7. prosince 2011

Bábovičky z mechového piškotu

450 g polohrubé mouky, 300 g pískového cukru, 250 g másla, 4 žloutky,vanilkový pudink, balíček kypřícího prášku,1/4 l mléka, šťáva a kůra z 0,5 citronu,tuk na vymazání formiček,jemná strouhanka na vysypání formiček

Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme citronovou šťávu a strouhanou kůru. Po lžících přidáváme střídavě mléko a mouku prosátou s pudinkem a kypřícím práškem. Nakonec lehkým obracením vmícháme tuhý sníh ze 4 bílků. Těsto plníme do vymaštěných a vysypaných formiček, rozetřeme od středu ke krajům a pečeme v předehřáté troubě při mírné teplotě. Vychladlé bábovičky vyklopíme a posypeme vanilkovým cukrem. Zůstávají vláčné a chutné delší dobu.

Bábovička pro zamilované

85 g čokolády na vaření,85 g másla,vanilkový lusk,3 celá vejce,2 žloutky,6 PL cukru moučka,3 PL hladké mouky,tuk na vymazání formiček,lístky máty na ozdobení,čerstvé jahody,jogurt,šlehačka nebo zakysaná smetana
Čokoládu nalámeme na kousky, vložíme na misku umístěnou nad vodní lázní a přidáme k ní stejné množství másla. Trochu rozpuštěné čokolády si necháme na zdobení talíře. Do mísy rozklepneme tři celá vejce, přidáme žloutky, cukr a vanilku a vše dohromady promícháme. Přisypeme trochu proseté mouky a při nízkých otáčkách šlehače pomalu vmícháváme do čokoládové směsi. Připravenou směsí naplníme vymazané kovové bábovičky (asi 1 cm pod okraj). Pečeme v troubě při 200° C asi 6 minut. Vyklopíme na talíř a můžeme posypat moučkovým cukrem.
Tip:Zdobíme šlehačkou, jogurtem nebo smetanou, jahodami a lístky čerstvé máty.

Barevná bábovka

250 g pomazánkového másla, 200 g pískového cukru, balíček vanilinového cukru, 2 vejce, 200 g polohrubé mouky, balíček kypřícího prášku do pečiva, kandované ovoce a čokoláda, tuk na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy
Pomazánkové máslo utřeme s vanilinovým cukrem do pěny. Vmícháme vejce a prosátou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme na kostičky pokrájené kandované ovoce a čokoládu (nebo použijeme Studentskou pečeť). Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy, vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme.Vychladlou bábovku pocukrujeme nebo přelijeme čokoládovou polevou.

Banánová bábovka podle tetičky

400 polohrubé mouky,4 středně velké banány,250 g cukru,100 g másla,3 vejce,prášek do pečiva,8 lžic smetany,10 g tuku, strouhanka, kokos,rum nebo citronová šťáva,šálek čokoládové polevy
Máslo utřeme s cukrem a žloutky, mouku smícháme s práškem do pečiva a banány si rozmačkáme či rozmixujeme. Do utřeného másla postupně vmícháváme banány a mouku a střídavě přidáváme smetanu. Z bílků si ušleháme pevný sníh a opatrně nakonec vmícháme. Formu na bábovku si vymažeme tukem a vysypeme strouhankou a naplníme těstem. Bábovku pečeme pozvolna cca 45-60 minut. Hotovou ji vyklopíme na mřížku a propíchneme špejlí na několika místech, do kterých kápneme rum nebo citronovou šťávu. Nakonec celou bábovku polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.

Bábovka ze spařených žloutků

3 žloutky,sníh ze 3 bílků, 180 g cukr písek,6 pol. lžic vařící vody,200 g oleje,1/4 prášku do pečiva,200 g polohrubá výběrové mouky,1 pol. lžíce hladké mouky1 pol. lžíce kakaa
Šleháme v elektrickem šlehači žloutky , zalejeme vařící vodou a hned dosypeme cukrem. Šleháme asi 10- 15 min., přidáme olej a bez šlehání přidáváme mouku s práškem do pečiva a sníh. 2/3 těsta dáme do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy. Do 1/3 dáme kakao rozmíchané ve vodě. Pečeme v nevyhřáté troubě asi 40 min. při 200 st.C

Babovka z pohankové mouky

4 vejce,250 g pohankové mouky,250 g cukru,prášek do pečiva,1/4 l smetany (nebo 125 ml oleje a 125 ml mléka)
Cukr a vejce ušleháme do pěny (až je víc jak dvojnásobný obsah). Pak všleháme smetanu a nakonec mouku smíchanou s práškem.Pečeme ve vymazané, vysypané formě, na 220° asi 35 minut.

Babiččina bábovka

3 vejce,120 g tuku (nejlépe Heru),150 g cukru krupice,250 g polohrubé mouky,190 ml mléka,vanilinový cukr,1/3 prášku do pečiva,kakao,3 PL rumu
Změklý tuk našlehat s cukrem a vanilinovým cukrem, postupně přidat žloutky a rum (není nutný) a našlehat do pěny. Střídavě přidávat mouku a mléko (mělo by mít pokojovou teplotu). Jako poslední přidat hrstičku mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušlehat tuhý sníh a opatrně vmíchat do těsta. Na dno bábovkové formy nalít cca 2/3 těsta, zbytek obarvit kakaem, nalít navrch a zlehka promíchat, aby se těsta promísila a udělala mramorový vzor.Péct v předehřáté troubě při 170°C cca 35 - 45 minut podle trouby.Toto množství je na malou formu.


Baalova bábovka

0,5 kg polohrubé mouky,10 velkých lžic cukru,0,5 hery,2 vejce,prášek do pečiva,vanilkový cukr,hrnek mlíka ,mastný papír od másla
Všechny suroviny smícháme a vytvoříme těsto. Troubu zapneme na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme papírem od másla a nalejeme tam těsto.Pečeme 70 min.

Černá bábovka

kvásek : 4 lžíce vlažné vody,balíček suchých kvasnic (7 g),lžíce cukru,4 lžíce mouky
těsto : 110 g másla,8 lžic cukru,60 g modrého pomletého máku,2 žloutky,4 vejce,vanilkový cukr,110 g tmavé nastrouhané čokolády,lžička mleté skořice,0,5 lžičky mletých hřebíčků,lžíce medu,nastrouhaná kůra z 0,5 citronu,1,5 hrnku polohrubé mouky, 0,5 lžičky soli



Připravit kvásek a nechat jej po 30 min. vzejít.
Těsto : Všechny ingredience musí být pokojové teploty. Našlehat máslo s cukrem do lehka. Postupně dovnitř zašlehávat žloutky a vejce. Vmíchat dovnitř mák, čokoládu, skořici, kůru a med.Zamíchat dovnitř prosátou mouku se solí. Přidat kvásek a dobře ho vpracovat do hladka.Naplnit vymaštěnou bábovkovou formu a přikryté nechat nakynout, asi po 1,5 hodiny. Předehřát troubu na 230°C a péct po 20 min. do tmavohněda. Potom snížit teplotu na 180°C a dále péct, až je bábovka hotová (vyzkoušet špejlí). Vyklopit a nechat úplně vystydnou. Před podáváním pocukrovat.

Šlehačková bábovka

4 vejce,1,5 skleničky krystalového cukru,3 skleničky polohrubé mouky,1/4 l šlehačky, vanilkový cukr,prášek do pečiva,/1 sklenička = 1 dcl/
Dobře utřeme celá vejce s cukrem. Vmícháme šlehačku, polohrubou mouku s práškem do pečiva a vanilkový cukr.Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Pečeme zvolna cca 3/4 hodiny při 180 °C.

5. prosince 2011

Drůbeží bramborový dort

500 g drůbeží sekané, 100 g strouhanky, 1 vejce, 1 dl mléka (i více), cibule, pepř, sůl

Maso smícháme se strouhankou zvlhčenou mlékem, rozšlehaným vejcem, nastrouhanou cibulí, okořeníme a dáme do vymazané dortové formy (nejlépe teflonové). Pečeme asi 30 minut. Sekanou posypeme 350 g nastrouhaných syrových brambor (na nudličky), 100 g tvrdého sýra a zapékáme dalších 15 minut. Podáváme obložené zeleninou.

Zapékané brambory se zelím a masem

750 g uvařených brambor, 500 g kysaného zelí, 2 cibule, 500 g mletého masa, vejce, 4 lžíce mléka, 2-4 stroužky česneku, mletý pepř, sůl

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku. Přidáme okapané, překrájené zelí, mírně podlijeme vodou a podusíme pod pokličkou. Mleté maso promícháme s 1 nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, osolíme a opepříme. Pekáč vymažeme tukem, rozetřeme mleté maso,na maso rozložíme podušené zelí a pokryjeme na kolečka nakrájenými brambory. Vrstvy ještě jednou opakujeme a v horké troubě 10 minut zapečeme.Zalijeme vejcem rozšlehaným v mléce a zapékáme asi 45 minut.

Biftek s broskví a sýrem

500 g mletého hovězího masa, 50 g strouhaného tvrdého sýra,  vejce, lžíce oleje, lžíce strouhanky, sůl, pepř, muškátový květ a oříšek 
Vše dobře promícháme a tvoříme bifteky, které po obou stranách upečeme. Těsně před dopečením poklademe bifteky polovinou kompotované broskve nebo rajčete a plátkem sýra. Necháme zapéct v troubě.

Čevabčiči s tajemstvím

300 g mletého masa, 100 g vařené rýže, cibule, 2 stroužky česneku, lžička hořčice, gril. koření, pepř, sůl, hl. mouka, 100 g tvrdého sýra

Maso smícháme s rýží, cibulí, rozetřeným česnekem, hořčicí, kořením a solí. Promícháme, tvarujeme placičky, do kterých vložíme hranolek tvrdého sýra. Vytvarujeme válečky a zvolna opékáme po všech stranách. Podáváme s tatarskou nebo jinou pikantní omáčkou. Tvrdý sýr můžeme nahradit salámem, párkem, paprikou. 

Smažene zavitky z mleteho masa

K mletému masu přidáme 2 vařené nastrouhané brambory, namočenou a vymačkanou žemli, vejce. Osolíme, opepříme a tvarujeme placičky. Na každou položíme kousek vařeného vejce (osminku), 2-3 nudličky kapie, proužek slaniny. Svineme, omočíme v rozšlehaném vejci, strouhance a usmažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Mozeček z mleteho masa

Na slanině zpěníme cibuli, vložíme mleté maso. Osolíme, přidáme drcený kmín, trochu pepře a málo podlijeme. Opékáme za častého míchání, aby se maso neslepilo. Do vysmahnutého vmícháme vejce

Karbanátky z uzeného masa

200 g vařeného uzeného masa, 250 g vařených brambor, 2 vejce, 2 lžíce mléka, strouhanka, pepř, sůl

Maso a brambory umeleme na masovém strojku, přidáme žloutky, osolíme, opepříme, promícháme. Tvarujeme karbanátky, které obalujeme v rozšlehaných bílcích nastavených mlékem a ve strouhance. Smažíme v rozpáleném tuku dozlatova.

Masové toasty

350 g mletého masa, cibule, 3 lžíce rajčatového protlaku, 100 g sterilované kapie, 2 feferonky (nebo chilli koření), mletá sladká paprika, mletý pepř, sůl

Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, vmícháme mletou papriku, mleté maso, několik lžic vody a dusíme do změknutí masa. Přidáme pokrájenou kapii, protlak, pepř, sůl a rozsekané 2 feferonky. Plátky veky opečeme po obou stranách, potřeme horkou pomazánkou, posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme kroužky cibule, kousky kapie a zelenou petrželkou.

Smažené vepřové kuličky

1 kg mletého vepřového masa, vejce, 5 lžic hladké mouky, menší cibule, 2 dl vody,mletý pepř, sůl. 
Maso smícháme s vejcem, moukou, drobně nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme. Promícháme s vodou a vytvarujeme asi 25 menších kuliček. Usmažíme. Podáváme s bramborovou kaší a salátem.

Šišky v zeli

Z ochuceného mletého masa vytvarujeme šišky a opečeme na tuku. Přidáme kousek nakrájené slaniny nebo špeku a kyselé zelí. Společně dusíme, až je zelí měkké. Dochutíme trochou kečupu, sójové omáčky a opepříme. Velice chutná s chlebem.