15. března 2013

Sojový guláš


sojové maso /kostky/, gulášové koření, cibule, česnek, olej, sojová omáčka, hladká mouka nebo kukuřičný škrob, sůl nebo vegeta, zakysaná smetana

Uvaříme sojové maso podle návodu na balení ( jsou různé druhy) a pak je na alespoň půl dne naložíme do láku. Lák uděláme z asi 3 pol. lžiček oleje a dvou deci horké vody, do které vmícháme gulášové koření a vegetu. Případně přidáme další koření dle své chuti nebo zvyku. No a v tomto láku necháme okapané a vody zbavené maso naložené alespoň těch 12 hodin. Maso je pak pikantnější a nechutná tzv. jako "když kousnete mrtvolu do nosu". :-)). Odleželé maso bez láku pak osmahneme s cibulí na oleji - tak 5 minut. Pak přidáme zbytek láku a necháme uvést do varu. Když to vře zaprášíme guláš hladkou moukou nebo škrobem. Necháme to vše asi 10 minut provařit, poté přidáme asi 250 ml kysané smetany + prolisovaný česnek podle své chuti. To vše zamícháme. Po zhruba dvou minutách guláš odstavíme a eventuelně ještě dochutíme solí či kořením. Pozor ale guláš se ještě rozleží. 

Omáčka quattro formagi

100 g sýru Gorgonzola, 100 g sýru Niva, 80 g sýru Camembert nebo Hermelín, 60 g sýru Parmazán, 175 ml smetany, stroužek česnek, pepř 
Nivu, Gorgonzolu nadrobíme na menší kousky, Parmazán a Hermelín nastrouháme. Smetanu nalijeme do kastrolku, do které přidáme všechny sýry. Za stálého míchání směs ohříváme pouze na malém plameni. Když se sýr rozpustí, přidáme trochu česneku a opepříme. Omáčka quattro formagi je výborná, sytná příloha k masum i těstovinám.

Hodolanská omáčka

pár klobásky, 6 větších brambor, pytlík mrazené zeleniny, 2 vařená vejce, masox, 6 nové koření, 6 velký pepř, 2 bobkový list, 2 l vody, kelímek smetany, sůl, 4 lžíce hladké mouky, 250 ml vody 

Do hrnce si dáme vařit 2 litry vody. Přidáme nakrájenou na kostičky klobásku. Oloupeme si brambory a nakrájíme na kostičky, přidáme je do vody s klobáskou, přidáme masox, nové koření, bobkový list, celý pepř, sůl a mrazenou zeleninu. Vaříme do polozmněknutí brambor.V hrnku si rozmícháme 250 ml vody a mouku, přilejeme ji do hrnce a vaříme společně asi 10 minut. Poté přilejeme smetanu a dáme nakrájené vařené vajíčka. Dovaříme asi 5 minut. Ochutnáme a dle chuti se může Hodolanská omáčka dosolit.

Mátovo-koriandrové čatní

šálek čerstvých mátových lístků, šálek čestvých lístků koriandru, zelená chilli paprička, 2 lžičky soli, 1,5 lžíce cukru, 0,5 šálku bílého jogurtu 
Mátové a koriandrové lístky nadrobno posekáme spolu s chilli, smícháme se solí a cukrem a utřeme do jemné pasty, přidáme bílý jogurt. Podáváme chlazené.

Jablečné čatní

6 jablek, 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, 4 lžíce oleje, 2 kousky skořice, lžička anýzu, 2 - 3 ks sušené drcené chilli papričky, 5 hřebíčků, lžička kurkumy, 4 lžíce vody, 4 lžíce hnědého cukru

Jablka omyjeme, oloupeme a vykrojíme středy, rozkrájíme na malé kostičky. V nerezovém hrnci rozehřejeme rostlinný olej, a když se z něj začne kouřit, přidáme zázvor, skořici, anýz, chili a hřebíček, a za stálého míchání smažíme do doby, než anýz ztmavne (asi půl minuty), potom přidáme kurkumu a kousky jablek a za stálého míchání smažíme až do zhnědnutí jablek (asi 5–6 minut), potom přidáme vodu, přikryjeme pokličkou a za častého míchání vaříme asi čtvrt hodiny - do změknutí jablek, která potom rozmačkáme, přidáme cukr, zvýšíme teplotu a za stálého míchání vaříme až do zhoustnutí.

Boloňská omáčka po česku

500 g vepřovky (konzerva), velká cibule, 3 stroužky česneku, 10 lžic kečupu (nebo rajského protlaku), 3 lžíce vody, 2 lžíce oleje, koření (sůl, pepř, bylinky, koření na těstoviny...) 
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme vepřovku (rozmačkáme vidličkou nebo nakrájíme na malé kousky)a smažíme. Nakonec přidáme vodu, kečup, česnek a koření podle chuti. Podáváme s těstovinami posypané strouhaným parmazánem. Můžeme společně s těstovinami a sýrem zapéct v troubě.

Studená rajčatová omáčka

2 zralá rajčata, 2 lžíce octa, 5 lžic oleje, lžička bazalky, sůl a pepř podle chuti 
Dáme vařit trochu vody a až začne vřít zmírníme oheň. Vložíme rajčata do nádoby a polijeme je horkou vodou, až změknou, sloupneme slupku a nakrájíme na polovinu, rozmačkáme vidličkou a přecedíme. Nakonec přidáme ostatní ingredience a smícháme do směsi. Podáváme.

Hrášková omáčka

500 g čerstvého nebo sterilovaného hrášku, 150 g šunky nebo šunkového salámu, 50 g anglické slaniny, 30 g másla nebo kvalitního rostlinného tuku, 25 g hladké mouky, 80 g cibule, sůl, mletý černý pepř, petrželová nať 
Šunku nebo salám nakrájíme na nudličky a opečeme na slanině nakrájené na kostičky. Přidáme máslo a mouku a mírně pár minutek opražíme. Poté přimícháme hrášek, nadrobno nakrájenou cibulku, podlijeme vývarem (bujónem), osolíme, opepříme (dle chuti) a doměkka podusíme. Nakonec dochutíme nadrobno posekanou petrželovou natí. Nejlepší přílohou je vařený brambor, zajímavě chutná také s bramborovými kroketami.

Labužnický bramborový guláš


4 - 5 brambor, 3 rajčata, paprika, lžíce oleje, cibule, 1 - 2 stroužky česneku, 0,5 kostky masoxu, lžíce hladké mouky, mletá paprika sladká, majoránka, sůl

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme plátky česneku, oloupané, na kostky pokrájené brambory a osmahneme. Vmícháme čtvrtky rajčat, papriku pokrájenou na nudličky, znovu osmahneme, posypeme mletou paprikou, osolíme a zalijeme vodou. Přidáme masox a za občasného promíchání dusíme do změknutí zeleniny. Hotový guláš zahustíme hladkou moukou, rozmíchanou v malém množství vody, krátce povaříme, dochutíme majoránkou a podáváme s chlebem nebo jiným pečivem. 

Guláš z bedel


500 g bedel, 60 g másla, cibule, lžíce mouky, lžička sladké papriky, sůl, vývar na podlití

Vaříme z bedel z uzavřenou hlavičkou. Otřepaný okraj kloboučku trochu seřízneme, hlavičku však neoškrabujeme, nožičku necháme jen 2 cm dlouhou. Houby rozpůlíme. Na rozpuštěném tuku zasmahneme jemně pokrájenou cibulku, přidáme sladkou papriku, mouku, zalijeme horkým vývarem a přidáme posolené houby. Dusíme pod pokličkou doměkka. Ke konci vmícháme ještě trochu papriky rozmícháné v rozspuštěném tuku, aby omáčka měla pěknou barvu.

Houbový pikantní guláš


cibule, houby, paprika, rajče, hladká mouka, gulášové koření, sůl, vývar

Cibulku osmahneme dozlatova, vložíme nakrájené houby, přidáme gulášové koření (já jsem přidala i kmín a trošku pálivé papriky, aby byl gulášek pikantnější), půl kostky vývaru nebo masoxu, podlijeme vodou a dusíme. Zhruba po 20 min. přidáme na nudličky nakrájenou papriku a na kousky nakrájené rajče, osolíme a necháme ještě chvilku podusit. Nakonec zahustíme 1 lžící hladké mouky rozmíchané ve vodě a chvilku povaříme. Uvedené množství je pro 4 osoby a vhodnou přílohou je houskový knedlík.

Houbový guláš dle hajného


500 g hub, 2 cibule, rajče, zelená paprika, sůl, kmín, 40 g tuku, 2 dl smetany, lžíce hladké mouky
Nejvhodnější je příprava guláše ze směsi hub. Očištěné a pokrájené houby podusíme na tuku s osmahnutou cibulkou. Pak přidáme oloupané rajče a na kostičky nakrájenou zelenou papriku. Osolíme, přidáme rozdrcený kmín a dusíme doměkka. Pak guláš zahustíme smetanou, do které jsme rozmíchali mouku, a necháme dobře povařit. 

Matliarský guláš


800 g dančího masa z plece, 100 g slaniny, 2 cibule, 3 lžíce sádla, 4 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce hladké mouky, 1 kg brambor, mrkev, petržel a 1/4 celeru, 3 stroužky česneku, majoránka, pepř, sůl

Maso opláchneme vlažnou vodou a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle dozlatova, přidáme rajčatový protlak, zasmahneme a zalijeme vodou. Do základu vložíme připravené kousky masa, přidáme třený česnek, sůl, pepř, majoránku, přiklopíme pokličkou a dusíme asi 1 hodinu. Téměř měkké maso vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a po zasmahnutí zalijeme vodou. K masu přidáme oloupané na kostky krájené a propláchnuté brambory, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou na nudle, přikryjeme poklicí a společně dusíme doměkka. Při podávání zdobíme porce plátky opečené slaniny. K matliarskému guláši podáváme černý chléb.

14. března 2013

Mátová omáčka

50 ml octa, 100 g práškového cukru, lístky máty 
Lístky máty peprné propláchneme vodou a usušíme v utěrce. Převaříme ocet s cukrem a do horké tekutiny vsypeme nadrobno nasekané lístky máty. Přidáme trochu vody, osolíme, ale již nevaříme, jen necháme vychladnout. Podáváme ke skopovému masu.

Sýrový dip

tavený sýr, muškátový oříšek, bílé víno, cibulka, šlehačka 
Bílé víno rozvaříme s roztaveným sýrem, přimícháme na kostičky nakrájenou cibulku a nakonec lehce vmícháme šlehačku. Sýrový dip podáváme k fondue.

Studená okurková omáčka

600 g salátové okurky, 80 g plnotučného bílého jogurtu, 100 g zakysané smetany, svazek kopru, 4 lžičky vegety, lžíce olivového oleje 
Okurku oloupeme a nahrubo nastrouháme, přebytečou vodu vymačkáme. Přilijeme jogurt a zakysanou smetanu a dobře promícháme. Kopr jemně nasekáme a přidáme do omáčky spolu s vegetou a olejem, zamícháme a necháme asi 30 minut uležet. Před podáváním ozdobíme snítkou kopru.

Sójová majonéza

sýr tofu, rostlinný olej (sýrový nebo panenský olivový), sůl 
Tofu rozmačkáme vidličkou a třeme společně s olejem tak dlouho, dokud jej tofu přijímá. Po nasycení, třeme dalších asi 20 minut a nakonec dochutíme solí a necháme dobře vychladit. Podle chuti ještě můžeme dochutit bazalkou, pažitka, křen .

Šťovíková pochoutka

250 g šťovíku, 150 ml mléka, 20 ml smetany, 250 ml kysané smetany, sůl, pepř 
Do misky dáme šťovík a nalejeme na něj mléko a smetanu, zamícháme, až to domícháme nalejeme kysanou smetanu, zamícháme a necháme 10 minut odstát v ledničce nebo prostě tam, kde je chladno. Tak potom to jenom dochutíte solí a pepřem a můžete to podávat skoro se vším. Šťovíková pochoutka se může i ohřát a podávat s houskovým knedlíkem.

Šafránová omáčka

0,5 l smetany ke šlehání, 0,5 sklenice suchého bílého vína, lžíce másla, špetka šafránového prášku nebo vláken, sůl, pepř 
Do hrnce vlijeme víno, zvolna vaříme, až se vyvaří polovina obsahu. Pak přidáme smetanu a pečlivě promícháme. Na mírném ohni opět vyvaříme na polovinu obsahu. Přidáme máslo a promícháme. Do takto připravené omáčky přidáme šafrán, který ji dodá sytě žlutou barvu. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Šafránová omáčka se ideálně hodí k jemným rybám.

Smetanová omáčka na špagety

balíček špaget, máslo, 100 g šunky, 250 g žampionů(sterilovaných), 200 ml smetany,100 g strouhaného sýra 
Špagety uvaříme dle návodu na obalu a mezitím připravíme omáčku. Na troše másla osmahneme na nudličky nakrájenou šunku, přidáme žampiony a dusíme doměkka. Nakonec zalijeme smetanou a chvilku povaříme. Špagety upravíme na talíř, přelijeme omáčkou a sypeme strouhaným sýrem.

Rajčatový dip

jogurt, majonéza, kečup, citronová štáva, cibulka 
Všechny uvedené suroviny smícháme, Rajčatový dip vychladíme a podáváme k fondue.

Pepřová omáčka

2 lžíce bílého vína, lžička cukru, lžíce hrubě mletého pepře, malý jogurt, větší špetka zázvoru, špetka skořice, lžička kari, lžička pálivé papriky, sůl 
Víno smíchat s cukrem a svařit( v mikrovlnce). Do vařícího vína nasypat pepř a nechat vychladnout. Pak vmíchat do jogurtu s ostatním kořeníma nechat 1 hodinu odležet, aby se chutě propojily. Podáváme ke grilovaným masům nebo karbanátkům.

Pasta sambal

2 cibule, lžička chilli, 2 lžičky sardelové pasty, lžička soli, 6 stroužků česneku, štáva z 0,5 citronu 
Cibuli velmi jemně nasekáme nebo nastrouháme, česnek utřeme se solí, smícháme s chilli, sardelovou pastou, citronovu šťávou a zpracujeme v jemnou pastu.

Kančí guláš s brusinkami


600 g kančí plece, 50 g slaniny, 150 g cibule, 50 g hladké mouky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 100 g sádla, 480 g brusinkového kompotu, 4 kuličky pepře nebo jalovce, 30 g sladké papriky, 4 kolečka pomeranče a 4 kolečka citronu, kmín, česnek, pepř, sůl
  
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a opečeme na cibuli osmažené dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a znovu osmažíme. Přisypeme papriku, všechno kořemí s česnekem a kolečky pomeranče a citronu. Mírně podlijeme (maso musí být vidět) a dusíme pod pokličkou nejlépe v troubě asi 45 minut. Vydušeninu krátce orestujeme, zaprášíme moukou, osmažíme a zalijeme asi 6 dl vody. Osolíme podle chuti, provaříme a přidáme brusinkový kompot. Necháme prohřívat, až se objeví tuk. Podáváme se špekovými knedlíčky. 

Kančí guláš dle hajneho


1 kg kančího (plec, krk i žebro), 5 lžic másla, 3 velké cibule (je třeba dodržet stejné množství cibule a masa), 300 g slaniny, 0,5 l červeného vína, podle potřeby hladká mouka, sůl, pepř, drcený kmín, 0,05 l rumu
  
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, na ni vložíme na proužky nakrájenou slaninu a na kostky nakrájené kančí. Osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín, rum, víno a dusíme do měkka. Po dobu dušení podléváme vývarem z kostí. Nakonec zahustíme jíškou a za stálého míchání necháme přejít varem. Na závěr necháme pod pokličkou u tepla dojít. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Kančí guláš


1 kg masa, 1 kg cibule, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 4 kuličky jalovce, celý pepř, paprika sladká, feferonky, česnek na plátky, sůl, trochu smetany
Podusit maso na cibuli, pak podlijeme vodou, přidáme koření, osolíme, před dokončením přidáme česnek a nastrouháme tvrdý chléb místo jíšky a přidáme trochu smetany. Na talíři ozdobíme cibulí a brusinkami.

Jelení guláš


600 g jelení plece, 50 ml oleje, 2 velké cibule, 3 lžíce pikantnější marmelády, drcený kmín, pepř, česnek, 0,5 l vývaru (může být z masoxu), 2 lžíce hladké mouky, 0,5 l červeného vína, 80 g rajčatového protlaku, cukr

Maso nakrájíme na kousky, na oleji zpěníme nadrobno krájenou cibuli, zasypeme paprikou, promícháme, vložíme maso, marmeládu a opečeme. Osolíme, přidáme drcený kmín, pepř, utřený česnek a mírně podlijeme vývarem. Dusíme pod pokličkou do té doby, než se všechna voda vydusí. Poté zaprášíme moukou, opečeme a zalijeme vínem, přidáme rajčatový protlak a dusíme do měkka. Dochutíme, 1 minutu provaříme. Stáhneme z plotýnky a pod pokličkou necháme 10 minut dojít. Podáváme s chlebem nebo knedlíkem.  

Dančí guláš

1 kg předního dančího masa, 300 g cibule, sladká paprika, 50 g sádla, majoránka, pepř, česnek, lžíce rajčatového protlaku, lžíce hladké mouky, sůl, paprika, kousek sterilované okurky

Maso nasekáme na kousky, opláchneme ve vlažné vodě. Větší část cibule drobně nakrájíme, osmahneme dorůžova na sádle, přidáme papriky, zpěníme, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Přidáme maso, osolíme, okořeníme pepřem a utřeným česnekem, vmícháme rajčatový protlak a dusíme pod pokličkou. Při dušení maso občas zamícháme. Když je maso skoro měkké, šťávu zahustíme jíškou připravenou ze sádla a mouky, rozmícháme a dusíme doměkka. Nakonecí přidáme majoránku. Na talířích guláš sypeme drobně pokrájenou cibulí, okurkou a paprikou. Podáváme s houskovými knedlíky.

Skopový gulaš dle řeznika


600 g skopového masa (plec), 100 g hladké mouky, 50 g rajčatového protlaku, 3 větší papriky, 2 cibule, 2 lžíce sladké papriky, 100 ml vývaru, sůl, olej 
Cibuli nakrájíme najemno a opečeme na oleji dozlatova. Přidáme sladkou papriku, maso orestujeme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Maso vyjmeme, vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, přidáme protlak a restujeme asi 2 minuty. Zalijeme vývarem, přidáme maso, papriku nakrájenou na plátky a vaříme asi 10 minut. 

Opičí guláš


300 g mletého masa, cibule, zelená paprika – 5 - více (podle mn.lidí), rajčata - stejné množství, sůl, pepř, noky
Na tuku osmažíme cibuli, přídáme na kolečka krájenou papriku a rajčata, chvíli dusíme. Přidáme mleté maso, osolíme, opepříme, může se přidat i feferonka a dusíme do měkka. Nakonec se přidají noky.
Noky: krupice, mléko, mouka a sůl.

13. března 2013

Ořechová omáčka

1/4 l smetany, 100 g nahrubo nasekaných nebo mletých ořechů, lžička másla, lžíce cukru, lžíce hladké mouky, bílé víno, citronová štáva, sůl dle chuti 
Necháme zkaramelizovat cukr, přilijeme polovinu smetany a přisypeme ořechy. Za stálého míchání krátce povaříme, přilijeme druhou část smetany smíchanou s hladkou moukou, bílé víno a znovu povaříme. Omáčku dochutíme solí a citronovou šťávou a zjemníme máslem. Hodí se ke kuřecímu masu připraveného na přírodní způsob.

Omáčka z plísňového sýra

125 ml suchého bílého vína, 500 ml smetany ke šlehání, lžíce másla, 50 g plísňového sýra, sůl, bílý pepř 
Na středním ohni vyvaříme víno do poloviny původního množství, přidáme smetanu a metličkou pečlivě ušleháme a opět zvolna vyvaříme do poloviny původního množství. Do této omáčky přidáme máslo, rozdrobený sýr a vše důkladně promícháme. Dochutíme solí a pepřem.Tato omáčka se hodí ke všem těstovinám a minutkám z masa.

Omáčka z oliv

2 lžíce olivového olehe, oloupaná rajčata, 2 lžíce rajčatového protlaku, stroužek česneku, 2 dcl bílého vína, 250 g žampionů, 20 naložených zelených oliv bez pecek, sůl, pepř, petrželka 
Na rozehřátém oleji opečeme prolisovaný česnek, přidáme nakrájená rajčata, přikryjeme a pomalu dusíme. Přilijeme víno, přidáme očištěné nakrájené žampiony, rajčatový protlak a asi 5 minut dusíme. Nakonec přidáme rozpůlené olivy a prohřejeme. Omáčka z oliv by měla být hodně hustá. Na talíři sypeme sekanou petrželkou. Omáčka z oliv je vhodná k rybám na rožni a minutkovým úpravám masa.

Křenová majonéza

250 g majonézy, 2 lžíce jemně strouhaného křenu, 3 lžíce bílého jogurtu nebo kysané smetany, sůl, pepř 
Vše smícháme a používáme na zeleninové saláty např, okurkové nebo rajčatové i míchané dle možností. Přidávám jemně sekanou pažitku.

Kedlubnová omáčka

4 větší kedlubny, olej, cibule, sladká paprika, 250 ml smetany, sůl, lžíce hladké mouky 

Kedlubny oloupeme a nakrájíme na plátky. Na oleji zpěníme kostičky cibule, přidáme papriku a nakonec kedlubny, které chvíli orestujeme. Podlijeme vodou a dusíme 15-20 minut. Nakonec přidáme smetanu rozmíchanou s hladkou moukou, důkladně promícháme a krátce povaříme. Dochutíme solí. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Kaparová omáčka

2 natvrdo vařená vejce, 2 lžíce vinného octa, 5-6 lžic oleje, 4 lžíce kaparů, 4 sladkokyselé okurky, 2 lžíce sekané petrželky, sůl, pepř 
Vejce rozpůlíme, žloutky vyjmeme a rozmačkáme vidličkou. Postupně přiléváme olej a šleháme metličkou, až je hmota hladká a podobá se husté hořčici. Dochutíme octem, špetkou soli, pepřem a důkladně promícháme. Bílky a okurky nakrájíme na kostičky a vmícháme do omáčky. Přidáme petrželku a kapary, případně ještě osolíme nebo opepříme. Kaparovou omáčku podáváme k vařenému kapru nebo jiné rybě.

Jesenické pesto

2 velké hrsti čerstvých bazalkových lístků, 100 g kešu oříšků, 100 g eidamu, 6 lžic olivového oleje, 2 lžíce citronové štávy, 3-4 stroužky česneku 
Bazalkové lístky opláchneme, najemno nasekáme a dáme do hmoždíře. Do hmoždíře přidáme i najemno nasekané kešu oříšky a najemno nastrouhaný eidam. Přidáme olivový olej, citronovou šťávu a prolisovaný česnek. Všechny ingredience v hmoždíři řádně promísíme a rozemneme. Hotové pesto můžeme uložit do skleničky či použít na přímou spotřebu na celozrnné těstoviny.

Kořeněný rajčatový dip

2 naťové cibulky, 350 g rajčat, lžíce nakrájených sterilovaných žampionů, chilli, cayenský pepř, tabasco 
Cibulky nakrájíme na kolečka, přimícháme nakrájená rajčata a žampiony. Pikantně ochutíme chilli, cayenským pepřem a několika kapkami tabasca.

Kari dip

máslo, kari koření, žloutek 
Všechny uvedené suroviny šleháme ve vodní lázni až do zhoustnutí a podle chuti osolíme. Vychladíme a podáváme k fondue.

Játrová omáčka

300 g vepřových jater, cibule, 100 g anglické slaniny, 750 ml mléka, 250 ml smetany, sůl, pepř, česnek, hladká mouka 

Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a spolu osmahneme. Přidáme na kousky nakrájená játra, ze všech stran opražíme, mírně podlejeme vodou a dusíme do měkka. Až jsou játra měkká, vše i se slaninou a cibulí rozmixujeme, rozředíme mlékem a přivedeme k varu. Zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně, povaříme. Nakonec ochutíme solí, pepřem a česnekem. Játrová omáčka se podává s houskovým knedlíkem.

Garibaldi dip

200 g majolky, 2 lžíce hořčice, štáva z citronu, lžička sardelové pasty, pepř, 2 lžíce kečupu, sůl  
Majolku promícháme s hořčicí, sardelovou pastou a kečupem. Vmícháme citronovou šťávu, pepř, sůl a podle potřeby trochu vody. Podle zvyklosti a chuti můžeme do omáčky vmíchat ještě lžičku cukru.

Ďábelská bramborová omáčka

100 g vařených brambor, 4 lžíce oleje, 2 feferonky, 2 stroužky česneku, cibule, kečup, sůl, pepř 
Horké brambory rozmačkáme vidličkou. Na oleji krátce osmažíme nakrájenou feferonku a česnek. Cibuli jemně nasekáme a vše promícháme s kečupem na hustší omáčku. Dle chuti přisolíme a opepříme. Vše necháme asi 2 hodiny odležet v lednici.

Česnekový dip

majonéza, sůl, nastrouhaný česnek, citronová šťáva 
Všechny uvedené suroviny smícháme, vychladíme. Podáváme k masovému nebo zeleninovému fondue .

Dršťkový guláš Mafioso

celá dršťka asi 4 kg, 1,5 až 2 kg cibule, paprika, koření, papriky čerstvé, oloupaná rajčata, vanička sádla
Drštky očištěné nakrájené na kusy asi 10 x 10 cm vaříme 2 hodiny ve slané vodě s bobkovým listem. Po hodině vodu vyměníme. Pak dršˇky nakrájíme na nudličky. Na spěněnou cibuli je hodíme a vaříme asi 4 hodiny, až se ruka v páře lepí. Podlijeme jistě vodou. Před koncem dáme rajčata a papriky na proužky. Dochutíme a je to. Příloha je chleba nebo houska a pivo.

Bramborový guláš s klobáskou

1 kg brambor (nejlepší jsou nové brambory), 4 klobásky ( je jedno jaké), 2 cibule, 10 dag tuku, nebo olej, 5 dag mouky, polovinu čajového hrníčka mléka nebo smetany, 1 masoxovou kostku (, sůl, sladká paprika, majoránka a kmín. můžeme přidat asi 2 stroučky česneku

Oškrábané syrové brambory nakrájíme na kolečka. Pak si dáme do kastrole, ve kterém bramborový guláš budeme dělat, asi 5 polévkových lžic oleje a v něm osmažíme 2 pokrájené cibule nadrobno. Cibuli osmažíme do zlatova a vysypeme tam ty pokrájené (na kolečka) brambory. Dáme tam trochu soli, podle potřeby. Raději pak dosolíme až je vše hotovo. Všechno to zalijeme vodou tak, aby byly brambory dobře ponořené ve vodě. Přidáme tam rozdrobenou kostku masoxu. Nemáme – li masox, můžeme tam dát bujón hovězí nebo slepici. Nemáme-li ani bujón, tak tam přidáme vegety asi kávovou lžičku. Přidáme tam 1 kávovou lžičku kmínu a asi 2 kávové lžičky červené mleté papriky a dvě kávové lžičky majoránky. Občas to pomícháme a dáváme pozor, aby se voda nevyvařila a aby se brambory nepřipálily. Jakmile jsou už brambory uvařené, přidáme tam ty pokrájené klobásky. Pak rozkvedláme v čajovém hrníčku asi polovinu hrnka mléka nebo smetany a do toho vidličkou rozkvedláme asi 3 polévkové lžíce mouky. Vylijeme to do hotového bramborového guláš a opět ještě asi 5 minut povaříme, ale mícháme to, aby se to nepřipálilo. Můžeme tam přidat taky 2 stroučky česneku. Nakonec můžeme ještě přidat trošku červené mleté papriky, aby byl guláš lépe zbarvený. Zase jako u všeho, když by to bylo moc husté, přidá se vody nebo mléka, když by to bylo moc řídké, tak se přidá zase v trošce mléka vidličkou rozšlehaná mouka. Ale pozor – kam se dává mouka, tak to zhoustne asi až po 5 minutách vaření. Tak vždy se musí chvilku omáčka vařit, když se tam přidává mouka, než to zhoustne.
bramborovy gulaš s klobaskou

Buši rajská

střední cibule, 2-3 balení rajské protlaky, trochu hladké mouky, sádlo, máslo, sůl, cukr, bobkový list, nové koření, hřebíček 

Na jemno nakrájenou cibuli osmažíme na sádle s máslem do sklovata. Zatrousíme hladkou moukou, až je světlá jíška (můžeme mít jíšku udělanou předem). Pozvolna vléváme za stálého míchání studenou vodu a necháme přijít do varu, když jsme již také dali koření (dle chuti). Postupně opatrně vmícháme rajské protlaky. Osolíme . Nyní upravíme hustotu. (Solamylem - omáčka je hebká). Osladíme. Dosladit, dle chuti může každý na talíři.
 

Bílá cibulová omáčka

200 g cibule, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 125-250 ml masového nebo zeleninového vývaru, 0,5 sklenice smetany, špetka soli, špetka cukru 

Oloupanou cibuli zpěníme na másle, zalijeme 250 ml vařící vody a uvaříme doměkka. Pak cibuli společně s vývarem propasírujeme přes síto. Mouku rozmícháme se studeným masovým vývarem, přidáme propasírovanou cibuli a povaříme. Do takto připravené omáčky vmícháme smetanu, ochutíme solí a cukrem. Omáčka musí být hustá. Do omáčky můžeme přidat žloutek a špetku pepře.

Bearenská omáčka

3 žloutky, 150 g másla, 2 lžíce octa, 2 menší cibule, 0,5 stroužku česneku, lžička jemně krájeného estragonu, lžička jemně krájeného kerblíku, sůl, pepř 

Svaříme ocet se dvěma lžícemi vody, vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme estragon a kerblík. Když se polovina tekutiny vyvaří, přecedíme ji a necháme vychladnout. Přidáme žloutky a polovinu másla. Ve vodní lázni (teplota vody asi 60 °C) metličkou ušleháme hladkou omáčku. Až hmota začne houstnout, sejmeme omáčku z plotny. Přidáme zbytek másla a šleháme, až vznikne hladká sourodá omáčka. Dochutíme solí a pepřem. Tato omáčka se hodí ke smaženému nebo grilovanému masu.

Bazalkové pesto

50 g bazalkových listů, velký rozdrcený stroužek česneku, lžíce piniových oříšků(popř.vlašské ořechy), 6 lžic olivového oleje, 25 g strouhaného parmazánu, sůl 
Do mixéru dáme bazalku, olej, česnek, trochu soli a oříšky, mixujeme až vznikne pyré. Pak směs přendáme do mísy, kde ji smícháme se strouhaným parmazánem. Jakmile je pesto hotové, plní se do uzavíratelných sklenic. V lednici vydrží dlouho. Bazalkové pesto se podává k těstovinám.

Avokádová pasta

zralé avokádo, stroužek česneku, 0,5 limety, sůl, pepř bílý 
Zralé avokádo (měkké) oloupeme, rozřízneme a vyjmeme pecku. V misce rozmačkáme vidličkou na pastu. Přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek a šťávu z limety (vše podle chuti). Můžeme zjemnit lžící zakysané smetany.

Andaluzská omáčka

balení malý rajčatový protlak, sklenka oleje, 2 žloutky, sterilovaná kapie, lžička citronové štávy, sůl, pepř 
Na pánvi rozehřejeme protlak se dvěma lžícemi oleje a za stálého míchání přidáme kapii nakrájenou na nudličky. Žloutky šleháme se solí a pepřem, postupně přidáváme citronovou šťávu a zbytek oleje. Šleháme tak dlouho, až vznikne majonéza. Do vychladlého rajčatového protlaku s paprikou přidáme majonézu a promícháme. Andaluzská omáčka je vynikající k vařené nebo smažené rybě.

Spišská roštěná

5 dkg tuku, 60 dkg roštěnek, 2 dkg hladké mouky, 4 dkg strouhaného sýra, sůl, 2 bílky, pažitka, pepř 
U naklepaných plátků nařízneme okraje, osolíme, okořeníme, obalíme v mouce a prudce opečeme z obou stran na rozpáleném tuku. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který osolíme. Na každý plátek dáme lžíci sněhu, posypeme strouhaným sýrem, pažitkou a rychle v troubě zapečeme. Podáváme s opékanými brambory.

Francouzská rajčatová omáčka

600 g rajčat, 150 g cibule, 100 g šunky, 4 lžíce oleje, snítka bazalky, petrželka, tymián, pepř, sůl 
Rajčata spaříme vařící vodou, ochladíme ve studené vodě, oloupeme, zrníčka odstraníme a rajčata umeleme nebo umixujeme. Cibuli a šunku drobně pokrájíme a osmažíme na rozehřátém oleji. Přidáme rajčata, sůl, pepř, nasekanou petrželku, rozmělněný tymián a bazalku a na malém plaménku vaříme, až omáčka zhoustne. Podáváme třeba k těstovinám.

Námořnická roštěnka

400 g zadního hovězího, 400 g tuku, 2 cibule, 4 brambory, lžíce rajského protlaku, 2 dl červeného vína, 30 g hladké mouky, pepř, sůl 
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a z obou stran opečeme na tuku. Přimícháme cibuli nakrájenou na kostičky a znovu pečeme. Oloupané syrové brambory nakrájíme na plátky, přidáme k masu, pokapeme rajským protlakem, podlijeme vínem a dusíme do měkka. Podléváme podle potřeby horkou vodou, zahustíme hladkou moukou.

Uherský guláš z uzeninou


300 g vepřového masa z ramínka nebo plecka, 300 g uzeného masa, 750 g kysaného zelí, 50 g slaniny, paprika, 2 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l kysané smetany, sůl

Kysané zelí překrájíme, zalijeme vodou a hned do něho přidáme omyté a na kostky krájené uzené maso a stejně krájené vepřové maso. Doplníme na kostičky rozkrájenou a rozškvařenou slaninou i paprikou. Přikryjeme a dusíme doměkka. Zvlášť na pánvi připravíme ze sádla a mouky světlou jíšku, dobře ji s vodou provaříme a zahoustlou přidáme k masu se zelím. Doplníme smetanou a vše dobře promícháme a prohřejeme. Podle chuti teprve dokořeníme solí, popřípadě i pepřem. Je to úprava podobná segedínskému guláši. Podáváme s knedlíkem nebo noky, ale i s chlebem.

12. března 2013

Hamburský guláš


70 g hovězího masa, 50 g vepřového masa, sůl, sladká a pálivá paprika, 10 g slaniny, 10 g cibule, kmín, majoránka, 20 g rajčat, 3 g hladké mouky
Na slanině osmažíme drobně nakrájenou cibuli, okořeníme sladkou i pálivou paprikou. Přidáme na drobné kostky nakrájené maso, nejdříve hovězí, osolíme, podlijeme a dusíme, až poněkud změkne. Pak přidáme vepřové maso, kmín, trochu majoránky, nakrájená rajčata a dusíme vše tak dlouho, až je maso měkké. Šťávu zaprášíme moukou, podlijeme a dodusíme. Maso vyjmeme, šťávu procedíme nalijeme zpět na maso.

Zabíjačkový guláš z vnitřnosti


400 g libového vepřového ramínka, 100 g vepřových jater, 100 g vepřového srdce, 1 vepřové ledvinky, 2 cibule, lžíce oleje, 3 lžíce hladké mouky, 5 stroužků česneku, čajová lžička sladké papriky, 0,5 čajové lžičky pálivé papriky, kmín, sůl, nové koření, pepř, kostka hovězího bujónu

Omyté, osušené maso nakrájíme na stejně velké kostky. Vnitřnosti nakájíme na kostky o něco menší. Směs masa vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Postupně přidáme obě papriky, sůl, kmín, nové koření, rozmačkaný česnek, jemně nakrájenou cibuli a mouku. Směs důkladně promícháme. Nakonec přilijeme 2 dl vody a přidáme rozdrobenou kostku hovězího bujónu. Opět důkladně promícháme. Keramickou nádobu se směsí vložíme do pomalého hrnce a vaříme na I. stupni 8 h. nebo na II. stupni 5 h. 

Vepřový guláš s fazolkami


500 g libového vepřového ramínka, 200 g čerstvých nebo mražených fazolových lusků, cibule, 50 g šunky, čajová lžička sladké papriky, 0,5 čajové lžičky pálivé papriky, 5 stroužků česneku, kelímek kysané smetany, lžíce škrobu, lžíce oleje, pepř, sůl, kmín, 0,5 kostky hovězího bujónu, 1 dl vody

Omyté, osušené vepřové ramínko zbavíme tuku a nakrájíme na stejně velké kostky. Kostky vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Postupně přidáváme obě papriky, sůl, pepř a kmín. Pokud chceme, aby byla omáčka zbarvená paprikou, pak obě papriky krátce osmahneme na 1 lžíci oleje zvlášť na pánvičce a přidáme k masu. Při přípravě dietního guláše vynecháme olej. Ke směsi dáme jemně nakrájenou cibuli, očištěné nakrájené fazolové lusky, šunku, rozmačkaný česnek a 1 lžíci škrobu. Vše důkladně promícháme. Doplníme kysanou smetanou a 1/2 kostky hovězího bujónu. Keramickou nádobu s připravenou směsí vložíme do pomalého hrnce. Vaříme podle potřeby na I. stupni asi 8h nebo na II. stupni 4-5 h. 

Řecká rajčatová omáčka

500 g rajčat, 2 kostky cukru, stroužek česneku, 0,5 cibule, 100 g mletého masa, bazalka, pepř, sůl 
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme spolu s česnekem a cibulí, přidáme ostatní přísady a pod pokličkou dusíme, až maso změkne. Podáváme s těstovinami.

Výborná kari omáčka na těstoviny

menší cuketa, kousek másla, kostka zeleninového bujónu, lžička kari koření, kelímek kysané smetany
Nakrájíme omytou cuketu na tenké plátky, na másle osmahneme dozlatova, přidáme kyselou smetanu, kari a zeleninový bujun, povaříme, případně naředíme vodou nebo zhustíme hladkou moukou, můžeme přidat trochu pepře a je to! Místo cukety se dají použít žampiony, kuře nebo v podstatě cokoliv. Dokonalá omáčka na těstoviny, hotová za 15 minut.

Omáčka z pečených rajčat

1 kg středních rajčat, olivový olej, lžíce hnědého cukru, 4 stroužky česneku,nasekané najemno, lžíce tymiánu

Předehřejte troubu na 110°C. Omytá a osušená rajčata překrojte napůl a klaďte je řezem navrch na pekáč, lehce vymazaný olivovým olejem. Posypte tymiánem, česnekem a zastříkněte olivovým olejem, pokud možno přímo na řeznou plochu rajčat, ne mimo ně. Posypte cukrem (v případě, že máte přezrálá rajčata, můžete cukr vynechat) a dejte péct do trouby na minimálně 2, ale lépe 3 hodiny.Po uplynutí této doby se rajčata scvrknou, ale zůstanou stále šťavnatá. (můžete pokračovat dál - pečte 6 hodin a vzniknou zase rajčata sušená.)

Studená česneková omáčka

200 g bílého jogurtu, lžíce majoránky, lžička francouzské hořčice, 5 stroužků česneku, sůl, citronová šťáva, majolka 
Česnek prolisujeme. Jogurt smícháme s majolkou, hořčicí a solí. Přidáme česnek a dle chuti citronovou šťávu. Tato pomzánka je vhodná jako příloha ke studeným masům.

Křenová omáčka smetanová

1/4 l mléka, 1/4 l smetany ke šlehání, 2 dkg hrubé mouky, 2 žloutky, 5 lžic křenu, 2 lžíce hovězího vývaru , 1,5 dkg cukru, 2 dkg oloupaných mandlí, dle chuti sůl 
Do mléka a smetany přimícháme hrubou mouku, žloutky, sůl, cukr a za stálého šlehání omáčku povaříme. Křen jemně nastrouháme a zalijeme horkou polévkou. Přidáme ho do husté omáčky zároveň s mandlemi, které jsme mezitím oloupali a nakrájeli na nudličky. Omáčka se podává na vařené hovězí maso, ovar, rybu nebo uzené maso.

Omáčka z balkánského sýra

300 g balkánského sýra, 100 g tvrdého sýra, 3 stroužky česneku, 1/4 l smetany, kečup 
Balkánský i tvrdý sýr nastrouháme najemno. Přidáme prolisovan30ý česnek, smetanu a kečup. Dáme prohřát do mikrovlnné trouby-než se roztaví sýry. Ještě horké přelív300áme přes uvařené těstoviny.

Borůvková omáčka

2 hrnky borůvek, hrnek vody,  šťáva z půlky citronu, špetka skořice, lžíce škrobové moučky, zakysaná smetany, balíček dětské piškoty 
Rozmixujte borůvky s hrnkem vody, dejte do katrolu, podle chuti oslaďte, zakapejte šťávou z půlky citronu, přidejte špetku skořice a uvedte do varu, vmíchejte lžíci škrobové moučky rozmíchané v malém množství vody a krátce povařte do zhoustnutí. Ozdobte zakysanou smetanou. Podávejte s piškoty.

Šékelský guláš


750 g vepřového masa, sůl, 4 lžíce oleje,  velká cibule, lžička pálivé papriky, 2 lžičky sladké papriky, 1/4 l vývaru, 3 lžíce rajského protlaku, lžička kmínu, 4 stroužky česneku, 400 g kyselého zelí, lžíce mouky, 1/4 l smetany

Maso nakrájíme na kostky a mírně osolíme. Na polovině oleje osmažíme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme oba druhy papriky. Poté přidáme maso a za stálého míchání prudce opečeme ze všech stran. Podlijeme vývarem a přidáme rajský protlak, kmín, utřený česnek a podle chuti přisolíme. Dusíme a podle potřeby podléváme vývarem. Když je maso poloměkké, přidáme zelí. A dudusíme doměkka. Ze zbytku oleje a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou guláš zahustíme. Nakonec vlijeme smetanu a mírně povaříme. Podáváme s knedlíky.

Segedínský guláš Laszlo


500 g libového vepřového ramínka, velká cibule, 250 g kysaného zelí, 1 PL oleje, 1 KL sladké papriky, 0,5 KL pálivé papriky, 2 dl smetany ke šlehání, 2 PL hladké mouky, sůl, kmín, pepř

Omyté, osušené maso zbavíme tuku a blan. Nakrájíme na stejně velké kostky. Maso vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Postupně přidáváme obě papriky, olej, hladkou mouku, sůl, kmín a pepř. Vše důkladně promícháme. Pokud chceme, aby byla omáčka zbarvená paprikou do červena, pak obě papriky krátce osmahneme na oleji na pánvičce a přidáme k masu. Při přípravě dietního guláše vynecháme olej a papriku přidáme přímo na maso. Přidáme kysané zelí, jemně nakrájenou cibuli a smetanu. Vše ještě jednou promícháme. Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme na I. stupni 8 h. nebo na II. stupni 4-5h. Příloha: houskový knedlík.

Segedinský guláš


600 g na kostky nakrájeného vepřového bůčku nebo plecka, 600 g kysaného zelí, 100 g sádla, stroužek česneku, lžička mleté sladké papriky, 2 bobkové listy, 1 dl smetany, pažitka, sůl, hladká mouka
Jemně nakrájenou cibuli osmahneme, přidáme papriku, omyté maso nakrájené na kostky, česnek, bobkové listy a sůl. Uvařené kyselé zelí scedíme, přidáme k udušenému masu a zalijeme trochou vody. Přidáme sekanou pažitku, smetanu, v níž jsme rozkverlali trochu mouky a necháme přejít varem. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Guláš řeka Zorby


600 g vepřové plece nebo ramínka, 6 lžic oleje, cibuli, lžičku mleté sladké papriky, pepř, sůl, 40 g celeru, lžíci hladké mouky, 4 lžíce strouhaného sýra, 3 vejce, citron
Na rozehřátém oleji osmahneme ze všech stran na kostky nakrájené maso, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme, osolíme, opepříme, vmícháme papriku, mírně podlijeme a dusíme, podle potřeby podléváme. Nakonec šťávu zaprášíme moukou, povaříme a dochutíme. Jednotlivé porce guláše posypeme na talíři sýrem a obložíme natvrdo vařenými a na kostičky nakrájenými vejci a plátkem citronu. Podáváme s rýží. 

Pórková omáčka

3 hrnky vývaru, pórek,  lžíce másla, malá cibule, 2 lžíce hladké mouky, kelímek smetany,  lžíce vegety, sůl
Na másle osmahneme drobně nakrájenou cibuli a vegetu. Zalijeme vývarem, dobře rozšleháme a krátce povaříme. Přidáme smetanu, ve které jsme rozšlehali mouku, a za stálého míchaní chvíli povaříme. Před dokončením přisypeme na tenká kolečka nakrájený pórek a vaříme ještě 5 minut.

porkova omačka

Maltézská omáčka

150 g majonéza, 2 lžíce ušlehaná smetana, 50 g šunka, 0,5 pomeranč, 0,5citrón, sůl, cukr podle chuti, worcesterská omáčka
Do misky dáme majonézu a za stálého míchání přidáme jemně nasekanou šunku, šťávu z půlky pomeranče a z půlky citrónu, sůl, cukr a několik kapek worcesterské omáčky. Nakonec lehce přimícháme ušlhanou smetanu a pokud je omáčka moc hustá, rozředíme ji trochou vody. Maltézská omáčka se znamenitě hodí k vařené a smažené zelenině, zejména k vařenému chřestu, smaženému květáku, lilku, celeru a podobně.

Cikánská houbová omáčka

2 kg hub, 1 kg zelených paprik, 3/4 kg cibule, 1/4 l oleje, 1/4 l octa, 20 dkg cukru, 3 lžičky soli, lžička pepře, lžička mletého nového koření, 60 dkg kečupu

Na oleji zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme pokrájenou papriku, zalijeme octem (podle potřeby trošičku podlijeme vodou, ale nemusí být, papriky většinou pustí šťávu) a necháme přejít varem. Do tohoto základu přidáme předem zvlášť povařené a přes cedník propláchnuté houby, vmícháme všechno koření a kečup. Plníme do sklenic které sterilujeme asi 40 min. při teplotě 90 C. Nebo když máme řídký kečup svaříme proužky paprik zvlášť, scedíme, hodíme na cibuli a smícháme se vším ostatním.

Sýrová omáčka s parmazánem

500 ml mléko, 30 g hladká mouka, 40 g máslo, 2 žloutky, 60 g parmazán, 120 ml smetana, hřebíček, malý bobkový list, pepř, sůl podle chuti, muškátový oříšek - špetka,  citrónová kůra podle chuti 

V kastrolku rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání ji postupně zalijeme mlékem a polovinou smetany, přidáme hřebíček, nastrouhaný muškátový oříšek, bobkový list, nastrouhanou citrónovou kůru, opepříme a osolíme.Zvolna za občasného míchání povaříme 20 minut. Vmícháme nastrouhaný parmazán, nasekanou pažitku a nakonec odstavenou omáčku zjemníme žloutky rozmíchané ve zbytku smetany a podle potřeby dochutíme.

Mandlová smetanová omáčka

500 ml sladká smetana, 120 ml mléko, 30 g hladká mouka, sůl podle chuti, lžíce jemně nasekané mandle 
Hladkou mouku rozkvedláme s mlékem. Smetanu dáme do hrnku a přivedeme k varu. Za stálého míchání do ní přiléváme mouku s mlékem. Zvolna a za občasného míchání vaříme 15 minut. Potom omáčku osolíme a podle chuti vmícháme nasekané mandle. Krátce ještě prohřejeme a odstavíme. Mandlová smetanová omáčka se hodí k vařenému hovězímu masu nebo k uzenému masu.

Gulášová omáčka

1,5 l voda, hovězí bujón, 400 g hovězí maso přední nebo kližka, 2 cibule, 100 g slanina, 2 česnek - stroužky, 2 lžíce hladká mouka, lžíce sádlo, 2 lžičky sladká mletá paprika, sůl, pepř podle chuti, kmín, majoránka podle chuti

Hovězí maso očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme. V kastrolku rozehřejeme sádlo, rozškvaříme na něm slaninu, přidáme cibuli a nakrájené maso a krátce za stálého míchání osmahneme ze všech stran. Zaprášíme paprikou a podlijeme trochou vývaru. Okořeníme majoránkou, kmínem, osolíme a opepříme. Dusíme za občasného míchání pod pokličkou dokud není maso měkké. Podle potřeby podléváme vývarem. Ke konci vaření necháme šťávu vysmahnout, zaprášíme hladkou moukou, krátce osmahneme, zalijeme zbytkem vývaru a přidáme prolisovaný česnek. Povaříme ještě asi 10 minut a odstavíme. Gulášová omáčka se podává s knedlíkem nebo vařenými těstovinami.

Pikantní kotlík s vepřovým masem


500 g vepřové kýty, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce oleje,mletý pepř a tymián, 2 cibule, jablko, lusk červené papriky, sůl, 250 ml bílého vína, 2 lžíce sekané petrželky

Maso nakrájené na kostky. Sojovou omáčku rozkvedláme s olejem, přidáme pepř a jemně nadrcený tymián. Promícháme s masem, necháme krátce proležet. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, na pánvi opečeme cibulku dozlatova, přidáme maso a za stálého míchání opékáme 2 minuty. Přilijeme víno a za mírné teploty dusíme asi 10 minut. Než se maso podusí, oloupeme jablko a rozkrájíme na kostičky, paprikový lusk nakrájíme na tenké proužky. Obojí přidáme k masu asi 5 minut před dovařením jídla. Paprika se nesmí rozvařit, má jenom změknout. Kotlík osolíme, dobře promícháme a dochutíme a posypeme sekanou petrželkou.

Znojemský guláš


500 – 600 g hovězího masa, 5 lžic sádla, 2 středné velké cibule, 1 KL mleté sladké papriky,  sůl, 1 - 2 sterilované okurky
Na větší části sádla zpěníme jednu nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mletou sladkou papriku a na kostky pokrájené maso. Opečeme je po všech stranách, osolíme a mírně podlité dusíme do měkka. Do hotového guláše přidáme na nudličky nakrájené okurky a povrch posypeme osmaženými kroužky cibule.

Pravý kotlikový guláš

1 kg masa (hov. přední, lépe kližka), 200 g sádla, 150 g mouka hladká, 150 g mouka polohrubá, 500 g oloupaje cibule, 2 dag papriky sladké, 1 PL papriky pálivé, 10 g kmín, 5 g pepř, vývar (odkrojky z hov. masa + vepř. koleno + kořenová zelenina)

Roztopíme sádlo, přidáme cibuli, kterou usmažíme do zlatova. Necháme cibuli zchladnout asi na 60 °C a přidáme papriku sladkou i pálivou a si 5minut necháme dusit, pak přidáme maso a dusíme asi 30 – 45 min. Je třeba maso vyzkoušet, aby maso bylo tak napůl. Pak přidáme mouku a mícháme až se začne tuk vytláčet z mouky ven (do lesklé hmoty), pak zalijeme vývarem a dobře mícháme. Podle chuti dosolíme a dokořeníme, můžeme přidat majoránku.pravy kotlikovy gulaš

Paprikový guláš


1 kg masa - hovězí zadní (popř. kližka), 2 cibule, sůl, pepř, majoránka, mletý kmín, 4 stroužky  česnek  , rajský protlak (2 kávové lžičky), sladká paprika, hladká mouka, zlatý bujón hovězí (Knörr), 2 - 3 papriky (nejlépe žluté, oranžové, popř. červené - ne zelené! – zešedly by)

Maso očistíme, odblaníme a nakrájíme na kostky. Osolíme, opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej. Přidáme maso na rozpálený olej a necháme opékat maso bez míchání, až se z jedné strany zatáhne. Poté promícháme a necháme opéci z druhé strany. Mezitím maso pustí hodně šťávy. Necháme dusit a občas zamícháme. Až se vypeče šťáva (voda z masa), přendáme maso do velkého hrnce a zalijeme vodou, až je celé potopené. Vložíme do vody s masem 2 bobkové listy a uzavřeme pokličkou. Takto dusíme na středním plamenu. Zhruba 1x za 15 minut zamícháme. Mezitím si nakrájíme cibuli a česnek na malé kousky. Budeme na pánvi připravovat cibulo-česnekovou jíšku s rajským protlakem a paprikou. Na prudce rozpáleném oleji osmažíme cibuli do skleněné barvy. Na konci smažení přidíme česnek. Zamícháme. Po chvíli zahustíme cca 4 polévkovými lžícemi hladké mouky. Neustále pozorně mícháme, aby se nám jíška nepřipálila. Až ucítíme změnu vůně, zamícháme do jíšky 2 kávové lžičky rajského protlaku. Smažíme tak dlouho, až se protlak probublá. Poté stáhneme pánev z plynu nejlépe na prkýnko. Zde přidáme 3-4 lžičky sladké papriky + popř. arabské koření Harissa (kvůli výraznější barvě a chuťi). Pořádně zamícháme a spojíme vše dohromady. Jíšku necháme na pánvi vystydnout. Během přípravy jíšky se nám stále dusí maso v dostatečném objemu vody do měkka. Teď můžeme přidat majoránku (rozmělníme mezi prsty), 1 zlatý bujón hovězí a mletý kmín. Dusíme. Skoro nakonec dušení přidáme hotovou jíšku a tím zahustíme guláš. Na závěr si připravíme a nakrájíme na tenké malé proužky papriky. Vložíme je do hrnce. Převaříme a povaříme alespoň 2-3 minuty. V případě velké hustoty guláše rozředíme vařicí vodou nebo naopak dohustíme hotovou Knörr jíškou. 

11. března 2013

Boloňská omáčka

500 ml voda, masový bujón, 400 g mleté maso, 100 g šunka, 2  rajčata, cibule, mrkev, 50 g celer, 100 g žampióny, 150 ml bílé víno, 60 g máslo, sůl, pepř podle chuti, muškátový oříšek podle chuti

Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a nakrájíme na malé kousky, které rozmělníme vidličkou na kaši. Cibuli oloupeme a drobně nakrájíme. Mrkev a celer očistíme a nastrouháme na hrubém stuhadle na nudličky. Žampióny očistíme, oloupeme a nakrájíme na slabé plátky, šunku nakrájíme na nudličky. V kastrolu rozpustíme máslo, opečeme na něm šunku, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Společně dusíme asi 10 minut, pak přidáme mleté maso a za stálého míchání dusíme dalších 10 minut. Potom přilijeme víno a vaříme 10 minut. Přidáme rajčatovou kaši a polovinu vývaru, osolíme, opepříme, okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem a vaříme na mírném ohni dalších 10 minut. Nakonec přidáme žampióny, zbytek vývaru a přikryté vaříme na mírném ohni 20 minut za občasného promíchání. Boloňská omáčka se podává ke špagetám nebo jiným vařeným těstovinam.

Papriková omáčka s párkem

500 ml voda, 2 ks silný párek nebo točený salám, cibule, 30 g hladká mouka, 50 g máslo, lžička mletá sladká paprika, sůl podle chuti

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Párky oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V kastrolku rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a osmahneme ji dorůžova. Zaprášíme moukou a usmažíme světlou jíšku, pak přidáme papriku, krátce osmahneme a hned zalijeme studenou vodou. Rozmícháme a přivedeme k varu. Vaříme zvolna 20 minut. Před dokončením přidáme nakrájený párek, osolíme a krátce povaříme asi 5 minut. Papriková omáčkau s párkem se podává k těstovinám nebo s vařenými brambory.

Šunková omáčka

150 g vepřová šunka, 150 ml sladká smetana, 100 ml voda, lžíce hladká mouka, lžíce máslo, sůl, pepř podle chuti
Šunku nakrájíme na malé kousky. Máslo rozpustíme v kastrolku, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání zalijeme sladkou smetanou a vodou, rozmícháme a krátce asi 10 minut povaříme. Omáčku odstavíme, vmícháme do ní nakrájenou šunku, osolíme a opepříme.Šunková omáčka se podává k minutkám z vepřového masa a drůbeže.

Omáčka na roštěnky s nivou

100 ml voda, hovězí bujón, 4 hovězí roštěnky, 100 g sýr niva, 4 lžíce olej, 200 ml bílé víno, 2 lžíce čerstvá petrželka, sůl, pepř podle chuti

Nivu nastrouháme na hrubém struhadle. Očistěné plátky roštěnek naklepeme, osolíme a opepříme. Připravené maso opečeme na pánvi na rozpáleném oleji po obou stranách, pak snížíme teplotu a přikryté dusíme doměkka. Podle potřeby podlijeme trochou vody. Měkké maso vyjmeme a uložíme do tepla. Ve vypečené šťávě po roštěnkách zpěníme nasekanou petrželku, zalijeme vínem, vývarem a krájce povaříme. Hotovou omáčku odstavíme, vmícháme nivu, vložíme zpět roštěnky a již nevaříme.

Drůbeží citrónová omáčka

300 ml voda, slepičí bujón, 300 g drůbeží maso, 2 mrkev, menší pórek, citrón, 200 ml sladká smetana, 2 lžíce olej, 2 lžíce hladká mouka, 2 lžíce máslo, sůl, pepř podle chuti

Drůbeží maso omyjeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Pórek omyjeme a nakrájíme na slabá kolečka. Pokud je větší, ještě podélně rozřízneme. Citrón rozpůlíme, z jedné poloviny vymačkáme šťávu a druhou polovinu nakrájíme na tenké plátky. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. V kastrolku rozehřejeme olej a opečeme na něm maso, mrkev a pórek. Směs podle chuti osolíme a opepříme. Přilijeme slepičí vývar a třicet minut vaříme až je maso měkké. Vmícháme citrónovou šťávu, smetanu a za stálého míchání necháme přejít varem. Nakonec vmícháme jíšku a znovu necháme přejít varem. Drůbeží citrónová omáčka je nejlepší s vařenými těstovinami, na talíři ještě ozdobíme plátky citrónu.

Omáčka z vepřových ledvinek

500 ml voda, 300 g vepřové ledvinky, cibule, 2 lžíce sádlo, 2 lžíce hladká mouka, 2 lžičky drcený kmín, lžička mletá sladká paprika, sůl, pepř podle chuti, mléko na namočení ledvinek 

Vepřové ledvinky očistíme, důkladně propereme v teplé vodě, namočíme na hodinu do studeného mléka a poté slijeme a drobně nakrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V kastrolu rozehřejeme sádlo, osmahneme na něm cibuli, přidáme kmín a sladkou papriku, promícháme, vložíme pokrájené ledvinky a bez podlévání podusíme, dokud ledvinky nezbělají. Zaprášíme moukou a zvolna mícháme až směs ztmavne. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 20 minut, dokud nejsou ledvinky měkké. Hotovou omáčku podle chuti dosolíme a opepříme. Omáčka z vepřových ledvinek se podává s knedlíky nebo vařenými těstovinami.

Žampiónová omáčka

800 ml voda, hovězí bujón, 100 g žampióny, cibule, 150 ml sladká smetana, 70 g hladká mouka, 60 g máslo , sůl, pepř, citrónová šťáva, petrželka

Svaříme vodu s bujónem a vývar necháme vychladnout. Žampióny oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno. Mouku rozmícháme v troše vychladlého vývaru. V kastrolku zahřejeme máslo, přidáme cibuli a krátce zpěníme. Přidáme nakrájené žmapióny, osmahneme, zalijeme vývarem a na mírném ohni pod pokličkou podusíme doměkka. Pak přivedeme k varu, zahustíme rozkvedlanou moukou a za stálého míchání krátce povaříme. Omáčku odstavíme, zalijeme smetanou, osolíme a opepříme, dochutíme citrónovou šťávou a přidáme nasekanou petrželku. Žampiónovou omáčku podáváme s rýží.

Italská zeleninová omáčka

100 g mrkev, 100 g kedlubna, 100 g celer, 100 g pórek, 3 rajčata, cibule, 2 česnek - stroužky, 4 lžíce rajčatový protlak, 3 lžíce olej, sůl, pepř, oregano, bazalka, tymián 

Mrkev, kedlubny a celer omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Pórek očistíme, opereme a nakrájíme na tenké kroužky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. Oloupeme česnek a cibuli. Česnek prolisujeme a cibuli nakrájíme najemno. V hrnci rozpálíme olej a cibuli orestujeme. Přidáme mrkev, celer, kedlubny, pórek, rajčata a za stálého míchání smažíme asi 5 minut. Potom přidáme česnek, rajčatový protlak, vše promícháme a krátce podusíme. Ochutíme oreganem, bazalkou, tymiánem, pepřem a osolíme. Omáčku vaříme zvolna v nezakrytém hrnci asi 30 minut. Podle potřeby podléváme trochou vody.Italská zeleninová omáčka se podává s vařenými těstovinami a navrch se sype strouhaný sýr.

Rajčatová omáčka na těstoviny

700 g rajčata, cibule, česnek - stroužek, 2 lžíce rajčatový protlak, 2 lžíce olivový olej, lžička bazalka, sůl, pepř 

Omytá rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme. V kastrolku rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli, česnek a osmahneme dorůžova. Pak přidáme nakrájená rajčata, rajčatový protlak, bazalku, osolíme a opepříme. Na mírném ohni dusíme pod pokličkou asi 40 minut. Povařenou omáčku dochutíme solí, pepřem a rozmixujeme dohladka. Rajčatovou omáčku použijeme na přípravu pokrmů z těstovin.

Zázvorová indická omáčka

500 g čerstvá nebo sterilovaná rajčata, 100 g sterilovaný hrášek, 4 lžíce olej, lžička mletý zázvor, lžička směs indického koření, sůl 
Čerstvá rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme a rozmačkáme na kaši. Konzervovaná rajčata rozmačkáme i se šťávou. Hrášek scedíme, necháme okapat, přidáme k rajčatům a dochutíme zázvorem. Na pánvi rozpálíme olej a směs na něm rychle osmahneme. Zmírníme teplotu a dusíme zvolna do odpaření šťávy. Před dokončením osolíme a ochutíme směsí indického koření. Zázvorová indická omáčka se podává s rýží.

Máslová omáčka

250 ml voda, drůbeží bujón, 250 ml sladká smetana, 2 lžíce hladká mouka, 80 g máslo, 2 žloutky, sůl 
Vodu svaříme s kostkou důbežího bujónu, odstavíme a přimícháme smetanu. V kastrolku si připravíme z poloviny másla a hladké mouky světlou jíšku a za stálého míchání postupně zaléváme vývarem se smetanou a povaříme asi 10 minut. Odstavíme, do omáčky vmícháme zbytek másla a nakonec žloutky. Podle potřeby dochutíme solí. Máslová omáčka se podává k drůbeži a rybám.

Hnědá omáčka

500 ml voda, hovězí bujón, lžíce rajčatový protlak, 2 lžíce hladká mouka, 3 lžíce máslo, sůl, pepř 

Vodu svaříme s kostkou bujónu a hotový vývar necháme vychladnout. Mezitím si ze dvou lžíc másla a hladké mouky připravíme v kastrolku tmavou jíšku, kterou zředíme za stálého míchání studeným vývarem, přivedeme k varu, přidáme rajčatový protlak, osolíme a zvolna vaříme za občasného míchání asi 30 minut. Hotovou omáčku dochutíme pepřem, solí a pro zjemnění vmícháme zbývající máslo. Hnědá omáčka se podává k hovězímu nebo vepřovému masu.

Smetanová omáčka s česnekem

150 ml zakysaná smetana, 150 ml smetana ke šlehání, 4 česnek - stroužky, 0,5 lžičky krupicový cukr, sůl, pepř, pažitka 
Do kysané smetany zašleháme smetanu na šlehání a přidáme sůl, pepř, cukr, sekanou pažitku a důkladně promícháme. Nakonec vmícháme utřený česnek a omáčku necháme asi 30 minut odležet v chladničce, aby se chuť a vůně česneku dokonale spojila se smetanou. Smetanová omáčka s česnekem je vhodná ke grilovanému masu a rybám.

Divoký hovězí chilli guláš


hovězí na guláš, 4 vuřty, cibule, olej, pálivá mletá paprika, chilli koření, hladká mouka, sůl, majoránka,
česnek, pálivý kečup, krajíčky chleba 
Na cibulce orestujeme maso, přidáme mletou papriku a podléváme masox-zálivkou. Přidáme pepř, chilli, sůl, majoránku, kečup, protlak, případně česnek. (za hovězí kližku lze dosadit vuřt a vůbec co je po ruce, hlavně aby to bylo ostré). Zahustíme moukou. Podáváme s chlebem. 

Primátorský guláš


600 g hovězí kližky, 2 lžíce tuku, 400 g cibule, lžička mleté papriky, 2 stroužky česneku, sůl, 2 moravské klobásy, střední rajče, 1 paprika, 2 lžíce strouhanky, 2 dcl světlého piva, 1 Maggi Gulášová šťáva, 1 Maggi tmavá jíška

Na tuku osmahneme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme mletou paprikou, krátce osmahneme, vložíme nakrájené maso na kostky a za občasného míchání znovu osmahneme. Přidáme utřený česnek se solí, mírně podlijeme vodou a dusíme až je maso skoro měkké. Potom přidáme spařené a oloupané, překrájené rajče, papriku nakrájenou na nudličky, strouhanku, trochu piva a podusíme. Přilijeme zbylé pivo , přidáme Gulášovou šťáva Maggi, případně zahustíme Tmavou jíškou Maggi a převaříme. Klobásu podélně rozřízneme, úhledně uděláme několik zářezů, krátce opečeme a každou porci guláše ozdobíme. 

Pravý guláš


500 g hovězího zadního, 250 g cibule, 2 lžíce sladké papriky, 5 stroužků česneku, 2 paprikové lusky, chilli paprička, sůl, pepř, majoránka, olej
Maso nakrájíme na kostky a cibuli na plátky. Cibuli opečeme na oleji do zlatova, přidáme mletou papriku, maso a restujeme asi 5 minut. Zalijeme vodou, přidáme česnek, sůl a pepř. Za stálého podlévání vodou dusíme asi 1,5 hodiny. Papriky opečeme na trošce oleje a přidáme je k masu asi 15 minut před koncem úpravy.

Pivní guláš dle hostinského


hovězí kližka, cibule, rajčatový protlak, paprika, nové koření, jalovec, česnek, muškátový oříšek, feferonky, strouhaný perník, červené víno, černé 10 - ti stupňové pivo, čalamáda

Na sádle podusíme hovězí kližku s červeným vínem 1 - 2 dl a totu směs vydusíme. Zvlášť dusíme cibuli, na 1 kg masa cca 1/2 kg cibule. Když je cibule pěkně dozlatova opečená, přidáme červenou papriku a vzápětí rajčatový protlak a vše dobře promícháme a tuto směs s uvedeným kořením a feferonkou přidáme k masu a dusíme pod pokličkou doměka. Když je maso měkké, přidáme přidáme perník na zahuštění a chuť a taky muškátového oříšku a dusíme doměka. Na další zauštění použijeme suchou opraženou jíšku z hladké mouky. Hustou směs rozředíme černým pivem. Na závěr se může použít čalamáda. Tento gulášek chutná výborně a snad nelépe ohřívaný a to na druhý den.


Mexický guláš Caracas


600 g předního hovězího masa, 80 g sádla nebo slaniny, 3 cibule, 2 lžičky mleté sladké papriky, sůl, kmín, majoránka, stroužek česneku, 2 lžíce hladké mouky, vývar, 300 g ryže, lžíce másla, 120 g šunky, strouhaný sýr, 2 - 3 lžíce kečupu

Na rozehřátém sádle nebo slanině osmažíme do světle žluta cibuli, přidáme na kostky pokrájené maso, mletou sladkou papriku, sůl, kmín, utřený česnek a za občasného míchání a mírného podlévání dusíme maso, až je poloměkké. Potom šťávu necháme vysmahnout do tuku, zaprášíme moukou, okořeníme majoránkou, osmahneme a podlijeme vývarem, rozmícháme a vaříme, až je maso měkké. Potom dušenou horkou rýží napěchujeme do kruhového tvořítka, které jsme vymazali máslem, a vyklopíme na talíř. Volný střed naplníme připraveným gulášem, povrch guláše posypeme jemné rozsekanou šunkou a strouhaným sýrem. Vnější stranu rýže zdobíme svislými praménky kečupu.

Tmavá omáčka se šalotkou

30 g máslo, 30 g hladká mouka, 250 ml mléko, 2 lžíce ostrá sójová omáčka, 2 šalotka s natí 
Z másla a mouky usmažíme tmavou jíšku, zředíme mlékem a za stálého míchání rozvaříme na hustou omáčku. Do ní vmícháme sójovou omáčku a po vychladnutí přidáme cibuli nakrájenou na tenká kolečka i s natí. Vychladíme v chladničce a podáváme ke grilovaným masům.

Pikantní hořčicová omáčka

30 g máslo, 30 g hladká mouka, 250 ml mléko, 4 lžíce plnotučná hořčice, sůl, pepř podle chuti, petrželka 
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Po částech přilijeme mléko a rozvaříme na hustou omáčku. Necháme částečně vychladnout a vmícháme hořčici. Nakonec přimícháme nasekanou petrželku a necháme vychladit. Podáváme ke grilovaným masům a grilované uzenině.

Lehká tatarská omáčka z kysané smetany

50 ml zakysaná smetana, cibule menší, sůl, pepř, cukr, citrónová šťáva podle chuti 
Do smetany přidáme sůl, cukr, pepř a jemně nasekanou nebo nastrouhanou cibuli. Promícháme a dochutíme citrónovou šťávou. Necháme asi hodinu odležet v chladničce. Tatarskou omáčku podáváme ke grilovaným masům, smaženému obalovanému sýru nebo obalovaným houbám.