27. srpna 2010

Indické kuře s jogurtem

kuře, cibule, 2-3 brambory, gulášové koření, kari koření, bílý jogurt, olej, sůl
Cibuli (5 cibulí/1 kuře) osmažíme na oleji do růžova, přidáme kuře naporcované na malé kousky, osolit, je možné přidat 2-3 brambory, podusit. Přidáme gulášové koření (4-5 plných lžiček/kuře) a kari (1-2 lžičky/kuře), povaříme. V malém množství vody rozmícháme jogurt (5 lžic/kuře), přidáme k masu, chvíli povaříme. Podáváme s chlebem, rýží. 

Chudý oběd

čerstvé zelí, cibule, trocha kapusty, celerová nať, petrželová nať, libeček,bazalka, kopr, kadeřávek, porek, mrkev, petržel, celer, sůl, pepř nahrubo, trocha vegety, červená paprika, hovězí konzerva, sádlo 
Zelí nakrájíme a dáme do kastrolu na spěněnou cibuli a dusíme. Až zelí trochu spadne osolíme a opepříme přidáme ostatní zeleninu a koření nadrobno nakrájené, přilejeme trochu vody abychom zeleninu nepřipálili a dusíme dále. Nakonec vsypeme do směsi konzervu hovězího dochutíme vegetou a je hotovo. Někdy přidávám ještě do směsi brambory, ale ty nemusí být. Podáváme s bílým chlebem nebo s vekou,kterou trháme jako v Řecku.

Chilli kuře s paprikou

500 g kuřecí prsa, cibule, 150 g žluté papriky, 150 g červené papriky, 150 g zelené papriky, 2 feferonky, 2 lžíce rostlinného oleje, sklenka sterilovaných fazolí s chilli, sklenka sterilované kukuřice, 250 ml vývaru z masa, lžička sladké papriky, cukr krystal, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky koriandru, špetka soli, cayenský pepř, pažitka, petrželka, meduňka
Maso nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a drobně nasekáme. Papriky a feferonky rozpůlíme, zbavíme jadérek a omyjeme. Obojí nakrájíme na tenké nudličky. Maso společně s cibulí osmahneme na oleji. Přidáme pokrájené papriky a feferonky a krátce podusíme. Fazole a kukuřici slijeme a necháme okapat. Omáčka:  do vývaru přimícháme papriku, cukr, prolisovaný česnek a koriandr. Vše zalijeme 500 ml vody a asi 25 minut povaříme. Omáčkou zalijeme maso s paprikami, přidáme cayenský pepř a bylinky.

Hovězí řízky se sardelovým máslem

1 kg hovězího masa, sardelová pasta, 100 g másla, 100 g oleje, sůl, pepř
Maso nakrájíme na plátky, lehce naklepeme,potřeme máslem umíchaným se sardelovou pastou a necháme 2 hodiny odležet v chladu. Nařízneme okraje a rychle opečeme po obouch stranách na oleji. Podlijeme vařící vodou a dusíme do měkka. maso obložíme rajčaty, paprikou a okurkou. Podáváme s rýží.

Hovězí ragú s houbami

600 g hovězího masa, 100 g hub, 3 lžíce oleje, cibule, kmín, mletý pepř, tymián, sůl, lžíce rajského protlaku, 150 ml smetany, červená paprika, jarní cibulka
Hovězí maso nakrájíme na kostky. Důkladně očistěné houby nakrájíme na menší kousky. Na rozpáleném oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a maso na ní po všech stranách opečeme. Přidáme houby, okořeníme kmínem, pepřem, tymiánem a osolíme. Podle potřeby zalijeme vodou, přidáme rajský protlak, přiklopíme a dusíme asi 60 minut. Když je maso měkké, vmícháme smetanu a krátce prohřejeme. Ragú rozdělíme na talíře,ozdobíme paprikou nakrájenou na nudličky a posypeme nasekanou cibulkou. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Hovězí plátky na pivě

1 kg hoveziho masa, 1 svetle pivo, 3 cibule, 3 mrkve, 1 polévkova lzice mouky, 3 polévkové lzice oleje, svazecek tymianu, bobkového listu a petrzelové nate, sul, pepr
Cibule oloupeme a nakrajime na drobno. Mrkve ocistime a nakrajime na tenka kolecka. Maso nakrajime na kostky asi 2 cm. Predehrejeme troubu - termostat na 5 (asi 150°C). Mezitim osmazime v oleji na panvi, do zlatova po vsech stranach, kosticky masa poprasené moukou a poté je vyndame a nechame okapat.Dale osmazime na panvi cibulku a mrkev ( asi 3 min).Do nadoby na peceni dame osmazené maso,pivo, svazecek koreni,sul, pepr a dame do predehrate trouby asi tak na 1-1 1/2 hodiny podusit. Podle potreby dochutime a podavame s varenymi brambory.

Hovězí na bílém víně

4 hovězí plátky (např. hovězí zadní), 2 dl bílého vína, sůl, pepř, 2 cibule, polohrubá mouka, hladká mouka na zahuštění
Plátky naklepeme, nařízneme a poprášíme polohrubou moukou. Na tuku zpěníme cibulku a plátky zprudka opečeme, zaprášíme pepřem a přidáme 2 dl bílého vína, dusíme. Přidáme trochu vody, když je maso měkké, šťávu ještě trochu zahustíme hladkou moukou.

Hovězí játra

hovězí játra, cibule, smetana, pepř, sádlo, sůl
Játra odblaníme, protkneme slaninou, obalíme mletým pepřem a opečeme prudce na sádle. Do výpeku nasekáme cibulku a dusíme s játry. Měkká játra vyjmeme,naporcujeme. Omáčku okyselíme, dodáme smetanu, a povaříme. Možno umixovat a dodat nasekané kapary.

Houby na smetaně a másle

½ kg hub, sůl, kmín, 3 dkg cibule, 8 dkg másla, 2 dkg mouky, 1/8 l smetany
Na úpravu se hodí všechny druhy jedlých tvrdých hub. Houby očistíme, opereme a rozkrájíme na kousky. Na másle zpěníme cibuli, přidáme kmín,houby a sůl a dusíme 10-15 minut. Pak zahustíme moukou rozmíchanou v kyselé smetaně.

Houbový obal na řízky

4 řízky (vepřové, drůbeží nebo telecí), mascarpone, 1/2 šálku rozmixovaných sušených hub (směs), sůl, pepř, olej, vývar
Řízky jemně naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v rozmixovaných houbách. Z prudka osmažíme po obou stranách a podlejeme horkým vývarem. Dusíme do změknutí. Vmícháme mascarpone a necháme prohřát. Podáváme s rýží. Poznámka: Jedná se o sos nikoliv houbovou omáčku. Maso se musí dusit. Houby samy zahustí sos. Mascarpone přidat podle chuti pro zjemnění.

Nizozemská dobrota

750 g hovězího masa, 50 g másla, červené víno, sůl, pepř, 1,5 kg brambor, 5 cibulí, 1 kg mrkve, kostka zeleninového bujónu, máslo, mléko (smetana), sůl, pepř, maggi

Máslo rozpustíme a teprve, když je dobře zahřáté, položíme na něj plátky masa. Posolíme, popepříme. Maso z obou stran osmahneme a když se maso „zatáhne“, přidáme červené víno a vodu. Podlijeme v poměru půl na půl tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme rozmarýn, nejlépe čerstvý, a maso jím posypeme. Dusíme zhruba 4 hodiny, případně přiléváme víno a vodu. Maso se dusí tak dlouho, až se začne rozpadat. Servírujeme pak jen libové kousky a šťávou z masa poléváme bramborovou šťouchanici. Brambory: Vše oloupeme a očistíme. U cibule sloupneme nejen slupku, ale i první bílou vrstvu pod ní, protože by byla tvrdá. Brambory a mrkev rozkrájíme na kostky. Cibuli nahrubo nakrájíme. Vše hodíme do velkého hrnce a zalijeme vodou tak, aby v ní zelenina byla ponořená. Uvedeme do varu, přidáme zeleninový bujón a trochu soli. Vaříme cca 30 minut. Když jsou brambory měkké, slijeme vodu a šťouchadlem vše pořádně rozšťoucháme. Přidáme trochu másla a mléka (případně smetany). Můžeme dochutit kapkou Maggi a případně pepřem.

Guláš zo sumečka

1/2 kg (či více) sumečka amerického, sádlo či olej dle vlastního gusta, mletá sladká paprika, podravka, sušená chilli paprička, cibule, česnek, feferonka, různobarevné paprika lusky, kečup či protlak, těstovina (kolínka či vrtulky...)

Zásadou je ingredience nevážit, pouze odhad, doporučuji i varianty dle vlastní fantazie. V kotlíku, kastrolu či hrnci zpěníme cibuli a zapražíme paprikou. Přidáme veškeré koření, hlavně lžičku podravky, mleté nové koření a část utřeného česneku. Ve směsi krátce orestujeme očištěné sumečky i s hlavou a ploutvemi, pořádně oválené v hladké mouce. Sumečky na chvíli vyndáme, výpek zalijeme studenou vodou, promícháme, uvolníme příškvary do vývaru. Přidáme sumečky aby byli potopeni a velmi zvolna vaříme, jen drobný var po stranách hrnce či kotlíku. Průběžně chutnáme a dolaďujeme kořením (výborná je Tandoori massala), kečupem a sójovou omáčkou. Dáme čili papričku, či feferonku. Po vzniku varu přidáme hrst kolínek či jiných těstovin, po 5 minutách nahrubo nakrájenou cibuli(pouze překrojit a pak na půlkolečka). Po páru minutách přidáme na proužky nakrájenou papriku. Zvážíme, zda budeme zahušťovat, není to však nutné pokud jsme nešetřili moukou na obalení a pak zeleninou.Když, tak pouze lžičku máčeného škrobu, či hladké mouky. Odstavíme z ohně. Vyndáme ryby a jsou-li uvařené, velmi lehce oddělíme veškerou kostru, všetně ostnatých ploutví. Maso i s kůží v kusech vrátíme zpět a pouze prohřejeme.Přidáme zbytek česneku a špetku majoránu. Těstovina mezitím dojde. Podáváme s čímkoliv, na talíři či jíme přímo z kotlíku či hrnce. Je to variabilní, možná tábornická i salonní úprava. Dle toho i sádlo, či olivový olej a volba koření od jemného až po pálivou papriku a sušené chilli. Fór je v osmažení cibulky na paprice a orestování ryby s česnekem v tomto výsmahu. 

Plíce na celeru

plíčky, srdce, cibule, celer, žemle, máslo
Pličky a srdce se ve studené vodě očistí a dají do velkého hrnce vařit (aby neutekly), přidá se sůl, 1 velká cibule rozkrájená a celer. Když jsou na polo vařeny, vyndají se k vychlazení a drobně rozsekají; na rendlíku se usmaží drobounce krájená cibulka do žlutá, přidá se trochu citronové kůry, paprika a seka- nina, podlije se odvarem a nechá do měkká dusit, až jsou zcela měkká. Žemle strouhaná se na kousku másla do žluta usmaží, s odvarem trochu povaří do hustaa přidá se k sekanině. Vše ještě chvíli se musí povařiti na mírném ohni. Ku skopovému kořínku jest při- dati 1/4 kg. tučného vepřového masa (lalok), k telecí- rau toho není potřeba. Dva skopové kořínky se rovnají 1 telecímu co do množství i ceny. Brambory neb placky.

Filé na víně

600 g rybího file, mletý pepř, 4 větší rajčata, cibule, 4 stroužky česneku, olej, 1 dl bílého vína, sůl
Rybí file nakrájíme na kostky, osolíme a obalíme v hladké mouce. Opékáme společně s krájenou cibulí, česnekem a půlenými rajčaty na malém množství rozehřátého oleje na teflonové pánvi. Opečené file podlijeme vínem a pod pokličkou dusíme ještě asi 10 min. Finálně dochutíme. Podáváme s hranolky.

Filé se sardelovou pastou

4 plátky filé, lžíce másla, lžíce oleje, lžíce hladké mouky, lžíce hořčice, lžička sardel. pasty, lžička worcesteru, lžička chilli, 2 žloutky natvrdo, sůl
Vše důkladně rozmícháme s trochou vřelé vody a dáme mírně vařit. Vložíme plátky filé a krátce podusíme. Podává se s opečenými bramborami nebo hranolky.

Dušené jehněčí ragú

jehněčí kýta, bílé fazole (i sterilované), cibule, česnek, rajčata, rajsky protlak, bílé víno, bobový list, rozmarýn, černý pepř celý
Na kýtu nalít namočené fazole přidat cibuli, česnek, rajčata, rajský protlak bílé víno a koření a dát dusit do trouby. Podáváme s bramborem nebo chlebem.

Dušené hovězí po španělsky

1,5 kg zadního hovězího masa, 1/3 hrnku nadrobno nakrájených loupaných mandlí, 2/3 hrnku nadrobno nakrájených zelených oliv bez pecek, lžička mleté skořice, lžíce olivového oleje, hrnek červeného vína, hrnek hovězího vývaru, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl
Maso zbavíme přebytečného tuku a ostrým nožem do něj uděláme 5 hlubokých příčných zářezů. V misce smícháme mandle, olivy a skořici.Do zářezů lžící napěchujeme mandlovou směs a maso svážeme provázkem jako rolku.V kastrolu rozehřejeme olej a při střední teplotě opékáme maso 3-4 minuty, až rovnoměrně zhnědne. Přilijeme směs vína, vývaru a rajčatového protlaku. Podle chuti osolíme. Zvolna uvedeme do varu, zakryjeme a dusíme asi 1 1/2 hodiny, až je maso měkké. Během dušení rolku obracíme. Maso vyjmeme z kastrolu, odložíme a zykryjeme alobalem, aby zůstalo teplé, než připravíme omáčku. Tekutinu uvedeme do varu a vaříme nezakrytou alespoň 10 minut, až omáčka zhoustne. Maso podáváme nakrájené na širší plátky přelité 

Dušené hovězí na rajčatech

0,5 kg hovězího masa, 2 cibule, 2 rajčata,na špičku nože pepře, na špičku nože muškátu, 2 lžíce sladké sójové omáčky, olej, sůl
Na větší kousky nakrájené a osolené hovězí maso smícháme s kořením a nahrubo nakrájenou cibulí a dusíme na oleji, až šťávu vypustí. Pak přidáme sójovou omáčku, zalijeme horkou vodou nebo vývarem a dusíme do měkka. Ke konci přidáme rozkrájená rajčata a ještě asi 10 minut podusíme. Hotový pokrm posypeme do červena osmaženou cibulkou. Podáváme s rýží.

Dušené maso

750 g hovězího masa, 75 g slaniny, 125 g ementálu, 325 ml vody, 1 sáček maggi šťávy k pečenému masu
Do hovězího masa uděláme zářezy vzdálené od sebe 1 a 1/2 cm. Slaninu a ementál nakrájíme na kousky a střídavě vždy vkládáme do zářezu v mase. Maso ovážeme bavlněnou kuchyňskou nití. Vodu zahřejeme, zamícháme do ní Maggi Šťávu k pečenému masu a uvedeme do varu. Přidáme maso, povaříme a necháme dusit cca 2 hodiny. Podléváme dle potřeby.

Dušené hovězí s párkem

1 kg hovezí klizky, 3 ks slab.párku, 3 velké cibule, 2 lzíce másla, lzice oleje, 1 l vody, sul, celý cerný pepr
Hovezí maso prospikujeme párky,podel svalu tak,aby pri porcování byla videt kolecka parku. Potom v kastrolu rozpálíme olej a maso opeceme po vsech stranách. Potom do kastrolu s opeceným masem pridáme cibuli,sul,pepr a podlijeme castí vody. Priklopíme poklickou a dusíme. Podle potreby stále podléváme vodou, az je maso mekké.Maso vyndáme na talír. Do kastrolu pridáme máslo,necháme ho rozehrát a spojit se zbylou stávou. Nakonec stávu prepasírujeme a maso nakrájíme na plátky.Podáváme s bramborovou kasí.

Drevorubecká roštená

600 g vepřové kýty ( 4 plátky ), 4 velké cibule, 8 plátků sýra (Eidam ap.), sůl, kari koření, olej
Cibuli nakrájíme na jemno, a do zlatova osmahneme na polovině oleje. Scedíme a odložíme na talířek. Plátky masa osolíme a poprášíme Kari kořením. Vložíme na rozpálená tuk a z jedné strany zprudka opečeme. Potom maso otočíme, stáhneme plamen na sporáku a na plátky dáme osmaženou cibulku a plátky sýra. Potom pánev přikryjeme pokličkou a asi 5 minut necháme maso propéci. Přílohou mouhou být: hranolky, vařené brambory nebo i čerstvý chléb.

Čertovské houby

300 g tvrdších hub, 50 g másla, 150 ml smetany, lžíce plnotučné hořčice, lžíce kečupu, lžíce sojové omáčky, lžíce citronové šťávy, špetka soli, pepře, muškátu
Houby nakrájíme na plátky a podusíme na másle. Z ostatních surovin připravíme omáčku, kterou zalijeme houby, zamícháme a ještě 20 minut dusíme za občasného míchání. Podáváme s toasty a pivem.

Dobrota na ruský spusob

750 g očištěného candáta, 100 g másla, 50 g cibule, bobkový list, celý pepř, 2,5 dl bílého vína, žloutek, lžíce rajčatového protlaku, lžíce hladké mouky, 1/2 citrónu, lžíce kaviáru, 5 dl smetany, sůl
Na másle osmahneme drobně krájenou cibuli, bobkový list, pepř, přidáme osolené porce candáta a zvolna opečeme po všech stranách, zalijeme bílým vínem a podusíme. Pečeného candáta vyjmeme, základ zaprášíme moukou, osmahneme, přidáme rajčatový protlak, trochu vývaru, povaříme a procedíme. Do procezené omáčky přidáme smetanu s rozšlehaným žloutkem, prohřejeme a vložíme opečeného candáta. Při podávání jednotlivé porce zdobíme kolečkem citrónu s kaviárem.

25. srpna 2010

Nakladané maso

polévková lžíce solamylu, vejce, lžíce oleje, lžíce magi, lžíce worčestru, lžička soli, lžička mletého cukru, lžička pepře, lžička sladké papriky, lžička pálivé papriky, lžíce hořčice, lžička vegety, 1 kg vepřového masa
Všechny ingredience smícháme. Maso nakrájíme a naklepeme.Na dno misky nalijeme trochu směsi a položíme na ni plátky masa, takto maso prokládáme.Pak ho dáme do ledničky na 24 hodin uležet.

Výborné vepřové maso

plátek kuřecích prsou, plátek svíčkové, plátek vepřového, pepř, sůl, česnek, sýr Niva
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme česnekem, opečeme z obou stran dáme na misku posypeme nastrouhanou nivou a dáme lehce zapéct.výpek zjemníme máslem a přelijeme přes maso. Podáváme s čímkoliv, nejčastěji hranolky nebo krokety.

Nejlepší losos

celý mražený losos, plechovka ananasu, máslo, sůl, 10 dkg mandlí
Lososa rozpůlíme, poklademe plátky másla, osolíme a dáme do trouby na 200°C péct asi na 20 min. Mezitím nasekáme nebo nastrouháme najemno mandle, které opražíme. Ananas necháme okapat. Upečeného lososa rozdělíme na porce. Každou porci poklademe ananasem a zasypeme opraženými mandlemi.

Očká z tresky

mražená treska asi půl kilogramu, zelené olivy, rostlinný olej, směs koření na ryby, sůl
Mražené půlky ryb necháme trochu změknout a nařežeme je ne plátky tak, abychom jimy mohli dobře obtočit olivu. Takto postupujeme pečlivě až zaplníme celý olejem mírně zalitý pekáč, posypeme kořením a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme spíše zprudka, aby maso na povrchu pěkně zrůžovělo a křupalo. Je možno použít i mikrovlnnou troubu s grilem. Podáváme s chlebem.

Opilý švestky

balení sušených švestek, 750 g anglické slaniny, trocha slivovice na flambování, 5 rohlíků jako příloha, párátka
Švestky zamotáme do slaniny a zajistíme párátkem. Potom opečeme,nejlépe na teflonové pánvi bez tuku a hlavně dokřupava a  akonec flambujeme.  Nejlépe podávat s nakrájeným rohlíkem na kolečka.

Orientální kuře

kuře, kukuřičný škrob, sojová omáčka, olej, směs orietálního koření, mražená čínská zeleninová směs
Kuře vykostíme, maso nakrájíme na menší kostičky (zbytek můžeme použít na polévku). Kostičky masa dáme do misky, zalijeme lžící oleje, dvěma lžícemi sojové omáčky, zasypeme dvěma lžícemi kukuřičného škrobu, přidáme lžičku orientálního koření, zamícháme a necháme odstát, nejlépe přes noc.Rozpálíme velkou pánev s trochou oleje a maso zprudka opečeme (3-4min). Na závěr přidáme trochu vody či vývaru a sojovou omáčku a povaříme. Lze přidat i kečup.Maso odložíme do misky a na pánvi si opražíme zeleninovou směs. Když zelenina změkne, přidáme maso a promícháme.Podáváme s rýží nebo pečivem. Použitím různého druhu koření, zeleniny a příloh získáte pokaždé trochu jinou pochoutku.

Palačinky a la enchilados

0,5 l mléka, 2 vajíčka, hladká mouka, kuřecí prsíčka, pórek, cibule, sůl, sójová omáčka, máslo, olej, strouhaný sýr, tatarská omáčka
Nejprve připravíme těsto na palačinky. Na rozehřátém másle připravíme dostatečný počet palačinek. Na 4 porce alespoň 8. Doba přípravy cca 30 minut.Na jiné pánvi připravujeme orestovaná kuřecí prsíčka na oleji. K prsíčkům přidáme těsně před závěrem na drobno nakrájenou cibuli a pórek. Zalijeme sójovou omáčkou. Doba přípravy cca 30 minut.Do připravených palačinek zabalíme hotovou, trochu vychladlou kuřecí směs. Takto připravené palačinky a la enchilados naskládáme do předem vytřeného pekáče, zasypeme silnou vrstvou nastrouhaného sýru a necháme zapéct, dokud sýr na povrchu nezezlátne. Při teplotě 150°C  asi 10 - 15 minut.Podáváme ještě horké s tatarskou omáčkou (případně kečupem). Při přípravě oblohy se přirozeně fantazii meze nekladou.

Papriky na smetaně

12 paprik, cibule, 2 lžíce tuku, 8 rajčat, 1/8 kyselé smetany, sůl
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme papriky nakrájené na nudličky a dusíme asi 10 minut. Potom přidáme oloupaná rajčata zbavená semen, osolíme, ještě zvolna podusíme a na konec zalijeme smetanou. Podáváme s vařenými brambory nebo s rýží.

Parkové rohliky s kysaným zelí

sáček bramborového těsta, 200 g měkkého salámu nebo klobásy, 150 g sýra na strouhání, kysané zelí
Z bramborového těsta vyválíme placky velokosti dlaně a síle asi 5 mm. Na něj narovnáme salám na kostičky a strouhyný sýr. Celé zabalíme do tvaru válečků (rohlíků). Osmažíme ze všech stran a podáváme s kysaným zelím.

Pikantní čínské vepřové nudle

1/2 kg libové vepřové kýty, kávová lžička pepře, 3 kávové lžičky soli, 2 vajíčka, 4 polévkové lžíce oleje, 3 kávové lžičky magi, kávová lžička worchestrové omáčky, 2 kávové lžičky kari, 2 kávové lžičky chilli, velká cibule
Maso nakrájíme na tenké nudličky( asi 3 cm ), cibuli nakrájíme na drobné kousky, v míse odpovídající velikosti smícháme postupně se všemi výše popsanými ingrediencemi. Před samotnou tepelnou úpravou je nutné nechat směs uležet ( nejméně 4 hodiny ), ideální je směs připravit večer, uzavřít do sklenice a dát do chladničky. Před přípravou rozpálíme pánev s troškou oleje ( není nutný, protože olej je již ve směsi ) a na pánvi opékáme nudličky asi 10-15 minut ( je možno přidat oříšky atd ). Ihned podáváme. Jako přílohu podáváme rýži.

Pikantní kuřecí křidélka - Buffalo wings

16 kuřecích křidýlek, velká cibule, 6 stroužků česneku, 2 cm čerstvého zázvoru, 2 - 10 pálivých papriček (to záleží jak pálivé to chcete mít), 1 dl oleje, 3 lžíce sojové omáčky, lžíce medu, žička čínského koření
Dobře opláchněte křidýlka pod tekoucí vodou, osušte, každé 2 - 3 x nařízněte až na kost a dejte do lednice. Ve food procesoru udělejte ze všech tuhých ingrediencí pastu, pak přidejte tekuté části, oleje jen polovinu.Zbylý olej rozehřejte v kastrůlku, přidejte právě vyrobenou pastu a za stálého míchání svařte 10-12 minut. Nechte úplně vychladnout.Vychlazené nalijte na kuřata a marinujte v lednici 6 - 24 hodin. Čím déle, tím lépe.Rozehřejte gril, naolejujte špruclíky a křidýlka pečte, až nejsou uvnitř růžová, asi 7 minut po každé straně. 

Pikantní kuřecí medailonky na česneku

2 kuřecí řízky, bílá paprika (pálivá), vývar z 1/2 kostky masoxu, 3 stroužky česneku, 30 g másla, sojová omáčka, pepř, 1 dl bílého vína
Kuřecí řízky naklepeme, opepříme, potřeme rozlisovaným nebo rozetřeným česnekem, zakápneme sojovou omáčkou a necháme chvíli stát. Mezitím pokrájíme papriku na kolečka, připravíme vývar a necháme rozpálit máslo na pánvi. Přichystané maso na másle zprudka po obou stranách opečeme, zalijeme vývarem, přidáme pokrájenou papriku, přilejeme víno, přiklopíme a necháme cca 10 min. dusit. Dochutíme solí a pepřem, ev. tabaskem. Podáváme s bramborovou kaší, či jinak upravenými brambory (opečené, hranolky, krokety...).

Pikantní mls

500 g točeného salámu, 2 lžíce kečupu a octa, 2 lžíce oleje a worcesterské omáčky, lžíce hořčice, po 1/2 lžičce chilli a pálivé papriky, 5 lžic majonézy, 5 lžic zakysané smetany, cibule, trocha cukru
Salám oloupeme a nakrájíme na kolečka. V kastrůlku za stálého míchání asi minutu povaříme kečup, olej, ocet, worchesterskou omáčku, hořčici, chilli a papriku. Do vychladlé směsi vmícháme majonézu, zakysanou smetanu a na prstýnky nakrájenou cibuli. Vše smícháme se salámem a necháme uležet min. do druhého dne. Je-li salát moc kyselý, před podáváním ho dosladíme dle chuti. 

Pikantní vepřová minutka

vepřové krkovice, česnek, sůl, mléko, olej, cibule, kremžská hořčice, citron
4 plátky vepřové krkovice naklepeme a po stranách nařízneme a potřeme utřeným česnekem se solí. Vložíme do mléka na 3 hodiny. Cibuli nakrájíme a necháme pustit šťávu. Maso vyjmeme, okapeme a opečeme na oleji do zlatova. Dáme na talíř, potřeme kremžskou hořčicí a posypeme změklou cibulí, kterou jsme pokapali citr. šťávou.

Plněná panenka s nivou

750 g vepřové panenky, 125 g nivy, 125 g sterilovaných žampionů, sójová omáčka, olej, pepř , sůl
Panenku rozdělíme na tři díly. Rozklepeme je na tenčí plátky, osolíme a opepříme. Na připravené plátky masa položíme nivu a žampiony, přeložíme a okraje sklepneme paličkou nebo spojíme párátkem. Na prudkém ohni orestujeme z obou stran. Výpek zasypeme moukou, pokapeme sójovou omáčkou a zalijeme trochou vývaru. podáváme s hranolky nebo americkými bramborami.

Plněné brambory se sardelovou pastou

větší brambory cca 5 kusů na osobu, 10 - 15 dkg mletého masa, sardelová pasta, sůl, pepř, mletá paprika, hořčice, cibule

Brambory omyjeme a oškrábeme. Pak seřízneme plošku, na které bude brambora stát ( aby se nekutálela ). Proti této plošce seřízneme plátek tak, aby následně vytvořil jakousi pokličku. Následně kávovou lžičkou bramboru vydlabeme a vytvoříme tak jakýsi bramborový hrníček. Pak promísíme mleté maso, okořeníme a osolíme. Do vydlabané brambory vložíme plátek cibule, vyplníme mletým masem a přidáme špetku sardelové pasty.( Dle vlastní fantazie lze náplň různě doplňovat či měnit ). Pak přikryjeme brambor bramborovou pokličkou a ovážeme nitkou. Brambory pak vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme v troubě s občasným omašťováním povrchu brambor, až tyto dostanou hnědou křupavou kůrčičku.( cca 1 hodina ). Pak vyjmeme opečené brambory na talíř, přestřihneme nitky, můžeme ozdobit talíř červenou paprikou, potřením hořčice a posypáním na drobná kolečka nakrájenou cibulí.

24. srpna 2010

Myslivecké kotlety

4 kotlety,sůl, pepř, špetka fenyklu, 3 stroužky česneku, dcl bílého vína, dcl rajské štávy, 4 lžíce strouhaného sýru, lžíce másla, 3 lžíce oleje
Kotlety naklepeme, nasolíme, opepříme, posypeme fenyklem a opečeme na oleji. Vyjmeme je z pánve, do výpeku dáme česnek, zalijeme vínem a rajskou šťávou, kterou případně zahustíme špetkou solamylu. Kotlety přelijeme omáčkou, posypeme sýrem a podáváme s rýži nebo s brambory.

Vepřová šunka s fíky

2 cibule, 6 sušených fíg, vepřová šunka 4 plátky, chilli, ředkvičky, chléb
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a zpěníme ji na olivovém oleji. Přidáme šunku a cca 2 minuty restujeme. Potom přidáme nakrájené fíky, které jsme předtím nechali 10 min. ponořené v mléce. Chuť zvýrazníme drceným chilli. Směs naneseme na předem připravené topinky a ozdobíme ředkvičkami. 

Moučné placky

hladká mouka, sůl, voda, olej 
Vše smícháme a na vále si vyválíme tenké placky,tenké aby byli průsvitné a dáváme na lehce vymaštěný talíř do mikrovlnky,hlídáme aby se nespálili !