Do mletého masa přidáme jemně nasekanou cibuli, ochutíme sójovou omáčkou, chilli, pepřem, solí, přidáme škrob. moučku a podle potřeby strouhanku. Tvarujeme válečky, které střídavě s nakrájenou zeleninou napichujeme na jehly. Opékáme v troubě nebo na grilu.
Prakticka česka kuchařka, pro zkušené i mene zkušené kuchařky, kde naleznete recepty česke kuchyne na jidlo, pití, ale take na cukroví, dorty, dezerty. Na blogu dále naleznete rady a par tipu lidových léku, nektere recepty jsou z obrazkami.Při receptech z použitím zakysanej smetany se my osvětčila smetana Yoplait.
25. listopadu 2011
Kořeněné špízy
500 g mletého vepřového masa, cibule, 3 papriky, 4 rajčata, 8 menších cibulek, lžíce sójové omáčky, lžíce škrob. moučky, strouhanka, špetka chilli, pepř, sůl
Křenová sekaná se sýrem
500 g mletého masa, 150 g nakrájené slaniny, 250 g strouhaného sýra, 70 g strouhaného křenu, 2 lžíce hladké mouky, 2 housky namočené v mléce, 2 vejce, mletý pepř, nasekaná nať petrželky, sůl
Maso promícháme s nakrájenou slaninou, vejci, vymačkanými houskami a sýrem. Přidáme hladkou mouku, křen, promícháme. Ze směsi vytvarujeme šišku, položíme do pekáče s rozpuštěným tukem a 1 cibulí nakrájenou na čtvrtky.Sekanou potřeme bílkem a pečeme asi 45 minut.
Úsporná sekaná s kapustou
250 g vepřového bůčku, hlávka kapusty, 2 cibule, česnek, vejce, 50 g slaniny, 2 lžíce strouhanky, sůl
Z kapusty odebereme asi 4 vrchní listy, zbytek rozčtvrtíme a uvaříme ve slané vodě. Listy ve vařící vodě jen spaříme a necháme vychladnout. Maso společně s kapustou umeleme, přidáme na slanině zpěněnou, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce. Osolíme, podle potřeby zahustíme strouhankou a vše dobře promícháme. Na každý list kapusty dáme váleček masa, svineme a ovážeme nití (spojíme párátkem). Rychle opečeme na sádle, dáme do trouby a za občasného podlévání horkou vodou dopečeme.
Zapečené masove omelety
250 g jemně mletého vepřového masa, 2 cibule, 2 papriky, mletý pepř, sůl
Rozšleháme 8 vajec s trochou vody a upečeme 8 tenkých palačinek. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené papriky, mleté maso. Osolíme, opepříme a krátce opečeme. Omelety potřeme masovou nádivkou, přehneme a naskládáme do máslem vymazané zapékací mísy. Zalijeme rozšlehanou zakysanou smetanou a zapékáme asi 20 minut.
Omelety s mletým masem
Mleté maso vymícháme s vejcem, hladkou moukou, natrhanou žemlí, nasekanou cibulí, pepřem, solí a utřeným česnekem. Vypracujeme těsto a tvarujeme placky, které poklademe kolečky salámu, kolečky vajec a špalíčky sterilované okurky. Vytvarujeme do šišek a zabalíme do alobalu, potřeného olejem. V horké troubě pečeme 30-40 minut.
Mleté maso s kapustou v remosce
700 g mletého masa, kapusta, velká cibule, 150 g slaniny, 3 vejce, mletý pepř, sůl
Kapustu krátce povaříme, necháme okapat a pomeleme. Cibuli orestujeme na nakrájené slanině, smícháme s mletým ochuceným masem, kapustou, vejci. Promícháme, dochutíme solí, mletým pepřem. Remosku vymažeme tukem, rozetřeme směs, uhladíme a pokapeme olejem. Pečeme asi 30 minut.
Zapečené mleté řízky
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme 1 vejce, lžíci škrob. moučky a lžíci tvarohu, strouhanku podle potřeby. Všechny suroviny zpracujeme a tvarujeme jako řízky Obalíme je v hladké mouce, dáme na pekáček s olejem a pečeme v troubě 15 minut. Před podáváním na každý řízek položíme plátek sýra, pokapeme vypečenou šťávou a necháme roztavit.
Masové koule s ďábelskou omáčkou
500 g mletého masa, cibule, 2 vejce, 3 lžíce strouhanky, lžíce sekaných dušených hub nebo sterilovaných žampionů, lžíce sekané petrželky, pepř, sůl
K mletému masu přidáme jemně usekanou cibuli, dušené houby, sekanou petrželku a směs zahustíme strouhankou. Podle chuti osolíme, opepříme a spojíme vejci. Dobře promícháme a vlhkou rukou tvoříme koule, které vkládáme do ohnivzdorné mísy. V troubě pečeme asi 20 minut. Hotové podáváme s opékanými brambory a ďábelskou omáčkou (do majonézy přidáme kečup, strouhanou cibuli, okurku, křen, ředíme podle potřeby smetanou).
Masové tyčinky s překvapením
200 g mletého hovězího masa, 200 g mletého vepřového masa, balíček olomouckých tyčinek, vejce, strouhanka, sladká a pálivá mletá paprika, sůl
Oba druhy masa smícháme s vejcem, solí a paprikou, podle potřeby přidáme strouhanku a propracujeme. Tyčinky rozřízneme na polovinu a zabalíme do masové směsi. Položíme na vymaštěný plech a buď pečeme nebo grilujeme.
Slaninove hnizda
400 g mletého vepřového masa, 150 g plátků anglické slaniny, 100 g tvrdého plátkového sýra, vejce, cibule, lžíce strouhanky, mletá paprika, sůl
Maso smícháme s drobně nakrájenou cibulí, vejcem, ochutíme paprikou, solí a zahustíme strouhankou. Dobře propracujeme a tvarujeme koule, rukou zploštíme na placičky. Mezi dvě placičky vložíme plátek sýra, obalíme plátkem slaniny a spíchneme párátky. Smažíme v rozpáleném tuku po obou stranách a podáváme s brambory a růžičkovou kapustou.
24. listopadu 2011
Květákový nákyp s mletým masem
květák, 400 g mletého hovězího masa, svazek jarní cibulky, 300 g rajčat, petrželku, sůl, pepř, 100 g primátora, 1/8 l kysané smetany
Květák rozebereme na růžičky, přikrytý 7 min. předvaříme a necháme přikrytý stát. Maso podusíme v široké otevřené nádobě 5 min. Dušení jednou přerušíme, abychom maso promíchali a načechrali. Cibuli nakrájíme na kolečka, rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme a vše vmícháme do masa. Nakonec přidáme petrželku, sůl a pepř. Do formy střídavě vrstvíme květák a masovou směs, navrch by mělo být maso. 2/3 nastrouhaného sýra smícháme se smetanou a rozetřeme na maso, zbylý sýr nasypeme navrch. Zapékáme odkryté 7 min. a 4 min. na 1/2 výkon.
Zapečené brambory s mletým masem a zeleninou
1000 g oloupaných brambor vařených ve slupce, 200 g strouhaného eidamu
masová směs: 600 g mletého masa (nejlépe mix vepřové a hovězí), 100 g rajčat, svazek kudrnky, 150 ml bílého jakostního vína, lžička skořice, 100 g cibule, snítka tymiánu, sůl, pepř, olej
zelenina : 200 g barevných paprik, 200 g cukety, 200 g lilku, 3 ks mladé cibulky, 4 stroužky česneku, 3 snítky bazalky, sůl, pepř, olivový olej
Brambory nakrájíme na kolečka silná asi 5 mm, sýr nastrouháme na jemném struhadle.Masovou směs připravíme tak, že cibuli nakrájíme na hrubší kostičky a na oleji ji orestujeme, přidáme osolené a opepřené maso a opečeme, zalijeme vínem a asi 10 minut podusíme. Okořeníme tymiánem, skořicí a sekanou kudrnkou, krátce podusíme, přidáme na kostičky nakrájená a semínek zbavená rajčata, promícháme a případně ještě dochutíme.Papriku, cuketu a lilek očistíme a nakrájíme na malé kostičky, česnek a mladou cibulku nakrájíme na plátky. Veškerou zeleninu společně orestujeme na oleji a dochutíme sekanou bazalkou, solí a pepřem. Pekáč nebo zapékací mísu plníme střídavě vrstvami brambor, masa, sýra a zeleniny. Zapékáme ve vyhřáté troubě při 180°C cca 20 minut.
Spišská fašírka
Umeleme 200 g bůčku a 300 g předního hovězího, přidáme 1 cibuli, pár stroužků česneku, vejce, pepř, pálivou papriku, sůl a všechno prohněteme. Potom z masa vyválíme obdélník, na něj poklademe 250 g oloupané a nakrájené spišské klobásy, stočíme do válečku a za občasného podlévání pečeme v troubě. Vypečenou šťávu zaprášíme hladkou moukou, zasmahneme, zalijeme vroucím vývarem a povaříme. Podáváme k bramborové kaši.
Řecký biftek
Mleté hovězí a vepřové maso spojíme s máčenou žemlí, přidáme sůl a pepř, muškátový květ, citrónovou kůru a 1 vejce a dobře promícháme. Z této hmoty tvarujeme biftečky. Opékáme na prudkém ohni, vložíme do kastrolu a zalijeme rajským protlakem. Podáváme s chlebem, špagetami nebo bramborem.
Sekaná pečeně
Smícháme 0.5 kg bůčku s 0.5 kg hovězího, pomeleme se 2 cibulemi a 5 stroužky česneku. Do této směsi přidáme 4 housky máčené v mléce, 2 vejce, osolíme a okořeníme, doplníme trochou majoránky, petrželové nati a 3 lžícemi polohrubé mouky. Vytvarujeme šišky, které postupně vkládáme do vymaštěného pekáče sádlem . Mírně podlijeme vlažnou vodou a pečeme asi jednu hodinu. Během pečení podléváme vodou a maso vypečenou šťávou.
Sekaný máslový řízek
0.5 kg mletého masa smícháme se 4 rohlíky namočenými v mléce, osolíme, opepříme, dokořeníme a přidáme špetku strouhané citrónové kůry. Poté přidáme 1 vejce a důkladně promícháme. Pak tvarujeme obdélníkové řízky, vysoké asi 1 cm, jejich spodní stranu namočíme do hladké mouky. Touto pomoučněnou stranou je klademe do rozehřátého tuku. Po opečení je obracíme a opečeme z druhé strany.
Šlehané bifteky
300 g mletého masa, 2 syrové brambory, 2 žloutky, sůl, mletý pepř, majoránka, česnek, 4 bílky, tuk na smažení
Mleté bifteky v kořeněné omáčce
400 g mletého masa, větší cibule, pepř, česnek, sůl, vejce, 3 lžíce oleje, 50 g slaniny,3 lžíce protlaku nebo kečupu, bobkový list, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 2 papriky
Do umletého masa přidáme nadrobno nakrájenou půlku cibule, pepř, rozetřený česnek, sůl, vejce, promícháme a vytvarujeme bifteky dle potřeby, tenčí jsou lepší, opečeme je po obou stranách na oleji. Po opečení je vyjmeme a na zbytku oleje osmažíme zbytek cibule, slaninu, přidáme protlak, česnek, petrželku, bobkový list a jemně nakrájenou papriku, zamícháme a necháme přejít varem. Do směsi přidáme opečené bifteky a spolu vše dusíme 15 min. Bifteky opět vyjmeme, šťávu zahustíme jíškou či moukou, dle potřeby zředíme troškou vody.
Masové kuličky se zelím
300 g mletého vepřového masa, vejce, strouhanka na zahuštění, pepř, sůl, rajčatový protlak, 2 stroužky česneku, malá rajčátka
Mleté maso ochutíme solí a pepřem, přidáme vejce a strouhanku. Všechny suroviny důkladně promícháme. Z masové směsi vytvoříme menší kuličky, které opečeme na pánvi. Potom přidáme rajčatový protlak a trochu ho rozředíme vodou. Rajčatovou omáčku pak ochutíme pepřem a solí, česnekem. Masové kuličky v omáčce chvilku povaříme a přidáme malá rajčátka. Necháme ještě 10 min.dusit. Zelí uvaříme samostatně. V menším kastrůlku ho ohřejme a popřípadě podle svého uvážení dochutíme. Podáváme s chlebem nebo vařeným bramborem.
Karbanátky z kuřecího masa
Žampiony očistíme, posekáme nadrobno a prudce opečeme na dvou lžících oleje asi 5 min. Pak houby osolíme, opepříme a odložíme stranou.2toastové chleby rozkrájíme na menší kostky, které namočíme ve smetaně. Maso omyjeme pod studenou vodou, osušíme v papírové kuchyňské utěrce a pokrájíme nadrobno. Poté maso společně s chlebem, smetanou, bylinkami a lžičkou solí, pepřem a cit. šťávou umeleme na jemné pyré. Nakonec vmícháme žampiony. Z hmoty vytvarujeme 12 karbanátků. pánvi rozehřejeme zbývající olej a karbanátky smažíme na mírném ohni asi 5minut. Podáváme sypané bylinkami a bramborami.
23. listopadu 2011
Mleté maso v zelných listech
Zelné listy vaříme ve slané vodě, nesmí se trhat. Mleté maso osolíme, opepříme podle chuti, přidáme v mléce namočené rohlíky (nakrájené na kostičky) a promícháme. Naplníme zelné listy a ovážeme nití do válečku. Pečeme ve vymazané zapékací míse za mírného podlévání vodou do změknutí. Válečky mají mít slabě karamelovou barvu. Na talíři je poléváme rozškvařenou slaninou, podáváme s hlávkovým salátem a vychlazeným pivem.
Karbanátky z pečeného masa
Stejné množství pečeného masa smícháme se stejným množstvím vařených brambor. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme na tuku zpěněnou cibulku, zahustíme houskou namočenou v mléce. Vše spojíme vejcem, tvarujeme karbanátky a smažíme po obou stranách.
Bůčkové řízky
Maso smícháme s vejcem, strouhaným sýrem, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Tvarujeme váleček, dáme do alobalu a necháme do druhého dne uležet do chladu. Krájíme na plátky, obalujeme jako řízek a smažíme v rozpáleném tuku. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Zapečená sekaná se zeleninou
Maso podusíme na jemně nakrájené cibulce, smícháme se zeleninou, kořením, vejci, zahustíme strouhankou. Řidší hmotu rozetřeme do vymazané zapékací mísy, zakryjeme 3 plátky libové anglické slaniny. Pečeme asi 30 minut.
Sekaná v bránici
Vše promícháme, pokud je směs řídká, zahustíme strouhankou. Rozprostřeme na bránici, poklademe natvrdo vařenými vejci (nebo klobáskami). Zavineme, dáme do pekáčku, podlijeme vodou a pomalu pečeme. Podáváme s bramborovou kaší, kyselou okurkou nebo po studenu s chlebem, hořčicí a křenem.
Pochoutková sekaná
Maso osolíme, opepříme, sardelovou pastu utřeme s máslem do pěny a dobře promícháme s ostatními surovinami. Vytvarujeme šišku, zabalíme do alobalu a necháme přes noc v chladničce. Druhý den pečeme na tuku s nakrájenou cibulí. Podléváme vodou, když cibule zezlátne, přidáme kostku bujonu, občas přeléváme vypečenou šťávou a upečeme. Sekanou můžeme také upéct v alobalu na sucho.Podáváme s bramborovou kaší, saláty.
Prokladana faširka
Mleté maso smícháme s vejcem, osolíme, opepříme, ochutíme provensálským kořením, zahustíme podle potřeby strouhankou. Vypracované těsto rozetřeme na vymazaný alobal, poklademe po celé délce proužky nakrájeného syrového vepřového masa a posypeme 2 nakrájenými cibulkami a feferonkou orestovanými na oleji. Zabalíme do alobalu a upečeme.
Chlebíčková sekana
Maso smícháme s mlékem, vejci, moukou, petrželkou. Osolíme, opepříme, vmícháme na kolečka nakrájený pórek, na nudličky nakrájenou slaninu. Vymazanou a strouhankou vysypanou chlebíčkovou formu naplníme ochuceným masem, do středu vmáčkneme 4 natvrdo uvařená vejce, povrch uhladíme. Pečeme v horké troubě při teplotě 90 °C .
Špeková sekaná
Maso pomeleme s klobásou, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nakrájíme na plátky. Vše dobře propracujeme s ostatními surovinami a vmícháme na kostičky nakrájenou slaninu. Tvarujeme šišky sekané, posypeme sezamovým semínkem a upečeme.
Jednoduchá sekaná
22. listopadu 2011
Holandské řízky
0,5 kg mletého bůčku, 30 dkg tvrdého sýra, 2 dl mléka, sůl, vejce
Mletý bůček zamícháme se všemi přísadami a necháme do druhého dne uležet v chladu. Druhý den uděláme ze směsi placičky, obalíme ve strouhance a potřeme rozšlehaným bílkem. Smažíme na tuku. Příloha: brambory, bramborová kaše
Mletý dušený bůček
Zpěníme cibuli, přidáme mletý bůček a jen mírně prohřejeme, osolíme, okmínujeme a přidáme česnek podle chuti (je možno jej i vynechat). Pak podlijeme vodou a dusíme pod poklicí necelé ¾ hodiny. Voda se nesmí vydusit ! Příloha : bramborové knedlíky, špalíky, (bosáky…) kysané zelí.
Bůčková roláda naši babičky
0,5 kg bůčku mletého, 0,5 lžičky soli, 0,5 polévkové lžíce Vegety, 1 dl mléka - promícháme a necháme 3 hodiny odležet.
Náplň: Na pánvičce usmažíme cibulku, pak přidáme hlívu ústřičnou a podusíme.
Na druhé pánvi usmažíme 3 vejce. Smícháme dohromady. Rozprostřeme si mikroténový ubrousek (namočený), na to rozetřeme uležené maso jako placku o průměru asi 30 cm , na ni navrstvíme náplň z vajec a hub a podle fantazie přidáme: hrášek, červenou kapii, petrželovou nať, ..) s pomocí mikroténu roládu svineme a mikrotén vytáhneme. Nakonec položíme na pomaštěný alobal a zatočíme. Pečeme na plechu mírně podlité vodou. Chutná jak teplá, tak i studená. Obměna : místo hub možno použít i párek.
Mleté maso se slaninou
Mleté maso osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a petrželí, promícháme a zabalíme do tenkých plátků kýty a slaniny. Balíčky převážeme nití, vložíme do pekáčku, podlijeme vodou, přidáme jehličky rozmarýny, celou hlavičku česneku překrojenou na půlky a celé cibulky. Pečeme přikryté alobalem při 170°C za občasného podlévání vodou. Asi po 40 minutách alobal odstraníme a dopečeme 20-30 minut dozlatova.
Ředkvičky s masem po čínsku
4 svazky ředkviček, 2 lžíce oleje, 250 g mletého masa, 3-4 stroužky drceného česneku, špetka kmínu, špetka zázvoru, 2-3lžíce sojové omáčky ,lžička vinného octa, lžička kukuřičného škrobu, sůl, pepř
Dobře očištěné ředkvičky rozkrájejte na kousky. Na pánvi rozehřejte olej a vhoďte na něj ředkvičky, posolte je a zprudka za stálého míchání opečte asi 7 min. Opečené ředkvičky nechte stranou. Na druhé pánvi rozpalte zbylý olej a přidejte mleté libové maso. Pečlivě promíchejte a opečte po dobu 8 minut. K osmaženému masu přidejte ředkvičky. Vše okořeňte mletým kmínem a zázvorem,solí, pepřem a sojovou omáčkou. Přidejte česnek a pokud chcete, tak i ocet.V několika lžičkách vody rozmíchejte škrob a tím zalijte maso s ředkvičkami a povařte asi 2 minuty. Konzistence bude gulášová. Podávejte s pečivem.
Balena mleta svičkova
1 svíčkovou (může být i špalíček libového hovězího masa), 1000 g mletého masa, sůl, kmín, 2 vejce
Mleté maso nejprve osolíme, opepříme, přidáme 2 vejce a rozdělíme na díly. Jeden díl rozetřeme na mikroténový sáček a hustě jej pokmínujeme.Na tuto směs položíme osolenou a pokmínovanou svíčkovou, kterou zakryjeme druhou polovinou masa a opět pokmínujeme. Vytvoříme roládu, jejíž střed tvoří svíčková. Roládu pečeme v troubě.Jako příloha se nejlépe hodí brambory, doporučujeme podávat s kompotem nebo salátem. Roláda je velmi dobrá i za studena.
Máslový řízek se sýrem
Umleté maso osolíme, opepříme a dobře promícháme. Tvoříme ploché bochánky, po délce je překrojíme, vložíme silnější plátky ementálu, obě půlky dobře spojíme a smažíme na horkém oleji s máslem zvolna po obou stranách. Jako příloha jsou vhodné různě upravené brambory a zeleninový salát.
Pekingské masové kuličky
Do umletého masa přidáme sójovou omáčku rozšlehanou se škrob. moučkou, vejce, zázvorem, pepřem a případně špetkou soli. Necháme chvilku odležet a tvoříme malé kuličky, které trochu poprášíme škrob. moučkou. Opékáme na horkém oleji ze všech stran.Podáváme s hranolky, dušenou žampiónovou rýží nebo chlebem a zeleninovým salátem.
Smažené masové kuličky
Do umletého masa přidáme česnek utřený se solí, nastrouhanou cibuli, vejce, špetku pepře, zázvoru, muškátového květu, koriandru a vše dobře promícháme. Ze směsi tvoříme kuličky, které obalíme v mouce. Smažíme zvolna na horkém oleji a podáváme s kečupem nebo jogurtovou či majonézovou omáčkou. Jako příloha jsou vhodné hranolky, opékané brambory nebo chléb a čerstvá zelenina.
Karpatské šišky
Do umletého masa přidáme česnek utřený se solí, pepř, nové koření, tymián a promícháváme za postupného přidávání vody. Necháme v chladničce 2 h odležet. Z těsta tvoříme šišky a na horkém oleji prudčeji opečeme. Ve zbylém oleji podusíme nakrájené papriky a houby, osolíme a trochu opepříme. Na talíři upravíme šišky, zeleninovou směs a doplníme přílohou (hranolky, opečené brambory).
21. listopadu 2011
Vepřové válečky se smetanovou omáčkou
Maso umeleme a dáme do mísy. Přidáme nakrájenou slaninu, sůl, pepř, namočenou žemli, osmaženou nakrájenou cibulku a vejce. Promícháme, rozdělíme na díly, uděláme válečky, obalíme je moukou a dáme do pekáčku péci. Zapečené zalijeme vroucí vodou a dusíme asi 30 min. Pak je vyndáme, omáčku procedíme a nalijeme za stálého míchání do kyselé smetany s umíchanou moukou. Omáčku povaříme.
Vepřenky s cibulí
Žemli rozkrájíme, zvlhčíme mlékem, vymačkáme, smícháme s mletým masem, špetkou papriky, pepře a soli. Rukou tvoříme malé placičky, které na rozpáleném oleji opečeme dočervena. Podáváme s chlebem, hořčicí a jemně sekanou cibulí. Můžeme podávat s vařenými brambory či bramborovou kaší a doplnit zeleninovým salátem.
Dušené mleté maso
Na polovině másla lehce opečeme za stálého míchání mleté maso, na druhé polovině uděláme jíšku. Do masa přidáme cibuli, jíšku rozředěnou vodou a ostatní přísady. Necháme dusit asi 1/2 hodiny, až je zelenina měkká. Podáváme na krajících černého chleba.
Bifteky po turecku
na obalení: 50 g hladké mouky, 100 g strouhanky, 2 vejce, lžíci mléka
Hovězí maso jemně umeleme, promícháme s vařenou rýží, přidáme sůl, pepř, petrželku a vejce. Utvoříme menší placičky, které obalujeme v mouce, vejcích (přidáme lžíci mléka) a strouhance. Na rozpáleném oleji osmažíme dočervena.Podáváme k zelenině a bramborové kaši.
Sekané řízky v těstíčku
na obalení: 100 g hladké mouky, 4 lžíce mléka, vejce
Dobře propracujeme umleté maso, namočenou žemli, sůl, umletou nebo drobně nakrájenou cibuli a lžíci mouky. Vytvoříme placičky, které namáčíme v těstíčku a v tuku osmažíme do zrůžovění. Podáváme s brambory, bramborovým salátem, dušeným špenátem nebo jinou zeleninou.
Kapustové čevabčiči
Kapustu uvaříme ve vodě, dáme okapat a pak umeleme s masem a cibulí. Přidáme vejce, pepř, majoránku, stroužek utřeného česneku a osolíme. Je-li třeba, zahustíme strouhankou nebo krupičkou. Děláme malé šišky a opékáme je na rozpáleném oleji.
Masové kuličky v rajčatové omáčce
Mleté maso, vejce, sůl, přebranou a spařenou rýži promícháme a tvoříme kuličky, které vkládáme do vařící osolené vody a vaříme 10-15 minut. V kastrolu připravíme cibulovou jíšku, zalijeme vývarem z knedlíčků, přidáme sůl, celé koření dle vlastní chuti a povaříme. Omáčku procedíme a přidáme protlak. Uvařené knedlíčky dáme do omáčky a necháme povařit. Podáváme s brambory, rýží, knedlíkem nebo pečivem.
Řízky z mletého bůčku se syrem
0,5 kg mletého méně prorostlého vepřového bůčku, 1/4 l mléka, 100 g strouhaného ementálu nebo jiného tvrdého sýra, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej na smažení
Umletý bůček vložíme do mísy a zalijeme studeným mlékem tak, aby mléko přesahovalo objem mletého masa. Uložíme do chladničky a necháme odležet do druhého dne. Všechna tekutina se do masa vpije. Teprve druhý den směs osolíme a zahustíme jemně ustrouhaným sýrem. Směs spojíme v hladké těsto, ze kterého tvoříme na pomoučeném prkénku oválné placičky. Ty obalujeme ve vejci a strouhance a pak je opékáme ve rozpáleném oleji z obou stran. Obracíme je plochou lopatičkou. Čerstvé řízky mají jemnou chuť, podobnou chuti masa telecího, proto je nesmíme kořenit.Podáváme s vařenými brambory a s tatarskou omáčkou
Musaka s mrkví
3-4 cibule pokrájíme najemno, opečeme na oleji, přidáme 500 g ml. masa, sůl, přikryjeme a dusíme asi 10 min. 2 mrkve očistíme, nastrouháme, vmícháme do masa. 750 g brambor očistíme a nakrájíme na kolečka. Pekáč vymastíme, dáme vrstvu brambor, osolíme, maso a vrstvu brambor. Podlijeme troškou vody a dáme péct. Zalijeme 2 vejci rozšlehanými se solí, Vegetou a pepřem. Dopečeme. Podáváme se zeleninovým salátem.
Drůbeží bramborový dort
Maso smícháme se strouhankou zvlhčenou mlékem, rozšlehaným vejcem, nastrouhanou cibulí, okořeníme a dáme do vymazané dortové formy (nejlépe teflonové). Pečeme asi 30 minut. Sekanou posypeme 350 g nastrouhaných syrových brambor (na nudličky), 100 g tvrdého sýra a zapékáme dalších 15 minut. Podáváme obložené zeleninou.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)