11. února 2010

Makrely v alobalu

4 střední makrely., 80 g másla nebo margarínu., 4 PL najemno nasekané pažitky., 2 PL najemno nasekané petrželky.,   pepř., sůl.,
Makrelám odřízneme hlavy a ocasní ploutve. Nařízneme je na hřbetě, odstraníme páteř, ale ryby nepůlíme. Kostru se snažíme odstranit tak, aby na ní neulpělo příliš masa. Makrely omyjeme a osušíme. Osolíme je a opepříme. Na pánvi rozpustíme 40 g másla. Na rozpuštěném tuku osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli. Předehřejeme troubu. Lesklou stranou alobalu potřeme tukem. Alobal musí být dostatečně velký, abychom do něj zabalili čtyři ryby. Polovinu koleček cibule a rajčat, která jsme nakrájeli na plátky, rozložíme na alobal. Zbylé máslo a bylinky rozdělíme a vyložíme jimi útroby ryb. Osolíme a opepříme. Poloviny ryb přiložíme k sobě a upevníme kuchyňskými jehlami. Podle chuti můžeme přidat citronovou šťávu a okořenit rozmarýnem. Makrely klademe na alobal. Na ryby rozložíme zbylá kolečka cibule a rajčat. Makrely zabalíme, vložíme na plech a dáme péct do trouby. Po 20 minutách propíchneme alobal kuchyňskou jehlou v místech, kde je ryba nejsilnější. Pokud jehla proniká do ryby přes odpor, necháme ještě několik minut péct. V opačném případě vyjmeme alobal s rybami z trouby. Alobal s rybami umístíme na servírovací podnos. Alobal rozřízneme a rozložíme okolo ryb. Ozdobíme svazkem petrželky a kolečky citronu. 
Obměny: 1., Nemáme-li k dispozici rajčata, nahradíme je rajským protlakem. 2., Citronovou šťávu nahradíme 1 až 2 PL suchého bílého vína.
Doporučené nápoje: Muškátové víno nebo suché bílé víno, minerálka. 

Žádné komentáře:

Okomentovat