12. února 2010

Jehněčí kýta s míchanými fazolkami

jehněčí kýta o váze přibližně 1,5 kg., 2 stroužky česneku., cibule., 500 g malých bílých fazolí., svazek bylinek., kg čerstvých zelených fazolových lusků., 100 g změklého másla., sůl., pepř., petrželka.,
Bílé fazole vložíme do kastrolu spolu s oloupanou cibulí a svazkem bylinek. Přelijeme 1,5 litrem studené vody. Pomalu na mírném ohni uvedeme do varu. Vaříme přibližně 1 hodinu 30 minut (35 minut v tlakovém hrnci). Oloupeme stroužky česneku. Jeden stroužek vložíme do masa těsně u kosti. Druhý stroužek překrojíme na tři části a vetkneme ho do přehybů masa na spodní část kýty. Kýtu potřeme 50 g změklého másla. Osolíme a opepříme. Kýtu vložíme do pekáče a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme podle váhy kýty: 12 minut každý 0,5 kg. Upřednostňujeme-li maso propečenější, bude doba pečení 15 minut na každý 0,5 kg. Mezitím oloupeme a omyjeme zelené fazolové lusky. 20 minut před podáváním je ponoříme do osolené vařící vody. Vaříme je bez pokličky 15 minut. Jakmile je kýta upečená, vyjmeme ji z trouby. Necháme ji 5 minut odpočinout pod obrácenou mísou. Osolené fazole a fazolové lusky necháme okapat. Obojí podáváme společně nebo každý druh fazolí zvlášť v miskách s oříškem másla a trochou sekané petrželky. Kýtu nakrájíme a plátky rozložíme na mísu. Šťávu, která stekla, přelijeme do omáčníku a podáváme zvlášť.
Rada: Jehněčí maso je nejlepší od konce dubna a začátku května, jakmile se zvířata začnou pást. Kýta z právě odstaveného jehněte má lepší maso než ovčí, protože ovčí maso je nepříjemně cítit vlnou. Jehněčí maso je ale poněkud mdlé chuti, proto je třeba ho víc okořenit během pečení. 
Doporučené nápoje: Lehké stolní víno, mošt, pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat