15. července 2016

Ilšské dortíčky

15 dag hladké mouky , 15 dag másla , 8 dag moučk.cuk,r 8 dag strouhané ořechy ,špetka skořice ,strouhaná citrónová kůra
Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočnout. Vyválíme, vykrájíme kolečka nebo jiné druhy, která upečeme na vymazaném plechu
Náplň : 10 dag moučkového cukru, 3 žloutky, 1vanilkový cukr, 1 lžička rumu, 15 dag strouhaných ořechů, rybízová zavařenina
Žloutky utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme ostatní suroviny a umícháme. Vychladlá kolečka po dvou slepujeme náplní. Povrch polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme půlkou ořechů.

Nedělní dortík

4 větší vejce, 250 g cukru, 4 lžíce oleje, 250 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, strouhaná citronová kůra, 5 lžic horké vody
Krém : 1/2 l mléka, 1 vanilkový cukr, 1 kakaový pudink, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa nebo žebro čokolády, 1 máslo, 5 lžic moučkového cukru, podle chuti mleté oříšky, kokos, nasekaný ananas, rum
Žloutky šleháme s cukrem, olejem a vodou, přidáme mouku s práškem do pečiva, dobře promícháme a těsto zlehčíme hustým sněhem ušlehaným z bílků. Vlijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané formy a v předehřáté troubě upečeme. Dort necháme vychladnout na mřížce. Mezitím si připravíme krém. Mléko smícháme s cukrem, pudinkem a moukou, přidáme kakao nebo čokoládu a zahříváme za stálého míchání k varu. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně zašleháváme vlažnou kaši. Do krému přidáme mleté oříšky, kokos, ananas. Dort rozkrojíme a naplníme krémem.

Dort od babičky

4 vejce, 250 g polohrubé mouky, lžička prášku do pečiva, 250 g pískového cukru, 4 lžíce horké vody, 4 lžíce oleje, tuk a mouka na formu, lžíce rumu
Krém: 1/2 l mléka, 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 150 g másla,120 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů
Žloutky ušleháme s cukrem, horkou vodou a olejem dohusta, přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec hustý sníh z bílků. Piškot upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne, pak rozkrojíme, pokapeme rumem a potřeme krémem. Mléko svaříme s moukou a vanilkovým cukrem a vlahou kaši zašleháme do másla umíchaného s cukrem. Nakonec vmícháme mleté ořechy.

Reform dort

10 ks. bílků,30 dkg. cukru moučka,30 dkg. vlašských ořechů/mletých/
Krém: 10 ks. žloutků,25 dkg. cukru moučka,10 dkg. čok. na vaření,30 dkg. máslo
Z bílků ušleháme sníh. Vmícháme moučkový cukr a mleté ořechy. Rozetřeme na pečící papír na plech a sušíme. Ze žloutků a cukru umícháme ve vodní lázni hustý krém. Rozpustíme si máslo a čokoládu a po zchladnutí spojíme se žloutkovým krémem. Korpus rozdělíme na tři díly, které potřeme krémem, spojíme. Na závěrem zbytkem krému potřeme celý dort.

Dort s kakaovou náplní

4 vejce, 120 g másla nebo Hery, 180 g cukru, 130 g polohrubé mouky, 50 g kakaa, 1/2 balíčku prášku do pečiva, tuk na vymaštění a mouka na vysypání formy, 50 g mandlí a kompotované višně na ozdobu
Na krém: 120 g másla nebo Hery, 1 šálek mléka, 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku, 1 - 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu
Celá vejce šleháme s cukrem do zhoustnutí, vmícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva akakaem. Nakonec lehce vmícháme rozpuštěné a zchladlé máslo nebo Heru. Hmotu pečeme zvolna 45 minut ve vymazané a moukou vysypané formě. Vychladlý dort rozřízneme, naplníme polovinou krému, druhou polovinou potřeme povrch. Přizdobíme mandlemi krájenými na nudličky a kompotovanými višněmi.
Příprava krému:Pudinkový prášek rozmícháme ve třech lžících studeného mléka a vlijeme do nádoby s vařícím oslazeným mlékem. Za stálého míchání chvíli povaříme. Do chladnoucí směsi vmícháme změklé máslo nebo margarín, které jsme předtím smíchali s kakaem a ochutili rumem.

Tvarohový dort s jahodami

Na křehké těsto:150 g polohrubé mouky, 1 žloutek, 50 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 sáček vanilkového cukru
Na piškot:2 vejce, 75 g cukru, 30 g polohrubé mouky, 30 g solamylu, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 20 g strouhaných lískových oříšků, pergamenový papír, tuk do formy
Náplň:2 lžíce jahodové zavařeniny, 600 g jahod, 8 lístků bílé želatiny, 300 g husté kyselé smetany, 750 g smetanového tvarohu, 100 g cukru, 4 polévkové lžíce citrónové šťávy
Na křehké těsto uhněteme z mouky, moučkového cukru a vanilkového cukru, žloutku a tuku hladké těsto a uložíme je do chladu. Na piškotové těsto oddělíme bílky a ušleháme tuhý sníh za přisypávání cukru. Přidáme žloutky, smícháme mouku, solamyl, prášek do pečiva a oříšky a vše přidáme do sněhu. Vymastíme formu, naplníme jí těstem a pečeme asi 20 minut. Křehké těsto vyválíme na velikost formy a propícháme vidličkou. Pečeme zhruba 8 minut. Zchladlý korpus, potřeme lžící zavařeniny. Piškot rozpůlíme. Spodní část položíme na křehké těsto a potřeme zbytkem zavařeniny. Zakryjeme druhou částí na níž rozložíme většinu jahod, utřeme smetanu, tvaroh, cukr,šťávu a vmícháme rozpuštěnou želatinu. Dort potřeme touto směsí, ozdobíme zbytkem jahod a dáme vychladit. 

Tvarohový dort s ovocem

500 g tvarohu, 2 lžíce želatiny, 400 ml mléka, 2 žloutky, vanilkový cukr, náhradní sladidlo, ovoce na ozdobu, 250 ml šlehačky, 150 g piškotů
Želatinu necháme nabobtnat v polovine mléka a nahřejeme. Umixujeme tvaroh s druhou polovinou mléka, žloutky, sladidlem a přidáme želatinu. Hmotu vylijeme do dortové formy, kterou jsme vyložili piškoty. Po vychlazení a ztuhnutí zdobíme dort ovocem a šlehačkou.

Banánový dort z palačinek s čokoládovou pěnou

250 g tmavé čokolády na vaření (nebo hořké s min. 70 % kakaa), 250 ml smetany ke šlehání, 1 balíček ztužovače šlehačky, 3 banány , 3 lžíce citrónové šťávy, 5 plátků bílé želatiny, 2 lžíce oleje,4 žloutky, 20 g cukru, 3 lžíce hnědého rumu, 4 hotové palačinky (vychlazené)
Přidejte ztužovač do smetany ke šlehání a ušlehejte šlehačku. Tu pak dejte do lednice. Oloupejte banány, nakrájejte je na tenká kolečka a opatrně je smíchejte s citrónovou šťávou. Namočte želatinu do studené vody. Kousky čokolády vložte do mísy a pomalu je rozpusťte ve vodní lázní. V jiné misce ve vodní lázni utřete žloutky s cukrem a rumem. Přidejte nabobtnalou želatinu a smíchejte ji s utřenými žloutky. Do žloutkové směsi vmíchejte teplou rozpuštěnou čokoládu. Nechte vychladnout. Poté opatrně do směsi vmíchejte šlehačku. Vložte palačinku na dno dortové formy (průměr 18 cm) a pokryjte ji třetinou nakrájených banánů. Vrstvu banánů pokryjte čtvrtinou čokoládové pěny. Opakujte tento postup, dokud nepoužijete všechny čtyři palačinky. Poslední vrstva by měla být palačinka pokrytá čokoládovou pěnou. (Nechte si ještě trochu pěny stranou na pomazání celého dortu.) Naplněnou dortovou formu dejte asi na 3 hodiny do ledničky. Poté můžete vyjmout dort z formy. Jemně nahřejte zbylou čokoládovou pěnu a potřete jí dort po obvodu. Nakonec jej můžete ozdobit čerstvým ovocem, banány, pistáciemi a čokoládovými hoblinkami.

Čokoládový dort s tvarohem

těsto: 100 g polohrubé mouky, 50 g másla, 40 g cukru, 1 žloutek, špetka soli
náplň: 6 plátků čiré želatiny, 120 g hořké čokolády, 120 g bílé čokolády, 500 g tučného tvarohu, 100 g cukru, 150 ml mléka, 375 ml smetany ke šlehání
Uhněteme mouku, máslo, cukr, žloutek, sůl. Zavineme do fólie a dáme na 30 minut do chladničky. Předehřejeme troubu na 200 °C. Vymaštěnou formu vyložíme těstem. Pečeme asi 10-15 minut. Želatinu namočíme v trošce vody. Oba druhy čokolády rozpustíme odděleně ve vodní lázni. Tvaroh ušleháme. Vmícháme cukr a mléko. Mokrou želatinu rozehřejeme při mírné teplotě. Promícháme s tvarohovou hmotou. Rozdělíme na 2 části, do každé vmícháme jeden druh čokolády. Smetanu ušleháme dotuha. Polovinu šlehačky vmícháme do bílého krému, druhou do tmavého. Dortový korpus necháme vychladnout v rozkládací formě. Potřeme bílým krémem. Navrch opatrně rozdělíme tmavý krém. Dort chladíme nejméně 3 hodiny. Potom opatrně vyjmeme z formy, zdobíme strouhanou čokoládou.

Dort s vanilkovým krémem

6 vajec, 125 g krupicového cukru, 125 g polohrubé mouky, 80 g másla, 1 vanilkový cukr, tuk navymaštění a mouka na vysypání formy, 80 g strouhaného kokosu
Na krém: 1/8 l mléka, 1 žloutek, 40 g práškového cukru, 1 polévková lžíce pudinkového prášku,1 sáček vanilkového cukru, 250 g cukru, 250 g másla
Změklé máslo vložíme do mísy, zasypeme cukrem a šlehačem s hnětacími nástavci utřeme. Potom přidáváme žloutky jeden po druhém, až připravíme kyprou směs. Do ní přidáme z bílků ušlehaný sníh,ztužený vanilkovým cukrem, a nakonec zlehka smícháme s prosátou moukou. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. V mírně předehřáté troubě zvolna upečeme tak, aby se těstorovnoměrně propeklo. Prochladlou placku po délce prořízneme a naplníme krémem. Povrch rovněž pomažeme krémem a posypeme jemně strouhaným kokosem.
Příprava vanilkového krému: V mléce s cukrem, které přivedeme do varu, mícháme pudinkový prášek, rozmíchaný předem v trošce studeného mléka. Když zhoustne, přidáme rozšlehaný žloutek a mícháme už jen krátce. Pak jej odstavíme a mícháme, až krém vystydne. Máslo napěníme s cukrem a vanilkovým cukrem a po částech vmícháme vanilkový krém.

Dort ze zakysaných smetan - 3 varianty

3 zakysané smetany, pytlík piškotů, kompotované broskve nebo jiné ovoce - kompotované nebo čerstvé dle chuti
Do každé smetany zamícháme 2 lžíce krupicového cukru, lžicku rumu a lžicku šťávy z kompotu, do jedne lžici kakaa. Do dortové formy skladáme po vrstvách piškoty, pokrájené ovoce, zalijeme smetanou, stále opakujeme, kakaovou smetanu použijeme doprostřed. Ozdobíme kakaem, ovocem, nebo kokosem... Přes noc necháme v lednici vychladit a ztuhnout.
Ad dortík : Ještě jednodušší a chuťově vyváženější je následující: na 1 kysanou smetanu 1 sáček vanil. cukru (to celé cca 3 x) + samozřejmě nezbytné množství piškotů. Navrch jahody - čerstvé, v nouzi mražené, a želatina. Vynikající delikatesa.
Ad dortík: a nejjednodušší varianta:3 x smetana, 3 x vanilkový cukr, 2 x piškoty, 1 x kompot a vše prostě zamíchat do sebe.

Mandlový dort s sherry

200 g mouky, 110 g cukru, 100 g chladného másla, 5 vajec, 1 vanilkový cukr, 200 g mletých mandlí, 6 lžic sladkého sherry, kůra z citrónu a pomeranče, moučkový cukr
Z mouky, 50 g cukru, másla, 1 vejce a 1 lžíci vody rychle zaděláme těsto. Zabalíme je do fólie a necháme v chladničce asi 30 minut odležet. Zbylá vejce oddělíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky s 60 g cukru a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme mandle, sherry a kůru. Sníh pozvolna vmícháme do žloutkové pěny. Troubu předehřejeme na 200 °C. Vyválené těsto dáme do dortové formy a vytvoříme okraj. Naplníme je mandlovou hmotou a povrch uhladíme. Pečeme 30 - 40 minut. Posypeme moučkovým cukrem.

Medový jemný dort

10 dag medu, 4 žloutky, 4 bílky, 10 dag moučkového cukru, 15 dag hrubé mouky, 2 lžíce vody, 1/2 lžičky jedlé sody
Žloutky, med a cukr utřeme do pěny, pomalu přidáváme studenou vodu a nakonec mouku se sodou střídavě s tuhým sněhem ušlehaným ze 4 bílků. Zlehka zamícháme, vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a upečeme v mírné troubě. Vychladlý dort rozkrojíme a naplníme libovolnou náplní. Povrch potřeme čokoládovou polevou.

Rychlý tvarohový dort

1 balení světlých a 1 balení tmavých piškotů, 3 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový puding, 2 tvarohy, 250 ml smetany na šlehání, půlka šálku silnější kávy bez lógru, tmavé práškové kakao (Holandské) na posypání
Z mléka připravíme vanilkový puding, do kterého přidáme 3 lžíce cukru s celým vanilkovým cukrem a vychladíme. Zvlášť vyšleháme šlehačku. V míse ručním šlehačem smícháme tvarohy s pudingem a šlehačkou. Do kulaté dortové formy dáme vrstvu piškotů (střídavě světlé a tmavé), každý piškot pokapeme kávou a posypeme kakaem. Potřeme tvarohovou hmotou a opět piškoty. (Do formy o průměru 26 cm vyjdou 3 vrstvy piškotů). Končíme tvarohovou hmotou a zdobíme (třeba kakaem nebo čokoládovou rýží).

Nugátový dort

5 vajec, 20 dag prášk.cukru, 15 dag hrubé mouky, 3 dag kakaa
krém: 4 vejce, 16 dag krystal.cukru, 4 dag kakaa, 30 dag másla
Těsto : Z bílků ušleháme tuhý sníh,do něho postupně zašleháváme žloutky a po lžících práškový cukr. Nakonec zlehka vmícháme hr.mouku smíchanou s kakaem. Formu vymažeme a vysypeme, vlijeme těsto a upečeme. Vychladlý dort pomažeme krémem a po ztuhnutí polijeme čokoládovou polevou.
Příprava krému :Vejce s cukrem a kakaem rozšleháme, postavíme do vodní lázně a šleháme do zhoustnutí. Necháme vychladnout a vmícháme do utřeného másla.

Rumový nepečený dort

100 g másla, 100 g moučkového cukru, 3 žloutky, 150 ml mléka, 150 ml rumu, 150 g mletých ořechů, 50 g rozinek, 300 g dětských piškotů, rybízová marmeláda, čokoládová poleva, ovoce, šlehačka
Žloutky, máslo a cukr vymícháme do pěny. Přilijeme mléko s rumem, vsypeme oříšky, rozinky a promícháme. Přisypeme piškoty rozlámané na poloviny a znovu vše lehce spojíme. Dortovou formu vyložíme alobalem nebo pevným pečícím papírem a natlačíme do ní piškotvou hmotu. Necháme v chladničce do druhého dne vychladit. Odloupneme formu a papír, dort potřeme teplou marmeládou a polijeme čokoládovou polevou, kterou rozetřeme i na strany. Krájíme delším ostrým nožem a zdobíme šlehačkou a ovocem.

Brazilský banánový dort

100 g másla, 120 g cukru, 150 g polohrubé mouky, 3 vejce, trocha soli, citronová kůra, 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva, máslo na pokapání dortu a na vymaštění dortové formy, hrst drcených piškotů na vysypání dortové formy, moučkový cukr na posypání
Na obložení: 4 banány, 2 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce strouhaného kokosu
Máslo s cukrem a citronovou kůrou z dobře opraného citronu utřeme v misce elektrickým šlehačem do husté pěny. Potom přidáváme žloutky jeden po druhém a ušleháme. Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva a zlehka vmícháme do připravené směsi. Nakonec směs osolíme a lehce do ní vmícháme z bílků. Připravené těsto rozestřeme do máslem vymazané a drcenými piškoty vysypané menší dortové formy. Oloupané banány nakrájíme asi na 10 mm kolečka a rozložíme na povrch těsta, kam je mírně vtlačíme, pokapeme citronovou šťávou, posypeme kokosem a pokapeme rozpuštěným máslem. Dort vložíme do mírně vyhřáté trouby a upečeme. Před podáváním posypeme cukrem a nakrájíme na dílky.

Jablečný dort za studena

cca 1 kg jablek, 3 lžíce cukru, 1 balíček dětských piškotů, 2 balíčky vanilkových pudinků
Jablka oloupeme, rozkrájíme na menší kousky, samozřejmě bez jadřinců a s 500 ml vody rozvaříme na kaši, přidáme cukr a dále vaříme. Když se rozvaří zahustíme pudinky, které jsme rozmíchali ve 250 ml vody. Do formy dáme alobal a na to vrstvu piškotů, jablečnou směs a střídáme, poslední vrstva je jablečná směs. Dáme vychladit do lednice, podáváme studené, pokrájené na kousky, můžeme zdobit šlehačkou.

Jogurtová terina s čerstvým ovocem

180 g bílého jogurtu, 250 g šlehačky, pomeranč, citrón, 20 g želatiny, 50 g moučkového cukru
Jogurt smícháme s cukrem a dáme do ledničky. Zvlášť si vyšleháme šlehačku a necháme v lednici. Z pomeranče a citrónu vymačkáme šťávu, přidáme udělanou želatinu a dobře promícháme. Nakonec smícháme s jogurtem, přidáme ušlehanou šlehačku a dáme do formy do lednice ztuhnout. Zdobíme čerstvým ovocem a ovocnou omáčkou.

Nepečený jablečný dort

75 dag jablek, 7 lžic cukru, 1 sklenka vody + 2 sklenky vody, 2 vanilkové pudinky, 2 balíčky dětských piškotů
Jablka nastrouháme, přidáme 7 lžic cukru a rozvaříme je v 1 sklence vody. Vanilkové pudinky rozmícháme ve 2 sklenkách vody, přilijeme do jablek a 2 minuty povaříme. Dortovou formu prokládáme dětskými piškoty střídavě s jablečným pudinkem, poslední vrstva jsou piškoty. Dáme ztuhnout a povrch zdobíme šlehačkou.

Jogurtová pochoutka s mandarinkovou mozajkou

korpus: vídeňský dort (polotovar), voda do těsta, olej rostlinný, polohrubá mouka na vysypání plechu,cukr moučka na vysypání tvořítek
náplň: 500 g bílého jogurtu, 60 g cukru moučky, 50 g vita multivitamin, nálev z mandarinek k přípravě želatiny,želatina, mandarinky kompotované - bez nálevu
Směs Vídeňského dortu smícháme s olejem a studenou vodou. Rozetřeme na vymaštěný a polohrubou moukou vysypaný plech( nebo ráfek - podle počtu zvolených porcí). Pečeme v při 140 °C asi 25 minut nebo v horkovzdušné troubě při 150 °C asi 20 minut ( podle výšky moučníku i méně ). Z upečeného, vychladlého korpusu vypíchneme 10 ks požadovaných kulatých tvarů nebo korpusový pruh do tunelu. Kulaté tvořítko nebo tunel vymastíme olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Jogurt bílý ochutíme moučkovým cukrem a nápojem Vita multivitamin. Želatinu rozpustíme v horkém nálevu z mandarinek, ihned nalijeme do jogurtové hmoty a dobře metlou promícháme. Tvořítko naplníme do 3/4 jogurtovou hmotou, do které vložíme měsíčky kompotovaných mandarinek. Poté tvořítko zakryjeme korpusovým kolečkem a dáme vychladit. Stejně se postupuje u tunelového tvořítka. Chladný moučník vyklápíme a při podávání můžeme překrojit a ozdobit čokoládou nebo snítkou bylinky.

Lehký ovocný dort

Piškot: 3 vejce, 100 g cukr krystal, 100 g polohr.mouka, 1/4 prášku do pečiva, 3 lžíce horké vody
Krém : Ušlehat 1 šlehačku s krystalovým cukrem, vmíchat 1 tvaroh.
Poleva : 0,5 l šťáva z ovoce, 1 ks vanilkový puding
Vyrobit piškot - smíchat uvedené suroviny, dát do dortové formy a upéct v troubě. Naklást libovolně ovoce a nanést vrstvu krému. Na závěr nalít polevu.

Pomerančové dortíčky

5 vajec, 15 dag moučkového cukru, šťávu a kůru z půlky pomeranče, 14 dag hrubé mouky, rybízovou marmeládu
Poleva : 18 dag cukru moučka, 2 lžíce horké vody, 2 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžičku oleje
Žloutky s cukrem, pomerančovou šťávou a strouhanou kůrou utřeme do pěny, zlehka vmícháme sníh z bílků a mouku. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme. Z ještě teplého korpusu vykrajujeme kulatým tvořítkem dortíčky. Vychladlé spojujeme po dvou marmeládou a polijeme pomerančovou šťávou. Každý dortíček můžeme ozdobit dílkem pomeranče.

Višňový dort od babičky

250 g másla, 200 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 6 kapek mandlové tresti, špetka soli, 3 vejce, 250 g poloh. mouky, 1 balíček vanilkového pudinku, 75 g mletých mandlí, 3 lžičky prášku do pečiva,150 g jogurtu, 300 g višní, 50 g mandlových lupínků
Smícháme máslo, cukr, vanilkový cukr, mandlovou tresť a sůl. Postupně zapracujeme vejce. Smícháme mouku s práškem do pečiva, vanil. pudinkem a mandlemi. Spolu s jogurtem vmícháme do těsta. Troubu rozehřejeme na 160°C. Rozvírací formu o průměru 26 cm vymastíme nebo vyložíme pečícím papírem, naplníme těstem a povrch uhladíme. Višně odstopkujeme a vypeckujeme. Rovnoměrně je rozprostřeme na těsto a posypeme mandlovými lupínky. Jakmile se višně ponoří do těsta, koláč vložíme na prostřední příčku trouby a pečeme asi hodinu. Vyjmeme z trouby a ostrým nožem uvolníme od boku formy. Opatrně přendáme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
Drobenka: 130 g tuku, 130 g cukru s vanilkovým cukrem a asi 200 g hrubé mouky. Můžeme přidat trochu kokosové moučky nebo sekaných mandlí.

Třešňový zákusok z listového těsta

300 g listového těsta, 600 g třešňového kompotu, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce solamylu, 500 ml smetany ke šlehání, 2 sáčky ztužovače šlehačky, 2 sáčky vanilkového cukru, mouku na vál
Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdělník 20x40 cm a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Propícháme ho vidličkou a pečieme v předehřáté troubě při 200 stupněch 20 minut. Necháme vychladnout. Třešně z kompotu necháme v cedníku okapat, šťávu zachytíme do misky a odměříme 300 ml. Pak 250 ml nálevu vlijeme do hrnce, osladíme moučkovým cukrem a přivedeme k varu. Ve zbylém nálevu rozmícháme solamyl a přilijeme ho do vroucího základu. Nálev potom 2 minuty povaříme, poté odstavíme a opatrně do něj vmícháme třešně. Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na 2 obdělníky. Jeden z nich potřeme třešňovou náplní a uložíme do chladničky ztuhnout. Ze smetany, ztužovače a vanilkového cukru připravíme pevnou šlehačku. Rovnoměrně ji rozetřeme na ztuhlou třešňovou vrstvu a navrch přitiskneme druhý díl korpusus. Moučník rozkrájime.

Tvarohový dortík s ostružinami

Těsto: 100 g tuku na pečení, žloutek, 150 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, hladkou mouku na vál, tuk a hrubou mouku do formy
Náplň: 3 vejce, špetku soli, 500 g měkkého tvarohu, 150 g krupicového cukru, 2 vanilkové cukry, šťávu a kuru z citronu, 100 g ostružin
Změklý tuk nakrájíme na kousky. Přidáme žloutek a prosátou mouku s cukrem. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a 30 minut necháme v chladničce odpočinout. Z bílku a špetky soli vyšleháme pevný sníh. Tvaroh rozmícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky a také se šťávou i kurou z citronu. Zlehka zapracujeme sníh. Odležalé těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát a vyložíme jím dno a boky vymazané a vysypané formy. Do formy rozetřeme polovinu připravené tvarohové náplně a rozložíme očistěné ostružiny. Ovoce zakryjeme zbylou náplní a formu vložíme do vyhřáté trouby. Chlebíček při teplotě 160 stupňu pečeme 45 minut.

Teplý celerový salát s masem

vejce, lžičku solamylu, 200 g vepřové kýty, červenou cibuli, ½ celeru, červenou papriku, 2 listy čínskeho zelí, ½ pórku, 2 lžíce oleje, špetku zázvoru, lžičku vegety, lžíci sójovej omáčky, lžíci octa
Vejce rozšleháme se solamylem. Kýtu očistíme, nakrájíme na nudličky a obalíme v připraveně směsi. Cibuli s celerem olupeme, papriku, zelí a pórek očistíme. Cibuli nakrájíme na měsíčky, celer na úzké delší špalíčky, papriku se zelím na nudličky, pórek na koleška. V pánvi rozohřejeme olej a vložíme do ní maso. Restujeme ho, dokud nezbělá. Pak vmícháme cibuli s celerem a papriku. Když zelenina změkne, vmícháme teprve zelí s pórkem. Směs nakonec dochutíme zázvorem, vegetou, sójovou omáčkou a pár kvapkami octa.

Penne all arrabbiata

200 g těstovin, sul, cibuli, 2 stroužky česneku, chilli papričku, 2 lžíce olivového oleje, 200 g sekaných rajčat z konzervy, mletý černý pepř, hrst sekané petržleky, bazalky
Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu. Osolíme ji, vložíme do ní těstoviny a uvaříme na skus. Poté je scedíme a uchováme teplé. Cibuli a česnek oloupeme, chilli papričku očistíme. Cibuli nakrájíme na kostičky, chilli papričku na kolečka, česnek na plátky. V kastrole rozehřejeme olej a velmi zvolna ne něm orestujeme cibuli s česnekem a chilli papričkou. Přilijeme rajčata z konzervy. Osolíme, opepříme a krátce podusíme. Do omáčky v kastrole vsypeme těstoviny a necháme je v ní prohřát. Hrnec pak odstavíme. Těstoviny rozdělíme do hlubších talířu a před podávaním je posypeme nasekanámi bylinkami.

Kávový dort s jahodami, mandlemi a šlehačkou

100 g polohrubé mouky, 80 g strouhaných mandlí, lžíci mleté kávy, 5 vajec, 150 g pískového cukru, tuk a hrubou mouku na formu, 500 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce kakaa, lžičku instantní kávy, 200 g smetany ke šlehání, 200 g sušených jahod, 3 lžíce mandlových plátku
Polohrubou mouku promícháme s jemně nastrouhanými neloupanými mandlemi a mletou kávou. Vejce postupně rozklepneme a oddělíme žloutky od bílku. Z bílku a 100 g cukru ušleháme tuhý sníh a zapracujeme do něj žloutky. Nakonec po částech vmícháme směs mouky, mandlí, kávy. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto nalijeme do formy, na povrchu uhladíme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečieme při 170 stupněch 45 minut. Hotový korpus necháme ve formě vychladnout. Mezitím v hrnci promícháme smetanu se zbylým cukrem i kakaem a necháme ji přejít varem. Směs dáme dobře vychladit a pak ji vyšleháme na hladký krém, do kterého zašleháme lžičku instantní kávy. Korpus ve formě potřeme krémem a uložíme do chladna. Ztuhlý dort potřeme šlehačkou, dozdobíme sušeným ovocem a mandlovými plátky.

Plněné avokádo

2 zralá avokáda, šťáva z limetky, mango, 250 g krabích tyčinek, 4 lžíce majonézy, 2 rajčátka, 4 lžíce kysané smetany, sul, mletý bílý pepř, 4 listy hlávkového salátu, 4 plátky toastového chleba
Z avokáda vykrojíme lžíci dužinu, slupku zabalíme do fólie a uložíme do chladu. Dužinu nakrájíme na kostičky a v míse pokapeme limetkovou šťávou aby neztmavla. Dále smícháme kousky manga s plátky krabích tyčinek a přidáme majonézu a kysnou smetanu. Podle chuti osolíme, opepříme a promícháme. Listy salátu opláchneme, rajčátka omyjeme a rozčtvrtíme. Chléb nakrájíme na kostičky a opražíme na pánvi bez tuku. Vydlabané pulky avokáda naplníme vychlazenou směsí a krutony z chleba. Rozdělíme je na talíře a ozdobíme lístky salátu, rajčátky.

Citrusový salát

citron, granátové jablko, 2 pomeranče, 400 g smetanového jogurtu, 2 ružové grapefruity, 3 lžíce medu, mletá skořice, snítka máty
Z citronu škrabkou nakrájíme kuru z poloviny plodu na jemné nudličky a vymačkáme šťávu – v misce ji smícháme s jednou lžíci medu. Mátu omyjeme, otrháme lístky, nasekáme je najemno a přidáme do marinády. Oloupané pomeranče a grapefruity rozdělíme na měsíčky a překrojíme na polovinu. Jogurt smícháme se zbylým medem, špetkou skořice a zbylou citronovou šťávou. Ovoce naskládáme do poháru a přidáme dužinu granátového jablka. Vše zalijeme jogurtovým krémem a ozdobíme snítkami máty.

Špízky s ostrou omáčkou

4 řízky z kuřecích prsíček, 2 stroužky česneku, sul, špetku chilli, lžičku cukru, cibuli, červenou paprikou, zelenou chilli papričku, 2 lžíce oleje, sklenici mexické omáčky, konzervu červených fazolí ve slaném nálevu, 200 g mražené kukuřice, 8 sterilovaných kukuřičných klásku, červenou chilli papričku, olej na smažení
Česnak utřeme se špetkou soli, s chilli kořením a cukrem. Kuřecí řízky omyjeme, osušíme a zlehka naklepeme. Každý rozřízneme podélně na 2 proužky. Kousky masa potřeme česnekovou pastou a necháme hodinu odležet. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Červenou papriku spolu se zelenou chilli papričkou očistíme a pokrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm nejprve cibuli. Pak přidáme papriku s chilli papričkou a teké je osmahneme. Přilijeme mexickou omáčkou ze sklenice, přidáme scezené fazole a rozmraženou kukuřici a vše krátce povaříme. Proužky kuřecího masa napícháme s kukuřičkami a kousky červené chilli papričky a na navlhčené dřevěné špejle. Špízy nejprve ze všech stran opečeme na rozehřátém oleji na pánvičce. Poté je přendáme do pekáčku a v troubě při teplotě 170 stupňu necháme 10 minut dojít.

Pánev s paprikovou klobáskou

2 paprikové klobásy, 2 bavorské klobásky, 2 cibule, 2 zelené papriky, 2 lžíce oleje, 200 g baby karotky, 400 g drcených rajčat z plechovky, 200 ml masového vývaru, 120 g rýže, sul, 200 g sterilovaných červených fazolí ve slaném nálevu, dle chuti vegetu, mletý černý pepř
Paprikové i bavorské klobásky nakrájíme na kolečka, oloupané cibule na nudličky a očistěné papriky zbavené zrníček na čtverečky. V pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm nejďíve cibuli. Přidáme papriky, klobásy a baby karotku a vše společně orestujeme. Směs v pánvi nakonec zalijeme drcenými rajčaty z plechovky i vývarem a 10 minut podusíme. Rýži uvaříme v osolené vodě na skus. Scedíme ji a necháme okapat. Spolu s fazolemi ji vmícháme k připravené zelenině. Vše dochutíme vegetou, pepřem, popřípadě solí, prohřejeme a odstavíme.

Nachos s rajčatovou salsou

2 balení tortilla chipsu, 200 g sýra typu eidam, mleté chilli koření, naťovou cibulku
Na salsu: 4 rajčata, cibuli, 2 lžíce sekané nati koriandru, sul, mletý černý pepř, lžíci olivového oleje, šťávu z ½ citronu
Rajčata omyjeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do misky. Přidáme oloupanou a nadrobno pokrájenou cibuli, koriandr, sul a trochu pepře. Vše zakapeme olejem a citronovou šťávou, promícháme a uložíme do ledničky dobře vychladit. Sýr nastrouháme nahrubo. Nachos rozdělíme do zapékacích misek, bohatě zasypeme sýrem a ochutíme chilli kořením. Misky vložíme do trouby a nachos pod grilem zapékáme, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne. Naťovou cibulku očistíme, opláchneme a nasekáme nadrobno. Zapečené tortilla chipsy přelijeme salsou, posypeme cibulkou a podáváme.

Bramborové placky s tvarohem

brambory,špetka soli,tuk na smažení,moučkový cukr,máslo na polití,trocha mouky,,Náplň: tvaroh, žloutek,cukr, vanilkový cukr
Vařené ochladlé brambory oloupeme a prolisujeme. Malinko je osolíme a důkladně propracujeme na vále. Uděláme šišku a krájíme kousky, které vyválíme na placičky. Ty pak plníme tvarohem utřeným se žloutkem a cukrem. Přeložíme je a pečeme na trošce tuku. Nakonec je pomažeme máslem a hodně pocukrujeme.

Rybí puding

300 g masa sladkovodní ryby, sůl, 30 g mouky, 30 g másla, 3 vejce, 1 dcl smetany, špetka citrónové kůry, pažitka, petrželová nať, olej na vymaštění, dětská krupice
Rybu udusíme v troše osolené vody, zbavíme kostí a umeleme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozředíme ji smetanou a krátce povaříme, přidáme umletou rybu, sůl, žloutky, citrónovou kůru, pokrájenou pažitku, nakonec sníh z bílků. Směs pak vlijeme do vymaštěného, dětskou krupicí vysypaného kastrolu, zabalíme ho do alobalu a v páře asi 3/4 hodiny vaříme.

Mník na víně

600 g mníka, sůl, 50 g kukuřičné mouky, 60 g slaniny, lžička rajčatového protlaku, 50 g cibule, 1,5 dcl červeného vína, 50 g tvrdého sýra
Maso bez kůže a kostí nakrájíme na kousky, osolíme a zaprášíme kukuřičnou moukou. V kastrolu rozškvaříme mletou slaninu, zpěníme na ní strouhanou cibuli, protlak, přidáme rybu, zalijeme vínem a dusíme. Podáváme se strouhaným sýrem.

Hlavatka se sýrem

600 g hlavatky, sůl, 3 dcl podmáslí, lžička pálivé papriky, půl lžičky pepře, 2 stroužky česneku, lžička cukru, masox, 30 g pažiky, 100 g tvrdého sýra, olej
Maso bez kůže a kostí osolíme a dáme na 2 hodiny do chladu odležet. Pak ho dáme do olejem vymaštěné ohnivzdorné mísy, zalejeme podmáslím rozšlehaným s utřeným česnekem, kořením, masoxem, pokrájenou pažitkou, solí, zakryjeme tenkými plátky sýra a 20 minut pečeme.

Tortilly s kuřecím masem a mozzarellou

4 lžíce majonézy, stroužek česneku, 8 listu salátu, 60 g sušených rajčat, 200 g mozzarelly, 400 g prsních kuřecích řízku, 4 tortilly, sul a mletý černý pepř, olivový olej, 16 černých olív
Majonézu rozmícháme s prolisovaným česnekem a zhruba na pul hodiny uložíme do chladničky. Listy salátu opláchneme studenou vodou a necháme na situ okapat. Sušené rajčata pokrájíme na menší kousky, mozzarellu na kostičky. Kuřecí řízky očistíme, opláchneme a nakrájíme na užší dlouhé plátky. Kousky masa osolíme, opepříme a na pánvi v rozehřátém oleji zvolna po obou stranách opečeme. Poté je odložíme na savý ubrousek, abychom je zbavili přebytočného tuku. Tortilly rozložíme na pracovní plochu a potřeme je připravenou česnekovou majonézou. Na každou placku rozložíme 2 listy salátu a několik plátku masa. Přidáme trochu mozzarelly, sušených rajčat a olív. Tortilly svineme a podávame.

Zapečená treska s rajčaty, pórkem a balkánským sýrem

4 brambory, sul, pórek, 4 rajčata, 250 g balkánského sýra, 600 g rybích filetu, olivový olej, citronovou šťávu, špetku muškátového oříšku, 2 vejce, 250 g zakysané smetany
Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a v osolené vodě krátce, 5 minut, povaříme. Poté je scedíme a necháme dobře okapat. Očistěný pórek a omytá rajčata nakrájíme na koleška, balkánský sýr na tenké plátky. Rybí filety očistíme. Potřeme je olejem, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a vsypeme do ní pórek. Ochutíme jej strouhaným muškátovým oříškem a pouze krátce orestujeme. Vajíčka rozšleháme se zakysanou smetanou. Směs podle chuti mužeme ještě osolit a opepřit. Zapékací mísu vytřeme dukladně olivovým olejem. Na dno rozložíme brambory s pórkem a zalijeme je vejci se smetanou. Přidáme kolečka rajčat, rybí filety a na plátky nařezaný balkánský sýr. Zapékací misu vložíme do trouby vyhřáté na teplotu kolem 180 stupňu. Tresku spolu s dalšími ingrediencemi zapékáme 40 minut.

Fazolové lusky na smetaně

800 g fazolových lusku, cibuli, sul, pepř, 250 ml smetany, 30 g hladké mouky, dle potřeby ocet, nebo citrónovou šťavu, 4 vařené vejce, 600 g brambor
Fazolové lusky očistíme. Cibuli olupeme a nakrájíme nadrobno. V kastrole nejprve necháme rozpustit máslo a osmahneme na něm cibuli. Potom přidáme fazolky. Zalijeme je vodou, osolíme a opepříme podle chuti, krátce povaříme. Když fazolky změknou, přilijeme do kastrolu smetanu, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku. Krátce povaříme a odstavíme. Brambory uvaříme v osolené vodě. Vejce také uvaříme, oloupeme a rozpuíme. Vložíme je do misek s lusky.

Rýžové knedlíky s bučkem a vejci

16 plátku knedlíku, 200 g uzeného bučku, cibuli, 2 lžíce sádla, sul, mletý pepř, 6 vajec, sekanou pažítku na posypání
Knedlíky a buček nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli. Přidáme knedlíky. Když zezlátnou, vmícháme nakrájený buček. Vše zalijeme osolenými a opepřenými rozšlehanými vejci a smažíme, dokud se vejce nesrazí. Na talíři posypeme knedlíky sekanou pažitkou.

Kapří špízy s bazalkovou omáčkou

600 g vykostěných filetu z kapra, citronovou šťávu, sul, mletý černý pepř, 2 červené cibule, 150 g žampionu, 2 červené papriky, olej na smažení, 200 g bílého jogurtu, hrst nasekané bazalky, mletý bílý pepř do dipu
Očistěné kapří filety potřeme citronovou šťávou. Osolíme je, okořeníme černým pepřem a nakrájíme na větší kostky. Potom je na 15 minut uložíme do chladna, aby se rozležely. Cibule oloupeme, rozkrojíme na štvrtiny a rozebereme na plátky. Žampiony a červené papriky očistíme. Malé žampiony ponecháme vcelku, větší překrájíme na poloeviny, případně na čtvrtiny. Papriky pokrájíme na kostičky. Na navlhčené dřevěné špejle střídavě napichujeme kousky kapra, cibule, papriky a žampionu. Na pánvi rozehřejeme olej a špízy na něm ze všech stran nejdříve zprudka opečeme. Poté je přendáme do pekáčku na 10 minut vložíme do trouby vyhřáté na teplotu 190 stupňu. Bílý jogurt promícháme s nasekanou bazalkou. Dip podle chuti osolíme, okořeníme bílým pepřem.

Čínská rybí polévka s hráškem

20 g sušených čínských hub, 300 g bílého rybího masa, cibuli, 2 lžíce oleje, 150 g bambusových výhonku, 150 g cukrového hrášku, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce chilli omáčky, 1200 ml vývaru, 2 lžíce solamylu
Sušené houby zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut nabobtnat. Pak je scedíme a pokrájíme. Rybí maso očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Lusky hrášku očistíme. V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm nejdříve cibuli. Pak přidáme výhonky s hráškem, houby a vše orestujeme. Směs zalijeme sójovou i chilli omáčkou a vývarem. Polévku přivedeme k varu. Do hrnce nakonec vložíme rybí maso, 5 minut povaříme. Polévku zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce vody a odstavíme.

Bramborová pánev

1 kg brambor vařených ve slupce, 50 g másla, 2 cibule, 100 g slaniny, 400 g játrového syra, lžíci oleja, 2 hrsti nasekané naťové cibulky, 2 hrsti nasekané pažítky, sul, mletý černý pepř
Brambory i se slupkou nakrájíme na plátky a rozložíme na plech. Potom je pokapeme rozpuštěným máslem, plech vložíme do trouby a při teplotě 200 stupňu plátky pečeme 15 minut dozlatova. Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Slaninu a játrový sýr rozkrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a vyškvaříme na něm kostičky slaniny. Přidáme cibuli s kátrovým sýrem a orestujeme je. Do pánve nakonec přidáme pečené brambory, cibulku a pažitku. Vše ještě osolíme, opepříme, společně prohřejeme a odstavíme.

Telecí sekaná s vařenými vejci

100 g anglické slaniny, lžíci oleje, 3 žemle, 100 ml smetany, 750 g mletého telecího masa, syrové vejce, špetku tymiánu, sul, mletý černý pepř, 2 vejce vařená natvrdo, 2 kyselé okurky, olej na vymazání pekáčku, 200 ml zakysané smetany
Slaninu nakrájíme na kostičky a na rozehřátém oleji orestujeme. Odstavíme ji a necháme zchladnout. Žemle narežeme na kostičky, které pak zvlhčíme smetanou. DO misy vložíme mleté maso. Přidáme syrové vejce, žemle, slaninu a tymián. Směs osolíme, opepříme a propracujeme. Nakoniec zapracujeme nadrobno pokrájená vařená vejce a sterilované okurky. Z připravené mäsové fáše vymodelujeme šišku. Položíme ji do vymazaného pekáčku, trochu podlijeme vodou, vložíme do trouby a při 190 stupněch pečeme 50 minut. Během pečení ji přeléváme výpekem, případně podléváme další tekutinou. Těsně před koncek pečení sekanou přelijeme zakysanou smetanou a necháme ji zapéct.

Plněná slepičí roláda s párky

slepice, sul, černý pepř, cibuli, 2 lžíce másla, 5 vajec, 2 tenké párky, 100 g uzené slaniny, 2 lžíce oleje
Slepici omyjeme, ostrým nožem z ní opatrně odstraníme kuži a vykostíme. Plát masa dáme na prkénko a přes potravinářskou fólii jej zlehka naklepeme. Osolíme, opepříme a vrátíme znova na odřízlou kuži. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo a nejprve na něm osmahneme cibuli. Přidáme osolená rozšlehaná vejce a mícháme je, dokud se nesrazí. Pánev pak odstavíme. Párky nakrájíme na kolečka a slaninu na plátky. Maso potřeme míchanými vejci, poklademe slaninou i párky a stočíme do rolády. Roládu převážeme nití, položíme na pekáč pokapeme olejem a v troubě při teplotě 190 stupňu pečeme 80 minut doměkka. Během pečení podle potřeby podléváme vodou a přeléváme výpekem.

Pečené kuře se zeleninou na provensálský zpusob

kuře, sul a mletý černý pepř, 4 lžíce másla, 2 červené cibule, mrkve, petržel, cuketu, 2 řapíky celeru, 200 g brokolice, 200 ml sladkého bílého vína, 100 g plátku anglické slaniny, 120 g mascarpone, hrst sekaných byliniek
Kuře osolíme, opepříme, přidáme 2 lžíce másla, podlijeme a prsy dolu je necháme péct při 190 stupněch. Pruběžně přeléváme výpekom, případně podléváme další tekutinou. Zeleninu očistíme a nakrájíme. Na pánvi rozpustíme zbylé máslo a orestujeme cibuli. Přidáme kořenovou zeleninu. Když trochu změkne, vmícháme cuketu s řapíkatým celerem a brokolicí. Vše osolíme, opepříme, podlijeme bílým vínem a necháme přejít varem. Pánev odstavíme. Po 40 minutách pečení otočíme kuře prsy nahoru a poklademe ho plátky slaniny. Přidáme k němu zeleninu a pekáček vrátíme do trouby. Kuře dopékáme 20 minut. 5 minut před koncem pečení vmícháme do zeleniny mascarpone a sekané bylinky.

Vepřové maso s arašídovou omáčkou

150 g mrkve,350 g vepřové kýty,1 cibule,1 stroužek česneku,150 g mraženého hrášku,1 žlutá paprika,sůl, pepř,bramborový škrob,solené arašídy na posypání
Omáčka: 6 lžic arašídového krému,6 lžic kokosového mléka,1 lžička pálivé chilli omáčky,1 prolisovaný stroužek česneku,1 lžička rajčatového protlaku
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, obalíme ve škrobové moučce a opečeme na oleji. Přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, papriku a hrášek a zarestujeme. Mezitím si připravíme omáčku: Arašídový krém, kokosové mléko, chilli omáčku, česnek a rajčatový protlak opatrně zahříváme. Omáčku dochutíme a odstavíme.Podáváme s rýží na cibulce, přelité omáčkou a posypané sekanými arašídy.

Pórkový závin

listové těsto,5-6 velkých pórků,2 valašské klobásy,2-3 vejce,( kečup ),strouhanku,25 dkg uzeného sýra,sůl, pepř, olej,vejce na potření,kmín na posypáni
Na oleji orestujeme klobásu krájenou na kostičky a přidáme pórek pokrájený na kolečka. Po chvíli přidáme vejce, osolíme, opepříme a necháme lehce srazit. Listové těsto rozválíme, jemně posypeme strouhankou a rozprostřeme na něj vychladlou směs. Zasypeme sýrem a pokapeme kečupem. Těsto zavineme, potřeme vajíčkem a posypeme kmínem. Pečeme dozlatova 15 - 20 minut.

Panenky v županu s nivou

1 listové těsto,8 kousků vepřových panenek,8 kousků nivy,8 černých oliv,sůl, bazalka,olej, žloutek
Vepřové panenky zlehka osmahneme na oleji, vyndáme a necháme zchladnout. Potom je potřeme směsí ze soli, bazalky a oleje. Na každý kousek dáme sýr a olivu. Vyválený plát listového těsta nakrájíme na 8 čtverců, do každého vložíme připravené maso, uzavřeme a potřeme vajíčkem. Pokládáme na plech potřený vodou nebo vyložený pečícím papírem a zvolna pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut.

14. července 2016

Vegetariánské kari na víně s mandlemi

500 g mrkve., 300 g hlízy celeru., menší pórek., 3 lžíce oleje (slunečnicového nebo sezamového)., 4 lžíce rozinek., lžíci kari koření., 120 ml sladkého bílého vína., sůl., mletý černý pepř., 200 ml smetany (30%)., 2 lžíce loupaných mandlí., 2 lžíce slunečnicových semínek.,
Mrkev s celerem oloupeme, omyjeme a nakrájíme na delší úzké nudličky. Pórek rozebereme na jednotlivé vrstvy a pak důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Nakonec ho podélně nakrájíme na dlouhé nudličky. V pánvi rozehřejeme olej a zprudka na něm orestujeme celer, mrkev a rozinky. Vmícháme kari. vše zalijeme vínem i smetanou, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Když zelenina změkne, přimícháme pórek s mandlemi a slunečnicovými semínky a necháme je prohřát. Pánev odstavíme.Podáváme obvykle s dušenou rýží.
Tip - Kari je nejen druh koření, ale také typ jídla. Jako čisté koření se používají listy rostliny podobné citroníku především v Indii k dochucování vegetariánských pokrmů. Ve světě je pak známá spíše směs kari - receptur existuje mnoho, od mírné až po silně pálivou. Nejznámější má název garam masla.

Polévka pórkový krém s toastíky

300 g pórku (jen bílou část).,  500 g brambor., 30 g másla., 750 ml zeleninového vývaru., lžíci citronové šťávy., sůl., na špičku nože muškátového oříšku., na špičku nože mletého koriandru., bobkový list., 150 ml smetany na vaření., žloutek., 4 plátky toastového chleba., olej.,
Pórek důkladně očistíme, opereme a nakrájíme na úzká kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, které pak ještě propláchneme studenou vodou. V hrnci rozpustíme máslo a zvolna na něm orestujeme nakrájený pórek i brambory. Vše potom zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme citronovou šťávu, sůl, všechno koření a pod pokličkou přibližně 25 minut povaříme. Z polévky vyjmeme bobkový list a rozmixujeme ji, krém pak zjemníme dvěma  třetinami smetany, dosolíme a ještě zhruba pět minut povaříme. Nakonec polévku odstavíme a vmícháme do ní žloutek rozšlehaný se zbylou smetanou. Plátky chleba nejprve opečeme na rozehřátem oleji na pánvi z obou stran dozlaova. Pak z nic tvořítkem vykrájíme srdíčka a podáváme je s polévkou jako krutonky. Na talíři nebo v miskách můžeme porce posypat pažítkou a pod.