9. července 2010

Praženica z ovesných vloček

100 g ovesných vloček, cibule, mrkev, 50 g celeru, 60 g tuku, masox, sůl, pepř, 1,5 l vody, petrželka
Na tuku zpěníme cibuli, přidáme ovesné vločky a po zrůžovění přidáme nastrouhanou zeleninu. Orestujeme a zalijeme vodou, osolíme a opepříme a vaříme do změknutí vloček. Přidáme masox a povaříme a nakonec vmícháme nasekanou petrželku.

Pstruh zapékaný se zeleninou

4 pstruzi (800 g), 6 rajčat, 100 g vařených květákových růžiček, sůl, pepř, citronová šťáva, 120 g másla
Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme na dno zapékací misky vymazané máslem. Na ně klademe růžičky poloměkkého květáku a dále pstruhy zbavené žaber. Osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a poklademe lupínky másla. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Pstruh na zelenině

4 pstruzi nebo siveni, sůl, polohrubá mouka, mletá červená paprika, rostlinný olej, 400 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 1 pór, citronová šťáva, zeleninový vývar (na 0,25 l vody 1 lžička vegety), nadrobno usekaná zelená petrželová nať
Vykuchané a očištěné pstruhy nebo siveny omyjeme, osušíme, osolíme, poprášíme polohrubou moukou, posypeme mletou červenou paprikou a krátce opečeme na rozehřátém rostlinném oleji. Vyjmeme a odložíme na teplé místo. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na hranolky a pór na kolečka. Krátce osmahneme za stálého míchání na použitém rostlinném oleji. Vrátíme zpět pstruhy nebo siveny, které pokapeme citronovou šťávou a vše podlijeme zeleninovým vývarem. Udusíme doměkka. Hotové posypeme nadrobno usekanou zelenou petrželovou natí.

Rizoto v mikrovlnce

1 hrnek ryze, 1 cibule, trochu oleje, oblibené koření,zelenina, nebo houby, nebo kousky sunky, nebo cokoliv, co mate radi v rizotu, 1,5 hrnku vody, sul dle potreby
Do nadoby dame trochu oleje a nakrajenou cibuli - 2 minuty, vykon 750 W. pridame ryzi, vodu, koreni, sul, dobrutku, kterou chceme v rizotu mit - vse 4 minuty, vykon 750 W zamichat - 18 minut, vykon 350 W.

Rychlá kuřecí mňamka

4 ks kuřecí steak nebo vykostěné králičí maso, sůl, grilovací koření, Vegeta nebo Podravka, 2 dcl sladkého kečupu, 250 ml smetany ke šlehání, voda nebo kuřecí vývar na podlití, 1 sáček mražená zeleninová směs (mrkev, kukuřice, hrášek), 1 sáček mraženého zeleninového leča, 1 porek nebo hrst mraženého porku, 2 plátky másla
Steaky osolíme a jemně posypeme grilovacím kořením z obou stran. Do zapékací mísy vysypeme mraženou zeleninovou směs, lečo i porek. Na zeleninu poklademe plátky masa, polejeme kečupem, zalejeme smetanou a jemně posypeme Vegetou. Nakonec poklademe plátky másla a podlejeme trochou vývaru nebo vody asi 250 ml. Přiklopíme a dáme péct do trouby. Dle potřeby malinko podlejeme. Až je maso měkké je jídlo hotové. Vznikne nám vynikající lehká omáčka. Jako příloha se nejlépe hodí těstoviny nebo rýže. 

Rychlá pánev Codumdal

špek, olej, cibule, mrkev a další zelenína z ledničky (brokolice,celer, petržel apod.) nebo čerstvá ze zahrádky (petrželka, pažitka) včetně bylinek (bazalka , oregano, šalvěj apod) , paprika (kapie)
zelí hlávkové, čínské, zelí kysané, česnek, asijské nudle (lisované), sojová omáčka, tymián, pepř, sůl

 Do pánve Wok 3 lžíce oleje, slaninu (cca 10 dkg) nakrájenou na kostičky, nechat opéci, poostupně přidávat zeleninu. Cibuli, papriku a zelí na nudličky, mrkev a kořenovou zeleninu nastrouhanou pod velkým úhlem na hrubém struhadle (nudličky),brokolici rozebranou na kousky,bylinky usekané na drobno, česnek utřený se solí (2-3 stroužky). Vše občas v pánvi promíchat. Po 10 minutách přidat 3-5 lžic kysaného zelí (podle chuti), okořenit tymiánem, pepřem a osolit. Zakrýt pokličkou (nejlépe z varného skla) a nechat na mírném ohni dusit. Lisované čínské nudle ( 2 dávky) za suchého stavu v sáčku rozdrtíme, nasypeme do misky, zalejeme vařící vodou + 1 lžíci sojové omáčky, necháme cca 5 minut stát, potom slejeme a bez okapávání nasypeme do pánve se zeleninou. Zamícháme a necháme dodusit do 25 minut. Posledních 5 minut odkryjeme a zlehka promícháváme na silném ohni, aby se obsah odpařil a lehce opekl. Množství a druh přísad volíme podle vlastní chuti a podle momentálního obsahu ledničky. 

Omáčka z řeřichy

1 vanička řeřichy, 1 cibule, 250 g tvarohu, 50 g smetany, sůl, bílý pepř, paprika, drcený kmín
Řeřichu a cibuli nasekáme na jemno. Přidáme tvaroh a smetanu a promícháme.Ochutíme kořením. Podáváme s pečivem.

Salát z čínského zelí s majonézou

čínské zelí, paprika, okurka, mražená zelenina, cibule, pórek, majonéza
Mraženou zeleninu rozmrazit. Ostatní zeleninu nakrájíme na proužky, smícháme.Přidat bazalku nebo provensálské koření, osolit, majonézu dle chuti. Lze přidat i kousky tuňáka. Alespoň hodinu uležet.

Sekaná ze zeleniny

½ kg zeleniny (květák, kedlubny, kapusta, mrkev), 2 rohlíky,trochu mléka, 2-3 brambory, cibule,2 vejce, 2-4 stroužky česneku, směs koření do mletých mas, sůl, trochu strouhanky, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání zapékací mísy
Rohlíky pokrájené na kostičky namočíme do mléka.Zeleninu povaříme s oloupanými brambory do poloměkka. Vychladlou zeleninu drobně pokrájíme.Přidáme rohlíky,drobně pokrájenou cibuli, vejce, rozetřený česnek, koření, sůl a promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Dáme do zapékací mísy a pečeme dorůžova.Hotovou sekanou pokrájíme na plátky a podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

Smažené nudle s kuřecím masem

bezvaječné nudle nebo instantní nudle, kuřecí maso, mrkev, porek, hlávkové zelí, cibule, olej, sůl, pepř, sojová omáčka,rybí omáčka
Nudle uvaříme podle návodu, scedíme, necháme okapat a přidáme 2 lžíce oleje, promícháme. Kuřecí maso nakrájíme na plátky, osmahneme na rozpáleném oleji, osolíme, opepříme, můžeme přidat sojovou omáčku. Přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, porek, zelí a na plátky nakrájenou cibuli. Vše promícháme a asi 5 minut restujeme. Na pánvi osmažíme připravené nudle a pak smícháme s masem a zeleninou. Na závěr dochutíme rybí omáčkou.

Zelenina se šlehačkou

kořenová zelenina - mrkev, celer, petržel, brambory, máslo, šlehačka, sůl
Zeleninu a brambory pokrájíme na malé kousky a dáme vařit. Přidáme špetku soli. Necháme vařit do změknutí, potom vše rozmixujeme. Přidáme  3 lžíce šlehačky a 1 lžíci másla, dováříme na mírném ohni. Podáváme s orestovanými houskovými kostičkami.

Těstoviny s kuřecím masem a sýrem

těstoviny, cibule, česnek, kuřecí maso, strouhaný sýr, smetana, čerstvá nebo mražená zelenina, pepř, sůl, olej na smažení, maggi
Na rozpáleném oleji osmažíme na drobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso. Když je maso měkké přidáme nakrájenou zeleninu a vše dusíme do měkka. Mezitím si uvaříme těstoviny. Když jsou těstoviny hotové, promícháme je s masem a zeleninou. Posypeme sýrem, ochutíme pepřem, solí a maggi a nakonec přelijeme smetanou. Znovu vše promícháme. Podáváme jak teplé tak i studené.

Těstoviny se zeleninou

500 g těstovin, 500 g kuřecího masa, 1 mrkev, kousek pórku, kousek květáku, 1 paprika, pažitka,100 ml bílého vína, 2 lžíce sojové omáčky, 2 stroužky česneku, sůl, cukr, zázvor
Těstoviny uvaříme doměkka, odstavíme z ohně a necháme pod pokličkou dojít. Na pánvi zprudka opečeme kuřecí maso pokrájené na kostičky. Po chvilce přidáme jemně nakrájený česnek a zeleninu. Okořeníme, dochutíme vínem, sójovou omáčkou, špetkou cukru a podusíme dalších 5 minut.Masovou směs vmícháme do uvařených těstovin a ozdobíme zeleninou. 

Zelenina s bůčkem

0,5 kg tuřinu, 0,3 kg bůčku, 2 cibule, lžíce sádla, 1/2 hovězího bujónu, drcený kmín, mletý pepř, sůl, plnotučná hořčice, petržel
Tuřín omyjeme, oloupáme a nastrouháme nahrubo. Vložíme na drobně nakrájenou, na sádle zpěněnou cibuli. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, 2 lžíce plnotučné hořčice a zalijeme horkou vodou, v níž jsme rozpustili půlku bujonu. Promícháme a na malém plameni dusíme doměkka. Tekutina musí být odpařená, ale. Sypeme petrželkou a podáváme s bramborem nebo chlebem tuřín nesmíme rozvařit. Na talíře dáme hromádky dušeného tuřínu a na to položíme kousek doměkka uvařeného, opepřeného bůčku.

Výborné rizoto

4 balíčky rýže, voda, sůl, mražená zelenina
Dáme vařit vodu s rýží a osolíme jí. Až rýži uvaříme dáme do ní zeleninu a pořádně zamícháme. Na vrch dáme strouhaný sýr. Nejlepší je s obsahem tuku do 30%.

Zapečené brambory se zeleninou a smetanou

1 baleni mražených bramborových hranolků (nebo americke brambory), 1 baleni mražené zeleninové směsi, smetana ke šlehani, sůl, pepř, vejce
Do vymasteneho pekace dame stridave vrstvu hranolku a zeleniny. zalijeme slehackou s vejcem, osolime , opeprime. dame do vyhrate trouby a zapeceme.

Zelenina pod maso a na těstoviny

4 kg cukety, 1 kg cibule, 1,5 kg rajčat, 1,5 kg papriky, 5 větších mrkví, 5 větších  petrželí, 2 celery, 3 paličky česneku, 0,5 litru oleje, půl  lahvičky sojové omáčky, 15 dkg vegety, 0,5 balíčku deka, 8 kousků čili koření, 2-3 konzervy rajského protlaku,1 větší kečup
Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kousky,česnek na plátku. Na oleji osmažíme cibuli a všechnu zeleninu dusíme.20 minut sterilizujeme při teplotě 85 stupňů.

Zeleninová omeleta s vločkami

50 g ovesných vloček, 1/2 l obyčajného mléka, vejce, 30 g zeleniny, 1 lžička oleje, 150 g hlávkového salátu
Ovesné vločky máčíme 45 minut v mléce. Pak vmícháme žloutek, dušenou zeleninu, osolíme, přidáme jemně nasekanou pažitku nebo petrželku a nakonec vmícháme sníh z bílků. Na vymaštěné pánvi upečeme omeletu. Podáváme se salátem nebo s rajčaty.

Zeleninová pomazánka

3-4 mrkve, 2 kořeny petržele, 1 celer, 4-5 stroužků česneku, 4 trojúhelníky měkkého sýra, 200 g majolky, sůl
Zeleninu očistěte a najemno nakrájejte. Sýr utřete s prolisovaným česnekem a majolkou a smíchejte s připravenou zeleninou. Dochuťte solí. Podávejte s pečivem nebo na topinkách.

Zeleninové lívance se strouhaným sýrem

200 g květáku, 150 g kapusty, 150 g karotky, sůl, 2 vejce, 1 středně velká cibule, 4 lžíce mléka, 200 g hrubé mouky, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, tuk na pečení
Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na drobné kostky a podusíme na části tuku s drobně nasekanou cibulkou. Z mléka, mouky, žloutků a soli připravíme základní těstíčko, přidáme do něj jemně rozsekanou dušenou zeleninu a nakonec vmícháme tuhý sních z bílků. Zeleninové lívanečky pečeme na lívanečníku obvyklým způsobem. Při podávání je posypeme strouhaným tvrdým sýrem.

Zeleninové rizoto Maggi

500 g míchané zeleniny (karotka, hrášek, fazolky, cukíny), 2 cibule, 30 g másla nebo margarínu, 300 g rýže natural, 2 kostky Maggi Jemného zeleninového bujónu, 750 ml vody,1/2 svazku potrželky, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek
Zeleninu nakrájíme na tenké proužky, cibuli na kostičky. Máslo rozpustíme a cibuli na něm osmahneme do sklovita. Přidáme rýži, zeleninu a krátce orestujeme. Zalijeme horkou vodou a přidáme 2 kostky Maggi Jemného zeleninového bujónu.. Na mírném plameni dusíme asi 20 - 25 minut. Podle potřeby přilijeme trochu vody. Přidáme nasekanou petrželku a okořeníme.

Zeleninové smaženky

1/2 kg míchané zeleniny (hrášek, květák, mrkev, brukev), 2 vejce, 1 vejce na obalování, 1/8 kyselé smetany, sůl, strouhanka, 4 dkg tuku na smažení, mouka, strouhanka na obalení
Květák uvaříme ve slané vodě, zeleninu nakrájíme a na másle podusíme. Do zeleniny přidáme smetanu, ve které jsme rozšlehali vejce. Přidáme sůl, strouhanku a vytvoříme placičky. Obalíme v trojobale a usmažíme.

Zeleninový guláš se smetanou

menší hlávka bílého zelí, 2 mrkve, cuketa, 3 barevné papriky, cibule, česnek podle chuti, olej, sůl, bobkový list, nové koření, mletá sladká i pálivá paprika, jakýkoli vývar z masa, zakysaná smetana
Na oleji zpěníme na menší kousky nakrájenou cibuli a mrkev. Přidáme zelí nakrájené na čtverečky, cukety a papriky rozkrájené na větší kostky. Zalijeme vývarem a okořeníme. Pomalu dusíme asi 30 minut, až je zelí měkké. Nakonec hrnec odstavíme z ohně a jemně vmícháme zakysanou smetanu. Ještě asi 5 minut povaříme. Podáváme s celozrnným pečivem nebo černým chlebem.

Zeleninový štrúdl

listové těsto, plátkový sýr, pórek nebo cibule, zelené nebo červené papriky, rajčata, šunkový salám, kečup
Vyválíme listové těsto , do střebu poklademe velké množství pórku ( pokud nemáme tak cibuli), nakrájenou papriku, šunkový salám, rajčata - ne moc , šunkový salám,kečup a na závěr zakryjeme plátkovým sýrem. Zabalíme jako závin a pečeme v troubě.

Zimní kvašený salát

2 kedlubny gigant (nebo několik větších obyčejných), 5 středně velkých cibulí, 10 stroužků česneku,1 mrkev, 3 feferonky nebo pálivá paprika, 1 lžička Glutasolu, 3 lžičky soli
zálev : 1l vody,3 lž. hladké mouky
Kedlubny a mrkev nastrouháme na větším struhadle, cibuli nakrájíme na větší kousky, feferonky na proužky, osolíme, přidáme Glukasol, prolisovaný česnek a napěchujeme do 4l láhve. Záliv krátce povaříme a vychladlý nalejeme na zeleninu. Zakryjeme talířkem a necháme v teple (u radiátoru) zhruba týden vykvasit. Pak uložíme do chladna.

Zeleninová dobrota

2 zbylé řízky,mražená čínská zeleninová směs, 1 kysaná smetana, 4-5 lž olivového oleje, 1 dcl červené víno použijte suché, 2 lž sojovky, 1lž másla, 6 kuliček jalovce, 1/2 kostky pikantního bujónu, 1/2 adžiky, sůl, pepř lehce
Necháme orestovat zeleninovou směs na oleji s máslem. Přidáme koření, na nudličky nakrájené řízky po chvilce podlijeme červeným vínem zhruba po 2 min vložíme kysanou smetanu. Promícháme, necháme prohřát. Jako příloha chleba nebo hranolky.