12. dubna 2013

Houbové rizoto s paprikou na kari

250 g rýže, 2 velké cibule, 2 lžíce olivového oleje,250 g čerstvých hub (hřiby, masáky, bedly),2 červené papriky, 2 stroužky česneku, 2 feferonky, lžička kari koření, sůl
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmažíme na lžíci oleje. Vsypeme rýži a chvilku pražíme. Pak přidáme feferonky a vařící vodu asi na palec nad rýží. Dusíme doměkka. Očiětěné a na kousky nakrájené houby krátce osmažíme na oljei, osolíme, přidáme na proužky nakrájenou očištěnou papriku a chvíli dusíme. Dochutíme kari kořením a oloupaným a prolisovaným česnekem. Houbovou směs smícháme s dušenou rýží.

Plněný houbový bochník

800 g čerstvých hub (kozáky, hřiby),100 g uzené slaniny,cibule,3 housky,2 dl mléka,2 vejce,drcený kmín, stroužek česneku, petrželová nať,sůl,mletý černý pepř,strouhanka,3 vejce uvařená natvrdo,olej,mletá červená paprika,1 dl zeleninového vývaru

Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, rozškvaříme, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, houby, dusíme, dokud se nevyvaří veškerá tekutina a necháme vychladnout. Přidáme v mléku namočené a vyždímané housky, jedno celé vejce a 1 žloutek, kmín, prolisovaný česnek, nasekanou nať, sůl, pepř, podle potřeby strouhanku a promícháme. Na dno vymazané formy rozetřeme část houbové směsi, vmáčkneme oloupaná vejce a přikryjeme zbytkem směsi. Natřeme bílkem rozšlehaným se solí a mletou paprikou, podlijeme vývarem, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 40 minut. Během pečení poléváme šťávou.

Omáčka bez masa

mrkev, 2 cibule, 100 g tuku, 2 lžičky krystalového cukru, vývar z masoxu, 250 ml šlehačky nebo mléka, celé nové koření a pepř, okurky a lák z okurek, hladká mouka na zahuštění
Na rozpuštěném tuku osmažíme napůl mrkev nastrouhanou na hrubším struhadle, přidáme pokrájenou cibuli, ještě chvíli smažíme, přidáme cukr a uděláme karamel. Zalijeme vývarem, přidáme koření a lák z okurek, zavaříme smetanou s hladkou moukou, okurky nakrájené na proužky a povaříme. Podáváme s knedlíky.

Dressing z nivy

2 lžičky olivového oleje, lžíce citronové šťávy, 2 lžíce majonézy, 1 dcl zakysané smetany, trochu mletého pepře, 2 stroužky česneku, lžička sójové omáčky, lžička tabaska nebo chilli, 2 jarní cibulky nebo pórek, 15 dkg sýru Niva 
V misce utřeme olej, pepř, česnek utřený se solí, sój. omáčku, tabasko, citron. šťávu. Přidáme majonézu a zakysanou smetanu - vše vyšleháme. Nakonec přidáme nadrobno pokrájené cibulky(pórek). Rozdrobíme Nivu a vše spolu promícháme. Necháme zaležet v chladničce. Před podávání posypat petrželkou a koprem.Příloha k masům.

Neapolská rajčatová omáčka

600 g hodně zralých rajčat, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, majoránka, petrželka, pepř, sůl
Rajčata spařte vařící vodou, oloupejte a drobně usekejte, utřený česnek osmahněte na oleji. Přidejte rajčata, pepř, sůl a smažte na prudkém ohni, až rajčata změknou a dobře se promísí s olejem. Omáčku okořeňte rozemnutou majoránkou a jemně sekanou petrželkou.

Studená omáčka ze syrových rajčat

300 g rajčat, 2 lžíce oleje, kousek cibule, česnek, petrželka, sůl
Rajčata ponořte na cedníku do vařící vody, hned je vyjměte, oloupejte a velmi jemně pokrájejte. Promíchejte je s drobně pokrájenou cibulí, třeným česnekem, usekanou petrželkou, solí a po kapkách vmíchejte olej. Vychlaďte a podávejte.

Studená žampionová omáčka

4 žampióny, lžíce oleje, 150 g majonézy, 2 lžíce mléka, citrónová šťáva, cukr, sůl, pažitka
Očištěné žampióny pokrájejte na tenké plátky a duste na oleji do změknutí. Majonézu zřeďte mlékem a citrónovou šťávou, přidejte vychladlé žampióny, dochuťte cukrem a solí a lehce zamíchejte pokrájenou pažitku.

Omáčka vinaigrette

 lžíce estragonu, pažitky, petrželky, cibule, 2 vejce uvařená natvrdo, sůl, pepř, 10 ml estragonového octa , 30 ml oleje, 10 g hořčice
Olej utřeme se žloutky, rozsekanými bylinkami a s drobně nakrájenou cibulí. Přidáme sůl, pepř, ocet a hořčici, rozsekané bílky a promícháme. Omáčka se hodí na vařený květák, brokolici, hlávkový salát, vařená vejce nebo ke grilovanému masu.

Jablkový křen se smetanou

300 g jablek, 1 dl smetany ke šlehání, 40 g křenu, citrónová šťáva, cukr, sůl, hřebíček
Oloupaná jablka zbavte jádřinců, pokrájejte na kousky a společně s trochou vody, cukrem, citrónovou šťávou a hřebíčkem poduste doměkka. Hřebíček odstraňte, vlažná jablka umixujte, přidejte nastrouhaný, vařící vodou spařený křen, promíchejte, dochuťte cukrem, solí a citrónovou šťávou a nakonec vmíchejte ušlehanou smetanu.

Remuláda

svazek míchaných bylinek dle sezony,lžička kaparů,3-4 sardelové filety,malá cibule,kyselá okurka,200 g delikátní majonézy, 100 g kyselé smetany,lžička ostré hořčice, cironová šťáva, špetka cukru, sůl, pepř
Bylinky, kapary a sardelový filet nasekáme na jemno.Cibuli a okurku nakrájíme na drobné kostičky. Majonézu,kyselou smetanu,hořčici,citronovou šťávu a cukr promícháme. Vmícháme ostatní přísady,omáčku ochutíme solí a pepřem.

Ředkvičková omáčka

2 žervé, pepř, sůl, 3 lžíce oleje, ocet, 80 g ředkviček, špetka cukru
Žervé rozetřete s pepřem a solí, po částech vmíchejte olej a několik kapek octa, přidejte omyté, na tenké plátky pokrájené ředkvičky, podle chuti přislaďte a přikyselte a nechejte chvilku proležet.

Rajčatová omáčka s paprikami

500 g rajčat, 2 sladké zelené papriky, malá cibule, 4 lžíce oleje, malá mrkev, kousek celeru, snítka petrželky, bazalka, stroužek česneku, rovná lžička cukru, pepř, sůl

Drobně pokrájenou cibuli zpěňte na lžíci oleje, přidejte pokrájená rajčata, mrkev a celer, podlijte několika lžícemi vody, přidejte koření a duste do změknutí. Zeleninu prolisujte, osolte, oslaďte a duste dále, až omáčka zhoustne. Očištěné papriky pokrájejte na nudličky, česnek utřete a osmažte za stálého míchání na oleji, až papriky začnou měknout. Vmíchejte rajčatovou směs, pomalu přiveďte k varu, okořeňte sekanou petrželkou a bazalkou a hned podávejte, aby papriky byly ještě trochu chřupavé. Podávejte k bílým rybám nebo ke kuřeti.

Rajčatová omáčka se smetanou

50 g másla, 50 g hladké mouky, cibule, vývar, 500 g rajčat, celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, cukr, ocet, sůl, 250 ml smetany
Na másle zpěníme drobně nasekanou cibuli, přidáme mouku a usmažíme tmavou jíšku. Zředíme ji studeným vývarem, přidáme koření a povaříme. Do hladké omáčky vložíme pokrájená očištěná rajčata a rozvaříme je. Propasírujeme, přisladíme, dokyselíme a osolíme. Pak přilijeme smetanu, prohřejeme, ale už nevaříme.

Rajčatová omáčka se šunkou

600 g rajčat, 150 g cibule, 100 g šunky, 4 lžíce oleje, snítka bazalky, petrželka, tymián, pepř, sůl
Rajčata spařte vařící vodou, ochlaďte ve studené vodě, oloupejte, zrníčka vymačkejte a rajčata umelte na mlýnku nebo umixujte. Cibuli a šunku drobně pokrájejte a osmažte na rozehřátém oleji. Přidejte připravená rajčata, sůl, pepř, usekanou petrželku, rozmělněný tymián a bazalku a na malém plaménku vařte, až omáčka zhoustne. Podávejte převážně k vařeným těstovinám.

Ostrá feferonová omáčka

150 g majonézy, 2 lžíce mléka, 2 lžíce kečupu, lžíce rajčatového protlaku, lžíce červeného vína, cukr, sůl, feferony 
Majonézu zřeďte mlékem, kečupem a vínem, vmíchejte rajčatový protlak, cukr, sůl a velmi jemně rozsekané feferóny a nechejte chvilku proležet.

Pažitková majonézová omáčka

100 g majonézy, 50 g jogurtu nebo ušlehané smetany, pažitka, citrónová šťáva, cukr, sůl 
Majonézu zřeďte citrónovou šťávou, rozmíchejte s jogurtem (nebo šlehačkou), cukrem a solí a přidejte pokrájenou pažitku.

Petrželková majonézová omáčka

100 g majonézy, 50 g jogurtu nebo ušlehané smetany, petrželka nebo pažitka, citrónová šťáva, cukr, sůl
Majonézu zřeďte citrónovou šťávou, rozmíchejte s jogurtem (nebo šlehačkou), cukrem a solí a přidejte jemně sekanou petrželku nebo pokrájenou pažitku.

Bernská omáčka

lžíce octa,1 dl vody bílého vína,2 žloutky,30 g másla,2 malé cibule, lžička drobně nasekané petželky,mletá paprika, pepř, sůl
Jemně nakrájenou cibuli zalijeme octem (nebo vínem)a rychle vaříme, až se odpaří polovina tekutiny. Změklé máslo utřeme se solí, pepřem, petrželkou a paprikou, postupně vešleháme žloutky a po částech je vmícháme do horké, nikoli však vařící octové směsi. Omáčka je výborná k minutkám.

Křenová majonézová omáčka

200 g základní majonézy,2 lžíce citronové šťávy, sůl, cukr, několik kapek worcesterské omáčky,4 lžíce šlehačky,2 lžíce najemno nastrouhaného křenu
Všechny suroviny smícháme.

Ruská jogurtová omáčka

2 dl bílého jogurtu, 40 g tvrdého tvarohu, česnek, ocet, mletý pepř, sůl 
Jogurt promíchejte s prolisovaným česnekem, octem, solí a pepřem a nakonec přidejte strouhaný tvaroh.

Hořčicová majonéza

150 g základní majonézy,3 lžíce hořčice,lžíce strouhaného křenu, 2 lžíce suchého bílého vína,eventuálně cukr
K základní majonéze přidáme hořčici a strouhaný křen a rozředíme vínem. Podle potřeby zjemníme cukrem. Podáváme k masitým i rybím minutkám.

Česneková majonézová omáčka

100 g majonézy, 50 g bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, pažitka, sůl 
Majonézu promíchejte s jogurtem, přidejte česnek utřený se solí a jemně pokrájenou pažitkou a promíchejte.

Hlívová omáčka

300 g nakrájených klobouků hlívy ústřičné, kyselá smetana, trocha cukru, sůl, hladká mouka, máslo nebo olej 
Na tuku duste nakrájené klobouky hlívy doměkka. Zalijte hovězím vývarem. V kyselé smetaně rozmíchejte trochu hladké mouky a vlijte do vývaru. Až začne houstnout, odstavte z plotny, aby se smetana nesrazila. Dochuťte solí, cukrem, případně citrónovou šťávou. Podávejte s houskovým knedlíkem a uvařeným hovězím žebrem.

Kečupová omáčka s hořčicí

80 g kečupu, 60 g hořčice, kousek sterilované okurky, kousek cibule, mletý pepř, 2 lžíce oleje
Kečup smíchejte s hořčicí a olejem, přidejte drobně pokrájenou okurku a cibuli a podle chuti opepřete.

Polská omáčka

1,5 litru hovězího vývaru s kořenovou zeleninou, cibulí,sůl do vývaru, 400 g švestkových povidel,strouhaný perník, hotová jíška tmavá, např. Knorr, spařené mandle,kousky ořechů, přepasírovaná zelenina z hovězího vývaru, citrón, cukr na dochucení, hrozinky sušené (nejsou nutné),vařený vepřový jazyk nebo vařené hovězí maso, klasický kynutý knedlík

Především si připravíme hovězí vývar s kořenovou zeleninou (mrkev, petržel,celer a menší cibule). /vývar stačí z kostí/  Když použijete hezké hovězí maso, můžete je nakrájet na plátky a podávat s omáčkou a knedlíkem. I když ideálním masem je asi vepřový vařený jazyk. Zeleninu s cibulí z vývaru přepasírujeme přes síto do hrnce, v němž budeme připravovat omáčku. Pak do něj scedíme vývar. Do hrnce přidáme povidla, od šlupky očištěné spařené mandle, ořechy, hrozinky a vše povaříme. Povidla se musí hezky rozvařit. Trpělivě mícháme. Omáčku nakonec zahustíme perníkem a vaříme dokud se perník nerozvaří. Opět nezapomeneme míchat. Pokud by se vám omáčka zdále moc sladká, část perníku nahraďte hotovou jíškou tmavou. Nakonec dochutíme citrónem a cukrem. Ale opatrně, dle chuti povidel.

Omáčka Aurora

100 g majonézy, mletá paprika, 2 lžíce kečupu, lžíce drobně mletých ořechových jader, lžíce kaparů, plátek cibule, petrželka, lžíce brandy, sůl
Majonézu promíchejte s mletou paprikou, kečupem, ořechovými jádry, usekané kapary, drobně pokrájenou cibulí a petrželkou, ochuťte brandy a přisolte.

Omáčka Cumberland

400 g rybízový džem,250 g brusinkový kompot,150 g červeného vína,30 g hořčice,25 g kečupu,10 g worcesteru,100 g citrónové šťávy,150 g pomerančové šťávy a kůry,mletý  zázvor

Rybízový džem, brusinkový kompot, červené víno a hořčici rozmícháme, přidáme kečup, zazvor, worcester, šťávu z citrónů a pomerančů. Nakonec do omáčky dáme jemně nakrájené nudličky z pomerančové kůry podušené v malém množství vody. Vše spolu dobře promícháme.

Zbojnická majonéza

150 g majonézy, sterilovaná kapie, lžička sardelové pasty, sůl, sterilovaná feferonka, česnek, mletá paprika, lžíce nálevu ze sterilovaných kapií 
Majonézu promíchejte se sardelovou pastou, solí, prolisovaným česnekem, mletou paprikou a nálevem a vmíchejte drobně pokrájenou kapii a usekanou feferonku.

Jogurtová omáčka se šunkou a vejcem

kelímek bílého jogurtu, 1 dl smetany ke šlehání, 50 g šunky, vejce uvařené natvrdo, 4 vlašské ořechy, petrželka, pažitka, sůl, pepř, špetka cukru
Jogurt promíchejte s drobně pokrájenou šunkou, rozsekanými vlašskými jádry, solí, pepřem, cukrem a nakonec vmíchejte ušlehanou smetanu, drobně pokrájené vejce a pažitku a usekanou petrželku.

Jemná kečupová omáčka

1 dl kečupu, 2 lžíce rajčatového protlaku, několik žampionů, 30 g másla, větší cibule, česnek, mletá paprika, 3 lžíce červeného vína, 1 dl vývaru z kostí, sůl, pepř 
Drobně pokrájenou cibuli a česnek zpěňte na másle, přidejte pokrájené žampióny, po osmahnutí vmíchejte mletou papriku, zalijte vínem a vývarem, přidejte kečup a rajčatový protlak a krátce poduste. Omáčku osolte, opepřete a podávejte.

Jemná žloutková omáčka

2 žloutky, 3 lžíce oleje, 80 g másla, menší cibule, pažitka, mletý pepř, 2 lžíce octa, špetka cukru, sůl, estragon

Drobně pokrájenou cibuli, ocet, 5 lžic vody a lžíci drobně pokrájené pažitky zalijte vodou a octem, přidejte mletý cukr a duste dvě minuty bez pokličky. Žloutky rozšlehejte se solí, po kapkách vešlehávejte olej, potom rozehřáté máslo a nakonec cibulovou směs a estragon. Omáčku hned podávejte. Je vhodná k jemným druhům masa, např. vařenému telecímu masu, ke grilovanému kuřeti, k vařeným, grilovaným nebo pečeným rybám, k šunkovým, vaječným nebo slepičím kroketám, k játrům po anglicku atd.

Jogurtová omáčka s česnekem

1,5 kelímku bílého jogurtu, 2 lžíce oleje, česnek, sůl, mletý pepř
Česnek jemně utřete se solí, po kapkách vmíchejte olej, potom promíchejte s jogurtem a pepřem a nechejte chvíli proležet.

Turecká omáčka

50 g spařených loupaných mandlí, 50 g piniových oříšků, 2 plátky toustového chleba bez kůrky, 2 stroužky česneku, šťáva z 0,5 citronu, 150 ml olivového oleje, 2 lžíce studené vody, sůl, pepř 
Mandle a piniová jadérka najemno rozmixujeme. Chleba navlhčíme, pak vymačkáme. Nadrobíme ho do nádobky k ořechům. Přidáme nasekaný česnek a zase vše promixujeme. Přilijeme citronovou šťávu, osolíme, opepříme. přidáme olej a opět rozmuxujeme. Rozředíme trochou vody. Můžeme dosolit.

Buráková ostrá omáčka

15 dkg solených burských oříšků,kelímek zakysané smetany nebo šlehačky, lžíce sójové omáčky, 2 lžičky feferonové pasty, 2 stroužky česneku, 3 dkg mandlí
Burské oříšky přerušovaně rozsekáme v mixéru - na hrubší částí. V misce rozmíchat ostatní suroviny, na drobno krájené mandle a přidat buráky. Výborná příloha ke grilování masa.

11. dubna 2013

Kardinálská omáčka

100 g majonézy, 50 g bílého jogurtu, 50 g šlehačky, 50 g masa z korýšů, 30 g kečupu, špetka pepře, soli 
Do mísy vložíme majonézu, jogurt, kečup, sůl a pepř. Vše společně promícháme. Poté přidáme nadrobno nasekané maso z korýšů a tuhou šlehačku, kterou jen lehce vmícháme.

Salsa

3 konzervy rajčat, 1 kg rajčat, 4 lžíce koření na tacos, 3 lžičky koření tabasca, 2 lžíce limetkové šťávy, velká cibule, svazek koriandru, špetka soli 
Všechna rajčata a cibuli nakrájíme na drobné kostičky, koriandr nasekáme. Dáme do velké mísy, přidáme zbylé ingredience a dobře promícháme.

Guacamole salsa

5 rajčat, 5 avokádo, limeta, cibule, česnek podle chuti, hrst koriandru, 2 chilli fresno, špetka jalapeno, sůl

Rajčata nařízneme, vložíme je do ohnivzdorné mísy a zalijeme horkou vodou, necháme cca 4 minuty ve vodě. Poté je vyjmeme a ponoříme do studené vody, slupku oloupáme. Rajčata rozřízneme na polovinu a vybereme jejich semena lžičkou, pak je nakrájíme nahrubo.Avokáda rozřízneme napůl, dužinu vyškrábeme a vložíme do mixéru a zpracujeme dohladka. Poté jej přemístíme do extra mísy a zakapneme štávou z jedné limety.Cibulku si nakrájíme na jemno, přidáme česnek a obojí přidáme do mixovaného avokáda společně zamícháme a vložíme nasekaný koriandr, jemně nakrájené čili a rajčata a jemně dochutíme solí.

Vejce v bylinkové omáčce

6 lžic majonézy, 4 vejce natvrdo, 4 lžíce smetany, 2 snítky bazalky, petrželka, 4 žampiony, lžička másla, sůl, pepř 
Očištěné žampiony nasekáme na drobné kousky, na másle podusíme a prochladlé vmícháme do majonézy. Do majonézy přidáme nasekané bylinky , smetanu a ochutíme podle chuti solí a pepřem. Hotovou omáčkou přelijeme natvrdo uvařená vejce.

Teriyaki omáčka

125 ml japonské sojové omáčky, 2 lžíce marin vína z rýže, lžíce oleje, lžíce cukru
V kastrolku přivedeme vše do varu a mícháme, až se cukr rozpustí. Sundáme z ohně a použijeme dle potřeby. Omáčka vydrží několik dní v chladničce.

Sladká palačinková omáčka

2 lžíce švestkových povidel, skořicový cukr, 100 ml sladké smetany, 2 lžíce mletých ořechů, 2 lžíce skladkého likéru 
Švestková povidla přivedeme do varu (když ztuhnou přilijeme podle potřeby vodu). Do vařící se hmoty zapracujeme cukr, ořechy a vlijeme smetanu. Vaříme dokud není omáčka hustá (podle našich představ). Po odstavení vmícháme koňak (kvůli dětem můžme vynechat). Omáčkou poléváme palačinky, či lívance.

Mátový krém

5 lžic mátového sirupu, 6 dcl mléka, 6 žloutků, 200 g cukru, 40 g mouky, vanilka 
Přiveďte k varu mléko s vanilkou. Když začne mléko vřít, vanilku vyjměte a přidejte mátový sirup.V misce utřete vaječné žloutky s cukrem. Pak přidejte pomalu mouku a mléko. Za stálého míchání zahřívejte tak dlouho, až se vytvoří hustý krém. Dejte do ledničky a podávejte hodně chlazené.

Neklasická papriková omáčka

3 papriky,500 ml mleka ,20 g  hladké mouky, tuk, sušený česnek, sůl
Středně velké tenkostěnné papriky očistíme od jadérek a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme tuk a papriky na něm osmahneme jako cibulku. Do hrnce nalijeme mléko, přisypeme osmahnuté papriky. Necháme přijít k varu, pak zahustíme moukou s vodou. Necháme alespoň 10-15 minut povařit. Osolíme a přisypeme podle chuti sušený česnek.

Andaluská omáčka

4 lžíce majonézy, lžíce rajčatového protaku, lžíce borůvkového džemu, červená paprika, cukr, sůl, olej 
Červenou papriku nasekáme nadrobno a orestujeme na tuku. Majonézu smícháme s rajčatovým protlakem a borůvkovým džemem. Přidáme orestovanou červenou papriku, dochutíme solí a cukrem.

Špenátová omáčka s košíčky

250 g špenátu, špetka pepře, 2 špetky soli, 5 stroužku česneku, 5 housky, 150 ml smetany listové těsto, 2 lžíce oleje, balení taveného sýru, 5 rajčat
Špenát uděláme jako obyčejně, jen přidáme smetanu a měkkou housku, jemně namočenou a nakrájenou. Dochutíme solí, pepřem a česnekem.Listové těsto rozválíme na plátky asi 1cm a rozkrájíme na čtverečky podle libosti, trochu potřeme olejem a pokládáme rajče a sýr (můžete přidat podle vlastní chuti další suroviny). To vše zabalíme do šátečků či košíčků a dáme zapéct.

Mexická marináda na gril

100 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, 100 ml vinného octa, lžička chilli koření, 100 ml jablečné šťávy, lžička cukru moučka, lžička soli, špetka černého pepře 
Na rozehřátém oleji krátce osmažíme utřený česnek. Vmícháme ocet, džus, chilli, cukr, sůl a pepř. Prohříváme za stálého míchání do zhnědnutí. Tato marináda dodává kuřecímu a rybímu masu barvu. Užívá se rovněž k potírání masa při grilování.

Cuketová omáčka

1 kg červené papriky, 1 kg zelené papriky, 1 kg cukety, 1 kg cibule, 900 g sladkého kečupu, 600 g ostrého kečupu, 250 ml oleje, 6 lžic sojové omáčky, 6 lžičky worčestru, 2 lžíce cukru, lžíce soli
Oloupanou cuketu nastrouháme nebo nakrájíme na malé kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno, papriky na nudličky nebo malé kousky. Vše smícháme s kečupem, olejem a ostatními ingrediencemi. Vaříme přibližně 30-40 minut. Poté nandáme do zavařovacích sklenic a sterilizujeme. Omáčka je vhodná na přípravu mnoha jídel.

Smetanová kuřecí omáčka

4 kuřecí stehna, 450 g (1 sáček) mražené zeleniny pod svíčkovou, 2 kuřecí masoxy, sůl, 2 dl smetany, hladká mouka 
Uvaříme zeleninu, stehna, masox, sůl ve 3 litrech vody až nohy jsou měkoučké, pak je vyndáme a rozmixujeme vývar se zeleninou a smetanu a zahustíme dle libosti hladkou mouku. Pak jenom obereme masíčko a dáme zpět do omáčky.

Remuládová omáčka

malá cibule,velká nakládaná okurka,sardelka,2 lžičky kaparů,2 lžičky sekané petrželky,2 lžičky kerblíku,2 lžičky estragonu, lžička hořčice, sklenice majolky, špetka cukru, sůl, pepř

Na remuládovou omáčku rozmixujeme malou cibuli, okurku, sardelku, přidáme kapary a koření a znovu rozmixujeme. Do řidšího pyré vmícháme majolku, hořčici, sůl, pepř, cukr. Omáčku uložíme na chladné místo.

Jablkový dip

trocha směsi zahradních bylinek, trocha worcesterové omáčky, 200 g smetany, jemně nastrouhané jablko 
Bylinkovou směs dáme do misky, přidáme smetanu a nastrouhané jablko a dobře promícháme.

Jemná omáčka s koprem

4 lžíce másla, 4 lžíce hladké mouky, malá cibule, 1 l mléka, sůl, čerstvý kopr 
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a pak zalijeme mlékem. Chvíli povaříme a vmícháme pokrájený čerstvý kopr. Osolíme a omáčka je hotová. Podávat můžeme s těstovinami nebo knedlíkem.

Jablečná omáčka s okurkou

jablko, lžíce citronové šťávy, cibule, 2 kyselé okurky, 200 g kyselé smetany, 2-3 lžíce majonézy, 2 lžíce křenu, sůl, pepř, pažitka
Jablko oloupeme, rozčtvrtíme a nakrájíme na kostičky, pokapeme citrónovou šťávou. Cibuli oloupeme a jemně nasekáme, okurky nakrájime na kostičky. Smícháme smetanu s majonézou a křenem. Osolíme a opepříme, vmícháme jablko, cibuli, okurky. Pažitku obereme, jemně nasekáme a vmícháme do omáčky.

Burská omáčka

3 lžíce sluneč. oleje, 2 lžíce jemné pasty z kari, konzerva kokosového mléka, 150 g burské pomazánky, lžíce cukru, sůl, 3 lžíce rýžového octa
Olej zahřejeme v malé nádobě na malém stupni, vmícháme pastu z kari a krátce osmažíme. Potom přilejeme kokosové mléko, dobře zamícháme a 1 až 2 minuty necháme na mírnem ohni povařit. Vmícháme burskou pomazánku, osladíme, osolíme a okyselíme. Vaříme ješte 5 až 10 minut, až je omáčka pěkně hladká. Ještě jednou ochutíme.

Bazalková majonéza

lžíce limetkové šťávy,lžíce bílého vinného octa,100 ml olivového oleje,200 ml slunečnicového oleje,2 žloutky,lžička dijonské hořčice + sůl,2 stroužky česneku, utřené nožem,2 hrsti bazalkových lístků
Limetkovou šťávu smíchejte s octem, v jiné misce promíchejte oba oleje. V robotu prošlehejte žloutky a hořčici a mírně osolte. Robot nechte běžet a po malých dávkách přidávejte smíchané oleje. Pak postupně vmíchejte i limetu s octem, česnek a nakonec i velmi jemně nasekanou bazalku. Dosolte.

Domácí koprovka

3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 500 ml vývaru, svazek omytého kopru, 100 ml plnotučného mléka, 3 lžíce zakysané smetany, 200 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, případně špetka cukru a jablečný ocet na dochucení
V silnostěnném kastrolu rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou a osmahneme. Zalijeme studeným vývarem a 15 až 20 minut vaříme. Měla by vzniknout hladká směs. Do té přidáme jemně nasekaný kopr a mléko, necháme přejít varem. Vmícháme obě smetany, sůl, pepř. Dochutíme pár kapkami octa, případně trochou cukru, aby omáčka získala typickou sladkokyselou chuť.

Mozzarellovo-nivová omáčka

250 g kuřecího masa, 100 g Nivy, 100 g Mozzarelly, lžička kari, lžíce maggi, tymián, sladká paprika, pepř, pálivá paprika, sůl, koření na grilované kuře, bílý jogurt, lžíce hořčice, solamyl, worcester, 2 dl mléka

Maggi, worcester, jogurt, hořčice, pepř, paprika pálivou, koření na grilované kuře, tymián, majoránka - to je marináda. Maso nakrájíme na čtverečky a dáme do marinády. Promícháme a dáme na pánev, kde je olej a voda a necháme dusit. Mezitím připravíme solamyl s mlékem. Mozzarellu nakrájíme na malé kousky a nivu taktéž. Asi 5 min. před koncem, přidáme mléko se solamylem. A 1 min. před koncem přidáme mozzarellu a nivu.

Rybízová omáčka

vejce, 50 g sladké smetany, cukr, sůl, 250 g rybíz, Solamyl 
Omáčku si připravíme ve vodní lázni. Rybíz nelisujeme, při míchání dáme pozor, abychom nerozmačkali bobulky.

Angreštová omáčka

trocha vody, 3 dl angreštu,1/2 dl kyselé smetany, lžíce hladké mouky, 1 dl vody, 3 kostky cukru, sůl, 1/2 dl smetany
Angrešt zalijeme vodou a podusíme. V kyselé smetaně rozmícháme mouku a vodu. Přimícháme angrešt, přidáme cukr, osolíme a krátce povaříme. Pak prolisujeme a přidáme smetanu.

10. dubna 2013

Španělská omáčka

kousek máslo, trocha mouka, vývar z masa, 1/8 l bílého vína, lžíce octa, cibule, sůl, pepř 
Z másla, mouky a vývaru si připravíme základ. Do vína přimícháme ocet, nakrájenou cibuli a krátce povaříme. Vlijeme do omáčky, opepříme a znovu povaříme. Zjemníme máslem.

Bílá omáčka s kapary

lžíce mouky, lžíce másla, vývar z masa, žloutek, sůl, máslo,1,5  lžíce kaparů 
Z mouky, másla a vývaru si připravíme omáčku. Nakonec vmícháme žloutek a kapary. Přidáme máslo na zjemnění.

Studená kečupová omáčka

6 lžic kečupu, 2 lžíce tmavé sojové omáčky, 2 lžíce medu, 2 lžíce sherry (rýžového vína), 2 lžíce červeného vinného octa, 2 stroužky česneku, 2 lžíce mleté červené papriky (sladké), sůl a pepř, 4 lžíce majonézy nebo kysané smetany (pro jemnější chuť) 
Ingredience smícháme v míse. Množství jsou přibližná, poměry dle chuti.

Jogurtovo-mátová omáčka

300 g jogurt, 2 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce olivového oleje, lžička citrónové šťávy, svazeček máty, sůl, cayenský pepř
Mátu omyjeme, osušíme, otrháme lístky a ty nakrájíme na jemno. Jogurt smícháme se zakysanou smetanou, přidáme olivový olej, citrónovou šťávu a mátu. Dochutíme solí a špetkou cayenského pepře. Omáčka je velmi vhodná například k jehněčímu.

Slaninová omáčka

středně velká cibule, 5 dkg slaniny, 2 dkg hladké mouky, 3/8 l vývaru, 0,5 bobkového listu, 2 hřebíčky, 2 polévkové lžíce octa

Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky, usmažíme na drobně nakrájené slanině, vyjmeme a na vypraženém tuku zaděláme jíšku do které nalijeme vývaru metličkou jej rozmícháme. Přidáme koření a slaninu s cibulí, přivedeme k varu a dochutíme octem a solí. Před podáváním vyjmeme hřebíčky a bobkový list. Podáváme k zeleným fazolkám, bramborovým knedlíkům, k bramborám vařeným ve slupce, nebo k ztraceným vejcím.

Smetanová omáčka s citrónem

3 lžíce smetany, vařený žloutek, 2 lžíce oleje , 3 lžíce citrónové šťávy, sůl, pepř, strouhaný křen podle chuti 
Prolisovany vařený žloutek ušleháme s olejem, přidáme citrónovou šťávu a smetanu. Omáčku ochutíme strouhaným křenem, osolíme, opetříme.

Majonézová omáčka s petrželkou

majolka, citronová šťáva, cukr, lžička jemně posekané cibule, lžička nastrouhané nakládané okurky, petržel, pepř 
Do majolky vmícháme okurku a cibuli, osladíme, opepříme, okyselíme a nakonec vmícháme petržel.

Špenátová omáčka

litr mléka, balení drceného mraženého špenátu, hlavičku česneku, 6 lžic oleje, 6 lžic hladké mouky, sůl 
Na oleji osmažíme mouku, přidáme protlačený česnek a přilejeme mléko. Přidáme polorozmrzlý špenát a vaříme na středním plamenu, dokud se špenát nerozpustí a omáčka nezhoustne, přibližně asi 15 minut. Přisolíme a podáváme s vařeným vejcem a bramborami.

Kuřecí omáčka s brokolicí

250 g kousky kuřete (nebo krůtího masa), trochu mléko, sladká smetana, bobkový list, nové koření, špetka soli, vařená brokolice, cibulka, olivový olej, kukuřičná mouka, máslo 
Zpěníme cibulku na oleji a přidáme kousky kuřete, aby se maso stáhlo (zbělelo), pak podlijeme vodou, přidáme bobkový list, nové koření a sůl a dusíme, až je maso měkké. Přidáme mléko a sladkou smetanu a lehce povaříme. Na pánvičce si uděláme jíšku z másla a kukuřičné mouky - tu pak vmícháme do omáčky. Na závěr přidáme uvařenou brokolici a maso nakrájené na kousky. Podáváme s těstovinami.

Omáčka se sušených hub

hrst sušených hub, 3 dl mléka, 2,5 dl smetany, 40 g hladké mouky, lžíce másla, citronová kůra, ocet, cukr, sůl 
Houby namočíme na 2 hodiny do mléka, pak nakrájíme nebo rozmixujeme, osolíme a dusíme na másle. Podle potřeby podléváme vodou. Nakonec přilijeme moukou zahuštěnou smetanu. Omáčku dochutíme octem, cukrem a strouhanou citronovou kůrou.

Rajská chilli omáčka

lžíce oleje, hrnek usekané cibule, sůl, čerstvě mletý pepř, 5 hrnků zralých rajčat, 0,5 malé jalapeňo papričky(nebo feferonky bez stopky a semínek), 0,5 lžičky skořice, 1/4 lžičky mletého nového koření, 1/8 lžičky mletého hřebíčku, 2 hrnky bílého octa (5%) 
V nerezovém hrnku rozpalte olej, přidejte cibuli, osolte a opepřete. 1 minutu opečte, přidejte rajčata, znovu osolte a opepřete, míchejte na prudkém ohni a po další 1 minutě přidejte vše ostatní. Uveďte do varu a 1 hodinu, za občasného zamíchání zvolna vařte. Po vychladnutí slijte do čistých sklínek, v lednici vydrží až jeden měsíc.

Zapečená houbová omáčka s vejci a rýží

8 vajec na hniličku, 300 ml oprané a přebytečného škrobu zbavené rýže, 2 cibule, sůl, troška mletého muškátového oříšku, 150 g sýru na strouhání, tuk na vymazání zapékací nádoby
obloha : rajská jablíčka, panenský olivový nebo slunečnicový olej, bílý pepř, sůl, kvalitní vinný nebo balzámový ocet, sekaná zelená petrželka
omáčka : 200 g hub, 20 g polohrubé mouky,150 ml sladké smetany, olivový olej nebo jiný rostlinný tuk

Drobně pokrájenou cibuli zesklovatíme na tuku a přimícháme k oprané rýži. Zalijeme vodou asi 1 - 2cm nad povrch rýže s cibulí, osolíme a dusíme pozvolna doměkka, až se tekutina odpaří. Zapékací nádobu vymažeme tukem a dno pokryjeme vrstvou rýže. Do rýže uděláme pomocí lžíce prohlubně, do kterých vmáčkneme oloupaná vejce. Vše zalijeme houbovou omáčkou a posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem, poprášíme mletým muškátovým oříškem (nemusí být), ještě trošku pokapeme olivovým olejem a v horké troubě zapečeme až sýr zezlátne.
Houbová omáčka: Očištěné houby pokrájíme na plátky a posolené na tuku dusíme doměkka. Hotové zaprášíme moukou, zalijeme smetanou a povaříme do zhoustnutí. Na talíři hotový pokrm obložíme plátky rajčat, které lehce osolíme, poprášíme bílým pepřem, posypeme sekanou zelenou petrželkou a pokapeme vinným octem a panenským olivovým nebo slunečnicovým olejem.
Alternativa: Nemáme-li houby čerstvé, použijeme sušené, které před úpravou povaříme ve vodě doměkka. Potom trošku vývaru můžeme použít na dochucení houbové omáčky.

Bylinková zálivka s česnekem

zakysaná smetana, 250 ml majonézy, kostka Maggi bylinek bazalka a tymián, 3 stroužky česneku 
Maggi Bylinky bazalka a tymián (možno dle chuti i přidat) co nejlépe nadrtíme a smícháme s ostatními ingrediencemi.

Omáčka s tmavými fazolemi

2 lžíce rostlinného oleje, 2 stroužky česneku, dvoucentimetrový kousek čerstvého zázvoru, čerstvou chilli papričku, 450 g mletého vepřového masa, 350 g tmavých sterilovaných fazolí včetně nálevu, balíček širokých rýžových nudlí, 6 jarních cibulek, sůl, pepř

Ve velké vysoké pánvi rozpalte olej a minutu až dvě na něm smažte prolisované stroužky česneku, nastrouhaný čerstvý zázvor a nasekanou chilli papričku. Vsypte mleté maso, osmahněte ze všech stran (asi čtyři až pět minut), potom přidejte sterilované fazole včetně nálevu a směs důkladně promíchejte. Vařte zhruba čtyři minuty. Mezitím připravte podle návodu na obalu balíček rýžových nudlí. Hotové nudle přelijte omáčkou s masem a ozdobte jarními cibulkami nakrájenými podélně na nudličky. Podle chuti ještě osolte a opepřete – a můžete podávat.

Trampská houbová omáčka

200 g hub, 0,5 l sladké smetany, 50 g tuku, cibule, 2 drůbeží párky, 2 lžíce hl.mouky, citrónová šťáva, sůl, pepř 

Na rozpáleném tuku necháme zesklovatět nakrájenou cibuli,přidáme nakrájené houby,podlijeme lžící vody a dusíme doměkka.Podušené houby zaprášíme moukou a osmahneme, podlijeme asi 0,25l vody a povaříme. Dále přidáme párky nakrájená na kolečka,dochutíme citr.šťávou, solí a pepřem. Nakonec přidáme rozšlehanou smetanu a ještě chvíli povaříme. Podáváme s pečivem.

Rychlá sýrová omáčka

balení měkkých bílých sýrů, cibuli, šálek mléka, 50 g žampionů 
Na pánvičce osmahneme na drobné kousky nakrájenou cibuli, přidáme sýr a necháme ho rozpustit. Postupně přidáváme mléko. Mezitím si připravíme houby, které dáme do misky s horkou vodou a necháme minutu vařit v mikrovlnce.

Kuřecí znojemská omáčka

500 g kuřecích prsou, 150 g libových párků, 2 - 4 kyselé okurky, cibule, 2 vejce natvrdo, kostka kuřecího bujónu, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř, lžíce hladké mouky, olej

Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli a na ní opečeme na kousky nakrájené maso. Zalijeme asi 1/2 l vody, osolíme, opepříme, přidáme na kousky pokrájené párky, nadrobno pokrájené okurky, hořčici, bujón a pod pokličkou dusíme asi 15 minut. V půl hrnku vody rozkvedláme mouku a vlijeme do hrnce. Dodusíme do změknutí masa. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rýží.

Rajčatovo-šalvějová omáčka

3 cibule, 3 konzervy rajčat, sůl, pepř, 4 stroužky česneku, olej, šalvěj 
Cibuli osmahneme na oleji dozlatova. Přidáme rajčata, dochutíme solí, pepřem, podusíme. Na závěr přidáme šalvěj, odstavíme z ohně. Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo těstovinami.

Kečupová omáčka s křenem

120 g kečupu, jablko, 3 lžíce červeného vína, strouhaný křen podle chuti 
Oloupané jablko zbavíme jadřince, nastrouháme na hrubší nudličky a promícháme s ostatními přídadami.

Tomatová omáčka se sýrem

500 ml rajčatového pyré, 150 g taveného sýra, 100 g másla, 150 g hladké mouky, celá skořice, tymián, citronová šťáva, cukr krupice, sůl 
Na másle osmažíme mouku, zalijeme ¼ litrem vody, přidáme tavený sýr, citronovou kůru, koření, cukr, sůl, vlijeme tomatové pyré a za stálého šlehání zvolna vaříme. Po 10 minutách přecedíme a vše propasírujeme. Omáčku dochutíme citronovou šťávou.Podáváme ke světlým vařeným nebo dušeným masům – telecímu, vepřovému i uzenému, drůbeži, králičímu a rybám.

Studená krabí omáčka

balíček krabích tyčinek, sůl, pepř, lžíce jemného kečupu, 3 lžíce bílého jogurtu, lžíce majonézy, 1/4 celeru , karotka, pár kapek citronové šťávy 
Prsty nakrájíme, přidáme sůl, pepř, kečup, jogurt a majonézu. Přidáme nastrouhaný celer a mrkev, dochutíme citronem.

Špenátová omáčka na těstoviny

350 g mraženého špenátu, 2 lžíce rostlinného oleje, 150 g kuřecích prsíček, smetana ke šlehání, stroužek česneku, cibule, sůl, pepř

Špenát na čtyřech lžících vody dusíme asi 5-10 minut. Mezitím si na dvou lžicích oleje orestujeme osolené, opepřené a na malé kousky nakrájené kuřecí maso, které poté vyjmeme. Ve výpeku zesklovatíme cibulku a ke konci přidáme rozdrcený česnek. Maso, cibuli a česnek vmícháme do špenátu a přidáme šlehačku. Jakmile se šlehačka začne vařit, odstavíme z ohně, dochutíme solí, pepřem, aromatickým kořením a je hotovo. 
Není třeba zahušťovat. Výborné těstoviny k této omáčce jsou vřetena. Podáváme posypané strouhaným sýrem.

Koprová omáčka krémová

0,5 l smetany, žloutek, lžíce škrobové moučky, 2 lžíce sekaného kopru, sůl 
Do smetany rozkvedláme žloutek a 1 lžíci škrobové moučky. Za stálého míchání ve vodní lázni vaříme. Kopr přidáme před dovařením, když začne houstnout, odstavíme ji. Dochutíme solí a podáváme.

Šalvějová omáčka

3 cibule, trocha olivového oleje, 3 konzervy krájených loupaných rajčat, 2 hrsti šalvěje, sůl, pepř, noky z jedné zavářky 
Cibule nakrájíme na půlkolečka a podusíme na olivovém oleji. Mícháme a dusíme dozlatova. Přidáme loupaná rajčata z konzervy(v létě je lepší si spařit a oloupat čerstvá rajčata). Nevaříme už déle než pět minut. Přidáme sůl a čerstvě umletý pepř. Stáhneme z plotny. Nakonec přidáme šalvěj, kterou už v omáčce jen prohřejeme, ale nevaříme.

Rokfórová fondue omáčka

50 g rokfóru, bílý jogurt, 2 lžíce smetany ke šlehání, lžíce olivového oleje, pár kapek citronové šťávy, sůl, bílý pepř, worcesterová omáčka
Rokfór rozmačkáme a přimícháme jogurt, smetanu, olej, citronovou šťávu, worcester. Podle chuti osolíme a opepříme.

Pikantní rajčatová omáčka

500 ml rajčatového pyré, 100 g slaniny, 150 g hladké mouky, 2 dcl červeného vína, kostka zeleninového bujónu, oregano, hřebíček, černý pepř, nové koření, ocet, cukr moučka, sůl

Slaninu nakrájíme na velmi jemné kostičky a v kastrolku ji rozpustíme. Přisypeme mouku, opražíme až voní, zalijeme ¼ litrem vody a přidáme rajčatové pyré a kostku bujonu. Prošleháme a uvedeme do varu. Přilijeme víno, ochutíme octem, cukrem, solí a přidáme strouhaný křen. Po půl hodině varu vše procedíme. Podáváme jako přílohu k zeleninovým a těstovinovým bezmasým pokrmům nebo k pečeni z tmavého masa.

Omáčka z červených paprik

3 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 200 g rajčatového protlaku, 8 červených paprik, trocha vody, sůl, oregano, kmín, podle chuti chilli papričky

Do rozehřátého oleje dáme drcený česnek, krátce prudce opečeme, přidáme protlak, nasekané papriky, trochu zředíme vodou, osolíme, přidáme dobromysl, utlučený kmín, dle chuti pálivé čile a na mírném ohni asi 10 minut za občasného pomíchání povaříme. Omáčka se dá uchovat v mrazničce, podává se horká na fazole nebo enchiladas.

Omáčka z čerstvých žampionů

600 g žampionů,120 g slunečnicového oleje, 2 cibule, podle potřeby česnek, špetka bílého pepře, špetka soli, špetka sladké papriky, 200 g kysané smetany, 100 g hladké mouky, troška vegety

Čerstvé žampiony pokrájíme na velmi malé kousky, dáme do hrnce, přidáme olej a nadrobno pokrájenou cibuli. 15 minut dusíme na mírném ohni za občasného míchání. Po 15 minutách zalejeme směs 1 a půl litrem vody, přidáme kořeniny a vaříme doměkka. Asi pět minut před dovařením přidáme papriku, 3 stroužky česneku a rozšlehanou kyselou smetanu. Podle potřeby můžeme zahustit hladkou moukou. Omáčku můžeme podávat na těstovinách nebo s masem a houskovým knedlíkem.

9. dubna 2013

Avokádový dip

avokádo, 2 lžíce citrónové šťávy, 100 g zakysané smetany, snítka sekané petrželky, stroužek česneku, pepř, sůl, 400 g chřestu, 400 g cherry rajčátek, 300 g uvařených bramborových noků, bageta

Avokádo rozpůlíme a vyloupneme pecku, oloupeme, pokapeme citronem a společně se zakysanou smetanou, česnekem, petrželkou, solí a pepřem rozmixujeme v kuchyňském kutru. Chřest zbavíme dřevnatých konců (ohneme-li jednotlivé stonky, zlomí se nám v místě, kde končí dřevnaté konce), stonky oškrábeme a vaříme dvě minuty ve vodě ochucené citrónovou šťávou a solí, poté ihned zprudka zchladíme a necháme okapat. Bramborové noky uvaříme podle návodu. Bagetu nakrájíme na kousky a vše společně s chřestem a mini tomaty dáme do mističek.

Jablečný dresink

6 jablek, 1 dl jogurtu, 250 g křenu, lžíce cukru, sůl 
Jablka jemně nastrouháme. Křen omyjeme, očistíme a nastrouháme. Přidáme jogurt, dochutíme solí a cukrem a promícháme. Necháme několik hodin uležet v chladu a podáváme jako přílohu k masu.

Lehká tatarská omáčka

zakysaná smetana, malá nastrouhaná cibule, kyselá okurka (jemně nastrouhaná), lžička oleje, lžička hořčice, sůl, chilli paprika
Smetanu, cibuli, okurku, olej, hořčici, sůl a chilli papriku vyšleháme šlehačem. Osolíme dle chuti. 

Rychlá sýrová omáčka na těstoviny

2 obdélníky šunkového taveného sýra, 2 dcl mléka, 2 lžičky maizeny, pepř, gyros koření, sůl, 1 dcl vody 
V mléce rozehřejeme obdélníčky šunkového taveného sýra rozděleného na menší kousky, aby se sýr rychleji rozpustil. Přidáme sůl, nahrubo namletý pepř a gyros koření.Při varu přilijeme maizenu předem rozmíchanou ve vodě a necháme zhoustnout.Podáváme teplé na těstoviny.

Rajčatové chutney

2 kg rajčat, 500 g cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 170 ml bílého vinného octa, 3 feferonky, 300 g hnědého přírodního cukru, po lžičce mletého kmínu, černého pepře a hořčičných semínek, lžíce mleté sladké papriky

Rajčata křížem nařízneme a spaříme vařící vodou. Po té je zchladíme studenou vodou, sloupneme, plody rozpůlíme. Odstraníme zrníčka a dužinu nakrájíme.Oloupanou cibuli a česnek jemně posekáme a zesklovatíme na rozehřátém olivovém oleji. Přidáme kousky rajčat a ocet, uvedeme do varu a asi 30 min. dusíme na mírném ohni.Mezitím omyjeme feferonky, rozpůlíme, zbavíme semeníku a lusky pokrájíme na kostičky.v Přidáme s cukrem a kořením k rajčatům a necháme asi 90 min. houstnout.Chutney naplníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou a při 80-90° C sterilizujeme 30 min.. Výborně chutná k těstovinám nebo jako pomazánka na pečivo.

Omáčka k masu

6 rajských jablek, špetka oregana nebo bazalky, 0,5červené papriky,0,5 paličky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 2 špetky mořské soli

Nejprve si nakrájíme česnek na slabounké plátky, rajčata a papriku na středně velké kousky. Poté do středně velikého hrnce nalijeme olivový olej. Až se olivový olej rozpálí, přidáme plátky česneku a chvíli restujeme. Potom přidáme rajčata a papriku a též restujeme spolu s česnekovými plátky a mícháme na mírné teplotě. Vaříme, dokud se rajská jablíčka a paprika nerozpadnou.Poté přidáme koření oregano nebo bazalku (podle chuti) a opět mícháme.Ještě necháme spolu s kořením tak 2 minuty vařit a omáčka k masu je hotová.

Jemně pálivá rajčatová omáčka

2 malé čerstvé chilli papričky, zbavené semínek,2 červené papriky, bez jádřinců, pokrájené2 stroužky česneku, prolisované,šalotka,400 g konzervovaných rajčat se šťávou,100 g přírodního cukru,3 lžíce vinného octa,sůl na dochucení

Vložte chilli papričky, papriky, česnek, šalotku a rajčata do mixéru. Pověřte děti, aby zeleninu přibližně minutu mixovaly. Pyré přelijte do silnostěnné pánve, přidejte cukr a vinný ocet, podlijte vodou a za občasného míchání přiveďte k varu. Ochutnejte, případně lehce osolte. Pak stáhněte plamen na minimum a mírně vařte čtyřicet minut až hodinu do husta. Přelijte omáčku do velké sterilizované zavařovací sklenice a vychlaďte. V lednici ji můžete uchovat až dva týdny.

Sýrová omáčka s tuňákem

konzerva drceného tuňáka, balení rozetíraných sýrových trojhránků, trochu vody, koření na dochucení 
Do malého kastrůlku si nalijeme trochu vody (tak na dno), rozpálíme ho trochu na plotýnce (nejnižší stupeň), přidáme ten rozetírací sýr a mícháme do té doby, dokud se plně nerozpustí (pořád na nějnižší stupeň, jinak se připálí). Když je sýr rozpuštěný, přidáme tuňáka a ještě chvíli mícháme, než se tuňák spojí se sýrem.

Jogurtová omáčka s kečupem

300 g bílého jogurtu, 20 g kečupu, 20 g cibule, 30 g oleje, pažitka, sůl, cukr 
Jogurt dobře rozšleháme, přidáme kečup a drobně nasekanou pažitku, olej, drobně nakrájenou cibuli, sůl, cukr. Vše promícháme a vychladíme. Používáme jako tatarku

Křenová omáčka s vínem

6 lžic strouhaného křenu,3 sladká jablka, oloupat, odstranit jádřince, drobně nastrouhat,2 dcl bílého vína ,lžička cukru,lžíce citrónové šťávy,lžíce majonézy,lžíce bílého jogurtu,sůl
V menším kastrolu rozpustit cukr, udělat světlý karamel, ihned zalít vínem, karamel rozpustit, přidat strouhaná jablka, citrónovou šťávu, míchat, až víno zcela zredukuje, směs přendat do mísy, nechat vychladnout. Přidat křen, majonézu, bílý jogurt, sůl, promíchat,

Majonéza základní

2 žloutky, 30 ml slunečnicového oleje, 2 lžíce octu, špetka soli 
Do nádoby dáme žloutky (bez bílků). Trochu osolíme a rozetřeme drátěnou metlou. Přiléváme pomalu olej. Směs houstne, až se začíná chytat kolem metly. Tutu hmotu rozředíme octem (můžeme ho nahradit šťávou z půlky citronu) a opět za stálého míchání přiléváme olej až hmota zhoustne podruhé (balí se kolem metly). Upotřebení: k přípravě různě kořeněných majonéz a studených omáček.

Majonéza se šunkou

špetka sladké papriky, špetka cukru moučka, 15 dkg šunky, trošku citronové šťávy, 10 dkg majonézy 
Maso nakrájíme na jemné nudličky a pokapeme citronovou šťávou. Přidáme cukr, papriku, majonézu a směs lehce vařečkou promícháme.

Majonéza s rybím masem

bílý  pepř,sůl, 15 dkg rybího masa, trochu octu, 10 dkg okořeněné majonézy 
Uvařené maso z ryby zbavíme kostí, rozkrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Pokapeme octem a necháme asi 1/2 hodiny stát. přidáme sůl, pepř, zamícháme a pak přidáme majonézu. Vše promícháme vařečkou. K přípravě můžeme použít vařených ryb sladkovodních i mořských, také konzervovaných ve vlastní šťávě. 

Majonéza s drůbežím masem

15 dkg drůbežího masa, pár kapek citronové šťávy, 10 dkg majonézy se smetanou 
Vychladlé uvařené maso nakrájíme na velmi jemné nudličky. Do mísy dáme majonézu, přidáme k ní citronovou šťávu, dobře zamícháme, pak do ní vložíme maso ze slepice a vařečkou lehce promícháme.

Česnekový ocet

1 l octa, 4 stroužky česneku 
Rozetřeme česnek a přilijeme ocet. Směs důkladně promícháme a necháme v zakryté nádobě 2 dny stát v chladničce. Poté ocet scedíme a naplníme do lahví. Uchováváme v chladnu a temnu.

Bazalkový olej s česnekem

6 stroužků česneku, svazek bazalky, 100 ml olivového oleje 
Do sklenice od dětské výživy dáme cca 6 stroužků česneku a jeden stvol čerstvé bazalky. Vše zalijeme kvalitním olivovým olejem. Asi po týdnu lze olej používat do salátů, na těstoviny, rajčata nebo pod masa. Česnek zase do mletých mas. Olej můžeme doplňovat, ale bazalku musíme čas od času vyměnit za čerstvou.

Ostrá omáčka na maso

150 ml vinného octa, 30 ml vody, lžíce worcesterové omáčky, 2 lžíce medu, lžíce hnědého cukru, lžíce hořčice, lžička chilli, cibule, stroužek česneku 
Menší cibulku pokrájíme velmi nadrobno, česnekový stroužek rozetřeme. Veškeré přísady promícháme a necháme je 20 minut na mírném ohni vařit. Maso musí být během pečení neustále potíráno touto omáčkou.

8. dubna 2013

Špeková omáčka

400 g slaniny, 4 cibule, 500 ml vývaru, 50 g hladké mouky 
Slaninu nakrájíme na malé kostičky, vyškvaříme a škvarečky vyndáme. Do tuku dáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit, přidáme mouku a osmažíme. Zalijeme vývarem a důkladně rozšleháme a necháme asi 30 minut vařit. Přidáme škvarky, polévkové koření a dosolíme. Podáváme s vařeným hovězím masem a bramborem nebo knedlíkem.

Vařená křenová omáčka

500 ml vody, masox, sůl, 60 g hladká mouka, cukr podle chuti, křen, zakysaná smetana 
V kastrolu svaříme vodu s masoxem, nebo masový vývar asi 500 ml, přidáme kuličky pepře, osolíme a krátce povaříme. Zahustíme smetanou, do které zakvedláme mouku a ještě 10 minut povaříme. Odstavíme, dochutíme cukrem a solí a nakonec přimícháme asi 3 lžíce jemně nastrouhaného křenu. Podáváme teplé. 

Pomerančová marináda

100 ml pomerančového džusu, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje, 3 stroužky prolisovaného česneku, lžička soli, lžíce bazalky, pepř 
Vše důkladně promícháme a maso naložíme na několik hodin do ledničky. Grilujeme nebo pečeme na pánvi. Při grilování zbylou marinádou potíráme, při pečení na pánvi polijeme hotové maso na talíři.

Hořčicová omáčka ke grilování

2 cibule, 2 lžíce plnotučné hořčice, lžíce kremžské hořčice, lžíce octa, 200 ml oleje, 100 ml vody, mletý černý pepř, špetka chilli koření, sůl 
Vodu, olej a obě hořčice smícháme a krátce povaříme. Do vzniklé omáčky přidáme všechny ostatní ingredience a nakonec vmícháme najemno nasekanou cibuli. Necháme v chladu odležet a podáváme ke grilovaným masům.

Bešamelová omáčka v mikrovlnce

1/4 l mléka, 2 dcl vývaru (může být masox), 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, po špetce muškátového květu, tymiánu, bílého pepře a soli 
V misce vhodné pro mikrovlnku necháme rozpustit máslo a vložíme všechny ingredience vyjma koření. Vaříme 2 minuty. Osolíme, okořeníme a zamícháme. Vaříme další minutu, zamícháme a necháme minutu ustát. Můžeme použít i jako základ pro jiné omáčky (s estragonem, majoránkou, tymiánem, bílým vínem, žampiony atd.).

Višňová omáčka s černým rybízem

0,5 sklenice černého rybízu, 1/4 sklenice višní, 2 hrušky, 4 lžíce sójové omáčky, stroužek česneku, 0,5 lžičky krupicového cukru

Višně omyjeme, vypeckujeme nad kastrolem, abychom zachytili šťávu. Rybíz opláchneme, otrháme a přidáme k višním. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, dužinu nadrobno nakrájíme. Ovoce vložíme do kastrolu, ochutíme sójovou omáčkou, nasekaným česnekem a cukrem. Ovoce povaříme, propasírujeme přes síto a vložíme zpět do kastrolu. Za stálého míchání zahříváme, až vznikne hustá omáčka.

Bílá omáčka na špagety

zakysaná smetana, plechovka sterilované kukuřice nebo hrášku, 150 g anglické slaniny vcelku, Maggi - tekuté koření 
Anglickou slaninu nakrajíme na kostičky a osmahneme na trošce tuku, zalijeme zakysanou smetanou, přidáme kukuřici nebo hrašek a nechame přejít varem. Omačku dochutíme kořením Maggi a je hotovo.

Blesková směs na špagety

4-5 stroužků česneku (dle chuti i víc či míň), nejlépe čerstvá petrželka (ale poslouží i sušená), 8 krájených loupaných rajčat, olej 
Na oleji osmahneme hrubě rozsekaný česnek (ne prolisovat), přidáme petrželku a chvíli mícháme, přidáme rajčata a vše povaříme do zhoustnutí. Můžeme mírně podlít vodou, ale opravdu mírně. Hotové smícháme s vařenými špagetami a na talíři hustě sypeme strouhaným sýrem

Majonéza z mléka

1/4 l mléka, 2 žloutky, lžíce hrubé mouky, 50 g másla, sůl, cukr, citronová šťáva, hořčice 
V mléku rozmícháme žloutky, mouku a na plátky nakrájené máslo, osolíme, opepříme. Ve vodní lázni uvaříme hustý krém. Po vychladnutí ochutíme citr. šťávou a hořčicí.

Rychlá rajská omáčka

cibule, 1 rajský protlak, 3 lžíce cukru, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 0,5 lžičky skořice, dle chuti Masox, polohrobá mouka na zahuštění, dle potřeby voda
Na oleji zpěníme cibuli, vysypeme na to celý rajský protlak, hned tam šupnem cukr, koření, zamícháme, promícháme a zalijeme vařící vodou. Povaříme asi 15 minut, zahustíme moukou s vodou, ještě chvíli povaříme a scedíme přes sítko do jiného hrnce.  Podáváme klasika s knedlema nebo těstovinami.

Minutková koprovka

1l mléka,2 lžíce cukru, kopr, sůl, hladká mouka na zahuštění, dle chuti citron 
Nalijeme 1 l mléka do hrnce, přidáme 2 lžíce cukru, sůl podle chuti a počkáme do varu,pak přidáme nasekaný kopr,povaříme 3 min a zahustíme,podle chuti pokapeme citrónem.

Šafránová omáčka s uzeným masem

400 g uzeného masa (nejlépe koleno či libovou krkovičku), jíška světlá, šafrán sušený, česnek, sůl (harmonie chuti resp. podravka)

Uzené maso uvaříme doměkka, jak máme rádi. Z vývaru zcedíme část, která nám stačí na zvolené množství omáčky. Vývar přivedeme k varu a v tom okamžiku přidáme jíšku, dobře rozvaříme a přidáme šáfrán. Vznikne krásně žlutá omáčka, kterou podle vlastního uvážení dochutíme třeným česnekem a osolíme nebo dochutíme ochucovadlem. Nakonec směs přecedíme přes husté síto, aby vznikla krásně hladká (babička říkávala hedvábná) omáčka. Uzené maso nakrájíme na plátky a přelité omáčkou podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží.

Staročeská mrkvová omáčka

350 g mrkve, 4 lžíce másla, lžíce mouky, 500 ml zeleninového vývaru, lžička cukru, lžíce citronové šťávy, sůl 
Do pánve dáme máslo a cukr a za stálého míchání upražíme na karamel. Zalijeme malým množstvím vývaru a povaříme. Pak přidáme nastrouhanou mrkev, kterou během dušení podléváme vývarem. Necháme zcela změknout a vydusit, pak zaprášíme moukou, dobře prošleháme s vývarem a povaříme. Nakonec dochutíme solí a citronovou šťávou.

Dip z fety

400 g fety, citron, 750 ml olivového oleje, 20 g nasekaného kopru, 20 g nasekané máty 
Sýr, šťávu z citronu a polovinu olivového oleje vložte do mixéru a dohladka rozšlehejte. Přidejte zbylý olej, promíchejte a na závěr vmíchejte bylinky. Vychlaďte.

Jogurtový dresink s bazalkou

500 ml bílý jogurt, 2 rajčata, 2 stroužky česneku, bazalka, sůl, pepř 
Česnek oloupeme a nasekáme společně s bazalkou najemno. Rajčata omyjeme a nakrájíme na drobné kousky, nebo také jemně nasekáme. Vše promícháme s bílým jogurtem. Velmi chutný a krásně hustý je Choceňský jogurt, který doporučuji. Dresink už jenom podle chuti osolíme a opepříme. Jogurtový dresink s bazalkou je výbornou přílohou k pečenému masu, nebo jen k samotným pečeným bramborám.

Smetanovo-sýrový dresink

1 dcl zakysané smetany, 10 dkg nivy, 2 dcl majonézy, sůl, česnek

Majonézu a zakysanou smetanu v misce smícháme. Nivu si nastrouháme najemno, česnek oloupeme a prolisujeme. Vše dobře promícháme, přidáme sůl, trochu worcesterové omáčky a česnek podle chuti. Dresink vychladíme. Smetanovo-sýrový dresink podáváme k salátu (zejména v kombinaci mrkev, rajče a cibule), ale moc dobře chutná i ke smaženému kuřecímu masu.

Máslová majonéza

lžička sardelová pasta,lžíce sladká smetana, lžička hořčice, 50 g máslo, 4 žloutky, sůl, citron, bílý pepř

Vejce uvaříme natvrdo. Budeme potřebovat jen žloutky. Z citronu vymačkáme šťávu. Měkké máslo utřeme do pěny, přidáme prolisované natvrdo uvařené a vychladlé žloutky, hořčici, sůl, pepř, citronovou šťávu a sardelovou pastu. Nakonec k máslové majonéze přimícháme hustou smetanu. Majonézu pak dáme do sáčku s hvězdičkovou trubičkou a zdobíme třeba studené obložené mísy, chlebíčky či jednohubky.

Rychlá kari omáčka

špetka cukru, 125 g majonezy,0,5 citronu, lžička kari koření, 2 lžičky kondenzovaného mléka, lžička rybízová zavařenina 
Z citronu vymačkáme šťávu a připravíme si ostatní ingredience. V misce smícháme mléko, zavařeninu, majonézu. Dochutíme citronovou šťávou (bude stačit 1 lžíce), kari a cukrem. Dobře promícháme a dáme vychladit. Kari omáčka je vhodná ke grilovaným masům.

Dietní tatarka

kelímek bílého jogurtu light, lžička polévkového koření, 2 stroužky česneku, malé červené cibule 
Do kelímku bílého jogurtu dáme lžičku polévkového koření, přidáme prolisované stroužky česneku, případně dochutíme nadrobno nakrájenou červenou (i bílou) cihulí. Lze používat místo tatarské omáčky nebo jako zálivku na okurky. Je lehce stravitelné a hlavně bez tuku.

Jogurtová tatarka

kelímek bílého jogurtu, 2 kyselé okurky, mala cibulka, lžíce hořčice, 2 lžíce tatarské omáčky Hellmann´s, lžíce oleje, 2 lžíce horké vody, sůl, pepř, cukr, petrželka 
Do mísy vložíme nadrobno nakrájené okurky a cibulku, opepříme, osolíme, přidáme i trochu cukru, hořčici, lžíci oleje a zalijeme asi 2 lžícemi horké vody. Dobře promícháme, přidáme jogurt a tatarskou omáčku. Nakonec vmícháme trochu petrželky a necháme v lednici na chvíli uležet.

Krém z pečených paprik

pečené červené papriky, 4 stroužky česneku, cibule, chilli paprička, sůl, pepř, olivový olej 
Na třetině olivového oleje zpěníme najemno nakrájenou cibulku a česnek: Přidáme chilli, sůl, pepř a odstavíme z ohně. Poté přidáme pečené papriky a zbývající olej. Vše vložíme do mixeru a mixujeme, až získáme hladkou hmotu. Krém podáváme studený s bílým pečivem či jako doplněk k pečeným rybám či masu.

Dresink guacamole

2 avokáda, citronová šťáva, stroužek prolisovaného česneku, 2 oloupaná rajčata, 0,5 malé feferonky, 2 lžíce nasekaného koriandru, sůl, pepř 
Dužinu avokáda rozmělíme vidličkou. Přidáme citrónovou šťávu, česnek, rajčata pokrájená na malé kousky, pokrájenou feferonku, koriandr, sůl a pepř dle chuti. Rozšleháme. Před podáváním necháme uležet v lednici.

Majonéza bez oleje

menší cibule, 250 ml kysané smetany, vařená brambora, hořčice, sůl 
Cibulku oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Uvařený brambor rozšťoucháme nebo prolisujeme, dáme do mísy, přidáme kysanou smetanu, nadrobno nakrájenou cibuli. Nakonec majonézu podle chuti osolíme a přimíchame hořčici.

Zálivka z rajčat a bazalky

2 oloupaná rajčata, 3 lžíce olivového oleje, lžíce bílého vinného octa, lžička rajčatového protlaku, lžička cukru, 4-6 lístečků bazalky, sůl, pepř 
Ingredience umixujeme v mixéru.Pak zálivku osolíme a opepříme a je hotovo.

Čínská omáčka

2 lžíce worcesteru, 3 lžíce Vitany, 2 lžíce vermutu, 10 g glutasolu, lžička vinného octa, lžíce škrobové moučky, cukr 
Škrobovou moučku rozředíme malým množstvím vody. Smícháme s worcesterem, vermutem, Vitanou, glutasolem, octem a škrobovou moučkou. Trochu osladíme.

Hořčicová studená omáčka

2 lžíce hořčice, lžíce oleje, 3 lžíce červeného vína, pepř, citronová kůra, sůl, cukr 
Hořčici, olej, víno, trochu nastrouhané citronové kůry, soli, pepře a cukru třeme pečlivě do pěny. Podáváme k masům nebo salátům.

Omáčka na vařené ryby

2 vejce natvrdo, 100 g másla, pepř, sůl, petrželka, citronová šťáva, vývar 
Do scezeného vývaru posekáme vejce natvrdo, vmícháme máslo, přidáme jemně nakrájenou petrželku, osolíme, opepříme a zakapeme citrónem. Přeléváme vařenou rybu.

Italská studená omáčka

150 g majonézy, citronová kůra, petrželka, 2 paprikové lusky, 2 okurky, cibule, sardelová pasta, citronová šťáva, cukru, lžíce rajčat. protlaku, lžíce červeného vína 
Zeleninu dobře rozsekáme a přidáme ostatní přísady a promícháme.

Orientální omáčka

0,4 l fazolového vývaru, 0,5 malého rajčatového protlaku, cukr, maggi, špetka zázvoru 
Fazolový vývar smícháme a rajčatovým protlakem, špetkou cukru a několika kapkami maggi. Kořeníme zázvorem.