21. října 2011

Panenské závitky plněné sušenými švestkami s dušeným zelím a opečenými bramborami

60 dkg vepřové panenky; 20 dkg sušených švestek; 5 dl červeného vína; 12 plátků anglické slaniny;1 kg zelí; cibule; 5 dkg cukru; svazek čerstvé majoránky; zázvor; 40 dkg brambor; 2 dl oleje;sůl; pepř

Panenskou pečeni nakrájíme na plátky, přikryjeme fólií a naklepeme, potom maso osolíme a opepříme. Na každý kousek masa položíme po jednom plátku slaniny, jednu až dvě sušené švestky a pevně srolujeme. Nakonec každý závitek zabalíme ještě do slaniny a opečeme v rozpáleném oleji na pánvi přikryté alobalem. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, rozkrájíme na silná kolečka a opečeme na oleji. Osolíme a opepříme. Na malém množství oleje zkaramelizujeme cukr. Zelí a cibuli nakrájíme na nudličky a vhodíme na rozpuštěný cukr. Osolíme a podusíme doměkka. Přidáme 10 dkg sušených švestek, které jsme předtím nechali namočené v červeném víně. Až se ze zelí odpaří všechna šťáva, podlijeme 3 dl červeného vína a znovu přivedeme k varu. Závitky podáváme s pečenými bramborami a dušeným zelím se sušenými švestkami.

Panenské závitky plněné brusinkami se sýrovou omáčkou

60 dkg vepřové panenky; 30 dkg sušených brusinek; 10 dkg másla; 15 dkg sýra rokfortu; 3 dl mléka; svazek petrželové natě; pórek; 10 dkg mouky; 40 dkg rýže; 1 dl bílého vína; na špičku nože šafránu; sůl; pepř; olej

Panenku nejprve rozkrájíme na rozevřené plátky, maso přikryjeme fólií, naklepeme, osolíme, opepříme, naplníme sušenými brusinkami a pevně srolujeme. Závitky opečeme do červena na malém množství oleje tak, že je během pečení často obracíme. Petrželovou nať nasekáme nadrobno a společně se šafránem vhodíme na rozpálený olej. Vmícháme dušenou rýži. Promícháme a důkladně prohřejeme. Připravíme omáčku: rozpustíme máslo a osmahneme na něm na kolečka nakrájený pórek. Na másle rozpustíme sýr a přihodíme najemno nasekanou petrželovou nať. Zaprášíme moukou, mírně podusíme, podlijeme mlékem a několik minut povaříme. Do omáčky přilijeme bílé víno a krátce povaříme. Závitky podáváme s rýží ochucenou šafránem a pikantní vinnou omáčkou.

Panenské copánky s houbovou omáčkou a bramborovými knedlíčky

60 dkg panenské pečeně (vepřové panenky); 3 cibule; 5 dkg anglické slaniny; 40 dkg hub; 2 stroužky česneku; 10 dkg leča; rajče; 5 dkg červené mleté papriky; 2 dl zakysané smetany 
na knedlíčky: 60 dkg brambor; polévková lžíce mouky; vejce; 2 dl zakysané smetany; 5 dkg másla; 2 dl oleje; sůl; pepř; muškátový oříšek

Panenskou pečeni očistíme a nakrájíme na proužky tak, že jeden konec masa necháme vcelku. Osolíme, opepříme a upleteme do copánku. Obě strany copánku opečeme na pánvi s malým množstvím oleje dočervena. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a na polévkové lžíci oleje osmahneme dočervena. Přihodíme na plátky nakrájenou cibuli a dál smažíme. Osolíme, přihodíme na dílky nakrájené houby a 10 minut podusíme. Potom vmícháme lečo a do ragú přidáme na kostičky nakrájené rajče. Podlijeme vodou a důkladně povaříme. Povrch ragú zaprášíme červenou mletou paprikou, přihodíme 2 stroužky česneku a zjemníme zakysanou smetanou. Uvařené brambory nastrouháme do mísy, osolíme a ochutíme pepřem a muškátovým oříškem. Do bramborové směsi rozklepneme jedno vajíčko, přidáme máslo, jednu lžíci mouky a důkladně propracujeme. Mokrýma rukama vytvarujeme kulaté knedlíčky, vhodíme je do vroucí osolené vody a vaříme je tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu. Před podáváním položíme na talíř knedlíčky, vedle upravíme copánky a vše zalijeme houbovou omáčkou. Zdobíme pažitkou.

Palócké vepřové žebírko se šťouchanými bramborami

800 g vepřové kotlety; 600 g zeleného hrášku (v konzervě); cibule; 4 dl zakysané smetany; sušený kopr
na šťouchané brambory : 1 kg brambor; 3 - 5 polévkových lžic mouky (kolik brambory vstřebají)

Na plátky nakrájenou kotletu naklepeme, osolíme a osmažíme na rozpáleném oleji. Na tuku, který zůstal na pánvi, osmahneme nadrobno nasekanou cibuli a přidáme k ní zelené fazole. Osolíme a okořeníme pepřem a koprem. Důkladně promícháme, zaprášíme troškou mouky a zalijeme takovým množstvím vody, aby omáčka byla dostatečně hustá, a vmícháme také smetanu. Omáčku krátce povaříme, potom plátky masa vrátíme na pánev a vše dohromady povaříme. Jako přílohu připravíme šťouchané brambory. Očištěné a na malé kostičky nakrájené brambory uvaříme v takovém množství vody, aby brambory byly právě pod hladinou. Až budou brambory uvařené, lžící je rozmačkáme a přimícháme tolik mouky, kolik brambory vstřebají. Podle vlastní chuti můžeme k bramborám osmahnout cibulku, nebo je ochutit jiným vhodným kořením, ale skvěle budou chutnat i samotné.

Masové knedlíčky zapékané na pivě

30 dkg mletého vepřového masa; 20 dkg brambor; 10 dkg másla; 5 dkg mouky; láhev světlého piva; 3 dl zakysané smetany; 2 vejce; 10 dkg sýra; strouhanka; mletý muškátový oříšek; 2 - 3 bobkové listy; sůl; pepř; hořčice

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Okořeníme mletým muškátovým oříškem, bobkovým listem, pepřem, osolíme a podlijeme pivem. Důkladně povaříme. Přimícháme zakysanou smetanu a ještě jednou přivedeme k varu. Mleté vepřové maso promícháme s nastrouhanými bramborami, které jsme předtím uvařili ve slupce. Osolíme, opepříme a ochutíme hořčicí. Do směsi rozklepneme vajíčka. Pokud by směs byla příliš řídká, vmícháme ještě strouhanku. Ze směsi vytvarujeme vlhkýma rukama knedlíčky a položíme je na olejem vymazaný plech. Knedlíčky zalijeme pivní omáčkou, na povrch nastrouháme sýr a nakonec vše posypeme strouhankou. Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a necháme 40 až 50 minut péct. Podáváme s třešňovými rajčaty.

Karbanátek

50 dkg mletého masa; 2 vejce; stroužek česneku; celou ošatku (ne pouhou špetku!) soli; zarovnanou polévkovou lžíci mleté papriky; žemli; petrželku podle chuti; strouhanku; olej na smažení

Maso smícháme s vaječnými žloutky i bílky a s kořením, zapracujeme do něho utřený česnek a žemli, která se předtím nějakou dobu namáčela ve vodě. Připravenou směs necháme chvíli odpočinout. Pak z ní vytvarujeme bochánky, obalíme je ve strouhance, a nakonec je pomalu osmažíme na rozpáleném oleji.

Ďábelská masová směs v bramborové placce

60 dkg vepřové panenky; 10 dkg masité uzené slaniny; 2 cibule; sůl; pepř; 2 - 3 stroužky česneku; pálivá paprika; kalifornská paprika; mletá paprika; zakysaná smetana
na bramborovou placku : 3 ks brambor; 2 vajíčka; 15 dkg mouky; 1 dl mléka; sůl; pepř; 2 stroužky česneku; olej; svazeček petržele

Slaninu nakrájíme na nudličky a osmahneme natolik, aby zesklovatěla. Přidáme obě cibule, rozkrojené na dvě poloviny, utřený česnek, jakož i sůl a pepř. Vepřovou panenku rovněž nakrájíme na nudličky, pálivou papriku na kolečka a vše přisypeme k základu tvořenému restovanou cibulí. Až bude maso už trochu opečené, přisypeme k němu kalifornskou papriku nakrájenou na kostičky, vše zaprášíme mletou paprikou a zalijeme 2 dl vody. Vaříme tak dlouho, dokud maso nezměkne.K bramborové placce si nejprve uděláme palačinkové těsto: 2 vajíčka rozmícháme do hladka s moukou a mlékem. Přidáme sůl, pepř, utřený česnek a nastrouháme do těsta tři syrové brambory. Do takto vzniklé hmoty kápneme ještě několik kapek oleje a nasypeme čerstvě nasekanou petrželku. Na pánvi si rozpálíme trochu oleje, do něho vetřeme připravené těsto a na pomalém ohni je důkladně propečeme. Hotové bramborové placky naplním masovou směsí. Před podáváním ozdobíme zakysanou smetanou.

Čertovy langoše

na ragú: 2 cibule; 30 dkg krůtích prsíček; 30 dkg vepřového masa - kotleta; 20 dkg sterilovaných okurek; 1 polévková lžíce hořčice; sůl; pepř; bazalka; rozmarýn
na langoše-bramborové placky: 60 dkg brambor; mouka, kolik brambory vstřebají; sůl; pepř; česnek
na salát : čerstvá zelenina podle vlastního výběru, sůl a pepř

Slaninu nakrájíme na silnější nudličky a uděláme na nich hluboké zářezy, téměř ke kůžičce. Zatímco se slanina opéká, nakrájíme na nudličky také kuřecí prsíčka a vepřovou kotletu. Slaninu vytáhneme z kastrolu, cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme na tuku ze slaniny. Přidáme kotletu, maso důkladně osmahneme a osolíme. Na vepřové maso přihodíme krůtí prsíčka a také je osmahneme. Okořeníme bazalkou a rozmarýnem. Nadrobno nakrájené houby vložíme na osmažené maso. Až se i houby osmahnou, přidáme česnek a sterilované okurky nakrájené na stejně velké kousky jako houby. Až bude ragú téměř hotové, přimícháme hořčici a ohřejeme na něm odložené kousky slaniny, které opečením získaly tvar kohoutího hřebínku. Na bramborové placky oloupeme a nastrouháme brambory. Osolíme je a necháme je chvilku odstát, aby pustily šťávu. Brambory opepříme a zamícháme do nich nadrobno nasekaný česnek. Těsto na bramborové placky by mělo být stejně husté, jako těsto na noky. Z těsta vytvarujeme placičky a po obou stranách je osmažíme hezky do červena na oleji. Připravíme zeleninový salát z papriky, rajčat, ředkviček, cibule a okurky. Použít můžeme jakoukoli zeleninu, která je právě čerstvě k dostání. Na talíř položíme nejprve salát, vedle naservírujeme bramborové placky. Na placky nabereme ragú a ozdobíme opečeným plátkem slaniny.

Bašta pečená na rožni

60 dkg vepřové svíčkové; 40 dkg žampionů; 20 dkg slaniny; 40 dkg uzené klobásy; 4 lusky papriky; 60 dkg kuřecích prsíček; 8 ks špejlí; okořeněný olej; 60 dkg brambor; 8 jablek; metr alobalu

Maso naložíme do láku. Svíčkovou nakrájíme na větší kostky a kuřecí prsíčka na nudličky. Vepřové maso naložíme do okořeněného oleje. Olej obsahuje směs nadrobno nasekaného česneku, cibule a červené mleté papriky. Olej se musí nechat 3 dny odležet a potom scedit. Tento olej nalijeme na svíčkovou a maso necháme marinovat. Na kuřecí maso použijeme zelené bylinky. Nejprve maso osolíme, pak posypeme rozmarýnem, petrželovou natí a tymiánem. Zakapeme také troškou okořeněného oleje a necháme jednu hodinu odležet. Klobásu a slaninu nakrájíme na plátky a začneme napichovat suroviny na rožeň. Nejprve napíchneme plátek houby, pak plátek klobásy a slaniny. Pokračujeme vepřovým masem, a opět napíchneme plátek houby. Tento postup opakujeme, až se dostaneme na konec rožně. Mezi plátky masa můžeme napíchnout i kousky papriky, nakrájené na stejnou velikost jako vepřové maso. Můžeme začít rožeň opékat. Zatímco se rožeň opéká, nakrájíme na plátky zbytek slaniny, potom je po jednom zabalíme spolu s bramborami do alobalu a opečeme v horkém popelu. Kuřecí maso a jablka opečeme zvlášť. Po obou stranách důkladně propečeme. Před podáváním ozdobíme plátky papriky.

Grilovaná jehněčí kotleta s hruškovým, sýrovým salátem

60 dkg jehněčí kotlety s kostí; 10 dkg salátu lollo rosso; 15 dkg sýra „Old Amsterdam”; 10 dkg salátu radicchio; 15 dkg hrušek; 5 dkg polního salátu (kozlíčku); 1 dl olivového oleje; 1 dl vína „Merlot”; svazek rozmarýnu; kořenící směs na jehněčí maso; sůl; pepř

Očistěné jehněčí maso ochutíme rozmarýnem a kořenící směsí. Na malém množství olivového oleje předsmažíme plátky kotlety a přitom je osolíme. Kosti, které vyčnívají z masa, zabalíme do alobalu, aby se během smažení nepřipálily. Olejem vymažeme pekáč, na dno položíme jehněčí maso, vedle umístíme několik větviček čerstvého rozmarýnu a podlijeme malým množstvím vody, aby se maso nepřipálilo. Vložíme do trouby a necháme asi 15 minut péct při teplotě 160-170 °C. Mezitím připravíme přílohu: do salátové mísy natrháme listy salátu lollo rosso a přidáme také listy polního salátu. Jelikož salát radicchio má mírně nahořklou chuť, nejprve ho chvilku podusíme na malém množství olivového oleje, aby salát ztratil na hořkosti. Potom ho přimícháme k ostatnímu salátu. Sýr nakrájíme na kostičky o rozměru asi jeden centimetr. Hrušky nakrájíme na tenké plátky a spolu s kostičkami sýra je vmícháme do salátu. Salát osolíme, ochutíme pepřem a zakapeme olivovým olejem. Na zálivku použijeme víno „Merlot”. Před podáváním položíme doprostřed talíře nejprve hromádku salátu se sýrem a s hruškami a přitom dbejme na to, aby v každé porci byly obsaženy všechny salátové přísady. Kotletu rozpůlíme a položíme na salát. Nakonec ozdobíme mletým barevným pepřem a zakapeme olivovým olejem.

18. října 2011

Nakládaný Hermelín provensálský

3-4 hermelíny, provensálské koření, grilovací ostré koření, bobkový list, feferonku, olej
 
Hermelíny podélně rozkrojíme, nedokrojíme. Uprostřed i na povrchu posypeme provensálským i grilovacím kořením, naskládáme do zavařovací láhve, přidáme bobkový list, feferonku a zalijeme olejem. Láhev zavíčkujeme a necháme na teplém místě uležet asi 3-4 dny. Podáváme s pečivem.

Nakládaný ementál

po 1 sklenici nakládané cibulky, kousků papriky a malých okurek, 500 g ementálu, 2 snítky rozmarýnu, 8 bobkových listů, 10 kuliček černého pepře, 500 ml olivového oleje

Cibuli, kousky papriky a okurky vložíme do síta a necháme dobře okapat. Ementál nakrájíme na 3-4 cm velké kostky. Kousky ementálu, zeleninu, rozmarýn, bobkový list a zrnka pepře naskládáme do uzavíratelné sklenice. Všechny přísady zalijeme olejem tak, aby byly zcela ponořené. Přes noc necháme uležet (min.4 hodiny).

Žižkovští utopenci s hořčicí a česnekem

15 buřtů, 2 lžíce nastrouhané mrkve,plnotučná nebo fran­couzská hořčice, 3-4 bobkové listy,6-8 kuliček nového koře­ní,hrstka (kolem 40 kuliček) celého pepře,2 nastrouhané (či na plátky nařezané) fefe­ronky,případně 3 lžičky kou­pených mletých feferonek ze skleničky,4 sterilované, po­délně nakrájené okurky,6-8 (i více) stroužků česneku na­krájeného na plátky,ocet,ná­lev z Deka uděleny podle ná­vodu na sáčku, oslazený 3-5 kousky umělého sladidla,4 až 6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka

Vuřty sloupneme a z jedné strany (podélně) asi do 2/3 na­řízneme. Řez vytřeme hořčicí a vložíme plátek okurky. Na dru­hé straně uděláme několik krat­ších a méně hlubokých řezů a do nich vložíme po 1 2 plátcích česneku. Řezy s náplní vždy zamáčkneme. Do sklenice dáme vrstvu zele­niny, vrstvu vuřtů, cibule a koře­ní a stále pokračujeme v naklá­dání, až je sklenice plná (končí­me cibulí). Do vychladlého nálevu z Deka přilijeme ještě 1-1,5 dl octa, promícháme a zalijeme naložené vuřty. Zbytek nálevu schováme na příště. Zbylé plátky česneku přdáme do nádoby k vuřtům. Necháme 7-10 dní v chladu (dole v ledničce, lehce pokryje­me alobalem). Pokud se lák vsákne, doléváme ze zbylého.

Utopenci s feferonkou

1,5 kg oloupaných špekáčků, 2 feferonky, 2 velké cibule, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 5 bobkových listů, 3 dl octa, lžička soli, horčičné semínko, 1,5 litru vody

Z vody, octa, na plátky nakrájené cibule a koření připravíme nálev. Necháme přejít varem a vychladíme. Špekáčky spolu s feferonkami naskládáme do kameninové nebo skleněné nádoby, zalijeme studeným nálevem. Necháme v chladu aspoň týden uležet.

Utopenci narych

50 dkg kabanosu, buřtů nebo špekáčků, 4 větší cibule
nálev : 4 lžíce octa,4 lžíce oleje,4 lžíce plnotučné hořčice,4 lžíce worcesteru,4 lžíce kečupu, 8 lžic vody,0,5 lžičky chilli,sůl a pepř, papriku

Uzeninu a cibuli nakrájíme na kolečka. Narovnáme do sklenice (asi do poloviny), zalijeme nálevem, zbylou uzeninu s cibulí lžící utlačíme, dolijeme nálevem a sklenici uzavřeme.
Nálev : Ocet, olej, hořčici, worcester, kečup a vodu povaříme za stálého míchání na mírném ohni, přidáme půl lžičky chilli, sůl, pepř, papriku (podle chuti).
Když vznikne hladká hmota, teplá se nalije na uzeninu. Po vychladnutí můžeme konzumovat, ale chutnější je až za několik dnů (2-4 dny), kdy se v chladu uleží.

Utopenci v ohavnem nalevu

burty, cibule, pepr 4 polevkove lzice kecupu, octa, oleje, horcice a worchesterove omacky a dvojnasobek vody. kavova lzicka soli, pepre, chilli

Burty oloupeme, prekrojime napul vlozime do lahve. Pak opeprit, dat vrstvu cibule a opakovat do pozadovaneho mnozstvi. Nalev nechame prijit do varu, odstavime a jeste horky nalevame k burtum.

Utopenci ala Jamajka

1,5 kg buřtů, hodně cibule, 1,5 litru octa, lžíce Deka (přípavek na zavařování kyselých okurek), pepř, červená paprika sladká (i pálivá), feferonky (nepovinně)

Dáme svařit 0,5-1 litr vody s Dekem. Ve chvíli, kdy se voda vaří přilejeme ocet, vypneme a necháme vychladnout. Pozor, když budete vařit vodu dohromady i s octem, tak to smrdí. Buřty podélně nařizneme, vložíme do nich kolečko cibule, případně feferonku a postupně pěchujeme do láhve od okurek. Prosypáváme další cibulí, pepřem a paprikou. Utopence zalejeme vychladlým nálevem a necháme uležet podle chuti.

Utopence podle Martina Kohouta

do pětilitrové láhve od okurků : 2 kg méně tučných špekáčků, 1.75 kg cibule , 600 ml octa, 1250 ml vody, 5 polévkových lžic soli – 120 g ,0,5 polévkové lžíce mletého černého pepře – 5 g, 3/4 polévkové lžíce cukru – 10 g ,polévková lžíce oleje, 3 bobkové listy, na špičku nože chilli

Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak necháme vychladnout. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Potom tuto cibuli poklademe vrstvou špekáčků. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice. Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr nutné dobře uzavřít - stačí celofán a gumička. 

Utopence podle Ivany Císařovské

špekáčky, cibule, plnotučná hořčice, zelená paprika ,bobkový list, pepř,sůl ,ocet, 3 bobkové listy, voda

Oloupané špekáčky nakrojíme na polovin (nedokrojíme) , vzniklou spáru namažeme hořčicí a proložíme proužky cibule, zelené papriky a bobkovým listem (vše podle vlastní chuti). Nálev: jeden díl octa, dva díly vody, lžička soli, několik zrnek celého pepře, trochu olivového oleje svaříme, necháme mírně prochladnout a ještě vlažným zaléváme utopence. Vložíme do sklenice, zalijeme nálevem a 30 minut sterilujeme při 100 stupnich C. Po vychladnutí můžeme konzumovat (nejlepší jsou asi po 3 dnech).Utopenci neboli špekáčky v octu nejsou žádná minutka - potřebují pět až sedm dnů na to, aby se správně rozležely. Je to ideální pochoutka na chatu, čekáte-li hosty. Lze ji totiž připravit předem, navíc nepotřebujete ledničku, během deseti minut utopenec na stole nevychladne a příjemně se zalévá pivem. 

Utopence podle Fany Kadlecové

špekáčky,cibule, voda, ocet ,kuličky pepře,mletý pepř, feferonka, bobkový list , plnotučná hořčice 

Nálev: voda, ocet (asi 1/3 vody), kuličky pepře, feferonku, bobkový list. Necháme dojít k varu, odstavíme a necháme zchládnout. Plnotučnou hořčici smícháme s mletým pepřem. Špekáčky oloupeme, nakrojíme do půlky, vevnitř potřeme opepřenou hořčicí, vložíme na kolečka nakrájenou cibuli (co nejvíc se vejde) a dáme do sklenice. Vrstvu prosypeme cibulí a klademe další vrstvu špekáčků. Tak pokračujeme do naplnění sklenice. Pak přelijeme vychládlým nálevem, zakryjeme a necháme uležet min. 5 dnů.