19. dubna 2013

Čínská polévka s houbami a vejci

1 l silného drůbežího vývaru, 200 g vepřové kýty, lžíčka soli, 3 lžíce žlutého vína, lžičla glutasolu, 100 g bílého zelí, 50 g máčených hub, 4 vejce 
Vepřové maso nakrájíme na tenké plátky, zavaříme do kuřecího vývaru, přidáme sůl, víno, glutasol a vaříme asi 5 minut. Vývar odpěníme, přidáme na kostky nakrájené bílé zelí, na drobné kousky nakrájené houby, zalijeme rozšlehanými vejci. Ještě chvíli povaříme a podáváme. Do čínské polévky můžeme dát i škrobové nudle.

Černá polévka

800 g hovězího masa na polévku,200 g uzeného boku,400 g kuřecího skeletu,200 g růžičkové kapusty,300 g mrkve,100 g kořenové petržele,250 g celeru 100 g cibule,100 g másla,100 g slaniny,150 g cukru,sůl, případně muškátový květ,na kostičky nakrájená houska, na másle osmažená

Z hovězího masa, uzeného bůčku a kuřecího skeletu připravíme silný vývar, který přecedíme. Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na menší kousky a na rozškvařené slanině a másle ji orestujeme do tmavohněda, přidáme k vývaru a vaříme asi 45 minut. Měkkou zeleninu přes síto propasírujeme a vrátíme do vývaru. Dvě třetiny cukru necháme zkaramelizovat, přidáme zbytek a vložíme do polévky. Promícháme a provaříme. Na závěr dosolíme a podle chuti okořeníme muškátovým květem. Polévku podáváme s osmaženou houskou.

Česnečka s vaječnou jíškou

1 l vody, bujonová kostka, lžíce másla, 4-6 stroužků česneku, 3 dkg polohrubé mouky, 2 vejce, majoránka, sůl, zelená petrželka.
Připravíme vývar z bujonové kostky. Na lžíci másla zpěníme utřený česnek, zaprášíme moukou, osmahneme na světlou jíšku, na ni nalijeme rozkvedlaná vejce a mícháme, až se vytvoří hrudky. Ty zalijeme vlažným vývarem, okořeníme majoránkou, podle chuti dosolíme, povaříme a na talíři pak sypeme sekanou petrželkou.

Houbová dršťkovka

500 g houby, 100 g tuk, česnek sůl, pepř, majoránka, sladká paprika, 30 dkg pšeničná hladká mouka
Houby podusíme na sádle a dáme do hrnce s vařící vodou. Dochutíme česnekem, solí a pepřem. Na zbytku tuku připravíme jíšku. Okořeníme paprikou a majoránkou. Houbová dršťkovka se může podávat s pečivem.

Česnečka s ovesnými vločkami

1,25 l vody, sůl, 4 brambory, 40 g ovesných vloček, 5 stroužků česneku, pepř, majoránka, 40 g sádla, pažitka 
Oloupané brambory nakrájíme na kostky a s přebranými vločkami vaříme v osolené vodě do měkka. Nakonec přidáme utřený česnek, rozemnutou majoránku, pepř, sádlo a necháme přejít varem. Česnečku s ovesnými vločkami dochutíme pažitkou.

Cibulová polévka jemná

2 lžíce másla, 3 cibule, sůl, kmín, 2 lžíce mouky, 0,75 l vody, 0,5 l mléka, vejce, pažitka 
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou, doplníme solí, kmínem a vaříme asi 10 minut. Do hotové polévky přidáme mléko s rozšlehaným vejcem a všechno prohřejeme. Cibulovou polévku ochutíme nadrobno nakrájenou pažitkou.

Sýrový bujon s vejcem

1 l silného hovězího vývaru, šálek smetany, 3 žloutky, 3 lžíce strouhaného sýra, pažitka 
Do hrníčku dáme žloutky, strouhaný sýr, trochu smetany, sekanou pažitku - smícháme a nalijeme do silného hovězího bujonu, který se vaří. Na talíře zvlášť dáme ještě trochu strouhaného sýra.

Chlebová polévka se smetanou

hrst chlebových kůrek, litr vody, lžička soli, troška drceného kmínu, šálek smetany, citronová šťáva, kousek másla (jako vlašský ořech) 
Chlebové kůrky rozlámeme, dáme do osolené vody s kmínem a rozvaříme. Hotovou polévku můžeme prolisovat nebo v ní chleba ponecháme. Po odstavení do chlebové polévky přidáme smetanu, máslo a pro chuť citronovou šťávu.

Bramborové škvarkové knedlíky

1 kg umletých vařených brambor,50 dkg krupice,2 vejce,15 dkg umletých škvarků, 3 housky nakrájené na kostičky, 2–3 lžíce mléka, olej

Vše zpracujeme dohromady, je-li těsto tuhé, přidáme trochu mléka, je-li řídké, přidáme krupici. Děláme menší knedlíčky, které vaříme asi 20 minut. Místo škvarků můžeme knedlíky plnit jemně nasekaným uzeným masem nebo mletým, tučnějším salámem. Sypeme osmaženou cibulkou a doplníme kysaným zelím.


Couračka /polévka z kysaného zelí/

200 g kysaného zelí,4 středně velké brambory, 200 ml zakysané smetany, 100 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 30 g čerstvého másla, sůl, kmín, cukr

Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme. Kysané zelí překrájíme, přidáme k téměř měkkým bramborům a ještě chvíli povaříme. Na závěr polévku zalijeme zakysanou smetanou, kterou rozmícháme s trochou mléka a hladkou moukou. Podle chuti přisolíme, osladíme, případně okyselíme lákem ze zelí a už jen krátce povaříme. Povrch polévky poklademe vločkami másla.

Krkonošský oukrop

máslo, kmín, sůl, česnek, majoránka, pažitka, voda

Dáme vařit vodu, do vody přisypeme kmín a chvíli povaříme. Než se nám kmín povaří, dáme do každého polévkového talíře 1 prolisovaný stroužek česneku (nebo více - podle chuti), špetku soli, kousek másla a krajíc chleba natrhaný na kousky. Pak vše v talíři zalijeme kmínovou vodou a posypeme čerstvou majoránkou a pažitkou.

Rychlá selská polévka

šálek na nudličky nastruhané kořenové zeleniny, 0,5 malé cibule nebo pórek, lžíce másla, špetka suchých, předem namočených hub, středně velký brambor, 2 lžíce drobně nalámaných špaget, sůl, petrželová nať

Zeleninu a cibuli podusíme na másle, přidáme drobně nakrájené namočené houby, přilijeme 3 šálky horké vody, osolíme, přilijeme i vodu z hub. Přidáme drobně nakrájený brambor, špagety, jemně nasekané stonky petrželové natě a vaříme, až brambory změknou, asi 10 - 15 minut. Selskou polévku zlepšíme kouskem Masoxu a po odstavení z plotny přidáme sekanou zelenou nať.

Zapražená polévka

olivový olej, 2 lžíce hrubé mouky, mrkev, petržel, těstoviny, majoránka, sůl

Nejdříve si připravíme asi litr vývaru. V hrnci rozpálíme olivový olej a přidáme hrubě nastrouhanou mrkev a petržel a orestujeme. Poté přisypeme mouku, promícháme a opět restujeme. Jakmile mouka začíná zlátnout, přilijeme vývar, osolíme a okořeníme. Necháme asi 10 minut povařit a přidáme těstoviny. Můžeme použít jakýkoliv druh těstovin - větší nalámeme. Zapraženou polévku ještě asi 5 minut povaříme a odstavíme. Do téměř hotové polévky přidáme majoránku pro vůni.

Oukrop

3/4 l vody, 3 stroužky česneku, 2 středně velké brambory, sůl, špetka majoránky, lžička vepřového sádla nebo másla, tvrdší chléb
Ve vodě uvaříme rozkrájené brambory a po uvaření je vidličkou trochu rozmělníme. Přidáme jemně utřený česnek (nebo ho utřeme se solí), majoránku a tuk. Oukrop nalijeme na talíře na rozkrájený tvrdší chléb.

Zelňačka dle tety

1,5 kg uzených kostí, lahev kysaného zelí, 2 velké cibule, 6 větších brambor, olej nebo máslo, bobkový list, celé nové koření, celý pepř, hladká mouka, mléko, Tatra mléko

Na olej nebo máslo dáme pokrájenou cibuli. Oloupeme brambory, pokrájíme na kostičky a přidáme k cibuli. Necháme chviku dusit. Mezitím propereme zelí a pokrájíme na menší kousky. Přidáme k bramborám spolu s uzenými kostmi. Zalijeme vodou, přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Vaříme tak dlouho, až jsou maso i brambory měkké. Po uvaření kosti vyjmeme, obereme a maso dáme zpět do polévky. Do mléka zamícháme hladkou mouku a zavaříme do polévky. Na konec přidáme Tatra mléko a už nemusíme vařit. Zelňačku ochutíme podle potřeby polévkovým kořením a solí.

Letní šči

30 dkg hovězího masa, mrkev, menší petrřel, cibule, 1/4 kg čerstvého zelí, 3 malé brambory, 4 rajčat, sůl, petrřželová nať 

Maso uvaříme v osolené vodě doměkka. Asi 1/4 hodiny před koncem varu přidáme na větší kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, stejně nakrájené brambory a na proužky nakrájené zelí, nebo je rozdělíme jen na 3 kusy, pro každého 1 porci. Vše společně dovaříme. Pět minut před koncem přidáme oloupaná nakrájená rajčata a dovaříme. Do hotové polévky nakrájíme maso. Letní polévka šči se podává s chlebem.

Falešná rybí polévka

masox, mrkev, petržel, kousek celeru, trochu mléka a mouky, zelená nať cibule, 2 vejce, krupice, tuk na zasmažení 
Nastrouháme na hrubém struhadle všechnu zeleninu, dáme vařit, uděláme světlou jíšku, přidáme i masox. Z vajec a krupice uděláme tužší knedlíčky, zavaříme do polévky a posypeme natí. Polévka musí být hustší, jako rybí.

Játrové knedlíčky do polévky

200 g hovězích nebo vepřových jater, vejce, stroužek česneku, pepř, zázvor, 30 g másla, petrželová nať (pažitka), strouhanku, sůl

Omytou a nakrájenou játra a česnek umelte, přidejte změklé máslo, sůl, pepř, špetku zázvoru, na jemno pokrájenou petrželku (pažitku) a přimíchejte tolik strouhanky, aby vám vzniklo polotuhé těsto. Pokud je hmota příliš hustá, přidejte studený vývar. Mokrýma rukama tvarujte malé knedlíky. Ukládejte na desku a všechny najednou vložte do slabě vroucí polévky. Vaříte pouze krátce, aby neztvrdli.

Frankfurtská polévka

3 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, lžíce sádla, lžíce mleté sladké papriky, 5 brambor, 100 g párku, cibule

Cibuli, česnek a brambory oloupeme a nakrájíme. Na sádle zpěníme cibuli, zasypeme moukou a sladkou papriku, uděláme jíšku, kterou naředíme vodou. Přidáme brambory, česnek, sůl, pepř a společně vaříme, dokud nejsou brambory skoro měkké. Pak přidáme párek nakrájený na kolečka a dovaříme. Frankfurtskou polévku podáváme s chlebem.

Levná houbovka

lžíce nakrájené slaniny, hrst sušených hub, 0,5 lžičky soli, lžíce hladká mouka, lžíce hrubá mouka, vejce

Slaninu nakrájíme na velmi drobné kostičky a vyškvaříme. Na to nalijeme 1 litr horké vody, přihodíme houby a osolíme. Vaříme asi 40 minut do měkka. V 1 dl vody rozšleháme 1 polévkovou lžíci hladké mouky a vlijeme do polévky. Povaříme 5 minut. Nakonec uděláme kapání z jednoho vejce a 1 až 2 lžic hrubé mouky ušleháním v hrnku vidličkou. Těstíčko je hustší, neteče, ale kape. Tak jej přes vidličku nakapeme do polévky a houbovku ještě 3 až 4 minuty povaříme.

Bramborová polévka s houbami

2,5 l vody, špetka soli, 100 g čerstvých nebo 10 g sušených hub, 350 g brambor, 30 g oleje, 40 g hladké mouky, 30 g cibule, lžička mletá červená paprika, kmín, petrželová a celerová nať

Do vody dáme vařit očištěné, na drobno nakrájené houby (sušené nejprve dobře umyjeme, chvíli necháme v horké vodě změknout, pak je posekáme). Když jsou houby měkké, přidáme očištěné a na malé kousky pokrájené brambory a uvaříme je do měkka. Z oleje a mouky uděláme tmavší jíšku, přidáme do ní na drobno nakrájenou cibuli, opražíme, přidáme trochu mleté červené papriky, soli, kmínu, posekané celerové natě, zalijeme vodou, dobře rozvaříme a přecedíme do polévky. Převařenou polévku odstavíme a přidáme do ní umytou posekanou petrželovou nať. Když se bramborová polévka ještě vaří, můžeme do ní ještě přidat i na nudličky pokrájenou nebo postrouhanou zeleninu.

Brokolicová krémová polévka

500 g brokolice, lžíce podravka na osolení, 1 dl šlehačky, lžíce másla, lžíce hladké mouky, špetka pepře, špetka nastrouhaného muškátového ořísku, 2 rohlíky

Vodu osolíme podravkou, opepříme a 10 minut v ní vaříme brokolici. Pak scedíme. Na rozehřátou pánev dáme lžíci hladké mouky. Když zrůžoví, přidáme máslo a uděláme světlou jíšku. Tu dáme do vývaru z brokolice a deset minut povaříme. Brokolici propasírujeme přes jemné síto, vmícháme do vývaru, ochutíme špetkou muškátového oříšku. Nakonec brokolicovou krémovou polévku posypeme na malé kousíčky nakrájenou opečenou houskou.

Slepičí polévka

slepice, 2 cibule, 100 g celeru, 2 mrkve, 100 g kapusty, pórek, 200 g uvařené rýže, petrželová nať, špetka soli, stroužek česneku, 0,5 červené papriky

Opláchnutou slepici uvaříme ve slané vodě spolu s cibulí. Necháme vychladnout, vývar přecedíme a dáme vařit s očištěnou zeleninou nakrájenou na nudličky. Přidáme česnek, na nudličky nakrájenou papriku a na kostky nakrájené maso. Vaříme asi 30 minut. Nakonec ochutíme nadrobno nasekanou petrželovou natí. Slepičí polévka se podává s vařenou rýží.

Špenátovo sýrová polévka

800 g taveného sýra, máslo, 600 g čerstvého špenátu nebo mraženého, 80 g hladké mouky, drůbeží vývar, sůl, pepř, vegeta, česnek, oregáno, bazalka, muškátový květ, bílé pečivo nakrájíme na kostičky

Na másle orestujeme hladkou mouku, zalijeme drůbežím vývarem, osolíme, přidáme muškátový květ, tavený sýr a zastálého míchání zavaříme. Na mírném ohni povaříme alespon 20 minut, přidáme sekaný nebo mražený špenát a dochutíme kořením. Jakmile je špenátovo sýrová polévka povařená, podáváme spolu s kostičkami housky, které jsme v troubě osmažili doměkka.

Polévka s rybou a rýží

1,5 l vody, 500 g mražené mořské štiky, 60 g rýže, 250 g rajčat,3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, sůl,pepř 
Vykoštěnou rybu rozkrájíme na menší kousky. Potřeme utřeným česnekem a poklademe rajskými oloupanými jablíčky bez jadérek. Vše dáme do hrnce, přelijeme vodou, olejem a osolíme. Přikryjeme a polévku s rybou a rýží vaříme asi 20 minut až je rýže měkká.

Žemlová polévka

4 žemle, 1,5 l vody, mrkev, petržel, lžička másla, vejce, šálek mléka, sůl,kousek celeru, zelená petrželka

Do hrnce nalámeme žemle a zalijeme vodou. Vaříme asi 30 minut, pak přidáme kořenovou zeleninu a ještě vaříme pokud nezměkne. Poté přecedíme a prolisujeme nebo rozmixujeme, aby vnikl hustý krém. Do hotové žemlové polévky přidáme čerstvé máslo, osolíme a nakonec vlijeme rozmíchaný žloutek v mléce a petrželovou nať.

Zeleninová polévka s kousky rajčat

2  kostky zeleninového bujonu, 1 l vody, 100 g drcených tomatů, 100 g. kukuřice, koriandr, citronová tráva 
Kostky bujonu rozmíchejte ve vroucí vodě a přidávejte kukuřici, drcené tomaty - je možno použít i malička rajská jablíčka, či větší na maličké kousky nakrájená. A podle chuti citronovou šťávu. Vaříme do změknutí rajčátek, při použití drcených tomatů asi 15 minut. Při podávání zeleninovou polévku posypte koriandrem.

18. dubna 2013

Zelná polévka s houbami

0,5 kg šťavnatého kysaného zelí, 100 g sušených hub (300 g čerstvých), cibule, 2 brambory, lžíce sójové mouky, lžíce hladké mouky, 2 lžičky mleté sladké červené papriky, lžíce sušeného droždí, 3 lžíce oleje, sůl, voda
Houby (pokud máme sušené, tak je před tím namočíme) osmažíme, zalijeme trochou vody, přidáme nadrobno nakrájené brambory a povaříme. Před ukončením vaření přidáme droždí a mletou papriku a nakonec mouku rozmícháme v troše vody. Po chvíli dušení přilijeme potřebné množství vody, přivedeme do varu a odstavíme. Vmícháme sójový jogurt (můžeme i normální), kyselé zelí a sůl.

Piškotový svítek

10 g másla, 20 g hladké mouky, žloutek, 2 bílky, muškátový květ, sůl 
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme žloutek, mouku, muškátový květ, sůl a dobře umícháme. Plech vymažeme máslem, vlijeme těsto a pečeme ve vyhřáté troubě así 10 min. Do těsta se nesmí zabořit prst. Vychladlý svitek rozkrájíme na kostičky a může me ho dát do polévky.

Květáková polévka se sýrem

cibule, květák /brokolice/, mrkev, brambory, 3 trojúhelníčky taveného sýra, lžíce másla, sůl
Na másle osmahneme zlehka cibulku, přidáme nastrouhanou mrkev a na drobno nakrájený květák. Chvíli dusíme. Pak podlijeme vodou, přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme do měkka. Nakonec přidáme tavený sýr, můžeme dochutit troškou soli. 

Rybí polévka s rajčaty

500 g ryb, 2 rajčata, cibule, 0,5 celeru, petržel, olej, 100 ml bílého vína, bobkový list, 4 zrnka celého pepře, sůl, smažená houska nakrájená na kostičky, voda na spaření rajčat, 1,5 l vody

Očištěné ryby vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme polovinu cibule, bobkový list, celý pepř a zvolna vaříme do měkka. Na pánvi rozpálíme olej, zpěníme zbytek cibule, přidáme očištěnou nastrouhanou zeleninu, spařená, oloupaná rajčata, přilijeme bílé víno a chvíli podusíme. Vývar přecedíme, rybu vykostíme a nakrájíme na malé kousky. Do čistého vývaru vložíme maso, podušenou zeleninu, necháme přejít varem a odstavíme. Dochutíme solí a podáváme se smaženou houskou.

Česneková polévka se žloutky

5 stroužků česneku, 4 rajčata, 1.4 l vody, 2 lžíce oleje, 40 g bílé veky, 3 žloutky z čerstvých vajec, pepř, pažitka, sůl

Rozetřený česnek zpěňte na oleji, vmíchejte spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, po krátkém podušení je zalijte horkou vodou, doplňte pokrájenou bílou vekou, solí a pepřem a vařte 10 minut, až se veka rozvaří. Polévku rozšlehejte metličkou, sejměte z plotýnky, vmíchejte žloutky rozkvedlané ve třech lžících vody, posypte pokrájenou pažitkou a podávejte.

Vývar s rozšlehaným vejcem

2 vejce, 2 lžíce vody, sůl, muškátový oříšek, 1 l hovězího vývaru, pažitka 
2 vejce rozšleháme se 2 lžícemi vody, přidáme na špičku nože muškátového oříšku a na špičku nože soli. 1 litr hovězího vývaru uvedeme do varu a za stálého šlehání metlou do něj pomalu vlijeme rozšlehaná vejce. Vše dobře povaříme, rozdělíme na talíře a bohatě posypeme nakrájenou pažitkou.

Brokolicová polévka se šunkou

1 kg brokolice, litr hovězího vývaru, cibule, máslo, lžíce mouky, 100 g smetany, 2 plátky vařené šunky

Očištěnou brokolici povaříme asi 10 minut v osolené vodě. Pak oddělíme růžičky od stonků a stonky rozmixujeme s trochou vody, ve které se brokolice vařila. Přidáme hovězí vývar. Cibuli pokrájenou na kostičky osmahneme na másle dozlatova, zaprášíme moukou a zalijeme vývarem. Pět minut společně vaříme. Přidáme smetanu, růžičky brokolice a šunku nakrájenou na nudličky. Podle chuti osolíme a opepříme.

Hořčičná polévka s pórkem

pórek, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, litr zeleninového vývaru, lžíce hořčičných semen, 250 g zakysané smetany, 2 lžíce ostré hořčice, 2 lžíce sladké hořčice, sůl, 2 lžičky cukru

Pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Část odložíme na ozdobu. V hrnci rozehřejeme máslo a pórek na něm opečeme, poprášíme moukou a zalijeme vývarem. Uvedeme do varu a polévku vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Hořčičná semena vložíme do 100 ml vroucí vody a 10 minut vaříme na velmi mírném ohni. Poté je scedíme. Do polévky vmícháme zakysanou smetanu a jednotlivé druhy hořčice, osolíme a opepříme.Hořčicovou polévku rozlijeme do talířů, ozdobíme povařenými hořčičnými semeny, zbylým pórkem a podle chuti například čerstvými bylinkami.

Italská dršťková polévka

250 g vařených dršťek,šunka,slanina,2 lžíce rajčatového protlaku, cibule,stroužek česneku,petrželová nať, šalvěj,mletý pepř,strouhaný sýr, vývar (masox),sůl
Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, osmažíme na ní nakrájenou cibuli a česnek, přidáme lístky šalvěje a nakrájenou petrželku a osmažíme. Ke směsi přidáme nakrájené dršťky a rajčatový protlak, vše zalijeme vývarem a ještě povaříme. Polévku opepříme, osolíme, sejmeme z plotýnky a před podáním vmícháme nakrájenou šunku a strouhaný sýr.

Francouzská cibulačka

2 lžíce másla, 3  cibule, 1,5 kostky hovězího bujónu, tvrdý sýr, 150 g šunky vcelku, sůl, veka

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, v hrnci rozehřejeme lžíci másla a pomalu orestujeme cibuli až zesklovatí. Osmahnutou cibuli zalijeme 1,5 l vody, přidáme hovězí bujón a vaříme asi 10 minut. Podle chuti polévku dosolíme.Připravíme si na proužky nakrájenou veku, kterou opečeme na másle, nastrouháme sýr a šunku nakrájíme na drobné kostičky. Veku, šunku a sýr vložíme do polévky těsně před podáváním a nakonec posypeme petrželovou natí.

Žampionový krém

8 žampionů, balení smetana na vaření, menší cibulka, houbový bujon, sůl, pepř 
Žampiony očistíme a osmahneme, dokud nepustí šťávu, osolíme a opepříme, mezitím připravíme bujon do 1 litru vody, poté s ním zalijeme žampiony a na závěr vlijeme celou smetanu. Chvíli povaříme a Žampionový krém zdobíme čertvou petrželkou.

Polévka z ovesných vloček

100 g ovesných vloček,1,5  litr vody, lžička másla, 2 žloutky, 100 g šunky, sůl, petrželová nať 
Ovesné vločky uvaříme v osolené vodě doměkka a prolisujeme přes sítko. Přidáme žloutky, máslo a na nudličky nakrájenou šunku. Polévka z ovesných vloček se podává posypaná zelenou petrželkou.

Drožďová polévka se zeleninou

200 g kořenové zeleniny, cibule, 50 g droždí, 20 g ovesných vloček, sůl, drcený kmín, mletá paprika, olej 
Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky a uvaříme. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme droždí, koření a ovesné vločky. Zalijeme vývarem ze zeleniny a uvařenou zeleninu, krátce povaříme a Drožďovou polévku se zeleninou podáváme.

Gulášová polévka z hovězího masa

500 g předního hovězího masa, 2 červené cibule, 3 stroužky česneku, kousek sádla, rajčatový protlak , lžíce mleté sladké papriky , trochu mletého nebo drceného kmínu, 1,5 l vody nebo vývaru, 500 g brambor, červená paprika, žlutá paprika, párek nebo klobáska (nemusí být), sůl , mletý pepř, zelená petrželka na ozdobu

Hovězí maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Ve větším hrnci si rozehřejeme kousek sádla a osmažíme na něm nejprve cibuli, po pár minutách i česnek a po další minutě přihodíme i pokrájené maso. To osmahneme dozlatova ze všech stran. Stáhneme z ohně, vmícháme rajčatový protlak, mletou sladkou papriku a trochu kmínu. Zalijeme vodou nebo vývarem a dáme opět vařit. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Červenou i žlutou papriku zbavíme jádřince a nakrájíme je na malé kousky. Také párek (popř. klobásku) pokrájíme na kolečka. Když je maso téměř měkké, přidáme do polévky pokrájené brambory, papriky i párek (klobásku) a vše dovaříme doměkka. Dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme zelenou petrželkou a podáváme s pečivem.

Zelňačka s uzeným masem

nadrobno nakrájená cibule ,30 g tuku ,1,5 l vody 500 g uzeného masa hřebíček, malá hlávka bíleho zelí ,malý celer, mrkev ,špetka mletého zázvoru špetka bílého pepře , sůl

Najemno nakrájenou cibuli zesklovatime na rozehřátém tuku. Zalijeme vodou, přidáme uzené maso a hřebíček a pozvolna vaříme doměkka. Očistíme zeleninu a nakrájíme ji na nudličky.Měkké maso z polévky vyjmeme,vložíme do ní zeleninu a uvaříme ji rovněž doměkka. Vychladlé maso nakrájíme na nudličky a dáme zpět do polévky .Přidáme zázvor a pepřa podle chuti přisolíme.

Srbská čorba

200 g vepřového masa, 2 rajčata, 2 papriky, 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 brambory, mrkev, celer, petržel, 3 lžíce oleje, 10 g hladké mouky, feferonka, pepř, nové koření, bobkový list, ocet, mletá paprika, 1,5 l vody

Na části oleje usmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostičky, osmažíme, poprášíme mletou paprikou, osolíme, zalijeme vodou a vaříme. Ke konci varu přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, nakrájené brambory, papriky a rajčata, rajčatový protlak, žlutou jíšku ze zbytku oleje a z mouky, koření. Rozmícháme a vaříme, až maso, brambory a zelenina změknou. Polévku Srbská čorba nepatrně okyselíme a podáváme.

Dršťková polévka po milánsku

250 g vařených nakrájených dršťek, 50 g šunky, 20 g slaniny, 2 lžíce rajčatového protlaku, cibule, stroužek česneku, petrželka, šalvěj, mletý pepř, 50 g strouhaného tvrdého sýra, masox, sůl

Slaninu nakrájenou na kostičky rozškvaříme, osmažíme na ní drobně pokrájenou cibuli, a česnek, přidáme lístky šalvěje a nakrájenou petrželku a opět osmažíme. Ke směsi přidáme nakrájené dršťky a rajčatový protlak, vše zalijeme vývarem z masoxu a ještě povaříme. Polévku opepříme, osolíme, sejmeme z plotýnky a před podáním vmícháme nakrájenou šunku a strouhaný sýr.

Krémová cuketová polévka

0,5 kg mladé cukety, 5 sklenic vývaru, 400 g brambor, 2 cibule, lžíce másla, hrstka pažitky nebo zelené petrželky, sůl, pepř, osmažená houska

Do vývaru přidáme nakrájené brambory, cibuli nakrájenou na čtvrtky a vaříme až do změknutí. Omytou ale neoloupanou cuketu nakrájíme na kostičky, přidáme do polévky společně s máslem a vaříme ještě přibližně deset minut. Polévku přetřeme přes síto nebo rozmixujeme. Ohřejeme, přidáme smetanu a pažitku nebo petrželku a dle chuti dosolíme a opepříme. Krémová cuketová polévka se podává posypaná osmaženou houskou.

Kardinálská polévka

1 l velmi silného hovězího vývaru, 700 g rajčat, 0,5  citronu, 1,5 dl bílého vína, lžíce cukru, lžička bramborové moučky, 1 dl madeiry, 1 dl smetany ke šlehání, bobkový list, trochu tymiánu, 2 zrnka nového koření, trochu bílého pepře, trochu soli

Omytá, na kousky nakrájená rajčata uvaříme doměkka v hovězím vývaru. Po chvilce přidáme koření, šťávu z půlky citronu, kousek tence seříznuté citrónové kůry, bílé víno a vaříme dále. Přidáme sůl, pepř, cukr. Polévku prolisujeme, zahustíme bramborovou moučkou rozmíchanou v madeiře a krátce povaříme. Polévku podáváme v šálcích a ozdobíme šlehačkou.

Palačinková polévka

1 l vepřový nebo drůbeží vývar, 2 lžičky solamyl , 2 palačinky , miska zeleniny

Uděláme 2 klasické palačinky, které zastudena rozkrájíme na slabší nudličky. Připravíme si hovězí nebo drůbeží vývar z kosti nebo masa. Vodu přecedíme a vložíme do ní hrstičky mražené zeleniny. Zeleninu použijeme podle své chuti (pórek, mrkev, pažitka, apod.). Necháme chvíli povařit a pak do polévky dáme palačinkové nudličky. Nakonec polévku zahustíme troškou solamylu rozpuštěného v troše vody. Takto připravenou palačinkovou polévku můžeme servírovat.

Květákovka

400 g květáku, 1,5 litru vody, 40 g hladké mouky, 40 g másla, sůl, petrželka, žemle, 20 g tuku 
Očištěný květák uvařte v osolené vodě, až je skoro měkký. Z másla a mouky připravte jíšku a pomalu vmíchejte do vývaru s květákem. Povařte asi 15 minut. Nakonec přidejte sekanou petrželku. Žemli nakrájejte na malé kousky a osmažte na tuku. Podávejte k hotové polévce.

Studená jahodová polévka

10 dkg másla, 2 lžíce hladké mouky, 0,5 l mléka, 1/4 l šlehačky, 1/4 kg jahod, 2 lžíce pískového cukru, 1 dl bílého vína 
Z másla a mouky vytvoříme jíšku, zalijeme mlékem, vmícháme nakrájené jahody a 5 - 10 minut povaříme. Polévku necháme vychladit, dáme do mixéru, přidáme šlehačku a víno a dáme vychladnout. Podáváme studené.

17. dubna 2013

Zelňačka s houbami

2 lžíce hladké mouky, sladká paprika mletá, 3 stroužky česneku, bobkový list, nové koření, brambory, mletý kmín, masox, čerstvé houby, klobása, kysané zelí, smetana, olej, sůl
Z oleje a mouky uděláme jíšku, do níž přidáme papriku, česnek, sůl a koření. Zalijeme vodou, přidáme brambory pokrájené na kostky, masox, plátky hub, kolečka klobásy a vymačkané kysané zelí. Vaříme do změknutí brambor. Nakonec vmícháme smetanu.

Maminčina zelňačka

400 g sterilovaného zelí, 3 brambory, 4 kuličky nového koření, cibule, mouka na zahuštění, zakysaná smetana, 3 bobkové listy, sůl, pepř, drcený kmín, sladká paprika, klobása

Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, přisypeme papriku, dolejeme vodou. Přidáme překrájené kysané zelí, nové koření, bobkový list a pepř. Vaříme, dokud není zelí měkké. Potom přidáme na kolečka nakrájenou ostravskou klobásu a povaříme ještě cca 5 minut. Potom zalijeme smetanou a zahustíme (mouka + smetana). Zvlášť uvaříme brambory, uvařené je rozštoucháme (kdo chce může si na ně usmažit i cibulku). Rozšťouchané brambory rozdělíme na talíře a přelijeme zelňačkou.

Domácí hovězí polévka

hovězí maso na polévku, větší cibule i se slupkou, 4-5 stroužků česněku, 4 kuličky nového koření, velký bobkový list, čerstvá nebo mražená polévková zelenina, sůl, pepř, maggi

Do papíňáku dátme hovězí masíčko a 2 morkové kosti, přidáme celou cibuli i se šlupkou , česnek a koření. Zalijeme vodou po maximum ( v hrnci tak 1,5 - 2 litry). Dáme elektrický sporák na č. 6 a když papíňák začne syčet, tak plotnu stáhneme na č. 3 a vaříme asi hodinku (v hrnci vaříme, dokud maso nezměkne). Když je maso měkké, tak do vývaru přisypeme polévkovou zeleninu .Když je zelenina měkká, tak do polévky hodíme zpět na kousky pokrájené hovězí maso a přidáme domácí nudle a nebo játrové knedlíčky. Hotovou polévku dochutíme polévkovým kořením (maggi) a solí. Kdo má rád, tak i pepřem. Nakonec do polévky pokrájíme čerstvé bylinky - libeček, ale můžete i petrželku, pažitku.

Kuřecí polévka se žampiony

kuře, 80 g žampionů, 50 g másla, 30 g hladké mouky, kousek mrkve, celeru a petržele, 1 dl smetany ke šlehání, koření kari, citrónová šťáva, 1,5 litru vody, pažitka, sůl

Očištěné kuře vložíme do vlažné vody a uvaříme pod pokličkou do měkka. Ke konci varu přidáme kořenovou zeleninu. Měkké maso vykostíme a se zeleninou pokrájíme na nudličky. Vývar z kuřete zahustíme světlou jíškou ze 30 gramů másla, z mouky a koření kari, a vše povaříme 20 minut. Očištěné žampiony pokrájíme na plátky, osmažíme ve zbytku másla a přidáme do polívky současně se zeleninou a mase. Polévku přivedeme k varu, okyselíme citrónovou šťávou, sejmeme z plotny a přidáme smetanu a drobně pokrájenou pažitku. Hned podáváme.

Jihočeská zelňačka

4 středně velké brambory (nebo i více, jak máte rádi), sklenice sterilovaného zelí, 30 dkg měkkého salámu nebo slaniny, trochu másla, 2 lžíce mouky , velká cibule, sůl, majoránka, celý pepř  , bobkový list

Do 2 litrů vody dáme vařit na kostky nakrájené brambory, osolíme, přidáme 3 kuličky pepře, 2 bobkové listy a vaříme do měkka a přidáme zelí, které jsme mírně propláchli vodou a nakrájeli na drobno. V malém kastrolku na másle osmahneme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme jemně nakrájený salám nebo slaninu a až je vše osmažené, zaprášíme 2 lžícemi mouky, zamícháme a tuto směs přidáme do vařící polévky. Provaříme, dochutíme majoránkou a dle chuti přisolíme. Podáváme s chlebem.

Kuřecí polévka s těstovinou

150 g kuřecích drůbků, 3 mrkve, 2 celery, zelená petržel, 2 lžíce nudlí do polévky, sůl 
Očištěné droby vložíme do vody, osolíme a vaříme doměkka. Maso vyjmeme, vývar procedíme, přidáme zeleninu nakrájenou na kostky a vaříme doměkka. Maso z drůbků obereme, nakrájíme a přidáme spolu s nudlemi dáme do polévky. Necháme přejít varem a polévku dochutíme jemně nakrájenou petrželkou.

Krevetová polévka

300 g malých krevet, 50 g másla, 1 l kuřecího vávaru, 50 ml smetany, cibule, 3 stroužky česneku, 2 rajčata, bazalka, petrželka, sůl, bílý pepř 
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na másle společně s česnekem a krevetami. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Poté přidáme oloupaná rajčata, nasekanou petrželku a vaříme asi 5 minut. Nakonec přilijeme smetanu a ochutíme solí a pepřem.

Kokosovo-banánová polévka

4 banány,cibule,2 stroužky česneku,2 papričky,2 lžíce oleje,400 ml kokosového mléka,400 ml nízkotučného mléka, 400 ml kuřecího vývaru,štáva z limetky,sůl, snítka koriandru.
Na oleji podusíme plátky banánu,kousky cibule,česneku a papriček.Přilijeme kokosové i nízkotučné mléko, kuřecí vývar a necháme při mírné teplotě přibližně 15 minut probublávat. Nakonec přidáme štávu z limetky,sůl a koriandr.

Jihočeské friko

3-4  brambory, šlehačka, vrchovatá lžíce hladké mouky, 2  bobkové listy, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, vejce, ocet, sůl 
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, přidáme koření, osolíme a dáme vařit asi do 1,5 litru studené vody. Když jsou brambory skoro měkké, rozděláme si v hrnečku mouku se šlehačkou a vejcem, přidáme do hrnce a dovaříme, případně dosolíme a ochutíme octem.

Jahelná polévka

100 g jahel, cibule, 2 lžíce oleje, 1 l zeleninového vývaru, pórek, 250 g bílého zelí, sůl, pepř, lžíce sekané petrželky

Jáhly propláchneme vlažnou vodou a necháme okapat. Na rozpáleném oleji necháme zeskovatět na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme jáhly a osmahneme je. Zalijeme vývarem a vaříme asi čtvrt hodiny. Očištěný pórek nakrájíme na kousky asi 1 cm dlouhé, ze zelí seřízneme žebra a nakrájíme ho na nudličky. Zeleninu přidáme k uvařeným jáhlám a vaříme dalších 15 minut. Nakonec polévku osolíme, opepříme a posypeme sekanou petrželkou.

Indická polévka

kedlubna, 2 střední brambory, 3 stroužky česneku, 5 lžic hrášku, feferonka nebo špetka pálivé papriky, olej, římský kmín, sůl, zakysaná smetana

Na oleji jemně osmahneme drobně posekaný (ne lisovaný) česnek, přidáme pokrájené brambory a kedlubnu, asi tak 1/2 feferonky nebo špetku pálivé papriky, 1/4 lžičky římského kmínu, osolíme, zalijeme vodou a vaříme asi 20 minut. Poté přidáme hrášek, a vaříme dalších asi 10 minut. Ničím nezahušťujeme. Do talíře přidáme lžičku zakysané smetany.

Horácká polévka

300 g brambor, 1/4 l mléka, 30 g hladké mouky,1,5 l vody, 5 zrnek pepře, 5 nové koření, 2  bobkové listy, špetka tymiánu, malá cibulka, sůl, ocet, kopr, máslo

Brambory nakrájíme na kostičky, povaříme je ve vodě, když jsou téměř měkké, přidáme do polévky mléko, ve kterém jsme rozmíchali mouku, dobře ještě provaříme. Zvlášt v hrnečku uvaříme koření a cibuli a odvar procedíme do polévky, chvíli povaříme a pak dochutíme octem a solí. Můžeme do polévky ještě nasekat kopr pro zjemnění chuti a kousek másla.

Holandská polévka

mrkev, petržel, kousek celeru, pórek, kapie, petrželka, kousek másla, 300 g vepřového nebo hovězího masa, masox 
Všechny ingredience nakrájíme na úzké nudličky, pórek na kolečka. Maso osmažíme na másle, zalijeme asi litrem vody, přidáme mrkev, petržel, celer, masox a necháme vařit. (Utvořenou kalnou pěnu sbíráme, aby byla polévka čistá). Až je maso měkké přidáme pórek, kapii a petrželku. Již nevaříme a stáhneme z plotny.

Hanácká syrnica

3 kolečka olomouckých tvarůžků, 150 g tvarohu na strouhání, 50 g másla, 0,5 l mléka, sůl, kmín, líbeček 
Do hrnce vlijeme mléko a půl litru vody, ochutíme solí, kmínem, přidáme krájené tvarůžky a povaříme. Do hotové polévky vsypeme strouhaný tvaroh a krájený libeček. Podáváme s pečivem nebo chlebovými plackami.

Dýňová polévka s kari

750 g na kostky nakrájené oloupané dýně, střední cibule, lžíce kari, 2 lžíce olivového oleje, sladká smetana(12%), vývar z kostky, pepř, sůl 
V hrnci na olivovém oleji necháme zesklovatět na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme kari koření, na kostky nakrájenou dýni, lehce osmahneme a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí a poté rozmixujeme ponorným mixérem. Znovu přivedeme do varu, přidáme smetanu a už nevaříme. Nakonec dochutíme pepřem a solí.

Eintopf

2 naběračky fazolí, 2 naběračky čočky, špetka prášku do pečiva, 5 lžic másla, 4 lžíce hladké mouky, 200 g polévkové zeleniny, 150 g uzeniny, 250 g sladkokyselého zelí, sůl, pepř, polévkové koření, smetana 

Fazole a čočku přebereme, propláchneme a uvaříme každé zvlášť ve vroucí vodě se špetkou prášku do pečiva. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme nakrájenou zeleninu a na kolečka pokrájenou uzeninu. Vše krátce opečeme, zalijeme vodou, prošleháme, přidáme zelí a povaříme, až tuk vystoupí na povrch. Do polévky vsypeme uvařenou čočku a fazole, osolíme, opepříme, okořeníme. Nakonec na zjemnění přidáme smetanu a již nevaříme.

Demikát

150 g brynzy, cibule, 1 l masového vývaru nebo vody, 2 krajíce černého chleba, mletá sladká paprika, sůl, kmín 
Nakrájenou cibuli, sůl, papriku a kmín dáme do vývaru a vaříme asi 20 minut. Do polévkové mísy rozdrobíme brynzu a nalámaný chléb a zalejeme horkým přecezeným vývarem. Zakryjeme a necháme přikryté asi 4 minuty, aby se brynza rozpustila.

Desetiminutová polévka

60 g anglické slaniny, 100 g mrkve a celeru, kousek cibule, lžíce hrubé mouky, 2 vejce, sůl, pepř, kostka masoxu, 1,5 l vody, petrželka

Do hrnce vložíme nakrájenou slaninu a necháme ji rozpustit. Pak přidáme drobně nakrájenou cibuli a na křenovém struhadle nastrouhanou zeleninu. Krátce ji osmažíme, přidáme hrubou mouku a za stálého míchání restujeme dozlatova. Na mouku vyklepneme 2 menší vajíčka a znovu mícháme, až vznikne vajíčková zásmažka. Tu zalijeme horkou vodou, zamícháme a přidáme kostku masoxu. Podle chuti osolíme a opepříme. Jen krátce povaříme a nakonec ozdobíme nasekanou petrželkou.

Červená česnečka

800 g čerstvých rajčat, 3-4 stroužky česneku, 2 malé cibule, 2 lžíce oleje, lžička másla, sůl, pepř, lžička kari koření, 3/4 l zeleninového vývaru, malou cuketu, pórek, bazalka

Česnek a cibule nakrájejte a poduste ve směsi oleje a másla, přidejte pokrájená rajčata, krátce osmahněte a okořeňte. Přilijte vývar a duste pod pokličkou asi 15 minut. Mezitím očistěte cuketu, pórek a bazalku. Cuketu nakrájejte na kostičky, pórek na kolečka. 5 minut před koncem vaření přihoďte zeleninu do polévky a dovařte. Dochuťte bazalkou a případně solí a česnekem, aby byla polévka pikantní.

Brazilská polévka Samba

300 g hovězího masa, 300 g vykoštěného kuřecího masa, 2 lžíce oleje, cibule, petržel, 3 stroužky česneku, 3 rajčata, 1 a 1/4 l vody, sůl, 5 lžic sterilovaného hrášku

Hovězí a kuřecí maso nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce s rozehřátým olejem a po všech stranách osmahneme. Potom k masu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, očištěnou a na kostky nakrájenou petržel a prolisovaný česnek. Směs masa a zeleniny mícháme, až cibule začne růžovět. Potom přidáme omytá a na dílky nakrájená rajčata a chvíli je ve směsi podusíme. Polévku zalijeme vodou a osolíme. Vaříme, až maso změkne. Potom maso vyjmeme, vývar na něj přecedíme, doplníme hráškem a povaříme. Polévku podle chuti dochutíme a podáváme.

Boršč se sýrem

100 g zelí, 100 g zelených fazolek, 2 papriky, 2 rajčata, 200 g cukety,1,5 l hovězího vývaru, lžíce másla, lžíce hladké mouky, hrnek mléka, 3 lžíce strouhaného sýra, pepř, sůl, petrželka

Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kousky (kromě rajčat), vložíme do vařícího vývaru a vaříme do změknutí zeleniny. Přidáme světlou jíšku (z másla a mouky) a přidáme do polévky, vložíme oloupaná a na kousky nakrájená rajčátka, nasekanou petrželku, osolíme, opepříme a vlijeme hrnek mléka se sýrem a necháme ještě 5 minut povařit. Nemáte-li hovězí vývar, můžete ho nahradit bujónovou kostkou.

16. dubna 2013

Brokolicová kari polévka

celá brokolice, cibule, česnek, mrkev, vejce, petržel, 2 brambory, kari, sůl, pepř, polévkové koření, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, celerová nať, muškátový oříšek, petrželka
Na zesklovatělou cibulku dáme nakrájenou brokolici (celou, nejen hlavičky), zalijeme vodou, přidáme koření a česnek nakrájený na plátky. Přidáme na menší kousky pokrájené brambory, petržel a mrkev. Nakonec, těsně předtím, než je zelenina úplně měkká, nadrobno nakrájenou nať celeru a vejce.Vše rozmixujeme, vznikne hustý zeleninový krém, bez mouky i bez smetany.

Fazolačka

1,5 l vody, 250 g fazolí, hotovou jíšku knorr, cibuli, trochu cukru, trochu octa, sůl 
Fazole na noc namočíme. Dáme s vodou do tlakového hrnce a vaříme půl hodiny. Cibulku osmažíme a přimícháme do polévky. Přidáme hotovou jíšku knorr, trochu octa a cukru dle chuti. Přisolíme a můžeme podávat.

Babiččina fazolová polévka

2 cibule,250 g strakaté fazole,1,2 l uzený vývar z kolene a zeleniny, 250 g kořenová zelenina,malé uzené koleno,2 stroužky česnek, 2 lžíce vepřové sádlo,2 lžíce hladká mouka,mletý černý pepř,sůl,3 kuličky nové koření,10 kuliček celý černý pepř,bobkový list

Nejprve si připravíme fazole, alespoň na 4 hodiny je namočíme do studené vody. Poté se vrhneme na přípravu uzeného vývaru. Očistíme si kořenovou zeleninu a oloupeme cibuli. Očištěné uzené koleno vložíme do do studené vody a necháme vařit 30 minut. Vodu slijeme, koleno zalijeme vroucí vodou, přidáme cibuli, koření a kořenovou zeleninu. Vše vaříme doměkka. Maso obereme a nakrájíme na kostičky.Oloupeme česnek a cibuli, jemně je orestujeme na sádle spolu s moukou. Jíšku zalijeme vývarem, přidáme fazole a vařím, poté přidáme nakrájené uzené a dochutíme solí a petrželkou. Polévku můžeme podávat s čerstvým pečivem.

Podmáslová polévka

1 l podmáslí, 0,5 l mléka, 12 sušených švestek, vejce, 100 g hladká mouka, 3 brambory, sůl dle chuti, nové koření celé, 2 bobkové listy 
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme vařit do menšího množství osolené vody společně s novým kořením, bobkovým listem a sušenými švestkami. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme podmáslí. V hrnku v troše mléka rozmícháme hladkou mouku na kašičku, pak rozředíme do tekuté konzistence a vlejeme do polévky (tzv. americká jíška), nakonec vklepneme vejce, zamícháme a asi 5 minut povaříme. 

Máslové noky

2 lžíce máslo, vejce, 2 lžíce mléka nebo smetany, polohrubá mouka na zahuštění, sůl 
Máslo utřeme s vejcem a solí, přidáme mléko, mouku a zpracujeme v husté těsto. Můžeme přidat i strouhaný sýr. Lžící děláme noky a házíme do vroucí polévky. Až vyplavou na povrch, necháme ještě 1 minutu povařit.

Drožďové knedlíčky do polévky

0,5 cibule, droždí, strouhanka na zahuštění, vajíčko, sůl, pepř, petrželka
Na cibulku dáme droždí až zrůžoví. Odstavíme ho, a až trochu vychladne, přidáme strouhanku, vajíčko, sůl a petrželku. Děláme malé knedlíčky a hážeme do vroucí polévky.

Polévka ze zmraženého špenátu

zmražený špenát, 2 lžíce hladká mouka, cibule, 250 ml mléko, žloutek, sůl, pepř
Zpěníme cibuli, zaprášíme jí moukou, osmahneme, přidáme špenát a zalijeme vodou. Povaříme a ochutíme. Nakonec zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali žloutek, necháme prohřát - už nevaříme.

Houbová polévka s bylinkami

500 g žampionů,30 g másla,malá cibule,utřený stroužek česneku, 1 a ¼ slepičího nebo hovězího vývaru,150 ml suchého bílého vína,2 kávové lžičky nasekaného tymiánu,2 kávové lžičky nasekané majoránky,mletý pepř, sůl
Máslo rozpusťte ve velkém hrnci, přidejte cibuli a česnek a zvolna zpěňte, až změknou, ale nezmění barvu. Přidejte žampiony a zahřívejte 10 minut, občas zamíchejte. Přilijte vývar a víno, přisypte lžičku tymiánu, všechnu majoránku a podle chuti sůl a pepř. Přiveďte k varu, zakryjte a zvolna asi 10 minut povařte. Podle uvážení dochuťte. Polévku podávejte horkou, posypanou zbylým tymiánem.

Žlutá polévka

lžíce másla, 2 lžíce krupice, 2 ks vejce, 1,5 litru vody, špetka soly, špetka kurkuma, trochu maggi, trochu polévkového koření, bujon, žlutá zelenina podle chuti

Na rozpálenou plotýnku dáme hrnec a v něm necháme rozpustit kousek másla. Až se máslo rozpusí nasypeme na dno krupici a mícháme. Necháme chvíli zpražit a rozklepneme 1-2 vejce. Stále mícháme. Postupně zalijeme vývarem a nebo vodou + 1 bujon. Přidáváme polévkové koření , maggi , špetku kurkumy na obarvení. Pozor : při větším množství je kurkuma hořká ! Přidáme zeleninu dle chuti. Nejlépe kukuřice a mrkev. Povaříme.

Mexická polevka

lžíci olivového oleje,lžíci másla,jemně nakrájenou cibuli, červenou papriku, zbavenou semen,feferonku, zbavenou semen,450 g sladké kukuřice, podle potřeby rozmrazené,750 ml drůbežího vývaru,250 ml zakysané smetany,sůl, pepř,4 malé bochníky chleba, 2 červené papriky nebo 4 feferonky na ozdobu

Na pánvi rozehřejte olej s máslem. Zprudka v něm asi pět minut opékejte nakrájenou cibuli, feferonku i papriku; měly by změknout. Přidejte kukuřici a opékejte ještě další dvě minuty. Pak polovinu směsi opatrně přesypte do mixéru nebo kuchyňského robotu a zpracujte na hladkou kaši – děti vám určitě rády pomůžou. Stěny nádoby občas očistěte stěrkou; podle potřeby můžete přilévat vývar.Všechnu kukuřičnou směs (rozmixovanou i nerozmixovanou) přemístěte do čistého kastrolu a přilijte vývar. Podle chuti dosolte a opepřete, potom uveďte do varu a pět minut vařte. Mezitím si připravte chleby: bochník položte na pracovní plochu a ostrým nožem odřízněte pokličku; děti si pak můžou vyhrát s vydlabáním střídky.Do hrnce jemně přimíchejte zakysanou smetanu. Pokud máte rádi horkou polévku, ještě ji na mírném plameni prohřejte. Pozor, neměla by se vařit, jinak se smetana může srazit! Podávejte ve vydlabaných bochníčcích; porce pro dospělé ozdobte rozpůlenými feferonkami. 

Rychlá kyselka

6 brambor, vejce, 250 ml Rama Cremefine ke šlehání, sůl, ocet, k zahuštění polohrubá mouka, 1,5 l vody
Ve slané vodě uvaříme brambory, když jsou měkké trochu je rozšťoucháme a zahustíme. Přidáme rozkvedlané vejce a Ramu Cremefine a ještě chvilku provaříme. Odstavíme a dochutíme octem, popřípadě dosolíme.

Hustá fazolová polévka s rajčaty

balení barevných fazolí, cibule ,klobása ,3 zralá rajčata ,Knorox ,2 stroužky česnek ,špetku bazalka ,lžíce sůl , 1 plátek mouka
Fazole namočíme přes noc ve vodě a druhý den je vaříme do měkka (osvědčeno 15 min v papiňáku).V jiném hrnci si necháme zezlátnout cibulku a klobásu na kolečka, rajčata na kostičky a vše zaprášíme trochou mouky. Zalijeme fazolovým vývarem s polovinou celých fazolí, přidáme Knorox, drcený česnek, bazalku, sůl a vše řádně promícháme.Druhou polovinu fazolí rozmixujeme na kaši a tou dohustíme polévků.

Rajčatová polévka s ovesnými vločkami

rajčata, cibule, mrkev, olivový olej, drůbeží vývar, ovesné vločky
Orestujeme mrkev, cibuli na olivovém oleji. Přidáme rajčata a zalijeme drůbežím vývarem (nebo instantním vývarem bez glutamátů). Dusíme do měkka, rozmixujeme.Přepasírovanou vrátíme do polévky, aby byla přiměřeně hustá. Ovesné vločky opečeme na sucho na pánvi a posypeme jimi polévku. 

Bramboračka s křenovým chlebem

bramboračka : 300 g brambor,50 g sádla,100 g cibule,100 g špeku,150 g mrkve,150 g celeru,150 g kořenové petržele,hrst sušených hub,hrst krup,30 g mouky,1,5 l vody,6 stroužků česneku,drcený kmín,majoránka,svazek kudrnky ,pepř,sůl

křenový chléb: 4 plátky chleba,2 vejce,30 g strouhaného křenu,sůl, pepř,olej na osmažení

Cibuli nakrájíme na klínky, kořenovou zeleninu a špek na kostičky.Na sádle orestujeme cibuli se špekem, kořenovou zeleninu, přidáme sušené houby a proprané, přes noc namočené kroupy. Vše promícháme, zaprášíme moukou, zarestujeme a zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu, 10 minut povaříme, přidáme oloupané nakrájené brambory a vaříme dalších deset minut.Dochutíme najemno nasekaným nebo lisovaným česnekem, drceným kmínem, majoránkou, solí a pepřem. Nakonec přidáme nasekanou kudrnku.
Křenový chléb:  Vejce rozšleháme, osolíme, opepříme a vmícháme do nich nastrouhaný křen. V tomto těstíčku obalujeme buď plátky nebo kostky chleba a smažíme je na oleji ze všech stran dozlatova.

Pravá bramboračka

300 g brambory, lžíce sádlo, 100 g uzená slanina /špek/, cibule, 150 g mrkev, 150 g celer, 150 g kořen petržele, 2 lžíce kroupy, hrst sušené houby, 5 stroužky česnek, 1,5 l voda, 30 g hladká mouka, sůl, pepř, drcený kmín, majoránka, zelená petrželka

Kořenovou zeleninu, slaninu a cibuli nakrájíme na malé kostičky. Na rozpáleném sádle orestujeme nejdříve cibuli se slaninou, přidáme kořenovou zeleninu, propláchnuté sušené houby a kroupy, které jsme si propláchli a namočili přes noc. Vše promícháme,zaprášíme moukou, krátce ještě orestujeme a zalijeme studenou vodou. Osolíme, opepříme a vaříme asi 15 minut. Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory a vaříme dalších asi 15 minut, až budou brambory měkké. Před odstavením dochutíme bramboračku prolisovaným česnekem, drceným kmínem a majoránkou. Podle chuti ještě dosolíme. Hotovou bramboračku na talířích posypeme jemně nasekanou petrželkou.

Falešná dršťková polévka z václavek

500 g houby - václavky, 2 lžíce sádlo nebo jiný tuk, masox, 3 kuličky  nové koření, 6 kuličky pepř, bobkový list, 70 g hladká mouka, sůl, pepř podle chuti, lžíce sladká mletá paprika, stroužek česnek, majoránka

Očištěné václavky pokrájíme na nudličky, důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce a zalijeme asi 1,5 litrem vody. Přidáme masox, všechno koření, osolíme a vaříme zvolna asi 30 minut. Na pánvi si ze sádla nebo jiného tuku a mouky usmažíme tmavší jíšku, přidáme mletou papriku a vmícháme do vývaru. Necháme ještě povařit asi 10 minut, podle chuti dochutíme solí, mletým pepřem a majoránkou a doplníme vodou, abychom měli asi 1,5 litru polévky. Odstavíme, vmícháme prolisovaný česnek a dále už nevaříme. 

15. dubna 2013

Pikantní bramborová polévka s uzeninou

400 g brambory, 200 g špekáčky nebo točený salám, cibule, 4 stroužky česnek, 4 lžíce olej nebo jiný tuk, 2 lžičky mletá sladká paprika, lžička majoránka, 4 kuličky celého pepře, polévkové koření, sůl, hotová jíška

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Dáme vařit do hrnku a zalijeme asi 1,5 litrem vody. Přidáme sůl, kmín a kuličky pepře. Cibuli oloupeme, nasekáme na kostičky a zpěníme na oleji. Přidáme na kolečka nakrájenou uzeninu, hladkou mouku, mletou papriku a orestujeme. Hotové přilijeme do brambor, přisypeme majoránku, prolisovaný česnek a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Podle potřeby zahustíme hotovou jíškou nebo hladkou moukou rozkvedlanou v trošce vody. Dochutíme polévkovým kořením a pikantní bramborová polévka je hotová.

Kapustičková polévka s ovesnými vločkami

350 g kapustové růžičky, 100 g ovesné vločky, 3 lžíce máslo, 100 ml smetana, vejce, polévkové koření, sůl

Vejce rozklepneme a rozšleháme ve smetaně. Ovesné vločky propláchneme a necháme okapat. Kapustičky omyjeme, nasypeme do litru mírně osolené vody a vaříme doměkka. Potom vodu scedíme. Vločky osmahneme na másle v hrnci, podlijeme vývarem s kapustiček, uvaříme doměkka a scedíme. Část uvařených kapustiček a vločky rozmixujeme a vsypeme do vývaru. Polévku zjemníme smetanou s rozšlehanými vejci, dochutíme polévkovým kořením a osolíme.Na talíři kapustičkovou polévku zdobíme sekanou petrželkou nebo pažitkou.

Bylinková polévka s kuřecím masem

500 g kuřecí kostra nebo polévková směs, 250 g kuřecí prsa, 1200 ml voda, 100 g strouhanka, 100 g máslo, 3 žloutek, sůl, pepř, pažitka, řeřicha, petrželka, muškátový oříšek

Kuřecí kostry a maso vaříme v mírně osolené vodě doměkka. Mezitím si na másle zpěníme dvě lžíce strouhanky, postupně přimícháme žloutky, zbytek strouhanky a osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný muškát a dáme do chladu. Z vývaru vyndáme kostry a maso obereme, kuřecí maso nakrájíme na kostky a vrátíme do vývaru. Z máslového těsta vykrajujeme malé noky a asi 10 minut ve vývaru povaříme. Do bylinkové polévky s kuřecím masem nakonec přidáme nasekanou petrželku, řeřichu a pažitku. Dochutíme solí a pepřem a bylinková polévka je hotová.

Polévka se sýrovými noky

masový bujón, 100 g sýr Gouda nebo jiný tvrdý sýr, 250 ml mléko, lžíce máslo, 90 g krupice, vejce,150 g mrkev, 150 g pórek, 150 g celer, sůl, pepř, muškátový oříšek, petrželka, pažitka

Do menšího kastrolku nalijeme mléko s máslem, sůl a nastrouhaný muškát, přisypeme krupici a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme do zhoustnutí. Potom kastrolek odstavíme a vmícháme nastrouhaný sýr a vejce. Necháme odpočinout a mezitím si do většího hrnku nalijeme vodu, přidáme masový bujón a zeleninu nakrájenou na malé kousky a vaříme až bude zelenina měkká. Před dokončením pak do polévky vykrajujeme ze sýrového těstíčka malé noky a necháme jen krátce povařit.Polévku se sýrovými noky na talíři posypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou.

Francouzská bramboračka

1,5 litru voda, 2 masový bujón, 4 brambory, 250 ml smetana, 2 žloutky, sůl, pepř, majoránka, petrželka, pažitka
Do hrnce nastrouháme brambory na hrubé nudličky, zalijeme vodou, přidáme masox a vaříme 15 minut. Potom vmícháme smetanu s rozkvedlanými žloutky. Polévku ještě krátce povaříme, ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Frnacoužská bramboračka je rychlá, na talíři ji ještě posypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou.

Cibulačka se sýrem

4 cibule , 4 stroužky česnek,masox,100 g strouhaný sýr, chléb, olej, pepř, sůl, petrželka,100 g uzené domácí maso
Na kolečka nakrájenou cibuli, uzené maso a utřený česnek zpěníme na oleji, zalijeme vodou, přidáme masox, opepříme a povaříme. Do talířů dáme horkou polévku, kterou jsme podle chuti osolili, posypeme sýrem a petrželkou.

Tukožroutská polévka

hlávka bilé zelí,2 paprika zelená, 6 cibule, 6 rajče, 6 mrkev, 2 zeleninový bujón, sůl, pepř

Zelí rozkrojíme na osminy a odřízneme košťál. Papriku a zelí pak nakrájíme na menší proužky. Mrkev a cibuli nakrájíme na kolečka. Zeleninu dáme do velkého hrnce a napustíme do něj tolik vody, aby byla všechna zelenina zcela ponořená, přidáme zeleninový bujón a vaříme asi 40 minut. Zatím si pokrájíme rajčata na kostky a přidáme do vývaru a vaříme na mírném ohni pod pokličkou přibližně dalších 20 minut dokud není všechna zelenina měkká. Tukožroutskou polévku dochutíme solí a pepřem podle chuti. Tukožroutká polévka je vhodná při redukčí dietě.

Drožďové knedlíčky

100 g čerstvé droždí, 30 g máslo, menší cibule,2 lžíce strouhanka, sůl, pepř 
Cibuli nakrájíme na jemné kostičky. Petrželku opereme, osušíme a nasekáme. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm zpěníme. Rozdrobíme do ní droždí a upražíme vše dozlatova. Pak přidáme strouhanku, sekanou petrželku, sůl, mletý pepř a vše smícháme. Z těsta tvoříme knedlíčky, které zaváříme do zeleninové polévky.

Slovenská kyselica

500 g kysané zelí se šťávou, 300 g vepřová plec nebo uzené, papriková klobása, 2 párky nebo točený salám, 300 g bílá slabá klobása, 5 stroužky česnek, hrst sušené houby, 10 pepř celý, 5 nové koření celé,2 bobkový list, 2 masox nebo jiný bujón, cibule, vejce, 6 lžíc hladká mouka,2 lžíčky paprika mletá sladká, sůl, vegeta, tuk na pečení

Do většího hrnce dáme vařit na kostky nakrájené vepřové nebo uzené maso, přidáme pokrájené zelí i se šťávou, na kolečka nakrájenou paprikovou klobásu a kolečka obyčejného párku nebo točeného salámu, česnek nakrájený na plátky, přidáme masox, vegetu, sůl, koření a houby a vaříme asi 60 minut, dokud není maso měkké. Mezitím si na pánvi usmažíme na tuku cibuli nakrájenou na drobné kostičky, přidáme 3 lžíce mouky a smažíme dozlatova. Přidáme mletou papriku, osmahneme a hotovou jíškou zahustíme vývar. Přidáme na kolečka nakrájenou bílou slabou klobásu a stále vaříme. (Bílá klobása se nám bude lépe krájet, když ji necháme v mrazničce trochu zatuhnout). Do polévky nakonec ještě zavaříme kapání z vajíčka a hladké mouky. Mouku dáváme podle velikosti vajíčka tak, aby těstíčko na kapání bylo husté a do polévky ho ukrajujeme lžičkou po malých kouskách. Povaříme ještě 10 minut, dochutíme a polévka je hotová. Mělo by ji být asi 3,5 litrů. Pokud chceme polévku pikantnější, přidáme na začátku vaření 1 feferonku.

Krupicová polévka zasmažená

3 lžíce krupice hrubá nebo dětská, 2 lžíce máslo, mrkev menší, 2 vejce, sůl, vegeta, petrželka nebo pažitka
Na másle osmažíme krupici dozlatova, podlijeme asi 1 litrem vody a vaříme spolu s mrkví nakrájenou na malé kostičky. Podle chuti osolíme, dochutíme vegetou a vaříme asi 15 minut. Přidáme rozkvedlaná vejce, rychle promícháme, povaříme 5 minut a polévka je hotová.Krupicovou polévku na talíři posypeme rozsekanou petrželkou nebo pažitkou.

Česnečka se sýrem a šunkou

zeleninový nebo jiný bujón, 100 g šunka nebo šunkový salám, 100 g tvrdý sýr, 4 stroužky česnek, 4 lžičky máslo, sůl, pepř, petrželka nebo pažitka
Vývar si připravíme z 1 litru vody a zeleninového nebo jiného bujónu podle chuti. Dochutíme solí a mletým pepřem. Na dno talíře dáme rozmačkaný česnek, nudličky šunky a na větší nudličky nastrouhaný sýr. Přelijeme horkým vývarem, zjemníme lžíčkou másla a hotovou česnečku se sýrem a šunkou posypeme posekanou petrželkou nebo pažitkou.

Česnečka s bramborem

5 stroužků česneku ,2 brambory,hovězí bujon,lžíce másla, sůl, pepř, kmín,majoránka,petrželová nať,1 l vody
Na másle osmahneme nasekaný česnek, který zalijeme vývarem připraveným z vody a hovězího bujonu. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a přidáme do vývaru s česnekem. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a kmínem. Polévku ozdobíme petrželovou natí.

Dršťková polévka

0,5 kg předvařených drštěk,1,5 l vody,cibule,2 lžíce sádla,5 hodně vrchovatých lžic hladké mouky,kostička hovězího masoxu,vrchovatá lžíce sladké papriky,2 lžíce majoránky,sůl, pepř, česnek

Dršťky nakrájíme na proužky a 2x je po deseti minutách vyvaříme ve vodě. Do druhé vody je dáváme propláchnuté a vodu osolíme.Propláchnuté dršťky si zatím dáme stranou.V hrnci si rozpustíme 2 lžíce sádla , přidáme rozkrájenou cibulku, kterou zpěníme asi dvě minuty, přisypeme mouku a uděláme trochu hnědou jíšku ke které přimícháme sladkou papriku a téměř hned zalijeme vodou.Přidáme masox, majoránku, česnek, pepř a trochu soli a hlavně také dršťky. Polévku provaříme kvůli jíšce a aby se rozpustil masox (asi 5 minut) a podáváme.

Čočková polévka

1,5 l vody nebo vývaru,130 g čočky,30 g tuku,30 g hladké mouky,cibule,2 stroužky česneku,drcený kmín,majoránka, petržel, pepř, sůl

Přebranou a opláchnutou čočku zalijeme dostatečně vodou, uvedeme do varu a pak zvolna vaříme téměř do měkka. Na tuku osmahneme dorůžova na drobno nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku.Do světlé jíšky přidáme studenou vodu nebo vývar z čočky, sůl, majoránku, pepř, kmín a za občasného míchání vaříme cca 20 minut.Ke konci do polévky přidáme uvařenou čočku, utřený česnek se solí a krátce povaříme.

Mrkvová polévka s rýží

120 g mrkve,čajová lžička. rýže, 4 dl vody, zelená petrželová nať, 2 kapky oleje
Mrkev očistíme, umyjeme a pokrájíme na drobné kousky. Vaříme do poloměkka. Potom přidáme přebranou a propláchnutou rýži a dovaříme. Uvařenou polévku dochutíme olejem a umytou petrželovou natí. při podávání rozmačkáme vidličkou.