500 g předního hovězího masa, menší cibule, 2 lžíce
másla, 4 kuličky pepře, 2 kuličky nového kořen,í 1 ks bobkového listu 200 g
rajského protlaku, 200 ml kečupu, sůl, cukr podle chuti, perníkové koření
Maso omyjeme, zalijeme vodou, přidáme kuličky pepře, nového koření a bobkový
list, osolíme a vaříme, dokud není maso měkké. Podle potřeby doléváme vodou,
abychom měli asi 1 litr vývaru. V kastrolu si rozpustíme máslo a usmažíme na
něm dorůžova cibuli nakrájenou na jemné kostičky. Zalijeme vývarem z masa a
vaříme, dokud není cibule měkká. Přidáme rajský protlak, kečup a perníkové
koření. Nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou ve studené vodě a za stálého
míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, dochutíme cukrem a solí. Maso
naporcujeme na plátky a na talíři zalijeme rajskou omáčkou. Podáváme s
houskovým knedlíkem nebo těstovinami.
Prakticka česka kuchařka, pro zkušené i mene zkušené kuchařky, kde naleznete recepty česke kuchyne na jidlo, pití, ale take na cukroví, dorty, dezerty. Na blogu dále naleznete rady a par tipu lidových léku, nektere recepty jsou z obrazkami.Při receptech z použitím zakysanej smetany se my osvětčila smetana Yoplait.
21. dubna 2012
Pečená kachna s knedlíkem a se zelím
kachna o váze asi 1,8 kg, 3 – 4 lžíce kmínu, sůl na
dochucení
Očištěnou kachnu opláchneme, odstraníme biskupa, mírně osolíme na povrchu i uvnitř, okmínujeme a vložíme do pekáče. Podlijeme trochou vody a pečeme po obou stranách dozlatova, tučnější části během pečení mírně propichujeme vidličkou, aby se sádlo dobře vypeklo. Kachnu během pečení přeléváme výpekem, aby se méně tučné části nevysušily. Sádlo z výpeku slijeme, výpek zalijeme trochou horké vody, krátce provaříme a procedíme, poté do něj přidáme odlité sádlo a dobře promícháme.
Jako příloha se k pečené kachně hodí houskové nebo bramborové knedlíky a bílé nebo červené zelí. Vhodnou variantou mohou být vařené brambory a různé druhy zeleninových salátů.
Očištěnou kachnu opláchneme, odstraníme biskupa, mírně osolíme na povrchu i uvnitř, okmínujeme a vložíme do pekáče. Podlijeme trochou vody a pečeme po obou stranách dozlatova, tučnější části během pečení mírně propichujeme vidličkou, aby se sádlo dobře vypeklo. Kachnu během pečení přeléváme výpekem, aby se méně tučné části nevysušily. Sádlo z výpeku slijeme, výpek zalijeme trochou horké vody, krátce provaříme a procedíme, poté do něj přidáme odlité sádlo a dobře promícháme.
Jako příloha se k pečené kachně hodí houskové nebo bramborové knedlíky a bílé nebo červené zelí. Vhodnou variantou mohou být vařené brambory a různé druhy zeleninových salátů.
Ovocné kynuté knedlíky
1/2 kg hrubé mouky, 1/2 kg hladké mouky, droždí , špetka
soli 450 ml vlažné vody, 2 lžičky cukru ,vejce , povidla nebo čerstvé ovoce (švestky, meruňky, jahody,
borůvky, může být i kompot)
Do vlažné vody dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vykynout kvásek. Prosijeme mouku, přidáme vejce, špetku soli a kvásek. Vypracujeme těsto, které ještě necháme aspoň půl hodiny kynout na teplém místě. Po vykynutí ho rozdělíme na stejné kousky, do kterých zabalíme ovoce (pečlivě, aby tam nebyly otvory). Knedlíky ještě necháme kynout a dáme vařit dostatečné množství vody do většího hrnce. Knedlíky dáváme do vroucí vody a vaříme asi 10–12 minut. Po vyjmutí z vody je propíchneme vidličkou.
Tip na servírování: měkký tvaroh utřeme s vanilkovým cukrem, cukrem krupice podle chuti, přidáme žloutek a nalijeme na knedlíky. Pak je ještě polijeme rozpuštěným máslem.
Do vlažné vody dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vykynout kvásek. Prosijeme mouku, přidáme vejce, špetku soli a kvásek. Vypracujeme těsto, které ještě necháme aspoň půl hodiny kynout na teplém místě. Po vykynutí ho rozdělíme na stejné kousky, do kterých zabalíme ovoce (pečlivě, aby tam nebyly otvory). Knedlíky ještě necháme kynout a dáme vařit dostatečné množství vody do většího hrnce. Knedlíky dáváme do vroucí vody a vaříme asi 10–12 minut. Po vyjmutí z vody je propíchneme vidličkou.
Tip na servírování: měkký tvaroh utřeme s vanilkovým cukrem, cukrem krupice podle chuti, přidáme žloutek a nalijeme na knedlíky. Pak je ještě polijeme rozpuštěným máslem.
Kapr smažený s bramborovým salátem
4 porce kapra po 150 g, hladká mouka, 2 vejce, 2 lžíce
mléka tuk na smažení, citron,
strouhanka, sůl
na bramborový salát : 1 kg brambor (nejlépe typu A) ,1/4 kg mrkve, 1/4 kg celeru ,ocet ,sklenici sterilovaného nebo 200 g mraženého hrášku 150 g kyselých okurek, 4 – 6 lžic majonézy, pepř, sůl
Porce
kapra osolíme, obalíme postupně v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a se
solí a pak ve strouhance. Smažíme na tuku z obou stran dozlatova. Ke každé
porci kapra přidáme citron. Podáváme s bramborami nebo bramborovým salátem. strouhanka, sůl
na bramborový salát : 1 kg brambor (nejlépe typu A) ,1/4 kg mrkve, 1/4 kg celeru ,ocet ,sklenici sterilovaného nebo 200 g mraženého hrášku 150 g kyselých okurek, 4 – 6 lžic majonézy, pepř, sůl
Bramborový salát : Brambory ve slupce osolíme a vaříme asi 15–20 minut podle velikosti, až jsou po vpichu nožem měkké. Necháme mírně vychladnout. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky asi 1×1 cm. Mrkev a celer oloupeme a ve vodě se solí a octem vaříme 10–15 minut, aby zelenina byla měkká, ale ne rozvařená. Vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno. Nakrájíme na kostičky i okurky, lák použijeme při dokončování salátu. Hrášek necháme rozmrznout, sterilovaný slijeme a necháme okapat. Všechny nakrájené suroviny lehce v míse promícháme, postupujeme velmi opatrně a lehce, postupně přidáme majonézu a trochu láku z okurek. Dosolíme a ochutíme pepřem.
Candát na kmíně
800 g candáta, 20 g másla, 50 g sádla hladká mouka ,
sůl ,kmín
Porce ryby osolíme, okmínujeme a poprášíme moukou. Rybu pečeme v rozehřátém sádle zvolna po obou stranách doměkka. Tuk od pečení zastříkneme vodou, převaříme a zjemníme máslem. Touto šťávou přelijeme rybu na talíři.
Porce ryby osolíme, okmínujeme a poprášíme moukou. Rybu pečeme v rozehřátém sádle zvolna po obou stranách doměkka. Tuk od pečení zastříkneme vodou, převaříme a zjemníme máslem. Touto šťávou přelijeme rybu na talíři.
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
200 g uzené krkovice, 900 g brambor vařených ve
slupce, 180 g hrubé mouky, 80 g krupice, sádlo 2 cibule, vejce, sůl ,trocha
hladké mouky na vyválení knedlíků
Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, krupici, vejce, sůl, vypracujeme těsto. Vyválíme asi 0,5 cm silné pláty a rozkrájíme na čtverce asi 5x5 cm. Najemno nasekané kousky uzeného masa zabalíme do těsta a vaříme v osolené vodě asi 10–12 minut. Vařené knedlíky vyjmeme a podáváme přelité cibulkou osmaženou na sádle.
Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, krupici, vejce, sůl, vypracujeme těsto. Vyválíme asi 0,5 cm silné pláty a rozkrájíme na čtverce asi 5x5 cm. Najemno nasekané kousky uzeného masa zabalíme do těsta a vaříme v osolené vodě asi 10–12 minut. Vařené knedlíky vyjmeme a podáváme přelité cibulkou osmaženou na sádle.
Broskvové řezy
balíček listového těsta (500 g),
250 g měkkého tvarohu, 250 ml smetany ke šlehání, 200 g zakysané smetany, vanilkový
cukr, 4 lžíce močkového cukru (podle chuti), 1 broskvový kompot (420 g), 1,5 sáčku
želatinového ztužovače
Těsto rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na velikost plechu, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme (225°C, 10 minut). Necháme vychladnout. Broskve zcedíme a pokrájíme na kostičky. Do mísy rozdrobíme tvaroh, posypeme cukrem, zalijeme smetanou ke šlehání a všechno dohromady vyšleháme dohladka. Pak krátce vešleháme zakysanou smetanu. Do velké mísy vysypeme ztužovač a zalijeme 150 ml kompotové šťávy (jeli jí málo, doplníme vodou). Ruční metličkou rychle šleháme asi půl minuty. Pak vmícháme asi dvě lžíce tvarohové hmoty, a pak po částech vmícháme zbytek. Nakonec vmícháme pokrájené broskve, případně dosladíme. Tuto hmotu natřeme na jeden upečený plát těsta a přikryjeme druhým plátem, který zlehka přimáčkneme. Dáme do ledničky ztuhnout. Před podáváním nakrájíme na čtverce či obdélníky a lehce pocukrujeme.
Závin s lučinou
balíček listového těsta (400 - 500
g), 300 g šunky nebo šunkového salámu, 2 velké lučiny (po 130 g), kousek pórku,
vejce na potření, semínka na posypání
Těsto rozdělíme na poloviny a na pomoučeném vále rozválíme každou část na obdélník. Poklademe ho kolečky salámu, doprostřed rozdrobíme lučinu a posypeme na kousky pokrájeným pórkem. Okraje přehneme přes sebe, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky podle chuti a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova ( 200°C, 20 minut).
Meruňkové čtverce s tvarohem
500
g listového těsta, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, vanilkový cukr, 2 lžíce
moučkového cukru, 6 meruněk
Tvaroh
rozmícháme s jedním vejcem a cukrem (při dávkování cukru se řídíme vlastní
chutí). Těsto rozválíme na pomoučeném vále a rozkrájíme na obdélníky 8 krát 16
cm. Na jednu polovinu obdélníku dáme lžíci tvarohu, přiklopíme druhou
polovinou, okraje dobře zmáčkneme k sobě a přeneseme na plech vyložený papírem na
pečení. Na každý čtverec položíme půlku meruňky řeznou stranou dolů a ze zbytku
těsta uděláme kolem meruňky ohrádku. Každý kousek potřeme rozšlehaným
vejcem.Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 12 minut dozlatova.
Meruňkové čtverečky
balíček
lístkového těsta (500 g), 1 meruňkový kompot, 200 g vanilmixu + 600 ml vody
(nebo hustý vanilkový pudink)
Vanilmix
s vodou rozšleháme a necháme chvíli stát. Těsto po půlkách rozválíme a
nakrájíme na čtverce. Narovnáme je na plech, na každý dáme lžíci vanilmixu
(nebo pudinku), vmáčkneme do něho půlku kompotované meruňky a vložíme do trouby
vyhřáté na 220°C .
Pečeme do zrůžovění okrajů asi 15 minut.
Mřížkové koláče s pudinkem
balíček lístkového těsta (5OO g), hustý pudink
(nebo vanilmix), marmeláda
Větší polovinu těsta rozválíme a rozkrájíme na čtverce. Na každý čtverec natřeme silnou vrstvu uvařeného pudinku (nebo vanilmixu), ne až úplně ke kraji. Na pudink sem tam dáme trochu marmelády (není nutné). Druhou část těsta rozválíme, nakrájíme na pruhy trochu užší než jsou nakrájené čtverce a přejedeme mřížkovým válečkem. Odkrajujeme obdélníky, každý trochu roztáhneme do stran aby vznikla mřížka, překryjeme jím pudink s marmeládou a okraje dobře přitiskneme. Pečeme asi 15 minut při 220°C. Před podáváním lehce pocukrujeme.
Řezy z listového těsta
500
g lístkového těsta, 1 l mléka, 3 vanilkové pudinkové prášky, 6 lžic krystalu
Těsto rozdělíme na poloviny, každou půlku vyválíme na velikost plechu(toho hlubšího).Z mléka,pudinkových prášků a cukru uvaříme hustý pudink.Na plech dáme jednu placku,na ni rozetřeme pudink . (ne horký!) Na to uložíme druhou půlku těsta a upečeme v hodně horké troubě. Můžeme vylepšit tak,že na pudink naskládáme piškoty a drobné ovoce,příp. plátky jablek, nebo můžeme ovoce rovnou vmíchat do pudinku.
Šátečky s pudinkem a čokoládou
balíček
listového těsta (500 g), uvařený hustý vanilkový pudink, čokoláda, cukr na
posypání
Těsto rozpůlíme. Každou půlku vyválíme na obdélník a rozkrájíme na malé obdélníky. Na každý položíme lžíci pudinku a zapíchneme do něho několik kousků čokolády. Přehneme napůl, okraje dobře přitiskneme a naskládáme na plech. Pečeme při 230°C asi 10 minut. Hotové pocukrujeme. (moučkový cukr můžeme smíchat se skořicí).
Tvarohovo-višňový závin
300 g listového těsta, 250 g
měkkého tvarohu, 1 višňový kompot, 2 vanilkové cukry, lžička skořice, 1- 2
lžíce moučkového cukru, vejce, žloutek, sáček vanilkového pudinkového prášku
Tvaroh rozmícháme s jedním vejcem,
jedním vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a pudinkovým práškem dohladka. Višně
scedíme a vypeckujeme. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník
(přibližně velikosti plechu). Doprostřed těsta navrstvíme tvaroh, na něj
naskládáme višně, posypeme je vanilkovým cukrem a skořicí. Na jedné straně
těsto rádýlkem nakrájíme na 1,5
cm proužky kolmo k tvarohovému pásu a jejich konce
potřeme rozšlehaným žloutkem. Nerozkrájenou část překlopíme přes višně a přes
ni naskládáme nakrájené proužky. Závin přeneseme na plech vyložený papírem na
pečení a potřeme ho zbytkem žloutku rozmíchaného se lžící vody. Vložíme do
trouby vyhřáté na 225°C
a pečeme asi 15 minut. Po vychladnutí pocukrujeme.
Pita s grilovaným jehněčím masem
400-500 g jehněčí kýty,
cibule
s natí,2-3 stroužky česneku,8 lžic olivového oleje, šťáva z velkého citronu, sůl, pepř, oregano, chlebové
placky
na salát : hlávkový salát,2 papriky, salátová okurka, cibule, sůl a mletý pepř,100 g oliv (černých i zelených),100 g sýra feta nebo balkán, hrst čerstvého oregana,2 lžíce olivového oleje, šťáva z 0,5 citronu
na tzatziki : 250 g hustého bílého jogurtu,2-3 stroužky česneku,0,5 větší salátové okurky, lžička olivového oleje, sůl, lžíce koření tzatziki
Maso nakrájíme, osolíme, opepříme, vetřeme cibulku a sekaný česnek, zalijeme směsí oleje, citronové šťávy a oregana, promícháme a necháme odležet. Tzatziki připravíme z prolisovaného česneku, soli, oleje, koření, strouhané okurky a hustého jogurtu. Naložené maso grilujeme a podáváme s pitou, salátem a tzatziki.
na salát : hlávkový salát,2 papriky, salátová okurka, cibule, sůl a mletý pepř,100 g oliv (černých i zelených),100 g sýra feta nebo balkán, hrst čerstvého oregana,2 lžíce olivového oleje, šťáva z 0,5 citronu
na tzatziki : 250 g hustého bílého jogurtu,2-3 stroužky česneku,0,5 větší salátové okurky, lžička olivového oleje, sůl, lžíce koření tzatziki
Maso nakrájíme, osolíme, opepříme, vetřeme cibulku a sekaný česnek, zalijeme směsí oleje, citronové šťávy a oregana, promícháme a necháme odležet. Tzatziki připravíme z prolisovaného česneku, soli, oleje, koření, strouhané okurky a hustého jogurtu. Naložené maso grilujeme a podáváme s pitou, salátem a tzatziki.
Plněná zelenina se sýrem feta
4 menší lilky, 2 větší
červené papriky, 2 velká rajčata, 2 cibule, 3-4 stroužky česneku, svazek zelené
petrželové natě, lžička sušené máty, mletý pepř, sůl, mletá skořice a nové
koření,5 lžic olivového oleje, větší hrst černých oliv,200 g fety
Zeleninu rozkrojíme, zbavíme semeníku a z rajčat a lilků vydlabeme dužinu. V kastrolu rozehřejeme 3 lžíce oleje a zpěníme cibulku a česnek. Přidáme dužinu z rajčat a lilků a opékáme. Okořeníme, osolíme, přidáme olivy a prohřejeme. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku a sýr a směsí naplníme zeleninu. Rozložíme ji na plech potřený zbytkem oleje, podlijeme a pečeme v rozehřáté troubě při 240 stupních asi 30 minut.
Zeleninu rozkrojíme, zbavíme semeníku a z rajčat a lilků vydlabeme dužinu. V kastrolu rozehřejeme 3 lžíce oleje a zpěníme cibulku a česnek. Přidáme dužinu z rajčat a lilků a opékáme. Okořeníme, osolíme, přidáme olivy a prohřejeme. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku a sýr a směsí naplníme zeleninu. Rozložíme ji na plech potřený zbytkem oleje, podlijeme a pečeme v rozehřáté troubě při 240 stupních asi 30 minut.
Pilaf s krevetami a zeleninou
300 g loupaných krevet,
velkých, malých nebo tygřích (mrazených), šťáva z citronu, 5 lžic olivového oleje, zeleninový
vývar + šťáva z krevet, celkem 600 ml, špetka šafránu,
300
g rýže, 2 šalotky, 3 stroužky česneku,paprika (slovenská), cuketa, nakrájená, 120 g
zeleného hrášku, 50 ml koňaku, špetka cukru, mletý pepř, sůl
Loupané krevety bez krunýře a zbavené střívek dáme vařit do trochu vroucí vody, osolíme a zakápneme citronovou šťávou a 2 lžícemi olivového oleje. Vaříme krátce podle druhu a velikosti krevet. Hotové krevety vyjmeme a šťávu doplníme vývarem, přidáme špetku šafránu, uvedeme k varu a vsypeme rýži. Rýži uvaříme do měkka. Mezitím osmahneme na zbylém oleji šalotku a česnek, podlijeme koňakem, přidáme kousky papriky a cuket, hrášek, špetku cukru, mletý pepř, osolíme a dusíme. Pilaf promícháme se zeleninou a krevetami a podáváme.
Loupané krevety bez krunýře a zbavené střívek dáme vařit do trochu vroucí vody, osolíme a zakápneme citronovou šťávou a 2 lžícemi olivového oleje. Vaříme krátce podle druhu a velikosti krevet. Hotové krevety vyjmeme a šťávu doplníme vývarem, přidáme špetku šafránu, uvedeme k varu a vsypeme rýži. Rýži uvaříme do měkka. Mezitím osmahneme na zbylém oleji šalotku a česnek, podlijeme koňakem, přidáme kousky papriky a cuket, hrášek, špetku cukru, mletý pepř, osolíme a dusíme. Pilaf promícháme se zeleninou a krevetami a podáváme.
Baklava s pistáciovými oříšky
500
g hladké mouky,sůl,2 lžíce olivového oleje,250-350 ml vlažné vody,mouka na
posypání válu, 200 g přepuštěného másla
na náplň : 200 g mletých ořechů,100 g sekaných mandlí,50 g pistáciových oříšků,8 lžic krupicového cukru,lžička mleté skořice
na sirup : 250 ml vody, 250 g cukru krupice,lžíce citronové šťávy,kousek celé skořice
Mouku, sůl, vlažnou vodu a olej zpracujeme na těsto. Smícháme ořechy, cukr a skořici. Rozpustíme máslo. Těsto rozdělíme na 4-6 dílů a vyválíme tenké placky.Z nich rukama vytahujeme na utěrce tenké placky. Plech vymažeme. Placky nakrájíme na pláty a každý potřeme máslem. Pláty střídáme po třech s ořechovou směsí, rozkrájíme za syrova na čtverce a povrch pokapeme zbylým máslem. Pečeme v předehřáté troubě a poléváme sirupem svařeným z vody, cukru, citronové šťávy a skořice.
na náplň : 200 g mletých ořechů,100 g sekaných mandlí,50 g pistáciových oříšků,8 lžic krupicového cukru,lžička mleté skořice
na sirup : 250 ml vody, 250 g cukru krupice,lžíce citronové šťávy,kousek celé skořice
Mouku, sůl, vlažnou vodu a olej zpracujeme na těsto. Smícháme ořechy, cukr a skořici. Rozpustíme máslo. Těsto rozdělíme na 4-6 dílů a vyválíme tenké placky.Z nich rukama vytahujeme na utěrce tenké placky. Plech vymažeme. Placky nakrájíme na pláty a každý potřeme máslem. Pláty střídáme po třech s ořechovou směsí, rozkrájíme za syrova na čtverce a povrch pokapeme zbylým máslem. Pečeme v předehřáté troubě a poléváme sirupem svařeným z vody, cukru, citronové šťávy a skořice.
Grilovaný lilek s rajčaty a mozzarellou
2-3 lilky, podle velikosti,3 větší rajčata,250 g mozzarelly,100 ml olivového oleje,lžíce citronové šťávy, 2 prolisované stroužky česneku,sůl,čerstvě mletý pepř,svazek čerstvé bazalky,
Omyté lilky, rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky přibližně o síle jednoho centimetru. Lilky pak z obou stran osolíme a necháme je na sítu asi kou, tymiánem, rozmarýnem a podobně. Česnekový olej vyměňte za rozmarýnový nebo neochucený a zeleninu po upečení osolteMezitím si připravíme marinádu, a to tak, že smícháme olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a trochu pepře a soli.Lilky opláchneme od soli a důkladně osušíme v čisté utěrce nebo savým papírem.Potom na rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi opečeme důkladně z obou stran osušený lilek a po upečení ho potřeme připravenou česnekovou marinádou.Nakonec připravíme porce tak, že vždycky mezi dva opečené plátky lilku vložíme plátek opepřené a marinádou zakapané mozzarelly a plátek rajčete a pro výraznější chuť ještě posypeme lístky čerstvé bazalky. Grilovaný lilek s mozzarellou podáváme jako večeři nejlépe s čerstvým bílým pečivem.
Omyté lilky, rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky přibližně o síle jednoho centimetru. Lilky pak z obou stran osolíme a necháme je na sítu asi kou, tymiánem, rozmarýnem a podobně. Česnekový olej vyměňte za rozmarýnový nebo neochucený a zeleninu po upečení osolteMezitím si připravíme marinádu, a to tak, že smícháme olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a trochu pepře a soli.Lilky opláchneme od soli a důkladně osušíme v čisté utěrce nebo savým papírem.Potom na rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi opečeme důkladně z obou stran osušený lilek a po upečení ho potřeme připravenou česnekovou marinádou.Nakonec připravíme porce tak, že vždycky mezi dva opečené plátky lilku vložíme plátek opepřené a marinádou zakapané mozzarelly a plátek rajčete a pro výraznější chuť ještě posypeme lístky čerstvé bazalky. Grilovaný lilek s mozzarellou podáváme jako večeři nejlépe s čerstvým bílým pečivem.
20. dubna 2012
Masožroutské těstoviny
500 g těstovin (mušle, vrtule),500 g mletého masa (vepřové, hovězí),200 g vepřových jater,cibule,3 stroužky česneku,1-2 konzervy rajčat (sekaných),olej,sůl,mletý pepř,tymián,200 g tvrdého sýra na posypání,zelená petrželka
Nejdříve si oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky. Na pánvi si rozpálíme olej, kousky jater na něm orestujeme, vyjmeme z pánve a udržujeme v teple. Pokud je třeba, přidáme na pánev trochu oleje, orestujeme na něm cibuli a plátky česneku a potom přidáme mleté maso. Osolíme, opepříme a opékáme, až se maso rozdrobí na hrudky. Potom přidáme orestovaná játra, posypeme tymiánem a přidáme nasekaná rajčata. V létě můžeme samozřejmě použít čerstvá (nařízneme do křížku, spaříme, oloupeme a nasekáme). Vše promícháme a asi 10 minut společně dusíme. Podle potřeby ještě přisolíme. Hotovou masovou směs klademe na uvařené těstoviny a posypeme vydatně sýrem a zelenou petrželkou.
Poznámky: Tymián je samozřejmě lepší čerstvý, ale dá se použít i sušený. Jinou variantu získáme, když tymián nahradíme čerstvou bazalkou.
Nejdříve si oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky. Na pánvi si rozpálíme olej, kousky jater na něm orestujeme, vyjmeme z pánve a udržujeme v teple. Pokud je třeba, přidáme na pánev trochu oleje, orestujeme na něm cibuli a plátky česneku a potom přidáme mleté maso. Osolíme, opepříme a opékáme, až se maso rozdrobí na hrudky. Potom přidáme orestovaná játra, posypeme tymiánem a přidáme nasekaná rajčata. V létě můžeme samozřejmě použít čerstvá (nařízneme do křížku, spaříme, oloupeme a nasekáme). Vše promícháme a asi 10 minut společně dusíme. Podle potřeby ještě přisolíme. Hotovou masovou směs klademe na uvařené těstoviny a posypeme vydatně sýrem a zelenou petrželkou.
Poznámky: Tymián je samozřejmě lepší čerstvý, ale dá se použít i sušený. Jinou variantu získáme, když tymián nahradíme čerstvou bazalkou.
Pampeliškový med dle strejdu
400 velkých rozvinutých květů pampelišky,2 celé omyté citrony bez jadérek, 2 kg krystalového cukru
Omyté pampeliškové květy vložíme do většího (4 l) hrnce a přelijeme je 2 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut.Do druhého dne necháme vyvařené květy louhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony a cukr.Vaříme 60 - 90 minut za občasného promíchání, čistou (novou vařečkou. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme je a obrátíme.
Med z černého bezu.
45 kusů květů černého bezu, můžeme přidat i několik lipových květů,přelijeme dvěma litry vody, přidáme jeden rozkrájený citrón a vše vaříme asi jednu hodinu - za občasného míchání. Svařené necháme ustát. Druhý den přecedíme přes řídké plátno. Roztok svaříme s 2 kg cukru. Za stálého míchání zvolna vaříme 1 až 1,5 hodiny. Nakonec přidáme šťávu ze dvou citrónu a ještě trochu povaříme. Medem naplníme nahřáté skleničky, převážeme celofánem a uložíme na suché a tmavé místo.
Čaj s medem při nachlazení
40 g celých šípků (se zrníčky),20 g listů meduňky,20 g květu heřmánku,20 g lípového květu
Dvě čajové lžičky směsi přelijeme 1/4 l horké vody a necháme 15 - 20 min pod pokličkou ustát. Teprve potom přidáme podle chuti 1 - 2 lžičky medu na šálek. Čaj pijeme vlažný.
Vitamínová bomba
100 -150 g medu,2 vrchovaté polévkové lžíce heřmánku, citrón, grapefruit nebo pomeranč
Do litru horké, nikoli však vařící vody nasypeme 2 lžíce heřmánku a necháme 10 minut ustát. Potom scedíme, přidáme šťávu s citrónu, grapefruitu a osladíme medem. (Komu se zdá grapefruit příliš kyselý, může jej nahradit pomerančem, který navíc obsahuje i více vitamínu C.)
Citronová šťáva s medem
Do 1/4 l teplé vody zamícháme šťávu z jednoho citrónu. Osladíme dvěma čajovými lžičkami medu. Směs pomalu pijeme po doušcích.
Medová ředkev
Vydlabeme jednu ředkev a otvor naplníme medem. Na teplém místě nechte med v ředkvi několik hodin působit a potom vše snězte.
Sýrová roláda dle babičky
300 – 400 g strouhaného eidamu, šunka,
pomazánkové máslo,3 tavené sýry,sterilovaná kapie, křen (nebo
česnek dle chuti)
Nejprve si vytvoříme směs z
pomazánkového másla, tavených sýrů, kapie a křenu. Pak připravíme plát sýra
tak, že eidam nastrouháme na kus alobalu a rozložíme pravidelně do tvaru
obdélníku, ten i s alobalem dáme na plech a na chvíli do trouby rozehřát, aby
se vytvořil jednolitý plát. Ten necháme vychládnout, poklademe na něj šunku a
natřeme připravenou směs sýrů. Zavineme, zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v
lednici.
Příchuť rolády nemusí být pouze
křenová, ale i například česneková. Do sýrového krému můžete přidat suroviny
dle vlastní fantazie (nudličky salámu, nakrájený hermelín nebo místo kapie
mandarínky).
Kuličky z nivy
Máslo a lučinu utřeme, přidáme
strouhanou nivu. Dáme ztuhnout do ledničky asi na hodinu. Pak tvarujeme kuličky
a obalujeme ve strouhaných oříšcích, ozdobíme sterilovanou kapií a napíchneme
na párátko. Kuličky se hodí na dozdobení různých
obložených mís nebo samostatně k vínu na slavnostní příležitosti.
Pizza s kypřícím práškem
Ze všech surovin zpracujeme těsto,
necháme 15 min. odpočinout a můžeme zdobit.
Rychlá pizza z jogurtu
bílý
jogurt,1,5 kelímku polohrubé mouky,0,5 prášku do pečiva,vejce,špetka soli
Všechny suroviny smícháme, dáme na
kulatý plech vyložený pečícím papírem a zdobíme surovinami, na které máme
zrovna chuť.
Rychlý salát na chlebíčky
zálivka: : 2 lžíce oleje, octa,
cukru, hořčice, kečupu,trošku vody,trošku pepře, sladké papriky
Všechny suroviny na zálivku lehce
svaříme až se spojí a po vychládnutí smícháme se všemi ostatními přísadami.
Jarní pomazánka z ředkvi a porkém
1 pomazánkové máslo nebo
tvaroh, 2 lžíce Ramy nebo jiného margarínu,3 tavené
sýry,150 g
strouhané ředkve (lehce vymačkejte vodu),100 g jemně nakrájeného pórku (světlá část), 0,5 čajové
lžičky mleté papriky,sůl
Všechny suroviny vymíchejte elektrickým
šlehačem. Sojové rohlíky nakrájejte zešikma na širší plátky, natřete pomazánkou
a ozdobte kousky rajčete a kouskem petrželky .
Brokolice zapečená se žampióny
200
g brokolice,150 g
žampionů,2-3 vejce,50 g
strouhaného eidamu, sůl, kmín
Bramborová pizza
4
středně velké brambory, menší cibule, rajče, menší paprika, kyselá okurka, vejce
,strouhaný sýr, provensálské koření, sůl
Brambory
nastrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Dáme
smažit hrubší vrstvu brambor na pánev - posolíme. Převrátíme na druhou stranu -
opět posolíme, poklademe salámem, rajčaty, paprikou, nakrájenou kyselou
okurkou, cibulí na kolečka a zalijeme rozmíchaným vejcem, přikryjeme poklicí a
necháme smažit. Až začne vonět a brambory budou zespodu upečené, zasypeme
strouhaným sýrem a dochutíme provensálským kořením. Ještě na chvíli přikryjeme
a necháme 1 minutu zapéct sýr. Podáváme s kečupem a tatarskou omáčkou nebo
jen tak. Do pokrmu lze přidat i další suroviny podle
toho, co zrovna máte doma (třeba pár koleček salámu atd.). Je to něco mezi
bramborákem a pizzou.
Plovdivské maso s hráškovou rýží
Cibuli
nakrájíme nadrobno a lehce podusíme na troše oleje. Vepřové maso
nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli, osolíme a až zrůžoví
přidáme papriku a grilovací koření (vznikne něco jako základ na guláš)
podlijeme vodou a dusíme do změknutí masa (v tlakovém hrnci je to rychlovka -
za 15 min. je hotovo). Až maso změkne, přidáme rajský protlak, dobře promícháme
a zahustíme trochou mouky, rozmíchané ve vodě a povaříme ještě asi 5 min.
Maso je výborné s hráškovou rýží - tu
připravíme tak, že vařenou rýži smícháme se sterilovaným hráškem a posypeme
strouhaným eidamem. Celé dozdobíme kolečky krájené cibule.
Kotlety pečené na hlávkovém zelí a mrkvi i s přílohou
6
plátků vepřové kotlety ,0,5 hlávky zelí
(nakrájeného na větší kousky),400
g mrkve, (nakrájené
na větší kolečka), 2 cibule, česnek, sůl, pepř, syrové, umyté brambory i se
slupkou
Na
dno vyššího plechu na pečení dáme nakrájenou mrkev, zelí, cibuli a česnek,
promícháme a mírně posolíme. Na zeleninu naklademe naklepané, osolené a
opepřené kotlety. Brambory dobře umyjeme a i se slupkou je nakrájíme na
měsíčky, poklademe do volných míst mezi masem, posypeme kořením na americké
brambory a osolíme dle chuti. Podlijeme 1 dcl vody a vše najednou pečeme asi 1
h. 30 min. v troubě na 180
st . C (délka pečení závisí na druhu zvoleného masa). Vepřové kotlety lze podle chuti
obměnit za kuřecí řízky, plátky vepřové pleci nebo kuřecí čtvrtky.
Kuřecí plátek zapečený se sýrem a slaninou
4
kuřecí řízky,200 g
nivy,300 g
eidamu,300 g
anglické slaniny,hořčice, sůl, pepř, alobal
Kuřecí nudličky na celeru
2 velká kuřecí prsa,0,5 celeru,2 velké
cibule,4 stroužky česneku,grilovací koření, sůl
Cibulku
nakrájíme nadrobno a orestuje na troše oleje, přidáme nahrubo nastrouhaný
celer, krátce podusíme a přidáme kuřecí maso nakrájené na jemné nudličky.
Posypeme lehce grilovacím kořením a osolíme, pak přidáme lisovaný česnek. Lehce
podléváme vodou a dusíme do změknutí. Zaprášíme asi 2 lžícemi polohrubé mouky. Podáváme
s vařenými nebo opékanými bramborami.
Řízky se sněhovou čepicí
Kuřecí prsní řízky (počet dle počtu
strávníků) naklepme, osolíme, opepříme a zprudka osmažíme na pánvi. Naskládáme
do vymaštěného pekáčku, zakryjeme kopečkem sněhu z bílků a zasypeme strouhaným
sýrem. V troubě zapečeme.
Řízky v sýrové peřince
4-8
ks kuřecích řízků (podle počtu osob),300 g strouhaného eidamu, šlehačka, sůl, těstíčko
z vajec, hladké mouky a mléka
Maso naklepme, osolíme, obalíme
v těstíčku a osmažíme na pánvi, pak naskládáme vedle sebe do pekáčku,
posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou. Dáme zapéct do trouby.Toto
jídlo se výborně se hodí, když čekáte více hostů.
Kuřecí všehochuť do zapékací misky
2 velké cibule, nakrájené na měsíčky,300 g slovenského točeného,
nakrájeného na kostičky,3 kuřecí prsa, nakrájená na kostky, sklenička leča,2
tavené sýry s romadúrem rozmíchat v troše mléka,100 g strouhaného sýra nebo
nivy,sůl, Vegeta
Všechny nakrájené suroviny smícháme
v zapékací míse, zalijeme rozmíchanými sýry, posypeme strouhanou nivou
nebo eidamem (niva je lepší) a pečeme v troubě asi 40-50 min. Podáváme s těstovinami nebo opékanými bramborami.
Provensálské kuře
Strouhanou mrkev, celer a petržel
(podle chuti) dáme na dno pekáčku, přidáme olej a zalijeme hrnkem vody. Na směs
zeleniny poklademe naporcované, osolené, opepřené a očesnekované kousky kuřete
(výborná jsou i kuřecí stehýnka). Přidáme 2 rajské protlaky a 1 celý malý ostrý
kečup. Posypeme provensálským kořením. Necháme přes noc uležet a na druhý den pečeme
asi 1h a 15 min.
Pařížský kuřecí řízek
2 kuřecí prsíčka,vejce,2 lžíce hladké
mouky,0,5dcl mléka,sůl, tuk na smažení
Řízky naklepeme a osolíme. V hrníčku
si připravíme těstíčko z mouky, vejce a mléka, mírně posolíme. Řízečky
v těstíčku namočíme a hned pozvolna smažíme dozlatova. Do těstíčka
můžete přidat lisovaný česnek či grilovací koření - řízečky budou pikantnější. Jsou
křehoučké a jemné.
Cikánská kuřecí mňamka
2 kuřecí prsa nakrájená na plátky a
rozklepaná,syrové brambory nakrájené na tenčí kolečka,2 zakysané smetany +
prolisovaný česnek + grilovací koření (rozmícháme v misce)
Do
zapékací misky nebo pekáčku vrstvíme kuřecí maso, které potřeme směsí zakysané
smetany, česneku a grilovacího koření, opět maso a smetana. Až nahoru naklademe
hustě brambory nakrájené na kolečka, posolíme a zalijeme zbytkem smetany.
Zapékáme v troubě 30-40 minut.
Kuřecí rychlovka
3
kuřecí prsíčka,150 g
strouhaného eidamu ,větší cibulka, 150
g žampionů,smetana, sůl,
grilovací koření
Kuřecí prsa nakrájíme na tenké plátky,
rozklepeme, posolíme a posypeme grilovacím kořením. Sýr nastrouháme, cibulku
nakrájíme najemno a žampiony na kostičky - vše promícháme v míse. Do zapékací
mísy vrstvíme maso a připravenou směs. Končíme masem, které posypeme lehce
strouhaným sýrem. Zalijeme smetanou a necháme v lednici přes noc proležet.
Druhý den zapékáme asi 45 min. v troubě. Po mírném
vychládnutí rozkrájíme na kostky a podáváme s vařenými bramborami. Můžeme polít
šťávou, která se vypeče z masa a žampionů. Je to rychlé a výborné jídlo.
19. dubna 2012
Jogurtová omáčka k masu na jehle
jogurt, malý rajčatový protlak, švestková
povidla, cibule, kečup, pepř, sůl, worčerstr
Nadrobno nasekanou cibulku
zpěníme na oleji a hojně zaprášíme zázvorem. Přidáme rajčatový protlak
rozmíchaný s trochou vody, 2 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce kečupu a za
stálého míchání krátce povaříme.Po vychladnutí vmícháme jogurt, osolíme,
ochutíme worčestrem, pepřem, popř. kečupem. Před použitím můžeme ohřát. Jako
přílohu podáváme rýži.
Ořechovojogurtový krém
10 dkg vlašských ořechů –
nasekaných, bílý jogurt, utřený česnek,5 lžic oleje, sůl, pepř
Smícháním všech těchto surovin
vznikne „špičková“ omáčka např. k masovému fondue.
Pikantní omáčka
Smícháme kečup s hořčicí a
přidáme jemně nakrájenou, nebo nastrouhanou cibulku. Můžeme
dotvořit dle vlastní chuti.
Brambory pečené
Brambory řádně omyjeme, necháme
ve slupce, nakrájíme na kostičky a dáme do pekáče, který jsme předtím vyložili
alobalem. Osolíme, okořeníme bazalkou a dáme trochu oleje, aby se
nepřipalovaly. Přiklopíme alobalem, který jsme pro ten účel nechali větší, aby
se dala udělat stříška. Upečeme. Po změknutí dopečeme odkryté, aby brambory
pěkně zrůžověly.
Knedlíky hradní
Housku nakrájíme na kostky a k
ní nastrouháme jeden středně velký brambor. Osolíme. Dobře propracujeme,
uděláme váleček a vaříme v osolené vodě. Krájíme na plátky. Výborné k pečeni a
zelí.
Pavézky
Plátky bílé veky namočíme v
mléce, potom v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Osmažením
na rozpáleném oleji vznikne velmi chutná příloha.
Tygří dráp
1/4 metru točeného salámu, 0,5
malé hlávky zelí,2 cibule,2 červené kapie (nemusí být),0,5 kostky masoxu,sádlo
Salám nakrájíme na kolečka, zelí nahrubo a
cibuli najemno. Orestujeme na sádle, trochu podlejeme vodou, přidáme masox a
chvíli dusíme.
Nakonec zalejeme zálivkou : 3 lžíce sojové
omáčky, sůl, cukr (asi 3 špetky), 3 polévkové lžíce dezertního sladkého vína, worchester, glutasol, solamyl.
Zelňáky
1 kg kysaného zelí,1/2 kg polohrubé výběrové mouky,1
- 2 vejce, sůl,25 dkg tuku (Hera)
Na vále zpracujeme těsto, které
vyválíme na placku. Rádýlkem vykrajujeme buď čtverečky (5 x 5 cm) nebo
obdélníčky. Dáme na vymazaný plech a pečeme. Když začnou zelňáky růžovět,
otočíme je a dopečeme z druhé strany. Výborné a rychlé pohoštění pro nečekanou
návštěvu, můžeme podávat k vínu.
Zelňáky ala Naďa Konvalinková
sáček kysaného zelí nebo zelí sterilované, polohrubá mouka, vejce, kmín, sůl, uzenina,olej, pepř, česnek, majoránka
Zelí
trochu pokrájíme, dáme do mísy i se šťávou, přidáme mouku, aby vznikla hustota
těsta jako na bramborák, přidáme vejce, kmín, sůl a uzeninu na kostičky.
Myslivecké špagety s ovocnou omáčkou
špagety, anglická slanina,
pórek, houby, mléko, vejce
na omáčku : brusinkový kompot,
džem z černého bezu, hřebíček, červené víno
Špagety vaříme v dostatečném
množství osolené vody. Po uvaření propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Anglickou slaninu, kapii, houby a pórek nakrájíme na kostičky a orestujeme.
(Místo slaniny možno použít špek, klobásu, nebo na bezmasé zeleninu, houby). Smícháme se špagetami, okořeníme
tymiánem a mysliveckým kořením (speciální koření na steak), případně dochutíme.
Pekáček vymastíme, vysypeme strouhankou a naplníme připravenou směsí.Zapečeme a
na 2x zalejeme vejcem osoleným a rozšlehaným v mléce.
Omáčka: Prohřejeme brusinkový
kompot, přidáme ostatní ingredience a ještě trochu přihřejeme.
Buřty v pivu
Špekáčky podélně nakrojíme a do
řezu vložíme plátek slaniny a kolečko cibule.Takto naplněné špekáčky rozložíme
vedle sebe na pekáči, podlejeme černým pivem a zapečeme.
Obměna: je možno vylepšit
zapečením nastrouhaného tvrdého sýra.
Uzená makrela smažená
Makrelu na hřbetu nakrojíme,
odkrojíme ocas a hlavu, stáhneme kůži a vyndámepáteř a kosti.Dle potřeby přisolíme. Obalíme v
mouce, vejci a strouhance a osmažíme.
Příloha : chléb nebo chléb s
pomazánkou z rajského protlaku a česneku.
Pečení pstruzi
Pstruhy osolíme, lehce obalíme v
mouce a pečeme na másle po každé straně asi 15 minut. Vybereme je na nahřátou mísu, do
šťávy přidáme kousek čerstvého másla, sekanou petrželku, zakápneme citronem. Na
každého pstruha můžeme pro ozdobu položit čtvrt plátku citronu za sebou jako
malé vějířky. Na jejich špičky kápneme trochu rajského protlaku, doplníme
snítkou petržele. Příloha: chléb nebo
banketky , křen i křenová majonéza.
Kapr s jablky
Misku z ohnivzdorného skla
vyložíme plátky anglické slaniny, nebo česnekové slaniny, poklademe kousky
kapra, kterého jsme osolili, pokmínovali a trošku posypali červenou paprikou. Další vrstvu tvoří : jablka,
nakrájená na kolečka, kapie červená, žlutá a zelená nakrájené na proužky,přidá se pár zrnek nového koření, kousek bobkového listu. Navrch
dáme kousek másla a upečeme pod
pokličkou.
Kapr - podkova
4 dkg slaniny, 3 dkg žampionů,
0,5 cibule
Kapra staženého z kůže nakrájíme
na podkovy (každá o váze asi 10 dkg). Podkovy nasolíme, uvnitř vytřeme hořčicí
a vyložíme plátky slaniny. Do plátku slaniny zabalíme směs ze žampionů a
cibule, vložíme do podkovy a podkovu sevřeme. Potom podkovy smažíme na másle a
podléváme bílým vínem.
Kapr na žampionech
4 porce kapra,15 dkg žampionů, olej,
lžička hladké mouky, citronová šťáva, kmín, sůl
Kapra zakapeme citronovou šťávou
a necháme chvíli odležet. Žampiony nakrájíme na plátky, osmahneme na lžíci oleje
a osolíme. Porce kapra osušíme, osolíme, poprášíme moukou a zvolna opékáme po
obou stranách na oleji. Těsně před změknutím přidáme žampiony a kmín, dohotovíme. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.
Paštika z králíka
Králičí předek, hlavu a játra
uvaříme v osolené vodě se zeleninou. Maso obereme, játra nakrájíme na kostičky.
Přidáme 15 dkg tučného syrového bůčku a 1 menší cibuli. Umeleme. Ke směsi přidáme : syrové vejce,6
dkg strouhanky,1 dcl vývaru z králíka,1 dcl smetany, játra na kostky,10
dkg slaniny na kostky, sůl, pepř. Dobře vyšleháme, plníme do formy vymaštěné
sádlem nebo do sklenic (asi 1/3 nabude).Vaříme ve vodní lázni asi 80 minut.
Králík po čínsku
Králičí stehna a hřbet
vykostíme, nakrájíme na proužky, osolíme, pokapeme vorčestrem, přidáme lžičku
hořčice, Vegetu speciál, trošku oleje a opepříme. Promícháme a necháme
proležet. Prudce opékáme na oleji, asi po 2 minutách přidáme na proužky
nakrájená králičíjátra a pórek také na proužky. Za stálého míchání opékáme
ještě 2-3 minuty. Podáváme s hranolky a zeleninovým salátem.
Plněná kachna
Kachnu vykostíme - nejdřív
oddělíme od páteře, potom kosti stehenní a přední kousek kosti necháme, aby
kachna držela formu). Celou vykostěnou kachnu počesnekujeme.
Nádivka: nakrájená houska ,drůbeží
játra, petrželka, česnek, mléko, 2 žloutky, máslo
Kachnu naplníme, sešijeme tak,
aby držela tvar a upečeme. Upečenou rozkrojíme podél na 2 poloviny, a pak
napříč.
Krůtí řízek v mandlovém těstíčku
Krůtí maso rozporcujeme na
plátky, ty posolíme, opepříme a poprášíme moukou. Pomoučněné plátky obalíme v
rozšlehaném vejci, obalíme v mandlích nakrájených na nudličky, osmažíme na tuku.
Kuřohus
Větší kuře osolíme a důkladně
posypeme kmínem. V pekáčku podlijeme asi 1 dcl vody a pečeme zakryté v
předehřáté troubě. Asi po půl hodině pečení odkryjeme a při dalším pečení
přeléváme černým pivem (asi 4 dcl), aby vznikla krásná dozlatova vypečená
kůrčička. Nakonec vylepšíme výpek trochou rostlinného tuku.
Tusculum - kuřecí steak
Kuře vykostíme a rozdělíme na 4
plátky. Plátky masa osolíme, opepříme a na každou porci dáme: plátek šunky nebo šunkového salámu, plátek
tvrdého sýra , pórek nakrájený na kolečka, pokapeme sojovou omáčkou. Přehneme
na polovinu, spíchneme k sobě a obalíme v trojobalu. Usmažíme a dáme do remosky,
nebo do trouby změknout. Příloha: brambory, hranolky, bramborová kaše, atd. +
zeleninový salát.
Smažené kuřecí medailonky s mandlemi a medem
Kuřecí maso upravené na menší
plátky osolíme, okořeníme kořením Tabasco a necháme
chvíli odležet.Zatím spaříme mandle,oloupeme a buď je nahrubo semeleme nebo
nastrouháme na obalování. Odležené medailonky balíme nejdřív v medu, pak v mandlích, Solamylu, vejcích a strouhance.
Zvolna usmažíme na Plantě.
Sekané řízečky z kuřete
Vykostíme kuře a maso nasekáme
nebo nahrubo umeleme. (Postup vykosťování - nejdřív začínáme u prsní kosti, pak
stehna,). Maso osolíme a přidáme k němu: žemle nakrájené na kostičky namočené
trochou vývaru, celá vejce, eidam nastrouhaný nahrubo, bazalku, rozmarýn, zelenou
cibulku, kopřivy nebo špenát, bílé víno. Promícháme, hmotu dochutíme a děláme z
ní placičky, které klademe na vymazaný plech a pečeme v troubě. (Z jednoho kuřete asi 9 placiček). Podáváme s paprikovou omáčkou a
blanžírovanou zeleninou (na másle). Prvně naservírujeme omáčku a do ní posadíme
2 řízečky.
Papriková omáčka : zpěníme cibulku,
přidáme papriku na nudličky a zalejeme vývarem (možno přidat i trochu bílého
vína).Omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme a zjemníme zakysanou smetanou. Možné
obměny podle druhu zeleniny - celerová, mrkvová,..
Řízky z kuřete
Maso z kuřete upravené na řízky
naklepeme, zalejeme mlékem, přidáme 2 lžíce Vegety, 2 stroužky česneku. Necháme
v ledničce odležet. Pak jen uděláme na oleji.
Kuřecí prsíčka v sýrové omáčce se zeleninovou rýží
Kuřecí prsíčka bez kůže
nakrájíme na proužky a prosypeme Vegetou. Necháme chvíli odležet.Na pánvi rozpálíme olej, na to rozprostřeme
maso (neosolené, jen s Vegetou) a uděláme po jedné straně bez míchání. Pak
teprve zamícháme a doděláme. Až je maso měkké, slejeme tuk, dáme zpět na plotnu
a zalejeme šlehačkou (asi 2 mm po dně pánve), trochu necháme odpařit a přidáme
nastrouhaný sýr (asi 1 hrst na jednu porci). Necháme rozpustit tak, aby vznikla
omáčka hustoty kondenzovaného mléka.
Příloha: zeleninová rýže - uvaříme rýži běžným způsobem.
Zeleninu sterilovanou i čerstvou (paprika, pórek, ...) krátce orestujeme na
tuku, dochutíme Vegetou a promícháme s uvařenou rýží.
18. dubna 2012
Kuře pro labužníka
Kuře vykostíme (aspoň částečně)
a nasolíme, obalíme v mouce, a pak v těstíčku.
Těstíčko : 3 vejce,3 lžíce vody,3
lžíce hrubé mouky, sůl, pepř, 6 dkg strouhaného sýra
Takto obalené řízky osmažíme na
tuku, narovnáme do zapékací misky, zalejeme šlehačkou s troškou soli a pepře a
zapečeme. Hotové porce pokapeme citronovou šťávou. Příloha: brambory, hranolky,
bramborová kaše, bramborové krokety
Kuře s jablky
kuře, 6 dkg másla, cibule, 4
jablka, sůl, pepř, 2 hřebíčky, kousek skořice, lžíce hladké mouky,štava z 0,5 pomeranča
Kuře rozdělené na 4 porce
vložíme na zpěněnou cibuli, přidáme jablka a koření, podlijeme a dusíme. Šťávu
zahustíme moukou a ochutíme pomerančovou šťávou. Příloha: bramborová kaše
Kuře plněné ruličkami
Kuře nasolíme, uvnitř vymažeme
česnekem utřeným se solí a plníme ruličkami:
rulička = plátek šunky nebo šunkového
salámu a plátek Eidam
Na středně velké kuře asi 16
ruliček.
Kuřecí jehla s Nivou
Připravíme si plátky z kuřecích
prsíček - naklepeme natenko, osolíme. Nivu
nakrájenou na kostičky zabalíme do plátků šunky a tento balíček zavineme do
plátku masa. Napíchneme na špíz nebo špejli, obalíme v hladké mouce, zakapeme
sojovou omáčkou a usmažíme.
Kuře na žampionech opekané
Kuře vykostíme, nakrájíme na
kousky, posolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme asi 1/2 hodiny
proležet. Za stálého míchání opékáme na oleji. Po dvou minutách přidáme drobně
nakrájené žampiony, cibuli a slaninu. Podáváme s bílým pečivem nebo
hranolky.
Kuře po pekinsku
brokolice, olej, sojová omáčka,
mrkev, pórek, bambusové výhonky, černé houby (namočené), paprika červená,
zelená a žlutá, česnek nakrájený na podélné plátky, zázvor (pokud možno
čerstvý, nakrájený na nudličky)
Kuřecí prsíčka nakrájíme na
tenké proužky, naložíme do marinády a dáme do chladna uležet,upečeme.
Marináda: bílé víno, sojová
omáčka.
Bůčková roláda Marta
1 kg bůčku umeleme (měl by mít
pokojovou teplotu) přidáme : 8 vajec,hrst česneku, 3 lžíce Vegety special
Promícháme, dáme do tlačenkového
střeva a vaříme. Pak odlejeme přebytečný tuk. Podáváme teplou i studenou.
Špíz obalovaný ve slanině
60 dkg vepřového masa,10 dkg
anglické slaniny,10 dkg drůbežích jater, pepř, sůl, tymián, rozmarýn, olej na
smažení
Maso nakrájíme na kousky,
osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem a naklepeme. Drůbeží játra upravíme na
menší kousky, osolíme a opepříme. Kousky masa i kousky jater zabalujeme, každý
zvlášť do plátku anglické slaniny, střídavě napichujeme na špejli a osmažíme na
oleji.Podáváme se speciální omáčkou z kečupu, jogurtu a zakysané smetany, do
které přidáme pažitku, petrželku, estragon, bazalku - v množství dle chuti bílý
pepř a sůl.
Špíz smažený
60 dkg vepřového masa,10 dkg
tvrdého sýra, kapie, cibule, šalvěj - nejlépe čerstvá,na obalení mouka, vejce,
strouhanka, olej na smažení
Maso nakrájíme na kousky, ty
osolíme a naklepeme. Pak napichujeme na špejli střídavě se sýrem, kapií,
cibulkou a šalvějí. Obalíme v trojobalu a usmažíme na rozpáleném oleji. Necháme
okapat na ubrousku přebytečný tuk.
Podáváme se speciální omáčkou,
připravenou z : jogurtu, kečupu ,zakysané
smetany, soli, bílého pepře, pažitky
Slavnostní vepřová roláda
Vepřové maso z kýty rozklepeme
na plát asi 30 x 30 cm (klepeme na mikroténu).Připravíme si náplň směs z mletého masa, ke kterému přidáme:
sůl, pepř, vejce, cibulku nasekanou nadrobno a česnek utřený se solí.Všechny
suroviny promícháme a na plát vepřového masa navrstvíme asi do výše 1 cm, ale
ne až do kraje, aby se směs nevytlačovala při svinování.Tenké párky poklademe
do středu plátu do řady za sebe a srolujeme. Potom celou roládu ovážeme
provázkem a na rozpáleném tuku orestujeme. Ještě chvíli podusíme ve vlastní
šťávě. Asi po půl hodině dáme do trouby a pečeme
asi 15 minut do změknutí. Před ukončením pečení přidáme bujón Maggi pro vylepšení
chuti šťávy.
Řízky trochu jinak
Vepřové řízkové maso osolíme,
obalíme ve strouhance, tu trochu paličkou zaklepeme, znovu obalíme ve
strouhance a pak ve vejci po obou stranách. Osmažíme na pánvi v rozpáleném
oleji. Usmažené řízky rozložíme vedle sebe na plech, na každý řízek dáme
kolečka cibule a plátky slaniny. Odkryté zapečeme v troubě. Příloha: bramborová
kaše, vařené brambory, zeleninový salát (výborný je čočkový)
Rošťáci
Nakrájíme silnější plátky z
vepřové plece nebo kotlety a naklepeme.
na l kg masa: lžička soli, lžička pepře, lžička Maggi, lžička
Worčestru,2 polévkové lžíce plnotučné hořčice,2 polévkové lžíce Solamylu,2
velká vejce, 3 stroužky česneku
Maso obalíme ve směsi a necháme
do druhého dne proležet. Připravujeme jako minutku.
Pekelná směs s bramboráčky a oblohou
vepřová kýta (150 g na osobu),olej, worčestr, sojová omáčka, sladký kečup,kapie, feferony
(steril.), zeleninová směs, sůl, pepř,tvrdý
sýr
na oblohu: salát, rajčata, kapie
Maso naklepeme,
nakrájíme na nudličky a smícháme se solí, pepřem, olejem, sojovou omáčkou,
vorčerstrem a necháme chvíli odležet. Pak osmahneme na rozpáleném oleji a
přidáme pórek nakrájený na kolečka, kapii na proužky, buráčky a dusíme do měkka
(asi 15 minut).
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)