20. května 2011

Guláš s hráškem a mrkví

Pro 4 osoby si připravíme: 2 cibule., stroužek česneku., 3 PL oleje., 500 g krájeného vepřového masa., bobkový list., sůl., pepř., 200 ml bílého vína., kg brambor., 250 g mrkvke., červenou papriku., 300 g mraženého hrášku

Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme olej a maso na něm opečeme. Přidáme cibuli, česnek a bobkový list a krátce podusíme. Osolíme a opepříme. Přilijeme víno a asi 300 ml vody a povaříme. Přikryjeme pokličkou a zhruba 45 minut dusíme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, mrkev na kolečka a papriku na nudličky. Zeleninu přidáme k masu, zalijeme přibližne 200 ml vody a vaříme 30 minut. Na posledních 10 minut přidáme hrášek. Guláš dochutíme solí a pepřem.
Doba přípravy zhruba 1 ½ hodiny. Porce přibližně 2100 kJ/500 kcal
 http://hospodyne.mojerecepty.sk/2008/05/gulas-s-hraskem-a-mrkvi/

Vaječná pomazánka

6 natvrdo vařených vajec, 100 g majonézy, 1 lžíce hořčice, 2 sladkokyselé okurky nebo 1 salátová, sůl, pažitka
Natvrdo uvařená vejce podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky a vložíme je do mísy. Vidličkou žloutky rozdrtíme. Přidáme majonézu, hořčici, sůl a vše rozšleháme na hladkou hmotu. Nakonec vmícháme na nudličky nakrájenou okurku. Pomazánku namazanou na krajíci chleba posypeme nadrobno pokrájenými bílky a pažitkou.

Vajíčková lahůdková pomazánka

6 vajec vařených natvrdo, 6 koleček tvarůžků, 150 g margarínu, 1 cibulka s natí, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 rajčata, kytička řeřichy 
Tvarůžky pomeleme s vejci a vymícháme nebo vyšleháme s margarínem, cibulkou a hořčicí. Upravíme do libovolného tvaru a ozdobíme dílky rajčat a zelenou natí. Mažeme na plátky tmavého pečiva, zapíjíme studeným mlékem nebo pivem.

Zeleninová pomazánka se sýrem

200 g eidamu, 200 g ředkviček, 200 g celeru, citrónová šťáva, sůl, pepř, 200 g majonézy
Ředkvičky, celer a sýr nastrouháme, zakapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a lehce vmícháme majonézu. Vychladíme, mažeme na veku a obkládáme vařenými vejci a cibulkou.
http://hospodyne.mojerecepty.sk/category/pomazanky-chutovky/

Zeleninová pomazánka se šunkou

100 g majolky, 100 g bílého jogurtu, 100 g sterilovaného celeru, 50 g mrkve, 50 g sterilovaného hrášku
Lístky čerstvého špenátu nebo salátu, 100 g krůtí šunky, 1 lžíce pšeničných klíčků. Smícháme majolku s jogurtem, přidáme nudličky celeru s mrkví a hráškem, zahustíme pšeničnými klíčky a nakonec nudličkami šunky. Naplníme vydlabané špalíky bagety a ozdobíme špenátovými lístky.

Zelná pomazánka

sáček kysaného zelí (nejlepší je červené), 200 g tvrdého sýra, bílý jogurt, majolenka, pepř, pórek.
Zelí překrájíme, nastrouháme k němu tvrdý sýr, kdo chce může přidat nadrobno nakrájený pórek. Smícháme s bílým jogurtem a majonézou, opepříme. Podáváme jako přesnídávkový salát s bílým pečivem nebo jako podklad na chlebíčky.

Židovská pomazánka z vajec a cibule

4 vejce uvařená natvrdo, 150 g cibule, trocha oleje, pažitka, sůl, pepř, hlávkový salát.
Vejce posekáme na malé kousky a cibuli nakrájíme nadrobno. Pak přidáme olej, pažitku a pečlivě promícháme, podle chuti osolíme a opepříme. Ozdobíme pažitkou a plátky vajec a podáváme s listy hlávkového salátu.

Paprikový salát “Asia” s mletým masem

Na porce potřebujeme: malou konzervu kukuřičných klasů., zelený a žlutý paprikový lusk., malou konzervu rajčat., sůl., KL octa., mletý pepř., ½ svazku petržele., ½ svazku pažitky., cibuli., 500 g míchaného mletého masa., 2 PL strouhanky., vejce., na špičku nože čínské směsi – 5 druhů koření., pálivou papriku., 2 PL sezamových semínek., sezamový olej na smažení
Kukuřičné klasy necháme okapat a rozpůlíme.Omyjeme papriky, rozčtvrtíme je a zbavíme stonků a jádřinců. Dužinu nakrájíme na kostičky. Rajčata slijeme, přičemž šťávu zachytíme. Konce odstraníme a plody nadrobno nakrájíme. Kousky rajčat opět dáme do šťávy, ostře ochutíme solí, pepřem a kapkou octa. Vnímcháme kukuřici a papriky. Pod tekoucí vodou propereme pažitku a petržel a necháme okapat. Pažitku nakrájíme na ruličky, petržlen najemno nasekáme a obojí vmícáme eo zeleninové směsi. Vše necháme stát. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Z cibule, masa, strouhanky a vejce uhněteme těsto. Okořeníme čínským kořením, paprikou, solí a pepřem. Z těsta vytvarujeme malé kuličky a obalíme sezamovými semínky. Dobře osmahneme ponořené v oleji. Masové kuličky podáváme studené nebo teplé s paprikovým salátem.

Plněný baklažán

Na porce potřebujeme: 4 baklažány., sůl., tuk pro vymazání plechu., 2 cibule., PL nasekané petržele., PL bazalky., 2 PL píniových semínek., PL přepuštěného másla., 400 g míchaného mletého masa., vejce., PL libobolného nastrouhaného sýra., malou konzervu rajčat., sůl., mletý pepř., česnek dle chuti

Baklažány omyjeme a neoloupané podélně rozpůlíme. Odstraníme stopku. Dužinu posypeme solí a necháme cca 10 minut nasáknout, ab se odstranili hořké látky, pak je dostatečně omyjeme vodou.Nahoře a dole oloupeme pruh slupky. Baklažány položíme na vymaštěný plech a pečeme cca 8 minut v troubě předehřáté na 200˚ C (plyn stupeň 3).Lžičkou opatrně vydlabeme dužinu tak, aby zůstal okraj silný cca 1 – 2 cm.Cibuli oloupeme a spolu s dužinou baklažánu najemno nakrájíme, obojí osmahneme s petrželkou na rozehřátém přepuštěném másle, přidám mleté maso a dobře propečeme. Směs necháme vychladnout a s vejcem, lžící sýra a trochou rajčatové šťávy zpracujeme na hladké těsto. Osolíme a opepříme. Masou z mletého masa naplníme 4 půlky baklažánu, dáme do vymaštěné ohnivzdorné formy. Zbylé 4 půlky baklažánu podle chuti prošpikujeme oloupanými stroužky česneku a přiklopíme jako víko. Rajčata zbavíme stopek, nadrobno nakrájíme a přidáme do formy i se šťávou. Zakryjeme a dusíme cca 15 – 20 minut v troubě předehřáté na 225˚ C (plyn stupeň 4). Jako přílohu podávaáme bagetu nebo turecký chléb.
Porce obsahuje cca 26 g bílkovin., 37 g tuku., 20 g sacharidů – cca 537 kcal – 2248 kJ