13. února 2010

Kuře na kyjevský způsob

4 kuřecí prsa s křídly., 250 g másla., 2 PL hladké mouky., vejce., 100 g strouhanky., fritovací olej., sůl., pepř.,
Máslo vyjmeme z chladničky a rozkrájíme ho na čtyři díly. Z nich vyválíme čtyři válečky dlouhé 5 až 6 cm a silné 2 až 3 cm. Zabalíme je odděleně do alobalu a uložíme do mrazničky. Konce kuřecích křídel seřízneme. Maso položíme na prkénko masitou částí dolů a křídla vykostíme. Masitou stranu křídel osolíme a opepříme. Z mrazničky vyjmeme ruličky másla, odstraníme alobal a špalíček másla vložíme do středu masité části každého křídla. Maso kolem másla zavineme do tvaru hrušky. Kost z křídla umístíme doprostřed másla a maso kole kostí dobře utěsníme. Do talíře vsypeme mouku a každý kousek masa v ní obalíme. Ušleháme vejce s PL vody. Osolíme a opepříme. Na talíř vsypeme strouhanku. Kousky masa dále obalujeme v ušlehaném vejci a ve strouhance. Dbáme na to, aby uzavření masa kole kosti bylo těsné. Rozpálíme fritovací olej. Jakmile bude rozpálený na 175 stupňů C, umístíme do fritovacího koše obalená křídla tak, aby v něm stála, a smažíme přibližně 12 až 15 minut. Je-li potřeba maso obrátit, použijeme naběračku s otvory a zbytečně maso nepropichujeme. Podáváme s přírodní rýží. Každý ze stolovníků opatrně maso propíchne, aby máslo mohlo vytékat. Maso propichujeme opatrně, máslo by mohlo vystříknout.
Rada: Aby maso při zavinutí dobře přilnulo ke kosti, můžeme oddělit kousek bílého masa a použít ho na zavázání. Ze stejným účelem si můžeme připravit i "lepidlo" smícháním trochy mouky s vodou.
Doporučené nápoje: Bílé nebo lehké červené víno, pivo nesladké nealkoholické nápoje.

Žádné komentáře:

Okomentovat