24. září 2010

Vepřové kotlety s kari

4 vepřové kotlety, cibule, 200 g žampionů, sůl, 3 lžíce oleje, 1 dl smetany, 1 dl bílého vína, koření kari, hladká mouka
Kotlety naklepeme,osolíme a na rozehřátém oleji je po obou stranách opečeme.Vyjmeme je a uchováme v teple. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka, přidáme houby, zaprášíme moukou, podlijeme a dusíme. Přidáme smetanu, víno, kari a krátce podusíme. Šťávu nalijeme na kotlety a podáváme s rýží.

Vepřové stehno v jemné omáčce

600 g vepřové kýty, 150 g kořenové zeleniny, cibule, olej, lžička kari koření, 150 ml červeného vína, 100 g anglické slaniny, sůl, mletý pepř, 200 ml kysané smetany, cukr
Vepřovou kýtu rozkrájíme na řízky, mírně naklepeme,osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji osmažíme oloupanou nasekanou cibuli, přidáme kari koření a promícháme. Vložíme maso, tenké plátky slaniny a společně krátce osmažíme. Očištěnou kořenovou zeleninu najemno nastrouháme, přidáme k masu, podlijeme vínem a dusíme téměř doměkka. Maso vyjmeme,zeleninu rozmixujeme, dolijeme vodou a necháme přejít varem. Vložíme maso a dodusíme. Smetanu rozšleháme a za stálého míchání vlijeme do omáčky.

Šanghajské kuře

500 g kuřecí špalíky, 3 strožky česnek, 2 cibule, 0,2 l sherry ( sandeman ) suché, 0,1 l sójová omáčka, 0,3 l rýžové víno, pórek, 0,05 kg ústřicová omáčka, 20 g anýzová semínka, kukuřičné klásky, bambusové výhonky, těstovinové nudle
Připravíme si nejdříve marinádu: Rýžové víno, sherry, sojová omáčka, ústřicová omáčka a anýzová semínka. Do této marinády na chvíli naložíme kuřecí paličky. Samozřejmě čím déle tím lépe. Zprudka osmahneme česnek a poté paličky na Wok pánvi. Po opečení dozlatova, vyjmeme i se šťávou a slijeme do kovové nádoby. Na téměř suchou rozžhavenou pánev dáme péci cibuli, kukuřičné klásky, pórek, bamb. výhonky zalijeme zlehka dusíme Po změknutí vložíme zpět kuřata s marinádou, ale určitě nedávat vše. Nakonec přidáme těstoviny- nudle.

Rybí filé v těstíčku

1 kg filé, sůl, koření, citronová šťáva, lžíce worcesterové omáčky, 185 g hladké mouky, lžíce oleje, 3,5 g kvasnic, 1/2 lžičky cukru, 3 dcl bílého vína, 2 bílky, 14 dkg majonézy, 12 dkg bílého jogurtu, lžička drceného kmínu, olej na smažení
Rozporcované filé osolíme, okořeníme, pokapeme citrnovou šťávou a worcesterovou omáčkou. Necháme hodinu odležet v ledničce. Kvasnice a cukr smícháme s teplou vodou a necháme 10 minut stát. Do mouky přidáme lžíci oleje, sůl a kvasnice. Vypracujeme těsto a přidáme do něho víno. (nemá být husté, ale ani řídké). Necháme ho 35 minut kysat. Přidáme vyšlehané bílky. Majonézu smícháme s jogurtem, kmínem a kořením a necháme odstát. Filé obalujeme v těstíčku a prudce smažíme na oleji. Podáváme s majonézovou omáčkou a bramborami.

Pstruh na víně

4 porce vykoštěného pstruha, 2 dcl bílého vína, červenou papriku, zelenou papriku, 2 stonky řapíkatého celeru, balení Maggi Harmonie Chuti, červená cibule, balení Maggi Omáčky Boloňské, balení zakysané smetany
Vykostěného pstruha nakrájíme na kousky. Do kastrolu nalijeme víno a přivedeme do varu. Přidáme Maggi Harmonii Chuti, nakrájenou zeleninu, promícháme a přivedeme do varu. Na zeleninu položíme kousky pstruha, přiklopíme pokličkou a asi 1 minutu dusíme. Pak vypneme přívod tepla a necháme asi 5 minut bez odklopení pokličky stát. Hotové porce pstruha dáme stranou a do kastrolu nalijeme Maggi Boloňskou omáčku. Omáčku zjemníme zakysanou smetanou .

Penne ve smetanové omáčce s lososem

400 g penne, 500 g lososové filé, 200 ml smetany, 100 ml bílého vína, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce jíšky, provensálské koření, lístky bazalky, sůl, pepř
Těstoviny uvaříme. Lososové filé nakrájíme na kousky, osolíme je a opepříme. Kousky ryby opečeme v rostlinném oleji. V pánvi smícháme 250 ml vody, citronovou šťávu, víno a smetanu a vše pomalu uvedeme do varu. Nakonec vmícháme hotovou jíšku a 1 minutu vše povaříme. Ochutíme bylinkami, osolíme, opepříme. Kousky ryby vložíme do omáčky a 5 minut prohříváme pod bodem varu. Jídlo je hotové, jednotlivé porce ozdobíme lístky bazalky, barevným pepřem a malými kouskami rajčat.

Panenka plněná ovocem

2 vepřové panenky (cca po 400 g), lžička soli, lžička mletého pepře, velké jablko, 12 švestek (bez pecek), 3 lžíce másla, lžička citronové šťávy, 3 lžíce oleje, 3/4 sklenice bílého vína, 3/4 sklenice husté zakysané smetany
Panenky opláchneme a osušíme. Každou nařízneme a vytvoříme kapsu na nádivku. Maso dobře osolíme a opepříme vně i uvnitř.Švestky zalijeme vodou a přivedeme k varu. Sundáme z plotýnky a necháme půl hodiny v nálevu. Jablko oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, které pokapeme citronovou šťávou. Švestky necháme okapat na sítu. Potom je smícháme s kostičkami jablka a jemně dochutíme pepřem a solí. Takto připravenou nádivkou lehce naplníme naříznuté kapsy v obou panenkách.  Maso převážeme nití a osmahneme na másle s olejem, aby se uzavřely póry. Odlijeme tuk a přidáme víno. Přikryjeme a dusíme 20 minut při 180 stupních. Přilijeme smetanu a chvíli dusíme.

Kuřecí plátek se smetanovými žampiony

kuřecí prsa, grilovací koření, kari koření, mletý černý pepř, sůl, rostlinný olej, hladká mouka, žampiony, smetana, sojová omáčka, bílé víno
150 g kuřecích prsou naklepeme a okořeníme a zprudka opečeme na rozehřáté pánvi. Po chvíli přidáme žampiony a orestujeme. Zaprášíme trochou mouky a přilijeme smetanu a trochu vývaru. Nakonec přidáme sojovou omáčku a podle potřeby dokořeníme a dochutíme a můžeme podávat. Vhodná příloha je rýže nebo americké brambory.

Pečené kuře

kuře, 50 g másla, sůl, mletá paprika nebo mletý pepř, šťáva z citrónu, 2 dl bílého vína, 2,5 dl smetany, 30 g hladké mouky
Očištěné a osušené kuře osolit a vložit na rozpuštěné máslo do pekáče prsíčky dolů. Péct v troubě za občasného podlévání vínem a vodou a vypečenou šťávou. Před dopečením  kuře otočit a péct do červena. Šťávu zahustit smetanou a moukou, okořenit, okyselit, povařit. Omáčku podávat zvlášť. Příloha: vařené brambory sypané zelenou petrželkou nebo dušená rýže se zeleninou.

Kuře na červeném víně

kuře, 500 ml červeného vína, 250 g žampionu, 100 g uzeného bučku, cibuli, polévkovou lžíci hladké mouky, petrželovou nat, 2 stroužky česneku, bobkový list, špetku cukru, sul, pepř
Kuře omyjeme,osušte,rozdělte na čtvrtky, osolte a okořente. Buček nakrajejte na malé kousky a osmažte. Cibuli očistěte,nakrájejte na kolečka,přidejte k bučku a chvíli duste. Cibuli i osmažený buček vyjměte, na tuku osmažte kousky kuřete a dejte je na předehřátý talíř. Cibuli i buček vratte do výpeku a zaprašte moukou. Chvíli smažte a pak přidejte maso. Podlijte vínem, přidejte očištěné a nakrájené žampiony, prolisovaný česnek, bobkový list a zakryté duste doměkka. Potom štávu dochutte cukrem a kořením. Hotové posypejte petrželovou natí.

Krůtí nudle s paprikou

cibule, stroužek česneku, 2 červené papriky, 500 g krůtích prsou, 2 lžice oleje, sůl, pepř, lžice másla, 250 g zelených fazolek (zmrazených), 150 ml smetany ke šlehání, 150 ml suchého bílého vína, 2 lžice octa balzamico, 2 lžice sekané petrželky, 4 lžice arašidů

Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nasekáme. Papriky rozpůlíme, zbavíme zrníček, omyjeme a nkájíme na tenké proužky.Krůtí prsa opláchneme a osušíme. Nakrájíme je na hrubší nudličky. Na pánvi rozehřejeme olej a maso na něm zprudka opečeme. Pak nudličky masa osolíme, opepříme, promícháme, vyjmeme a uchováme horké.V pánvi mezitím rozehřejeme máslo a zesklovatíme na něm cibuli a česnek. Přimícháme zelené fazolky a dusíme asi pět minut. Přidáme papriky a dusíme dalších pět minut. Poté zeleninu vyjmeme a uchováme horkou. Připečený tuk rozředíme smetanou, bílým vínem a octem balzamico. Směs vaříme na prudkém ohni,dokud se omáčka z poloviny neodpaří. Podle potřeby zahustíme instantní jiškou. Do pánve vrátíme krůtí nudličky i zeleninu. Přimícháme petrželku a arašídy, které jsme lehce opražili na suché pánvi.Pokrm podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s rýží.

Italské kuře s těstovinami

500 g kuřecích prsíček, 50 g šunky, 2 dcl vína, kapary, kukuřice nebo hrášek, 2 dcl smetany, 2 lžíce hladké mouky, koření kari, sůl, pepř, olej, citronová šťáva
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kousky, zastříkáme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme, přidáme 1/2 lžičky kari, smícháme s trochou oleje. Promícháme a necháme 30 minut odpočinout. Poté maso prudce osmahneme na oleji. Ten slijeme a maso podlijeme bílým vínem a dusíme zakryté poklicí asi 20 minut. Na závěr přidáme šunku, nakrájenou na kostičky a můžeme podlít vodou. Smetanu rozšleháme s hladkou moukou a přilijeme k masu. Za stálého míchání necháme provařit a na závěr přidáme asi 5-10 kaparů a hrst kukuřice nebo hrášku. Prohřejeme, ale už nevaříme, podáváme s těstovinami.

Klobasové karbanátky

250 g libového bůčku, strouhaná houska, sklenka bílého vína, sůl, pepř, citronová kůra, trochu hladké mouky, 50 g másla
Asi 60 g  strouhanky navlhčíme bílým vínem. Přidáme umletý bůček, osolíme, opepříme, přidáme trochu citronové kůry. Ze směsi tvoříme malé ploché placičky, které obalujeme v hladké mouce a opečeme z obou stran na másle. Podáváme k dušené zelenine.

Hlíva na víně

50 dkg hlívy, čerstvá petržel, česnek, červená cibule, bílé víno, smetana, olej
Červenou cibuli a asi 5 mm silné proužky hlívy osmahneme na oleji a podlijeme 2 až 3 dcl bílého vína a dusíme. Poté přidáme 3 až 4 rozdrcené stroužky česneku, zahustíme jedním kelímkem smetany a nakonec zasypeme čerstvou petrželí. Podáváme nejlépe s noky (nebo těstovinami).

Drůbeží pečeně

750 g drůbežích jater, 75 g slaniny, 100 g cibule, 3 stroužky česneku, pepř, sůl, 100 g žampionů, 50 g kečupu, 1 dl červeného vína
Mírně ztuhlá játra nakrájíme na menší kostky. Jemně nakrájenou slaninu rozpustíme, přidáme cibuli, orestujeme, přidáme játra. Lisovaný česnek a pepř za stálého míchání restujeme do růžova. Přidáme pokrájené žampiony, kečup a víno, necháme podusit, ke konci dochutíme solí. Podáváme s hranolky a salátem.

Čínská vepřová lahůdka

500 g vepřového masa - nejlépe z plecka, 4 lžíce sojové omáčky, 1-2 lžíce dezertního vína, 2 lžičky solamylu, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžičky čínské směsi (Maggi - Knor koření na Čínu), 1-2 pórky, malá miska nakrájeného čínského zelí, 1/4 malého celeru, 1/4 malé kedlubny - vše pokrájené na nudličky, sůl, glutasol dle chuti, 1 červená paprika sterilovaná (kapie)
Maso nakrájíme na drobné proužky, smícháme se sojovou omáčkou, vínem, solamylem a kořením a dáme odležet alespoň na 2 hodiny do chladničky. Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme připravené maso a drobně nakrájenou cibuli a za stálého míchání opékáme. Když maso zlátne, přidáme na tenká kolečka nakrájený pórek, na tenké proužky nakrájené zelí, celer a kedlubny. Opečeme ještě asi 5 minut - podle potřeby podlijeme několika lžícemi vody. Dochutíme podle potřeby glutasolem, solí nebo sojovou omáčkou. Ozdobíme proužky červené papriky.

Červenozelené hovězí kostky

hovězí maso, pórek, sladká paprika, mouka, červené víno, sterilované okurky, zelené papriky
Na tuku osmahneme dozlatova pórek, přidáme sladkou papriku a na kostičky nakrájené hovězí maso. Opečeme, osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a po chvíli podlijeme červeným vínem. Dusíme doměkka, před ukončením vaření přidáme na kostičky nakrájené sterilované okurky a nudličky zelené papriky.

Brokolice ve vinném těstičku

1 kg brokolice, vejce, ¼ l mléka, 1 dl bílého vína, 200 g polohrubé mouky, sůl, olej
Brokolici uvaříme dopoloměkka a necháme okapat. Z mléka, soli, vína, mouky a vejce připřavíme těstíčko. Růžičky brokolice namáčíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji.

Barevná rýže se slaninou

200 g dlouhozrnné rýže, sůl, pepř, 500 g nakládaných žampionů, cibule, 50 g anglické slaniny, lžíce másla, 125 ml červeného vína, sáček hovězí omáčky, 2 lžíce kysané smetany, po 1 červené a zelené paprice
Rýži uvaříme doměkka asi 20 minut v dostatečně osolené vodě. Slijeme žampiony, a pokud jsou celé rozčtvrtíme je. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Slaninu pokrájíme na kostičky. V pánvi rozpustíme máslo a slaninu na něm opečeme. Přidáme cibulku a necháme ji zesklovatět. Zalijeme vínem, přisypeme žampiony a vaříme 5 minut. Směs podlijeme 125 ml vody s rozpuštěnou omáčkou. Zjemníme kysanou smetanou, promícháme, ale již nevaříme, aby se nesrazila. Očistíme papriky, omyjeme je a nakrájíme na malé kostičky. Ty nasypeme k uvařené rýži a promícháme. Rýži dekorativně vytvarujeme na talíře a do středu dáme žampionovou směs.

Alsaské zelí

3/4 kg kyselého zelí, 1/4 kg bůčku, 1/2 kg uzeného masa, 1/4 kg slaniny, 4 dl bílého vína (alsaské víno není podmínkou), 2 uzenky, pepř, sůl,(10-20 kuliček jalovce)
Vodu z kysaného zelí slít a uchovat na pozdější podlévání. Kyselé zelí ve dvou vodách vyprat. Slaninu nakrájet na kostičky a s kouskem másla na pánvi na mírném ohni rozpustit. Do kastrolu se zelím nalít 2 sklenice bílého vína. Hrnec zakrýt a postavit na oheň. Jakmile se tekutina začne vařit, přidat do hrnce slaninu s máslem. Ztlumit oheň a přidat všechno maso rozkrájené na kostky pepř, sůl, jalovec. Znovu přikrýt a nechat vařit asi 2 hodiny. Občas nahlédnout, není-li potřeba zelí podlít. V případě potřeby přilít po troškách vodu ze zelí. Když je maso úplně měkké, je zelí hotové. Ochutnejte, přisolte, opepřete, přikryjte a odneste do chladna. Druhý den při ohřívání přidat 2 nakrájené uzenky a vařené brambory.

23. září 2010

Vepřové maso na pivě dle hospodského

40 deka vepřového masa, cibule, kečup, porek, lžíce škrobové moučky, česnek, tuk, pivo
Proužky masa obalíme v moučce orestujeme na tuku, pak přidáme cibuli orestujeme, nato dáme kečup, osolíme, opepříme a podlijeme pivem. Po 20 minutách přidáme porek, dodusíme. Podáváme s vařenými brambory.

Vepřové maso dušené na pivu

400 g vepřové plece, střední cibule, 20 g hladké mouky, 40 g sádla, 2 dl piva, nové koření, kmín, muškátový květ, sůl
Rozkrájenou cibuli zpěníme na polovině sádla, přidáme maso rozkrájené na kousky, okořeníme kmínem, tlučeným novým kořením, muškátovým květem, osolíme, mírně podlijeme vodou a dusíme. K poloměkému masu přidáme jíšku připravenou z mouky a zbytku sádla, podlijeme pivem a dusíme do měkka.

Uzený bůček v pivu

sáček kysaného zelí, 100 g tvrdého sýra, 300 g uzeného bůčku, 100 ml černého piva, cibule dle chuti, pepř, sůl, kmín, tymián
Uvařený bůček nakrájíme na kostky a orestujeme na cibulce, pokryjeme zelím, ochutíme, zalejeme pivem a posypeme strouhaným sýrem. Vše zapečeme asi 50 minut v troubě.

Špekáčky v pikantní omáčce

4 špekáčky, cibule, ostrá paprika, kečup, černé pivo
Špekáčky oloupeme a nařízneme. Do špekáčku dáme plátek cibule, kousek ostré papriky a zaděláme párátkem. Dáme do hrnce na těsno a zalijeme směsí kečupu a černého piva. Vaříme 15. minut.

Řízek na pivu

600 g vepřové kýty, 2 větší cibule, 1 dcl piva, 4 lžičky hořčice, vejce, mouka, strouhanka, sůl, pepř, olej
Cibuli nakrájenou na kolečka marinujeme v pivu. Nakrájené maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí. Na jednu polovinu masa dáme marinovanou cibuli, druhou přeložíme a konce sklepeme. Řízky oalíme v trojobalu a na oleji usmažíme.

Pivní pomazánka

70 g rostliného tuku, 200 g jemného tvarohu, 100 g olomouckých tvarůžků, 5 cl piva, 50 g cibule, 25 g feferonek, mletá paprika, sůl
Do vyšlehaného rostliného tuku postupně zašleháme měkký tvaroh, nastrouhané olomoucké tvarůžky, pivo, nakrájenou cibuli, jemně rozsekané feferonky, trochu mleté papriky, sůl.

Plátky na pivě s klobásou

4 plátky z vepřové krkovice, lžíce oleje, cibule, mletá paprika, mletý pepř, sůl, 1 dl světlého piva, paprika, 2 rajčata, půlka klobásy, 2 lžíce kečupu, strouhanka
Plátky z krkovice naklepeme, nařízneme a prudce opečeme po obou stranách na pánvi vytřené olejem. Vyjmeme je, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme ji. Vmícháme mletou papriku, po zpěnění ji hned zalijeme trochou vody a částí piva, uvedeme do varu a přidáme zpět maso. Osolíme je, opepříme a dusíme. Po chvíli přidáme papriku nakrájenou na nudličky, spařená a oloupaná a nakrájená rajčata, klobásu nakrájenou na kolečka a dusíme dále. K téměř měkkému masu přidáme trochu strouhanky namočenou ve zbylém pivě, kečup a ještě chvíli dusíme, dokud maso zcela nezměkne. Vhodnou přílohou je rýže nebo těstoviny.

Pivovarský bůček

600 g libovějšího bůčku,100 g uzeného sýra, 40 g oleje, 0,3 l piva dvanáctky cibule, česnek, strouhanka, nové koření, mletý pepř, sůl, petrželka
Bůček nakrájíme na porce (1cm), lehce naklepeme, osolíme. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso a opečeme. Podlijeme vývarem, přidáme utřený česnek se solí, koření a dusíme do měkka. Před dohotovením přidáme lžíci strouhanky, pivo a povaříme. Porce bůčku přelijeme šťávou, posypeme sýrem a petrželkou. Jako přílohu podáváme knedlíky.

Pivní sýr se šprotami

pivní sýr, šproty 5 ks, cibulka na drobno, bohušovická plnotučná hořčice, chléb, mletá červená paprika, máslo, trochu piva
Rozetřít, smíchat, namazat na chleba, zapíjet pivem.

Pivní kuře

1/2 kuřete nebo 4 kuřecí řízky, 1/4 l piva, rostlinný olej, sůl, 100 g nivy, 100 g eidamu
Kuře opláchneme, osušíme a osolíme. Na pekáči zahřejeme olej a prudce maso orestujeme. Pak podlijeme pivem, přikryjeme a pečeme doměkka. Těsně před dopečením posypeme kuře nejprve strouhaným eidamem a nakonec strouhanou nivou. Nejlépe chutná s vařenou rýží.

Pivní guláš z kližky

1/2 kg kližky, 4 cibule, 2 lžíce sádla, zelená paprika, 1 konzerva (400 g) zelené fazolové lusky krájené v mírně slaném nálevu, lžička mletého zázvoru, 3 lžičky sladké papriky, lžička pepře, lžička majoránky, lžička jemně drceného badyánu, 2 kostky masového vývaru, sůl, 5 kuliček jalovce, 2 lžíce polohrubé mouky na zahuštění, 2 lahve světlého piva, 1 dcl Tuzemáku
Na sádle zpěníme zázvor, přidáme nakrájenou cibuli a mícháme, až cibulka zesklovatí.  Vmícháme ostatní koření a na kostičky pokrájené maso, krátce orestujeme a zalijeme pivem. Pod pokličkou vaříme asi 60 minut (podle stáří býčka i déle, až maso skoro změkne), přidáme nadrobno pokrájenou papriku, Tuzemák , po 20-ti minutách  zahustíme polohrubou moukou rozkvedlanou v nálevu (scezeném z fazolových lusků)  a necháme ještě chvilku povařit. Přidáme fazolové lusky z konzervy a po jejich prohřátí podáváme. Podle zásady české kuchyně je lepší ohřátý až druhý den! Jako příloha je vhodný houskový knedlík, nebo chléb.

Pivní guláš s kukuřicí

50 g anglické slaniny, 2 lž. oleje, 2 velké cibule, 2 str. česneku, 250 g slovenského salámu, 1 lž sladké papriky, 400 ml světlého piva, 750 g brambor, 4 rajčata, sůl, pepř, majoránka, 200 g sterilované kukuřice, petrželka, chleba
Nakrájenou slaninu osmahneme na oleji s nadrobno pokrájenou cibulí a česnekem. Přidáme na kostky pokrájený salám a společně opečeme. Zasypeme mletou paprikou, promícháme, podlijeme pivem a chvíli podusíme. Přidáme na kostky pokrájené brambory a plátky rajčat, osolíme, okořeníme a za občasného podlévání dusíme do měkka. Nakonec přidáme scezenou kukuřici a nasekanou petrželku a ještě krátce prohřejeme. Podáváme s chlebem.

Kuře alá kachna

kuře, cibule, 3 kyselá jablka, 2 dcl černého piva, sůl, kmín, lžička másla
Omyté kuře rozporcujeme, osolíme, okmínujeme a naskládáme do pekáčku. Mezi porce klademe na čtvrtky krájená jablka a nahrubo sekanou cibuli. Nepatrně podlijeme vodou a dusíme. Jakmile se voda vydusí, zalijeme černým pivem, přidáme máslo a dáme péci do trouby. Poléváme vypečenou šťávou. Podáváme s knedlíkem a zelím.

Pikantní ryba v alobalu

porce ryby,provensálské koření,grilovací koření,šalvěj,bazalka,zelená petrželka, rajčata, papriky, cibule, máslo, olej, pivo
Vyrobíme si směs koření: provensálské koření smícháme s grilovacím kořením a s nasekanou bazalkou, šalvějí a zelenou petrželkou. Přidáme trochu oleje a aby nebyla kaše příliš hustá, ředíme pivem. Touto směsí potřeme rybu ze všech stran . Silnější alobal pomažeme máslem, poklademe na něj rybu a na ní dáme čtvrtky rajčat, kousky papriky a na kolečka nakrájenou cibuli. Na konec dáme na rybu kousek másla. Alobal dobře uzavřeme a grilujeme ze všech stran.

Kuřecí na pivu

250 g kuřecí prsa, sůl, pivo 0,25 - 0,5 l, grilovací koření, 2 lžíčky solamyl, 2 vejce 
Kuřecí prsa nakrájíme na kosticky, naložíme do piva, vajíčka, solamylu a dochutíme. Vložíme na rozpálenou a předem lehce omaštěnou pánev. Smažíme do zlatova.

Kuřecí játra s jablky

kuřecí játra, cibule, jablko, černé pivo, sůl, pepř
Cibuli nakrájenou na půlměsíčky osmahneme na oleji do zlatova, přidáme drůbeží játra a orestujeme, pak přidáme na kousky jablka, lehce promícháme a zalijeme trochou černého piva a necháme lehce zredukovat. Nakonec osolíme a opepříme.Podáváme s hranolkami.

Smažený řízek

600 g vepřové kýty, 2 větší cibule, 1 dl piva, 4 malé lžičky hořčice, vejce, mouka, strouhanka, sůl, pepř, olej
Cibuli nakrájíme na půlkolečka a dáme marinovat do piva. Maso nakrájíme, naklepene, osolíme, opepříme, potřeme hořčcí. Na jednu polovinu masa dáme cibuli, druhou přeložíme a konce sklepeme. Řízky obalíme v mouce, vejci a strouhance a na oleji osmažíme.

Kapr na černém pivu

kapr, sladká paprika, pálivá paprika, hladká mouka, česnek, sůl, černé pivo, máslo
Porce kapra osolíme, obalíme v mouce smíchané se sladkou a pálivou paprikou Na pekáči rozpustíme máslo, položíme porce kapra a chvilku zapečepe, otočíme a zalejeme černým pivem a poté zapečeme.