9. února 2010

Zapékané lilky

kg lilků., 4 vejce., stroužek česneku., oříšek másla., 2 PL oleje., 50 g strouhaného sýra., kerblík nebo špetka anýzu., pažitka., sůl., pepř.,
Lilky vložíme na 30 až 35 minut na mřížku do předehřáté trouby. jakmile jsou měkké, pečlivě je oloupeme a rozmačkáme na pyré. Pyré v míse osolíme, opepříme a přidáme oříšek másla a 2 PL oleje. Vejce ušleháme jako na přípravu vaječné omelety a přilijeme je ke směsi. Dále ještě přidáme stroužek lisovaného česneku, najemno nasekanou cibulku a kerblík. Vše pečlivě smícháme. Směs přeložíme do vymazané zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a dáme na 15 až 20 minut zapéct do předehřáté trouby. Ihned podáváme v zapékací míse.
Rada: Recept na obměnu známé řecké musaky. Plátky lilku spaříme 20 minut ve vroucí vodě, do níž jsme přidali PL oleje. Takto připravené plátky opečeme na olivovém oleji. Do pekáčku klademe na sebe plátek lilku, mleté maso (skopové, hovězí), na oleji lehce osmaženou cibulku, strouhaný parmezán, skořici nebo muškátový oříšek. Přelijeme dvěma vejci ušlehanými jako na přípravu omelety nebo dvěma jogurty. Zapékáme ve středně vyhřáté troubě 45 minut. Podáváme s rozehřátým rajčatovým pyré, které jsme ochutili bazalkou. 
Doporučené nápoje: Vavřinecké červené víno, pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat