0,5 kg vepřového masa,100 g uzené slaniny, cibule, stroužek česneku, feferonka, 4 brambory, 3 houby, hlávka zelí, sůl, kmín, mletá červená paprika
Slaninu nakrájíme na kostky a osmahneme. Až pustí tuk, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, cibuli necháme zesklovatět a přidáme papriku, nakrájené maso, feferonku, nakrájené brambory, houby, osolíme a vaříme. Pak brambory rozmačkáme a k masu přidáme nastrouhané zelí, posypeme kmínem a a vaříme do změknutí zelí.
Prakticka česka kuchařka, pro zkušené i mene zkušené kuchařky, kde naleznete recepty česke kuchyne na jidlo, pití, ale take na cukroví, dorty, dezerty. Na blogu dále naleznete rady a par tipu lidových léku, nektere recepty jsou z obrazkami.Při receptech z použitím zakysanej smetany se my osvětčila smetana Yoplait.
11. června 2013
Beraní guláš
700 g beraního masa, vepřové sádlo, 30 g slaniny, 2 cibule, mletá sladká červená paprika, 2 červené papriky, masový vývar, 200 g rozmixovaných oloupaných rajčat, lžíce rajčatového protlaku, sůl
Slaninu nakrájíme na malé kostky opražíme, přidáme sádlo, nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme. Přisypeme mletou papriku a přidáme nakrájené kousky masa. Osolíme, osmahneme a chvíli dusíme pod pokličkou. Podlijeme teplým masovým vývarem a necháme dusit. Pak přidáme nakrájené papriky, rajčata a rajčatový protlak a uvaříme doměkka, občas zamícháme nebo podle potřeby podlijeme.
Slaninu nakrájíme na malé kostky opražíme, přidáme sádlo, nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme. Přisypeme mletou papriku a přidáme nakrájené kousky masa. Osolíme, osmahneme a chvíli dusíme pod pokličkou. Podlijeme teplým masovým vývarem a necháme dusit. Pak přidáme nakrájené papriky, rajčata a rajčatový protlak a uvaříme doměkka, občas zamícháme nebo podle potřeby podlijeme.
Zabijačková polévka z vepřového kolena
vepřové koleno, kroupy, konzerva husí a kachní krve nebo krevní pochoutka, sůl, pepř, nové koření, majoránka, cibule, česnek , 2 kostičky masoxu
Do jednoho hrnce dáme vařit vepřové koleno a jednu celou cibuli do druhého kroupy. Když uvaříme více krup než potřebujeme nevadí dáme zmrazit (špatně se odhaduje množství kroupy hodně nabydou). Vařené koleno vyjmeme z vývaru a necháme trochu vychladnout. Krev s konzervy vložíme do mixéru a zalijeme trochou vývaru a rozmixujeme. Rozmixovanou krev nalijeme do hrnce s vývarem,přidáme masox, pepř, nové koření a uvařené pod vodou propláchlé kroupy. Koleno obereme a nakrájíme na malé kousky nebo rozkolíbáme řeznickou kolíbkou a vložíme do polévky. necháme povařit a nakonec dochutíme solí,rozetřeným česnekem a podle chuti ještě kořením. Polévku odstavíme a přidáme majoránku (nevaříme stratila by vůni).
zabijackova polevka
Do jednoho hrnce dáme vařit vepřové koleno a jednu celou cibuli do druhého kroupy. Když uvaříme více krup než potřebujeme nevadí dáme zmrazit (špatně se odhaduje množství kroupy hodně nabydou). Vařené koleno vyjmeme z vývaru a necháme trochu vychladnout. Krev s konzervy vložíme do mixéru a zalijeme trochou vývaru a rozmixujeme. Rozmixovanou krev nalijeme do hrnce s vývarem,přidáme masox, pepř, nové koření a uvařené pod vodou propláchlé kroupy. Koleno obereme a nakrájíme na malé kousky nebo rozkolíbáme řeznickou kolíbkou a vložíme do polévky. necháme povařit a nakonec dochutíme solí,rozetřeným česnekem a podle chuti ještě kořením. Polévku odstavíme a přidáme majoránku (nevaříme stratila by vůni).
zabijackova polevka
Polévka z vlašských ořechů a vajec
30 g vlašských ořechů, 30 g hladké mouky, sůl, muškátový oříšek, 125 ml mléka, 4 vejce, 750 ml vývaru
Vlašské ořechy umeleme, smícháme s moukou, solí a strouhaným muškátovým oříškem. Metlou zašleháme vejce a mléko. Na závěr přilejeme vývar a polévku pozvolna a za stálého šlehání zahříváme, ale nesmí vařit.
Vlašské ořechy umeleme, smícháme s moukou, solí a strouhaným muškátovým oříškem. Metlou zašleháme vejce a mléko. Na závěr přilejeme vývar a polévku pozvolna a za stálého šlehání zahříváme, ale nesmí vařit.
Rajská polévka s květákem a koprem
cibule, lžíce hladké mouky, provensalské koření, máslo, 1,5 l vývaru, 6 růžiček květáku, 0,5 l rajské šťávy, čerstvý kopr, sůl, pepř, mléko
Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, poprášíme moukou a chvíli ještě orestujeme. Pak zalejeme vývarem z polévkového koření. Přidáme rajčatovou šťávu, růžičky květáku a trochu divokého koření. Pokud je polévka příliš kyselá, přidáme pro zjemnění trochu mléka. Dochutíme solí, popřípadě pepřem. Polévku zdobíme najemno nasekaným čerstvým koprem.
Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, poprášíme moukou a chvíli ještě orestujeme. Pak zalejeme vývarem z polévkového koření. Přidáme rajčatovou šťávu, růžičky květáku a trochu divokého koření. Pokud je polévka příliš kyselá, přidáme pro zjemnění trochu mléka. Dochutíme solí, popřípadě pepřem. Polévku zdobíme najemno nasekaným čerstvým koprem.
Pravá domácí česnečka
2 bujóny, 2 brambory, mrkev, petržel, 8 stroužků česneku, 5 dkg šunky, 5 dkg nastrouhané sýra, čtvrt chleba (starého)
Nejdříve uvaříme na kostičky nakrájené brambory doměka, poté přilejeme vodu a přidáme bujóny, nastrouhanou mrkev i petržel.. Rozdrtíme česnek, odebereme trošku brambor a vidličkou je rozdrtíme i s tím česnekem a přidáme trochu sladké papriky.. a dáme zpátky do hrnce a tím to i trošku zahustíme.. Poté si opečeme krutony (můžeme i ze starého chleba) nakrájíme šunku a nasypeme trohu sýra a můžeme podávat.
Nejdříve uvaříme na kostičky nakrájené brambory doměka, poté přilejeme vodu a přidáme bujóny, nastrouhanou mrkev i petržel.. Rozdrtíme česnek, odebereme trošku brambor a vidličkou je rozdrtíme i s tím česnekem a přidáme trochu sladké papriky.. a dáme zpátky do hrnce a tím to i trošku zahustíme.. Poté si opečeme krutony (můžeme i ze starého chleba) nakrájíme šunku a nasypeme trohu sýra a můžeme podávat.
Staročeský guláš
50 dkg hovězího masa na guláš (nejlépe kližky), 2 cibule,1 dcl světlého piva (ne plzeňské), lžíce kečupu, 2 stroužky česneku, krajíc chleba, 2 lžičky mleté sladké papriky, 0,5 lžičky gulášového koření, špetka mletého pepře, trochu drceného kmínu, sůl, lžička majoránky, olej
Na oleji v tlakovém hrnci zpěníme drobně nakrájenou cibuli, vmícháme mletou sladkou papriku a přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání opékáme, až maso vypustí šťávu. Zalijeme částí piva a trochou vody, osolíme, opepříme, přidáme kečup, prolisovaný česnek, kmín, majoránku a gulášové koření a dusíme do změknutí masa. V trošce vody namočíme chléb, přidáme k masu, zalijeme zbylým pivem a ještě chvíli povaříme.
Na oleji v tlakovém hrnci zpěníme drobně nakrájenou cibuli, vmícháme mletou sladkou papriku a přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání opékáme, až maso vypustí šťávu. Zalijeme částí piva a trochou vody, osolíme, opepříme, přidáme kečup, prolisovaný česnek, kmín, majoránku a gulášové koření a dusíme do změknutí masa. V trošce vody namočíme chléb, přidáme k masu, zalijeme zbylým pivem a ještě chvíli povaříme.
Šumavský guláš
50 dkg hovězího masa, 3 cibule, kousek slaniny, 3 stroužky česneku, sklenice sterilovaných hub, lžíce sladké papriky, špetka chilli, lžička majoránky, lžička gulášového koření, kostka bujónu, sůl a pepř, trochu hladké mouky
V hrnci rozehřejeme na kostky nakrájenou slaninu, na které zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Zaprášíme sladkou paprikou a chilli kořením, přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme, až maso vypustí šťávu. Přidáme bujón, prolisovaný česnek, majoránku, gulášové koření, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a uvaříme do měkka. Asi uprostřed vaření přidáme do hrnce sterilované houby. Guláš nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce vody, povaříme a podáváme.
V hrnci rozehřejeme na kostky nakrájenou slaninu, na které zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Zaprášíme sladkou paprikou a chilli kořením, přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme, až maso vypustí šťávu. Přidáme bujón, prolisovaný česnek, majoránku, gulášové koření, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a uvaříme do měkka. Asi uprostřed vaření přidáme do hrnce sterilované houby. Guláš nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce vody, povaříme a podáváme.
Majoránkový guláš
50 dkg hovězího masa na guláš, 2 větší cibule, 2 lžíce hladké mouky, olej, 2 lžíce kečupu, 2 stroužky česneku, 2 lžičky mleté sladké papriky, 0,5 lžičky kari koření, špetka kmínu a pepře, sůl, masox nebo polévkové koření, špetka majoránky
V tlakovém hrnci na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, za stálého míchání osmahneme ze všech stran, přisypeme mletou papriku a mouku, osmahneme, přidáme kečup a přilijeme přiměřené množství vody a masox nebo polévkové koření. Na trošce oleje zpěníme kari koření a přidáme ke guláši spolu s prolisovaným česnekem, kmínem, pepřem. Osolíme a dusíme, až je maso měkké (asi 40 minut). Ke konci přidáme majoránku.
V tlakovém hrnci na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, za stálého míchání osmahneme ze všech stran, přisypeme mletou papriku a mouku, osmahneme, přidáme kečup a přilijeme přiměřené množství vody a masox nebo polévkové koření. Na trošce oleje zpěníme kari koření a přidáme ke guláši spolu s prolisovaným česnekem, kmínem, pepřem. Osolíme a dusíme, až je maso měkké (asi 40 minut). Ke konci přidáme majoránku.
Studená polévka s jogurtem. a kozím sýrem
1 l tekutého jogurtu, 100 g kozího sýra, 6 stroužky česneku, 2 okurky, 20 g kopru,sůl, pepř, kostky ledu
Kozí sýr smícháme spolu s jogurtem. Okurky nastrouháme najemno a společně s vodou vzniklou při strouhaní přidáme k jogurtu se sýrem. Nakonec přidáme do polévky najemno nasekaný čerstvý kopr a utřený česnek. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s kostky ledu.
Kozí sýr smícháme spolu s jogurtem. Okurky nastrouháme najemno a společně s vodou vzniklou při strouhaní přidáme k jogurtu se sýrem. Nakonec přidáme do polévky najemno nasekaný čerstvý kopr a utřený česnek. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s kostky ledu.
Polévka s droždím a krutony
100 g droždí, 2 l vody, 40 g hladka mouky, 60 g tuku, cibule, kmín, sůl, pažitka, 2 lžíce strouhané zeleniny, osmažená žemle
Na polovině dávky tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidáme droždí a za stálého míchání smažíme, až se začne připražovat. Zalijeme horkou vodou a přidáme světlou jíšku připravenou z druhé poloviny tuku a mouky. Osolíme a povaříme. Po chvilce přidáme strouhanou zeleninu a ještě krátce povaříme. Polévku podáváme s osmaženou žemlí, zdobíme pažitkou.
Na polovině dávky tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidáme droždí a za stálého míchání smažíme, až se začne připražovat. Zalijeme horkou vodou a přidáme světlou jíšku připravenou z druhé poloviny tuku a mouky. Osolíme a povaříme. Po chvilce přidáme strouhanou zeleninu a ještě krátce povaříme. Polévku podáváme s osmaženou žemlí, zdobíme pažitkou.
Nitranská rybí polévka s hrachem
1 kg kapřích hlav,200 g hrachu,250 g rybích vnitřností,50 g másla,100 g kořenové zeleniny,pepř,sůl
Hrách namočíme na několik hodin, pak ho uvaříme do měkka, prolisujeme, rozředíme studenou vodou asi na 2 litry, přidáme rybí hlavy bez žaber, strouhanou zeleninu a vaříme asi půl hodiny. Polévku pak procedíme, opepříme a osolíme, vmícháme pokrájené vnitřnosti a vaříme dále asi 15 minut.
http://hospodyne.mojerecepty.sk/2009/11/nitranska-polevka/
Hrách namočíme na několik hodin, pak ho uvaříme do měkka, prolisujeme, rozředíme studenou vodou asi na 2 litry, přidáme rybí hlavy bez žaber, strouhanou zeleninu a vaříme asi půl hodiny. Polévku pak procedíme, opepříme a osolíme, vmícháme pokrájené vnitřnosti a vaříme dále asi 15 minut.
http://hospodyne.mojerecepty.sk/2009/11/nitranska-polevka/
Drožďová polévka s uzeninou a ovesnými vločkami
2 kostky droždí, cibule, nožka ostravské klobásy, popř. polosuchý salám, polévková zelenina , olej, kostka masového bujónu, 1,2 l vody, 3/4 hrnku ovesných vloček
Na oleji necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme 2 kostky droždí , které necháme mírně ztmavnout a zavonět jakoby po mase - terpve poté zalejeme vodou a vložíme na kostičky pokrájenou uzeninu a polévkovou zeleninu. Když se voda začne vařit, přidáme kostku masoxu a ovesné vločky, které ještě předtím nasucho opražíme na teflonové pánvi. Povaříme do změknutí a případně ještě dosolíme.
Na oleji necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme 2 kostky droždí , které necháme mírně ztmavnout a zavonět jakoby po mase - terpve poté zalejeme vodou a vložíme na kostičky pokrájenou uzeninu a polévkovou zeleninu. Když se voda začne vařit, přidáme kostku masoxu a ovesné vločky, které ještě předtím nasucho opražíme na teflonové pánvi. Povaříme do změknutí a případně ještě dosolíme.
Jáhlová kuřecí polévka
250 gramů jáhly,4 kuřecí křídla,3 střední mrkve,cibule,250 g mražená polévková zelenina,petrželka,sůl
Jáhly si uvaříme podle návodu v osolené vroucí vodě 10 minut a necháme připravené na zavářku, kuřecí křídla uvaříme spolu s očištěnou a na drobno pokrájenou mrkví a cibulí asi tak v litru a půl vody. Po uvaření křídel do měkka, necháme křídla vychladnout a maso obereme. Mezitím přidáme mraženou zeleninu a jáhly do vývaru a dochutíme solí a krátce, zhruba 5 minut, ještě povaříme. Nakonec vmícháme pokrájené maso. Podávame s pečivem a můžeme ozdobit petrželkou.
Jáhly si uvaříme podle návodu v osolené vroucí vodě 10 minut a necháme připravené na zavářku, kuřecí křídla uvaříme spolu s očištěnou a na drobno pokrájenou mrkví a cibulí asi tak v litru a půl vody. Po uvaření křídel do měkka, necháme křídla vychladnout a maso obereme. Mezitím přidáme mraženou zeleninu a jáhly do vývaru a dochutíme solí a krátce, zhruba 5 minut, ještě povaříme. Nakonec vmícháme pokrájené maso. Podávame s pečivem a můžeme ozdobit petrželkou.
Polévka s dary moře
1, 25 l vody (vývaru), 150 g mražených krevet, 200 g rybího filé, 4 menší brambory, 4 rajčata, čerstvá pažitka, oregano, pepř, sůl
Brambory nakrájejte na plátky. Rajčata blanšírujte asi 10 sek. ve vroucí vodě, pak je oloupejte a rozmixujte. Do hlubokého hrnce vložte brambory a rajčatové pyré, přilijte vodu (vývar), ochuťte oreganem a pepřem. Přiveďte do varu. Když jsou brambory měkké, přidáme na kostky nakrájené rybí filé a vařte dalších 5 min. odkryté. nakonec přidejte rozmrazené krevety a nechte je asi 3 min. prohřát. přidejte pažitku a dochuťte solí, pepřem.
Brambory nakrájejte na plátky. Rajčata blanšírujte asi 10 sek. ve vroucí vodě, pak je oloupejte a rozmixujte. Do hlubokého hrnce vložte brambory a rajčatové pyré, přilijte vodu (vývar), ochuťte oreganem a pepřem. Přiveďte do varu. Když jsou brambory měkké, přidáme na kostky nakrájené rybí filé a vařte dalších 5 min. odkryté. nakonec přidejte rozmrazené krevety a nechte je asi 3 min. prohřát. přidejte pažitku a dochuťte solí, pepřem.
Kapustová polévka s mrkví a bramborami
2 větší listy kapusty,mrkev,3 brambory,bujon,olivový olej, jíška, česnek, pepř, sůl
Na olivovém oleji orestujeme mrkev na kostičky a poté uděláme jíšku. Přidáme vodu a zeleninový bujon, necháme povařit, pak přidáme na malé kostičky brambory, necháme vařit do změknutí, pak přidáme na malé kousky kapustu a nakonec česnek, popřípadě pepř a sůl.
Na olivovém oleji orestujeme mrkev na kostičky a poté uděláme jíšku. Přidáme vodu a zeleninový bujon, necháme povařit, pak přidáme na malé kostičky brambory, necháme vařit do změknutí, pak přidáme na malé kousky kapustu a nakonec česnek, popřípadě pepř a sůl.
Krémová špenátová polévka se slaninou
200 g špenátu, 500 ml smetany, sůl, pepř, vegeta, 4 stroužky česneku, 60 g anglické slaniny, lžíce oleje
Čerstvé špenátové listy operte pod studenou vodou a nechte okapat. Potom špenát nakrájejte na menší kousky. Vložte ho do hrnce, zalijte zhruba 150ml vody a krátce poduste doměkka. Do hrnce přilijte smetanu a za stálého míchání polévku přiveďte k varu. Dosolte a dopepřete a přidejte vegetu dle chuti. Česnek oloupejte a prolisujte a přidejte do polévky. Ještě krátce povařte a sundejte z plotny. Slaninu nakrájejte na úzké proužky a opečte ji na rozehřátém oleji dokřupava. Nandanou polévku ozdobte slaninkou, popřípadě bylinkami, které máte rádi.
Čerstvé špenátové listy operte pod studenou vodou a nechte okapat. Potom špenát nakrájejte na menší kousky. Vložte ho do hrnce, zalijte zhruba 150ml vody a krátce poduste doměkka. Do hrnce přilijte smetanu a za stálého míchání polévku přiveďte k varu. Dosolte a dopepřete a přidejte vegetu dle chuti. Česnek oloupejte a prolisujte a přidejte do polévky. Ještě krátce povařte a sundejte z plotny. Slaninu nakrájejte na úzké proužky a opečte ji na rozehřátém oleji dokřupava. Nandanou polévku ozdobte slaninkou, popřípadě bylinkami, které máte rádi.
Moskevský guláš
50 dkg hovězího masa na guláš (nejlépe kližky), 2 cibule, olej, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce pikantnějšího kečupu, 2 lžičky sladké mleté papriky, 0,5 lžičky gulášového koření, kostka masoxu nebo lžička polévkového koření, sůl a pepř
Na rozehřátém oleji v tlakovém hrnci zpěníme drobně nakrájenou cibuli, vmícháme mletou papriku a maso nakrájené na kostky, osolíme, opepříme a opékáme za stálého míchání, až maso vypustí šťávu. Přisypeme mouku, necháme ji opražit. Přilijeme trochu vody, vmícháme kečup, masox nebo polévkové koření a vaříme, až je maso měkké. Podle potřeby doléváme vodou. Na talíři zdobíme na kolečka nakrájenou cibulí nebo lžicí zakysané smetany.
Na rozehřátém oleji v tlakovém hrnci zpěníme drobně nakrájenou cibuli, vmícháme mletou papriku a maso nakrájené na kostky, osolíme, opepříme a opékáme za stálého míchání, až maso vypustí šťávu. Přisypeme mouku, necháme ji opražit. Přilijeme trochu vody, vmícháme kečup, masox nebo polévkové koření a vaříme, až je maso měkké. Podle potřeby doléváme vodou. Na talíři zdobíme na kolečka nakrájenou cibulí nebo lžicí zakysané smetany.
Námořnický pikantní guláš
6 párků, cibule, 3 stroužky česneku, paprika, 5 lžic kečupu, 2 lžičky sladké papriky, špetka ostré papriky, sůl a pepř, olej
Na rozehřátém oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji sladkou i ostrou paprikou, přidáme na kolečka nakrájené párky a za stálého míchání orestujeme. Pak přidáme na nudličky nakrájenou papriku, kečup, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody a vše společně chvíli podusíme.
Na rozehřátém oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji sladkou i ostrou paprikou, přidáme na kolečka nakrájené párky a za stálého míchání orestujeme. Pak přidáme na nudličky nakrájenou papriku, kečup, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody a vše společně chvíli podusíme.
Staročeská houbová koprovka
1,5 l vody, 4 brambory, 0,5 l sladké smetany, 0,5 hrnku zavařených sladkokyselých hub, 2 polévkové lžíce sterilovaného kopru, větší cibule, 2 polévkové lžíce hladké mouky, kostka bujonu /masox/, lžička kmínu, pár plátků nebo hrst strouhaného eidamu, špetka soli, polévková lžíce octa (podle chuti)
Do připraveného hrnce vlijeme vodu, nakrájenou cibuli, kmín a houby a dáme vařit. Oloupané brambory nakrájíme na kostečky. Propláchneme je pod vodou v sítu a okapané nasypeme do polévky. Přidáme bujón a vaříme je doměkka. Ve smetaně rozmícháme důkladně mouku a postupně, za stálého míchání, přiléváme do polévky. Dobře promícháme a uvedeme do varu. Až přijde polévka k varu, přidáme kopr, promícháme a necháme chvíli povařit. Podle chuti přisolíme a můžeme přidat lžíci octa. Před podáváním poklademe nebo posypeme eidamem.
Do připraveného hrnce vlijeme vodu, nakrájenou cibuli, kmín a houby a dáme vařit. Oloupané brambory nakrájíme na kostečky. Propláchneme je pod vodou v sítu a okapané nasypeme do polévky. Přidáme bujón a vaříme je doměkka. Ve smetaně rozmícháme důkladně mouku a postupně, za stálého míchání, přiléváme do polévky. Dobře promícháme a uvedeme do varu. Až přijde polévka k varu, přidáme kopr, promícháme a necháme chvíli povařit. Podle chuti přisolíme a můžeme přidat lžíci octa. Před podáváním poklademe nebo posypeme eidamem.
Činská pikantní polévka
1 l kuřecí vývar, mrkev, petržel nebo pastiňák, vejce, 2 kuřecí křídla, lahůdková cibulka,české sušené houby, chilli, čerstvý zázvor, červená paprika sladká, solamyl
Do vývaru, který se nám vaří přidáme na drobno nakrájenou mrkev, petržel, křídla a cibulku. Houby stačí rozdrtit v hrsti a zázvor nastrouháme (s množstvím opatrně, přidejte podle toho, jak chcete polévku ostrou). Přidáme špetku chilli a osolíme dle chuti, papriky dáme jen tolik aby měla polévka hezkou barvičku. Dále rozšleháme vajíčko a pak ho pomalu lijeme do polévky, při tom mícháme, aby se udělaly pěkné "vlásky". Nakonec přidáváme solamyl do zhousnutí.
Do vývaru, který se nám vaří přidáme na drobno nakrájenou mrkev, petržel, křídla a cibulku. Houby stačí rozdrtit v hrsti a zázvor nastrouháme (s množstvím opatrně, přidejte podle toho, jak chcete polévku ostrou). Přidáme špetku chilli a osolíme dle chuti, papriky dáme jen tolik aby měla polévka hezkou barvičku. Dále rozšleháme vajíčko a pak ho pomalu lijeme do polévky, při tom mícháme, aby se udělaly pěkné "vlásky". Nakonec přidáváme solamyl do zhousnutí.
Polévka Hokaido
dýně hokaido, velká cibule, 2 brambory, zakysana smetana, zázvor, hovězí bujón
Na trošce oleje orestujeme na jemno nakrájenou cibuli. Přidáme omytou a na kostičky nakrájenou dýni. Dýni neloupeme, jen zbavíme semínek. Chvíli restujeme, přidáme na kostky nakrájené brambory a zalejeme vývarem. Nastrouháme trochu zázvoru, asi kávovou lžičku a přiklopené vaříme cca 10-15 min. Poté vše rozmixujeme, dosolíme a opepříme. Podáváme ozdobené lžící zakysané smetany.
Na trošce oleje orestujeme na jemno nakrájenou cibuli. Přidáme omytou a na kostičky nakrájenou dýni. Dýni neloupeme, jen zbavíme semínek. Chvíli restujeme, přidáme na kostky nakrájené brambory a zalejeme vývarem. Nastrouháme trochu zázvoru, asi kávovou lžičku a přiklopené vaříme cca 10-15 min. Poté vše rozmixujeme, dosolíme a opepříme. Podáváme ozdobené lžící zakysané smetany.
Polévka proti nachlazení
2 červené řepy, mrkev, 2 cibule, vajíčko, 5 stroužků česneku, lžici másla, pórek, pažitka, sůl, pepř, tavený sýr
Řepu očistíme a rozpůlíme, mrkev nakrájíme na kostičky a s cibulí a kořením dáme vařit. Cibuli a uvařenou řepu vyndáme, nalejeme rozšlehané vajíčko, přidáme vylisovaný česnek, pórek a pažitku a omastíme máslem. Do talíře nakrájím tavený sýr a zaleju hotovou polévkou.
Řepu očistíme a rozpůlíme, mrkev nakrájíme na kostičky a s cibulí a kořením dáme vařit. Cibuli a uvařenou řepu vyndáme, nalejeme rozšlehané vajíčko, přidáme vylisovaný česnek, pórek a pažitku a omastíme máslem. Do talíře nakrájím tavený sýr a zaleju hotovou polévkou.
Citrónová polévka s rýží
50 g rýže, 1 l kuřecího vývaru, špetka soli, 4 lžíce citronové šťávy, 8 plátků citrónu na zdobení, hrst petrželky
Rýži dáme do vývaru a uvaříme ji. Zamícháme. Vejce s citrónovou šťávou ušleháme a vmícháme do vroucího vývaru a chvíli šleháme. Necháme vychladit a uložíme v lednici. Při podávání vložíme do polévky plátky citrónu.
Rýži dáme do vývaru a uvaříme ji. Zamícháme. Vejce s citrónovou šťávou ušleháme a vmícháme do vroucího vývaru a chvíli šleháme. Necháme vychladit a uložíme v lednici. Při podávání vložíme do polévky plátky citrónu.
10. června 2013
Polévková zavářka s hráškem
vejce, 4 lžíce mléka, špetka soli, 3 lžíce oleje, 2 lžíce sterilovaného hrášku
V mléce dobře rozšleháme vejce a sůl, vmícháme okapaný hrášek a těstíčko nalijeme na vymazanou pánev.Přiklopíme a vaříme, až hmota (sedlina) stuhne. Po vychladnutí nakrájíme na kostičky a dáváme přímo do hotové polévky.
V mléce dobře rozšleháme vejce a sůl, vmícháme okapaný hrášek a těstíčko nalijeme na vymazanou pánev.Přiklopíme a vaříme, až hmota (sedlina) stuhne. Po vychladnutí nakrájíme na kostičky a dáváme přímo do hotové polévky.
Polévka z kachních křídel a drobů se zeleninou
200 g kořenové zeleniny, 2 hrsti těstovin, lžíce libečku, kachní droby, 2 kachní křídla, kachní krk
Do tlakového hrnce do studené vody dáme křídla, krky a vnitřnosti kachny, přidáme očištěnou mrkev, petržel, cibuli a kousek celeru, zavřeme a pod tlakem vaříme asi 30 minut. Poté hrnec schladíme a otevřeme, přecedíme a do vývaru vrátíme obrané maso a nakrájené vnitřnosti, na kolečka nakrájenou mrkev. Přidáme dvě hrsti těstovin a hrst posekaného libečku, povaříme podle návodu na těstovinách a můžeme podávat, na talíři můžeme ozdobit ještě bylinkami (pažitkou).
Do tlakového hrnce do studené vody dáme křídla, krky a vnitřnosti kachny, přidáme očištěnou mrkev, petržel, cibuli a kousek celeru, zavřeme a pod tlakem vaříme asi 30 minut. Poté hrnec schladíme a otevřeme, přecedíme a do vývaru vrátíme obrané maso a nakrájené vnitřnosti, na kolečka nakrájenou mrkev. Přidáme dvě hrsti těstovin a hrst posekaného libečku, povaříme podle návodu na těstovinách a můžeme podávat, na talíři můžeme ozdobit ještě bylinkami (pažitkou).
Kuřecí polévka s fazolkami
4 spodní kuřecí stehna, menší cibule, velká mrkev, 100 g zelených fazolek, velký stroužek česneku, 4 lžíce těstovinové rýže, 1,5 litr vody, pepř, kari koření, snítka čerstvého yzopu, sůl
Do tlakového hrnce nalejeme vodu. Do ní vložíme stehna, omytou neloupanou a rozpůlenou cibuli, celou mrkev, omyté celé fazolky. Přidáme špetku kari koření, trochu pepře, stroužek česneku a snítku yzopu. Hrnec uzavřeme a po dosažení příslušného tlaku vaříme 20 minut. Počkáme, až poklice povolí, vyjmeme stehna, mrkev i fazolky. Do vývaru zavaříme těstovinovou rýži. Maso z kostí obereme a vložíme zpět do polévky, stejně tak pokrájenou mrkev a fazolky. Polévku podle chuti osolíme.
Do tlakového hrnce nalejeme vodu. Do ní vložíme stehna, omytou neloupanou a rozpůlenou cibuli, celou mrkev, omyté celé fazolky. Přidáme špetku kari koření, trochu pepře, stroužek česneku a snítku yzopu. Hrnec uzavřeme a po dosažení příslušného tlaku vaříme 20 minut. Počkáme, až poklice povolí, vyjmeme stehna, mrkev i fazolky. Do vývaru zavaříme těstovinovou rýži. Maso z kostí obereme a vložíme zpět do polévky, stejně tak pokrájenou mrkev a fazolky. Polévku podle chuti osolíme.
Pivní polévka s kuřecími stehny
600 ml pivo světlé 10° ,1200 ml horké vody, 2 lžíce olivového oleje, řapíkaty celer, 2 mrkve, pór, 100 g šunka nakrájená na nudličky, šálek smetany, 2 kuřecí stehna, kostka kuřecího vývaru
Zeleninu nakrájejte a na oleji orestujte. Přidejte omyté kuřecí stehna, kostku vývaru, zalijte vodou a povařte 25 minut. Potom ještě zalijte pivem a povařte 5 minut. Přidejte smetanu, šunku, prohřejte a podávejte.
Zeleninu nakrájejte a na oleji orestujte. Přidejte omyté kuřecí stehna, kostku vývaru, zalijte vodou a povařte 25 minut. Potom ještě zalijte pivem a povařte 5 minut. Přidejte smetanu, šunku, prohřejte a podávejte.
Rychlá jitrnicová polévka
100 g krup, sůl, 1,5 l vývaru z vepřového masa, 2 vetší brambory, 2 jitrnice, 4 stroužky česneku, lžíce majoránky, lžíce nasekané zelené petrželky
Kroupy uvařte v osolené vodě doměkka. Potom je slijte, propláchněte v tekoucí vodě. Do vývaru z vepřového masa vložte oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Přidejte náplň vymačkanou z jitrnic nebo jitrnicový prejt a prolisované česnekové stroužky. Okořeňte lžící majoránky. Vše důkladně rozmíchejte vařečkou a asi 10 minut povařte. Nakonec přidejte uvařené kroupy, nasekanou petrželku a polévku ještě chvíli prohřejte. Podle chuti osolte.
Kroupy uvařte v osolené vodě doměkka. Potom je slijte, propláchněte v tekoucí vodě. Do vývaru z vepřového masa vložte oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Přidejte náplň vymačkanou z jitrnic nebo jitrnicový prejt a prolisované česnekové stroužky. Okořeňte lžící majoránky. Vše důkladně rozmíchejte vařečkou a asi 10 minut povařte. Nakonec přidejte uvařené kroupy, nasekanou petrželku a polévku ještě chvíli prohřejte. Podle chuti osolte.
Smetanová polévka z červené řepy se žloutkem
2 červená řepa, kelímek smetana, 2 lžičky mouka polohrubá, žloutek, 3 špetky soli, 2 lžičky cukru, 2 lžíce citronové šťávy
Oloupanou řepu nastrouháme a vaříme asi 20 minut. Zahustíme pak smetanou, v níž jsme rozšlehali žloutek a mouku. Osolíme a přidáme cukr a citronovou šťávu. Chvíli provaříme.
Oloupanou řepu nastrouháme a vaříme asi 20 minut. Zahustíme pak smetanou, v níž jsme rozšlehali žloutek a mouku. Osolíme a přidáme cukr a citronovou šťávu. Chvíli provaříme.
Fazolková maďarská polévka
500 g luskové fazolky, 500 g brambory, 250 g cibule, 3 lžíce hladká mouka, kelímek šlehačka, 1500 ml voda, 2 lžíce mletá paprika, 50 ml olej, přiměřeně sůl, zakysaná smetana nebo bílý jogurt
Fazolové lusky nakrájíme na 2-3 cm kousky. Dáme vařit do osolené vody. Oloupeme brambory, nakrájíme na kostičky a přidáme k vařícím se fazolkám.Oloupeme a nakrájíme cibuli a dáme ji smažit na olej, stačí do sklovata nebo jen do mírně zlatava. V troše vody rozmícháme hladkou mouku, a když jsou fazolky i brambory měkké, vlejeme k nim a ještě asi 5 minut povaříme.K osmažené cibulce přidáme mletou papriku. Kdo má rád jídlo ostřejší, přidá i papriku pálivou-podle chuti. Cibulku s paprikou přidáme do polévky a už jen necháme přejít varem.Vlejeme šlehačku a už bez vaření promícháme.Na talíři zdobíme zakysanou smetanou nebo jogurtem.
Fazolové lusky nakrájíme na 2-3 cm kousky. Dáme vařit do osolené vody. Oloupeme brambory, nakrájíme na kostičky a přidáme k vařícím se fazolkám.Oloupeme a nakrájíme cibuli a dáme ji smažit na olej, stačí do sklovata nebo jen do mírně zlatava. V troše vody rozmícháme hladkou mouku, a když jsou fazolky i brambory měkké, vlejeme k nim a ještě asi 5 minut povaříme.K osmažené cibulce přidáme mletou papriku. Kdo má rád jídlo ostřejší, přidá i papriku pálivou-podle chuti. Cibulku s paprikou přidáme do polévky a už jen necháme přejít varem.Vlejeme šlehačku a už bez vaření promícháme.Na talíři zdobíme zakysanou smetanou nebo jogurtem.
Polévka s dýní a brokolicí
pórek, 20 dkg dýně, kousek: brokolice, malá cibule, horký zeleninový vývar, olej, sůl
Cibulku nakrájíme na kostičky, krátce ji orestujeme na oleji spolu se solí. Zalijeme horkým vývarem, přidáme brokollici pokrájenou, dýni na kostičky a vaříme cca 10 minut do měkka. Na konec přidáme nakrájený pórek na nudličky a necháme ještě pár minut dojít. Pak polévku odstavíme a dochutíme solí.
Cibulku nakrájíme na kostičky, krátce ji orestujeme na oleji spolu se solí. Zalijeme horkým vývarem, přidáme brokollici pokrájenou, dýni na kostičky a vaříme cca 10 minut do měkka. Na konec přidáme nakrájený pórek na nudličky a necháme ještě pár minut dojít. Pak polévku odstavíme a dochutíme solí.
Kopřivová krémová polévka
jablečný ocet, menší cibule, horký zeleninový vývar, 4 hrsti čerstvých kopřiv, trošku: oleje, sůl
Ve studené vodě propereme kopřivy. Horkou vodou je spaříme, aby nás nepálili do rukou při krájení a necháme okapat. Cibuli nakrájíme na kostičky a krátce ji orestujeme na oleji spolu se solí. Pokrájíme kopřivy na kousky a když je cibulka nahnědlá, přidáme kopřivy a ještě chvilku restujeme spolu s cibukou. Poté zalijeme horkým zeleninovým vývarem a cca 15 minut vaříme. Stáhneme polévku z plotny a rozmixujeme do krémové podoby. Na závěr dochutíme octem a solí. Máme-li rádi smetanové krémové polévky přidáme ještě na talíři trošičku smetany.
Ve studené vodě propereme kopřivy. Horkou vodou je spaříme, aby nás nepálili do rukou při krájení a necháme okapat. Cibuli nakrájíme na kostičky a krátce ji orestujeme na oleji spolu se solí. Pokrájíme kopřivy na kousky a když je cibulka nahnědlá, přidáme kopřivy a ještě chvilku restujeme spolu s cibukou. Poté zalijeme horkým zeleninovým vývarem a cca 15 minut vaříme. Stáhneme polévku z plotny a rozmixujeme do krémové podoby. Na závěr dochutíme octem a solí. Máme-li rádi smetanové krémové polévky přidáme ještě na talíři trošičku smetany.
Vývar z morkové kosti
morková kost, 1 l vody, mrkev, petržel, kousek brokolice, malá cibule, libeček, bobkový list, 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, sůl, 2 hrsti nudlí
Morkovou kost dáme asi na hodinu vařit do osolené vody s kořením(bobkovým listem, pepřem, novým kořením a libečkem. Vařenou morkovou kost vyndáme na talíř a do vývaru přidáme zeleninu. Když je i ta vařená, vyndáme ji a nakrájime na kostičky a vložíme zpět do vývaru. Polévku zahustíme nudlemi a ochutíme.
Morkovou kost dáme asi na hodinu vařit do osolené vody s kořením(bobkovým listem, pepřem, novým kořením a libečkem. Vařenou morkovou kost vyndáme na talíř a do vývaru přidáme zeleninu. Když je i ta vařená, vyndáme ji a nakrájime na kostičky a vložíme zpět do vývaru. Polévku zahustíme nudlemi a ochutíme.
Pikantní polévka
cibule, lžíce oleje, 250 g směsi mletého hovězího i vepřového masa, 2 stroužky česneku, 1 l vody, kostka hovězího bujonu, 2 lžíce rajského protlaku, sáček zmrazené jarní zeleniny, 200 g žampionů, feferonka, sůl, mletý černý pepř, tymián
Cibuli nakrájenou najemno necháme zesklovatět na rozpáleném oleji, přidáme maso a osmahneme ho dohněda. Osolíme, opepříme, ochutíme tymiánem a rozetřeným česnekem. Pak vše zalejeme bujonem a společně s rajským protlakem, zeleninou, očištěnými žampiony nakrájenými na plátky a nasekanou feferonkou vaříme, dokud není vše měkké.
Cibuli nakrájenou najemno necháme zesklovatět na rozpáleném oleji, přidáme maso a osmahneme ho dohněda. Osolíme, opepříme, ochutíme tymiánem a rozetřeným česnekem. Pak vše zalejeme bujonem a společně s rajským protlakem, zeleninou, očištěnými žampiony nakrájenými na plátky a nasekanou feferonkou vaříme, dokud není vše měkké.
Kapustová polévka se sýrovými chlebíčky
50 g slaniny, 250 g kapusty, 1,25 litru vody, masox, 2 tavené sýry Javor, 2 krajíce chleba
Kapustu očistíme, vypereme a nakrájíme na nudle. Slaninu pokrájenou na kostičky dáme rozškvařit do hrnce. Přidáme kapustu, trochu podlijeme a dusíme do měkka. Ke konci dušení dolijeme zbytek vody, přidáme kostku masoxu a krátce povaříme. Krajíce chleba namažeme sýrem a nakrájíme na malé čtverečky, které vložíme na dno polévkových talířů. Přeléváme horkou polévkou a podáváme.
Kapustu očistíme, vypereme a nakrájíme na nudle. Slaninu pokrájenou na kostičky dáme rozškvařit do hrnce. Přidáme kapustu, trochu podlijeme a dusíme do měkka. Ke konci dušení dolijeme zbytek vody, přidáme kostku masoxu a krátce povaříme. Krajíce chleba namažeme sýrem a nakrájíme na malé čtverečky, které vložíme na dno polévkových talířů. Přeléváme horkou polévkou a podáváme.
Mrkvová polévka s těstovinami
30 g másla, malá cibule, 4 větší mrkve, lžíce hladké mouky, 1 l zeleninového vývaru, mletý pepř, sůl, muškátový květ, lžíce másla na zjemnění, 100 g těstovin, petrželka
Na másle osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, jakmile zesklovatí, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, osmahneme, zasypeme moukou, kterou za stálého míchání taktéž osmahneme, zalijeme zeleninovým vývarem, promícháme a přivedeme k varu, osolíme a vaříme 15−20 minut. Na závěr dochutíme kořením, odstavíme a zjemníme máslem. Při podávání vkládáme do talíře uvařené těstoviny, zalijeme polévkou a sypeme najemno nasekanou petrželkou.
Na másle osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, jakmile zesklovatí, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, osmahneme, zasypeme moukou, kterou za stálého míchání taktéž osmahneme, zalijeme zeleninovým vývarem, promícháme a přivedeme k varu, osolíme a vaříme 15−20 minut. Na závěr dochutíme kořením, odstavíme a zjemníme máslem. Při podávání vkládáme do talíře uvařené těstoviny, zalijeme polévkou a sypeme najemno nasekanou petrželkou.
Polévka z mladých cibulek s rýží
150 g mladých cibulek, 40 g hladké mouky, 40 g másla, sáček uvařené rýže, špetka soli, 1,5 l vody, petrželky
Očištěnou cibulku nakrájejte na kolečka a vařte asi půl hodiny. Pak do ní vmíchejte světlou jíšku z másla a mouky, nechte přejít varem a přidejte uvařenou rýži a nasekanou petrželku. Dochuťte solí.
Očištěnou cibulku nakrájejte na kolečka a vařte asi půl hodiny. Pak do ní vmíchejte světlou jíšku z másla a mouky, nechte přejít varem a přidejte uvařenou rýži a nasekanou petrželku. Dochuťte solí.
Houbová polévka s kyselým zelím
hrst sušených hub, 2 bobkové listy, cibule, 10 kuliček pepře, sůl, 250 ml sladké smetany, litr mléka, 3 lžíce hladké mouky, 5 brambor, hrst kyselého zelí
Houby propláchneme, zalijeme vodou a dáme vařit spolu s celou cibulí, bobkovými listy a kořením. Když jsou poloměkké, přidáme propláchnuté zelí a po chvilce i nakrájené brambory. Připravíme si zátrepku. Mouku a sůl smícháme s mlékem a smetanou. Když je zelí, houby i brambory měkké, po částech přiléváme zátrepku, krátce povaříme, dochutíme.
Houby propláchneme, zalijeme vodou a dáme vařit spolu s celou cibulí, bobkovými listy a kořením. Když jsou poloměkké, přidáme propláchnuté zelí a po chvilce i nakrájené brambory. Připravíme si zátrepku. Mouku a sůl smícháme s mlékem a smetanou. Když je zelí, houby i brambory měkké, po částech přiléváme zátrepku, krátce povaříme, dochutíme.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)