30. června 2012

Syrovátková polévka

Dva litry mléka necháme zkysnout a uděláme tvaroh. To co z mléka zbude, tedy syrovátka, je základem následující polévky. Syrovátku nalijeme do hrnce, přidáme kmín, osladíme a přivedeme do varu. Z hladké mouky a studené vody uděláme záklechtku, kterou polévku zahustíme; je možno přidat sladkou smetanu a rozkvedlat,podle množství polévky přidat jedno nebo dvě vejce. Podáváme s bramborami uvařenými ve slupce, které si každý podle chuti do této polévky přidává.

Šunková polévka se sýrem

0,5 větší cibule, olej, 3 lžíce hladké mouky, 3 šunkové sýry (Madeta), 5 plátků šunky,0,5 kostky hovězího masoxu, 0,5 kostky zeleninového masoxu (masox lze nahradit silnějším vývarem), zeleninové koření či zelená petrželka, 2 rohlíky
Cibulku nakrájíme nadrobno, zpěníme na oleji dorůžova, přidáme hladkou mouku a upražíme jíšku. Přilijeme vodu a přidáme masox a zeleninové koření. Až vše přejde varem, přidáme nastrouhaný šunkový sýr, povaříme (až se sýr rozvaří). Hrnec s polévkou odstavíme, vmícháme nadrobno nakrájenou šunku, přidáme petrželku.Polévku podáváme s houskou nakrájenou na kostičky a dozlatova opečenou.

Pohanková polévka

Jednu cibuli zpěníme na oleji, přidáme 10 až 15 dkg pohanky, 1 I vody, 2 hrsti předem namočených hub. Když je vše uvařené, dáme 3 stroužky česneku utřeného se solí. Podle chuti přisolíme a přidáme zelenou petržel nebo pažitku

„Chlupačková" polévka

Po uvaření chlupatých knedlíků - „chlupaček"zbude voda, která se hodí právě na tuto polévku. Do této vody se přidá dozlatova usmažená cibulka na rostlinném tuku a zvlášť se uvaří sušené houby, nebo se přidají usmažené čerstvé. Vše se zamíchá, ochutí solí, maggi a polévka je hotová.

Sváteční česnečka

Jednu palici česneku oloupat, stroužky nakrájet na plátky, na tuku osmažit dozlatova a křupává a odložit stranou. V hrnci opražit 2 lžíce dětské krupičky, do ní zasmažit 1 vejce. Zalít 1 litrem horkého vývaru ze zeleniny a 1 masoxu. Teprve před podáváním vsypat česnek a sekanou pažitku.Polévka je výborná a nenadýmá, i když je v ní tolik česneku. Navíc snižuje krevní tlak.

Zeleninová přesnídávková polévka

4 větší mrkve, 4 petržele, střední celer,2 masoxy, 2 gulášové minutky Vitana,2 větší cibule, 4 palice česneku (ne stroužky), 4 větší brambory, sáček kysaného zelí případně sklenice marinovaného zelí ( domácí kysané), asi litr uzeného vývaru, 30 dkg nakrájeného uzeného masa, případně nadrobno nakrájené uzeniny (kabanos), trošku papriky,pepře, majoránky, sádlo
Nejdříve si připravíme všechny suroviny na misky. Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na kráječi na nudličky, cibuli a česnek oloupeme a odděleně nakrájíme na drobné kousky, brambory nakrájíme na drobné kostky, ze zelí vymačkáme vodu a překrájíme na menší kousky a nakrájíme uzeninu, případně uzené maso na kostičky. Na sádle zpěníme cibulku, přidáme česnek, necháme chvíli zpěnit (ne dlouho, aby nezhořkl), přidáme všechnu kořenovou zeleninu, chvíli za stálého míchání podusíme, dále přidáme na kostky nakrájené brambory a zase chvilku dusíme. Přidáme trošku sladké papriky, pepř a podlijeme horkou vodou. Přidáme nakrájené uzené maso, případně uzeninu, masox, zelí a všechno uvedeme do varu a povaříme,až jsou brambory měkké. Uzený vývar přidáme v průběhu vaření. Gulášovou minutku rozmícháme v trošce studené vody, vlijeme do polévky a za občasného míchání rozvaříme. Hotovou polévku dochutíme rozdrcenou majoránkou a zjemníme zakysanou smetanou

Polévka z černého piva

7 dl černého piva, 3 lžíce cukru krupice,1,5 dl smetany (12%), kousek celé skořice, 3 žloutky
Pivo s cukrem a skořicí uvedeme do varu a sejmeme. Ve smetaně rozkvedláme žloutky a za stálého šlehání nalejeme do piva, skořici vyjmeme a hned podáváme.

Pórková smetanová polévka

velký pórek, 5 středně velkých brambor,sladká šlehačka, 5 až 7 dkg másla, sůl
Pórek zpěním na másle, zaliji vodou (asi 1 I), přidám brambory, osolím a vařím, až jsou brambory měkké. Nakonec vše rozmixuji se šlehačkou. Polévka musí být krémovitá,na talíři se ozdobí půlkou vařeného vejce a petrželkou.

Maďarská polévka

2 až 2,51 vody, 0,5 kapusty (možno i mraženou), 3 až 4 střední brambory, masox (masový, zeleninový), 10 až 15 dkg salámu (dietní, junior, aj.), 1/2 až 1 konzervu kondenzovaného neslazeného mléka,trochu mleté sladké papriky, hladkou mouku na zahuštění
Do vody dáme v masoxu vařit nakrájenou kapustu. Mezitím si oloupeme a nakrájíme na kostičky brambory a když je kapusta téměř uvařená, přidáme je k ní vařit.Na pánvičce osmahneme na kostičky nakrájený salám a přidáme na závěr do polévky.Od chvíle, kdy se přidají vařit brambory,musíme postupovat poměrně rychleji, aby se nám nerozvařily. Přidáme sladkou mletou papriku a zahustíme polévku hladkou moukou, rozmíchanou v mléce.Do hotové polévky vlijeme kondenzované mléko. Pro dietáře stačí mléko obyčejné. Salám a masox se nemusí použít vždy.

Brynzová polévka Koliba

250 g brynzy, 25 g másla nebo ramy,4 brambory, sůl, kmín, kopr nebo pažitka,případně petrželová nať, sušená paprika, zkrátka, co dům dá nebo roční období přinese
Brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit s kmínem do mírně osolené vody (záleží na slanosti brynzy). Mezitím umícháme v misce brynzu s máslem a s jedním z druhů zeleniny na kaši. Na talíře dáme asi dvě vrchovaté lžíce kaše a zalijeme vodou s uvařenými brambory. Při zalévání nesmí být voda příliš vřelá, aby brynza„nezgumovatěla"; zaléváme ji proto až asi 5 minut po uvaření. Místo brynzy můžeme použít tvaroh, v tom případě musíme brambory více osolit.

Dršťková polévka ze sójového masa

1 kg uzených žeber (kostí), 50 až 100 g sójových kostek nebo sójového granulátu,3 dl kečupu, 3 dl mléka, 2 lžíce hladké mouky, velká cibule, celý pepř, bobkový list, majoránka, sladká paprika, pálivá paprika, sůl
Uzená žebra uvaříme v cca 2 a 1/2 I vody s několika kuličkami pepře, bobkovým listem a jednou velkou cibulí. Maso obereme z kostí, pokrájíme na drobné kousky a nasypeme zpět do přecezeného vývaru (množství dle uvážení, není potřeba použít všechno). Přidáme sladkou a pálivou papriku, kečup, majoránku a sójové kostky (drť) a vaříme dle návodu na obalu cca 20 minut. Na závěr polévku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v mléce a krátce povaříme.

Česneková polévka bez vaření

celé vejce, kousek másla nebo ramy či sádla, rozetřený česnek - množství podle chuti, sůl, majoránka, polévkové koření Klasik
Do konvice dáme vařit vodu. Na polévkový talíř rozklepneme vejce, přidáme syrový česnek, máslo, sůl, majoránku a polévkové koření. Vše zalijeme vařící vodou a mícháme polévku vidličkou, aby se rozpustilo máslo a vejce ztuhlo na menší kousky. Polévku hned podáváme s chlebem nakrájeným na kostky. Porce je pro jednu osobu.

Bílá polévka se sýrem

Rozpálíme máslo, osmahneme pórek a do horkého másla vložíme kostku měkkého sýra (Apetito) - zalijeme vodou a přidáme brambory, nakrájené na kostičky.Uvaříme doměkka. Brambor dáme poloviční množství. Druhou polovinu brambor nastrouháme na velké nudle, ty posypeme hladkou moukou a na talířku promícháme tak, aby se nudličky obalily. Do vroucí polévky vsypeme tyto nudličky a povaříme.Přidáme zelenou petrželku a pažitku.

Polévka ze sušených hub

sušené houby, kousek kůžičky ze slaniny,syrové brambory, sůl, kmín, vejce, majoránka,česnek, hrubá mouka
Do vody dáme hrst sušených hub, osolíme,přidáme kmín, maggi a necháme povařit.Pro lepší chuť můžeme vyvařit i kůžičku ze slaniny. Mezitím syrové brambory oškrábeme a rozstrouháme (jako na chlupaté knedlíky). Když jsou houby měkké,„zavaříme" do vody 3 až 4 lžíce strouhaniny (nastrouhaných brambor). Do zbylých nastrouhaných brambor přidáme sůl, vejce,kmín, majoránku, dle chuti můžeme přidat i česnek a zahustíme hrubou moukou.Z vytvořeného těsta uděláme malé knedlíčky, popřípadě nočky nebo malé placičky. Hotové knedlíčky zavaříme v polévce.Pokud si chceme polévku ještě přichutit,můžeme přidat najemno rozkrájenou a rozškvařenou slaninu.

Mrkvová polévka podle hospodyně

Asi 10 až 12 dkg nastrouhané mrkve lehce osmahneme na lžíci oleje nebo kousku másla. Z 1 lžíce (asi 2 dkg) hladké mouky a trošky oleje nebo másla uděláme světlou jíšku. Zalijeme 1/2 I vody, povaříme, přidáme osmahnutou mrkev a hrst polévkových nudlí. Povaříme a die chuti přisolíme.nUvedené množství je pro 2 porce.

Čočková bilá polévka

čočka, cibule, mrkev, petržel, sůl, zásmažka,zakysaná smetana, mléko, hladká mouka
Nejdříve si čočku přebereme a propláchneme,přidáme mrkev rozkrojenou na půlky, kořen petržele, nadrobno nakrájenou cibuli a uvaříme doměkka v neslané vodě. Zasmažíme a necháme povařit. Zatím si zakysanou smetanu rozmícháme s troškou mléka a hladké mouky, aby se nám nesrazila. Nakonec ji přilijeme do polévky a osolíme.

Čočková polévka s červenou řepou

Připravit si vše na čočkovou polévku.Čistou syrovou červenou řepu (podle velikosti- jednu menší nebo půl velké) oloupat a nastrouhat na hrubém struhadle. Podusit ji, až z ní vyjde zemitý pach a zalít ji asi 3 lžícemi octa, trochu ještě podusit a přidat k materiálu na polévku, uvařit do potřebné měkkosti, zasmažit a dochutit. V hustším provedení je z toho výborná čočka na kyselo.Stejným způsobem je možno připravitfazolovou či hrachovou polévku, ale čočková je snad přece jen nejlepší. Všechny varianty jsou výborné zvláště v zimním období.

Žurek těšinský

Nejprve se musí udělat zákys: 2 lžíce grahamové celozrnné pšeničné mouky,2 lžíce žitné mouky, krajíček chleba,3/41 vody, vše dát do sklenice s uzávěrem a nechat odležet 3 až 4 dny. 21 vody, 25 dkg brambor, 10 dkg mrkve, 5 dkg celeru,5 dkg petržele, 15 dkg pórku, cibule,2 stroužky česneku, 2 lžíce pohanky,15 dkg dietního párku, kostka masoxu,kávová lžička sójové omáčky.Vše se povaří až doměkka, pak se přidá 15 dkg nakrájeného dietního párku, zase se povaří; nakonec se přidá zákys, který jsme nechali odležet 3 až 4 dny. Zase se povaří a v závěru se přidá 1 zakysaná smetana, natvrdo uvařené vajíčko (nakrájené).vPokud bude polévka málo hustá,může se přidat trochu hladké mouky. Podle chuti dodat soli.

Cacarka

1,51 vody, 2 velké brambory, velká mrkev,menší cibule, 6 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, 6 zrnek koriandru, bobkový list, trochu kmínu, trochu mletého pepře,trochu majoránky, tuk a mouku na jíšku, 0,5 litrovou sklenici kyselého zelí, sůl
Brambory nakrájíme na kousky, dáme vařit.Přidáme cibuli, nakrájenou mrkev a všechno koření. Zelí podusíme zvlášť, slijeme vodu a přidáme do polévky. Uděláme jíšku a když je vše měkké, přidáme do polévky.Chvilku povaříme a můžeme podávat.

Mléčna polevka pro dvojí chuť

Do 1/2 I vody dáme vařit nudle, vodu jen mírně osolíme. Jakmile jsou nudle hotové,přilejime 1/2 I mléka. Necháme přejít varem,nakonec přidáme malou lžičku másla. Na talíři polévku posypeme krystalovým cukrem.

Houbová česnečka se slaninou

5 dkg slaniny, hrst sušených hub,střední cibule, 4 středně velké brambory,zeleninový vývar (maggi), sůl, pepř, vegeta,kmín, majoránka, čerstvá petržel nebo pažitka, česnek
Slaninu nakrájíme na kostičky a v hlubokém hrnci osmažíme. Když tuk vyteče ze slaniny, přidáme pokrájenou cibulku a smažíme spolu se slaninou. Když je cibulka sklovitá, zalijeme vodou a přidáme houby a sůl. Vaříme houby doměkka. Brambory pokrájíme na malé kostičky a dáme vařit do houbového vývaru spolu se zeleninovým vývarem a kořením. Přidáme ještě petržel nebo pažitku. Hrnec odstavíme z plotýnky a dodáme do polévky to nejhlavnější, a to je česnek. Na čtyři porce dáváme 5 až 6 stroužků prolisovaného česneku.

Polevka pro sedláka

větší cibule, 100 až 150 g prorostlé slaniny, 2 mrkve, petržel, 0,5 středně velkého celeru, větší hrst sušených hub,4 brambory, větší hrst malých krup,mouka na zaprášení, kostka hovězího bujónu,sůl, majoránka, 1 dl kysané smetany
Slaninu jemně nakrájíme a zlehka osmahneme, aby pustila omastek. Jemně nakrájenou cibuli přidáme ke slanině a osmahneme do sklovitá. Přidáme nastrouhanou očištěnou mrkev, petržel a celer,krátce osmahneme. Zalijeme 2 litry vody.Přidáme oloupané, na malé kostky nakrájené brambory, scezené a okapané předem namočené houby a kroupy. Osolíme a vaříme (přiměřeně). Před koncem varu (když jsou kroupy téměř měkké) přidáme kostku bujónu a záklechtku z kysané smetany a mouky. Za stálého míchání vaříme 2 až 3 minuty. Odstavíme z plotny, dochutíme majoránkou, případně přisolíme.

Houbová polévka s bramborami

21 vody, 2 velké hrsti sušených hub (případně i víc), celá střední cibule i se slupkou,kostka masoxu, 2 středně velké brambory rozkrájené na drobné kostičky,mletý kmín, sůl, česnek
Když jsou brambory a houby měkké, přidáme jiskřičku másla a utřený česnek a už jen necháme „přešlehnout" varem. A do talíře polévky přidáme lžíci zakysané či sladké smetany. Když máme záchvat redukční diety, je to bez „jiskřičky" a smetany. 

Půlnoční polévka

vývar z libového uzeného masa (trochu uzeného masa potom nakrájet do polévky,dietnější je vývar z masoxu), 20 až 30 dkg šunky na kostičky, velký rajský protlak,dle chuti kečup, provensálské koření, tymián, velká hlavička česneku, 20 dkg strouhaného sýra nebo parmazán,petrželka na ozdobu
Vývar nebo vodu s masoxem přivedeme do varu. Přidáme rajský protlak, kečup,koření, maso nebo šunku. Vaříme asi 10 minut. Pak vypneme a dáme rozmačkaný česnek. Na talíři posypeme jemně nastrouhaným sýrem nebo parmazánem. Ozdobíme nasekanou petrželkou. Podáváme samotnou nebo s banketkami. Tuto polévku máme rádi zvláště v zimě po návratu z lyžování. Dokáže nádherně zahřát,ale i utišit první velký hlad po sportovním vyžití.

Sudánská pálivá pepřová polevka

3/4 až 1 kg libového hovězího masa,2 až 3 ks zelené větší papriky, velká cibule, hrst drceného černého pepře (nemletý), lžička soli, 2 litry vody
Maso vcelku vaříme doměkka cca 1 hodinu ve 2 litrech osolené vody. Pak vývar scedíme, maso nakrájíme na asi 1/2 cm kostičky. Nakrájíme papriku a cibuli na kostičky cca 1/2 cm. Vše nakrájené dáme zpět do vývaru, přidáme hrst drceného pepře a necháme povařit cca 5 minut. Naservírovanou polévku nemícháme, ujídáme svrchu, vzrůstající ostrost stahujeme přikusováním bílého pečiva. Zásadně nezapíjíme při jídle, ostrost by se zvýraznila. Polévka výborně zahřeje po návratu z chladného počasí, „vyžene" příznaky začínajícího nachlazení

Kroupová polévka

1 1/4 I vody, 6 plných lžic krup (velikost 10), lžíce ovesných nebo pšeničných vloček, menší nahrubo nastrouhaná mrkev a kousek celeru, menší cibule,střední brambor, asi 7 dkg libového uzeného bůčku,kostka masoxu, vejce, trocha oleje
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájený brambor, vločky. Po slabém osmahnutí zalijeme 1 I vody, přidáme kroupy, celer, masox a vaříme do změknutí krup. Zvlášť osmahneme na malé kostičky nakrájený uzený bůček, který během varu přidáme do polévky, aby se v ní ještě chvíli vařil. Nakonec do polévky rozklepneme vejce, necháme asi 20 minut povařit - a je hotovo.

Mrkvová polévka podla kuchařky

6 velkých mrkví (nebo asi 600 g), oloupaných a nakrájených na větší kusy,10 g másla,2 lžíce olivového oleje,malá cibule, nakrájená nadrobno,2 velké stroužky česneku, nakrájený na plátky,4 cm oddenek zázvoru, oloupaný a najemno nastrouhaný, 2 pomeranče,kostka zeleninového bujónu bez glutamanu, sůl, pepř, nať petržele nebo libečku na ozdobu
Ve větším hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte mrkev, cibuli, česnek a zázvor a na mírném až středním ohni restujte za občasného míchání 10 minut. Zalijte 750 ml horké vody, přidejte kostku vývaru a přiveďte k varu.Jakmile se polévka vaří, zmírněte oheň a vařte pomalu 10 – 15 minut, nebo dokud mrkev nezměkne – ne déle, ztratila by chuť. Pak odstavte z ohně, nechte mírně zchladnout a přesuňte do stojacího mixéru, kde polévku umixujete na hladkou tekutinu. Pokud používáte tyčový mixer,romixujte polévku přímo v hrnci. Těsně před podáváním vmíchejte šťávu vymačkanou z pomerančů. ale už znovu nepřihřívejte. Osolte a opepřete podle své chuti a podávejte.

26. června 2012

Zelná polévka z vepřových nožiček

5 až 6 vepřových předních nožiček,1 až 1,5 kg hlávkového zelí, kečup,10 dkg sádla (nebo olej), 2 větší cibule, 3 stroužky česneku, polévková lžíce mleté papriky (popřípadě feferonka nebo pálivá paprika), kmín, sůl, dobromysl, hladká mouka
Jednu drobně pokrájenou cibuli zpěníme na polovině tuku, na ní opečeme očištěné a na polovinu překrojené vepřové nožičky.Po opečení a osolení je poprášíme paprikou a zalijeme 1 I teplé vody. V tlakovém hrnci vaříme asi 3/4 hodiny. Uvařené obereme, maso z nich pokrájíme a dáme do zelí i s vývarem z noh, které jsme pokrájeli nadrobno a uvařili v osolené vodě s kmínem.Polévku zahustíme následující zásmažkou: na druhé polovině tuku zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku (4 polévkové lžíce) a usmažíme dozlatova.Do polévky přidáme potřebné množství teplé vody a zásmažku, lehce povaříme.Dále přidáme kečup, dobromysl, česnek utřený najemno, dosolíme, můžeme přidat pálivou papriku nebo feferonku. Vše povaříme.Polévka musí být hustá. Podáváme s chlebem nebo rohlíkem

Polévka z vepřových kostí

Kosti (které zbyly po vykostění kotlet či bůčku) dáme do mírně solené vařící vody.Sraženinu, která se vytvoří na povrchu, sebereme a k vývaru přidáme zeleninu.Po chvilce přidáme na kostičky nakrájené brambory. Zároveň si v jiném hrnci uvaříme zabijačkové kroupy. Když jsou zelenina a brambory měkké a maso jde od kosti,vyndáme kosti, obereme je a maso vrátíme do polévky. Do té přidáme podravku, utřený česnek, uvařené kroupy a po částech 1 celé vajíčko. Malou chvilku povaříme.Nakonec dáme majoránku, pažitku a podle chuti přidáme maggi.

Dědovo kyselo

4 až 5 větších brambor, polévková lžíce tuku, 1 až 2 lžíce hladké mouky, 0,5 kostky zeleninového vývaru, 2 bobkové listy,3 nová koření, 5 kuliček pepře, trochu kmínu,podle chuti sůl a ocet, vajíčko
Brambory oloupáme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do 1 a 1/2 I vody spolu se zeleninovým vývarem. Osolíme a přidáme kmín. Než brambory změknou, připravíme si jíšku. Když se brambory uvaří, vezmeme šťouchadlo na brambory a asi půlku jich rozšťoucháme. Přidáme jíšku a necháme probublat. Zatím dáme do malého kastrolku vařit v troše vody koření.Necháme chvíli vylouhovat a přecedíme do polévky. Ohřejeme ocet a podle chuti přilijeme. Nakonec zavaříme vejce (ztracená), podle počtu strávníků, já dávám pro každého jedno. Přidáme celerovou nebo petrželovou nať a podáváme.Jíme samotné nebo s pečivem.

Záhorácký Podfizol

250 g suchých velkých bílých nebo strakatých fazolí, bobkový list,mrkev, petržel, 2 nebo více nožiček dobré domácí klobásy, 2 až 3 plátky uzené nebo oravské slaniny na kostičky, asi 2 lžičky saturejky, 1 až 2 lžičky libečku, 2 lžičky papriky, středně velká cibule nasekaná nadrobno, sůl, vegeta, asi 3 stroužky česneku, 250 g širokých nudlí
Fazole přes noc namočíme. Druhý den uvaříme v tlakovém hrnci spolu s bobkovým listem, mrkví a petrželí. Vaříme asi 30 až 45 minut. V polovině vaření přidáme klobásu. Z uvařených fazolí odebereme asi jednu třetinu množství a společně se zeleninou ji rozmixujeme. Slaninu částečně rozškvaříme a orestujeme na ní cibulku do sklovitá, přidáme saturejku, libeček a papriku. K tomu všemu přidáme fazole (celé i rozmixované), vodu, ve které se vařily, a dochutíme solí a vegetou. Nakonec přidáme na kolečka nakrájenou klobásu. Před podáváním protlačíme do polévky česnek. Nudle uvaříme zvlášť ve slané vodě. Do každého talíře vložíme trochu vařených nudlí a zalijeme horkou polévkou.Podáváme s tmavým chlebem. Polévku můžeme udělat i bez části rozmixovaných fazolí, ale v tom případě zahustíme jíškou.

Pravé kyselo

porce kvásku (asi 20 dkg), hrst sušených hub, sůl, kmín, 1 kg brambor, větší cibule, 4 vejce, máslo na smaženici, cibulku a brambory /důležité je hlavně sehnat dobrý kvásek z pekárny/
Jestliže máme koupený kvásek, dáme ho doma do hlubší misky nebo hrnku s trochou vlažné vody. Do hrnce na polévku namočíme přes noc hrst sušených hub a druhý den v této vodě malinko osolené je vaříme, až změknou. V druhém hrnci vaříme oloupané, na kousky pokrájené brambory se solí a kmínem. Zatím na pánvi osmažíme na másle drobně rozkrájenou cibuli.Vodu z uvařených brambor slijeme do hrnce s uvařenými houbami a doplníme na 1 I vody. Do vroucí polévky nalijeme přes cedník rozmíchaný kvásek a necháme přejít varem. Uvařené brambory překlopíme na porcelánovou mísu, posypeme smaženou cibulí, případně ještě domastíme.Na pánvi usmažíme ze 4 vajec velmi řídkou míchanici, kterou přidáme do kysela a dobře rozmícháme. Polévku dochutíme a nalijeme do talířů.

Hrachová polévka s uzeným kolenem

1/4 kg žlutého loupaného hrachu, uzené koleno, mrkev, petržel, cibule, 3 brambory, kávová lžička sladké papriky, vegeta, trochu kmínu, 1 až 2 bobkové listy, kousek másla
Den předem si namočíme hrách s bobkovým listem. Pak jej dáme vařit na mírný oheň. Uzené koleno vaříme asi v litru vody až doměkka (maso má jít lehce od kosti).Mezitím si postrouháme mrkev a petržel, rozehřejeme máslo a na něm zpěníme krájenou cibuli a kmín, přidáme mrkev s petrželí a podlijeme trochou vody. Přidáme vegetu a sladkou papriku; podusíme.Takto připravenou zeleninu vložíme k vroucímu hrachu a dále vaříme. Přidáme nadrobno pokrájené brambory a maso z kolena. Je-li polévka příliš hustá, zředíme uzeným vývarem z kolena. Nakonec vsypeme posekanou petrželovou nať.

Kyselica z Moravy

Do jednoho hrnce dáme vařit kyselé zelí,které si na zimu sami nakládáme. Vaříme přibližně 1 hodinu. Do druhého hrnce dáme vařit brambory asi 20 minut ve vodě se solí a kmínem. Nikdy nevaříme zelí spolu s bramborami, protože by se brambory neuvařily. Dále vezmeme 1/4 I zakysané smetany nebo šlehačky, do které přimícháme 2 až 3 velké lžíce hladké mouky a rozkvedláme. Potom ji nalijeme do již uvařených brambor, necháme přejít varem a nakonec přidáme uvařené zelí s trochou zelné vody. Místo zelí je možno přidat žampiony nebo klobásu, nakrájenou na kolečka.

Polévka z růžičkových kapustiček

400 g růžičkových kapustiček (větší překrojit na polovinu či čtvrtinu) vložit do 1 I vařící vody, osolit, okmínovat, přidat polovičku kostky slepičího bujónu,lze přidat i 2 až 3 brambory, nakrájené na kostky.
Když jsou kapustičky a brambory měkké,zavařit světlou jíšku z 30 g oleje a 30 g hladké mouky, povařit. Odstavit a vlít 1 dl mléka s 1 žloutkem. Podávat s osmaženou houskou.

Mačanka

vývar z kuřecích drůbků, uzeného (možno použít jakékoliv), zbytky masa (pečené, vařené), klobása, houby, lák z okurek, zakysaná smetana, hladká mouka, vegeta, kopr
Připravíme si vývar, maso z vývaru (a zbytky, které máme doma) nakrájíme.Připravíme si zátřepku z okurkového láku, zakysané smetany a hladké mouky a zavaříme ji do vroucí polévky. Přidáme nakrájené maso, klobásu, zvlášť uvařené houby, dochutíme vegetou, lžičkou nakládaného kopru a dosolíme. Hotovou přesnídávkovou polévku na talíři zdobíme vejcem uvařeným natvrdo. Podáváme s chlebem.

Fazolová polévka s kečupem a sýrem

250 dkg bílých fazolí (předem namočených),21 vývaru (stačí voda a masox), sůl podle chuti
Vše vaříme, až fazole změknou. Poté přidáme vegetu a na kostičky nakrájený středně velký celer; znovu povaříme. Nakonec přidáme 2 dl kečupu, worcester,mletý pepř, popřípadě sůl, a zjemníme asi 2 dl smetany. Necháme ještě přejít varem a podáváme. Na dno talíře nastrouháme tvrdý sýr, zalijeme horkou polévkou. Ozdobíme zelenou celerovou natí nebo na kolečka nakrájeným pórkem.

Jelitová polévka

jelito, 4 brambory, mrkev, petržel,cibule, česnek, vegeta a majoránka
Do hrnce dáme jelito bez špejlí a střeva,nejlépe z domácí zabijačky. Zalijeme vodou.Mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na kolečka a přidáme k ostatnímu. Necháme povařit. Potom přidáme vegetu podle chuti, brambory (místo brambor můžeme použít jako zavářku drobení z hrubé mouky a vajíčka). Až budou brambory uvařené,rozmačkáme 2 stroužky česneku, přidáme majoránku a tím je polévka hotová.

Silná selská Vavřinecká polévka

1 kg hovězího masa, 1 kg vepřového masa (prorostlý bůček), 7 celerových listů,15 petrželových listů,  palice česneku,2 cibule, 10 nových koření, 10 celých pepřů, sůl, 2 mrkve, sáček širokých nudlí,zelená petrželka, 2 feferonky
Vše kromě nudlí dáme vařit do velkého (5 až 7 I) kastrolu. Po změknutí masa polévku slijeme, maso nakrájíme na kostičky a dáme zpět do polévky. Můžeme nakrájet i mrkev. Nudle uvaříme zvlášť, scedíme je a také je dáme do polévky. Podle chuti dosolíme,můžeme přidat polévkové koření a nasypeme nakrájenou petrželku. Pokud je dobře udělaná, stojí v ní šufánek (naběračka).

Kapustová polévka s párkem a fazolemi

30 dkg kapusty - mražené nebo čerstvé,4 brambory, předem uvařené velké fazole, párek nebo klobása či salám, cibule,tuk, sladká paprika, kořenová zelenina,sůl, kmín, vegeta, mouka na zahuštění
Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, párek, přidáme sladkou papriku, zalijeme vodou,přidáme brambory, kapustu a kořenovou zeleninu (té přiměřeně), sůl, kmín. Necháme uvařit. Až je vše měkké, zahustíme záklechtkou či jíškou. Nezapomeneme přidat předem uvařené velké fazole (dají se použít i houby) a dochutíme vegetou.

Česnečka speciál

5 dkg špeku, 5 dkg salámu, 3 krajíčky staršího chleba, 2 stroužky česneku, 2 vajíčka
Špek nakrájíme nájemné nudličky, opečeme na pánvi dozlatova a vyndáme na talíř. Na pánev, kde jsme opékali špek, dáme nakrájený salám, který opečeme do křupává, vyndáme na talíř a na ten samý tuk dáme chléb nakrájený na tenké nudličky a také opékáme do křupává. Mezitím si dáme vařit vodu na dvě porce, kam přidáme kmín, masox nebo solčanku. Do jiného kastrůlku si připravíme vodu s octem, asi 1/2 dl, kterou přivedeme do bodu varu. Vejce rozklepeme a v naběračce ponoříme do vroucí vody a vaříme 3 minuty. Všechny hotové přísady vložíme do talíře po hromádkách, t.j. špek, salám, rozetřený česnek a doprostřed dáme rozkrájené vajíčko. To vše zalijeme vařeným vývarem.

Bílá houbová polévka

2 až 3 hrsti sušených hub (mohou být i čerstvé), bobkový list, 6 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, máslo, 0,751 vody,litr mléka, 3 vejce, 1 až 2 lžíce hladké mouky, smetana ke šlehání, ocet
Houby a koření dáme vařit zatím pouze v osolené vodě. Když houby změknou (asi po 20 minutách), přidáme mléko, ale 2 dl si odložíme stranou a rozmícháme s hladkou moukou. Poté přidáme lžíci másla, smetanu a uvedeme opět do varu. Přidáme rozkvedlaná vejce a vaříme ještě 2 až 3 minuty. Nakonec zahustíme moukou v mléce a dovaříme 6 až 8 minut. Do jednoho talíře polévky přidáme 1 až 2 lžíce octa - dle chuti a navrch 1 lžíci másla, rozpuštěného v kastrůlku.

Divotvorka-polevka

25 dkg uzeného masa, 50 dkg sterilovaných fazolových lusků, 40 dkg brambor,hladká mouka, sůl, pepř, masox, bobkový list, smetana, kopr
Dáme vařit uzené maso, nebo můžeme dát dobrou uzenou klobásu. Fazolové lusky slijeme, posekáme a dáme vařit se 4 bobkovými listy; když jsou lusky téměř měkké, přidáme na kostičky pokrájené brambory, zahustíme moukou, přidáme masox, sůl, pepř, vařené pokrájené uzené maso, trochu smetany a nakonec posekaný kopr.

Černá polévka s pohankou

1 ks vepřového kolena, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 0,5 šálku loupané pohanky, konzerva kachní a husí krve,sůl, pepř, maggi, špetka majoránky a česnek podle chuti
Do 1 1/21 vody dáme vařit vepřové koleno,přidáme bobkový list, nové koření a špetku soli. Zvlášť si uvaříme 1/2 šálku pohanky (na 1/2 šálku pohanky 1 šálek vody).Měkké koleno vyjmeme z hrnce, polovinu libového masa nakrájíme na kousky,zbytek se použije jako ovar. Nakrájené kousky kolena dáme do vývaru, přidáme pepř, maggi, popřípadě ještě přisolíme,přidáme konzervu kachní a husí krve, uvařenou pohanku, dochutíme česnekem,majoránkou a ještě krátce povaříme.

Rajská polévka z hlavkovým zelím

olej nebo sádlo, cibule, menší hlávka bílého zelí, lžička sladké červené papriky,lžíce hladké mouky,  rajský protlak,sklenička rajčatové šťávy, 1/4 kg vepřového masa (plec, ale může být i jiné) nakrájeného na malé kostičky; koření: bobkový list, nové koření, kmín, sůl, cukr, špetka skořice, citronová kůra, hřebíček, k dochucení případně kostka bujónu
Na omastek dáme smažit cibulku, maso,přidáme mouku, papriku a nadrobno nakrájené zelí. Přidáme veškeré koření a dusíme. Potom přidáme protlak, zalijeme rajčatovou šťávou a doplníme asi litrem a půl vody. Vaříme přibližně 3/4 hodiny.Vyndáme vyvařené koření a citrónovou kůru.

25. června 2012

Cibulačka ma tchýně

5 až 6 velkých cibulí, kousek bobkovéhol listu, nové koření, celý pepř, 1/2 masoxu,1 až 2 dl suchého bílého vína, plátky veky nebo kolečka z rohlíků, strouhaný sýr
Cibuli nakrájenou na kolečka zpěním (popřípadě zapráším moukou), přidám vodu,koření, masox. Do hotové polévky přiliji víno. Osmažené pečivo vložím do plných talířů a bohatě posypu sýrem.

Česneková polévka s vaječnou jíškou

vejce, 40 g hrubé krupice, 5 stroužků česneku, sůl, kmín, tuk
Na tuku osmahneme prolisovaný česnek (množství česneku přizpůsobíme své chuti) a krupici dozlatova, přidáme vejce a mícháme do ztuhnutí. Takto připravené drobení zalijeme 1 1/2 litrem vody. Použijeme-li na zalití vývar nebo přidáme-li masox, nic nezkazíme. Osolíme a povaříme 20 minut. Do hotové polévky přidáme sekanou pažitku nebo zelenou cibuli.

Krenfleisch

Do přiměřeného množství vody dáme vařit vepřové koleno (od štětin dobře očištěné),přidáme sůl, 1 lžíci octa, kořenovou zeleninu (mrkev, petržel i cibuli), několikkuliček nového koření, čajovou lžičku celého pepře, 1 bobkový list, kousek citronové kůry. Uvaříme hodně doměkka. Potom maso pokrájíme na drobné kousky, může být i s kůžičkou a rozdělíme na talíře. Zasypeme lžící nastrouhaného křenu (podle chuti, může být i víc). Mezitím přecedíme masový vývar, opepříme, eventuálně dochutíme ještě octem - chuť má být ostřejší, výrazná. Nalijeme na připravené maso s křenem. Podává se jako samostatné jídlo s chlebem.

Falešná dršťková

Ze 2 lžic sádla nebo másla a 2 lžic hladké mouky připravíme jíšku. Do jíšky rozklepneme 2 vajíčka a rozmícháme. Zalijeme vřelým vývarem nebo rozvaříme 1 masox.Přidáme majoránku, pepř, paprikovou vegetu, sladkou papriku, česnek, podle chuti dosolíme

Polevka z konzervy ryb v tomatě

3 větší brambory, 2 mrkve, kořenová petržel, kousek celeru, středně velká cibule,kmín, sůl, 2 bobkové listy, mleté nové koření a pepř, 2 až 3 lžíce polohrubé mouky na sucho pražené, krabička ryb v tomatě, dle chuti kečup, trocha chilli koření
Brambory pokrájíme na kostičky, zalijeme vroucí vodou, přidáme sůl a kmín. Po deseti minutách přidáme nakrájenou cibuli a zeleninu, koření - přibližně za 30 minut zahustíme jíškou „na sucho praženou",povaříme a nakonec přidáme ryby z konzervy na kousky nakrájené. Podle chuti přidáme kečup a můžeme přidat (s citem) chilli koření.

Vločková polévka s párkem

100 g ovesných vloček, polévková lžíce másla, kostka zeleninového bujónu, 2 stroužky česneku, tenký párek, sůl,pepř, majoránka, 1,5 l vody
Vločky opražíme na másle, zalijeme vodoua uvedeme do varu. Pak přidáme zeleninový bujón a vaříme, až vločky změknou.Podle chuti přisolíme, připepřímea na závěr přidáme prolisovaný česnek,majoránku a na kolečka nakrájený párek.Už nevaříme.

Sýrový krém se šunkou

masox, 2 tavené sýry se šunkou, 2 rohlíky,nejlépe z včerejšího dne, 10 dkg šunky (používám šunku z kolen, která je levnější)
V horké vodě rozpustíme masox. Nakrájíme nadrobno tavené sýry a necháme také ve vodě rozpustit. Rohlíky nakrájíme na drobounké kostičky a přidáme je do polévky.Vše necháme rozpustit. Polévku hlídáme,mícháme a dáváme pozor, snadno se může připálit. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou šunku nebo šunkový salám. Můžeme posypat petrželkou.

Zemplínská polévka

2,5 litru vody, sůl, na kostičky nakrájené 3 velké brambory, vegetu, lžíci másla na jíšku,  lžíci hladké a  lžíci amarantové mouky (ta je velice zdravá), krabičku malého rajského protlaku, 1/41 sladké smetany a malou cibulku
Do vody dáme vařit na kostičky nakrájené brambory. Osolíme, přidáme vegetu.Mezitím uděláme jíšku z hladké a amarantové mouky a dáme ji do polévky. Když jsou brambory už měkké, přidáme 1 malý rajský protlak, pak 1/4 I sladké smetany.Po přidání rajského protlaku polévku už nevaříme. Nakonec na malém struhadle nastrouháme malou cibulku.

Rýžová smetanová polévka

1,5 I vody, lžíce rýže, střední mrkev,střední petržel, menší celer, 2 menší brambory, 20 dkg uzené krkovice, 0,251 šlehačky, polévková lžíce hladké mouky, 4 celá vejce, polévková lžíce octa nebo citronové šťávy, lžička vegety,sůl podle chuti, zelená petržel
Do 1 1/2 1 vařící vody dáme na kostičky nakrájenou a očištěnou zeleninu, brambory,uzené maso a lžíci rýže. Vaříme asi 20 minut. Šlehačku vylejeme do hrníčku a zakvedláme v ní 1 lžičku mouky. Vylejeme do vařící polévky a stále jemně mícháme. Když se polévka vaří, vklepneme do ní po jednom celá vejce. Zase necháme zavařit a opatrně mícháme, aby se nám žloutky neprotrhly. Vaříme na mírném ohni za občasného zamíchání asi 15 minut. Ochutíme1 lžičkou vegety, 1 polévkovou lžící octa a zelenou petrželkou, solíme dle chuti. Uvařená vejce rozdělíme stejným dílem na talíře. Polévku podáváme samotnou,nebo jako hlavní chod s černým chlebem nebo pečivem.

Karlovarská polevka z telecích kosti

3/4 kg telecích kostí (podle požadovaného množství porcí - uvedené množství je pro cca 4 osoby), přidáme na kolečka nakrájené dvě mrkve, jednu petržel a čtvrtku menšího celeru (možno použít i zeleniny zmrazené, konzervované v soli, nikoliv kyselé). Kosti se zeleninou vaříme v „papiňáku" cca 45 minut. Hotový vývar scedíme, přidáme podle potřeby jíšku a provaříme. Do tohoto základu zavaříme rýži (podle množství polévky - vývaru). Množství rýže dáme podle toho, zda chceme polévku hustou nebo řídkou. Když rýže změkne, přidáme cca 1 lžíci polévkového koření (maggi) a cca 1/41 mléka (může být i více). Takto připravenou polévku necháme přejít varem, dle chuti dosolíme. Tato polévka má ještě druhou dietní variantu: místo jíšky použijeme slabě opraženou hladkou mouku a malou lžičku másla, snížíme množství maggi a soli.
Poznámka: nejvhodnější jsou takzvané dlouhé telecí kosti rozporcované na menší kusy. Zbude-li nám polévka a chceme ji druhý den ohřát, přidáme opět mléko, protože polévka v ledničce zrosolovatí (podle množství kostí, které jsme použili na vývar).Jako zavářky je možno použít nudle.

Kefírová polévka

1,5 I vody, kefír, větší brambor,hrst hub (mražené či sušené), 2 lžíce hladké mouky, vejce, sůl dle potřeby
Ve vodě uvaříme houby. Když jsou uvařené,dáme k nim na kostičky nakrájený brambor a sůl. Když jsou kostičky brambor měkké, hrnec odstavíme a nalijeme do něj kefír, v němž je již rozmíchaná mouka. Necháme přejít varem a za stálého míchání přiléváme rozšlehané vejce. Kefír lze nahradit i šlehaným podmáslím.

Pórková polévka s morkovými knedlíčky

větší pórky, které nakrájíme , 2 až 3 morkové kosti,2 vejce, jíška, sůl, muškátový květ, pepř
Nejprve z kostí opatrně vyndáme morek a kosti dáme vařit na 1 a 1/2 hodiny do studené vody. Morek utřeme s 2 vejci do hladka, osolíme, přidáme muškátový květ a tolik strouhanky, aby se mohly tvořit kulaté knedlíčky. Když jsou kosti povařené, vývar přecedíme. Uděláme světlou jíšku ze 3 lžic hladké mouky a 2 lžic oleje (mám ji vždy v lednici v zásobě). Hotovou jíšku rozkvedláme do vývaru, osolíme, opepříme a 10 minut povaříme. Přidáme rozkrájený pórek, vaříme 5 minut a nakonec 5 minut povaříme knedlíčky.

24. června 2012

Trhanec

500 ml mléka, 4 vejce, 250 g polohrubé mouky, 20 g práškového(popř. hnědého) cukru, 200 g sezónního ovoce (maliny, jahody, třešně, popř. 200 ml ovocného sirupu), olej na vymazání mísy, špetka soli, vanilkový cukr na posypání
Žloutky utřeme s cukrem a špetkou soli do pěny a postupně pak přimícháváme mléko s moukou. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Část těsta dáme do olejem vymazané nízké mísy remosky a postupně upečeme omelety asi 3 cm silné. Omelety potrháme vidličkou na kousky, lopatkou obrátíme a opečeme i z druhé strany.Trhanec rozdělíme na čtyři porce a poklademe pokrájeným a vypeckovaným ovocem nebo zalijeme sirupem a posypeme vanilkovým cukrem.

Mrkvový nákyp

150 g mrkve, 120 g práškového (popř. hnědého) cukru, 4 vejce, 80 g mandlí, 60 g strouhanky, 2 lžíce rumu, máslo a strouhanka na vymazání a vysypání mísy
Poleva: 60 g meruňkového džemu, 4 lžíce horké vody Žloutky utřeme s cukrem a pak za stálého míchání přidáváme jemně nastrouhanou mrkev, spařené, oloupané a nastrouhané mandle, strouhanku, rum a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto dáme do máslem vymazané a strouhankou vysypané hluboké mísy remosky a pečeme dozlatova. Upečený nákyp opatrně vyklopíme na ozdobnou mísu, polijeme horkou meruňkovou polevou a necháme v chladu ztuhnout. Polevu si připravíme promícháním meruňkového džemu s horkou vodou.

Krupicový nákyp s višněmi

100 g krupice, 200 g višní (nebo jiného drobného ovoce),100 g práškového (popř. hnědého) cukru, 4 vejce,  citron,50 g lískových oříšků, sáček vanilkového cukru, máslo a hladká mouka na vymazání a vysypání mísy
V míse utřeme žloutky s cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a lžící citronové šťávy. Pak přidáme tuhý sníh z bílků, nastrouhané oříšky a krupici. Do důkladně promíchaného těsta přidáme omyté, vypeckované ovoce, které jsme předem posypali asi 3/4 vanilkového cukru. Těsto vložíme do máslem vymazané a moukou vysypané hluboké mísy remosky a pečeme dozlatova. Upečený a vychladlý nákyp nakrájíme na díly a posypeme zbývajícím vanilkovým cukrem.

Nákyp z ovesných vloček s ovocem

150 g ovesných vloček, 500 g sezónního ovoce (jablka, meruňky, třešně apod.), 1 l mléka, 2 vejce, citron, 4 lžíce medu, sůl,máslo a mouka na vymazání a vysypání mísy
Ovesné vločky uvaříme v nepatrně osoleném mléce na kaši, přidáme med, nastrouhanou citronovou kůru, zakapeme citronovou šťávou, přidáme žloutky a vše důkladně promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Polovinu kaše dáme do máslem vymazané a moukou vysypané hluboké mísy remosky, poklademe kousky pokrájeného a popřípadě vypeckovaného ovoce a přikryjeme zbytkem kaše. Pečeme dozlatova.

Jablková žemlovka

7 rohlíků, 500 g jablek, 500 ml mléka, 30 g rozinek, 2 vejce,100 g práškového (popř. hnědého) cukru, trochu mleté skořice,80 g másla
Rohlíky nakrájíme na plátky, zalijeme rozšlehanými vejci smíchanými s mlékem a necháme provlhnout. Do hluboké mísy remosky vymazané máslem klademe střídavě vrstvu rohlíků a vrstvu oloupaných a na plátky pokrájených jablek, posypaných polovičním množstvím cukru, skořicí a rozinkami (předem namočenými aspoň na 15 minut v trošce rumu nebo ve vodě, aby změkly). Poslední vrstvou budou rohlíky, které pokapeme rozpuštěným máslem,zakryjeme rozehřátým víkem a zapečeme. Hotovou žemlovku posypeme zbývajícím cukrem.

Tvarohová žemlovka

7 rohlíků, 500 g měkkého tvarohu, 500 ml mléka, 3 vejce,100 g práškového (popř. hnědého) cukru, 50 g rozinek,citronová kůra z 1 citronu, 80 g másla
Rohlíky pokrájíme na plátky, zalijeme rozšlehaným vejcem smíchaným s mlékem a necháme provlhnout. Tvaroh smícháme se zbývajícími dvěma vejci, rozinkami (předem namočenými aspoň na 15 minut v trošce rumu nebo ve vodě, aby změkly), polovičním množstvím cukru a nastrouhanou citronovou kůrou. Na dno hluboké mísy remosky vymazané máslem klademe střídavě vrstvu rohlíků a ochuceného tvarohu. Poslední vrstvou budou rohlíky. Povrch žemlovky pokapeme rozpuštěným máslem, přikryjeme rozehřátým víkem a zapečeme. Teplou žemlovku posypeme zbývajícím cukrem.

Zapečené nudle s ovocem

300 g širokých nudlí, 250 g sezónního ovoce (meruňky, višně, švestky apod.), 100 g pomletých vlašských ořechů,80 g práškového (popř. hnědého) cukru, 2 vejce, 100 ml mléka,30 g másla, máslo na vymazání mísy, sůl
Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě, scedíme a promastíme trochu máslem. Polovinu nudlí vložíme do hluboké mísy remosky vymaštěné máslem, na ně poklademe pokrájené a vypeckované ovoce, posypeme pomletými ořechy, pocukrujeme polovičním množstvím cukru a zakryjeme zbývajícími těstovinami. Zakryjeme rozehřátým víkem a dáme péct. Když jsou nudle téměř zapečené,zalijeme je vejci rozšlehanými s mlékem a dopečeme. Teplý moučník posypeme zbývajícím cukrem.

Zapečené nudle s tvarohem v remosce

300 g širokých nudlí, 200 g měkkého tvarohu, 3 vejce,80 g práškového (popř. hnědého) cukru, kůra z 1 citronu,100 g rozinek, 100 ml mléka, 30 g másla, máslo na vymazání mísy, sůl
Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě, scedíme je a promastíme máslem. Mezitím smícháme tvaroh s jedním vejcem, polovičním množstvím cukru, nastrouhanou citronovou kůrou a rozinkami (předem namočenými aspoň na 15 minut v trošce rumu nebo ve vodě, aby změkly). Do hluboké mísy remosky vymazané máslem vložíme polovinu uvařených nudlí, potřeme je tvarohovou směsí a zakryjeme zbývajícími těstovinami. Zakryjeme je rozehřátým víkem a necháme péct. Když jsou nudle téměř zapečené, zalijeme je vejci rozšlehanými s mlékem a dopečeme. Teplý moučník posypeme zbývajícím cukrem.

Zapečený moučník s lesním ovocem

400 g lesního ovoce (lesní jahody, maliny, borůvky, ostružiny),4 žloutky, 100 g pískového (popř. hnědého) cukru, 100 ml bílého vína, trochu vanilkového cukru na posypání, máslo na vymazání mísy (nebo pečicí papír)
Žloutky umícháme s cukrem do krému a přimícháme víno. Krém vložíme do vodní lázně a metličkou jej mícháme, dokud trochu nenabude.Voda ve vodní lázni musí být pouze horká, nesmí se vařit,aby žloutky příliš ne ztuhly. Krém potom nalijeme do nízké teflonové remoskové mísy vymazané máslem, nebo raději použijeme pečicí papír, poklademe očištěným ovocem, posypeme trochu vanilkovým cukrem a zapečeme dozlatova.

Smažené ovoce

500 g sezónního ovoce (jablka, hrušky, švestky, meruňky apod.), 200 ml mléka, 2 vejce, 50 g hladké mouky, 20 g práškového (popř. hnědého) cukru, 5 cl rumu, špetka soli, trochu vanilkového cukru na posypání, olej podle potřeby
Omyté ovoce pokrájíme podle druhů na plátky nebo rozdělíme napůlky a vypeckujeme. Z mouky, mléka, vajec, cukru, rumu a špetky soli připravíme řídké těstíčko, v kterém ovoce namáčíme a smažíme po všech stranách na oleji v nízké míse remosky. Horké ovoce zbavíme přebytečného tuku na papírovém ubrousku, pak posypeme vanilkovým cukrem a ihned podáváme.

Pečené jablká s vanilkovým krémem

400 g jablek, 60 g jakéhokoli džemu, 30 g pomletých vlašských ořechů, 30 g másla, máslo na vymazání mísy
vanilkový krém: 500 ml mléka, 2 žloutky, 0,5 sáčku vanilkového cukru, 2 vrchovaté lžíce práškového cukru, vrchovatá lžíce hladké mouky, trochu nastrouhané citronové kůry, lžíce citronové štávy

Oloupaná jablka zbavíme jádřinců, naplníme je džemem smíchaným s pomletými ořechy, potřeme máslem, vložíme do nízké mísy remosky vymazané máslem a upečeme. Mezitím z mléka, žloutků, vanilkového a práškového cukru, mouky a malého množství nastrouhané citronové kůry uvaříme za stálého míchání na plotně hustý krém, který za dalšího míchání necháme trochu vychladnout.Do vychladlého krému přidáme lžíci citronové šťávy, aby byl krém lahodnější. Citronovou šťávu nesmíme přidávat do horkého krému,jinak by se nám srazil. Krémem upečená jablka polijeme a necháme moučník vychladnout.

Opečené banány se zmrzlinou a karamelovou polevou

4 tvrdší banány, 4 kopečky jakékoli zmrzliny podle chuti,200 g pískového (popř. hnědého) cukru, máslo na vymazání mísy
Banány jako v předešlém receptu spaříme vařící vodou a teprve potom oloupeme, aby nám během pečení nezhnědly. Vložíme je do předem rozpálené nízké mísy remosky vymazané máslem, opečeme ze všech stran a uložíme na teplém místě. Do remosky nasypeme cukr, zakapeme vodou a občas vařečkou promícháme, dokud se cukr nerozpustí a nezezlátne. Na teplé opečené banány dáme kopeček zmrzliny, zalijeme horkým karamelem a ihned podáváme.

Pečené banány s kokosem nasladko

4 tvrdší banány, 4 vrchovaté lžíce strouhaného kokosu, 2 vrchovaté lžíce pískového (popř. hnědého) cukru, citron,špetka soli, máslo na vymazání mísy remosky
Aby nám banány během pečení nezčernaly, zalijeme je ještě neoloupané vařící vodou a chvíli počkáme, až slupka trochu zhnědne.Pak je oloupeme, rozkrojíme podélně na poloviny a opečeme v máslem vymazané nízké míse remosky po obou stranách.Opečené je vyjmeme a dáme na mísu. Mezitím v hrnku povaříme 5 minut 2 dl vody s citronovou šťávou, cukrem a špetkou soli.Touto omáčkou banány zalijeme a necháme vychladnout. Vychlazené banány pak posypeme kokosem a podáváme.

Sardelové máslo

50 g másla, 2 lžíce sardelové pasty, trochu mleté sladké papriky
Obdobným způsobem budeme postupovat jako ve shora uvedených předpisech. Máslo je vhodné na topinky a různé rybí pokrmy.

Ořechové máslo

50 g másla, hrst pomletých vlašských ořechů, sůl
Toto máslo připravíme stejným způsobem jako v předešlých receptech. Máslo použijeme na mazání topinek anebo na grilovaná masa či zeleninu.

Hořčičné máslo

50 g másla, 2 vrchovaté lžíce hořčice (francouzské nebo kremžské- podle chuti), malá cibule, sůl
Měkké máslo smícháme s hořčicí, s jemně pokrájenou cibulí, nepatrně ještě přisolíme a vytvarujeme váleček, který jako v předešlém receptu vložíme do alobalu a uschováme v chladničce. Podle potřeby ukrajujeme jednotlivé dílky. Máslo je vhodné zejména na mazání topinek.

Česnekové máslo

50 g másla, 2 větší stroužky česneku, trochu mleté sladké papriky, několik kapek worcesterské omáčky, sůl, pepř
Měkké máslo smícháme s prolisovaným česnekem, sladkou paprikou,zakapeme worcesterskou omáčkou a nepatrně ještě přisolíme a opepříme. Rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujeme váleček, který vložíme do alobalu a uschováme v chladničce. Podle potřeby ukrajujeme jednotlivé dílky.

Bylinkové máslo s petrželkou

50 g másla, hrst nasekané petrželky, trochu citronové šťávy, špetka soli
Do utřeného másla vmícháme jemně nasekanou petrželku, ochutíme trochou citronové šťávy, špetkou soli a rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujeme váleček, který zabalíme do alobalu a uložíme do chladničky. Podle potřeby vykrajujeme kolečka, která klademe těsně před podáním na hotový pokrm. Máslo je vhodné i na pomazání topinek. Obměna: Místo petrželky můžeme použít kterékoli jiné čerstvé
koření.

Švestkové čatní

1 kg vypeckovaných švestek, 4 středně velké cibule, 2 paličky česneku, 150-200 g pískového cukru (množství podle chuti), 100-200 ml 8% octa (množství podle chuti), 3 lžíce koriandru,2 lžíce hořčicových semínek, trochu chilli (není nutné), 2 lžičky soli
Poloviční množství švestek nahrubo rozmixujeme, druhou polovinu necháme pouze vypeckovanou a rozpůlenou a dáme vařit dohromady(nejlépe v teflonovém nebo litinovém hrnci) za častého míchání až do zhoustnutí. Když švetky zhoustnou, přidáme cukr,ocet, sůl a dál povaříme do zhoustnutí. Tyto suroviny přidáváme až později, jinak by se nám omáčka připalovala. Mezitím rozdrtíme na vále válečkem, nejlépe v igelitovém sáčku, koriandr a hořčičné semínko. Toto koření, a popřípadě chilli, drobně pokrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek přidáme do omáčky na posledních 5 minut, než ji stáhneme z ohně, aby totiž příchuť koření příliš dlouhým vařením nevyčichla a cibule a česnek se nerozvařily. Čatni nalijeme do sklenic a dobře uzavřeme.Hodí se k různým masovým, zvěřinovým pokrmům a mělo by mít sladkokyselou chuť. Jelikož je čatni připravováno s octem, cukrem a solí, vydrží nám v chladničce i několik týdnů.

Petrželková omáčka

2 velké hrsti petrželky, 2 stroužky česneku, střídka z 1 tmavého chleba, několik lžic octa, 4 sardelky, vrchovatá lžíce kaparů (nenípodmínkou), šťáva ze 2 vymačkaných citronů,100 ml olivového oleje
Petrželku, střídku chleba a vykostěné sardelky drobně pokrájíme,česnek prolisujeme, vše smícháme, zakapeme citronovou šťávou a trochou octa. Směs dáme do sklenice, zalijeme olivovým olejem a před upotřebením necháme 2 dny uležet v chladničce. Směs musí být stále ponořená v oleji, aby se nezkazila, a uložená v chladničce.Omáčku podáváme podobně jako kečup k masům, rybám, nebo jako zálivku na vejce uvařená natvrdo.

Papriková omáčka v remosce

2 velké papriky, 400 g rajčat, velká cibule, hrst petrželky,50 ml octa, 2 lžíce oleje, sůl
Na oleji necháme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme drobně pokrájené papriky a necháme je trochu osmahnout. Pak vmícháme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, podlijeme trochu octem (záleží na druhu octa, protože omáčka nesmí být příliš kyselá),mírně osolíme, opepříme a vaříme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku. Vychladlou omáčku nalijeme do sklenice a uložíme v chladničce. Podáváme podobně jako kečup k masu nebo rybám.

Hořčicová omáčka

6 lžic francouzské nebo kremžské hořčice, 200 ml smetany, lžíce hladké mouky, 4 lžíce nasekané petrželové natě,trochu mleté sladké papriky, 100 g másla
Máslo rozpustíme v rendlíku na nízkém ohni a za stálého míchání přidáváme hořčici. Nevaříme, jen prohřejeme. Pak vmícháme smetanu smíchanou s moukou, nasekanou petrželku, trochu sladké papriky a společně ještě prohřejeme do zhoustnutí. Omáčka se hodí k masu nebo rybám.

Houbová omáčka v remosce

200 g čerstvých hub, 400 g rajčat, cibule, 2 stroužky česneku, hrst petrželky, 100-200 ml vývaru (i z kostky), trochu majoránky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Na oleji zpěníme jemně nasekaný česnek s drobně pokrájenou cibulí,přidáme očištěné, na plátky pokrájené houby a dusíme, dokud nepustí šťávu. Pak vmícháme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, přisypeme trochu majoránky, mírně osolíme, opepříme a dusíme dál. Je-li třeba, podléváme houby trochu vývarem a dusíme je doměkka. Omáčku podáváme buď s plátky masa, nebo drůbeže,anebo se omáčka hodí na těstoviny, či jen tak zamíchaná do uvařené rýže.

Rajčatová omáčka

500 g měkčích rajčat, 2 stroužky česneku, hrst petrželky, trochu oregana nebo majoránky, 2 lžíce oleje, sůl
Prolisovaný česnek osmahneme na oleji, přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, okořeníme oreganem, mírně osolíme a dusíme, dokud rajčata nezměknou. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku.

Bešamelová omáčka

50 g hladké mouky, 50 g másla, 250 ml mléka (popř. vývaru nebo vody), špetka strouhaného muškátového oříšku, lžíce nasekané petrželové natě
Máslo rozehřejeme a za stálého míchání přidáváme mouku. Získáme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a za občasného míchání vaříme na mírném plameni do zhoustnutí. Nakonec omáčku trochu osolíme, okořeníme muškátovým oříškem, přisypeme petrželku a ještě 2 minuty povaříme. Bešamelová omáčka se využívá velice často pro zapékání různých masových a zeleninových pokrmů.

Sladký rýžový nákyp s ovocem

600 g předem uvařené rýže, 500 g sezónního ovoce (švestky, meruňky, broskve apod.), 100 g práškového (popř. hnědého) cukru, 2 vejce, 50 g másla, máslo na vymazání a mouka na vysypání mísy
Měkké máslo utřeme se žloutky a s cukrem. Přidáme rýži a nakonec tuhý sníh z bílků. Část rýžové směsi dáme do vymazané a vysypané hluboké mísy remosky, poklademe omytým, pokrájeným a popřípadě vypeckovaným ovocem, opět přikryjeme rýží a takto vytvoříme několik vrstev do spotřebování surovin. Poslední vrstvou bude rýže. Pečeme dorůžova.

Pokrm z listového těsta

zbytek listového těsta, zbytek sekané nebo karbanátků, vejce
Zbude-li nám kousek uváleného listového těsta, opatrně těsto srolujeme do moukou vysypaného alobalu a uložíme do chladničky. Těsto pak můžeme rozložit na vále, poklademe na ně kousek sekané nebo karbanátku a důkladně těsto opět zabalíme, aby se nám během pečení neotevřelo. Těsto s masem dáme do hluboké remoskové mísy, těsto pomažeme rozšlehaným vejcem, přikryjeme předem rozehřátým víkem remosky a pečeme dozlatova. Sekanou nebo karbanátky v listovém těstě pak krájíme na plátky. Podáváme buď jako rychlou večeři, anebo je pokrm vhodný k pohoštění.