11. června 2013

Zbojnický guláš po staročesku

0,5 kg vepřového masa,100 g uzené slaniny, cibule, stroužek česneku, feferonka, 4 brambory, 3 houby, hlávka zelí, sůl, kmín, mletá červená paprika
Slaninu nakrájíme na kostky a osmahneme. Až pustí tuk, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, cibuli necháme zesklovatět a přidáme papriku, nakrájené maso, feferonku, nakrájené brambory, houby, osolíme a vaříme. Pak brambory rozmačkáme a k masu přidáme nastrouhané zelí, posypeme kmínem a a vaříme do změknutí zelí.

Beraní guláš

700 g beraního masa, vepřové sádlo, 30 g slaniny, 2 cibule, mletá sladká červená paprika, 2 červené papriky, masový vývar, 200 g rozmixovaných oloupaných rajčat, lžíce rajčatového protlaku, sůl

Slaninu nakrájíme na malé kostky opražíme, přidáme sádlo, nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme. Přisypeme mletou papriku a přidáme nakrájené kousky masa. Osolíme, osmahneme a chvíli dusíme pod pokličkou. Podlijeme teplým masovým vývarem a necháme dusit. Pak přidáme nakrájené papriky, rajčata a rajčatový protlak a uvaříme doměkka, občas zamícháme nebo podle potřeby podlijeme.

Zabijačková polévka z vepřového kolena

vepřové koleno, kroupy, konzerva husí a kachní krve nebo krevní pochoutka, sůl, pepř, nové koření, majoránka, cibule, česnek , 2 kostičky masoxu

Do jednoho hrnce dáme vařit vepřové koleno a jednu celou cibuli do druhého kroupy. Když uvaříme více krup než potřebujeme nevadí dáme zmrazit (špatně se odhaduje množství kroupy hodně nabydou). Vařené koleno vyjmeme z vývaru a necháme trochu vychladnout. Krev s konzervy vložíme do mixéru a zalijeme trochou vývaru a rozmixujeme. Rozmixovanou krev nalijeme do hrnce s vývarem,přidáme masox, pepř, nové koření a uvařené pod vodou propláchlé kroupy. Koleno obereme a nakrájíme na malé kousky nebo rozkolíbáme řeznickou kolíbkou a vložíme do polévky. necháme povařit a nakonec dochutíme solí,rozetřeným česnekem a podle chuti ještě kořením. Polévku odstavíme a přidáme majoránku (nevaříme stratila by vůni).
zabijackova polevka

Polévka z vlašských ořechů a vajec

30 g vlašských ořechů, 30 g hladké mouky, sůl, muškátový oříšek, 125 ml mléka, 4 vejce, 750 ml vývaru
Vlašské ořechy umeleme, smícháme s moukou, solí a strouhaným muškátovým oříškem. Metlou zašleháme vejce a mléko. Na závěr přilejeme vývar a polévku pozvolna a za stálého šlehání zahříváme, ale nesmí vařit.

Rajská polévka s květákem a koprem

cibule, lžíce hladké mouky, provensalské koření, máslo, 1,5 l vývaru, 6 růžiček květáku, 0,5 l rajské šťávy, čerstvý kopr, sůl, pepř, mléko
Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, poprášíme moukou a chvíli ještě orestujeme. Pak zalejeme vývarem z polévkového koření. Přidáme rajčatovou šťávu, růžičky květáku a trochu divokého koření. Pokud je polévka příliš kyselá, přidáme pro zjemnění trochu mléka. Dochutíme solí, popřípadě pepřem. Polévku zdobíme najemno nasekaným čerstvým koprem.

Pravá domácí česnečka

2 bujóny, 2 brambory, mrkev, petržel, 8 stroužků česneku, 5 dkg šunky, 5 dkg nastrouhané sýra, čtvrt chleba (starého)

Nejdříve uvaříme na kostičky nakrájené brambory doměka, poté přilejeme vodu a přidáme bujóny, nastrouhanou mrkev i petržel.. Rozdrtíme česnek, odebereme trošku brambor a vidličkou je rozdrtíme i s tím česnekem a přidáme trochu sladké papriky.. a dáme zpátky do hrnce a tím to i trošku zahustíme.. Poté si opečeme krutony (můžeme i ze starého chleba) nakrájíme šunku a nasypeme trohu sýra a můžeme podávat.

Staročeský guláš

50 dkg hovězího masa na guláš (nejlépe kližky), 2 cibule,1 dcl světlého piva (ne plzeňské), lžíce kečupu, 2 stroužky česneku, krajíc chleba, 2 lžičky mleté sladké papriky, 0,5 lžičky gulášového koření, špetka mletého pepře, trochu drceného kmínu, sůl, lžička majoránky, olej

Na oleji v tlakovém hrnci zpěníme drobně nakrájenou cibuli, vmícháme mletou sladkou papriku a přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání opékáme, až maso vypustí šťávu. Zalijeme částí piva a trochou vody, osolíme, opepříme, přidáme kečup, prolisovaný česnek, kmín, majoránku a gulášové koření a dusíme do změknutí masa. V trošce vody namočíme chléb, přidáme k masu, zalijeme zbylým pivem a ještě chvíli povaříme.

Šumavský guláš

50 dkg hovězího masa, 3 cibule, kousek slaniny, 3 stroužky česneku, sklenice sterilovaných hub, lžíce sladké papriky, špetka chilli,  lžička majoránky, lžička gulášového koření, kostka bujónu, sůl a pepř, trochu hladké mouky

V hrnci rozehřejeme na kostky nakrájenou slaninu, na které zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Zaprášíme sladkou paprikou a chilli kořením, přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme, až maso vypustí šťávu. Přidáme bujón, prolisovaný česnek, majoránku, gulášové koření, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a uvaříme do měkka. Asi uprostřed vaření přidáme do hrnce sterilované houby. Guláš nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce vody, povaříme a podáváme.

Majoránkový guláš

50 dkg hovězího masa na guláš, 2 větší cibule, 2 lžíce hladké mouky, olej, 2 lžíce kečupu, 2 stroužky česneku, 2 lžičky mleté sladké papriky, 0,5 lžičky kari koření, špetka kmínu a pepře, sůl, masox nebo polévkové koření, špetka majoránky

V tlakovém hrnci na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, za stálého míchání osmahneme ze všech stran, přisypeme mletou papriku a mouku, osmahneme, přidáme kečup a přilijeme přiměřené množství vody a masox nebo polévkové koření. Na trošce oleje zpěníme kari koření a přidáme ke guláši spolu s prolisovaným česnekem, kmínem, pepřem. Osolíme a dusíme, až je maso měkké (asi 40 minut). Ke konci přidáme majoránku.

Studená polévka s jogurtem. a kozím sýrem

1 l tekutého jogurtu, 100 g kozího sýra, 6 stroužky česneku, 2 okurky, 20 g kopru,sůl, pepř, kostky ledu 
Kozí sýr smícháme spolu s jogurtem. Okurky nastrouháme najemno a společně s vodou vzniklou při strouhaní přidáme k jogurtu se sýrem. Nakonec přidáme do polévky najemno nasekaný čerstvý kopr a utřený česnek. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s kostky ledu.

Polévka s droždím a krutony

100 g droždí, 2 l vody, 40 g hladka mouky, 60 g tuku, cibule, kmín, sůl, pažitka, 2 lžíce strouhané zeleniny, osmažená žemle
Na polovině dávky tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidáme droždí a za stálého míchání smažíme, až se začne připražovat. Zalijeme horkou vodou a přidáme světlou jíšku připravenou z druhé poloviny tuku a mouky. Osolíme a povaříme. Po chvilce přidáme strouhanou zeleninu a ještě krátce povaříme. Polévku podáváme s osmaženou žemlí, zdobíme pažitkou.

Nitranská rybí polévka s hrachem

1 kg kapřích hlav,200 g hrachu,250 g rybích vnitřností,50 g másla,100 g kořenové zeleniny,pepř,sůl
Hrách namočíme na několik hodin, pak ho uvaříme do měkka, prolisujeme, rozředíme studenou vodou asi na 2 litry, přidáme rybí hlavy bez žaber, strouhanou zeleninu a vaříme asi půl hodiny. Polévku pak procedíme, opepříme a osolíme, vmícháme pokrájené vnitřnosti a vaříme dále asi 15 minut.

http://hospodyne.mojerecepty.sk/2009/11/nitranska-polevka/

Drožďová polévka s uzeninou a ovesnými vločkami

2 kostky droždí, cibule, nožka ostravské klobásy, popř. polosuchý salám, polévková zelenina , olej, kostka masového bujónu, 1,2 l vody, 3/4 hrnku ovesných vloček

Na oleji necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme 2 kostky droždí , které necháme mírně ztmavnout a zavonět jakoby po mase - terpve poté zalejeme vodou a vložíme na kostičky pokrájenou uzeninu a polévkovou zeleninu. Když se voda začne vařit, přidáme kostku masoxu a ovesné vločky, které ještě předtím nasucho opražíme na teflonové pánvi. Povaříme do změknutí a případně ještě dosolíme.

Jáhlová kuřecí polévka

250 gramů jáhly,4 kuřecí křídla,3 střední mrkve,cibule,250 g mražená polévková zelenina,petrželka,sůl

Jáhly si uvaříme podle návodu v osolené vroucí vodě 10 minut a necháme připravené na zavářku, kuřecí křídla uvaříme spolu s očištěnou a na drobno pokrájenou mrkví a cibulí asi tak v litru a půl vody. Po uvaření křídel do měkka, necháme křídla vychladnout a maso obereme. Mezitím přidáme mraženou zeleninu a jáhly do vývaru a dochutíme solí a krátce, zhruba 5 minut, ještě povaříme. Nakonec vmícháme pokrájené maso. Podávame s pečivem a můžeme ozdobit petrželkou.

Polévka s dary moře

1, 25 l vody (vývaru), 150 g mražených krevet, 200 g rybího filé, 4 menší brambory, 4 rajčata, čerstvá pažitka, oregano, pepř, sůl

Brambory nakrájejte na plátky. Rajčata blanšírujte asi 10 sek. ve vroucí vodě, pak je oloupejte a rozmixujte. Do hlubokého hrnce vložte brambory a rajčatové pyré, přilijte vodu (vývar), ochuťte oreganem a pepřem. Přiveďte do varu. Když jsou brambory měkké, přidáme na kostky nakrájené rybí filé a vařte dalších 5 min. odkryté. nakonec přidejte rozmrazené krevety a nechte je asi 3 min. prohřát. přidejte pažitku a dochuťte solí, pepřem.

Kapustová polévka s mrkví a bramborami

2 větší listy kapusty,mrkev,3 brambory,bujon,olivový olej, jíška, česnek, pepř, sůl
Na olivovém oleji orestujeme mrkev na kostičky a poté uděláme jíšku. Přidáme vodu a zeleninový bujon, necháme povařit, pak přidáme na malé kostičky brambory, necháme vařit do změknutí, pak přidáme na malé kousky kapustu a nakonec česnek, popřípadě pepř a sůl.

Krémová špenátová polévka se slaninou

200 g špenátu, 500 ml smetany, sůl, pepř, vegeta, 4 stroužky česneku, 60 g anglické slaniny, lžíce oleje

Čerstvé špenátové listy operte pod studenou vodou a nechte okapat. Potom špenát nakrájejte na menší kousky. Vložte ho do hrnce, zalijte zhruba 150ml vody a krátce poduste doměkka. Do hrnce přilijte smetanu a za stálého míchání polévku přiveďte k varu. Dosolte a dopepřete a přidejte vegetu dle chuti. Česnek oloupejte a prolisujte a přidejte do polévky. Ještě krátce povařte a sundejte z plotny. Slaninu nakrájejte na úzké proužky a opečte ji na rozehřátém oleji dokřupava. Nandanou polévku ozdobte slaninkou, popřípadě bylinkami, které máte rádi.

Moskevský guláš

50 dkg hovězího masa na guláš (nejlépe kližky), 2 cibule, olej, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce pikantnějšího kečupu, 2 lžičky sladké mleté papriky, 0,5 lžičky gulášového koření, kostka masoxu nebo lžička polévkového koření, sůl a pepř

Na rozehřátém oleji v tlakovém hrnci zpěníme drobně nakrájenou cibuli, vmícháme mletou papriku a maso nakrájené na kostky, osolíme, opepříme a opékáme za stálého míchání, až maso vypustí šťávu. Přisypeme mouku, necháme ji opražit. Přilijeme trochu vody, vmícháme kečup, masox nebo polévkové koření a vaříme, až je maso měkké. Podle potřeby doléváme vodou. Na talíři zdobíme na kolečka nakrájenou cibulí nebo lžicí zakysané smetany.

Námořnický pikantní guláš

6 párků, cibule, 3 stroužky česneku, paprika, 5 lžic kečupu, 2 lžičky sladké papriky, špetka ostré papriky, sůl a pepř, olej
Na rozehřátém oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji sladkou i ostrou paprikou, přidáme na kolečka nakrájené párky a za stálého míchání orestujeme. Pak přidáme na nudličky nakrájenou papriku, kečup, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody a vše společně chvíli podusíme.

Staročeská houbová koprovka

1,5 l vody, 4 brambory, 0,5 l sladké smetany, 0,5 hrnku zavařených sladkokyselých hub, 2 polévkové lžíce sterilovaného kopru, větší cibule, 2 polévkové lžíce hladké mouky, kostka bujonu /masox/, lžička kmínu, pár plátků nebo hrst strouhaného eidamu, špetka soli, polévková lžíce octa (podle chuti)

Do připraveného hrnce vlijeme vodu, nakrájenou cibuli, kmín a houby a dáme vařit. Oloupané brambory nakrájíme na kostečky. Propláchneme je pod vodou v sítu a okapané nasypeme do polévky. Přidáme bujón a vaříme je doměkka. Ve smetaně rozmícháme důkladně mouku a postupně, za stálého míchání, přiléváme do polévky. Dobře promícháme a uvedeme do varu. Až přijde polévka k varu, přidáme kopr, promícháme a necháme chvíli povařit. Podle chuti přisolíme a můžeme přidat lžíci octa. Před podáváním poklademe nebo posypeme eidamem.

Činská pikantní polévka

1 l kuřecí vývar, mrkev, petržel nebo pastiňák, vejce, 2 kuřecí křídla, lahůdková cibulka,české sušené houby, chilli, čerstvý zázvor, červená paprika sladká, solamyl

Do vývaru, který se nám vaří přidáme na drobno nakrájenou mrkev, petržel, křídla a cibulku. Houby stačí rozdrtit v hrsti a zázvor nastrouháme (s množstvím opatrně, přidejte podle toho, jak chcete polévku ostrou). Přidáme špetku chilli a osolíme dle chuti, papriky dáme jen tolik aby měla polévka hezkou barvičku. Dále rozšleháme vajíčko a pak ho pomalu lijeme do polévky, při tom mícháme, aby se udělaly pěkné "vlásky". Nakonec přidáváme solamyl do zhousnutí.

Polévka Hokaido

dýně hokaido, velká cibule, 2 brambory, zakysana smetana, zázvor, hovězí bujón 
Na trošce oleje orestujeme na jemno nakrájenou cibuli. Přidáme omytou a na kostičky nakrájenou dýni. Dýni neloupeme, jen zbavíme semínek. Chvíli restujeme, přidáme na kostky nakrájené brambory a zalejeme vývarem. Nastrouháme trochu zázvoru, asi kávovou lžičku a přiklopené vaříme cca 10-15 min. Poté vše rozmixujeme, dosolíme a opepříme. Podáváme ozdobené lžící zakysané smetany.

Polévka proti nachlazení

2 červené řepy, mrkev, 2 cibule, vajíčko, 5 stroužků česneku, lžici másla, pórek, pažitka, sůl, pepř, tavený sýr 
Řepu očistíme a rozpůlíme, mrkev nakrájíme na kostičky a s cibulí a kořením dáme vařit. Cibuli a uvařenou řepu vyndáme, nalejeme rozšlehané vajíčko, přidáme vylisovaný česnek, pórek a pažitku a omastíme máslem. Do talíře nakrájím tavený sýr a zaleju hotovou polévkou.

Citrónová polévka s rýží

50 g rýže, 1 l kuřecího vývaru, špetka soli, 4 lžíce citronové šťávy, 8 plátků citrónu na zdobení, hrst petrželky 
Rýži dáme do vývaru a uvaříme ji. Zamícháme. Vejce s citrónovou šťávou ušleháme a vmícháme do vroucího vývaru a chvíli šleháme. Necháme vychladit a uložíme v lednici. Při podávání vložíme do polévky plátky citrónu.

10. června 2013

Polévková zavářka s hráškem

vejce, 4 lžíce mléka, špetka soli, 3 lžíce oleje, 2 lžíce sterilovaného hrášku 
V mléce dobře rozšleháme vejce a sůl, vmícháme okapaný hrášek a těstíčko nalijeme na vymazanou pánev.Přiklopíme a vaříme, až hmota (sedlina) stuhne. Po vychladnutí nakrájíme na kostičky a dáváme přímo do hotové polévky.

Polévka z kachních křídel a drobů se zeleninou

200 g kořenové zeleniny, 2 hrsti těstovin, lžíce libečku, kachní droby, 2  kachní křídla, kachní krk

Do tlakového hrnce do studené vody dáme křídla, krky a vnitřnosti kachny, přidáme očištěnou mrkev, petržel, cibuli a kousek celeru, zavřeme a pod tlakem vaříme asi 30 minut. Poté hrnec schladíme a otevřeme, přecedíme a do vývaru vrátíme obrané maso a nakrájené vnitřnosti, na kolečka nakrájenou mrkev. Přidáme dvě hrsti těstovin a hrst posekaného libečku, povaříme podle návodu na těstovinách a můžeme podávat, na talíři můžeme ozdobit ještě bylinkami (pažitkou).

Kuřecí polévka s fazolkami

4 spodní kuřecí stehna, menší cibule, velká mrkev, 100 g zelených fazolek, velký stroužek česneku, 4 lžíce těstovinové rýže, 1,5 litr vody, pepř, kari koření, snítka čerstvého yzopu, sůl

Do tlakového hrnce nalejeme vodu. Do ní vložíme stehna, omytou neloupanou a rozpůlenou cibuli, celou mrkev, omyté celé fazolky. Přidáme špetku kari koření, trochu pepře, stroužek česneku a snítku yzopu. Hrnec uzavřeme a po dosažení příslušného tlaku vaříme 20 minut. Počkáme, až poklice povolí, vyjmeme stehna, mrkev i fazolky. Do vývaru zavaříme těstovinovou rýži. Maso z kostí obereme a vložíme zpět do polévky, stejně tak pokrájenou mrkev a fazolky. Polévku podle chuti osolíme.

Pivní polévka s kuřecími stehny

600 ml pivo světlé 10° ,1200 ml horké vody, 2 lžíce olivového oleje, řapíkaty celer, 2  mrkve, pór, 100 g šunka nakrájená na nudličky, šálek smetany, 2 kuřecí stehna, kostka kuřecího vývaru 
Zeleninu nakrájejte a na oleji orestujte. Přidejte omyté kuřecí stehna, kostku vývaru, zalijte vodou a povařte 25 minut. Potom ještě zalijte pivem a povařte 5 minut. Přidejte smetanu, šunku, prohřejte a podávejte.

Rychlá jitrnicová polévka

100 g krup, sůl, 1,5 l vývaru z vepřového masa, 2 vetší brambory, 2 jitrnice, 4 stroužky česneku, lžíce majoránky, lžíce nasekané zelené petrželky

Kroupy uvařte v osolené vodě doměkka. Potom je slijte, propláchněte v tekoucí vodě. Do vývaru z vepřového masa vložte oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Přidejte náplň vymačkanou z jitrnic nebo jitrnicový prejt a prolisované česnekové stroužky. Okořeňte lžící majoránky. Vše důkladně rozmíchejte vařečkou a asi 10 minut povařte. Nakonec přidejte uvařené kroupy, nasekanou petrželku a polévku ještě chvíli prohřejte. Podle chuti osolte. 

Smetanová polévka z červené řepy se žloutkem

2 červená řepa, kelímek smetana, 2 lžičky mouka polohrubá, žloutek, 3 špetky soli, 2 lžičky cukru, 2 lžíce citronové šťávy 
Oloupanou řepu nastrouháme a vaříme asi 20 minut. Zahustíme pak smetanou, v níž jsme rozšlehali žloutek a mouku. Osolíme a přidáme cukr a citronovou šťávu. Chvíli provaříme.

Fazolková maďarská polévka

500 g luskové fazolky, 500 g brambory, 250 g cibule, 3 lžíce hladká mouka, kelímek šlehačka, 1500 ml voda, 2 lžíce mletá paprika, 50 ml olej, přiměřeně sůl, zakysaná smetana nebo bílý jogurt

Fazolové lusky nakrájíme na 2-3 cm kousky. Dáme vařit do osolené vody. Oloupeme brambory, nakrájíme na kostičky a přidáme k vařícím se fazolkám.Oloupeme a nakrájíme cibuli a dáme ji smažit na olej, stačí do sklovata nebo jen do mírně zlatava. V troše vody rozmícháme hladkou mouku, a když jsou fazolky i brambory měkké, vlejeme k nim a ještě asi 5 minut povaříme.K osmažené cibulce přidáme mletou papriku. Kdo má rád jídlo ostřejší, přidá i papriku pálivou-podle chuti. Cibulku s paprikou přidáme do polévky a už jen necháme přejít varem.Vlejeme šlehačku a už bez vaření promícháme.Na talíři zdobíme zakysanou smetanou nebo jogurtem.

Polévka s dýní a brokolicí

pórek, 20 dkg dýně, kousek: brokolice, malá cibule, horký zeleninový vývar, olej, sůl 
Cibulku nakrájíme na kostičky, krátce ji orestujeme na oleji spolu se solí. Zalijeme horkým vývarem, přidáme brokollici pokrájenou, dýni na kostičky a vaříme cca 10 minut do měkka. Na konec přidáme nakrájený pórek na nudličky a necháme ještě pár minut dojít. Pak polévku odstavíme a dochutíme solí.

Kopřivová krémová polévka

jablečný ocet, menší cibule, horký zeleninový vývar, 4 hrsti čerstvých kopřiv, trošku: oleje, sůl

Ve studené vodě propereme kopřivy. Horkou vodou je spaříme, aby nás nepálili do rukou při krájení a necháme okapat. Cibuli nakrájíme na kostičky a krátce ji orestujeme na oleji spolu se solí. Pokrájíme kopřivy na kousky a když je cibulka nahnědlá, přidáme kopřivy a ještě chvilku restujeme spolu s cibukou. Poté zalijeme horkým zeleninovým vývarem a cca 15 minut vaříme. Stáhneme polévku z plotny a rozmixujeme do krémové podoby. Na závěr dochutíme octem a solí. Máme-li rádi smetanové krémové polévky přidáme ještě na talíři trošičku smetany.

Vývar z morkové kosti

morková kost, 1 l vody, mrkev, petržel, kousek brokolice, malá cibule, libeček, bobkový list, 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, sůl, 2 hrsti nudlí 
Morkovou kost dáme asi na hodinu vařit do osolené vody s kořením(bobkovým listem, pepřem, novým kořením a libečkem. Vařenou morkovou kost vyndáme na talíř a do vývaru přidáme zeleninu. Když je i ta vařená, vyndáme ji a nakrájime na kostičky a vložíme zpět do vývaru. Polévku zahustíme nudlemi a ochutíme.

Pikantní polévka

cibule, lžíce oleje, 250 g směsi mletého hovězího i vepřového masa, 2 stroužky česneku, 1 l vody, kostka hovězího bujonu, 2 lžíce rajského protlaku, sáček zmrazené jarní zeleniny, 200 g žampionů, feferonka, sůl, mletý černý pepř, tymián 
Cibuli nakrájenou najemno necháme zesklovatět na rozpáleném oleji, přidáme maso a osmahneme ho dohněda. Osolíme, opepříme, ochutíme tymiánem a rozetřeným česnekem. Pak vše zalejeme bujonem a společně s rajským protlakem, zeleninou, očištěnými žampiony nakrájenými na plátky a nasekanou feferonkou vaříme, dokud není vše měkké.

Kapustová polévka se sýrovými chlebíčky

50 g slaniny, 250 g kapusty, 1,25 litru vody, masox, 2 tavené sýry Javor, 2 krajíce chleba 
Kapustu očistíme, vypereme a nakrájíme na nudle. Slaninu pokrájenou na kostičky dáme rozškvařit do hrnce. Přidáme kapustu, trochu podlijeme a dusíme do měkka. Ke konci dušení dolijeme zbytek vody, přidáme kostku masoxu a krátce povaříme. Krajíce chleba namažeme sýrem a nakrájíme na malé čtverečky, které vložíme na dno polévkových talířů. Přeléváme horkou polévkou a podáváme.

Mrkvová polévka s těstovinami

30 g másla, malá cibule, 4 větší mrkve, lžíce hladké mouky, 1 l zeleninového vývaru, mletý pepř, sůl, muškátový květ, lžíce másla na zjemnění, 100 g těstovin, petrželka

Na másle osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, jakmile zesklovatí, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, osmahneme, zasypeme moukou, kterou za stálého míchání taktéž osmahneme, zalijeme zeleninovým vývarem, promícháme a přivedeme k varu, osolíme a vaříme 15−20 minut. Na závěr dochutíme kořením, odstavíme a zjemníme máslem. Při podávání vkládáme do talíře uvařené těstoviny, zalijeme polévkou a sypeme najemno nasekanou petrželkou.

Polévka z mladých cibulek s rýží

150 g mladých cibulek, 40 g hladké mouky, 40 g másla, sáček uvařené rýže, špetka soli, 1,5 l vody, petrželky 
Očištěnou cibulku nakrájejte na kolečka a vařte asi půl hodiny. Pak do ní vmíchejte světlou jíšku z másla a mouky, nechte přejít varem a přidejte uvařenou rýži a nasekanou petrželku. Dochuťte solí.

Houbová polévka s kyselým zelím

hrst sušených hub, 2 bobkové listy, cibule, 10 kuliček pepře, sůl, 250 ml sladké smetany, litr mléka, 3 lžíce hladké mouky, 5 brambor, hrst kyselého zelí 
Houby propláchneme, zalijeme vodou a dáme vařit spolu s celou cibulí, bobkovými listy a kořením. Když jsou poloměkké, přidáme propláchnuté zelí a po chvilce i nakrájené brambory. Připravíme si zátrepku. Mouku a sůl smícháme s mlékem a smetanou. Když je zelí, houby i brambory měkké, po částech přiléváme zátrepku, krátce povaříme, dochutíme.