30. srpna 2016

Angreštový koláč s pusinkami

Na 20 kousků: 7 vajec, 330 g másla či rostlinného tuku, 550 g cukru krupice, 4 lžíce mléka, sáček prášku do pečiva, 3 lžíce jahodové marmelády, 1 kg angreštu, tuk na vymazání plechu, mouku na vysypání plechu, moučkový cukr na posypání
Oddělíme 4 žloutky od bílků. Na křehké těsto si smícháme 200 g másla, 100 g cukru, 300 g mouky a žloutek. Uhněteme hladké těsto, vytvarujeme z něj kouli, kterou necháme uležet v chladu. Po 30 minutách je vyválíme do tvaru obdélníka a vyložíme jim vymazaný a moukou vysypaný plech. Placku propícháme vidličkou a pečeme v dobře vyhřáté troubě 10 minut. Mezitím si připravíme druhé těsto: ze 130 g másla a 250 g cukru utřeme krém. Přidáme 3 celá vejce, 3 žloutky, mléko a 250 g mouky s práškem do pečiva. Upečené křehké těsto potřeme marmeládou a přelijeme druhým těstem. Při stejné teplotě pečeme ješťě 10 minut. Angrešt očistíme, omyjeme a rovnoměrně rozdělíme na těsto a pečeme při stejné teplotě 1 hodinu. Na bezé ušleháme bílky, do kterých přidáme 200 g cukru. Směsi naplníme stříkací sáček s hvězdicovou trubičkou a na každou porci nastříkáme větší vlnku. Zapečeme dalších 15 minut a pak posypeme moučkovým cukrem.
Příprava 2 hodiny, 1 kousek 390 kcal

Taštičky s houbovou náplní

4 porce – 400 g mouky a mouku na vál., 4 vejce., sůl., 1-2 lžíce oleje., 1 sáček sušených hřibů., 4 lžíce červeného vína., 3 šalotky., 60 g másla., 2 lžičky sušeného tymiánu., 100 g krájeného sýra., 1 lžíce krémovité smetany., 2 bílky., 3 velké cibule., 30 g lístků šalvěje.,
Mouku prosijeme na vál, ve strědu vymáčkneme důlek. Do mísy dáme vejce, ½ lžičky soli a olej a vše dobrě promícháme, až vznikne řídke těsto. Hmotu dáme do důlku v mouce a uhněteme hladké a lesklé těsto. Těsto zabalíme do vlhké utěrky nebo fólie a necháme 30 minut stát. Zatím namočíme na náplň houby do vína. Oloupeme šalotku, na jemno ji nakrájíme a osmahneme na 2 lžičkách másla. Přidáme tymián a houby s vínem a vaříme, až tekutina vzkypí. Pak masu odstavíme ze sporáku. Sýr na jemno nakrájíme, smícháme s krémovitou smetanou a pak vidličkou promícháme s houbami. Na pomoučeném válu natenko vyválíme těsto. Rádýlkem vyřízneme obdélníčky, na jednu polovinu malou lžičkou dáme hubovou náplň. Okraj potřeme bílkem, druhou polovinu těsta přiklopíme a na okrajích přimáčkneme. Necháme uschnout a pak vaříme ve slané vodě nebo v zeleninovém vývaru 8-10 minut. Zatím oloupeme cibuli, na jemno ji nakrájíme a necháme zesklovatět na zbytku másla. Přidáme oprané okapané listy šalvěje a namočíme je v másle. Z vody vyndáme taštičky, necháme okapat a rozdělíme na nahřáté talíře. Taštičky přelijeme směsí šalvěje a cibule.
Porce obsahuje cca 733 kcal., 25 g bílkovin., 30 g tuků 

29. srpna 2016

Zalévaný brusinkový koláč

Asi 24 kousků – 60 g másla., špetka soli., 150 g polohrubé mouky nebo hrubé mouky., 3 velká vejca.,
Obložení – 350 čerstvých brusinek., 180 g cukru., 4 plátky želatiny., 250 g netučného tvarohu., 50 g mléka., strouhaná kůra a šťáva z citronu., 250 ml smetany., balíček želatinové polevy
Na těsto přivedeme k varu 250 ml osolené vody s máslem. Naráz přisypeme mouku a mícháme, až se vzniklá kaše nechytá hrnce.sejmeme ze sporáku, necháme vychladnout a postupně zapracujeme vejce. Troubu předehřejeme na 200°C. Těsto dáme do cukrářského sáčku s velkou hladkou trubičkou a na plech , vyložený papírem na pečení, spirálovitě nastříkáme kulatý plát. Po obvodu nastříkáme okraj. Pečeme asi 25 minut. Necháme vychladnout. Brusinky vaříme asi 10 minut ve 150 ml vody se 100 g cukru. Necháme je okapat. Šťávu zachytíme. Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Utřeme tvaroh, 80 g cukru, mléko, citronovou kůru a šťávu. Rozpustíme želatinu a vmícháme do krému. Ušleháme smetanu. Polovinu smícháme s ¾ brusinek a přimícháme do krému, jakmile začne želírovat. Krém rozprostřeme na upečený plát. Želatinovou polevu rozpustíme v brusinkové šťávě rozředěné vodou. Vychladlou polevo koláč zasklíme. Ozdobíme zbývající šlehanou smetanou a brusinkami. Chladíme asi 3 hodiny. ©
Příprava cca 45 minut., chlazení cca 3 hodiny., pečení cca 25 minut., kusek asi 150 kcal., 5 g bílkovin., 6 g tuků., 14 g sacharidů.
Tip – použít můžeme i sklenici kompotovaných brusinek (asi 300 g). paj je už nesvařujeme s cukrem, ale necháme pouze okapat.

Míchaný salát se žampiony

Pro 6 osob: hlávku ledového salátu, 200 g žampionů, citronovou šťávu na pokapání, 400 g kuřecích prsíček, 4 lžíce oleje, sůl, pepř, kari, 2 lžíce bílého vinného octa, cukr, 4 plátky toastového chleba, 1-2 lžíce másla nebo rostlinného tuku, svazeček tymiánu
Salát očistíme, pečlivě omyjeme a necháme okapat. Několika listy vyložíme mísu, zbyl salát nakrájíme na proužky. Žampiony oloupeme, omyjeme, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme a nakrájíme na stejně velké kousky. Na pánvi rozpálíme lžící oleje. Nakrájené kuřecí maso na něm zprudka opečeme, osolíme, opepříme a okořeníme kari. Když vychladne, smícháme jej se salátem a žampiony. Výpek zalijeme octem, zbytkem oleje, ochutíme solí, pepřem a cukrem. Touto marinádou pak rovnoměrně polijeme salát, který necháme trochu odležet. Toastový chléb nakrájíme na malé trojúhelníčky. Rozpálíme na pánvi tuk a toastový chléb na něm dozlatova opečeme. Tymián opereme, dosucha vytřepeme, nasekáme a nasypeme na toastový chléb. Přidáme na salát a podáváme.
Příprava 35 minut, 1 porce 190 kcal 

Vanilkové řezy s třešničkami.

Na 24 kousků: 250 g másla, 175 g cukru a 5 lžic cukru, balíček vanilkového cukru, 4 vejce, 250 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 l mléka, tuk na vymazání plechu, 1 kg třešní nebo višní, 50 g solamylu, ½ l třešňové šťávy, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 2 balíčky vanilkového pudinku, 2 lžíce mandlových lupínků, 200 ml šlehačky
Změklý tuk, 175 g cukru a vanilkový cukr utřeme na světlý krém, postupně vmícháme vajíčka a 100 ml mléka. V jiné míse promícháme mouku s práškem do pečiva a přilijeme vaječný krém, vypracujeme hladké těsto, které rozprostřeme na vymaštěný plech. Pečeme v předehřáté troubě 25 minut. Třešně opláchneme, vypeckujeme a necháme okapat. V 5 lžících třešňové šťávy rozmícháme solamyl. Zbylou šťávu, 2 lžíce cukru a citronovou kůru přivedeme k varu, pak přidáme rozmíchaný solamyl a třešně. Pudinkový prášek, 3 lžíce cukru a 100 ml mléka dobře rozmícháme. Zbylé mléko přivedeme k varu, vlijeme rozmíchaný pudinkový prášek a znovu krátce povaříme. Necháme zchladnout. Hotový pudink a třešňovou směs navršíme v pruzích na koláč a dáme na 3 hodiny do chladna. Mandle orestujeme dozlatova na pánvi bez tuku. Koláč rozkrájíme na řezy, ozdobíme ušlehanou šlehačkou a mandlemi.
Příprava 1 ¼ hodiny, 1 kousek 260 kcal 

Holandské třešňové řezy

Na 8 kousků: balení mraženého listového těsta, sklenici višní, 80 g cukru, 2 lžíse škrobové moučky, 5 lžic citronové šťávy, 2 lžíce višňové marmelády, 100 g moučkového cukru, 4 plátky bílé želatiny, 500 ml smetany ke šlehání, meduňku na ozdobení, hladkou mouku na vál, pečící papír
Rozmrazíme těsto a pak z něj na pomoučeném válu vyválíme obdélník, podélně překrojíme na polovinu a vzniklé pláty necháme 10 minut uležet. Višně vyklopime na síto a necháme okapat, šťávu zachytíme do hrnce a povaříme s 40 g cukru. Škrob utřeme dohladka se 2 lžícemi citronové šťávy, rozmícháme ve višňové šťávě a necháme přejít varem. 8 višní odložíme na ozdobení, zbylé vložíme do šťávy. Pláty listového těsta dáme na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme 20-25 minut. Zahřejeme marmeládu, propasírujeme přes síto a natřeme jednu upečenou placku. Zbylou citronovou šťávu a moučkový cukr třeme, dokud nevznikne hustá poleva a rozetřeme na marmeládu. Druhou placku pak potřeme povařeným kompotem a uložíme do chladna. Želatinu namočíme do studené vody. Smetanu a zbylý cukr ušleháme, přidáme vymačkanou želatinu a promícháme. 2/3 šlehačky natřeme na plát s višňovým kompotem a rozkrájíme na 8 trojúhelníků. Poslední třetinou šlehačky naplníme zdobící sáček, nastříkáme ozdobně na každý kousek a necháme ztuhnout. Pak poklademe odloženými višněmi. Plát s polevou pokrájíme také na 8 trojúhelníků a každý šikmo přiklopíme na šlehačkový dílek. Nakonec ozdobíme lístky meduňky.
Příprava 1 ½ hodiny, 1 kousek 540 kcal 

Pestrý koláč s tvarohem

Na 25 kousků: 200 g červeného rybízu, 200 g bílého rybízu, 380 g másla, 2 sáčky vanilkového cukru, 4 vejce, 3 lžíce mléka, 500 g polohrubé mouky, sáček prášku do pečiva, sáček vanilkového pudinku, 2 lžíce citronové šťávy, kůru z citronu, 250 g netučného tvarohu, kelímek zakysané smetany, 200 g malin, 200 g ostružin, 3 lžíce moučkového cukru, mátu na ozdobení, tuk a strouhanku na plech
Rybíz důkladně propláchneme, několik stopek si necháme na ozdobu a zbytek otrháme. Třené těsto uděláme tak, že 250 g másla nebo rostlinného tuku, 250 g cukru a vanilkový cukr umícháme do pěny. Postupně přimícháme 2 vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva a po lžících přidáváme do krému. Nakonec přilijeme mléko. Hlubší plech si důkladně vymažeme a vysypeme strouhankou. Těsto do něj opatrně nalijeme a rovnoměrně rozhrneme. Zbytek cukru, másla a vanilkového cukru utřeme do pěny, přidáme zbylá vejce, pudinkový prášek, citronovou šťávu i nastrouhanou kůru. Na závěr přimícháme tvaroh a zakysanou smetanu. Tuto směs rozetřeme na těsto a povrch posypeme 2/3 rybízu. V předehřáté troubě pečeme 35 minut. Hotový koláč necháme vychladnout. Maliny a ostružiny opláchneme a necháme na sítku dobře okapat. Spolu se zbytkem rybízu jimi poklademe povrch upečeného koláče a slabě posypeme moučkovým cukrem. Zbylý rybíz i se stopkami trochu navlhčíme, důkladně obalíme v moučkovém cukru a koláč jimi dozdobíme. Nakonec přidáme i pár mátových lístků.
Příprava 1 ½ hodiny, 1 kousek 320 kcal

Bábovka s višněmi jako od babičky-recept

Na 20 kousků: sklenici višní, 250 g másla nebo rostlinného tuku, 250 g cukru krupice, 3 lžíce rumu či citronové šťávy, 4 vejce, 380 g polohrubé mouky, sáček prášku do pečiva, ½ lžičky mleté skořice, čokoládová poleva, tuk a strouhanku do formy
Kompotované višně scedíme, necháme okapat a vypeckujeme. Máslo, cukr a rum utřeme do pěny. Postupně přimícháme vejce, mouku s práškem do pečiva a skořici. Bábovkovou formu o průměru 24 cm a obsahu 1 ½ l vymažeme a vysypeme strouhankou. Nalijeme do ní polovinu těsta, rovnoměrně rozdělíme vypeckované višně a přelijeme zbytkem těsta. Pečeme 60-70 minut v dobře předehřáté troubě. Pak bábovku vyklopíme a necháme vychladnout. Ve vodní lázní rozpustíme čokoládovou polevu, ketrou přelijeme povrch bábovky a necháme ztuhnout.
Příprava 1 ¾ hodiny, 1 kousek 300 kcal 

28. srpna 2016

Špenátový palačinkový nákyp

Na 4 porce potřebujeme 250 celozrnné pšeničné mouky., 4 vejce., sůl., 450 g mléka., 100 g rozpuštěného másla., 750 g listového špenátu (nebo 600 g mrazeného špenátu)., svazek pažitky., cibuli., 2 stroužky česneku., lžíci oleje., 100 g smetany., muškátový oříšek., mletý pepř., 200 g nahrubo nastrouhaného eidamu., 2 rajčata., 150 g zakysané smetany., 3 lžičky sezamu
Smícháme mouku s vejci, solí a mlékem. Rozpustíme 2 lžíce másla a vmícháme do těsta a necháme 20 minut odpočívat. Zatím probereme špenát, odstraníme kořeny. Špenát několikrát důkladně propereme, aby nezůstala žádná zem. Pak dáme listy ve vrstvách do cedníku, znovu propereme chladnou vodou a dobře okapeme. Rozmrazíme zmrazený špenát. Pažitku omyjeme pod tekoucí vodou, okapeme a nakrájíme na ruličky. Oloupeme cibuli a česnek a najemno nasekáme, dozlatova osmahneme v rozpáleném oleji. Přidáme čerstvý špenát a necháme spařit, pak přidáme smetanu. K cibuli přidáme i zmrazený špenát se smetanou. Okořeníme nastrohaným muškátovým oříškem, solí i pepřem. Vmícháme pažitku a povaříme cca 5 minut při nízké teplotě. Vymastíme formu, na rozpuštěném zbylém másle postupně upečeme 8 tenkých palačinek. Palačinky obložíme špenátem a polovinou strouhaného sýra, zarolujeme a vložíme do formy. Omyjeme rajčata, rozčtvrtíme je, zbavíme jádřinců a stopek. Dužinu nakrájíme na kostičky, a společně se zakysanou smetanou a zbytky strouhaného sýra je rozdělíme na palačinky a posypeme sezamem. Nákyp zapečeme v troubě předehřáté na 180°C (plyn stupeň 2) cca 15 – 20 minut.
Špenát probereme a zbavíme kořenů.
Několikrát ho důkladně propereme, abychom odstranili všechnu zem.
Listy ve vrstvách dáme do cedníku, znovu propereme chladnou vodou a dobře okapeme.
Porce obsahuje cca 41 g bílkovín., 60 g tuků., 63 g uhlovodradů., cca 957 kcal / 4006 kJ.

Penne s kuřecím masem a bazalkovou omáčkou

300 g kuřecích prsíček,500 g penne,1 cibule,1-2 stroužky česneku,bílé víno,smetana,bazalka,100 g parmazánu,sůl, bílý pepř,škrobová moučka,olivový olej,100 g zeleného chřestu
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, přidáme škrobovou moučku a řádně promícháme. Do vroucí osolené vody dáme vařit těstoviny a chřest. Kuřecí maso orestujeme na rozpáleném oleji, přidáme cibuli, česnek, chřest a zalijeme bílým vínem. Na konec přidáme bazalku a zjemníme smetanou. Uvařené těstoviny smícháme s kuřecím masem, posypeme s parmazánem a podáváme.

Dvoretický nákyp

200 g kvalitních těstovin (kupř. penne rigate),400 g vinné klobásy,2 vejce,100 ml bílého vína,1 malý pórek,1 menší červenou papriku,6 čerstvých žampionů,olivový olej,bobkový list, česnek,polévkové koření, tymián,snítka kudrnky muškát. květ či oříšek.drcený kmín,strouhanka
Těstoviny uvaříme ve slané vodě se dvěma bobkovými listy.Obsah vinné klobásy vymačkáme do mísy, metlou vmícháme celá rozklepnutá vejce, víno a lžíci olivového oleje.Pokrájený pórek, papriku a žampióny v zapékacím kastrole na rozpáleném oleji krátce orestujeme, okořeníme polévkovým kořením a spolu s okapanými uvařenými těstovinami nasypeme k masové směsi. Přidáme hrubě nasekanou kudrnku, trochu muškátového květu, nebo oříšku, a drceného kmínu a dobře promícháme.Zapékací kastrol vysypeme strouhankou, obsah mísy do něj vyklopíme a v troubě, předehřáté na 200°C, zapékáme 20 – 30 minut.

Špagety s cizrnovými knedlíčky

450 g vařené cizrny,1 velký stroužek česneku,1 lžička olivového oleje,20 g čerstvé strouhanky,80 g konzervovaných rajčat ( i se šťávou ),2 lžíce rajského protlaku,350 g bezvaječných špaget,200 g mraženého nebo čerstvého hrášku,sůl,čerstvě mletý černý pepř,čerstvá sekaná bazalka
Do kuchyňského robotu nasypeme již předem uvařenou měkkou cizrnu, přidáme nasekaný česnek, vaječný žloutek, strouhanku, sůl, a trochu pepře, celou směs rozmixujeme do hladka. Hmotu rozdělíme na 16 přibližně stejných dílů, namočenýma rukama z ní vytvarujeme kuličko-knedlíčky. Po té dáme vařit vodu na těstoviny, odvážíme si konzervovaná rajčata, šťávu z nich si ponecháme na později, rajčata nakrájíme na plátky, dáme na velkou pánev, přidáme k nim rajský protlak a nezakryté je za občasného míchání vaříme na mírném ohni 5 minut. Dáme vařit špagety, během vaření si připravíme pánev – do které přelijeme rajčatovou šťávu z konzervovaných rajčat, a do ní opatrně vložíme všechny cizrnové knedlíčky, šťávu uvedeme do varu, snížíme teplotu, přiklopíme poklicí a na mírném ohni dusíme 10 minut. Poté opatrně vmícháme hrášek, všechno uvedeme do varu. Opět zakryjeme a na mírném ohni 5 minut povaříme. Do nahřáté servírovací mísy přendáme slité špagety, navrch špaget nalijeme knedlíčkovou omáčku, opatrně jí se špagetami promícháme, ozdobíme nasekanou bazalkou a takto hotové podáváme.

Pikantní makarony

500 g makaronů,200 g šunky,60 g másla,lžíce sardelové pasty,250 ml. smetana, 5 vajec, strouhanka, majoránka, pepř, sůl
Utřeme žloutky s máslem a sardelovou pastou. Přidáme smetanu a nadrobno pokrájenou šunku. Osolíme, okořeníme a vmícháme uvařené makarony. Do směsi vmícháme tuhý sníh z bílků a zapečeme v máslem vymazaném a strouhankou vysypaném pekáči.

Ovocné listové taštičky s rumovým přelivem

listové těsto,po 880 g. zavařených jablk, hrušek, broskví,skořicový cukr,jahodová marmeláda.,hl. mouka, 2 ks. vejce,1,5 dcl. rumu,moučkový cukr,želatina
Část ovoce se šťávou dáme vařit, zredukujeme, rozmixujeme, přidáme rum a podle potřeby želatinu.Listové těsto si rozdělíme na menší čtverečky, ze kterých budeme dělat taštičky. Na listové plátky dáme ovoce, marmeládu, cukr a přeložíme. Potřeme vejcem a v rozpálené troubě pečeme dozlatova. Podáváme přelité šťávou a zdobíme ovocem.

Jablečný závin

1 listové těsto,6 jablk,5 lžic ovocného cukru nebo-li fruktózy,3 lžíce medu,1 vanilkový pudinkový prášek – neslazený,mletá skořice,hrst nasekaných jader vlašských ořechů,1 sáček rozinek
Nastrouháme oloupaná jablka zbavená jádřinců, přidáme do nich skořici, 2 lžíce medu rozředěného v trošce vody, ovocný cukr, ořechy a rozinky. Vše řádně promísíme. Listové těsto rozválíme na tenký plát ( zhruba 3 mm ), směs jablek klademe na rozválené těsto v rovnoměrné vrstvě, stejnoměrně ji posypeme pudinkovým práškem a zavineme.Horní plochu potřeme medem – rozehřátým v trošce vody – dáme péct do předem vyhřáté trouby. 30 až 45 minut.

Drops scones – vdolky

200 g hladké mouky,1 kypř. prášek do pečiva,120 g másla,25 g cukru,1 vejce,1 pol.lž. zlatého sirupu,250 ml mléka,½ čaj. lž.soli,máslo na smažení,máslo na namazání,džem na mazání,med na mazání
Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí. Přidáme máslo a utřeme. Přidáme cukr a dobře promícháme. Uprostřed těsta utvoříme důlek, do kterého později přidáme další ingredience. Nejprve rozšleháme vejce, přidáme sirup a promícháme. Tuto směs vlijeme do důlku v těstě, přilijeme mléko a vypracujeme těsto. Mělo by mít konzistenci hodně husté šlehačky. Pokud je to nutné přiléváme mléko. Z těsta nabíráme lžící bochánky, které smažíme na másle. Vdolky servírujeme teplé s máslem, džemem nebo medem.

Tvarohový závin s angreštem

250 g hladké mouky,125 ml vlažné vody,1 žloutek,2.lž. oleje,špetka soli
Náplň a ozdoba : 150 g tvarohu,100 g zakysané smetany,strouhaná kůra z 1 citronu,půl lžičky skořice,50 g cukru,2 žloutky,2 lž. vanilkového pudinku,350 g kompotovaného angreštu, 50 g tekutého másla,moučkový cukr na posypání
Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, žloutek, olej a vlažnou vodu. Vypracujeme hladké těsto a necháme asi 30 minut odpočívat.Zatím si připravíme náplň smícháním tvarohu, zakysané smetany, cukru, citrónové kůry, žloutků, skořice a pudinkového prášku.Odpočaté těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme.Náplň rozdělíme na obě části a rovnoměrně rozetřeme. Angrešt necháme okapat a vmícháme do tvarohové náplně. Každou placku srolujeme do závinu a pečeme asi 30 minut. Podáváme teplé, posypané moučkovým cukrem.

Žňové hanácké vdolky

Těsto : ½ kg polohrubé mouky,kostku droždí,50 g cukru,,¼ l mléka,300 ml oleje,sůl,2 vejce
náplň: ½ kg tvarohu,rozinky,vejce,lžíce másla,, balíček vanilkového cukru, drobenka, povidla, citrónová kúra
Promícháme suroviny na těsto a necháme vykynout. Smícháme tvarohovou náplň. Z těsta uděláme velké vdolky a naplníme je tvarohovou směsí. Uzavřeme, otočíme a dlaní tvoříme naplněné placky. Potřeme je povidly, posypeme drobenkou a pečeme v troubě asi 20 minut.

Baby párky v křehkém těstě

Pro 4 osoby – 20 baby párku., trocha vody., ½ žloutku z malého vejce., 2 lžičky sezamových semínek., 200 g hladké mouky., ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva., ½ lžičky cukru., ½ lžičky soli., 125 g másla., vejce., tuk na potření pečicího papíru., hladká mouka na vyválení těsta.,
Studená omáčka – 240 ml ostrého kečupu., malý stroužek česneku., sůl., lžička oregana., špetka oregana., špetka mletého bílého pepře., 2 lžíce na kostičky nakrájených barevných paprik., 2 lžičky nakrájené cibulové natě.,
Mouku prosijeme na vál spolu s kypřicím práškem do pečiva. Přidáme cukr a sůl. Tuk nastrouháme na vločky, přidáme jej k mouce a nakonec k surovinám rozklepneme vejce. Vypracujeme těsto a uhněteme z něj kouli. Těsto zabalíme do navlhčené utěrky a necháme v chladničce hodinu odpočinout. Kečup vlijeme do misky. Česnek prolisujeme do kečupu, osolíme, přisypeme oregano a pepř. Hmotu promícháme a nakonec přisypeme papriky a nať z cibule. Směs přendáme do mističky, ve které je budeme servírovat, a necháme v chladničce rozležet a vychladit. Plech vyložíme pečicím papírem a potřeme jej trochou tuku. Troubu předehřejeme na 180° C. Vál posypeme hladkou moukou a odpočinuté těsto na něm rozválíme do obdélníku a tloušťky 2 mm. Z těsta si připravíme dvacet čtverečků, jejichž velikost bude přibližně o 15 mm větší než velikost baby párků. Ze zbylého těsta si nakrájíme nebo nastříháme dlouhé, cca 4 mm široké proužky. Párky z každé strany křížem nařízneme do hloubky asi 6 mm. Balíme je po jednom do připravených čtverečků a pomocí proužků z těsta je převážeme. Žloutek rozšleháme s trochou vody a vršky těsta jím potřeme. Místa potřená žloutkem zasypeme semínky. Takto zavinuté párečky vložíme do trouby a pečeme přibližně 20 – 25 minut. Párečky podáváme teplé s pikantní paprikovou omáčkou.
Příprava cca 45 minut., odpočívání cca 60 minut., na osobu asi 590 kcal.