5. února 2010

Pečení nadívaní šneci

24 předvařených šneků včetně ulit,silný zeleninový vývar,100 g másla,50 g ančoviček,2 stroužky česneku,1 lžička majoránky,lžíce sekané petrželky,několik kapek citrónové šťávy,nastrouhaná střídkaz 2 plátků toastu,sůl, pepř,osmažená strouhanka
Den před podáváním šneky vyjměte z ulit, dejte do vývaru provařit, zceďte a vychlaďte. Máslo ušlehejte, přidejte rozetřené ančovičky, rozmačkaný česnek,majoránku a petrželku. Do směsi zamíchejte nastrouhanou střídku, dochuťte citrónem, solí a pepřem. Na dno ulit dejte vždy kousek ochuceného másla,na to vložte hlemýždě, zakryjte zbytkem ochuceného másla a dejte do lednice vychladit.Těsně před podáváním přesypte máslo v ústí ulit osmaženou strouhankou,naskládejte vedle sebe na pekáč nebo plech s vrstvou soli, v níž ulity budou stát otvorem vzhůru a krátce zapečte v troubě nebo na grilu (výška grilu cca. 15 cm).

Ústřice s bylinkovým octem s čili

24 čerstvých, uzavřených ústřic,bylinkový ocet s čili ,hrubá sůl,čtvrtky citrónu
Na servírovací mísu rozvrstvěte hrubozrnnou sůl, na ně položte ústřice. Servírujte s bylinkovým octem v misce
a citrónem na talířku. Během stolování malým ostrým nožíkem opatrně otevřete menší ze skořápek (víčko)mušle tak, abyste pokud možno nevylili tekutinu, v níž je ve větší spodní skořápce ústřice ponořená. Tekutina dodává pochoutce přírodní příchuť.Špičkou nožíku uvolněte ústřici od skořápky, maso rozrušte, mírně rozmíchejte, pokapejte bylinkovým octem nebo citrónem a co nejšikovněji vlijte celý obsah najednou do úst.

Chobotničky s citrónovým dresinkem

1/2 lžíce extra panenského olivového oleje,1 stroužek česneku70 ml suchého bílého vína,500 g očištěných rozčtvrcených malých chobotniček (pokud použijete zmrazené, dejte je den předem do chladničky zvolna rozmrazit),180 ml vody,200 ml rybího vývaru,2 snítky petržele,1/2 lžičky celého pepře
na zálivku:1 lžíce citrónové šťávy,sůl,čerstvě mletý černý pepř,1/4 šálku sekané petrželky,30 ml extra panenského olivového oleje
Na hlubší pánev dejte česnek s olejem a za stálého míchání zahřívejte, dokud nezačne vonět. Přilijte víno, uveďte do varu, nepřikryté mírně vařte, dokud se nevyvaří na polovinu. Přidejte chobotničky, vývar, vodu, snítky petržele a kuličky pepře, uveďte do varu a pod pokličkou vařte přibližně hodinu do měkka.Nechte chobotničky v nálevu vychladnout, vyjměte je, nechte okapat, nakrájejte je na menší kousky, vložte do střední mísy, přimíchejte citrónovou šťávu, olej,ochuťte pepřem a solí. Jemně promíchejte s petrželkou a podávejte jako předkrm.

Gratinovaná rajčata plněná listovým špenátem a vejci

600 g listového špenátu nebo čtyřboče či listů mangoldu (může být i listový zmražený),600 g rajčat,sůl, pepř, olej,muškátový oříšek,2 vejce vařená natvrdo,4 bílky,40 g parmezánu,60 g strouhaného tvrdého sýra,500 g brambor
Rajčata omyjte, seřízněte vršky a vyndejte dužinu.Špenát oblanšírujte ve slané vodě (mražený nechte pouze roztát), dejte okapat, ochuťte muškátovým oříškem, pepřem a smíchejte s trochou oleje. Vnitřek rajčat osolte a opepřete. Naplňte špenátem, usekanými vejci a strouhaným sýrem. Ušlehejte tuhý sníh z bílků s troškou soli a vmíchejte parmezán.Hmotu naneste na okraj rajčat kolem špenátové náplně a zapékejte asi 10 minut při 200°C. Jako přílohu podávejte brambory

Ratatouille

1 šálek olivového oleje,2 lilky,1 červená paprika,4 středně velké cukety,4 rajčata,2 cibule,20 mladých cibulek,1 šálek bílého vína,2 stroužky česneku,tymián, petržel, bobkový list,sůl, pepř
Na pánvi rozehřejte olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli, česnek a mladé cibulky. Poté přidejte oloupaná a nakrájená rajčata, koření, sůl a vše podlijte vínem. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 3 minuty. Poté vložte plátky cukety, papriku na půlkolečka a na kostičky nakrájené lilky. Pod pokličkou vařte na mírném ohni 45 minut

Mrkvové karbanátky

500 g mrkve,1 cibule,2 vejce,strouhanka,olej,2 stroužky česneku,koření do mletých mas
Na obalení a smažení: 1vejce, 200 ml mléka,strouhanka, tuk

Očištěnou mrkev nastrouhejte nahrubo, česnek rozetřete, cibulku nakrájejte najemno a osmahněte.Mrkev podlijte troškou vody, osolte a duste doměkka.Odstavte a nechte vychladnout. Po vychladnutí přidejte cibulku, česnek, vejce, strouhanku na zahuštění a koření. Dobře promíchejte a dejte na 1/2 hodinky odležet do lednice. Po odležení vytvarujte z hmoty malé placičky, které namáčejte v mléce, do kterého jste si rozšlehali vejce a pak obalte ve strouhance.Smažte po obou stranách dozlatova. Vhodnou přílohou je bramborový salát nebo brambory tepelně upravené jakýmkoliv způsobem se zeleninovým salátem.

Gratinované žampiony se špenátem

600 g žampionů,800 g čerstvého špenátu nebo čtyřboče či listů mangoldu (může být i mražený,ale celé listy, nikoliv protlak),olej,2 cibule,160 g tvrdého sýra,3 stroužky česneku,petrželová nať,400 g brambor,kmín,sůl, pepř
Špenát omyjte, povařte v mírně osolené vodě, sceďte a nechte okapat. Na rozehřátém oleji zpěňte cibuli,přidejte pokrájené špenátové listy, cca. tři minuty poduste a ochuťte česnekem rozetřeným se solí. Žampiony očistěte, vylomte nožičky, ty jemně usekejte, přidejte strouhaný sýr, petrželovou nať, ochuťte solí a pepřem, směsínaplňte žampionové kloboučky. Ty vložte otevřenou stranou nahoru do zapékací misky a v troubě zapečte.Podávejte s vařenými bramborami.

Omeleta z rybí konzervy

1 konzerva tuňáka nebo rybiček ve vlastní šťávě,150 g zmrazené míchané zeleniny s hráškem (mochovská směs),4 vejce,1 menší cibule,sůl,tuk na smažení,čerstvá petrželka,1 rajče
Ryby z konzervy sceďte a nechte okapat, je-li třeba, rozmělněte na menší kousky, zeleninu nechte trochu rozmrazit, vejce rozšlehejte vidličkou. Na pánev vložte tuk, zahřejte a zpěňte nadrobno nasekanou cibulku. Přidejte zeleninu,trochu osmažte, vložte ryby, promíchejte,zalijte vejcem a zvolna opečte po obou stranách. Rozdělte na 4 díly, každý položte na talíř, ozdobte snítkou petrželky a 2 osminkami rajčete. Jako příloha se hodí vařené brambory omaštěné rozpuštěným máslem.

Teplý bramborový salát

1,5 kg brambor,2 větší cibule, drobně nasekané,3 sladkokyselé okurky,1 lžíce plnotučné hořčice,olivový olej,ocet, cukr, sůl, pepř,1/4 l vody
Brambory uvařte ve slupce.Mezitím svařte vodu s trochou octa, soli a cukru (podle chuti),jakmile začne vařit, přidejte cibuli,odstavte, přeceďte, nálev ponechte. Okurky jemně nastrouhejte.Ještě horké uvařené brambory oloupejte, nakrájejte na silnější plátky. Do mísy vložte okurky, hořčici, převařenou cibuli, promíchejte, přidejte brambory, olej,podle chuti nálev, opepřete,osolte. Promíchejte a podávejte teplé ke smaženým a pečeným pokrmům.

Bramborový salát s fenyklem a uzeným lososem

600 g nerozvařených brambor,sůl,1/2 lžičky kmínu,2 malé fenykly,1/2 svazku petrželové nati,1 šalotka,2 lžíce bílého vinného octa,pepř, špetka cukru,6 – 8 lžic olivového oleje,600 g uzeného lososa
Brambory omyjte, zalijte v hrnci vodou, přidejte špetku soli a kmín a vařte ve slupce 20 – 30 minut.Fenykl očistěte, odřízněte trochu zelené nati a dejte ji stranou. Hlízy rozpulte a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Mezitím omyjte petrželovou nať a nahrubo ji nasekejte. Šalotku rozpulte a najemno nasekejte. Ocet dobře promíchejte s pepřem, cukrem, špetkou soli a olivovým olejem. Přidejte šalotku a petržel.Brambory nechte krátce zchladnout, ještě teplé je oloupejte a nakrájejte na proužky. V míse je smíchejte s marinádou.Fenykl krátce propláchněte studenou vodou, nakrájejte jej napříč na úzké proužky a přidejte do salátu který ještě jednou dochuťte a upravte na talíře. Ozdobte odloženou fenyklovou natí. Z uzeného lososa odstraňte kůži a příčně jej nakrájejte na silnější plátky. Upravte je na vlažný salát a ihned podávejte.

Bramborový salát po tyrolsku

1,5 kg brambor,2 střední cibule,3 dl vlažného hovězího nebo zeleninového vývaru,1,5 dl panenského olivového (nebo jiného kvalitního)oleje,2 lžíce jablečného octa,1,5 lžíce dijónské hořčice,čerstvě mletý pepř,hrst petrželky nadrobno nasekané,sůl
Brambory uvařte ve slupce,nechte vychladnout,oloupejte, nakrájejte na plátky, vložte do míchací mísy.Přidejte vývar, olej, ocet,hořčici, důkladně promíchejte.Oloupanou cibuli rozčtvrťte,tence nakrájejte, prsty rozdělte na nudličky, přidejte do mísy,osolte,opepřete,přidejte petrželku,znovu promíchejte a dejte do chladu na několik hodin či přes noc uležet.

Bramborový salát se sýrem a ořechy

480 g brambor,200 g karotky,120 g žampionů,200 g tvrdého sýra,40 g vlašských ořechů,kelímek bílého jogurtu,lžíce hořčice,lžíce pažitky,sůl, mletý bílý pepř, ocet, cukr
Vařené brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Sýr nakrájejte ozdobným nožem na malé kostičky, mrkev
nasekejte na hranolky, očištěné žampióny nakrájejte na tenké plátky. Jogurt ochuťte, případně oslaďte. Připravené suroviny upravte na servírovací talířky,přelijte jogurtovým dresinkem a posypte nasekanými ořechy a pažitkou.

Bramborový salát s jablky

1,5 kg brambor,1 salátová okurka,1 syrová mrkev,1 střední červená cibule,1 střední žlutá (bílá) cibule,1/4 celeru, nebo lépe 1 stonek řapíkatého,3 vejce natvrdo uvařená,3 větší nakyslá jablka, oloupaná, bez jádřinců,100 g polotvrdého 30% eidamu,100 g majolky nebo sojanézy (sójová majonéza),1 bílý jogurt, pravý klasický,citrónová šťáva nebo jablečný ocet,čerstvě mletý pepř,sůl
Brambory uvařte ve slupce,nechte vychladnout, pak oloupejte.Brambory, vejce, jablka a sýr nakrájejte na kostičky,okurku podélně rozkrojte a krájejte na silnější plátky, očištěnou mrkev a bulvu celeru nahrubo nastrouhejte, řapíky celeru nakrájejte na plátky, cibuli nadrobno,osolte, opepřete, okyselte citrónovou šťávou, přimíchejte majonézu a jogurt, dobře ale šetrně promíchejte a dejte do chladu na 2 hodiny proležet.Potom podle chuti ještě dochuťte solí, pepřem a citrónem, znovu promíchejte a podávejte.

Hejk pečený se slaninou

4-5 porcí ryby,50 g slaniny,1 citrón,20 g hladké mouky,špetka sladké papriky,80 g másla,sůl
Porce ryby protáhněte úzkými proužky slaniny, posolte, poprašte moukou,paprikou a pečte na rozpáleném másle
po obou stranách.Obložte plátky citrónu a podávejte s brambory.

Grilovaný tuňák

4 plátky tuňáka,3 lžíce sójové omáčky,1 lžíce worcesteru,1 lžička hořčice,1 lžička moučkového cukru,1 lžíce slunečnicového oleje
Vložte plátky tuňáka do mělké mísy. V misce smíchejte sójovou omáčku, worcester, hořčici, cukr a olej. Marinádou polijte plátky tuňáka. Opatrně je obracejte prsty, musí být marinádou dobře obaleny. Mísu zakryjte a vložte do lednice na 1-2 hodiny odležet.Marinované plátky grilujte po obou stranách 10-15 minut a jednou během této doby obraťte. Plátky hojně potírejte zbytky marinády.

Platýs po mlynářsku

600 g platýse,šťáva ze dvou citrónů,15 g hladké mouky,olej, sůl, mletý pepř, kmín,300 g květáku,200 g karotky,80 g mraženého hrášku,400 g brambor,petrželová nať

Zeleninu a brambory omyjte a očistěte. Květák rozeberte na drobné růžičky, karotku nakrájejte na plátky a povařte v osolené vodě. Ke konci přidejte mražený hrášek.Omytou a osušenou rybu osolte, opepřete, pokapejte citrónovou šťávou, poprašte hladkou moukou a opečte z obou stran na rozehřátém oleji. Podávejte s vařenými bramborami, obložte zeleninou a posypte sekanou petrželkou.

Treska v sýrovém překvapení

500 g tresky,10 g hladké mouky,200 g mrkve,200 g cukety,400 g kedlubny,citrónová šťáva,80 g sýra eidam,olivový olej,sůl, pepř,zázvor, petržel,400 g brambor

Tresku osolte, okořeňte zázvorem, pokapejte citrónem,lehce pomoučete a opečte krátce na pánvi.Mrkev, kedlubnu oloupejte a nakrájejte. Stejně tak nakrájejte neoloupanou cuketu a zeleninu krátce povařte. Na opečené kousky tresky poklaďte zeleninu,přidejte plátky eidamu a zapečte. Podávejte s vařenými bramborami, zdobte sekanou petrželkou.

Dušený losos

1 losos 1,8 kg, očištěný, ale s hlavou a ocasní ploutví, 3 litry vody,2 šálky bílého vinného octa nebo 1 litr suchého bílého vína nebo 1/2 šálku citrónové šťávy,1 velká cibule,2 mrkve,2 celerové řapíky s listy,2 bobkové listy,5 snítek čerstvé petrželky,několik lístků bazalky,1 snítka tymiánu,5 kuliček pepře,sůl

Dejte do velkého hrnce na ryby, aby se do něho losos vešel, všechny bylinky a koření. Naplňte jej vodou až na 2,5 cm od horního okraje. Uveďte vodu do varu, hrnec zakryjte pokličkou a na mírném plameni 15 minut
povařte. Nechte vývar vychladnout. Zabalte rybu do kusu plátna a na obou koncích udělejte uzel. (Nemáte-li dost velký hrnec, uřízněte rybě hlavu, ale dejte ji do hrnce též.) Dejte zabaleného lososa do vychlazeného vývaru, uveďte jej do varu, stáhněte plamen a hrnec zakryjte pokličkou,ale tak, aby zůstala malá štěrbina. Vařte rybu na velmi mírném plameni přibližně 20 minut nebo dokud teploměr neukáže vnitřní teplotu masa téměř 60 stupňů. Stáhněte hrnec z ohně a nechte rybu i s vývarem 20 minut stydnout. Vytáhněte ji za uzel plátna, dejte na plochou mísu a okamžitě jí stáhněte kůži a odřízněte hlavu a ocasní ploutev. Jemně sejměte vrchní polovinu ryby a dejte na servírovací mísu. Vytáhněte páteř a kosti v oblasti ploutví. Převraťte rybu, stáhněte jí kůži a dejte druhou polovinu ryby na první nebo vedle ní. Ozdobte rybu dle vlastního uvážení.Máte-li cukrářský kornoutek s kulatou špičkou, naplňte jej majonézou a přidělejte rybě majonézové ploutve nebo použijte ke stejnému účelu kolečka okurek či citronů. Vývar můžete použít k přípravě lehké rybí polévky.

Smažená treska tmavá

900 - 1100 g plátků z tresky tmavé, obecné nebo skvrnité,hladká mouka,rostlinný olej na smažení
Na omáčku : 3 šálky konzervovaných oloupaných rajčat,4 lžíce olivového oleje,3 stroužky česneku,3 lžíce nasekané čerstvé petrželky,1/2 lžičky soli,podle chuti čerstvě mletý černý pepř


Pokrájejte nahrubo rajčata. Do hrnce dejte olivový olej a česnek. Na středním plameni osmažte česnek do tmavohněda,vyjměte jej a vyhoďte. Přidejte rajčata, petrželku,sůl a pepř. Stáhněte plamen a povařte omáčku 15 až 20 minut, dokud nezhoustne a nezíská tmavší barvu.Mezitím nakrájejte rybu na kusy o velikosti 5 x 7,5 cm,obalte jednotlivé kusy v mouce, počkejte 5 až 10 minut,znovu je obalte v mouce a mouku na nich uhlaďte. Do pánve na smažení nalijte alespoň 2,5 cm rostlinného oleje a rozehřejte jej na 190 stupňů. Kusy ryb postupně osmažte vždy po několika do zlatohněda.Nechte je okapat na kuchyňských ubrouscích. Udržujte je v teple a je-li třeba, přihřejte omáčku. Osmažené ryby dejte na servírovací mísu, přelijte je omáčkou a podávejte.

Candát s červenou řepou

600 g filé z candáta (12 tenkých plátků),šťáva z 1 citrónu,sůl,bílý pepř čerstvě mletý,2 lžíce olivového oleje,300 g červené řepy,100 g petržele,1 lžíce másla,2 lžíce bylinkového octa,100 ml červeného vína,200 ml rybího vývaru,1 lžíce jemně nakrájené šalotky,100 g kyselé smetany,1 lžíce nasekané petrželové natě

Filé z candáta pokropte šťávou z citrónu. Pak je osolte a okořeňte pepřem a na pánvi pečte po obou stranách asi 8 minut do zlatohněda. Nakonec rybu odložte na teplé místo. Červenou řepu a petržel oloupejte a nakrájejte na proužky.V hrnci rozpusťte máslo a na něm krátce osmahněte červenou řepu. Přilijte ocet a tekutinu nechte částečně vyvařit. Vložte petržel a přilijte trochu vody. Vše osolte a okořeňte pepřem. Zeleninu vařte 8 až 10 minut,nesmíte ji rozvařit. Mezitím v hrnci ohřejte červené víno, rybí vývar a nadrobno nakrájenou šalotku a nechte vyvařit asi na poloviční množství původní tekutiny. Do nevařící se směsi přimíchejte kyselou smetanu a omáčku dochuťte solí a pepřem a rozšlehejte na jemné pyré. Filé z candáta společně se zeleninou narovnejte na čtyři talíře,posypte petrželovou natí a přelijte omáčkou.

4. února 2010

Africké kuře Yassa

1 kg vykostěného kuřecího masa,1 větší žlutá paprika,1 větší červená paprika,1 větší zelená paprika,2 červené cibule,olej na smažení,8 - 10 tortillas (mexických placek z nekynutého těsta, lze nahradit arabským pita chlebem apod.),1 - 2 kelímky zakysané smetany podle chuti,sklenice mexické omáčky salsa podle obliby , avokádový krém guacamole ,
Na marinádu: 2 čerstvé papričky jalapeño nebo jiné ostřejší chilli,2 stroužky česneku,2 - 3 lžíce nasekané koriandrové nati,120 ml slunečnicového oleje,2 lžíce sójové omáčky,2 lžíce worcesterové omáčky,50 ml citrónové šťávy,50 ml pomerančové šťávy,čerstvě mletý černý pepř,50 ml suchého nebo jablečného vína,sůl

Papričky jalapeño zbavte semeníků, velmi jemně je nasekejte, česnek rozetřete se solí, jemně nasekejte, koriandr a dobře smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi na marinádu. Maso nakrájejte na nudličky,vložte do marinády, promíchejte a uložte v chladu nejlépe přes noc, poté je vyjměte a nechte okapat.Papriky nakrájejte na tenké proužky a cibuli nejdřív na osminky až šestnáctinky, potom je rozeberte na malé lodičky. Placky vložte do trouby podle návodu na obalu ohřát, aby zvláčněly .Ve větší pánvi rozehřejte olej,maso v něm orestujte, klaďte je na placky, přiložte různobarevné proužky paprik, cibuli, trochu salsy a smetany. Tortily zarolujte a při podávání ještě nabídněte další zakysanou smetanu, salsu a krém guacamole,jako se u nás podává kečup a hořčice.

Zeleninové lívance

400 g zmrazené zeleninové směsi,30 g hladké mouky,prášek do pečiva,500 ml mléka,3 - 4 vejce,sůl,pepř,mletý zázvor,olej na smažení
Zeleninu spařte vroucí vodou, sceďte a nechte vychladnout. Z mouky, prášku do pečiva, mléka,vajec, soli, pepře a špetky zázvoru udělejte těsto,do kterého opatrně vmíchejte zeleninu. V lívanečníku v rozehřátém oleji osmažte z obou stran dozlatova lívance.

Bulharské skopové kebaby

500 g mletého skopového masa, 500 g mletého vepřového masa, saturejka, drcený pepř, mletá paprika, olej, sůl, rajčatový protlak, 4 stroužky česneku, 2 - 3 dl vody
Obě masa smíchejte, osolte, přidejte 3 rozetřené stroužky česneku, saturejku a pepř (pozor, saturejka je hodně aromatická, tak opatrně).Směs dobře promíchejte.Postupně přilévejte vodu a směs důkladně vidličkou ušlehejte. Rukama vytvořte ze směsi placičky jako menší karbanátky a ogrilujte je. Během grilování kebaby potírejte marinádou připravenou z mleté papriky, soli, vody a oleje. Konzistence marinády by měla být řídká, aby se dala roztírat peroutkou.Před každým potřením je dobré marinádu promíchat,aby se spojila. Ogrilované kebaby podávejte s hranolky a s protlakem smíchaným se stroužkem česneku utřeným se solí.

Smradlavka

1 balení olomouckých tvarůžků,150 g měkkého tvarohu nebo Lučiny,1 cibule,světlé pivo,kmín,sladká paprika,sůl,2 lžíce plnotučné hořčice
Tvarůžky a cibuli nakrájejte nadrobno a promíchejte s měkkým tvarohem, osolte, okořeňte, přidejte hořčici a dořeďte pivem na požadovanou konzistenci. Můžete nechat několik dní odležet. Podávejte s ředkvičkami nebo kyselými okurkami.

Kuřecí žaludky zadělávané

několik zrnek celého pepře a nového koření,400 g žaludků,sůl,40 g slaniny,1 cibule,1 lžíce polohrubé mouky,muškátový květ,1 žloutek,2 dl smetany,petrželka
Žaludky očistěte, opláchněte, zalijte studenou vodou tak, aby byly potopeny, přidejte sůl a koření a vařte téměř doměkka. Žaludky zceďte, pokrájejte na kousky, vývar nechte trochu vychladnout. V troše prochladlého vývaru rozmíchejte mouku. Nadrobno nakrájejte slaninu a cibuli, v hlubší pánvi slaninu rozškvařte,zpěňte na ní cibuli, přidejte žaludky, krátce promíchejte, za stálého míchání zalijte vývarem s moukou, míchejte a povařte cca.10 minut,dokud není omáčka hladká a žaludky měkké,popřípadě rozřeďte trochou vývaru. Okořeňte,podle chuti dosolte, zalijte smetanou se žloutkem a už jen prohřejte téměř k varu. Je-li třeba,rozřeďte ještě horkým vývarem. Posypte sekanou petrželkou a podávejte s těstovinami nebo dušenou rýží.

Kuřecí křídla ve sladkokyselé omáčce

12 kuřecích křídel nebo 4 - 6 stehen,2 citróny na ozdobu (můžete vynechat),1 cibule,1 stroužek česneku,100 g cukru,200 ml kečupu,2 lžíce octa,2 lžičky hořčice,sůl, pepř,trochu sójové omáčky
Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, česnek prolisujte. Obojí smíchejte s cukrem,kečupem, octem, sójovou omáčkou a hořčicí.Uveďte do varu a za stálého míchání při velmi malém ohni přibližně 2 minuty vařte. Omáčku ochuťte solí a pepřem. Maso opláchněte a osušte. Dejte do pekáče, potřete omáčkou a v předehřáté troubě pečte asi 30 minut při 190 °C doměkka. V průběhu pečení maso potírejte omáčkou a podle potřeby podlévejte horkou vodou. Když je hotovo, nakrájejte omyté a osušené citróny na plátky, poklaďte je na talíř, na to položte křidýlka či stehýnka a podávejte s rýží, hranolky, kroketami nebo chlebem. Zbytek omáčky smíchejte s výpekem v pekáči, nechte přejít varem a podávejte zvlášť v omáčníku.

Kuřecí pikantní křídla

10 - 12 kuřecích křídel,2 lžíce oleje,2 lžíce sojové omáčky,2 stroužky česneku,sůl, pepř,mleté chilli,1 lžička másla (můžete vynechat)
Utřete česnek se solí, smíchejte s pepřem, chilli a olejem na kašičku.Z křídel odřízněte poslední bezmasou část, zbývající části potřete kořenicí kašičkou, naskládejte je do pekáče, přikryjte a uložte v chladu nejlépe do druhého dne. Předehřejte troubu na 190 °C,podlijte křídla, přidejte popřípadě máslo, vložte do trouby a upečte dozlatova. Podle potřeby přelévejte výpekem a podlévejte horkou vodou. Podávejte s vařenými brambory, chlebem, bramborovou kaší a nějakou čerstvou či nakládanou zeleninou.

Paprikáš ze slepice

1 slepice,40 g slaniny (obyčejná – špek),2 lžíce oleje,1 středně velká cibule,1 lžíce mleté sladké papriky,200 ml zakysané smetany,1 lžíce hladké mouky,ocet,sůl
Slepici očistěte, omyjte, vložte do vařící osolené vody a uvařte doměkka. Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli najemno. V hluboké pánvi nebo těžkém hrnci mírně rozvařte slaninu, přidejte cibuli a osmahněte. Jakmile začne zlátnout, přidejte k ní mletou papriku, krátce zamíchejte a ihned podlijte trochou vývaru ze slepice, 2 lžícemi octa a osolte. Vařte na mírném plameni, aby se cibule rozvařila a paprika rozvinula svou chuť a vůni. Šťávu můžte i několikrát vysmahnout, až se tuk odděluje od opékané cibule a znovu nepatrně zalít horkým vývarem. Uvařenou slepici vyjměte, zbavte největších kostí a nakrájejte na porce. Vložte je do cibulového základu, podlijte mírně horkým vývarem a za občasného obracení ještě 20 minut zvolna duste, podle potřeby dále po troškách podlévejte. Zahustěte kysanou smetanou rozmíchanou s moukou a ještě chvíli povařte za stálého míchání. Podávejte s noky, těstovinami, rýží, chlebem, knedlíky, vařenými brambory.

Slepičí karbanátky

1 slepice,2 housky,1vejce,sůl,mletý černý pepř,mléko podle potřeby,strouhanka,olej na smažení
Slepici očistěte, omyjte, osušte, zbavte kůže a vykostěte,maso umelte najemno. Housky nakrájejte na kostičky, rozmočte je v mléce a přidejte k masu. Do základu rozklepněte vejce, podle chuti osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Z této masy tvořte karbanátky,obalujte je ve strouhance a po obou stranách zvolna usmažte na oleji dozlatova. Podávejte s vařenými brambory, s chlebem a hořčicí nebo s bramborovým salátem.

Slepice v bešamelu se salámem

1 slepice,3 velké cibule,100 g plátkového sýra,100 g měkkého salámu,1/2 kostky másla,2 lžičky kari koření,2 dl mléka,2 lžičky worcesterové omáčky,1 - 2 lžičky kečupu,sůl,3/4 polévkové lžíce hladké mouky
Slepici dobře očistěte, omyjte, vložte do vařící osolené vody a uvařte doměkka. V tlakovém hrnci to trvá kratší dobu a ušetříte dost plynu nebo elektřiny. 1 cibuli nakrájejte nadrobno, 2 cibule a salám nakrájejte na kolečka. Měkkou slepici vyjměte,maso oberte, naklaďte na máslem vymazaný pekáč, trochu posolte, poklaďte kolečky cibule,na to položte plátky sýra, na něj vrstvu měkkého salámu. V rendlíku rozehřejte máslo (neškvařit!),zpěňte na něm drobně nakrájenou cibuli, přidejte kari a mouku, promíchejte, zalijte mlékem a za stálého míchání povařte dohladka. Potom přidejte worcesterovou omáčku a kečup, promíchejte a touto zálivkou polijte připravenou směs na pekáči.Vložte do předehřáté trouby a zapečte, dokud pokrm na povrchu nezačne zlátnout. Podávejte s hraholky nebo pečenými či vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Kuřecí pěna s cuketami

500 g kuřecích prsíček,2 bílky,sůl a pepř,špetka mletého muškátového oříšku,175 ml smetany,2 tence nakrájené cukety,rozpuštěné máslo na vymazání
Kuřecí maso jemně umelte a vložte do velké mísy ponořené do ledové vody. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a postupně jej vmíchejte k masu. Směs ochuťte, vešlehejte po částech smetanu a nechte ztuhnout v chladu.
Plátky cukety povařte a nechte okapat. Vymažte máslem 6 formiček nebo misek, dna vyložte pergamenem
a znovu pomažte máslem. Formičky vyložte plátky cuket tak, aby se úhledně překrývaly. Troubu předehřejte na 180 °C, plynovou na stupeň 4. Lžící přeložte masovou směs do formiček a povrch uhlaďte.Formičky vložte do pekáče naplněného do poloviny vroucí vodou. Na plotně přiveďte vodu znovu do varu. Pekáč přikryjte pergamenem a dejte do předehřáté trouby. Nechte péct asi 20 - 30 minut, dokud není jehla zapíchnutá do středu formičky po vytažení horká. Přebytečnou tekutinu slijte, obsah vyklopte,pěnu vychlaďte. Vyklopte na talířky, odstraňte pergamenový papír, nazdobte snítkou něčeho zeleného a podávejte s bílým pečivem.

Malé masové koláčky

150 g hladké mouky,150 g krupičkové mouky,150 g másla,1 žloutek,4 lžíce bílého vína,sůl,1 vejce na potření koláčku
Na nádivku: 20 g másla,20 g cibule,30 g obyčejné slaniny (špeku),150 g masa z pečeného kuřete(zbytek),sůl,1 vejce,citrónová kůra,špetka oregana,usekaná zelená petrželka
Žloutek rozšlehejte s vínem. Do prosáté mouky na vále přidejte sůl,nožem zapracujte změklé máslo,udělejte důlek, nalijte do něj žloutek s vínem, vypracujte těsto a dejte je do chladu ztuhnout. Mezitím připravte nádivku: Cibuli nakrájejte nadrobno a na másle osmahněte dozlatova. Slaninu utřete na pastu.Dobře usekejte maso z kuřete, vložte do mísy, přidejte cibulku, slaninu, sůl, citrónovou kůru, oregano.Důkladně nádivku poduste, odstavte, nechte vychladnout a zamíchejte do ní petrželku. Těsto rozdělte na dva díly, tence vyválejte, na jeden plát naznačte kulatou formičkou kroužky o průměru 8 - 10 cm, naklaďte nádivku. Přikryjte druhým plátem těsta, dobře přitiskněte kolem nádivky a vykrájejte koláčky. Zbytky těsta hnětením spojte a postup opakujte. Koláčky přeložte na suchý plech, potřete povrch rozšlehaným vajíčkem a v prudší troubě upečte dobronzova. Ihned po upečení je přeskládejte na mísu vyloženou ubrouskem a horké podávejte s dušenou zeleninou, listovýmsalátem, či s hrachovou nebo hokaidovou kaší,ale i samotné k vínu, pivu anebo čaji.

Daliborův dort

1 celé kuře,1 větší mrkev,1/2 střední červené řepy,1/4 menší hlávky zelí,2 brambory,pórek a jiná zelenina podle chuti,drcený kmín, sůl,4 vejce,,trocha mléka,vegeta nebo kořenicí směs na pečené kuře,3 hrsti čerstvých pokrájených hub (pěstované i lesní),tuk na vymazání formy,strouhanka
Kuře očistěte, omyjte, osušte, okořeňte vegetou nebo směsí, vložte do pekáče, podlijte vodou a při 180 °C
upečte doměkka. Maso oberte, nakrájejte na kostičky.Zeleninu očistěte, omyjte, nechte okapat, pokrájejte na kostičky nebo kolečka dle druhu, spařte na cedníku vařící vodou a nechte okapat. Houby očistěte, nakrájejte na plátky, osolte a okmínujte. Střední litinový smaltovaný pekáč vymažte tukem a vysypte strouhankou.Na dno položte vrstvu kuřete. Na ni položte vrstvu zeleniny. Nahoru dejte vrstvu hub. Vložte do maximálně vyhřáté trouby a zprudka cca. 10 minut zapečte, pak zalijte vejci rozšlehanými s trochou mléka a dál zapékejte, až je vrchní vrstva zlatavě křupavá.Hotový pokrm vyklopte jako dort a podávejte.

Křehký italský koláč s kuřecí nádivkou

Na těsto: 300 g mouky, 150 g másla,3 žloutky, 1 rozšlehané vejce,tuk na vymazání formy,špetka soli
Na náplň: 500 g kuřecích prsíček nebo stehen,1 cibule, 1 mrkev, 1 řapík celeru,100 g uzeného bůčku nakrájeného na tenké plátky,100 g zeleného hrášku,4 polévkové lžíce olivového oleje,30 g másla, 200 ml vývaru,1 lžíce hladké mouky,sůl, mletý pepř, šťáva z 1 citrónu

Mouku prosijte na vál, přidejte rozměklé máslo, nožem je do mouky zapracujte, osolte, přidejte žloutky a vypracujte těsto, nechte je 30 minut odpočinout v chladnu.Mrkev oškrábejte, omyjte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a rovněž nakrájejte na kolečka. Řapík celeru opláchněte a pokrájejte na dílky. Kuřecí prsíčka nakrájejte na větší kousky, mírně osolte a obalte v mouce. Ve větší pánvi rozehřejte olej a máslo a všechnu zeleninu kromě hrášku 5 minut orestujte. Přidejte kousky masa a na mírném plameni je lehce osmažte. Zalijte vroucím vývarem,přidejte hrášek, citrónovou šťávu a na mírném plameni pod pokličkou 30 minut duste. Odleželé těsto rozdělte na dvě části v poměru 2,5 : 1, oba kusy rozválejte na pláty o síle asi 3 až 4 mm. Větším plátem vyložte dortovou formu vymaštěnou tukem, na těsto dejte vrstvu bůčku,na ni směs dušeného masa se zeleninou, vše pokryjte menším plátem těsta. Okraje obou plátů pečlivě přimáčkněte k sobě, uprostřed horního vytvořte otvor o průměru cca. 4 - 6 cm. Potřeme rozšlehaným vejcem. Vložte do předehřáté trouby a při teplotě 200 °C pečte 25 minut.Po vytažení z trouby formu rozepněte a z horkého koláče sundejte, rozkrájejte na porce a podávejte s listovým nebojiným zeleninovým salátem, případně jen bohatě obložené
plodovou zeleninou.

Kuřecí závin s houbami a parmazánem

150 g kuřecích prsíček,2 mladé cibulky,olej na smažení,sekaná petrželka,sůl, pepř,1/2 lžičky tymiánu,2 vejce,250 g strouhaného parmazánu,1 listové těsto,100 g čerstvých žampiónů nebo hlív, límcovek, masáků, čirůvek dvoubarevných a podobných hub
Maso omyjte, osušte, nakrájejte na kousky, okořeňte,zprudka opečte na oleji a uložte do mísy. Cibulky nasekejte nadrobno, žampiony pokrájejte na plátky. Na pánev po mase přidejte trochu oleje, rozehřejte a poduste na něm cibulky se žampióny, přidejte petrželku, sůl,pepř, tymián. Přimíchejte k masu, do vychladlé směsi vmíchejte jeden žloutek a parmazán. Listové těsto rozválejte na velký plát, potřete rozšlehaným vejcem. Na těsto rozložte směs a opatrně zabalte, vytvořte závin,potřete rozšlehaným zbylým bílkem. Položte jej na plech s pečicím papírem, vložte do vyhřáté trouby a pečte cca. 30 minut při 200 °C.

Kuřecí koláč s houbami a zeleninou

300 g kuřecích prsíček,slunečnicový olej,sójová omáčka,voda,500 g hub (nejlépe hřibů),1 malá cibule,1 velká cibule,2 velká rajčata,1 střední cuketa (nejlépe žlutá),1 balíček listového těsta,máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu,olivový olej, kečup,provensálské koření,bílý pepř, sůl, sýr na strouhání,200 g čerstvého špenátu, čtyřboče nebo mangoldu,Solčanka, Würzl nebo jiná kořenicí směs bez glutamanu
Maso nakrájejte na tenké nudličky, lehce osmahněte v pánvi na slunečnicovém oleji, podlijte trochou horké vody, přidejte sójovou omáčku a Solčanku a poduste pod pokličkou na mírnějším ohni. Houby nakrájejte a usmažte zvlášť na slunečnicovém oleji s jemně pokrájenou malou cibulkou, posolte. Velkou cibuli, rajčata a cuketu nakrájejte na kolečka. Listové těsto rozválejte na tenký plát velikosti plechu,položte je na vymazaný a vysypaný velký plech,potřete olivovým olejem a kečupem, poklaďte kolečky cibule, rajčat, posypte provensálským kořením a mletým pepřem. Na to rovnoměrně rozprostřete houby a maso. Oblanšírujte špenát nebo pokrájený mangold a položte na houby. Tenká kolečka cukety hustě rozprostřete na koláč, povrch posypte Solčankou a hrstkou nahrubo strouhaného sýra. Troubu předehřejte na maximum, vložte do ní plech, snižte teplotu na 200 °C a upečte, dokud sýr nezezlátne.

Lístkové kuřecí řezy

1 kuře,1 listové těsto,5 lžic olivového oleje,1 hrst vegety,sůl, pepř,50 g loupaných krájených mandlí,10 g zelené petržele,2 vejce,150 g sýru Feta (nebo Balkánského sýru)
Kuře uvařte ve vodě. Mandle nasucho opražte.Listové těsto rozdělte na 4 díly. Každý díl natenko vyválejte, pláty přikryjte mokrou utěrkou, aby neoschly.Uvařené kuře oberte a maso nakrájejte na kousky, vložte do mísy, přidejte 1 vejce, nakrájený sýr, usekanou petržel, okořeňte vegetou a promíchejte.Pekáč potřete vodou, vložte do něj 1 plát listového těsta, potřete jej olejem, posypte části pražených mandlí a dejte na ně část kuřecí směsi.Překryjte dalším plátem těsta a postup opakujte,zakončete těstem, potřete povrch druhým rozšlehaným vejcem a posypte zbytkem mandlí. Pečte v rozehřáté troubě při 200 °C 20-30 minut dozlatova.Nakrájejte na kostky a podávejte teplé i studené,například s čerstvým zeleninovým salátem.

Krupicový koláč se slepicí

1 slepice,1 litr mléka,250 g hrubé krupice,5 vajec,5 velkých stroužků česneku (dle chuti),15 - 20 kuliček nového koření
Slepici uvařte se zeleninou jako na polévku (i s tukem,který se většinou vyhazuje už před vařením). Maso oberte a rozložte na pekáč. Omastek z polévky seberte a dejte do kastrůlku, přidejte prolisovaný utřený česnek a roztlučené nové koření, zahřejte, přelijte na maso a nechte v troubě hodně rozehřát. V mléce rozkvedlejte
všechna vejce, osolte, případně dokořeňte podle libosti,přidejte krupici a zamíchejte. Přelijte na maso v pekáči, vložte do vyhřáté trouby a pečte cca. 30 minut, píchnutím zjistěte, kdy je dopečeno.Výsledek vypadá jako koláč, i když to není koláč.

Kuřecí štrůdlíčky s houbami

6 lžic oleje,cca. 500 g čerstvých žampionů,hrst nasekané petrželky,2 větší stroužky česneku,1 balíček listového těsta,4 kuřecí řízky (prsíčka),1 vejce,sůl a pepř
Houby očistěte, opláchněte, nechte okapat a nakrájejte na plátky. V pánvi rozehřejte 4 lžíce oleje a při vyšší teplotě v něm restujte houby, dokud neztmavnou a nevysmaží se většina šťávy. Odstavte,přidejte petrželku, prolisovaný česnek, dochuťte solí a pepřem, všechno dobře promíchejte, nechte směs trochu vychladnout. Prsíčka mírně dlaní naklepte,podélně rozřízněte, posolte, opepřete, na zbytku oleje z obou stran krátce opečte mírně dozlatova.Rozmrazte těsto, rozválejte je na silnější plát velikosti cca. 35 x 25 cm a nakrájejte je na čtvrtky. Podélně na střed všech čtyř kousků položte po dvou dílech kuřecích prsíček tak, aby sahaly téměř až ke krajům.Na ně navršte trochu houbové směsi a všechno zakápněte zbytkem oleje. Podélné okraje těsta přeložte přes maso a houby, aby se překrývaly, stisknutím je spojte a smáčkněte rovněž oba krajní konce. Štrůdlíčky potřete rozšlehaným vejcem. Předehřejte troubu na 220 °C, nechte v ní prohřát plech, vyložený pečicím papírem, štrůdlíčky na něj přeložte, dejte do trouby a pečte při 200 – 220 °C cca. půl hodiny, až těsto zezlátne a trochu se nafoukne. Před podáváním nechte štrůdlíčky chvíli odpočinout. Podávejte s čerstvou zeleninou nebo listovým salátem.

Japonské kuřecí kuličky

kuřecí stehenní řízky,2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru,2 lžíce sójové omáčky Kikkoman,2 lžíce škrobu kuzu nebo maizeny,olej na smažení,bílé sezamové semínko
Maso nakrájejte na malé kousky. Udělejte marinádu ze zázvoru a sójové omáčky,maso do ní vložte a nechte minimálně dvě hodiny marinovat.Poté je pokud možno smáčkněte do tvaru kuliček, obalte ve škrobu a zprudka osmažte na oleji. Osmažené kuličky krátce smočte v horké vodě a ihned je obalujte v sezamovém semínku.

Kuřecí pusinky smažené

400 g kuřecího masa,100 g tvrdého sýra,2 vejce,2 stroužky česneku,hladká mouka,solamylolej,sůl
Kuřecí maso nakrájejte na malé kostičky osolte, posypte solamylem, promíchejte a nechte v chladu asi 2 hodiny uležet.Vejce spolu s cca. 2 lžícemi hladké mouky,česnekem utřeným se solí a s drobně nastrouhaným tvrdým sýrem dobře rozšlehejte.V takto připraveném těstíčku namáčejte kousky kuřecího masa a ze všech stran je opečte v rozpáleném oleji,nejlépe ve fritéze. Podávejte teplé .

Drůbeží salát Labužník

200 g zbylého pečeného masa z kuřete,200 - 300 g uvařené sypké rýže,1 - 2 kompotované broskve,
 Na zálivku : 1 lžíce oleje, nejlépe extra panenského olivového,1 lžíce jemného octa (vinného, jablečného) nebo citrónové šťávy,cukr, sůl

Maso najemno pokrájejte, přidejte rýži, drobně pokrájené broskve,zalijte zálivkou, promíchejte a před podáváním vychlaďte.

Bramborové pirožky plněné uzeným kuřecím masem

400 g vařených oloupaných brambor,250 g polohrubé mouky,100 g másla,300 g uzeného kuřecího masa,sůl,kmín,1 - 2 bílky,tuk a mouka na plech
Maso umelte, bílky rozšlehejte s kapkou vody. Brambory nastrouhejte, přidejte sůl, mouku, rozměklé máslo, vypracujte těsto a vyválejte z něj plát asi 4 mm silný. Rozkrájejte jej na čtverce cca. 10 x 10 cm, okraje potřete bílkem, do středu každého dejte umleté maso,přehněte jej napříč do trojúhelníku, okraje dobře přitiskněte,aby se slepily. Přeložte pirohy na vymazaný a pomoučený plech, potřete je bílkem a pokmínujte.Vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova asi 15 minut při 200 °C.

Palačinky plněné kuřecím masem a houbami

1 malý pomeranč,150 g hladké mouky,3 vejce,1/2 lžičky soli,2 snítky čerstvého tymiánu,nebo 1 lžička sušeného,50 g rozpuštěného másla,375 ml mléka
Na náplň: 5 jarních cibulek,250 g čerstvých mladých hub,citrónová šťáva,500 g kuřecího masa,sůl, pepř,200 g zakysané smetany,olej

Pomeranč dobře omyjte, osušte a nastrouhejte z něj kůru. Pokud byl chemicky ošetřený, použijte raději sušenou mletou pomerančovou kůru. Šťávu z pomeranče vymačkejte a použijte do náplně. Smíchejte mouku, vejce, pomerančovokůru, sůl a odrhnuté lístky tymiánu. Šlehejte metličkou a střídavě přidávejte rozpuštěné máslo a mléko.Ušlehejte polotekuté těsto bez žmolků, přikryjte je a nechte 30 minut odpočinout. Jarní cibulky očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Houby nakrájejte na tenké plátky a ihned je zakapejte citrónem. Maso nakrájejte na proužky.Smetanu smíchejte s pomerančovou šťávou. Rozehřejte na pánvi trochu oleje a maso na něm ze všech stran rychle opečte. Potom je osolte, opepřete, vyjměte z pánve a odložte stranou. Zahřejte na pánvi znovu trochu oleje,3 minuty na něm prudce opékejte houby, přidejte jarní cibulky a restujte ještě 2 minuty, vmíchejte maso a zakysanou smetanu se šťávou z pomeranče a odstavte. Z těsta usmažte 8 palačinek, naplňte je masovou směsí a podávejte.

2. února 2010

Svítky do polévky

1 vejce,60 g hladké mouky,150 ml mléka,2 lžíce sekané petrželové nati,sůl,máslo
Z mouky, vejce, mléka, soli a nasekané petrželové natě vymíchejte těsto, nechte 30 minut odležet. Rozehřejte
pánev, potřete ji máslem, těsto na ní rozetřete a po obou stranách upečte jako omeletu. Pevně ji sviňte a nakrájejte na tenká kolečka.

Celestýnské nudle

1 vejce,60 g polohrubé mouky,trochu prášku do pečiva,8 lžic mléka,sůl
Z ingrediencí vymíchejte metličkou těsto jako na palačinky, upečte pozvolna na tuku na pánvičce z obou stran jako omeletu. Po upečení omeletu přeložte, nakrájejte na malé proužky a v misce postavte na stůl k polévce. Každý si dává do polévky dle chuti.

Maďarská slepičí polévka

1 slepice,150 g suchých fazolí,2 velké mrkve,1 malá hlávka zelí,1/2 středního celeru,hrst sušených hub,1 bobkový list,petrželová nať,sůl,několik kuliček pepře
Fazole a houby den předem namočte. Slepici očistěte, omyjte a dejte vařit do 1,5 l vody s pepřem a fazolemi. Očistěte a omyjte zeleninu, zelí nakrouhejte na nudličky, houby pokrájejte.Vše i s bobkovým listem přidejte po 30 minutách varu do polévky a vařte dál, dokud není maso měkké. Pak slepici, mrkev a celer vyjměte, maso oberte a nakrájejte na kousky, zeleninu nakrájejte na malé kousky. Odstraňte z vývaru bobkový list, vraťte do něj maso a zeleninu, prohřejte a podávejte ozdobené sekanou petrželkou.

Italská slepičí polévka

1 slepice,droby z ní nebo 200 g kuřecích drůbků (játra, žaludky, srdíčka),1 střední cibule,3 stroužky česneku,pepř,4 rajčata,špetka muškátového květu,sůl, petrželka,svítek nebo uvařené nudle či nalámané
špagety

Očištěnou, vykuchanou, opranou slepici vložte do osolené vody, přidejte oprané pokrájené vnitřnosti,kolečka cibule, plátky česneku, opepřete.Vařte na mírném ohni tak dlouho, až je slepičí maso měkké. Pak slepici vyjměte, maso oberte a nakrájejte. Vývar zceďte, vyberte droby, rovněž je nakrájejte a vložte i s masem zpět do scezeného vývaru. Rajčata spařte, hned ochlaďte ve studené vodě, oloupejte, nakrájejte na plátky, přidejte do polévky, dochuťte špetkou muškátového květu.Před podáváním můžete do polévky vložit na kostky nakrájený svítek nebo vařené těstovinové nudle, na talířích ji ozdobte čerstvou nebo sušenou petrželkou.

Slepičí polévka Hubertus

1/2 slepice,2 cibule,200 g anglické slaniny,mletá sladká paprika,mletý bílý pepř,60 g másla na smažení,1 l slepičího bujónu,200 g sterilovaného hrášku,3 lžíce hladké mouky,3 lžíce másla na jíšku,300 ml smetany,sůl, petrželka,60 g sádla,2 krajíce chléba
Očištěnou a opranou polovinu slepice rozsekněte na dvě části, vložte do vroucího bujónu a vařte do poloměkka.V kastrole osmahněte jemně nasekanou cibuli, přidejte kostičky slaniny, papriku, pepř, sůl, podlijte troškou vývaru. Do tohoto základu přendejte povařenou slepici a duste doměkka. Mezitím slijte a umelte hrášek. Když je slepice měkká, vyjměte ji, do šťávy přidejte umletý hrášek, podlijte zbylým vývarem, zahustěte jíškou z másla a mouky, dobře aspoň 20 minut provařte a vymíchejte dohladka. Slepici oberte a maso bez kůže nakrájejte na kostky. Polévku sceďte, zjemněte smetanou, přidejte maso a jemně usekanou petrželku. Před podáváním vložte do polévky na kostičky nakrájený a na sádle osmažený chléb.

Kapání

1 vejce,2 lžíce hrubé mouky,2 lžíce vody nebo mléka,
V hrnku rozšlehejte vejce s vodou nebo mlékem, přidejte mouku,aby vzniklo slabě zahoustlé těstíčko. Pomalu
je lijte přes vidličku do vroucí polévky,kde vytvoří tenké nudličky.

Krupičkové nočky

1 vejce,dětská krupička,sůl
Vejce rozklepněte do misky,osolte, přidávejte krupičku,až vznikne těstíčko. Čím je hustší, tím budou
nočky tužší, čím je řidší, tím budou nočky lehčí a lehce se rozpadající. Do vroucí polévky lžičkou házejte nočky různých tvarů. Vařte asi 3 - 5 minut.

Ruská slepičí polévka

1 slepice,voda podle potřeby,5 celých černých pepřů,1 střední mrkev,1 menší petržel,malý kousek celeru,1 středně velká cibule,1 menší salátová okurka,1/5 kostky másla, sůl,4 lžíce zakysané smetany, 1 citrón
Očištěnou a umytou slepici rozdělte na čtvrtky, vložte do hrnce do studené vody, přidejte pepř, sůl a vařte
do poloměkka. Přidejte očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou na kousky. Cibuli a okurku oloupejte, pokrájejte na malé kousky, poduste na másle a jakmile je slepice úplně měkká, vmíchejte do polévky. Povařte,
dochuťte, rozdělte i s porcemi slepice do hlubokých talířů, do každého přidejte lžíci zakysané smetany, plátek
citrónu a podávejte.

Indonézská slepičí polévka

1 slepice,1 lžička kurkumy,3 makadamské ořechy nebo mandle,1 cibule nakrájená nadrobno,1 lžička nastrouhaného zázvoru,1 lžíce oleje,sůl, pepř
Slepici očistěte, omyjte, vložte do hrnce, přelijte vodou, přidejte sůl, pepř a kurkumu.Ve woku rozpalte lžičku oleje, opečte na něm usekané ořechy a cibuli, přidejte do hrnce, přikryjte pokličkou a vařte tak dlouho, až je slepice měkká. Slepici vyndejte,ve woku rozpalte zbylý olej a zprudka na něm slepici ze všech stran osmažte. Maso vykostěte, bez kůže nakrájejte na nudličky, vraťte zpět do polévky,prohřejte a podávejte.

Slepičí polévka s kedlubnami

1 slepice, 4 kedlubny,2 cibule, 2 lžíce sádla,2 lžíce mouky, hrst sekané petrželky,1 žloutek, sůl,
Očištěnou, omytou slepici uvařte v osolené vodě spolu s neloupanými omytými cibulemi doměkka.Vyjměte ji, maso oberte a nakrájejte na kousky.Vývar přeceďte, cca. 2 naběračky odlijte zvlášťa nechte vychladnout, do zbytku vložte kedlubny nakrájené na kostky a znovu uveďte do varu. Na sádle dorůžova osmažte mouku, postupně ji zastálého míchání rozřeďte vychladlým vývarem,přidejte do polévky a za občasného míchání vařte,
dokud kedlubny nezměknou a polévka není hladká.Vložte maso, nechte přejít varem, odstavte,zjemněte vmícháním rozšlehaného žloutku a podávejte.V talířích nazdobte petrželkou.

Slepičí polévka s jarními bylinkami

1 slepice,2 l vody,1 větší mrkev,1 petržel,kousek celeru,1 cibule,trochu petrželové a celerové natě,2 stroužky česneku,1 bobkový list,několik kuliček nového koření,několik kuliček černého pepře,sůl,2 - 3 lžíce nasekaných jarních bylinek a kopřiv
Slepici očistěte, vložte do hrnce s teplou vodou, osolte, přidejte koření, opraný česnek a cibuli i se slupkou, přiklopte a vařte přibližně 30 minut. Poté k vývaru přidejte očištěnou zeleninu vcelku a vařte dalších 20 minut. Vyjměte slepici i zeleninu a vývar přeceďte přes hustý cedník. Slepici stáhněte z kůže a trochu masa pokrájeného na malé kousky vraťte do polévky. Stejně tak do ní vraťte i část nakrájené nebo vidličkou rozmačkané zeleniny. Polévku přiveďte k varu a zavařte do ní kapání, nudličky či třeba knedlíčky.Na talíři posypte sekanými jarními bylinkami.

Čínska slepičí polévka

1 slepice,čerstvý zázvor (podle chuti),sůl,wei-su nebo glutasol,špagety nebo rýžové nudle, skleněné
nudle,1 cibule,1 citrón

Slepici očistěte, omyjte, rozdělte na několik částí,vložte do přiměřeného množství osolené vody,přidejte oloupaný zázvor a vařte, dokud se maso nedá oddělit od kostí. Po dovaření maso oberte a bez kůže je pokrájejte na tenké nudličky. Uvařte těstoviny, vložte je do misek nebo talířů, přidejte maso, syrovou cibuli nakrájenou na půlměsíčky,zalijte vývarem, ochuťte citrónovou šťávou, wei-su a podávejte.

Silná slepičí polévka s domácími nudlemi

1 slepice, 1,5 l vody,1 cibule se slupkou, bez kořínků, omytá,3 neoloupané stroužky česneku,kousek čerstvého zázvoru, asi jako půl palce,8 kuliček celého pepře, sůl,250 g kořenové zeleniny,1 menší pórek,1 stonek řapíkatého celeru či celerové nati,hrst omyté nasekané pažitky
Slepici očistěte, omyjte ve studené vodě, vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte, přidejte pepř, oloupaný zázvor, cibuli, česnek, uveďte do varu,snižte teplotu a vařte mírným varem cca. 3 hodiny téměř
doměkka. Odpařený vývar doplňujte vařící vodou. Zeleninu očistěte, pokrájejte na kousky, přidejte do
hrnce a dovařte slepici doměkka. Vyndejte ji,oberte maso bez kůže,nakrájejte či natrhejte je na menší kousky.
Polévku přeceďte, kořenovou zeleninu do ní vraťte, přidejte maso, před podáváním přidejte do talířů uvařené
domácí nudle a povrch posypte sekanou petrželkou nebo pažitkou.

Domácí nudle

100 g hrubé mouky,1 vejce,1 lžička vody nebo oleje či rozpuštěného másla,trochu hladké mouky na vyválení těsta,sůl a voda na uvaření nudlí
Na vále udělejte do mouky důlek, přidejte vejce a máslo, důkladně vše zpracujte v hladké vláčné těsto, zabalte je do fólie a nechte cca. 20 minut odpočinout.Potom je na lehce pomoučeném vále vyválejte na tenkou,průsvitnou placku, přendejte ji na čistou utěrku a nechte cca. půl hodiny oschnout. I s utěrkou ji za tím účelem můžete přehodit například přes opěradlo židle nebo na domácí sušák na prádlo.Vraťte placku na vál, nakrájejte ji stejně široké pruhy, podle jejich šířky budou nudle dlouhé. Poskládejte je na sebe a ostrým kuchyňským nožem je nakrájejte napříč na tenké vlasové nudličky.Nechte je chvíli na vále proschnout, potřebnou část uvařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch, sceďte je a uchovejte přikryté v misce, aby neoschly, než je vložíte do polévky.Nespotřebované můžete uchovat v chladničce 2 dny. Zbytek syrových nudlí dobře dosušte na válu a uchovejte stejně jako kupované těstoviny.

Zimní slepičí polévka s houbami

slepice; dvojitá hrst hrubě nakrájené kořenové zeleniny (karotka, celer, petržel),1 menší cibule i se slupkou, bez kořínků, omytá; pár zrníček pepře a nového koření,2 karotky; 1/2 středního celeru; 1 větší petržel; 1 hrst sušený hub; 2 vejce,2 rohlíky, housky nebo kus veky; 3 lžíce oleje; 2 stroužky česneku; sůl; bílý pepř,sekaná petrželka


Houby namočte nejlépe přes noc do studené vody.Česnek prolisujte do 2 lžic oleje v misce a nechte rozležet. Slepici očistěte, omyjte, vložte do hrnce, přidejte dvojitou hrst nakrájené zeleniny,cibuli, koření, osolte, zalijte vodou a uvařte doměkka. Uvařenou slepici vyjměte, po částečném vychladnutí oberte maso bez kůže a nakrájejte je nebo natrhejte. Mrkev, celer a petržel očistěte, nakrájejte na kostičky, orestujte v čistém kastrolu na 1 lžíci oleje, přeceďte na ni vývar, uveďte do varu, pomalu ji uvařte téměř doměkka,přidejte maso a odstavte. Houby slijte, nechte okapat, pokrájejte, vložte na pánev s 1 lžící rozehřátého oleje,orestujte, osolte, opepřete, rozklepněte na ně vejce, umíchejte jako smaženici, vložte na dno polévkové mísy nebo jednotlivých talířů. Pečivo natrhejte nebo nakrájejte, v misce promíchejte s česnekovým olejem, na pekáčku vložte do rozpálené trouby, upečte dokřupava, vraťte do misky a postavte na stůl jako vložku do polévky.Polévku v kastrolu prohřejte, vlijte do polévkové mísy nebo talířů na houbovou smaženici, navrch posypte petrželkou a podávejte. Opečené kousky česnekového pečiva si přidávejte do polévky po částech, rychle se rozmočí..

Léčivá slepičí polévka

1 celá slepice,4 kuličky nového koření,5 kuliček pepře, sůl,1 velká mrkev,1/2 středního celeru,1 střední petržel,1 menší hlavička kapusty,1 střední pórek,petrželová a celerová nať
Slepici očistěte, omyjte, vložte do většího hrnce (ne tlakového!), zalijte studenou vodou. Pokud máte drůbky, pečlivě je očistěte, z žaludku sloupněte vnitřní vrstvu, dobře operte, přidejte ke slepici. Zeleninu očistěte, pokrájejte, vložte do hrnce, přidejte koření, osolte, uveďte do varu, ztlumte teplotu a velmi pomalu, tahem
bez bublinek vařte minimálně 4 hodiny i déle, odpařenou část průběžně doplňujte novou vařící vodou. Hotovou
polévku zceďte, maso oberte, pokrájejte, vraťte do vývaru, uveďte znovu do varu. Očistěte a pokrájejte,
eventuálně hrubě nastrouhejte novou čerstvou zeleninu, vložte do polévky a doměkka uvařte. Polévku můžete
zahustit propasírovanou původní rozvařenou zeleninou, z níž jste odstranili koření. Podávejte bez vložky, případně s kvalitními vlasovými nudlemi nebo krupicovými noky, na talíři posypte drobně sekanou měkkou petrželkou,pokud možno nikoliv kudrnkou, případně i drobně sekanou celerovou natí.

Lehká slepičí polévka s nudlemi

1/4 až 1/2 slepice,kousek mrkve, celeru a petržele,1 malá cibule,2 zrnka pepře,1 zrnko nového koření,60 g vlasových nebo domácích nudlí,pažitka, sůl, 1 3/4 l vody
Očištěnou a opranou slepici vložte do studené vody, přidejte pepř a nové koření a na malém plaménku přiveďte k varu. Příkon tepla zmírněte a vařte pod pokličkou, až slepice změkne. Asi 20 minut před koncem varu přidejte kořenovou zeleninu a cibuli. Nudle vsypte do vařící osolené vody, krátce uvařte, přeceďte a nechejte okapat. Měkkou slepici vyjměte, maso oberte z kostí a pokrájejte na kostičky,popřípadě část ponechejte na jiné použití. Na talíře rozdělte uvařené nudle, maso, zalijte je vařící polévkou a posypte drobně pokrájenou pažitkou.

Slepičí polévka s rýží

1 slepice; 2 cibule; 3 mrkve,2 stonky řapíkatého celeru,2 listy kadeřavé kapusty,1 tenký pórek; 1 stroužek česneku,1/2 červené kapie,petrželová nať, sůl,1 šálek rýže
Rýži properte ve studené vodě,uvařte v osolené vodě, zceďte a nechte vychladnout.Slepici očistěte, omyjte, uvařte spolu s oloupanou cibulí vcelku ve slané vodě doměkka, vyjměte, maso oberte a pokrájejte na kostičky. Vývar přeceďte a naběračkou z povrchu odstraňte přebytečný tuk. Mrkev,celer, pórek a kapustu očistěte, operte, pokrájejte na nudličky, přidejte k vývaru a vařte, dokud zelenina nezměkne. Přidejte prolisovaný česnek a na kostičky nakrájenou kapii,chvíli ještě povařte,odstavte,přidejte maso,uvařenou rýži a v talířích posypte
nadrobno nasekanou petrželovou natí.

Staročeská slepičí polévka

1 slepice; 50 g cibule; 50 g celeru,150 g mrkve; 40 g petržele,2 kuličky pepře; špetku mletého zázvoru,petrželová nať; 1,5 l vody; sůl,50 g nejlépe domácích nudlí
Dobře očištěnou slepici rozsekněte na čtvrtky, křídlo i stehno v kloubu nakrojte,vložte do tlakového hrnce a zalijte osolenou studenou vodou. Přidejte rozpůlenou očištěnou a rozkrojenou cibuli a pepř, hrnec uzavřete a na mírném ohni asi 40 minut vařte. Sejměte z ohně a nechte vychladnout,aby se tlakový hrnec dal otevřít. Zbývající zeleninu očistěte, rozpulte, vložte ke slepici do tlakového hrnce, znovu jej uzavřete a slepici se zeleninou dovařte doměkka. Vývar sceďte, pokud je příliš mastný, část tuku odeberte. Uvařenou mrkev, kousek celeru a petržele nadrobno nakrájejte, maso zbavte kůže, oberte z kostí,nakrájejte na malé kousky a vše vložte zpět do polévky, dochuťte solí. V osolené vodě uvařte nudle, zceďte je a vkládejte přímo do talířů každému podle jeho chuti. Posypte sekanou petrželkou nebo pažitkou.

1. února 2010

Škvarkové placičky

300 g polohrubé mouky,150 g škvarků,15 g droždí,1 vejce,150 g vařených brambor,150 ml světlého piva,sůl, cukr,tuk na plech
Do mísy nasypte mouku, přidejte rozdrobené droždí a malé množství cukru. Zalijte malým množstvím vlažného piva a nechte na teplém místě vykynout.Potom přidejte nastrouhané vařené brambory, nasekané škvarky, vejce, sůl a vše dobře promíchejte.Přikryjte utěrkou a nechte vykynout. Těsto dejte na pomoučený vál a rozdělte na 20 - 25 dílků. Vytvarujte malé placičky a položte na vymazaný plech. Dejte do předem vyhřáté trouby a upečte dozlatova.

Šunkové závitky s okurkou

400 g drůbeží šunky,600 g salátové okurky
Okurku nakrájejte na špalíčky, obalte na plátky nakrájenou šunkou, upevněte párátk a máte jednoduché, rychlé a dobré pohoštění pro překvapivé návštěvy.

Lék proti střevním parazitům

1 cibule,1/4 l studené vody
Cibuli oloupejte, rozkrájejte, zalijte vodou a nechte přes noc odstát.
Užívání: Denně vypijte nalačno

Lék proti rýmě

2 kolečka cibule,1 šálek vody
Do šálku vložte cibuli, zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut vyluhovat.
Užívání: Denně vypijte dva až tři šálky tohoto nálevu.

Lék proti nachlazení

1 cibule,1 šálek vody
Do studené vody nakrájejte na větší kousky cibuli,přiveďte do varu, odstavte a nechte 20 minut louhovat,potom přeceďte.
Užívání : Několikrát denně pijte bez dalších přísad. Před pitím můžete nápoj přihřát.

Lék proti kašli

1 větší cibule,1 lžíce cukru
Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky, vložte do skleněné misky a zasypte cukrem. Uložte na několik hodin, až se uvolní šťáva a cukr se v ní rozpustí.
Užívání : Jednu lžíci této směsi třikrát denně

Lék proti vysokému krevnímu tlaku

3 litry vody,3 kg cukru,4 citróny,4 velké cibule,80 g česneku,40 g křenu
Svařte vodu s cukrem a nechte vychladnout. Citróny omyjte, okrouhejte svrchní žlutou kůru (je chemicky ošetřená!), nakrájejte je na poloviční plátky,cibule oloupejte a nakrájejte na kolečka, česnek prolisujte, křen oškrabte a jemně nastrouhejte, vše vložte do třílitrové sklenice a zalijete vlažným nálevem.Uložte na 14 dní na chladné místo, občas zamíchejte. Za čtrnáct dní směs přeceďte a nalijtedo menších lahviček.
Užívání : 3x denně jednu lžíci

Lék proti angíně

1 cibule,1 lžíce lipového květu,voda,citrónová šťáva, med
Lipový květ přelijte šálkem vroucí vody, nechte deset minut luhovat a sceďte. Cibuli oloupejte, pokrájejte,
přelijete trochou studené vody, zahřejte k varu, chvilku povařte a sceďte. Lipový nálev a cibulový odvar
smíchejte, přidejte citrónovou šťávu, oslaďte medem.
Užívání: Několikrát denně pijte teplý

Cibulový sirup s medem

500 g cibule,1 litr vody,400 g cukru,80 g medu
Cibuli oloupejte, nakrájejte a dejte vařit ve vodě s cukrem. Po třech hodinách velmi mírného, téměř neznatelného varu pod pokličkou sirup sceďte,nechte vychladnout na 35 – 40 °C, rozpusťtev něm med a slijte do láhví.
Užívání:Denně čtyři až šest lžic sirupu při kašli, chrapotu,zahlenění, zánětu plic a podobných onemocněních

Cibulový sirup s alkoholem

150 g kuchyňské cibule,300 ml destilované vody,300 ml kvalitní 40% vodky,150 g cukru
Cibuli jemně nastrouhejte, smíchejte s vodou a vodkou, zahřejte za občasného zamíchání pod bod varu, vsypte cukr a míchejte dokud se nerozpustí.Nechte přejít varem, odstavte, nechte 3 hodiny vychladnout, zceďte přes plátýnko do lahví.
Užívání: 1 lžíci rozpuštěnou v 50 – 80 ml vody 4x – 6x denně při zánětech horních cest dýchacích, nachlazení,
chrapotu a kataru průdušek. Užívá se též při nechutenství a zvyšuje vylučování moči. Nachlazeným dětem je možné tento sirup podávat po lžičkách smíchaný s medem a několika kapkami citrónu.

Chlebíček s vajíčkem

10 plátků veky,400 g vlašského salátu,cca. 50 g uheráku,5 vajec natvrdo,tatarská omáčka
Na každý plátek veky dejte lžíci vlašského salátu,kolečko uheráku, půlku vajíčka a půl lžičky tatarské omáčky. Z uvedeného množství vytvoříte 10 chlebíčků.

Vaječná masitá tlačenka

5 vajec natvrdo,50 – 100 g tvrdého salámu (paprikový, vysočina a pod.),500 g mletého vepřového masa,5 syrových vajec,lžička kořenicí směsi typu vegeta,sůl, mletý pepř,sáček „střevo“ na tlačenku,pevný provázek na zavázání
Vejce oloupejte a nadrobno nakrájejte, salám nakrájejte na drobné kostky. Obojí smíchejte s mletým masem, syrovými vejci, ochuťte vegetou a solí, důkladně promíchejte. Odstřihněte potřebnou délku střeva, jeden nebo dva kusy podle množství směsi a velikosti hrnce, ve kterém budete tlačenku vařit.Naplňte střevo směsí, dobře je zavažte, vložte do vařící vody v přiměřeně velkém hrnci a vařte při mírné teplotě zvolna 2hodiny. Nechte vychladnout, potom dejte ztuhnout do chladničky,nakrájejte na plátky a podávejte s chlebem a zeleninou.

Vejce s hořčicí

4 vejce natvrdo,50 g másla,1 lžíce plnotučné hořčice,petrželka
Vejce oloupejte, podélně rozpulte.Žloutky vyjměte, utřete s máslem,nasekanou petrželkou a hořčicí. Směsí naplňte bílkové mističky. Podávejte s chlebem nebo pečivem.

Vaječná svačinka

4 vejce natvrdo,200 g červené kapie,hrstka sezamového semínka,řeřicha nebo pažitka, roketa, ošlejch,
bazalka a podobné bylinky

Vejce oloupejte, pokrájejte na osminky a upravte na talíř. Posypte sekanou řeřichou nebo jinou bylinkou a sezamovým semínkem, ozdobte na nudličky nasekanou červenou kapií a podávejte s tmavým pečivem, případně
namazaným máslem.

Vaječné lodičky

5 vajec natvrdo,1 tavený sýr,50 g másla,1 feferonka,1/2 lžičky sladké papriky,1/2 lžičky kari,sůl, pepř,petrželka na ozdobení
Vejce oloupejte a podélně rozpulte. Žloutky vyjměte a utřete s máslem a sýrem. Přidejte drobně nakrájenou feferonku a rozetřený česnek. Osolte, okořeňte a pečlivě promíchejte.Nádivkou naplňte poloviny vaječných bílků
a ozdobte petrželkou.

Šunkové rolky s jarní rýží

100 g rozinek sultánek,černý čaj na máčení,1/2 l vody,200 g rýže,2 stonky řapíkatého celeru,1 dl sójové majonézy,kajenský pepř (chilli),sůl,4 silnější plátky vařené šunky,francouzská hořčice
Oprané a okapané rozinky sultánky přelijte čajem a máčejte 45 minut. Do vařící vody vsypejte opranou
a okapanou rýži, osolte a pod pokličkou na mírném ohni duste asi 15 - 20 minut, až se voda z velké
části vypaří. Rýži dejte na síto a nechte vychladnout. Celerové řapíky očistěte, omyjte a nakrájejte na plátky. Přidejte je k okapaným rozinkám a rýži, smíchejte se sójovou majonézou a okořeňte kajenským pepřem. Plátky šunky potřete hořčicí, naplňte rýží, srolujte a urovnejte na talíř. Podávejte se zeleninovým salátem, bez přílohy nebo s chlebem.

31. ledna 2010

Jablečný koláč

4 jablka s pevnou dužinou., šťáva z jednoho citronu., PL mleté skořice., 200 g másla změklého pro pokojové teplotě., 200 g krupicového cukru., 4 vejce., 200 g polohrubé mouky., sáček vanilkového cukru špetka soli., 1 1/2 KL droždí v prášku., 2 až 3 KL citronové kůry., moučkový cukr s vanilkou.,
Oloupeme jablka, a odstraníme jádřince. ovoce nakrájíme na tenké čtvrtky, zakapeme citronovou šťávou a posypeme skořicí. Ve velké míse ušleháme metlu nebo lépe elektrickým šlehačem 180 g změklého másla s krupicovým cukrem na bělavý krém. Rozklepneme vejce, jedno po druhém mírně rozšleháme a postupně je vmícháme do krému. Smícháme mouku, droždí, vanilkový cukr a špetku soli. Vše vmícháme do krému a přidáme strouhanou citronovou kůru. Těsto se nesmí zpracovávat příliš dlouho. Podle potřeby přilijeme půl sklenice vody nebo vlažného mléka, aby se těsto dalo snadněji přeložit do formy. Zbylým máslem vymažeme kulatou dortovou formu. Lehce ji pomoučíme. Na dno formy vlijeme vrstvu těsta. Na vrstvu těsta rozložíme nakrájená jablka. Přelijeme těstem, uhladíme poklademe další vrstvou jablek a zakončíme vrstvou těsto. Povrch těsta uhladíme stěrkou nebo navlhčenou oblou stranou lžíce. Troubu mírně předehřejeme a koláč pečeme přibližně hodinu. Po uplynutí této doby propíchneme koláč dřevěnou špejlí. Měli bychom ji vytáhnu zcela suchou. V opačném případě dobu pečení prodloužíme. Jakmile je koláč upečený, vyjmeme formu z trouby a necháme ho vychladnout. Potom opatrně oddělíme kraje koláče od stěn formy. Koláč necháme 12 až 24 hodin odpočinout. Před podáváním ho posypeme cukrem a ozdobíme několika čtvrtkami jablek.
Obměna: Stejný koláč připravíme s hruškami. Vhodné nejsou příliš šťavnaté hrušky.

Doporučené nápoje: Mošt nebo ovocné bílé víno. 

Bábovka malakoff

20 cukrářských piškotů., 2 malé sklenky třešňového likéru., 125 g mandlového prášku nebo mletých mandlí., 120 g změklého másla., 100 g moučkového cukru., 4 dl smetany ke šlehání., několik celých mandlí na ozdobu., 200 g čokolády na vaření.,
V hluboké míse smícháme 2 malé sklenky třešňového likéru se stejným množstvím vody. Piškoty seřízneme, aby byly stejně vysoké jako bábovková forma. Na dno formy rozložíme podlouhlé piškoty. Mezery vyplníme piškoty, které podle potřeby nalámeme. Piškoty klademe zaoblenou stranou ven. V míse zapracujeme 100 g změklého másla na krém. Přidáme cukr, poprášíme mandlovým práškem a zalijeme 2 PL třešňového likéru. Vše rozšleháme na pěnu. V jiné míse ušleháme šlehačku se 2 nebo 3 PL vychlazené vody. Vmícháme ji do mandlového  krému a uložíme do chladna. Seříznuté piškoty lehce smočíme ve zbylém třešňovém likéru, který jsme smíchali s vodou, a obložíme jimi zevnitř stěny bábovkové formy. Mandlový krém vlijeme doprostřed a překryjeme celými piškoty namočenými v ředěném třešňovém likéru. Upěchujeme a povrch formy zatížíme mělkým talířem, na nějž jsme umístili závaží. Umístíme do chladničky na 6 hodin. Moučník vyklopíme těsně před podáváním. Čokoládu rozlámeme na kousky a rozpustíme v rendlíku, který umístíme do vodní lázně. Jakmile se čokoláda rozpustí, přidáme do ní oříšek másla a krémem přelijeme bábovku. Povrch posypeme půlenými mandlemi a ihned podáváme. 
Rada: Jakmile jsme smočili piškoty v ředěném třešňovém likéru, musíme postupovat rychle, aby se nám nerozpadly dříve, než vlijeme do formy mandlový krém. Zdá-li se nám bábovka po vyjmutí z formy příliš měkká, obvážeme ji červenou stuhou. Mimo dekorativní funkce bude stuha plnit i funkci ryze účelovou: zabrání tomu, aby se bábovka rozpadla. Vzhledem k tomu, že moučník obsahuje alkohol, nebudeme ho podávat dětem.
Obměna: Formu můžeme vyplnit střídavě rýžovou kaší vařenou v mléce a mandlovým krémem.

Doporučené nápoje: Šampaňské, muškátové víno, káva, čaj.

Pečené ramínko z divokého selete

ramínko., 1 l červeného vína., velká cibule., 3 hřebíčky., 2 šalotky nebo mladé cibulky., 2 stroužky česneku., mrkev., 2 PL oleje., 3 PL octa., dl oleje., 2 likérové sklenice pálenky., celer., tymián., bobkový list., sůl., pepře.,
48 hodin před pečením si připravíme marinádu. Do velké nádoby vlijeme červené víno, do něj naložíme ramínko selete, přidáme cibuli, šalotky a mrkev, vše nakrájené na kolečka, lisovaný česnek, hřebíčky, olej a ocet, trochu petrželky, tymiánu a bobkový list. Osolíme, opepříme a vše dochutíme pálenkou. Maso necháme marinovat dva dny a občas ho obrátíme. Po uplynutí předepsané doby marinování vyjmeme ramínko z marinády, osušíme ho a vložíme na plech. Potřeme olejem a dáme maso péct na 2 1/2 hodiny do středně vyhřáté trouby. Marinádu vlijeme do velkého kastrolu a vaříme ji bez pokličky 1/2 hodiny. Potom ji propasírujeme a dáme stranou, abychom ji občas podlili maso v troubě. jakmile je maso upečené, přeložíme ho na servírovací mísu, omáčku vlijeme do omáčníku a jako přílohu podáváme brambory vařené v páře nebo kaštanové pyré. 
Rada: Ochutnat divočáka není dnes již jen výsadou lovců a myslivců. Abychom si na něm opravdu pochutnali, je nutné dodržet dobu marinování (dva dny) a dobu pečení. Zvěřina, pokud ná být chutná, musí být řádně doměkka tepelně zpracována.

Doporučené nápoje: Červené víno, pivo, minerálka.

Opečené chleby s křepelčím masem

4 křepelky., hrozen červeného hroznového vína., 50 g másla., 0,5 dl oleje., 1,5 dl vinného octa., 100 g krupicového cukru., 2 krajíčky chleba., 2 PL telecího vývaru.,
Křepelky vykucháme a vyjmutá játra dáme stranou. Křepelky převážeme, osolíme, opepříme a opečeme je na pánvi, na níž jsme rozpustili polovinu másla a polovinu oleje. Jakmile jsou křepelky opečeném vyjmeme je z pánve. Po odmaštění do ní vsypeme krupicový cukr a necháme ho zkaramelizovat za pravidelného míchání dřevěnou vařečkou. Jakmile cukr získá jantaravou barvu, zalijeme ho octem, necháme zpoloviny odpařit a přilijeme telecí nebo hovězí vývar. Na mírném ohni povaříme 5 až 10 minut. Nyní do šťávy z křepelek přidáme kuličky hroznového vína, znovu uvedeme do varu a dáme stranou. Dva krajíčky chleba rozpůlíme a osmahneme je na pánvi na zbylém másle a oleji, Jakmile jsou krajíčky opečené dozlatova, potřeme je rozmělněnými křepelčími játry a ogrilujeme na grilu v troubě. Do servírovací mísy vlijeme šťávu z křepelek s vínem, vložíme osmahnuté krajíčky chleba, na které dáme celé upečené křepelky.
Rada: Předtím, než játra rozmělníme vidličkou a než je budeme natírat na chleby, neopomeneme odstranit blánu, která je obklopuje.

Doporučené nápoje: Lehké stolní víno, pivo, minerálka.