11. února 2010

Obalované jehněčí kotlety

8 jehněčích kotlet., 2 svazečky zeleného chřestu., 4 PL strouhanky., 3 vejce., 4 PL mouky., kostka hovězího vývaru., dl portského nebo jiného dezertního vína., dl oleje., oříšek másla., sůl., pepř.,
Jehněčí kotlety osolíme a opepříme a poté obalíme postupně v mouce, v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Kastrol s osolenou vodou uvedeme do varu, oloupeme zelený chřest a spaříme ho tak, aby příliš nezměkl a zůstal pevný. Jakmile je chřest oblanžírovaný, propláchneme ho pod pod tekoucí vodou, dáme okapat a uložíme stranou. Na pánev nalijeme olej a rozpustíme oříšek másla. Osmažíme na ní jehněčí kotlety na mírném ohni 3 až 4 minuty z každé strany. Poté je odložíme na nahřátou servírovací mísu. Pánev odmastíme, přidáme kousek másla a osmahneme na něm chřest, který přidáme na servírovací mísu k masu. V kastrolu svaříme portské tak, aby se z poloviny odpařilo, přidáme KL mouky a dřevěnou vařečkou promícháme. Rozředíme 2 dl hovězího vývaru z kostky. Necháme pár minut vařit na mírném ohni. Kotlety přelijeme omáčkou z portského vína a podáváme. 
Rada: Chřest oloupeme, bude chutnější. Portské víno je třeba nechat z poloviny odpařit předtím, než do něj vlijeme hovězí vývar.
Doporučené nápoje: Červené nebo bílé lehké či středně plné víno, pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat