10. února 2010

Treska na smetaně

750 g tresky (tuňáka nebo jiné větší mořské ryby)., 0,75 l mléka., PL hladké mouky., 30 g másla., 100 g smetany., petrželka nebo kerblík., sůl., pepř., 
Tresku vložíme do hlubokého talíře, kůži směrem nahoru. Zalijeme 0,5 l mléka. Jestliže ryba není zcela ponořená v mléce, přilijeme trochu vody a necháme ji takto naloženou 20 až 30 minut. tresku dáme okapat. Překrojíme ji na poloviny, vložíme do kastrolu kůži dospodu. Zalijeme 0,25 l mléka a podle potřeby přilijeme trochu vody. Na mírném ohni uvedeme do mírného varu a vaříme 8 až 10 minut (podle tloušťky ryby). Po uplynutí předepsané doby sejmeme z ohně a necháme rybu v tekutině, v níž jsme ji vařili. Připravíme si bešamel. V malém rendlíku rozpustíme máslo, přisypeme mouku. Necháme osmahnout 3 až 4 minuty za stálého míchání. Zalijeme 0,25 l studeného mléka, mírně osolíme a opepříme. Promícháme a vaříme na mírném ohni 7 až 8 minut. Tresku dáme okapat. Poté ji položíme na nahřátou servírovací mísu. Smetanu vlijeme do teplého bešamelu a promícháme. Přelijeme přes rybu a posypeme nasekanou petrželkou nebo kerblíkem. Ihned podáváme. 
Rada: při nákupu dbáme, aby treska měla světle žlutou barvu. Omáčku můžeme učinit výživnější přidáním čerstvého vaječného žloutku. Pokrm podáváme tradičně s brambory nebo s rýží. Pro obměnu můžeme tresku podávat se zelím (zelené, bílé, s brokolicí....), které jednoduše uvaříme ve vodě. Na závěr vmícháme smetanu ochucenou citronovou šťávou.
Doporučené nápoje: Müllrt Thurgau, světlé pivo, minerálka s citronem.

Žádné komentáře:

Okomentovat