31. ledna 2012

Závin z listového těsta s červenou řepou

350 g listové těsto, 500 g červená řepa, cibule, 3 lžíce olej, lžíce cukr krystal, špetka sůl, 2 ks jablko, 2 dl červené víno, špetka kmín, 0,5 lžičky citrónová šťáva, vejce

Z listového těsta vyválíme 2 pláty. Na každý dáme doprostřed náplň a uděláme závin, který přeneseme na plech pokrytý pečícím papírem. Závin pomažeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova (teplota asi 180–200°C). Do trouby vložíme při pečení kastrůlek s vodou.
Náplň: Rozehřejeme olej, přidáme cukr a necháme ho jemně zkaramelizovat. Vložíme na drobno nakrajenou cibuli – až zesklovatí přidáme očištěnou, nahrubo nastrouhanou červenou řepu. Osolíme, dáme kmín a vše podlijeme vínem. Dusíme pod poklicí asi 5 minut. Pak dodáme oloupaná a na kostky nakrájená jablka. Za občasného míchání dusíme tak dlouho,až se víno zcela odpaří. Podle potřeby dochutíme citrónovou šťávou.

Moravský koláč

300 g másla, 300 g cukru, 300 g mouky, 6 žloutků, sníh ze 6 bílků, kůra z půl citronu,třešně, houska na vysypání

Máslo třeme doběla. K máslu se přidá cukr, žloutky, citrónová kůra a pilně se to tře. Postupně přidávejte mouku a naposled lehce vmíchejte sníh z bílků. Plech nebo zapékací misku vymažte a vysypte houskou. Na takto připravený plech dejte těsto, poklaďte třešněmi a pečte.Mouku záměrně neuvádím, protože je to starý recept a každý používal tu, která byla doma.Babička vždycky říkává, že polohrubá je ale nejlepší. Doba pečení závisí na troubě.

Babiččin škvarkový závin

400 g hladké mouky, 250 g škvarků, 50 g cukru, vejce, žloutek, 50 g rozinek,2 ks hřebíčku, mléko, prášek do pečiva, citrónová kůra, jablka, skořice, strouhanka

Škvarky rozemeleme a přidáme do mouky smíchané s polovinou prášku do pečiva. Dále přidáme vejce rozšlehané se špetkou soli, na prášek roztlučené hřebíčky, zalijeme 2 až 3 lžícemi mléka a vypracujeme tužší těsto. Nejméně půl hodiny odpočinuté těsto rozválíme na obdélníkový plát, který posypeme strouhankou, poklademe jablky nakrájenými na tenké plátky, posypeme rozinkami a zasypeme lžíci mleté skořice. Plát zavineme, položíme na pomaštěný plech a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme ve vyhřáté troubě 30–45 minut.

Ovesná kaše se sýrem

špetka soli, ovesné vločky, mléko, balkánský sýr, olej, máslo

Ovesné vločky namočíme na 1 hodinu do studené vody. Potom je společně s mlékem uvaříme do měkka na hustou kaši a necháme vychladnout. Tuto kaši vložíme do vymazané pánve a opečeme. Opečenou kaši posypeme strouhaným balkánským sýrem a polijeme horkým máslem. Podáváme s hlávkovým, mrkvovým nebo rajčatovým salátem. Zapíjíme čajem.

Houbový kuba

300 g krup, hrst sušených hub, 2 stroužky česneku, 3 lžíce másla, drcený kmín, majoránka,mletý pepř, sůl, máslo

Sušené houby namočíme na několik hodin do studené vody, pak je uvaříme doměkka a scedíme.Kroupy propláchneme vroucí vodou a v mírně osolené vodě ochucené kmínem uvaříme doměkka. Pak je propláchneme a necháme okapat. Přidáme česnek utřený se solí, opepříme,ochutíme majoránkou, omastíme máslem, promícháme s uvařenými houbami a směs rozestřeme do tukem vymazaného pekáče. Vložíme do horké trouby a zapečeme dozlatova.

Studenecký kapr na paprice

kapr, 300 g hladké mouky, sůl, česnek, sladká paprika (sáček), 0,5 lžičky pálivá paprika, olej na smažení

Kapra vykucháme, očistíme a nakrájíme na podkovy a ty pak rozpůlíme. Půlky podkov posolíme a lehce potřeme rozetřeným česnekem. Maso pak necháme nejlépe jeden den uležet.V misce pak smícháme hladkou mouku, sladkou i pálivou papriku a podkovy ve vzniklé směsi obalíme. Na pánvičce rozpálíme tuk a na mírném ohni kousky ryby po každé straně asi 10–12 minut osmažíme.Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem a sladkokyselým okurkem.

Klobásková omáčka

4 ks uzených kmínových klobás, 500 g kysaného zelí, 250 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky,1 l vody, sůl, mletý pepř, bobkový list

Klobásy dáme vařit do litru vody asi na 15 až 20 minut. Mezitím si připravíme zelí. Pokud je příliš dlouhé, můžeme jej překrojit. Jestliže je příliš kyselé, propláchneme jej vodou. Asi hrnek kyselého nálevu si odložíme na později pro případné zředění omáčky. Uvařené klobásy vyjmeme a do vývaru po klobásách vložíme kysané zelí. Přidáme bobkový list a necháme vařit,dokud zelí nezměkne. Hladkou mouku rozmícháme ve smetaně, nalijeme do povařeného zelí a dobře povaříme. Omáčku ochutíme solí a pepřem. Podle chuti upravíme kyselost a hustotu omáčky pomocí kyselého nálevu, který jsme si odložili na začátku. Na závěr do omáčky vložíme uvařené klobásy a společně prohřejeme.Servírujeme v hlubokém talíři. Klobásu si strávníci porcují sami přímo v talíři nebo klobásy nakrájíme předem na kolečka, která vložíme zpět do hrnce s omáčkou. Jíme lžící a přikusujeme
chléb.

Husa na sušených hruškách

2 lžíce hladké mouky, 5 ks malých cibulí, 2 dl smetany, lžíce mletého zázvoru,2,5–3 kg husu, 1–2 dl dobrého bílého vína, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, sušené hrušky, sůl

Omytou, očištěnou a osušenou husu zevnitř i na povrchu osolíme, okořeníme zázvorem a nahrubo pomletým pepřem. Položíme na pekáč hřbetem vzhůru, přidáme na polovinu rozkrojené cibule a nové koření. Obložíme husu v jedné vrstvě po pekáči sušenýma hruškami. Podlijeme horkou vodou, zakryjeme a dáme péct při 200°C (doba pečení je 100–130 min.).Při pečení občas doléváme teplou vodu a poléváme maso vypečenou šťávou. Ve druhé polovině pečení obrátíme husu břichem nahoru a pečeme, až je ze všech stran měkká a zlatá.Přilijeme víno. K úplnému konci pečení nepoléváme šťávou a nezakrýváme, aby kůže zůstala křupavá. Upečenou husu vytáhneme z pekáče. Přecedíme šťávu přes síto a hrušky s cibulemi můžeme propasírovat – podle toho, jak hustá šťáva nám chutná. Šťávu zaprášíme moukou,přilijeme smetanu, rozmícháme a krátce povaříme.Pečenou husu naporcujeme. Při podávání poléváme porce horkou šťávou. Taková husa je dobrás bramborovým i houskovým knedlíkem, ale i s vařeným bramborem

Lovecké závitky

500 g jelení nebo srnčí kýty bez kosti, 60 g slaniny, vejce, 30 g hladké mouky, 80 g cibule,40 g sádla, 200 g jeleního nebo srnčího předního masa bez kosti, 60 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), pepř celý i mletý, nové koření, bobkový list, jalovec, sůl

Z jelení nebo srnčí kýty nakrájíme plátky, nařízneme okrajové blány, aby se při přípravě nekroutily, naklepeme, mírně osolíme, opepříme a klademe na ně takto připravenou náplň: Jelení nebo srnčí přední maso semeleme, přidáme polovinu na kostečky nakrájené slaniny,mletý pepř, vejce, sůl a nepatrnou dávku mletého nového koření a vše dobře promícháme. Připravené plátky masa posypeme na nudličky krájenou zeleninou (mrkev, celer, petržel) a pak na ně klademe připravenou masovou náplň. Z plátků a náplně vytvoříme závitky, které převážeme bílou nití, nebo propícháme párátkem. Zbývající polovinu slaniny nakrájíme a usmažíme na ní dozlatova cibuli. Přidáme celé nové koření, celý pepř, bobkový list, případně jalovcové bobulky. Připravené závitky nejdříve opečeme na sádle, pak je vložíme do základu ze slaniny,cibule a koření, ve kterém je za občasného míchání pod pokličkou dusíme. Podle potřeby doléváme vodou. Zpola dušené závitky vyjmeme, šťávu vysmahneme do tuku tak, aby se voda vyvařila a zůstal jen tuk a cibule, zapražíme moukou, kterou opět vysmahneme a zalijeme vodou. Do šťávy, kterou necedíme, vložíme závitky a dodusíme. Jako přílohu – rýži, brambory,houskový knedlík, těstoviny.

Telecí závitky

100 g másla, 100 g sardelek, telecí plecko, cibule, hovězí vývar, červené víno, strouhanka

Z telecího plecka naklepeme řízky po obou stranách. Utřeme si 10 dkg másla a 10 dkg sardelek,přidáme k tomu jednu malou nakrájenou cibuli. Každý řízek namažeme sardelovým máslem. Potom každý řízek zavineme a ovážeme pevně nití. Do kastrůlku dáme kousek másla a nakrájenou cibuli a vložíme zavinuté řízky. Přikryjeme poklicí a necháme dusit. Poté řízky podléváme hovězím vývarem, aby dostaly červenou barvu. Nakonec závitky rozkrájíme na kolečka,polijeme šťávou z dušení smíchanou s červeným vínem a posypeme trochou osmahnuté
strouhanky.

Zelný guláš

500 g hovězího předního masa, 2 lžíce sádla, velká cibule, malá plechovka rajského protlaku, 6 ks syrových brambor, menší hlávka zelí, hladká mouka, mletá paprika, kmín,sůl, pepř

Omyté a očištěné maso nakrájíme na kostky. Na sádle osmažíme dozlatova cibuli s kmínem a přidáme mletou papriku. Vložíme pokrájené maso, které za občasného míchání podusíme ve vlastní šťávě. Poté přidáme sůl, rajský protlak, zalijeme vařící vodou tak, aby bylo vše zakryté a dusíme pod pokličkou. Občas zamícháme a dolijeme horkou vodou. Změklé maso vyjmeme, základ necháme vysmahnout do tuku, zaprášíme moukou a za stálého míchání restujeme asi 5 minut. Zalijeme horkou vodou a necháme provařit.Přidáme oloupané syrové brambory nakrájené na kostičky a na nudličky nakrájené hlávkové zelí. Vše pak vaříme ještě 20 minut. Přidáme maso a promícháme. Jako přílohu podáváme nejlépe chléb.

Vepřový řízek v bramboraku

600 g vepřové kýty, 300 g loupaných syrových brambor, 100 g hladké mouky, 3 ks stroužky česneku, 2 vejce, 100 ml mléka, sůl, pepř, majoránka, tuk na smažení

Opláchnuté brambory nastrouháme najemno, necháme ustát a vodu scedíme. Do nastrouhaných brambor přidáme horké mléko, hladkou mouku, utřený česnek se solí, pepř, vejce. Dochutíme majoránkou, popřípadě přisolíme a dobře promícháme. Z opláchnuté vepřové kýty nakrájíme přes vlákno jednotlivé plátky, okraje na několika místech nařízneme a maso osolíme.Takto připravené řízky obalíme v bramborákovém těstě a usmažíme v horkém tuku po obou stranách dozlatova.

Plněné vepřové koleno po selsku

vepřové koleno, 150 g vepřové plece, 150 g jemných párků, vejce, 50 g cibule,100 g sádla, pepř, sůl, pažitka, muškátový ořech

Vepřové koleno vykostíme, uvnitř mírně vytřeme solí a česnekem, naplníme připravenou náplní a celým jemným párkem. Takto upravené vepřové koleno zabalíme do alobalu a zvolna pečeme.Před dopečením vybalíme z alobalu, kůžičku nařízneme ve vzdálenosti asi 5 cm od sebe,osolíme a necháme dopéct do růžova na sádle. Koleno již nepodléváme, výpek podáváme přírodní.
Náplň: Vepřovou plec umeleme, přidáme vejce, sekanou pažitku, muškátový ořech, pepř, sůl. Vše vymícháme do jemné konsistence.
Jako přílohu podáváme bramborovou kaši nebo brambory, případně různé druhy zeleninových salátů.

30. ledna 2012

Zapékané těstoviny s brokolicí a sýrem

500 g těstovin, 2 ks velkých rajčat, 2 kelímky kysané smetany, sůl, pepř, olivový olej, brokolice, tvrdý sýr

Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus. Scedíme je a necháme okapat. Vsypeme je do mísy a promícháme s olivovým olejem. Polovinu těstovin vložíme do vymaštěného pekáčku nebo mísy, posolíme, lehce popepříme. Nakrájíme rajčata na plátky a poklademe na těstoviny. Pak položíme na rajčata uvařenou a vychladlou brokolici. Zase osolíme. Navrch položíme zbytek těstovin, na které vlijeme kysanou smetanu, lehce rozetřeme. Dáme zapéci asi na 10 minut do trouby, pak posypeme strouhaným sýrem. Pečeme dozlatova asi 25 minut. Před podáváním posypeme těstoviny kudrnkou.

Zelový salát

1 ks střední hlávky zelí, 2 ks střední cibule, plátek špeku nebo anglické slaniny (cca 150 g), cukr, sůl, pepř a ocet dle potřeby

Zelí obereme, nakrouháme a dáme vařit do většího množství osolené vody. Po chvíli scedíme a necháme na sítku dobře okapat. Stupeň měkkosti volíme dle svého gusta, pro strávníky s dobrým zažíváním volíme zelí křupavější. Nakrájíme špek nebo anglickou slaninu na kostky (v nouzi nejvyšší použijeme jakýkoli čerstvý tuk či olej), přiměřeně seškvaříme a přidáme nakrájenou najemno cibulku. Necháme krásně zesklovatět a okamžitě, tedy horké vmícháme do zcezeného zelí. Důležité ingredience, kterými dílo dochutíme jsou dále cukr, sůl, pepř a ocet. Důkladně vše promícháme a podáváme lehce vlažné. Správným výsledkem je docílení lahodné, mírné sladko-kyselé chuti. Tento produkt se podává jako příloha ke svátečním obědům (vhodný k pečenému masu s bramobry). 

Moravský bramborový salát

800 g brambor vařených ve slupce, 6 vajec vařených natvrdo, 6 sterilovaných okurek,cibule, 100 ml octa, 3 lžíce cukru, 4 lžíce oleje, lžička mletého pepře, sůl podle chuti,trochu vody do nálevu

Uvařené brambory a vejce oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli nasekáme nadrobno, okurky nakrájíme na tenká kolečka. Cukr s octem a vodou svaříme v hrnku a necháme vychladnout. Brambory dáme do větší mísy, osolíme je a opepříme, přidáme vejce, okurky i cibuli,zalijeme připraveným nálevem a olejem a zlehka promícháme. Salát můžeme podávat vlahý nebo chlazený.

Kutle s kobzolama-Dršťková omáčka s bramborama

500 g držťky, mrkev, petržel, 20 g másla, 50 g hladké mouky, 2 dl mléka,5 ks bobkový list, 6 ks nové koření, špetka sůl, lžíce ocet

Dobře omyté dršťky uvaříme do poloměkka. Pak přidáme kořenovou zeleninu (petržel, mrkev),bobkový list a nové koření. Když jsou dršťky měkké, vytáhneme je z hrnce, nakrájíme na menší kousky a vhodíme zpět do polévky, ve které jsme je vařili. Uděláme jíšku (máslo rozpustit a přidat hladkou mouku, zpěnit, přilít vodu a rozšlehat), nalít do polévky a provařit 20 minut.Po provaření přidat mléko s trochou hladké mouky, kterou jsme v mléce rozšlehaly a opět provařit. Omáčka musí být hustá. Na ochucení přidáme trochu octa. Podáváme s vařenýma bramborama.

Cottage

balení tvarohu, špetka soli, nové brambory, tvaroh, studená smetana, špetka soli
Uvařit nové brambory, horké je rozmačkat, tvaroh rozmíchat se studenou smetanou a špetkou soli, nalít do misky, lžíci jíst s bramborami, nebo jak kdo chce.

Bramborové klobásky po ostravsku

650 g brambor, vejce, 60 g cibule, 100 g hrubé mouky, 80 g krupice, 250 g ostravské klobásy, 80 g tvrdého sýra, 80 g stolní olej, sůl podle potřeby

Brambory vařené ve slupce za tepla oloupeme a necháme rozložené vychladnout. Vychladlé jemně semeleme nebo nastrouháme na struhadle. Přidáme vejce (část bílků ponecháme na potření okrajů těsta), prosátou hrubou mouku, krupici, sůl zpracujeme v tuhé těsto,které vyválíme v plát a nakrájíme na obdélníky. Na jednotlivé dílky klademe náplň, připravenou z jemně umleté klobásy, promíseného se strouhaným tvrdým sýrem. Okraje jednotlivých dílků potřeme bílkem, svineme do tvaru klobásek, propíchneme špejlí a smažíme v oleji dorůžova. Podáváme sypané smaženou cibulkou s dušeným nebo kysaným zelím, případně se špenátem.

Švestkový bramborák

1 kg brambor, lžička soli, 2 vejce, sklenice půlených kompotovaných švestek,1 až 2 vrchovaté lžíce hladké mouky

Nastrouhané brambory smícháme s hladkou moukou, solí a vejci. Do pekáče dáme rostlinný olej a rozehřejeme jej v troubě. Až je olej rozehřátý, jako ke smažení, dáme na něj bramborové těsto, poklademe půlkami švestek a pečeme do červena.

Podlesníky

500 g vařených brambor, 250 g mouky, vejce, kyselé mléko, sádlo, sůl, zelný list

Brambory nastrouhat najemno, zadělat řidší těsto. Spodní zelné listy, které netvoří hlávku upravit (mírně seříznout košťál). Lehce rozklepat (nepotrhat), potřít tukem, pomazat těstem a péct na okraji pece nebo na pečícím papíře na plechu v troubě. Upečené sloupnout z listu (ten se otiskl a dal pokrmu zvláštní nasládlou chuť).

Bramboráky

brambory, celá vejce, hladká mouka, kmín, pepř, majoránka, sůl, máslo, zakysaná smetana,podmáslí

Nastrouhají se najemno syrové brambory, chvíli se počká až spustí vodu, která se odlije, přidají se dle množství celá vejce, trošku hladké mouky, kmín, sůl, pepř, majoránka. Do těsta můžeme také nastrouhat i nějaký uvařený brambor pro lepší zahuštění. Toto těsto necháme na chvíli odležet, aby se spojily všechny ingredience a mezi tím si připravíme železnou plotýnku na plynový sporák Tuto plotýnku si potřeme kůží od slaniny a rozprostřeme několik lžiček těsta na tenkou placku,kterou z obou stran opečeme ( opéká se na sucho) při skládání na talíř dáme na každou placku oříšek másla – krásně se máslíčko rozteče po celé ploše. Při podávání si každý na placku rozestře slušnou vrstvu zakysané smetany. Je skvělé tyto bramboraky zapíjet podmáslím.

Škubánky na slano

1 kg brambor, 200 g krupičky, rozpuštěné máslo, sůl, zakysaná smetana, nasekaná petržel najemno

Brambory oloupat, nakrájet na kousky a uvařit do měkka. Potom, jak jsou brambory uvařené,vodu slijeme do hrnečka. Tuto vodu pak nalijeme zpět na brambory, těsně nad ně a zasypeme krupicí. Brambory s krupicí rozšťoucháme na šťouchačku. Hotová bramborová hmota, by měla být hladká a bez hrudek. Pak si rozpustíme trochu másla a lžící děláme škubánky, které pokládáme na máslo. Nakonec polijeme zakysanou smetanou a posypeme nasekanou petrželkou.Také se může posypat brynzou . /tyto škubánky je možno dělat i na sladko s povidly, nebo sladkým tvarohem.//