9. dubna 2010

Sýrová polévka Emental

2 žemle, 40 g másla,1 l vývaru, 1/2 šálku smetany, 8 lžic strouhaného ementálu, 1/2 lžičky kmínu, petrželka, mletý pepř, sůl
Žemle pokrájíme na kostičky, za stálého míchání opečeme na másle, zalijeme je vývarem, okořeníme jemně usekaným kmínem a vaříme 10 minut na malém plameni. Do polévky přilijeme mléko a smetanu, uvedeme ji do varu, potom sejmeme z plotýnky a metličkou vmícháme strouhaný sýr. Osolíme ji, opepříme, posypeme petrželkou a podáváme.

Sýrová polévka Apettito

3 kostky měkkého sýra apetito, 1l vody, kostka masoxu, domácí nudle, vegeta, petrzelová nat
Do varící vody vlozíme kostku masoxu a kostky sýra, varíme asi 10 min. tak, aby sýr se úplne rozpadl. Potom  pridáme vegetu, nudle a lehce povaríme. Na záver priedáme  zelenou petrzel. Mozno pridat rozslehané vejce.

Studená jogurtová polévka se sýrem

100 gramu koziho syra, 1 liter jogurtu, 2 okurky, 6  strouzku cesneku, 200 gramu kopru /cerstvy/,sul, cerny pepr
Smichat syr s jogurtem. Postupne pridavat veskere ingredience.  Podava se s ledem-jedna porce 4-kosticky.

Staročesnečka

1 palička česneku, sůl, voda, pepř, majoránka
Na prkénku nožem rozetřeme česnek, vložíme na talíř, zalijeme vařící vodou, osolíme, opepříme, přidáme špetku majoránky a podáváme.

Vývar

600 g masové směsi ( vařené nebo pečené maso; čím více druhů tím lépe ), 200 g cibule, 200 g solených okurek, 100 g rajčatového protlaku, 50 g másla, 1,5 l silného vývaru, zakysaná smetana, olivy, citrón
Cibuli nakrájíme a orestujeme na másle, přidáme protlak a dále restujeme. Zalijeme bujónem, přidáme nadrobno nakrájené okurky a necháme chvíli povařit. Přidáme nakrájené maso a ještě chvíli povaříme. Při servírování dáme do každého talíře lžíci zakysané smetany, plátek citrónu a několik oliv.

Pravá Valašská Kyselica

4-5 brambor (nebo 2 velké), 2 hrsti hub (houbové koření), 1 balíček kysaného zelí ,1 kelímek sladké smetany (12%), 4 bobkové listy, 1 nožka ďábelských klobás nebo kousek uzeného ,trocha hladké mouky na zahuštění, kmín (celý a drcený), majoránku, sůl, pepř, česnekové koření
Dáme vařit osolenou vodu s kmínem (dejte tam trochu celého dost drceného kmínu musí to být voňavá polévka). Než začne voda vařit, tak očistíme houby a nakrájíme je a vložíme do vařící vody (nebo použijeme asi 1/2 Houbového koření místo hub, je to levnější a navíc méně pracné).Také oloupeme brambory, nakrájíme je na kostky případně na hranolky a přidáme do polévky. Přidáme bobkový list 2-4 (nezapomeňte je spočítat pak se vytahují). Osolíme dle chuti (necháme mírně nedosolené v případě, že budeme přidávat maso - je totiž slané a pak by polévku přesolilo).Zelí mírně opláchneme v sítku studenou vodou a necháme odkapat. Zelí jemně nakrájíme a vložíme do hrnce. Povaříme asi 20 minut do změknutí všeho co je v hrnci takže hub, zelí a brambor. Přidáme zahušťovací směs (já to dělám tak, že vezmu malé sítko na čaj tam dám hladkou mouku a do mírně vařící polívku prostě pocukruju moukou, je dobřé to trochu míchat). Přidejte maso na kostky (klobásu nebo uzené) trochu povařte. Ztlumte plamen a přidejte smetanu, jedině tak se vám smetana nesrazí a úplně na závěr vytáhněte bobkové listy.

Silná kuřecí polévka

350 ml kuřecího vývaru, 1 šálek vody, 2 šálky růžiček z brokolice, 1 šálek malých mrkviček, 1 šálek cukety nakrájené na kostky, 250 g na kostičky nakrájených grilovaných kuřecích prsou bez kůže, 1 šálek (1 šálek=250 ml) vařených špaget, 1/4 šálku usekané čerstvé petrželky, 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu      
Ve velkém hrnci uvedte vývar,vodu a zeleninu do varu. Potom ztlumte ohen,zakryjte hrnec pokličkou a vařte asi 5 minut.Přidejte kuře,špagety a petržel a vše vařte na mírném ohni asi 3 minuty. Polévku podávejte posypanou sýrem.

Sedmikrásková polévka

1 l vývaru nebo vývar Masoxu a 1l vody,2 lžíce másla, 4 vejce, 2 lžíce hub (sušené), sůl, pepř, 1 lžíce krupice, 3 lžíce sedmikráskových květů, pažitka
Vaříme houby ve vývaru do měkka, pak k nim přidáme opraženou krupici a vaříme asi 10 min. Umícháme vajíčka na másle. Potom dáme sedmikrásky do vývaru povařit, přidáme vejce a dochutíme solí, pepřem  a nasekanou pažitkou.

Rýchla Bramborová polévka

2 cibule, 5 mrkví, 4 brambory, máslo, hladká mouka, muškátový oříšek, sůl , pepř,majoránka, maggi, 1l vody
Nakrájíme cibuli na kostičky, na másle osmažíme, přidáme pokrájenou mrkev a podusíme. Zaprášíme moukou, opražíme a zalijeme vodou. Přidáme brambory, koření a dovaříme. Nakonec posypeme majoránkou.

Rýžová polévka

3 dkg rýže, 2 dkg květáku, 1 dcl mléka, 1dkg másla
Ve vodě uvařenou rýži prolisujeme a spojíme se zvlášť uvařenou - krájenou zeleninou.Zlepšíme mlékem a čerstvým máslem.

Rychlá polévka s mletým masem

25 dkg mleté libové maso, 2 lžíce kořenové zeleniny s cibulí, sůl, petrželka
Ve studené vodě uvaříme maso.Po 15 minutách přidáme na másle osmahlou zeleninu a hrst jemných nudlí.Osolíme a povaříme 10 minut.Do hotové polévky dáme nasekanou petrželku.

Rychlá smetanová polévka

3 nožičky klobásy, 2 kg brambor, 3 vejce na tvrdo, pepř celý, nové koření, bobkový list, sůl, sladká smetana, kysaná smetana, mouka hladká
Brambory, klobásy a koření dáme vařit , po změknutí brambor zahustíme, přidáme na tvrdo uvařená a nadrobno nakrájená vejce , nakonec vmícháme sladkou a kysanou smetanu a podáváme.

Rychlá česneková polévka

horká voda, 3 stroužky česnek , sůl,vegeta, krajíc chleba, pepř
Česnek rozdrtíme na dně talíře, pak přidáme sůl, vegetu a pepř , zalejeme vroucí vodou. Chleba nakájíme na kostičky, osmažíme a nasypeme do polévky.

Rychlá cesnačka

brambory, sůl, kmín,sádlo (škvarky), vajíčko, majoránka nebo oblíbené koření na dochucení, starý chléb, tvrdý sýr nebo jiné oblíbené suroviny vše přiměřené množství
Brambory dáme vařit spolu s kmínem a solí. Připravíme si další nádoby sádlo nebo škvarky, rozklepneme vajíčko a přidáme majoránku. Do talířů v kterých budeme polévku podávat si připravíme a nakrájíme na malé kousky starého chléba, sýr nebo jiné oblíbené suroviny (klobásku, salám, slaninu atd.)vše přiměřené množství. Okamžitě po uvaření brambor slijeme vařící vodu do připravené nádoby s vajíčkem a rozmícháme. Doplníme vařící vodou do potřebného množství a nalejeme do připravených talířů.

Rychlá polévka

květák, jíška, muškátový oříšek, sůl, podravka, petrželka
Uvařit květák do poloměka. Za varu přimíchat jíšku, nastrouhaný muškátový oříšek a dochutíme (sůl, podravka). Jako ozdobu můžeme přidat petrželku

Rybí polévka

rybí hlava, vnitřnosti z ryby, mlíčí, jikry, sůl, nové koření, kousek masoxu
Rybí hlavu s obranými vnitřnostmi/jikrami/ uvaříme společně se třemi kuličkami nového koření.Pak přecedíme,přidáme kousek masoxu a soli, maso je možno obrat do polévky. Orestujeme na kostičky nakrájený rohlík. Do polévky můžeme dát na závěr vaření petrželovou nať. Na talíř dáme orest.kostičky rohlíku a zalejeme polévkou. Kdo má rád Maggi,může si polévku více okořenit. 

Rychlá Cibulačka

dvě větší cibule, kmín, sůl, 1 l vývar slepičí z kostky, 1 vejce , 1 lžíce hrubá krupice, petržel zelená
Dáme do vody nakrájenou cibuli, spepičí (nebo jinou) kostku, sůl, kmín a necháme povařit asi 10 minut, pak zavaříme krupici a ke konci do polévky rozšleháme vejice. Do hotové polévky přidáme petželku.

Rybí krém z krevet

máslo, cibule, provensálské koření, karotka, hladká mouka, mořská ryba, cukr, bílý pepř, trochu sherry,
krevety, kečup, drcený kopr
Cibulku najemno nakrájíme, lehce orestujeme. Pozor, nenecháme zhnědnout! Nasypeme nastrouhanou karotku, zamícháme a přiklopíme. Necháme dusit. Přidáme provensálské koření, vložíme mořskou rybu a zalijeme asi 1 litrem vařící vody. Asi 15 minut povaříme a rybu vykostíme do prázdné misky. Polévku rozmixujem , přidáme kečup, kostku polévkového koření (bujon). Do smetany dáme dvě lžičky hladké mouky a za stálého míchání přilejeme do polévky. Necháme 10 minut povařit. Do hotové polévky vložíme obranou rybu, krevety, trochu cukru, troch sherry, pepř bílý a nakonec drcený kopr. Zamícháme a podáváme.

Rumunská rajská polévka

8 větších rajčat, žloutek,hrst krupice, lžíce olivového oleje, bujónová kostka, sůl, pepř, bazalka, tymián nebo saturejka
Litr vody přivedeme k varu, vložíme na chvíli rajčata, spařená oloupeme, zbavíme tvrdých kousků, nakrájíme na drobné kousky a vhodíme zpět do vroucí vody . Přidáme bujón, sůl, pepř a vaříme 20 minut. Z krupice, žloutku a soli si připravíme  husté těsto a polévkovou lžící tvarujeme noky, které krátce zavaříme. Přisypeme bylinky, zakápneme olejem a podáváme s trojúhelníčkem bílého toastu.

Rebarborová polévka

500 g rebarbory, 150 g rohlíků nebo černého chleba, 1 a 1/4 litru vody,100 g cukru, 1 vejce,2 dl kyselé smetany, 1 vanilkový cukr, 1 celá skořice, pár hřebíčků, hrst rozinek příp. jiné sušené nebo drobné čerstvé ovoce (jahody, rybíz, josta apod.)
Rebarboru a chleba (rohlíky) nakrájíme a uvaříme ve vodě s kořením a cukrem (příp. s kouskem pomerančové kůry). Žloutek rozmícháme ve smetaně a přidáme do teplé - ne horké! polévky. Přidáme rozinky a příp. další sušené nebo drobné čerstvé ovoce. Bílek s vanilkovým cukrem vyšleháme do tuhého sněhu a před podáváním z něj děláme lžící do polévky noky.

Rajská polévka s květákem

cibulová jiška, trochu koření divočinka, vývar z polévkového koření, vlasové nudle, květák,sekaný čerstvý kopr nebo celerovou nať, rajská šťava, sůl
Máslová cibulová jíška se zaleje masovým vývarem nebo vývarem z polévkového koření. Přídá se rajčatová šťáva několik růžiček květáku a trochu divokého koření.Je-li polévka kyselejší přidá se trochu mléka. Tím se polévka zjemní.Nakonec se přidá sekaný kopr nebo celerová nať. dále se nevaří a je-li třeba přisolí se.

Rajská polévka - italská

tuk, cibule, česnek,hladká mouka,pepř, nové koření, bobkový list, bazalka,rajský protlak, těstoviny, sterilovaná rajčata, masox, smetana
Cibulku zesklovatět, zalít vodou, přidat rajský protlak, masox, 2 nové koření, 3 celý pepř a bobkový list. Až se začne vařit vložíme těstoviny. Těsně než budou hotové těstoviny, dodáme sterilovaná pokrájená rajčata a česnek. Na závěr smetanu a zahustit, přidat bazalku. Solit dle chuti.

Rajská polévka

1 pórek, 3 ks papriky,1 konzerva loupaných rajčat (nebo 3 rajčata čerstvá), 1 polévková lžíce rajského protlaku, 1 polévková lžíce olivového oleje, 6 malých brambor, 1 kostka hovězího vývaru, 1 malá zeleninová mražená směs, sůl, sušený česnek
Do 2 l vařicí vody nakrájíme na kostičky brambory, přidáme na kolečka nakrájený pórek a vše ostatní a vaříme až téměř do rozvaření.

Rajská cesnačka

500 g rajčat, 2 lžíce oleje, 6-8 stroužků česneku, 1 cibule, 1 l zeleninového vývaru, 500 ml rajčatové šťávy, sůl, pepř, bazalka, olej, osmažený chléb
Rajčata naříznout do kříže, spařit vařící vodou a oloupat. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a polovinu nasekaného česneku, vložit rajčata nakrájená na kolečka, zalít vývarem a tomatovou šťávou a 15 minut vařit. Osolit, opepřit, přidat zbytek česneku a rozemnutou bazalku. Podáváme s osmaženým chlebem.

Rabo de Mestiza

2 ks rajče, 1 ks cibule, 1 stroužek česnek, olej, sůl, pepř mletý, 1 papričky jalapeňo , kmín drcený, dobromysl-oregano, rajčatová šťáva, 1 vejce  ,sýr čedar, smetana
V mixéru rozmixujeme rajčata, cibuli a česnek. V menší hlubší litinové pánvičce rozpálíme olej, až se z něj kouří, přidáme rozmixovanou kaši a asi 5 minut osmažíme. Přidáme rajčatovou šťávu, sůl, pepř, kmín, dobromysl, stopky a semínek zbavenou na nudličky nakrájenou papričku jalapeňo , zmírníme var a do polévky rozbijeme vejce a uvaříme na ztraceno. Na dno misky dáme trochu strouhaného sýra a do polévky přidáme lžíci smetany.

Polský Boršč

na kvásek : 4 lžíce žitné mouky,1/2 l vody,4 kvalitní domácí klobásy nejlépe polské, 4 vajíčka natvrdo,1 kelímek zakysané smetany, 2 lžíce sádla, 1 cibule
Kvásek : Dobře promícháme žitnou mouku z vodou a necháme vykvasit 5 dnů,pro rychlejší vykvašení přidáme kousek tvrdé kůrky chleba. Do 1 l  vody dáme vařit klobásy,pak je vyjmeme a do této vroucí vody přidáme dobře rozšlehaný kvásek,vaříme za občasného míchání 15 minut. Pak přidáme zakysanou smetanu,osolíme a necháme přejít varem. Na sádle dozlatova zpěníme nakrájenou cibuli. Hotovou polévku nalejeme na talíře,polejeme cibulkou,přidáme nakrájenou uvařenou klobásu a nakrájené vajíčka. Můžeme ozdobit petrželkou. Podáváme z pečivem nebo šťouchanými brambory,které si do polévky postupně přidáváme.

Pórová polevka

500 g pórku, 2 mrkve, 1 polévková lžíce škrobové moučky, 2 brambory,hovězí bujón (kostka),1 šálek rozpuštěného másla
Omyjeme a nakrájíme zeleninu (pórek na plátky, mrkev a brambory na malé kousky). V hrnci rozpustíme máslo, lehce na něm osmahneme pórek. Poté zasypeme škrobovou moučkou a po chvíli přidáme i zbývající zeleninu a bujón. Přilijeme vodu (do 1 litru) a všechno povaříme. Polévku můžeme případně rozmixovat.

Zelná polévka z kysanou smetanou

300 g zelí, zelná voda,1/4 litru kysané smetany, jogurtu nebo mléka, 40 g mouky,1 1/2 litru vody, sůl
Zelí s lákem zalijeme horkou vodou a vaříme je do měkka.Podle chuti přisolíme. Ve smetaně, mléce nebo jogurtu rozkvedláme mouku a zavaříme do polévky. Chceme-li ji mít lepší, přilijeme do ní před podáváním ještě žloutek rozkvedlaný v trošce mléka. Máme-li naložené vlastní zelí a ubereme-li zelné vody na polévku, musíme vždy zase dolít osolenou, převařenou a vychladlou vodou, aby bylo zelí stále potopeno. Má být příjemně nakyslá. Podáváme k ní horké brambory vařené s kmínem nebo chléb.

Polévka z taveného sýra

tři trojúhelníčky měkkého sýra, sušené houby, brambory, máslo, česnek, zelená petrželka, sůl, vejce
Udělejte si světlou cibulovou jíšku a do ní hoďte pár trojúhelníčků měkkého sýra, dejte tam také sušené houby a brambory nakrájené na kostičky. Zalijte to asi litrem studené vody. Dejte to vše vařit. Až budou brambory měkké, přidejte kousek čerstvého másla, trošku rozetřeného česneku, trošku zelené petrželky, osolte to a zahustěte rozšlehaným vejcem.

Polévka z rybího filé

100 g rybího filé, 20 g másla,2 lžíce hladké mouky, sůl, štáva z citronu, zelená petrželka, 1,5 l vody, podravka nebo masox
Rybí filé osmahneme na pánvi vytřené olejem, pak jej jemně nasekáme. Z masla a mouky připravíme jíšku,zředíme ji studenou vodou a dobře provaříme. Přidáme nasekané filé, sůl, dochutíme citronovou štávou a dle potřeby i Podravkou a nebo masoxem. Hotovou polévku ozdobíme sekanou zelenou petrželky.

Polévka z mletého masa se syrem

300 g mletého masa, 100 g kořenové zeleniny, 1 malá cibule,sůl, 2 kuličky celého pepře, 1 vejce,2 polévkové lžíce strouhaného sýra, zelená petrželka nebo pažitka
Mleté maso zalijeme studenou vodou, dobře rozmícháme, přidáme pepř, osolíme a vaříme asi půl hodiny. Deset minut před dovařením přidáme strouhanou kořenovou zeleninu a drobounce nakrájenou cibuli. Nakonec vlijeme do polévky rozšlehaná vejce se strouhaným sýrem, promícháme a odstavíme. Sypeme jemně sekanou petrželkou nebo pažitkou.

Polévka z kysaného zelí

1/4 kg kyslého zelí ze soudka, 0,3 kg klobásy, 3 veľké brambory, 2 polévkové lyžice hladké mouky,
2 polévkové lyžice oleje, 1 lyžička mleté papriky,  sul, mletý pepř, vegeta
Zelí zalejeme vodou cca 2 litre, pridáme pepř a sul a přivedeme do varu, pak v sobitné rajničce na oleji speníme na kolečka nakrájenou klobásu, přidáme papriku, lehce osmáhneme, přidáme mouku dobře promícháme a všechno přidáme do hrnce se zelím. Na mírném ohne vaříme cca 30 minut. V osobitném hrnci uvaříme na malé kostičky nakrájené brambory, scedíme a přidáme do už uvařené polévky.

Polévka z kyselého mléka

6 dcl kysaného mléka, 40 g čerstvých nakrájených hub, 20 g brambor, 20 g hladké mouky, 20 g másla,
petrželka, sůl, kmín
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku a rozvaříme ji mlékem. Brambory a houby vaříme v trošce vody se solí a kmínem. Vmícháme do mléka a hotovou polévku okořeníme usekanou petrželkou.

Příloha do polévky

3 vejce, 100 g polohrubé mouky, 10 ml vody, 5 g cukru
Ze zmíněných ingrediencí vytvoříme těsto. Naděláme bochánky, které na pánvi do zlatova osmažíme. Smažíme asi 5 minut na rozpáleném oleji. Pak podáváme jako přílohu do polévky.

Polévka z červené řepy

1 ks červené řepy, 3 ks vajíčka, 1 kostka Knorox, 1 podmáslí, 1 lžíce hladké mouky, 1 bobkový list,3 kuličky nového koření
Dáme vařit 3 vajíčka na tvrdo. Mezitím nastrouháme řepu na hrubém struhadle a dáme do 1.5 l vody spolu s Knoroxem, bobkovým listem, novým kořením vařit. Vaříme cca 8 minut.Do podmáslí dáme lžíci hladké mouky a zakvedláme, poté vlejeme do vařící polévky, zamícháme a ještě chvilku povaříme, dochutíme soli. Vajíčka oloupeme a protlačíme přes sítko,zalejeme uvařenou řepou. Kdo chce může předem řepu scedit. Polévka je zdravá, chutná a má krásnou barvu.

Polévka z brokolice

250 g brokolice, 4 dl mléka, sůl, černý pepř, muškátový oříšek, kari, citronová šťáva, kostičky opraženého chleba, lžíce solamylu
Brokolici uvaříme do měkka v osolené vodě (1,5 litru). Uvařenou zeleninu vyjmeme, odložíme stranou několik růžiček, zbytek umixujeme s vývarem a mlékem. Krém vrátíme do hrnce, okořeníme, zahustíme solamylem rozpuštěným v troše vody, povaříme, přidáme rozebrané nerozmixované růžičky brokolice a posypeme opraženým chlebem.

Polévka s houbami

houby, brambory, šlehačka, cibule, celý pepř, sůl, nové koření, bobkový list, hladká mouka, masox, mléko
Brambory najemno nakrájíme a dáme vařit s houbami, novým kořením, bobkovým listem. Cibuli rozmixujeme a dáme také vařit.Když jsou brambory měkké tak na  půl hrnku polévkovou lžíci mouky rozmícháme a za stálého míchání zamícháme do polévky.(To asi 3x zopakuji). Přidáme masox dochutíme solí. Přidáme šlehačku a může se podávat.

Polévka s drožďovými knedlíčky

5 kostek droždí, 2 vejce, česnek, strouhanka, olej, pepř, sůl, bůjón či vývar
Nejprve na pánvičce pokud možno větší, na oleji rozpustíme droždí, mícháme, aby se nepřipalovalo. Jakmile je droždí v tekutém stavu, necháme ho trochu zchladnout, aby nebylo horké, až do něj budeme přidávat vejce! Při tomto čekání si zatím připravíme česnek, dle chuti, doporučuji alespoň 5 stroužků. Ty namačkáme (rozdrtíme) do droždí a rozmícháme. Nyní když droždí již není horké, přidáme dvě vejce a důkladně rozmícháme přidáme sůl a mletý pepř. Nyní můžeme přejít k zahušťování a to pomocí strouhanky, přidáváme postupně tak aby se tekuté droždí proměnilo v těsto. Neporadím kolik strouhanky přesně, ale to poznáte. Jakmile je těsto připravené (dostatečně husté), rozpustíme si v hrnci tak ve 2 l vody bujón či máme již připravený vývar. Ten přivedeme do varu a do vřelé vody začneme vhazovat knedlíčky, které vyrobíme pomocí dvou kávových lžiček z připraveného těsta, upozorňuji, že se musí knedlíčky vhazovat do vřelé vody. Jakmile nám dojde těsto a vše je již v hrnci, necháme to tak 10 min. povařit. 

Polévka s červeným vínem

30 dkg hovězího nebo vepřová žebra, 10 dkg prorostlé slaniny, 1 klobása, 1 velká cibule, 3-4 brambory,2 dcl červeného vína, vývar z masa ( hovezího nebo vepř.žeber), 2 lžíce sádla, 2 stroužky česneku, mletá paprika sladká, 1 bobkový list, 1 lžička tymiánu, 20 dkg mrkve, paprikový lusk, nasekaná petrželka
Uvařit maso(osolit), nakrájet nebo obrat žebra a maso dát nakonec do polévky Cibule na plátky nebo na hrubo + kousek špeku (od slaniny) na kostičky - zesklovatět na sádle, rozpustit papriku a zalít vývarem a do toho : česnek na plátečky, mrkev rovněž na tenká kolečka, rozkrájené brambory, bobkový list, tymián, červené víno - vše vařit přikryté až změknou brambory a mrkev. Ke konci vaření- na 10 min: nakrájená klobása na kolečka ( pro ozdobu polévky), paprikový lusk na nudličky vařit jen cca 5 minut, na kousky plátků angická slanina Potom: zahustit jíškou nebo hladkou moukou zamíchanou s vodou - dle zvyklostí.

Polévka na sladko kyselo

1/2 litru podmáslí /kefír/, 1  polévková lzíce hladké mouky, 2 vetsí brambory, kmín, sul, voda dle potreby, kopr, 1 vejce
Olupané brambory nakrájené na kosticky s kmínem a solí varíme do meka. Podmáslí a hladkou mouku za stálého slehání privedeme do varu. Varené podmáslí vlejeme do varených brambor. Pridáme kopr,muze i kysaná smetana,1 vejce a vse chvíli povaríme. Dle chuti,citronem prikyselíme nebo prisladíme. Voda z brambor se nevylévá.

Polévka Gaspacho ala Red Dwarf

1/2 menší okurky, 1/2 menší zelené papriky zbavené semínek a pokrájené na malé kousky, 500 g zralých oloupaných rajčat nebo 400 g konzervovaných rajčat, 1/2 nahrubo nasekané cibule, 2-3 rozetřené stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, 1-2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce rajčatového protlaku, 4,5 dl rajčatové šťávy, sůl , pepř
Do velké mísy pokrájejte na větší kousky okurku a přidejte pokrájenou zelenou papriku.Zpracujte v mixéru rajčata, cibuli a česnek, přidejte olej, vinný ocet, citronovou nebo limetovou šťávu a rajčatový protlak a umixujte vše do hladka.Přidejte umixovanou směs do mísy, vše dobře promíchejte, pak přidejte rajčatovou šťávu a znovu vše promíchejte.Osolte a opepřete polévku podle chuti, mísu přikryjte a nechte v ledničce důkladně vychladit - nejméně 6 hodin a lépe ještě déle, aby se chuti spojily.Připravte do zvláštních misek zelenou papriku, kroužky cibule a česnekové smažené kostičky chleba.Naběračkou naplňte vychlazenou polévkou misky, nejlépe z polévkové mísy umístěné na stole tak, aby v její blízkosti byly i misky s přílohami. Podávejte misky s přílohami hostům, aby se obsloužili sami.

Polévka cesnačka

5 hrnků vody, 6 stroužku česneku, 1 lžice tuku, polevkové koření podle chuti, 4 vejce, 4 krajíčky chleba,tuk na opečení, sůl, pepř, petrželka nebo pažitka
Vodu s prolisovaným česnekem, soli, pepřem, polevkovým kořením a tukem přivedeme do varu a kratce povaříme. Do každého talíře rozklepeme vejce a zalijeme je horkým vývarem. Polevku posypeme nasekanou pažitkou. Podávame s chlebem nakrájeným na kostičky, které jsme opekli na tuku.

Papriková polévka

4 zelené papriky, 4 brambory, 1,5 l vody, 1 cibule, 1/4 l kysané smetany, 30 g hladké mouky, sůl, pepř, olej
Vyprané a očistěné papriky nakrájíme na nudličky, oloupeme brambory a ty nakrájíme na menší kostičky, osolíme a dáme je vařit do vody doměkka. Mezitím na pánvi osmažíme na oleji nakrájenou cibuli a přidáme papriky, když začne cibule růžovět přidáme ji do společně s paprikami do vařených brambor s vodou a necháme povařit 5 minut, potom rozkverláme mouku se smetanou a zalijeme tím polévku a krátce povaříme. Dochutíme pepřem a vegetou.

Polévka z mletého masa

250 gr. mletého masa, 5 středně velkých brambor, 1 kysaná smetana, 1 masox,polévkové byliny, lžíce octa, sůl
Ve studené vodě (2 litry) rozmícháme mleté maso uvedeme k varu, přidáme masox a na kostky nakrájené brambory. Když jsou brambory uvařené, přidáme kysanou smetanu, bylinky, můžeme podle chuti přikyselit a dosolit. Promícháme přivedeme k varu a můžeme servírovat. Je to přesnídávková polévka.

Nivová polévka

cibule, olej,150 g máslo, 200 g niva, 300 ml mleko, 2 lžíce hladká mouka, 2200 ml bujón
Na oleji dozlatova osmahneme cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme bujónem a provaříme. Poté přidáme nivu rozmixovanou v mléce a podle chuti přisolíme.

Nepravá gulášová polévka

60 g slaniny, 1 cibule, mletá červená paprika, hladká mouka, 1,25 l vody, lečo, drcený kmín, sůl, 400 g brambor, celerová nať
Slaninu nakrájenou na kostičky orestujeme, přidáme cibuli a osmahneme, přidáme papriku, zaprášíme cca 40 g mouky a celé zalijeme vodou, přidáme 4-5 lžic leča, kmín, očištěné a na kostičky nakrájené brambory, celé to asi 15-20  min povaříme, až nám brambory změknou, hotovou polévku ochutíme najemno nakrájenou celerovou natí.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

7. dubna 2010

Mlýnařská polévka

1 cibule, 50 g pohanky, 10 g sušených hub, 3 střední brambory, 60 g kořenové zeleniny, máslo, zelená petržel, vegeta
Cibuli nakrájíme a necháme na másle zesklovatět. Zalijeme vodou, přidáme zeleninu a brambory nakrájené na kousky. Vaříme až změknou. Přidáme pohanku, zelenou petržel a koření.

Mléčná polévka

brambory, kopr, sůl, mléko, vejce
Dáme vařit oloupané a nakrájené brambory. Těsně před dovařením přidáme kopr( nejlépe nakrájený a naložený v soli),přidáme mléko, lehce povaříme, přidáme rozkvedlané vejce,povaříme a zahustíme zásmažkou. Dosolíme dle chuti. Na talíř si každý dle chuti může přidat trošku octu.

Mléčná houbová polévka

1l mléka, 1 smetanu, bobkový list, sůl, 3 hrstě sušených hub, brambory, ocet
Dáme vařit houby do 4l hrnce,hodně osolíme a přidáme 3 lístky bobkového listu.Po 20 minutách přidáme brambory a vaříme do měka.Poté přilijeme mléko ,5 minut povaříme a pridáme smetanu .Po vychladnutí přidáme ocet podle chuti.

Polevka z hovězího masa s houbami

1/3 kg hovězího masa, 3 čerstvé houby nebo hrst sušených, cibule, 3 stroužky česneku,3 lžíce sladké papriky, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, ocet, tuk
Maso spolu s pokrájenými houbami dáme vařit, až změkne. Pak ho vyndáme a rozkrájíme na malé kousky a opět vložíme do hrnce. Přidáme česnek, osolíme, opepříme a ještě chvíli vaříme. Mezitím v hrníčku rozmícháme vodu s moukou a vylijeme do vařící polévky a vaříme ještě asi 5 minut. Dochutíme octem. Na pánvi rozehřejeme tuk, osmahneme na něm cibulku a přisypeme sladkou papriku. Polévku nalejeme na talíř, kde mačanku posypeme cibulkou a podáváme.

Bramborová polévka

600 g brambor,kousek celeru, 2 cibule, 4 lžíce oleje, 1 dl mléka,1 l vývaru,,1 žloutek, kopr, muškátový oříšek, sůl, 1 žemle
Brambory oloupeme, drobně pokrájíme, nasypeme do vařícího vývaru, uvaříme doměkka, pak i s vývarem prolisujeme (nebo rozmixujeme). Drobně nakrájenou cibuli a na nudličky nakrájený celer podusíme na oleji, přidáme je k prolisovaným bramborům, osolíme, okořeníme a krátce povaříme. Do polévky přidáme žloutek rozmíchaný v mléce, polévku přihřejeme, avšak nevaříme. Hotovou polévku posypeme jemně nakrájeným koprem a podáváme se žemlovými hranolky, opečenými nasucho na teflonové pánvičce.