13. srpna 2010

Dobrota ze šunky

400 g šunky či šunkového salámu, 200 g anglické slaniny, 200 g plátkového sýru, 100 g nivy, 3 cibule, olej
Připravíme si větší kusy alobalu, každý z nich uprostřed (cca 10x15 cm) potřeme olejem. Do tohoto prostoru položíme nejprve anglickou slaninu, na to vrstvíme kolečka cibule (spíše více než méně), šunku, opět cibuli, tenké plátky nivy, další vrstvu šunky, poslední vrstvu cibule a navrch 2 plátky tvrdého sýru. Pečlivě zabalíme tak, aby šťáva nemohla nikudy uniknout a dáme na 30 minut péct do trouby. Hotovou pochoutku podáváme s chlebem. 

Pstruh ve vejcích

4 pstruzi nebo siveni, sůl, mletý bílý pepř, rostlinný olej, 4 vejce, nadrobno nasekaná zelená petrželová nať, 100 g  tvrdého sýra, citronová šťáva
Vykuchané a očištěné pstruhy nebo siveny důkladně omyjeme, osušíme, osolíme, okořeníme mletým bílým pepřem a opékáme na rozehřátém rostlinném oleji. Těsně před dopečením přidáme k pstruhům vejce, která jsme rozšlehali spolu s nadrobno nasekanou zelenou petrželovou natí a solí.  Pstruhy nebo siveny s vejci spolu zapečeme. Hotové posypeme strouhaným tvrdým sýrem a pokapeme citronovou šťávou.

Pstruh na bílém koření

4 pstruzi nebo siveni, sůl, bílý mletý pepř, citronová šťáva, polohrubá mouka na obalení, rostlinný olej, 4 lžíce rozpuštěného másla
Vykuchané a očištěné pstruhy nebo siveny důkladně omyjeme, osušíme, osolíme, okořeníme bílým pepřem, pokapeme citronovou šťávou a obalíme v polohrubé mouce. Pekáč na pečení vymažeme rostlinným olejem a dno poklademe připravenými pstruhy nebo siveny. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme doměkka. Před podáváním polijeme rozpuštěným máslem.

Pstruh na pomerančích

4 pstruzi nebo siveni, sůl, mletý bílý pepř, 4 pomeranče, rostlinný olej, 4 lžíce másla, zelená petrželová nať
Vykuchané a očištěné pstruhy nebo siveny omyjeme, osolíme, okořeníme mletým bílým pepřem a naplníme oloupaným, na kolečka nakrájeným pomerančem. Takto připravené pstruhy nebo siveny vložíme do pekáče na pečení, který jsme vymazali rostlinným olejem a upečeme doměkka. Ještě horké polijeme rozpuštěným máslem, dochutíme zelenou petrželovou natí a podáváme. Vhodnou přílohou k takto připraveným pstruhům nebo sivenům je bramborová kaše a citrusové kompoty.

Prezidentské řízky

4-5 ks kuřecích řízků, 2 větší cibule, 10 dkg šunky, 4 vejce, 20 dkg tvrdého sýra, sůl, grilovaní koření, máslo, trochu strouhanky
Středně velký pekáč vymazat máslem, poklást na kolečka nakrájenou cibuli. Na ni dáme mírně naklepané řízky, posypeme grilovacím kořením, osolíme, poklademe šunkou. Vejce rozšleháme, smícháme s nastrouhaným sýrem a vlijeme do pekáče. Přikryjeme druhým pekáčem. Před dopečením posypeme strouhankou a pokapeme máslem, dopékáme bez přikrytí.

Brambory s balkánským sýrem

1 kg brambor, 3 vejce, bílý jogurt, sůl, majoránka, pepř, 20 dkg balkanského sýra, uzeninu
Syrové brambory nastrouhat na nejhrubším struhadle, přidat vejce, 5 lžic jogurtu, koření, sýr, drobně krájenou uzeninu, vše dobře promíchat. Těsto v co nejtenčí vrstvě natřít na plech vyložený pečícím papírem, který je lehce potřený olejem. Pečeme v troubě cca 30 minut do zlatova. Podáváme se zeleninou.

Kotlety s poličanem

4 kotlety, Poličan, 4 platky šunky, cibuli, steril.žampiony, 4 platky uzeneho sýra, šlehačka
Vepřové kotlety naklepeme, po obou stranách mírně osolíme a opepříme a dáme na pekač. Poličan postrouháme na hrubém struhadle a rozdělíme na každou kotletu a přikryjeme plátkem šunky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolecka asi 0,5 cm silná a rozebereme je jednotlivě. Použijeme ty s širším pruměrem. Na každý podíl dáme několik koleček cibule a do každého kolečka navršíme kopeček steril. žampionu. Nahoru položíme plátek uzeného sýra a vše zalejeme šlehačkou. Pečeme přikryté asi 45 minut. Podavame s oblohou a smaženými hranolky.

Plzeňské kuře

kuře, lžíce haldké mouky, cibule, 1/4 l světlého plzeňského piva, hrst rozinek, 2 bobkové listy, pepř, sůl, olej
Kuře rozdělíme na 4 porce a osolíme a opepříme jej, osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova a přidáme na ni porce kuřete a opečeme jej po všech stranách. Podlijeme vodou, přidáme bobkové listy,vložíme do vyhřáté trouby a za častého podlévání a obracení upečeme dozlatova, měkké kuře vyjmeme, štávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a zalijeme pivem. Promícháme, štávu provaříme a vyjmeme bobkové listy a přidáme namočené rozinky, vložíme porce kuřete a prohřejeme. Kuře podáváme přelité štávou  s rozinkami.

Plněné žampiony

¼ kg žampionů (větších), sádlo, cibule, sůl, kmín, 2-3 vajíčka, příp. kečup, olej, strouhaný sýr, sekaná petrželka
Žampiony očistíme,kloboučky vydlabeme.Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli,přidáme pokrájené stopky žampionů a (maso) vydlabané z kloboučků. Osolíme, pokmínujeme, vklepneme vajíčka a mícháme až ztuhnou.Příp.přidáme ještě kečup.Do vydlabaných kloboučků dáme kopečky směsi.Uložíme do vymazaného pekáčku a na každý klobouček dáme trochu nastrouhaného sýra.Zapečeme.Na talířku polejeme kečupem a posypeme zelenou petrželkou.Podáváme s hranolky a tatarkou nebo s omaštěnými brambory.

Plněné rybí filé

8 plátků filé, 4 plátky sýra, 2 rajčata, cibule, mletý pepř, mletá paprika, sůl, olej
Filé okořeníme pepřem a paprikou - osolíme.  4 plátky filé poklademe plátky sýra, rajčat a kolečky cibule. Přiklopíme dalšími 4 plátky filé a vložíme do vymaštěného kastrolku a upečeme. Před pečením mírně podlejeme vodou.

Plátkové filé zapečené v alobalu

1/2 kg rybí filé zmrazené na plátky, 1/4 kg měkký salám, cibule, kečup, sůl, máslo
Kastrol vyložíme alobalem, na který naklademe kousky másla. Na máslo rozložíme filé. Zasypeme na kostičky pokrájeným salámem a cibulí, vše mírně zasolíme a přelijeme kečupem. Okraje alobalu přehneme tak, aby nám nevytékala šťáva a zapečeme 20 minut. Podáváme s bramborem, nebo rýží.

Placky s nivou

těsto : 30 dkg hladké mouky, 125 g másla nebo hery, lžička prášku do pečiva, sůl, mléko
náplň : 20 dkg nivy, 125 g másla nebo hery, sladká a pálivá paprika
Z těsta se vyválí 3 placky namažou náplní srolují a uloží do chladničky trochu ztuhnout. Potom se nakrájí placičky a pečou se v troubě při 150 stupních.

Pikantní filé

750 g file, lžíce másla, citron, 2 lžíce hořčice, lžička worchestru, bílý pepř, sůl
Část másla použijeme k vymaštění zapékací mísy, zbytek rozpustíme, smícháme s hořčicí, citronovou šťávou a worchestrem. touto směsí přelijeme rozporcované a osolené filé,které jsme rozložili v zapékací míse. Pečeme v troubě za občasného polévání šťávou asi půl hodiny. Na závěr okořeníme bílým pepřem.

Pečený pstruh v alobalu

4-5 pstruhů, 200 g cibule, 150 g slaniny (nejlépe anglická), lžíce sekané petrželky, 4 stroužky česneku, sůl, 75 g  másla, 0,3 dl bílého vína, citronová šťáva
Očištěného a vykuchaného pstruha naplníme jemně nakrájenou cibulí promíchanou se sekanou petrželkou a na kousky nakrájenou slaninou. Potřeme jej česnekem utřeným v soli, složíme do máslem vymazaného alobalu, pokapeme vínem a citronovou sťávou, dobře zabalíme a pečene v předem vyhřáté troubě. Jako přílohu podáváme různě upravené brambory, hranolky, chléb, čerstvou zeleninu.

Pečené houby s oreganem

250 g hub s plochými klobouky, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy, 1 polévková lžíce sójové omáčky, polévková lžíce rajčatového protlaku, utřený stroužek česneku, 2 čajové lžičky sekaného čerstvého oregana, 1/2 čajové lžičky černého pepře, 75 ml vody, čajová lžička olivového oleje
Houby rozložíme do ohnivzdorné mísy. Smícháme citrónovou šťávu, sójovou omáčku, rajčatový protlak, česnek, oregano, pepř a vodu. Směsí přelejene houby a povrch ještě lehce potřeme olivovým olejem. Zakryté pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 180 C. Podáváme horké nebo studené.

Pečená dobrota

8 buřtů, paprikové lusky, tvrdý sýr, snitka tymiánu, 8 tenkých plátků slaniny
Po délce nakrojte 8 větších buřtů. Do každého dejte proužek papriky špalíček tvrdého sýra snitku tymiánu a petrželky . Zabalte je do tenkých plátků slaniny a naskládete do pekáčku. Dejte do vyhřáté trouby a upečte.

Pečená ryba se zeleninou

jedná zelená, žlutá a červená paprika, 2 cukety, 100 g malé cibule, 4 lžice oleje, 6 stroužků česneku, sůl, pepř, citron, větvička rozmarýnu, 750 g mořského lososa
Papriky omyjeme, podélně rozřízneme, zbavíme jadérek a nakrájíme na kousky. Cukety omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli oloupeme a rozpůlíme.Troubu rozehřejeme na 200 C. Na oleji orestujeme papriky, cukety a cibuli. Po chvíli k ním přidáme prolisovaný česnek. Vše přemístíme do zapékací formy a podle chuti okořeníme. Omyjeme citron a nakrájíme na plátky. Omytý rozmarýn necháme okapat. Rybu omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Pak jí pokapeme několika plátky citrónu a vložíme ji na zeleninu. Ozdobíme plátky citrónu a větvičkami rozmarýnu. Vše pečeme 30 min.

Pečená divoká kachna s bylinkami

50 g utřeného másla, 4 tence nakrájené stroužky česneku, 500 ml makrájených čerstvých bylinek, 4 divoké kachny, sůl, pepř, estragon, tymián, šalvěj, petržel, oregano
Ve středně velké míse smícháme máslo, česnek a bylinky do husté pasty. Lžící roztáhneme kůži na prsou každé kachny do toho vložíme trochu bylinkové pasty, osolíme a opepříme. Zbylou pastou potřeme kachny na povrchu.Nohy spojíme k sobě drátkem křídla také pod zády kachny. Vložíme na pekáč prsama nahoru. Pečeme asi hodinu na 190°C. Až je maso hotové vyndáme a servírujeme horké.

Párky na černém pivu

1 kg libových silnějších párku, 3 dl černého piva, 3 cibule, 2 pálive papriky, 2 dl ostrého kečupu, 4 lžice sojové omáčky, 4 lžice oleje, 1 lžice worcestrové omáčky, 1 lžice škrobové moučky, 1 lžička provensálského koření, sůl
Párky z vrchní strany síťoviě nařízneme. Papriky očistime a nakrájíme na kolečka. Oloupanou cibuli jemně nasekáme,smíchame s kečupem, sojovou a worčestrovou omáčkou, olejem, kořením a trochou soli a vmícháme škrobovou moučku rozmíchanou v pivu. Párky naskládáme do zapékací mísy nebo do hlubšího pekáčku,obložíme je paprikou, zalijeme připravenou omáčkou a pečeme asi 30 minut v troubě vyhřáte na  200°C. Jako přílohu podáváme chleb nebo pečivo.

12. srpna 2010

Irský guláš na český způsob

1 kg vykostěného králíka ( kuře, vepřové, dle chuti), 1 kg brambor, listové těsto, 1 bujón ( slepičí) litr, vejce, větší cibule, sůl, pepř, majoránka
Maso nakrájené na kostky osolíme, opepříme a osmahneme s cibulí ( větší hrnec, nejlépe použitelný i v troubě) Osmahnuté maso zasypeme přiměreně majoránkou, podlijeme asi 1/4 litrem vývaru a dusíme 10 minut. Poté nasypeme oškrábané a nakrájené brambory, majoránku a zalijeme zbytkem vývaru. Ale pouze po okraj brambor. Vaříme cca 45 minut, dokud brambory nezměknou a nezůstane vývaru jen na dně hrnce. Vyválíme listové těsto a vytvoříme z něj poklici hrnce. Potřeme rozšlehaným vejcem a necháme v troubě zapéct tak, až je těsto do zlatova.(cca 20 minut). Poté můžeme podávat

Masové palačinky

kuřecí řízky, uzený bůček, mražená zelenina, pórek, česnek, sůl, pepř, sojovka, worchester, vegeta, koření na mleté maso, muškátový květ, tvrdý sýr, kečup
Maso nakrájíme na nudličky, opečeme, přidáme sůl, česnek na kolečka a ostatní koření, pak přidáme mraženou zeleninu - podusíme, na závěr pórek nakrájený na kolečka. Upečené palačinky naplníme masovou směsí, svineme a naklademe do vymazaného pekáče - plechu, potřeme směsí strouhaného sýra a  kečupu - obojího dle chuti -  a zapékáme asi 20 - 30 min.

Chřest se šunkou

1 kg chřestu, 1 lžíce soli, 4 lžíce másla, 1 lžička cukru, 1 lžíce hladké mouky, 1/4 lžičky bílého pepře, 1 lžíce sekané petrželky, 200 g vařené šunky, 75 g goudy
Chřest oloupejte, tvrdé konce odřízněte. Odříznuté kousky povařte 10 minut v 1 l vody, vyberte do plátýnka až vychladnou, pevně vyždímejte. Vývar z chřestu, sůl, lžíci másla a cukr nechte přejít varem. Chřest postupně povařte ve 3 porcích, vždy 5 minut za prudkého varu, nechte okapat. 3 lžíce másla rozpusťte, zpěňte v něm mouku. Přilejte 3/8 l vývaru z chřestu, uvařte mírně zahuštěnou omáčku. Chřest dejte do nákypové formy a zalejte omáčkou. Posypte pepřem a petrželkou, proužky šunky a nastrouhaným sýrem. Zapečtě v horké troubě, až se sýr roztaví.

Jablka s rozinkami v karamelu

jablka, cukr, rozinky, skorice
Jablka rozkrojíme na poloviny a zbavíme jádřinců, vložíme na plech, posypeme cukrem, přidame rozinky a trošku skořice. Dáme do trouby dokud jablka nezměknou. Při podávání můžeme přidat šlehačku nebo ušlehaný tvaroh.

Houbový kuba pro bohaté

250 g krup, 500 g syrových hub, 500 g vepřového bůčku (libový), cibule, sůl, pepř mletý, česnek, majoránka, sádlo vepřové, kmín drcený
Propláchneme kroupy a dáme vařit v osolené vodě. Mezitím nakrájíme bůček na kostky cca 2x2 cm, osolíme a dáme do kastrolu péci. V jiném kastolu osmažíme na sádle cibuli a podusíme nakrájené houby. Uvařené kroupy propláchneme studenou vodou a smícháme s upečeným masem. Přidáme houby, pepř, kmín, česnek, majoránku, sůl. Vše promícháme a dáme zapéct po dobu cca 25 min. Podáváme s kyselou okurkou.

Hubovník

400 g čerstvých hub, 2 žemle, 3 vejce, 1-2 stroužky česneku, 1 polévkovou lžíci másla, 0.25 l mléka, krupici, petrželovou nať, sůl, pepř
Houby očistěte,nakrájejte na plátky a doměka poduste na másle.Potom je jemně osolte a opepřete. Žemle nakrájejte na kostky a zalijte mlékem V míse vymíchejte 50g másla, přidejte žloutky,vymačkané žemle,dušené houby,sekanou petrželovou nať,prolisovaný česnek a podle chuti přisolte.Nakonec zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Podle potřeby zahustěte krupicí.Směs dejde do vymazané ohnivzdorné mísi,navrch dejte trochu másla a ve středně vyhřáté troubě upečte dozlatova.Houbovník podávejte s čerstvou zeleninou.

Houby na másle

3/4 kg hub, 5 vajec, 5 rohlíků, 2 cibule, 2 lžíce krupice, 1/2 másla, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, sádlo na vymazání pekáče, hr.mouku na jeho vysypání a trocha mléka
Houby necháme na másle vydusit, mezitím si do misky nakrájíme na kostičky rohlíky pokropíme mlékem, nakrájíme cibuli na drobno, česnek utřeme se solí,přidáme vychladlé houby ,vajce ,krupici dochutíme a dáme na sádlem vymazaný pekáč zasypaný moukou.To vše dáme asi na půl hodiny do trouby zapéct.

Houbová sekaná

600 g různých tvrdších hub, 80 g slaniny nebo tučné od šunky, 50 g cibule, 3 žemle, 4 dl mléka,2 vejce, žloutek, sůl, mletý pepř, petrželka, strouhanka podle potřeby, bílek, 50 g sádla a trochu vývaru připraveného z kostky masoxu

Očištěné houby nadrobno rozsekáme. V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu v ní zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli přidáme houby a za občasného míchání dusíme. Po vysmahnutí šťávy kterou houby při dušení pustily kastrol s houbami z plotny odstavíme a po prochladnutí přidáme k nim v mléce namočené,vymačkané a na strojku umleté žemle,vejce,žloutek,sůl mletý pepř a jemně rozsekanou petrželku. Vše dobře promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi utvoříme šišku a na povrchu ji potřeme rozšlehaným bílkem. V pekáči rozehřejeme sádlo do něho vložíme připravenou šišku houbové sekané a v troubě zvolna pečeme. Při pečení ji občas podle potřeby podlijeme trochou vývaru. Sekanou pečeni z hub můžeme  odávat teplou i studenou. Příloha: vařené nebo opékané brambory nebo bramborová kaše a salát ze syrové zeleniny anebo dušený špenát.

10. srpna 2010

Hus na zázvoru a pivu

1 husa, zázvor, světlé pivo
Před vložením na pekáč vykucháme husu /bez vnitřností/ potřeme solí a mletým zázvorem jak zevnitř, tak zvenčí. Podlijeme na pekáči vývarem s drobů /stačí i teplá voda/ a dusíme po půl hod. každou stranu. Potom sundáme horní část pekáče a znovu dáme péct. Husu obracíme, poléváme pivem a šťávou z výpečků. Až nás barva zlaté husy a měkkost masa přesvědčí, že jsme hotovi, podáváme na stůl z červeným zelím a k tomu knedlíky nebo brambory.

Hermelín v listovém těstě

1 listové těsto, 2 malé hermelíny (podélně rozpůlené), cibule, kečup
Těsto rozdělíme na 4 díly a vyválíme si čtverce o trochu větší než je průměr hermelínu. Na každý čtverec položíme 1/2 hermelínu rozkrojenou částí nahoru, hermelín potřeme kečupem, položíme na něj kolečko šunkového salámu a kolečko cibule. Cípy těsta přehneme tak, aby se úhlopříčně překrývaly. Zajistíme proti rozbalení zapíchnutím párátka, pozor ať nepropíchnete těsto až na plech, sýr by vytekl. Potíráme rozšlehaným vejcem nebo vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Je to pochoutka jak za tepla, tak i za studena.

Ledviny na houbách

1 kg vepřových ledvinek, mléko, hladká mouka, grilovací koření, smetana, houby (žampiony atd.), pórek, tvrdý sýr, špetka soli, lžíce oleje
Ledvinky vyčistíme a přes noc namočíme v mléku. Po té je vyjmeme, opláchneme a osušíme a obalíme v mouce se smíchaným grilovacím kořením a špetkou soli. Zprudka opečeme na pánvi na lžíci oleje. Vložíme do pekáčku a posypeme nakrájenými houbami,pórkem a zalijeme smetanou. Dáme péci do trouby (150-200 C) na 30 minut. Poté zasypeme strouhaným sýrem a dáme dopéci do růžova. Příloha je cokoliv kromě knedlíků.

Hermelín se šunkou

hermelín, šunka (popř. šunkový salám), pepř, paprika, majoránka, cibule
Mezi rozkrojený hermelín dáme výše uvedené ingredience (množství dle chuti), zabalíme do alobalu a dáme do rozpálené trouby na cca 10 minut.

Dobrota na přírodní způsob

4 ks hejk,  sůl, mouka hladká, máslo, sýr eidam, vejce, pórek, grilovací koření, petržel, kmín
Hejky očistíme, podélně rozkrojíme, osolíme, obalíme v hladké mouce. Na pekáč dáme trochu másla, přidáme hejky, posypeme grilovacím kořením, kmínem. Dáme péct do trouby pod gril asi na 25 minut. Potom nahoru dáme nastrouhaný sýr rozmíchaný s vejcem, posypeme petrželkou a necháme zapéct do růžova. Pokud je třeba podlejeme vodou nebo vývarem. Podáváme se zeleninou, bramborami.

Kuře s rýží

100 g rýže (nejlépe jasmínová nebo celozrnná), sůl, olej, 3 kuřecí prsní řízky, směs koření na kuře, kari koření nepálivé sladké,(pickle pálivé nebo chilli pokud chcete dosáhnout vyšší pálivosti a pikantnosti) cibule, 5 stroužků česneku, žampiony, pórek, sladká smetana, 10 malých kapustiček jako příloha

Maso omyjeme, naklepeme a vložíme do zapékací misky (nejlépe skleněné), kterou předem trochu vymažeme tukem. Přidáme rozdrcený česnek, kari koření a jen špetku koření na kuře. Pokapeme trochou pickle nebo chilli. Dáme zapéct. Nakrájenou cibuli zpěníme na pánvi dozlatova, poté přidáme omyté a na kolečka nakrájené žampiony. Promícháme a na vypnuté plotýnce necháme pod pokličkou tak 5 minut dusit. Poté touto směsí pokryjeme zatím trochu opečená prsíčka, přidáme trochu pórku, zalijeme smetanou a necháme dále zapékat. Uvaříme do měkka kapustičky, vidličkou se ujistíme kdy jsou již měkké a odstavíme. Uvaříme rýži, doporučuji tímto způsobem:  200 g vody přivedeme do varu, přidáme 100 g  rýže, zmírníme plamen a pod pokličkou cca 7-10 minut povaříme. Voda se vypaří a zbude jen rýže, která se maličko přidržuje dna. Nebo uvaříme rýži dle svého obvyklého způsobu. Na talíř poklademe zapečená prsíčka, rýži a kapustičky, poté poléváme vzniklou omáčkou. Rýži nesolíme, aby vynikla její chuť.

Bifteky

4 plátky vepřové krkovice, 300 g sýru na strouhání, 150 g šunkového salámu, 150 g anglické nebo uzeného boku, sklenice leča, 1 kelímek smetany ke šlehání, olej, grilovací koření, trocha chilli omáčky, mletý pepř, sůl
Plátky masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme,jemně potřeme chilli omáčkou a podle chuti posypeme grilovacím kořením.Maso rozložíme do vymazaného pekáče,na každý plátek položíme 3 kolečka salámu,3 plátky anglícké,maso zalijeme zeleninovým lečem. Posypeme sýrem a zalijeme smetanou. Pekáč dáme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme asi 50 min.Během pečení nepodléváme a neobracíme. Příloha: opečené brambory, rýže, bram.kaše.

Grilované pikantní křidélka

16 kuřecích křidélek, 2 lžíce medu, 2 lžíce vinného octa, 3 lžíce chilli omáčky, 4 lžíce sójové omáčky, 4 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 1 lžíčka zázvoru, sůl
Kuřecí křidélka opláchněte, osušte a propíchejte ostrou vidličkou nebo malým nožem, aby se do nich marináda dobře vsákla. Na marinádu rozmíchejte v kastrůlku med s vinným octem, olejem, sójovou a chilli omáčkou, přidejte prolisovaný česnek, zázvor a sůl. Na mírném ohni ji krátce povařte a nechte lehce vychladnout. Pak v ní namočte všechna křidélka, naskládejte je do misky, přelijte zbytkem marinády a uložte do ledničky. Nechte proležet alespoň dvě hodiny, ale nejlép přes noc. Marinovaná křidélka dejte na plech a grilujte v troubě předehřáté na 180° C dozlatova.

Zapékaný losos

losos - filety, bílé víno, smetana, máslo, kopr, koření
Porce lososa prudce opečeme na másle - asi po dobu 5 minut, přendáme do zapékací mísy, okořeníme dle chuti a zalijeme směsí z bílého vína (1 slenička), smetany (1 sklenička) a strouhaného tvrdého sýra (eidam 50 g). Zapékáme v troubě cca 30 min. Příloha: rýže, opečené brambory, hranolky.

Vepřové plátky

600 g vepřového masa, cibule, 8 plátků šunky, 15 dkg tvrdého sýra, hořčice, sůl, pepř, koření
Vepřové maso opláchneme, nakrajíme na plátky, osolíme, okořeníme a vložíme do mikrotenového sáčku a naklepeme.Vyjmeme ze sáčku a vložíme na pánvičku s rozpáleným olejem a orestujeme. Když je maso měkké,připravíme si gratinovací mísu. Do mísy vložíme maso, potřeme ho hořčicí, překryjeme plátky šunky, kterou poklademe kolečky nakrájené cibule a posypeme nastrouhaným sýrem. Takto připravené maso vložíme do předem rozehřáté trouby na 180°C, dokud nám sýr nezrůžoví.

Zapékané těstoviny

1 kg těstovin, 2 cibule, 3 lžíce račatového protlaku, 3 klobásy, 2 papriky, 3 rajčata, 300 g sýra, 40 g másla, 1 lžíce cukru, sůl, pepř, petržel
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Na drobno nakrájenou cibuli necháme na másle zesklovatět, přidáme klobásu nakrájenou na kolečka,na malé kostičky nakrájenou papriku a rajčata,lehce orestujeme. potom přidáme rajčatový protlak a lehce orestujeme, dolijeme asi 8 lžícemi vody, dochutíme. Pekáček, nebo zapékací misku vymastíme (můžeme vysypat strouhankou) a na dno dáme těstoviny, pokapeme vyrobenou omáčkou, posypeme nastrouhaným sýrem a postup vrstvení opakujeme. Nakonec dáme vrstvu sýra a dáme zapéct na 15-20 minut. Do omáčky lze přimíchat podle chuti např. 2 lžíce zakysané smetany.

Zapečené brambory s cuketou

750 g brambor, 250 g cukety, 250 g mozzarelly, sůl, čerstvě mletý pepř, bazalka, oregano, 20 g másla
Brambory, cuketu a rajčata nakrájíme na tenké plátky.Mezitím omyjeme a očistíme rajčata a cuketu. Mozzarellu nakrájíme na nudličky.Brambory,cuketu a rajčata nakrájíme na tenké plátky. Nákypovou formu vymažeme máslem a střídavě do řady   naskládáme brambory, cuketu a rajčata.Jednotlivé přísady při skládání osolíme a posypeme bazalkou a oraganem. Dáme asi na 20 minut do předehřáté trouby nastavené na 200 stupnů celsia. Vyndáme, obložíme mozzarelou a zapékáme další 3-4 minuty,aby se sýr lehce roztopil.