,
náplň: 1 ks Hera ,1 lžíce sůl ,1 česnek
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu vyválíme placku, potřeme náplní a srolujeme jako závin.Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Krájíme do trojúhelníků a dáváme na suchý plech. Asi 4 plechy. Možno dát dovnitř klobásu, nivu, slaninu apod

Francuzská omeleta

4.vejce,1.lžička citronové šťávy,3.lžičky škrobu,3.lžíce másla,40 g brokolice,300 g sterilované kukuřice, 2 rajčata,kelímek zakys.smetany,sůl,bílý pepř,strouhaný muškát.oříšek(špetka)
Z bílků ušleháme tuhý sníh,přimícháme opatrně citr. šťávu a zahustíme dvěmi lžičkami škrobu. Osolíme,opepříme,přidáme muškát.oříšek a vmícháme 4 žloutky.Zeleninu krátce podusíme a zahustíme smetanou s jednou lžičkou škrobu.Z vaječné hmoty vytvoříme dvě omelety.Pečeme 10.min. po každé straně a naplníme podušenou zeleninou.

Brynzové halušky

4-5 větších brambor,hladká mouka,2 vejce,sůl,brynza,uzená slanina
Brambory nastrouháme najemno, přidáme vejce, trošku osolíme a přidáme mouku. Těsto musí být takové, aby drželo na lžičce. Přes nočkovač těsto protlačíme do vroucí vody a vaříme cca 3 min, dokud nočky nevyplavou na povrch. Poté vytáhneme, propláchneme studenou vodou a zamícháme s brynzou dle chuti. Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky, uškvařime a podáváme na halušky. 

17. února 2010

Kyselé maslové kolačky

16 dkg hladké pšeničné mouky, 5 dkg bramborové moučky Solamyl a 7 dkg cukru prosejeme na vál; do směsi nožem zasekáme 14 dkg másla, přidáme 1 žloutek, 1 lžíci citronové štávy, zpracujeme v těsto a dáme odpočinout. Pak tésto vyválíme v placku asi 1/2 cm silnou a vykrajujeme z ní kroužky a to jeden plný, jeden s otvorem. Pečeme na nevymaštěném plechu do ružova. Tvar s otvorem pocukrujeme; plný tvar pomažeme zavařeninou a spojíme k sobě.

Bramborové tyčinky k čaji

18 dkg strouhaných vařených brambor, 18 dkg mouky, 10 dkg sádla nebo jiného tuku,trošku soli a na špičku nože kypřicího prášku zpracujeme v těsto, z něhož děláme tyčinky,preclíky nebo věnečky, které potřeme vejcem, poprášíme kmínem (nebo mákem) s hrubší solí a pečeme do zlatova.

Pomerančové flummery

3 větší pomeranče, 3/8 litru mléka, 4 dkg cukru, 2 dkg másla, 5 dkg bramborové moučky Solamyl, 1 žloutek
Jeden pomeranč rozkrájíme na tenké plátky a vyložíme jím studenou vodou vypláchnutou skleněnou mísu. Ostatní pomeranče vymačkáme, v získané štávě rozmícháme bramborovou moučku do hladka, za stálého míchání přidáme do vařícího se mléka a necháme 4 minuty vařit. Cukr, máslo a žloutky vmícháme nakonec do horké kaše. Pro chut přidáme trochu strouhané pomerančové kury. Dáme pak do mísy na nakrájené pomerančové plátky,které dávají tomuto pokrmu lehce nahořklou pikantní pomerančovou příchut. Kdo tuto hoøkou chut nemiluje, musí pomeranče oloupat. Povrch flummery ozdobíme rovněž tenkými plátky pomeranče. Podáváme se zmrzlinovými oplatkami.

Lačná pýcha

3/4 l mléka, 10 dkg kostkového cukru a kousek vanilky uvedeme do varu. Ze 6 bílkù ušleháme tuhý sníh, z kterého lžicí vybíráme kousky a dáváme do vroucího mléka vařit.Když jsou povařeny po obou stranách (4 minuty se vaří), vyndáme je na mísu a do mléka vlejeme 1/4 l mléka, ve kterém jsme dobøe rozmíchaly 3 žloutky a 3 dkg bramborové moučky Solamyl. Směsí mícháme na plotně, až zhoustne. Zhoustlou omáčku vlejeme do hlubší mísy, na ni dáme uvařené sněhové koule a podáváme studené. Na povrchu posypeme sekanými zelenými mandlemi. Vhodný pokrm pro děti a nemocné.

Jemný nakyp z bramborové moučky

Do husta ušleháme 4 celá vejce a přidáme strouhanou citronovou kuru; mužeme též dát i kuru pomerančovou. Dále zašleháme 7 dkg cukru, přidáme 2 lžičky rumu a několik kapek citronové štávy. Nakonec zamícháme 10 dkg bramborové moučky Solamyl. Těsto dáme do věncové nebo nákypové formy, kterou vymažeme přehřátým máslem a vysypeme strouhanými nebo sekanými mandlemi. Pečeme v mírné troubě a podáváme s vinnou nebo ovocnou pěnou.

Houskový nakyp

Rozšleháme do husta 4 celá vejce, pak po lžicích zašleháme 12 dkg cukru a zvolna zamícháme 4 dkg strouhané moučky, 4 dkg pšeničné mouky a 5 dkg bramborové moučky Solamyl; těsto dáme do máslem vymazané a houskou vysypané formy a zvolna pečeme 1 hod. (Při pečení zbytečně troubu neotvíráme.) Nákyp podáváme teplý s vinnou pěnou.

Flummery z bramborové moučky

Svaříme 1/2 litru mléka se strouhanou kurou z 1 citronu, s kouskem celé skořice a špetkou soli. V trošce studeného mléka rozkvedláme 7 dkg bramborové moučky Solamyl a když se mléko vaří, přiléváme k němu zvolna za stálého míchání bramborovou moučku tak dlouho, až se vše svaří v hladkou kaši. Pak skořici vyjmeme, přidáme 8 dkg strouhaných loupaných mandlí, 5 dkg másla a 8 dkg tlučeného cukru. Po chvilce vysypeme tuto kaši na mísu spláchnutou studenou vodou a dáme vše vychladnout; pak okrášlíme ovocným želé a pŕedkládáme s malinovou nebo rybízovou štávou.

Čokoladový krem

Do 3/4 l mléka dáme 3 tabulky čokolády, 6 dkg kostkového cukru a zvolna uvedeme do varu. Do vroucího nalejeme 1/4 l mléka, ve kterém jsme rozmíchaly 2 žloutky, 3 dkg mramborové moučky Solamyl a mícháme na plotně, až zhoustne. Chceme-li mít krému víc, zamícháme do horkého ze 2 bílku tuhý sníh.

Bramborový puding

Utřeme 8 dkg másla, 6 žloutku, přidáme 1/4 kg vařených strouhaných brambor, 4 dkg mouky, citronovou kuru a skořici a zlehka vmícháme ze 6 bílku pevný sníh. Těsto vlijeme do máslem vymazané a houskou vysypané formy. V dobře uzavřené formě vaříme v páře 1 hod.; pak ji dáme na 1/4 hodiny do trouby a vyklopíme na mísu. Několik lžic malinové štávy rozøedíme s červeným vínem, přisladíme podle potřeby a zvlášt podáváme k puddingu.

Bramborový nákyp se zavařeninou

20 dkg vařených studených strouhaných brambor, 25 dkg mouky, 15 dkg cukru, vejce a 5 dkg másla a pečivový prášek zaděláme v těsto a rozdělíme na dva díly. Připravíme pekáč vymazaný máslem, posypaný moukou a jeden díl rozválíme. Pak položíme na pekáè a pomažeme zavařeninou, povidly, tvarohem nebo jablkovou pěnou, přiklopíme druhým dílem, pomažeme máslem a dáme péct.

Bramborový nákyp

Utřeme 6 dkg másla, 4 dkg sladkých oloupaných a mletých mandlí, strouhanou citronovou.kuru, z 1/2 citronu štávu, 14 dkg práškového cukru, 6 žloutku jeden po druhém, 14 dkg vařených strouhaných brambor, po částech přidáme ze 6 bílku sníh. Kdyby bylo těsto řídké, vmícháme 1-2 lžíce bílé strouhané housky. Pečeme 3/4 hod. ve vymazané a houskou vysypané formě a podáváme s ovocnou pěnou.

Třena babovka

12 dkg másla utřeme do pěny a za dalšího míchání přidáme 14 dkg práškového cukru, 5 žloutku, trochu tlučené vanilky, 25 dkg pšeničné mouky a 20 dkg bramborové moučky Solamyl, 1/4 litru vlahého mléka, jednu lžíci rumu, sáček prášku do pečiva a z 5 bílku tuhý sníh. Nakonec přidáme hrozinky, sekané loupané mandle nebo jemně usekaný citronát.Bábovkové tvořítko vytřeme máslem, vysypeme strouhanou houskou, těsto do něj vlejeme a pečeme asi hodinu do zlatova. Upečenou vyklopíme, posypeme cukrem a vychladlou krájíme.

Brodská babovka z bramborové moučky

Na míse třeme asi 20 minut 6 žloutkù, 18 dkg práškového cukru, z pul citronu strouhanou kuru a lžíci citronové štávy. Pak do toho zlehka zamícháme 5 dkg spařených loupaných a jemně sekaných mandlí, 2 dkg sekaného citronátu, ze 6 bílku tuhý sníh a 14 dkg bramborové moučky Solamyl. Tvořítko vytřeme máslem, vysypeme strouhanou žemlí,hmotu do něj vpravíme, urovnáme a pečeme v nepříliš prudké troubě asi 40 minut do ružova. Prochladlou posypeme vanilkovým cukrem.

Zdravotní babovka

21 dkg práškového cukru třeme pul hodiny se 6 žloutky. Pak přidáme citronovou štávu a kuru, 14 dkg bramborové moučky Solamyl a ze 6 bílku tuhý sníh. Polovinu těsta nalejeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy, do druhé poloviny přidáme 2 tabulky strouhané čokolády nebo 3 dkg kakaa, promícháme a dolejeme do formy. Bábovku pečeme zvolna asi hodinu. Upečenou vyklopíme a posypeme vanilkovým cukrem.

Jemný levný dort

7 žloutku, 28 dkg práškového cukru utřeme v míse do husta. Pak přidáme z 1/2 pomeranče kuru a štávu. Zvolna zamícháme ze 7 bílku tuhý sníh, 11 dkg hrubé mouky pšeničné, 11 dkg bramborové moučky Solamyl. Těsto dáme do formy máslem vymazané, moukou vysypané a pečeme zvolna 1 hodinu. Při pečení zbytečnì troubu neotvíráme. Zchladlý dort rozkrojíme, plníme náplní, polijeme rumovou nebo čokoládovou polevou a zdobíme pomerančem.

Pomerančový dort

7 žloutku, 28 dkg práškového cukru utřeme v míse do husta. Pak přidáme z 1/2 pomeranče kuru a štávu. Zvolna zamícháme ze 7 bílku tuhý sníh, 11 dkg hrubé mouky pšeničné, 11 dkg bramborové moučky Solamyl. Těsto dáme do formy máslem vymazané, moukou vysypané a pečeme zvolna 1 hodinu. Při pečení zbytečně troubu neotvíráme. Zchladlý dort rozkrojíme, plníme náplní, polijeme rumovou nebo čokoládovou polevou a zdobíme pomerančem.

Piškotový dort

Dobře utřeme 7 žloutku, 28 dkg cukru, pak přidáme štávu i kuru z pul citronu, ze 7 bílku tuhý sníh a lehce přimísíme 14 dkg bramborové moučky Solamyl se 7 dkg hrubé mouky pšeničné. Pečeme velmi zvolna. Nadíváme čokoládovým krémem a poléváme rumovou polevou.

Ořiškový dort

15 dkg cukru třeme s 5 žloutky. Do toho zvolna zamícháme pevný sníh z 5 bílku, 8 dkg mouky pšeničné, 6 dkg bramborové moučky Solamyl, 6 dkg strouhaných oříšku a citronovou kuru. Pečeme zvolna 1 hod. ve vymaštěné a pomoučněné formě. Vychladlý dort mužeme pokropiti but rumem nebo červeným vínem, malinovou štávou atd. Takto připravený dort naplníme but čokoládovým nebo kávovým krémem a zdobíme šlehačkou.

Mandlový dort

Dobře utřeme 5 žloutku, 15 dkg cukru s ostrouhanou kurou z pul pomeranče, trochou utlučené vanilky a s 1 polévkovou lžicí rumu. Pŕipravíme si směs 10 dkg umletých loupaných mandlí, 8 dkg bramborové moučky Solamyl, 3 dkg mouky pšeničné a na špičku nože prášku do pečiva. Tuto směs dobře promísíme. Ušleháme z 5 až 7 bílkù tuhý sníh, načež vše do těsta zlehka zamícháme. Těsto vlejeme do dortové formy vymaštěné máslem a vysypané hrubou moukou a zvolna pečeme. Po vychladnutí plníme kávovou nádivkou kterou též pomažeme povrch, načež posypeme celý dort strouhanými ořechy. Dílky zdobíme čepičkou z nádivky a pulkami ořechu.

Levný dort z bilku

Z 5 bílku a 10 dkg cukru ušleháme tuhý sníh. Rozpustíme 2 1/2 tabulky čokolády se dvěma lžicemi mléka a 5 dkg čerstvého másla. Zchladlé vmícháme do sněhu a zasypeme 5 dkg bramborové moučky Solamyl. Podáváme se šlehačkou.

Levný bramborový dort

Utřeme 15 dkg cukru, 4 žloutky a přidáme 30 dkg strouhaných brambor se 2 kávovými lžičkami kakaa.Nakonec přidáme ze 4 bílku sníh. Těsto dáme do formy máslem vymazané, moukou vysypané a pečeme zvolna 1 hod. Vychladlý potřeme marmeládou a posypeme opraženými strouhanými lískovými oříšky.

Kávový dort

Do bìla utřeme 7 žloutku a 21 dkg prosátého práškového cukru. Do utřeného zvolna zamícháme ze 7 bílkù tuhý sníh, 10 dkg hrubé pšenièné mouky, 5 dkg bramborové moučky Solamyl, 6 dkg strouhaných ořechu a 8 zrnek mleté kávy. Těsto dáme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a zvolna pečeme asi 1 hod. Při pečení zbytečně troubu neotvíráme. Upečený studený dort rozřízneme a plníme dortovou máslovou náplní. Polejeme kávovou polevou.

Kakaový dort se Solamylu

Do misky prosejeme 18 dkg práškového cukru, přidáme 6 žloutku a utřeme do běla. Z 6 bílku ušleháme tuhý sníh, který zvolna střídavě zamícháváme do utřené směsi s 8 dkg pšeničné hrubé mouky, 5 dkg bramborové moučky Solamyl, 5 dkg strouhaných. oříšku, 2 lžičkami kakaa, 4 tlučené hřebíčky, špičkou nože tlučené skořice a troškou prášku do pečiva. Těsto dáme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme zvolna 1 hod. (Troubu mírně vyhřátou při pečení zbytečně neotvíráme.) Upečený studený dort rozřízneme a plníme máslovým krémem. Polejeme čokoládovou nebo kávovou polevou.

Ćokoladový dort

14 dkg másla třeme se 14 dkg cukru a 14 dkg čokolády, kterou dáme změknout a třeme společně s cukrem a máslem; přidáme 5 žloutku, ušleháme z 5 bílkù sníh a zamícháme zlehka 11 dkg bramborové moučky Solamyl. Pečeme zvolna ve vymaštěné a pomoučněné dortové formě. Dort druhý den rozkrojíme, naplníme a ozdobíme šlehačkou.

Bramborový dort s citronovou polevou

28 dkg cukru, 28 dkg strouhaných vařených brambor, 4 vejce, 4 lžíce jemné krupice,1 citron
Žloutky utřeme s cukrem do husta. Citronovou kuru a štávu přidáme při tření. Pak přimícháme strouhané studené brambory a sníh ze 4 bílku a zamícháme se 4 dkg jemné krupičky.Zdobíme citronovou polevou: Štávu z jednoho citronu pilně třeme s 16 dkg cukru a tím dort ozdobíme.

Bramborový dort s bilkovým kremem

Do misky prosejeme 8 dkg práškového cukru, přidáme 3 žloutky a vše utřeme v pentličky; poté přidáme z pul pomeranče nebo citronu ustrouhanou kuru a 1 lžíci štávy. Vìe dobře zatřeme, přidáme 25 dkg studených uvařených, jemně strouhaných brambor, rozestřeme a zvolna zamícháme ze 3 bílkù tuhý sníh. Těsto dáme do máslem vymazané, moukou vysypané formy a pečeme volně 1 hod. (dort musí být pevný). Upečený dort potřeme zavařeninou a ozdobíme bílkovým krémem.
Bílkový krém: Z 2 bílkù ušleháme pevný sníh a za stálého šlehání přidáváme 10 dkg kostek cukru svařeného v 1/8 l vody na perlu. (Do drátěného očka nabereme cukru a foukneme do něho: ulítne li bublina a drží chvíli, je cukr dosti svařený.)

Bramborový dort

21 dkg práškového cukru třeme se 3 žloutky, přimísíme 21 dkg jemně strouhaných brambor, 11 dkg krupice, 1/4 balíčku prášku do pečiva a vmícháme ze 3 bílku sníh. Směs dáme do formy máslem vymazané, strouhanou houskou vysypané a upečeme. Vychladlý dort rozřízneme na dva pláty, potřeme ořechovou nádivkou nebo zavařeninou; povrch ozdobíme citronovou polevou.

Bramborový čokoladový dort

25 dkg cukru a 4 žloutky utřeme v pentličky, pak přidáme citronovu kuru, 1 lžíci citronové štávy, 30 dkg strouhaných vařených brambor a dobře promícháme. 8 dkg strouhané čokolády, 8 dkg krupice, 6 dkg hrubé mouky střídavě zamícháváme s tuhým sněhem ze 4 bílku. Těsto dáme do máslem vymazané, moukou vysypané formy a zvolna pečeme něco přes hodinu.Upečený zdobíme ovocným krémem.
Krém: 2 bílky, 14 dkg zavařeniny a 3 kapky citron. štávy rozšleháme, pak přídáme 10 dkg cukru a třeme do husta.

Rumová poleva

15 dkg kostkového cukru a 1/8 l vody svaříme na nit. Do misky prosejeme 15 dkg práškového cukru a za stálého míchání přilejeme svařený cukr. Dle chuti a hustoty přidáme rumu a třeme tak dlouho, až se poleva leskne.

Kavová poleva

15 dkg kostkového cukru a 1/8 l černé kávy s cikorkou svaříme na nit. Do misky prosejeme 10 dkg práškového cukru a za stálého míchání přiléváme svařený cukr. Třeme tak dlouho, až se poleva leskne a kryje vařečku. Nalejeme na dort, nakloníme, aby se poleva stejnoměrně rozlila a necháme v klidu až do ztuhnutí polevy.

Dobrá dortová naplň

Třeme do běla 20 dkg másla. Potom zamícháme utřené máslo s 10 dkg práškového cukru a s vychladlou kašičkou. Kašičku připravíme takto: Na kastrulek dáme 6 dkg hladké mouky a 5 dkg nejjemnìjšího práškového cukru. Uprostřed uděláme dulek, dáme do něho 2 žloutky, 2 lžíce mléka a dobře vše rozetřeme na hladkou kašičku. Pak přidáme 3/8 l mléka, směs dáme na mírný oheň a za stálého míchání povaříme. Necháme vychladnout a po kouscích zatíráme do utřeného másla. Pro příchut přidáme rum.

Čokoladová poleva

Rozlámeme 13 dkg èokolády, dáme do kamenné misky, přidáme 1 dkg másla a dáme na mírný oheň změknout; pak utřeme do hladka a za stálého tření přidáváme 10 dkg kostku cukru, svařeného v 1/8 l vody na slabou nit; naposled přidáme 1 lžíci rumu. Když poleva počne houstnout, nalejeme ji na dort, opatrne nakloníme, aby se pěkně rozlila a necháme ztuhnout.

Závin z křehkého těsta

20 dkg pšenièné hladké mouky, 10 dkg bramborové moučky Solamyl, 10 dkg másla,8 dkg práškového cukru, 1 vejce a 3/4 prášku do pečiva
Vše zpracujeme na vále v těsto,které pak rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme na placky. Z nich jednu položíme na plech vyložený papírem, posypeme jablky, houskou, skořicí, cukrem atd., přikryjeme druhou plackou, okraje zatiskneme, povrch pomažeme vajíčkem a pečeme. Z tohoto těsta lze připraviti též mřížkový koláč.

Závin z bramborovou nadivkou

l2 dkg mouky, jako oøech velký kus másla, 1 bílek, trochu soli a na špičku nože prášku do pečiva zaděláme asi 3 lžicemi mléka v hladké těsto. Vyválíme, potřeme nádivkou, sbalíme, potřeme vejcem a na vymaštěném plechu pečeme.
Nádivka: Ustrouháme 12 dkg den před upotřebením uvařených brambor, přidáme 8 dkg tlučeného cukru, 1 žloutek, 1 lžíci rumu, citronovou kuru a vanilku. Vše utřeme do pěny a přidáme z 1 bílku sníh.

Věnec diplomatu

Nejprve uděláme lehké piškotové těsto ze 3 vajec, 12 dkg cukru, 4 dkg pšeničné mouky a 4 dkg bramborové moučky Solamyl. Obě mouky musíme ovšem prosíti. Cukr utřeme se žloutky, pak přidáme po lžicích tuhý sníh spolu s moukou. Těsto upečeme zvolna ve vymazané a moukou vysypané věncové formě. Zatím uvaříme ve vodní lázni vanilkový krém ze 1/4 litru mléka 2 žloutku, 2 lžiček cukru a 1 lžičky bramborové moučky Solamyl, do hotového přimícháme lžičku maraskina nebo rumu. Upečený věnec vyklopíme na vymazanou ohnivzdornou mísu, pokropíme jej rumem a do středu nalijeme uvařený krém. Ze zbylých bílku ušleháme tuhý sníh, trochu jej osladíme a nahoru navršíme, rychle zapeèeme v troubě až zružoví a pak hned podáváme hodně horké.

16. února 2010

Bramborové halušky

1 kg brambor oloupáme, ustrouháme, osolíme, přidáme mouku podle potřeby (asi 35 dkg). Kašovitou hmotu promícháme, po částech zavaříme do vody a vaříme asi 8 minut.Uvařené přeplachujeme ve studené vodě, mastíme máslem, ve kterém je bud usmažená cibulka, pažitka nebo slanina. Posypáváme bryndzou, tvarohem nebo smaženou cibulkou.

Šestaky

Moučné, uvařené brambory, vypařené, prolisujeme a necháme vychladnout. V misce pěnovitě utřeme 3 dkg másla, přidáme 50 dkg prolisovaných brambor, sul, 1 vejce,1 žloutek, 10 dkg mouky a dobře těsto vypracujeme. Z vypracovaného těsta vykrájíme malé kousky a smažíme.

Střikané brambory

Umeleme 1 kg vařených brambor, přidáme 5 dkg mouky, 3 vejce, sul a zpracujeme v těsto. Tuto kašovinu dáme do stříkacího sáčku s hvězdicovou trubičkou, stříkáme na 7 cm dlouhé tyčinky nebo kroužky do pánve s dobře rozpáleným sádlem a usmažíme do zlatožluta.

Smažené bramborové nočky

50 dkg vařených prolisovaných brambor dáme na vál, přidáme sul, 8 dkg krupičkové mouky, na špičku nože prášku do pečiva, 1 vejce a vše rychle a lehce zpracujeme v těsto.Vyválíme tenké dlouhé válečky a nakrájíme z nich nočky. Smažíme asi v 10 dkg rozpáleného sádla do ružova. Podáváme k masu nebo k dušené zelenině. Také je mužeme jen uvařit,polít máslem a sypat smaženou žemlí.

Smažené brambory

Syrové oloupané brambory nastrouháme na jemné nudlièky a dobře usušíme v čisté utěrce. Vložíme je na rozpálené sádlo, při čemž kastrolem stále pohybujeme, až se usmaží do zlatova. Pokrájíme pórek na koleèka, usmažíme na čerstvém másle, smícháme s brambory a přebytečný omastek slijeme. Osolíme, posypeme sekanou zelenou petrželkou, poklademe tence nakrájenými kousky másla a podáváme.

Parižské brambory

Z brambor vykrájíme pomocí vydlabovače malé kuličky, které povaříme ve slané vode.Uvařené necháme na uterce vystydnouti a osušiti. Na mìlké pánvi rozpálíme olej na smaení, ve kterém uvaøené brambùrky do zlatova dopeèeme. Po smažení vyndáme z oleje,osolíme, pøetøeme máslem a horké podáváme.

Opečené brambory

1 kg čistě opraných brambor uvaříme ve slupce do měkka. Oloupané rozmačkáme,osolíme a promícháme s drobnìě nakrájenou, na sádle osmaženou cibulkou a kmínem. Pekáč vymažeme sádlem, brambory do něj urovnáme a v troubě do ružova opečeme. (3 dkg cibule, sádla celkem 5 dkg.)

Obalované brambory

Na 2/3 uvařené brambory oloupáme, nakrájíme na koláčky asi 1/2 cm silné, osolíme,obalíme ve vejci a strouhané housce. Osmažíme v horkém tuku do ružova. Podáváme k zelenině nebo k salátu.

Krokety

1/4 čerstvě vařených brambor, 7 dkg pšeničné mouky, sul, 1 vejce zaděláme, vyválíme a pak tvoříme skleničkou kolečka, která máčíme ve vajíčku, v housce obalíme a osmažíme na tuku nebo oleji. Krokety jsou velmi chutným příkrmem k masu, hlavnì vepřovému.

Bramborové smaženky

Dobře propracované škubánkové těsto (viz škubánky) dáme na pomoučený vál. Válečkem vyválíme asi na 1 cm silně, formičkou vykrajujeme tvary a smažíme v dobře rozpáleném sádle do ružova. Podáváme jako příkrm k masu s omáčkou nebo k zelenině, hlávkovému nebo okurkovému salátu.

Bramborová slama

Oloupané syrové brambory nakrájíme na tenké plátky. Tyto plátky nakrájíme na slabé nudličky, namočíme a usušené prudce osmažíme na rozpáleném oleji. Osolené podáváme.

Bramborové pusinky

Asi 50 dkg oloupaných brambor ve slané vode uvaříme. V misce pěnovitě utřeme 3 dkg másla, přidáme prolisované brambory, 1 žloutek, 1 vejce. sul a 3 dkg strouhaného parmasánu. Plech potřeme máslem a poprášíme moukou. Bramborovou směsí naplníme sáček a nastříkáme pusinky na plech. Potřeme žloutkem a pečeme. Podáváme k zelenině.

Bramborové obloučky

10 dkg másla se zpracuje se 2 dkg mouky na placku a dá odpočinout. 20 dkg rozstrouhaných vařených a prolisovaných brambor se zadělá se 2 žloutky, trochou octa, soli a 13 dkg mouky. Rozválí se na placku, vloží se na to placka z másla, přeloží jako u těsta máslového po 1/4 hod. přestávkách a to po 3 krát. Pak se rádlem udělají proužky, dávají přes suchou formu, pomaží vejcem, posypou kmínem a parmazánovým sýrem a pečou v mírné troubě

Bramborové mrkvičky

50 dkg lisovaných brambor dáme na vál, přidáme 2 dkg másla, sul, 1 žloutek, 12 dkg hrubé mouky a vše zpracujeme v těsto, z kterého krájíme malé kousky a děláme mrkvové tvary. V rozpáleném sádle do ružova usmažíme. Do každé mrkvičky zastrčíme stonky petržele. Bramborové mrkvičky  používáme k ozdobì masa.

Bramborové kobližky k salatu

3,5 dkg másla rozdrobíme do 14 dkg mouky, přimícháme 30 dkg vařených prolisovaných brambor, na špičku nože prášku do pečiva, 1 čajovou lžičku soli, přidáme 2 žloutky a necelou 1/8 l mléka a zaděláme v těsto. Vyválíme na malík silně, pak vypichujeme koblížky a smažíme na čerstvém loji. Horké sypeme strouhaným parmasánem nebo ementálským sýrem. K nim podáváme hlávkový salát

Bramborové kobližky k obložení masa

6 velkých brambor uvaříme, za horka prolisujeme, osolíme, přidáme dva žloutky, kousek másla a tolik mouky, aby bylo pěkné těsto. Pak vyválíme asi na 1/4 cm silnou placku,z které vykrajujeme ruzné tvary, a osmažíme v horkém tuku. K samotnému jídlu je pečeme jako lívanečky a mažeme povidly, nebo pečeme v pánvi jako omelety a plníme špenátem,posypeme parmasánem a dáme péc, nebo je rozválíme na silnější placky, plníme masem a vaříme v ubrousku 3/4 hod. Pak je polijeme máslem a sypeme strouhanou houskou.

Vejce na kyselo s brambory

Do 1 l vařícího mléka nalejeme 1/2 l mléka, ve kterém jsme rozmíchaly 8 dkg hladké mouky; za stálého míchání necháme zvolna dobře povařit. Pak omáčku osolíme, podle chuti přidáme octa, po připade. kopru. Jako příloha vejce na hniličku a vařené brambory.

Smažené parky

Ze základního těsta bramborového vyválíme obdélníčky, do každého zabalíme pul párku a smažíme v rozpáleném omastku do ružova. Sádla nesmí býti mnoho, aby se těsto nenapilo.

Smažené brambory na francouský spusob

Větší oloupané brambory osušíme v utěrce, nakrájíme na kolečka a dáme do horkého oleje, osmažíme do ružova a dle chuti osolíme.

Slovacke brambory

1 kg syrových brambor, 2 vejce, sul, na špičku nože prášek do pečiva, trochu mouky,1 dkg sádla na pečení
Brambory oloupáme, rozstrouháme a dáme je na síto okapat. Smícháme se žloutky, solí, sněhem z bílku, přidáme kávovou lžíci mouky a prášek do pečiva.Na pánvi rozpálíme omastek a upečeme na něm malé hromádky bramborového těsta do zlatova. Brambory se výborně hodí ke špenátu.

15. února 2010

Rychlá bramborová omeleta

Na rozpálenou pánev dáme 2 dkg převařeného másla, na něj poklademe po celé ploše na plátky nakrájené vařené brambory, posolíme a opečeme. Na brambory pak nalejeme 1 do husta rozšlehané vejce, dáme pozvolna zapéct až těsto ztuhne a opatrně je nožem na pánvi přehneme. Překlopíme na teplý talíř, podáváme se salátem, hořčicí nebo zeleninou.

Pečené brambory se šunkou

Na kostky nakrájené vařené brambory smícháme s hrubě usekanou šunkou a přidáme 1/4 litru smetany nebo mléka a sul.Vložíme do máslem vymazané mísy a upečeme.

Pečené jatra s brambory

1 1/2 kg brambor uvaříme ve slupce do měkka, oloupáme je a na kolečka nakrájíme; 25 dkg vepřového ramínka lehce opereme, uvaříme v osolené vode a umeleme s 30 dkg vepřových nebo telecích jater vypraných v mléce. Směs osolíme, přidáme pepř a majoránku.Na vymazaný pekáč klademe vrstvu brambor, osolíme, opepříme, rozetřeme vrstvu masové směsi, vejce (na tvrdo uvařená a nakrájená), opět brambory. Na povrch naklademe brambory. Poklademe nakrájeným škvařeným sádlem a upečeme do ružova. Pokrm podáváme horký se salátem.

Lovecké brambory

Brambory pečlivě opereme a syrové ve slupce pokrájíme na silné plátky. Srovnáme na plechy a pečeme, až zružoví a jsou měkké. Chceme-li, aby brambory zustaly měkké, natukneme každý plátek, aby lehce popraskal.Mezi pečením utřeme jemně česnek - množství podle libosti - a dáme ho zpěnit do rozpáleného másla. Ćesnek se nesmí přepálit, nebo ztratí svou hodnotu a chutná hořce. Pečené brambory vsypeme do česneku a opatrně protřepeme. Takto upravíme rychlou večeři,případne i jednoduchý oběd.

Francouzské brambory

1 až 1 1/2 kg brambor, sul, 3 vejce, 25 dkg uzeného vařeného masa, 1/2 l mléka, 3 dkg sádla
Oloupané syrové brambory nakrájíme na plátky, klademe na kastrol máslem vymazaný, houskou vysypaný, posolíme a posypeme na kostky nakrájeným uzeným masem a uvařeným (na tvrdo), na kostky rozkrájeným vajíčkem. Pomastíme, pak dáme opět vrstvu brambor, maso, vejce, sul, omastek, přikryjeme novou vrstvou brambor. Zalijeme mlékem a dáme péct do rùžova (nejméně 1 1/2 hodiny).

Brambory v mlečné omačce

1 kg bramborù oloupáme, nakrájíme na silnější kolečka a dáme vařit se solí a kmínem.Jíšku rozředíme vodou z brambor, zalejeme 1/4 l mléka a 1/4 l smetany, v níž je rozkloktáno trochu mouky (asi 6 dkg) a podle chuti okyselíme octem. Omáčku zlepšíme bud žloutkem nebo do ní rozkrájíme kousek uzeného masa. Brambory přidáme do omáčky.

Brambory se sardelami

Uvařené brambory nakrájíme na plátky a osolíme. Usekáme na tvrdo vařená vejce a dobře očištěné sardelky. Pekáč vytřeme omastkem, dáme do něj vrstvu brambor, posypeme vejci,rozsekanými sardelemi a strouhaným parmesánem.Vrstvy střídáme, až je kastrol plný. Navrch dáme kousky másla, zalijeme v mléce rozkvedlaným vajíčkem a upečeme do zlatova.

Granadýr marš

Ze 30 dkg mouky, 2 vajec, trochy vody uděláme těsto a uvaříme jako cezené nudle,omastíme máslem, aby se neslepily. Stejný díl vařených teplých brambor nakrájíme na kostky, přidáme kmín, strouhanou syrovou cibuli, omastíme rozehřátou slaninou a vše dobře promícháme.

Bramborová pomazanka

Umeleme 4 vařené studené brambory, 1 sardelku, cibuli a trochu kaparu. Přidáme sul,pepř, papriku, kmín, trochu hořčice, másla a tvarohu. Zředíme trochou smetany a uložíme do studena.

Bramborová paštika

Uvaříme 30 dkg bramborù, oloupáme je a prolisujeme. Syrová odblaněná vepřová nebo telecí játra (25 dkg) nožem dobře utřeme nebo na masovém strojku dvakrát umeleme.Obojí dáme do mísy, přidáme smaženou, jemnì nakrájenou cibulku (3 dkg), usekanou slaninu (3 dkg), 1 utøenou sardeli, tlučený pepř, sùl a 1 vejce. Vše dobře umícháme, vložíme do porculánového máslem nebo sádlem vymazaného hrnku, povážeme pergamenovým papírem nebo uzavřeme dobře přiléhající pokličkou a ve vodní lázni (v páře) vaříme asi 11/2 hodiny. Uvařenu paštiku vyklopíme a teprve úplně studenou nakrájíme.

Bramborový nakyp z masovou nadivkou

30 dkg studených vařených brambor od druhého dne umeleme na strojku na maso,dáme do hrnečka, přidáme 2 žloutky, 1/8 l mléka, sul, rozmícháme s 15 dkg mouky, nakonec zamícháme lehce ze 2 bílkù pevný sníh. Polovinu těsta rozestřeme do máslem vymazané, houskou vysypané formy, nasypeme na nì 12 dkg vařeného sekaného uzeného masa,pak přidáme druhou polovinu bramborového těsta a opečeme v troubě do ružova. Podáváme teplý se zeleninou: hlávkovým, okurkovým salátem nebo červenou řepou.

Bramborové livance

Do kamenného hrnku dáme 1/2 kg loupaných vařených strouhaných brambor, 1 vejce,1 dkg droždí, 3 dkg cukru, kávovou lžičku soli, 18 dkg mouky, 1/2 l mléka
Vše dobře promícháme a necháme kynout. Vykynuté těsto lijeme na rozpálenou pomaštěnou formu livanečníkovou a opečeme po obou stranách do ružova. Upečené lívance namažeme povidly. Bramborové lívance jsou velmi křehké. Je proto nutné nerozlévat je na pánvi příliš tence, poněvadč by se při obracení trhaly.

Lyonské brambory

Uvařené vychladlé brambory nakrájíme na silnìjší plátky a na pánvi na oleji nebo sádle s cibulkou osmažíme. Posypané sekanou petržílkou podáváme.

Bramborové plněné koblihy

V míse utřeme 3 dkg másla do bìla, pak přidáme 2-3 žloutky, jeden po druhém. Ze 4 dkg kvasnic a 1/16 l vlažného mléka uděláme kvásek a necháme kynout. Do utřeného másla střídavě zamícháváme zkynulý kvásek, 40 dkg hrubé prosáté mouky, 75 dkg vařených studených umletých brambor, kávovou lžičku soli a dobře propracujeme (těsto musí být tuhé, jako na vánočky), necháme kynout, pak vyválíme v placku asi 1 1/5 cm silnou,kroužkem označíme kolečka, doprostřed dáme vařené mleté uzené maso, prázdným kolečkem těsto přiklopíme, dobře přitiskneme a znovu kroužkem vykrojíme. Koblihy dáme na pomoučněné prkénko, přikryjeme ubrouskem a necháme zkynout. Vykynuté koblihy vkládáme vrchní stranou do rozpáleného sádla, přiklopíme poklicí a osmažíme po jedné straně do ružova. Pak obrátíme, poklici odstraníme a osmažíme po druhé straně. Podáváme s červenou řepou, hlávkovým nebo okurkovým salátem jako předkrm nebo večeři.

Bramborové kynuté knedličky

Připravíme si 50 dkg vařených strouhaných brambor, 3 dkg másla nebo sádla a sul; vše umícháme, přidáme brambory, 25 dkg krupièkové mouky, 4 dkg droždí, 1 vejce, 1/8 l mléka. Zpracujeme v hodně tuhé těsto a dáme vykynout. Děláme menší knedlíčky, opět dáme vykynout a pak usmažíme v rozpáleném sádle. Hotové sypeme jemně sekanou zelenou petrželkou.

Bramborové krokety s květakem

Rozkrájené brambory (50 dkg) ve slané vode uvaříme, poté prolisujeme, osolíme, přidáme 2 dkg rozpuštěného másla, 2 žloutky, 10 dkg květáku, promícháme a necháme vychladnout.Z vychladlého těsta upravíme krokety, obalíme v rozkvedlaném vejci a housce a osmažíme.

Bramborové krokety

50 dkg vařených loupaných studených brambor umeleme na strojku na maso; rovněž umeleme 15 dkg dušeného nebo pečeného vepřového masa, 15 dkg vařeného uzeného masa, dáme do mísy, přidáme 1 vejce, 1 dkg hladké mouky, sul, pepř, trochu jemně strouhané cibule a řadně vše propracujeme. Z těsta upravíme obdélníčky asi 2 cm silné, obalíme je ve strouhané housce a smažíme v rozpáleném tuku do rùžova po obou stranách; obracíme pouze lopatečkou. Tuku nesmí býti mnoho, aby krokety nenasákly.

Bramborak

1 kg syrových loupaných brambor, 10 dkg hladké mouky, 1 vejce, sul, pepř, česnek, 10 dkg sádla na smažení

Oloupané syrové brambory jemně ustrouháme, přidáme mouku,vejce, sul, podle chuti pepř, česnek, hodně namícháme a smažíme na rozpáleném omastku po obou stranách do ružova (omastku ne mnoho). Podáváme teplé.

Vepřový buček s brambory

1/2 kg lepšího bučku vaříme se solí a kmínem. Když je skoro uvařený, přidáme na menší kostky nakrájené brambory. Polévky nesmí být mnoho; má se při vaření vpít do brambor. Bùček pak nakrájíme na malé kousky a smícháme s brambory. Podáváme s okurkovým nebo hlávkovým salátem.

Škubanky

1 kg oloupaných nakrájených brambor dáme do hrnce, zasolíme, zalijeme vodou a dáme vařit. Brambory nesmì příliš změknout, pak na nì nasypeme 10 dkg hladké a 10 dkg hrubé mouky, držadlem vařečky uděláme 5-6 otvoru. Až voda vystoupí a mouka je dukladně spařena, přebytečnou vodu scedíme, těsto řádně rozmačkáme a vymícháme, aby bylo tuhé a hladké. Podle chuti dosolíme; pak ostrou lžicí, namočenou v horkém tuku, vykrajujeme kousky a klademe na mísu. Sypeme tvarohem a mastíme máslem, nebo tlučeným mákem a mastíme sádlem.

Noky s brambory

Asi 1/2 kg oloupaných na kostky nakrájených brambor dáme vařit do slané vody. Asi 1 hod. před tím zaděláme na noky ze 1/4 kg hrubé mouky, 1 žloutku a potřebného množství mléka a soli. S uvařených brambor slijeme vodu a zaváříme do ní maličké nočky. Uvařené smícháme s brambory, omastíme sádlem a na talíři ještì omastíme do červena usmaženou cibulkou.

Pecivalky

1 kg vařených mletých brambor, 30 dkg mouky, sul a 1 vejce zpracujeme v těsto. Vyválíme z něho proužky asi 1,5 cm široké, které nařízneme tak, aby se utvořily kostky. Pečeme na nebastném plechu po obou stranách do ružova. Upečené dořízneme, dáme na mísu,polijeme vařícím mlékem, přiklopíme poklicí a protřeseme. Ponecháme tak 2-3 minuty.Pak přebyteèné mléko scedíme a sypeme mletým mákem a cukrem. Mastíme dobře vyhřátým máslem.

Klouzaky

1 kg oloupaných syrových brambor jemně ustrouháme, vylouženou vodu z části slijeme, přidáme sùl, 1 vejce, 10 dkg hrubé mouky, 6 dkg strouhané housky a hodně promícháme. Ostrou lžicí, namočenou ve vařící vodě, vykrajujeme kousky, které vkládáme do vařící slané vody. Vaříme podle velikosti 8-10 minut. Knedlíky opatrně ve vodě vařečkou nadzvedneme. Mastíme sádlem a cibulkou, podáváme se zelím k uzenému masu, nebo jako
samostatné jídlo.

Brambory zapečené na slanine

60 dkg vařených oloupaných brambor, 6 dkg slaniny na kostky nakrájené, rozpuštěné,10 dkg uzeného vařeného masa na kostky nakrájeného, 4 vajíčka, sul, špetku pepře, špetku majoránky. Brambory dobře rozmícháme, přidáme slaninu, maso, sul, pepř, majoránku,vše smícháme, dáme na rozpálenou slaninu na větší kastrol, v nìmž ze směsi uděláme hromádky, trochu zapečeme, pak uděláme v každé dulek, do nejž rozbijeme 1 celé vejce,to osolíme a znovu zapečeme, až je bílek ztuhlý. Podáváme s hlávkovým salátem.

Brambory s vajičkem

Nemoučné brambory (1 kg) uvaříme do poloměkka, načež je oloupáme a za horka nakrájíme na čtvrtky. V kastrole rozehřejeme máslo (15 dkg), brambory jsou jimi dobře obaleny. Brambory upravíme vařečkou, necháme brambory na ohni tak dlouho, až máslem nasáknou a změknou. Do takto připravených brambor rozbijeme 8 čerstvých vajec, osolíme a pokrm mícháme tak dlouho, až vejce přiměřene zhoustnou a brambory do nich vložíme a míchame stále lehce na mísu do kopečka, posypeme je sekanou pažitkou nebo zelenou petrželkou a podáváme se salátem nebo červenou řepou.

Brambory z uzeným masem

Uvařené brambory pokrájíme na kolečka a promícháme s jemně usekaným uzeným masem a cibulkou osmaženou na slanině. Zalijeme mlékem s rozkvedlaným vejcem. Dáme péc ve vymaštěné ohnivzdorné míse. Místo uzeného masa možno použít i salámu.

Brambory s klobasou

Oloupané syrové brambory nakrouháme na okurkovém krouhátku na plátky. Asi na prst silnou vrstvičku těchto bramborù narovnáme na vymaštěný pekáč, okmínujeme a posolíme. Na tuto vrstvu přidáme pak vrstvu na plátky nakrájené nevařené slovenské nebo moravské uzené klobásy; také možno použít kousky nakrájeného uzeného vepřového žebírka. Na tuto vrstvu dáme opět vrstvu brambor, což mužeme ještě jednou nebo dvakrát zopakovat. Poslední vrstvou musí však být brambory. Vše pak zalejeme smetanou a upečeme do ružova.

Brambory s kapustou a uzeným masem

Na rendlíku rozpálíme 5 dkg nakrájené slaniny, menší pokrájenou cibuli, vložíme 1 prostřední na nudličky rozkrájenou ovařenou a scezenou kapustu a 6 prostředních na kostky rozkrájených brambor. Dusíme vše do měkka. Podle potřeby zaléváme slanou vaøící vodou. Přidáme i trochu česneku utřeného se solí, a jíšku na sádle zhotovenou. Hotové posypeme drobně sekaným uzeným masem.

Brambory s kapustou

1 kapustu (50 dkg) očištěnou, na nudličky nakrájenou dusíme chvíli na 2 dkg zasmažené cibulky. Oloupané brambory (50 dkg) nakrájíme na kostky a přidáme ke kapustě, osolíme,opepříme, přidáme 1/2 stroužku utřeného česneku a špetku majoránky, podlejeme vodou a dusíme, až brambory i kapusta změknou. Pak vše zahustíme svetlou jíškou ze 2 dkg másla a 2 dkg mouky a dobře povaříme.

Brambory plněné mozečkem

Spařený mozeèek osmažíme na omastku s 12 dkg šunky, 1 usekanou cibulí, solí a pepřem; přidáme 2 celá vejce a citronovou kuru. Větší stejné brambory napolo uvaříme, nahoře odřízneme, vydlabeme, plníme výše uvedenou nádivkou a přikryjeme; s máslem a trochou štávy z pečenì udusíme.

Brambory plněné masem

8 větších syrových oloupaných brambor (každý brambor asi 20 dkg váhy) vydlabeme a naplníme touto směsí :
Asi 1/4 kg zbytku telecího nebo vepřového masa, nebo oba druhy masa umeleme na strojku, smícháme s 1 celým syrovým vejcem a 1 polévkovou lžicí rýže, poněkud již povařené. Přidáme usekané suché hříbky, namočené v horké vode, trochu na sádle osmažené cibulky, majoránku, pepř a sul podle chuti.Do vymaštěného kastrolu, k čemuž také mužeme použít štávy z pečeně, uložíme takto naplněné brambory vedle sebe otvorem nahoru, podlejeme trochou vody a dáme péci do trouby až do bledě hnědého (rùžového) nádechu. Při pečení musíme ještì podlévat vodou.Poté štávu zalejeme asi 1/4 l smetany, do které zamícháme trochu mouky a dáme povařit.Dobře upečené brambory vyndáme na mísu a polejeme smetanovou omáčkou.

Italské brambory

Zbylé vařené hovězí maso nebo zbytky pečeně rozsekáme, oloupáme rajská jablíčka a nakrájíme na plátky; rovněž tak uvařené brambory nakrájíme na koláčky. Ohnivzdornou formu vymažeme máslem, dáme maso, vrstvu rajských jablíček, na povrch brambory. Každou vrstvu zasypeme strouhanou houskou, osolíme, posypeme cibulkou a několika vločkami másla. Zalejeme v mléce rozkvedlaným vejcem a upečeme.

Bramborové šišky

90 dkg vařených strouhaných brambor, 30 dkg mouky, 1 čajovou lžičku soli a 1 celé vejce zpracujeme v těsto, ze kterého děláme šišky. Vaříme je v osolené vode. Jakmile vyplavou nahoru, vyndáme je drátěnou lžicí, dáme okapat, pak naklademe na pekáč s osmaženou strouhanou houskou, promícháme a dáme opékat do trouby na 10-15 minut.Předkládáme je jako příkrm k masu nebo jako moučník s povidlovou omáčkou.

Bramborová polenta

Utřeme 4 dkg másla s 3 žloutky, přidáme 1/4 l vařených lisovaných brambor, 1/8 l kyselé smetany, 5 dkg bílé strouhané housky, 5 dkg na kostky nakrájené šunky, trochu soli a ze 4 bílkù tuhý sníh. Takto upravené těsto dáme do vymazané, moukou vysypané puddingové formy a dobře uzavřeme. Víčko musíme také vymazat. Formu postavíme do nádoby s vařící vodou, přiklopíme a vaříme 3/4 hodiny.

Bramborové omelety s mišenínou

50 dkg vařených brambor prolisujeme na vál, přidáme 15 dkg mouky, 3 dkg krupice,sùl, 1 vejce, vypracujeme v těsto, které rozválíme na 10 stejných kulatých tenkých omelet.Potřeme míšeninou nebo sekaným uzeným masem. Omelety zatočíme a namáčíme v 1 vejci nebo 2 bílkách. Obalíme strouhanou houskou a usmažíme ve 12 dkg sádla nebo převařeného másla. Zdobíme petrželkou a mrkví s kapustou.
Míšenina: 50 dkg telecího masa udusíme na 3 dkg másla a 2 dkg cibule; podléváme vodou. Měkké usekáme a dáme zpět do štávy, přidáme 5 dkg vařeného uzeného sekaného masa, zaprášíme moukou a ještě podusíme. Přidáme 1 vejce, pepř a dobře zamícháme.Prochladlou směsí teprve potřeme omeletu.

Bramborové kotlety se šunkou

50 dkg vařených prolisovaných teplých brambor dáme na vál, přidáme sul, 10 dkg mouky, na špičku nože prášku do pečiva a 1 vejce a vypracujeme v těsto; 15 dkg šunky nebo uzeného masa (sekané) vmícháme, děláme kotlety, v jednom vejci nebo v bílku a housce obalíme a ve 12 dkg rozpáleného sádla smažíme do ružova. Zdobíme citronem,zelenou petrželí a podáváme s hlávkovým salátem nebo zeleninou.

Brodské knedlíky k huse

1 kg vařených studených brambor umeleme, dáme na vál, přidáme 25 dkg hrubé mouky, 3 dkg krupice, 1 kávovou lžičku soli a vše lehce promícháme. Uprostřed těsta udìláme jamku, přidáme 1 vejce a dobře zpracujeme; naposled zaválíme do těsta 15 dkg na kostky nakrájené osmažené housky. Z těsta uděláme pak podlouhé knedlíky, v prudce vařící vode vaříme 5-10 minut podle velikosti. Velmi chutné jako příloha k huse se zelím, k vepřové pečeni nebo k uzenému masu.

Bramborové špekové knedlíky se zelím

18 dkg slaniny a 30 dkg housky rozkrájíme na kostky, osmažíme a dáme vychladnout.V míse utřeme 6 dkg másla, přidáme 3 žloutky (jeden po druhém) a dobře zatřeme, přidáme 90 dkg vařených studených brambor, 12 dkg hrubé mouky, sul a housku a uděláme knedlíky. Zavařujeme do vařící slané vody a podle velikosti vaříme 5-8 minut od bodu varu. Podáváme se zelím nebo salátem.

Bramborové smažené knedličky

Utřeme 5 dkg másla, 4 žloutky, sul, 60 dkg vařených prolisovaných bramboru, na špičku nože strouhaného muškátového oříšku, sekanou zelenou petrželku, ze 3 bílkù sníh, na špičku nože prášku do pečiva a strouhané housky tolik, aby těsto drželo pohromadě. Děláme knedlíčky asi jako ořech veliké, obalujeme je ve vajíčku a asi v 10 dkg strouhané housky.Pak je v 15 dkg rozpáleného sádla usmažíme a podáváme se špenátem nebo hlávkovým salátem.

Bramborové knedliky s nadivkou

Použijeme základní těsto bramborové a přidáme 3 dkg krupice. Vyválíme na 1,5 cm silně, nakrájíme ètverečky, naplníme nádivkou, uzavřeme a zakulatíme. Vaříme 8-12 minut. Mastíme rozehřátým sádlem.
Nádivka: 20 dkg sekaného uzeného masa smícháme s usmaženou cibulkou (2 dkg sádla,2 dkg cibulky) a 2 dkg strouhané housky. Knedlíky mužeme plnit též dobrými vepřovými škvarky.