23. března 2012

Plněné vepřové žebro


1,5 kg žebírka, pepř, sůl
náplň: 125 g sušených švestek bez pecek, 15 cl červeného vína, 0,5 kg nakyslých šťavnatých jablek, 50 g strouhanky, lžíce cukru, kousek skořice, hřebíček, 2 lžičky solamylu

V masu vyřízneme kapsu. Švestky necháme namočené 1/2 hodiny ve víně. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Švestky necháme okapat, rozkrájíme na malé plátky a smícháme s kořením, cukrem, jablky a strouhankou. Maso zevnitř i z venku osolíme a opepříme. Kapsu naplníme nádivkou, ze které ponecháme asi 2 lžíce. Kapsu zašijeme. Na pekáči rozehřejeme tuk a maso ze všech stran opečeme. Přidáme zbytek nádivky, a přelijeme vínem ze švestek. Pečeme v přikrytém pekáči v horké troubě asi 2,5 hodiny. Poslední půl hodiny sundáme poklici a maso políváme šťávou. Pečeni vyjmeme a dáme do teplého místa. Šťávu zředíme malým množstvím horké vody, v malém kastrůlku necháme přejít varem. Podáváme krájené na plátky a šťávu zvlášť s červeným zelím a bramborovou kaší.

Vepřové kotlety na houbách


4 kotlety, lžíce sušených hub, hladká mouka, sůl, pepř, 2 lžíce tuku, cibule, 2 stroučky česneku

Houby namočíme do studené vody. Kotlety naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. V hrnci zpěníme na tuku nakrájenou cibuli, přidáme kotlety a prudce opečeme. Zalijeme vodou s houbami, přidáme utřený česnek a dusíme. Můžeme dochutit drceným kmínem.

Plněná kotleta


4 vyšší vepřové kotlety, 12 sušených švestek, 2 jablka, 100 g anglické slaniny nebo 2 párky, 100 g šunky, tymián, zázvor, pepř, sůl, olej, snítky petrželky

Kotlety podélně nařízneme a po obou stranách naklepeme. Do vzniklé kapsy vložíme 3 vypeckované švestky (1/2 hodiny předtím máčené ve vodě), přidáme nádivku z jablek a šunky nakrájených na kostičky a okořeníme. Naplněnou kapsu kotlet pak sepneme párátkem, osolíme, opepříme, p otřeme olejem a grilujeme. Na pánvi opečeme slaninu či párek, nakrájíme na šikmo "na hřebínek" a maso na talířích jimi ozdobíme. Podáváme s vařenými brambory pokapanými máslem a posypanými sekanou petrželkou.

Plněné kotlety


V kotletě udělat kapsu, do ní vložit plátek sýra a šunky spojené hořčicí. Okraje spojit párátkem. Z obou stran opéct na oleji potom podlít vodou a dusit.

Šéfovské kotlety


Naklepej dobře 4 hovězí plátky nedělené, osol, opepři, potři slabě obyčejnou hořčicí nebo ostřejší cikánskou omáčkou, polož na kolečka krájenou cibuli, překryj jemně řezanou slaninou, další vrstvou jsou podélně řezané plátky sladkokyselé okurky. Navrch můžeme dát ještě půlku paprikového lusku. Jako poslední položíme plátek uzeného bůčku (nebo libovějšího uzeného, či kolečka salámu). Takto opatřené plátky masa položíme ve dvojicích vrstvami k sobě tak,aby hovězí plátky byli na vnější straně. Převážeme nití, aby se při dušení celá sestava nerozpadla. Osmahneme na tuku, přidáme ještě nakrájenou cibuli, podlijeme a dusíme. K zahuštění šťávu můžeme použít trochu hořčice nebo cikánské omáčky. Příloha je libovolná. Zapíjíme dobrým mokem.

. Zapékané kotlety se syrem


400 g kotlet, cibule, sůl, pepř, provensálské koření, koriandr, mletá paprika, 400 g tvrdého sýra, 2 dl šlehačky, sádlo
Vymaštěný pekáč obložíme kolečky cibule (i boky). Kotlety posolíme, okořeníme a klademe na cibuli. Poklademe cibulí a pečeme 35 minut. Hrubě posypeme strouhaným sýrem, zalijeme šlehačkou a zapečeme asi 10 minut.

Kořeněné kotlety

1 kg vepřových kotlet, 5 vajec, 2 lžičky soli,  lžička pepře, lžička drceného kmínu, lžíce majoránky, lžička sladké papriky, lžička pálivé papriky,  lžíce hořčice,  lžička worchesteru, lžička kečupu, lžička kari, olej, lžička vegety
Kotlety vykostíme a naklepeme. Krátce promixujeme vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, papriky, worchester, hořčici, kečup, kari a vegetu. Ve směsi namáčíme kotlety a ukládáme do nádoby. Zbytek omáčky nalijeme na maso. Necháme do druhého dne uležet. Kotlety smažíme na oleji asi 3 minuty na každé straně.

Kotleta nepraktického muže


2 kotlety, šlehačka, 10 brambor, 2 cibule, 200 g tvrdého sýra, sůl, pepř
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a krátce osmahneme. Remosku vymastíme máslem. Navrstvíme kolečka syrových brambor, pokryjeme kolečky cibule, osolíme a opepříme. Navrch dáme kotlety, zalijeme olejem, na kterém se kotlety smažily a šlehačkou. Pečeme asi hodinu. Posypeme strouhaným sýrem a pečeme dozlatova.

Kotlety pečené s dušenou zeleninou


4 kotlety, 400 g zeleniny (papriky, květák, brukev, rajčata), sůl, pepř, petrželka
Kotlety opečeme na troše sádla. Do šťávy z masa přidáme na kousky nakrájenou zeleninu a dusíme téměř doměkka. Kotlety dáme na vyhřátý talíř, obložíme zeleninou a podáváme s brambory.

Kotlety na paprice


5 kotlet, sůl, na špičku nože mleté papriky, 30 g mouky, 40 g oleje, 40 g cibule, 1/8 l kyselé smetany
Kotlety nařízneme, naklepeme, osolíme, opaprikujeme, obalíme moukou a zprudka opečeme na rozpáleném oleji po obou stranách. Měkké kotlety zalijeme kyselou smetanou, ve které je chvíli povaříme. Pak je urovnáme na mísu a polijeme procezenou šťávou.

Kotlety na cibuli se sýrem


Na pekáč dáme 1 cm vysokou vrstvu cibule nakrájené na kostky, na cibuli dáme osolené a opepřené kotlety, potom plátky sýru a na sýr 2 majonézy v kelímku.

Kotlety v alobalu se syrem


4 kotlety, 4 plátky tvrdého sýra, 4 plátky šunky, máslo, plátky rajčat a papriky, sůl, pepř
Kotlety naklepeme a nařízneme, osolíme, opepříme. Alobal pomažeme máslem, kotlety položíme na jednotlivé čtverce. Na maso dáme sýr, šunku, zeleninu a plátek másla. Pečlivě zabalíme a pečeme asi 25 minut.

Kotlety v alobalu s jablky


4 kotlety, 1-2 jablíčka, 60 g šunky (lze nahradit kouskem vařeného uzeného masa), kremžská hořčice, sůl, máslo na potření alobalu

Kotlety naklepeme, osolíme a potřeme kremžskou hořčicí. Takto připravené kotlety vložíme na čtverec alobalu, který jsme potřely máslem. Na kotlety navršíme kopeček z nadrobno nakrájených jablk promíchaných s usekanou šunkou nebo uzeným. Zabalíme a dáme péci na plech do předehřáté trouby.

Kotlety v alobalu


Alobal potřeme olejem a klademe postupně: špek nebo uzené maso, 2-3 vrstvy plátků osolených syrových brambor, naklepané kotlety ochucené solí, pepřem a paprikou, kolečko salámu, rajčata, a papriky nakrájené na úhledné kousky. Zabalíme a pečeme asi 1 hodinu v předehřáté troubě nebo na ohni na roštu.

Kotlety se sardelovou pastou


4 kotlety, malý hrneček smetany, sardelovou pastu, cibule, trocha hladké mouky, tuk, kůra z poloviny citrónu, pepř

Kotlety lehce naklepeme, opepříme, potřeme sardelovou pastou, nakonec lehce poprášíme hladkou moukou. Na tuku zpěníme nadrobno nakájenou cibuli, na ni položíme kotlety, po obou stranách opečeme, potom podlijeme, přidáme jemně strouhanou kůru z citrónu. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme smetanou se lžící mouky a necháme přejít varem. Na talíři kotlety přelijeme šťávou, přidáme kopeček dušené rýže a můžeme ozdobit plátkem ¨citrónu.

Kotlety s křenem


4 kotlety, olej, křen, hořčice, worcestrová omáčka, kari koření, pepř, sůl, pažitka
Kotlety naklepeme, okraje nařízneme. Z jedné strany maso opepříme, osolíme a z druhé strany opepříme. Na pánvi zprudka opečeme v oleji, zakapeme worcestrovou omáčkou, potřeme hořčicí a posypeme strouhaným křenem. Podáváme s vařenými brambory posypanými nasekanou pažitkou.

Kotlety s cibulí


Vepřové kotlety bez kosti mírně naklepeme, osolíme a opepříme. Do pekáč položíme plátky masa, na každé navršíme na kolečka cibuli a vše zasypeme velkou vrstvou sýra. Vše zalijeme šálkem horkého rozpuštěného masoxu. Přikryjeme alobalem, pečeme (1/2 - 3/4) hod., pak sundáme alobal a necháme ještě v troubě.

Kotleta zapékaná se sýrem


4 kotlety, sůl, pepř, voda, tuk, houby, solamyl, sójová omáčka, porcovaný sýr, hranolky, zelenina

Ze 4 kotlet uděláme přírodní řízky, které hotové položíme na vymaštěný plech. Na každou kotletu dáme houby zahuštěné solamylem (lžička solamylu rozpuštěná ve lžíci studené vody a lžička sójové omáčky). Každou porci přikryjeme plátkem porcovaného sýra a dáme zapéci do trouby. Jakmile se sýr rozpustí, ihned podáváme s hranolky a zeleninovou oblohou.

Kotlety zapečené se šlehačkou


4 kotlety, pórek, sladká šlehačka, 1 kg brambor, sůl, grilovací koření, máslo

Brambory očistíme a nakrájíme na asi 1cm silné plátky.Zapékací plech vymažeme máslem, poklademe plátky brambor a rozprostřeme na kolečka nakrájený pór, osolíme. Kotlety nařízneme na okraji, naklepeme, osolíme, osolíme, okořeníme a položíme na brambory a pór. Přelijeme šlehačkou a dáme do rozehřáté trouby zapéci. Asi po 40 min. se šlehačka vypeče a brambory i kotlety zčervenají.

Kotlety Kazachstán


4 kotlety, 3 lžíce oleje, 14 sušených švestek, namočených přes noc v octě, 2 lžíce citrónové Šťávy, stroužek česneku, 3 lžíce čerstvě nasekané petrželky, sůl, hrubě mletý pepř

Kotlety osmahneme na rozehřátém oleji. Mezitím švestky vyndáme z octa a dáme do vody. Přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Švestky i s vodou dáme do elektrického mixéru, přidáme česnek a petrželku a dobře rozmixujeme. Směs nalijeme do pánve, přidáme sůl s pepřem, přivedeme k varu, příkon snížíme na minimum a přidáme citrónovou Šťávu. Zamícháme a vaříme 3 minuty. Omáčku nalijeme na kotlety a podáváme.

Kotlety Hit


4 kotlety, sůl, pepř, 4 plátky anglické slaniny, 4 plátky šunky, rajská jablíčka, papriky, sýr na strouhání, kečup, olej
Do olejem potřeného pekáčku vložíme naklepané, osolené a opepřené kotlety. Poklademe anglickou slanimou, šunkou, plátky rajčat a nakrájenou paprikou. Posypeme nastrouhaným sýrem a pokapeme kečupem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě doměkka.

22. března 2012

Vepřová kotleta na Tokajský způsob


600 g vepřové kotlety, 15 g sůl, 50 g mouka, 0,8 dl olej, 100 g mrkev, 100 g petržel (kořen), 50 g cibule, 5 g česnek, 2 g pepř celý, 1 g tymián, 2 ks bobkový list, 30 g rajčatový protlak, 6 dl vývar z kostí, 2 dl tokajské víno, 250 g hroznové víno

Kotlety lehce naklepat. Osolit, z obou stran obalit v mouce a v troše horkého oleje opéci maso tak, až dostane barvu. Vyjmout z pánve a přendat do hrnce. Ve zbytku oleje orestovat na plátky pokrájenou zeleninu, ochutit celým pepřem, tymiánem a bobkovým listem a přimíchat trochu rajčatového protlaku. Míchat ještě další 1-2 minuty, pak zaprášit moukou a dobře promíchat. Přilít vývar z kostí, osolit a při mírné teplotě dusit pod pokličkou 30-40 minut. Přelít přes sítko na plátky masa. Přilít tokajské víno a přidat oloupané a vypeckované hrozny. Pod pokličkou dusit, až je maso měkké. Kotlety vyjmout, položit na talíř, zalít tokajskou omáčkou. Jako přílohu servírovat vařené brambory ozdobené petrželkou.

Vepřové kotlety se žampióny


4 kotlety, sádlo, hladká mouka, 3 vejce, 400 g žampiónů, sůl, pepř, kmín, petrželka
Kotlety osolíme, opepříme, poprášíme moukou a opečeme na tuku. Vyjmeme a dáme do tepla. Dolijeme trochu vody, přidáme kmín a dáme dusit plátky žampiónů. Vejce rozšleháme a dáme k houbám, dochutíme solí a pepřem. Kotlety na talíři pokrýváme směsí a zdobíme petrželkou.

Vepřové kotlety na dezertním víně


800 g vepřových kotlet, 50g másla, 2 dl dezertního vína nebo vermutu, 1,5 dl šlehačky,lžíce maizeny, mletý pepř, sůl.

Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a na rozpáleném másle po obou stranách opečeme. Zmírníme oheň a zvolna dopečeme doměkka. Pak maso vyjmeme, do zbylého tuku nalijeme opatrně víno, promícháme, povaříme, přidáme šlehačku, ve které jsme rozkvedlali lžíci maizeny, a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Podle chuti dokořeníme a dosolíme. Kotlety vložíme do omáčky, prohřejeme a podáváme s bramborem.

Grilované kotlety na dobromysli


4 vepřové kotlety, olej na potření, dobromysl, 4 rajčata, 4 papriky, menší salátová okurka
Kotlety nařízneme od kosti, potřeme olejem a necháme v chladnu odležet. Pak je posypeme dobromyslem a po obou stranách několik minut grilujeme. Hotové obložíme čerstvou zeleninou a podáváme s tmavým chlebem.

Grilované kotlety s pikantní omáčkou


6 vepřových kotlet s kostí, grilovací koření, sůl pepř, máslo, olej
omáčka :  cibule, ostravská klobása, 10 g slaniny, zelená paprika, sklenice pálivého kečupu. Doba přípravy: 45 minut

Den před grilováním je dobré maso naložit, aby lépe natáhlo chuť koření. K naložení potřebujeme trochu oleje, grilovací koření, sůl a pepř. Maso lehce naklepeme, nařízneme okraje, okořeníme a uložíme do kameninové mísy. Přidáme olej a necháme uležet v chladu.
Základem omáčky je ostrý kečup, ostravská klobása, paprika, menší cibule a kousek slaniny. Na slanině zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kousky klobásy a papriky. Vše zlehka osmažíme a nakonec zalijeme kečupem. Omáčka je nejlepší horká, můžeme ji tedy nechat ohřát třeba na grilu spolu s masem.Maso grilujeme na dřevěném uhlí tak, jak je každý zvyklý. Když ho obracíme, je dobré vždy ho pomazat rozehřátým máslem s kořením. Maso tak dostane krásně zlatavou kůrku. Jako přílohu podáváme chléb nebo opečené brambory a samozřejmě zeleninové saláty.

Italské kotlety se salámem a sýrem


4 vepřové kotlety, mletý pepř, sůl, kmín, 2 stroužky česneku, 100 g salámu, 100 g sýra (ementál), 1 nebo 2 žloutky, zelenou petrželku, 50 g oleje, šalvěj, máslo

Salám a petrželku jemně nasekáme, sýr nakrájíme na kostičky, kotlety osolíme a opepříme. Polovinu sýra smícháme se salámem, žloutky, kmínem, šalvěji, petrželkou a česnekem a dáme do kapes v kotletách (prořízneme je na straně u kosti). Na rozpáleném oleji kotlety po obou stranách opečeme, vyjmeme je a necháme okapat. Rozložíme je do pekáčku, přidáme zbylý sýr a máslo a zapečeme při 200°C.

Silvestrovské kotlety


2 kotlety, pepř, sůl, kmín, 2 stroučky česneku, 100g šunkového salámu, 100 g žampionů, olej, máslo, hladká mouka, šlehačka, žloutek, petrželka, 4 plátky sýra, mletá sladká paprika

Kotlety osolíme, opepříme, posypeme kmínem, potřeme česnekem, prudce opečeme po obou stranách na oleji a uložíme do tepla. Odebereme přebytečný tuk, přidáme kostičky salámu, čtvrtky žampionů, opečeme, zasypeme moukou, necháme přismahnout, přidáme šlehačku a petrželku a povaříme dohusta. Osolíme, opepříme, sejmeme z plotny a zamícháme žloutek. Kotlety dáme na plech, na ně rozdělíme směs, zakryjeme sýrem a pečeme při 220°C.

Jablečné kotlety


2 kotlety, lžíce másla, 2 jablka, 1-2 vajíčka, lžičku až dvě hladké mouky, 1 dl bílého přírodního vína

Kotlety lehce naklepeme, nařízneme jejich okraje, opepříme a na másle po obou stranách opečeme. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na silnější plátky. Připravíme těstíčko z vajec a mouky a v něm jablka namáčíme a smažíme. Na talíř dáme kotlety, obložíme je jablky a přelijeme šťávou z pečení, kterou jsme vylepšili přidáním přírodního bílého vína.

Bakoňské kotlety


750 g vepřových kotlet, sůl, pepř, 50 g oleje, 40 g slaniny,80 g cibule, mletou papriku, 5 dl vývaru, 250 g smetany, 50 g hladké mouky, 25 g slaniny, 25 g másla, 150 g žampionu

Kotlety na okrajích nařízneme, mírně naklepeme, osolíme a opepříme a po obou stranách prudce opečeme, vyjmeme, do výpeku nakrájíme nadrobno slaninu a cibuli, orestujeme, zaprášíme paprikou, zpěníme, zalijeme částí vývaru, vložíme maso a dusíme doměkka. Kotlety vyjmeme, přilijeme vývar, smetanu s rozkvedlanou moukou a provaříme. Omáčku procedíme na kotlety, vložíme orestované plátky žampionu na slanine a másle, dochutíme a krátce povaříme.

Bakoňské vepřové kotlety


3 lžíce sádla, 2 velké cibule, 30 g slaniny, 2 papriky, 4 kotlety, sůl, pepř,lžíce sladké papriky, 2 dl kysané smetany, mouka, špetka pálivé papriky, 3 žampióny

Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na sádle. Přidáme pokrájenou cibuli a slaninu, osmahneme, podlijeme, přidáme sladkou i pálivou papriku a dusíme. Když maso změkne, přisypeme papriku a žampióny pokrájené na kousky, podusíme, zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku. Podáváme s noky, těstovinami, knedlíky nebo brambory.

Pikantní vepřové kotlety


4 kotlety, sůl, mletý pepř, 2 lžíce oleje, 30g másla, cibule, 1 dl bílého vína, lžička octa, tymián, 2 sterilované okurky, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce nasekané petrželky

Kotlety nařízneme od kosti, naklepeme, osolíme, opepříme, opečeme na oleji a odložíme do tepla. Přebytečný olej slijeme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Přilijeme víno, ocet a necháme přejít varem. Zalijeme vývarem, přidáme podle chuti tymián a povaříme. Pak vmícháme hořčici, na kostičky nakrájenou okurku a petrželku a omáčkou přelijeme kotlety. Podáváme s hranolky nebo bramborovými kroketami.

Vepřové na kardamonu


4 vepřové kotlety, 2 cibule, 3 stroužky česneku, půl lžičky kardamonu, půl lžičky koriandru, špetka zázvoru, drceného kmínu, hořčičného semene, půl lžičky papriky, olej, sůl, jogurt

Nastrouháme cibuli a česnek a smícháme s kořením, uděláme pastu, kterou potřeme naklepané a osolené kotlety. Rozšleháme jogurt, jednotlivé kotlety jím rovnoměrně potřeme, dáme do misky a zalijeme zbytkem jogurtu. Necháme několik hodin uležet. Kotlety opečeme na rozpáleném oleji a zvolna dusíme. Jako přílohu podáváme rýži.

Vepřová žebírka


750 g vepřových žebírek,1,5 lžičky soli, 4 lžíce cukru,  lžičku sladké papriky, lžíci kečupu, lžíci worcesterské omáčky, 2 lžíce vinného octa, 4 lžíce citrónové šťávy, 2 velké cibule, několik půlek kompotovaných meruněk

Vepřová žebírka omyjeme a osušíme, margarínu rozehřejeme v pánvi a žebírka z obou stran dobře opečeme, vyjmeme je a vložíme do zapékací formy, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, dáme do výpeku ze žebírek a krátce osmahneme, sůl, cukr, papriku, kečup, worcester, ocet, citrónovou šťávu a 1/4 l vody smícháme a nalijeme na cibuli, necháme přejít varem a povaříme asi 3 minuty, žebírka směsí přelijeme a formu přikryjeme pokličkou nebo alobalem, dáme péct na rošt do rozehřáté trouby, až budou žebírka měkké položíme na vrch několik půlek kompotovaných meruněk, pečeme potom bez poklice asi ještě 10 minut, nakonec formu vyjmeme z trouby a ze šťávy odebereme přebytečný tuk. Jako přílohu podáváme rýži nebo bílé pečivo. Doba tepelné přípravy je asi 60 minut.

Vepřová žebírka v rendlíku


6 kotlet. 3 ks střední cibule, 0,5 menšího celeru, 2 ks mrkve, 200 g libové slaniny, 12 ks zelných listů, hořčice podle c huti, 3 lžíce sádla, 600 g brambor, máslo

Vepřové kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a rychle opečeme na sádle. Pak je z obou stran potřeme hořčicí a napůl dohotovíme. Cibuli, celer a mrkev nakrájíme na nudličky a opečeme na másle. Dno pekáčku nebo mísy vyložíme libovou slaninou, naklademe na ni několik ovařených zelných listů, pak uvedená žebírka a zeleninu, na kolečka nakrájené brambory a vše opět přikryjeme zelnými listy se slaninou. Pak vše zalijeme trochou šťávy z pečeně a necháme asi 30 minut v troubě dusit. Podáváme na stůl i s rendlíkem.

Laham fil forn

1,2 kg kýty, 2 velké brambory, 3 velké cibule, 4 stroučky česneku, lžička fenyklu, olivový olej
Do mísy poklademe na kolečka nakrájenou cibuli a zakryjeme masem. Česnek pokrájíme a posypeme maso. Kolečka brambor klademe na maso. Ochutíme solí a pepřem, zalijeme asi 1/4 l vody, olejem, posypeme fenyklem a pečeme asi 1,5 hodiny při vysoké teplotě.

Karkulka


vepřovou panenku, sůl, 2 stroužky česneku, sůl, 4 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce kečupu, 4 lžíce strouhaného sýra, 2 lžíce cibulové natě
Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem, obalíme v mouce a opečeme na rozpáleném oleji. Hotové maso potřeme kečupem, posypeme strouhaným sýrem a jemně nakrájenou cibulovou natí.

Bulharská kjufleta


500 g vepřového masa, žemle, vejce, 2 brambory, sádlo, 5 rajčat, cibule, sůl, pepř, petrželka.

Maso umeleme, žemli namočíme, syrové brambory nastrouháme. Vše smícháme, osolíme, opepříme a přidáme vejce. Tvoříme šišky a obalíme v sekané petrželce. Na sádle zpěníme cibuli, položíme na ni maso, poklademe kolečky rajčat a pečeme v troubě.

Rožeň Viléma Tella


700 g vepřové kýty, karotku, 0,5 petržele, kousek celeru, 5 zrnek pepře, 3 hřebíčky, bobkový list, 5 lžic oleje, 100 g cukru, sůl, 5 menších jablek, sterilovaný celer, nakládané houby a kapie na oblohu

Maso nakrájíme na čtverečky, karotku, petržel a celer na malé kousky a dáme střídavě do kameninové nádoby. Přidáme pepř, hřebíček, bobkový list, zalijeme olejem a necháme 6 hodin proležet. Pak maso napichujeme na jehlice a grilujeme. Cukr rozehřejeme s trochou vody, až vznikne karamel, namáčíme v něm jablka, až jim praskne slupka. Na každou porci napíchneme po jednom.

Paprikový kotlík


400 g ramínka, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 50 g oleje, 0,5 lžíce hladké mouky, masox na podlévání, sůl, pepř, 2 feferonky, červenou a zelenou papriku, cayennský pepř, lžíci kuliček zeleného pepře 

Maso nakrájíme na proužky a na oleji opečeme s cibulí nakrájenou na tenká kolečka, přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Zaprášíme moukou a společně opečeme. Přilijeme masox a dusíme za stálého podlévání doměkka. Přidáme nakrájené papriky, feferonky, špetku cayennského pepře, zelený pepř a podusíme. Osolíme a opepříme dle chuti. Podáváme s dušenou rýží.

Tajemství Petra Voka


4 vepřové řízky, sůl, pepř, kari koření, máslo, 1/4 kg nakládaných či čerstvých oloupaných žampiónů, 2 špetky kmínu, šlehačka, lžíce hladké mouky, lžička worcesteru, lžíce kečupu 

Řízky naklepeme, posypeme na každé straně špetičkou soli, špetičkou pepře a na špičku nože kari kořením. Opečeme na 1,5 lžíci másla z obou stran, zhruba 4-6 minut na jedné. Poté maso vyjmeme a dáme do tepla. Do výpeku přidáme lžíci másla a žampióny, které okmínujeme 2 špetkami kmínu (čerstvé ještě přisolíme 3 špetkami soli) a prudčeji orestujeme (asi 4 minuty, míchat, hlídat). Zalijeme šlehačkou, do které jsme vmíchali vidličkou do hladka (aby nebyly škrulce) 1 lžíci hladké mouky, a necháme povařit za stálého míchání nejvýše 5 minut. Dochutíme worcesterem a kečupem, přelijeme maso na talíři.

Silvestrovský vepřový pikant


400 g vepřové plece, 3 lžíce sádla, 1lžička hladké mouky, 2 cibule, 50 g salámu, 3 lžíce sterilované kapie, 4 lžíce kečupu, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, feferonka

Plec nakrájíme na kostky, osmahneme do červena, zaprášíme moukou, znovu osmahne, zalijeme 1/4 l vody, osolíme, opepříme a dusíme. Na tuku zpěníme cibuli a pokrájený salám, přidáme kapii, feferonku, utřený česnek a kečup a krátce podusíme. Přidáme k masu a společně podusíme. Připravit den předem a přihřát.

Zapékané vepřové maso po finsku

500 g prorostlého masa, lžička oleje, 2 cibule, 0,5 lžičky mletého nového koření, sůl, 500 g brambor,  lžíce strouhaného sýra, lžíce strouhanky

Maso nakrájíme na kostky a osmahneme na oleji s nakrájenou cibulí. Osolíme, podlijeme vodou a pod poklicí dusíme v troubě. Když je maso měkké, přidáme nové koření, brambory pokrájené na kousky, promícháme a bez pokličky zapečeme až je vše měkké. Posypeme sýrem a strouhankou a prudce zapečeme.

Minutka z vepřového masa


3 vepřové řízky nebo větší kotlety, lžička tuku, 3 pórky, 1-2 stroužky česneku, sůl, lžička másla, lžička hladké mouky

Pórky očistíme, rozebereme je a nakrájíme na úzké proužky i se zelenou střední částí (kromě horních špiček listů). Vložíme je na rozehřátý tuk, osolíme a přidáme nahrubo usekaný česnek. Dusíme do měkka 8-10 minut. Z kotlet odkrájíme sádlo a vyškvaříme. Při řízcích použijeme další lžičku sádla na opékání. Maso nakrájíme na malé tenké nudličky a na sádle je prudce opečeme 6-8 minut. Pak je posolíme a přendáme k dušenému pórku. Zvlášť smícháme lžičku másla se lžičkou hladké mouky, jakmile začne pěnit, zalijeme ji trochou vody a povaříme 3 minuty na bílou omáčku. Přilijeme ji k ostatnímu a promícháme. Podáváme s vařenou nebo dušenou rýží.

21. března 2012

Pikantní vepřové maso s ovocem


400 g kýty, pepř, sůl, 4 pálivé papriky, 3 lžíce sójové omáčky, lžíce worcestru, olej, 250 g míchaného kompotu
Maso nakrájíme na medailonky, osolíme a opepříme. Papriky nakrájíme na malé kousky a promícháme s worcestrem a sójovou omáčkou. Směsí zalijeme maso a necháme den odležet. Maso osušíme a opečeme. Nakonec promícháme s ovocem.

Vepřové maso v cibuli

500 g kýty, 2 cibule, 0,5 lžičky skořice, drcený hřebíček,  lžička kmínu, feferonka, 2 bílé jogurty, sůl, 6 stroučků česneku, citrón
Maso nakrájíme na kostky, cibuli na kolečka a orestujeme na oleji. Přidáme koření. Zalijeme rozmíchaným jogurtem, přidáme rozmačkaný česnek a posolíme. Dusíme doměkka. Dochutíme citrónovou šťávou.

Vepřová roláda s vejci a párkem


750 g vepřového masa, 5 vajec, hořčice, olej, cibule, 2 párky, petrželová nať, mletá paprika sladká i pálivá, vegeta, sůl

Vybereme vyšší kousek masa na roládu, rozřízneme na tenčí plát, který ještě naklepeme. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rozšlehaná vejce, trochu vegety, nasekanou petrželovou nať. Plát masa osolíme, potřeme hořčicí, rozprostřeme míchaná vejce a na střed položíme párky. Plát pak svineme do rolády a podvážeme nití. Vložíme do vymaštěného pekáče, podlijeme vodou a za občasného potření olejem smíchaným s mletou paprikou upečeme doměkka. Roláda je dobrá i bez párků, můžeme je nahradit podušenou mrkví a hráškem.

Vepřová roláda na bílem vině


800 g pečeně bez kosti, sůl, pepř, kmín, 200 g mletého vepřového masa, 4 stroučky česneku, 5 lžic šlehačky, 2 žloutky, zelený pepř, 0,5 červené papriky, feferonka, 2 sterilované okurky, 1/8 l bílého vína, masox, olej

Mleté maso smícháme se žloutky, solí, pepřem, šlehačkou, nakrájenými feferonkami, okurkami, paprikou a 2 str. česneku a se zeleným pepřem. Maso podélně nakrojíme na tenký plát, Potřeme masovou směsí, srolujeme a ovážeme nití. Potřeme utřeným česnekem, osolíme, opepříme, posypeme kmínem, dáme na pekáč, podlijeme olejem a pečeme 30 minut v horké troubě. Potom snížíme teplotu, podlijeme vínem s masoxem a pečeme dál asi 30 min.

Vepřové maso s vejci a brambory


500 g vařeného ramínka, sůl, 20 g cibule, 500 g brambor, 3-4 vejce, pepř, petrželku

Maso nakrájíme na stejné kousky. Na másle usmažíme drobně nakrájenou cibuli dorůžova, přidáme maso, osolíme a dusíme. Podlijeme vařící vodou a dusíme skoro doměkka. Omáčku vysmahneme, zamícháme do ní brambory zvlášť uvařené, oloupané a nakrájené na větší kostičky. Přilijeme umíchaná syrová vejce, osolíme, opepříme, lehce promícháme a opečeme dorůžova. Na talíři ozdobíme petrželkou a podáváme se salátem nebo kompotem.

Vepřová panenka v listovém těstě


vepřová panenka vcelku, 20 g šunky, olej, sůl, máslo promíchané s hladkou moukou, kyselé okurky, kapari, cibule, sterilované žampióny, petrželka, hořčice a bílý pepř, listové těsto, vejce, worchester

Maso naložíme do oleje. Nařízneme a doprostřed vložíme špalíček šunky a osolíme. Cibuli a okurky jemně nastrouháme, kapary a žampióny jemně nasekáme, spojíme hořčicí, přidáme bílý pepř, zelenou petržel a trochu worchesteru. Panenky zpola upečeme, pomažeme směsí, zabalíme do těsta, potřeme rozšlehaným vejcem a dopečeme.

Plněná panenka


vepřová panenka, 2 lžíce másla, hrnek žampiónu nakrájených na plátky, hrnek nakrájené klobásy nebo šunky, 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky, lžička tymiánu, vaječný žloutek rozšlehaný, 2 plátky slaniny, 3 lžíce bílého vína, sůl, pepř

V mase vykrojíme 2 podélné řezy po celé délce panenky a paličkou lehce vyklepeme. Na pánvi rozehřejeme máslo a na něm krátce osmahneme žampióny. V misce smícháme žloutek, nakrájenou klobásu, žampióny, tymián a petrželku. Vzniklou směs přeneseme na panenku. Ohrneme konce panenky a panenku srolujeme. Navrch položíme plátky slaniny. Panenku ovážeme provázkem, položíme do pekáče na alobal a navrch polijeme máslem. Alobal uzavřeme a pečeme v předehřáté troubě při 180o C asi 30 minut. Alobal otevřeme, maso potřeme Šťávou a pečeme dalších 10 minut. Odstraníme provázek a slaninu a maso nakrájíme na kolejka. Do pánve nalijeme zbytky Šťávy z alobalu, přilijeme víno a osolíme a opepříme. Přivedeme k varu a nalijeme na plátky masa.

Vepřová krkovička na zelenině


4 plátky libové vepřové krkovičky, cibule, malé lečo nebo 2 papriky a 4 rajčata, olej, vegeta, kmín, pepř, mletá paprika, sůl

Na oleji osmahneme cibuli, přidáme mletou papriku, kmín, vložíme plátky krkovičky, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a dusíme. Když je maso měkké, přidáme malou sklenici leča nebo pokrájené papriky a rajčata, dochutíme vegetou a podusíme. Podáváme s rýží nebo s bramborovým knedlíkem.

Řízky obalované v sýrovém těstě


vepřové plecko, sůl, kari koření, hladká mouka, ementál, vejce, olej na smažení

Libové plecko rozkrájíme na menší plátky, naklepeme, osolíme a obalíme v těstíčku z hladké mouky, rozstrouhaného ementálu, vajec a kari koření. Po usmažení dozlatova na rozpáleném oleji obložíme na talíři pikantní nakládanou nebo i čerstvou zeleninou podle sezóny. Podáváme s chlebem.

Smetanové frikasé ze selátka

1000 g selátko, 1 dl olej, 100 g cibule, 20 g sůl, 3 ks bobkový list, 2 g mletý pepř, 2 dl kyselá smetana, 40 g mouka, 20 g hořčice, 20 g cukr, 0,2 dl citrónová šťáva, 1 g citrónová kůra

K drobům ze selátka patří: nožičky, ocásek, plíce, játra, srdce. Nožičky a vnitřnosti dobře omýt a nechat okapat. Drobně nakrájenou cibulku nechat na oleji zesklovatět. Zalít trochou vody a dusit, než se voda vyvaří. Pak přidat připravené droby, ochutit solí a okořenit bobkovým listem a mletým pepřem. Při střední teplotě dusit s omáčkou. Je-li maso téměř měkké, vmíchat kyselou smetanu s moukou tak, aby mela šťáva konzistenci řidší omáčky. Ochutit hořčicí, cukrem a citrónovou šťávou a přidat trochu citrónové kúry. Chuť vývaru by mela být lehce nakyslá, příjemně pikantní. Při nižší teplotě ještě několik minut povařit a horké servírovat. Jako příloha se hodí brambory, dušená rýže, ale také houskové knedlíky.

Pikantní závitky s křenem


750 g pečeně, 100 g šunky, křen, pórek, 150 g žampióny, 200 g anglická slanina, hladká mouka, sůl, pepř, máslo a olej

Z masa nakrájíme kapsy, naklepeme, osolíme, opepříme, nastrouháme jemně křen, kapsy zevnitř potřeme, položíme plátek šunky, trochu žampiónů osmažených na másle, půlkolečka pórku, uděláme závitky, smažíme pod pokličkou, šťávu vylepšíme moukou, kterou rozetřeme s máslem, opražíme. Na hotové plátky klademe opečené hřebeny anglické slaniny.

Švýcarský vepřový plátek

4 plátky masa, 100 g žampiónů, cibule, olej, strouček česneku, 100 g sýru Niva, 1 dl bílého vína, pepř, sůl

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Vyndáme a dáme do tepla. Do výpeku přidáme trochu oleje a necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Přidáme plátky žampiónů, chvilku podusíme, zalijeme vínem, uvedeme do varu, přidáme prolisovaný česnek a rozdrobenou Nivu. Omáčku vymícháme do hladka. Maso dáme na talíře a zaléváme omáčkou.

Přírodní vepřové závitky


4 vepřové plátky, 50 g anglické slaniny, 100 g měkkého salámu, vejce, sladkokyselá okurka, cibule, 50 g rostlinného tuku, lžíce hladké mouky, sůl a černý pepř

Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme a do jejich středu položíme slaninu, salám, čtvrtku natvrdo vařeného vejce a čtvrtku okurky. Zabalíme a ovážeme nití, případně spíchneme jehlami. Na tuku zpěníme cibuli, vložíme připravené závitky, opékáme je po všech stranách zhruba dvě minuty, zalijeme vřelou vodou a dusíme v papiňáku asi 20-30 minut. Hotové závitky vyjmeme, šťávu zahustíme vrchovatou lžící mouky, mícháme a osmahneme, potom zředíme vodou. Necháme asi 5 až 6 minut povařit, procedíme, přidáme závitky a prohřejeme. Příloha: rýže, houskové i bramborové knedlíky.

Závitky plněné kysaným zelím


4 plátky vepřového masa, sůl, pepř, 4 - 6 lžic kysaného zelí, 100 g měkkého salámu,lžíce sádla, lžíce polohrubé mouky
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe zelím a nudličkami salámu, stočíme na závitky, upevníme jehličkami. Opečeme v horkém sádle a podlijeme horkou vodou, osolíme a dusíme téměř doměkka. Vydušenou šťávu zasypeme moukou, osmahneme, zředíme horkou vodou a podusíme.

Vepřové závitky na tymiánu


2 libové vepřové plátky,0,5 párku cibule sul tymián mletá paprika 2 lžičky oleje
Vepřové plátky rozklepeme do šířky, osolíme, okořeníme, poklademe kousky párku a půlkou drobně nakrájené cibule, stočíme a upevníme jehlami na závitky. Drobně nakrájenou půlku cibule zpěníme na oleji, shrneme stranou, přidáme závitky, lehce je osmahneme, okořeníme, podlijeme vodou a dusíme, až změknou. Podáváme s rýží.

Pikantní vepřové plátky


8 malých vepřových plátků (dva na jednu porci), 2 cibule, 3-4 kyselé okurky, hořčice, sůl, pepř, mouka, tuk
Plátky očistíme, naklepáme, osolíme, opepříme, lehce poprášíme moukou a opečeme na tuku po každé straně asi 4 minuty. Přendáme na talíř, potřeme hořčicí a hustě posypeme drobně nakrájenou cibulí a okurkami. Podáváme s pommes frites.

Plněné vepřové plátky


4 větší vepřové plátky, 4 menší sterilované okurky, 2 vejce, špekáček, mletá paprika, pepř, sůl

Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý dáme půlku natvrdo uvařeného vejce, čtvrtku podélně rozkrojeného špekáčku a 1 okurku. Plátky zabalíme a okraje sepneme párátkem. Na oleji osmahneme cibulku, při dáme mletou papriku, zabalené plátky a dusíme doměkka. Podáváme s rýží.

Vepřový plátek v alobalu


řízek z vepřové kýty, sůl, drcený kmín, vetší brambor, lžička nasekané petrželky, lžička másla

Alobal potřeme rozehřátým máslem (nebo olejem), brambor oloupeme, nakrájíme na plátky nebo hranolky, osolíme, okmínujeme a rozložíme po alobalu. Na brambor položíme naklepaný a osolený řízek, potřeme ho zbytkem másla a alobal uzavřeme. Pečeme v horké troubě asi půl hodiny a podáváme posypané jemně nasekanou petrželkou.

Vepřový plátek s cibulí

4 řízky, 4 lžíce oleje, 2 velké cibule, 2 kyselé okurky, mletý pepř, sůl

Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Po jedné straně osmažíme na oleji. Obrátíme, zasypeme jemně pokrájenou cibulí, plátky okurek a opečeme po druhé straně. Podáváme s chlebem.

Vepřové plátky s nádivkou

400 g vepřového masa, 200 g starších rohlíků nebo veky, 2 vejce, 1 dl mléka, lžíce rozsekané petrželové natě, pepř, sůl, muškátový květ, 80 g másla

Rohlíky rozkrájíme na menší kousky, zalijeme mlékem a necháme změknout. Máslo utřeme se žloutky, solí, kořením a petrželkou, přidáme namočené rohlíky a utřeme dohladka. Nakonec vmícháme do nádivky, tuhý sníh z bílků. Maso nakrájené na malé plátky osmahneme a osolíme, naskládáme je na plát tukem potřeného alobalu střídavě s vrstvou nádivky, zabalíme a pečeme asi půl hodinku.

Vepřové plátky s ovocem

600 g vepřových řízků nebo kotlet bez kosti, 60 g oleje, 60 g másla, 2 dl bílého vína, sůl, pepř, 3 jablka, 2 banány, citrónová šťáva

Řízky naklepeme, posolíme a z obou stran opečeme na rozpáleném oleji. Na másle podusíme oloupaná a na dílky nakrájená jablka, n a kolečka nakrájené banány, podlijeme vínem a nakonec dochutíme citrónovou šťávou. Řízky obložíme ovocem a podáváme s rýží nebo kroketami.

Vepřové závitky


4 plátky kýty, 4 plátky Eidamu, 8 koleček poličanu, 4 lžíce sterilovaných kapií, 4 lžíce sterilovaných žampiónů

Maso naklepeme, poklademe sýrem a salámem, přidáme kapie a žampióny a zarolujeme. Jednotlivé závitky zabalíme do alobalu a pečeme v troubě. Před dokončením vybalíme a v grilu rychle dopečeme, aby dostaly barvu.

20. března 2012

Vařené vepřové maso


Nepříliš tučná žebírka z mladého vepřového kusu dáme do horké osolené vody s kmínem. Nejprve prudce povaříme, pak zvolna dovařujeme do měkka (asi půl až 2 hodiny). Podáváme s kyselým zelím, kapustou, tuřínem nebo se zeleným salátem.

Vepřová kýta v rychlém lístkovém těstě


250 g hladké mouky, lžička soli, 250 g+2 lžíce másla, 400 g kýty, 2 lžíce oleje, 6 listů kapusty, 100g cibule, 200 g žampionů, 100 g šunky, 4 lžíce smetany, vejce, pepř, plátek slaniny

Nožem rozsekáme máslo v mouce, postupně přidáme 1/8 l vody a vypracujeme těsto. Vyválíme plát 2 cm silný a necháme v chladnu odpočinout. Maso osmažíme na oleji 8 min. dozlatova. Posolíme a po vychlazní potřeme vlastní šťávou. Kapustové listy spaříme. Cibuli, houby a šunku nakrájíme. Cibuli necháme zesklovatět ve 2 lžících másla, přidáme houby a podusíme. Za studena smícháme se šunkou, smetanou a vejcem a dochutíme solí a pepřem. Těsto vyválíme do tenka a položíme na ně slaninu a kapustu. Potom do něj zabalíme nádivku a maso a roládu položíme na plech švem dolů. Při pečení ve středně horké troubě propichujeme vidličkou. Necháme 15 min. vychladnout a teprve potom rozkrojíme.

Košická pochoutka v bramborových plackách


750 g vykostěné a nakrájené vepřové plece, 300 g cibule, 100 g kečupu, 75 g sádla, 250 g leča, sladká mletá paprika, pepř, sůl, sterilované feferonky
bramborové placky: 250 g brambor, 75 g hladké mouky, vejce, 0,5 dl oleje, sůl

Na tuku zpěníme očištěnou cibuli, nakrájenou na kolečka. Přidáme omyté, na kousky nakrájené maso, ochutíme paprikou, pepřem a solí a dusíme do poloměkka. Ke konci vmícháme kečup, lečo, na nudličky nakrájené feferonky podle chuti, a vše společně dusíme doměkka. Každou porci podáváme ve dvou bramborových plackách, které si připravíme předem.
Bramborové placky : brambory vařené ve slupce oloupeme a necháme je vychladnout. Poté je nastrouháme nebo umeleme, přidáme mouku, vejce, sůl a směs zpracujeme na tuhé těsto, které rozválíme na pomoučeném vále, vykrájíme placky o průměru 15 cm a smažíme je po obou stranách na horkém oleji dozlatova.

Hessova remoska


vepřové z kýty nebo plecka, olej, paprika, baklažány nebo cukety, rajská jablka, sůl, sýr, těsto na palačinky (vejce, mléko, mouka)

Vepřové maso nakrájíme na úhledné malé kousky a prudce orestujeme na oleji v remoskové míse, přidáme papriky zbavené jádřinců a nakrájené na proužky, oloupané a nakrájené baklažány nebo cukety, rajčata. Vše osolíme a zalijeme palačinkovým těstem. Remosku přiklopíme a zahříváme shora (samotná remoska), ale i ze zdola (remoska je stále na sporáku). Po chvíli přidáme pár plátků tvrdého sýra a dopečeme.

Chalupářské ražniči s rajčaty a paprikou

5oo g libového vepřového masa (kýta, ramínko), 100 g tvrdého sýra, 4 rajčata, 2 papriky, 100 g anglické slaniny, cibuli, mletý pepř, olej, sůl, alobal.
Maso nakrájíme na kostky a mírně naklepeme, rajčata a cibuli nakrájíme na čtvrtky, papriku, slaninu a sýr na plátky. Na špízové jehly postupně napichujeme maso, slaninu, cibuli, rajčata, sýr, papriku a slaninu. Okořeníme, osolíme a dáme na alobal potřený olejem. Dobře zabalíme a dáme grilovat na dřevěné uhlí.

Chalupářské maso


20 plátků vepřového masa z kýty nebo vykostěné kotlety o hmotnosti cca 70 g
marináda: 2 vejce  lžíce soli,  lžíce majoránky,  lžíce drceného kmínu, půl lžičky pepře, půl lžičky kari koření, půl lžičky chilli (nebo feferonka), lžička Solamylu, lžíce worchestru, lžíce kečupu, půl kostky masoxu rozpuštěného v 0,5 dl vody, 10 stroužků česneku, olej

Z vajec, soli, koření, Solamylu, worchestru, kečupu, roztoku masoxu a prolisovaného česneku si připravíme marinádu. Plátky masa naklepeme, obalíme marinádou a skládáme do zavařovací sklenice, kterou po naplnění zavíčkujeme. Necháme marinovat v ledničce alespoň 24 hodin (výhodou je, že maso v marinádě vydrží i několik dní). Maso smažíme na rozpáleném oleji asi 4 minuty po každé straně. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Debrecínské maso


750 g vepřového masa, lžička mouky, sůl, kmín, paprika, strouček česneku, 100 g slaniny, cibule, párek, 2 sladkokyselé okurky, 2 žampióny, lžička rajčatového protlaku.
Cibuli a slaninu nakrájíme na kousky, maso nakrájíme na plátky. Slaninu rozškvaříme, vložíme cibuli a maso., přidáme utřený česnek a koření, poprášíme moukou a prudce osmahneme. Přidáme nakrájený párek, drobně posekané okurky a žampióny, rajčatový protlak, promícháme, zalijeme vodou a zakryté dusíme asi 60 minut.

Maso "z Bombaje"


800 g vepřového masa, 4 lžíce oleje, 0,5 lžičky chilli pálivá paprika), špetka mletého pepře, lžička polohrubé mouky, 2 cibule, 2 rajčata (nebo kečup), sklenice piva, sůl

Maso nakrájíme na kousky a 3 hodiny marinujeme ve směsi z oleje, koření, mouky a soli. Potom je postavíme na oheň a pražíme asi 10 minut (maso i nálev), poté přidáme umletou cibuli a rajčata. Po chvilce směs zalijeme pivem a dusíme doměkka. Hotový pokrm necháme vychladnout a dáme do lednice. Podáváme až druhý den, kdy pokrm znovu ohřejeme.

Vepřový bůček s mrkví


600 g bůčku, 6 mrkví, cibuli, 60 g sádla, petrželku, 2 lžíce polohrubé mouky, sůl

Maso nakrájíme na kousky a dáme dusit na cibulku zpěněnou v sádle. Osolíme a okmínujeme. Dusíme je asi 3/4 hodiny, podle potřeby podléváme. Pak k masu přidáme mrkev nakrájenou na silnější nudle, ještě podlijeme a dusíme, až jsou maso i mrkev měkké. Zaprášíme moukou, necháme vydusit, znovu mírně podlijeme, povaříme a zasypeme sekanou petrželkou. Podáváme s bramborami.

Uzený bůček s kysaným zelím

600 g uzeného bůčku, 500 g kysaného zelí, cibule, 50 g brambor, 50 g krup, 40 g sádla, 40 g rajčatového protlaku, 2 dl smetany, hladká mouka, mletá sladká paprika, sůl, tuk na vymaštění.

Uzené maso uvaříme a vyjmeme. Ve vývaru uvaříme kroupy. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené kysané zelí, podusíme a vmícháme rajčatový protlak. Do vymaštěné zapékací misky vložíme vrstvu uvařených, na kolečka nakrájených brambor, osolíme je, navrstvíme na ně zelí promíchané s vařenými kroupami, navrch položíme bůček nakrájený na plátky. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali hladkou mouku a trochu mleté červené papriky. Zapečeme v troubě.

Nadívaný bůček


Do libového bůčku uděláme hlubokou kapsu a naplníme nádivkou, kterou připravíme takto: Na pánev dáme trochu vody, do ní rozklepneme 3-4 vajíčka, přidáme asi 15 dkg libového salámu nakrájeného na kostičky a zelený sterilovaný hrášek. Naplněnou kapsu zašijeme, zvenku osolíme, okmínujeme a potřeme rozetřeným česnekem, pečeme do červena. Chutná teplý s brambory, ale i studený s chlebem a okurkou.

Bůček plněný pórkem

100 g libového bůčku, 100 g prorostlé slaniny, 250 g pórku, 150 g mrkve, smetana, žloutek, 5 dl bílého vína nebo masový vývar, kořeni

Slaninu pokrájíme na kostičky a osmažíme, přidáme na kolečka pokrájený pórek a mrkev, podlijeme smetanou a dusíme. Po vychladnutí vmícháme žloutek a koření. Do bůčku uděláme ostrým nožem kapsu, kterou plníme zeleninovou směsí, otvor uzavřeme jehlou. Pečeme v horké troubě a občas podlijeme vínem nebo výpečkem. Maso vyjmeme, šťávu z výpečku smícháme se zbytkem smetany a uvaříme krémovou omáčku. Maso pokrájíme, polijeme omáčkou a podáváme s bramborovými knedlíky.

Plněný vepřový bůček

1 kg bůčku, sůl, kmín, 2 housky, 2 dl mléka, 2 vejce, 30g tuku, sůl, petrželka, muškátový květ
V masu uděláme kapsu. Housku nakrájenou na kostičky zalijeme mlékem. Vejce rozšleháme se změklým tukem, osolíme, okořeníme a přidáme k houskám. Naplníme maso, zašijeme, osmahneme, osolíme, posypeme kmínem, podlijeme a pečeme doměkka.

Balkánský špíz


600 g vepřového masa z kýty, 4 velké cibule, 0,5 lžíce másla, 200 g nakládaných okurek, 100 g nakládaných feferonek, lžíce oleje, sůl, mletá paprika, 2 lžíce kečupu, kari

Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Na rozehřátém másle ji lehce podusíme. Maso nakrájíme na stejně velké kousky. Okurky, feferonky nakrájíme na tenká kolečka. Maso a zeleninu střídavě napichujeme na špízy, lehce potřeme olejem a dáme grilovat do předehřátého grilu. Z kečupu, soli a papriky uděláme omáčku, kterou během grilování potíráme špíz. Podáváme s opečenými brambory a s čerstvou zeleninou.

Špíz z vepřové svíčkové


500 g masa, 150 g slaniny, 2 zelené papriky, 2 cibule, lžička směsi Barbecue, trocha oleje
Maso nakrájíme na palec silné plátky. Napichujeme na jehlici střídavě plátky masa, papriky, slaniny a cibule. Posypeme kořením, potřeme olejem a grilujeme.

Ražniči


700 g vepřové kýty, sůl, pepř, 100 g slaniny, 5 lžic oleje, 100-150 g leča z konzervy.

Maso nakrájíme na menší plátky, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a napichujeme na jehlice střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka a na plátky nakrájenou slaninou. Na rozehrátém oleji ražniči zprudka po všech stranách dozlatova opečeme, zmírníme oheň a dopečeme doměkka. Dle potřeby můžeme podlít vývarem a dodusit. Do tuku po pečení přidáme lečo a necháme chvíli povařit. Na talíři rozdělíme porce leča a na ně klademe porce ražniči. Podáváme se smaženými bramborovými hranolky.

Šašlik


500 g vepřové kýty, 80 g slaniny, 200 g cibule, olej, sůl, mletý pepř, 4 stroužky česneku

Maso nakrájíme přes vlákna na špalíčky o váze asi 20g (6 kousků na porci) a opatrně naklepeme. Slaninu nakrájíme na silnější plátky, cibuli na tlustší kolečka. Všechno střídavě napícháme na čtyři kovové jehly nebo špejle a potřeme směsí oleje, pepře, soli a prolisovaného česneku. Necháme v chladu dvě až tři hodiny odležet a potom pod grilem nebo na pánvi vytřené olejem opékáme. Zbylým ochuceným olejem potíráme i během úpravy. Podáváme s opékanými brambory, ale i s bramborovou kaší a se salátem.

Vepřové na jehle


vepřová kýta, mléko, ocet, sůl, tymián, majoránka, pepř, bobkový list, slanina, cibule
Vepřové maso nakrájíme na kousky a naložíme do marinády z mléka, octa, soli, tymiánu, majoránky, pepře a bobkového listu. Pak vyjmeme, necháme okapat, navlékneme na grilovací jehlu proloženě s plátky slaniny a cibulí. Opékáme na grilu. Příloha: chléb.

Rajské špejle


hovězí nebo vepřové maso, žampiony, syrová paprika, slanina, libový salám, olej, česnek, grilovací koření, worcesterská omáčka, červené víno, kečup, pepř, paprika

Na kostky nakrájíme libové hovězí nebo vepřové maso, rozpůlíme žampiony, na plátky nakrájíme paprikové lusky, na kostky slaninu a kolečka libového salámu. Vše střídavě napíchneme na grilovací jehly. Připravíme si směs oleje, česneku, grilovacího koření, worcesterské omáčky a červeného vína, špízy potřeme, necháme odležet. Pak do marinády přidáme několik lžic kečupu, pepř a papriku. Grilujeme a přitom potíráme směsí.

Vepřové Kung-pao


200 g vepřové kýty, vejce, lžička máčeného škrobu, sůl, 3 lžíce oleje, 100 g loupaných pražených arašídů, 8 chilli papriček.
zálivka : 2 lžíce sójové omáčky, lžíce bílého vína, půl lžičky glutasolu, špetka cukru a trocha vývaru a škrobu.

Na kostičky nakrájenou vepřovou kýtu promícháme s vejcem, máčeným škrobem a solí a necháme asi 15 minut odležet. Mezitím si připravíme tmavý záliv, arašídy a chilli papričky. Maso vložíme do rozpáleného oleje, rychle orestujeme, přidáme pražené oloupané arašídy, chilli papričky, promícháme a zalijeme tmavým zálivem. Udržujeme stále velmi prudký oheň, který pomáhá vytvořit zlatohnědou barvu. Správně upravené kung-pao má poměrně malý obsah šťávy, oddělující se od cukru.