12. února 2010

Slívkový dort

400 g slív., 250 g polohrubé mouky., sklenka mléka., PL smetany., 50 g cukru., špetka vanilkového cukru., 100 g másla., 2 vejce., malá sklenka pálenky., špetka soli., 
Připravíme si máslové těsto. V míse smícháme 225 g mouky, celé vejce, 75 g másla. Přidáme špetku soli a trochu vody, aby se těsto dobře spojilo, a vše dobře zpracujeme. Jakmile je těsto hladké, vytvoříme z něj bochánek poprášíme ho moukou a necháme hodinu odpočinout. Mezitím pečlivě omyjeme slívy, osušíme je, uprostřed překrojíme a vyjmeme pecky. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr a dobře promícháme. Vmícháme 25 g mouky, znovu promícháme, přilijeme mléko, smetanu a trochu pálenky. Ochutíme špetkou vanilkového cukru. Vše promícháme, aby byl krém hladký. Máslové těsto rozválíme na tloušťku asi 0,5 cm. Koláčovou formu vymažeme máslem a vyložíme ji těstem. Na těsto rozložíme půlky slív. Ovoce přelijeme krémem, poklademe vločkami másla a dáme do předehřáté trouby na 30 minut. Upečený a vychlazený koláč vyklopíme z formy na servírovací podnos. Tento moučník lze podávat vlažní i studený. 
Rada: Slívy dozrávají v průběhu měsíce září a právě v tomto období jsou na trhu nabízeny za výhodné ceny. Na tento koláč vybíráme ovoce, které není příliš měkké.
Obměna: Slívový koláč lze připravit i bez krému. Potřebujeme kg zralých slív. Postup je stejný jako u koláče z mirabelek.
Doporučené nápoje: Lehké stolní víno, káva, čaj.

Žádné komentáře:

Okomentovat