21. dubna 2012

Rajská omáčka s hovězím masem

500 g předního hovězího masa, menší cibule, 2 lžíce másla, 4 kuličky pepře, 2 kuličky nového kořen,í 1 ks bobkového listu 200 g rajského protlaku, 200 ml kečupu, sůl, cukr podle chuti, perníkové koření 

Maso omyjeme, zalijeme vodou, přidáme kuličky pepře, nového koření a bobkový list, osolíme a vaříme, dokud není maso měkké. Podle potřeby doléváme vodou, abychom měli asi 1 litr vývaru. V kastrolu si rozpustíme máslo a usmažíme na něm dorůžova cibuli nakrájenou na jemné kostičky. Zalijeme vývarem z masa a vaříme, dokud není cibule měkká. Přidáme rajský protlak, kečup a perníkové koření. Nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou ve studené vodě a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, dochutíme cukrem a solí. Maso naporcujeme na plátky a na talíři zalijeme rajskou omáčkou. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Pečená kachna s knedlíkem a se zelím

kachna o váze asi 1,8 kg, 3 – 4 lžíce kmínu, sůl na dochucení

Očištěnou kachnu opláchneme, odstraníme biskupa, mírně osolíme na povrchu i uvnitř, okmínujeme a vložíme do pekáče. Podlijeme trochou vody a pečeme po obou stranách dozlatova, tučnější části během pečení mírně propichujeme vidličkou, aby se sádlo dobře vypeklo. Kachnu během pečení přeléváme výpekem, aby se méně tučné části nevysušily. Sádlo z výpeku slijeme, výpek zalijeme trochou horké vody, krátce provaříme a procedíme, poté do něj přidáme odlité sádlo a dobře promícháme.
Jako příloha se k pečené kachně hodí houskové nebo bramborové knedlíky a bílé nebo červené zelí. Vhodnou variantou mohou být vařené brambory a různé druhy zeleninových salátů.


Ovocné kynuté knedlíky

1/2 kg hrubé mouky, 1/2 kg hladké mouky, droždí , špetka soli 450 ml vlažné vody, 2 lžičky cukru ,vejce , povidla nebo čerstvé ovoce (švestky, meruňky, jahody, borůvky, může být i kompot) 

 Do vlažné vody dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vykynout kvásek. Prosijeme mouku, přidáme vejce, špetku soli a kvásek. Vypracujeme těsto, které ještě necháme aspoň půl hodiny kynout na teplém místě. Po vykynutí ho rozdělíme na stejné kousky, do kterých zabalíme ovoce (pečlivě, aby tam nebyly otvory). Knedlíky ještě necháme kynout a dáme vařit dostatečné množství vody do většího hrnce. Knedlíky dáváme do vroucí vody a vaříme asi 10–12 minut. Po vyjmutí z vody je propíchneme vidličkou.
Tip na servírování: měkký tvaroh utřeme s vanilkovým cukrem, cukrem krupice podle chuti, přidáme žloutek a nalijeme na knedlíky. Pak je ještě polijeme rozpuštěným máslem.

Kapr smažený s bramborovým salátem


4 porce kapra po 150 g, hladká mouka, 2 vejce, 2 lžíce mléka tuk na smažení, citron,
strouhanka, sůl
na bramborový salát : 1 kg brambor (nejlépe typu A) ,1/4 kg mrkve, 1/4 kg celeru ,ocet ,sklenici sterilovaného nebo 200 g mraženého hrášku 150 g kyselých okurek, 4 – 6 lžic majonézy, pepř, sůl


Porce kapra osolíme, obalíme postupně v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a se solí a pak ve strouhance. Smažíme na tuku z obou stran dozlatova. Ke každé porci kapra přidáme citron. Podáváme s bramborami nebo bramborovým salátem.
Bramborový salát :  Brambory ve slupce osolíme a vaříme asi 15–20 minut podle velikosti, až jsou po vpichu nožem měkké. Necháme mírně vychladnout. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky asi 1×1 cm. Mrkev a celer oloupeme a ve vodě se solí a octem vaříme 10–15 minut, aby zelenina byla měkká, ale ne rozvařená. Vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno. Nakrájíme na kostičky i okurky, lák použijeme při dokončování salátu. Hrášek necháme rozmrznout, sterilovaný slijeme a necháme okapat. Všechny nakrájené suroviny lehce v míse promícháme, postupujeme velmi opatrně a lehce, postupně přidáme majonézu a trochu láku z okurek. Dosolíme a ochutíme pepřem.


Candát na kmíně

800 g candáta, 20 g másla, 50 g sádla hladká mouka , sůl ,kmín
Porce ryby osolíme, okmínujeme a poprášíme moukou. Rybu pečeme v rozehřátém sádle zvolna po obou stranách doměkka. Tuk od pečení zastříkneme vodou, převaříme a zjemníme máslem. Touto šťávou přelijeme rybu na talíři.

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

200 g uzené krkovice, 900 g brambor vařených ve slupce, 180 g hrubé mouky, 80 g krupice, sádlo 2 cibule, vejce, sůl ,trocha hladké mouky na vyválení knedlíků

Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, krupici, vejce, sůl, vypracujeme těsto. Vyválíme asi 0,5 cm silné pláty a rozkrájíme na čtverce asi 5x5 cm. Najemno nasekané kousky uzeného masa zabalíme do těsta a vaříme v osolené vodě asi 10–12 minut. Vařené knedlíky vyjmeme a podáváme přelité cibulkou osmaženou na sádle.

Broskvové řezy


balíček listového těsta (500 g), 250 g měkkého tvarohu, 250 ml smetany ke šlehání, 200 g zakysané smetany, vanilkový cukr, 4 lžíce močkového cukru (podle chuti), 1 broskvový kompot (420 g), 1,5 sáčku želatinového ztužovače

Těsto rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na velikost plechu, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme (225°C, 10 minut). Necháme vychladnout. Broskve zcedíme a pokrájíme na kostičky. Do mísy rozdrobíme tvaroh, posypeme cukrem, zalijeme smetanou ke šlehání a všechno dohromady vyšleháme dohladka. Pak krátce vešleháme zakysanou smetanu. Do velké mísy vysypeme ztužovač a zalijeme 150 ml kompotové šťávy (jeli jí málo, doplníme vodou). Ruční metličkou rychle šleháme asi půl minuty. Pak vmícháme asi dvě lžíce tvarohové hmoty, a pak po částech vmícháme zbytek. Nakonec vmícháme pokrájené broskve, případně dosladíme. Tuto hmotu natřeme na jeden upečený plát těsta a přikryjeme druhým plátem, který zlehka přimáčkneme. Dáme do ledničky ztuhnout. Před podáváním nakrájíme na čtverce či obdélníky a lehce pocukrujeme.


Závin s lučinou


balíček listového těsta (400 - 500 g), 300 g šunky nebo šunkového salámu, 2 velké lučiny (po 130 g), kousek pórku, vejce na potření, semínka na posypání

Těsto rozdělíme na poloviny a na pomoučeném vále rozválíme každou část na obdélník. Poklademe ho kolečky salámu, doprostřed rozdrobíme lučinu a posypeme na kousky pokrájeným pórkem. Okraje přehneme přes sebe, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky podle chuti a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova ( 200°C, 20 minut).



Meruňkové čtverce s tvarohem


500 g listového těsta, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, vanilkový cukr, 2 lžíce moučkového cukru, 6 meruněk

Tvaroh rozmícháme s jedním vejcem a cukrem (při dávkování cukru se řídíme vlastní chutí). Těsto rozválíme na pomoučeném vále a rozkrájíme na obdélníky 8 krát 16 cm. Na jednu polovinu obdélníku dáme lžíci tvarohu, přiklopíme druhou polovinou, okraje dobře zmáčkneme k sobě a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Na každý čtverec položíme půlku meruňky řeznou stranou dolů a ze zbytku těsta uděláme kolem meruňky ohrádku. Každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem.Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 12 minut dozlatova.

Meruňkové čtverečky


balíček lístkového těsta (500 g), 1 meruňkový kompot, 200 g vanilmixu + 600 ml vody (nebo hustý vanilkový pudink)

Vanilmix s vodou rozšleháme a necháme chvíli stát. Těsto po půlkách rozválíme a nakrájíme na čtverce. Narovnáme je na plech, na každý dáme lžíci vanilmixu (nebo pudinku), vmáčkneme do něho půlku kompotované meruňky a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Pečeme do zrůžovění okrajů asi 15 minut.


Mřížkové koláče s pudinkem


 balíček lístkového těsta (5OO g), hustý pudink (nebo vanilmix), marmeláda

Větší polovinu těsta rozválíme a rozkrájíme na čtverce. Na každý čtverec natřeme silnou vrstvu uvařeného pudinku (nebo vanilmixu), ne až úplně ke kraji. Na pudink sem tam dáme trochu marmelády (není nutné). Druhou část těsta rozválíme, nakrájíme na pruhy trochu užší než jsou nakrájené čtverce a přejedeme mřížkovým válečkem. Odkrajujeme obdélníky, každý trochu roztáhneme do stran aby vznikla mřížka, překryjeme jím pudink s marmeládou a okraje dobře přitiskneme. Pečeme asi 15 minut při 220°C. Před podáváním lehce pocukrujeme.


Řezy z listového těsta


500 g lístkového těsta, 1 l mléka, 3 vanilkové pudinkové prášky, 6 lžic krystalu

Těsto rozdělíme na poloviny, každou půlku vyválíme na velikost plechu(toho hlubšího).Z mléka,pudinkových prášků a cukru uvaříme hustý pudink.Na plech dáme jednu placku,na ni rozetřeme pudink . (ne horký!) Na to uložíme druhou půlku těsta a upečeme v hodně horké troubě. Můžeme vylepšit tak,že na pudink naskládáme piškoty a drobné ovoce,příp. plátky jablek, nebo můžeme ovoce rovnou vmíchat do pudinku.


Šátečky s pudinkem a čokoládou


balíček listového těsta (500 g), uvařený hustý vanilkový pudink, čokoláda, cukr na posypání

Těsto rozpůlíme. Každou půlku vyválíme na obdélník a rozkrájíme na malé obdélníky. Na každý položíme lžíci pudinku a zapíchneme do něho několik kousků čokolády. Přehneme napůl, okraje dobře přitiskneme a naskládáme na plech. Pečeme při 230°C asi 10 minut. Hotové pocukrujeme. (moučkový cukr můžeme smíchat se skořicí).

Tvarohovo-višňový závin


300 g listového těsta, 250 g měkkého tvarohu, 1 višňový kompot, 2 vanilkové cukry, lžička skořice, 1- 2 lžíce moučkového cukru, vejce, žloutek,  sáček vanilkového pudinkového prášku

Tvaroh rozmícháme s jedním vejcem, jedním vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a pudinkovým práškem dohladka. Višně scedíme a vypeckujeme. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník (přibližně velikosti plechu). Doprostřed těsta navrstvíme tvaroh, na něj naskládáme višně, posypeme je vanilkovým cukrem a skořicí. Na jedné straně těsto rádýlkem nakrájíme na 1,5 cm proužky kolmo k tvarohovému pásu a jejich konce potřeme rozšlehaným žloutkem. Nerozkrájenou část překlopíme přes višně a přes ni naskládáme nakrájené proužky. Závin přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme ho zbytkem žloutku rozmíchaného se lžící vody. Vložíme do trouby vyhřáté na 225°C a pečeme asi 15 minut. Po vychladnutí pocukrujeme.


Pita s grilovaným jehněčím masem

400-500 g jehněčí kýty, cibule s natí,2-3 stroužky česneku,8 lžic olivového oleje, šťáva z  velkého citronu, sůl, pepř, oregano, chlebové placky
na salát : hlávkový salát,2 papriky, salátová okurka, cibule, sůl a mletý pepř,100 g oliv (černých i zelených),100 g sýra feta nebo balkán, hrst čerstvého oregana,2 lžíce olivového oleje, šťáva z 0,5 citronu
na tzatziki : 250 g hustého bílého jogurtu,2-3 stroužky česneku,0,5 větší salátové okurky, lžička olivového oleje, sůl, lžíce koření tzatziki

Maso nakrájíme, osolíme, opepříme, vetřeme cibulku a sekaný česnek, zalijeme směsí oleje, citronové šťávy a oregana, promícháme a necháme odležet. Tzatziki připravíme z prolisovaného česneku, soli, oleje, koření, strouhané okurky a hustého jogurtu. Naložené maso grilujeme a podáváme s pitou, salátem a tzatziki. 


Plněná zelenina se sýrem feta

4 menší lilky, 2 větší červené papriky, 2 velká rajčata, 2 cibule, 3-4 stroužky česneku, svazek zelené petrželové natě, lžička sušené máty, mletý pepř, sůl, mletá skořice a nové koření,5 lžic olivového oleje, větší hrst černých oliv,200 g fety
Zeleninu rozkrojíme, zbavíme semeníku a z rajčat a lilků vydlabeme dužinu. V kastrolu rozehřejeme 3 lžíce oleje a zpěníme cibulku a česnek. Přidáme dužinu z rajčat a lilků a opékáme. Okořeníme, osolíme, přidáme olivy a prohřejeme. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku a sýr a směsí naplníme zeleninu. Rozložíme ji na plech potřený zbytkem oleje, podlijeme a pečeme v rozehřáté troubě při 240 stupních asi 30 minut. 

Pilaf s krevetami a zeleninou

300 g loupaných krevet, velkých, malých nebo tygřích (mrazených), šťáva z citronu, 5 lžic olivového oleje, zeleninový vývar + šťáva z krevet, celkem 600 ml, špetka šafránu, 300 g rýže, 2 šalotky, 3 stroužky česneku,paprika (slovenská), cuketa, nakrájená, 120 g zeleného hrášku, 50 ml koňaku, špetka cukru, mletý pepř, sůl
Loupané krevety bez krunýře a zbavené střívek dáme vařit do trochu vroucí vody, osolíme a zakápneme citronovou šťávou a 2 lžícemi olivového oleje. Vaříme krátce podle druhu a velikosti krevet. Hotové krevety vyjmeme a šťávu doplníme vývarem, přidáme špetku šafránu, uvedeme k varu a vsypeme rýži. Rýži uvaříme do měkka. Mezitím osmahneme na zbylém oleji šalotku a česnek, podlijeme koňakem, přidáme kousky papriky a cuket, hrášek, špetku cukru, mletý pepř, osolíme a dusíme. Pilaf promícháme se zeleninou a krevetami a podáváme. 

Baklava s pistáciovými oříšky

500 g hladké mouky,sůl,2 lžíce olivového oleje,250-350 ml vlažné vody,mouka na posypání válu, 200 g přepuštěného másla
na náplň : 200 g mletých ořechů,100 g sekaných mandlí,50 g pistáciových oříšků,8 lžic krupicového cukru,lžička mleté skořice
na sirup : 250 ml vody, 250 g cukru krupice,lžíce citronové šťávy,kousek celé skořice


Mouku, sůl, vlažnou vodu a olej zpracujeme na těsto. Smícháme ořechy, cukr a skořici. Rozpustíme máslo. Těsto rozdělíme na 4-6 dílů a vyválíme tenké placky.Z nich rukama vytahujeme na utěrce tenké placky. Plech vymažeme. Placky nakrájíme na pláty a každý potřeme máslem. Pláty střídáme po třech s ořechovou směsí, rozkrájíme za syrova na čtverce a povrch pokapeme zbylým máslem. Pečeme v předehřáté troubě a poléváme sirupem svařeným z vody, cukru, citronové šťávy a skořice. 


Grilovaný lilek s rajčaty a mozzarellou

2-3 lilky, podle velikosti,3 větší rajčata,250 g mozzarelly,100 ml olivového oleje,lžíce citronové šťávy, 2 prolisované stroužky česneku,sůl,čerstvě mletý pepř,svazek čerstvé bazalky,

Omyté lilky, rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky přibližně o síle jednoho centimetru. Lilky pak z obou stran osolíme a necháme je na sítu asi kou, tymiánem, rozmarýnem a podobně. Česnekový olej vyměňte za rozmarýnový nebo neochucený a zeleninu po upečení osolteMezitím si připravíme marinádu, a to tak, že smícháme olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a trochu pepře a soli.Lilky opláchneme od soli a důkladně osušíme v čisté utěrce nebo savým papírem.Potom na rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi opečeme důkladně z obou stran osušený lilek a po upečení ho potřeme připravenou česnekovou marinádou.Nakonec připravíme porce tak, že vždycky mezi dva opečené plátky lilku vložíme plátek opepřené a marinádou zakapané mozzarelly a plátek rajčete a pro výraznější chuť ještě posypeme lístky čerstvé bazalky. Grilovaný lilek s mozzarellou podáváme jako večeři nejlépe s čerstvým bílým pečivem.

20. dubna 2012

Masožroutské těstoviny

500 g těstovin (mušle, vrtule),500 g mletého masa (vepřové, hovězí),200 g vepřových jater,cibule,3 stroužky česneku,1-2 konzervy rajčat (sekaných),olej,sůl,mletý pepř,tymián,200 g tvrdého sýra na posypání,zelená petrželka

Nejdříve si oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky. Na pánvi si rozpálíme olej, kousky jater na něm orestujeme, vyjmeme z pánve a udržujeme v teple. Pokud je třeba, přidáme na pánev trochu oleje, orestujeme na něm cibuli a plátky česneku a potom přidáme mleté maso. Osolíme, opepříme a opékáme, až se maso rozdrobí na hrudky. Potom přidáme orestovaná játra, posypeme tymiánem a přidáme nasekaná rajčata. V létě můžeme samozřejmě použít čerstvá (nařízneme do křížku, spaříme, oloupeme a nasekáme). Vše promícháme a asi 10 minut společně dusíme. Podle potřeby ještě přisolíme. Hotovou masovou směs klademe na uvařené těstoviny a posypeme vydatně sýrem a zelenou petrželkou.
Poznámky: Tymián je samozřejmě lepší čerstvý, ale dá se použít i sušený. Jinou variantu získáme, když tymián nahradíme čerstvou bazalkou.

Pampeliškový med dle strejdu


400  velkých rozvinutých květů pampelišky,2 celé omyté citrony bez jadérek, 2 kg krystalového cukru
Omyté pampeliškové květy vložíme do většího (4 l) hrnce a přelijeme je 2 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut.Do druhého dne necháme vyvařené květy louhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony a cukr.Vaříme 60 - 90 minut za občasného promíchání, čistou (novou vařečkou. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme je a obrátíme.

Med z černého bezu.


45   kusů květů černého bezu, můžeme přidat i několik lipových květů,přelijeme dvěma litry vody, přidáme jeden rozkrájený citrón a vše vaříme asi jednu hodinu - za občasného míchání. Svařené necháme ustát. Druhý den přecedíme přes řídké plátno. Roztok svaříme s 2 kg cukru. Za stálého míchání zvolna vaříme 1 až 1,5 hodiny. Nakonec přidáme šťávu ze dvou citrónu a ještě trochu povaříme. Medem naplníme nahřáté skleničky, převážeme celofánem a uložíme na suché a tmavé místo.

Čaj s medem při nachlazení


40 g celých šípků (se zrníčky),20 g listů meduňky,20 g květu heřmánku,20 g lípového květu
Dvě čajové lžičky směsi přelijeme 1/4 l horké vody a necháme  15 - 20 min pod pokličkou ustát. Teprve potom přidáme podle chuti 1 - 2 lžičky medu na šálek. Čaj pijeme vlažný.

Vitamínová bomba


100 -150 g medu,2 vrchovaté polévkové lžíce heřmánku, citrón, grapefruit nebo pomeranč
Do litru horké, nikoli však vařící vody nasypeme 2 lžíce heřmánku a necháme 10 minut ustát. Potom scedíme, přidáme šťávu s citrónu, grapefruitu a osladíme medem. (Komu se zdá grapefruit příliš kyselý, může jej nahradit pomerančem, který navíc obsahuje i více vitamínu C.)

Citronová šťáva s medem


Do 1/4 l teplé vody  zamícháme šťávu z jednoho citrónu. Osladíme dvěma čajovými lžičkami medu. Směs pomalu pijeme po doušcích. 

Medová ředkev


Vydlabeme jednu ředkev a otvor naplníme medem. Na teplém místě nechte med v ředkvi několik hodin působit a potom vše snězte.

Sýrová roláda dle babičky


300 – 400 g strouhaného eidamu, šunka, pomazánkové máslo,3 tavené sýry,sterilovaná kapie, křen (nebo česnek dle chuti)

Nejprve si vytvoříme směs z pomazánkového másla, tavených sýrů, kapie a křenu. Pak připravíme plát sýra tak, že eidam nastrouháme na kus alobalu a rozložíme pravidelně do tvaru obdélníku, ten i s alobalem dáme na plech a na chvíli do trouby rozehřát, aby se vytvořil jednolitý plát. Ten necháme vychládnout, poklademe na něj šunku a natřeme připravenou směs sýrů. Zavineme, zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici.
Příchuť rolády nemusí být pouze křenová, ale i například česneková. Do sýrového krému můžete přidat suroviny dle vlastní fantazie (nudličky salámu, nakrájený hermelín nebo místo kapie mandarínky).

Kuličky z nivy


100 g nivy,80 g másla,1,5 balíčku Lučiny,hrst mletých vlašských ořechů,sterilovaná kapie

Máslo a lučinu utřeme, přidáme strouhanou nivu. Dáme ztuhnout do ledničky asi na hodinu. Pak tvarujeme kuličky a obalujeme ve strouhaných oříšcích, ozdobíme sterilovanou kapií a napíchneme na párátko. Kuličky se hodí na dozdobení různých obložených mís nebo samostatně k vínu na slavnostní příležitosti.

Pizza s kypřícím práškem


250 g hladké  mouky,1/8 l mléka,50 g másla,vejce, lžička soli,2 lžičky prášku do pečiva
Ze všech surovin zpracujeme těsto, necháme 15 min. odpočinout a můžeme zdobit.

Rychlá pizza z jogurtu


bílý jogurt,1,5 kelímku polohrubé mouky,0,5 prášku do pečiva,vejce,špetka soli
Všechny suroviny smícháme, dáme na kulatý plech vyložený pečícím papírem a zdobíme surovinami, na které máme zrovna chuť.

Rychlý salát na chlebíčky


400 g dietního salámu (nebo Junioru) nastrouhat,velká, nadrobno nakrájená cibule,3 kyselé okurky nastrouhat nebo nakrájet na drobné kostičky,4 lžíce tatarské omáčky
zálivka: : 2 lžíce oleje, octa, cukru, hořčice, kečupu,trošku vody,trošku pepře, sladké papriky
Všechny suroviny na zálivku lehce svaříme až se spojí a po vychládnutí smícháme se všemi ostatními přísadami.

Jarní pomazánka z ředkvi a porkém


1 pomazánkové máslo nebo tvaroh, 2 lžíce Ramy nebo jiného margarínu,3 tavené sýry,150 g strouhané ředkve (lehce vymačkejte vodu),100 g jemně nakrájeného pórku (světlá část), 0,5 čajové lžičky mleté papriky,sůl
 Všechny suroviny vymíchejte elektrickým šlehačem. Sojové rohlíky nakrájejte zešikma na širší plátky, natřete pomazánkou a ozdobte kousky rajčete a kouskem petrželky .

Brokolice zapečená se žampióny


200 g brokolice,150 g žampionů,2-3 vejce,50 g strouhaného eidamu, sůl, kmín

Brokolici rozebereme na růžičky a chvíli povaříme. Nakrájené žampiony orestujeme na oleji na pánvi. Přidáme najemno nakrájenou brokolici, osolíme a okmínujeme. Chvíli dusíme. Zalijeme rozšlehanými vejci, smíchanými se strouhaným sýrem, přikryjeme a necháme chvíli zapéct. Podáváme samostatně nebo s vařenými bramborami.

Bramborová pizza


4 středně velké brambory, menší cibule, rajče, menší paprika, kyselá okurka, vejce ,strouhaný sýr, provensálské koření, sůl

Brambory nastrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Dáme smažit hrubší vrstvu brambor na pánev - posolíme. Převrátíme na druhou stranu - opět posolíme, poklademe salámem, rajčaty, paprikou, nakrájenou kyselou okurkou, cibulí na kolečka a zalijeme rozmíchaným vejcem, přikryjeme poklicí a necháme smažit. Až začne vonět a brambory budou zespodu upečené, zasypeme strouhaným sýrem a dochutíme provensálským kořením. Ještě na chvíli přikryjeme a necháme 1 minutu zapéct sýr. Podáváme s kečupem a tatarskou omáčkou nebo jen tak. Do pokrmu lze přidat i další suroviny podle toho, co zrovna máte doma (třeba pár koleček salámu atd.). Je to něco mezi bramborákem a pizzou.

Plovdivské maso s hráškovou rýží


500 g vepřové kýty,2 velké cibule,mletá  paprika sladká, trošku grilovacího koření, sůl,větší rajský protlak,mouka na zahuštění

Cibuli nakrájíme nadrobno a lehce podusíme na troše oleje. Vepřové maso nakrájíme   na nudličky a přidáme k cibuli, osolíme a až zrůžoví přidáme papriku a grilovací koření (vznikne něco jako základ na guláš) podlijeme vodou a dusíme do změknutí masa (v tlakovém hrnci je to rychlovka - za 15 min. je hotovo). Až maso změkne, přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zahustíme trochou mouky, rozmíchané ve vodě a povaříme ještě asi 5 min.
Maso je výborné s hráškovou rýží - tu připravíme tak, že vařenou rýži smícháme se sterilovaným hráškem a posypeme strouhaným eidamem. Celé dozdobíme kolečky krájené cibule.

Kotlety pečené na hlávkovém zelí a mrkvi i s přílohou


6 plátků vepřové kotlety ,0,5 hlávky zelí (nakrájeného na větší kousky),400 g mrkve, (nakrájené na větší kolečka), 2 cibule, česnek, sůl, pepř, syrové, umyté brambory i se slupkou

Na dno vyššího plechu na pečení dáme nakrájenou mrkev, zelí, cibuli a česnek, promícháme a mírně posolíme. Na zeleninu naklademe naklepané, osolené a opepřené kotlety. Brambory dobře umyjeme a i se slupkou je nakrájíme na měsíčky, poklademe do volných míst mezi masem, posypeme kořením na americké brambory a osolíme dle chuti. Podlijeme 1 dcl vody a vše najednou pečeme asi 1 h. 30 min. v troubě na 180 st. C (délka pečení závisí na druhu zvoleného masa). Vepřové kotlety lze podle chuti obměnit za kuřecí řízky, plátky vepřové pleci nebo kuřecí čtvrtky.

Kuřecí plátek zapečený se sýrem a slaninou


4 kuřecí řízky,200 g nivy,300 g eidamu,300 g anglické slaniny,hořčice, sůl, pepř, alobal

Kuřecí řízky nařízneme tak, aby vznikl co největší plát masa, který lehce naklepeme, posolíme, opepříme a potřeme mírně hořčicí. Zprudka osmahneme na pánvi. Osmahnuté  maso přendáme na plát alobalu, na maso dáme plátek slaniny, poklademe plátky nivy, opět překryjeme plátky anglické slaniny a zasypeme vydatně strouhaným eidamem. Alobal mírně ohneme, aby nevytekla šťáva, ale neuzavřeme úplně. Dáme zapéct do trouby na 30-40 min.Podáváme v vařenými bramborami a zeleninovou oblohou. Příprava je poměrně rychlá a hodí se na slavnostní oběd pro více osob.

Kuřecí nudličky na celeru


2 velká kuřecí prsa,0,5 celeru,2 velké cibule,4 stroužky česneku,grilovací koření, sůl

Cibulku nakrájíme nadrobno a orestuje na troše oleje, přidáme nahrubo nastrouhaný celer, krátce podusíme a přidáme kuřecí maso nakrájené na jemné nudličky. Posypeme lehce grilovacím kořením a osolíme, pak přidáme lisovaný česnek. Lehce podléváme vodou a dusíme do změknutí. Zaprášíme asi 2 lžícemi polohrubé mouky. Podáváme s vařenými nebo opékanými bramborami.      

Řízky se sněhovou čepicí


Kuřecí prsní řízky (počet dle počtu strávníků) naklepme, osolíme, opepříme a zprudka osmažíme na pánvi. Naskládáme do vymaštěného pekáčku, zakryjeme kopečkem sněhu z bílků a zasypeme strouhaným sýrem. V troubě zapečeme.

Řízky v sýrové peřince


4-8 ks kuřecích řízků (podle počtu osob),300 g strouhaného eidamu, šlehačka, sůl, těstíčko z vajec, hladké mouky a mléka

Maso naklepme, osolíme, obalíme v těstíčku a osmažíme na pánvi, pak naskládáme vedle sebe do pekáčku, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou. Dáme zapéct do trouby.Toto jídlo se výborně se hodí, když čekáte více hostů.

Kuřecí všehochuť do zapékací misky


2 velké cibule, nakrájené na měsíčky,300 g slovenského točeného, nakrájeného na kostičky,3 kuřecí prsa, nakrájená na kostky, sklenička leča,2 tavené sýry s romadúrem rozmíchat v troše mléka,100 g strouhaného sýra nebo nivy,sůl, Vegeta

Všechny nakrájené suroviny smícháme v zapékací míse, zalijeme rozmíchanými sýry, posypeme strouhanou nivou nebo eidamem (niva je lepší) a pečeme v troubě asi 40-50 min. Podáváme s těstovinami nebo opékanými bramborami.

Provensálské kuře


Strouhanou mrkev, celer a petržel (podle chuti) dáme na dno pekáčku, přidáme olej a zalijeme hrnkem vody. Na směs zeleniny poklademe naporcované, osolené, opepřené a očesnekované kousky kuřete (výborná jsou i kuřecí stehýnka). Přidáme 2 rajské protlaky a 1 celý malý ostrý kečup. Posypeme provensálským kořením. Necháme přes noc uležet a na druhý den pečeme asi 1h a 15 min.

Pařížský kuřecí řízek


2 kuřecí prsíčka,vejce,2 lžíce hladké mouky,0,5dcl mléka,sůl, tuk na smažení

Řízky naklepeme a osolíme. V hrníčku si připravíme těstíčko z mouky, vejce a mléka, mírně posolíme. Řízečky v těstíčku namočíme a hned pozvolna smažíme dozlatova. Do těstíčka  můžete přidat lisovaný česnek či grilovací koření - řízečky budou pikantnější. Jsou křehoučké a jemné.

Cikánská kuřecí mňamka


2 kuřecí prsa nakrájená na plátky a rozklepaná,syrové brambory nakrájené na tenčí kolečka,2 zakysané smetany + prolisovaný česnek + grilovací koření (rozmícháme v misce)

Do zapékací misky nebo pekáčku vrstvíme kuřecí maso, které potřeme směsí zakysané smetany, česneku a grilovacího koření, opět maso a smetana. Až nahoru naklademe hustě  brambory nakrájené na kolečka, posolíme a zalijeme zbytkem smetany. Zapékáme v troubě 30-40 minut.

Kuřecí rychlovka


3 kuřecí prsíčka,150 g strouhaného eidamu ,větší cibulka, 150 g žampionů,smetana, sůl, grilovací koření

Kuřecí prsa nakrájíme na tenké plátky, rozklepeme, posolíme a posypeme grilovacím kořením. Sýr nastrouháme, cibulku nakrájíme najemno a žampiony na kostičky - vše promícháme v míse. Do zapékací mísy vrstvíme maso a připravenou směs. Končíme masem, které posypeme lehce strouhaným sýrem. Zalijeme smetanou a necháme v lednici přes noc proležet. Druhý den zapékáme asi 45 min. v troubě. Po mírném vychládnutí rozkrájíme na kostky a podáváme s vařenými bramborami. Můžeme polít šťávou, která se vypeče z masa a žampionů. Je to rychlé a výborné jídlo.

19. dubna 2012

Jogurtová omáčka k masu na jehle

jogurt, malý rajčatový protlak, švestková povidla, cibule, kečup, pepř, sůl, worčerstr

Nadrobno nasekanou cibulku zpěníme na oleji a hojně zaprášíme zázvorem. Přidáme rajčatový protlak rozmíchaný s trochou vody, 2 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce kečupu a za stálého míchání krátce povaříme.Po vychladnutí vmícháme jogurt, osolíme, ochutíme worčestrem, pepřem, popř. kečupem. Před použitím můžeme ohřát. Jako přílohu podáváme rýži.

Ořechovojogurtový krém


10 dkg vlašských ořechů – nasekaných, bílý jogurt, utřený česnek,5 lžic oleje, sůl, pepř
Smícháním všech těchto surovin vznikne „špičková“ omáčka např. k masovému fondue.

Pikantní omáčka


Smícháme kečup s hořčicí a přidáme jemně nakrájenou, nebo nastrouhanou cibulku. Můžeme dotvořit dle vlastní chuti.

Brambory pečené


Brambory řádně omyjeme, necháme ve slupce, nakrájíme na kostičky a dáme do pekáče, který jsme předtím vyložili alobalem. Osolíme, okořeníme bazalkou a dáme trochu oleje, aby se nepřipalovaly. Přiklopíme alobalem, který jsme pro ten účel nechali větší, aby se dala udělat stříška. Upečeme. Po změknutí dopečeme odkryté, aby brambory pěkně zrůžověly.

Knedlíky hradní


Housku nakrájíme na kostky a k ní nastrouháme jeden středně velký brambor. Osolíme. Dobře propracujeme, uděláme váleček a vaříme v osolené vodě. Krájíme na plátky. Výborné k pečeni a zelí.

Pavézky


Plátky bílé veky namočíme v mléce, potom v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Osmažením na rozpáleném oleji vznikne velmi chutná příloha.

Tygří dráp


1/4 metru točeného salámu, 0,5 malé hlávky zelí,2 cibule,2 červené kapie (nemusí být),0,5 kostky masoxu,sádlo
Salám nakrájíme na kolečka, zelí nahrubo a cibuli najemno. Orestujeme na sádle, trochu podlejeme vodou, přidáme masox a chvíli dusíme.
Nakonec zalejeme zálivkou : 3 lžíce sojové omáčky, sůl, cukr (asi 3 špetky), 3 polévkové lžíce dezertního sladkého vína, worchester, glutasol, solamyl.

Zelňáky

1 kg  kysaného zelí,1/2 kg polohrubé výběrové mouky,1 - 2 vejce, sůl,25 dkg tuku (Hera)
Na vále zpracujeme těsto, které vyválíme na placku. Rádýlkem vykrajujeme buď čtverečky (5 x 5 cm) nebo obdélníčky. Dáme na vymazaný plech a pečeme. Když začnou zelňáky růžovět, otočíme je a dopečeme z druhé strany. Výborné a rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu, můžeme podávat k vínu.

Zelňáky ala Naďa Konvalinková

sáček kysaného zelí  nebo zelí sterilované,  polohrubá mouka, vejce, kmín, sůl, uzenina,olej, pepř, česnek, majoránka
Zelí trochu pokrájíme, dáme do mísy i se šťávou, přidáme mouku, aby vznikla hustota těsta jako na bramborák, přidáme vejce, kmín, sůl a uzeninu na kostičky.

Myslivecké špagety s ovocnou omáčkou


špagety, anglická slanina, pórek, houby, mléko, vejce
na omáčku : brusinkový kompot, džem z černého bezu, hřebíček, červené víno

Špagety vaříme v dostatečném množství osolené vody. Po uvaření propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Anglickou slaninu, kapii, houby a pórek nakrájíme na kostičky a orestujeme. (Místo slaniny možno použít špek, klobásu, nebo na bezmasé zeleninu, houby). Smícháme se špagetami, okořeníme tymiánem a mysliveckým kořením (speciální koření na steak), případně dochutíme. Pekáček vymastíme, vysypeme strouhankou a naplníme připravenou směsí.Zapečeme a na 2x zalejeme vejcem osoleným a rozšlehaným v mléce.
Omáčka: Prohřejeme brusinkový kompot, přidáme ostatní ingredience a ještě trochu přihřejeme.

Buřty v pivu


Špekáčky podélně nakrojíme a do řezu vložíme plátek slaniny a kolečko cibule.Takto naplněné špekáčky rozložíme vedle sebe na pekáči, podlejeme černým pivem a zapečeme.
Obměna: je možno vylepšit zapečením nastrouhaného tvrdého sýra.

Uzená makrela smažená


Makrelu na hřbetu nakrojíme, odkrojíme ocas a hlavu, stáhneme kůži a vyndámepáteř a kosti.Dle potřeby přisolíme. Obalíme v mouce, vejci a strouhance a osmažíme.
Příloha : chléb nebo chléb s pomazánkou z rajského protlaku a česneku.

Pečení pstruzi


Pstruhy osolíme, lehce obalíme v mouce a pečeme na másle po každé straně asi 15 minut. Vybereme je na nahřátou mísu, do šťávy přidáme kousek čerstvého másla, sekanou petrželku, zakápneme citronem. Na každého pstruha můžeme pro ozdobu položit čtvrt plátku citronu za sebou jako malé vějířky. Na jejich špičky kápneme trochu rajského protlaku, doplníme snítkou petržele. Příloha:  chléb nebo banketky , křen i křenová majonéza.

Kapr s jablky


Misku z ohnivzdorného skla vyložíme plátky anglické slaniny, nebo česnekové slaniny, poklademe kousky kapra, kterého jsme osolili, pokmínovali a trošku posypali červenou paprikou. Další vrstvu tvoří : jablka, nakrájená na kolečka, kapie červená, žlutá a zelená nakrájené na proužky,přidá se pár zrnek nového koření, kousek bobkového listu. Navrch dáme kousek másla a upečeme pod  pokličkou. 

Kapr - podkova


4 dkg slaniny, 3 dkg žampionů, 0,5 cibule
Kapra staženého z kůže nakrájíme na podkovy (každá o váze asi 10 dkg). Podkovy nasolíme, uvnitř vytřeme hořčicí a vyložíme plátky slaniny. Do plátku slaniny zabalíme směs ze žampionů a cibule, vložíme do podkovy a podkovu sevřeme. Potom podkovy smažíme na másle a podléváme bílým vínem.

Kapr na žampionech


4 porce kapra,15 dkg žampionů, olej, lžička hladké mouky, citronová šťáva, kmín, sůl
Kapra zakapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Žampiony nakrájíme na plátky, osmahneme na lžíci oleje a osolíme. Porce kapra osušíme, osolíme, poprášíme moukou a zvolna opékáme po obou stranách na oleji. Těsně před změknutím přidáme žampiony a kmín, dohotovíme.  Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.


Paštika z králíka


Králičí předek, hlavu a játra uvaříme v osolené vodě se zeleninou. Maso obereme, játra nakrájíme na kostičky. Přidáme 15 dkg tučného syrového bůčku a 1 menší cibuli.  Umeleme. Ke směsi přidáme : syrové vejce,6 dkg strouhanky,1 dcl vývaru z králíka,1 dcl smetany, játra na kostky,10 dkg slaniny na kostky, sůl, pepř. Dobře vyšleháme, plníme do formy vymaštěné sádlem nebo do sklenic (asi 1/3 nabude).Vaříme ve vodní lázni asi 80 minut.

Králík po čínsku


Králičí stehna a hřbet vykostíme, nakrájíme na proužky, osolíme, pokapeme vorčestrem, přidáme lžičku hořčice, Vegetu speciál, trošku oleje a opepříme. Promícháme a necháme proležet. Prudce opékáme na oleji, asi po 2 minutách přidáme na proužky nakrájená králičíjátra a pórek také na proužky. Za stálého míchání opékáme ještě 2-3 minuty. Podáváme s hranolky a zeleninovým salátem.

Plněná kachna


Kachnu vykostíme - nejdřív oddělíme od páteře, potom kosti stehenní a přední kousek kosti necháme, aby kachna držela formu). Celou vykostěnou kachnu počesnekujeme.
Nádivka: nakrájená houska ,drůbeží játra, petrželka, česnek, mléko, 2 žloutky, máslo
Kachnu naplníme, sešijeme tak, aby držela tvar a upečeme. Upečenou rozkrojíme podél na 2 poloviny, a pak napříč.

Krůtí řízek v mandlovém těstíčku


Krůtí maso rozporcujeme na plátky, ty posolíme, opepříme a poprášíme moukou. Pomoučněné plátky obalíme v rozšlehaném vejci, obalíme v mandlích nakrájených na nudličky, osmažíme na tuku.

Kuřohus


Větší kuře osolíme a důkladně posypeme kmínem. V pekáčku podlijeme asi 1 dcl vody a pečeme zakryté v předehřáté troubě. Asi po půl hodině pečení odkryjeme a při dalším pečení přeléváme černým pivem (asi 4 dcl), aby vznikla krásná dozlatova vypečená kůrčička. Nakonec vylepšíme výpek trochou rostlinného tuku.

Tusculum - kuřecí steak


Kuře vykostíme a rozdělíme na 4 plátky. Plátky masa osolíme, opepříme a na každou porci dáme:  plátek šunky nebo šunkového salámu, plátek tvrdého sýra , pórek nakrájený na kolečka, pokapeme sojovou omáčkou. Přehneme na polovinu, spíchneme k sobě a obalíme v trojobalu. Usmažíme a dáme do remosky, nebo do trouby změknout. Příloha: brambory, hranolky, bramborová kaše, atd. + zeleninový salát.

Smažené kuřecí medailonky s mandlemi a medem


Kuřecí maso upravené na menší plátky osolíme, okořeníme kořením Tabasco a necháme chvíli odležet.Zatím spaříme mandle,oloupeme a buď je nahrubo semeleme nebo nastrouháme na obalování. Odležené medailonky balíme nejdřív v medu, pak v  mandlích, Solamylu, vejcích a strouhance. Zvolna usmažíme na Plantě.

Sekané řízečky z kuřete


Vykostíme kuře a maso nasekáme nebo nahrubo umeleme. (Postup vykosťování - nejdřív začínáme u prsní kosti, pak stehna,). Maso osolíme a přidáme k němu: žemle nakrájené na kostičky namočené trochou vývaru, celá vejce, eidam nastrouhaný nahrubo, bazalku, rozmarýn, zelenou cibulku, kopřivy nebo špenát, bílé víno. Promícháme, hmotu dochutíme a děláme z ní placičky, které klademe na vymazaný plech a pečeme v troubě.  (Z jednoho kuřete asi  9 placiček). Podáváme s paprikovou omáčkou a blanžírovanou zeleninou (na másle). Prvně naservírujeme omáčku a do ní posadíme 2 řízečky.
Papriková omáčka : zpěníme cibulku, přidáme papriku na nudličky a zalejeme vývarem (možno přidat i trochu bílého vína).Omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme a zjemníme zakysanou smetanou. Možné obměny podle druhu zeleniny - celerová, mrkvová,..

Řízky z kuřete


Maso z kuřete upravené na řízky naklepeme, zalejeme mlékem, přidáme 2 lžíce Vegety, 2 stroužky česneku. Necháme v ledničce odležet. Pak jen uděláme na oleji.

Kuřecí prsíčka v sýrové omáčce se zeleninovou rýží


Kuřecí prsíčka bez kůže nakrájíme na proužky a prosypeme Vegetou. Necháme chvíli odležet.Na pánvi rozpálíme olej, na to rozprostřeme maso (neosolené, jen s Vegetou) a uděláme po jedné straně bez míchání. Pak teprve zamícháme a doděláme. Až je maso měkké, slejeme tuk, dáme zpět na plotnu a zalejeme šlehačkou (asi 2 mm po dně pánve), trochu necháme odpařit a přidáme nastrouhaný sýr (asi 1 hrst na jednu porci). Necháme rozpustit tak, aby vznikla omáčka hustoty kondenzovaného mléka.
Příloha: zeleninová rýže - uvaříme rýži běžným způsobem. Zeleninu sterilovanou i čerstvou (paprika, pórek, ...) krátce orestujeme na tuku, dochutíme Vegetou a promícháme s uvařenou rýží.

18. dubna 2012

Kuře pro labužníka


Kuře vykostíme (aspoň částečně) a nasolíme, obalíme v mouce, a pak v těstíčku.
Těstíčko : 3 vejce,3 lžíce vody,3 lžíce hrubé mouky, sůl, pepř, 6 dkg strouhaného sýra
Takto obalené řízky osmažíme na tuku, narovnáme do zapékací misky, zalejeme šlehačkou s troškou soli a pepře a zapečeme. Hotové porce pokapeme citronovou šťávou. Příloha: brambory, hranolky, bramborová kaše, bramborové krokety

Kuře s jablky

kuře, 6 dkg másla, cibule, 4 jablka, sůl, pepř, 2 hřebíčky, kousek skořice, lžíce hladké mouky,štava z 0,5 pomeranča
Kuře rozdělené na 4 porce vložíme na zpěněnou cibuli, přidáme jablka a koření, podlijeme a dusíme. Šťávu zahustíme moukou a ochutíme pomerančovou šťávou. Příloha: bramborová kaše

Kuře plněné ruličkami


Kuře nasolíme, uvnitř vymažeme česnekem utřeným se solí a plníme ruličkami:

rulička = plátek šunky nebo šunkového salámu a plátek Eidam

Na středně velké kuře asi 16 ruliček.

        

Kuřecí jehla s Nivou


Připravíme si plátky z kuřecích prsíček - naklepeme natenko, osolíme. Nivu nakrájenou na kostičky zabalíme do plátků šunky a tento balíček zavineme do plátku masa. Napíchneme na špíz nebo špejli, obalíme v hladké mouce, zakapeme sojovou omáčkou a usmažíme.

Kuře na žampionech opekané


Kuře vykostíme, nakrájíme na kousky, posolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme asi 1/2 hodiny proležet. Za stálého míchání opékáme na oleji. Po dvou minutách přidáme drobně nakrájené žampiony, cibuli a slaninu. Podáváme s bílým pečivem nebo hranolky.

Kuře po pekinsku


brokolice, olej, sojová omáčka, mrkev, pórek, bambusové výhonky, černé houby (namočené), paprika červená, zelená a žlutá, česnek nakrájený na podélné plátky, zázvor (pokud možno čerstvý, nakrájený na nudličky)
Kuřecí prsíčka nakrájíme na tenké proužky, naložíme do marinády a dáme do chladna uležet,upečeme.
Marináda: bílé víno, sojová omáčka.

Bůčková roláda Marta


1 kg bůčku umeleme (měl by mít pokojovou teplotu) přidáme : 8 vajec,hrst česneku, 3 lžíce Vegety special
Promícháme, dáme do tlačenkového střeva a vaříme. Pak odlejeme přebytečný tuk. Podáváme teplou i studenou.

Špíz obalovaný ve slanině


60 dkg vepřového masa,10 dkg anglické slaniny,10 dkg drůbežích jater, pepř, sůl, tymián, rozmarýn, olej na smažení

Maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem a naklepeme. Drůbeží játra upravíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Kousky masa i kousky jater zabalujeme, každý zvlášť do plátku anglické slaniny, střídavě napichujeme na špejli a osmažíme na oleji.Podáváme se speciální omáčkou z kečupu, jogurtu a zakysané smetany, do které přidáme pažitku, petrželku, estragon, bazalku - v množství dle chuti bílý pepř a sůl.

Špíz smažený


60 dkg vepřového masa,10 dkg tvrdého sýra, kapie, cibule, šalvěj - nejlépe čerstvá,na obalení mouka, vejce, strouhanka, olej na smažení
Maso nakrájíme na kousky, ty osolíme a naklepeme. Pak napichujeme na špejli střídavě se sýrem, kapií, cibulkou a šalvějí. Obalíme v trojobalu a usmažíme na rozpáleném oleji. Necháme okapat na ubrousku přebytečný tuk.
Podáváme se speciální omáčkou, připravenou z :    jogurtu, kečupu ,zakysané smetany, soli, bílého pepře, pažitky

Slavnostní vepřová roláda


Vepřové maso z kýty rozklepeme na plát asi 30 x 30 cm (klepeme na mikroténu).Připravíme si  náplň směs z mletého masa, ke kterému přidáme: sůl, pepř, vejce, cibulku nasekanou nadrobno a česnek utřený se solí.Všechny suroviny promícháme a na plát vepřového masa navrstvíme asi do výše 1 cm, ale ne až do kraje, aby se směs nevytlačovala při svinování.Tenké párky poklademe do středu plátu do řady za sebe a srolujeme. Potom celou roládu ovážeme provázkem a na rozpáleném tuku orestujeme. Ještě chvíli podusíme ve vlastní šťávě. Asi po půl hodině dáme do trouby a pečeme asi 15 minut do změknutí. Před ukončením pečení přidáme bujón Maggi pro vylepšení chuti šťávy.


Řízky trochu jinak


Vepřové řízkové maso osolíme, obalíme ve strouhance, tu trochu paličkou zaklepeme, znovu obalíme ve strouhance a pak ve vejci po obou stranách. Osmažíme na pánvi v rozpáleném oleji. Usmažené řízky rozložíme vedle sebe na plech, na každý řízek dáme kolečka cibule a plátky slaniny. Odkryté zapečeme v troubě. Příloha: bramborová kaše, vařené brambory, zeleninový salát (výborný je čočkový)

Rošťáci

Nakrájíme silnější plátky z vepřové plece nebo kotlety a naklepeme.
na l kg masa: lžička soli, lžička pepře, lžička Maggi, lžička Worčestru,2 polévkové lžíce plnotučné hořčice,2 polévkové lžíce Solamylu,2 velká vejce, 3 stroužky česneku
Maso obalíme ve směsi a necháme do druhého dne proležet. Připravujeme jako minutku.

Pekelná směs s bramboráčky a oblohou


vepřová kýta (150 g na osobu),olej, worčestr, sojová omáčka, sladký kečup,kapie, feferony (steril.), zeleninová směs, sůl, pepř,tvrdý sýr
na oblohu: salát, rajčata, kapie
Maso naklepeme, nakrájíme na nudličky a smícháme se solí, pepřem, olejem, sojovou omáčkou, vorčerstrem a necháme chvíli odležet. Pak osmahneme na rozpáleném oleji a přidáme pórek nakrájený na kolečka, kapii na proužky, buráčky a dusíme do měkka (asi 15 minut).