11. června 2010

Žralok smažený z Biarritz

čerstvé žampióny, žraločí maso, máslo, hladká mouka, mléko, sůl, krupice, vaječné žloutky, citrónová šťáva, bílá veka, slunečnicový olej
Žampióny oloupeme, nakrájíme najemno, osolíme a podusíme na másle. Zahustíme bešamelovou omáčkou připravenou z mouky, másla a teplého mléka zakápnutou troškou citrónové šťávy. Žraločí řízky nakrájíme na malé, ale vyšší řízky. Do každého podélně vyřízneme kapsu, kterou naplníme dušenými žampióny s bešamelem. Uzavřeme jehlou nebo párátky a osolíme. Potíráme hustou omáčkou z krupice rozvařené v teplém mléce a mimo tepelný zdroj vmíchanými žloutky a obalujeme ve vláčné nastrouhané vece. Usmažíme dozlatova na oleji. 

Žampiony plněné Nivou

40 dkg zampionů, 1 cibule, 20 dkg nivy, olej na vymazání
Na zpěněné cibulce podusíme rozkrájené nožičky žampionů, přidáme nastrouhanou nivu, zamícháme a odstavíme. Lehce vychladlou směsí naplníme hlavičky žampionů, které klademe do vymazaného pekáče. Zapečeme asi 20 minut.

Žampiony plněné mletým masem

250 g mletého masa, 400 g žampiónů, větší hrst strouhanky, větší hrst hladké mouky, 2 vejce, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, vejce, mouka, strouhanka na obalení, olej na smažení
Mleté maso smícháme s vajíčkem, kořením, moukou, strouhankou, prolisovaným česnekem. Dobře zamícháme. Hlavičky žampiónů oddělíme od nožiček a oloupeme. Plníme mletým masem, vznikají koule, které obalíme v trojobalu. Smažíme ve větším množství oleje, nejlépe fritujeme. Nožičky můžeme obalit v trojobalu a usmažit. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší.

Žampionový pamlsek

8 větších žampiónů, 20 dkg krájené slaniny, 3 vejce, sůl, kmín, pepř, mouka, strouhanka
Žampiony očistíme a vykrojime nožičky. Ze slaniny si oddělíme 4 plátky na zabalení žampionů. Zbytek slaniny pokrájíme na malé kostičky společně s nožičkami.Na pánvi orestujeme, okořeníme a přidáme 2 vejce. Takto připravenou směsí naplníme hlavičky žampionů. Přiložíme dvě k sobě a obalíme plátkem slaniny. Zajistíme párátky a obalíme v trojobalu. Smažíme do zlatova. Vhodná příloha brambory.

Žampionová pomazánka

0,5 kg žampionů, 2 ks sýr Hermelín, pepř mletý, 1 lžíce majonézy, olej
0,5 kg žampionů oloupat, rozkrájet na plátky podusit do měkka, okořenit pepřem a nechat vychladnout. K vychladlým žampionům přidat 2 nastrouhané Hermelíny a majonézu, vše promíchat. 

Žampionová polévka

7 žampionů, 1 cibule, 1 lžíce tuku, 5 hrnků vody, sůl, majoránka, pažitka
Oprané a oloupané žampiony pokrájíme do hrnce, přidáme jemně nasekanou cibuli a tuk. Osmažíme, osolíme a přidáme 5 hrnků vody. Vaříme asi 15 minut. Narůžovělou jíšku zalijeme studenou vodou a zahustíme jí vařící se polévku. Povaříme ještě 3-5 minut. Přidáme majoránku a před podáváním nasekanou pažitku. 

Žampionová omáčka

jedna plechovka žampionů, smetana do omáčky, těstoviny, provensálské koření, sůl, pálivá paprika, bujón osahující česnek a bylinky

Dáme 1/2 litru vody do hrnce, přidáme kostku s bujonem, necháme povařit. Přidáme žampiony, dodáme všechno koření a nalejeme smetanu do omáčky a necháme půl hodiny povařit. Je možno dle chuti eště přidat jeden bujon veproveho masa. Uvarime mezi tím těstoviny, posypeme je kořením na těstoviny a navrch nalejeme omáčku a podáváme.

Brambory s houbami a vuřty

1 kg brambor, 3 špekáčky, 250 ml kysané smetany, 30 g sušených hub, 1 vejce, 1 cibuli, 2 pol. lžíce oleje, 50 g másla, sůl, pepř, ml. paprika, petrželová nať
Brambory uvařte ve slupce, vychladlé oloupejte a nakrájejte na plátky. Polovinu množství rozložte do vymaštěné zapékací nádoby, osolte a posypejte petrželovou natí. Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte předem namočené houby, nakrájenou uzeninu, sůl, papriku, pepř a vše poduste. Směs rozložte na brambory a zakryjte zbylými bramborami. Povrch osolte, zakapejte rozpuštěným máslem a pečte asi 20 min. Potom polijte smetanou ušlehanou s vajíčkem, posypejte zbylou natí a dopečte. 

Bramborový salát s houbami

1000 g brambor uvařených ve slupce, 0,3 l nakládaných hub v octovém nálevu, 2 cibule, 3 nakládané okurky, 0,2 l husté kysané smetany, sůl, pepř
Oloupané brambory protlačíme kolečkem s ocelovými strunami, přidáme houby, cibuli a okurky - vše jemně nakrájené. Posolíme, opepříme, šetrně promícháme se smetanou a podáváme. 

Brambory s houbami

60 dkg brambor, 40 dkg čerstvých hub, 2 cibule, 2 bobkové listy
Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.Vložíme je do pekáče na tenkou vrstvu oleje, osolíme, posypeme rozemnutým bobkovým listem a navrch dáme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Pečeme chvíli ve vyhřáté troubě, pak poklademe nakrájenými houbami, přisolíme, opepříme, skropíme trochou oleje a dopečeme. 

Bramborové kapsy s houbami

na těsto : 800 g vařených brambor, 150 g hrubé mouky, 80 g krupice, 2 vejce, špetka sol, olej
na náplň : 80 g anglické slaniny, 2 cibule, 800 g čerstvých hub, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, mletý kmín, 2 vejce

Na kostičky nakrájíme slaninu a cibuli společně krátce orestujeme na rozpáleném oleji. Přisypeme nakrájené houby, krátce podusíme, ochutíme rozdrceným česnekem, soli, mletým pepřem a kmínem. Do směsi přidáme vejce, ještě chvíli vše dusíme a poté necháme vychladnout. Z najemno nastrouhaných brambor, hrubé mouky, krupice, jednoho vejce a soli zpracujeme těsto. necháme chvíli odležet a pak je rozválíme na plát silný asi 2 cm. Z plátu vykrajujeme kolečka o průměru 16-18 cm.Do středu každého kolečka vložíme asi dvě polévkové lžíce houbové náplpně, okraje potřeme zbylým rozšlehaným vajíčkem, přehneme a dobře přimáčkneme. Kapsy vložíme do pekáčku vytřeného olejem a pečeme při 170 stupních asi 25 minut.

Kapustník s houbami

250 g kysaného zelí, 10 g sušených hub, 50 g sušených švestek, 2 lžíce hladké mouky, mléko,nebo zakysaná smetena, cibule, olej, pepř, sůl, kmín, bobkový list, paprika sladká, hovězí vývar, může být i klobáska
Očištěné a předvařené houby smícháme s nakrájeným kysaným zelím a sušenými švestkami.Zalijeme litrem vývaru, přidáme kmín, pepř, bobkový list a vaříme. Zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce nebo zakysané smetaně a 10 minut povaříme. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahnemena oleji, přisypeme papriku a tuto směs přidáme do zelí. Krátce povaříme. Dle chuti možno přidat na kolečka nakrájenou klobásu.

Závitky ze žampiony

4 tenké hovězí plátky, sůl, pepř, plnotučná hořčice, 8 žampionů, 4 malé nožičky párků, 1 cibule, 4 plátky slaniny, olej, 4 kuličky černého pepře, 300 ml vývaru z kostky, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička másla

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Maso poklademe nejprve slaninou, na ni rozdělíme plátky žampionů, pak párek a tenké půlkolečko cibule. Plátky zavineme a sepneme masovými jehlami nebo ovážeme nití. Na rozpáleném oleji závitky zprudka ze všech stran orestujeme. Podlijeme je trochou vývaru, přidáme kuličky pepře, přikryjeme a v předehřáté troubě (elektrický sporák 180 °C/plyn stupeň 2) dusíme doměkka. Závitky občas obrátíme a podle potřeby podléváme. Měkké maso vyjmeme a udržuje v teple. Výpek zaprášíme moukou, vysmažíme na tuk a zalijeme zbylým vývarem. Přidáme dvě lžičky hořčice, prošleháme a při mírné teplotě 20 minut povaříme. Hotovou omáčku přecedíme na závitky, dochutíme solí a zjemníme lžičkou másla. Vše prohřejeme.

Houbové řízky

800 g tvrdsich hub, sul, 2 vejce, hladka mouka, strouhanka, sadlo nebo olej na smazeni
Dobre ocistene houby rozkrajime na silnejsi platky. Osolime je, obalime v mouce, rozmichanych vejcich a strouhance. V rozpalenem tuku je smazime z obou sran do ruzova.Podavame k nim varene brambory a tatarskou omacku. 

Šunkové kornouty zapečené se sýrem

250 g žampionů, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/8 l smetany, 1/8 l bílého vína, sůl a bílý pepř, 1 vejce, 8 plátků vařené šunky (cca 400 g), 2 malá rajčata, 75 g strouhaného ementálu, petrželka dle chuti

Žampiony nakrájené na plátky krátce osmahneme na másle a vyjmeme. Do rozehřátého tuku zamícháme mouku, doplníme bílým vínem a smetanou a uvaříme hustou omáčku. Odstavíme z plotny a ochutíme. Vmícháme žampiony a do omáčky rozkvedláme syrové vejce.Šunkové plátky položíme vedle sebe a rozdělíme na ně náplň. Srolujeme do kornoutků a vložíme do zapékací mísy. Ozdobíme plátky rajčat, mírně osolíme.Sýrem posypeme rajčata a šunkové kornoutky. Pokrm dáme do horního patra rozehřáté trouby (elektrická trouba 250°C, plyn stupeň 5-6) a zapékáme až se sýr rozpeče.

Žampiony ve vinném těstíčku

500 g čerstvých žampiónů, 1 dl mléka, 5-6 lžic bílého vína, 2 vejce, hladká mouka podle potřeby, sůl, olej na smažení, tatarská omáčka nebo ochucená majolka
Z vína, mléka, vajec, soli a mouky připravíme husté těstíčko jako na kapání. Osolené žampióny v něm máčíme a pak je smažíme v rozehřátém oleji dozlatova. Podáváme je s brambory a poléváme tatarskou omáčkou nebo majolkou. 

Rybí filé s houbovou omáčkou

600 g rybího filé, 1 citron, 1 dl suchého bílého vína, 150 g žampiónů, olej, 2 dl kysané smetany, 1 cibule, mletý černý pepř, sůl, 1 lž hořčice, petrželová nať
Omyté rybí filé pokapeme citrónovou šťávou rozmíchanou se solí a necháme na chladném místě 30 min. Potom dáme do hrnce, podlijeme vínem a dusíme do měkka. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme houby, osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Nakonec zahustíme smetanou rozmíchanou s moukou a hořčicí. Posypeme natí a několik minut povaříme. Filé podáváme politou omáčkou a s vařenými brambory posypanými natí. 

Roštenky z bedel

10 klobouků menších bedel (masáků, holubinek, ryzců), 1 dcl oleje nebo sádla, 1 cibule, lžička papriky, 50 g kořenové zeleniny, masox nebo vývar
Klobouky hub rychle osmahneme po obou stranách na oleji.Trochu vychladlé osolíme a obalíme v hladké mouce. Mezitím osmahneme cibulku s paprikou. Klobouky narovnáme do pekáčku, můžeme přidat na drobno nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme dusit asi půl hodiny v troubě. Občas můžeme podlít vývarem. Jako příloha se hodí špagety nebo rýže.

Plnený Hermelín brusnicovou zmesi

4 hermelíny, brusinky, 100 g žampionů, 100 g dušené vepřové šunky, malá bílá cibulka, muškátový oříšek, bílý pepř, sůl, petrželka, kondenzované mléko, 50 ml světlého piva, mouka, 1 vejce, strouhanka, olej na smažení, brambory

Na oleji necháme zesklovatět drobně nasekanou cibulku a promícháme s jemně pokrájenými žampiony. Krátce podusíme a přidáme pokrájenou šunku. Nakonec do směsi vmícháme lžíci brusinek a necháme vychladnout.Takto připravenou směsí plníme hermelíny, které si podélně rozřízneme a vydlabeme. Pak sýry obalíme v těstíčku z vajíčka vyšlehaného s pivem, mouky, muškátu a ve strouhance.Omáčku připravíme rozehřátím vnitřků hermelínů v kondenzovaného mléce. Podáváme s nočky tvořenými ze šťouchaných brambor s petrželkou. Jednotlivé porce z poloviny přelijeme sýrovou omáčkou a ozdobíme brusinkami.

Pečené houby s oreganom

250 g hub s plochými klobouky, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy, 1 polévková lžíce sójové omáčky,
1 polévková lžíce rajčatového protlaku, 1 utřený stroužek česneku, 2 čajové lžičky sekaného čerstvého oregana, 1/2 čajové lžičky černého pepře, 75 ml vody, 1 čajová lžička olivového oleje
Houby rozložíme do ohnivzdorné mísy. Smícháme citrónovou šťávu, sójovou omáčku, rajčatový protlak, česnek, oregano, pepř a vodu. Směsí přelejene houby a povrch ještě lehce potřeme olivovým olejem.
Zakryté pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 180 C. Podáváme horké nebo studené.

Omeleta so žampiňónmi

8 vajec, 400 g žampionů, 120 g másla, 1 dl smetany, sůl, mletý pepř, petrželka
Hlavičky žampionů oloupeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Osmažíme je na polovině másla, osolíme, opepříme, promícháme a odložíme na teplé místo. Vejce rozšleháme se smetanou a mírně osolíme. Na rozehřátém másle připravíme 4 omelety. Před dopečením na ně rozdělíme osmažené žampiony, přehneme je a sesuneme na talíře. Ozdobíme je nadrobno nasekanou petrželkou a podáváme s vařeným bramborem. 

Omeleta s houbami

vejce, anglická slanina, čerstvé houby, uvařené brambory ve slupce, 1 cibule, sůl, olej, drcený kmín
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme na plátky nakrájené houby, kmín a zvolna dusíme, až se odpaří všechna voda, kterou houby pustily. Pak přidáme slaninu, na plátky nakrájené oloupané brambory, osolíme a promícháme. Směs rozložíme do máslem vymazaného pekáče, zalyjeme vejci a v troubě zapečeme doslatova. Tip: Můžete přidat i sýr.

Omáčka na vysmažaný houby - řizky

kopr lžíce nasekaného, česnek 2-3, sůl, lžíce kysané smetany
Lžíci jemně nasekaného kopru ,2-3 stroužky česneku utřeme se solí,přidáme lžíci kysané smetany.
Houby touto omáčkou pokapeme.

Plnené bedle

mladé bedle, 2 vejce, šunka,cibulka, pepř, sůl, kmín
Cibulku osmažíme dohromady se šunkou nakrájenou na drobné kostečky. Vmícháme vejce,osolíme a opepříme. Vzniklou nádivku namačkáme do klobouků mladých bedlí. Ty rozložíme na plech, okmínujeme, podlijeme vodou a necháme zapéct cca 30 minut v troubě při 150 stupních C. Podáváme s bramborovou kaší.  

9. června 2010

Myslivecký guláš

česnek, sůl,tuk, 2 ks cibule, kmín, mouka hladká, pepř mletý, paprika mletá, 500 g směs houbová, 300 g maso hovězí
Na sádle nebo tuku osmahneme cibulku. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso(nejlépe kližku) a osmahneme. Potom přidáme mletou papriku a mírně podlijeme, osolíme, opepříme a přidáme koření. Pod pokličkou dusíme doměkka. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme a přidáme nakrájené houby, prolisovaný česnek a trošku podlijeme. Dusíme až do té chvíle, než budou houby i maso měkké. Ke gulášku se nejlépe hodí brambory.

Mrvenica

hrst sušených hub, hrst krup, 5 dkg slaniny, menší cibule, hrst polévkového drobení nebo nudliček,
1/2 masox  kostky, sůl, pepř, sladká a pálivá mletá paprika
Do slané vody dáme vařit předem namočené houby a kroupy. Na pánvi osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nadrobno krájenou cibulku, zarestujem do růžova,přidáme nudlové drobení,lehce orestujeme,odstavíme, přidáme lžičku sladké mleté papriky a dle chuti pálivou papriku. Zavaříme do vývaru k houbám s kroupami.Dochutíme masoxem a 5 minut povaříme.

Mlynařka / houby / jako játra

kloboučky hub - mlynářky, sůl, kmín, mouka, olej, jako příloha brambory, nebo bramborové hranolky
Kloboučky hub pokrájíme napříč na podélné plátky, osolíme, opepříme, pokmínujeme, porášíme moukou a vložíme na rozpálený olej. Pečeme z obou stran. Podáváme s vařenými brambory nebo hranolky a se zeleninovou oblohou.

Mléčný houbová polévka

1 l mléka, 1 smetanu, bobkový list, sůl, 3 hrstě sušených hub, brambory, ocet
Dáme vařit houby do 4 l hrnce,hodně osolíme a přidáme 3 lístky bobkového listu. Po 20 minutách přidáme brambory a vaříme do měka. Poté přilijeme mléko , 5 minut povaříme a pridáme smetanu . Po vychladnutí přidáme ocet podle chuti.

Květák v pikantní omáčce

velký květák, 1 cibule, 3 rajčata, 100 g čerstvých hub, 3 stroužky česneku, 2 lžíce červeného vína, lžíce hladké mouky, máslo, 2 lžíce citronové šťávy, 3 kuličky nového koření, pepř, sůl, petrželka, olej
Květák uvaříme do měkka v osolené vodě, necháme okapat a rozdělíme na růžičky. Na másle a oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka, přidáme plátky rajčat, hub a dusíme, až se tekutina odpaří. Pak zaprášíme moukou, orestujeme, podlijeme vývarem z květáku, okořeníme, osolíme a chvíli podusíme. Přilijeme vívo, vmícháme utřený česnek, zakapeme citronovou šťávou a vysypame nesekanou petrželkou. Uvařený květák vložíme do omáčky, prohřejeme a podáváme s vařenými brambory nebo pečivem.

8. června 2010

Kuře se zelím a se žampiony

2 sklenice sterilovaného zelí, 1 kuře nebo 6 stehen z kuřete, konzerva celých (krájených) žampionů, (2 rajčata) koření dle chuti 
Sklenice zelí vysypat do pekáče, navrch rozložit žampiony a popřípadě i nakrájená rajčata. Kuře rozpůlíme (nebo stehna) a položíme na zelí, posypeme kořením a zavřeme víkem. Dáme do rozehřáté trouby (225 stupňů) na 35 min. - pak sundáme víko a maso přelijeme výpekem, dopečeme cca 10 min. bez víka. Podáváme s bramborami nebo s bramborovým knedlíkem.

Kuře na houbách s pěti vůněmi

kureci prsicka, sterilizovane zampiony, jidasovo ucho ( dle libosti), koreni peti vuni, zazvor ( mlety, suseny), solamyl, sojova omacka, cibule, olej
Kureci prsicka nakrajime na mensi kosticky a nalozime do sojove omacky ( staci na hodinu) a nesolit ( sojovka je slana). Cibuli nakrajime nadrobno a na panvicce s rozehratym olejem nechame zesklovatet. Na rozpaleny olej s cibulkou pridame maso a osmazime nez bude hotove. K masu pridame zampiony, jidasovo ucho a prisypeme koreni peti vuni. Mezi tim si rozmichame vodu s lzickou solamylu a trochou zazvoru. To nalijeme na maso a nechame chvili podusit.Podavame s ryzi. 

Kuře na houbách a rajčatech

1 kuře, hrst hub (sušené namočit), 5 rajčat, 2 lžíce másla
Kuře naporcujeme, osolíme a osmahneme na másle, přidáme pokrájené houby, nakrájená rajčata a pečeme v troubě přiklopené při 200° C. Podáváme s rýží nebo hranolky. 

Kuře Imperial

1 kuře, sůl, pepř, 80 g másla, 200 g hub, vývar z masoxu, 4 menší plátky šunky, 4 sázená vejce
Omyté kuře rozkrojíme na čtvrtky, osolíme, opepříme, dáme do kastrolu na rozehřáté máslo a v troubě po obou stranách   opečeme dozlatova. Před dopečením přidáme ke kuřeti na plátky krájené houby. Pak na porce upečeného kuřete položíme plátek šunky, zalijeme šťávou s houbami, na šunku dáme sázená vejce a podáváme.

Kuře s houbami

1 kuře, 1 sklenice zavařeného leča (400 ml), 1 sklenička zavařených sladkokyselých hub (200 ml),2 kávové lžičky divokého koření (divočina směs), sůl
Kuře naporcujeme, osolíme, a naklademe do pekáče. Zasypeme lečem, houbami (možno i s nálevem), posypeme kořením a pečeme asi 90 minut. Podáváme s bramborem. 

Kuřecí stehna s houbami

4 kuřecí stehna, 2 velké cibule, 200 g uzeného bůčku, 300 g hub (možno i žampiony), 0,25 l bílého vína,
1 šlehačka, olej, máslo, pepř, sůl, špetka cukru
Stehna osolíme, opepříme, potřeme olejem a upečeme na grilu. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli a zasypeme cukrem. Houby nakrájíme na plátky a podusíme na másle.Bůček nakrájíme na kostičky a osmažíme. Víno uvedeme do varu, přilejeme šlehačku a hned odstavíme. Vlijeme do zapékací misky, přidáme cibulku, houby, opečený bůček a grilovaná stehna a zapečeme ve vyhřáté troubě. Podáváme s opečenými neloupanými brambory.  

Knedlíky - houbové

300 g širokých nudlí, 400 g hub, 4 vejce, 2 dl kysané smetany, 2 lžíce octa, 1 lžíce cukru, kopr, hovězí vývar dle potřeby (z kostky), kmín, sůl
Nudle uvaříme v osolené vodě a dáme okapat. Houby pokrájíme na menší kousky (sušené předem namočíme) podusíme doměkka v hovězím vývaru s kmínem a sekaným koprem. Nakonec přidáme kysanou smetanu (už nevaříme), ocet, sůl a cukr a dobře promícháme. Nudle upravíme na mísu, obložíme čtvrtkami natvrdo vařených vajec a zalijeme houbami s omáčkou. 

Kotlety na žampionech s klobáskou

4 plátky vepřové kotlety, sůl, olej, 2 cibule, 8 žampiónů, vegeta, grilovaní koření, kari koření, bazalka, mletá sladká paprika, 6 kuliček celého černého pepře, 2 bobkové listy, 300 g pikantní klobásy, 150 g anglické slaniny

Kotlety opláchneme, osušíme, jemně naklepeme a mírně osolíme. Na pekáč vymazaný olejem rozložíme cibuli nakrájenou na kolečka a žampióny nakrájené na plátky. Část žampiónů si dáme stranou. Na cibuli a žampióny dáme plátky masa. Posypeme je vegetou, grilovacím i kari kořením, bazalkou a mletou paprikou. Mezi plátky masa rozložíme kuličky pepře bobkové listy a zbylé plátky žampiónů. Nakonec povrch pokryjeme klobásou nakrájenou na tenké kolečka a plátky slaniny.Maso lehce podlijeme vodou a přikryjeme. Vložíme do vyhřáté trouby a dusíme při 185°C asi 40 minut doměkka. Pak odkryjeme a necháme asi ještě 10 minut péct, aby se vytvořila kůrčička. Zapečené kotlety podáváme s pečenými bramborami a zeleninovou oblohou.

Karbanátek se sýrem a houbami

750 g mletého masa, 50 g rostlinného oleje, 250 g čerstvých houb, 150 g tvrdého sýra, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, drcený kmín, 1 vejce, 1 dl mléka
na obalení : 1 vejce, 150 g strouhanky
na smažení : 150 g oleje
Do mísy vložíme semleté maso, přidáme na tuku podušené a vychlazené nakrájené houby, jemně nastrouhaný sýr, vejce, česnek, sůl, pepř, kmín, mléko a vše dobře promícháme.Směs necháme v chladu 30 min. proležet.Tvoříme menší karbanátky, obalíme je ve vejci a strouhance a smažíme na horkém oleji po obou stranách do zlatova.

Chalupářský guláš

300 g hub, 2 papriky, 2 cibule, 4 rajská jablíčka, 500 g brambor, 200 g uzeniny, sůl, pepř, paprika, olej,
masox, kmín
Do kastrolu dáme zpěnit 2 velké cibule a přidáme houby /zmražené/ nebo čerstvé, sůl , pepř a kmín. 20 minut dusíme. Pak přidáme na proužky nakrájenou papriku a dusíme dalších 20 minut. Pak přidáme syrové brambory nakrájené na kostičky. Rajská jablíčka oloupaná a nakrájená na kostičky přidáme, když jsou brambory skoro měkké. Podle potřeby podléváme vodou. Pro zlepšení chutě přidáme kostku masoxu. Uzeninu nakrájenou na kostičky přidáme když jsou brambory měkké a pouze ji prohřejeme. 

Hranolky přelévané omáčkou s nádechem hub

hranolky, zampiony, houbovy bujon, skrob, olej, parky, cibule, cesnek, sul, worchestrova omacka, ocet
Osmahneme cibuli, pridame nakrajene parky na kolecka, trochu cesneku, po osmahnuti zalijeme trochou vody, pridame houbovy bujon, kapku worchestrove omacky, nakrajene zampiony, po poduseni rozmichame v malem mnozstvi studene vody skrob (solamyl) a rovnomerne vlijeme. Podle chuti muzeme pridat tez na drobno nakrajenou debrecinskou peceni... Po ztuhnuti (misto Solamylu lze pouzit klasickou jisku z mouky) timto prelijeme hranolky, nejlepe v hlubsi nadobe. 

7. června 2010

Karbanátky na houby

70 dkg mletého veprového masa, 10 dkg prorostlé anglické slaniny, sol, pepr, vetsi cibule, 30 dkg hub,
vajícko, polohrubá mouka, strouhanka, rohlík, tuk na smazení
Nadrobno nakrájenou slaninu pridame k mletemu masu a osolime, opeprime. Pridame namoceny rohlik,vejce a na pánvi opekame karbanatky. Pak je vytáhneme, a na pánev s výpekem z karbanátku pridame cibuli drobne nakratou, osmahnem, podlít a pridat houby. Hotove zahustit polohrubou moukou a touto smesí prelít karbanátky .

Játra na houbách

50 g sušených hříbků, olej, 200 g telecích nebo vepřových jater, 1 cibule, 120 ml kysané smetany, 20 g nastrouhaného tvrdého sýru, mouka, sůl

Sušené houby opláchneme, chvilku povaříme a pak posekáme na drobno. Játra odblaníme pokrájíme na menší kousky a vložíme na rozpálený olej, v němž jsme předem osmahli cibuli nakrájenou rovněž na drobno. Játra opečeme, přidáme k nim nasekané houby, vše necháme chvíli podusit, zaprášíme hladkou moukou a opět dusíme až játra bude měkká. Pak zalijeme kysanou smetanou a ochutíme solí, celou takto vytvořenou směs vložíme do zapékací misky, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v předehřáté troubě. Zapékat lze rovněž i v mikrovlnke. 

Houby s česnekem

cersve nasbírané hribovité houby, cesnek, magi, cibule, vejce, sul, pepr
Pokrajene houby mirne zalijeme vodou a povarime asi 30 minut, vodu trochu osolime. Nakrajime cibuli, jemne osmazime, pridame povarene houby, dosolime, pridame pepr, magi,utreny cesnek, a zalijeme vejci. 

Chalupářská maso

750 g vepřového masa (plecko, kýta), cibule, česnek, rajčata, papriky, houby, pepř, kmín, sůl, olej, vegeta
Maso nakrájíme na kostky, osmahneme na oleji, přendáme do hrnce, ve výpeku osmahneme cibuli a česnek, přidáme k masu, podlijeme, osolíme, posypeme vegetou. Když je maso poloměkké, přidáme nakrájená rajčata, papriky, houby, kmín a pepř. Do hotového prolisujeme česnek.

Houbařský Bramborák

200 g čerstvých jedlých hub, 20 g rostliného oleje, sůl , kmín, 700 g syrových brambor, 1 vejce, 3 stroužky česneku, olej na pečení
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle a část vody vymačkáme a slijeme. Houby očistíme a nakrájíme na drobno.Na pánvi zahřejeme olej, přidáme houby, osolíme, okmínujeme a dusíme do měka. Když se všechna šťáva odpaří, houby přidáme do nastrouhaných brambor. Směs dochutíme prolisovaným česnekem a solí, přidáme vejce a mouku a vše dobře promícháme.Pečeme na pánvi jako obyčejný bramborák.Podáváme se zeleninovým salátem.

Hovězí kližka se smetanovými hříbky a kapari

1 kg hovězí kližky, 3 ks střední cibule, sůl, celý pepř, 2 kelímky zakysané smetany ,1litr/sklenice/nakládaných hříbků v octě, 2,5 lžíce másla, 2,5 lžíce kaparů, brambory, mletý kmín, zelenou petrželku,
2 sáčky mozzareli

Kližku uvaříme se dvěma cibulemi,pepřem a solí do měkka. Vývar poté vaříme tak dlouho, až ho téměř vyvaříme/zhruba na 2 dcl/. Hříbky propláchneme vodou a zbavíme hoř.semínek. Na másle lehce orestujeme cibuli, na ní dáme hříbky a kapary a dále restujeme. Když se tyto ingredience propojí, přidáme vývar z masa a necháme lehce přejít varem. Zalejeme smetanou se strouhanou mozzarelou a necháme lehce přejít varem až se sýr rozpustí. Brambory důkladně opereme a nakrájíme na měsíčky, kte-ré položíme na rošt, posolíme, pokmínujeme a dáme do truby upéci. Na talíři posypeme nasekanu petrželkou. Na talíři: na silnější plátky nakrájené, přes vlákna,  maso, vedle smetanové hříbky a úhledně srovnané brambory posypané petrželkou

Houby s eidamem

500 g hub (směs z hřibovitých), 200 g eidam, kečup, kari koření, pepř, kmín, sůl
Očištěné houby krátce opereme, pokrájíme na kousky, osolíme, opepříme, přidáme kmín, trochu kari koření a dusíme doměkka. Na hotový pokrm nastrouháme tvrdý sýr. Možno pokapat kečupem. Jako přílohu se může podávat slané pečivo a zeleninový salát. 

Houby na smetaně

1/2 kg jedlých hub, 40 g másla, 1 cibule, kmín, sůl, 20 g hladké mouky, 1/8 litru kyselé smetany
Všechny druhy jedlých hub asi 1/2 kg očistíme, opereme a rozkrájíme na kousky. Na másle 40 g zpěníme 1 cibuli nakrájenou na drobno, přidáme kmín, sůl, houby a dusíme 10-15 minut. Když jsou houby měkké, zahustíme 20 g hladké mouky, rozmícháme v 1/8 litru kyselé smetany. 

Houbový závin

30 g másla nebo rostlinného tuku, půlka najemno nakrájené cibule, 40 g hub (žampionů nebo hřibů), 1,5 lžíce mouky, petrželka, sůl, pepř, 125 ml mléka, 7 vejce, máslo na vymazání plechu

Cibuli zpěníme na másle, přidáme houby a asi 5 minut dusíme. Zasypeme moukou, přidáme petrželku, sůl a pepř a zalijeme mlékem. Za stálého míchání uvaříme dohusta. Necháme vychladnout a postupně vmícháme jeden žloutek po druhém a rovněž jedno celé vejce. Z bílků ušleháme tuhý sníh a  vmícháme do hmoty. Rozetřeme ji důkladně na vymazaný plech a v předehřáté troubě pečeme při 190 °C asi 30 minut dozlatova. Upečený plát opatrně a pevně svineme do rolády. Ještě teplý rozkrájíme na plátky a podáváme s bramborovou kaší a přílohou ( zelenina).