25. listopadu 2011

Kořeněné špízy

500 g mletého vepřového masa, cibule, 3 papriky, 4 rajčata, 8 menších cibulek, lžíce sójové omáčky, lžíce škrob. moučky, strouhanka, špetka chilli, pepř, sůl

Do mletého masa přidáme jemně nasekanou cibuli, ochutíme sójovou omáčkou, chilli, pepřem, solí, přidáme škrob. moučku a podle potřeby strouhanku. Tvarujeme válečky, které střídavě s nakrájenou zeleninou napichujeme na jehly. Opékáme v troubě nebo na grilu.

Křenová sekaná se sýrem

500 g mletého masa, 150 g nakrájené slaniny, 250 g strouhaného sýra, 70 g strouhaného křenu, 2 lžíce hladké mouky, 2 housky namočené v mléce, 2 vejce, mletý pepř, nasekaná nať petrželky, sůl

Maso promícháme s nakrájenou slaninou, vejci, vymačkanými houskami a sýrem. Přidáme hladkou mouku, křen, promícháme. Ze směsi vytvarujeme šišku, položíme do pekáče s rozpuštěným tukem a 1 cibulí nakrájenou na čtvrtky.Sekanou potřeme bílkem a pečeme asi 45 minut.

Úsporná sekaná s kapustou

250 g vepřového bůčku, hlávka kapusty, 2 cibule, česnek,  vejce, 50 g slaniny, 2 lžíce strouhanky, sůl

Z kapusty odebereme asi 4 vrchní listy, zbytek rozčtvrtíme a uvaříme ve slané vodě. Listy ve vařící vodě jen spaříme a necháme vychladnout. Maso společně s kapustou umeleme, přidáme na slanině zpěněnou, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce. Osolíme, podle potřeby zahustíme strouhankou a vše dobře promícháme. Na každý list kapusty dáme váleček masa, svineme a ovážeme nití (spojíme párátkem). Rychle opečeme na sádle, dáme do trouby a za občasného podlévání horkou vodou dopečeme.

Zapečené masove omelety

250 g jemně mletého vepřového masa, 2 cibule, 2 papriky, mletý pepř, sůl 

Rozšleháme 8 vajec s trochou vody a upečeme 8 tenkých palačinek. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené papriky, mleté maso. Osolíme, opepříme a krátce opečeme. Omelety potřeme masovou nádivkou, přehneme a naskládáme do máslem vymazané zapékací mísy. Zalijeme rozšlehanou zakysanou smetanou a zapékáme asi 20 minut.

Omelety s mletým masem

Mleté maso vymícháme s vejcem, hladkou moukou, natrhanou žemlí, nasekanou cibulí, pepřem, solí a utřeným česnekem. Vypracujeme těsto a tvarujeme placky, které poklademe kolečky salámu, kolečky vajec a špalíčky sterilované okurky. Vytvarujeme do šišek a zabalíme do alobalu, potřeného olejem. V horké troubě pečeme 30-40 minut.

Mleté maso s kapustou v remosce

700 g mletého masa, kapusta, velká cibule, 150 g slaniny, 3 vejce, mletý pepř, sůl 

Kapustu krátce povaříme, necháme okapat a pomeleme. Cibuli orestujeme na nakrájené slanině, smícháme s mletým ochuceným masem, kapustou, vejci. Promícháme, dochutíme solí, mletým pepřem. Remosku vymažeme tukem, rozetřeme směs, uhladíme a pokapeme olejem. Pečeme asi 30 minut.

Zapečené mleté řízky

Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme 1 vejce, lžíci škrob. moučky a lžíci tvarohu, strouhanku podle potřeby. Všechny suroviny zpracujeme a tvarujeme jako řízky Obalíme je v hladké mouce, dáme na pekáček s olejem a pečeme v troubě 15 minut. Před podáváním na každý řízek položíme plátek sýra, pokapeme vypečenou šťávou a necháme roztavit.

Masové koule s ďábelskou omáčkou

500 g mletého masa,  cibule, 2 vejce, 3 lžíce strouhanky, lžíce sekaných dušených hub nebo sterilovaných žampionů,  lžíce sekané petrželky, pepř, sůl

K mletému masu přidáme jemně usekanou cibuli, dušené houby, sekanou petrželku a směs zahustíme strouhankou. Podle chuti osolíme, opepříme a spojíme vejci. Dobře promícháme a vlhkou rukou tvoříme koule, které vkládáme do ohnivzdorné mísy. V troubě pečeme asi 20 minut. Hotové podáváme s opékanými brambory a ďábelskou omáčkou (do majonézy přidáme kečup, strouhanou cibuli, okurku, křen, ředíme podle potřeby smetanou).

Masové tyčinky s překvapením

200 g mletého hovězího masa, 200 g mletého vepřového masa, balíček olomouckých tyčinek, vejce, strouhanka, sladká a pálivá mletá paprika, sůl 

Oba druhy masa smícháme s vejcem, solí a paprikou, podle potřeby přidáme strouhanku a propracujeme. Tyčinky rozřízneme na polovinu a zabalíme do masové směsi. Položíme na vymaštěný plech a buď pečeme nebo grilujeme.

Slaninove hnizda

400 g mletého vepřového masa, 150 g plátků anglické slaniny, 100 g tvrdého plátkového sýra, vejce,  cibule, lžíce strouhanky, mletá paprika, sůl

Maso smícháme s drobně nakrájenou cibulí, vejcem, ochutíme paprikou, solí a zahustíme strouhankou. Dobře propracujeme a tvarujeme koule, rukou zploštíme na placičky. Mezi dvě placičky vložíme plátek sýra, obalíme plátkem slaniny a spíchneme párátky. Smažíme v rozpáleném tuku po obou stranách a podáváme s brambory a růžičkovou kapustou.

24. listopadu 2011

Květákový nákyp s mletým masem

květák, 400 g mletého hovězího masa, svazek jarní cibulky, 300 g rajčat, petrželku, sůl, pepř, 100 g primátora, 1/8 l kysané smetany

Květák rozebereme na růžičky, přikrytý 7 min. předvaříme a necháme přikrytý stát. Maso podusíme v široké otevřené nádobě 5 min. Dušení jednou přerušíme, abychom maso promíchali a načechrali. Cibuli nakrájíme na kolečka, rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme a vše vmícháme do masa. Nakonec přidáme petrželku, sůl a pepř. Do formy střídavě vrstvíme květák a masovou směs, navrch by mělo být maso. 2/3 nastrouhaného sýra smícháme se smetanou a rozetřeme na maso, zbylý sýr nasypeme navrch. Zapékáme odkryté 7 min. a 4 min. na 1/2 výkon.

Zapečené brambory s mletým masem a zeleninou

1000 g oloupaných brambor vařených ve slupce, 200 g strouhaného eidamu
masová směs: 600 g mletého masa (nejlépe mix vepřové a hovězí), 100 g rajčat, svazek kudrnky, 150 ml bílého jakostního vína, lžička skořice, 100 g cibule, snítka tymiánu, sůl, pepř, olej
zelenina : 200 g barevných paprik, 200 g cukety, 200 g lilku, 3 ks mladé cibulky, 4 stroužky česneku, 3 snítky bazalky, sůl, pepř, olivový olej

Brambory nakrájíme na kolečka silná asi 5 mm, sýr nastrouháme na jemném struhadle.Masovou směs připravíme tak, že cibuli nakrájíme na hrubší kostičky a na oleji ji orestujeme, přidáme osolené a opepřené maso a opečeme, zalijeme vínem a asi 10 minut podusíme. Okořeníme tymiánem, skořicí a sekanou kudrnkou, krátce podusíme, přidáme na kostičky nakrájená a semínek zbavená rajčata, promícháme a případně ještě dochutíme.Papriku, cuketu a lilek očistíme a nakrájíme na malé kostičky, česnek a mladou cibulku nakrájíme na plátky. Veškerou zeleninu společně orestujeme na oleji a dochutíme sekanou bazalkou, solí a pepřem. Pekáč nebo zapékací mísu plníme střídavě vrstvami brambor, masa, sýra a zeleniny. Zapékáme ve vyhřáté troubě při 180°C cca 20 minut.

Spišská fašírka

Umeleme 200 g bůčku a 300 g předního hovězího, přidáme 1 cibuli, pár stroužků česneku, vejce, pepř, pálivou papriku, sůl a všechno prohněteme. Potom z masa vyválíme obdélník, na něj poklademe 250 g oloupané a nakrájené spišské klobásy, stočíme do válečku a za občasného podlévání pečeme v troubě. Vypečenou šťávu zaprášíme hladkou moukou, zasmahneme, zalijeme vroucím vývarem a povaříme. Podáváme k bramborové kaši. 

Řecký biftek

Mleté hovězí a vepřové maso spojíme s máčenou žemlí, přidáme sůl a pepř, muškátový květ, citrónovou kůru a 1 vejce a dobře promícháme. Z této hmoty tvarujeme biftečky. Opékáme na prudkém ohni, vložíme do kastrolu a zalijeme rajským protlakem. Podáváme s chlebem, špagetami nebo bramborem.

Sekaná pečeně

Smícháme 0.5 kg bůčku s 0.5 kg hovězího, pomeleme se 2 cibulemi a 5 stroužky česneku. Do této směsi přidáme 4 housky máčené v mléce, 2 vejce, osolíme a okořeníme, doplníme trochou majoránky, petrželové nati a 3 lžícemi polohrubé mouky. Vytvarujeme šišky, které postupně vkládáme do vymaštěného pekáče sádlem . Mírně podlijeme vlažnou vodou a pečeme asi jednu hodinu. Během pečení podléváme vodou a maso vypečenou šťávou.

Sekaný máslový řízek

0.5 kg mletého masa smícháme se 4 rohlíky namočenými v mléce, osolíme, opepříme, dokořeníme a přidáme špetku strouhané citrónové kůry. Poté přidáme 1 vejce a důkladně promícháme. Pak tvarujeme obdélníkové řízky, vysoké asi 1 cm, jejich spodní stranu namočíme do hladké mouky. Touto pomoučněnou stranou je klademe do rozehřátého tuku. Po opečení je obracíme a opečeme z druhé strany.

Šlehané bifteky

300 g mletého masa, 2 syrové brambory, 2 žloutky, sůl, mletý pepř, majoránka, česnek, 4 bílky, tuk na smažení

Mleté maso osolíme a okořeníme podle chuti. Brambory oloupeme, na jemno nastrouháme, vymačkáme z nich vodu a společně se žloutky vmícháme do masa. Nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Na pánvi rozehřejeme tuk. Lžící nabíráme masovou hmotu a klademe do rozpáleného tuku. Lžící namočenou v horkém tuku trochu zploštíme, případně zformujeme do požadovaného tvaru. Z obou stran osmažíme dozlatova. Podáváme s hořčicí a cibulí s chlebem nebo vařenými bramborami.

Mleté bifteky v kořeněné omáčce

400 g mletého masa, větší cibule, pepř, česnek, sůl, vejce, 3 lžíce oleje, 50 g slaniny,3 lžíce protlaku nebo kečupu, bobkový list, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 2 papriky

Do umletého masa přidáme nadrobno nakrájenou půlku cibule, pepř, rozetřený česnek, sůl, vejce, promícháme a vytvarujeme bifteky dle potřeby, tenčí jsou lepší, opečeme je po obou stranách na oleji. Po opečení je vyjmeme a na zbytku oleje osmažíme zbytek cibule, slaninu, přidáme protlak, česnek, petrželku, bobkový list a jemně nakrájenou papriku, zamícháme a necháme přejít varem. Do směsi přidáme opečené bifteky a spolu vše dusíme 15 min. Bifteky opět vyjmeme, šťávu zahustíme jíškou či moukou, dle potřeby zředíme troškou vody.

Masové kuličky se zelím

300 g mletého vepřového masa, vejce, strouhanka na zahuštění, pepř, sůl, rajčatový protlak, 2 stroužky česneku, malá rajčátka

Mleté maso ochutíme solí a pepřem, přidáme vejce a strouhanku. Všechny suroviny důkladně promícháme. Z masové směsi vytvoříme menší kuličky, které opečeme na pánvi. Potom přidáme rajčatový protlak a trochu ho rozředíme vodou. Rajčatovou omáčku pak ochutíme pepřem a solí, česnekem. Masové kuličky v omáčce chvilku povaříme a přidáme malá rajčátka. Necháme ještě 10 min.dusit. Zelí uvaříme samostatně. V menším kastrůlku ho ohřejme a popřípadě podle svého uvážení dochutíme. Podáváme s chlebem nebo vařeným bramborem.

Karbanátky z kuřecího masa

400 g žampionů, 4lžíce oleje, sůl, pepř, 50 g  toast. chleba(1,5krajíčku), 200 ml smetany, 600 g kuřecích prsních řízků, lžíce posekané pažitky a meduňky, 3 lžíce citronove šťávy

Žampiony očistíme, posekáme nadrobno a prudce opečeme na dvou lžících oleje asi 5 min. Pak houby osolíme, opepříme a odložíme stranou.2toastové chleby rozkrájíme na menší kostky, které namočíme ve smetaně. Maso omyjeme pod studenou vodou, osušíme v papírové kuchyňské utěrce a pokrájíme nadrobno. Poté maso společně s chlebem, smetanou, bylinkami a lžičkou solí, pepřem a cit. šťávou umeleme na jemné pyré. Nakonec vmícháme žampiony. Z hmoty vytvarujeme 12 karbanátků. pánvi rozehřejeme zbývající olej a karbanátky smažíme na mírném ohni asi 5minut. Podáváme sypané bylinkami a bramborami. 

23. listopadu 2011

Mleté maso v zelných listech

500 g mletého masa, 8 velkých zelných listů, 2 rohlíky, pepř, sůl 

Zelné listy vaříme ve slané vodě, nesmí se trhat. Mleté maso osolíme, opepříme podle chuti, přidáme v mléce namočené rohlíky (nakrájené na kostičky) a promícháme. Naplníme zelné listy a ovážeme nití do válečku. Pečeme ve vymazané zapékací míse za mírného podlévání vodou do změknutí. Válečky mají mít slabě karamelovou barvu. Na talíři je poléváme rozškvařenou slaninou, podáváme s hlávkovým salátem a vychlazeným pivem.

Karbanátky z pečeného masa

Stejné množství pečeného masa smícháme se stejným množstvím vařených brambor. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme na tuku zpěněnou cibulku, zahustíme houskou namočenou v mléce. Vše spojíme vejcem, tvarujeme karbanátky a smažíme po obou stranách.

Bůčkové řízky

1 kg mletého vepřového bůčku, 150 g  strouhaného sýra, 2 vejce, pepř, sůl 

Maso smícháme s vejcem, strouhaným sýrem, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Tvarujeme váleček, dáme do alobalu a necháme do druhého dne uležet do chladu. Krájíme na plátky, obalujeme jako řízek a smažíme v rozpáleném tuku. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Zapečená sekaná se zeleninou

500 g mletého hovězího masa (nebo polovina sójového masa), 3 jarní cibulky, 3 rajčata nakrájená na kostky, 4 lžíce vařené mrkve nakrájené na kostky, 2 lžíce sterilovaného hrášku,2 vejce, 4 lžíce strouhanky, 2 lžičky sekané petrželky, česnek, pepř, sůl 

Maso podusíme na jemně nakrájené cibulce, smícháme se zeleninou, kořením, vejci, zahustíme strouhankou. Řidší hmotu rozetřeme do vymazané zapékací mísy, zakryjeme 3 plátky libové anglické slaniny. Pečeme asi 30 minut.

Sekaná v bránici

1 kg mletého bůčku, 2-3 vejce,  jemně nakrájená cibule, 4 stroužky prolisovaného česneku, 4 lžíce smetany, Vegeta, špetka strouhaného muškátového oříšku, majoránka, pepř, sůl

Vše promícháme, pokud je směs řídká, zahustíme strouhankou. Rozprostřeme na bránici, poklademe natvrdo vařenými vejci (nebo klobáskami). Zavineme, dáme do pekáčku, podlijeme vodou a pomalu pečeme. Podáváme s bramborovou kaší, kyselou okurkou nebo po studenu s chlebem, hořčicí a křenem.

Pochoutková sekaná

400 g mletého masa, 200 g strouhaného sýra (Ementál), 150 g šunkového salámu (nakrájeného na kostičky), 0,5 lžičky sardelové pasty, 2 lžíce másla, 3 stroužky utřeného česneku, pepř, sůl

Maso osolíme, opepříme, sardelovou pastu utřeme s máslem do pěny a dobře promícháme s ostatními surovinami. Vytvarujeme šišku, zabalíme do alobalu a necháme přes noc v chladničce. Druhý den pečeme na tuku s nakrájenou cibulí. Podléváme vodou, když cibule zezlátne, přidáme kostku bujonu, občas přeléváme vypečenou šťávou a upečeme. Sekanou můžeme také upéct  v alobalu na sucho.Podáváme s bramborovou kaší, saláty. 

Prokladana faširka

Mleté maso smícháme s vejcem, osolíme, opepříme, ochutíme provensálským kořením, zahustíme podle potřeby strouhankou. Vypracované těsto rozetřeme na vymazaný alobal, poklademe po celé délce proužky nakrájeného syrového vepřového masa a posypeme 2 nakrájenými cibulkami a feferonkou orestovanými na oleji. Zabalíme do alobalu a upečeme.

Chlebíčková sekana

400 g mletého masa, 100 g  prorostlé slaniny, 1/8 litru mléka, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 párky, 4 lžíce sekané petrželky, pepř, sůl

Maso smícháme s mlékem, vejci, moukou, petrželkou. Osolíme, opepříme, vmícháme na kolečka nakrájený pórek, na nudličky nakrájenou slaninu. Vymazanou a strouhankou vysypanou chlebíčkovou formu naplníme ochuceným masem, do středu vmáčkneme 4 natvrdo uvařená vejce, povrch uhladíme. Pečeme v horké troubě při teplotě 90 °C.

Špeková sekaná

1 kg vepřového masa, 2 paprikové klobásy, cibule, palice česneku, 2 vejce, 300 g slaniny,  rohlík namočený v mléce, trocha strouhanky, pepř, sůl
Maso pomeleme s klobásou, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nakrájíme na plátky. Vše dobře propracujeme s ostatními surovinami a vmícháme na kostičky nakrájenou slaninu. Tvarujeme šišky sekané, posypeme sezamovým semínkem a upečeme.

Jednoduchá sekaná

1 kg vepřového masa z plecka, 3 lžíce Vegety, 2,5 dl šlehačky, 1 bílek. Maso umeleme, promícháme s Vegetou a šlehačkou. Tvarujeme šišku, dáme na pekáč, potřeme bílkem a upečeme.

22. listopadu 2011

Holandské řízky

0,5 kg mletého bůčku, 30 dkg tvrdého sýra, 2 dl mléka, sůl, vejce

Mletý bůček zamícháme se všemi přísadami a necháme do druhého dne uležet v chladu. Druhý den uděláme ze směsi placičky, obalíme ve strouhance a       potřeme rozšlehaným bílkem. Smažíme na tuku. Příloha: brambory, bramborová kaše

Mletý dušený bůček

1 kg mletého bůčku, cibule, česnek, sůl, kmín

Zpěníme cibuli, přidáme mletý bůček a jen mírně prohřejeme, osolíme, okmínujeme a přidáme česnek podle chuti (je možno jej i vynechat). Pak podlijeme vodou a dusíme pod poklicí necelé  ¾ hodiny.  Voda se nesmí vydusit ! Příloha :  bramborové knedlíky, špalíky, (bosáky…) kysané zelí.

Bůčková roláda naši babičky

0,5 kg bůčku mletého, 0,5 lžičky soli, 0,5 polévkové lžíce Vegety, 1 dl mléka - promícháme a necháme 3 hodiny odležet.

Náplň: Na pánvičce usmažíme cibulku, pak přidáme hlívu ústřičnou a podusíme.
Na druhé pánvi usmažíme 3 vejce. Smícháme dohromady. Rozprostřeme si mikroténový ubrousek (namočený), na to rozetřeme uležené maso jako placku o průměru asi 30 cm, na ni navrstvíme náplň z vajec a hub a podle  fantazie přidáme: hrášek, červenou kapii, petrželovou nať, ..)    s pomocí mikroténu roládu svineme a mikrotén vytáhneme. Nakonec položíme na pomaštěný alobal a zatočíme. Pečeme na plechu mírně podlité vodou. Chutná jak teplá, tak i studená. Obměna : místo hub možno použít i párek.                                

Mleté maso se slaninou

750 g mletého vepřového masa, 150 g  slaniny pokrájené na plátky, 8 velmi tenkých plátků z vepřové kýty, celá hlavička česneku,hrst nasekané majoránky a petržele, svazeček rozmarýny, několik jarních cibulek,pepř, sůl

Mleté maso osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a petrželí, promícháme a zabalíme do tenkých plátků kýty a slaniny. Balíčky převážeme nití, vložíme do pekáčku, podlijeme vodou, přidáme jehličky rozmarýny, celou hlavičku česneku překrojenou na půlky a celé cibulky. Pečeme přikryté alobalem při 170°C za občasného podlévání vodou. Asi po 40 minutách alobal odstraníme a dopečeme 20-30 minut dozlatova.

Ředkvičky s masem po čínsku

4 svazky ředkviček, 2 lžíce oleje, 250 g mletého masa, 3-4 stroužky drceného česneku, špetka kmínu, špetka zázvoru, 2-3lžíce sojové omáčky ,lžička vinného octa, lžička kukuřičného škrobu, sůl, pepř 

Dobře očištěné ředkvičky rozkrájejte na kousky. Na pánvi rozehřejte olej a vhoďte na něj ředkvičky, posolte je a zprudka za stálého míchání opečte asi 7 min. Opečené ředkvičky nechte stranou. Na druhé pánvi rozpalte zbylý olej a přidejte mleté libové maso. Pečlivě promíchejte a opečte po dobu 8 minut. K osmaženému masu přidejte ředkvičky. Vše okořeňte mletým kmínem a zázvorem,solí, pepřem a sojovou omáčkou. Přidejte česnek a pokud chcete, tak i ocet.V několika lžičkách vody rozmíchejte škrob a tím zalijte maso s ředkvičkami a povařte asi 2 minuty. Konzistence bude gulášová. Podávejte s pečivem.

Balena mleta svičkova

1 svíčkovou (může být i špalíček libového hovězího masa), 1000 g  mletého masa, sůl, kmín, 2 vejce

Mleté maso nejprve osolíme, opepříme, přidáme 2 vejce a rozdělíme na díly. Jeden díl rozetřeme na mikroténový sáček a hustě jej pokmínujeme.Na tuto směs položíme osolenou a pokmínovanou svíčkovou, kterou zakryjeme druhou polovinou masa a opět pokmínujeme. Vytvoříme roládu, jejíž střed tvoří svíčková. Roládu pečeme v troubě.Jako příloha se nejlépe hodí brambory, doporučujeme podávat s kompotem nebo salátem. Roláda je velmi dobrá i za studena.

Máslový řízek se sýrem

600 g mletého telecího masa, sůl, pepř, 100 g ementálu, 50 g oleje, 50 g másla.

Umleté maso osolíme, opepříme a dobře promícháme. Tvoříme ploché bochánky, po délce je překrojíme, vložíme silnější plátky ementálu, obě půlky dobře spojíme a smažíme na horkém oleji s máslem zvolna po obou stranách. Jako příloha jsou vhodné různě upravené brambory a zeleninový salát.

Pekingské masové kuličky

600 g mletého vepřového masa, 50 g sójové omáčky, 2 lžíce škrob. moučky, vejce, lžičku zázvoru, pepř, 20 g škrob. moučky na poprášení, 120 g  oleje

Do umletého masa přidáme sójovou omáčku rozšlehanou se škrob. moučkou, vejce, zázvorem, pepřem a případně špetkou soli. Necháme chvilku odležet a tvoříme malé kuličky, které trochu poprášíme škrob. moučkou. Opékáme na horkém oleji ze všech stran.Podáváme s hranolky, dušenou žampiónovou rýží nebo chlebem a zeleninovým salátem. 

Smažené masové kuličky

300 g předního hovězího masa, 300 g vepřové plece, 4 stroužky česneku, 80 g cibule, 2 vejce, pepř, zázvor, sůl, muškátový květ, koriandr, 100 g oleje, 60 g  hladké mouky

Do umletého masa přidáme česnek utřený se solí, nastrouhanou cibuli, vejce, špetku pepře, zázvoru, muškátového květu, koriandru a vše dobře promícháme. Ze směsi tvoříme kuličky, které obalíme v mouce. Smažíme zvolna na horkém oleji a podáváme s kečupem nebo jogurtovou či majonézovou omáčkou. Jako příloha jsou vhodné hranolky, opékané brambory nebo chléb a čerstvá zelenina.

Karpatské šišky

750 g zadního hovězího masa, 3 stroužky česneku, pepř, sůl, mleté nové koření, tymián,2 dl vody, 100 g oleje, 250 g zelených paprik, 350 g hub 

Do umletého masa přidáme česnek utřený se solí, pepř, nové koření, tymián a promícháváme za postupného přidávání vody. Necháme v chladničce 2 h odležet. Z těsta tvoříme šišky a na horkém oleji prudčeji opečeme. Ve zbylém oleji podusíme nakrájené papriky a houby, osolíme a trochu opepříme. Na talíři upravíme šišky, zeleninovou směs a doplníme přílohou (hranolky, opečené brambory).

21. listopadu 2011

Vepřové válečky se smetanovou omáčkou

350 g ramínka, sůl, pepř, 30 g slaniny, 1,5 žemle, cibuli, 10 g sádla, 20 g krupičné mouky, 20 g sádla a cibule do kastrolu, 4 lžíce kyselé smetany, 10 g krupičné mouky, vejce 

Maso umeleme a dáme do mísy. Přidáme nakrájenou slaninu, sůl, pepř, namočenou žemli, osmaženou nakrájenou cibulku a vejce. Promícháme, rozdělíme na díly, uděláme válečky, obalíme je moukou a dáme do pekáčku péci. Zapečené zalijeme vroucí vodou a dusíme asi 30 min. Pak je vyndáme, omáčku procedíme a nalijeme za stálého míchání do kyselé smetany s umíchanou moukou. Omáčku povaříme. 

Vepřenky s cibulí

300 g mletého vepřového masa, žemli, 1 dl mléka, 100 g cibule, hořčici, mletý pepř, mletou papriku, sůl, 100 g oleje

Žemli rozkrájíme, zvlhčíme mlékem, vymačkáme, smícháme s mletým masem, špetkou papriky, pepře a soli. Rukou tvoříme malé placičky, které na rozpáleném oleji opečeme dočervena. Podáváme s chlebem, hořčicí a jemně sekanou cibulí. Můžeme podávat s vařenými brambory či bramborovou kaší a doplnit zeleninovým salátem.

Dušené mleté maso

400 g mletého masa, 60 g másla, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, lžíci mouky, 5 rajčat, 3 brambory, 2 mrkve, celer
Na polovině másla lehce opečeme za stálého míchání mleté maso, na druhé polovině uděláme jíšku. Do masa přidáme cibuli, jíšku rozředěnou vodou a ostatní přísady. Necháme dusit asi 1/2 hodiny, až je zelenina měkká. Podáváme na krajících černého chleba.

Bifteky po turecku

500 g hovězího masa, 100 g rýže, 2 vejce, sůl, zelenou petrželku, pepř, 100 g oleje na smažení.
na obalení: 50 g hladké mouky, 100 g strouhanky, 2 vejce, lžíci mléka

Hovězí maso jemně umeleme, promícháme s vařenou rýží, přidáme sůl, pepř, petrželku a vejce. Utvoříme menší placičky, které obalujeme v mouce, vejcích (přidáme lžíci mléka) a strouhance. Na rozpáleném oleji osmažíme dočervena.Podáváme k zelenině a bramborové kaši.

Sekané řízky v těstíčku

300 g mletého masa, sůl, žemli, mléko, cibuli, 40 g strouhanky, lžíci mouky, tuk na smažení 
na obalení: 100 g hladké mouky, 4 lžíce mléka, vejce

Dobře propracujeme umleté maso, namočenou žemli, sůl, umletou nebo drobně nakrájenou cibuli a lžíci mouky. Vytvoříme placičky, které namáčíme v těstíčku a v tuku osmažíme do zrůžovění. Podáváme s brambory, bramborovým salátem, dušeným špenátem nebo jinou zeleninou. 

Kapustové čevabčiči

500 g kapusty, 250 g vepřové plece, 100 g oleje, vejce, majoránku, stroužek česneku, pepř, sůl
Kapustu uvaříme ve vodě, dáme okapat a pak umeleme s masem a cibulí. Přidáme vejce, pepř, majoránku, stroužek utřeného česneku a osolíme. Je-li třeba, zahustíme strouhankou nebo krupičkou. Děláme malé šišky a opékáme je na rozpáleném oleji.

Masové kuličky v rajčatové omáčce

400 g mletého masa, vejce, 100 g rýže, sůl, pepř, 50 g  másla, cibuli, lžíci hladké mouky, koření, sůl, ocet, cukr, 2 lžíce rajčat. protlaku 

Mleté maso, vejce, sůl, přebranou a spařenou rýži promícháme a tvoříme kuličky, které vkládáme do vařící osolené vody a vaříme 10-15 minut. V kastrolu připravíme cibulovou jíšku, zalijeme vývarem z knedlíčků, přidáme sůl, celé koření dle vlastní chuti a povaříme. Omáčku procedíme a přidáme protlak. Uvařené knedlíčky dáme do omáčky a necháme povařit. Podáváme s brambory, rýží, knedlíkem nebo pečivem.

Řízky z mletého bůčku se syrem

0,5 kg mletého méně prorostlého vepřového bůčku,  1/4 l mléka, 100 g strouhaného ementálu nebo jiného tvrdého sýra, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej na smažení

Umletý bůček vložíme do mísy a zalijeme studeným mlékem tak, aby mléko přesahovalo objem mletého masa. Uložíme do chladničky a necháme odležet do druhého dne. Všechna tekutina se do masa vpije. Teprve druhý den směs osolíme a zahustíme jemně ustrouhaným sýrem. Směs spojíme v hladké těsto, ze kterého tvoříme na pomoučeném prkénku oválné placičky. Ty obalujeme ve vejci a strouhance a pak je opékáme ve rozpáleném oleji z obou stran. Obracíme je plochou lopatičkou. Čerstvé řízky mají jemnou chuť, podobnou chuti masa telecího, proto je nesmíme kořenit.Podáváme s vařenými brambory a s tatarskou omáčkou

Musaka s mrkví

3-4 cibule pokrájíme najemno, opečeme na oleji, přidáme 500 g  ml. masa, sůl, přikryjeme a dusíme asi 10 min. 2 mrkve očistíme, nastrouháme, vmícháme do masa. 750 g brambor očistíme a nakrájíme na kolečka. Pekáč vymastíme, dáme vrstvu brambor, osolíme, maso a vrstvu brambor. Podlijeme troškou vody a dáme péct. Zalijeme 2 vejci rozšlehanými  se solí, Vegetou a pepřem. Dopečeme. Podáváme se zeleninovým salátem. 

Drůbeží bramborový dort

500 g drůbeží sekané, 100 g strouhanky,  vejce, 1 dl mléka (i více),  cibule, pepř, sůl

Maso smícháme se strouhankou zvlhčenou mlékem, rozšlehaným vejcem, nastrouhanou cibulí, okořeníme a dáme do vymazané dortové formy (nejlépe teflonové). Pečeme asi 30 minut. Sekanou posypeme 350 g nastrouhaných syrových brambor (na nudličky), 100 g tvrdého sýra a zapékáme dalších 15 minut. Podáváme obložené zeleninou.