31. března 2012

Roštěnky alla Hošek


roštěnky, sůl, pepř, hladká mouka, curry, sójová omáčka, worcester, čerstvá paprika, solamyl

Roštěnky nakrájíme na nudličky a naklepeme. Osolíme, opepříme, přidáme špetku curry a zaprášíme moukou. Dáme na rozpálený tuk a osmažíme (na malém ohni). Přidáme čerstvou papriku nakrájenou na proužky. Chvíli dusíme. V hrnku rozděláme v trošce vody solamyl ( asi 1 lžičku ). Do roštěnek přidáme asi lžičku sojovky a lžičku worcesteru. Roštěnky zahustíme vodou se solamylem. Chvíli povařit. Příloha: hranolky.

Roštěnky na víně s višňovou omáčkou


4 plátky roštěnek, větší cibule, 2dl červeného vína, lžíce hladké mouky, lžička solamylu, 3 lžíce oleje, 2 lžíce višňové zavařeniny, lžíce kečupu, vývar z masoxu nebo voda, pepř, sůl, lžíce proužků syrové papriky, zelená petrželka

Očištěné roštěnky po obvodu nařízneme, poté je tence naklepeme. Osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji po obou stranách dobře opečeme. Maso vyjmeme, do téhož tuku dáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Podlijeme vínem a trochou vody a krátce povaříme. Přidáme roštěnky a za občasného podlévání dusíme doměkka. Potom je vyjmeme a odložíme do tepla, šťávu zaprášíme hladkou moukou, přidáme višňovou zavařeninu, kečup a ještě 5 minut za stálého míchání povaříme. Nakonec rozšleháme solamyl v trošce studené vody, vlijeme do směsi, promícháme a zahuštěnou omáčku necháme krátce přejít varem. Roštěnky vrátíme do omáčky a necháme je v ní proležet. Zdobíme na talíři paprikou a petrželkou. Příloha: špagety.

Roštěnky na kmíně


400 g roštěněk, 2 stroučky česneku, 50 g paprikového bůčku, 20 g sádla, cibule, 20 g hladké mouky, sůl, pepř, drcený kmín

Roštěnky osolíme, opepříme, potřeme česnekem utřeným se solí. Na tuku osmahneme kostičky bůčku, opečeme roštěnky po obou stranách, poprášíme moukou, přidáme cibuli, kmín, podlijeme vodou a dusíme. Nakone maso vyjmeme, šťávu trochu vysmahneme a dochutíme solí a citrónovou šťávou.

Roštěnky na pivě


plátky roštěnek, 2 lžíce sádla, cibule, 0,5 hrnku piva, sůl, pepř, lžička hladké mouky

Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na sádlo zprudka osmahnout. Opečené je vyjmeme a na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Roštěnky vložíme zpět, podlijeme je pivem a dusíme doměkka, pokud bude potřeba lze dolít trocha vody. Maso vyjmeme ze šťávy, šťávu vydusíme do tuku a zaprášíme moukou. Dobře zamícháme, zalijeme vodou a ještě povaříme. Roštěnky vložíme zpět prohřát. Příloha: rýže, houskový knedlík.

Roštěná po Lyonsku


60 g roštěné, 4 větší cibule, 1 dl bílého vína, lžíce másla, 2 lžíce šťávy z pečeného masa, ocet, mletý pepř, zelená petrželka, sůl

Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, potřeme olejem a potom rychle smažíme na prudkém ohni. Na másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme šťávu z pečeného masa, víno, trochu octa, pepř a chvíli povaříme na mírném ohni. Maso přendáme na zahřáté talíře, přelijeme šťávou a posypeme posekanou petrželkou.

Vemeno s jogurtem


2000 g vemene, 150 g cibule, 500 g jogurtu nebo kyselého mléka, 100 g mouky, sůl, sladká paprika, tuk.
Den předem uvaříme vemeno doměkka (vaří se dlouho). Druhý den sebereme ustátý tuk, zpěníme na něm cibuli s paprikou, přidáme na plátky (nikoli na kostky!) nakrájené vemeno, osolíme. Nakonec zahustíme omáčku jogurtem s moukou.

Zebří jazyk


uzený hovězí jazyk, 70 g másla, 2 tavené sýry, 70 g strouhaného uzeného sýra, 100 g nadrobno nakrájené debrecínky, pokrájený pórek, strouhaný křen, ostrá hořčice, plátkový sýr

Jazyk příčně nakrájíme na plátky. Máslo utřeme do pěny, přidáme ostatní suroviny a vyrobíme pastu. Postupně spojujeme střídavě plátky jazyka a sýra pastou. Zabalíme do alobalu a necháme zchladnout. Krájíme tak, aby řezem vznikaly barevné pruhy.

Dušené hovězí ledvinky


800 g hovězích ledvinek, 2 cibule, 2 lžíce ztuženého pokrmového tuku Iva, půl lžičky kmínu, pepř podle chuti, sůl, vrchovatá lžíce hladké mouky

Ledvinky podélně naplocho rozkrojíme. Pečlivě vykrájíme a odstraníme všechny kanálky, žilky s tukem. Ledvinky pak důkladně vypereme a dáme okapat. Nakrájíme je na proužky a dáme osmahnout na rozsekanou cibuli, zpěněnou na rozehřátém tuku. Opepříme, okmínujeme a dusíme za občasného podlévání doměkka. Pak vysmahneme šťávu do tuku, zaprášíme moukou, ještě osmahneme, zalijeme studenou vodou, osolíme a za stálého míchání několik minut vaříme, až je šťáva lesklá a hladká. Pak podáváme s hráškovou rýží a kompotem nebo sterilovanou zeleninou.

Biftek s játry

500 g svíčkové, 100 g drůbežích jater, 100 g šunky, 0,5 dl červeného vína, 2 malá rajčata, 2 lžíce kečupu, sůl, pepř, olej

Z masa nakrájíme silnější plátky a ze strany je nařízneme. Drůbeží játra podusíme, naplníme jimi otvor v bifteku, pak celé maso osolíme, opepříme, potřeme olejem a zabalíme do plátku šunky. Spíchneme párátkem nebo kovovou jehlou a dáme do chladu odležet. Na pánvi rozehřejeme olej, opečeme bifteky po obou stranách asi 3-4 minuty, po upečení zakápneme kečupem a červeným vínem. Ozdobíme plátky rajčete. Podáváme se smaženými hranolky a zeleninovým salátem.

Bifteky se svičkové


4 řezy ze svíčkové, sůl, olej, máslo, pomeranč, worcestrovou omáčku, 2 olivy

Plátky masa tupou stranou nože naklepeme po obou stranách, osolíme, potřeme olejem a necháme chvíli odležet. Potom je opékáme na rozpáleném oleji po každé straně asi 5 minut. Při obracení do masa nepícháme. Do zbylé šťávy přidáme máslo, připečené části šťávy seškrábeme, aby se šťáva zabarvila, a zakapeme worcesterem. Na bifteky položíme plátky pomeranče, olivu a přelijeme horkou šťávou. Podáváme s rýží nebo s opékanými brambory.

Falda mimlija - dušená pečeně


800 g svíčkové, 6 lžic pokrájené housky, malá cibule, 3 vejce, natvrdo uvařené, pokrájené vejce, lžička sekané petrželky, lžíce strouhaného parmazánu, 300 g mletého vepřového masa, 100 g uzené slaniny, 2 stroučky česneku, sůl, pepř, 2 cibule, 2 mrkve, 1 brambor, cuketa, celer, 2 rajčata

Do jednoho hrnce dáme sekané maso, slaninu, housku, sýr, vejce natvrdo, petržel, cibuli a česnek. Ochutíme a zahustíme rozšlehanými vejci. Do masa nožem nařízneme otvor, naplníme ho směsí a uzavřeme. Maso vložíme do pekáče se zeleninou a podlijeme vodou. Na mírném ohni dusíme asi 2 hodiny.

Čínské zázvorové maso


40 g svíčkové,  vejce,  lžička máčeného škrobu, sůl, 3 lžíce oleje, pórek,  malá cibule, 20 g zázvoru, trochu vývaru, lžíce bílého vína, 0,5 lžičky Glutasolu, sůl

Maso ze svíčkové odblaníme a nakrájíme na tenké plátky a promícháme s vejcem, máčeným škrobem, strouhaným zázvorem a solí a necháme 20 minut marinovat. Pak maso vložíme do rozpáleného oleje, dobře promícháme a po chvilce přidáme pórek nakrájený na nudličky, cibuli a máčený zázvor. Chvíli restujeme, pak zalijeme mírně vývarem, ochutíme vínem, Glutasolem a solí. Mírně zahustíme máčeným škrobem a krátce podusíme. Hotový pokrm pokapeme olejem.

Asijská specialita

500 g svíčkové, 3 lžíce sójové omáčky, 1 dl tokajského vína, trochu mletého zázvoru, 100 g oleje, lžička soli, 3 lžíce hořčice, na špičku nože pepře

Maso nakrájíme na plátky, posolíme je, posypeme mletým zázvorem, zalijeme sójovou omáčkou a vínem a necháme v chladničce hodinu odležet. Po hodině maso rychle smažíme na horkém oleji. Maso vyndáme, do pánve s olejem nalijeme šťávu, ve které se maso marinovalo, chvíli povaříme, aby zhoustla, a nalijeme ji na maso. Na okraj talířů dáme hořčici a maso podáváme s pečivem.

Tutova svíčková

1 kg zadního hovězího, 2 cibule, 4 mrkve, 2 petržele, 0,5 celeru, 30 pepřů, 10 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 10 jalovčinek, lžička tymiánu, 2 hřebíčky, úlomek badyánu, lžíce hořčice, 2 lžíce kečupu, slanina, sádlo, worchester, 1/4 l šlehačky, 0,5 l mléka, 2 lžíce hladké mouky, citrón, cukr

Maso prošpikujeme slaninou. Trochu slaniny necháme zpěnit na 2 lžících sádla. Na tuk dáme osmažit zeleninu a pak vložíme osolené špalíky masa. Přidáme koření, hořčici, 2 kolečka citrónu, lžičku cukru a kečup, podlijeme vodou a pečeme doměkka. Maso vyjmeme, do šťávy přidáme trochu studeného mléka a šťávu umixujeme. Dáme na plotnu, vlijeme v mléce rozmíchanou smetanu a mouku a necháme zavařit. Dochutíme solí, worchesterem a citrónovou šťávou. Podáváme s knedlíkem a brusinkami na kolečku citrónu.

Hovězí Stroganov

600 g svíčkové nebo nízkého roštěnce, 2 dl kysané smetany, 2 cibule, lžíce "jižní omáčky" (nebo rajčatového kečupu), mletý pepř, sůl

Odblaněné maso nakrájíme na plátky, naklepeme, potom je nakrájíme na tenké nudličky. Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme maso, pepř a za stálého míchání opékáme 5 minut. Maso zaprášíme moukou, osolíme a opékáme další 2 minuty, zalijeme je smetanou, rozmícháme a podusíme 2 minuty. Přidáme "jižní omáčku" (kečup) a přisolíme. Pokrm připravujeme na hodně velké pánvi nebo kastrolu, aby maso bylo v nízké vrstvě a prudce se opékalo; nemáme-li velkou nádobu, pokrm připravujeme po porcích. Podáváme se smaženými bramborovými hranolky nebo rýží.

Hovězí turnedos


maso ze svíčky, zelený pepř, sůl, olej, máslo, smetana
Maso nakrájíme na tlustší plátky, posypeme pepřem, zalijeme olejem a necháme 2 hodiny odležet. Na suché pánvi opečeme, rozpustíme máslo, dáme smetanu a vytvoříme omáčku. Podle chuti osolíme. Podáváme s lívanečky z vlasových nudlí.

Svíčková pečeně na Szekszáderský způsob

400 g telecí hrudí, 1 dl olej, 200 g cibule, 5 g česnek, 20 g červená paprika sladká, 20 g sůl, 1 dl červené víno, 100 g paprikové lusky, 80 g rajčata, 600 g telecí kýta, 3 g mletý pepř, 200 g husí játra

Na malé kousky nakrájené telecí hrudí podlít trochou oleje a propéci v troubě. Přidat na kolečka nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a dále propékat. Je-li cibule již orestovaná, vyjmout pánev z trouby, posypat paprikou a ihned zalít 1 l vody. Osolit a asi 1-1 1/2 pomalu vařit, až vznikne hutná gulášová omáčka. Nakonec přidat Szekszárderské červené víno a ještě několik minut vařit. Propasírovat, přidat na kostičky nakrájené paprikové lusky, rajčata a povařit do měkka. Telecí maso lehce naklepat, osolit a opepřit. Z husích jater nakrájet čtyři stejně velké plátky. Maso péci na malém množství oleje. Ve zbylém oleji propéci plátky husích jater. Při servírování položit na každý plátek masa kousek jater, přelít omáčkou a podávat s opečenými na kostičky pokrájenými bramborami nebo dušenou rýží.

Svíčková pečeně na Budapeštský způsob

600 g svíčková pečeně, 1 dl olej, 100 g cibule, 20 g červená paprika,200 g šunkové koleno,20 g sůl, 80 g slanina, 100 g houby, 120 g husí játra, 150 g paprikové lusky, 80 g zelený hrášek.

V hrnci rozehřát část oleje. Přidat nadrobno nakrájenou cibuli a osmahnout dozlatova. Posypat červenou paprikou a ihned rozředit 3 dl vody. Přidat nadrobno pokrájené šunkové koleno, osolit a přikryté vařit 30-40 minut, až vznikne hustý perkelt. Poté šťávu přecedit a odstavit stranou. Na malé kostičky nakrájenou slaninu nechat zesklovatět a přidat oloupané, dobře omyté a na kostičky nakrájené houby, stejně pokrájená husí játra a nakonec paprikové lusky. Jsou-li všechny přísady osmahnuty, zalít šťávou z perkeltu a vše přivést k varu. Nakonec vmíchat uvařený zelený hrášek. Čtyři stejně velké řízky lehce naklepat, osolit a na troše oleje středně propéci. Řízky položit na rýži, přelít připraveným ragú a jako přílohu podávat "mřížkové" bramborové plátky.

Svíčkové řezy po Japonsku

4 řezy ze svíčkové (asi po 200 g), 6 lžic sójové omáčky, 1 dl suchého bílého vína, 1 dl suchého sherry, 2 lžíce medu, pár kapek octa ze sherry
Mírně naklepané maso vložíme do marinády, zakryjeme a dáme na 10 hodin do chladničky. Dobře okapané maso grilujeme po každé straně asi 4 minuty a podáváme s rýžovým salátem.

Svíčková Debrecínská


400 g svíčkové, 60 g uzeného špeku, 100 g cibule, mletou sladkou papriku, kmín, 1 dl protlaku, 100 g hub, 30 g másla, sůl

Odleželé maso odblaníme a osolíme. Polovinu špeku rozkrájíme, rozpustíme a zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Pak zaprášíme sladkou paprikou, přidáme mletý kmín a protlak, promícháme, vložíme maso, trochu podlijeme a v troubě dobře přikryté, dusíme. Mezitím si nakrájíme očištěné houby a podusíme je na másle. Když je maso tak na půl hotové, vyjmeme ho a šťávu propasírujeme. Druhou polovinu špeku opět nakrájíme, rozpustíme a přelijeme s ním maso. Pak přidáme propasírovanou šťávu, udušené houby a dodusíme. Podáváme s houskovými knedlíky nebo dušenou rýží.

Chateaubriand


500 g svíčkové, olej, pepř, sůl, brambory jako příloha, cibule, žampióny, rajčata, papriky, kečup, červené víno, česnek, solamyl, rybízový kompot, mouka, máslo, smetana, zelenina

Váha použité svíčkové by měla být 400-500 g, což se předpokládá pro pár. Očištěnou svíčkovou osolíme a okořeníme pepřem a potřeme oleje. Uložíme asi na dvě hodiny do chladu. Po odležení celý kus svíčkové opékáme vcelku na minimálním množství středně rozpáleného tuku asi 10 až 15 minut při trojím otočení. Délka pečení se řídí chutí, jak chceme mít maso propečené. Jako příloha mohou být brambory v nejrůznější podobě. V době, kterou má svíčková na odležení, připravujeme omáčky.
Lovecká omáčka : na pánvi zpěníme cibulku, na ní o restujeme žampióny (jiné houby), přidáme pokrájená rajčata a papriky. Podusíme. Ochutíme kečupem, stopkou červeného vína, stroužkem česneku a mírně zahustíme solamylem. Završením je přidání trošky jeřabinového (rybízového, klikvového) kompotu. Necháme povařit, když se nám zdá omáčka řídká přidáme trochu škrobové moučky. Podle gusta dochutíme worcestrem, solí, pepřem. Povrch v misce přelijeme rozpuštěnou slaninou.
Bíla pepřová omáčka: základ-bešamel= máslová jíška a vývar. Ten pak ochucený nahrubo drceným zeleným pepřem necháme opět povařit (raději více než méně), Zahušťujeme šlehačkou, lze dodat chuť i oříškem másla, petrželkou. Doporučuji zeleninu k obložení. Tato pochoutka se dobře snáší s červeným vínem, např. vavřineckým.

30. března 2012

Potápěči


dávka na čtyřlitrovou láhev: 200 g točeného salámu nebo špekáčků, plnotučná hořčice, pálivá mletá paprika, 10 cibulí.
nálev: 5 dl octa, 5 dl vody, 2 polévkové lžíce Deka, 6 kuliček nového koření, celý pepř, špetka zázvoru a špetka tymiánu.
Salám nakrájíme na kousky, špekáčky nakrojíme podélně. Oloupaný salám nebo špekáčky potřeme hořčicí, posypeme trochou papriky a pepře. Do sklenice klademe střídavě vrstvu uzeniny a cibule nakrájené na kolečka. Nálev vaříme asi 30 minut a vychladlý nalijeme do sklenice. Po 10 dnech můžeme mlsat.

Vuřty na pivu

10 buřtů,  černé pivo, kečup (nebo zeleninové lečo), 2 syrové papriku, 2 cibule
Buřty podélně nařízneme, do vzniklého zářezu vložíme plátek cibule, kousíček papriky. Narovnáme do pekáčku (menšího aby buřty byli těsně u sebe a nerozevírali se), potom zalijeme kečupem nebo sklenicí leča, přidáme půllitr černého piva (můžeme přidat kapku oleje). Pekáček dáme do vyhřáté trouby a necháme 30-45 minut péci. Jako příloha stačí krajíc chleba. 

Vuřt guláš


500 g drůbežího kabanosu nebo točeného salámu, 2 lžíce sádla, 5 cibuli, lžíce sladké papriky, lžička pálivé papriky, lžíce hladké mouky, zelená paprika, špetka majoránky, 1-2 stroužky česneku, sůl

Na sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme kolečka salámu, osmahneme, zasypeme sladkou i pálivou paprikou a moukou, opečeme a zalijeme 3 dl vody. Přivedeme k varu, přidáme nakrájenou papriku, majoránku, utřený česnek, podle chuti přisolíme a krátce povaříme. Můžeme přidat i 1-2 lžíce smetany. Podáváme s rohlíkem.
Obměna: Na cibuli přidáme 300 g oloupaných a na kostičky nakrájených brambor, přidáme kmín a koření a dusíme podlité vodou, až brambory změknou. Salám dáváme až do hotového guláše jen prohrát.

Guláš z buřtů


Buřty nakrájíme na kolečka nebo proužky, Na sádle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme buřty, osmahneme je, zasypeme paprikou, trochou mouky, osmahneme, podlijeme horkou vodou a povaříme. Podáváme s vařenými brambory, zbylou dušenou rýží nebo jen s chlebem a doplníme salátem z čerstvé nebo sterilované zeleniny.

Jidášky


500 g polohrubé mouky, 1 l mléka, 30 g droždí, 100 g rostlinného tuku, 70 g cukru, 2 žloutky, špetka soli, citrónová kůra, vanilinový cukr,  žloutek na potření těsta , tuk na vymazání plechu

Do menší misky rozdrobíme droždí, rozmícháme se špetkou cukru, lžící mouky a několika lžícemi vlažného mléka. Kvásek přikryjeme a na teplém místě necháme 10 – 15 minut vykynout. Rostlinný tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky, vanilinový cukr a trochu strouhané citrónové kůry. Přidáme vykynutý kvásek, mouku, špetku soli, vlažné mléko a zaděláme těsto. Dobře vypracované těsto (hladké, nelepkavé) lehce poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Vykynuté těsto přemístíme na pomoučněný vál a rozválíme na asi 2 cm silný plát. Menším kulatým tvořítkem na koblihy či sklenkou vykrajujeme kolečka. Rýhovaným ozdobným kolečkem či zdobným nožem na nich vytvoříme mřížky, přendáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 20-30 min kynout. Potom potřeme žloutkem a v dobře vyhřáté troubě upečeme do červena. Vychladlé rozřízneme, potřeme máslem a medem a pocukrované podáváme.Také můžeme z těsta nakrájet a vytvarovat dlouhé válečky, různě je zatočit, potřít žloutkem, posypat loupanými sekanými mandlemi a upéct.

Boží milosti


300 g hladké mouky, 70 g másla, špetku soli, 2 lžíce práškového cukru, 3 žloutky, 6 lžic smetany, 2 lžíce rumu
Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto. Vyválíme z něj plát a rádýlkem vykrajujeme různé tvary. Vykrájené kousky usmažíme a horké obalíme v cukru s vanilkou.

Třešňové lívance


1 l mléka, 500 g hladké mouky, 5 vajec, 20 g kvasnic, 300 třešní, vanilkový cukr, sůl, cukr, škrobová moučka, olej, šlehačka

Vlažné mléko smícháme s vejci, kvasnicemi, vanilkovým cukrem, špetkou soli a hladkou moukou. Zpracujeme na řidší těsto, které necháme vykynout. Vypeckované, rozpůlené třešně povaříme v malém množství vody, osladíme a zahustíme škrobovou moučkou. Z těsta pečeme lívance, do kterých hned po nalití na pánev vtlačíme okapané třešně. Lívance pečeme z obou stran. Hotové lívance před podáváním polijeme třešňovou omáčkou a zdobíme šlehačkou.

Bramborové lívance podle babičky


300 g vařených brambor, 500 g hladké mouky, 2 1/2 dl mléka, 2 žloutky, 40 g droždí, 3 lžíce oleje,180 g mletého máku, 190 g moučkového cukru, 60 g sádla, sůl

Brambory nastrouháme, přidáme špetku soli, mouku a promícháme. Na vále rozprostřeme, doprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme vlažné mléko, lžíci cukru, droždí, mírně promícháme a necháme vzejít kvásek. Potom vypracujeme na vláčné těsto a necháme pod vlhkou utěrkou v teple vykynout. Těsto dávkujeme lžící na namazaný plech na malé porce a necháme znovu chvíli nakynout. Nakynuté porce upečeme ve středně vyhřáté troubě, po upečení namočíme do horké vody a obalíme ve směsi máku a cukru. Naservírujeme na talíře, pokapeme tukem a posypeme mákem a cukrem.

Bramborové vdolky


750 g vařených brambor, 20 g droždí, lžíce cukru,  vejce, 1,5 dl mléka hrubá mouka podle potřeby, tuk na smažení a sůl

Brambory nastrouháme, přidáme špetku soli a přidáme droždí rozpuštěné v mléce společně s cukrem. Promícháme a postupně přidáváme mouku tak, aby vzniklo tužší těsto. Těsto necháme vykynout v teple a vyválíme na pomoučněném vale na 1,5 cm silný plát. Skleničkou nebo vykrajovací formičkou, kterou průběžně namáčíme do mouky aby se těsto na ni nelepilo, vykrajujeme kolečka, která smažíme v rozpáleném tuku. Po usmažení klademe vdolky na talíř vystlaný ubrousky, které vsají přebytečný tuk. Hotové vdolky namažeme džemem, tvarohem apod. a pocukrujeme moučkovým cukrem.


Pirožky plněne meruňkami z listového těsta


Sušené meruňky opláchneme v teplé vodě, dáme je do kastrolu, zalijeme vařící vodou, aby byly ponořeny a vaříme je 10 minut, pak je dáme okapat na síto. Pirohy připravíme z kupovaného lístkového těsta. Rozválíme těsto na pruh silný asi půl centimetru a tvořítkem vykrajujeme kolečka, která lehce navlhčíme vodou. Doprostřed každého kolečka dáme trochu nádivky, kterou posypeme cukrem. Nádivku přikryjeme druhým kolečkem a pevně stiskneme okraje, aby se těsto dobře spojilo. Pirohy pak urovnáme na plech navlhčený vodou, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě asi 15 minut.

Lívance klasik


300 g mouky, 0,5 l mléka, 100 g másla, 2 vejce, lžíce droždí, sůl, 50 g cukru, olej
Do vlažného mléka vmícháme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, cukr, osolíme, přidáme rozdrobené droždí, umícháme řídké těsto a necháme v teple vykynout. V lívanečníku rozpálíme olej, nalijeme těsto a lívance po obou stranách dozlatova opečeme. Mažeme marmeládou, povidly, sypeme tvarohem nebo lívance obalíme ve skořicovém cukru a zdobíme šlehačkou.

Tvarohové vdolečky


250 g měkkého tvarohu, 100 ml mléka, 1 PL pískového cukru, 15 g droždí, trochu polohrubé mouky, sůl,vejce, moučkový cukr na posypání

V misce utřeme žloutek s měkkým tvarohem, cukrem a špetkou soli. Přidáme ve vlažném mléce rozmíchané droždí a tolik mouky, aby vzniklo tužší těsto. Necháme vykynout a z vykynutého těsta tvoříme vdolečky, které vkládáme do vroucího tuku a smažíme dozlatova. Odložíme je na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Ještě horké vdolečky posypeme cukrem a podáváme teplé i studené. Do těsta můžeme přidat rozinky nebo drobně pokrájené kandované ovoce, např. ananas. Vdolečky můžeme potřít zavařeninou, ozdobit kopečkem šlehačky a posypat nastrouhaným tvrdým tvarohem.

Vdolky s povidly


500 g polohrubé mouky, 15 g droždí, 60 g cukru, 250 ml mléka, vejce, lžíce oleje, povidla, 1 tvaroh, vanilkový cukr, cukr moučka dle chuti

Do mouky přidáme postupně vejce, cukr, sůl, lžíci oleje, vykynutý kvásek a mléko. Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Potom vyválíme silnější plát a vykrajujeme vdolečky, které necháme asi 15 min nakynout. Palcem uděláme do středu vdolečků důlek (touto stranou vkládáme do oleje) a smažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Tvaroh smícháme s cukrem, van. cukrem a zředíme mlékem. Vdolečky zdobíme povidly a tvarohem.

Smažené copánky


40 g moučkového cukru, 20 g droždí, špetka soli, 250 g proseté hrubé mouky,200 ml mléka, 30 g změklého másla, 2 žloutky,  lžíce rumu, hrubá mouka, olej na smažení, moučkový cukr, svazek máty na ozdobení 

Do hrnečku vsypeme trochu cukru, droždí, sůl, 1/2 lžíce mouky, zalijeme 50 ml mléka a dobře rozmícháme. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. V míse třeme změklé máslo s cukrem do pěny, postupně zašleháme žloutky, zbylou mouku, kvásek, přidáme mléko a rum. Vypracujeme tužší těsto hladké, jeho povrch poprášíme hrubou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozkrájíme na 12 dílů. Ty pak ještě rozdělíme na dva kousky, ze kterých vyválíme válečky a splétáme je spolu. Copánky necháme asi 3 minuty kynout na vále. Mezitím rozpálíme olej a copánky postupně smažíme z obou stran dozlatova. Sypeme je moučkovým cukrem a před podáváním ozdobíme lístky máty.

Masopustní koblihy


400 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 8 žloutků, 3 lžíce moučkového cukru, 100 g másla, 300 m l mléka, 42 g droždí, 3 lžíce rumu, sůl, marmeláda, olej

Do vlažného mléka vsypeme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli, vzešlým kváskem a změklým máslem, v němž jsme ušlehali žloutky. Těsto důkladně propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu vykynout. Pak ho na vále vyválíme asi na 1 cm silnou placku, vykrájíme kolečka, lžičkou naneseme marmeládu, prázdným kolečkem přikryjeme, okraje stiskneme a přesahující těsto odkrojíme. Ještě chvíli necháme kynout. Mezitím rozehřejeme větší vrstvu tuku, aby v něm koblihy plavaly. Smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené koblihy pocukrujeme.

Mandlové kobližky


150 g másla, 100 g moučkového cukru, žloutek

Vyšleháme a přidáme 70 g mletých mandlí, na špičku nože tlučeného hřebíčku, malou lžičku skořice, 5 lžic mléka, 4 lžíce kakaa1 vanilkový cukr a 300 g polohrubé mouky proseté s  1/2 balíčkem prášku do pečiva. Ze zpracovaného těsta tvarujeme koblížky, klademe je na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě. Po upečení zdobíme podle chuti a fantazie.

Venkovské pečené vdolky


500 g hladké mouky, 25 g droždí, 250 ml mléka, sůl, 2 lžíce pískového cukru, 80 g másla,  tuk na vymazání plechu a na potření, 200 g měkkého tvarohu ochuceného cukrem, 50 g švestkových povidel,50 g nastrouhaného tvrdého tvarohu

Mouku prosejeme a uprostřed utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažného mléka a necháme vykynout.Po vykynutí vmícháme zbylé mléko, rozehřátý tuk, sůl a vypracujeme vláčné těsto, které ještě necháme vykynout.Z těsta vykrajujeme lžící namočenou v mouce kousky těsta a rukou je zakulatíme na bochánek. Bochánky zploštíme a přeneseme na vymazaný plech. Necháme ještě krátce kynout, potřeme rozehřátým tukem a ve středně vyhřáté troubě upečeme.Upečené vdolky potřeme ochuceným tvarohem nebo povidly a posypeme nastrouhaným tvarohem. 

Sváteční vdolečky


500 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 4 žloutky, 70 g droždí, 2 dl mléka, 1 a půl dl oleje, rum, citrónová kůra, sůl
Zaděláme těsto a po vykynutí zaděláme znovu. Z těsta vykrajujeme kousky, které plníme náplní (makovou, tvarohovou). Na vdolečky dáme trochu marmelády, drobenku a upečeme.


Bramborové koblihy


0,5 kg vařených brambor, 0,5 kg polohrubé mouky, 1/8 l mléka, kostka kvasnic, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, lžíce cukru, sůl

Do vlažného mléka dáme cukr, kvasnice a necháme vykynout. Vykynuté přidáme do nastrouhaných, vařených prochladlých brambor, přidáme mouku, 2 žloutky, rum, sůl a vymícháme hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat mléko. Po půl hodině těsto znovu opatrně přehněteme a ještě necháme kynout. Potom uděláme na vále koblihy, necháme chvilku vykynout a smažíme tak, že je dáváme do rozpáleného oleje horní stranou dolů. Na usmažené můžeme dát sladkou marmeládu nebo slanou pomazánku.

Meruňkové knoflíky


500 g meruněk, 100 g moučkového cukru, 150 g rostlin. tuku nebo másla,250 g polohrubé mouky, 100 g škrobové moučky,  vejce na potření
na polevu : 300 g moučkového cukru, citron

Na vále promícháme mouku a škrobovou moučku. Přidáme nastrouhaný tuk a vše důkladně zpracujeme do těsta. Zabalíme do fólie a necháme v chladu půl hodiny odležet. Poté těsto vyválíme a  vykrájíme z něj větší kolečka. Kolečka rozdělíme na polovinu a z jedné poloviny vykrájíme menším kolečkem vnitřky koleček tak, aby vznikly úzké kroužky. Rozšleháme vejce a slepíme jím plná kolečka s kroužky s prázdným středem. Do těchto středů vložíme vždy po půlce meruňky a v horké troubě (250 °C ) upečeme. Z prosetého moučkového cukru vyšleháme s citrónovou šťávou hladkou polevu, kterou vychladlé koláčky potřeme a necháme ztuhnout.

Křupavé tvarohové lívanečky


250 g měkkého tvarohu, 400 ml mléka, vejce, asi 150 g hladké mouky, 3 PL kukuřičných vloček, sůl, tuk na pečení, moučkový a vanilinový cukr, najemno nastrouhaná čokoláda na obalení, čerstvé nebo kompotované ovoce na ozdobení

Měkký tvaroh rozmícháme s mlékem, žloutkem, solí a nakonec postupně přidáváme prosetou mouku. Hladké, středně husté těsto necháme krátce odpočinout. Pak do něj vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků a kukuřičné vločky. Na předehřáté pánvi potřené tukem pečeme po obou stranách lívanečky, které ještě horké obalíme ve směsi moučkového a vanilinového cukru s nastrouhanou čokoládou. Obložíme čerstvým nebo kompotovaným ovocem a ihned podáváme. Pro změnu můžeme tvarohové lívance podávat potřené džemem nebo zakysanou smetanou rozmixovanou s ovocem. Doporučená příloha: nápoj dle chuti.

Lívance s ovesnými vločkami


350 g polohrubé mouky, 30 g droždí,  lžíce cukru, špetka soli, 2 žloutky, asi 0,6 l mléka, 50 g ovesných vloček, tuk, džem nebo skořicový cukr

V míse rozetřeme droždí s cukrem, lžící mouky a trošku vlažného mléka. Vločky si zalijeme šálkem mléka. K vykynutému kvásku přidáme sůl, žloutky, mouku a vlažné mléko a připravíme zahoustlé těsto. Po vykynuté do něj přimícháme namočené ovesné vločky. Pak již jen na vymaštěném lívanečníku (může být i normální pánvička) pečeme lívance. Podáváme s džemem nebo posypané skořicí - skořicovým cukrem. 

Lívance s borůvkovou omáčkou


na těsto: 0,5 kostky droždí (20 g ), 375 g hladké mouky, 625 ml mléka,20 g cukru, vejce špetku soli, sádlo nebo olej na pečení
borůvková omáčka : 100 g borůvek, lžíce cukru,  lžíce citrónové šťávy,0,5 lžičky škrobové moučky bramborové,hrozny na ozdobu, strouhaný tvaroh


Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, cukr a mouku, po 15 minutách přilijeme vejce, osolíme, promícháme a znovu necháme na teplém místě kynout asi 10 minut.Na pánvi nebo lívanečníku rozehřejeme tuk, vlijeme řídké těstíčko a pečeme zvolna z obou stran dozlatova. Na talíři poléváme omáčkou, zdobíme tvarohem a kuličkami hroznů.
Borůvková omáčka: rozmícháme škrob s několika lžícemi vody a přisypeme borůvky s cukrem, povaříme 2 minuty a podáváme.

29. března 2012

Vdolky s hruškovými povidly


1 bal.droždí, 250 ml mléka, lžička cukru, 500 g hl.mouky, 100 g rozpuštěného másla, také na plech a na potření, špetka soli, vejce
ozdoba: hrušková povidla, strouhaný tvrdý tvaroh, šlehačka nebo přibináček

Z droždí, 150 ml mléka a cukru nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte zbytek mléka, vejce, máslo a kvásek. Zadělejte těsto a nechte hodinu kynout. Vytvarujte vdolky pomocí lžíce a na vymazaném plechu je nechte ještě 15 min.kynout. Vdolky pak upečte v troubě dozlatova na 180°C. Ještě horké je potírejte rozpuštěným máslem a nakonec je pomažte povidly, posypte tvarohem a ozdobte šlehačkou nebo pribináčkem Lehce pocukrujte.

Bramborové vdolky s povidly


300 g hrubé mouky, 150 g strouhaných vařených brambor, vejce, žloutek, 20 g droždí, 100 ml mléka, sůl, olej, 100 g povidel, šlehačka

Z droždí, trochy mléka a části mouky uděláme kvásek, který necháme vykynout. Strouhané vařené brambory smícháme s moukou, mlékem, vejcem, žloutkem, solí a kváskem a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Pak ho rozválíme na 2cm silný plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. Ty pak ve vrstvě oleje osmažíme na obou stranách dozlatova. Pak potřeme povidly, ozdobíme šlehačkou a podáváme.

Vdolečky z ovocným jogurtem


0,5 kg polohrubé mouky, 5 dl mléka, 120 g másla, 4 lžíce cukru, žloutek, olej, ovocný jogurt

Z droždí, vlažného mléka, trochu mouky, cukru a soli si připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě. Pak do zbytku mouky přidáme žloutek, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a kvásek. Těsto dobře propracujeme a necháme vykynout. Na válu z něj rozválíme asi 7 cm vysoký plát, ze kterého vykrajujeme kolečka a ta necháme ještě 15 minut vykynout. Pak do každého uděláme důlek a důlkem dolů dáme vdolečky do rozpáleného oleje a opečeme z obou stran dozlatova. Hotové vdolečky zdobíme ovocným jogurtem s cukrem.

Bavorské vdolečky


400 g mouky, 2 lžíce moučkového cukru, špetka soli, 20 g droždí, 1/4 l mléka, 3 lžíce másla,2 žloutky, lžíce rumu, 500 g rostlinného tuku na smažení, 200 ml smetany ke šlehání,150 g kompotovaných brusinek, několik lístečků zelené máty

Do mísy prosejeme mouku,  cukr a sůl.  Připravíme si kvásek z droždí,  několika lžic mléka a cukru. V hrnci zahřejeme zbylé mléko a máslo.  Kvásek přilijeme k mouce.  Nakonec vmícháme zahřáté mléko  s máslem,  žloutky a rum a vypracujeme vláčné těsto,  které necháme na teplém místě odležet přibližně 20 minut.  Promícháme vařečkou ne elektrickým šlehačem a necháme ještě jednou odpočinout. Potom nabíráme lžící těsto, z něhož vytvarujeme pomoučenýma rukama koule.  Do jejich středu vytlačíme prsty důlky.  Vdolečky usmažíme z obou stran dozlatova v silné vrstvě rostlinného tuku.  Necháme vychladnout. Smetanu ušleháme do tuha.  Brusinky necháme okapat.  Potom důlky vdolečků naplníme brusinkami a šlehačkou. Povrch bavorských vdolečků můžeme ozdobit několika zbylými brusinkami nebo zelenými snítkami máty.

Bramborové palačinky podle tety


5 dl mléka, 400 g vařených brambor, 2 vejce, lžíci cukru, špetku soli, 3 lžíce polohrubé mouky, tuk, džem a skořicový cukr na posypání 

Uvařené brambory oloupeme, prolisujeme, smícháme se žloutky, cukrem, osolíme a postupně smícháme s mlékem a moukou. Do připraveného těsta vmícháme sníh z bílků. Těsto lijeme na tukem vymaštěnou pánev a po obou stranách opečeme dozlatova tenké palačinky. Pak je potřeme džemem nebo posypeme skořicovým cukrem a stočíme. Podáváme horké.

Bramborové palačinky


litr mléka, 800 g předem ve slupce uvařených brambor, 3 vejce, špetka soli, 2 lžíce cukru,9 lžic polohrubé mouky, tuk na pečení, povidla, tvaroh, strouhaný perník, zakysaná smetana atd. dle chuti

Brambory uvaříme ve slupce den předem, oloupEme a najemno nastrouháme. V mléce rozšleháme vejce, cukr, sůl, mouku (nejlépe se pracuje šlehačem) a nakonec vmícháme najemno nastrouhané brambory. Těsto necháme asi čtvrt hodiny ustát a znovu jednou lehce promícháme vařečkou. Na pánvi pečeme silnější palačinky běžným způsobem. Hotové mažeme povidly, sypeme tvarohem, skořicovým cukrem, strouhaným perníkem, strouhanými ořechy s cukrem apod. Poznámka: kdyby se těsto hůře otáčelo přidáme trochu mouky.

Zapečené palačinky


125 g hladké mouky, 3 vejce, žloutek, 1/8 litru mléka, 1/8 litru sodovky, špetka soli 

Všechny suroviny našleháme a necháme 10 minut nabobtnat. Usmažíme 12 tenkých palačinek o průměru 16 cm. Utřeme 250 g tvarohu, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, 50 g rozinek, citrónovou kůru. Do vymazané zapékací misky položíme palačinku, posypeme strouhanými lískovými oříšky, na ni dáme palačinku potřenou tvarohem, palačinku sypanou kakaem, palačinku potřenou marmeládou a opakujeme. Při 200 °C zapékáme 15 minut. Ze 2 bílků a 50 g moučkového cukru ušleháme sníh, ozdobně nastříkáme na palačinky a zapečeme. Poprášíme skořicí.

Tvarohové omelety s jablky


250 g tvarohu, 250 g hladké mouky, 3 vejce, 2 dl smetany (mléko, podmáslí),  lžíce oleje, lžička prášku do pečiva
Žloutky utřeme s tvarohem, smetanou, přidáme mouku s práškem do pečiva, olej. Opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků a 2 oloupaná, na tenké plátky nakrájená jablka. Usmažíme na pánvi, na talíři sypeme skořicovým cukrem, podáváme s dobrou marmeládou nebo švestkovým kompotem.

Palačinky s peřinkou


Ze 4 vajec, mouky, mléka, 2 lžic cukru a špetky soli uděláme těsto na palačinky.Tvaroh vymícháme s cukrem, pudinkovým práškem, jedním žloutkem, citrón. kůrou a cukrem a 1 vanilkovým.
Z půl litru mléka, trochu rumu, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Palačinky upečeme, naplníme, poskládáme do pekáčku, zalijeme pudingem a na něj dáme sníh z bílků a cukru. Vše dáme zapéct až sníh zrůžoví. 

Palačinky se zmrzlinou


400 g kompotovaných hrušek,  0, 5 l zmrzliny vanilkové, 20 g mandlí, 300 g čokolády
Tenké palačinky složíme do šátečku a obložíme kompotovanou hruškou nakrájenou na plátky.  Přidáme kopeček vanilkové zmrzliny a přelijeme zahřátou čokoládovou omáčkou.  Posypeme opraženými mandlemi nakrájenými na tenké lupínky.  Ihned servírujeme.

Lívance z kyselého mleka


2 šálky kyselého mléka, lžíce cukru, špetka soli, 2 vejce, 1,5 šálku polohrubé nebo hrubé mouky, tuk na pečení 
Mléko osolíme, přidáme cukr, žloutky a dobře rozkvedláme. Pak přidáme mouku a naposled tuhý sníh. Pečeme na dobře pomaštěném lívanečníku. Lívance posypané cukrem podáváme k ovocnému salátu nebo k jablečné pěně, nebo je potřeme marmeládou a posypeme tvarohem.

Bramborové lívance v troubě


1,3 kg brambor, 3 vejce, 200 g hladké mouky, 120 g másla, 120 g moučkového cukru, sůl

Brambory jemně nastrouháme, přidáme mouku, vejce a sůl. Po promíchání klademe těsto lžící na horký plech a rozetřeme na placku. Pečeme v troubě po obou stranách do zrůžovění. Na talíře klademe po čtyřech kusech na sebe, mezi jednotlivé vrstvy posypeme cukrem a potřeme rozpuštěným máslem. Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, cukr a mouku, po 15 minutách přilijeme vejce, osolíme, promícháme a znovu necháme na teplém místě kynout asi 10 minut.Na pánvi nebo lívanečníku rozehřejeme tuk, vlijeme řídké těstíčko a pečeme zvolna z obou stran dozlatova.Na talíři poléváme omáčkou, zdobíme tvarohem a kuličkami hroznů,
Borůvková omáčka: rozmícháme škrob s několika lžícemi vody a přisypeme borůvky s cukrem, povaříme 2 minuty a podáváme.

Makové lívanečky


500 ml mléka, 20 g droždí, 50 g mouč.cukru, 350 g hladké mouky, 50 g mletého máku,  lžičky mleté skořice, sůl, 2 vejce, olej na pečení, meruňková nebo malinová marmeláda, 200 ml smetany

Připravíme kvásek(droždí, mléko , cukr), zbylé mléko smícháme s mákem, špetkou soli, zbylým cukrem, skořicí a žloutky, bílky vyšleháme na tuhý sníh, do makové směsi přidáme vykynutý kvásek, mouku, lehce vmícháme sníh a necháme kynout.Smažíme na oleji, potřeme marmeládou a zdobíme ušlehanou šlehačkou.


Lívanečky s meruňkami


0,5 l mléka, 350 g mouky, (asi 10 vrchovatých lžic) trochu soli, lžičku prášku do pečiva, 2 vejce, vanilkový cukr, meruňky, tuk na pečení, šlehaná smetana
V mléce rozšleháme mouku, vejce, kypřící prášek, sůl a vanilkový cukr. Vzniklou hmotu lijeme na vymazaný lívanečník a po obou stranách pečeme. Hotové poklademe půlkami meruněk a ozdobíme ušlehanou smetanou.

Lívance s džemem a jogurtem


400 g hladké moky, asi 0,5 l mléka, vejce, 15 g droždí, 2 lžíce cukru, sůl, tuk Iva, džem,2 kelímky bílého jogurtu, moučkový a vanilkový cukr na posypání 

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vejce, sůl a za stálého šlehání přidáváme po troškách prosetou mouku. Nádobu s řídkým těstem na lívance přikryjeme čistým ubrouskem a necháme v teplé místnosti vykynout. Vykynuté těsto naléváme na rozehřátý tuk a usmažíme po obou stranách lívance.Potřeme je džemem, stočíme nebo přeložíme na půlky, poklademe jogurtem a posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem. Hned podáváme. 


Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom


350 g hladké mouky, 100 g másla,  vejce, mléko, 3 lžíce cukru, 12 g droždí, sůl, hladká mouka na vyválení 
vanilkový krém : 2 žloutky, 4 dl mléka, půl balíčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 2 lžíce cukru, vanilkový cukr

Droždí rozmícháme se dvěma lžícemi cukru, když zřídne, přidáme tři lžíce vlažného mléka a dvě lžíce mouky, rozmícháme a necháme na teplém místě vykynout. Do misky prosejeme mouku a sůl, přidáme vykynutý kvásek, vejce, lžíci cukru a polovinu dávky rozehřátého másla a mlékem zaděláme vláčné těsto. Misku přikryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout na teplém místě (asi hodinu). Když těsto zdvojnásobí svůj objem, rozválíme je na válečky asi 1,5 – 2 centimetry silné a nakrájíme je na stejně dlouhé dílky. Naskládáme je do pekáčku vymaštěného máslem a promastíme je rozehřátým máslem, když je dno pekáčku plné, buchtičky pomastíme a stejně naskládáme i druhou vrstvu (nebo pečeme ve dvou pekáčcích jen v jedné vrstvě). Po vykynutí upečeme buchtičky do červena. Podáváme je teplé, přelité vanilkovým krémem.
Příprava krému : V části mléka rozmícháme pudinkový prášek, vlijeme je do ostatního horkého mléka, přidáme cukr a uvaříme hladký krém za stálého míchání. Sejmeme jej z plotýnky, doplníme žloutky rozkvedlanými ve lžíci mléka, vanilkovým cukrem a dobře rozmícháme.

Koblihy z odpalovaného těsta


3/4 litru vody dáme vařit s 30 g másla, špetkou soli a lžící rumu. Do vařícího vsypeme 300 g polohrubé mouky, hodně vymícháme a necháme vychladnout. Vmícháme 4 celá vejce, 4 lžíce rumu, 0,5 balíčku prášku do pečiva. Lžící vykrajujeme malé koblížky a smažíme v rozpáleném tuku. Teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Mandlová kynutá kolečka


500 g polohrubé mouky, 75 g ml. cukru, 50 g ml. mandlí, 40 g droždí, 250 ml mléka, 2 lžíce oleje, 2 lžíce rumu, 2 žloutky, špetka soli

V mléku s cukrem necháme vzejít droždí, přidáme olej, rum, žloutky a vše v mixéru našleháme do pěny. Vmícháme mandle a mouku se solí a vypracujeme hladké těsto. Vyválíme a vykrajujeme kolečka, která necháme pod utěrkou ještě 30 minut kynout a pak je z obou stran smažíme na oleji dozlatova. Po okapání oleje obalíme v mletém cukru.

Smažené vdolečky z tvarohového těsta


400 g polohrubé mouky, 250 g tvarohu, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce rostlin. tuku (50 g), 2 vejce, mléko, 20-30 g droždí, sůl 

Utřeme tvaroh s vejci, cukrem a tukem. Přidáme prosetou mouku, sůl a zaděláme kváskem vzešlým ve vlažném oslazeném mléce. Vypracujeme tužší těsto, necháme asi 1 hodinu v teple, přikryté utěrkou, vykynout. Rozválíme na prst vysokou placku a skleničkou nebo tvořítkem vykrajujeme kulaté placičky. Necháme na plechu asi 15 minut kynout, pak vložíme do předehřáté trouby krátce zapéct. Zapečené vdolečky smažíme v rozehřátém tuku po obou stranách do zrůžovění. Klademe na papírové ubrousky, mažeme marmeládou, sypeme strouhaným tvarohem. Zakapeme smetanou, jogurtem, nebo do středu dáme kopeček smetanového krému.

Vdolky od maminky


200 g hladké mouky, 250 g tvarohu, 4 vejce, 3/4 prášku do pečiva 

Rozšleháme vejce, přidáme tvaroh a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z vypracovaného těsta lžičkou (namočenou v horkém tuku pro snadnější nabírání) vykrajujeme kousky, které smažíme ve vyšší vrstvě tuku. Hotové necháme okapat na ubrousku, potom obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Banánové koblížky


8 lžic polohrubé mouky, 4 lžíce moučkového cukru, 2 vejce, 0,5 lžičky prášku do pečiva, 2 banány, citrónová šťáva
Banány utřeme, pokapeme citrónovou šťávou.Vejce ušleháme s cukrem, přidáme mouku prosetou s práškem do pečiva, banány.Podle potřeby přidáme trochu vody a vypracujeme hustší těsto. Lžící vykrajujeme kulaté koblížky a smažíme dozlatova.

Masopustní mašličky


2 vejce, lžička moučkového cukru, 2 lžíce tuku, 200 g polohrubé mouky, mouka na vyválení, ztužený tuk na smažení, moučkový a vanilkový cukr na posypání

Celé vejce rozšleháme s cukrem a tukem, pak přidáme po částech mouku a vypracujeme vláčné těsto, které necháme 15 minut odležet. Poté pomocí lžíce odkrájíme z těsta stejně velké kousky a vyvalíme z nich tenké placičky (ale jiným tvarům se bránit nemusíte). Poklademe je na utěrku a přikryjeme folií, aby neoschly. Placičky postupně smažíme po obou stranách, pokládáme je na papírový ubrousek a teprve poté je pocukrujeme.

28. března 2012

Borůvkové lívanečky


1/4 l mléka,  vejce, 2 lžíce pískového cukru, 15 g droždí,  špetka soli 150 g polohrubé mouky, tvaroh, borůvky, maliny a jahody na ozdobení, tuk na smažení
Do hrnce vlijeme 1/4 l vlažného mléka, přidáme vejce, cukr, sůl, mouku a rozdrobené droždí. Rozmícháme a necháme vykynout. Na tukem vymazaném lívanečníku lívance z obou stran osmažíme do zrůžovění. Hotové lívance potřeme tvarohem, zdobíme borůvkami (džemem) a ostatním ovocem.

Sýrové lívanečky


200 g strouhaného sýra, 250 g mouky, 4 dl polotučného mléka, 20 g droždí, 2 vejce, špetka soli, olej na smažení
Z vlažného mléka, soli, droždí a mouky vypracujeme těsto, přidáme žloutky a necháme asi 20 minut kynout na teplém místě. Vmícháme strouhaný sýr, tuhý sníh z bílků, lehce promícháme a na vymaštěné pánvi smažíme malé lívanečky. Podáváme je horké se zeleninovým salátem.