Houby krátce
povaříme. Všechny ingredience semeleme na masovém mlýnku (malá šajba), poté
vložíme do hlubšího hrnce a cca 40 minut vaříme na mírném plameni. Směs
neustále mícháme, jinak prská do okolí a může se připálit. Poté směsí plníme
šroubovací sklenice
(velikost dle pozdější spotřeby) a tyto ještě horké obrátíme dnem vzhůru,
přikryjeme utěrkou a necháme velmi zvolna vychladnout . Skladujeme v temnu a
chladu. vynikající na topinky, chlebíčky, toasty a jednohubky.
Prakticka česka kuchařka, pro zkušené i mene zkušené kuchařky, kde naleznete recepty česke kuchyne na jidlo, pití, ale take na cukroví, dorty, dezerty. Na blogu dále naleznete rady a par tipu lidových léku, nektere recepty jsou z obrazkami.Při receptech z použitím zakysanej smetany se my osvětčila smetana Yoplait.
4. dubna 2012
Houbová pomazánka
2 kg krátce převařených hub,5-6 feferonek, 0,5
kg cibule, 0,5 kg kapie, 0,5 l kečupu, 0,5 l oleje
Houbová směs na topinky
400 g čerstvých
hub, 200 g
papriky, 150 g
rajčat, 150 g
cibule, palička česneku,2 lžíce kečupu, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce hořčice,
kostka Masoxu,200 g
šunky, 2 lžíce sádla, pepř, sůl, chléb
Na sádle necháme
zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené houby, rajčata,
papriky a kostku Masoxu. Za častého míchání dusíme pod pokličkou asi 20 minut.
Před dokončením přidáme kečup, hořčici, sojovou omáčku a dochutíme. Topinky opečené nasucho
potřeme česnekem a hořčicí, položíme plátky šunky, pokryjeme a směsí a podáváme.
Jednoduché topinky
10 dkg salámu
(jakéhokoliv), 8 krajíců chleba na topinky, 16 plátků sýra, 4 vejce, pepř, sůl,
olej
Na misce
rozšleháme vejce, přidáme sůl a pepř dle chuti. Krajíce chleba namočíme po obou
stranách v rozšlehaném vejci. Mezitím si na pánvi rozpálíme olej a do
rozpáleného oleje položíme krajíce chleba namočené ve vejci a osmažíme je po
jedné straně dozlatova. Potom krajíce otočíme na druhou stranu a na osmaženou
stranu položíme salám a na něj pokládáme plátky sýra. Zakryjeme pokličkou a
necháme na mírném ohni zapéct. Po dosmažení konzumujeme.
Osvěžující topinky
chléb, nakládané kyselé zelí, uzenina (např. salám či
špek), vejce, olej, česnek, kari koření, sůl, pepř
Na pánvi rozehřejte
olej. Krajíce chleba nakrájejte na půlky a osmažte jako topinky. Až dosmažíte
poslední, máte pánev prakticky čistou a můžete pokračovat. Přidejte olej a
dejte osmažit na drobné kousky (plátky, kostečky…) nakrájenou uzeninu. Pak přidejte
kysané zelí a nechejte trochu osmažit. Přidejte kari (to nejdůležitější!!!),
můžete i pepř a sůl. Topinky potřete stroužky česneku a posolte. Že je zelí
hotové, poznáte podle chuti. (Až trochu zesklovatí a nebude syrové cca 10 min.)
Dejte ho na připravené topinky a - máte opět čistou pánev. Pro změnu přidejte
oleje a rozklepněte pár vajec. Udělejte je jako vaječnou omeletu, posolte,
popepřete (nemíchat!). Tu pak rozkrájejte na menší dílky a dejte na vrch
topinek se zelím.
Pomazánka na topinky
3 lžíce oleje, 3
lžíce hořčice, lžíci kečupu, lžíce octa,
malý protlak, kostku cukru, 20 dkg měkkého
salámu, větší cibuli, 2 stroužky česneku, okurku, 2 vejce pokrájet, 2-3 lžíce Majolky,
sůl, pepř
3 lžíce oleje, 3
lžíce hořčice, lžíci kečupu, lžíce octa,
malý protlak, 1 kostku cukru. Vše za stálého
míchání povařit. Necháme vychladit. Nakrájet: 20 dkg měkkého salámu, 1 větší
cibuli, 2 stroužky česneku, 1 okurku nastrouhat, 2 vejce pokrájet, 2-3 lžíce Majolky.
Okořenit - sůl, pepř. Zamíchat vše dohromady a namazat na topinky.
Pálivá pomazánka na topinky
1 kg rajčat, 5 dkg
cibule, 3 ks jablek (vetší), lžička pepře, lžička kari, 6 stroužků česneku, šálek cukru, šálek octa, 3/4 lžíce papriky pálivé, 2 lžíce
soli,10 dkg rozinek
(nemusí být)
Uvedené přísady pokrájíme, svaříme na kaši. Horké dáváme do skleniček, které uzavřeme víčkem. Uskladníme v ledničce.
Uvedené přísady pokrájíme, svaříme na kaši. Horké dáváme do skleniček, které uzavřeme víčkem. Uskladníme v ledničce.
Obložené topinky
4 plátky chleba, 3
rajčata, 10 dkg Mozzarely, česnek, sůl
Z plátků chleba
uděláme klasické topinky poté na poklademe rajčata a Mozzarelu a vložíme na 1 minutu
do mikrovlnky.
Mroky
2 cibule, 6
sušených fíků, vepřová šunka cca 4 plátky, chilli, ředkvičky, chléb
Cibuli nakrájíme
na drobné kostičky a zpěníme ji na olivovém oleji. Přidáme šunku a cca 2 minuty
restujeme. Potom přidáme nakrájené fíky, které jsme předtím nechali 10 min.
ponořené v mléce. Chuť zvýrazníme drceným chilli. Směs naneseme na předem
připravené topinky
a ozdobíme ředkvičkami.
Mlsné topinky
chléb, olej na
smažení, česnek, med, plátky šunky, sýr na strouhání, sůl
Chléb nakrájíme a osmahneme
po obou stranách. Poté osolíme a očesnekujeme, potřeme medem a položíme plátky
šunky. Takto upravené topinky posypeme nastrouhaným sýrem a podáváme.
Masová pomazánka na topinky
1 kg paprik, 1 kg rajčat, 3 větší cibule, 3
feferonky, 5 str.česneku, vepřová konzerva, hovězí konzerva, olej ,sůl
Zeleninu
pomeleme, nakrájenou cibuli na oleji osmahneme. Přidáme papriku a rajčata a na
mírném ohni svaříme. Nakonec přidáme maso z konzerv a po promíchání-plníme do
menších sklenic a zavaříme.
Lutenice na topinky
4 vařené brambory, cibule, 1-2 stroužky česneku, 4-5 ks
feferonky, lžíce kečupu, lžíce worčestru, sůl, sladká paprika, olej
Uvařené brambory
rozmačkáme vidličkou. Cibuli najemno pokrájenou smícháme s utřeným česnekem,
přidáme 1 vrchovatou lžičku sladké papriky, 1 lžíci oleje, kečupu, worčestru,
osolíme a přidáme brambory.
Kuřecí topinky
kuřecí prsíčka, steakové
koření, kečup jemný, česnek, tvrdý sýr, chléb
Kuřecí maso
nakrájíme na plátky, posypeme steakovým kořením a na pánvičce na oleji prudce orestujeme. Až je maso orestované zalijeme
ho jemným kečupem a chvíli mícháme, pak si opečeme topinky a potřeme je
česnekem.Vysypeme na ně orestované maso zasypeme tvrdým sýrem a chviličku
ohřejeme v mikrovlnce,jen aby se sýr roztekl po topinkách, pak podáváme.
Kukuřično-bramborové pagáče s pomazánkou
mouka kukuřičná 400 g , brambory 400 g , olej 100 ml, kaše
kukuřičná 200 g ,jogurt 150 g , droždí 50 g , sůl, sýr tvrdý 100 g , rajský protlak 50 g , bazalka,oregáno , česnek-2
stroužky, cibule , olej 2 lžíce, sůl
Do prolisovaných
brambor zapracujeme oživlé droždí, mouku, olej, jogurt a sůl, necháme hodinu
odpočívat, vyválíme na tloušťku palce a vypichujeme kolečka. Necháme ještě 10
minut kynout a upečeme dozlatova. Shora potřeme horkým olejem nebo rozpuštěným
máslem.
Pomazánka: Očištěný česnek a cibuli jemně nastrouháme a rozšleháme s olejem, rajským
protlakem a kořením. Přidáme kukuřičnou kaši a další přísady, dochutíme solí a
umícháme pomazánku, kterou mažeme na teplé nebo vychladlé pagáče. Pomazánku
můžeme použít také na topinky, do arabského chleba, na chlebíčky apod.
Jelení skok
hovězí konzerva,pikantní
zelenina (Moravanka), 10-12 stroužků česneku,kečup, cibule, sádlo, chleba na
topinky, 20 dkg eidamu
Větší cibuli oloupeme
a nakrájíme na drobné kostičky. Na sádle ji opečeme do růžova. Přidáme hovězí
konzervu, nakrájenou zeleninu (včetně nálevu), utřený česnek, kečup (10 polévkových
lžic). Dusíme za stálého míchání až se hmota spojí a je v ní minimum vody. Podáváme
na topinkách a posypeme strouhaným eidamem.
Kari chlebíčky
chléb, olej, 2
vajíčka, okurka, cibule, česnek, sůl, kari
Ze 2 vajíček
připravíme na klasické pánvi 2 oka, které při dokončení mírně posolíme a
posypeme kari kořením, z chleba připravíme 2 klasické topinky potřené česnekem
a posypané trochou solí, na topinky položíme oka z vajíček posypeme nakrájenou
cibulkou a okurkou.
Chlebové řízky
chléb, hladká
mouka, vejce, sůl, pepř, koření podle libosti
Vnitřek chleba
rozmočíme ve vodě, vyždímáme. V míse smícháme s vejcem, hladkou moukou a kořením.
Mouku přidáváme dokud těsto nepřestane lepit. Pak už jen vytvarujeme placičky a
osmažíme dozlatova. Kupodivu nevzniknou topinky, ale pokud to dobře okořeníte
velice si pochutnáte.
Falešný tatarák
4 středně velké
brambory,1 dl
oleje, 5-6 lžic kečupu, sůl,sladká i pálivá paprika, 3 stroužky česneku,větší
cibule, worchestr, pepř
Brambory jemně
postrouháme, cibuli nadrobno nakrájíme, rozetřeme česnek a vše promícháme
dohromady s ostatními přísadami a mažeme na topinky.
Drábské maso
400 g libového
vepřového masa, větší cibule, 3 hrsti kopřivových listů,3 stroužky česneku, 4
lžíce oleje, 2 dl
piva,0,5 lžičky mletého zázvoru a sladké papriky,sůl, pepř, curry, chilli, pórek
Maso nakrájejte
na menší kostky, přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, kopřivy, pórek, pokrájený
česnek, osolte, okořeňte, zalijte pivem a olejem. Vše lehce promíchejte a
pečlivě zabalte do alobalu. Pečte asi hodinu v troubě nebo v horkém popelu na
ohništi. Jako přílohu nabídněte topinky nebo brambory.
Ďábelské toasty
4 krůtí prsa, 4
krajíce chleba, pepř, sůl, česnek, kečup,
tatarka, chilli koření
Nejprve uděláme z
krajíců chleba topinky, které osolíme a počesnekujeme. Nato naklepeme krůtí
prsní řízky, které osolíme a popepříme z obou stran. Tyto pak opečeme na
rozpáleném oleji. Mezitím si připravíme omáčku - smícháme v poměru 1:1 kečup s tatarkou, a dle chuti přidáme
chilli koření. Hotové maso položíme na topinku a zalijeme připravenou omáčkou.
Dle chuti můžeme ozdobit i zeleninou či strouhaným sýrem.
Česneková červená pomazánka
7 - 10 stroužků česneku
(podle chuti,4 sýry Bambino, kyselá smetana, Rajčatový protlak, trochu vegety,sójová
omáčka, petrželová nať, nebo bazalka
Do misky
vylisujeme česnek, přidáme sýr (před vyndáním z chladničky ohřát, aby byl měkký),
celou smetanu, asi 3 - 4 polévkové lžíce protlaku (pozor kečup v žádném případě
ne), půl kávové lžičky vegety (můžete si přisolit), 10 kapek sójové omáčky,
nasekanou nadrobno petrželovou nať nebo bazalku. Pomazánka na topinky (osmažený
tmavý chléb na oleji) asi 1/2 centimetru
Česneková pomazánka s vařeným vejcem
2 natvrdo vařená
vejce, 50 g
rostlinného másla, 100 g smetanového taveného sýra, 3-4 stroužky
česneku, citrónová šťáva, sůl, pažitka
Sýr rozetřeme s
tukem, přidáme jemně nastrouhaná vejce, česnek rozetřený se soli, trochu
citrónové šťávy a vše důkladně promícháme. Pomazánku mažeme na chléb nebo teplé
topinky a sypeme nadrobno nakrájenou pažitkou.
Cikánské topinky
veka, tavený sýr
se šunkou nebo uzeným, česnek, křen
Veku (nebo chléb)
osmažíme na malém množství oleje (nejlépe na teflonové pánvi), potřeme
česnekem, rozetřeme sýr a posypeme strouhaným křenem.
Celerová pomazánka se sýrem
0,5 celeru, menší
mrkev, 100 g
tvrdého sýra, dva stroužky česneku, špetka kari, 100 g majonézy, špetka soli
Celer jemně
nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby nesnědl, přidáme nastrouhanou
mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a prolisovaný česnek, promícháme,
necháme proležet a mažeme na chléb nebo topinky, zdobíme plátky vajec nebo
zeleniny.
3. dubna 2012
Velikonoční mazanec-recept
Droždí promícháme s trochou cukru, přidáme 2 lžíce vlažného mléka a 1
lžíci mouky, rozmícháme a necháme vykynout. Tuk utřeme s cukrem do pěny,
postupně vmícháme žloutky, potom přidáme mouku, kvásek, vanilkový cukr, osolíme
a vlažným mlékem zaděláme těsto. Propracováváme, dokud se těsto nepřestane
lepit na vál. Přidáme omyté a okapané rozinky a část spařených mandlí.
Zapracujeme do těsta a těsto přeložíme do mísy, poprášíme hladkou moukou,
přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout. Při kynutí 2x promísíme. Z
vykynulého těsta vytvoříme bochánek, který necháme na pomaštěném plechu ještě
vykynout, pak jej potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme zbytkem mandlí a mělce
nařízneme do kříže (můžeme i nastřihnout nůžkami). Pečeme v dobře vyhřáté
troubě.
Beránek dia z perníkového těsta
Umícháme vejce s umělým sladidlem a medem, přidáme kakao a po troškách
mouku s práškem do perníku, ořechy a vlažné mléko. Nakonec přidáme olej. Hotové
těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na beránka. Upečeme ve středně
vyhřáté troubě. Vychladlého beránka polijeme polevou připravenou z dia čokolády
a 100 % tuku.
Beránek tvarohový
4 vejce, 120 g
rostlinného tuku flora, 180 g cukru, balíček kypřícího prášku do pečiva, 200 g tvarohu, 50 g ořechů, 60 g hrubé mouky, 50 g rozinek, 50 g čokolády,rostlinný tuk a
hrubá mouka na formu
Žloutky, moučkový a vanilkový cukr a tuk umícháme do pěny, přidáme
prolisovaný tvaroh, mleté ořechy, tuhý sníh z bílků, mouku smíchanou s práškem
do pečiva, rozinky, posekanou čokoládu a mleté ořechy a zlehka promícháme.
Připravené těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na beránka. Upečeme ve
středně vyhřáté troubě. Vychladlého beránka posypeme moučkovým cukrem.
Beránek slaný – velikonoční nádivka
6 vajec, 6 rohlíků, 600
g uzeného masa, kopřivy, 50 g rostlinného tuku flora,
mléko, sůl
Uzené maso uvaříme a pokrájíme na drobné kostičky. Nakrájené rohlíky
zvlhčíme mlékem, přidáme žloutky, pokrájené uzené maso, nasekané kopřivy a tuhý
sníh z bílků. Zpracované těsto vlijeme do vymaštěné formy na beránka a upečeme.
Beránek piškotový
4 vejce, 120 g
moučkového cukru, 140 g
hladké mouky, vanilkový cukr, rostlinný tuk flora a hrubá mouka na formu
Žloutky třeme s polovinou dávky cukru, přidáme vařící vodu a ušleháme v
lehkou, hustou pěnu. Z bílků ušleháme sníh, do kterého přisypeme zbývající cukr
a ušleháme dohusta. Sníh lehce vmícháme do žloutkové pěny současně s vanilkovým
cukrem a hladkou moukou. Vymíchané těsto vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané
formy na beránky a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlého beránka
posypeme moučkovým cukrem.
Beránek třený
4 vejce, 160 g
rostlinného tuku flora, 160 g
cukru, 250 g
hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1/8 l mléka, rozinky, sekané
restované mandle rostlinný tuk na vymazání formy, strouhaný kokos, čokoládová
poleva
Vejce, tuk a cukr utřeme do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a
mléko. Nakonec přidáme rozinky a polovinu mandlí. Formu na beránka vymažeme
tukem a vysypeme kokosem. Vlijeme těsto a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
Vychladlého beránka polijeme čokoládovou polevou a posypeme mandlemi.
Rybí polévka z kapra
2 kapří hlavy, 300 g
kapřích vnitřností (nejlépe jikry i mlíčí), 0,5celeru, mrkev, petržel, 0,5 l
zeleninového vývaru, 1 l
vody, 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 0,5 lžičky muškátového květu,
lžíce krupice opražené na Floře 70% ,bílý pepř, sůl, žemle
Kapří hlavy zbavíme skřelí a celé vaříme v osolené vodě s bobkovým
listem a novým kořením cca 40 minut, pak přidáme rybí vnitřnosti a vaříme dál
asi 20 minut. Scedíme, vnitřnosti pokrájíme a vrátíme do vývaru, z hlav obereme
maso, pokrájíme a přidáme též do vývaru. Zeleninu uvaříme v zeleninovém vývaru
doměkka, vyjmeme, propasírujeme a vše přidáme k rybímu vývaru. Nakonec vmícháme
opraženou krupici, dochutíme muškátovým květem, pepřem a solí a ještě povaříme.
Podáváme s na kostičky nakrájenou opraženou bílou žemlí.
Mrkvový salát s jablky a rajčaty
Očištěnou mrkev nastrouháme na širší nudličky, přidáme oloupaná také na
nudličky nakrájená rajčata a jablka. Přidáme cukr citrónovou šťávu, mírně
osolíme a přimícháme jogurt. Salát lehce promícháme, necháme proležet a
vychlazený podáváme.
Pikantní okurkový salát
větší okurka, bílý jogurt, stroužek česneku, 50 g vlasškých ořechů, olivový
olej, ocet, sůl
Oloupané okurky nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme odležet. Česnek
rozetřeme se solí a smícháme s rozsekanými ořechovými jádry. Přidáme olivový
olej, rozšleháme s jogurtem a podle chuti osladíme a osolíme. Zálivku nalijeme
na nakrájené okurky a dobře promícháme.
Šunková rolka
8 plátků šunky, 1/4 l Ramy Cremefine na šlehání, 2 lžíce jemně
nastrouhaného křenu, sterilovaná kapie (asi 1 lžíci) ,sekaná petrželka ,Rama
Creme Bonjour
Šlehačku ušleháme, přidáme křen, lehce osolíme a promícháme. Plátky
šunky potřeme krémem a svineme. Do zdobícího sáčku (tvořítka) dáme Ramu Creme
Bonjour a na rolky vytváříme pusinky, které můžeme ozdobit proužkem kapie a
petrželkou.
Ředkvičkový salát se sýrem
4 svazky ředkviček, 200
g celeru, 200
g 30% Eidamu, 2 bílé jogurty, pepř, sůl, cukr, hořčice,
petrželka, kopr
Ředkvičky nakrájíme na plátky a promícháme je s nastrouhaným celerem a
s nadrobno nakrájeným sýrem. Směs spojíme jogurtem ochuceným hořčicí, cukrem a
koprem, opepříme a posypeme petrželkou nebo koprem. Podáváme vychlazené s bílým
pečivem.
Pikantní paprikový salát
8 paprik, 3 lžíce vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 1-2
stroužky česneku, lžička cukru
Papriky zprudka opečeme v troubě nebo na pánvi s minimálním množstvím
olivového oleje. Vložíme je do studené vody, pokusíme se sloupnout tenkou
slupku, odstraníme semeník a nakrájíme na tenké proužky. Zalijeme sladkokyselou
zálivkou připravenou z olivového oleje smíchaným s cukrem a solí utřeným
česnekem a podáváme.
Balkánský zeleninový salát
5 rajčat , salátová okurka, 4 papriky, cibule, 2 lžíce olivového oleje,
lžička cukru, 2 lžičky vorčestru, lžička hořčice, 3-4 lžíce octa, 5 lžic vody,
sůl, pepř
Rajčata omyjeme, okurku oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme cibuli
nakrájenou na kolečka, papriky na nudličky a všechno vložíme do salátové mísy.
Zalijeme zálivkou, kterou jsme připravili z olivového oleje, hořčice,
vorčestru, vody, octa, soli, cukru a pepře. Salát důkladně promícháme a
podáváme vychlazený.
Drůbeží salát se žampiony
pečené kuře, 4 lžíce žampionů, lžíce Flory, 4 lžíce broskvového či
ananasového kompotu, 8 lžic omáčky Yofresh, sůl, citrónová šťáva, lžička
vorčestrové omáčky
Pečené kuře (bez kůže) vykostíme a nakrájíme na kostky. Přidáme na
plátky nakrájené a mírně podušené žampiony a na kostky nakrájené broskve nebo
ananas. Salát zalijeme směsí z omáčky Yofresh, citrónové šťávy a vorčestru.
Lehce dosolíme a podáváme vychlazené.
Sýrový salát se žampiony a zalivkou
zálivka: 2 lžíce olivového oleje, půl dcl bílého vína, citrónová šťáva,
sůl
Žampiony nakrájíme na plátky a podusíme je na olivovém oleji s
citrónovou šťávou a solí. Sýr nakrájíme na kostičky, papriky na nudličky,
pomeranč na kousky, přidáme měkké vychladlé žampiony, vinné hrozny, nákrájené
ořechy. Všechno promícháme se zálivkou, kterou jsme připravili rozšleháním
uvedených surovin.
Těstovinový salát
Uvařené a vychladnuté těstoviny smícháme s nadrobno nakrájenými
rajčaty, okurkou a nasekaným zelím. Dochutíme kořením a solí. Podle chuti
můžeme doplnit konzervou tuňáka ve vlastní šťávě či libovolnou zeleninou
(paprika, pórek, kukuřice).
Masová pomazánka
Maso a trojúhelníčky sýra umeleme, rozmícháme s Florou pro.activ, přidáme
jemně nasekanou cibuli, několik zrnek kaparů, malé množství sardelové pasty,
hořčici a sušený či čerstvě nasekaný estragon. Dobře vyšleháme. Podle chuti
můžeme přisolit, většinou to však již není třeba.
Švýcarská pomazánka
Sýr nastrouháme najemno, rozmícháme s Florou pro.activ, zakapeme
citronovou šťávou a přidáme nasekanou petrželku. Dobře rozmícháme a necháme v
chladu asi 30 minut uležet. Ozdobíme na kostičky nakrájenou paprikou.
Drožďová pomazánka Havaj
Droždí opečeme, osolíme a vychladlé utřeme s Florou light. Pažitku
nasekáme nadrobno. Vše vmícháme do pomazánky. Ozdobíme nasekaným ananasem.
Šunková pěna s banánem
Šunku rozmixujeme, rozmícháme s Florou, přidáme koření, rozmačkaný
banán a nadrobno nasekaný pórek. Dobře rozetřeme a vyšleháme. Pro slavnostní
pohoštění můžeme přidat několik kapek bílého rumu.
Sýrové kuličky
Floru light utřeme s paprikou, solí a sýrem žervé. Hermelín rozmačkáme nebo prolisujeme. Přidáme k utřené Floře light společně s nastrouhaným eidamem. Dobře rozmícháme a z hmoty vykrajujeme malé dílky. Vytvarujeme kuličky, které obalíme v sekaných mandlích a petrželce.
Waldorfská pomazánka
Syrový celer očistíme a nastrouháme najemno. Zakapeme citrónovou
šťávou, osolíme a vmícháme do Flory. Postupně přidáváme jogurt. Při správné
hustotě vypadá salát jako zakysaná smetana.
Třená Niva
Pomazánka z pivního sýra
Pivní sýr rozetřeme s pivem, přidáme Floru light, podle chuti přisolíme
a vyšleháme v hladkou pěnu. Pokud by byl pivní sýr nedozrálý, můžeme ho s pivem
nahřát a pak rozetřít.
Česneková pomazánka
Česnek prolisujeme, sýrové trojúhelníčky nastrouháme nebo prolisujeme.
Floru rozetřeme s měkkým tvarohem a vmícháme do ní česnek se sýrem. Přidáme
nasekanou celerovou nať. Podle potřeby zředíme mlékem, případně podle chuti
osolíme. Dobře rozmícháme.
2. dubna 2012
Pomazánka s křenem a jablkem
Floru pro.activ utřeme s měkkým tvarohem do pěny, mírně osolíme a
přidáme čerstvě nastrouhaný křen. Jablko dobře omyjeme, vykrojíme jádřinec,
jablko nastrouháme na hrubém struhadle (i se slupkou) a pokapeme citronem.
Nastrouhané jablko vmícháme do pěny, podle chuti a kyselosti jablka přidáme
cukr a velmi malé množství nastrouhaného muškátového oříšku. Dobře vymícháme.
Sardelová pěna
Floru light utřeme se sardelovou pastou a dochutíme několika kapkami
citronové šťávy.
Česneková pěna
Česnek utřeme se solí a vmícháme do Flory. Dobře vyšleháme.
Bylinková pěna
Jednotlivé bylinky nasekáme a vmícháme do Flory light. Mírně osolíme a
dáme vychladit. Místo čerstvých bylinek můžeme použít sušenou směs. Důkladně
vyšleháme.
Pomazánka z tuňáka
Tuňáka vyklopíme na cedník a necháme dobře okapat. Potom ho rozmačkáme,
vidličkou utřeme Floru light a přidáme ostatní suroviny. Vše dobře promícháme.
Podáváme s tmavým celozrnným chlebem.
Pomazánka z rybího filé
Grilované nebo udušené filé rozmačkáme vidličkou, odstraníme případné
kosti, osolíme, zakapeme citronovou šťávou a přidáme rajčatový protlak nebo
kečup. Stroužek česneku utřeme se solí, rozmícháme s Florou a přidáme k filé.
Vše dobře promícháme. Dochutíme solí a pepřem.
Pikantní pomazánka
Floru utřeme s měkkým tvarohem do pěny, přidáme hořčici a sůl. Rajčata
a papriku (ne rajčinovou) omyjeme, z papriky odstraníme zrníčka a obojí
nakrájíme na malé kostičky. Vmícháme do tvarohové pěny a dobře promícháme.
Pomazánka a la humr
mrkev, celer, petržel, kyselé okurky, cibule, bílý jogurt, sůl, bílý
pepř, citrónová šťáva
Veškerou zeleninu nastrouháme na velmi jemném struhadle, spojíme
jogurtem a dochutíme dle potřeby citrónovou šťávou, solí a pepřem. Podáváme s
celozrnným pečivem.
Kopřivový salát
mladé lístky kopřiv, rajčata, žlutá paprika, cibule, česnek, olivový
olej, sůl, ocet
Kopřivu spaříme vroucí vodou, necháme vychladnout, pokrájíme spolu s
paprikou na proužky, rajčata na měsíčky
a promícháme s cibulí a česnekem. Z oleje, octa a soli připravíme italskou
zálivku, kterou salát dochutíme.
Jarní nákyp s kopřivami
mladé kopřivové lístky, kuřecí prsa, cibule, česnek, žemle, mléko,
vejce, sůl, rostlinný tuk
Kuřecí prsa pomeleme na masovém strojku, podusíme na zpěněné cibulce,
přidáme pomleté kopřivy, dochutíme česnekem. Do prochladlé směsi přidáme v
mléce namočenou žemli, žloutek a opatrně vmícháme sníh z bílků. Rovnoměrně
rozvrstvíme do vymazané a vysypané nákypové formy a pečeme ve vyhřáté troubě.
Kopřivová polévka s celestýnskými nudlemi
Použijeme stejný základ jako na „špenát“ http://prakticka-kucharka.blogspot.com/2012/04/koprivovy-spenat.html, pouze místo mléka podlijeme
zeleninovým vývarem, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer,
petržel). Po dokončení vložíme do polévky celestýnské nudle (na široké proužky
pokrájené palačinky).
Kopřivový „špenát“
mladé kopřivové lístky, cibulka, česnek, rostlinný tuk, sůl, mléko
Lístky kopřiv důkladně omyjeme, posekáme nadrobno a přidáme na zpěněnou
cibuli s česnekem, podlijeme mlékem a dusíme do měkka, dochutíme solí.
Super zdravá česnečka
200 g brambor, 2 lžíce sádla, 12 stroužků česneku, mrkev, petržel,
1/4 celeru,2 cibule, svazek petrželky, toustový chléb, máslo
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, kořenovou zeleninu očistíme a
nakrájíme na tenké proužky a cibule na drobné kousky. V kastrole rozehřejeme
sádlo, osmahneme na něm brambory se zeleninou a zalijeme vodou. Vaříme doměkka.
Mezitím nakrájíme na kostičky toustový chléb a osmahneme ho na másle. Česnek
oloupeme a prolisujeme do hotové polévky. Dobře promícháme, přidáme nasekanou
petrželku a osmažené tousty.
Křen s medem
Křen najemno nastrouháme a 2 lžíce
křenu smícháme se lžící medu. Užívat bychom pak měli 3 x denně jednu čajovou
lžičku, u dětí dávku raději o něco snížíme.Už za moment po jeho konzumaci pocítíme, že se nám "spouští rýma",
snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.
Křenová šlehačka
250 ml smetany ke šlehání, 4 lžíce nastrouhaného křenu
Ušleháme tuhou šlehačku a lehce do ní vmícháme křen. Podává se šunkou jako šunkové rolky nebo s tenkými plátky hovězího uzeného jazyka.
Ušleháme tuhou šlehačku a lehce do ní vmícháme křen. Podává se šunkou jako šunkové rolky nebo s tenkými plátky hovězího uzeného jazyka.
Cibulový sirup
Nakrájíme 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvíme do nádoby a
prosypáváme cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za
několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijeme do skleničky. Sirup podáváme
při kašli několikrát denně po lžičkách.
Cibulový čaj
Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule.
Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně.
Jablečný křen
3 lžíce strouhaného křenu, 2 nastrouhaná jablka, šťáva z půlky citronu.
Vše promícháme a podáváme jako přílohu k vařenému masu
Teplá citronáda
Šťávu ze 2 citronu smícháme ve vysoké sklenici s 2 lžícemi třtinového
cukru a zalijeme teplou vodou. Přidat můžeme i šťávu z jednoho pomeranče.
Pijeme každé ráno před snídaní během celého zimního období.
Medvědí mléko
Teď jeden typ pouze pro dospělé. Je výborný
a velmi účinný při počátečních příznacích nachlazení. Ohřejeme 200 ml mléka,
přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer a ráno se
cítíte jak rybička.
Máslový čaj
Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku. Nejlépe zažene tento
jednoduchý recept. Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a
polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned vypijeme.
Zázvorový čaj
10 g čerstvého strouhaného zázvoru.vaříme 5 minut v 1 litru vody. Poté
ho přes cedník vymačkáme. Do vzniklého čaje se přidáme šťáva z jednoho citrónu
či pomeranče, osladíme a pijeme horké.
Mrkvový tvaroh
Nastrouháme 3 mrkve, smícháme je s 250 g
nízkotučného tvarohu a naředíme 1 lžící kefíru. Dobře promícháme. Můžeme
osladit nebo trochu osolit, podle chuti.
Mrkvové hranolky
2 mrkve nakrájíme na malé hranolky, pokapeme je šťávou z 1 citronu a 1
lžičkou olivového oleje. Jíme místo čipsů či slaných buráků.
1. dubna 2012
Roštěná s omeletou a párkem
4
roštěnky, 4 vejce, 4 nožičky tenkých párků, cibule, mléko, hladká mouka, koření
(bazalka, oregano, rozmarýn) nebo jen petrželka, sádlo, hořčice, sůl
Plátky roštěnek po
okrajích nařízneme, dobře naklepeme, osolíme a z jedné strany obalíme v mouce.
Vejce našleháme s trochou mléka, kořením a špetkou soli. Upečeme tenké omelety,
každou položíme na nepomoučenou stranu roštěnky, potřeme hořčicí a přidáme
tenký párek. Roštěnky zavineme a ovážeme nití nebo zajistíme párátkem. Na sádle
necháme zesklovatět cibuli, na ni vložíme roštěnky, opečeme a poté dusíme
doměkka. Podle potřeby podléváme. Příloha: vařené brambory.
Roštěná podle maminky
4
plátky hovězího masa, 100 g tuku, 200 g uzeného masa, cibule, 50 g uzené
slaniny, sůl, paprika, česnek, 2 lžíce hořčice, 40 g nastrouhaného křenu, 4
rajčata
Roštěnky naklepeme, na
okrajích nakrojíme, po obou stranách osolíme, opepříme a po jedné straně
potřeme hořčicí promíchanou s nastrouhaným křenem. Do středu na hořčici
položíme čtvrtinu množství na nudličky nakrájeného uzeného masa, zabalíme a
spojíme jehlou na závitky. Takto připravené roštěnky svrchu ještě potřeme
česnekem utřeným se špetkou soli. Cibuli nakrájíme na kostičky, zpěníme na tuku
a do tohoto základu vložíme roštěnky. Opečeme je, zaprášíme mletou paprikou a
za mírného podlévání je dusíme do doměkka. Před dušením přidáme do šťávy
slaninu, kterou jsme předem mírně rozpustili na pánvičce, a dále na dílky
nakrájená a oloupaná rajčata, která potom použijeme na ozdobení roštěnek.
Roštěnky po starém způsobu
4 roštěnky, sůl, mletý pepř, 60 g sádla nebo tuku, velká
cibule, velký stroužek česneku lžička mleté sladké papriky, kmín, 1 kg brambor, majoránka
Očištěné, při okrajích
naříznuté roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a na rozpáleném tuku prudce
opečeme. Vedle masa zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli a utřený česnek,
zasypeme paprikou, zamícháme, podlijeme, přidáme kmín a dusíme do poloměkka.
Oloupané menší brambory nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a za občasného
podlévání dusíme doměkka. Hotové roštěnky dochutíme solí a rozemnutou
majoránkou a ještě krátce povaříme. Podáváme se salátem.
Roštěnky na majoránce a smetaně
roštěnky-
počet podle strávníků, slanina, cibule, sůl, pepř, česnek, kremžská hořčice,
majoránka, vývar, smetana (sladká nebo kysaná dle chuti)
Roštěnky naklepeme a
rozkrojíme okraje, lehce posolíme a opepříme, potřeme utřeným česnekem a
kremžskou hořčicí a zaprášíme majoránkou, to vše po obou stranách. Pak roštěnky
naskládáme na sebe a odložíme na 24 hodin odležet do chladu. V kastrolu si
rozpustíme na kostičky pokrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a
osmahneme. Tento základ odhrneme stranou a na tuku osmažíme připravené
roštěnky. Maso prudce orestujeme, podlijeme vývarem a necháme pěkně dusit
doměkka, až se většina tekutiny vydusí. Potom zalijeme smetanou a ještě chvíli
podusíme.
Roštěnka selská
4
hovězí roštěnky nebo hovězí plátky, sůl, cibule, 2 lžíce tuku (Ceres soft), na
zahuštění: lžíce hladké mouky, 4 lžíce zakysané smetany
náplň:
lžíce tuku, 50 g šunky nebo netučné uzeniny, vejce, 2 velké vařené brambory, lžíce zakysané smetany
Roštěnky nebo plátky
na okrajích nařízneme, naklepeme a osolíme. Do poloviny naplníme náplní a
přeložíme na polovinu. Na okrajích buď sklepeme dohromady, nebo spojíme
párátkem, nebo kovovou jehlou. Vložíme na nakrájenou a na tuku zpěněnou cibuli,
osmažíme po obou stranách, podlijeme a dusíme doměkka. Hotové roštěnky vyjmeme
a šťávu zahustíme moukou rozšlehanou ve smetaně a dobře provaříme. Pak vložíme
naplněné roštěnky do omáčky jen prohřát. Náplň: nadrobno nakrájenou šunku nebo
uzeninu, krátce na tuku osmažíme a pak doplníme na kostičky nakrájenými
brambory, spojíme vejcem a promícháme. Podle chuti přisolíme.
Roštěnky Cikós
4
roštěnky, 4 plátky uzené slaniny, cibule, 2 lžíce sádla, 3 lžíce oleje, mletá
sladká paprika, 1,5 dl
vývaru, 1,5 dl
kysané smetany
Roštěnky nařízneme,
aby se nekroutily a zprudka opečeme na sádle. Potom je vyndáme a uchováme v
teple. K sádlu přidáme olej, zpěníme na tuku nakrájenou cibuli, zaprášíme
paprikou a zalijeme vývarem. Vrátíme roštěnky a dusíme do měkka. Pak je opět
vyjmeme, do zbylé šťávy vlijeme kysanou smetanu a převaříme. Touto šťávou pak
přelijeme kotlety na talíři a každou ještě ozdobíme plátkem slaniny, který jsme
předem na jednom okraji několikrát nařízli a na pánvičce opekli. Tradiční maďarskou
přílohou jsou nudle.
Roštěnkové závitky s klobásou
4
roštěnky, 80 g tuku, 200 g paprikové klobásy, 2 cibule, 2 stroučky česneku,
pepř, sůl, 2 lžičky sladké papriky, lžíce hořčice, 2 lžíce strouhaného křenu
Roštěnky naklepeme,
osolíme, opepříme, potřeme hořčicí s křenem a vložíme půlky klobásy. Svineme do
válečků spevníme jehlicemi a potřeme česnekem. Cibuli zpěníme na oleji,
zaprášíme paprikou, vložíme závitky, mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka.
Švédská roštěnka
500
g roštěnky, 40 g oleje, 3 cibule, 20 g hladké mouky, 60 g strouhaného sýra,
sůl, pepř, voda
Maso nakrájíme na
plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a osmahneme na oleji. Přidáme pokrájenou
cibuli, spolu s masem ji osmahneme, přilijeme vodu a udusíme. Udušené roštěnky
vyndáme, šťávu zaprášíme moukou, chvíli povaříme, přes síto nalijeme na
roštěnky a posypeme je strouhaným sýrem.
Mexické roštěnky
400
g roštěnky, 200 g uzeného vařeného masa nebo šunky, 160 g tvrdého sýra, pepř,
kečup, zelená petrželka, olej
Maso, uzené maso nebo
šunku a sýr pokrájíme na stejně velké plátky, z masa nakrájíme 8 plátků, z
uzeného masa a sýra jen 4. Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a z obou stran
osmahneme. Vyndáme z pánve, 4 plátky vložíme na pekáč na ně uzené maso, sýr a znovu
maso (roštěnky). Jednotlivé hromádky sepneme párátky, potřeme hořčicí,
podlijeme vodou a dáme do trouby na půl hodiny zapéct. Nakonec posypeme
nasekanou petrželkou. Podáváme s chlebem nebo s brambory.
Debrecínské roštěnky
400
g hovězích roštěnek, sůl, pepř, hladká mouka, olej, cibule, lžička sladké papriky, pálivá paprika,
100 g žampionů, 2 rajčata, zelená paprika
Roštěnky naklepeme,
okraje nařízneme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Osmažíme na tuku,
přidáme cibuli, krádce osmahneme. Vložíme maso, podlijeme, přidáme houby,
rajčata a papriku, zasypeme paprikou a dusíme doměkka. Hotové roštěnky vyjmeme.
Zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě, povaříme. Přecedíme, houby
vybereme do omáčky a zbytek do ní přepasírujeme. Znovu vložíme maso a necháme
prohřát.
Schované roštěnky
roštěnky,
mouka, paprika (koření), cibule, plátky okurky, šunka, kapie, rajčata
Naklepané a po
stranách naříznuté roštěnky osolíme a opeříme po obou stranách, obalíme v mouce
s paprikou a prudce opečeme. Vložíme do kastrolu na zpěněnou cibuli a bez
zahušťování dusíme. Na talíři každou roštěnku hustě pokryjeme kolečky cibule,
plátky okurky, nudličkami šunky, kapie nebo i rajčete, aby nebyla ani vidět.
Vše zalijeme vypečenou šťávou z masa. Příloha: rýže.
Ginové roštěnky
4
roštěnky, 2 lžíce oleje, cibule, střed z pórku, pepř, sůl, 50 g sterilované
kapie, lžička másla, 2 lžičky hladké mouky, 1,5 dl bílého vína, 8 cl ginu
Maso naklepeme,
osolíme a opepříme. Prudce opečeme a dáme do tepla. Do výpeku přidáme máslo,
mouku, osmahneme, zalijeme vínem, přidáme jemně nasekaný pórek a cibule, větší
kousky kapie, a dusíme cca 8 min. Směs rozložíme na roštěnky a porce polijeme
nahřátým ginem, který můžeme zapálit.
Plátky na slanině se sterilovanou zeleninou
4
roštěnky nebo plátky hovězího, 40 g slaniny, cibule, sůl, lžička polohrubé
mouky, 200 g sterilované zeleniny (hrášek, okurka, kapie, mrkev), hořčice, rajče
na ozdobení
Roštěnky očistíme,
opláchneme, naklepeme a na okrajích nařízneme. Drobně nakrájenou slaninu a
cibuli zpěníme, vložíme roštěnky, osmahneme, osolíme, podlijeme horkou vodou a
dusíme. Měkké roštěnky vyjmeme, šťávu vydusíme, zasypeme moukou, osmahneme,
rozmícháme s horkou vodou a povaříme. Přidáme scezenou zeleninu, hořčici,
promícháme, vložíme zpět roštěnky a prohřejeme. Podáváme s vařenými bramborami
nebo těstovinami.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)