10. února 2010

Grilované sardinky

800 g čerstvých sardinek., 4 až 5 PL olivového nebo jiného oleje., 1/2 KL rozmarýnu., rajče., dobře omytý a osušený citron, petrželka., pepř., sůl.,
Sardinky omyjeme, odřízneme jim hlavičky a prořízneme břišní dutinu. Vykucháme je a odstraníme páteř. Ještě jednou ryby omyjeme a osušíme je na kuchyňském papíře. Předehřejeme gril. Plech potřeme olejem, na něj klademe sardinky a rovněž je potřeme olejem. Posypeme rozmarýnem a solí. Plech umístíme pod gril. Sardinky opečeme z jedné strany, až budou mít pěknou zlatavou barvu. Obrátíme je a vrátíme plech pod gril. Seřízneme horní část rajčete. Seříznutou část vyhloubíme, aniž ji porušíme, a vnitřek poprášíme trochou pepře a soli. Citron nakrájíme na 8 dílků. Odstraníme jadérka. Rajče ozdobíme kousky citronu a petrželky. Grilované sardinky podle chuti opepříme a případně posolíme. Přeložíme je na servírovací mísu a ozdobíme rajčetem s petrželkou. 
Rada: Sardinky můžeme podávat s rajskou omáčkou, kterou připravíme z čerstvých rajčat. Přidáme pepř a česnek. Sardinky při grilování mají velmi intenzivní rybí vůni. je třeba v kuchyni řáde větrat. Sardinky se nesmí péct dlouho, jejich maso se velmi rychle vysušuje a pozbývá křehkosti.
Obměna: Čerstvé ančovičky nebo malé sledě se dají grilovat stejným způsobem jako sardinky. 
Doporučené nápoje: Suché bílé víno, sekt, vinný střik, světlé pivo, minerálka s citronem.

Žádné komentáře:

Okomentovat