19. května 2012

Královský kapr


4 porce kapra, 80 g tvrdého sýra, 4 velké plátky šunky, kyselá okurka, 80 g másla, sůl
Alobal potřeme máslem. Na plátky šunky položíme rybí řízky zbavené kůže a páteře. Osolíme je, posypeme strouhaným sýrem, přiložíme čtvrtky podélně rozkrájené kyselé okurky, zabalíme a asi 30 minut pečeme.

Kapr na cibuli


4 porce kapra, 4 cibule, 8 brambor, 120 g slaniny, sůl
Porce ryby osolíme, položíme na  alobal, poklademe plátky syrových brambor, posypeme krájenou cibulí a zakryjeme tenkým plátkem slaniny. Zabalíme do alobalu a 30 minut pečeme.

Kapr pečený na másle


4 porce kapra, 120 g másla, sůl, pepř, 4 lžičky pokrájené pažitky
Porce osolíme, natřeme máslem, posypeme pažitkou, ochutíme pepřem, zabalíme do alobalu a balíček 25 minut pečeme.

Kapr v pergamenu (dietní)


250 g kapra, 20 g másla, sůl
Porce kapra osolíme, dobře zabalíme do pergamenového papíru a v předehřáté troubě zvolna dusíme. Měkou rybu vyjmeme z pergamenu, přelijeme vypečenou šťávou a omastíme čerstvým máslem. Podáváme s vařenými brambory.

Kapr dušený (dietní)


250 g kapra, 4 g hladké mouky, 20 g másla, citrón, sůl
Porce kapra na hřbetě nařízneme, do zářezu vložíme plátky citrónu, osolíme, obalíme v hladké mouce, vložíme do teflonové pánve a podlijeme několika lžícemi vody a v troubě podusíme. Do vydušené šťávy přidáme máslo a podáváme s vařenými brambory nebo dušenou rýží.

Ligurský kapr se žampióny


kapr, 120 g másla, 400 g rajčat, 200 g žampiónů, 2 cibule, 1/8 l červeného vína, 30 g hladké mouky, česnek, mletý pepř, zelená petržel, citrón, sůl

Kapra naporcujeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a pečeme s jemně nakrájenou cibulí na másle. Pečené porce vyjmeme a do pánve vložíme na plátky nakrájené žampióny, ty podusíme a zalijeme vínem. Nakonec přidáme nakrájená oloupaná rajčata, nastrouhaný česnek, pepř a sůl. Hotové porce polijeme omáčkou, nazdobíme petrželkou a kolečky citrónu a podáváme s vařenými brambory.

Kapr na roštu s petželovým máslem


0,5 kapra (1 kg), lžíce citrónové šťávy, 6 lžic oleje, mletý pepř, sůl
na přípravu petrželového másla : 100 nízkoenergetického másla, 3 lžičky jemně usekané zelené petrželky, lžička worchesterové omáčky, 2 lžičky citrónové šťávy, sůl

Půlku kapra bez ploutví osušíme, na hřbetu několikrát nařízneme, osolíme, po obou stranách opepříme, pokapeme citrónovou šťávou, potřeme jemným olejem a necháme v chladu asi hodinu odležet. Pak kapra grilujeme na rozpáleném roštu po obou stranách, celkem asi 13 minut, podle potřeby potíráme olejem, opékáme až do zlatohněda. Upečeného kapra rozdělíme na 4 až 5 porcí, na ně pak položíme kolečka petrželového másla, ozdobíme plátky citrónu a snítkami zelené petrželky. Podáváme s vařenými nebo opečenými brambory. Příprava petrželového másla : máslo třeme v misce, postupně vmícháme všechny přísady, pak je upravíme do tvaru válečků, zabalíme do alobalu a necháme v chladničce ztuhnout. Ztuhlé máslo nakrájíme na kolečka.

Dvoubarevný kapr


4 porce kapra po 200 g, 2 lžíce másla, 1 dcl bílého vína, 1 dcl husté sladké smetany, velká cibule, 2 sladkokyselé okurky, 2 lžíce rajčatového protlaku, půlka citrónu, nové koření, celý pepř, jalovec, bobkový list,  vařený žloutek, 2 lžíce kaparů, zelená petržel, sůl

Z porcí kapra stáhneme kůži, jednotlivé porce na hřbetu nařízneme a vložíme do nich plátek citrónu. Kapra opečeme po obou stranách na másle, opečené porce vyjmeme a na zbylém másle po opékání podusíme nakrájenou cibuli, okurky, usekané kapary a všechno koření. Pak zalijeme vínem, přidáme citrónovou šťávu a vše rozdělíme na dvě poloviny. Vyjmeme koření, jednu část zalijeme smetanou, ke druhé přidáme rajčatový protlak. Každou část zvlášť umixujeme. Upečené porce kapra vložíme na skleněnou dělenou mísu a obě poloviny polijeme střídavě připravenými marinádami. Červenou část ozdobíme vařeným, přes síto protlačeným žloutkem a snítkami zelené petržele. Podáváme s tmavým chlebem.

Marinovaný kapr po cikánsku


800 g kapra (4 porce), 100 g oleje, 100 g cibule, 100 g červených paprikových lusků, 100 g sladkokyselých okurek, 5 g sladké mleté papriky, špetka pepře, 50 g rajčatového protlaku, půl dcl červeného vína, sůl

Kapra opečeme na oleji po obou stranách, necháme vychladnout a přelijeme marinádou. Příprava marinády : do zbylého oleje po upečení kapra vložíme na kolečka nakrájenou cibuli, necháme ji pouze zesklovatět, přidáme mletou papriku, rajčatový protlak, na nudličky nakrájené okurky a paprikové lusky. Přelijeme červeným vínem a necháme pouze přejít varem. marinádou přelijeme opečeného kapra a necháme v chladu asi 12 hodin odležet. Podáváme s chlebem.

Marinovaný kapr po valticku


1500 g kapra, olej, malá cibule, 250 g žampiónů, půlka celeru, bobkový list, 2 dcl bílého vína, citrónová šťáva, jablko, 2 lžíce nakrájeného kopru, bílý jogurt, 150 g majonézy, sůl, pepř

Kapra osolíme, opepříme a krátce po obou stranách upečeme na oleji. Kapra vyjmeme a do zbylého oleje vložíme jemně nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené žampióny, na plátky nakrájený, samostatně v osolené vodě uvařený celer a bobkový list. Podušenou směs zalijeme vínem, vložíme opět kapra a zvolna ještě 10 minut podusíme. Pak přidáme citrónovou šťávu, oloupané, na nudličky nakrájené jablko a drobně nakrájený kopr. Pokrm necháme vychladnout a kapra důkladně vykostíme. Jogurt smícháme s majolkou a touto směsí zalijeme cibuli se žampióny a vložíme porce vykostěného kapra. Necháme asi 6 hodin vychladnout a podáváme se slaným bílým pečivem.

Marinovaný kapr po orientálsku


6 porcí kapra, 3 lžíce oleje, citrónová šťáva, sůl 
na marinádu : 3 větší tvrdá rajčata, 2 sterilované kapie v oleji, 2 velké cibule, 2 kyselé okurky, 1 dcl octa, 1/8 l vody, lžička hořčice, 4 lžíce oleje, mletý pepř, worcesterová omáčka, sůl

Asi 200 g porce osolíme, zakapeme citrónovou šťávou, opečeme po obou stranách na oleji. Opečené porce vyjmeme, necháme vychladnout a opatrně vykostíme. Cibuli, rajčata  a okurky nakrájíme na tenká kolečka, papriku na proužky a vložíme do hlubší skleněné mísy. Vložíme porce kapra a pokryjeme připravenou zeleninovou směsí. Zbylé přísady promícháme v další misce a promíchanou marinádou přelijeme kapra se zeleninou. Necháme v chladničce dobře vychladnout a podáváme s chlebem.

Marinovaný kapr po hambursku


6 porcí kapra po 200 g, 80 g oleje, 3 bílky, hladká mouka, sůl,
na marinádu :  100 g kořenové zeleniny, nové koření, celý pepř, bobkový list, 2 velké cibule, polovina citrónu,1/4 l octa, 1/4 l červeného vína, 6 lžic oleje, sůl

Porce kapra osušíme, osolíme, obalíme v mouce a necháme asi 2 hodiny odležet. Pak porce ryby obalíme v rozšlehaných bílcích,  znovu v mouce a v rozpáleném oleji opečeme z obou stran, opečené porce vyjmeme a necháme vychladnout. Vychladlého kapra vložíme do kameninového hrnce , zalijeme marinádou a v chladu necháme asi 12 hodin odležet. Příprava marinády : kořenovou zeleninu nakrájíme na slabé plátky, vložíme je do osolené vařící vody, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list a vaříme ji do poloměka. Pak teprve přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený citrón, ocet, víno, vše ještě krátce povaříme a necháme vychladnout. Do vychladlé marinády lehce vmícháme olej. Marinádu před přelitím kapra necháme vychladnout.

Marinovaný kapr po mexicku


6 porcí kapra, citrónová šťáva, sůl
na marinádu : 150 g majonézy, nastrouhané jablko, lžíce nastrouhaného křenu, prolisovaný banán, sladkokyselá okurka, lžička usekaných kaparů, lžička cukru, 2 lžičky citronové šťávy, 2 lžíce bílého vína, špetka bílého pepře, sůl

Porce kapra zakapeme citrónovou šťávou, necháme chvíli odležet a krátce zvolna povaříme na mírném ohni ve slané vodě, opatrně vyjmeme, částečně vychladlého vykostíme a narovnáme do hlubší skleněné nádoby. Všechny přísady na marinádu dobře promícháme, naposled nastrouháme jablko a ihned je přidáme do marinády. Porce kapra přelijeme marinádou a necháme v chladničce asi 3 hodiny vychladnout. Podáváme jako předkrm se slaným bílým pečivem a bílým vínem.

Kapr na špízu se žampióny


500 g kapra, 4 plátky anglické slaniny, 8 žampiónů, olej, citrón, mletý pepř , sůl

Kapra stáhneme a  vykostíme, maso nakrájíme na větší kostky, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a olejem a necháme několik hodin odležet. Anglickou slaninu pokrájíme na čtverečky, žampióny necháme celé. Na jehlu napichujeme střídavě kostky kapřího masa, slaninu a žampióny, osolíme a opečeme v rozpáleném oleji. Podáváme s opečenými brambory a rajčatovým salátem s cibulí.

Kapr se smetanou a hřiby


600 g kapra, 100  g hřibů nakládaných v octě, 1/4 l kyselé smetany, 60 g másla, cibule, mletý pepř, bobkový list, sůl
Porce kapra osolíme, opepříme a opečeme na rozpuštěném másle. Přidáme bobkový list, drobně nakrájenou cibuli a v troubě na mírném ohni zapečeme. Pak podlijeme rybu smetanou a před dopečením přidáme drobně nakrájené hřiby.

Kapr s houbami po maďarsku


4 porce kapra, 200 g čerstvých hub, 1/16 l husté smetany, 1/16 l bílého vína, 100 g másla, hladká mouka, cibule, zelená petržel, mletý pepř, sůl

Porce kapra osolíme. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme porce kapra, polijeme vínem, přidáme nakrájené houby, drobně usekanou cibuli a zelenou petržel, opepříme a osolíme. Povrch pánve pokryjeme alobalem a v troubě podusíme. Smetanu rozmícháme se lžicí hladké mouky, přelijeme přes měkkou rybu a krátce zapečeme. Podáváme s vařenými brambory.

Pikantní kapr se žampióny


4 porce kapra, 10 žampiónů, 0,5 dl koňaku, 2 dl červeného vína, 100 g cibulek, lžíce hladké mouky,  stroužek česneku, mletý pepř, olej, 20 g hladké mouky, 50 g másla

Porce kapra osolíme, opepříme, poprášíme moukou a opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Opečené porce pokropíme koňakem, zapálíme a necháme dohořet. Pak rybu zalijeme vínem a vodou, ochutíme česnekem utřeným se solí a přidáme na tenké plátky nakrájené žampióny. Dusíme na mírném ohni 25 minut. Měkkou rybu opatrně vyjmeme, šťávu zahustíme kuličkou uhnětenou z 20 g mouky a 20 g másla, nepatrně zředíme vodou a krátce povaříme. Na zbytku másla podusíme celé oloupané cibulky, podušené vložíme do omáčky a znovu krátce podusíme. Omáčkou přelijeme porce kapra a podáváme s vařenými brambory.

Kapr s houbami


4 porce kapra, 50 g cibule, 80 g másla, 1/8 l bílého vína, 150 g žampiónů, 1/8 l smetany, kopr, cukr, citrón, hladká mouka, sůl

Z porcí kapra odstraníme páteř, vrchní část nařízneme a do zářezů vsuneme dílky citrónu. Osolíme a obalíme v mouce. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme porce ryby a dusíme za občasného podlévání vínem. Podušené porce vyjmeme, šťávu procedíme, přidáme na plátky nakrájené žampióny a podusíme je. Šťávu s houbami ochutíme smetanou, citrónovou šťávou, špetkou cukru, jemně usekaným koprem a ještě krátce povaříme. Porce kapra přelijeme omáčkou a podáváme s vařenými branbory.

Kapří karbanátky z Podunají


1 kg kapřího masa, 3 lžíce krupice, lžíce oleje, 2 vejce, 5 lžic strouhanky z dietních sucharů, sůl, pepř, muškátový květ, olej
Kapra v páře udusíme do měkka. Potom vykostíme, maso umeleme. Krupici osmahneme na oleji a přidáme k masu s ostatními přísadami. Z masa děláme malé karbanátky, které bez obalování osmažíme.

Pečenáče z Heraltic


1,8 kg kapra, 5 lžic oleje, 1/4 l octa, 2 bobkové listy, 2 cibule, 10 pepřů, lžička soli, 3 hřebíčky, 5 nových koření, citrónová kůra
Kapra nařežeme na podkovy silné asi 1,5 cm, po obou stranách je potřeme olejem a dohněda opečeme. Ocet svaříme s 1,5 l vody, cibulí, kořením a solí. Opečeného kapra srovnáme do mísy, zalijeme studenou marinádou, necháme 5 dní v chladničce uležet.

Bratislavský kapr se šunkou


4 porce kapra, 4 plátky šunky, 1/4 l pomerančového džusu, sůl, cayenský pepř, mouka, vejce a strouhanka na obalení, máslo na smažení, tvrdý sýr
Rybu stáhneme a odstraníme páteř, porce narovnáme do misky, zalijeme džusem, dáme na noc do ledničky. Druhý den maso osušíme, osolíme, opepříme, zabalíme do šunky, obalíme v mouce, vejci a strouhance a osmažíme. Horké sypeme strouhaným sýrem.

Kapr vařený v pivě


6 porcí kapra po 200 g, 100 g slaniny, 150 g kořenové zeleniny, 2 cibule, 0,5 l světlého piva, 2 lžíce strouhaného perníku, citrón, 2 lžíce másla, sůl

Osolené porce kapra vložíme do smaltované nádoby vyložené plátky slaniny, kolečky cibule a kořenové zeleniny. Když se slanina částečně rozpeče zalijeme kapra pivem a nádobu přiklopíme. Jakmile se pivo začne vařit sejmeme nádobu z ohně, přikryjeme ji promaštěným papírem a dáme do trouby. Zapékáme do změknutí. Měkké porce vyndáme na nahřátou mísu, omáčku z piva zahustíme perníkem, ochutíme citrónovou šťávou, osolíme a zjemníme máslem. Porce kapra přelijeme procezenou omáčkou a podáváme s vařenými brambory.

Kapr namodro


kapr lysec, ocet, 2 bobkové listy, 20 pepřů, cibule, lžička soli, máslo, vařená vejce, sardelové máslo, citrón, kaviár

Kapra opatrně vykucháme, přičemž nesmíme setřít hlen z povrchu kůže, který je příčinou zmodrání. Nakrájíme na porce, které narovnáme vedle sebe a polijeme vroucím octem. Svaříme litr vody s 1/8 l octa, nakrájenou cibulí, kořením a solí asi 5 minut. Pak nalijeme na rybí porce rozložené v pekáči a vaříme 15 minut. Po uvaření rybu urovnáme na mísu, potřeme rozpuštěným máslem a zdobíme vařenými vejci, petrželkou, sardelovým máslem, plátky citrónu a kaviárem.

Kapr v mandlích


kapr, vejce, sůl, máslo, mandle, dietní suchary
Porce osolíme, smočíme ve žloutcích ušlehaných s rozpuštěným máslem (na jeden žloutek 1 lžíce másla) a obalíme ve strouhaných mandlích napůl smíchaných se strouhankou z dietních sucharů. Osmažíme.

Kapr smažený se sýrem a sucharmi


kapr, máslo, dietní suchary, tvrdý sýr, sůl
Osolené porce kapra obalujeme v rozpuštěném másle a strouhance z dietních sucharů. Usmažíme, poklademe vedle sebe do zapékací misky, vydatně posypeme strouhaným sýrem a zapečeme. Podáváme ihned.

Kapr v županu


kapr, 5 lžic hladké mouky, olej, 3 bílky, sůl
Kapra osolíme, jednotlivé porce obalujeme v těstíčku a smažíme. Těstíčko : hladkou mouku promícháme se třemi lžicemi oleje a 1 lžící osolené vlažné vody. Za půl hodiny přidáme sníh z bílků a lehce promícháme.

Topinky Bezdrev


500 g kapra, máslo, olej, cibule, 3 lžíce kečupu, lžička soli, lžička pepře, 5 stroužků česneku, chléb, kyselá okurka

Kapra stáhneme a udusíme na másle, maso vykostíme a pokrájíme na drobno. Na troše oleje osmažíme pokrájenou cibuli, přidáme maso, kečup, pepř, sůl a utřený česnek. Na oleji osmažíme dočervena krajíčky chleba a ještě teplé potíráme pomazánkou. Podáváme s kyselou okurkou.

Kapří salát s křenem


0,5 kg kapra, 150 g majonézy, 100 g strouhaného křenu, máslo, sůl
Kapra stáhneme a udusíme na másle. Maso vykostíme a pokrájíme, přidáme majonézu a křen , podle chuti osolíme a podáváme s bílým pečivem.

18. května 2012

Kapr ve víně


kapr, červené víno, olej, rajský protlak, pepř, sůl, cukr, hrozinky, strouhaný chleba

Kapra rozporcujeme, zalijeme vínem a na 4 hodiny dáme do ledničky. Potom porce osušíme, osolíme a prudce opečeme na oleji. Do oleje, v němž jsme rybu opékali, přidáme sklenku použitého červeného vína, 2 lžíce protlaku, pepř, sůl, 2 lžičky cukru, hrst hrozinek a 2 lžíce strouhaného chleba. Povaříme asi 5 minut, nalijeme na rybu a podáváme s tmavým chlebem.

Zapékaný kapr se sýrem


kapr, 100 g másla, hladká mouka, 1dcl vývaru z ryby, 1 dcl sladké smetany, hermelín, 2 žloutky, sůl, pepř, natvrdo vařené vejce, citrón, hlávkový salát

Kapra uvaříme, zbavíme kůže, vykostíme a pokrájíme na malé kousky. Z másla a hladké mouky upražíme světlou jíšku, kterou rozředíme vývarem a smetanou. Přidáme hrst strouhaného hermelínu, syrové žloutky, sůl, pepř a pokrájené kapří maso. Směsí plníme máslem vymaštěné zapékací misky asi do 3/4, posypeme strouhaným hermelínem, pokapeme rozpuštěným máslem a prudce opečeme. Zdobíme vařeným vejcem, salátovými listy a kolečky citrónu. Podáváme teplé s bílým pečivem.


Kapr lužnický


stažené půlky kapra bez hřbetních kostí, 5 stroužků česneku, sůl, sladká paprika, zázvor, olej
Utřeme česnek se solí, lžící papriky a lžičkou zázvoru, rozmícháme v 5 lžících oleje a kašičkou natřeme maso po jedné straně. Každou polovinu kapra zabalíme zvlášť do alobalu, necháme v ledničce několik hodin uležet a potom upečeme.

Interkapr


kapr, sůl, 100 g másla, 3 natvrdo vařená vejce, 3 syrové žloutky, 3 dcl šlehačky, lžička pepře, 2 lžičky cukru, citrón, lžička hořčice
Kapra necháme v celku, hřbet několikrát šikmo nakrojíme, aby se nekroutil, osolíme, přidáme máslo a zvolna upečeme. Upečeného kapra poléváme omáčkou ze tří prolisovaných vařených vajec, žloutků, šlehačky, pepře, cukru, hořčice šťávy z celého citrónu.

Kapr po čínsku


1000 g kapra, 4 lžíce arašídového oleje, 1/16 l sherry, 3 lžíce octa, 3 kostky cukru, 3 stroužky česneku, sůl, lžička zázvoru, 2 lžičky škrobové moučky

Kapra opečeme v rozpáleném oleji po obou stranách zcela do měkka, potom vyjmeme, položíme na plochou mísu a zalijeme omáčkou. Příprava omáčky : sherry, ocet, cukr, sůl, česnek utřený se solí, zázvor a škrobovou moučku rozšleháme v hluboké misce. Na menší pánev nalijeme olej na smažení, přidáme ušlehanou omáčku a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Podáváme s dušenou rýží nebo s brambory.

Rybí paštika


kapr, červené nesladké víno, cibule, citrónová kůra, mlíčí, játra, sardelová pasta, slanina, 2 housky, mléko, sůl, pepř, 3 vejce, žampióny, petržel, rajčata, pažitka, kopr

Rybu vykostíme, rozporcujeme a osolíme. pak ji marinujeme asi půl dne ve víně s nakrájenou cibulí a citrónovou kůrou. Z mlíčí si připravíme směs s přídavkem jater, sardelové pasty, jemně nakrájené slaniny a dvou housek namočených v mléce. Osolíme, opepříme, přidáme dvě vejce a směs utřeme na jemno. Formu na paštiku vymažeme tukem, na dno dáme vrstvu připravené směsi, na ni porce marinovaného kapra. Navrch dáme osmažené žampióny a petrželovou nať. Povrch potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme asi hodinu v mírně vyhřáté troubě. Pak paštiku vyklopíme na mísu a necháme vychladnout. Zdobíme petrželí, rajčaty, pažitkou a koprem.


Kapří závitky v rosolu


kapr, 0,5 l bílého vína, bobkový list, 5 nových koření, pepř, cibule, 2 hřebíčky, sůl, citrón, nakládaná zelenina, vejce, aspik, 5 bílků, ocet

Kapra pokrájíme na dílky jako ke smažení.Víno svaříme s kořením a celou cibulí. Horký nálev na maso nalijeme a necháme marinovat do druhého dne. Pak jednotlivé porce bez obracení uvaříme, vyndáme je na talíř a necháme vychladnout. Kůži opatrně sejmeme, maso vykostíme a umeleme. podle chuti osolíme a okyselíme citrónovou šťávou. Na kůži klademe válečky z rybí kašoviny, stočíme do závitků a klademe vedle sebe. Přizdobíme nakládanou zeleninou, vejci, citrónem a zalijeme aspikem připraveným z litru rybího vývaru, vyčištěného 5 rozšlehanými bílky a ochuceného octem a solí.

Kapr se žampióny


0,5 kg kapra, 250 g nakládaných žampiónů, sterilovaný hrášek, 250 g majonézy, citrón, rajčata, natvrdo vařená vejce, máslo
Porce kapra osolíme a opečeme na másle. Pak maso zbavíme kůže, kostí a pokrájíme. Přidáme pokrájené žampióny a 3 lžíce hrášku a majonézu rozmíchanou s citronóvou šťávou. Salát upravíme na mísu a zdobíme rajčaty, kolečky citrónu a vařenými vejci.

Zapečený kapr se smetanou a koprem


3 porce kapra, máslo, 1/4 kysané smetany, kopr, tvrdý sýr, mletý pepř, sůl
Porce kapra zbavíme kůže, osolíme, opepříme, vložíme do zapékací misky a na másle je krátce opečeme. Do smetany rozkvedláme lžíci nakrájeného kopru a 3 lžíce nastrouhaného sýra. Opečené porce kapra přelijeme smetanou a ve vyhřáté troubě asi 20 minut zapečeme.

Kapr s okurkovou omáčkou


4 porce kapra po 150 g, 3 dl smetany, máslo, hladká mouka, citrón, salátová okurka, mletý pepř, lžíce nakrájeného kopru, sůl

Z másla a mouky připravíme v hlubší pánvi světlou jíšku, po částech ji podléváme studenou smetanou a za stálého míchání ji povaříme na hladkou omáčku. Vykostěné porce kapra osolíme, pokapeme citrónovou štávou, vložíme do připravené omáčky, podle chuti osolíme, opepříme, přidáme na drobno nakrájenou okurku a na mírném ohni uvaříme do měkka. Hotové posypeme usekaným koprem.

Zapečený kapr v rajčatové omáčce


3 porce kapra po 200 g, 100 g oleje, cibule, 2 stroužky česneku, 6 tvrdších rajčat, 1/8 bílého vína, 50 g strouhaného ementálu, 30 g strouhané housky, mletý pepř, sůl

Do pánve s rozehřátým olejem vložíme osolené a opepřené porce kapra a po obou stranách je dozlatova opečeme. Porce vyjmeme, v tuku po opékání krátce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a přidáme na plátky nakrájená rajčata. Do zapékací misky vložíme polovinu podušených rajčat s cibulí a pokryjeme je porcemi kapra, přelijeme šťávou se zbytkem rajčat a přelijeme vínem. Povrch pokrmu posypeme sýrem se strouhanou houskou a krátce zapečeme.

Kapr se žampióny v alobalu


4 porce kapra, 80 g másla, 100 g pikantní směsi, 150 g žampiónů, 300 g brambor, 30 g hladké mouky, citrón, 1 dl bílého vína, olej, mletý pepř, sůl
na pikantní směs : ladkokyselá okurka, menší cibule, zelená petržel, citronová kůra, 2 lžičky sardelové pasty, 2 lžičky usekaných kaparů

Do porcí kapra uděláme nožem dva zářezy, do nich vsuneme plátky citrónu, rybu osolíme a opepříme, obalíme v mouce a na rozpáleném oleji krátce opečeme. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, osmažíme na oleji. Na velký list alobalu položíme osmažené brambory, na ně porce kapra a pokryjeme pikantní směsí. Navrch klademe slabě nakrájené žampióny, přilijeme víno a přidáme máslo. Alobal dobře uzavřeme a pečeme ve vyhřáté troubě 20 až 25 minut. Příprava pikantní směsi : sladkokyselou okurku, cibuli, 2 žampióny, zelenou petržel a kapary jemně usekáme a vše promícháme s citronovou kůrou a sardelovou pastou.

Dušený kapr se žampióny


4 porce kapra, 200 g žampiónů, 70 g másla, cibule, 2 stroužky česneku, 30 g hladké mouky, 1 dl červeného vína, mletý pepř, zelená petržel, sůl

Kapra osolíme, opepříme, obalíme v mouce a opečeme na másle. Opečenou rybu vyjmeme, do tuku  vložíme drobně nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené žampióny a drobně usekaný česnek. Směs krátce osmažíme, přidáme kapra, podlijeme vínem a dusíme do měkka. Podáváme s vařenými brambory silně posypané zelenou petrželí.

Kapr pečený se zeleninou


4 porce kapra, máslo, 2 větší cibule, 3 papriky, 4 rajčata, 1/16 l smetany, hladká mouka, olej, sůl

Kapra osolíme, obalíme v mouce a na oleji opečeme do zlatova. Na kolečka nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme nakrájené papriky a rajčata, vše krátce podusíme. Zahustíme smetanou rozmíchanou se lžící hladké mouky. Do připravené zeleniny vložíme porce opečeného kapra. Podáváme s plátky opečené žemle.

Kapr pečený na houbách


4 porce kapra, 370 g naložených hub, 2 natvrdo vařená vejce, olej, bílý pepř, pažitka, citrón, sůl, cibule

Porce kapra osolíme a zprudka opečeme na oleji, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a polovinu překrájených hub. Rybu podlijeme trochou vody a v troubě upečeme do měkka. Pak rybu vyjmeme, porce ozdobíme usekanými vejci, pažitkou a plátky citrónu, ke každé porci přidáme zbytek naložených hub. Vhodnou přílohou je dušená rýže.

Kapr na budínský způsob


kapr, mrkev, celer, petržel, brukev, cibule, máslo, 1/2 l bílého vína, sůl
Zeleninu nakrájíme na nudličky a dusíme na másle do poloměkka. Přidáme porce kapra, osolíme, zalijeme vínem a vaříme na prudkém ohni tak dlouho, až se šťáva z poloviny vydusí a zhoustne. Podáváme s plátky chleba, opečenými na másle.

Kapr po námořnicku


kapr, máslo, mrkev, kořenová petržel, celer, cibule, bobkový list, tymián, celý pepř,  kapary, bílé víno, vývar z masa nebo kostí, hořčice, jíška, sůl

Porce ryby nasolíme a necháme 30 minut odležet. Do kastrolu, dobře vymazaného máslem, vložíme na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, celer, cibuli, bobkový list, tymián, pepř, kapary a na konec porce ryby. Všechno zalijeme bílým vínem a vývarem. Přidáme 1 až 2 lžíce hořčice. Dusíme na mírném ohni pod poklicí. Udušenou rybu vyndáme, šťávu procedíme, zahustíme jíškou, chvíli povaříme a nalijeme na rybu.


Kapr v červeném víně


kapr, kapří krev, ocet, cibule, bobkový list, celý pepř, sůl, červené víno, světlé pivo, máslo, sirup, játra z kapra, mlíčí, jíška

Při zabíjení kapra chytíme krev do nádoby s trochou octa a hned rozkvedláme, aby krev nesedla. Porce kapra vkládáme do železného hrnce v tomto pořadí : kousky z hlavy na dno hrnce, ostatní porce, na ně na plátky pokrájenou cibuli, bobkový list, pepř a sůl. Na všechno nalijeme polovinu červeného vína a polovinu piva, aby všechny kousky kapra byly potopeny. Povaříme. Pak odlijeme část směsi piva a vína, aby v hrnci zůstalo tolik, kolik potřebujeme na omáčku. Přidáme kus másla, několik lžiček sirupu a trochu octa. Potom játra, zbavená žil a žluči, mlíčí a krev a necháme rychle dovařit. Hrncem je třeba občas zatřást, aby se ryba nepřipálila. Potom rybu vyndáme na mísu a šťávu zahustíme tmavou jíškou. Přecezenou omáčkou kapra na míse trochu polijeme, ostatní dáme do omáčníku. Jako příloha jsou vhodné brambory vařené v páře. Stejně se připravuje i úhoř.

Kapr dušený po italsku


600 g kapra, 300 g rajčat, 50 g eidamu, 40 g olivového oleje, kmín, sůl, cibule
Cibuli drobně nakrájíme a s kmínem vložíme do pánve s rozehřátým olejem. Přidáme osolené porce kapra a zvolna dusíme. K podušené rybě přidáme na plátky nakrájená rajčata a vše dusíme do měkka. Jednotlivé porce posypeme nastrouhaným sýrem a podáváme s vařenými brambory.


Kapr v alobalu dle rybaře


4 porce kapra, citrón, máslo, sůl, zelená petržel
Kapra mírně osolíme, poklademe plátky másla a pečlivě zabalíme do alobalu. Pečeme na plechu v mírně horké troubě asi 30 minut. Měkké porce vybalíme z alobalu, pokapeme citrónem, posypeme drobně nakrájenou petrželí a podáváme s vařenými bramborami a hlávkovým salátem.

Grilovaný dietní kapr


3 porce kapra (asi 1/2 kg), máslo, sůl, citrón
Porce mírně osolíme a nasucho grilujeme po obou stranách. Měkké porce přelijeme rozpuštěným máslem a ozdobíme plátky citrónu. Podáváme s bramborovou kaší.


Kapr po plzeňsku


4 porce kapra, olej, 4 plátky slaniny, cibule, máslo, 30 g spařených oloupaných mandlí, citrón, 1/2 l světlého piva, 60 g perníku, bobkový list, celý pepř, sůl

Jednotlivé porce osolíme, zakapeme citrónovou šťávou a necháme asi 30 minut v chladu odležet. Plátky slaniny opečeme na pánvi, vložíme připravené porce kapra, nakrájenou cibuli, koření, zalijeme pivem a pod pokličkou dusíme do měkka. Kapra vyjmeme na nahřátý talíř. Zbylou šťávu zahustíme strouhaným perníkem, povaříme a prolisujeme sítem, můžeme dosolit a zjemnit máslem. Jednotlivé porce rozdělíme na talíře, přelijeme připravenou šťávou a posypeme na nudličky nakrájenými mandlemi. Podáváme s bílým pečivem.

Kapr po děčínsku


1000 g kapra, 50 g slaniny, olej, 5 cl červeného vína, 30 g sardelových řezů, hladká mouka, citrón, sůl

Staženého kapra naporcujeme, protneme je sardelovými řezy a slaninou, osolíme a zprudka opečeme do červena. Kapra vyjmeme, přendáme na ohřátý talíř, do zbylé šťávy přidáme máslo, vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a krátce opražíme. Nakonec přidáme víno a krátce povaříme. Šťávu přecedíme do omáčníku a podáváme s brambory.

Kapr po lipensku


750 g kapra, máslo, 2 dl červeného vína, cibule, 50g rajčatového protlaku, sůl
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, zalijeme červeným vínem a trochu vývaru z kapří hlavy, pak přidáme rajský protlak a rozšleháme. Do připraveného základu vložíme naporcovaného kapra a pod pokličkou dusíme asi 12 minut. Podušeného kapra vyjmeme, dáme na talíř a přelijeme šťávou. Přílohou je dušená rýže.

Specialita hotelu Royal


kapr, bílé víno, máslo, na omáčku : 3 žloutky, lžíce bílého vína, sůl, muškátový květ, šalvěj
Plátky kapra namočíme přes noc do bílého vína. druhý den je osušíme, osolíme a po obou stranách rychle opečeme na  másle. Podáváme s omáčkou a bílým pečivem. Omáčka : zbytky ryby, ploutve, ocas a hlavu vaříme asi 30 minut. Do 1/2 l vývaru zakvedláme 3 žloutky, lžíci bílého vína, sůl, muškátový květ a špetku šalvěje. Mícháme do zhoustnutí.

Rýnské kapří kroketky


0,5 kg kapra, 150 g másla, 3 žloutky, 150 g rohlíků, mléko, cibule, pepř, muškátový květ, sůl, mandle, olej
Staženého, vykostěného kapra umeleme, přidáme máslo, žloutky, v mléce namočené a vymačkané rohlíky, lžíci osmažené cibulky, pepř, muškátový květ a sůl. Ze směsi tvoříme malé válečky, obalujeme je v rozšlehaném vejci a mletých mandlích a smažíme na oleji. Lze také použít štiku nebo candáta.

Kapr se žampiónovou nádivkou


1,5 kg kapra, 100 g másla, 2 cibule, 3 lžíce bílého vína, sardelová pasta, citrón, houby naložené ve sladkokyselém nálevu, sůl, na nádivku 250 g žampiónů, 60 g másla, jikry, mlíčí, 4 vejce, žemle, mléko, pepř, zelená petržel

Kapra osolíme, naplníme nádivkou a uzavřeme. Pekáč vymažeme máslem, dno poklademe na kolečka nakrájenou cibulí. Vložíme kapra, potřeme jej máslem a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Během pečení kapra potíráme máslem a podléváme vínem a vodou. Před dopečením potřeme sardelovou pastou. Pečeného kapra ozdobíme plátky citrónu a houbami, podáváme s opečenými brambory.
Příprava nádivky : žampióny drobně nakrájíme a krátce podusíme na másle. Přidáme v mléce namočenou a lehce vymačkanou žemli a ostatní přísady, dobře zamícháme.


Kapr zapečený s houbami


1 kg kapra, 300 g  sterilovaných  fazolových lusků, 250 g nemodrajících hub, malý květák, žloutek, máslo, olej, zelená petržel, citrón, bílý pepř, sůl

Kapra vykostíme a nakrájíme na malé kousky. Houby a fazole nakrájíme na plátky, květák rozebereme na malé růžičky. Do zapékací misky dáme olej a skládáme na sebe vrstvy ryby, fazolí, hub a květáku. Každou vrstvu osolíme a okořeníme. Povrch pokrmu mírně pokropíme vodou a poklademe plátky másla. Zvolna dusíme v mírně vyhřáté troubě. Hotové jídlo pokapeme citrónovou šťávou, zjemníme syrovým žloutkem a posypeme rozsekanou zelenou petrželí.

Bramborové rohlíčky s ořechovou nádivkou


35 dkg hladké mouky, 20 dkg vařených strouhaných brambor, 5 dkg cukru krupice, 5 dkg  rozpuštěného másla, 0,5  kostky droždí, 125 ml mléka, špetku soli,  vejce, citrón. kůra
nádivka : 12 dkg cukru, 12 dkg strouhaných ořechů, 10 dkg strouhan-ky, 2 lžíce  marmelády, 12 lžic mléka, citrónová kůra             

Těsto řádně propracujeme a necháme vykynout. Mléko přivedeme do varu, přidáme cukr, ořechy a strouhanku. Provaříme a přidáme marmeládu a citrónovou kůru. Necháme vychladit.  Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky. Rozválíme bochánek na placku a rádýlkem rozdělíme na 8 dílků. Naplníme nádivkou a stočíme do tvarů rohlíčků. Na plechu potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme ještě chvíli kynout. Upečené posypeme cukrem.

16. května 2012

Vařený kapr se zeleninou


4 porce kapra, máslo, 10 dkg mrkve, 10 dkg zeleného hrášku, citrón, sůl
Zeleninu nakrájíme na nudličky a podusíme ji v osolené vodě do měkka. Porce kapra srovnáme do hrnce, podlijeme vodou, přidáme citrónovou šťávu a asi 15 minut mírně vaříme. Odcezenou zeleninu s drobně nasekanou petrželkou přidáme k masu a promícháme. Na talíři posypeme porce dušenou zeleninou, pokapeme máslem. Přílohou jsou brambory.

Kapr na pórku


1 kg kapra, 0,5 kg pórku,máslo, cibule, 1 dl bílého vína, mletý zázvor, sůl
Půlky kapra osolíme, do zářezů v kůži nasypeme  špetku mletého zázvoru. Pórek nakrájíme na kolečka a s drobně nakrájenou cibulí podusíme na másle, přidáme kapra a několik minut dusíme. Nakonec podlijeme vínem a 20 minut pečeme v mírně horké trobě. Vhodnou přílohou může být rýže.

Kapří salát


čtvrtky kapra, cibule, zelený hrášek, majonéza, tvrdý sýr, červená kapie v oleji
Do vroucí vody vhodíme čtvrtky kapra, 10 minut povaříme, maso vybereme a zbavíme kostí. Přidáme poloviční množství drobně krájené cibule, zelený nakládaný hrášek a vše promícháme s čerstvou majonézou. Upravíme na míse a posypeme strouhaným sýrem, zdobíme kapií.

Vařený kapr


rozporcovaný kapr, sůl, kmín, petrželová nať, křen, suchá houska, máslo
Porce kapra vhodíme do vroucí osolené vody, do které přidáme lžičku kmínu a zelenou petrželovou nať. Po 10 minutách varu maso opatrně vyjmeme a položíme na mísu, posypeme strouhanou houskou a křenem, zakapeme citrónem a polijeme rozpáleným máslem.

Kapr v biskupské omáčce


porcovaný kapr, červené víno, angreštová zavařenina, hrozinky, ořechová jádra, sušené švestky, suchý chléb
1/4 l červeného vína uvedeme do varu, přidáme 5 lžic angreštové zavařeniny, hrst hrozinek, hrst ořechových jader, hrst sušených švestek a několik porcí osoleného kapra. Povaříme asi 10 minut, rybu vybereme, omáčku procedíme, hrozinky a švestky do ní prolisujeme a zahustíme lžící strouhaného suchého chleba.

Marinovaný kapr


rozporcovaný kapr, máslo, ocet, hřebíček, pepř, bobkový list, zázvor, cibule, česnek

Kapra na másle opečeme. Maso narovnáme do mísy a zalijeme roztokem připraveným z 1/2 l vody, 1 dcl octa, dvou hřebíčků, dvou pepřů, dvou nových koření, bobkového listu, stroužku česneku a kousku celého zázvoru. Ve vařícím roztoku necháme maso asi 15 minut, potom ho vyjmeme. Roztok znovu povaříme a nalijeme na maso a necháme v chladu uležet 4 dny. Marinovaného kapra podáváme obloženého syrovou cibulí.

Kapr na smetaně


půlky kapra (lze použít i štiku), máslo, bobkový list, citrón, bílé víno, smetana, bramborová mouka
Půlky ryb položíme na pekáč, přidáme dvě lžíce másla, bobkový list, a dvě kolečka citrónu. Maso opečeme, přilijeme 1/8 l bílého vína a 1/3 l smetany s rozkvedlanou bramborovou nebo kukuřičnou moukou. Povaříme, maso opatrně vyjmeme na mísu a polijeme přecezenou omáčkou a ozdobíme kolečky citrónu.

Kapr načerno


máslo, 25 dkg kořenové zeleniny, nové koření, pepř, jalovec, zázvor, cibule, ocet, rybí krev, vlašské ořechy, černé pivo, mandle, hrozinky, rybízová zavařenina, perník, červené víno

Na pánvi v rozpuštěném másle opečeme strouhanou kořenovou zeleninu, přidáme 2 nová koření, 5 pepřů, 5 jalovců, trochu zázvoru, 2 nakrájené cibule, krev z ryby, lžíci octa a porce osoleného kapra. V jiné nádobě uvaříme 3 dcl černého piva, hrst mandlí, hrozinek, ořechových jader, dvě lžíce rybízové zavařeniny a dvě lžíce strouhaného perníku. Kapra opatrně vyndáme a vložíme do omáčky z piva. Zeleninu s kořením propasírujeme a rovněž přilijeme. Nakonec přidáme 1/8 l červeného vína.

Kapr po alsasku


kapr, cibule, žemle, česnek, zelená petržel, pepř, sůl, vejce, houby, mléko, máslo, mrkev, cibule, pepř, bobkový list, 1/4 l bílého vína, smetana, citrón

Cibuli zpěníme na tuku, žemle namočíme do mléka,  vymačkáme je, přidáme cibuli a jemně nasekané mlíčí z kapra, česnek, zelenou petržel, pepř, sůl, vejce a houby namočené v mléce. Vše dobře rozetřeme  a vzniklou směsí naplníme kapra. Toho pak zašijeme, osolíme, zalijeme máslem a zabalíme do alobalu a upečeme. Do pekáčku dáme malou mrkev, pokrájenou cibuli, několik zrnek pepře, bobkový list, 1/4 l bílého vína a 1/4 l vody a 1/4 l smetany. Vše pak povaříme na zahoustlou omáčku a případně dosolíme a přidáme citrónovou šťávu a kousek másla. Kapra vyjmeme z alobalu, odstraníme nitě a potřeme na povrchu omáčkou a ozdobíme petrželí. Jako přílohu podáváme opékané brambory.

Kapr na česneku a feferónkách


6 porcí kapra, olej, 40 g másla, 3 stroužky česneku, 20 g feferónek, hladká mouka, sůl, citrón, zelená petrželka
Česnek s feferónkami jemně rozsekáme. Kapra osolíme, polijeme olejem, dobře proložíme směsí česneku a feferónek. Necháme 2 hodiny uležet. Pak porce kapra obalíme v hladké mouce a na horkém oleji upečeme. Hotové porce potřeme česnekovým máslem, ozdobíme citrónem a zelenou petrželkou. Přílohou jsou brambory.

Kapr na žampiónech s ořechy


očištěný kapr (asi 1 kg), olej, máslo, sůl, sladká paprika, mouka, 0,5 dcl smetany, 1 dcl bílého vína, 70 g vlašských ořechů, 120 g žampiónů, pepř, citrón

Kapra nakrájíme na podkovy, ty osolíme, opepříme, popaprikujeme, mírně pomoučíme, a zvolna pečeme na oleji s ořechy. Pak přidáme nakrájené žampióny, 2 plátky citronu, bílé víno a dusíme pod pokličkou. Potom rybu vyndáme a šťávu zalijeme smetanou, do které jsme rozmíchali mouku. Necháme zavařit a touto šťávou polijeme kapra a zdobíme citrónem. Přílohou jsou brambory.

Dušený kapr s karotkou


1 kg kapra, 12 dkg másla,sůl, pepř, muškátový oříšek, 1 dcl smetany, 1 dkg hladké mouky, citrón, zelená petržel, karotka, cibule

Kapra nakrájíme na dílky, osolíme, opepříme a pomoučíme. Po obou stranách jej opečeme na másle. Kapra z másla vyndáme a do zbylého másla přidáme nakrájenou cibulku a necháme ji zpěnit, přidáme nakrájenou karotku, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, citrónovou šťávu, smetanu s rozmíchanou moukou a dusíme pod pokličkou. Před podáváním posypeme petrželkou.. Jako přílohu podáváme brambory.

Miska z pralesa

60 g kousků masa  - vepřové, hovězí, zvěřina ,60 g hub – klouzci, hřiby, hlívy,60 g lehce překrájených špenátových listů,100 ml smetany na vaření,houbové koření, zvěřinové koření, sůl, voda
Na malé kousky nakrájené maso orestujeme na rostlinném oleji, přidáme kousky hub a po chvilce zalijeme vroucí osolenou vodou, ochutíme kořením a vaříme. Až je maso měkké, přidáme překrájené špenátové listy a smetanu. Necháme povařit a podáváme.


Šťouchané brambory s houbam

Brambory uvaříme ve slupce do měkka, po vychladnutí oloupeme slupku a mírně rozšťoucháme, pak do nich přidáme houby (hříbky, hlíva, klouzek) restované na cibulce. Vše společně na pánvi opečeme. Podáváme společně s na plátky nakrájenou roládou, přelitou šťávou z výpečku.

Zvěřinová roláda se šťouchanými houbovými bramborami

500 g zvěřinové kýty (jelen, daněk, divočák),100 g husích jater ,100 g špenátových listů ,500 g brambor,250 g hub,zvěřinové a houbové koření, sůl, drcený pepř
Zvěřinovou kýtu odblaníme, očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky, které naklepeme a okořeníme kořením na divočinu, pepřem a solí. Poté je naplníme špenátovými listy a husími játry
Špenát s husími játry: Nakrájíme cibulku nadrobno a na pánvi restujeme, přidáme na plátky krájený česnek a dál společně restujeme dozlatova, pak přidáme špenátové listy, které okořeníme solí a sušenou kořenovou zeleninou. Do takto upravených špenátových listů vmícháme na kousky krájená tmavá husí játra a dusíme.
Naplněné filety zavineme do tvaru rolády a pečeme.

Řízky v bramboráku


5 vepřových řízků, sůl, hladká mouka, 5-10 brambor, vejce, kmín, majoránka, stroužek česneku, olej

Nejdříve připravíme těsto jako na bramborák. Množství brambor záleží na jejich velikosti, měly bychom mít tolik těsta, abychom v něm mohli obalit všechny řízky z obou stran. Brambory očistíme, nastrouháme a odcedíme všechnu přebytečnou tekutinu, aby těsto bylo dostatečně husté. Přidáme sůl, majoránku, kmín, celé vejce, prolisovaný stroužek česneku a asi 3 lžíce hladké mouky. Dobře promícháme. Řízky lehce po obou stranách naklepeme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Na hlubší pánev si dáme rozpálit olej. Řízek potřeme po jedné straně směsí na bramborák a touto stranou dolů ho vložíme do rozpáleného oleje. Lžící navršíme směs na vrchní stranu a smažíme po jedné straně asi 8 minut, potom opatrně obrátíme. Podáváme s oblohou z čerstvé sezónní zeleniny, protože je to poměrně vydatné jídlo. A pokud musíme mít i přílohu, použijeme třeba bramborovou kaši.

Uzený Steak


400 g uzené krkovice, 4 vejce, 4 lžíce hořčice, 2 lžíce strouhaného křenu, 2 lžíce oleje na opečení

Z uzeného masa nakrájíme čtyři tenčí plátky. Mírně naklepeme a po obou stranách potřeme hořčicí. Rychle osmahneme na rozpáleném oleji, předáme do pekáčku či kastrolu, podlijeme trochou vody a dusíme v troubě do změknutí (asi 20 minut). Zatím si nastrouháme křen a z vajec usmažíme volská oka. Na hotový uzený steak položíme volské oko, posypeme strouhaným křenem a podáváme s bramborovou kaší. Je to jednoduché, voňavé a dobré.

Vepřové maso s těstovinami


500 g vepřového masa (plecko), 400 g těstovin (větší druh), 4 lžíce sádla, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 3 sladkokyselé okurky, drcený černý pepř, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce kečupu, sůl, vývar (voda), tvrdý nastrouhaný sýr

Nejdříve nakrájíme maso na kostky a oloupeme cibuli. V kastrolu rozpálíme olej (sádlo) a cibuli na něm osmahneme. Jakmile zesklovatí, přidáme nakrájené maso, po všech stranách opečeme, osolíme a zalijeme vývarem (můžeme jej připravit i z masové kostky). Přikryjeme pokličkou a dusíme, až je maso téměř měkké. Občas zkontrolujeme, zamícháme a podle potřeby přilijeme vývar. Zatím si oloupeme česnek, rozdrtíme černý pepř (v hmoždíři, v mlýnku na koření), nastrouháme sýr, nakrájíme kyselé okurky na kolečka. Ke konci dušení masa přidáme prolisovaný česnek, pepř, okurky, rajčatový protlak i kečup, promícháme a ještě chvíli společně prohřejeme. Potom smícháme s uvařenými těstovinami a servírujeme.

Česnekové kapsy


4 plátky vepřového masa nebo kuřecích prsíček, česnek, majoránka, anglická slanina, Hermelín nebo Niva, sůl, mletý pepř, cibule, olej

Plátky masa rozklepeme, osolíme, popepříme a po jedné straně bohatě potřeme rozetřeným česnekem. Posypeme majoránkou. Do slaniny zabalíme Hermelín nebo Nivu a dáme doprostřed plátku. Plátek přehneme a sklepneme nebo propíchneme párátkem tak, aby se nerozevřel a dáme na rozpálený olej a opékáme z obou stran dozlatova. Poté vyjmeme kapsy z pánve a dáme na talíř. Do vypečeného tuku přidáme nakrájenou cibuli a necháme chvilku orestovat. Pak přidáme kapsy a dusíme do změknutí. Podáváme s brambory nebo rýží.Kdo nemá rád cibuli, může výpek rozmixovat .

Vepřové kostky v zakysané smetaně


500 g vepřové kýty, 12 menších žampionů, zakysaná smetana, cibule, vrchovatá lžička sladké papriky, lžička soli, mletý pepř, 2 stroužky česneku,250 ml kuřecího vývaru (z kostky), 3 lžíce hladké mouky, lžíce sádla, olej

Nejdříve si nakrájíme maso na kostky (můžeme použít i krůtí prsa). Očistíme žampiony a nakrájíme je na čtvrtky. Připravíme si kuřecí vývar. Oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky, česnek také oloupeme a prolisujeme. V kastrolu rozpálíme olej, maso na něm rychle opečeme, vyjmeme a dáme stranou.K oleji přidáme trochu sádla (nebo másla) a orestujeme na něm připravenou zeleninu a žampiony. Zaprášíme hladkou moukou, za stálého míchání osmahneme a přilijeme kuřecí vývar a zakysanou smetanu, osolíme a okořeníme. Za občasného míchání povaříme asi pět minut. Poté vrátíme maso a ještě společně vaříme asi 10 minut. Ne déle, jinak maso přestane být měkké a šťavnaté.Podáváme s těstovinami, rýží nebo bramborovým knedlíkem.

Ostré řízky s jogurtem


4 vepřové řízky, 4 papričky chilli, zelená paprika, lžička mletého černého pepře, 2 hřebíčky, 7 cl hustého bílého jogurtu, trochu soli, 70 g tuku , špetka mleté skořice, 2 bobkové listy

Řízky opláchneme a dobře osušíme. Naklepáváme je tupou hranou kuchyňského nože podélně a napříč, dokud nejsou ploché a měkké.
Směs: Jogurt smícháme s rozdrcenými papričkami chilli, nasekanou zelenou paprikou, černým pepřem, mletými hřebíčky a solí. Směs vetřeme do masa a marinujeme 5 až 6 hodin. V těžké pánvi nahřejeme tuk. Přidáme bobkové listy a skořici a na jednu minutu snížíme co nejvíce teplotu. Pánví přitom několikrát důkladně zatřepeme. Teplotu zvýšíme na maximum a vkládáme řízky. Rychle je opečeme po obou stranách. Když jsou řízky hotovy a marináda vyschlá, rychle je podáváme. Sluší jim samozřejmě zeleninová obloha a jako příloha rýže či chléb. Ozdobit a chuťově osvěžit lze zavařenými jeřabinami.

Vepřové s jablky a chilli omáčkou


2 ks vepřové panenky, 4 jablka, několik kuliček hroznového vína, sůl, mletý pepř, lžíce chilli omáčky, 3 lžíce olivového oleje, olej na smažení

Vepřovou panenku nakrájíme na špalíčky asi 3 cm silné a velmi lehce je rozklepneme. Vložíme do misky, poprášíme mletým pepřem a pokapeme olejem. Promícháme a necháme v chladnu asi hodinu odležet. Zatím chilli omáčku rozšleháme s olivovým olejem, omyjeme hroznové víno a nakrájíme na poloviny. Také jablka důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 7 mm až 1 cm. Jádřinec i slupku ponecháme, jablka budou držet lépe pohromadě a na talíři budou i hezky vypadat. Nemusíme se bát zhnědnutí nakrájených jablečných řezů, protože se budou stejně smažit. Protože maso budeme upravovat až nakonec, připravíme si ještě přílohu. Na pánvi rozpálíme olej a kousky masa na něm rychle opečeme po obou stranách. Vyjmeme z pánve, osolíme a udržujeme v teple. Na zbývajícím oleji opečeme i plátky jablek, opatrně je obracíme, aby se nerozpadly. Na talíř klademe střídavě kousky masa a plátky jablek a polijeme je připravenou omáčkou.

 


Marinované kotlety se zeleninou


8 kotlet (s kostí), 3 stroužky česneku, 125 ml bílého vína, tabasco, mletý pepř, 5 lžic oleje, 250 g cibule, 250 g cukety, 250 g rajčat, 200 g taveného sýra (trojúhelníčky) tymián (čerstvý nebo lžička sušeného), sůl

Oloupeme stroužky česneku a nasekáme je nadrobno. Máme-li čerstvý tymián, propláchneme ho pod tekoucí vodou, otřepeme a otrháme (sdrhneme) lístečky. Čerstvý tymián můžeme nahradit lžičkou sušeného tymiánu.
Marináda: Bílé víno smícháme s pár kapkami tabasca, polovinou nasekaného česneku, polovinou tymiánu, pepřem a dvěma lžícemi oleji.
Do této marinády naložíme omyté, osušené a lehce naklepané vepřové kotlety a ponecháme je v ní minimálně jednu hodinu. Zatím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na půlkolečka, očistíme si cuketu a nakrájíme ji na tenčí plátky. Také rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Dáme rozehřát troubu na 225 stupňů. Plech na pečení pokryjeme střídavě plátky cukety, cibule, rajčat a posypeme zbývajícím tymiánem. Maso vyjmeme z marinády, necháme okapat a odložíme stranou. Marinádou pak přelijeme rozloženou zeleninu a dáme ji na 10 minut zapéct do trouby. Marinované vepřové řízky potřeme zbývajícím olejem, rozložíme je na předpečenou zeleninu a zapékáme dalších 10 minut. Potom poklademe jednotlivé kotlety kousky taveného sýra a necháme zapéct dalších 5 minut. Podáváme s bramborem, rýží nebo čerstvým pečivem. 

Maso na kondenzovaném mléku


6 ks vepřové kotlety nebo kuřecí či krůtí plátky, neslazené kondenzované mléko, 2 velké cibule, pepř, sůl, olej

Na pánvi rychle osmahneme jemně naklepané osolené a opepřené plátky masa. Hotové uložíme do hrnce s pokličkou. V té době ve větším hrnci zpěníme na oleji cibuli nakrájenou na půlměsíce (nekrájet nadrobno). Když cibule mírně zavadá, přidáme kondenzované mléko a vše vaříme na mírném ohni. Jak začne směs probublávat přidáme plátky masa a během mírného varu jimi mírně v omáčce pohybujeme. V okamžiku, kdy začne omáčka mírně houstnout je vše hotovo a rychle za tepla podáváme na talíř. Je to velice jednoduché a chutné.

Pikantní vepřové maso

600 g vepřové kýty, cibule, 4 stroužky česneku, lžíce hořčice,  lžíce kečupu, sůl, mletý pepř, olej, 2 lžíce sterilované červené kapie, 2 kyselé okurky, worcester, 4 lžíce majonézy, 2 lžíce strouhaného křenu, pažitka
Maso z kýty nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a na něm maso rychle osmahneme po obou stranách. Podlijeme teplou vodou (nebo vývarem) a dusíme pod pokličkou téměř do změknutí. Když je maso téměř měkké, přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli a kyselou okurku, sterilovanou kapii, hořčici, kečup a pár kapek worcesteru. Trochu promícháme a necháme společně podusit asi pět minut. Poté odstavíme ze zdroje tepla. 
Připravíme si tatarskou omáčku – buď použijeme kupovanou, do které zamícháme nastrouhaný křen, nebo si ji připravíme z majonézy, do které kromě křenu přidáme i špetku soli, pár kapek citrónové šťávy, trochu pepře, lžičku drobně nakrájené cibule a lžíci mléka. Touto omáčkou přelijeme maso na talíři. Jako příloha k masu jsou vhodné brambory – vařené s pažitkou nebo třeba opečené na másle.

Maso v pikantní směsi


1 kg řízků (vepřových nebo kuřecích),
směs na naložení: 4 vejce,  lžíce mléka, lžíce kečupu,  lžíce hořčice,lžíce worcesterské omáčky, lžička soli, lžička kořenící směsi nebo majoránky, lžička pepře, lžička drceného kmínu, lžička sladké papriky

Maso naporcujeme a naklepeme. Všechny přísady smícháme dohromady.Naklepané řízky vložíme do této směsi, asi na 24 hodin a necháme odležet v ledničce. Druhý den osmažíme řízky na oleji. Příloha : brambory, hranolky, zeleninový salát.

15. května 2012

Černý houbový guláš


¾ kg hovězího masa na guláš,2 cibule,olej,4 kuličky černého pepře,2 dl černého piva,2 krajíce černého chleba, hrst sušených černých hříbků, kmín, bobkový list,sůl

Maso na guláš nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a pokrájíme. V hrnci osmahneme na oleji cibuli a přidáme maso. Orestujeme ze všech stran, osolíme, přidáme černý pepř a bobkový list, špetku kmínu a zalijeme černým pivem. Přidáme předem ve vodě namočené sušené houby (černé hříbky). Dolijeme tekutinu (vodu, v lepším případě vývar) asi tak 2 cm nad maso a přidáme 2 krajíce černého chleba (klidně celé). Vaříte-li v papiňáku, uzavřeme ho poklicí a máme na 35 minut volno. Po doporučené době zkusíme měkkost masa. V případě kvalitního masa se nám rozsýpá na vidličce a šťáva je tak akorát zahuštěná. Tento gulášek doporučuji servírovat jen s pečivem (ideálně tmavým chlebem).

Guláš s hub a paprik

5 lžící sádla, 2 větší cibule, lžička mleté sladké papriky, sůl, kmín, talíř houbové směsi, kousek masoxu, 6 zelených paprik, , 4 stroučky česneku, 1/8 l zakysané smetany,  lžíce hladké mouky,  2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu

Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme mletou sladkou papriku, mírně osmahneme. Přidáme sůl, kmín a nakonec na větší kousky nakrájené houby. Podlijeme vřelou vodou, přidáme kousek masoxu a dusíme. K houbám přidáme opečené nebo spařené sloupnuté papriky ( nemusíme loupat, pokud nám to nevadí), nakrájené na hrubší kousky nebo plátky. Část paprik může být pálivá. Když jsou houby a papriky měkké přidáme utřený česnek a zalijeme kysanou smetanou do které jsme rozmíchali lžíci mouky. Ještě chvíli podusíme. Můžeme přidat rajčatový protlak nebo kečup. Podáváme s chlebem.

Houbový guláš s paprikou a rajčaty


0,5 kg hub, cibule, 3 lžíce sádla, sůl, lžička sladké mleté papriky, 3 rajčata, 4 zelené papriky

Na sádle zpěníme na kroužky nakrájenou cibuli, přidáme mletou sladkou papriku, očištěné a oprané houby, na proužky nakrájenou papriku, a na čtvrtku nakrájená rajčata. Osolíme a dusíme asi čtvrt hodiny. Ke guláši můžeme přidat také pokrájené, předem podušené maso a společně dohotovit. Dusíme pokud možno bez přilévání vody. Podáváme s chlebem.

Guláš z hříbků a masa

30 dkg libového vepřového nebo hovězího masa, 3 lžíce sádla,  menší cibule, sůl, mletý pepř,  lžíce hladké mouky, kousek masoxu, 30 dkg hřibů, petrželka
Maso nakrájíme na kostky a osmahneme na sádle, až se šťáva vydusí, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme , zalijeme vodou, rozmícháme, přidáme kousek masoxu a na kousky nakrájené hříbky a vše dusíme doměkka. Před podáváním přidáme petrželku.  Podáváme s vařenými brambory, a nebo s rýží.

Houbový guláš obložený


uzené koleno, bobkový list, 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, šalvěj, 2 cibule, 0,5kg hub, 5 dkg slaniny, koření kari, kmín, mletý pepř, sůl, kostka masoxu, feferonka, lžička sladké mleté papriky, 1 - 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 2 papriky, 2 rajčata, olivy, vývar

Uzené koleno s přidáním bobkového listu, pepře, nového koření, šalvěje a s půlkou cibule uvaříme doměkka. Mezitím očištěné houby pokrájíme na větší kousky a udusíme doměkka na rozškvařených kostičkách slaniny s kořením kari, kmínem, masoxem, mletým pepřem a solí. Při dušení je podléváme vývarem  z uzeného masa. maso obereme z kostí , pokrájíme na kousky a přidáme k houbám. Potom vmícháme nadrobno nasekanou feferonku, na oleji osmaženou cibuli se sladkou mletou paprikou, zahustíme hladkou moukou rozšlehanou ve vodě, podusíme a přisolíme. Houbový guláš před podáním zdobíme na kolečka nakrájeným vejcem, pokrájenou zelenou paprikou a cibulí a na plátky nakrájenými, na slanině osmaženými rajčaty. Hotový houbový guláš obložíme olivami.

Houby zapečené


0,5 kg rajčat, nadrobno nakrájené tvrdé houby, sůl, pepř, česnek, máslo, asi 5 vajec

Rajčata rozkrájíme naplocho, osolíme, opepříme a poklademe na tenké plátky nakrájeným česnekem. Na másle podusíme nadrobno nakrájené houby na kmíně a cibulce. Na pekáček dáme rajčata, která proložíme podušenými houbami. Dáme do horké trouby a asi deset minut dusíme. Poté zalijeme rozšlehanými vejci a vrátíme do trouby dokud vejce neztuhnou. Podáváme s vařenými brambory a salátem.