14. května 2010

Hovězí guláš ze zeleninou

dvě větší cibule, stolní olej, 0,5 kg hovězího masa, sůl, sladkou nebo pálivou papriku, mletý pepř, masoxový vývar na podlévání, hladku mouku na zahuštění, rajčata, papriky-nebo sklenici koupeného leča
Cibuli nakrájíme a osmahneme na tuku do růžova. Přidáme maso nakrájené na malé kousky,mletý pepř,sůl a mletou papriku.Po zatažení masa na tuku přilejeme masoxový vývar a dusíme.Až je maso téměř měkké,přidáme nakrájenou zeleninu (nebo koupené lečo).Pak už jen dochutíme a zahustíme moukou a krátce povaříme. 

Hovězí maso na zelenině z noky

4 hovězí plátky (z vrchního šálu), sůl, mletý pepř, hladká mouka, 100 g sádla, 120 g cibule, mletá sladká paprika,kmín, majoránka, 100 g zelených paprik, 100 g rajčat (nebo 150 g sterilovaného leča), 2 stroužky česneku, ze dvou vajec krupicové noky, 3/4 l vývaru
Hovězí plátky naklepeme, potřeme solí a pepřem, poprášíme moukou a na horkém tuku opečeme po obou stranách dočervena. Přeložíme je do nádoby z jenského skla. Ve zbylém tuku usmažíme dozlatova drobně krájenou cibuli, zaprášíme ji paprikou a vložíme plátky masa. Přidáme kmín, majoránku, pokrájené papriky a rajčata (nebo lečo), rozetřený česnek a podlijeme polovinou vývaru. Dusíme na malém plaménku, až maso změkne. Potom plátky vyjmeme, na míse poklademe krupicovými noky velikosti koblížku, které jsme uvařili ve druhé polovině zředěného vývaru. Plátky podáváme podlité vlastní šťávou.

Hovězí maso dušené se zeleninou a bramborami

1/2 kg hovězího masa (roštěnec, zadní), 30 dkg syrových brambor, 1 větší mrkev, 1 větší cibule, 1/2 menšího celeru, malý kousek petržele, morkovou kost (nemusí být), sůl, pepř
Zadní hovězí maso nakrájíme na malé kostky, mrkev a brambory rovněž na plátky. Ostatní zeleninu jemně rozsekáme. Maso udusíme do měkka. Do ohnivzdorné mísy vyklepneme uvařený morek, můžeme jej vynechat, dáme udušené měkké hovězí maso i se šťávou (roštěnec nemusíme předem dusit), dáme vrstvu osolených brambor, mrkve a cibule a posypeme sekanou zeleninou. Toto pořadí opakujeme ještě jednou. Pokrm dusíme 3/4 - 1 1/2 hodiny. Podáváme v téže míse.

Hovězí maso na pivu

500 g hovězího masa, 100 g párků, 50 g slaniny, sůl, pepř, paprika, 2 cibule, olej, sklenka piva
Hovězí maso prošpikujeme nudličkami párků a slaniny obalenými v paprice. Maso opepříme, pokapeme olejem, posypeme pokrájenou cibulkou a dáme do druhého dne odležet do chladu. Přěd přípravou rozehřejeme v pekáči trochu tuku, z masa odstraníme cibuli, maso osolíme a dáme na rozehřátý tuk ze všech stran opéct. Potom přidáme cibuli a osmahneme ji spolu s masem. Maso podlijeme pivem a pod poklicí pečeme doměkka. Podléváme horkou vodou. Maso dopečeme odkryté, výpek můžeme zaprášit trochou mouky, osmahnout, zalít vodou a povařit. Dochutíme kořením,česnekem, a podáváme s knedlíky.

Hovězí maso na způsob zvěřiny

600 g hovězího masa na pečení, 100 g slaniny, 1 velká cibule, 200 g kořenové zeleniny, 2 - 3 dcl červeného vína, sůl, pepř, divoké koření, 2 lžíce švestkových povidel, 4 - 5 lžic strouhaného perníku, 70 g sušených švestek
Maso prošpikujeme. V kastrole na másle osmahneme nakrájenou cibuli a nastrouhanou zeleninu. Přidáme maso, opečeme ho po všech stranách, osolíme a okořeníme. Podlijeme ho a dáme pod pokličkou zvolna péct. Během pečení podléváme vínem. K poloměkkému masu přidáme omyté švestky namočené ve víně a perník, podle potřeby přilijeme víno a dopečeme.

Hovězí maso v polské omáčce

hovězí maso - kvalitní zadní, 50 gr olej, 300 gr kořenové zeleniny, 100 gr cibule, 100 gr hladké mouky,50 gr švestkových povidel, 50 gr perník na vaření, 100 gr citron, 10 gr rozinky, 10 gr mandle, 20 gr cukr, 50 gr másla, nové koření, bobkový list, sůl

Maso uvaříme se zeleninou a vyjmeme. Na cibulce osmahneme trochu cukru,zalijeme vývarem.Přidáme šťávu z citronu,povidla,nastrouhaný perník,trochu octa (dle chuti),koření, zbytek cukru a vše povaříme. Vyndáme koření,přidáme zeleninu z masa,rozmixujeme a zahustíme světlou jíškou na požadovanou hustotu a množství.. V případě potřeby přecedíme a na závěr přidáme nakrájené mandle,rozinky a zjemníme máslem.Přidáme naporcované maso,prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíke

Hovězí na černém koření

4 hovězí plátky (např. hovězí zadní), 2 dl bílého vína, sůl, pepř, 2 cibule, polohrubá mouka, hladká mouka na zahuštění
Plátky naklepeme, nařízneme a poprášíme polohrubou moukou. Na tuku zpěníme cibulku a plátky zprudka opečeme, zaprášíme pepřem a přidáme 2 dl  bílého vína, dusíme. Přidáme trochu vody, když je maso měkké, šťávu ještě trochu zahustíme hladkou moukou.

Hovězí maso vařené

1 kg hovězího masa ( nejlépe žebro bez kosti ), 1 l vody,10 - 15 dkg žampionů, zmražená zelenina do polévky, masox, sůl ( případně ještě nudle do polévky, hořčice, křen, chléb)
Do 1 l studené a osolené vody v papiňáku vložíme maso. Po uvedení do varu necháme 40 až 50 minut vařit (dle druhu masa). Pak odstavíme a necháme dojít až klesne tlak v hrnci ( tj.cca 15 - 20 minut). Po otevření víka vložíme nakrájené žampiony, zeleninu, masox a dochutíme případně solí. Pozor, masox obsahuje také sůl. Uzavřeme víko a po uvedení do varu necháme vařit cca 30 minut. Pak opět odstavíme, po poklesu tlaku otevřeme víko a dle potřeby ještě dochutíme. Nudle uvaříme zvlášť, maso jíme s hořčicí, nebo jablečným křenem. Přílohou je nejlepší měkký chléb.

Hovězí na celeru

500 g hovězí roštěnné, 1 celer, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 kelímek kysané smetany, 3 lžíce octa, 300 ml vody, 3 bobkové listy, 3 kuličky černého pepře, 3 kuličky nového koření, špetka tymiánu, 2 lžíce vína, pepř, sůl, vývar z kostky
Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a dobře naklepeme. Polovinu celeru nakrájíme na malé kostičky. Marinádu připravíme smícháním vody, octa a koření. Maso proložíme celerem, zalijeme marinádou a necháme 24 hodin rozležet. Na rozpuštěné slanině zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme naložené maso i s celerem. Zalijeme marinádou, podlijeme vývarem a přidáme víno. Zvolna dusíme asi hodinu a půl. Druhou polovinu celeru nastrouháme a přidáme do omáčky. Nakonec přilijeme kysanou smetanu a dusíme ještě asi 20 minut.

Hovězí na tatarke

hovězí zadní z kýty ( 4 plátky ), 4 lžíce oleje, 1l vody, sůl, 1 lžíce maggi, pepř, 250 g tatarská omáčka, tmavá jíška (knorr)
Maso nakrájíme na plátky asi centimetr široké a lehce naklepeme. Uložíme do pekáče a jemně popepříme . Podlijeme vodou a přidáme olej. Osolíme asi půl kávové lžíčky a přidáme maggi , přiklopíme a necháme péct v troubě do měkka. Po změknutí masa jej z pekáče vyndáme a do horkého výpeku zamícháme tatarskou omáčku ( možno rozšlehat ponorným mixérem )a dle potřeby dohustíme jíškou . Podáváme s bramborovým knedlíkem . 

Hovězí na zázvoru

1/2 kg hovězího zadního, špek, sůl, 1 sklenička oleje, 1,5 lžíce zázvoru
Špalíček hovězího prošpikujem, osolíme a dáme do remosky. Zalijeme olejem a posypem zázvorem. Průběžně malinko podléváme, až je maso měkké, tak ho nakrájíme na slabé plátky. Chvíli podusíme. Příloha bramborový knedlík a okurkový salát.

Hovězí na žampionech

hovezi maso zadni, žampiony, masox, houbove koření, šlehačka, sůl, pepř, cibule
Cibuli nakrajíme na jemno a smažime do zlatova, přidame krajene čerstve žampiony a jemne podusíme do tohoto zakladu vložíme maso kořenene hobovým kořením a zalijeme rozpuštěným masoxem dusíme do měkka zahustíme a zjemníme šlehačkou podavame s knedlíkem nebo s rýží

Hovězí nudličky s česnekem

4 roštěnky po 100-150 g, 1 lžička oleje, 4-6 stroužků česneku, sójová omáčka
Roštěnky zbavíme přebytečného tuku, lehce naklepeme, nakrájime na nudličky, zakapeme sójovou omačkou a nacháme v chladu asi jednu hodinu odležet. Olej dáme do nádoby a jednu min. zahříváme. Vložime maso, rozetřený česnek, podlijeme 4 lžícemi vody a zakryté vaříme asi 9-11. min. Během přípravy zamícháme. Necháme 2 min. odpočinout a podáváme s pečenými brambory nebo dušenou rýží a zeleninovou oblohou.

Hovězí pečené

800 g hovězího zadního, 2 cibule, 60 g pomerančového džemu, 60 g jablečného džemu (nebo přesnídávky), 2 lžíce plnotučná hořčice (dle chuti), 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce vinného octa (může být běžný ocet), 1 lžíce tymiánu, 2 špetky soli, pepře, 200 ml červeného vína, 3 stroužky česneku, 100 ml smetany, 750 ml vývaru Hovězího bujónu, 2 větší mrkve a petržele, 1 menší celer, 1 máslo
Maso odblaníme, osolíme, opepříme a svážeme provázkem. Na másle orestujeme kořenovou zeleninu nakrájenou na drobné kostičky s nakrájenou cibulí. Maso se zeleninou dáme na pekáč a pomarinádujeme (marináda-džemy, hořčice, ocet, tymián, sůl, česnek). Podlijeme vínem a vývarem a pečeme asi 1,45 - 2 hod. Průběžně potíráme marinádou a podléváme vínem a vývarem.20 minut před koncem pečení přidáme smetanu. Po dopečení sejmeme provázek, nakrájíme na plátky a podáváme se směsí zeleniny, marinády a smetany z pekáčku. Nejvhodnější přílohou je rýže.

Hovězí plátky na rajčatech

4 hovězí plátky, 4 rajčata, cibuli, 2 stroužky česneku, 40 g tuku, 1/4 l kysané smetany, lžíci hladké mouky, lžičku hořčice, olej, sůl, petrželka
Naklepané a osolené plátky po obou stranách opečeme na oleji. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme na plátky nakrájená, oloupaná a spařená rajčata a podlijeme trochou vody. Podusíme, vložíme připravené plátky masa a pod pokličkou dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku, přidáme hořčici a povaříme. Podáváme s bramborami nebo těstovinami posypané petrželkou.

Hovězí po staročesku

400 g vařeného hovězího masa, 2 petržele, 2 mrkve, 2 bobkové listy, 3 hřebíčky, několik zrnek celého pepře a nového koření, špetka tymiánu, 300 g švestkových povidel, perník na strouhání, kousek chleba,citrónová šťáva, 150 g vlašských a lískových ořechů, několik mandlí, 100 g hrozinek, sůl
Očištěnou zeleninu uvaříme vcelku do měkka. Zvlášť pak svaříme koření. Vařenou zeleninu propasírujeme, smícháme s vodou, ve které se vařila, přidáme vývar s koření a vmícháme povidla. Nastrouháme perník a kousek chleba, vmícháme do směsi a povaříme. Dochutíme citrónovou šťávou, přidáme nasekané ořechy, spařené a oloupané mandle, hrozinky, osolíme a promícháme. Hovězí nakrájíme na plátky, přihřejeme a polijeme omáčkou.

Hovězí na slanině a bramborách

100 g anglické slaniny, 1 kg brambor, 300 g hovězího masa, 4 mrkve, 2 vejce, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, olivový olej
Na dno zapékací mísy se naleje olej, na který se po celém dně naskláda anglická slanina na ni se dají nakrájené kousky hovězího masa a na to přijde na kolečka nakrájená mrkev to vše se osolí a opepří a proloží česnekem podle chuti.Na mrkev přijdou nakrájené syrové brambory.To celé se vloží do troby a s víkem se dá zapéct, těsně před dokončením se sundá víko, brambory se zalejí rožšlehaným vajíčkem a ještě na chvilku se vše dá do trouby teď už bez víka cca na 5-10minut.

Hovězí s hořčicovou omáčkou

hovězí plátky, cibule, hladká mouka, sůl, pepř, olej, plnotučná hořčice, polévkové kostky, brambovové těsto
Na oleji opečeme naklepané hovězí plátky a vyjmeme je do tepla. Na výpeku osmahneme jemně nakrájenou cibuli do zlatova. Vložíme maso, podlijeme a dodusíme do měkka. Když je maso hotové, vyjmeme je a zalijeme vývarem z kostky a hořčicí (čím více, tím lépe - podle chuti). Mixujeme, aby hořčice neudělala hrudky. Zahustíme. Vložíme maso a ještě společně prohřejeme.Bramborové těsto vyválíme na 1 cm tlustou placku a vykrajujeme kolečka (cca 6cm). Ty opékáme na rozpáleném oleji do zlatova. Podáváme jako přílohu.

Hovězí s houbovým krémem

650-850 g hovězích kostek větších, 3 velké cibule, 150 g sušených hub, 1 dcl oleje, 100 g hladké mouky, 1,5 dcl smetany sladké, sůl, pepř, paprika

Hovězí kostky lehce osolíme a popepříme, lehce obalíme v hladké mouce a položíme do hrnce na rozpálený olej. Kostky orestujeme na oleji a podlejeme dostatkem vody (maso musí být ve vodě ponořeno). Již nakrájenou cibuli přidáme k masu a dochutíme vše podle chuti solí, třeba pepřem a trochou papriky (může být i pálivá, ne však moc, přehlušila by posléze houby. Dosud je postup podobný jako u hovězí roštěnky. Sušené houby si dále namočit do lehce osoleného mléka (houby ohromně zvláční a rozvine se i jejich vůně). Přidáváme je do omáčky asi v půli přípravy, když už maso povolilo a měkne. Použitou moukou omáčka zhustne, pokud příliš moc, tak neředíme vodou, přidáváme do omáčky smetanu. 

Hovězí smažený řízek

600 g hovězího roštěnce, 3 vejce, strouhanka, sůl, pepř, olej, máslo, hladká mouka, 500 g brambor, sádlo, 300 g cibule, česnek, sůl, pepř, kmín
Z roštěnce nakrájíme řízky, které naklepeme, osolíme, potřeme česnekem a obalíme v trojobalu. Osmažíme je na oleji a pak je naskládáme do pekáče. Přidáme máslo a dáme do trouby. Brambory oloupeme, uvaříme a když jsou měkké, tak je slijeme a rozšťoucháme. Cibulku orestujeme na sádle a vmícháme ji do brambor.

Hovězí v ružičkovom zelí

hovězí maso zadní, cibule, růžičková kapusta, hladká mouka, sůl, pepř, vegeta
Hovězí maso nakrájíte na plátky,naklepete, osolíte,opepříte. Na drobno nakrájenou cibuli orestujeme do růžova, vložíme i maso a dusíme téměř do měkka. Až je maso skoro hotové,vložíme růžičkovou kapustu (půl dávky v celku , půl nakrájené). Podusíme úplně do měkka a nakonec zahustíme (voda+hl. mouka). Mouku rozmíchanou ve vodě lijeme přes sítko a řádně mícháme!  Nakonec dochutíme vegetou , solí , pepřem.

Hovězí závitky na česneku s párkem

4 hovězí plátky (cca po 150 g), 50 g anglické slaniny (nebo kladenské pečeně), 50 g párků, 40 g tuku ( sádla), 1 cibule, 4 stroužky česneku na pomazání plátků a 2 až 4 na přidání ke smažené cibuli, mletý pepř, sůl, hladká mouka na zahuštění, 1/2 až celá kostka masoxu (podle množství omáčky)

Plátky naklepeme, na 3 až 4 místech nařízneme a po obou stranách osolíme a opepříme.Po vnitřní straně potřeme rozetřeným česnekem, poklademe plátky slaniny a na kolečka nakrájenými párky. Stočíme a převážeme režnou nití nebo upevníme jehlami nebo párátky.Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova a před koncem smažení přidáme na kostičky nakrájený česnek.Závitky zaprášíme moukou, kterou trochu zamáčkneme.Na pánvičce závitky osmahneme po všech stranách.Do papiňáku s cibulí a česnekem přendáme závitky a přilijeme rozpuštěné přípeky z pánvičky. Dolijeme vřelou vodou, přidáme masox a necháme 40 až 50 min. dělat.Hotové závitky vyjmeme, omáčku dochutíme a procedíme, vrátíme závitky a ještě chvíli prohřejeme.

Hovězí závitky s klobásou

4 plátky zadního hovězího masa, 200 g klobásy, 2 stroužky česneku, 80 g sádla, 2 cibule, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce krenexu, sůl, pepř, paprika
Plátky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí smíchanou s krenexem. Na to položíme oloupanou a nakrájenou klobásu, svineme a potřeme česnekem. Cibuli zpěníme na sádle, zaprášíme paprikou, vložíme na ni závitky a dusíme do měkka. Podáváme s houskovým knedlíkem

Chilli roštěná

hovězí roštěná, chilli papričky anchos, houby, pórek, papriky, tabasco,olivový olej, oregáno, sůl, pepř, esnek a kukuřičná mouka
Maso nakrájíme na nudličky a opečem je v hrnci s olejem. Potom k masu přidáme nakrájené papriky, houby a pórek. Vše zalijeme vodou, aby hladina byla zaroveň s masem. Osolíme, opepříme, přikryjeme poklicí a necháme tak 30-45 minut vařit. Poté přidáme česnek, oregáno, papričky anchos, tabasco a vaříme dalších 45 minut, dokud maso není měkké. Zahustíme kukuřičnou moukou a je to. Chilli se jí až druhý den, takže přes noc ho necháme proležet ve sklepě, nebo prostě na chladném místě.

Jihočeské hovězí

1 kg hovězí zadní, 1 halali, 20 dg klobása, 2 zelená paprika, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř, divoké koření
Na sádle zpněníme cibulku. Rozmixujeme halali a přidáme k cibulce. Hovězí maso osolíme a opepříme,a dáme péct s halalim a divokém kořením. Maso podléváme dokud neni měkké. když je maso měkké tak ho vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, provaříme, přecedíme, přidáme zelenou papriku, na kolečka nakrájenou klobásu, lžíci hořčice, a necháme provařit. Podle chuti dochutíme,a můžeme zjemnit smetanou. Podáváme s knedlíkem nebo rýží.

Maggi hovězí guláš

60 dkg hovězího masa z kližky, 3 středně velké cibule, 1 malý rajský protlak, 3 lžíce sádla, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce worchesteru, 1 lžíce mleté sladké papriky, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička pepře, 1 lžička sůl, 1 kostka Maggi Bujoxu 3 dcl studeného vývaru z Maggi Zlatého hovězího sypkého bujónu

Maso večer před vařením nakrájíme na kostky a necháme odležet v lednici přikryté. V den přípravy vyndáme a posypeme mletou paprikou. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli do zlatova. Přidáme rajský protlak a zasmahneme 4 - 5 minut při stálém míchání. Přidáme maso a za občasného míchání smažíme tak dlouho, dokud maso nezačne pouštět vlastní šťávu. Přidáme sójovou omáčku, worchester, Maggi Bujox, promícháme, přiklopíme a dusíme doměkka asi 2 hodiny na velmi mírném ohni. V případě nekvalitního masa, které nepustí moc šťávy, přidáme trochu vývaru. Ve 2 dcl Maggi hovězího vývaru promícháme 2 slabé lžíce hladké mouky a přes sítko vlijeme do pokrmu. Promícháme, přidáme zbylý vývar nebo trochu vody (lze i červené víno). Přidáme na nudličky nakrájenou polovinu čerstvé červené papriky a na mírném ohni při občasném míchání necháme provařit 30 - 40 minut. Ke konci přidáme mletý pepř, špetku majoránky, případně přisolíme 

Guláš se zakysanou smetanou

400 g předního hovězího masa, 40 g sádla, 1 cibule, sůl, 1 lžička mleté papriky, vývar z kostí, 30 g hladké mouky, 2 dl kyselé smetany
Maso nakrájíme na kostky a prudce osmažíme v rozpáleném sádle za stálého míchání ze všech stran. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, opražíme, osolíme, promícháme s mletou paprikou, podlijeme vývarem, přiklopíme a dusíme do měkka.. Při dušení podle potřeby podléváme. Guláš zahustíme moukou opraženou nasucho a nakonec dochutíme kyselou smetanou.

Hovězí maso s rozinkami

2 lžíce másla, 2 cibule, 500 g hovězího masa, špetka mletého nového koření, špetka mletého hřebíčku,
špetka čili, špetka šafránu, 2 zelené papriky, sůl, 1 lžíce rozinek
Na másle osmahneme cibuli, přidáme pokrájené maso a za stálého míchání asi 5 minut opékáme. Přidáme sůl, koření, pokrájené papriky a dusíme, až maso změkne. Ke konci dušení přidáme rozinky. Podáváme s rýží obarvenou šafránem nebo kurkumou, můžeme podávat též s těstovinami.

Hovězí s houbami

1/3 kg hovězího masa, 3 čerstvé houby nebo hrst sušených, cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce sladké papriky, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, ocet, tuk
Maso spolu s pokrájenými houbami dáme vařit, až změkne. Pak ho vyndáme a rozkrájíme na malé kousky a opět vložíme do hrnce. Přidáme česnek, osolíme, opepříme a ještě chvíli vaříme. Mezitím v hrníčku rozmícháme vodu s moukou a vylijeme do vařící polévky a vaříme ještě asi 5 minut. Dochutíme octem. Na pánvi rozehřejeme tuk, osmahneme na něm cibulku a přisypeme sladkou papriku. Polévku nalejeme na talíř, kde mačanku posypeme cibulkou a podává

Hovězí na paprice

500 g hovězího boku, vývar z masa, 1 střední cibule, olej, 1-2 PL  kečupu, paprika, kmín, sůl, pepř /dle chuti/, špetka kari koření, špetka bazalky, hovězí vývar, 1 PL hladké mouky

Maso povaříme ve vodě až je skoro měkké a pak je vyndáme, nakrájíme na 10 cm kostičky nebo proužky. Na oleji osmáhneme na drobně nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme papriku, krátce promícháme ať se nám nepřipálí /byla by hořká/, pak přidáme vývar a zamícháme. Přidáme nakrájené maso, trochu kečupu, sůl, zamícháme a budeme dusit doměkka. Pak vyndáme podušené maso. Do hrníčku dáme studenou vodu, vsypeme hladkou mouku a dobře rozkvedláme. Pak ji vlijeme do omáčky a mícháme až trochu zhoustne. Pak přidáme hořčici, dochutíme kořením a dáme do ní maso, necháme projít varem a odstavíme.

Hovězí roštěnky na šťave

400 g hovězí roštěnky, 1 lžíce oleje, 1/2 lžíčky cukru, glutasol, sůl, mletý černý pepř, 1 lžíce solamylu,
2 lžice dezertního vína, 20 g sušené mandarinkové šťávy, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/4 lžičky drceného kmínu, 4 llžíce pomerančové šťávy, 1 kedluben, petrželova nať
Chlazené maso pokrájíme na nudličky, osolíme, přidáme olej, cukr, glutasol, pepř, máčený solymyl, víno a všechno dobře promícháme. Necháme odstát. Mezitím připravíme sušenou mandarinkovou kůru, kterou necháme změknout ve vodě, přidáme zázvor, drcený kmín a pomerančovou štávu. Maso vložíme do rozpáleného oleje a osmažíme. Později přidámě mandarinkovou směs. Nakonec přidáme nahrubo nakrájenou kedluben a zahustíme solamylem. Ozdobíme na drobno nakrájenou petrželovou nat

Hovězí maso z vývařové zeleniny

4 vejce, zelenina z vývaru hovězí polévky, 0,5 kg maso hovězí přední 
Dáme vařít maso hned se zeleninou po uvaření maso vyjmout a nakrájet na kostičky, vývar přecedit. Rozvařenou zeleninu dát na pánev a podlít vývarem jenom trochu. Na druhé pánvičce maso opéci a potom přidat do zeleniny a dusit. Přidat koření dle vlastní chutě /sojová omáčka, worchestr, glutasůl a pod./

Hovězí plátky

hovězí plátky, sůl, pepř, hořčice,cibule, olej, vývar z masoxu, smetana, vejce natvrdo, kyselá okurka
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a silně z obou stran potřeme hořčicí. Na oleji osmahneme dozlatova na kroužky nakrájenou cibuli, přidáme maso a dusíme doměkka. Je-li třeba, podléváme vývarem. Když je maso měkké, tak ho vyndáme a omáčku i s cibulí rozmixujeme, vrátíme do hrnce a zjemníme smetanou. Nakonec nastrouháme vařené vejce a vmícháme do omáčky. 

Pochoutka z roštěné

4 tenké plátky roštěnky, sůl, pepř, hořčice, oloupané syrové brambory, cibule, kabanos, slanina
Maso osolíme, opepříme, potřeme hořčicí. Brambory, kabanos, slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky, smícháme, dáme na plátky, maso zatočíme a ovážeme nití. Na tuku osmahneme cibuli dozlatova, přidáme závitky roštěnek, narychlo je osmažíme, zalijeme vývarem, do měkka dusíme. Zbytky směsi, které se nevejdou do roštěnek přidáme do šťávy.

Nakládané plátky v pikantním nálevu

800-1000 g roštěnek (hovězích plátků), sůl, pepř, olej na smažení
nakládací směska : 3 lžíce oleje, 3 lžíce solamylu, 3 syrová vejce, 1 lžička soli, 1 lžička mleté sladké papriky, 1/2 lžičky pepře, 1/2-3/4 lžičky kari

Roštěnky naklepeme a po obou stranách mírně osolíme. Všechny potřeby, uvedené v nakládací směsce, spolu dobře promícháme. Touto směsí protáhneme roštěnky a necháme je v ní ležet (použijeme užší misku) na sobě (aby byly řádně ze všech stran namočené). Přikryjeme alobalem a necháme 1-2 dny dole v ledničce uležet. Klademe na rozpálený tuk, smažíme na jedné straně zhruba 5-6 minut, po jejich otočení přili­jeme vše, co nám zbylo v misce po naložených roštěnkách. Roštěnky klademe na talíře a dáme na ně lžicí vyňatou usmaženou směsku. Můžeme klást i tzv. volské oko s kouskem šunky, případné obložit různými druhy zeleniny. 

Pikantní biftek

4 bifteky  (po 150 - 200 g), 2 lžíce vinného octa, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, olej, petrželka
Bifteky lehce naklepeme a shrneme do původní velikosti.Ne horkém oleji je po obou stranách asi 3 až 5 minut opékáme.před dokončením je osolíme a opepříme.Maso vyjmeme z pánve a do výpeku vložíme nastrouhaný česnek,vinný ocet a trochu vody.Krátce povaříme a podle chuti přisolíme.Touto šťávou bifteky na talířích přeléváme,ozdobíme je petrželkou a podáváme s hranolky a zeleninou

Žvej-ču-žou

vepřové maso, sádlo, sůl, mletý pepř, mletá sladká paprika, kari, chillie koření, masox, hořčice, cibule
Na kráječi nakrájíme zpola zmrzlé maso na nudličky a smícháme v hrnci se sádlem. Přidáme sůl, pepř, papriku (pouze na částečné obarvení), masox, kari (pouze pro vůni), dost hořčice (nejlépe francouzské), feferony nebo pálivou papriku nebo chillie koření dle chuti. Dusíme asi 8 minut, přidáme dost cibule nakrájené na kroužky (v létě i zelenou cibulovou nať) a necháme pod pokličkou asi 5 minut zesklovatět. Mírně podléváme vodou. Podáváme nejlépe s rýží nebo chlebem.

Vepřové maso v alobalu

500 g vepřové kýty, 2 středně velké cibule, 2 klobásy, 400 g anglické slaniny, 4 velké brambory, sůl, koření, olej
Z masa nakrájíme řízky, naklepeme, osolíme a okořeníme. Oloupané brambory nakrájíme na plátky, klobásy rozpůlíme, slaninu nakrájíme na plátky a cibule na kolečka. Alobal nastříháme na dostatečně velké kusy. Potřeme jej olejem a poklademe každý nejdříve plátky brambor, na ně položíme slaninu, řízek, klobásu a cibuli. Alobal pak ze všech stran přeložíme a uzavřeme, aby při pečení nevytékala šťáva. Balíčky alobalu dáme na suchý plech a v troubě při mírném příkonu tepla pečeme 40-45 min. Podáváme na talíři s oblohou nebo s okurky.

Vepřová panenka s jablky

olej, sůl, majoránka, cibule, jablka, pepř, hořčice, vepřová panenka (500 g)
Omytou panenku nakrájíme na plátky zhruba 2-3 cm široké. Plátky lehce naklepeme (nejlépe přes sáček a jen tupou stranou nože), osolíme, opepříme a potřeme horčicí. Nakrájíme si cibuli na kolečka. Oloupeme si jablka, rozkrájíme je na 1 cm široké kolečka. Rozpálíme si olej a restujeme na něm cibuli s jablky. Pak je vyjmeme z pánve. Na tom samém oleji opečeme plátky masa z obou stran, přiklopíme pokličkou, zmírníme oheň a dusíme 3 - 5 minut. Poté plátky posypeme majoránkou, přidáme směs cibule s jablky. To vše necháme přejít varem.

Vepřová kýta v jemné omáčce

600 g vepřové kýty, 150 g kořenové zeleniny, 1 cibule, olej, 1 lžička kari koření, 150 ml červeného vína, 100 g anglické slaniny, sůl, mletý pepř, 200 ml kysané smetany, cukr
Vepřovou kýtu rozkrájíme na řízky, mírně naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji osmažíme oloupanou nasekanou cibuli, přidáme kari koření a promícháme. Vložíme maso, tenké plátky slaniny a společně krátce osmažíme. Očištěnou kořenovou zeleninu najemno nastrouháme, přidáme k masu, podlijeme vínem a dusíme téměř doměkka. Maso vyjmeme, zeleninu rozmixujeme, dolijeme vodou a necháme přejít varem. Vložíme maso a dodusíme. Smetanu rozšleháme a za stálého míchání vlijeme do omáčky.

Řízky v pikantní marinádě

6 řízků z kýty, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžička solamylu, 1 lžička worchestrové omáčky, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky majoránky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky sladké papriky, 2 vejce, 3 lžičky kečupu, 4 lžičky oleje
Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Vejce rozšleháme, přidáme do něj všechny přísady a důkladně promícháme. Do marinády vložíme řízky a necháme v chladu odležet nejméně 24 hodin. (čím déle je maso naloženo tím je křehčí.) Naložené maso osmahneme na tuku asi 2-3 minuty z každé strany. Podáváme s topinkou nebo brambory doplněné volským okem a zeleninovou oblohou.

Vepřová kýta na slanině

600 g vepřové kýty, 40 g slaniny, 50 g másla, cibule, celer, celý pepř, sůl, nové koření, 1/2  bobkového listu, lžíce hladké mouky, 1/4 litru smetany, citronová šťáva, hořčice
Na kostičky krájenou slaninu rozškvaříme, přidáme máslo, hrubě nakrájenou cibuli, na plátky krájený celer, nové koření, vložíme osolenou kýtu, opečeme, podlijeme a pečeme pod pokličkou. Měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, necháme zrůžovět, podlijeme, povaříme, zalijeme smetanou. Omáčku prolisujeme přes cedník a dochutíme. Podáváme nakrájenou přes vlákno s jemným knedlíkem vařeným v ubrousku. Pro slavnostnější příležitost obložíme taštičkami z listového těsta, které naplníme brusinkovým kompotem a zdobíme citronem.