13. března 2010

Vafle

1/4 l mléka,2 vejce,špetka soli,100 g polohrubé mouky,tuk na smažení,moučníkový vanilkový cukr
V mléce rozšleháme vejce se solí, postupně přidáváme prosátou mouku a rozmícháme na zahoustlé těsto, které necháme v chladu půl hodiny odležet. V uzším hrnečku rozehřejeme tuk, do horkého vložíme vaflovou formičku, nahřejeme ji, z tuku ji vyjmeme, tuk odstříkneme, vložíme ji do těsta jen ke kraji formičky a ponoříme do horkého tuku a osmažíme. Pracujeme velmi rychle, aby se vafle správně a úhledně osmažily. Osmaženou vafli vidličkou sesuneme na papírový ubrousek, aby se přebytečný tuk odsál, a celý postup opakujeme do spotřebování těsta. Ještě teplé vafle pocukrujeme a podáváme. Můžeme je připravit i na slano, tak že je po osmažení posypeme jemnou solí a mletým kmínem.

Tenké Fanky

25 dkg mouky asi polohrubé,3,5 dkg sádla, Hery,1,5 žloutku,2 dkg cukru,1 balíček kypřícího prášku,
5 lžic kyselé smetany,25 dkg sádla na smažení
Do prosáté mouky rozdrobíme tuk a přidáme práškový cukr a kypřící prášek a přiléváme smetanu se žloutky. Důkladně rukama vypracujeme těsto. Srolujeme na válec asi 3 cm  v průměru. Přikryjeme utěrkou a necháme čtvrt hodiny odležet. Potom těsto pokrájíme na 18 kousků, které rozválíme na tloušťku 3 mm. Kolečkem je uprostřed trochu nařežeme. V rozpáleném sádle je smažíme do hodně světle růžova. Ještě teplé obalujeme v práškovém cukru s vanilkou.

Česnek v čokoládě

čokoláda hořká,česnek,vlašský ořechy nastrouhané
Česnek na stroužky. oloupej, větší můžeš přepůlit, podélně. Mezitím rozehřej čokoládu v parní lázni. Česnek nech na chvíli poležet v chladničce, poté napíchni na párátko,ponoř do tekuté čokolády a poté do mletých ořechů. Jez po jídle, nebo jako osvěžení v horku.

Ovesné placky

10 dkg hladké mouky,8 dkg tuku,8 dkg mletého cukru,8 dkg ovesných vloček,8 dkg ořechů,8 dkg sušeného ovoce, 1 vejce, marmeláda
Sušené ovoce a ořechy nakrajíme na menší kousky. Všechny složky smícháme a vypracujeme těsto,které necháme alespoň 1 hodinu v chladnu odpočinout. Z těsta vyvalujeme 1,5-2 cm velké kuličky,které lehce rozplácneme,nahoře uděláme důlek a dáme trochu  marmelády a upečeme.

Krupicová dobrota

120 g krupice,120 g másla,120 g cukru,80 g mandlí nebo ořechů,80 g rozinek, možno dle chuti přidat ovoce
Z cukru připravíme na části másla karamel a zalijeme trochou vody. Krupici opražíme na zbytku másla , přidáme sekané mandle a hrozinky, ještě chvilku pražíme a přidáme karamel. Když směs zhoustne a odlepuje se od kastrolu, odstavíme a necháme zchladnout.

Ovocné lívance

1/4 l mleka,2 vejce,200 g polohrube mouky,20 g cukru,kavova lzicka prasku do peciva,200 g ovoce,
maslo na opeceni,marmelada, slehacka,skoricovy cukr na ozdobeni
Z mleka, zloutku, cukru a prasku do peciva umichame hladke testo. Jablka nebo hrusky oloupeme, nakrajime na male kosticky, vmichame do testa a naposled opatrne zamichame snih ze dvou bilku. Peceme na maslem vymazanem livanecniku. Hotove livance ozdobime marmeladou, slehackou a posypeme skoricovym cukrem.

Jablečná dobrota

6 plátků listového těsta,50 g másla,350 g kyselých jablek,1 lžíce citrónové šťávy,3 lžíce cukru,1 lžíce moučkového cukru
Troubu rozpálíme na 210 °C. Plátky těsta rozkrojíme na 4 kusy,plech vyložíme pečícím papírem, těsto potřeme rozpuštěným máslem,jablka oloupeme a nakrájíme na plátky,rozložíme na střed těsta, pokapeme citrónovou šťávou a posypeme krystalovým cukrem.  Pečeme 15 minut,vyjmeme z trouby a potřeme znovu máslem. Pečeme dalších 10 minut. Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem,můžeme zdobit šlehačkou.

Francouzské palačinky

2 čtvrtlitrové hrnky hladké mouky,2 lžíce oleje,2 čtvrtlitové hrnky mléka,2 vejce,2 lžíce cukru,trochu oleje na pomazání pánve
Smichejte mouku,cukr,vejce a mléko a vše ušlehejte do hladka.Těsto by mělo mít hustou a krémovitou konzistenci.Potom přidejte olej a směs dobře promíchejte. Nyní vezměte pánev o průměru cca 20 cm, pomažte ji trochou oleje a zahřejte na mírném plameni. Na pánev vlijte asi 1/8 šálku těsta tak,aby se rovnoměrně rozteklo po celé ploše pánve.Pečte asi minutu,aby vrstva ztuhla a okraje zhnědly.Potom palačinku obratte na druhou stranu a pečte asi 30 sekund. Před pečením další palačinky vždy zkontrolujte, zda je na pánvi dost oleje,aby se těsto nelepilo.Podávejte s ovocem nebo džemem.

Banány v kokosu

8 malých banánů,1 vaječný rozšlehaný bílek,75 g nastrouhaného kokosu,šťáva ze dvou pomerančů,4 lžíce rumu,3 lžíce hnědého cukru,máslo na smažení
Oloupané banány vložíme do rozšlehaného bílku a důkladně obalíme v kokosu.Ve Woku rozehřejete olej,vložíte banány,ze všech stran je osmahnete do zlatova a uložíte na horkou servírovací mísu. Do Woku přidáte zbívající suroviny a uvedete je do varu,na mírném ohni je povaříte asi jednu minutu, nalijete na banány.Ihned podáváte.

Chutná cukrovinka-perníčky

2 vejce, 250 g cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, špetka soli, 250 g hladké mouky, na špičku nože amonia, mouka na vál, 2 lžíce anýzu, barevná cukrová poleva
Vejce, cukr, vanilkový cukr a sůl šleháme do pěny. Mouku a amonium smícháme a vmícháme do směsi. Vypracujeme těsto a necháme ve fólii odležet 1 hodinu. Z těsta vyválíme na pomoučněném vále plát o síle asi 5 mm. Formičky na perníčky vysypeme moukou, vyplníme těstem a pevně přitiskneme. Plech vyložíme pečícím papírem a posypeme anýzem. Perníčky oddělíme a sušíme přes noc. Jehlou propíchneme otvory na zavěšení nitě. Troubu předehřejeme na 150 stup. Perníčky pečeme asi 35 minut. Dáme je vychladnout, nakonec potřeme barevnou polevou.

Žemlovka

1 veka 2 dny stará,1/2 mléka, 100 g  másla,3/4 kg jablek, 5 dkg cukr krupice, skořice dle chuti, skořicový cukr na posypání
Veku nakrájíme na plátky jako na chlebíčky. Jablka rozčtvrtíme, oloupeme, zbavíme jadřince a nastrouháme na struhadle. Máslo se nechá rozpustit na mírném ohni a cukr se smíchá se skořicí. Vhodnou nádobu vymažeme rozpuštěným máslem, navlhčené kousky veky mlékem se nakladou na dno vymazaného pekáčku. Nahoru položíme nastrouhaná jablka, posypeme cukrem se skořicí a zalijeme 2 lžícemi rozpuštěného másla. Takto pokračujeme v další vrstvě tak, aby poslední vrstva byla vrstva veky, kterou zalijeme mlékem a máslem. Dáme zapéct do zlatova (1 hod.). Lze péct i remosce. Jí se vlažná nebo teplá a lze ji dle chuti posypat moučkovým nebo skořicovým cukrem.

Tvarohový nákyp s ovocem

500 g měkkého tvarohu,100 g másla, 150 g moučkového cukru,3 vejce, 60 g vanilkového pudinku,
balíček vanilkové cukru,100 g rozinek, citron,500 g drobného ovoce (kompot)
Máslo s cukrem vymícháme společně se žloutky, přidáme tvaroh, nastrouhanou citrónovou kůru a citrónovou šťávu, pudink, vanilkový cukr, rozinky a tuhý sníh z bílků. Do vymaštěné nádoby dáváme střídavě vrstvu ochuceného tvarohu a vrstvu ovoce (čerstvého nebo kompotu). Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 3/4 hodiny. Podáváme pokapané ovocným sirupem.

Syrový nákyp

6-7 starších rohlíků,150 g tvrdého sýra,100-150 g uzeniny,3 vejce, 1/2 l mléka,sůl,pažitka, 10 g másla nebo tuku na pečení
Rohlíky a uzeninu nakrájíme na kostičky, smícháme s větší částí nastrouhaného sýra a nasekanou pažitkou. Tuto směs zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci a solí a necháme nasáknout. Vše dáme do zapékací mísy, posypeme zbylou částí nastrouhaného sýra, poklademe plátky másla a necháme zapéct do růžova.

Ryžový nákyp se salámem

300 g rýže,150 g míchané mražené zeleniny,100 g měkkého salámu,2 vejce,2 dcl mléka,100 g sýra Eidam,50 g másla,petrželka,sůl
Rýži uvaříme do měka v osolené vodě. V zapékací misce osmažíme kostičky salámu, přisypeme zeleninu, vmícháme rýži, mléko, vejce a strouhaný sýr, uhladíme povrch a zapečeme. Podáváme s hlávkovým salátem.

Rýžový nákyp se sýrem

150 g měkkého sýra, 300 g rýže, 3 vejce, 60 g másla, 3/4 l mléka, 200 g mražené brokolice,150 g robi kostičky, sůl
Rýži uvaříme v mléce do měkka, žloutky s máslem utřeme a vmícháme do prochladlé rýžové kaše, přidáme sýr, promícháme, dáme Robi kostičky, brokolici a nakonec z bílků tuhý sníh. Osolíme, lehce promícháme a ve vymazané formě pečeme 30 - 45 minut. Podáváme obložené zeleninou nebo se zeleninovými saláty.

Rýžový nákyp s mandarinkami

150 g rýže,50 g margarínu,300 ml mléka,lžíce strouhanky,2 vejce,4 lžíce včelího medu,lžička citronové šťávy,200 g mandarinkového kompotu
Formu na nákyp důkladně vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Rýži spaříme a necháme okapat. Zalijeme mlékem a vaříme doměkka. Necháme vychladnout a vmícháme vejce ušlehané do pěny, med a citronovou šťávu. Vrstvu této hmoty navršíme do formy a poklademe kompotem, potom přikryjeme další vrstvou rýže a zvolna pečeme v troubě. Na talíři poléváme šťávou z kompotu.

Rýžový nákyp s jablky

200 dg rýže,13 dg cukru,5 dg másla,3 žloutky,3 bílky,citronová kůra,vanilka,3 jablka,špetka soli
Rýži uvaříme v mélce a necháme vychladnout.Máslo utřeme s žloutkem a cukrem do pěny, přidáme vanilku a citr.kůru, vychladlou rýži a sníh.Hmotu položíme do vymazané formy ve vrstvách s jablky a pečeme na 180 stupňů celsia asi jednu hodinu.

Bramborový nákyp s mletým masem

500 g brambor,1 velký lilek,6 lžic olivového oleje,400 g mletého masa,2 cibule,1 stroužek česneku, rozmarýn,tymián,paprika,sůl,pepř,2 rajčata,1/4 l mléka,4 lžíce světlé jíšky,150 g zakysané smetany,
1 vejce,muškát
Brambory uvaříme. Lilek nakrájíme na podélné plátky a opečeme v olivovém oleji. Vyjmeme na talíř. Opečeme mleté maso s nakrájenou cibulí a utřeným česnekem. Ochutíme kořením. Rajčata nakrájíme na plátky. Uvařené brambory také nakrájíme na plátky. Do zapékací formy klademe vrstvy lilku, rajčat, brambor a mletého masa. Svaříme mléko a spojíme ho s jíškou. Necháme mírně vychladnout. Vmícháme zakysanou smetanu, vejce, muškát a sůl. Nalijeme do formy. Nákyp s lilkem pečeme v troubě asi 45min na 200 st.C

Krupicový nákyp s jablky

300 g očištěných jablek, 200 g cukru, 6 vajec, skořice, tuk na smažení, hrubá mouka na posypání formy
Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem v hustou pěnu,vmícháme jablka nastrouhaná na hrubší nudličky krupici,mletou skořici a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do nákypové formy vymazané tukem a pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Jemná žemlovka

1 kg pokrájených jablek,0,5 kg strouhanky,4 vejce,30 dkg cukru,1 litr mléka,tuk na vymaštění pekáče
Pokrájená jablka dáme na dno vymaštěného pekáče. V míse rozkvedláme žloutky s mlékem, přidáme cukr a strouhánku a dobře promícháme. Chviličku necháme odpočinout. V jiné nádobě si ušleháme ze 4 bílků sníh a přidáme do těsta. Lehce promícháme a nalijeme do pekáče na připravená jablka. Pečeme v troubě asi jednu hodinu. Podáváme teplé nebo i studené. Dle chuti můžeme povrch posypat moučkovým cukrem.

Jablečný nákyp se sněhem

7 jablek,5 lžic cukru,2 lžíce ovocného brandy, nastrouhaná citronová kůra,60 ml jablečného moštu,4 bílky, 1 sáček vanilkového cukru, 30 g másla ,1 lžička skořice
Jablka oloupeme, rozčtvríme a vykrojíme jádřince. Poté je nahrubo nastrouháme. Smícháme s cukrem, ovocným brandy, citronovou kůrou a jabločným moštem. Z bílků a vanilkového cukru ušleháme tuhý sníh. Mělkou kulatou nákypovou formu nebo čtyři malé formy vymažeme máslem.  Do jablečné hmoty opatrně vmícháme sníh a uhladíme do nákypové formy. Pečeme asi 25 minut v předehřáté troubě nastavené na 120 °C. Pocukrujeme skořicovným cukrem a ještě teplé podává

Cuketový nákyp

1 kg cukety,20 dkg tvrdého sýru,30 dkg měkkého salámu,2 velké cibule,6 stroužků česneku,6 vajec, 2 sklenky krupice,2 dcl oleje,6 lžic polohrubé mouky,1 prášek do pečiva,petrželová nať,sůl, pepř vegeta (1 sklenka = 2 dcl)
Cuketu a sýr nastrouháme, salám nakrájíme na jemno, přidáme ostatní přísady, zamícháme a nalejeme na vymazaný a strouhankou vysypaný hlubší plech. Pečeme asi 30 minut v troubě do zlatova. Podáváme buď za tepla s bramborama, nebo za studena jíme jako buchtu.

Jablečný nákyp

1 bal.piškotů,1 kg jablek,250 g cukrové krupice,2 lžičky maizeny,3 vejce,3 vaječné bílky,100 g cukr moučka,špetka soli,
máslo na vymazání zapekací mísy,skořice na posypání
Oloupaná jablka nakrájíme na kousky,zasypeme polovinou cukru ,zalijeme vodou a podusíme do měkka.Potom prolisujeme a osladíme zbytkem cukru.V troše vody rozmícháme maizenu a vlijeme do jablečné hmoty,kterou opět uvedeme do varu.Poté vše promícháme s celými vejci.Na dno máslem vymazané zap.mísy rozložíme piškoty,na ně rozetřeme jablečnou směs,jemně osolíme,vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme,až směs ztuhne.Potom ji překryjeme sněhem z bílků,který jsme vyšlehali s mouč.cukrem,jemně poprášíme skořicí a znovu vložíme do trouby zapékat dokud bílky neztuhnou.

11. března 2010

Kotleta v kapsičce

kotleta, brambory, sůl, majoránka, 1 vejce, pepř,  česnek, olej
Vytvoříme těsto na bramborák, do kterého vložíme naklepanou oslenou  kotletu.Pečeme cca 10 min dokud není těsto do zlatova.

Koložvárské zelí

hrnek ryže ,1 cibule ,0,5 kg kvašeného zelí (sterilizované zelí), 2 ks paprikovej klobásky , 1/2 kg vepřové maso, 2 ks zakysaná smotana, udená slaninka, sol, biele korenie
Uvariť jeden hrníček ryže. Bravčové mäso nakrájať na malé kocky asi 0,5 - 1 cm veľké. Osoliť a okoreniť bielym korením. Opražiť na udenej slaninke a cibulke až je mäkké. Kvasenú kapustu (kysané zelí) prepláchnuť na sítku vodou. Klobásky nakrájať na kolečka a tie ešte na štyri diely. Do remosky postupne dávať vrstvy: zelí, ryža maso, klobasa a znovu opakovať Navrch nanesieme vrstvu kysanej smotany a dáme zapiesť v remoske asi 45 min.

Dobrota z bučku

250 g libového bůčku, strouhaná houska, sklenka bílého vína, sůl, pepř, citronová kůra, trochu hladké mouky, 50 g másla
Asi 60 g strouhanky navlhčíme bílým vínem.Přidáme umletý bůček, osolíme,opepříme,přidáme trochu citronové kůry.Ze směsi tvoříme malé ploché placičky,které obalujeme v hladké mouce a opečeme z obou stran na másle.Podáváme k dušené zelenine.

Vepřové stehno s zeleninovým.lečem

30 dkg vepřové kýty ,půl skleničky zeleninového leča ,1 cibule ,půlku sladkokyselé okurky, kousek červené kapie, sůl, pepř, olej, kečup, feferonka
Maso nakrájíme na malé kousky, které osolíme, opepříme a orestujeme na oleji do běla (asi 15 minut). Pak přidáme nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.  Olej z pánve slijeme, přidáme nadrobno nakrájenou okurku a kapii a lečo. Necháme asi 10 minut dusit. Pak přidáme asi 2 lžíce kečupu a malý kousek feferonky. Pokud je lečo pálivé, feferonku nepřidáváme. Podáváme s rýží nebo s orestovanými brambory.

Vepřové maso plněné brokolicí

600 g mletého vepřového masa,120 g brokolice,2 lžíce nasekaných bylinek  (tymián, bazalka, estragon), 3 stroužky česneku,1 velká mrkev, špetka mletého pepře, sůl, olej na smažení, 100 g polníčku,1 lžíce nasekaného porku
Mleté maso smícháme s nasekanými bylinkami, utřeným česnekem, solí a pepřem. Rukama pečlivě propracujeme. Mraženou brokolici necháme rozmrazit, čerstvou krátce spaříme ve vroucí vodě a rozebereme na růžičky. Z připravené masové hmoty vytvarujeme stejně velké placičky, do jejich středu položíme kousek brokolice a zabalíme ji do mletého masa.Ruce namáčíme do vlažné vody a tvarujeme malé karbanátky. Na pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje a karbanátky po dobu asi 12 minut po obou stranách osmažíme.Hotové karbanátky podáváme s čerstvým pečivem a obložené zeleninou

Jugoslávska dobrota

1/4 hlávky zelí, 3/4 kg rajčat, 40 dkg paprik, okurek, 10 dkg uzeného bůčku, 3 dkg rýže, sůl, pepř, mletá červená paprika, 2 lžíce sádla
Zelí a papriky nakrájíme na nudličky, rajčata na čtvrtky, okurek oloupeme a nakrájíme na kostičky, bůček nakrájíme na kostičky, smícháme, dáme do kastrolu, poklademe plátky sádla, posypeme červenou sladkou paprikou (ev. pálivou) a dusíme. Jakmile bůček změkne přidáme rýži (může být předvařená). Dochutíme solí a pepřem. Dusíme až rýže změkne. Podáváme s chlebem .

Kotlet

120 g vepřový kotlet, lečo, sůl,pepř, 150 gr rýže
Kotlet osolíme ,opepříme a na rozpáleném oleji zprudka osmahneme.Poté zalijeme lečem a necháne podusit do měkka.Podáváme s rýží.

Jihočeský guláš

200 g předního hovězího masa, 200 g vykostěného vepřového plecka, 20 g sádla,120 g cibule, 20 g hladké mouky, 200 g leča, lžička papriky, 2 lžíce červeného vína, pepř, sůl
Na polovině sádla do růžova osmažíme kolečka cibule, která pak zaprášíme mletou paprikou. Přidáme kostky hovězího masa, osolíme, opepříme a necháme dusit ve vlastní šťávě. Když je poloměkké, přidáme kostky vepřového masa. Trochu podlijeme horkou vodou a dusíme, až je obojí maso téměř měkké. Ze zbývajícího sádla a mouky uděláme jíšku, kterou guláš zahustíme. Pak ho znovu provaříme a přidáme lečo. Ochutíme červeným vínem, podle chuti připepříme a dosolíme. Podáváme s brambory nebo dušenou rýží.

Játra s vajíčky

vepřová játra, cibule, majoránka, vejce, olej, česnek, sůl, pepř
Na oleji zesklovatíme cibuli a přidáme játra. Po usmažení jater přidáme vejce ,majoránku, utřený česnek , trochu osolíme a opepříme. Směs zamícháme a dosmažíme.

Játra s jablky v alobalu

500 g vepřových jater, sůl, pepř, 50 g másla, 4 jablka, citrónová šťáva, 2 dl bílého vína
Játra nakrájíme na tenké a malé plátky, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na másle. Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky, zakapeme citrónovou šťávou, zalijeme vínem a krátce podusíme. Na čtverce alobalu položíme porce jater, na ně navršíme jablka, přelijeme šťávou z jater a zabalíme. Balíčky rozložíme na plech a zapečeme v dobře vyhřáté troubě.

Vepřové řízky plněne

4 vepřové řízky, sůl, pepř, hladká mouka,2 stroužky česneku, lžíce másla, olej na smažení
Náplň : 4 plátky šunky , 4 plátky sýra (hermelín ,camembert), bylinky podle chuti
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a lehce potřeme prolisovaným česnekem. Takto připravené maso překryjeme plátkem šunky, posypeme bylinkami a na vršek položíme plátek sýra. Celý polotovar přehneme, upevníme párátky nebo obdobným způsobem a poprášíme moukou. Kapsy po obou stranách zprudka opečeme, poté přidáme máslo a zvolna doděláme. Jako přílohu podáváme rýži nebo brambory, vhodný je zeleninový salát.

Jadranské topinky

200 g vepřová kýta, 1 cibule,hořčice, sůl , pepř,olej, kečup ,česnek ,sýr na strouhání
Kýtu nakrájíme na nudličky,orestujeme na oleji spolu s nakrájenou cibulkou, osolime opepříme,přidáme rozmačkaný česnek,kečup a hořčici plnotučnou. Hotové namažeme na topinky a posypeme strouhaným sýrem a můžeme ozdobit kapií a petrželkou.

Chop suey aneb čína se zelím

400 - 600 g libového vepřového masa, 2 bílky, solamyl, 1/2 hlávky menšího zelí , 100 g bambusových výhonků ,mletý kmín, sůl, olej na smažení,směs koření "Chop suey" , sojová omáčka, 150 g pórek ,ocet
Libové vepřové (nebo kuřecí) maso nakrájíme přes vlákno na tenké nudličky. Přendáme do misky a smícháme s bílky a lžící solamylu. Necháme chvíli odstát. Zelí bez košťálu a silných žeber nakrájíme na jemné nudličky a osmažíme na oleji (5 lžíc) v pánvi (celkem asi 6-8 minut) - zelí musí zůstat polosyrové. Ihned zpočátku zelí okořeníme 1 lžičkou mletého kmínu a osolíme (1-2 lžičky), aby pustilo vodu a rychleji změklo. Cca po 2 minutách přidáme k zelí bambusové výhonky. Na druhé pánvi na oleji (5 lžíc) osmažíme na prudkem ohni připravené maso, až zbělá. Přidáme 1 vrchovatou lžičku směsi koření "Chop suey" a 3-5 lžic sojové omáčky. Dobře promícháme. Když je zelí i maso hotové, smícháme obsah obou pánví, přidáme nakrájený pórek a cca 4 lžíce octa. Směs prohřejeme, promícháme a dle chuti dosolíme.

Indické rezne

4 vepřové kotlety, 2 vejce, 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce škrobu, 1 lžička curry, 1/2 lžičky majoránky,
1/2 lžičky pálivé papriky, 1 lžička kmínu, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, olej na smažení
Kotlety naklepeme a naložíme do rozšlehaných vajec se sojovou omáčkou, škrobem, majoránkou, curry, pálivou paprikou, kmínem a česnekem. Necháme 12 hodin odležet. Naložené maso osolíme, opepříme a opečeme na pánvi.

Chilská ihla

vepřové maso (krkovice), solamyl, podravka, cibule, žampiony, červené nakládané fazole,feferonky, anglická slanina, pepř
Maso,část slaniny,část žampionů a cibuli napícháme na jehlu,okořeníme a na pánvi opečeme,přikryjeme poklicí a pak asi 7-10 minut podusíme.Potom jehlu vyndáme,na tuk co je v pánvici dáme zbytek nakrájené slaniny,žampiónů a jednu feferonku. Orestujeme, přidáme fazole i s nálevem, to vše znovu orestujeme, dochutíme a na to položíme ty opečené špízy. Přikrejeme poklicí a opět asi 5-10 minut podusíme. Během dušení špízy obracíme. Na talíři špíz přelejeme omáčkou a podáváme s rýží nebo americkými bramborami.

Chilli con Carne

500 gr mleté maso, 750 gr fazole velké , 2 velké cibule, česnek, olej /tuk/,pepř,sůl,mexické koření , rajský protlak, kukuřičná tortila
Na rozpálený tuk dáme vysmažit dozlatova cibulku, kterou před tím nakrájíme na drobno. Když cibulka začíná mít zlatavou barvu, přidáme mleté maso a restujeme. Jakmile maso začíná hnědnout, vmícháme do orestovaného masa fazole, které jsme po nočním namočení ve vodě, uvařili do měkka.Promícháme a ochutíme čerstvě utřeným česnekem, lehce osolíme a opepříme, nakonec celé toto dílo prosypeme kořením chillies po kterém vmícháme rajský orotlak. Hotový pokrm krátce vyrestujeme a podáváme v tortile, nebo s chlebem a kys. okurkem.

Chalupársky pekáček

1 kg vepřové plece,2 lžíce sádla, nebo oleje,2 špekáčky, 2 cibule,4 stroužky česneku,1 menší cuketa,
2 papriky, 4 rajčata,1 lžíce grilovacího koření,1 lžička drceného kmínu, sůl, 100 g strouhaného tvrdého sýra
Maso nakrájíme na kostky, osolíme a vhodíme do pekáčku na rozehřátý tuk. Za stálého míchání maso osmahneme, přidáme na kostičky nakrájené špekáčky, nadrobno nasekanou cibuli, plátky česneku a vše osmahneme. Podlijeme asi 2dl vody a pečeme v troubě asi hodinu. Pak přidáme oloupanou a na kostky nakrájenou cuketu, proužky papriky, pokrájená rajčata, vše posypeme grilovacím kořením a drceným kmínem a opět asi čtvrt hodiny pečeme. Podle potřeby podlijeme vodou. Nakonec zasypeme strouhaným sýrem a necháme roztavit. Podáváme s chlebem.

Chalupárske maso

750 g vepřového masa , cibule, česnek, rajčata, papriky, houby, pepř, kmín, sůl, olej, vegeta
Maso nakrájíme na kostky, osmahneme na oleji, přendáme do hrnce, ve výpeku osmahneme cibuli a česnek, přidáme k masu, podlijeme, osolíme, posypeme vegetou. Když je maso poloměkké, přidáme nakrájená rajčata, papriky, houby, kmín a pepř. Do hotového prolisujeme česnek.

Chalupárska ohnivá směs

cibule,300 g vepřového masa,2 dcl vývaru,2 zelené papriky,3 rajčata,2 okurky menší,patizon nebo cuketa,kečup,pepř,paprika pálivá,sojová a worčestrová omáčka,česnek podle chuti
Cibuli osmažit na oleji do zlatova,přidáme na kostičky nakrájené maso a osmažíme po 2-3 min. osolíme, podlijeme vývarem a dusíme do poloměkka. Přidáme nakrájenou papriku,rajčata,okurek patizon(cuketu), kečup,pepř,pálivou papriku,sojovou a worčestrovou omáčku.Dusíme do měkka.Necháme vydusit vodu, aby vzvikla hustá směs.Dochutíme česnekem podle chuti.Podáváme s bramborem nebo s chlebem

Hovězí po čínsku

4 plátky hovězího masa,1 cibule,5 mladých cibulí s natí,sůl
Marináda: 3 lžíce sójové omáčky,1 lžíce medu,1 lžíce cukru,1 lžíce oleje,3 lžíce jablečného džusu,šťáva z 1/2 citronu, 2 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžička zázvoru
Maso nakrájíme na menší kousky, posypeme nakrájenou cibulí a zalijeme marinádou. Zakryjeme pokličkou a necháme v chladničce přes noc odležet. Poté maso osolíme, vložíme do rozehřáté trouby a pod pokličkou pečeme 15 minut. Snížíme teplotu a pečeme ještě 5 minut. Podáváme s rýží nebo brambory a se zeleninovým salátem. Všechny suroviny na marinádu důkladně promícháme.

Hořčičná omáčka

vepřové maso, bobkový list, cibule, olej, plnotučná hořčice, žloutek, sůl, pepř
Podusíme maso na oleji, cibulce a bobkovým listu (asi 2 - 3 listy) a dusíme do změknutí, poté přidáme směs - uvařený žloutek (možno i dva), který jsme předtím rozmíchali a rozmačkali ve 1 dcl hořčice (můžeme ředit trochou vody a hořčice lze také dát více). Rozmícháme, necháme chvíli rozvařit, zahustíme a dosolíme či dopepříme.