20. února 2012

Těstovinový salát s tuňákem

konzerva tuňáku v tomatě, 1/4 balíčku těstovin, 0,5 červené papriky (i jiné), 5 sherry rajčat, 1 - 2 růžičky květáku, 2 ředkvičky, 1/3 ledového salátu, jarní cibulka, sůl.

V osolené vodě uvaříme květák na skus, v této  vodě můžeme pak uvařit i těstoviny. Během vaření si na- krájíme zeleninu a dáme do misky, přidáme těstoviny a vychladlý květák rozdělaný na malé růžičky. Na-konec přidáme celou konzervu tuňáka v tomatě, do-chutíme, zamícháme a podáváme.

Gurmánský salát s hermelínem

4 hrsti směsi list. salátů (ledový, čekanka rukola) , větší hermelín, cca 4 lžíce brusinkového kompotu.

Směs trhaných listových salátů koupit nebo z toho co máme doma rozdělit na misky. Hermelín nakrájet na malé dílky, ale neoddělovat – nechat kulatý jak je jen rozkrájený - přendat na talířek a na 30 sekund (ne víc!) dát do mikrovlnky aby "povolil" (lze i na grilu), čas je třeba hlídat, hermelín se má začít táhnout, ale ne tect!) - pak jednotlivé malé dílky rozdělujeme na saláty a nakonec každou porci pokapeme brusinkami a promícháme. 

Mrkvový šalát

mrkev, cibule, kyselé okurky, kysaná smetana nebo smetanový jogurt či majolka, sůl 
příloha : vařené brambory a vinná klobása, řízek nebo smažený sýr anebo vařený či smažený květák atp
Mrkev jemně nastrouháme, jemně pokrájíme cibulku a nakrájíme kyselou okurku; přidáme kysanou sme-tanu - musí to být řídké asi jako tatarka - posolíme a dostatečně smícháme.

Lyonský salát

salát (hlávkový nebo ledový), olej, ocet, cukr, sůl, pepř, hořčice, vařené vejce, česnek, angl. slanina

Uvaříme vejce, salát natrháme na kousky, uděláme zálivku: olej (asi 100 ml), ocet, cukr, sůl, pepř, asi 2 lžíce hořčice, vejce nakrájené na kostičky (nejlépe kráječem), česnek (asi 2-3 stroužky). Zálivku promí-cháme se salátem. Na pánvi orestujeme anglickou slaninu, kterou teplou nalijeme na salát a podáváme.

Čínský salát z hlávkového zelí

bílé hlávkové zelí, cibule, sterilovaná červená kapie, houba "Jídašovo ucho", kmín, čínské koření, sůl, olej, citronová šťáva-všechno dáváno od oka

Bílé zelí nakrájené na kostičky dáme do hrnce, za-lijeme vodou, osolíme a necháme jen chvilku projít varem (asi 2 minuty); poté slijeme. Mezitím  nakrá-jíme nadrobno cibuli, dáme orestovat na pánev a když trochu zhnědne, přidáme pokrájenou kapii, kmín, najemno rozsekané houby (už předtím zalité vařící vodou a ponechané do změknutí) a čínské koření – vše chviličku prohřejeme. Nakonec přidáme trošku citrónové šťávy a směs smícháme se slitým zelím. Podle potřeby dosolíme a necháme v chladu uležet.

Labužnický salát se syrem a porkem

150 g eidamu, pórek, 400 g junior, pepř, sůl, bílý jogurt, majolka, citrónová šťáva.
Eidam a junior nakrájené na kostičky a pórek na kolečka smícháme půl na půl s majolkou a jogurtem. Podle chuti přidáme pár kapek citrónové šťávy a dáme vychladit.

Rumcajs salát

150 g Gothaj, velká cibule, 3 kyselé okurky, 2 lžíce majolky
dresing: 2 lžičky oleje, 2 lžičky cukru, 2 lžičky plnotučné hořčice, lžička sójové omáčky, lžička worchestru.

Nejprve připravíme dresing tak, že vše dáme do kastrůlku, necháme spojit ingredience (nesmí se vařit), hned sundáme a necháme vychladnout. Mezi tím nakrájíme na kostičky salám, okurky a cibuli na proužky. Když je dresing vychladlý, mícháme ho s tím, co jsme nakrájeli a přidáme 2 lžíce majolky.Salát dochutíme solí a pepřem. Necháme vychladit.

Letní salát s ananasem

0,5 pekingské zelí, okurka, 10 cherry rajčat, 4 vejce, eidam, šunkový salám, malý ananasový kompot, majolka (cca polovina sklenky ne víc), sůl, pepř.
Nakrájíme pekingské zelí do misky, přidáme kousky rajčat, vajec natvrdo, okurku, kostičky eidamu a salámu. Přidáme okapaný na kousky pokrájený ananasový kompot. Osolíme, opepříme, nakonec vmícháme majolku a je to hotové.

Italský salát

5 velkých rajčat, tuňák v plechovce (v oleji nebo ve vlastní šťávě - výborný je i se zeleninou), sáček oliv s papričkami, 20 dkg šunky, 20 dkg sýru na strouhání, event. malá plechovka kukuřice

Rajčata, šunku i olivy nakrájíme na kostičky, šťávu z oliv přidáme do misky, přidáme tuňáka a nastrou-haný sýr. To je vše. Výborný je s tmavým pečivem. Sůl ani jiná ochucovadla nepřidávejte, šťáva z oliv je výrazná a přidáte-li tuňáka v oleji, tak už není potřeba nic - pokud dáte ve vlastní šťávě, přikáp-něte trochu olivového oleje.

Salát k večeři

6 vajec natvrdo, 4 větší pevná rajčata,salátová okurka, ředkvičky, 2 jarní cibulky nebo menší cibule (může být i červená nebo pórek), 3 tenké párky nebo kus šunky -  junioru, 100 g tvrdého sýra, sůl;
dresing : 2 bílé jogurty (celkem 300 g), 200 g majonézy, 2 lžíce plnotučné hořčice,  pepř, 2 lžíce worchestrové omáčky. 
Vejce na proužky, ostatní na malé kousíčky, sýr nastrouhat. Vše "co dům dal" smícháme (dresing, vajíčka a cibulku nevynechávat) a dáme chladit.