12. ledna 2019

Mrkvové půlměsíčky s tajemstvím

100 g polohrubé mouky., 100 g celozrnné pšeničné mouky., 100 g jemně nastrouhané mrkve., 100 g rostlinného tuku., vejce., citronová šťáva., tuk na vymazaní plechu
Náplň: pikantní zavařenina., nahrubo pokrájená jádra ořechů, rum nebo citronová šťáva
Z mouky, jemně nastrouhané mrkve, změklého tuku, vejce a citronové šťávy vypracujeme vláčne těsto, které uložíme asi na hodinu do chladna. Z odpočinutého těsta vyválíme plát a tvořítkem vykrajujeme kolečka. Do jejich středu dáme trochu náplně, kterou připravíme smícháním uvedených přísad, a upravíme do tvaru půlměsíčků. Přeneseme je na tukem vymazaný plech a v předehřáte troubě upečeme do růžova. Ještě teplé půlměsíčky lehce poprášíme cukrem.

 

10. ledna 2019

Domácí šunka

kg vepřové maso., 2 KL sůl., 0,1 dl voda., KL cukr moučka
Čerstvé maso nakrájíme na větší kousek a mírně naklepeme. Sůl a cukr rozpustíme v 0,1 l vody a roztokem zalijeme maso, které pečlivě promícháme. Po promíchání vložíme do nádoby mikroténový sáček do kterého vkládáme po vrstvách připravené maso. Každou vrstvu stlačíme, aby byl vyplěn celý prostor nádoby. Do sáčku, na maso položíme přítlačené víko prolísem nahoru. Na proli nasadíme pružinu a tuto stlačíme plastovým víkem, které současně nasuneme do výřezu v nádobě a pootočením uzavřeme. Nádobu s připraveným masem vložíme do chladničky, kde při teplotě cca 4 stup. C necháme 2 dny uležet (maso nesmí zmrznout). Po této době nádobu s masem uložíme do hrnce s vodou tak, aby hladina vody byla max. 1 cm pod zářezy. Maso dusíme na teplotě max. 85 stup. C po dobu 2 hodin. Při této teplotě odskakují ode dna bublinky. Var vody snižuje kvalitu šunky. Po této době necháme maso v nádobě vychladnout. Urychlit chlazení můžeme studenou vodou. Po úplném vychlazeníuvolníme uzávěry a šunku v sáčku vyklopíme. Pokud jste postupovali dle návodu, můžeme vám přát jen dobrou chuť.

Šunka v rosolu

kg vepřové maso., 2 KL sůl., muškátový oříšek., 25 – 30 g želatína
Maso nakrájíme na větší kousky, naklepeme, nasolíme a naložíme do smaltované nádobky, kterou dáme do chladničkya při teplotě cca 4 stup. C, necháme maso dva dny uležet. Po uležení maso opláchneme vodou a mezi jednotlivé kousky nastrouháme trochu muškátového oříšku. Takto upravené maso uložíme po vrstvách do mikroténového sáčku v nádobě. Mezi vrstvy dáváme hned i želatinu. Nádobuuzavřeme a dále postupujeme stejně jako při výrobě domácí šunky. Stejným způsobem se dají zpracovávat i jiné druhy masa (drůbež, králík), případně je kombinovat. Můžeme rovněž vyzkoušet vlastní osvědčené recepty.

7. ledna 2019

Zeleninové lasagne

400 g žampiónů., 300 g mrkve., 100 g cibule., 2 stroužky česneku., pórek., sůl., 200 g hrášku (čerstvého nebo mraženého)., 40 g másla a máslo k vymazání formy., 50 g mouky., 1/8 l mléka., mletý pepř., citronovou šťávu., muškátový oříšek., svazek bazalky., 250 g lasagní., 150 g eidamu., 50 g nastrohaného parmazánu., po KL sušeného oregana a šalvěje
Žampióny očistíme nožem, silně špinavé opereme a vysušíme. Oškrábeme mrkev. Mrkev i žampióny nakrájíme na plátky. Oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek najemno nasekáme. Pórek zbavíme ovadlých lístů, nakrájíme na kolečka a propereme. Mrkev a pórek spaříme 5 minut v ½ l slané vody, přidáme cibuli a česnek a vaříme dalších 5 minut. Zeleninu scedíme v jemném cedníku, vývar zachytíme a znovu přivedeme k varu. Zatím rozpálíme máslo, vsypeme do něj mouku a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Zředíme ¼ l zeleninového vývaru a mlékem, přivedeme k varu a vaříme ještě ccca 5 minut. Omáčku ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a muškátovým oříškem. Bazalku propereme pod tekoucí vodou, necháme okapat, najemno nasekáme a vmícháme do zeleniny. Vymastíme formu a ve vrstvách do ní dáváme střídavě omáčku, lasagne a zeleninu. První a poslední vrstvu tvoří omáčka. Eidam nastrouháme, smíchame se suchou zeleninou a parmazánem a posypeme jím lasagne. Pečeme zakryté v troubě předehřáté na 200 stupň. C cca 30 minút. Na posledních 10 minut víko odstraníme.
Náš tip: Místo strouhání sýra a míchaní se zeleninou a parmazánem je možné koupit kořeněný sýr.

Špenátové lasaně se šunkou

600 g mraženého špenátu se smetanou., PL oleje., 300 g lasaní (nepředvařených)., cibule., 100 g másla., 75 g mouky., 500 ml mléka., 250 ml vývaru (z kostky)., strouček česneku., sůl., pepř., muškátový oříšek., 100 g vařené šunky., 2 masitá rajčata., 100 g strouhaného madelandu., 50 g strouhaného parmazánu
Špenát rozmrazíme. Zapékací formu vymastíme olejem a vyložíme vrstvou lasaní. Cibuli oloupeme, najemno posekáme a zesklovatíme na másle. Zaprášíme moukou a osmahneme. Zalijeme mlékem a vývarem a uvedeme do varu. Osolíme, opepříme okořeníme muškátovým oříškem a 5 minut povaříme. Přidáme nadrobno nakrájenou šunku. Troubu předehřjeme na 180 stupň. C. Omytá rajčata zbavíme semen a nakrájíme je na kostičky. Na lasaně nalijeme trochu omáčky. Poklademe je vrstvou špenátu a rajčaty. Postup opakujeme a zakončíme vrstvou lasaní. Zalijeme zbylou omáčkou a posypeme oběma druhy sýra. Pečeme asi 40 minut.

Lasagne po arabsku

400 g lasagní alebo širokých nudlí., 200 g pórku., 250 g hlívy ústřičné., PL oleje., 50 g slaniny., plechovku (850 ml) rajčak., sůl., pepř., tabasco
Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Hlívu očistíme a pokrájíme na menší kousky, slaninu nakrájíme na kostičky. V pánvi zahřejeme olej a slaninu na něm osmahneme. Přidáme hlívu, pórek a krátce opékáme. Rajčata vyklopíme na síto, necháme okapat, překrájíme na kousky a zamícháme do směsi. Spoločně asi 10 minut povaříme. Ochutíme solí, pepřem a tabascem. Těstoviny připravíme podle návodu, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a ihned podáváme. Zbytek omáčky servírujeme zvlášť.