2. února 2011

Višňový sirup s příchutí griotky nebo punče

višně, cukr krystal nebo krupice, kyselina citrónová, cukrářské aroma (tresť v lahvičce) s příchutí griotky nebo punče

Višně propláchneme, rozmačkáme, můžeme přidat trochu vody, aby byly ponořené a necháme 24 hodin odležet, nesmí ale moc zkvasit. Pak přes gázu zlehka vymačkáme. Štávu odměříme a dáme do větší nádoby, zahřejeme asi na 60 °C a přidáme na 1 litr šťávy 1,70 kg cukru, 8 - 15 g kyseliny citrónové a aroma dle chuti. Zahřejeme na 85 °C, mícháme, sbíráme pěnu. Ještě horké plníme do předehřátých láhví, zavíčkujeme, láhve položíme a necháme vychladnout.

Šampaňské jahody

Jahody opatrně a důkladně omyjeme ve studené vodě a necháme je okapat na utěrce. Stonky neodtrháme. Jahody ponoříme na chvíli do sektu, pak je obalíme v krystalovém cukru a urovnáme na talíř. Podáváme vychlazené.

Ovocný rosol

25 g želatiny, 1 l vody se šťávou nebo nálevu z kompotu, citron, asi 200 g mírně rozmraženého rybízu.
na ozdobu : pomeranč, kiwi, piškoty apod

Želatinu nasypeme do odměřeného množství šťávy a metličkou prošleháme. Necháme nejméně 30 min. nabobtnat. Pak vložíme nádobu s rozpuštěnou želatinou na zdroj tepla a zvolna za stálého míchání zahříváme do 60 °C, až se želatina zcela rozpustí. Ovocný rosol pak sejmeme z ohně a asi třetinu nalijeme do formy nebo ovocné misky. Dáme do chladna ztuhnout. Na ztuhlý povrch nasypeme mírně rozmražený rybíz (nebo dobře scezený kompotovaný rybíz či jiné ovoce) a zalijeme zbývajícím rosolem. Dáme do chladna přes noc ztuhnout. Rosol na povrchu ozdobíme ovocem, případně piškoty. Rosol můžeme dát ztuhnout i do tvarované formy. Na talířku porce přizdobíme ovocem.

Víno z chlebových kůrek

Chlebové kůrky by měly být tmavé, aby daly vínu pěknou barvu. Kromě nich už potřebujeme jen vodu a cukr, kvasinky nepřidáváme. Dvacet deka kůrek vložíme do pětilitrové nádoby - nejlépe skleněné zavařovací láhve, a zalijeme je teplou vodou, ve které jsme rozpustili kilogram cukru. Vodu jen ohřejeme, nepřevařujeme ji, abychom v ní nezlikvidovali přirozený obsah kvasinek. Nádobu dobře uzavřeme, uzávěr opatříme kvasnou zátkou a dáme do teplé místnosti, kde by se teplota měla pohybovat v rozmezí 20 až 25 °C. Obsah nádoby necháme kvasit po dobu šesti týdnů, poté jej scedíme a necháme den odstát, aby se na dně usadil takzvaný šum. Tuto sedlinu odfiltrujeme a obsah nádoby doplníme na pět litrů. Nádobu opět dobře uzavřeme a necháme kvasit dalších přibližně šest týdnů, až víno zcela přestane kvasit.

Vin de noix

15 zelených ořechů - nakrájet na kousky, přidat kousek celé skořice, 4 hřebíčky, 3 kuličky jalovce, citronovou kůru z 1/2 citronu a zalít 1 litrem vodky, nechat uležet 6 týdnů, pak svařit 1/2 litru vody s 500 g cukru a smíchat.

Pampeliškové domaci víno

Potřebujeme dva litry květů (asi 1 kg), které krátce svaříme ve čtyřech litrech vody a necháme 24 hodin stát. Potom směs procedíme přes látku, znovu přivedeme k varu, přidáme 1,5 kg cukru (písek, krystal) a necháme vychladnout. Dáme do čtyř až pětilitrové láhve. Přidáme dekagram droždí, dvacet kuliček jalovce, na špičku nože mletého zázvoru, kůru z celého, dobře omytého citronu, dvě kolečka celého citronu, hrst hrozinek a trošku pomerančové kůry. Dále vložíme kůrku až dvě tmavého chleba. Necháme kvasit asi osm týdnů a pak stáčíme do láhví.

Kukuřičné víno

60 dag kukuřičných zrn opláchneme a dáme do 10 litrové nádoby. Převaříme 8 litrů vody a zalejeme kukuřici. Přidáme 2 kg cukru a karamel z 20 kostek cukru a 4 dag droždí. Necháme 2 týdny kvasit na teplém místě a 2 týdny v chladnější místnosti. Potom víno přecedíme a přefiltrujeme.

Cinzano domaci

0,5 l vody, 1,5 kg cukru, 0,5 kg rýže, 4 ks hřebíčku, 4 ks nového koření, špetku tymiánu, špetku muškátového květu, 1/2 ks citronu, 80 g droždí

Svaříme vodu s cukrem a necháme vychladnout. Do velké sklenice (min. 3 litrové) nasypeme rýži, koření, přidáme citron a droždí a zalijeme cukerným roztokem. Na sklenici dáme dva igelitové sáčky, mezi ně vatu, upevníme gumičkou a igelity propícháme. Necháme šest týdnů kvasit, dokud není nápoj úplně čirý. Potom stočíme hadičkou. Podáváme vychlazené se sodou ve skleničce na stopce ozdobené cukrem a citronem.

Bezinkové víno

1,5 l očištěných bezinek se svaří s 3,5 l vody. Po vychladnutí se přecedí přes plátno - vymačkat! a povaří se 1,80 kg cukru. Studené se vlije do 5 l láhve, přidá se 1,5 dag droždí. Víno kvasí 6 týdnů. Po stočení vydrží dlouho a nekazí se. Čím je stařší, je lepší a silnější. Při chřipce vypijte skleničku svařeného vína - dělá divy. 

Punč

lžička medu, 2 dl vína, sáček koření do svařeného vína, plátky citronu, 2 cl rumu
Do sklenice s ouškem  s varného skla dejte lžičku medu. Svařte víno s kořením (až se začne dělat pěna), vlijte horké víno na med, vložte velký plátek citronu a přidejte horký rum, který můžete zapálit v naběračce a pomalu nalévat. 

Zdravotní likér ze zelených ořechů

40 zelených vlašských ořechů, 1 kg cukru, 1/2 l vodky

Do větší sklenice dáme vrstvu rozpůlených ořechů, posypeme cukrem, další vrstvu ořechů, cukr a tak dále... Necháme rozležet při pokojové teplotě několik dnů, než se vytvoří šťáva. Zahřejeme v hrnci vodku skoro k bodu varu, přidáme ořechy se šťávou a zamícháme. Nevaříme! Přecedíme do lahví a necháme uležet alespoň 2 týdny. Doporučuji malou štamprličku denně při potížích se štítnou žlázou nebo jako prevence. Lze podávat i dětem malou lžičku, je v tom přírodní jód.

Zázvorový likér

80 g rozdrceného zázvoru, 8 g skořice, 2 g kardamonu, 375 g  krystalového cukru, 1 litr vody a 1 litr konzumního lihu

Veškeré koření vložíme do láhve se širokým hrdlem, zalije me lihem, láhev uzavřeme a necháme stát asi 3 týdny na výsluní. Po této době svaříme sirup z cukru a vody. Po jeho vychladnutí přecedíme výtuh z koření a smícháme jej se sirupem. Láhev uzavřeme a necháme nápoj ještě několik dní ustát. Čirou vrstvu stočíme hadičkou, případný zákalek, který se může vytvořit u dna, přefiltrujeme. Obě tekutiny slijeme dohromady, nalejeme do menších lahví, zazátkujeme a necháme ještě v chladnu rozležet.

Višňový likér

1 l 40 % kořalky, 120 g  cukru, 1 kus celé skořice, 5 hřebíčků, kousek tence nakrájeného puškvorce, citron, 1/2 pomeranče

Višně omyjeme dáme do láhve, přilijeme kořalku s kořením a lžíci hrubě tlučených višňových pecek. Láhev zazátkujeme a postavíme na 1 měsíc na výsluní. Občas protřepeme. Může se přidat 1/4 l čistého lihu a 6 zelených půlených ořechů. Višně po slití můžeme zavařit - hodí se do moučníků.
Puškvorec úspěšně nahrazuji hořcem, ale musí se sním velice opatrně, neboť oproti puškvorci má daleko hořčí chuť.

Višňovka

1 kg višní, 0,5 dl malinové šťávy nebo sirupu, 3 dl koňaku, 3 hřebíčky, 250 g cukru, 2,5 dl vody

Višně vypeckujeme , tak abychom všechnu šťávu zachytili na misce. Pak dáme višně do velké sklenice, přilijeme nachytanou šťávu, přidáme hřebíček, zalijeme sirupem a koňakem. Sklenici uzavřeme a postavíme na teplé místo. Necháme 4 týdny stát. Pak v kastrole mírně zkaramelujeme cukr, zalijeme vodou, rozvaříme za stálého míchání a necháme vychladnout. Studený roztok nalijeme na višně a ještě dva dny necháme louhovat. Teprve potom přecedíme, uzavřeme do lahví a uložíme. 

Vanilkový domaci likér

125 g cukru, 1/3 l vody, vanilkový lusk, 1/4 l vinného lihu 96 %, 4 lžíce rumu
Do hrnce dáme cukr, vodu, rozříznutý vanilkový lusk. Povaříme 10 minut. Odstraníme vanilku. Cukrovou vodu necháme prochladnout. Přidáme líh a rum. Necháme uležet.

Vanilkový likér

2 lusky vanilky namočíme na 4 dny do 1 l čistého lihu. (sklenice budiž dobře přikryta.) Pak si uvaříme v 3/4 - 1 litru vody 1 Kg cukru na nitku 15 minut. Do vychladlého cukru přefiltrujeme vanilku s lihem. Hotový likér obarvíme na červeno červeným bretonem (3 kapky), nalijeme do láhví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme.

Slezská vařonka

20 kostek cukru navlhčíme rychle studenou vodou, dáme je do čistého hrnce a upražíme je do žluta. Potom nalejeme na cukr 3/4 litru povařené vody, přidáme 6 cm  skořice, citronovou kůru i šťávu (1/4 citronu), 3 - 5 hřebíčků a dobře vše povaříme. Vařící tekutinu dobře přikrytou odstavíme z plotny, načež do ní opatrně nalejeme 1/4 l lihu, přidáme 2 lžíce dobrého medu, zamícháme a dokud je vařonka horká, nalijeme ji do sklenic a podáváme.Slezská vařonka (hlavně ve Slezsku) podává se hlavně v zimě pro zahřátí. 

Opálový likér

3/4 litru svařeného mléka smícháme s 75 dag jemného krystalového cukru. Pak přidáme citronovou šťávu (1 a 1/2 citronu), 3/4 lusku vanilky a čistý líh. Likér dobře promícháme a necháme uležeti 10 dní. Každý den likér dobře protřeseme. Hotový likér procedíme do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme. Likér má lesk jako opál.

Likér malinový

Na 1 kg  těchto plodů, zralých, dejte 1/2 litru cukru, pak 1 litr rumu, asi 4 hřebíčky, proutek vanilky a nechte 6 neděl na slunci stát. Potom likér přeceďte a uschovejte.

Likér borůvkový

Dejte do velké láhve 4 litry zralých borůvek, 1 dag hřebíčků, kousek vanilky a nalejte na ně 1 litr jemného lihu, 1 l pravé žitné kořalky. Zvlášť nechte vařit asi 15 min. 1 kg  cukru ve 1/4 l vody a vlijte na borůvky, poté nechejte láhev s likérem na slunci státi 4 týdny, načež likér přeceďte a nalijte do lahví, uzátkujte a uschovejte.

Kmínový likér

7 dag potlučeného kmínu namočíme na 4 dny do 1/2 l čistého lihu. (sklenice budiž dobře přikryta.) Pak si uvaříme v 1 litru vody 60 dag cukru na nitku 15 minut. Do vychladlého cukru přefiltrujeme kmín s lihem. Hotový likér nalijeme do láhví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme.

Kávový likér po domacku

15 dag pražené umleté kávy hodíme do litru vařící vody, ihned odstavíme (vařiti se nesmí) a dobře přikrytou kávu necháme ustáti, načež ji procedíme kávostrojem neb čistým plátnem a odměříme. Zvlášť si povaříme v 1/2 l vody 60 dag cukru s 6 cm vanilky 12 - 15 minut a dáme chladnouti. Do studeného cukru nalijeme procezenou kávu a 1/2 l čistého lihu. Dobře promícháme, načež filtračním papírem procedíme likér do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uložíme.

Jahodový likér od mamy

2 l jahod čerstvých se prolisuje a přidá se k nim 1 l čistého lihu, dobře se pováže a nechá se v teple 8 dní. Pak se čistá tekutina slije a zbytek vylisuje a vše profiltruje, přidá se 1 kg svařeného cukru ve 3/4 l vody. Likér můžeme přibarvit červeným bretonem.

Čokoládový likér Likerino

Do čisté láhve dáme 3/4 l čistého lihu s 15 dag strouhané čokolády dobře promícháme a postavíme na 8 dní na vlažné místo. Zvlášť si povaříme v 1/8 l vody 15 dag cukru 10 minut. Prochladlý promícháme s čokoládovým lihem, procedíme přes filtrační papír, čistý likér slijeme do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uložíme.

Žaludeční likér

4 g nati pelyňku pravého, 2 g kořene puškvorce, 4 g nati zeměžluče, 4 g kořene hořce, 5 g kořene anděliky, 2 g nati benediktu lékařského, 2 g kořene omanu, 1 l vinného lihu 96 %, 250 g cukru, 0,750 l vody
Macerujeme a zfiltrujeme.

Tinktura z mladých výhonků borovice

Vrchovatou lžíci mladých výhonků borovice zalijeme deci francovky a dvaceti mililitry (malým panákem) dobré slivovice. Přidáme deset rozdrcených tablet acylpyrinu a necháme v uzavřené láhvi v teple vylouhovat tři týdny. Používáme k mazání a k obkladům bolestivých kloubů a svalů.

Tinktura z černé borůvky

Sušené borůvky nasypeme do láhve a zlijeme je slivovicí. Dobře uzavřenou láhev na čtrnáct dní uložíme v teple - stačí 20 °C. Scezenou tinkturu užíváme vnitřně v dávce 20 kapek, při průjmu ředíme dvacet kapek ve lžíci vody. Při nachlazení dáme dvacet kapek do vhodného čaje, nebo dvacet kapek nakapeme na cukr.

Šťáva z květů černého bezu

25 ks květů dáme do 5 l láhve a přilijeme 2 l svařené studené vody + 8 dag kys. citronové. Necháme stát 24 hodin. Potom scedíme přes plátno a přidáme 2 kg cukru. Necháme opět 24 hodin. Promícháváme. Poté slijeme do lahví a uchováváme v chladu.

Šípková marmeláda

1 kg šípků, 1 kg želírovacího cukru
Šípky rozdrtíme a odstraníme jadérka. Slupky zalijeme trochou vody a vaříme 15 minut. Necháme vychladnout, přidáme cukr a vaříme 5 minut. Horké plníme do sklenic.

Šípkový sirup

1 kg zralých šípků,2 l vody a 1,5 kg cukru
Šípky rozdrtíme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 10 minut. Přecedíme přes sítko a přefiltrujeme přes plátno. Čistou šťávu zahřejeme na 70 st a přidáme cukr. Hned naléváme do sklenic a zazátkujeme.

Rakytníkový sirup za studena

Plody, ketré přešly mrazem, rozdrtíme a přefiltrujeme přes plátno. Na 1 l šťávy dáme 1,5 kg cukru a 6 g kyseliny citr. Nalijeme do skleněných lahví, zazátkujeme a uložíme do chladu. používáme při nachlazení a oslabené imunitě, má antibiotické účinky, působí proti virům a má příznivý účinek na krev.

1. února 2011

Vaječný likér od mamy

5 vaječných žloutků, 5 polévkových lžic moučkového cukru, 1,5 dl slazeného mléka (Salko), 0,4 - 0,5 l neslazeného kondenzovaného mléka (Tatra), 1 vanilkový cukr, 2 dl a více rumu (žitné a pod.)
Do mixeru dáme všechny přísady mimo alkoholu a řádně promícháme. Potom přimícháme alkohol. Doporučuje se tento likér uchovávat v chladničce. Dále je dobré likér uchovávat v lahvi se širším hrdlem. Při menším množtví alkoholu se stane, že likér v lahvi po nějaké době zhoustne a nejde nalévat a pak přichází na řadu lžička.

Vaječný likér medový

200 g medu, 300 ml smetany, 8 žloutků, 2 celá vejce, 2 vanilkové cukry, tuzemský rum
Vše kromě rumu dáme do mísy nad hrncem s vařící vodou a intenzívně mícháme až do zhoustnutí. Přecedíme a po vychladnutí smícháme se stejným objemovým množstvím tuzemského rumu.

Vaječný likér od tchyně

6 žloutků, 250 g moučkového cukru, 1 neslazené kondenzované mléko, 0,5 l žitné
Žloutky utřeme s prosátým cukrem do pěny, postupně přidáme kondenzované mléko, nakonec po kapkách alkohol.

Vaječný likér

5 žloutků, 20 dag mouč. cukru, 2 pravé vanilkové cukry, 1 neslazená zahuštěná Tatra, 0,5 dl vody, 3 - 5 dl 40 % rumu podle chuti (nejlepší je Key rum)

Utřeme žloutky s cukrem, přidáme vodu a mléko a metličkou šleháme. Ve vodní lázni za stálého šlehání necháme přejít varem, hrnec s likérem přendáme do dřezu nebo umyvadla se studenou vodou a šleháme do vychladnutí. Potom vsypeme vanilkové cukry a postupně přiléváme rum podle naší chuti. Já dělám slabší a sladší, stačí mi 3 dl. Slijeme do lahví skrz hustší sítko, kvůli případným žmolkům a dáme do lednice. Občas lahví zatřepeme, event. vzniklá pěna tak zmizí.

Ořechový likér na žaludek

1,2 kg zelených vlašských ořechů, 10 ks hřebíčku, kousek skořice, kůru z 1 pomeranče, 0,9 kg cukru, 0,9 l vody, 0,7 l 80 % konzumního lihu

Ořechy je potřeba nasbírat asi v polovině června, musí se dát propíchnout sirkou. Omyjememe je, nakrájíme na kolečka nebo rozčtvrtíme a nasypeme je do velké lahve od okurek. (Při krájení je potřeba použít gumové rukavice, jinak budete mít obarvené ruce asi tři týdny.) Ořechy zalijeme lihem a 0,45 l vody. Přidáme hřebíček, skořici a nastrouhanou kůru z pomeranče. Ořechy musí být ponořené. Láhev uzavřeme celofánem a necháme ji tři týdny na slunném místě. Občas se sklenicí zamícháme.
Po třech týdnech obsah lahve přelijeme přes cedník, ořechy vyhodíme a přecezený likér ještě přelijeme přes jemné plátno. Povaříme 0,45 l vody s cukrem a po vychlazení přilijeme k likéru. Vše promícháme a nalijeme do lahví a zazátkujeme. Líkér by se neměl kazit protože jeho konečná koncentrace je přibližně 30 % osahu alkoholu. Likér má příjemně sladce hořkou chuť,ale mala sklenička pomuže na těžký žaludek,podporuje travení.

Nugátový likér

150 g nugátu, 6 žloutků, 50 g cukru, 150 g smetany, 350 ml rumu 40 %, 1/2 vanilového lusku

Nugát drobně pokrájíme, přidáme žloutky a cukr a rozmixujeme na krém. Pomalu vmícháme smetanu. Nakonec přidáme rum. Vložíme polovinu rozříznutého vanilkového lusku a necháme 2 táhnout. Uchováváme v chladničce. Před podáním vždy protřepat.

Meruňkový likér

500 g meruněk (zralých až přezrálých), 5 dl přírodního vína, 5 dl konzumního lihu, 800 g cukru krystal, 4 dl vody, kousek celé skořice, 2 hřebíčky

Vypeckované meruňky rozmačkáme nebo rozmixujeme, přilijeme víno a jednu sklenku lihu. Přidáme koření, přikryjeme a necháme stát v ledničce do druhého dne. Pak svaříme vodu s cukrem a nalijeme na meruňky. Když celá směs vychladne přecedíme likér přes pláténko, přidáme zbývající líh, opět zamícháme a nalijeme do láhví se šroubovacím uzávěrem. 

Mátový likér žaludeční

500 g krystalového cukru, 1,25 litru vody, 1,2 litru konzumního lihu, polévková lžíce sušené rozdrcené máty, špetka zeměžluče, hořce, heřmánku, pelyňku, andělíky, kůra z půlky pomeranče, 5 - 8 kuliček jalovce a můžeme také použít na špičku nože chininovou kůru

500 g cukru svaříme v 1 litru vody na sirup. Všechno koření pomalu rozvaříme v 200 - 250 ml vody, necháme ještě vyluhovat až do vychladnutí, pak vývar přecedíme přes jemné plátýnko do lahve se širokým hrdlem, přelijeme líh, láhev dobře uzavřeme a necháme 14 dní na teplém místě uležet. Poté přilijeme cukrový sirup, promícháme a naplníme připravené láhve.

Mátový likér po domacku

4 snítky máty peprné (čerstvé), 200 g cukru krystal, 2,5 dl vody, na špičku nože kyseliny citrónové, zelené potravinářské barvivo, slivovici nebo vodku nebo 45 % líh

Mátu opláchneme, necháme ji odkapat, mezitím rozpustíme ve vodě cukr a povaříme ho na hustý sirup. Přidáme kyselinu citrónovou a stáhneme z ohně. Maličké množství barviva (na špičku nože) rozpustíme v několika kapkách vody, ještě přimícháme do cukerného sirupu, vložíme mátu a uložíme na 4 dny do chladu. Potom sirup procedíme a odměříme množství. Na 1 díl sirupu přidáme 4 díly destilátu. Dobře promícháme, naplníme do lahví a uzavřeme a ještě necháme v chladu tak dva týdny odležet. 

Malinový likér

250 g malin, 3/8 l vody, 150 g cukru, 3/8 l vodky

Maliny nasypeme do láhve. Svaříme vodu s cukrem a přelijeme maliny, přidáme vodku a láhev uzavřeme. Necháme stát asi 3 týdny na chladném místě, během této doby několikrát otočíme. Nakonec likér scedíme přes plátýnko a přelijeme do láhve. Chuť bude ještě jemnější když se přidá kousek skořice, popř. vanilky.

Likér z lipového květu

lipový květ asi 3 hrstky, 1/2 kg cukru, 1 l vody, 1/2 l lihu nebo 1 l čistého alkoholu
Květ polijeme ve skleněné nebo kameninové nádobě alkoholem a necháme stát 2 týdny.Slijeme, na každý litr extraktu vmícháme 1/2 kg cukru rozpuštěného v 1 litru vody. Nějakou dobu necháme stát a pak slijeme do láhví.

Likér z černého rybízu po domacku

1 kg černého rybízu, 1 l červeného vína,na 1 l  šťávy : 600 g cukru, 3-4 dl rumu nebo jiné lihoviny

Rybíz rozmačkáme a zalijeme vínem. Necháme v chladu 24 hodin stát. Pak přecedíme přes silonovou záclonu a odměříme tekutinu. Na 1 l tekutiny přidáme 600 g cukru, necháme přejít varem, sebereme pěnu a do vychladlého zamícháme destilát. Nejchutnější je rum.

Likér z černého rybízu

500 g cukru, 1 kg černého rybízu, 0,5 l rumu, kousek celé skořice, 4 - 5 hřebíčků, 250 g zralých malin
Vše smícháme a necháme stát 4 týdny dobře uzavřené. Občas zatřepeme. Pak scedíme přes husté pláténko. Nemačkáme! Stáčíme do lahví. Necháme uležet.

Likér z černého bezu

2 litry kuliček bezu a 1 litr vody povaříme 5 minut. Přecedíme, přidáme 1 kg  cukru a povaříme opět 5 minut. Do vychladlého přidáme 2 lžíce umleté kávy a asi 1/2 litru rumu. Pak ještě scedíme a nalijeme do lahví.Výborné na nervy a na všechny nemoci.

Kávový likér

150 g zrnkové kávy, 1 tyčinka vanilky, 1/2 l čistého lihu, sirup uvařený z 1 l vody a 700 g cukru

Kávu nahrubo umeleme, vsypeme do lihu, přidáme vanilku a v uzavřené láhvi necháme 2 měsíce uležet. Občas roztokem protřepeme. Po uplynutí 2 měsíců svaříme vodu s cukrem na sirup, necháme ho vychladit, lihový nálev přefiltrujeme přes filtrační papír a smícháme s cukrovým sirupem. Dobře promícháme, pokud je třeba, můžeme přefiltrovat ještě jednou a necháme krátce v chladu uležet.

Karamelový likér

Salko (slazené kondenzované mléko) 1/2 l rumu

Salko vaříme dvě hodiny ve vodní lázni (do hrnce napustíme vodu, na dno dáme složený kapesník či utěrku, vložíme konzervu, přivedeme k varu, ztlumíme a vaříme 2 hodiny - občas plechovku otočíme, aby se to provařilo rovnoměrmě). Vychladlé Salko rozmixujeme s rumem.Naplníme do lahví a uchováváme v chladu. Kdo chce méně alkoholové, část rumu nahradí mlékem (svařeným a zcezeným).

Jeřabinový likér

1000 g zralých jeřabin, 40 g kůry citrónu, 30 g kůry pomeranče, 30 g skořice, 10 g vanilky, 3 l vinného lihu 96 %, 3 l vody, 1 kg cukru
Macerujeme 6 neděl a zfiltrujeme. 

Jahodový likér

litr rozmačkaných jahod, 2 hrnky cukru, 450 ml dobré vodky    

Do větší sklenice třeba od okurek vkládáme vrstvy jahod a cukru. Zalijeme alkoholem, uzavřeme a uložíme na tmavé místo při pokojové teplotě na 1 měsíc. (Po dvou týdnech převrátíme a potom každé dva dny). Přecedíme (jahody můžeme použít do koktejlů, bowle, dezertů nebo na zmrzlinu) a necháme ustát, až nám sedne kal. Opatrně přefiltrujeme (husté plátno, kávový filtr) a naplníme do lahví.            
Hrnkem je myšleno 250 ml nebo, chcete-li 225 g pískového cukru. Jahody se jen rozmačkají vidličkou.

Domácí višňovka

Dvoulitrovaný hrnek odstopkovaných višní s peckami, 1 litr 96 % lihu a kilo krystalu - vše dáš do pětilitrové láhve od okurek. Necháš za občasného zamíchání louhovat ve špajzu tak dlouho, až se cukr rozpustí. To trvá dobře dva měsíce. V první fázi višně přes otvory po stopkách nasají většinu lihu a nafouknou se. Višně plavou v řídkém lihu, ale v té době může višni ochutnat jen silná nátura. Pak postupně, jak se rozpouští cukr, se višním scvrkávají prdelky a višně vypouští zpět do nádoby líh i se šťávou. Postupně se změnšují a krabatí. V té době přidáš do láhve 1/2 litru 40 % dobrého rumu z Božkova a jeden litr suchého přírodního vína (třeba vlašák nebo rýnský). Tato zdánlivě nebezpečná kombinace kapalin se nechá ještě dva dny za občasného promíchání ustát a pak se scedí přes plátýnko. Zbylé višně necháme okapat.

Domácí ořechovice

35 kusů vlašských ořechů natrhaných v první polovině července (ořechy trhané později už začínají vytvářet skořápku, špatně se krájejí a mění své chuťové vlastnosti), 1,5 litru lihu, 0,5 litru převařené vody, 25 kusů hřebíčku, čerstvou kůru ze tří pomerančů, 5 tyčinek celé skořiceChcete-li vyrobit jen ořechový likér, použijte místo lihu 40 % vodku, stejným způsobem získáte „babské pití ” s obsahem alkoholu zhruba 25 procent

Ořechy nakrájejte na čtvrtky a spolu s nakrájenou pomerančovou kůrou, hřebíčky a skořicí je vložte do pětilitrové láhve. Zalijte je lihem a převařenou (ale už vychladlou) vodkou. Láhev uzavřete, několikrát ji obraťte dnem vzhůru, aby se tekutina dobře promíchala a dejte ji na tři týdny na slunné místo.Pak macerovanou ořechovici slijte přes filtrační papír do větší láhve (stačí třílitrová). Připravte si cukrový roztok (svaříte 250 g cukru s 4 dl vody), nechte ho vychladnout a smíchejte s macerovanou ořechovicí. Nápoj uložte asi na tři týdny mimo dosah svého partnera, pak ořechovici znovu přefiltrujte a už ji stočte do jednotlivých lahví .

Domácí beileys od strejdy

2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka (Salko), 2 pudingy (1 vanilkový, 1 kakaový nebo mandlový), 1 l mléka, 0.5 - 0.75 l 40 % alkoholu (nejlépe: whiskey apod.)

Dvě plechovky slazeného kondenzovaného mléka dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byly potopené, mírným varem vaříme cca 2 hodiny. Necháme vychladnout, v žádném případě neotvíráme horké!! Uděláme puding z obou sáčků. Necháme vychladnout. Potom smícháme puding a zkaramelizované salka v hrnci nebo mixeru a přiléváme alkohol za mixování na požadovanou konzistenci. Slijeme do lahví. Pokud ho ihned nevypijete, vydrží v chladu měsíce.

Domácí Baileys

1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka, konzerva neslazeného zahuštěného kond. mléka, 1/4 litru rumu, 2 karamelové pudingy (kupovaný v kelímku nebo uvařený doma).

Konzervy vložíme do hrnce a vaříme ve vodě až 2 hodiny. Otvíráme až po vychladnutí. Obsah obou plechovek vlejeme do mixéru, přidáme puding, rozmixujeme, přidáme rum a vše důkladně opět mixujeme. Podáváme vychlazené s ledem. Skladujeme v chladu. 

Domácí griotka

1 kg višní (odpeckované a umyté) dáme do 3 l sklenice a prosypeme 1/2 kg cukru krupice a zalijeme 1/2 l vodky. Přikryjeme celofánem, dobře zavážeme a necháme alespoň 1 měsíc v chladnu odležet (dokud se cukr nerozpustí).Mezitím občas prostřeseme. Scedíme do lahví a višně použijeme např do pohárů.

Čokoládový likér po domacku

3 balíčky vanilkový cukr, 2 dl mléko, 1 konzerva slazené kondenzovaného mléka Salko, 2 dl slivovice, 100 g cukr moučka, konzerva kondenzované mléko Tatra, 1 dl  voda, balíček čokoláda na vaření 

Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodě. Přidáme obě konzervy mléka, oba druhy cukru, slivovici a mléko. Směs promixujeme, stačí asi 5 minut, abychom v likéru neměli hrudky. Pokud je likér hustý, zředíme jej mlékem. Čokoládový likér lijeme do lahví a skladujeme v chladu.

Čokoládový likér

30 dag cukru moučka, 6 ks žloutků, 1 sáček vanilkového cukru, 1 kelímek Rama Cremefine ke šlehání (0,25 ml), 1 balení čokolády na vaření, 2 ks Picaa v tubě, 1/2 l rumu, 3 balení kondenzovaného neslazeného mléka (0,25 ml)

Cukr a žloutky ušleháme do pěny. Čokoládu necháme rozpustit. Kondenzované mléko si dáme stranou. Všechny ostatní ingredience dobře ušleháme, nejlépe v mixéru. Teprve poté přidáme kondenzované mléko a znovu mírně promícháme. Před naléváním do láhví přecedíme přes sítko.

Citronový likér

650 g cukru, 4 citrony, 1 vanilkový cukr, 1 l mléka, 3/4 l lihu nebo koňaku                              
Ve skleněné míse smícháme cukr a šťávu ze 4 citronů, a ze 2 citrónů kůru (nastrouhat) 1 vanilkový cukr, přidáme vařící mléko a dobře prošleháme. Toto necháme 14 dní v chladu uležet, pak přidáme líh nebo koňak, promícháme necháme usadit a přecedíme do láhví a pevně uzavřeme. 

Puškvorcový likér

100 g oddenku (tzv. podzemní stonek) puškvorce, 8 g celé skořice, 2 g kardamomu, 1 l 95 % lihu, 375 g cukru, 1 l vody
Drobně nakrájený puškvorec a ostatní koření naložíme do lihu a necháme 3 týdny stát na slunci. Scedíme přes filtrační papír a smícháme se sirupem svařeným z cukru a vody.

Rakytníkový likér

Čisté plody naložte do 80 % alkoholu a nechte je 8 až 14 měsíců louhovat. Připravený macerát podle potřeby doslaďte zahuštěným hroznovým moštem a nechte rok zrát v dubovém sudu. Správně vyrobený likér by měl mít tmavě hnědou barvu, intenzivní vůni a medovou chuť. Panák denně stačí jako prevence před nemocemi.

Rybízový likér po domacku

5 dl rybízu (černý nebo červený), 5 dl konzumní líh (vodka), 250 g cukru, citrónová a pomerančová kůra, vanilka, skořice, hřebíček, zázvor

Do 5 dl konzumního lihu nebo vodky přidáme 5 dl rybízu, 250 g cukru. Přidáme ještě citrónvou a pomerančovou kůru (chemicky neošetřenou nebo dobře omytou) nakrájenou na kousky. Okořeníme podle chuti vanilkou, skořicí, hřebíčkem a zázvorem. Uzavřeme a v teple necháme 5 - 6 týdnů odstát. Pak přecedíme, uzavřeme do lahví a podáváme .

Rybízový likér

500 g červeného rybízu, 0,5 l 90% alkoholu, 1 l vody, 250 g cukru

Rybíz opláchneme, otrháme a dáme do velké láhve. Přelijeme alkoholem. Dobře uzavřeme. Necháme stát 6 týdnů. Můžeme občas promíchat. Pak alkohol slijeme. Bobule rybízu zalijeme vodou, povaříme, scedíme a vaříme s cukrem, až se 1/3 odpaří. Přidáme alkohol, promícháme plníme do lahví.

Šípkový likér

Pro přípravu šípkového likéru si nasbíráme zralé, mrazem již přešlé šípky. Omyjeme je, necháme okapat, rozkrojíme, rozmačkáme a dáme do sklenice. Zasypeme cukrem a zalijeme konzumním lihem nebo vodkou. Uzavřeme a podstavíme na teplé místo, nejlépe za okno na slunce a denně protřepáme. Po 10 dnech přecedíme a uschováme v lahvích.