3. srpna 2012

Baskické fazole

500 g fazolových lusků, 4 rajčata, cibule, 100 g slaniny, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř

Rajská jablíčka spaříme vařící vodou a oloupeme. Do hrnce se silným dnem,nejlépe litinového, vložíme na kostičky nakrájenou slaninu, drobně nasekanou cibulku a vše necháme dožluta podusit. Přidáme oloupaná, na kostičky pokrájená rajská jablíčka, posolíme je a popepříme. Pak nasypeme do hrnce syrové, očištěné fazolové lusky a česnek, nakrájený nadrobno. Zalijeme vodou, přikryjeme a necháme na mírném ohni vařit. Když se voda vyvaří a zůstane jen výborná šťáva,jsou už lusky většinou měkké. Baskické fazole je možné připravit i ze sterilovaných lusků, jenže v tom případě dáme jen na prst vody, povaříme krátce a lusky v omáčce jen prohřejeme..

Pstruzi po mlynářsku

500 g pstruha, 1/4 l bílého vína, 2 lžičky hladké mouky, 40 g másla, olej, mletý pepř, sůl
Vykuchaným pstruhům vytřeme břicha solí a celé je obalíme v mouce. Ryby naskládáme do pekáče, ve kterém jsme rozpálili asi 1/2 cm vysokou vrstvu oleje.Ryby pečeme dozlatova deset až patnáct minut, a pak je podlijeme vínem.Zmírníme oheň a dusíme přikryté ještě asi deset minut. Ze směsi mouky a másla tvoříme malé kuličky, které klademe mezi pstruhy. Přitom potřásáme pekáčem, aby se omáčka dobře promíchala. Nakonec trochu opepříme. Pstruhy po mlynářsku podáváme s bílým chlebem (vekou).

Gratinované filé

500 g rybího filé, 1.25 l kysané smetany, 20 g másla, 50 g ementálu, 50 g slaniny, 2 nakládané okurky, 20 kaparů, lžíce hořčice, citrón, sůl

Kousky filé pokapeme šťávou z citrónu a necháme chvíli uležet. Mezitím si opečeme na kostičky nakrájenou slaninu. Potom filé posolíme, naskládáme do vymazané zapékací misky a potřeme každý kousek hořčicí. Na jednotlivé porce klademe plátky nakrájené okurky, posypeme sekanými kapary (nebo ještě jednou drobně pokrájenou okurkou) a kostičkami opečené slaniny. Vše zalijeme kyselou smetanou a posypeme strouhaným ementálem nebo jiným sýrem. Zapečeme v troubě do růžova. Příloha: pečené brambory a hlávkový salát.

Zapékané medailónky

500 g vepřové kýty, 250 g žampiónů, 2 lžičky rajského protlaku, 2 lžíce rostlinného oleje, 40 g másla, 1.25 dl smetany, sůl,
omáčka Mornay: 3 žloutky, 80 g másla, lžička worcestrové omáčky, 100 g ementálu, 0,5 citrónu, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l mléka, sůl, mletý pepř,mletý pepř

Naklepané maso opepříme, osolíme a zprudka po obou stranách opečeme na oleji. Pak vyrovnáme do zapékací mísy. Na oleji, ve kterém jsme maso opékali,podusíme na větší kousky nakrájené žampióny, pak přidáme rajský protlak a smetanu. Po chvilce touto šťávou zalejeme medailónky v zapékací míse.
Připravíme si omáčku Mornay. Ve vodní lázni šleháme mléko, žloutky, máslo,worchester, strouhaný ementál, mouku, pepř a sůl tak dlouho, až omáčka zhoustne. Potom teprve přidáme šťávu z citrónu.
Na každý medailónek navrstvíme kupičku omáčky Mornay, mísu dáme do horké trouby a do růžova zapečeme. Příloha: vařené brambory sypané zelenou petrželkou

Vepřová pečeně s omáčkou Robert

1 kg vepřové kýty, 30 g másla, 2 lžíce rostlinného oleje, 4 cibule, sůl, 1/2 l bílého vína
omáčka Robert: 1/4 l vývaru, tymián, bobkový list, 3 hřebíčky, rovná lžíce hladké mouky, 10 g másla, 2 lžíce hořčice, mletý pepř


Celý kus masa opečeme na oleji ze všech stran, potom k masu přidáme drobně pokrájenou cibuli, kterou necháme zrůžovět a vše podlijeme bílým vínem a vývarem. Přidáme bobkový list, pepř, tymián, sůl a necháme asi hodinu mírně dusit. Kdyby se voda vyvařovala příliš rychle, přilejeme další. Když je maso měkké, smícháme máslo s moukou a zavaříme je do šťávy. Před podáváním zamícháme do omáčky ještě hořčici. Příloha: bílá veka a vařený květák

Řízky a la Louis

4 vepřové řízky, 1.25 dl bílého vína, 30 g másla, 3 lžíce rostlinného oleje,10 rajčat, cibule, 1/4 l smetany, hladká mouka, sůl, mletý pepř

Řízky naklepeme, obalíme v mouce a zprudka opečeme po obou stranách na polovině másla a oleje. Potom je osolíme, opepříme, zalijeme vínem a necháme dusit do měkka. Můžeme přidat i sklenku koňaku. Rajčata rozpůlíme, posolíme, opepříme a na každé přidáme na špičku nože cukr. Pak všechna rajská jablíčka osmažíme na zbytku oleje a másla, na kterém jsme zpěnili cibulku. Rajčata klademe na tuk rozříznutou stranou a teprve po chvíli je opečeme i z druhé strany. Během pečení je ještě propichujeme vidličkou,aby šťáva lépe vytékala. Když šťáva zhoustne, odstavíme z ohně. Asi deset minut před podáváním znovu zahřejeme, zalejem smetanou a docela malou chvilku ještě dusíme.Hotové řízky klademe na servírovací mísu tak, že kolem masa naaranžujeme věnec z pečených rajských jablíček. Nejdříve zalijeme maso šťávou z vína a potom opečená rajská jablíčka omáčkou ze smetany. Teprve na míse vytvoří obě šťávy jídlo s neočekávanou chutí.

Pečená vepřová kýta

750 g vepřové kýty, 50 g slaniny, 40 g másla, 2 cibule, 3 mrkve, 4 zrnka celého pepře, 4 zrnka jalovce, 3 zrnka nového koření, 2 lžíce hořčice, 1.25 dl smetany

Na pekáči opečeme na proužky nakrájenou slaninu, přidáme máslo a na tenké nudličky nakrájenou mrkev i posekanou cibuli. Celý kus kýty potřeme hořčicí a přidáme do pekáče spolu s jalovcem, novým kořením a pepřem. Vše pokapeme citrónem. Potom dusíme ve středně vyhřáté troubě za občasného podlévání. Když je kýta měkká, podlejeme ji smetanou, případně dochutíme citrónovou šťávou.Před podáváním odstraníme z omáčky kuličky jalovce, nového koření a pepře, ale zeleninu necedíme. Příloha: noky nebo veka.

Roštěnky se zeleninou

5 porcí: 5 roštěnek, 125 g másla, 0,5 l smetany, lžička hladké mouky,1.25 dl bílého vína, 20 kaparů, 5 mrkví, celer, 3 cibule, 2 petržele, sůl, mletý pepř

Posolené roštěnky nejprve prudce opečeme na polovině másla a pak zalité vínem dusíme do měkka, asi dvě hodiny.Mezitím nakrájíme zeleninu na jemné nudličky a dusíme na druhé půlce másla, na mírném ohni, do měkka. Osolíme.Hotové maso vyjmeme a do šťávy přidáme nasekané kapary, pepř a zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku. Roštěnky rozložíme na teplou mísu,na každý plátek masa dáme kupičku zeleniny a maso polijeme omáčkou. Zbytek omáčky podáváme v omáčníku, stejně jako zbylou zeleninu, aby si mohl každý podle chuti přidat.Příloha: nočky nebo rýže.

Hovězí bourguignon

500 g zadního hovězího, 2 cibule, 4 mrkve, 4 lžíce rostlinného oleje, 50 g slaniny, 1/2 l červeného vína, sůl, mletý pepř, bobkový list, 6 snítek zelené petrželky, tymián

Maso nakrájíme na větší kostky, mrkev na kolečka a cibuli nahrubo. Ze zelené petrželky, bobkového listu a větvičky tymiánu svážeme kytičku, tzv. bouquet garni. Vše naskládáme do misky, střídavě vrstvu cibule, masa a mrkve. Přidáme bouquet garni, pepř, sůl a vše zalijeme vínem. Přes noc necháme odležet v nálevu. Druhý den scedíme víno do hrnečku a oddělíme maso od zeleniny. V nádobě se silným dnem, nejlépe litinové, dáme na oheň zesklovatět slaninu rozkrájenou na kostičky, přidáme olej a když se rozpálí, opečeme napřed maso, pak zeleninu a společně chvíli podusíme. Konečně přilejeme víno, ve kterém bylo maso naloženo a na mírném ohni necháme přes dvě hodiny "mijoter", pomalu bublat. Bourguignon se jí s bílým chlebem (vekou), ale ani počeštěný Bourguignon s rýží, nočky nebo bramborovými placičkami není špatný

Paštika z kachních jater

500 g kachních jater (mohou být jakákoliv drůbeží), 750 g vepřového bůčku, 4 lžíce koňaku (nebo Madeira), mletý pepř, sůl, muškátový oříšek, 50 g slaniny

Nejdříve nakrájíme necelou třetinu jater na půlcentimetrové plátky a dáme je stranou. Ostatní játra umeleme s vepřovým bokem, osolíme, opepříme, strouhneme muškátového oříšku a přilijeme koňak. Vše dobře promícháme. Kameninovou nebo litinovou misku (může být i ohnivzdorné sklo) vyložíme plátky slaniny, na které stejnoměrně rozetřeme půlku masové směsi. Poklademe plátky jater a znovu vrstvíme mleté maso. Nahoře ozdobíme plátky slaniny.Zvolna pečeme v troubě, přikryté pokličkou nebo alobalem, asi dvě hodiny. Paštika se jí studená s bílou vekou.

Králík Braillon

králík (zadní maso), hořčice, 1/4 l bílého vína, 1/4 l smetany, 5 lžic oleje,mletý pepř, sůl

Do pekáče vlijeme 3/5 oleje a vložíme zadní králičí maso. Králíka ze všech stran bohatě potřeme hořčicí. Zbytkem oleje maso polijeme a v horké troubě opečeme z obou stran. Pak opepříme, osolíme, zalijeme bílým vínem a ve středně teplé troubě dusíme asi hodinu doměkka.Upečeného králíka narovnáme na teplou mísu a do pekáče přilijeme smetanu,do které oškrábeme připečené, zkaramelizované zbytky na stranách pekáče. Tak vznikne hnědavá omáčka, kterou králíka polijeme. Podáváme s bílou vekou a hlávkovým salátem.Králičí maso je ve Francii velmi oblíbené. Zadní maso připravují Francouzi na mnoho různých způsobů, přední část králíka většinou nakládají a upravují jako králičí "civet", tj. podobným způsobem jako hovězí Bourguignon.

Kuře Marianne

kuře, 20 g rostlinného oleje, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 4 snítky zelené petrželky, 1/4 l vývaru, 1/4 l bílého vína, 200 g žampiónů, 50 g rajského protlaku, 30 g pažitky, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř

Syrové kuře vykostíme a rozkrájíme na kousky. Na oleji je opečeme dozlatova ze všech stran. Potom posolíme, opepříme, přidáme pokrájenou petrželku a pažitku. Kdo má rád, přidá i česnek. Vše zaprášíme moukou a natřásáme nad ohněm, aby se šťáva s moukou promíchala a přitom se nespálilo kuře. Konečně zalijeme bílým nebo červeným vínem a na mírném ohni necháme hodinu pod pokličkou dusit. Nakonec přidáme pokrájené žampióny, rajský protlak a dusíme ještě třicet minut.Příloha: bílá veka nebo opečená bramborová kaše.

Savojská bramborová polévka

2 cibule, 5 mrkví, 4 brambory, 60 g másla, 2 lžičky hladké mouky, 1.5 l vody, muškátový oříšek, sůl, polévkové koření

Nadrobno pokrájenou cibuli osmažíme na másle do růžova, přidáme jemně nastrouhanou mrkev a za stálého míchání dusíme, až to zavoní. Pak teprve zaprášíme moukou a necháme ještě chvíli pražit. Zalijeme vodou. Potom přidáme na kostičky nakrájené brambory, polévkové koření, strouhneme muškátového oříšku a osolíme. Před podáváním bohatě posypeme sekanou pažitkou. Když není, nahradíme ji majoránkou, kterou přidáváme, jakmile polévku zalijeme vodou.Bramboračka je z překrásného Savojska, kraje dobrých lidí a vysokých alpských štítů. Je to polévka sytá, právě tak, jako naše husté horské bramborové polévky.

Cibulová polévka z Cardaillacu

3 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, 30 g másla, lžička hladké mouky, 1.5 l vody, polévkové koření, mletý pepř, 150 g ementálu, sůl, 3 rohlíky

Cibuli nadrobno nakrájíme a osmažíme ji na části oleje a másla do růžova.Zaprášíme moukou a zalijeme vodou, do které kápneme polévkové koření. Vývar z kostí nebo z masa také nic nezkazí. Posolíme, opepříme a necháme nejméně čtvrt hodiny vařit. Sýr najemno nastrouháme. Na plátky nakrájené rohlíky (nebo odpovídající množství veky) osmažíme na zbytku oleje a másla, poklademe je do polévkové mísy, střídavě s vrstvou ementálu. Osmažené houstičky můžeme dát přímo do polévkových talířů a posypat sýrem podle přání. Těsně před podáváním vše zalijeme polévkou. Nemáte-li rádi sýr, varuji vás. Ementál se v polévce táhne, konce ho není a odpůrci sýrů omdlévají! Ale všichni ostatní si na polévce pochutnají.

Vejce Mimóza

4 vejce, 100 g majonézy, hořčice, zelená petrželka, mletý pepř, sůl
Natvrdo uvařená vejce rozkrojíme na poloviny napříč a každé polovině ještě seřízneme špičku tak, aby dobře stála. Vyndáme žloutky a v hlubokém talíři vidličkou promícháme s majolkou a podle chuti s hořčicí, sekanou petrželkou,pepřem a solí. Touto směsí pak znovu naplníme bílkové pohárky. Jeden žloutek nerozmícháme s majonézou, rozdrobíme ho a zdobíme jím ostatní naplněná vajíčka. Na mísu střídavě klademe Simoniny rajské košíčky a vejce Mimóza. Obě chutě se velmi dobře doplňují. http://prakticka-kucharka.blogspot.sk/2012/08/simoniny-rajske-kosicky.html

Simoniny rajské košíčky

6 rajčat (středně velká), 150 g majonézy, hořčice (na dochucení), mletý pepř, sůl
Rajským jablíčkům odřízneme dva půlměsíčky tak, abychom vytvořili košíček s držátkem. Vydlabeme částečně vnitřek košíčku a pak ho naplníme majolkou ochucenou hořčicí a pepřem. Přizdobíme kousky petržele

2. srpna 2012

Fazolová směs s rajčaty

Libovolné množství fazolí krátce povařte v malém množství osolené vody (povařte opravdu krátce a v opravdu malém množství vody). Pokud nějaká voda zůstane, slijte. Dále nakrájejte připravená rajčata (opět libovolné množství) a přidejte je k povařeným fazolím. Obojí lehce osmahnětě (popřípadě dietně poduste), přednostně na olivovém oleji. Přidejte cibulku (popřípadě zdravější náhradu - nakrájený pórek). Směs poté zaprášíte troškou (opravdu troškou) mouky a dobře zamíchejte.Nakonec můžete přidat například špetku česneku, který ale už nevařte. K hotovému pokrmu je vhodná prakticky jakákoli příloha. Místo pohanky můžete použít i jáhly, které předtím spaříte vařící vodou, povaříte asi 15 minut, pak slejete a důkladně propláchnete studenou vodou.

Dýňová polévka

0,5 dýně (nejlépe dýně hokkaido), 2 cibule, pepř, sůl, tymián, petrželka, parmazán
Nakrájejte dýni na plátky. Cibuli nakrájejte na kolečka. Na olivovém oleji zlehka osmahněte tymián, sůl a pepř. Přidejte připravenou promíchanou dýni a cibuli. Vše promíchejte, podlijte vodou a zhruba 20 minut poduste pod pokličkou. Nakonec přidejte 3/4 litru vývaru a vše rozmíchejte. Před podáváním doplňte nasekanou petrželkou a/nebo parmazánem.

Humrová pomazánka

Nastrouháme celer, mrkev, petržel, mírně napaříme a necháme vychladnout. Smícháme se solčankou, citronem a sojovou majonézou. Podáváme s rýžovým chlebem. Můžeme použít i kozí jogurt.

Plněný libanonský chléb

brokolice, mkrev, olej Carotino, sůl, bílý pepř, lučina, 2 lžičky zakysané smetany, libanonský chléb, rukola, popřípadě sedmikársky nebo pampelišky pro ozdobu
Podusíme brokolici s mrkví na oleji Carotino. Jemně osolíme a opepříme bílým pepřem a přidáme 1 Lučinu a 2 lžičky zakysané smetany. Touto směsí naplníme libanonský chléb a dáme zapéci na cca 10 minut do vyhřáté trouby. Pokrm poté ozdobíme rukolou. Pro efekt můžeme k ozdobení použít i sedmikrásky nebo listy pampelišek.

Grapefruitový salát s řapíkatým celerem

Oloupaný grapefruit a pomeranč nakrájíme na kostičky a smícháme s nadrobno posekanými listy řapíkatého celeru. Ochutíme třtinovým cukrem a lehký osvěžující letní dezert je hotový.

Zapečené plněné papriky s medovou omáčkou

pórek, žampiony, kus-kus, papriky, 2 lžičky provensálské hořčice, lžička medu, sůl, pepř, lžička sojové omáčky (bez glutamátu), pár kapek citronové šťávy, 1 dcl vody, hlávkový salát
Na oleji podusíme porek a žampiony, přidáme kus-kus a podlejeme vývarem. Směs vaříme 5-10 minunt do té doby než kus-kus změkne. Touto směsí poté naplníme papriky.Papriky narovnáme do lejem vymazané zapékací misky. Dále si připravíme omáčku: k paprikám. Smícháme 2 lžičky provensálské hořčice, 1 lžičku medu, trochu soli, pepře, 1 lžičku sojové omáčky a pár kapek citronové šťávy. To celé smícháme s 1 dcl vody. Pokud děláte větší porci, všechny uvedené složky omáčky přidejte úměrně ve větším množství. Omáčkou nakonec zalejeme papriky a dáme na cca 15 minut zapéci do vyhřáté trouby. Hotový pokrm podáváme s hlávkovým salátem.

Letní polévka

Podusíme zelenou cibulku a jemně nakrájený pórek na oleji. Přidáme jedno nakrájené rajče, sojovou omáčku a majoránku. Jemně osolíme a opepříme. Podlejeme vodou a přivedeme k varu. Poté přidáme lžičku misa a cca 2 minuty vaříme. Do hotové polévky nakrájíme na kostičky čerstvou okurku a nasekanou petrželku.

Rýžová kaše

rýže, sojové mléko, sůl, 2 lžíce Gou Qi Zi, čerstvé jahody,lístek máty, mátový čaj
Rýži rozvaříme do měkka v sojovém mléce, přidáme špetku soli, 2 lžíce Gou Qi Zi a povaříme po dobu dalších pěti minut. Poté hotovou kaši ozdobíme a doplníme libovolným množstvím čerstvých jahod (nejlépe „ze zahrádky“) a přidáme lístek máty. Snídaně je tak hotová. Pokrm zapíjíme mátovým čajem.

Hovězí biftečky zapečené s bramborem, rajčaty a černými olivami

balíček mletého hovězího masa (biftečky s provensálským kořením), brambory ( 8 velkých),10 - 15 cherry rajčátek,15 - 20 cerných vypeckovaných oliv,kapka oleje,trocha vody na podliti,sůl,trocha červené papriky, lístek zeleného salátu na ozdobu

Do menšího zapékacího pekáčku kápneme olej, který rozetřeme po dně a po stranách. Nakrájíme brambory na plátky o tloušťce přibližně 1 centimetr a vyskladáme jimi první vrstvu. Osolíme a posypeme trošku červenou paprikou, na brambory položíme připravené placičky z masa a tam kde nejsou vyplníme místa opět bramborami. osolíme a posypeme trochou červené papriky. Na maso kapneme trošku oleje a po stranách do pekáčku vlijeme trochu vody.Přiklopíme a dáme péct do trouby. Pečeme přibližně půl hodiny, zkusíme brambory a pokud jsou již měkké, zkontrolujeme, že je při dně jeste cca půl centimetru, lépe centimetr vody. V tuto chvíli přisypeme navrch na půlky nakrájené cherry rajčátka a černé olivy bez pecek a necháme ještě chvíli opéct, aby rajčátka změkla a zmenšilo se množství vody na dně.Na talíři by neměla chybět obloha z čersvých rajčátek a kousku zeleného salátu.

Celerový salát s kysaným zelím a žampiony

Nahrubo nastrouhaný celer (na nerezovém struhadle) smíchejte v poměru 1:1 s pokrájeným kysaným zelím a pokrájenými žampiony, které jste předtím alespoň hodinu marinovali v olivovém oleji a trošce sojové omáčky (bez glutamátů), a na drobno pokrájenou cibulkou (cibulky přidejte opravdu pouze trochu). Hotový celerový salát můžete zpestřit nastrouhaným jablkem a mrkví (někdy se také přidává sladká smetana, ale pro "zdravější" salát připravujte bez ní). Dosolte dle chuti, též dle chuti přidejte koření (přednostně "mírné" - oregano, rozmarýn apod.) a petrželku, je-li k dispozici.

Zapečený celer

Libovolné množství celeru nakrájejte na plátky (doporučujeme středně silné, ale v podstatě na tom nezáleží). Plátky celeru povařte v menším množství lehce osolené vody.Poté slejte vodu a plátky vložte do jemně vymazaného pekáčku nebo zapékací misky.Můžete posypat lehce osmahnutou cibulkou (nebo místo cibulky použít řekněme zdravější alternativu - jemně nakrájený pórek). Poté posypte nastrouhaným sýrem - podle libosti, v přiměřeném množství. Nechte zapéct a je hotovo.

Zapečené brambory s krabími tyčinkami

800 g brambor,250 g krabích tyčinek,šlehačka nebo zakysaná smetana,200 g nastrouhaného tvrdého sýru dle chuti (gouda, eidam),velká cibule,sůl
Brambory nakrájíme na cca půlcentimetrové plátky a polovinu z nich poklademe na olejem pokapaný pekáč či zapékací misku apod. Brambory posolíme, rozmístíme na ně rozmražené krabí tyčinky a cibuli, posypeme rovnoměrně sýrem a znovu mírně posolíme. Zbytek brambor nám slouží k vytvoření poslední vrstvy, kterou pak zalijeme šlehačkou nebo smetanou. Pečeme při 160°C přibližně 40 minut.

Kapustový nákyp s houbami

Uvaříme kapustu do měkka - má-li být recept opravdu dietní, tak pouze ve slané vodě,nebo v masovém vývaru. Nebo doporučujeme použít suchou polévkovou směs bez glutamátů.Na olivovém oleji (přednostně podusíme cibulku se žampiony, nebo, máme-li, s houbami, nakládanými nebo sušenými - sušené se ovšem musí předem namočit a dusit déle).Vše zamícháme do uvařené kapusty, použijeme podle množství 2-3 vejce, přičemž žloutky do směsi zamícháme (z bílků ušleháme sníh nebo je můžeme vynechat). A dalším přísadám se meze nekladou: podle toho, nakolik dietní a nízkoenergetický má pokrm být, můžeme přimíchat kuřecí maso nebo nastrouhaný sýr (nejlépe nízkotučný) a další zeleninu - například mrkev, celer či pórek (ty také podusíme s houbami), hrášek (uvařený zmrazený nebo sterilovaný), rajčata (čerstvá nakrájená, sušená nebo z konzervy) anebo cokoli dalšího. Na druhou stranu to s přísadami nepřeháníme. Hlavní chuťby měla být kapustová. Okořenit můžeme dle libosti česnekem, a troškou muškátového květu nebo nastrouhaného muškátového oříšku. Poté lehce vymažeme pekáček nebo zapékací misku, lehce vysypeme strouhankou, vložíme směs a chvíli zapečeme. Je-li čerstvá kadeřavá petrželka či pažitka, tím lépe - posypeme. Přílohu můžeme zvolit jakoukoli - brambory, rýže, toasty, anebo také nic

Veganský dort

3/4 hrnku cukru,5 lžic vege-margarinu,lžička vanilkového cukru /nebo cukru s vanilkou/,zralý dobře rozmačkaný banán,hrnek polohrubé mouky,1/4 hrnku kakaa,0,5 lzičky prášku do pečiva,1/4 lzičky soli, 0,5 hrnku sojového mléka 

Toto vše smíchame, nalijeme do vymazané formy na veganský dort a upečeme. Korpus jsi dame na pevnou podložku, která se pak vejde do lednice. Okolo korpusu napevno dame pevný alobal. Připravime si 0,5 l sojového mléka, vanilkový pudink, 2 lžíce cukru. Udělalame pudink a nalijeme ho horký na korpus. Nechame v ohrádce z alobalu vystydnout.Pak jsem si nachystame ovoce, které jsi pokladlademe na vystydlý pudink. Připravíme si žele podle receptu na pytlíčku z agar-agaru. Tím  ovoce pomalu zalijeme. Necháme želé na dortu zatuhnout a potom dame dort do lednice.Po hodince sundáme alobal. Pokud dort nepřevážíte, můžete alobal sundat těsně před předáváním/servírováním. V případě převozu je dobré dort omotat namísto alobalu pruhem obyčejného bílého papíru.

Polévka ze špaldy

Večer namočíme pšenici, ráno vodu slejeme. Pšenici vložíme do tlakového hrnce,zalejeme dost velkým množstvím vody a přivedeme k varu, sesbíráme vzniklou pěnu,přidáme kousek mořské řasy, osolíme, hrnec uzavřeme a vaříme na mírném plameni 3-4 hodiny.Vzniklý hustý vývar použijeme na polévku. Zeleninu dusíme v trošce a zalijeme ji špaldovým vývarem. Polévku dochutíme misem a zelenou natí.
Obměna : Před uzavřením hrnce přidáme nakrájenou zeleninu (celer, mrkev, dýni, petržel apod.)

Chřest s rýží

2 šálky rýže, 250 gramů chřestu, menší pórek, 10 mandlí, cibule, , 5 oliv (černých),mrkev, olivový olej, šalvěj, nové koření, sůl, bobkový list, citron, jíška nebo zakysaná smetana

Dejte chřest vařit po dobu 20 minut se solí a s olivovým olejem. Zároveň s tím připravte rýži. Na oleji poduste pórek – na drobno nakrájený. Do toho přidejte několik šalvějových listů a mrkev (ostrouhanou nahrubo). Restujte po dobu 5 minut a poté přidejte opranou rýži. Zamíchejte a podlijte vývarem. Na mírném plameni a pod pokličkou vařte po dobu cca 15 minut a dalších 10 minu nechte dojít. Omáčku připravíte následovně: 10 mandlí a 5 černých oliv najemnou pokrájejte a povařte s troškou vody. Poté přidejte šálek vody, ve které jste vařili cibuli s novým kořením a bobkovým listem. Pro zahuštění přidejte zakysanou smetanu nebo jíšku a vše ochutíte citronovou šťávou.

30. července 2012

Cugurta

bílý jogurt, 2 stroužky česneku utřeného se solí. Nakrájíme na kolečka 2 menší cukety i se slupkou a osmažíme na oleji doměkka. Z jogurtu a česneku vymícháme zálivku, promícháme s usmaženou cuketou a necháme vychladit.

Baječný vaječný salát

5 vajec natvrdo, 3 brambory (vařené ve slupce), 2 sterilované okurky, cibule, 200 g majonézy, lžička hořčice, sůl
Vejce nasekáme na větší kousky, brambory nakrájíme na malé kostičky, okurku a cibuli nadrobno, promícháme, osolíme. Majonézu (můžeme vylehčit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou) smícháme s hořčicí a vmícháme do salátu.Podáváme na plátcích veky, zdobíme pažitkou, rajčetem.

Svěží bramborový salát

750 g brambor, 2 velká rajčata, 2 zelené papriky, salátová okurka, větší cibule, kelímek zakysané smetany, hořčice, citrónová šťáva, pepř, sůl
Uvařené brambory a zeleninu nadrobno nakrájíme, přidáme smetanu,dochutíme hořčicí, citrónovou šťávou, pepřem, solí.

Kuřecí salát s čínským zelím

300 g vařeného nebo pečeného kuřete, menší hlávka čínského zelí, 100 g majolky, 0,5 kelímku kysané smetany, lžíce hořčice, worcester, bílý pepř,sůl
Maso a zelí jemně usekáme, dáme do mísy. Ochutíme zálivkou vymíchanou z ostatních surovin. Podáváme s pečivem nebo tmavým chlebem.

Chalupářský salát

4 uvařené špekáčky, 800 g rajčat, 5-6 zelených paprik, 3 natvrdo uvařená vejce, cibule, majolka, hořčice, pepř, sůl
Špekáčky, rajčata a vejce nakrájíme na malé kousky, papriky na nudličky, promícháme s drobně nakrájenou cibulí. Spojíme majolkou (nebo zakysanou smetanou,jogurtem), dochutíme hořčicí, pepřem a solí. Podáváme vychlazené jen tak,nebo s pečivem.

Kari máslo

Utřeme 100 g másla, 5 stroužků drceného česneku, lžičku kari koření, lžíci nasekané pažitky, sůl. Je výborné na minutky, grilovaná jídla i grilovanou zeleninu.

Lososové maslo

Utřeme 100 g másla, 50 g lososa (plátky nebo drť), špetku hrubě mletého černého pepře. Hodí se na grilované ryby.

Bylinkové maslo po chalupnicky

Utřeme 100 g másla, lžičku plnotučné hořčice,  lžíci nasekané pažitky a petrželky, 0,5 lžíce nasekaného estragonu, pepř, sůl. Ochucené máslo si můžete připravit dopředu, v ledničce vydrží i několik dní, je výborné ke grilovaným masům.

Kořeněná majonéza

1/4 litru netučného jogurtu, 0,5 litru oleje, 2 žloutky, lžička hořčice, 2 lžičky bílého mletého pepře a soli
Utřeme nebo v mixéru vyšleháme ze žloutků,oleje a ostatních přísad základní majonézovou hmotu, kterou různě ochucujeme. Jemně nakrájíme sezónní zeleninu (mrkev, celer, salátová okurka, ředkve, čínské zelí aj.) a promícháme s majonézami. Papriková majonéza: Vmícháme 1 lžíci sladké mleté papriky, 1 lžíci chilli omáčky, lžíci koňaku. Kari majonéza: Vmícháme 4 lžičky kari koření, 4 kapky worcesteru. Bylinková majonéza: Vmícháme nakrájenou cibulku, petrželku nebo pažitku. Podáváme s čerstvou zeleninou. Do ošatky dejte slané pečivo, tyčinky,banketky.

Vařená smetanová majonéza

1/8 litru smetany, 5 lžic zeleninového vývaru, 3 lžíce oleje, 3 lžíce octa, 2 žloutky, lžička hladké mouky, sůl
Všechny suroviny smícháme a ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí. Nesmí se vařit, srazila by se. Zahoustlou majonézu odstavíme a mícháme do vychladnutí. Můžeme dochutit i pikantní hořčicí. Množství stačí na 500 g bramborového salátu.

Domácí majonéza

2,5 dl sladké nebo kysané smetany, 30 50 g másla, 3 žloutky, lžička Solamylu, trocha octa, špetka soli
Ve smetaně rozšleháme žloutky se Solamylem a ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí. Odstavíme, vmícháme máslo a ochutíme octem a solí.

Jahodová švanda

500 g jahod, 100 g krystalového cukru, 5 lžic vody, lžička Solamylu, citrónová kůra a šťáva z 1/2 citronu
Dvě třetiny jahod rozmixujeme,osladíme a dáme vařit. Zahustíme Solamylem rozmíchaným ve vodě. Necháme několikrát vzkypět, přidáme citrónovou kůru, šťávu a zbytek jahod. (Na trhanec, piškot. Stejným způsobem připravíme omáčku z borůvek, malin).

Salátová omáčka

1/2 hrnku majonézy, 1/2 hrnku smetany (může být i kysaná), 1/2 hrnku kečupu, lžička hořčice, 2 lžičky citrónové šťávy, několik kapek tabasca,1/2 lžičky pepře, sůl
Všechny přísady důkladně promícháme a dáme vychladit. Hodí se do bramborového salátu.

Sýrová omáčka k těstovinám

Na másle zpěníme dozlatova cibulku (můžeme přidat i anglickou slaninu),zalijeme mlékem, přidáme 2 trojúhelníčky taveného sýra, trochu strouhané Nivy, zakysanou smetanu, nasekané bylinky (bazalka, petrželka) a na sucho opražená sezamová semínka. Dochutíme kari nebo šafránem a krátce povaříme. Omáčku smícháme s uvařenými těstovinami (zakapeme je olivovým olejem).

Horčicová omáčka po domácku

4 lžíce ostré hořčice, 0,5 lžičky mletého pepře, 0,5 lžičky chilli nebo pálivé papriky, kelímek kysané smetany, 2 lžíce octa, sůl
Vše důkladně rozmícháme a smetanu přidáme naposled. (Pikantní omáčka ke grilovaným masům).

Zbojnická omáčka

150 g majonézy, lžička sardelové pasty, sterilovaná kapie, feferonka, utřený česnek (podle chuti), lžíce nálevu ze sterilovaných kapií, mletá paprika, sůl.

Ďábelská omáčka

2 dl červeného vína, 6 lžic kečupu, 2 lžíce hořčice, chilli koření, kari koření,sůl.

Opilá jablka

Na máslem vymazaný alobal dáme jablko, zapícháme 3-4 hřebíčky, do místa po stopce nasypeme trochu krystalového cukru, zakápneme lžící rumu. Alobal dobře uzavřeme a na roštu, na mírném ohni zapečeme, nebo spíše dusíme, až jablka trochu změknou.

Žemlovka na grilu

Do alobalu vytřeného máslem poklademe na kolečka nakrájený rohlík,pokapeme medem, na plátky nakrájená jablka, posypeme je cukrem,skořicovým cukrem, plátky másla a přikryjeme vrstvou rohlíků. Alobal dobře uzavřeme a zapečeme v troubě nebo v přírodě na mírném ohni. Pro dospělé můžeme jablka pokapat rumem.

Divoký kapr na grilu

Kapra (vykuchaného a bez hlavy) osolíme, opepříme a necháme do druhého dne uležet. Do kapra vložíme bobkový list, kuličky nového koření,2 plátky másla, snítku tymiánu, na kolečka nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený celer. Zabalíme do alobalu potřeného olejem a grilujeme.

Živánska v alobalu

300 g vepřové krkovice, 2 klobásy, 100 g slaniny, 500 g syrových brambor,4 cibule, 5 stroužků česneku, 2 lžíce oleje, sladká paprika, kmín, pepř, sůl
Všechny suroviny nakrájíme na kousky, přidáme utřený česnek, koření.Promícháme, zabalíme do alobalu a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut.