15. října 2010

Zapečený mořský vlk

600 g filetů mořského vlka (2 na porci), nahradit můžeme pstruhem, lososem, candátem, pražmou královskou (dorada), sůl, pepř, olivový olej extra vergine na opečení
zelenina : 200 g červené a žluté papriky, 200 g cukety, 80 g oliv zelených a černých s peckou, 40 g kapar, 200 g minitomatů, 80 g mladých fazolových či hráškových lusků (mohou být i mražené), limetka – kůra, sůl, pepř, olivový olej extra virgine
žloutková pěna :100 ml bílého vína, 3 vaječné žloutky, limetka - šťáva , 3 snítky bazalky, 20 g strouhaného parmazánu, sůl, pepř
ozdoba : 2 svazky rukoly, olivový olej classico na smažení

Filety ryby očistíme a kůži několikrát nakrojíme, osolíme, opepříme a pečeme na pánvi pouze kůží dolů.Zeleninu očistíme, nakrájíme na různé tvary a prudce orestujeme. Přidáme jemně strouhanou kůru z limetky, olivy a kapary. Zeleninu solíme a pepříme až na konec. Rukolu zprudka osmažíme v oleji a přendáme ji na ubrousek okapat, použijeme ji na ozdobení.V misce smícháme víno, žloutky, šťávu z limetky, jemně pokrájenou bazalku, sůl, pepř a rozšleháme. Misku vložíme nad vodní lázeň a vyšleháme hustou pěnu, do které nakonec přidáme parmazán.Na plech vyskládáme jednotlivé porce ryby a zeleniny, přelijeme pěnou. Vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme maximálně 5 minut při 250°C.Na talíři zdobíme smaženou rukolou.

Krupicové placičky

200 g pšeničné hrubé krupice (ne dětská krupička), 300 ml mléka, 40 g másla, 40 g másla na pečení placiček, 2 vejce, svazek pažitky, mouka na posypání válu, sůl
Do kastrolu nalijeme mléko, přidáme máslo, sůl a přivedeme k varu.Přisypeme krupici a mícháme dokud se těsto nepřestane lepit ke kastrolu, stáhneme z ohně a necháme vychladit.Do chladného těsta přidáme vejce, sekanou pažitku a důkladně zamícháme.Těsto rozválíme na pomoučeném vále na centimetrový plát a nakrájíme kostky o velikosti cca 7 cm.Placičky opečeme na teflonové pánvi na másle. 

Závitky ze pstruha se špenátem

8 filetů ze pstruha (4 pstruzi), 500 g čerstvého nebo mraženého listového špenátu, 40 g česneku, 50 g cibule, 80 g másla, olivový olej extra virgine, sůl, zelený nebo pomerančový pepř 
Filátka ze pstruha osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a necháme v chladu chvilku odležet.Cibuli a česnek nasekáme najemno a zpěníme na přepuštěném másle, přidáme omytý a okapaný špenát (z rozmraženého špenátu vymačkáme vodu) a krátce orestujeme. Dochutíme solí a pepřem.Hotový špenát poklademe na filátka a zamotáme je do závitků, přendáme na plech a zapečeme v předehřáté troubě při 180°C cca 10 15 minut.

Bramborové špalíčky

600 g ve slupce vařených, oloupaných brambor, 100 g měkkého tvarohu, vejce, 200 g hrubé mouky, 100 g červené cibule, 40 g sádla, 200 ml plnotučného kefíru, svazek kopru, sůl
Brambory nastrouháme, přidáme vejce, mouku, tvaroh a jemně nasekanou cibuli, osolíme a prohněteme v hladké těsto. Z těsta tvoříme malé špalíčky nebo šišky, které vaříme v mírně osolené vodě 4-5 minut, necháme okapat a opečeme na sádle, zalijeme kefírem, krátce podusíme, přidáme sekaný kopr, případně dosolíme.

Pstruh plněný zeleninou

4 pstruhy (porce cca 200 g), 100 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele, 40 g másla, 25 g sušených hub, svazek kudrnky, 100 g anglické slaniny na plátky, snítku rozmarýnu, drcený kmín, pepř, sůl
Nadrobno nakrájenou zeleninu a houby orestujeme na másle společně s rozmarýnem, osolíme, opepříme a přidáme sekanou kudrnku. Směs naplníme do ryb, které osolíme a pokmínujeme. Ryby obalíme plátky slaniny, přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme 10-15 minut při 180°C.

Cibulový salát

150 g bílé cibule, 150 g červené cibule, 150 g jarní cibulky, 50 g kudrnky, 50 ml slunečnicového oleje, citrón, sůl, pepř
Cibuli nakrájíme na měsíčky a jarní cibulku na válečky.Obě cibule krátce spaříme v osolené vodě a poté prudce ochladíme a necháme okapat.Do cibule přidáme olej, sekanou kudrnku, citrónovou šťávu, sůl, pepř a necháme v chladu proležet.

Minihamburgery

karbanátky : 800 g mletého hovězího masa, vejce, 4 stroužky česneku,svazek petrželky, sůl, pepř
housky :300 g hladké mouky, 10 g droždí, 70 ml vlažné vody, vejce, 3 lžíce olivového oleje, 2 mladé (jarní) cibulky, 2 lžičky soli, lžička cukru
na ozdobení : 200 g mozarelly, ½ listového salátu, kečup
Z droždí, cukru, trochy vody a lžíce mouky připravíme kvásek a necháme vyběhnout.Do kvásku zamícháme zbytek mouky, vejce, nakrájenou cibuli, olivový olej a sůl.Z hotového těsta vytvarujeme malé houstičky, vkládáme na plech vymazaný olejem.Pečeme v troubě 12 minut při 180°C, necháme zchladnout.Mleté maso smícháme se sekanou petrželkou, česnekem, solí a pepřem, důkladně prohněteme, vytvoříme malé placičky a na oleji opečeme z obou stran, na papírovém ubrousku nechám okapat.Na rozkrojené houstičky vkládáme karbanátek, salát, plátek mozzarelly a kečup, přiklopíme druhou půlkou houstičky

Nori-Maki-Sushi

Na desku rozvineme rýžovou podložku, na kterou položíme polovinu plátu mořské řasy hrubým povrchem vzhůru. Kdyby strana řasy byla položena obráceně, došlo by v průběhu přípravy k špatnému slepování řasy při výrobě rolky.Na řasu rovnoměrně rozložíme slabší vrstvu sushi rýže. Necháme asi 1,5 cm široký pruh horního (vzdálenějšího) okraje bez rýže pro konečné zarolování a slepení.Poté, co prsty vytvoříme v rýži rýhu pro náplň, lehce potřeme Wasabi pastou, a vložíme zvolenou náplň (plátky či proužky ryby, zeleniny, krabí tyčky). Volný okraj řasy navlhčíme, k vyformování pozvedneme řasu se sushi rýží se spodním okrajem rohože trochu do výšky a rolujeme směrem k hornímu okraji listu Nori řasy, přitom rohož pevně oběma rukama stiskneme.Hotové sushi vybalíme a na koncích dobře stiskneme. Ostrým nožem nakrájíme na stejnoměrné rolky. Sushi podáváme s nakládaným zázvorem, zeleným křenem a sójovou omáčkou, ve které si jednotlivé porce namáčíme těsně před vložením do úst. Sushi můžeme jíst pomocí typických asijských jídelních hůlek, tzv. hashi. Kdo s hůlkami více bojuje než aby se jejich pomocí najedl, může bez obav jednotlivé sushi kousky brát do rukou.

Nigiri-Sushi

Navlhčenou rukou nabereme na jednu porci sushi, cca 25 g rýže, a pomocí prstů válením v ruce vytvoříme váleček. Ukazováčkem natřeme do středu trochu Wasabi, a přiložíme tenký plátek manga, ryby či zeleniny. Nyní přitiskněte dobře k rýži. Postup několikrát opakujeme tak, aby obě součásti byly dobře spojené. Sushi je hotovo. Kousek Nigiri-Sushi můžete převázat pruhem řasy.

Sushi

rýže sushi : 200 g speciální rýže na sushi, 300 ml vody, 75 ml rýžového octa, 4 lžičky cukru, lžička soli, mořská řasa Nori, bambusová rohožka na balení Maki, ostrý zelený křen Wasabi, sojová omáčka, nakládaný zázvor Gari
náplň sushi : mango nebo avokádo, salátová okurka, mrkev, bílá ředkev, 100 g krabích tyčinek, 200 g lososa, 4 krevety, bílé a černé sezamové semínko
 
Lepivá sushi rýže má kulatá zrna. V žádném případě nemůžeme použít rýži předvařenou či dlouhozrnnou, lze ji nahradit pouze kulatou italskou nebo jinou kulatou rýží. Před přípravou rýži vícekrát propláchneme vodou a necháme okapat.Rýži vložíme do hrnce a zalijeme odměřeným množství vody. Necháme prudce zavařit, poté zaklopíme a na nízký stupeň teploty necháme dojít, až v hrnci nebude žádná voda. Potom necháme cca 10 -15 min. v otevřeném hrnci a promícháme.Uvařenou rýži vyjmeme z hrnce do velké mísy a ještě teplou ochutíme nálevem z octa, cukru a soli, poté rýži promícháme. Nehněteme, děláme pouze krájivé pohyby. Rýži necháme prochladnout. Rýže má mít mírně lepivou konzistenci.
Náplň sushi : Mango nebo avokádo očistíme, nakrájíme na plátky a zakápneme kapkou rýžového octa, aby nám nezhnědlo. Ředkev, mrkev a okurku si očistíme a nakrájíme na dlouhé pruhy - hranolky. Mrkev a ředkev spaříme ve vroucí osolené vodě. Poté schladíme.Lososa očistíme a nakrájíme na plátky (pro Nigiri Sushi) a hranolky (pro Nori-Maki-Sushi).

Carpaccio z gothaje

240 g plátkového gothaje, 40 g červené cibule, 40 g jarní cibulky, 40 g bílé cibule, 40 ml octa, sůl, čerstvě mletý pepř, 8 ks kozích nakládaných rohů, svazek petrželky kudrnky
Cibuli nasekáme na jemné kostičky a smícháme s octem a pepřem. Necháme tak hodinu uležet. Gothaj rovnoměrně rozprostřeme po talířích, poklademe uleželou cibulí, ozdobíme nakládanými kozími rohy a posypeme sekanou kudrnkou. 

Dědovy utopence

8 špekáčků, 4 velkých cibulí, 4 lžíce plnotučné hořčice, 8 lžic cukru, lžíce soli, 80 ml octa, 240 ml piva, 4 lístky bobkového listu, 8 kuliček nového koření, 16 kuliček celého pepře, 8 malých chilli papriček, mletý pepř
Špekáčky oloupeme a z každé strany podélně nakrojíme. Hořčici smícháme s mletým pepřem a touto směsí pomažeme prokrojenou část špekáčků.Cibuli nakrájíme na půl kolečka. Do průřezů vložíme plátek cibule a chilli papričku. Špekáčky spíchneme párátkem a na těsno je vložíme do dobře vymyté a vařící vodou vypláchnuté sklenice.Pivo se solí, cukrem a kořením přivedeme k varu a krátce povaříme.Stáhneme, necháme zchladnout a přidáme ocet. Ještě vlažný nálev nalijeme na špekáčky, uzavřeme a necháme v pokojové teplotě vychladnout,   pak přendáme do lednice, kde si špekáčky ještě minimálně týden odpočinou než budou nachystané ke konzumaci.

Lilkové kapsy

2 velké dlouhé lilky, 250 g mozzarelly, 2 rajčata, snítka bazalky, hrst piniových oříšků, olivový olej, sůl, pepř
Odstraníme stopku z lilku a podélně jej nakrájíme na tenká plátky, cca půl centimetru silné. Je třeba jich vykrájet 16 ks (nepočítáme dva krajní malé plátky – ty ogrilujte zvlášť), na jednu kapsu padnou dva plátky lilku, na jednu porci potom 2 hotové kapsy.Lilek osolíme, opepříme, pokapeme olejem a krátce ogrilujeme. Lilek krásně změkne, takže se nám s ním bude dobře pracovat. Vezmeme dva plátky lilku a položíme je přes sebe křížem, do středu položíme tenké plátky rajčete, mozzarelly, lístek bazalky, piniové oříšky. Konce spodního lilku přeložíme přes náplň, s druhým plátkem lilku zopakujeme totéž. Takto postupně zabalíme všechny kapsy, dáme prohřát na gril, sypeme piniovými oříšky a posekanou bazalkou. Kapsy můžeme pro snadnější manipulaci sepnout špejlí či párátky. 

Grilovaný zeleninový špíz

200 g cukety, 100 g minitomatů, 100 g červené cibule, 100 g ředkviček, fenykl, svazek koriandru, panenský olivový olej, sůl, pepř
Zeleninu nakrájíme na přibližně stejně velké kusy, osolíme, opepříme, přidáme sekaný koriandr, pokapeme olejem a zlehka promícháme. Takto marinovanou zeleninu napichujeme střídavě na špejle či špíz a opékáme na grilu.

Marinovaná krkovice v medu a pivu

800 g krkovice vcelku, 100 ml medu, 100 ml piva, 5 lžic plnotučné hořčice, 8 stroužků česneku, 30 ml oleje, hrst majoránky, lžička drceného kmínu, lžička mletého zázvoru, lžíce červené mleté papriky, sůl, pepř
Česnek nasekáme najemno a smícháme spolu se všemi výše uvedenými ingrediencemi, vetřeme do krkovice, zbytek marinády přelijeme přes krkovici a necháme přes noc proležet. Druhý den zprudka opečeme kus krkovice ze všech stran, potom pozvolna dopékáme na grilu pod poklicí cca 1 hodinu, při grilování otáčíme. Pro urychlení proležení i propečení můžeme krkovici předem nakrájet na plátky, marinovat a grilovat již jednotlivé porce.

Marinovaná kuřecí stehna

800 g vykoštěných kuřecích stehen s kůží, středně velká cibule, 8 stroužků česneku, 100 g špeku, 180 ml sladkého chilli, šťáva z jednoho citrónu, svazek šalvěje, pepř, sůl
Cibuli a česnek nasekáme najemno.Špek nakrájíme na malé kostičky a zpěníme jej, přidáme cibuli, kterou též zpěníme, zmírníme plamen, přidáme sladké chilli, sekanou šalvěj, šťávu z citrónu, sůl, pepř a prohřejeme.Marinádu necháme vychladit a vložíme do ní kuřecí stehna.Marinujeme alespoň přes noc a poté pozvolna grilujeme.

Olivový chléb

droždí (42 g), 1 PL krystalového cukru, 2 dcl vlažné vody, 500 g hladké mouky 00, 1 dcl olivového oleje, 200 g zelených a černých oliv ( i více), sůl, pepř, bylinky podle chuti (bazalka, oregano, majoránka apod.)
Připravíme si kvásek - z droždí a cukru rozetřeme pastu, kterou zalijeme vlažnou vodou, přisypeme mouku a všechny ostatní ingredience olivový olej, sůl, pepř, celé olivy, popřípadě bylinky. Důkladně promísíme a necháme 10 20 minut kynout. Vypracujeme bochník, který dáme na vymazaný plech péci na cca 30 45 minut do vyhřáté trouby na 180°C (délka pečení záleží na typu trouby). Propečení těsta kontrolujeme klasicky zapíchnutím špejle do středu bochníku když se na špejli nic nelepí, je hotovo. Chléb necháme vychladnout a teprve potom krájíme.

Ovocná přesnídávka s pomerančem a ananasem

300 g žervé, 2 lžíce zakysané smetany, 100 g ananasu, 100 g pomeranče, lžíce jemného třtinového cukru, snítka meduňky
Žervé utřeme se třtinovým cukrem, vmícháme zakysanou smetanu. Pomeranč a ananas (nebo jiné ovoce) nakrájíme na malé kostičky a spolu s jemně nasekanou meduňkou vmícháme do žervé.

Crostini po toskánsku

12 krajíčků bílého chleba, 350 g kuřecích jater, 60 g másla, 40 g strouhaného parmezánu, 2 žloutky, mletá skořice, čerstvý tymián, majoránka, citron, sůl
Omytá a očištěná kuřecí játra orestujeme pár minut na pánvi na polovině másla a nakonec je zastříkneme šťávou z poloviny citronu. Osolíme, sejmeme z ohně a necháme vychladnout. Zatím opečeme chléb v troubě.Vychladlá kuřecí játra nakrájíme nadrobno, smícháme v míse se žloutky, se strouhaným parmezánem a hrstkou nasekaných bylinek, vše dobře promícháme a dochutíme špetkou skořice. Krajíčky opečeného chleba potřeme zbývajícím máslem a navršíme na ně připravenou směs. Rozložíme na plech a necháme zapéct asi 5 minut. Okamžitě teplé podáváme, případně ještě pokapeme citrónem.

Polévka stracciatella

hovězí vývar : 400 g hovězího žebra, předního hovězího s nebo bez kosti,1,5 l vody, cibule, mrkev, ¼ celeru nebo 2 nahrubo nakrájené řapíky celeru, petržel,10 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 10 g soli, 3 polévkové lžičky oleje
zavářka : 3 vejce, 180 g čerstvě nastrouhaného parmazánu, 50 g jemné krupice, sůl, černý pepř, muškátový oříšek, snítka bazalky
vložka do polévky : ciabatta nebo francouzská bageta, olivový olej na pokapání

Pokrájené maso, kosti a zeleninu promícháme s olejem a kořením, vložíme do rozpálené trouby na 200°C a prudce zapečeme dozlatova, cca 20 minut. Jakmile se směs masa se zeleninou zapeče, vysypeme vše do většího hrnce, zalijeme vodou; přivedeme k varu a zvolna vaříme cca dvě hodiny. Vaříme mírně, necháme pobublávat; pokud se nám vytvoří na povrchu polévky pěna, sebereme ji.Když je vývar hotový, scedíme jej přes jemné síto do druhého hrnce, 250 ml dáme stranou vychladnout, v těchto 250 ml vychladlého vývaru rozšleháme vejce se strouhaným parmezánem a krupicí.Vývar opět přivedeme k mírnému varu a vmícháme do něj rozšlehanou směs; necháme projít varem cca 3-4 minuty, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Ciabattu nakrájíme na plátky, pokapeme olivovým olejem a z obou stran v troubě opečeme. Do polévkového talíře vložíme opečenou ciabattu, přelijeme teplou polévkou a posypeme krájenou bazalkou, pokapeme olivovým olejem.

Cibulové dalamánky

42 g droždí, 1 PL krystalového cukru, 3 dcl vlažné vody, 250 g žitné celozrnné mouky, 250 g hladké pšeničné mouky, 1 dcl olivového oleje, střední cibule, 1 PL drceného kmínu, 2 špetky tymiánu, sůl, pepř, na posypání celý kmín, hrubou sůl
Droždí rozetřeme s krystalovým cukrem na řídkou kašičku, zalijeme 1,5 dl vlažné vody, zaprášíme moukou a necháme kvásek vyběhnout. Přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme polotuhé těsto. Po jeho vykynutí tvarujeme dalamánky, sypeme kmínem a hrubozrnnou solí či jinými semínky dle chuti . Pečeme dozlatova, cca ½ hodiny, ještě horké potřeme slanou vodou

Zelňačka

50 ml oleje, 20 g hladké mouky, 20 g mleté červené papriky, 100 g anglické slaniny, 250 g brambor, 250 g kysaného zelí, 100 ml smetany, 8 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření, 4 bobkové listy, špetka kmínu, špetka mletého pepře, sůl, 2 PL pažitky nebo petrželky
Připravíme jíšku na oleji opražíme slaninu a orestujeme, přidáme mouku a mletou papriku, zalijeme studenou vodou a za stálého míchání přivedeme k bodu varu. Přidáme očištěné a na kostičky nakrájené brambory, sůl, kmín, bobkový list, pepř a nové koření. Po cca 15 minutách přidáme kysané, na kratší kousky pokrájené zelí a zalijeme smetanou a krátce povaříme. Z polévky vyjmeme koření - bobkový list, celý pepř a nové koření, (ale jsou i tací, kteří ho tam rádi nechávají). Dochutíme mletým pepřem, popřípadě solí, a sypeme posekanou petrželkou nebo pažitkou.

Ciabatta

kvásek na ciabattu : 400 g hladké mouky, 300 ml vlažné vody, 60 g droždí
těsto na ciabattu : kvásek, 350 g hladké mouky, 4 lžičky soli, 2 lžičky krystalového cukru, 100 ml olivového oleje, 100 ml vody
Z hladké mouky, droždí a vlažné vody připravíme kvásek, necháme cca 15 minut vykynout. Poté smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme v hladké, kypré těsto, které necháme opět vykynout, asi půl hodiny. Těsto rozdělíme na dvě části a tvarujeme na dlouhé ovály . Pečeme na pomoučněném plechu v předehřáté troubě na 180 °C cca. 18 25 minut . Během pečení jednou nebo dvakrát lehce postříkneme vodou.

Tomatová polévka

300 g rajského protlaku, 100 g cibule, 1,5 l vody, 100 ml červeného vína, 100 ml olivového oleje, 40 g česneku, velký citrón, svazek čerstvého koriandru, sůl, pepř
Najemno nakrájenou cibuli na oleji lehce orestujeme, přidáme rajský protlak a zarestujeme . Zalijeme vínem, vodou a důkladně promícháme, necháme chvilku provařit. Přidáme česnek, kůru z citrónu, citrónovou šťávu, nasekaný koriandr, sůl, pepř a znovu opět krátce povaříme.

Tradiční rybí polévka

vývar : 500 g rybích kostí, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g cibule, 5 kuliček celého černého pepře, 5 kuliček nového koření, 5 bobkových lístků, sůl, 2 l vody
polévka : 300 g kořenové zeleniny, 100 g cibule, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1,5 l rybího vývaru, 200 g rybího masa, popř. jiker nebo mlíčí, svazek petrželky, špetka muškátový květu, pepř, sůl
krutónky : 150 g veky, stroužek česneku, 3 jarní cibulky, 30 g másla, sůl

Do studené vody vložíme rybí kosti a zeleninu, přivedeme k bodu varu, stáhneme plamen, sebereme pěnu, přidáme divoké koření a pozvolna táhneme asi 1 hodinu (necháme jen mírně pobublávat). Poté přes husté síto scedíme.Cibuli a kořenovou zeleninu na polévku nakrájíme na jemné kostičky nebo nudličky, orestujeme na másle, zaprášíme moukou, zalijeme trochou zchladlého vývaru, zavaříme jíšku, krátce provaříme, dolijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené rybí maso, popřípadě jikry a mlíčí, které jsme si uvařili zvlášť v osolené vodě, dochutíme solí, pepřem a lehce muškátovým oříškem.Veku nakrájíme na kostičky a společně s nasekanou cibulkou orestujeme na másle, nakonec přidáme utřený česnek se solí. Hotovou polévku podáváme s krutónky a sekanou petrželkou.

Slunečnicový chléb

forma o velikosti cca 25 x 12 x 8 cm, 250 g žitné mouky, 250 g hladké mouky výběrové, 42 g droždí, lžíce krystalového cukru, 300 ml teplé vody, 50 ml olivového oleje, 2 lžíce jablečného octa, 100 g slunečnicového semínka, lžička soli, mouka na posypání válu, máslo na vymazání formy
Droždí rozetřeme se lžící krystalového cukru, do kašičky vlijeme trochu teplé vody, zasypeme dvěmi lžícemi mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vyběhnout kvásek (cca 15 minut).Do kvásku přidáme obě mouky, olivový olej, 2 lžíce jablečného octa, sůl a 2/3 dávky slunečnicového semínka a dobře promícháme. Těsto přendáme na vál, kde ho ručně důkladně prohněteme.Těsto vložíme do vymazané obdélníkové formy a necháme ještě 20 30 minut vykynout. Po vykynutí potřeme slanou vodou, posypeme zbylou třetinou slunečnicového semínka a pečeme podle typu trouby cca 45 minut při 170 - 180°C.

Křenový chléb

4 plátky chleba, 2 vejce, 30 g strouhaného křenu, sůl, pepř, olej na osmažení
Vejce rozšleháme, osolíme, opepříme a vmícháme do nich nastrouhaný křen. V tomto těstíčku obalujeme buď plátky nebo kostky chleba a smažíme je na oleji ze všech stran dozlatova.

Poctivá bramboračka

300 g brambor, 50 g sádla, 100 g cibule, 100 g špeku, 150 g mrkve, 150 g celeru, 150 g kořenové petržele, hrst sušených hub, hrst krup, 30 g mouky, 1,5 l vody, 6 stroužků česneku, drcený kmín, majoránka, svazek kudrnky, pepř, sůl
Cibuli nakrájíme na klínky, kořenovou zeleninu a špek na kostičky.Na sádle orestujeme cibuli se špekem, kořenovou zeleninu, přidáme sušené houby a proprané, přes noc namočené kroupy. Vše promícháme, zaprášíme moukou, zarestujeme a zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu, 10 minut povaříme, přidáme oloupané nakrájené brambory a vaříme dalších deset minut.Dochutíme najemno nasekaným nebo lisovaným česnekem, drceným kmínem, majoránkou, solí a pepřem. Nakonec přidáme nasekanou kudrnku.

Šumavská kulajda

800 ml vody, 300 g brambor, 30 g sušených hub, 200 ml smetany ke šlehání, snítka kopru nebo 2 lžíce sterilovaného, 5-7 lžic instantní jíšky, 50 g másla na zjemnění, 4 vejce, kmín, sůl, bílý pepř, ocet
 
Sušené houby předem namočíme, minimálně na 1 hodinu, nejlépe přes noc.Brambory očistíme a nakrájíme na hrubé kostky, zalijeme vodou, přidáme namočené houby včetně vody, ve které byly namočené, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme, až jsou houby a brambory měkké, cca 15 20 minut. Zalijeme smetanou, zahustíme instantní jíškou, ochutíme octem, zjemníme máslem a přidáme pokrájený kopr.Do mírně osolené a okyselené mírně vroucí vody vkládáme v naběračce rozklepnuté vejce a zavaříme tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po 4-5 minutách varu vejce vyjmeme a vložíme do studené vody, aby se vejce zatáhla.Při podávání vkládáme do každé porce polévky jedno zastřené vejce.

Sýrové měšce

200 g listového těsta, 120 g sýru feta (typ balkánského sýru), svazek bazalky, vajíčko, 20 g sezamového semínka, pepř
Bazalku nasekáme a zamícháme ji společně s pepřem do nastrouhaného sýru feta. Listové těsto rozválíme na cca 3 mm tenký plát, který nakrájíme na čtverečky o hraně 10 cm, okraje každého čtverečku potřeme rozmíchaným vajíčkem (aby se nám těsto k sobě dobře přilepilo při tvarování měšců). Sýrovou směsí plníme listové čtverečky, ze kterých tvoříme měšce. Hotové měšce potřeme vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova. Měšce podáváme k polévce jako pečivo nebo je vkládáme těsně před podáváním přímo do polévky (chutnají dobře i k vínu).

Španělská tortilla

800 g brambor, 2 velké cibule, 8 vajec, sůl, pepř celý černý čerstvě mletý, 1 l slunečnicového oleje
Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi slabé plátky.Nejprve „uvaříme“ brambory v rozpáleném oleji dozlatova, smažíme velmi mírně a zvolna asi 5 minut. Poté vyjmeme a necháme okapat.Stejný postup opakujeme s cibulí.Vejce rozšleháme, osolíme a opepříme, přidáme brambory a cibuli, zlehka zamícháme. Omeletu vysokou cca 4 cm pečeme pozvolna na rozpálené vyšší pánvi s olejem, cca 10 minut z jedné strany, pak ještě z druhé strany krátce dopečeme.Hotovou tortillu krájíme na trojúhelníky nebo na kostky a jíme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu.

Gazpacho

5 plátků veky, 15 ml červeného vinného octa, 4 stroužky česneku, 1,5 salátové okurky, menší cibule, 1 zelenou papriku, konzerva loupaných krájených rajčat, 100 ml olivového oleje, sůl, čerstvě mletý pepř
vložka do polévky : 0,5 salátové okurky, zelená paprika, 8 plátků veky bez kůrky, olivový olej
Neloupanou salátovou okurku, cibuli a česnek nakrájíme najemno, vložíme do mísy, přidáme drcená rajčata a olej. Směs osolíme, opepříme, rozmixujeme a dochutíme octem. Polévku zakryjeme a chladíme alespoň 2 hodiny.Na vložku do polévky podélně rozpůlíme zbývající okurku a semena odstraníme lžící. Okurku a papriku nakrájíme na kostičky. Plátky veky nakrájíme také na kostičky a opečeme je na olivovém oleji. Polévku rozdělíme na dobře vychlazené talíře. Vložku podáváme odděleně, aby si ji mohl nabrat každý podle chuti. Tip: Polévku můžeme podávat s 2 nebo 3 kostkami ledu. Pro barevnou pestrost můžeme jako vložku přidat také červenou papriku. 

Karotko citrónová polévka

750 g karotky, citrón, limetka, 80 g třtinového cukru, 50 g másla, 100 ml bílého vína, 750 ml vody, sůl, muškátový oříšek mletý, pepř
Karotku nakrájíme na kousky a orestujeme ji na másle, přidáme kůru a šťávu z citrónu a limetky, cukr a necháme zkaramelizovat, zalijeme vínem a necháme krátce svařit, zalijeme vodou a povaříme 15-20 minut.Uvařenou karotku rozmixujeme, dochutíme solí, muškátovým oříškem a pepřem. V případě potřeby polévku zředíme vodou nebo naopak zahustíme instantní jíškou.

Ruský boršč

250 g hovězí kližky, 250 g hovězího předního s kostí, 250 g vepřové plece, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 5 lístků bobkového listu, cibule, 50 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele, 150 g hlávkového zelí, velká brambora, 2 ks vařené červené řepy, 400 g krájených rajčat (1 konzerva), 100 g slaniny, 2 PL sladké mleté papriky, citron (nebo vinný ocet), kysaná smetana, sůl, pepř 

Maso zalijeme dostatečným množstvím studené vody, cca 2,5 l, přidáme koření, osolíme a přivedeme k varu, plamen zmírníme na minimum a necháme táhnout (mírně pobublávat) asi dvě hodiny. Během varu sbíráme z hladiny polévky vzniklou pěnu.Špek a zeleninu nakrájíme na kostičky.Špek orestujeme, jakmile pustí tuk, přidáme zeleninu, orestujeme, přidáme konzervu krájených rajčat i se šťávou, ochutíme mletou paprikou a zarestujeme.Z vývaru vyjmeme vařené maso, které nakrájíme na kostičky a vrátíme do vývaru společně se zeleninou a vařenou, na kostičky pokrájenou červenou řepou, společně provaříme asi 15 minut, dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou nebo trochou octa.Boršč podáváme s kysanou smetanou. 

Banánový koktejl

2 - 3 banány, ½ l mléka,lžička vanilkového cukru, podle vyzrálosti ovoce jemný třtinový nebo krupicový cukr
Banány vložíme do mixéru, přidáme mléko a vanilkový cukr, popřípadě krystalaový cukr, dobře rozmixujeme a ihned podáváme ve sklenkách ozdobených ovocem.

Jahody z z kozím syrem

400 g čerstvých jahod, 100 g kozího sýra, svazek rucolly, 50 g aceta balsamica, 50 g medu, 4 malé kopečky jahodového (malinového) sorbetu, snítka máty na ozdobení
Omyjeme listový salát rucollu a necháme okapat.Jahody nakrájíme na měsíčky a poklademe je do talíře na lístky rucolly.Kozí sýr nakrájíme na měsíčky (nebo jej jen tak lehce potrháme) a poklademe na jahody.Aceto balsamico vyšleháme s medem a pokapeme jím jahody.Přidáme kopeček sorbetu a ozdobíme mátou.

Opilé švestky v pomerančovém karamelu

500 g čerstvých švestek, 100 g cukru krupice, 0,3 l šťávy z čerstvých pomerančů nebo pomerančového džusu,0,05 l rumu, špetka mletého kardamomu, 4 kopečky vanilkové zmrzliny, lístečky máty nebo meduňky na ozdobení
Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. V kastrůlku rozpustíme cukr na karamel a zalijeme šťávou z pomerančů a rumem, přidáme kardamon a necháme vyvařit do zhoustnutí, přidáme půlky švestek, promícháme a necháme vychladit.Podáváme s kopečkem vanilkové zmrzliny a zdobíme mátou.

Hroznové víno s vinnou pěnou

600 g modrých hroznů, 2 citróny, 8 žloutků, 100 g cukru krystal, 160 ml Martinni Bianco, meduňka nebo máta na ozdobení
Hrozny omyjeme a necháme okapat, podélně je rozpůlíme, odstraníme zrníčka a rozdělíme je do misek. Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Citrony dobře omyjeme, budeme používat jejich šťávu i kůru.Žloutky, cukr, dezertní víno, citrónovou kůru z jednoho citronu a šťávu ze dvou citronů promícháme v nádobě, nejlépe v nerezové míse, kterou vložíme do vodní lázně (hrnec s horkou vodou; voda se však nesmí vařit!). Tuto směs šleháme nad vodní lázní tak dlouho, až je hmota hustá a nadýchaná, cca 5 minut. Pěnou přeléváme hrozny, zdobíme mátou nebo meduňkou.

Staročeské lívance

lívancové těsto : 250 g hladké mouky, 25 g droždí, vejce, 300 ml mléka, 20 g vanilkového cukru, 50 g plátkovaných madlí, špetka soli, olej na smažení,
ovocná směs : 400 g čerstvého nebo mraženého lesního ovoce, 50 g cukr krupice, 2 dcl šlehačky ke šlehání, kávová lžička mleté skořice
Droždí pokojové teploty dáme do mísy a protřeme s cukrem, jakmile zřídne, přidáme teplé mléko /max 70°C!), mouku, vejce, sůl, vanilkový cukr, plátky mandlí a vypracujeme těsto, které necháme v nádobě přikryté utěrkou asi půl hodiny kynout.Na lívanečníku pečeme na oleji lívance dozlatova z obou stran. Šlehačku ušleháme spolu se skořicí.Lesní ovoce prohřejeme v rendlíku s cukrem a prokládáme jím hotové lívance, zdobíme skořicovou šlehačkou, můžeme ozdobit meduňkou či mátou.

Flambované ovoce

200 g jablek, 200 g hrušek, 200 g hroznového vína, 100 g vlašských ořechů, 2 balíčky skořicového cukru, 80 g másla, 150 ml slivovice či jiného destilátu, 250 ml šlehačky na šlehání
Očištěné jablka a hrušky nakrájíme na osminky, hroznové víno rozpůlíme a odstraníme jadýrka. Ovoce rozložíme po porcích do kapes z alobalu, poklademe plátky másla, nasekanými ořechy, zasypeme skořicovým cukrem a necháme důkladně prohřát. Jakmile je ovoce teplé, změkne a začne se opékat, zalijeme ho pálenkou, rychle zapálíme a flambujeme, ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a ihned podáváme.

Grilovaná jablka s tvarohem

2 velká jablka, 40 g másla, 2 KL mleté skořice, citrónová kůra z ½ citronu, citrónová šťáva z ½ citronu, 200 g měkkého tvarohu, 40 g moučkového cukru, 50 g rozinek, 4 KL medu
Tvaroh smícháme s cukrem, rozinkami, citrónovou kůrou a citrónovou šťávou. Jablka rozpůlíme napříč (jako na Vánoce, když z jaderníku chceme vytvořit hvězdičku), odstraníme jádřince a položíme na gril (nejprve rozkrojenou stranou, pak stranou se slupkou), po opečení vložíme do důlku kousek másla a posypeme skořicí . Jakmile se máslo rozpustí, sejmeme z grilu a na talířku plníme jablka tvarohem, pokapeme medem, zdobit můžeme mátou nebo meduňkou.

Skořicové koblížky s jahodami

koblížky : 25 g droždí, 45 g moučkového cukru, 220 ml vlažného mléka, 2 žloutky, 400 g polohrubé mouky, citrón na citrónovou kůru, lžička soli, 100 g skořicového cukr na obalení
ovoce : 500 g jahod (čerstvých nebo mražených), 80 g moučkového cukru, snítka máty
jogurtová pěna : 200 g bílého jogurtu, 250 g rostlinné šlehačky, 50 g moučkového cukru, vanilkový cukr, ½ vanilkového lusku, kůra z jednoho citrónu

Droždí rozmícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu mouky a vymícháme kvásek, který necháme vykynout. Vykynutý kvásek promícháme se zbylými surovinami (žloutky, mouka, vlažné mléko, citrónová kůra, sůl a cukr) v kypré těstíčko a necháme cca 30 minut vykynout. Po vykynutí vyválíme na 2 cm vysoký plát a kulatou formičkou o průměr cca 4,5 cm vykrajujeme mini koblížky, chvilku je necháme odpočinout a smažíme v oleji z obou stran, krátce necháme okapat na papírovém ubrousku a ještě teplé obalujeme ve skořicovém cukru.Jahody nakrájíme na kostičky, promícháme s moučkovým cukrem, popřípadě sekanou mátou.Smetanu vyšleháme do tuha společně s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a vanilkou, dobře promícháme s jogurtem a necháme vychladit. Na talíř servírujeme kobližky a kopeček jahod s jogurtovou pěnou.

Ovocný špíz s povidlovou omáčkou

200 g jablek, 200 g hrušek, 100 g sušených švestek, 100 g sušených meruněk, 80 g másla, lžičky mleté skořice, 50 g sekaných vlašských ořechů, 200 g švestkových povidel, 50 g medu, 100 ml vody, 40 ml rumu tuzemák, citron (použijeme kůru i šťávu), lžička mletého zázvoru, 100 g smetany na šlehání, mletá skořice na posypání
Jablka a hrušky očistíme a nakrájíme na větší kousky, které napícháme na špejle střídavě se sušenými švestkami a meruňkami.V pánvi přepustíme máslo, vložíme na něj špízy a prudce ze všech stran opečeme, stáhneme plamen, přidáme skořici a necháme společně krátce orestovat.V druhé pánvi opražíme vlašské ořechy, přidáme povidla, med a zalijeme vodou, přidáme rum, zázvor, šťávu a kůru z citrónu a vše společně krátce povaříme do krémové konzistence.Špízy podáváme s vyšlehanou šlehačkou a lehce posypeme skořicí.

Zamilované jahody v mátovém želé

400 g čerstvých jahod, sáček červeného dortového želé, svazeček máty, 80 g krystalového cukru, 150 g zakysané smetany, kůra z jednoho pomeranče, kůra z jednoho citrónu
Jahody nakrájíme na měsíčky a vložíme do pohárů či skleněných mističek. Dortové želé připravíme podle návodu, přidáme cukr, ještě do vlažného vmícháme nasekanou mátu a zalijeme jím jahody a necháme ztuhnout. Podávat můžeme se lžící zakysané smetany, posypané nudličkami kůry z dobře omytého pomeranče a citrónu. 

Caipirinha

limetka, 4 cl brazilského rumu Cachaca, polévková lžíce třtinového cukru, ledová tříšť, brčko
Limetku rozkrájíme alespoň na čtvrtinky, vložíme do sklenice (nižší a širší, typu whiskovky), zasypeme třtinovým cukrem a společně rozmačkáme a vytvoříme homogenní směs, kterou zalijeme rumem a doplníme ledovou tříští. Nápoj se pije brčkem.

Vanilková omáčka

vanilkový pudink, 600 ml mléka, vanilkový lusk, 50 g cukru krupice, 20 g másla
Pudinkový prášek rozmícháme ve 150 ml studeného mléka, zbytek mléka osladíme, přidáme obsah vanilkového lusku a přivedeme téměř k varu. Za stálého míchání vlijeme pudink rozmíchaný ve studeném mléce, provaříme 2 minuty, stáhneme z ohně, přidáme máslo. Touto omáčkou poléváme knedlíky.

Tvarohové knedlíky s ovocem

2 žloutky, 80 g másla, 40 g cukru, 250 g měkkého tvarohu, 200 g polohrubé mouky, špetka soli, 200 g ovoce čerstvé, kompotované či mražené
Žloutky utřeme s cukrem, máslem a špetkou soli, po částech přimícháme tvaroh, postupně přidáváme mouku, až získáme vláčné těsto. Na pomoučeném vále vyválíme váleček, rozdělíme jej na stejné dílky, které plníme ovocem. Knedlíky vaříme 5 7 minut v mírně osolené vodě.

Velikonoční beránek

5 vajec, 200 g krupicového cukru, 200 g hladké mouky, 20 g másla, 20 g másla na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy 
Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme než těsto zchladne na pokojovou teplotu.Přimícháme prosátou mouku a rozpuštěné máslo, které má přibližně stejnou teplotu jako těsto. Hotové těsto vlijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy.Přiklopíme a pečeme 30 minut při 180°C, poté příkon tepla zmírníme a ještě 20 minut dopečeme při 160°C.

Šaldorfská pečínka

800 g vepřové krkovice s kostí, 1 kg brambor, 300 g cibule, palička česneku, dlaň majoránky, 40 g sušených hub, sůl, olej, snítka rozmarýnu nebo tymiánu
Plátky krkovice osolíme a opepříme, posypeme majoránkou a necháme uležet, nejlépe přes noc.Brambory nakrájené na jemné plátky a cibuli na měsíčky, promícháme s nasekaným česnekem, namočenými a scezenými sušenými houbami, solí a olejem. Tuto směs vložíme do kapes z alobalu (1 porce = 1 kapsa), navrch přidáme krkovici a snítku bylinek.Kapsy zabalíme a necháme grilovat cca 40 minut.

Krůtí játra na mangovém ragú

400 g krůtích jater, 50 g másla, mango, 50 g čerstvého zázvoru, 4 střiky Martini extra dry, 50 g kešu ořechů, sůl, bílý pepř, čerstvě mletý
Krůtí nebo husí játra očistíme, nakrájíme na porce, lehce zastříkneme Martini a necháme marinovat.Kešu oříšky na sucho opražíme.Mango oloupeme a nakrájíme na kostky, očištěný zázvor nakrájíme najemno.V pánvi rozpustíme máslo, orestujeme na něm jemně krájený zázvor a kostky manga, ochutíme solí a pepřem.Marinovaná játra prudce a krátce opečeme na másle z obou stran, ochutíme solí, pepřem a podáváme s mangem a kešu ořechy.

Segedín z uzeného kuřete

4 uzená kuřecí stehna, 2 cibule, lžíce kmínu, 3 lžíce sladké papriky, 400 ml vody, 400 g kysaného zelí, 200 ml smetany ke šlehání, olej, sůl, pepř
Z kuřecích stehen obereme maso a nakrájíme ho na hrubé kousky. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na oleji dozlatova společně s kmínem, přidáme sladkou papriku, krátce zpěníme a zalijeme vodou, přidáme maso a kysané zelí, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a povaříme cca 15 - 20 minut.Na závěr zjemníme smetanou a krátce provaříme. Podáváme nejlépe s chlebem.

12. října 2010

Paštika divoká, selská

játra 500 g, vepřové kotlety 300 g, bůček uzený 150 g, rohlík 3 ks, vejce 2 ks, tymián, jalovec, nové koření celé 2 zrnko, bobkový list,  sůl, cibule,  pepř celý 6 zrnka
Játra očistíme a na jemně nakrájené cibulce rychle zavřeme, uvnitř by měla zůstat krvavá. Vyjmeme na talíř a do šťávy nakrajíme rohlíky. Játra rozkrájíme vložíme do mixéru a rozmixujeme. Postupně přidáváme ostatní složky - rohlíky, vejce, koření- semleté nebo rozdrcené a sůl. Do velmi jemně umixované hmoty přidáme na kostičky nakrájené kotlety a uzený bůček. Vzniklou hmotu upravíme do šišky jako sekanou a zabalíme do několika alobalových vrstev /musí dobře těsnit/. V polovyhřáté troubě
pečeme zvolna cca 1 hodinu.

Plátky kuřecích prsou pečených se šalvějí na másle

kuřecí prsíčka 3500 g, sůl 10 g, olej stolní 200 g, šalvěj 10 g, pepř bílý 3 g, vývar telecí 500 g, šlehačka 200 ml, máslo moučné 50 g, chřest 625 g, máslo 50 g, čočka 500 g, cibule 100 g, sůl 20 g, citronová šťáva 40 g
Kuřecí prsa lehce prořízneme a naplníme snítkou čerstvé šalvěje.Osolíme, opepříme a opečeme.Telecí essenc zjemníme smetanou a zahustíme moučným máslem.Hotová kuřecí prsa chvíli pošírujeme v omáčce. Chřest ohřejeme na másle. Červenou čočku před přípravou není  nutno namáčet. Dále upravíme čočku obvyklým způsobem.

Pomazánka z tofu

sýr tofu 500 g, olej sojový 60 g, citronová šťáva 70 g, česnek 10 g, slunečnice 30 g,sójová omáčka 30 g
Tofu rozmixujeme s ostatními přísadami. Přidáme drobně nasekaná semínka. Můžeme dochutit dle vlastní chuti . Takto připravená pomazánka vydrží v lednici 4 dny.

Salát z mladých fazolek

fazolky 500 g, citron, sůl, olej, pepř bílý, petržel zelená
Fazolky očistíme, omyjeme a dáme vařit do horké osolené vody. Vaříme bez pokličky, aby si fazolky zachovaly zelenou barvu. Slijeme, necháme vychladnout, pokrájíme a dáme na salátovou misu. Zálivku připravíme z citronu, oleje, soli a pepře. Jednotlivé porce posypeme drobně nasekanou petrželkou nebo saturejkou.

Smažené krevety a kousky zeleniny v hladkém těstíčku

krevety 200 g, treska bílá 200 g, cibule 220 g, lilek 200 g, brambory 220 g, žampiony 210 g, paprika 250 g, olej 500 g, žloutek 2 ks, voda 100 ml, mouka hladká 100 g
omáčka : víno mirin 30 g, sójová omáčka 54 g, zázvor 3 g, stock dashi 100 ml, petrželka nať 10 g
Garnelky oloupeme a vyčistíme.Tresku nakrájíme. Zeleninu očistíme a vše nakrájíme na silné proužky.Žloutky smícháme s ledovou vodou a moukou a chvíli šleháme. Ryby a zeleninu necháme chvíli v těstě proležet a smažíme v horkém oleji.(cca 170 st.C) Po usmažení vše necháme okapat na papíru. Omáčku vyrobíme z teplého dashi a ostatních ingrediencí. Vše dobře promícháme a necháme vychladnout. Při servisu zdobíme sekanou petrželkou.

Sýrová polévka

voda 1 l, sýr tavený se šunkou, brambory 4 ks, pažitka, vegeta, máslo 10 dkg, mouka hladká 2 lžíce, sůl
Do vody dáme na kostičky nakrájené brambory a tavený sýr (může být i jiný např. se zeleninou a pod.) vaříme až jsou brambory měkké a sýr rozpuštěn.Pak uděláme zasmašku z másla a hl. mouky do růžova zalijeme trochou vody a vlijeme do polévky.Přidáme pažitku a dochutíme vegetou.

Špenátové nudle s plátky uzeného lososa

špenátové nudle 500 g, losos 300 g, máslo 200 g, mouka hladká 50 g, smetana 300 g, citronová šťáva 80 g, kopr 150 g, parmazán 150 g
Máslovou jíšku rozředíme smetanou, přidáme plátky uzeného lososa pokrájeného na čtverečky o rozměru 3 x 3 cm a široké vařené špenátové nudle. Lehce promícháme a nudle obalíme omáčkou. Přihustíme strouhaným parmezánem a servírujeme ozdobené koprem a fleuronkou.

Špenátové nudle se smetanovou omáčkou a s hříbky

špenátové nudle 500 g, olej stolní 100 g, mléko 500 g, hříbky 500 g, citronová šťáva 80 g, pepř bílý 10 g, smetana 250 g, parmazán 200 g, žloutek 10 ks
Do vařícího mléka dejte hlavičky hříbků nebo větší hříbky rozpůlené. Ochuťte solí a bílým pepřem, pokud je potřeba trochou citronové šťávy. Po 3 - 5 minutách sundejte z ohně na polovinu a přidejte smetanu se sýrem a žloutkem. Špenátové nudle uvařte ve vodě a po uvaření přidejte k omáčce. Uvařené nudle obalené hustší omáčkou s hříbky. Pokrm nesmí plavat v omáčce. Je zahuštěn pouze parmezánem a žloutky.