6. srpna 2010

Pikantní kousky ryby

750 g ryby (úhoř, kapr,filé aj.), olej
marináda : 5 jarních cibulek i s natí nebo 1 větší cibule, 2 lžíce desertního vína, lžíce ostřejší hořčice, lžíce sójové omáčky, lžička mletého zázvoru, lžička octa nebo citrónové šťávy, lžička cukru, lžička glutasolu
Rybu nakrájíme na proužky 2 cm x 3 cm. Připravíme si do misky marinádu z pokrájené cibulky a ostatních přísad a na nejméně 20 minut do ní ponoříme kousky ryby. Pak rybu vyjmeme a necháme okapat do misky. Oschlé proužky rybího masa prudce opečeme na oleji ze všech stran. Rybu vyjmeme a dáme stranou. Na témže oleji krátce povaříme zbytek marinády. Potom vložíme do vzniklé směsi nazpět kousky ryby, zamícháme a podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

Pikantní smažený celer

1 velký celer, 100 g šunky, 1 lžíce kremžské hořčice, hladká mouka,vejce a strouhanka na obalení, olej na smažení, mírně osolená voda na uvaření celeru
Celer očistíme, oloupeme a v mírně osolené vodě uvaříme téměř doměkka. Po okapání a vychladnutí nakrájíme na plátky asi 1 cm, každý po jedné straně potřeme hořčicí. Na plátek celeru položíme plátek šunky a přikryjeme druhým plátkem celeru -  hořčicí dolů. Lehce stlačíme a upevíme párátkem. Takto připravené plátky opatrně obalíme v mouce, rozšlehanách vejcích a strouhance. Na rozpáleném oleji prudce osmažíme dozlatova a poáváme s bramborovou kaší a kompotem.

Pivní nudle

kuřecí prsa, pivo světlé, vejce celá, hladká mouka, vegeta, kari koření, nastrouhaný eidam
Kuřecí prsíčka nakrájíme na delší nudličky a máčíme v pivním těstíčku. Těstíčko: Do piva vmícháme strouhaný eidam,vejce,hladkou mouku a koření-kari koření,vegetu.

Pivovarská bašta

400 g vepřové kýty, 1 lžíce sádla, 2 velké cibule, 100 g kečupu, 4 stroužky česneku,, 2 párky, sůl, mletý pepř, 2 dcl piva
Maso na nudličky nakrájíme, opečeme, opepříme, osolíme přidáme kečup, rozetřený česnek, podlijeme pivem ,až je maso hotové přidáme cibuli a párek.

Placky z bučkovej směsi

800 g bůčku bez kosti, 1 svazek mladé cibulky, 1 lžička soli, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička mleté pálivé papriky, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky mletého pepře, 6 lžic solamylu, 4 vejce, olej na smažení, čerstvá zelenina
Bůček očistíme a nakrájíme na tenké nudličky.Přidáme k nim jemně nasekané cibulky, sůl, obě papriky, kari, pepř, solamyl, vejce a vše dobře promícháme. Směs necháme nejlépe přes noc uležet v lednici. Druhý den děláme pomocí lžíce placičky, které smažíme na rozpáleném oleji, zhruba 5-7 minut z každé strany. Hotové placičky podáváme s bramborovou kaší. Zdobíme zeleninou.

Plněné kuřecí řízky

4 kuřecí řízky, 4 plátky sunky, 100 g žampiomu, 10 g masla,citronová štáva, sůl, 2 malá vejce, hladká mouka, olej
Kuřecí řízky rozkrojíme na rovné plátky a rozklepeme do šířky. Žampiony nakrájíme na plátky,pokapeme citronovou šťávou a podusíme na másle.Kuřecí řízky osolíme ,poklademe šunkou potom žampiony, přeložíme v půli a okraje masa sklepeme paličkou  a upevníme jehlami.Obalíme je v mouce potom ve vejcích rozšlšhaných se solí a vkládame na pánev s rozehřátým olejem.Usmažíme po obou strnách a podáváme.

Plněné kuřecí játra

kuřecí játra a řízky, sójová omáčka, cibule, kečup, mrkev, petržel, hrášek
Orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené játra, kečup a podusíme. Na sojové omáčce podusíme zeleninu a smícháme s játry. Řízky naklepeme a naložíme naplň. Sepneme do kapes a pečeme na oleji.

Sýrová dobrota se salamem

sýr Eidam, vejce, šunkový salám
Sýr nastrouháme, rozšleháme vejce a smícháme je se sýrem. Můžeme přidat kolečko šunkového salámu nakrájeného na drobné kostičky. Množství sýra záleží na velikosti vejce . Směs by měla být polotuhá. Smažíme do červena po obou stranách nejlépe na teflonové pánvi.Solit směs nemusíme, protože sýr bývá dost slaný. Podáváme s bramborami, bramborovou kaší nebo hranolky. Vždy doplníme zeleninovým salátem. 

Plněné brambory tvarohem a kysalým zelí

2 kg brambor, vejce, 250 g netučného tvarohu, 6 stroužků česneku, 1 lžička majoránky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého pepře, hladká mouka dle potřeby, olej na smažení, 500 g kysaného zelí, 1 litr vody,1 lžička krupicového cukru, 6 plátků uařeného uzeného masa
Z uvedených surovin připravíme a osmažíme 12 bramboráků. Zelí překrájíme a s cukrem uvaříme do měkka. Mezi dva bramboráky vložíme vrstvu zelí a plátek uzeného. 

Plněný Hermelín

1 Hermelín, vejce, strouhanka, 5 dkg slaniny, žampiony, 1 polevkova lžíce mleka
Hermelin opatrně podelně rozříznem. Vnitřek Hermelínu opatrne vydlabeme. Z vejce,slaniny,žampionu a co dům da delame smaženici. Hermelin naplnime a přikryjeme uřezaným vrškem. Obalime jako řízek a usmažíme. Z vydlabaného vnitřku Hermelinu vyšleháme krém : v kastrolku přivedeme k varu lžici mléka a přidame vnitřek Hermelinu. Vydličkou vyšlehame az do pěny a pak tim polejeme hranolky a usmažený Hermelín.

Plněný kuřecí řízek

4 kuřecí řízky, šunka, plátkový sýr, pórek, sůl, mouka, vejce, strouhanka a tuk na smažení
Maso lehce naklepeme a podélně do něj vyřízneme otvor ("kapsu" ), který naplníme plátkem sýra, šunky a nadrobnou nakrájeným pórkem. (Můžeme plnit i paprikou, kyselou okurkou apod. - dle vaší chuti) Řízky pak obalíme v klasickém trojobalu a na pánvi pomalu smažíme v rozpáleném tuku, pak necháme řízky změknout ještě několik minut pod pokličkou (mírný oheň). Jako vhodná příloha se nabízí bramborová kaše, vařené brambory, bramboráčky nebo třeba jen syrová zelenina.

Plněný mletý řízek

500 g mletého masa, 200 g hladké mouky, 2 vejce, sůl, pepř, kari, 4 plátky tvrdého sýra, 4 plátky šunky, 1 hermelín, strouhanka na obalení, olej na smažení
Mleté maso smícháme s 1 vejcem a 100 g mouky (podle potřeby) a připravíme hmotu hustou asi jako na mleté řízky. Ochutíme podle libosti solí, pepřem a kari (možno i jiné koření. Vypracujeme 4 placičky o průměru zhruba 10 cm, na každou položíme plátek sýra, plátek šunky a 1/4 hermelínu. Placičky přehneme a vytvoříme kapsu, okraje dobře přitlačíme, aby náplň při smažení nevytekla. Obalujeme v trojobalu a pomalu smažíme na oleji do zlatova. Podáváme se zeleninovým salátem, hranolky nebo opečeným bramborem.

Plněný šunkový závitok

1 větší cibule, 5 vejec, 1 hermelín, strouhanka, hladká mouka, 15 dkg pizza šunky, olej
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a necháme jí zpěnit na oleji, rozklepnutá 4. vejce nalejeme do cibule a přidáme natrhaný hermelín. Vytvoříme míchaná vejce. Pizza šunku rozprostřeme na prkýnku, dáme na ní přiměřené množství míchaných vajec a uděláme závitek, aby se nám závitek nerozmotal tak ho propíchneme párátkem. Tento závitek obalíme v trojobalu a smažíme do zlatova. Podávat s hranolkama, bramborama nebo bramborovou kaší.

Pohanka na cibuli

1-2 cibule, 6-8 polévkových lžic pohanky, olej, koření Knor Aromat (žlutý), bazalka
Pohanku zalijeme vroucí vodou a necháme 20 min. spařit, cibuli nakrájíme na drobno a na oleji pomalu osmahneme do  zlata, přidáme pohanku(zcezenou bez vody), koření Knor dle chuti (po přisypání chvilku nechat koření rozložit a pak znovu ochutnat aby jsme to nepřehnali), a přidáme bazalku. Jen chvilku prohřejeme a necháme 5 min. pod pokličkou odstát. Teplé jako příloha a když to vychládne, ještě lepší (možno přidat do různých salátů).

Papričky - jalapenos

měký tvarohový sýr, ostré papričky - jalapenos, 
trojobal : mouka, vajičko, strouhanka
Kousky papriček obalíme v sýru a vytvoříme "noky" velikosti cca 1 sousta. obalíme v mouce, vajíčku a strouhance. Je lepší vyrobit s předstihem a před smažením nechat zmrazit v mrazničce. Zprudka osmažit. výborná pikantní chuťovka k pivu.

Rybí filé v sezamovém semínku

rybí filé, koření na ryby, sůl, vajíčko, sezamové semínko, olej na smažení
Filé osolíme, okořeníme, obalíme v rozšlehaném vajíčku a v sezamovém semínku. Smažíme do zlatova.

Pstruh klasický

4 ks pstruhů okolo 27-30 cm délky čerstvě vykuchaných, hladká mouka na obalení, mletá sladká (případně pálivá) paprika, sůl, kvalitní olej na smažení, plátky citrónu, petrželová nať na ozdobení,nové brambory jako příloha
Pstruhy nejlépe čerstvě zabité a vykuchané (pozor! hlavy ryb musí zůstat) opláchneme pod tekoucí vodou a lehce osušíme utěrkou nebo papírovým ubrouskem. Ryby vydatně osolíme z obou stran i uvnitř a necháme několik minut odpočinout. Do hladké mouky přidáme trochu mleté sladké papriky (labužníci mohou vyzkoušet i papriku pálivou)a ryby v mouce obalíme z obou stran. Pstruhy smažíme z obou stran prudce na rozpáleném oleji na pánvičce nebo v troubě na větším pekáčku (podle velikosti ryb). Podáváme na předehřátém talířku nejlépe s vařenými  novými bramborami. Na talířku pstruhy ozdobíme plátky citrónu a petrželovou natí.

Pstruh se šťávou

4 menší pstruzi ( jiná ryba), 4 lžíce oleje, větší cibule, 2 stroužky česneku, 4 lístečky šalvěje, 1/4 l vinného octa, petrželová nať (svazeček), sůl, máslo
Zálivka:  na oleji zpěníme drobně nasekanou cibuli, přidáme česnek, šalvěj a zalijeme vinným octem. Vše dohromady vaříme na mírném ohni asi 1/2 hodiny.  Pstruhy osolíme a opečeme na másle. Opečené polijeme horkou zálivkou a hustě posypeme nakrájenou petrželkou. Příloha: smažené brambory.

Pstruh na cibuli

4 pstruzi nebo siveni, sůl, mletý černý pepř, citronová šťáva, rostlinný olej, cibule, 50 g oloupaných mandlí, 1 lžíce worcestrové omáčky, zelená petrželová nať
Vykuchané pstruhy nebo siveny omyjeme, osolíme, okořeníme mletým černým pepřem a pokapeme citronovou šťávou. Krátce opečeme na rozehřátém rostlinném oleji a odložíme na teplé místo. Na oleji od opékání osmažíme očištěnou  cibuli  nakrájenou na kolečka a oloupané mandle. Přimícháme lžíci worcestrové omáčky, vložíme zpět předpečené pstruhy nebo siveny a opékáme tak dlouho, dokud není rybí maso měkké. Podáváme ozdobené kousky zelené petrželové natě.

Pstruh na mandlích

4 pstruzi nebo siveni, sůl, 1 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, 100 g  mandlí, citron
Vykuchané a očištěné pstruhy nebo siveny omyjeme, osušíme, osolíme, poprášíme hladkou moukou, upečeme na rozehřátém oleji a odložíme na teplé místo. Ve zbylém oleji opražíme spařené, oloupané mandle. Hotové pstruhy nebo siveny posypeme opraženými mandlemi, pokapeme citronovou šťávou a obložíme plátky citronu. Podle vlastní chuti můžeme na každou porci pstruha nebo sivena navršit lžíci bílého jogurtu.

Restované játra

400 g drůbežích játer (nebo vepřových jater naložených 24 hod. v mléce), 5 stroužků prolisovaného česneku, 1 lžička zázvoru, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžička mleté papriky, citronová šťáva, sůl, olej
Omytá a osušená játra nakrájet na drobné kousky (velikost mandle)a promíchat se všemi ingrediencemi alespoň půl hodiny před přípravou. Vložit na rozpálenou pánev a prudce restovat 1-2 minuty (nejlépe v menších porcích, aby játra nepustila šťávu a stačila se okamžitě uzavřít). Podávat lze s chlebem.

Vepřová panenka

600 g vepřové panenky
marináda : 2 vajíčka, 1 lžice česnekové pasty, 1 lžička sojové omáčky, 2 lžice worčestrové omáčky, 1/2 lžičky mletého barevného pepře, 1 lžička majoránky, olej na pánev
Panenku nakrájíme na plátky a lehce naklepeme. Všechny suroviny na marinádu  smícháme a metlou trochu našleháme. Panenku naložíme do marinády a necháme min. 1 hod. odležet (nejlépe do druhého dne). Na rozpálenou pánev dáme trochu oleje a na něj naložené plátky. Opečeme po obou stranách do tlatova a můžeme podávat s bramborem nebo hranolky.

Rohlíky na špejly

8 ks starších rohlíků, 40 dkg točený salám, 20 dkg tvrdý sýr, 2 ks vejce, 4 lžíce hladké mouky, 1 dcl mléka, olej na smažení
Starší rohlíky nakrájíme na kolečka střídavě napichujeme na špejly se sýrem a kolečky točeného salámu ,až je špejle plná. Potom namočíme v těstíčku z vejce, hladké mouky a mléka. Smažíme na oleji. Podáváme s okurkou nebo saláty.

Maso s marinádou

1 kg masa (vepřové, krůtí, kuřeci), 4 vajíčka, 4 lžíce solamylu, 4 stroužky česneku, 2 lžičky pepře, 2 lžičky soli, 2 lžičky worchestru, 2 lžičky hořčice
Maso nakrájet na plátky, mírně naklepat. Do misky smícháme ostatní ingredience. Maso společně s marinádou vkládáme do zavařovacích sklenic. Přiklopíme víčkem a dáme asi na týden do lednice uležet.Smažíme na pánvi v oleji. Přílohy : hranolky,krokety, tatarka.

Kotlety ve směsi

6 ks vepřových kotlet, 2 celá vejce, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1-3 lžičky koření Magii tekuté, 1-3 lžičky Worčestrové omáčky, 2 polévkové lžíce hořčice plnotučné, 2 polévkové lžíce solamylu
Vepřové kotlety naklepeme,dále je namáčíme po obou stranách ve směsi , kterou jsme si připravili. Vše dáme na sebe do mísy a zalejeme zbytkem směsi. Necháme 24 hod uležet. A smažíme je po obou stranách (lze použít i hovězí maso). Podává se s hranolky.

Marinované maso

maso vepřové, hovězí, kuřecí, zvěřina
marináda : 2 vejce, 2 lžíce magi, 1 lžíce solamilu, 1 lžíce majoránky, 1 lžička soli, 1 lžička pepř, 1/2 lžičky drcený kmín, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lž.pálivé nebo čilli, 5 stroužků česneku,1 lž.worčestru, 1 lž.hořčice
Plátky masa naklepeme, namočíme do připravené marinády naskládáme do mísy a necháme přes noc v lednici. Můžeme i 3 dny. Potom je na rozpáleném oleji osmažíme a podáváme s hranolky, bramboráky, rýží.

Ryba na kmíně

1,5 kg kapra (cejna, bolena, amura), olivový olej, kmín, velká cibule (pórek), grilovací koření, suchá petrželová nať, pepř, majoránka
Rybu vykucháme, opereme a nakrájíme na jeden cm podkovy,osolíme a na pánev  s olejem vložíme maso,které důkladně s olejem smícháme. Naskládáme podkovy do sebe a posypeme kmínem-nešetříme. Pánev přiklopíme a pozvolna dusíme, často prudkým pohybem pánve do strany otočíme a tím zabráníme přilepení.  Maso pustí vodu, kterou necháme odpařit a počkáme až maso na dně pánve dostane zlatovou kůrčičku. Mezi tím si nakrájíme dvě střední cibule na kolečka (dva střední pórky). Maso na pánvi opatrně otočíme a posypeme v ruce rozmačkanou cibulí s pórkem, zaprášíme sušenou petrželí, grilovacím kořením a špetkou majoránky, přiklopíme a necháme podusit. Až zelenina změkne, promícháme ji  vidličkou.

Ryba smažená v pivním těstíčku

4 porce ryby, citrónová šťáva, sůl, tuk na smažení
těstíčko : 2 malá vejce, 3 lžíce světlého piva, 80 g hladké mouky, 1 lžíce oleje
Porce ryby pokapeme citrónovou šťávou a necháme 15 min odležet. Pak je osušíme, osolíme, namočíme do středně hustého těstíčka připraveného rozšleháním uvedených potravin, vložíme do mírně rozehřátého tuku a zvolna usmažíme po obou stranách. Podáváme s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem.

Rybí filé s paprikou

rybí filé, vejce, strouhanka, hladká mouka, sladká paprika, sůl, olej
Filé nakrájíme na plátky, osolíme a bohatě opaprikujeme (nejlépe obalit ve směsi papriky a hladké mouky v poměru 1 : 1). Pak plátky případně obalíme v hladké mouce, rozšlehaných osolených vejcích a strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s brambory nebo salátem.

Rybí filé jednoduše

60 dkg rybího filé, 2 lžičky sladké papriky, 10 dkg hladké mouky, sůl, olej na smažení
Na talíři si smícháme hladkou mouku s paprikou. Zmražené rybí filé osolíme dle potřeby a potom obalíme ve vzniklé směsi. Olej si hodně rozpálíme a opečeme z obu stran do zlatova. Jako příloha se hodí cokoli z brambor : vařené, kaše, krokety.

Rybí prsty

ryby Ouklejky, cibule, majoránka, slanina, sůl
Povařené drobné rybky pomeleme se slaninou, osolíme a okořeníme, vytvarujem válečky a ufritujem.

Rybí karbanátky s mletým masem

250 g zavináčů včetně zeleniny, 500 g mletého masa, 3 ks vejce, 2 ks rohlík, hladká mouka, solamyl, olivový olej, 2 cibule, pepř, sůl, nové koření, hořčice, ocet, bobkový list
Zavináče rozemeleme, přidáme mleté maso, sůl, pepř, máčené rohlíky, 1 ks cibuli, 2 lžíce Solamylu, cibuli, 1-2 lžíce hořčice, 1dcl vody, uhněteme a vytvoříme malé karbanátky, obalíme ve strouhance a opečeme. Nálev: 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce hladké mouky, promíchat, pak zalít 8 dcl studené vody,přidat bobkový list, celý pepř, nové koření, 2 dcl octa uvést do varu. Karbanátky skládáme do sklenice a prokládáme nakrájenou cibulí, nakonec zalijeme vychladlým nálevem. Necháme 1-2 dny uležet.

Rychlé koblihy

25 dkg polohrubé mouky, 2 vejce, 1 lžíce moučkového cukru, nepatrně soli, 1/8 l mléka, 5 dkg rozinek, vanilkový cukr, celý prášek do pečiva, tuk na smažení, moučkový cukr na posypání
Prášek do pečiva smícháme s trochou mouky, žloutky oddělíme od bílků a bílky ušleháme. Nyní dobře promícháme mouku, mléko, žloutky, cukr a sůl, přidáme rozinky a lehce vmícháme bílky a prášek do pečiva s trochou mouky a hned vykrajujeme lžičkou malé koblížky, které smažíme v rozpáleném tuku. Usmažené koblížky pocukrujeme dle chuti.

Rýchle šišky tvarohové

25 dkg tvarohu, 4 lžíce rumu, 1 lžíce mléka, 3 vejce, 22 dkg hladké mouky, prášek do pečiva
Tvaroh, rum, mléko a vejce umícháme. Přidáme mouku a prášek do pečiva. Šišky vykrajujeme z těsta lžičkou a smažíme v rozpálemém tuku. Ihned po vyjmutí sypeme cukrem.

Kuřecí placky

kuřecí maso, olej, cibule, sojová omáčka, vegeta, červená paprika, grilovací koření, sůl, solamyl, vejce
Kuřecí řízky nakrajíme na kousky přidáme 2 vejce, vegetu, sojovou omáčku ,sůl ,červenou papriku, grilovací koření ,2 lžíce solamylu, trochu oleje, na jemno nakájenou cibuli a vše smícháme. Necháme asi 1 hodinu uležet.Na pánvi rozehřejeme olej a smažíme malé placičky.

Marinované řízky

kuřecí prsa, solamyl, vejce, 1 bílý jogurt, koření dle chuti (curry grill), pepř, sůl, strouhanka, olej na smažení
Kuřecí prsa naklepat, opepřít a naložit do marinády z bílého jogurtu, 1 vejce, lžičky solamylu, koření (bez soli). Ponechat v marinádě do druhého dne. Vyjmout z marinády, osolit, obalit ve strouhance a osmažit jako řízek. Výhodou je, že díky působení jogurtu nehrozí vysušení masa při příliš dlouhé úpravě.

Řízky s tvarůžky

4 větší vepřové řízky, 4 tenké plátky šunky, 4 plátky olomouckých tvarůžků, hladká mouka na obalení, vejce, 2-3 lžíce  mléka nebo vody, strouhanka na obalení, tuk na smažení
Vepřové řízky naklepeme do šířky, osolíme a opepříme. Poklademe malými plátky šunky a plátky tvarůžků. Přehneme na polovinu a okraje sklepneme paličkou, aby náplň při úpravě nevytékala. Připravené řízky obalujeme v hladké mouce, namáčíme v rozšlehaném vejci s trochou mléka a obalujeme ve strouhance. Vkládáme do pánve z rozpáleným olejem a smažíme po obou stranách do červena. Usmažené řízky necháme okapat a podáváme s brambory, bramborovou kaší  nebo s chlebem.

Řízek se sýrem

4 vepřové řízky, sůl, pepř, 4 plátky tvrdého sýru, 4 plátky šunky, 2 vejce, hladká mouka, tuk, strouhanka, citronová šťáva
Řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Poklademe plátky šunky, plátky sýra a přehneme na polovinu. Okraje sklepeme paličkou, pak obalíme v trojobalu a na horkém tuku osmažíme po obou stranách. Na talířích pokapeme citronovou šťávou.

Řízek plněný husími játrami

500 g telecí kýty, 150 g husích jater, 50 g pražených mandlí, sůl, 80 g másla, hladká mouka, vejce, víno, strouhanka, 120 g sádla
Telecí kýtu nakrájíme na řízky,naklepeme,osolíme a potřeme rozpuštěným máslem.na každý řízek položíme plátek husích jater,prošpikovaných nakrájenými mandlemi a chvíli podusíme na másle.Podušené řízky zavineme,obalíme v trojobalu,ale místo mléka na rozšlehání vajec použijeme bílé víno a velmi zvolna v sádle smažíme.

Řízky dvakrát obalené

4 kuřeci řízky, kořeni na kuře, bazalka, strouhanka, 4 vejce, hladka mouka, olej
Řizky naklepeme a posypem kořenim a bazalkou, obalime v mouce potom vajičku pak ve strouhance pak zase ve vajičku a ještě jednou ve strouhance, smažime na panvi na jedne straně na velkem ohni cc 1min aby na řizku se objevila tvrdši vrstva strouhanky, pak řizky otočime a smažime asi 7 min na mirnem až malem ohni.

Řízky s mandlemi

4 krůtí nebo kuřecí řízky, 2 vejce, hladká mouka, hrst sekaných loupaných mandlí, sůl, pepř, mléko, tuk na smažení
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném tuku. Podáváme s mísou zeleninového salátu nebo s bramborovou kaší. Těstíčko : ze 2 vajec, mléka a mouky připravíme husté těstíčko, do kterého přidáme nasekané mandle.

Řízky v česnekovém těstičku

400 g krůtích prsou, 1/2 lžičky koření na drůbež, 2 bílky, 3 lžíce hladké mouky, 80 ml bílého vína, 2 lžice solamylu, špetka soli, palička česneku, špetka sušeného provensálského koření, rostlinný olej na smažení

Krůtí prsa očistíme, omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky a lehce naklepeme. Posypeme je kořením na drůbež a necháme je chvíli odležet.V misce rozšleháme bílky s moukou, vínem, solamylem, solí a třemi stroužky česneku. Vznikne hustější těstíčko, do kterého ještě přidáme zbytek česneku nakrájeného na jemné plátky, a dochutíme provensálským kořením. Na pánvi rozpálíme větší množství oleje. Plátky krůtích prsou namáčíme do připraveného těstíčka a na rozehřátém oleji je volně smažíme po dobu přibližně 10 minut. Dáváme pozor, aby se česnek v těstíčku nespálil. Usmažené řízečky necháme okapat na papírovém ubrousku. Podáváme je s bramborovými hranolky a ozdobené čerstvou zeleninou.