23. října 2016

Dušené drůbeží žaludky

500 g drůbežích žaludků, porek, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžička zázvoru, 1 lžička cukru, ½ lžičky vegety, 2 lžíce karamelu, 1 lžíce octa, ½ litru vody, 4 lžíce oleje
Žaludky očistěte, rozkrojte na dvě části. Na vyklenuté masité části žaludku udělejte po délce a napříč zářezy, až se vytvoří mřížka. Řezy veďte jen na povrchu. Propláchňte je vařicí vodou, kde zbělí a nakrojení se rozevře. Nakrájejte porek na kolečka a krátce osmažte na oleji. Přidejte do kastrolu žaludky a zalijte teplou vodou. Tolik vody aby žaludky zakryla. Do vody dejte všechno koření a na silném ohni přiveďte vodu do varu. Potom oheň ztlumte a přikryjte pokličkou. Žaludky duste do měkka asi 1 1/2 až 2 hodiny. V závěru je zakápněte octem. Podává se z rýží.

Thajská Čína

rýže, kuřecí maso, olej,koření, zelenina "Fundus Thai"
Orestovat maso, na zvláštní pánvi orestovat zeleninu, okořenit dle vlastní fantazie pak orestovanou zeleninu dát do panve z masem dále restovat nakonec na velké pánvi Wok smíchat s vařenou rýží a je hotovo.

Smažené kuřecí nudličky

4 kuřecí prsa, 1 vejce, 2 lžíce solamylu, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sojový omáčky, 1 lžice hořčice, 1/2 lžíce, worcestru, 3 lžíce oleje, sůl, pepř
Maso nakrájíme na větší nudličky, smícháme se všemi ingrediencemi, osolíme a opepříme dle chuti. Necháme uležet do druhého dne.Potom smažíme po jednotlivých kouscích. Podáváme s různě upravenými bramborami.

Řízky v Solamylu

kuřecí maso, olej, cibule, sojová omáčka, vegeta, červená paprika, grilovací koření, sůl, solamyl, vejce.
Kuřecí řízky nakrajíme na kousky přidáme 2 vejce, vegetu, sojovou omáčku ,sůl ,červenou papriku, grilovací koření ,2 lžíce solamylu, trochu oleje, na jemno nakájenou cibuli a vše smícháme. Necháme asi 1hodinu uležet.Na pánvi rozehřejeme olej a smažíme malé placičky.

Kuře pečené na zelí

200 g anglické slaniny, 750 g kysaného zelí, 1/4 lžičky celého kmínu, 150 g cibule, 4 ks kuřecích stehen, sůl, 1/2 lžičky rozemnuté majoránky, 8 g mleté lahůdkové papriky, plátky česneku , 200 g bílého selského jogurtu
Do pekáče položíme plátky slaniny, kolečka cibule, a polovinu kysaného zelí i s lákem a položíme kuřecí stehna, posolíme, okořeníme a posypeme mletou paprikou; - položíme druhou polovinu kysaného zelí smíchaného s jogurtem; povrch hmoty uhladíme, nádobu zakyjeme a vložíme do předehřáté trouby; pečeme při vysoké teplotě 15 minut, snížíme teplotu a při střední teplotě dopečeme - 45 minut; - odstavíme a zakryté necháme dojít - 10 minut.

Kuře po alföldsku

2 menší kuřata (po 800g), sůl, majoránka, 60g vyškvařeného drůbežího sádla, drůbeží vývar nebo voda.
Kuřata osolíme, uvnitř vytřeme trochou majoránky a na povrchu potřeme drůbežím sádlem. Podlijeme trochou vývaru a pečeme do červena. Podáváme s bramborovou kaší nebo hráškovou rýží a s kompotem.

Kuře po španělsku

Kuře, 3 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce nasekané cibule, sůl, špetka šalvěje, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 stroužek česneku.
Kuře osolíme a připravíme si zálivku ze 3 lžic kečupu, 1 lžíce medu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce nasekané cibule, soli, špetky šalvěje, 2 lžic citrónové šťávy a 1 stroužku česneku. Vše promícháme a směsí potíráme kuře při pečení. Příloha: brambory, hranolky.

Kuře po francouzsku

1 kuře, 2 cibule, 3 lžíce oleje, sklenka koňaku, 0,5l červeného vína, 100g anglické slaniny, 6 žampiónu, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, zelenou petrželku.
Kuře naporcujeme a lehce osolíme. Na rozehřátém oleji porce opečeme z obou stran, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme. Pak maso přelijeme koňakem a zapálíme, v přípravě pokračujeme až plamínek zhasne. Zalijeme vínem, přidáme nakrájenou anglickou slaninu, opepříme a dusíme. Podléváme jen maličko pokud je to nutné. V závěru přidáme ještě nakrájené žampióny, na plátky krájený česnek, zalijeme trochou horké vody a dodusíme doměka. Můžeme zahustit máslovou jíškou. Na talíři ozdobíme zelenou petrželkou a podáváme s bramborem nebo rýží.

Kuře po provensálsku

1 kuře, 500g rajčat, 2 stroužky česneku, půl cibule, 1 dl bílého vína, sůl, pepř, olivy, hladkou mouku, tuk.
Kuře rozporcujeme na menší kousky než obvyklé čtvrtky, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Takto připravené maso osmahneme na tuku, přidáme krájenou cibuli, utřený česnek, oloupaná nakrájená rajčata (snadněji je oloupeme, když je na chvíli ponoříme do vařící vody), všechno podlijeme vínem a dusíme pod pokličkou doměka. V závěru přidáme olivy.

Kuřecí prejt se zelím

1/2 hlávky zelí, drůbeží směs, 2 syrové brambory, 1 cibule, sůl, pepř, muškátový oříšek, zázvor, 30g strouhanky.
Drůbeží směs upečeme a rozebereme, zelá nakrájíme na čtvrtky a 1/4 hodiny povaříme v osolené vodě. Umeleme s brambory, okořeníme a přidáme nakrájenou cibuli. Šťávu v misce zasypeme houskou, na ni dáme umletou hmotu a zapečeme.

Kuřecí maso s kapií

250g masa bez kostí, 1 vejce, 2 lžičky solamylu, 50g sterilované kapie, 2 cibule, 1 strouček česneku, 3 lžíce oleje, sůl, 1/2 dl bílého vína, 1 lžička sójové omáčky, cukr, mletý zázvor.
Maso nakrájíme přes vlákno na nudličky, přidáme zázvor, rozšlehané vejce, solamyl a lžíci vody, vše dobře promícháme. Necháme v chladnu minimálně hodinu odležet. Kapii nakrájíme na nudličky, ciboli na tenlá půlkolečka, rozetřeme česnek. Maso dáme na rozpálený olej, za stálého míchání smažíme asi 2 minuty. Přidáme cibuli, smažíme minutu, přidáme česnek, kapii, sójovou omáčku, cukr, zalijeme vínem a dusíme minutu. Podáváme s rýží.

Kuřecí maso se špenátem

Kuřecí maso, špenátové celé listy, červená paprika, červené víno, s=ojová omáčka, sůl, 2 vajíča, Solamyl, rýže, 3 lžíce oleje, tuk pánev, mlwetý zázvor, feferonky.
Připravíme si kuřecí maso, které nakrájíme na proužky. Maso dáme do misky mírně osolíme, klepneme jedno nebo dvě vejce podle počtu porcí a na každou porci dáme jednu lžičku bramborového škrobu (solamylu) a toto všechno důkladně zamícháme a necháme odležet. Teď přišel čas na přípravu rýže, která bude přílohou. Rýži důkladně umyjeme až bude voda kterou sléváme úplně čistá, poté dáme vodu asi tak dva prsty nad rýži mírně osolíme a já přidávám dvě až tři lžíce dobrého oleje, nejlepší je zelený olivový olej. Rýži kterou jsme si připravili dáme vařit nejdříve bez pokličky a teprve až rýže pojme velkou část vody dáme pokličku a na nejmenším plamenu doděláváme ještě tak deset minut, nesmí se nám připálit. Po této době dáme rýži na stranu a necháme přikrytou až do podávání jídla. Nyní se pustitíme do masa, které máme naložené ve škrobu a vejcích. Připravíme velkou pánev do které dáme asi tak lžíci ceresu nebo jiného tuku na smažení, rozpálíme a vložíme ještě rozmíchané maso do tuku a dvěma lžícemi nebo vařečkami rychle mícháme a maso roztrháváme na kousky tak jak bylo nakrájené. Maso, jak se smaží tak má tendenci se spojovat do jednoho celku a tomu musíme zabránit. Masíčko má být z obou stran do zlatova opečené a kousky mají mít stejnou velikost. V této fázi dáme do rozpálené pánve asi tak lžičku mletého zázvoru a okamžitě vhodíme očištěný špenát a na nudličky nakrájenou nejlépe červenou papriku. Lehce promícháme a zalijeme asi tak jednou a půl deci vína nejlépe červeného a také dáme dvě lžíce kvalitní sojové omáčky. Pokrm mícháme tak, aby se pěkně promíchal a po třech minutách zakápneme máčeným škrobem. Škrob si namočíme do sklenky vody asi tak dvě až tři lžičky, zamícháme a necháme stát, až se nám škrob usadí tak čistou vodu slijeme a to co nám zůstane na dně zamícháme a touto hustou hmotou zalijeme hotový pokrm za velkého míchání a odstavíme z kamen. Jídlo musí být jakoby skleněné a barva zeleniny má být jasná. A máme hotovo, na talíře dáme úhledné kopečky rýže kterou obsypeme naším pokrmem. Ten kdo má rád ostřejší , červeným olejem, který zhotovíme tak, že do rozpáleného oleje dáme lžičku mletých feferonek, nebo pokud máme i čerstvých, a tímto olejem si jídlo dochutíme. K jídlu je dobrý kompot . Po jídle je dobré dát sklenku vína nebo bylinkového likéru.

Kuřecí jehly

400g kuřecího masa bez kostí, 12 malých hlaviček hub, 1 párek, 1 paprika, 60g slaniny, sůl, olej, mletá sladká i pálivá paprika.
Maso nakrájíme na silnější plátky, naklepeme a nakrájíme na čtverečky. Osolíme a posypeme paprikou. Papriku a slaninu nakrájíme na tenké čtverečky, párek na šestiny a vše střídavě napícháme na jehly. Maso, houby a papriku potřeme olejem a opékáme nagrilu nebo na pánvi. Podáváme s pečenými bramborovými plátky a zeleninovým salátem.

Kuřecí tajemství

Kuřecí řízky, banány, hladkou mouku, vejce a strouhanku na obalení, tuk na smažení, sůl, špetku pepře.
Kuřecí řízky jemně naklepeme, osolíme, opepříme, vložíme vhodně uříznutý kousek banánu, svineme jako Španělského ptáčka a zajistíme párátkem. Obalíme v hladké mouce, vajíčku rozšlehaném v troše mléka a ve strouhance. Na dobře rozehřátém tuku osmažíme. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší. Můžeme přidat různé dušené zeleninové směsi nebo salát ze syrové zeleniny.

Kuřecí roláda s klobásou

1 vykostěné kuře, sůl, kari, pepř, sardelová pasta, 250g paprikového bůčku, 2 nožky klobásy, 2 vajíčka, 2 hrsti sušených hub.
Kuře rozprostřeme na plát, potřeme pastou a posypeme solí a kořením. Asi do třetiny položíme klobásu, obložíme namočený mi houbami a míchanými vajíčky. Menší část kuřete přeložíme a dorolujeme. Pečeme a podléváme vodou z hub.

Kuřecí játra se sýrovými brambory

600g drubežích jater, 3 cibule,1 zelená paprika, 2 rajčata, sůl, mletý pepř, pálivá paprika, 2 lžíce oleje, 20g slaniny, majoránka
Sýrové brambory: 500g vařených brambor, sůl,150g strouhaného sýra, 2 dl smetany, 2 vejce, petrželka, 30g másla
Hrubě pokrájená játra opečeme na směsi oleje a pokrájené slaniny, přidáme na proužky nakrájenou cibuli a papriku, osolíme, opepříme a ochutíme pálivou paprikou a podle chuti i špetkou majoránky. Přidáme na půlkolečka nakrájená rajčata, prohřejeme a podáváme se sýrovými brambory. Ty mezitím připravíme z vařených brambor, nakrájených na plátky, které osolíme a promícháme se 150g strouhaného sýra a 2 dl smetany rozšlehané se dvěma vejci a petrželkou. Vše promícháme a zapečeme v máslem vymazané misce dočervena.

Kuřecí játra s rýží

Thab kaj pad prikon - 300g kuřecích jater, 6 čínských hub (Jidášovo ucho), 2 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, 2 středně velké cibule, 2 čerstvé chilli papričky, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 zelená paprika, 3 šalotky.
Opraná kuřecí játra a houby, které jsme předtím na 20 minut namočili do horké vody, nakrájíme na menší kousky. Na pánvi usmažíme do zlatova nakrájený česnek, pak asi minutu smažíme cibuli a pálivé papričky. Přidáme játra a za stálého míchání o restujeme do růžova. Přidáme sójovou omáčku, cukr, citrónovou šťávu, houby a smažíme asi minutu. Nakonec vmícháme na proužky nakrájenou papriku se šalotkou a krátce osmažíme. Podáváme s rýží.

Kuřecí pilaf (Kotopulo pilafi)

300g vařených kuřecích prsíček, 300g rýže, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sklenka kuřecího vývaru, 2 lžíce olivového oleje, lžíce protlaku, petrželová nať, pepř a sůl.
Cibuli nadrobno nasekáme, maso pokrájíme a spolu s rozsekaným česnekem osmahneme na oleji. Předem na 15 minut namočenou, pak dobře propláchnutou a okapanou rýži přidáme k masu a za stálého míchání podusíme. Zalijeme vývarem a vodou tak, aby tekutina bylo dvakrát tolik jako rýže. Na mírném ohni už bez míchání dovaříme. Ochutíme zbylými surovinami a podáváme.

Kuřecí medailónky se sýrem

1 porce kuřecích prsíček, sůl, hladká mouka, 2 vejce, lžíce solamylu, 50 g tvrdého sýra, olej, hranolky.
Porce kuřecích prsíček naklepeme, mírně osolíme, obalíme v hladké mouce a pak v těstíčku ze 2 vajec, lžíce hladké mouky, lžičky solamylu a 50g strouhaného sýra. Namočené medailónky smažíme v rozpáleném oleji do červena. Podáváme s hranolky a velkou zeleninovou oblohou.

Kuřecí řízky se zeleninovou náplní

2 kuřecí nebo krůtí řízky, 200g mraženého špenátu, 1 cibule, 2 oloupaná rajčata, sardelovou pastu, 1 česnek, svazek pažitky, 1 balíčkovanou rýži, 2 dl smetany, 100g plísňového sýru, olej, sůl, máslo, pepř, párátka.
Dáme vařit rýži. Nakrájíme si cibuli na kostičky a rozmrazíme špenát. Cibuli na pánvi orestujeme, přidáme špenát, rozkrájíme na kostičky spařená a oloupaná rajčata, a rovněž přidáme do pánve. Připravíme si kuřecí řízky, jemně je naklepeme, aby se rychleji propekla, naplníme je připravenou nádivku z pánve, přehneme, zajistíme alespoň dvěmi párátky, osolíme a na oleji z obou stran opékáme. Opečené plněné řízky přendáme na talíř a doplníme kopečkem uvařené rýže. Můžeme dozdobit zeleninovou oblohou. Nakonec, aby byl teplý, uděláme sýrový přeliv. Kousek másla rozehřejeme na pánvi, přidáme nakrájenou cibulku, smetanu, lžičku sardelové pasty, nastrouháme stroužek česneku, přidáme sýr, nakrájenou pažitku, dochutíme špetkou bílého pepře, jemně dosolíme. Vzniklou omáčkou esteticky (z poloviny) přelijeme na talíři nandané kuřecí řízky a za tepla podáváme.

Kuřecí řízky naložené v sósu

Kuřecí řízky, vajíčko, lžička soli, lžička cukru, lžička curry, lžička pepře, lžička worcesteru, lžička sojové omáčky.
Z uvedených ingrediencí připravíme sosík, do kterého naložíme připravené kuřecí řízky. Necháme alespoň jeden den v lednice odstát. Na pánvičce rozehřejeme olej a na tom osmažíme tyto řízky. Stačí krátce ( 3-5 minut). Příloha: rýže, hranolky, chléb.

Kuřecí stehýnka po provensálsku

Pro 4 osoby - Sůl, mletý pepř, 2 utřené stroužky česneku, 1/2 lžičky tymiánu a 1/2 lžičky rozmarýnu ušleháme se lžící citrónové šťávy a 2 lžícemi olivového oleje. Směsí potřeme kuřecí stehínka a ze všech stran opečeme. Ohnivzdornou misku vytřeme česnekem a naskládáme do ní stehýnka, 4 oloupaná a rozčtvrcená rajčata a 2 cukety (neloupané, nakrájené na 0,5 cm plátky) (okurky). Zapékáme asi 20 min.

Kuřecí stehýnka Ňam - Ňam

Kuřecí stehýnka, brambory, mouka, strouhanka, vejce, olej, sůl, sójová omáčka (kari).
Kuřecí stehýnka zbavíme dlouhé kosti (od kolena dolů), nasolíme a přes noc naložíme do koření. Přidáme podle chuti: kari, divoké koření, sójovou omáčku, trochu tabaska atd. Druhý den je obalíme jako vídeňský řízek a rychle osmažíme na oleji. Do pekáče dáme trochu oleje a dno pokryjeme vrstvou na plátky nakrájených, neoloupaných syrových brambor. Naklademe na ně osmažená stehýnka, přikryjeme pokličkou a necháme v troubě dopéci. Za půl hodiny stehýnka nad párou z brambor krásně změknou.

Kuřecí stehýnka se šunkou

4 kuřecí stehýnka, 100g šunky, 1 cibule, kousek másla, olej, hladká mouka, smetana, hořčice, majonéza, vegeta, mletý pepř, sladká paprika, sůl.
Kuřecí stehýnka vykostíme a kosti dáme vařit na vývar. Do masa uděláme kapsičku a dovnitř vložíme kousek másla obaleného plátkem šunky. Hladkou mouku smícháme s vegetou, solí, pepřem a paprikou. Stehýnka v této směsi obalíme a zprudka opečeme na oleji. Do vymaštěného pekáčku dáme nakrájenou cibuli, na ni vložíme stehýnka a pečeme asi hodinu. Podle potřeby podlijeme a během pečení přeléváme vypečenou šťávou. Upečená stehna vyjmeme, výpek zaprášíme zbylou směsí na obalování, ještě podlijeme vývarem z kostí, povaříme a prolisujeme přes sítko, aby byla omáčka hladká. Dochutíme smetanou, hořčicí a majonézou, promícháme, ale nevaříme. Stehýnka na talíři přelijeme omáčkou a posypeme drobně nakrájenou šunkou. Příloha: vařené brambory nebo bramborové hranolky, zeleninová obloha a salát z čínského zelí.

Kuřecí stehýnka v kokosovém těstíčku

Pro 4 osoby - 4 kuřecí stehýnka (po 200g), 1 Ižička soli, 1/2 Ižičky bílého pepře, 1 lžíce sladké papriky, 6 Ižic kokosových lupínků, 1 vejce, 4 lžíce másla.
Stehýnka stejnoměrně posypejte směsí soli, pepře a papriky. Kokosové lupínky rozkvedlejte s vejcem, stehýnka smočte, kokos lehce přitlačte. Stehýnka vložte do rozpáleného másla a smažte zpola přikrytá poklicí. Po 5 minutách obraťte, nechte ze všech stran stejnoměrně zezlátnout. Vhodnou přílohou je rizoto s hráškem, případně i salámem. Ke studenému masu podávejte bramborový salát.

Kuřecí stehýnka po pastýřsku

4 kuřecí stehýnka, 2 lžičky majoránky, 2 lžičky tymiánu, 2 lžičky rozmarýnu, šťávu z 1 citrónu, 3 lžíce oleje, sůl, pepř.
Kuřecí stehýnka omyjeme pod studenou vodou a osušíme, majoránku, tymián, rozmarýnu, šťávu z citrónu a olej smícháme ve sklenici, solí a pepřem posypeme a potom směsí oleje a koření potřeme kuřecí stehýnka, vložíme na rošt trouby, nebo na olej do pekáče, během pečení potíráme zbylou směsí. Vhodná příloha: rýže nebo bramborové hranolky.

Kuřecí stehna na šalvěji

Pro 6 osob - 6 kuřecích stehýnek, Marináda: 1/8 l suchého bílého vína, 4 lžíce vinného octa, 1/2 cibule, 5 snítek čerstvé šalvěje.
Omáčka: 0,2 dl kečupu, 1 lžička medu, 0,2 dl krémovité kysané smetany, 1-2 lžičky suchého sherry, pepř, sůl.
Několik lístečků šalvěje zasuneme pod kůži na stehýnkách, zbylou šalvěj vaříme s přísadami na marinádu, necháme vychladnout a maso marinujeme alespoň hodinu v ledničce. Mezitím si připravíme ze všech přísad omáčku. Stehýnka vyjmeme z marinády, osušíme papírovou utěrkou, potřeme olejem a opečeme pod rozehřátým grilem dozlatova (asi8 minut z každé strany). Omáčku podáváme zvlášť.

Kuřecí křídla v pálivé omáčce

12 kuřecích křídel ( nebo 4-6 stehen ), 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 100g cukru, 200ml kečupu, 2 polévkové lžíce octa, 2 lžičky hořčice, sůl, pepř, 2 citrony, trochu sójové omáčky.
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme. Obojí smícháme s cukrem, kečupem, octem, sójovou omáčkou a hořčicí. Uvedeme do varu a za stálého míchání při velmi malém ohni přibližně 2 minuty vaříme. Omáčku ochutíme solí a pepřem. Kuřecí křídla (stehna) opláchneme a osušíme. Dáme do pekáče, potřeme omáčkou a v předehřáté troubě pečeme asi 20-30 minut ( aby bylo měkké ). V průběhu pečení křídla potíráme omáčkou. Pečená křídla podáváme na rozložených plátcích citronu. Zbytek omáčky podáváme zvlášť. Příloha: rýže, hranolky, krokety.

Kuřecí nákyp se sýrem

Pro 2 osoby - 250g kuřecího masa, 1 vejce 50g tvrdého sýra na strouhání, 1 rohlík, 4 lžíce mléka, 4 lžíce másla nebo Hery, podle potřeby strouhanka sůl pažitka nebo petrželka.
Upečené kuřecí maso umeleme, k tomu umeleme houskou předem zvlhčenou mlékem, přidáme žloutek, lehce osolíme, vmícháme sekanou petrželku nebo pažitku a tuhý sníh z jednoho bílku. Hmotu vložíme do vymazané a strouhankou vysypané formy a v předehřáté troubě upečeme. Těsně před dopečením ještě povrch posypeme strouhaným sýrem. Kuřecí nákyp doplníme vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Kuřecí kousky v těstíčku

kuřecí prsíčka, sójová omáčka, pivo, hořčice, vejce, pepř, solamyl, olej.
Maso nakrájíme na plátky které naložíme do těstíčka ze sójové omáčky, hořčice, piva, solamylu, vejce, soli a pepře. Necháme hodinu odležet a smažíme na oleji.

Kuřecí kousky po Italsku

1 kuře, 4 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, sůl, špetka tymiánu.
Očištěné a umyté kuře vykostíme a nakrájíme na nudličky. Osolíme a okořeníme je, zakapeme polovinou oleje a necháme v chladnu macerovat 1-3 hodiny (nejlépe přes noc). Pak maso na zbylém oleji zprudka opékáme po všech stranách. Když je měkké, zalijeme je kečupem, promícháme, ještě prohřejeme a podáváme s těstovinami nebo brambory.

Kuřecí prsíčka-recept

150 g prsíček, 1 vejce, 2lžíce mouky, 2 stroužky česneku, 30 g šunky, 30 g žampiónů, 20 g sýra, pepř, sůl, olej.
Kuřecí prsíčka jemně naklepeme, osolíme, opepříme. Z vajíčka, mouky a česneku uděláme hustší těstíčko, v němž prsíčka obalíme, a prudce osmažíme na oleji. Než se nám maso osmaží, na druhé pánvi lehce osmažíme směs z namočené housky, pokrájené šunky a žampiónů. Když je vše hotovo, usmažená prsíčka polijeme žampiónovou směsí a ozdobíme strouhaným sýrem. Podáváme s hranolky.

Kuřecí prsíčka Požarski

1 kuře s játry, 200g mletého telecího masa, 1/2 lžičky muškátového květu, 1 lžíce koňaku, 1 dl smetany, 1 vejce, 4 lžíce másla, sůl, 150g žampiónů, 1 lžíce petrželky.
Vykostěná stehna umeleme s telecím a játry, ochutíme solí, kořením, smícháne se smetanou a vejcem, zahustíme lžicí strouhanky a přidáme petrželku. Prsa zbavíme kostí a kůže, naklepeme, osolíme, opepříme, naplníme nádivkou, sepneme jehlami a opečeme na másle. Upečeme doměkka v troubě společně s půlkami žampiónů. Porce polijeme koňakem, zapálíme a ihned zhasneme plamen.

Kuřecí prsíčka na ementálském sýru

Na pánvi rozehřejeme olej a dozlatova opečeme kuřecí prsíčka 6 ks. Potom maso osolíme a opepříme, zalijeme 2 dcl bílého vína a 30 min. pod pokličkou dusíme. Mezi tím si připravíme sýrovou omáčku:
Do menšího hrnce nalijeme 3 dcl smetany, na mírném plameni ji ohříváme a postupně přidáváme asi 20 dkg strouhaného sýru. Vzniklou omáčku osolíme, opepříme, přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku a vmícháme dva žloutky. Maso přendáme do pekáče, zalijeme sýrovou omáčkou, posypeme asi 20 dkg strouhaného sýra a 30 min. pečeme ve troubě.

Kuřecí prsíčka v alobalu

4 plátky z kuřecích prsíček, 4 kousky drůbežích jater, grilovací koření, 8 plátků anglické slaniny, 4 plátky šunky, 4 střední cibule, 4 zelené a 4 červené papriky, 12 menších rajčat nebo kečup, sůl, olej.
Okořeněná a osolená prsíčka, okořeněná játra a plátky slaniny zprudka z obou stran opečeme na oleji. Cibuli pokrájíme na kolečka, papriky na nudličky a rajčata na plátky. Na alobal klademe připravené suroviny v tomto pořadí: na střed alobalu vypečený tuk, 4 kolečka cibule, slaninu, prsíčka, pokropíme vypečeným tukem, 2 kolečka cibule, slaninu, játra, šunku, ozdobně narovnáme papriku a rajčata nebo kečup. Opatrně zabalíme, abychom neporušili úpravu. Pečeme ve středně teplé troubě asi 35 minut, případně na ohni na roštu. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem, případně s chlebem.

Kuřecí prsíčka s nivou

Kuřecí prsíčka, plátky šunky nebo šunkového salámu, sýr niva, hladká mouka, olej, pepř, sůl.
Plátky kuřecích prsíček lehce naklepeme, osolíme, opepříme a položíme na ně po plátky šunky nebo šunkového salámu a kousku nivy. Potom takto obložené plátky stočíme do úhledných závitků a spíchneme párátky. Nakonec kuřecí závitky obalíme v hladké mouce a opečeme je ze všech stran v rozpáleném oleji. Jako přílohu podáváme smažené bramborové hranolky, tatarskou omáčku a zeleninový salát či zeleninovou oblohu.

Kuřecí prsíčka s brambory

4 porce z kuřecích prs (600g), 500g brambor, 2 středně velké cibule, 1 mrkev, 50g anglické slaniny, pepř, sůl, máslo na potření.
4 čtverce alobalu potřeme máslem, Na každý položíme mírně osolený plát kuřecího masa. Na něj poklademe oloupané, na kolečka pokrájené brambory, posypeme strouhanou cibulí i strouhanou mrkví, znovu osolíme, opepříme, přidáme plátky slaniny a zabalíme. Pečeme 30 minut při 200 C.

Kuřecí prsíčka se šunkou

Podle Yukiko Sawa - 200g kuřecích prsíček, 2 bílky, 4 lžíce rostlinného oleje, 50g šunky. 2 dl bílého vína, 1 lžička soli, trochu tymiánu.
Maso z kuřecích prsíček pokrájíme na tenké plátky, promícháme s bílky, opečeme na oleji doměkka a položíme na vyhřátý talíř. Rozpálíme další část oleje, přidáme tenké plátky šunky a opečeme ji. Potom vše pokapeme vařící vodou s bílým vínem, osolíme, okořeníme tymiánem, přidáme plátky kuřecího masa a za stálého míchání necháme přejít varem. Jako přílohu podáváme rýži.

Kuřecí prsíčka plněná hermelínem

prsíčka, hermelín, sůl, olej, bílé víno, šlehačka, bílý pepř, citrón, provensánské koření, loupané mandle.
Kuřecí prsíčka nakrojíme do kapsy, mírně naklepeme, vložíme trojúhelníček hermelínu, několik mandliček, mírně zaklepneme a smažíme. Kousek másla rozpustíme, zaprášíme hladkou moukou, zapěníme, zalejeme šlehačkou a mírně provaříme. Nakonec přilijeme víno, přidáme provensánské koření, sekané mandle a výpek z masa. Zavaříme a omáčkou zaléváme prsíčka na talíři.

Plněná kuřecí prsíčka

1 kg kuřecích prsíček, 150g šunky, 150g eidamu, 100g žampiónu, lžíce másla, 1 dl bílého vína, sůl, lžíce hladké mouku, 2 lžíce oleje.
Kuřecí prsíčka nakrájíme, naklepeme, osolíme, pokryjeme plátkem šunky, plátkem sýra, přeložíme, okraje sklepneme paličkou (můžeme sepnou párátkem), lehce poprášíme moukou a na rozpáleném oleji opečeme z obou stran. Do výpeku přidáme pokrájené žampióny a máslo, podusíme a zastříkneme bílým vínem. podáváme se zeleninou a bramborovými kroketami.

Pikantní kuřecí prsíčka

Připravíme si tolik porcí kuřecích prsíček, kolik čekáme hostů. Pak si připravíme marinádu z oleje, vinného octa, sojové omáčky, tymiánu, pálivé papriky, rozetřeného česneku, jemně pokrájené cibule, trochy hořčice, kečupu a soli. Osušené maso osolíme a potřeme směsí a dáme do ledničky pod pokličkou asi na 2 -3 hodiny marinovat. Na rozpálený gril pokládáme porce a často je potíráme marinádou. Obracíme a asi za čtvrt hodiny můžeme prsíčka konzumovat.

Pilaf z kuřecích jater

10-12 kusů kuřecích jater, 250g rýže, 200g nakrájené mrkve, 2 střední cibule, svazek petrželky, 1 l kuřecího vývaru, strouček utřeného česneku, 1 a 1/2 lžičky kari, sůl, pepř, 2 rajčata, pár lžic oleje.
Játra opečeme a nakrájíme. V tuku od jater osmahneme cibuli a petržel. Přidáme játra, mrkev, rýži, vývar, kari a česnek, osolíme a opepříme. Dusíme pod pokličkou. Podáváme zdobené plátky rajčat.

Pečené kuře na česneku

1 kuřecí prsa 
Omáčka na potírání: 1/2 lžičky rozdrceného česneku, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce francouzské hořčice, sůl, pepř.
Maso potíráme omáčkou a na každé straně opékáme asi 10 min.

Zapečená kuřecí prsíčka se šunkou a broskví

600g prsíček, 120g oleje, 4 plátky šunky, 4 plátky sýra, 4 půlky broskví, sójová omáčka, olej, solamyl, worchester, sůl.
Maso nakrájíme na kousky a naložíne do sójové omáčky, oleje, worchesteru, solamylu a soli a necháme odležet. Maso osmažíme. Do várné misky dáme šunku, na ni položíme opečenénaso, zakryjeme sýrem, na který položíme půlku broskve a zapečeme.

Marinovaná kuřecí křidýlka

kuřecí křidýlka, sójová omáčka, olivový olej, čili papričky, sůl, česnek, petržrlová nať, citrovová šťáva.
Sójová omáčka, olej, čili papriky, česnek, sůl, pepř, nať a citro smícháme. Křidýlka dáme do marinády na 24 hodin. Po vyndání dáme do vyhřáté trouby upéct.

Salát s masem a pekingským zelím

4 lžíce sójové omáčky, 4 lžíce citrónové šťávy, 2 lžičky cukru, 150g vařeného kuřecího masa, 150g vařeného vepřového masa, 2 lžíce neslaných pražených burských oříšků, 3 stroužky česneku, 2 středně velké cibule, 1 pekingské zelí nebo hlávkový salát, 1 šalotka.
V míse smícháme sójovou omáčku, citrónovou šťávu a cukr. Přidáme nadrobno nakrájené maso, pokrájené oříšky, cibuli usmaženou s česnekem a vše vmícháme do nakrájeného pekingského zelí nebo hlávkového salátu. Posypeme cibulkovou nebo petrželkovou natí nebo kousky pálivé papričky.

Kuřecí salát s ananasem

Menší kuře dusím na bílém víně s kouskem másla, pěti kuličkami pepře, maličkou špetkou tymiánu, stroužkem česneku se solí, petrželkou a citrónovou kůrou doměkka. Vykostím, odstraním kůžičku a maso jemně nasekám. Smíchám je s majolkou, kterou zlehčím jogurtem, vmíchám naložené na plátky nakrájené žampióny, nadrobno nakrájené zelené fazolky, ještě dochutíme trochou worcestrové omáčky nebo kapkou sójové omáčky, nechám na miskách vychladit a před podáváním ozdobím ananasem. Také výborně chutná s kiwi. Nakonec posypu sekanou petrželkou.

Pikantní kuřecí salát

kuřecí maso, sůl, 5 lžic oleje, 2 stroužky česneku, lžička kari koření, Základem salátu je kuřecí maso, vařené, pečené nebo grilované. Lze použít i zbylé maso.
Kuře se stáhne z kůže, libové maso se nakrájí na nudličky a osolí se. Zálivka se připraví z pěti lžic oleje, dvou dobře utřených stroužků česneku, lžičky karí, soli. Lze použít i další koření. Zálivka se přelije přes maso již připravené v hlubší misce, přikryje se a nechá se v lednici nejméně dvě hodiny odležet. Podává se s bílím pečivem.

Čína alla Kujebina

kuřecí prsa, 2 žloutky, 2 lžičky solamylu, lžička oleje, lžíce sójové omáčky, menší pórek, koření ( curry, orientální koření nebo směs na čínu).
Připravíme si směs ze žloutků, solamylu, oleje, sójové omáčky, jednoho pórku nakrájeného na nudličky a koření. Do této směsi naložíme na nudličky nakrájená kuřecí prsa. Promícháme a necháme v chladnu odležet dva až tři dny. Potom je osmahneme na rozpáleném oleji, zalijeme trochou vody a necháme chvíli podusit. Příloha: rýže.

Hořící guláš Attila č.1

1 kuře, sádlo, 2 cibule, 1 lžíce sladlé a 1 lžíce pálivé papriky, sůl, vývar, 2 zelené papriky, 6 žampiónů, 2 lžíce rajčatového protlaku, trocha meruňkovice, slivovice nebo koňaku.
Pokrákené kuře osmahneme do zlatova spolu s cibulí. Zasypeme paprikou a podlijeme vývarem, přidáme papriky a žampióny. Osolíme a dusíme do měkka. Nakonec zahustíme protlakem. Na talíři přidáme pálenku a zapálíme. Podáváme s rýží, těstovinami nebo noky.

Hořící guláš Attila č.2

1 kuře, olej, 2 cibule, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 2 zelené papriky, sůl, masox, 6 žampiónů, 2 lžíce rajčatového protlaku, meruňkovice, 2 stroučky česneku, 20 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření.
Kuře vykostíme a z kůže a kostí s česnekem, pepřem a novým kořením a masoxem připravíme vývar. Maso nakrájíme na kostky, na tuku osmahneme cibuli, přidáme maso a opékáme asi 6 minut. Posypeme paprikou, podlijeme vývarem, přidáme na nudličky nakrájenou zelenou papriku, plátky žampiónů a dusíme doměkka. Zhustíme protlajem. Maso na talíři polijeme alkoholem a zapálíme. protlakem. Alkoholem (podle chuti můžeme použít i meruňkovici nebo koňak), který trochu zahřejeme, zalijeme až maso na talíři a zapálíme. Podáváme s rýží, zeleninovým salátem nebo kysaným zelím.měkké přidáme pokrájená rakčata, bylinky, dochutíme pepřem a solí. Ve vývaru uvaříme nudle, které smícháme s masem. Zakapeme sójovou omáčkou a citrónovou šťávou. Na talíři na maso klademe roztrhanou omeletu.