16. dubna 2010

Steak z kance

4 silnější plátky z kýty divočáka, 1 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 0,1 l bílého vína, 100 g másla
Omyté a osušené plátky po obou stranách naklepeme, osolíme a opepříme. Zaprášíme je moukou a na rozpáleném másle prudce opečeme z obou stran. Zalijeme vínem a pod pokličkou krátce podusíme do měkka. Podáváme přelité vypečenou šťávou a s velkou oblohou.

Srnčí perkelt

700 g srnčí maso, 200 g cibule, 0,8 dl olej, 10 g česnek, 20 g červená paprika, 10 g sůl, 100 g paprikové lusky, 80 g rajčata, 1 dl červené víno
Srnčí maso nakrájet na kostičky, několikrát omýt, nakonec přelít horkou vodou a nechat okapat. Nadrobno pokrájenou cibuli osmažit na oleji dozlatova, přidat prolisovaný česnek, poté odebrat hrnec z plotny, vše posypat červenou paprikou a rychle promíchat. přidat připravené srnčí maso, osolit a přikryté dusit. Podle potřeby stále podlévat trochou vody, aby se maso správně dusilo. Když je poloměkké, přidat na malé kousky pokrájené paprikové lusky a po 10-15 minutách také nakrájená rajčata. Když je maso měkké, přilít trochu červeného vína a ještě několik minut vařit při mírné teplotě, aby vznikla jemná krémovitá omáčka. Podávat s noky, vařenými bramborami nebo vaječnými těstovinami.

Pečené maso divočaka s česnekem

600 g kančí kýty, sůl, 50 g uzené slaniny, 2 stroužky česneku, sádlo, mletý pepř černý, 1 lžíce octu,2 dl kysané smetany
Maso z mladého divočáka umyjeme, osolíme a protáhneme uzenou slaninou a prolisovaným česnekem. Okořeníme mletým černým pepřem, vložíme do rozehřátéhho sádla a pod pokličkou pomalu pečeme. Behem pečení podléváme vodou s octem. Když je maso měkké, polijeme ho kysanou smetanou. Upečeme dočervena a podáváme s brambory.

Krokety ze zvěřiny

1 kg zvěřiny (jakékoliv - i z koroptví nebo bažantů), 1 cibule,citrónová kůra, 6 dkg másla, 6 dkg mouky,
2 lžíce madeirského vína, 6-8 žampiónů, 3 žloutky, 10 až 20 dkg strouhanky, 15 dkg sádla, 1 lžíce kadeřavé petrželky, sůl
Zbytky zvěřiny osolime a uvaříme v polévce s kouskem citronové kůry a cibulí. Kosti se mohou vařit současně se zvěřinou, pak se oddělí. Vývar necháme částečně vysmahnout. Připravíme si z másla a mouky tmavou jíšku a rozředíme ji vývarem ze zvěřiny na hustou kaši. Kaši opatrně přidáváme ke zvěřině nakrájené na kostičkky nebo jemně rozsekané. Přidáme drobně rozsekané žampióny, víno a spojíme se žloutky v hustou kaši. Na prkénko nasypeme strouhanku, v ní obalíme kousky kaše vyválené na šišky a smažíme v rozpáleném tuku. Na míse je postavíme na výšku a ozdobíme kadeřavou petrželkou.

Maso z divočaka

800 g kančí kýty, 50 g slaniny, 1 velká cibule, 3 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, několik stroužků česneku, jalovec, pepř, sůl
Očištěnou a opláchnutou kančí kýtu prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, posypeme drceným jalovcem a necháme odležet. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme třený česnek, podlijeme vodou, vložíme připravenou kančí kýtu a dáme do trouby péci do měkka. V průběhu pečení maso přeléváme šťávou, obracíme a podléváme vodou. Měkkou kýtu vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a po zasmahnutí zalijeme vodou a povaříme na šťávu. Šťávu již necedíme. Maso nakrájené na plátky přeléváme šťávou a podušenou cibulí a česnekem. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a brusinkový kompot.

Omáčka Cumberland ke zvěřině

3 lžíce rybízové nebo brusinkové zavařeniny, 1/8 l červeného polosladkého vína, lžíce hořčice, šťáva a kůra z půlky citronu nebo pomeranče nebo z celé limetky
Všechny uvedené přísady dobře promícháme a podáváme ke studené zvěřinové pečene.

Jelení řízek se žampiony

600 g jelení kýty, 150 g žampionů, 1 cibule, 40 g másla, 1dl červeného vína, olej, hladká mouka, hořčice, bobkový list, sůl
Z kýty nakrájíme plátky, naklepeme, okořeníme, potřeme hořčicí a macerujeme v oleji. Po odležení pečeme na oleji, přidáme očištěné pokrájené žampiony, cibuli nakrájenou na kolečka, víno, povaříme a nakonec šťávu zjemníme máslem. Podáváme s bramborovými hranolky nebo kroketami.

Jelení hřbet

1 kg jeleního hřbetu, 60 g slaniny, 80 g másla, sůl, pepř, 100 g žampiónů, 15 g hladké mouky
Očištěný, odblaněný hřbet protáhneme slaninou, posolíme, opepříme a dáme na pekáč, kde rozpustíme tuk. Pečeme v troubě za častého přelévání šťávou a podlévaní horkým vývarem z kostí. Měkké maso vyjmeme, na zbylém tuku podusíme očištěné, na plátky nakrájené houby, zaprášíme moukou, osmažíme a pak ředíme vývarem nebo vodou. Dobře provaříme a nalijeme na maso. K masu podáváme opečené brambory nebo rýži.

Jelení guláš s brusinkami

800 g jelení plece, 100 g celer, 100 g petržel, 100 g mrkev, 400 g cibule, 200 g kompotovaných třešní, 150 g rajský protlak (kečup), 100 g jahodové marmelády, 100 g brusinky, 1 ks pomeranč, sůl, divoké koření,pepř, olej, hladká mouka, těsto na bramborové knedlíky
Maso nakrájíme na kostky, okořeníme a zprudka orestujeme spolu se zeleninou. Karotku, celer, petržel a  cibuli zlehka orestujeme na oleji, přidáme maso, protlak a zarestujeme. Přidáme jíšku, marmeládu a provaříme. Na závěr přidáme třešně.

Dušený bažant

1 tetřívek, 6 dkg slaniny, 6 dkg másla, 3 dkg malinové zavařeniny, 2 dkg hladké mouky, 1 dkg cukru, 2 lžíce červeného vína,
Mořidlo : 1/8 l vody, 1/5 l červeného vína, 1/3 l octa, 5 dkg cibule, sůl, citronová kůra, mrkev, celer, petržel, 2 kuličky jalovce, 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list , proutek tymiánu
Tetřívek je mnohem chutnější, než tetřev, je-li mladý. Tetřívka naložíme do mořidla, ale jen na čtyři dny.Pak tetřívka vyndáme a protáhneme jej na nudličky nakrájenou slaninou. Na pekáči si usmažíme zbytek slaniny a na másle procezenou zeleninu z naloženého tetřívka, kterého pak přidáme a dusíme v troubě do měkka. Měkkého tetřívka pak nakrájíme, štávu zaprášíme moukou a přidáme do žluta opražený cukr, malinovou zavařeninu, načež omáčku povaříme, procedíme a přidáme červené víno. Při pečení tetřívka poléváme již použitým mořidlem. Místo tetřívka, kterého asi neseženete můžete použít také bažanta.

Divočina

maso, česnek, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl,grilovací koření, pepř, kmín, ,vegetu.hříbky,cibuli, muškátový oříšek, ďábelské koření, petržel mrkev, celer
Maso nakládáme podle stáří a ročního období 3 až pět dnů před pečením.Maso dáváme do česneku a soli. Dříve než dáme maso do tlakového hrnce musíme jej omýt. do tlakového hrnce dáme - maso, bobkový list, nové koření, celý pepř a polijeme vodou asi 4 dcl.Vaříme asi 0,5 až 1,5 hodiny -podle stáří. Vyndáme maso z tlakového hrnce a dáme na pekáč a pečeme v troubě. Do pekáče dáme: grilovácí koření, pepř ,kmín, vegetu , hříbky,cibule i víc, muškátový ořech nastrouhat na jemno , dábelské koření  a podle chuti dosolíme a můžeme přidame zeleninu a pečeme do měkka.

Divočák na "kole"

1,5 kg zvěřiny z divočáka (plec nebo kýta), zeleninová směs pod svíčkovou Halali (mrkev, petržel, celer, cibule),cibule, červené víno, rybízová zavařenina, Coca-Cola, grilovací koření, koření Divočina nebo Hubert, sůl, případně cukr a mražená zeleninová směs
Zvěřinu osolíme, okořeníme grilovacím kořením a kořením pro divočinu a naložíme do vyššího smaltovaného pekáče do zeleninové směsi Halali bez nálevu a drobně nakrájené cibule. Zalijeme červeným vínem a necháme v chladu do druhého dne odležet. Druhý den vložíme pekáč do trouby a pod pokličkou dusíme, až je maso měkké. Pak zvěřinu vyjmeme, do základu přidáme rybízovou zavařeninu, přilijeme Coca-colu a povaříme. Podle chuti můžeme přisladit a do omáčky přidat mraženou zeleninovou směs (mrkev s hráškem) a podobně. Zvěřinu nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem.

Bažanti prsa s hruškami

4 ks bažantích prsou, 40 g šunky, 2 ks hrušky, 1/2 lžičky divokého koření, hladká mouka, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla,100 g hroznového vína, 60 g jeřabin, 2 lžíce bílého vína ,sůl, pepř,olej
Bažanta naložit. Našpikovat. Osolit, opepřit, okořenit. Prsa naplnit plátky oloupané hrušky a šunkou. Obalit v mouce . Zprudka opéct na směsi oleje a másla. Opékat až je maso měkké. Přidat rozpůlené bobule vína a plátky oloupané hrušky, zastříknout vínem. Prohřát.

Bažant s hroznovým vínem a lískovými oříšky

600 g bažantích prsou, 1 kg hroznového vína, 250 ml zakysané smetany, 100 g lískových oříšků, 500 ml hroznové šťávy, 150 g anglické slaniny máslo, olej, sůl, cukr, mleté divoké koření na zvěřinu, brambory na přílohu
Bažantí prsa osolíme, okořeníme a prošpikujeme slaninou. Na rozehřátém tuku opečeme a zalijeme hroznovou šťávou. Před dokončením přidáme nahrubo drcené lískové oříšky. Poté si necháme zkaramelizovat cukr, přidáme do něj půlené, pecek zbavené, hroznové víno, které lehce v karamelu obalíme. Prsíčka vyjmeme a do výpeku přidáme smetanu, zredukujeme a podáváme s různě upravenými brambory a se zkaramelizovaným hroznovým vínem.

Bažant na smetaně

1 bažant, 50 g másla, 1 malá cibule, 2 dl smetany ke šlehání, několik kapek citrónové šťávy, pepř, sůl
Oškubaného, vykuchaného a dobře očištěného bažanta opalte, opláchněte ve vlažné vodě, osušte a osolte a opepřete na povrchu i uvnitř. Do bažanta vložte kousek másla. Bažanta vložte do kastrolu prsy dolů na rozehřáté máslo, přidejte cibuli rozkrojenou na půlky, bažanta potřete rozehřátým máslem a pečte půl hodiny v málo vyhřáté troubě. Potom jej obraťte, podlijte smetanou a upečte doměkka za občasného přelévání mastnou šťávou. Cibuli vyjměte a do šťávy vmíchejte několik kapek citrónové šťávy. Podávejte s dušenou rýží a s kompotem.

Bažant na slanině

1 bažant, 60 g slaniny, 50 g másla, pepř, 1 cibule, nové koření, sůl, vývar
Bažanta osolíme a protáhneme slaninou. Svážeme stehýnka a na slanině na níž jsme zpěnily cibuli, pečeme do měkka. Podléváme vývarem a na závěr přidáme do šťávy máslo. Když je bažant měkký vyjmeme naporcujeme a podáváme.

Bažant na černém koření

1 bažant, 1 sýr hermelín, 2 větší hrušky, 80 g másla, brusinky, 1 lžička koňaku, pepř, sůl
Hermelín nakrájíme na plátky, které obalíme v hrubě tlučeném pepři. Takto upravený sýr vložíme do očištěného bažanta. Bažanta opečeme ze všech stran na másle. Osolíme, podlijeme a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Když maso začíná měknout, přidáme oloupané, jadřinců zbavené a na půlky nakrájené hrušky. Když je maso měkké přidáme do šťávy pár kapek koňaku. Na talíři obložíme naporcovaného bažanta brusinkami. Podáváme s brambory.

Bažant na grilu

1 bažant, 80 g oleje, hořčice, strouhanka, 40 g másla, sůl
Bažanta na prsou rozřízneme a rozpůlíme. klepeme do placata, osolíme a pečeme v troubě asi hodinu do měkka. Potom bažanta vyjmeme potřeme hořčicí a obalíme ve strouhance. Pokapame máslem a dopečeme na grilu nebo na rožni.

Bažant dušený na víně

1 bažant, 30 g másla, 80 g prorostlého vepřového masa, 2 lžíce brandy, 1 dl bílého vína, sůl
V horkém kastrolu rezehřejeme máslo, přidáme maso pokrájené na kostičky, očištěného , osoleného bažanta a opečeme ho po všech stranách. Přelijeme jej brandy, několik sekund povaříme a potom dusíme doměkka pod pokličkou. Při dušení jej jednou obrátíme a podle potřeby podlijeme vodou. Měkkého bažanta vyjmeme, rozdělíme na porce a přeložíme na talíře, do šťávy přilijeme víno, krátce povaříme a když trochu zhoustne.

Grilované krevety

krevety (menší jsou lepší), slanina, česnek, máslo, sojová omáčka, sůl
Krevety omyjeme, vyloupeme z krunýřů a očistíme. Z plátků slaniny (tenkých) odkrojíme kůži. Každou krevetu ovineme plátkem slaniny a potom v polovině propíchneme párátkem. Jednak tím připevníme slaninu a jednak nám potom nepropadávají roštem grilu. Česnek podle chuti jemně utřeme. Doporučuji alespoň jednu střední hlavičku na jednu kostku másla. Máslo rozpustíme na mírném ohni a potom do něj vmícháme rozetřený česnek a sůl podle chuti. Lze také použít místo másla sojovou omáčku ale nedávat sůl. Krevety grilujeme do zlata, což znamená asi 3-5 minut na hodně rozpáleném grilu. Podáváme ihned. 

Dary moře

140 g lososa, 140 g platýse, 140 g krevet, 140 g mušlí,cibule, 30 g papriky, česnek, 30 g žampionů, 30 g pórku, 170 g majonézy, špetka pepře, 45 g zakysané smetany, 1 lžička soli, 280 g sýra, 100 ml bílého vína, 50 ml rybího vývaru
Staženého lososa a platýse nakrájíme na kostičky. Připravíme krevety a maso z mušlí. Papriku, cibuli, pórek a žampiony nakrájíme na menší kousky. Vsypeme do majonézy a zamícháme, přidáme sůl, česnek, pepř, zakysanou smetanu, bílé víno a rybí vývar. Vše dobře zamícháme. Do gratinovacích mušlí vložíme kostky z lososa, platýze, krevety a maso z mušlí. Přelijeme připravenou omáčkou, posypeme nastrouhaným sýrem a a ve vyhřáté troubě gratinujeme 20 minut.

Koktejl s garnaty

100 ml smetany, 200 ml mléka, 2-3 nejlépe mražení garnát, cukr (asi 2 pol. lžíce), skořice
Do nádoby nalejeme mléko přidáme garnáty a rozmixujeme. Poté přidáme šlehačku a cukr a promícháme lžící. Na ozdobu nasypeme navrch skořici.

Ďábelské krevety

250 g krevet, 40 g oleje, 3-4 lžíce kečupu, 100 g sterilovaných cibulek, sůl, cukr, pažitka, worcester, citronová šťáva
Do misky vlijeme olej a kečup. Přidáme sůl, kečup, špetku cukru, několik kapek worcesteru, citronovou šťávu. Dobře promícháme. Poté vložíme krevety, překrájené cibulky, citronovou šťávu a jemně nakrájenou pažitku. Zlehka zamícháme a nechámě v chladu 2-3 hodiny odležet. Podáváme s bílým pečivem.

Černé špagety

špagety,olivový olej, česnek, šalotka, sépiová barva, chilli, vařené kalamáry, sůl, drcený pepř, parmazán
Všechny ingredience orestovat a na pánvi promísit s vařenými špagetami-zasypat parmazánem.

Belgické Waterzooi

2 kg severských ryb, mušlí a jiných plodů moře, 125 g šalotek, 500 ml rybího vývaru, 500 ml bílého suchého vína, 400 g pórku, několik mladých výhonků s lístky z celeru, 400 g mrkve, 150 g másla, 500 ml sladké smetany, 2 lžíce posekné petrželky, sůl ,pepř
Vykuchat ryby, nakrájet je na fílé (nebo si koupit filé, místo celých ryb) a očistit plody moře. Oloupat šalotky a na jemno je nakrájet. Vložit je společně s rybou a plody moře do směsi vývaru a bílého vína.Omýt a oloupat ostatní zeleninu a nakrájet ji na sirky (jemné proužky) a osmažit je na 3 lžicích másla. Přelít přes síto a uschovat zeleninu i tekutinu.Vyjmout rybu a plody moře z vývaru a zredukovat vývar. Do vývaru přidat uschovaný vývar ze zeleniny, nalít tam smetanu a přivéct vše do varu. Přidat zbytek másla. Vyjmout plody moře z jejich úlitek a vložit je do ohnivzdorné polévkové mísy společně s uschovanou zeleninou. Nahoru všeho nalít omáčku. Přivést na moment k varu a podávat posypané petrželkou.

Smažená jasmínová rýže s krevetami a ananasem

400 g uvařené jasmínové rýže, 2 zelené cibulky, 3  vejce, 100 g konzervovaného ananasu, 200 g vykostěných kuřecích stehen, 50 g vařených malých krevetek zmražených (nebo konzervovaných),3 lžíce  slunečnicového oleje, 1 lžíce  světlé sójové omáčky, 1 lžíce  čínského rýžového vína nebo suchého sherry,1 sklenka  Maggi Omáčky Čínské
Kuřecí maso nakrájíme na tenké plátky a osmažíme je ve woku na rozpáleném oleji dozlatova. Přidáme krevetky, ananas, sójovou omáčku a víno. Sejmeme z woku a udržujeme na teple. Do woku dáme trochu oleje, rozpálíme ho, nalijeme rozšlehaná vejce s najemno pokrájenou cibulkou a upečeme omeletu, kterou hůlkami či měchačkou roztrháme. Přidáme rýži a směs krevetek s masem a pořádně promícháme. Nakonec přidáme skleničku Maggi Omáčka Čínská a pod.

Salát z plodů moře

500 g směsi z plodů moře, 3-4 brambory, 1 červená řepa, 1-2 mrkve, 1 nakládaná okurka, 2 cibule, 3-4 lžíce oleje, sůl, pepř, bylinky
Směs z plodů krátce povaříme ve vydatně osolené vodě,do níž můžeme přidat celý pepř,nové koření a oloupanou cibuli v celku.Poté zcedíme a necháme vychladnout. Omyjeme tři či čtyři středně velké brambory,očištěnou mrkev a červenou řepu.Řepu zalijeme vodou a dáme vařit asi 30 minut.Po této době přidáme mrkev,brambory a vaříme doměkka. Vše suroviny necháme vychladnout a s ostatními nadrodno pokrájíme. Všechny suroviny promícháme v míse, opepříme osolíme, trochu osladíme a vmícháme olej . Salát odstavíme do ledničky na několik hodin rozležet. Ozdobíme petrželkou a jíme s celozrným pečivem.

Krevety se žerve

1 balení syrových krevet, 1 menší cibule nakrájená na drobno, 1 žervé,šťáva z 1 citronu, 1 lžíce másla
V pánvičce rozpálíme máslo a na něm osmažíme cibuli do zlatova. Přidáme krevety a krátce osmažíme. Krevety necháme vychladnout a vmícháme je do žervé. Přidáme citronovou šťávu a pepř, znavu zamícháme a necháme 10 minut vychladit v chladničce.

Krevety na másle

1 kg neloupaných krevet, 2 lžíce másla, tymián, oregáno, sůl, pepř, 1/2 citronu
Na pánvi rozpálíme máslo, vysypeme na něj krevety. Až začnou "nasávat" vlastní šťávu s máslem, přidáme sůl a pepř. Když je skořápka již trošku křupavá, zalijeme šťávou z citronu. Ihned podáváme, nejlépe s bagetou a zeleninovým salátem.

Krevety na česneku

200 g krevet, 1 až 2 stroužky česneku, máslo
Máslo rozpustíme, vložíme krevety a mícháme dokud se máslo nevpije do krevet. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, zamícháme a podáváme s pečivem.

Krabí tyčky

1 balíček krabích tyčinek, listové těsto mražené - plátky, 200 g anglické slaniny, kořenící sůl na americké brambory
Plátky z listového těsta překrojíme na trojúhelníky, krabí tyčinku zamotáme do plátku anglické slaniny a zabalíme do listového těsta tak, aby tyčinka z těsta koukala jako mimino z peřinky. Postupně takto zabalíme všechny tyčinky, poklademe na pečící papír, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kořenící směsí. Pokud nám zbyde těsto a schází tyčinky, můžeme plát postrouhat sýrem, přeložit, potřít vejcem a okořenit, nakrájet rádýlkem tenké tyčinky, zakroutit jako vrtulku a přidat na papír k tyčinkám. Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova. 

Krabí tyčinky v těstíčku s Nivou

4 lžíce mléka, 2 až 3 vajíčka, 2 lžíce nastrouhané Nivy, 2 až 3 lžíce hladké mouky, lžička škrobu, olej na smažení, 1 balení krabích tyčinek, 3 lžíce hladké mouky, citron, petrželka
V misce smícháme mléko s vajíčky a vmícháme mouku se škrobem. Nakonec do těstíčka zašleháme sýr. Těstíčko musí být polohusté. Krabí tyčinky nejdříve obalíme v mouce a pak je ponoříme do těstíčka. Poté ponoříme do rozpáleného oleje a smažíme do růžova. Tyčinky jsou skvělé jak za tepla tak i studené. Obložíme tenkými plátky citronu, které jíme tyčinkami. Základní pravidlo je, že maso které budeme namáčet do těstíčka bude suché a obalené v mouce.

Krabí tyčinky v listovém těstě

1 balení listového těsta /400 g/, 2 balíčky krabích tyčinek / po 250 g /, 1 vejce na potření, sezamové semínko
Listové těsto rozválíme na tenký plát, nakrájíme na asi 2 cm velké proužky (šířka záleží jen na vás), tím proužkem omotáme tyčinku. Pomažeme je rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut při teplotě 220°C. Tyčinky můžeme podávat jak teplé tak za studene.

Krabí tyčinky

1 krabí tyčinky, 1 malý celer, bílý jogurt, zakysaná smetana nízkotučná,sůl, ocet, pepř, čínské zelí
Oloupaný celer povaříme ,osolíme, okyselíme. Tyčinky též povaříme. Celer nastrouháme na hrubém struhadle, tyčinky nakrájíme najemno. Vše smícháme, přidáme jogut a smetanu,dochutíme.Směsí naplníme listy čínského zelí.

Krabí špenátové nudle

1 bal.krabích tyčinek, špenátové nudle (ale mohou být třeba i barevná vřetena), 120 ml šlehačky,
malý rajský protlak, 4 stroužky česneku, sójovou omáčku (chili), bazalku, rajčata na oblohu
Krabí tyčinky necháme rozmrazit´.Nudle uvaříme v osolené vodě a mezitím si připravíme omáčku.Česnek oloupeme a nakrájíme na jemno,rozehřejeme máslo a česnek na něm krátce osmažíme,pak přidáme na kostky nakrájené krabí tyčinky a krátce je prohřejeme.zalijeme šlehačkou,přidáme rajský protlak a ochutíme sójovou omáčkou,kdo má rád i chili. Vše dobře promícháme.Můžeme dochutit bazalkou nebo jen posypat až při podávání.Na talíř položíme nudle,vedle nalijeme omáčku a vedle na měsíčky nakrájené rajče.

Krabí salát

krabí tyčinky, porek , bílý jogurt, pepř, sůl, červená kápie, může být i jakákoli paprika,pažitka
Krabí tyčinky nakrájíme na menší kousky,porek nakrájíme na kolečka,kápii nadrobno,vmícháme bílý jogurt a dochutíme solí, pepřem a pažitkou můžeme jíst.Doporučila bych nechat salát 30 minut uležet v lednici a konzumovat s tmavým chlebem.

Krabí koktejl

krabí tyčinky,cibule, tatarka, jogurt, sůl, pepř, ústřicová omáčka, rybí omáčka, koriandr (mletý), citrónová kůra
Cibuli nakrájíme na jemno, krabí tyčinky nekrájíme a rozdrobíme, přidáme tatarku a jogurt 50 na 50, koření a všechno zamícháme. Necháme 1 den uležet v ledničce.

Koktejl z krabího masa

250 g krabího masa, 100 g majonézy, špetka cukru, citrón, sůl, lístky hlávkového salátu
Rozmazené krabí maso nasekáme na drobné kousky, vmícháme majonézu, špetku cukru, osolíme a dochutíme citrónovou šťávou. Servírujeme do skleničky vyložené listem hlávkového salátu, přizdobíme citrónem a zelenou petrželkou.

Směs z krevet

balíček jasmínové rýže, lžíce vody,sójová omáčká (houbová příchuť), chilli omáčka, červené koření na ryby, krevetky, pórek, červené zelí
Připravíme rýži (jakoby lehce nedodělanou), dáme do woku, přidáme na pánvi opražené nebo osmahnuté krevetky, sójovou omáčku, chilli omáčku, červené koření na ryby a pórek. Nalámeme červené zelí na kousky a vyslednou směs si dáváme přímo z woku na zelí. Každý si může dochutit.

Těstoviny s mořskými plody

170 g uvařených těstovin, 100 g mořských plodů, 1 menší cibule, česnek, sůl, pepř, 1 citron, 2 lžíce olivového oleje, petrželka
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, do které přidáme trochu oleje. Uvařené těstoviny scedíme, přidáme trochu oleje a necháme na teplém místě. Ná pánev dáme olivový olej, přidáme nakrájenou cibulku a zesklovatíme. Přidáme opláchnuté mořské plody a asi 2 minutky orestujeme. Přidáme česnek, citronovou šťávu z poloviny citrónu, osolíme, opepříme, přidáme nasekanou petřelovou nať a uvařené těstoviny. Krátce prohřejeme a servíjeme s půlkou citronu.

Těstoviny Frutti di mare

ploché špagety, 3 cibule, olivový olej, česnek, koření na steak,drcený zelený pepř, suché bílé víno, strouhaný parmazán, mražené plody moře (sáček 1,5 kg)
Nejprve dáme vařit těstoviny. Ve vysoké hluboké pánvi rozpálíme olivový olej, osmahneme nasekanou cibulku, na to dáme rozmražené plody moře, osmahneme, postupně přidáme bílé víno, koření, sůl, pepř a nakonec česnek. Vše smícháme s uvařenými špagetami a podáváme.

Špagety s krevetami

40 dkg špaget, 25 dkg krevet, 1 oloupané rajče, stroužek česneku, čerstvá bazalka, 4 lžičky olivového oleje, sklenka brandy , pepř
Když pospícháte, můžete použít vařené krevety. Čerstvé krevetky  omyjte a vařte je ve vroucí vodě asi 4 minuty. Potom je sceďte, ale vodu nevylévejte. Vhoďte do ní rajče a chvíli ho nechte plavat. Potom půjde zlehka oloupat. Rajče nakrájejte, česnek oloupejte a rozmačkejte. Nezapomeňte na bazalku. Do rozpáleného oleje na pánvi vhoďte česnek a počkejte až zhnědne. Zmírněte oheň a pomalu vlijte brandy. Přidejte rajče, sůl a špetku pepře. Vše na pánvi dobře míchejte. Omáčka se pomalu začne táhnout a to je ta pravá chvíle, kdy přidejte krevety.Ve velkém hrnci vařte vodu do které nezapomeňte přidat sůl a olivový olej. Až voda začne vřít, vložte do ní špagety a vařte je až budou al-dente, tedy na zkus. Pak slijte špagety, přidejte omáčku a můžete servírovat.

Šneci na červeném víně

2 tucty konzervovaných šneků, 3 stroužky česneku, 2 cibule,1 malá pálivá paprika, sušená petržel, tymián, libeček, 2 hřebíčky, sůl, pepř, 1 sklenka aromatického červeného vína
Šneky opláchneme ve studené vodě a necháme odkapat. Oloupanou cibuli, česnek a papriku rozemeleme. Vše spolu s kořením vložíme do připravené nádoby, osolíme, opepříme a zalijeme vínem. Vaříme na středně prudkém ohni asi tak 10 - 15 min. Uvolněnou šťávu z vaření je možné prolisovat, zahustit trochou jíšky a podávat k pokrmu. Můžeme jako přílohu přidat vařenou rýži případně zeleninovou oblohu. Nejlépe však podáváme pokrm v předehřátých varných miskách zalitých připravenou šťavou.

Smažené krevety

900 g vařených krevet, 2 stroužky prolisovaného česneku, hrstku čerstvého zázvoru najemno nasekaného, hrtska čerstvého koriandru, 3 lžíce oleje, lžíci sherry, 1 1/2 lžíce světlé sójové omáčky, jarní cibulka nasekaná na ozdobení
Vyloupané krevety vložíme do mísy se zbývajícími přísadami kromě cibulek a necháme 30 minut marinovat. Na nahřátou pánev vysypeme krevety i s marinádou. Rychle osmažíme, aby se krevety prohřály. Před podáváním posypeme krevety jarní cibulku.

Smažená kantonská rýže

200 g rýže, 50 g vařené uzené šunky, 100 g oloupaných krevet - čerstvých nebo z konzervy, 3 vejce, 3 mladé naťové cibulky, 50 g zeleného hrášku, 1 polévková lžíce sójové omáčky, sůl, 3 polévkové lžíce oleje na smažení, 500 ml vody na vaření rýže
Rýži opláchneme pod tekoucí vodou. Vaříme v 1 l  vody 20 minut pod pokličkou. Scedíme a odložíme. Cibulky oloupeme, umyjeme a usekáme nadrobno. Vejce rozšleháme se sójovou omáčkou, přidáme polovinu rozkrájené cibulky a pečlivě promícháme. Z této hmoty usmažíme na 1 lžíci rozpáleného oleje tenkou omeletu, zrůžovělou po obou stranách, necháme ji vystydnout a nakrájíme na tenké proužky. Na lžíci silně rozpáleného oleje smažíme 1 minutu osolené krevety, přidáme šunku a zelený hrášek. Smažíme za stálého míchání ještě 2 minuty, přendáme do nádoby s nakrájenou omeletou. Na zbytku oleje za stálého míchání osmažíme rýži se zbytkem cibule.Po 3 minutách stáhneme plamen, přidáme další ingredience a jemně promícháme, necháme ještě 2 minuty na plotně. Podáváme tak, aby všechny části byly zřetelně viditelné.