18. října 2010

Vepřová panenka se špenátovým ravioli

1000 g vepřové panenky, olej, provensálské koření, sůl, pepř
těsto na ravioli : 300 g hladké mouky, 3 vejce, 1 PL olivového oleje, kávová lžička soli, vejce na potření těsta
náplň : balení mraženého špenátu, 250 g ricotty nebo tučného měkkého tvarohu, 100 g nastrouhaného parmezánu, 2 stroužky česneku, sůl, čerstvě mletý pepř
pesto : 100 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, snítka petrželky, snítka bazalky, 20 g slunečnicového semínka, 20 g parmezánu, sůl

Začneme od konce a vyrobíme si pesto tak, že najemno nasekáme (nejlépe v elektrickém skútru) česnek, petrželku, bazalku, slunečnicové semínko, strouhaný parmezán, zalijeme olejem, dochutíme solí a necháme proležet. Těsto na ravioli připravíme stejným způsobem jako na fettuccine (předchozí recept) a dáme odležet. Z čerstvého nasekaného nebo rozmraženého špenátu důkladně vymačkáme vodu a smícháme ho s ricottou či tvarohem, dochutíme strouhaným parmezánem, solí a pepřem. Odleželé těsto vyválíme a nakrájíme na dlouhé pláty, široké cca 8 cm, jeden poklademe kopečky špenátové směsi, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a přiklopíme druhým plátem. Okolí špenátových hromádek až k samému okraji dobře umačkáme (nesmí zůstat vzduchové bubliny) a rozkrájíme na jednotlivé ravioli čtvercové taštičky velké 8 x 8 cm. Ravioli vaříme v osolené vodě s olejem cca 4 minuty. Vepřovou panenku očistíme, popřípadě odblaníme, okořeníme solí, pepřem a provensálským kořením, vcelku ji osmahneme na oleji, vložíme do pekáče a pečeme při 180°C 10 až 12 minut tak, aby maso bylo šťavnaté a uvnitř růžové. Na talíř podáváme porci masa, ravioli a přeléváme pestem, můžeme ještě dozdobit hoblinou parmezánu.

Thajský salát z masa a hub

salát : 600 g hovězí svíčkové, 30 ml olivového oleje, 2 čerstvé chilli papričky, 300 g hub shiitake, listový salát, 200 g rajčat, okurka, 50 g sezamového semínka, svazek řeřichy
dresink : 3 jarní cibulky, 2 stroužky česneku, limetka, 30 ml thajské rybí omáčky, 10 g hnědého cukru, 10 lístků čerstvého koriandru

Hovězí svíčkovou opečeme na pánvi v celku dorůžova. Pečeme zprudka ze všech stran cca 3-4 minuty. Necháme vychladnout a nakrájíme na tenké plátky. Houby shiitake nakrájíme na plátky, chilli papričky na jemné nudličky. Společně je, opět zprudka a krátce, opečeme na olivovém (nebo sezamovém) oleji. Necháme vychladnout a promícháme s plátky masa.Thajskou rybí omáčku smícháme se šťávou z limetky a hnědým cukrem. Přisypeme nadrobno nakrájené cibulky, česnek a posekaný koriandr a touto směsí polijeme směs masa s houbami. Lehce promícháme a pro propojení chutí necháme v ledničce chvilku uležet. Rajčata, okurky a listový salát nakrájíme na nudličky (nejčastěji používaný způsob krájení v thajské kuchyni) a takto upravenou zeleninu poklademe na mísu. Navrch položíme masovohoubovou směs a posypeme nasucho opraženým sezamovým semínkem. Dozdobit můžete řeřichou.

Pražma s otevřenými lasagnemi

4 (8 filetů) pražmy královské (nebo lososa či pstruha), sůl, pepř, olivový olej, 8 plátků lasagní

zelenina : 200 g cukety, 200 g lilku, 200 g jarní cibulky, 100 g rajčat, 30 g česneku, sůl, pepř, olivový olej

žloutková pěna : 3 žloutky, 1 dcl bílého vína (sektu), šťáva z limetky, snítka estragonu, sůl, pepř

Filety ryby okořeníme solí a pepřem, pokapeme olejem a necháme odpočinout. Nakrájíme připravenou zeleninu. Na dvou pánvích na troše olivového oleje opékáme zvlášť rybí steaky a zeleninu . (zeleninu osolíme a opepříme až na závěr). Ve vroucí osolené vodě s olejem uvaříme lasagne. Posekáme si snítku estragonu a v misce smícháme se solí, pepřem, limetkovou šťávou, bílým vínem (může být i sekt); přidáme žloutky a tuto směs. vyšleháme nad vodní lázní do pěny. Lasagne prokládáme zeleninou, na vrch pečený steak, přelijeme estragonovou pěnou, ozdobíme snítkou estragonu.

Maďarské rybí karbanátky

400 g kapra filet bez kostí (nahradit můžete i filé z tresky), rohlík, 50 ml mléka, hrst jemně sekané petrželové natě, sůl, čerstvě mletý černý pepř
trojobal : 100 g hladké mouky, 2 vejce, 250 g strouhanky, olej na smažení,
na ozdobu : svazek petrželové natě na osmažení, sladká paprika na posypání, 2 citrony na ozdobu a pokapání
Rohlík natrháme na kousky a navlhčíme mlékem. Rybí maso semeleme nebo nasekáme najemno a smícháme s navlhčeným rohlíkem, vejcem, jemně sekanou petrželovou natí, solí a pepřem. Z těsta tvarujeme válečky cca 7 cm dlouhé a 3 cm široké, obalíme v trojobalu (1.mouka, 2. rozšlehané vejce, 3. strouhanka) a smažíme dozlatova .  Petrželovou nať rozdělíme na jednotlivé části a prudce a krátce orestujeme v oleji a na ubrousku necháme okapat. Karbanátky pokapeme citrónovou šťávou, posypeme mletou sladkou paprikou a smaženou petrželovou natí.

Pečená štika plněná zeleninou

štika o váze alespoň 1 200 g
zeleninová nádivka :  100 g červené cibule, 100 g jarní cibule, 4 stroužky česneku, citron, 100 ml olivového oleje, kopr, mletá sladká paprika, tymián, petrželka, sůl, pepř, alobal
Štiku vykucháme a očistíme od šupin a kůži po obou stranách na několika místech nařízneme, osolíme a opepříme. Nakrájíme oba druhy cibule, česnek, citron na malé měsíčky a spolu s kořením, bylinkami a olejem dobře promícháme.Zeleninovou směsí vydatně naplníme štiku, co zbude, vetřeme a poklademe navrch ryby, pevně zabalíme do alobalu a pečeme na grilu cca 30 40 minut. Podáváme s chlebem nebo bramborami pečenými na grilu (očištěné brambory ve slupce rozpůlíme, vložíme mezi ně kousek másla, osolíme, opepříme a pevně zabalíme do alobalu, pečeme podle velikosti brambor cca 40 minut).

Bramborový salát k řybe

600 g oloupaných brambor, 1 až 2 limetky (kůra z jedné, šťáva ze dvou, podle chuti), svazek mladé cibulky, 100 ml olivového oleje extra virgine, 20 g strouhaného čerstvého zázvoru, bílý pepř, sůl
na ozdobu salátu : 100 g zakysané smetany, snítka máty
Brambory nakrájíme na kostičky o hraně 1cm a krátce je povaříme v osolené vodě, scedíme a propláchneme je studenou vodou, necháme okapat. V  misce připravíme dresink z oleje, limetové šťávy a kůry, ochutíme solí, pepřem, strouhaným zázvorem, přidáme nasekané cibulky; nalijeme na okapané brambory a lehce promícháme, v lednici necháme proležet.

Kapr v čerstvých bylinkách s bramborovým salátem

600 g filátek z kapra, hrst sekané kudrnky a tymiánu, sůl, pepř, citron na zakápnutí ryby, olivový olej na pokapání ryby, olivový olej na osmažení (obyčejný)
Porce z kapřích filetů s kůží dobře osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónem a lehce zakápneme olejem a v ledničce necháme alespoň hodinu odpočinout. Posekáme čerstvé bylinky a obalíme v nich kapra, filátka opékáme kůží dolů, pozvolna, aby se propekly; podáváme s plátkem citronu či limetky. Podle vaší chuti můžete každou porci kapra se salátem doplnit lžičkou zakysané smetany smíchané s jemně sekanou mátou.

Kapr ve vinném těstíčku s parmezánem

600 g filátek z kapra, 100 g hladké mouky, 150 ml sektu (polosuchého), 50 g strouhaného parmezánu, kůra z jedné limetky, sůl, pepř, citron na zakápnutí ryby, olivový olej na pokapání ryby, rostlinný olej na smažení
Porce z kapřích filetů s kůží dobře osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónem a lehce zakápneme olejem a v ledničce necháme alespoň hodinu odpočinout. Vypracujeme si těstíčko vyšleháním mouky, sektu, strouhaného parmezánu, limetkové kůry, soli a pepře. Jednotlivé porce kapra nejprve obalíme v hladké mouce, aby se těstíčko na filátka lépe chytalo, potom v těstíčku a ihned vkládáme do dostatečného množství rozpáleného oleje a smažíme dozlatova; podáváme s plátkem citronu či limetky. Podle chuti můžete každou porci kapra se salátem doplnit lžičkou zakysané smetany smíchané s jemně sekanou mátou.

Jemné knedlíčky s bylinkami

200 g starších rohlíků (cca 4,5), 250 ml mléka, 2 vejce, 50 g másla, 40 g hrubé mouky, 40 g strouhanky, dlaň sušené majoránky, hrst nasekané čerstvé petrželky, stroužek česneku, špetka muškátového květu, sůl, bílý pepř
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, zalijeme je mlékem s rozšlehanými vejci, solí, muškátovým květem, prolisovaným česnekem a necháme dobře prosáknout. Po chvilce je pokropíme rozehřátým máslem, přimícháme mouku, strouhanku, majoránku a petrželku, případně dochutíme solí a pepřem, vypracujeme těsto, které dáme do lednice na půl hodiny odpočinout. Z těsta tvarujeme malé knedlíčky velikosti ping-pongového míčku (16 kusů knedlíčků), vaříme v osolené vodě 6 minut. Při podávání můžeme lehce zakápnout olivovým olejem.

Kapr na červeném víně

600 g filátek z kapra, sůl, pepř, citron na zakápnutí ryby, olivový olej na pokapání ryby, 50 g švestkových povidel, 150 ml kvalitního červeného vína, 15 g vlašských ořechů, 15 g mandlí (oloupané půlky), 40 g sušených vypeckovaných švestek (nakrájených na půlky), hoblina citrónové kůry, špetka tymiánu, špetka cukru
Porce z kapřích filetů s kůží dobře osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónem a lehce zakápneme olejem a v ledničce necháme alespoň hodinu odpočinout.Filety kapra opečeme na pánvi na oleji kůží dolů, jakmile jsou téměř hotové, vyjmeme je a dáme stranou.Do stejné pánvičky k oleji přidáme švestková povidla, víno, dobře promícháme, přidáme vlašské ořechy, sušené švestky a půlky loupaných mandlí, dochutíme solí a cukrem, pepřem, tymiánem; pokud je omáčka příliš hustá, zředíme vodou nebo rybím vývarem, necháme projít varem a vložíme zpět kapří filety kůží dolů a krátce podusíme až je maso zcela hotové.

Kokosová polévka s kuřetem

kuřecí vývar : kuře, 1,5 l vody,cibule, mrkev, ¼ celeru, petržel, ¼ pórku, 2 stroužky česneku, 10 kuliček celého černého pepře, 5 kuliček nového koření, sůl
ingredience do vývaru : 4 stébla citrónové trávy, 800 ml kokosového mléka z konzervy, maso z kuřete, 10 lístků koriandru, 20 g čerstvého zázvoru, 120 g žampiónů, 100 g mini kukuřice, 60 ml šťávy z limetek, černý pepř čerstvě drcený, 2 čerstvé chilli papričky, 2 jarní cibulky

Kuře zbavíme kůže a vložíme je do studené vody, přidáme koření, očištěnou a nakrájenou zeleninu a přivedeme k varu. Mírným varem vaříme cca 2 hodiny. Vývar scedíme a obereme maso, které nakrájíme na nudličky. Ke kuřecímu vývaru vlijeme kokosové mléko a opět přivedeme k varu. Do vývaru přidáme nakrájené maso, žampiony nakrájené na čtvrtky, mini kukuřičky, najemno posekaný zázvor, citrónovou trávu, čerstvý koriandr a šťávu z limetek. Dochutíme čerstvě drceným pepřem. Maximálně 5 minut necháme projít varem a podáváme. Na talíři posypeme jemně sekanou jarní cibulkou a chilli papričkami.

Houbové knedlíčky s pohankou

30 g hub, 300 ml mléka na vaření pohanky, 100 g loupané pohanky, 50 g starší veky nebo housky, 2 vejce, 40 g másla, 2 lžíce strouhanky, drcený nebo mletý kmín, sůl
Sušené houby namočíme alespoň na jednu hodinu. Poté z hub vymačkáme vodu, pokrájíme je na malé kousky a orestujeme na másle společně s kmínem. (Zbylou vodu z hub nevyléváme, můžeme jí později navlhčit žemle). Stáhneme z ohně, necháme krátce vychladnout a smícháme se žloutky, vekou pokrájenou na malé kostičky a pohankou, kterou jsme si předem uvařili (cca 10 minut) v osoleném mléce. Pokud je třeba, konzistenci těsta zředíme trochou vody z hub nebo naopak zahustíme strouhankou. Závisí na druhu bílého pečiva, ze kterého knedlíčky připravujeme. Směs osolíme, lehce propracujeme. Z bílků vyšleháme sníh, který jemně vmícháme ke směsi. Tvarujeme malé knedlíčky, které vaříme 5 minut v osolené vodě.

Hovězí vývar

1 kg hovězích kostí, 2 l vody, 4 bobkové lístky, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g cibule 
Omyté kosti, zeleninu a koření vložíme do studené vody, přivedeme k varu, příkon tepla ztlumíme na minimum a necháme mírně vařit cca 2 hodiny. Během vaření sbíráme vzniklou pěnu. Hotový vývar scedíme přes jemné síto.

Žahour

300 g borůvek, 50 g cukru, 100 g smetany na šlehání 
Borůvky prohřejeme s cukrem a necháme vychladit. Šlehačku vyšleháme a vmícháme ji do borůvek. Podáváme čtvereček koláče přelitý žahourem.

Jehněčí s houbami a šťouchanými brambory

600 g jehněčího hřbetu s kostí (nahradit můžeme hovězí roštěnou), 200 g různých druhů čerstvých hub, 100 g jarní cibule, 100 g červené cibule, 40 g celých stroužků česneku, svazek petrželky, 20 g drceného kmínu, 20 g barevného pepře, sůl, 100 ml slunečnicového oleje
šťouchané brambory s dobromyslí : 800 g bez slupky vařených brambor,100 g smetany, špetka bílého pepře, dlaň posekané čerstvé nebo sušené dobromysli (oregana), 100 g brusinkového kompotu

Brambory oškrábeme, překrájíme a dáme vařit do měkka, cca 20 minut. Scedíme a rozmačkáme nahrubo, přidáme smetanu, dobromysl, dochutíme solí a bílým pepřem. Cibuli a houby nakrájíme na větší kusy, česnek rozmáčkneme nožem a společně na rozpálené pánvi zprudka opečeme, tzv. na zkus, osolíme, opepříme, dochutíme drceným kmínem a petrželkou. Jehněčí hřbet naporcujeme, okořeníme pepřem, solí a na pánvi orestujeme tak, aby maso nebylo zcela propečené a vysušené, ale uchovalo si v sobě šťávu.Na talíři vytvoříme ze šťouchaných brambor lůžko, do kterého vložíme porci restovaných hub a maso, které přelijeme lžičkou brusinek.

Uzené maso se švestkovým čatní

400 g vařené uzené maso (pečeně, krkovice),
švestkové čatní : 100 g másla, 2 červené cibule, 400 g čerstvých nebo mražených vypeckovaných švestek, 200 g sušených švestek bez pecky, 100 g krystalového cukru, 200 ml bílého vína, 1 - 2 PL čerstvého, jemně posekaného zázvoru, sůl, bílý pepř
bramborové rösti : 100 g čerstvě nastrouhaného křenu, 4 středně velké brambory, sůl, pepř černý čerstvě mletý, olivový olej na osmažení

Čerstvé švestky očistíme a nakrájíme nahrubo, sušené na nudličky, cibuli na jemné měsíčky, zázvor na jemné nudličky. Rozpustíme máslo, osmahneme na něm cibuli a zázvor, přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat, přidáme švestky a zalijeme je vínem; necháme dusit cca 15 - 20 minut (záleží jak jsou švestky šťavnaté) do mírného zhoustnutí, ještě dochutíme solí, pepřem, popř. cukrem a necháme vychladnout. Oloupané a omyté brambory nakrájíme na velmi jemné nudličky a promícháme s čerstvě nastrouhaným křenem a na rozpálené pánvi, nejlépe teflonové, pečeme placičky o průměru 10 cm z obou stran; opečené je necháme okapat na papírovém ubrousku, osolíme a opepříme; v době, kdy připravujeme rösti, dáme vařit uzené maso. Vařené uzené maso nakrájíme na plátky, na talíř servírujeme společně s čatní a rösti.

Krůta na švestkách

800 g vykostěného krůtího stehna, 0,1 l koňaku nebo brandy, 200 g sušených švestek, 75 g mandlových plátků, 0,1 l oleje na osmahnutí masa, sůl, směs tříbarevného pepře
nádivka : 150 g bílé veky nebo rohlíků, 1,5 dcl mléka, 50 g nasekané petrželky nebo jiných bylinek,3 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 50 g vlašských či jiných ořechů, sůl, pepř
Stehno očistíme, vykostíme, naporcujeme, osolíme a opepříme. Maso opečeme zprudka na pánvi, přidáme švestky a mandlové lupínky, zamícháme, zalijeme brandy a krátce oflambujeme. Vložíme do pekáčku, mírně podlijeme vodou a necháme přiklopené cca 1 hodinu při 170°C péci v troubě.
Nádivka : Rohlíky nakrájíme na hrubší kostičky, zalijeme mlékem, přidáme nasekanou kudrnku, žloutky, posekané vlašské ořechy, sůl, pepř a zamícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně přidáme do směsi. Pečeme ve vymazané formě v předehřáté troubě při 180°C 15 20 minut

Majoránková omáčka

100 g cibule, 30 g česneku, majoránka, 150-200 g smetany,  0,5 dcl oleje, 100 g růžičkové kapusty, 100 g mrkve, 100 g fazolových lusků
Nadrobno nakrájenou cibuli a česnek orestujeme do sklovata a zalijeme smetanou, přidáme nadrhnutou majoránku, sůl, pepř a krátce provaříme omáčka zhoustne a přelíváme jí lehce vepřovou pečeni.

Pohankové rizoto

200 g pohanky, 50 g cibule, 20 g česneku, 20 g sušených mletých nebo jemně posekaných hub, 20 g másla, sůl, pepř, olej
Opranou pohanku uvaříme, stačí cca 10 minut a necháme okapat. Orestujeme na měsíčky nakrájenou cibuli spolu s plátky česneku, přidáme pohanku s houbami, promícháme, zjemníme máslem a dochutíme solí a pepřem.

Tajemná pečínka

vepřová pečínka : 600 g vepřová pečeně bez kosti, sůl, pepř, slunečnicový olej na opečení
chlebová krusta : 100 g chleba, 20 g sušených hub, 50 g rozpuštěného másla, žloutek, tymián, sůl, pepř
Maso opepříme, osolíme a zprudka opečeme, sejmeme z pánve a osušíme na ubrousku. Chleba natrháme i s kůrkou na kousky a přidáme k němu sušené, předem namočené houby, rozpuštěné máslo, tymián, sůl, pepř a žloutek; směs důkladně prohněteme a naneseme ji na vrchní část opečeného masa a dáme péct v nepřiklopeném pekáči do trouby vyhřáté na 180°C  na 25 - 30 minut.

Kuřecí perkelt s noky

4 kuřecí stehna (horní) s kůží, olej na opečení, 100 g másla, 2 cibule, 1 PL hladké mouky, 1 PL mleté sladké maďarské papriky, 200 ml smetany, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 paprikový lusk (nejlépe mix červené, zelené a žluté papriky), 2 rajčata, olej na orestování
noky : 500 g hladké mouky, 5 vajec, kávová lžička soli, 100 ml vody, 2 PL slunečnicového oleje,
200 g zakysané smetany na ozdobení

Kuřecí stehna vykostíme, naporcujeme, ochutíme solí a pepřem a opečeme je na pánvi na oleji prudce z obou stran. V kastrolu rozehřejeme máslo, dozlatova osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme mouku, mletou papriku a krátce orestujeme. Přilijeme 500 ml vody nebo drůbežího vývaru, zamícháme, vložíme kousky masa a 10 minut podusíme. Přidáme smetanu, necháme projít varem, dochutíme solí a pepřem.Rajčata bez semen a vyjádřincované papriky nakrájené na větší kostky, prudce a krátce orestujeme.Maso přeléváme omáčkou (pozor, maďarské omáčky nejsou vůbec husté), ozdobíme restovanou zeleninou a jako přílohu zvolíme vynikající noky.
Noky : Z vajec, mouky, soli a vody vymícháme v misce hladké těstíčko.Skrz hrubé díry cedníku na noky zaváříme těsto do vroucí osolené vody s olejem, vaříme cca 5 - 7 minut, sítem vybereme a propláchneme studenou vodou.

Bramborové česnekové knedlíky

400 g ve slupce vařených brambor, 100 g hrubé mouky, vejce, 2-3 stroužky česneku, 50 g uzeného špeku, dlaň majoránky, sůl

Brambory oloupeme a nastrouháme, přidáme mouku, vejce, prolisovaný česnek, majoránku, lehce orestovaný špek, sůl a pepř. Těsto důkladně a rychle propracujeme (pozor, bramborové těsto rychle řídne), vytvoříme válečky, které vaříme 15 - 20 minut v osolené vodě nebo lépe v páře.

Dušené červené zelí

malá hlávka červeného zelí, 100 g cibule, 200 g jablek, 50 g sušených švestek, 50 ml octa, 100 g krystalového cukru, 2 lžíce sádla , sůl
Na sádle zesklovatělou cibulku přidáme červené zelí pokrájené na nudličky, přisypeme cukr a necháme lehce zkaramelizovat, přidáme pokrájené sušené švestky, podlijeme vodou, octem a necháme asi 20 minut dusit pod pokličkou. Před dokončením přidáme nastrouhaná jablka, krádce podusíme a dochutíme solí, případně cukrem nebo octem.
.

Kachna na medu a víně se zelím

kachna, 100 g soli, 30 g pepře, hrst tymiánu, 2 špetky kmínu, 300 ml červeného vína, 200 ml vody, 100 g medu
Očištěnou kachnu osolíme (sůl důkladně vetřeme do masa), okořeníme pepřem, tymiánem a kmínem a přelijeme medem. Vložíme do pekáče, podlijeme červeným vínem, vodou a necháme nejlépe přes noc odležet.Vložíme do trouby a pečeme na 200°C 20 minut, přiklopíme a pečeme asi 2 hodiny na 165°C. V průběhu pečení maso přeléváme a případně podléváme podle chuti vodou nebo vínem, ke konci pečení odklopíme a dopečeme zlatavou kůrčičku.

Sarma

2 kg bílého hlávkového zelí, 750 g mix mletého hovězího a vepřového masa, 350 g vepřového uzeného masa, 150 g sádla, 50 g kulatozrnné rýže, 200 ml octa, vejce, střední cibule, lžíce hladké mouky, lžička pálivé mleté papriky, dlaň nasekané petrželové nati, kelímek zakysané smetany (podle chuti můžete či nemusíte)

Hlávku zelí omyjeme, nožem vykrojíme košťál, rozdělíme na jednotlivé listy, vložíme ji do vroucí vody s octem, povaříme cca 10 minut a necháme krátce stát v hrnci. Scedíme listy a zchladíme je studenou vodou. Listům seřízneme silnější žebra, aby se z nich lépe připravovaly závitky.Cibuli nasekáme nadrobno a zpěníme na sádle, přidáme hovězí a vepřové mleté maso a osmahneme. Do zchladlé směsi přisypeme rýži vařenou do poloměkka, osolíme, opepříme, vmícháme vejce a nasekanou petrželku a důkladně promícháme.Dno velkého kastrolu vymažeme trochou sádla. Masovou směsí plníme jednotlivé listy zelí a zavíjíme je tak, abychom vytvořili pevné malé válečky. Závitky naskládáme do kastrolu jeden vedle druhého, můžeme i do několika řad nad sebou. Řady závitků prokládáme plátky uzeného masa.Ze zbylého sádla, mouky a papriky usmažíme jíšku, zalijeme vodou, ochutíme solí a pepřem, krátce provaříme a přelijeme jí závitky. Vložíme do trouby a cca 30 minut pečeme na 180°C, podáváme s bílým chlebem a podle chuti se zakysanou smetanou.

Zapékané smetanové brambory

1 kg brambor, 4 stroužky česneku, 400 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř
Brambory dobře omyjeme, nové ponecháme se slupkou, starší oloupeme a nakrájíme na velmi jemné plátky.Plátky brambor dobře namačkáme do pekáče nebo do jednoporcových misek na zapékání.Smetanu ochutíme solí, pepřem, jemně strouhaným česnekem a zalijeme jí brambory. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme na 180°C, podle výšky a velikosti nádoby, cca 30 -60 minut dozlatova.

Domácí rostbeef s tatarkou

600 g nízkého rošťence, 100 g kremžské hořčice, 100 ml oleje, 20 ml worchesteru, sůl, drcený pepř
Do očištěného masa důkladně vetřeme marinádu, kterou jsme si připravili z hořčice, oleje, worchesteru, soli a pepře.Maso zprudka opečeme na pánvi ze všech stran a přendáme na pekáč, ještě lépe na pečící mřížku, vložíme do trouby a pečeme při 150°C asi půl hodiny.Po upečení maso krájíme na tenké plátky.

Quacamole salsa

4 rajčata, 2 avokáda, limetka, menší bílá cibule (nebo jarní), 2 stroužky česneku, lžíce sekaného koriandru, sůl
Rajčata, na špičce do kříže naříznutá, spaříme v horké vodě cca 4 minuty, zchladíme ve studené vodě, oloupeme slupku, rozkrojíme na půl a odstraníme semínka. Takto připravenou dužinu nakrájíme na jemné kostičky.Avokádo oloupeme a nakrájíme na hrubší kostky a vidličkou rozmačkáme nebo rozmixujeme (při nákupu vybírejte měkčí plody). Přidáme limetovou šťávu, jemně sekanou cibulku, kostičky rajčat, sekaný koriandr, jemně sekaný česnek a sůl.Vše dobře promíchejte a nechte v lednici proležet.

Mexická salsa z rajčat

8 větších rajčat, větší bílá cibule, 2 zelené chilli papričky, 2 limetky, svazek čerstvého koriandru, sůl, cukr, olej na osmahnutí chilli papriček
Zelené chilli papričky orestujeme na oleji až se oddělí slupka, ještě teplé je vložíme do plastového pytle, uzavřeme a necháme zapařit, cca na 15 minut, aby šla slupka dobře stáhnout. Papričky oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme najemno.Rajčata spaříme v horké vodě cca 4 minuty (je dobré si je na špičce do křížku naříznout), zchladíme studenou vodou, oloupeme, rozkrojíme na půl a odstraníme semínka a opět nakrájíme na droboučké kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemné kostičky a společně s nasekaným koriandrem smícháme s rajčaty a chilli papričkami.Ochutíme vyšlehanou smění ze soli, limetové šťávy, kůry a cukru, dobře promícháme a necháme proležet v lednici.

Hovězí mole

6 steaků z nízkého roštěnce á 150 g
marináda : 150 ml tequilly, 2 limetky (použijeme šťávu i kůru), hrst sekaného koriandru, kajenský pepř, sůl
mole : 150 g sezamového semínka, 80 g celých loupaných nesolených mandlí, 80 g celých vyloupaných nesolených arašíd, 3 až 4 červené chilli papričky sušené bez semínek, menší cibule, 2 stroužky česneku, 150 g loupaných rajčat, banán, 80 g rozinek, 80 g sušených švestek, lžička sušeného oregána, ½ lžičky mletého hřebíčku, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého nového koření, 50 g kvalitního kakaového prášku nebo 100 g nastrouhané čokolády na vaření, špetka soli, 50 ml oleje

Steaky osolíme a vložíme do marinády z tequily, koriandru, limetkové šťávy a kůry, kajenského pepře a necháme odležet přes noc v lednici. Sezamová semínka na sucho opražíme v pánvi a dáme stranou do misky. Na sucho v pánvi opražíme i oloupané mandle a arašídy. Chilli papričky, cibuli a česnek nakrájíme najemno a na oleji orestujeme dozlatova, přidáme loupaná rajčata a krátce 5 až 7 minut provaříme, přidáme na plátky krájený banán a ostatní suroviny (opražené mandle a arašídy, rozinky, sušené švestky), koření a kakao a vše společně promícháme a odstavíme. Pokud je směs příliš hustá, přidáme trochu vody, aby měla konzistenci uvařené krupicové kaše. Směs vložíme po částech do mixeru nebo kutru a rozmixujeme na jemnou omáčku, která by měla být velmi hustá. Steaky zprudka z obou stran orestujeme, na vrch poklademe rozmixované mole, přiklopíme a necháme společně podusit 10 až 15 minut. Hotové servírujeme na talíř, posypeme sezamovým semínkem a podáváme s teplými tortillami.

Kuskus s ovocem

150 g kus-kusu, 2 grepy, 50 g másla, 50 g sušených datlí, 50 g sušených fíků, javorový sirup, řeřicha nebo bazalka na ozdobení, sůl
Kus-kus zalijeme horkou vodou (na 1 dávku kus-kusu 1 a půl dávky vody), necháme nabobtnat a poté dobře promícháme.Z grepu vykrájíme filátka tak, že nejprve okrájíme kůru a nožem vykrajujeme ze skeletu plátky čisté dužiny. Vykrájený zbytek nevyhazujeme, později z něj vymačkáme šťávu. Nahrubo krájené fíky a datle opečeme na másle. Přidáme kus-kus, promícháme, ochutíme špetkou soli, javorovým sirupem a šťávou z grepových skeletů. Na závěr přidáme filátka z grepu a lehce promícháme. Na talíři zdobíme bylinkou.

Kuřecí prsa s kari omáčkou

maso : 4 ks kuřecí prsa, kari, sůl, olivový olej na opečení
omáčka : střední cibule, 100 g másla, 400 ml smetany, 3 lžičky kari
Kuřecí prsa osolíme a lehce okořeníme kari a opečeme na oleji jako steaky tak, aby bylo maso zcela hotové.Jemně krájenou cibuli orestujeme na přepuštěném másle dozlatova, zaprášíme třemi lžičkami kari a necháme zpěnit. Zalijeme smetanou a necháme zredukovat, tedy zhoustnout. Omáčku dochutíme solí a pepřem, přidáme opečené maso a vše společně chvilku provaříme.

Vepřová krkovice s gulášovou šťávou

4 plátky vepřové krkovice bez kosti, plnotučná hořčice, sůl, pepř, olej

gulášová šťáva : 3 střední cibule, 2 lžíce mleté sladké papriky, 400 ml vody, 3 stroužky česneku, hrst majoránky, kmín, chlebová střídka na zahuštění, olej, sůl, pepř

Krkovici osolíme, opepříme a potřeme hořčicí, lehce zakápneme olejem. Necháme v lednici odležet nejlépe přes noc. Krkovici opečeme zprudka na oleji z obou stran tak, aby byla hotová, a z pánve vyjmeme. Později ji budeme vkládat do gulášové šťávy.Cibuli a česnek nakrájíme najemno, orestujeme na oleji společně s kmínem, přidáme sladkou papriku, krátce zpěníme a zalijeme vodou, přivedeme k varu, krátce povaříme, cca 15 minut, dochutíme česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Podle potřeby zahustíme najemno nadrobenou chlebovou střídkou nebo naopak zředíme vodou na požadovanou konzistenci hustší šťávy. Do omáčky přidáme opečené maso a vše společně ještě 10 - 15 minut zvolna provaříme.

Zapečené brambory s mletým masem a zeleninou

1000 g oloupaných brambor vařených ve slupce, 200 g strouhaného eidamu,
masová směs : 600 g mletého masa (nejlépe mix vepřové a hovězí), 100 g rajčat, svazek kudrnky, 150 ml bílého jakostního vína, lžička skořice, 100 g cibule, snítka tymiánu, sůl, pepř, olej
zelenina : 200 g barevných paprik, 200 g cukety, 200 g lilku, 3 ks mladé cibulky, 4 stroužky česneku, 3 snítky bazalky, sůl, pepř, olivový olej

Brambory nakrájíme na kolečka silná asi 5 mm, sýr nastrouháme na jemném struhadle. Masovou směs připravíme tak, že cibuli nakrájíme na hrubší kostičky a na oleji ji orestujeme dosklovata, přidáme osolené a opepřené maso a opečeme, zalijeme vínem a asi 10 minut podusíme. Okořeníme tymiánem, skořicí a sekanou kudrnkou, krátce podusíme, přidáme na kostičky nakrájená a semínek zbavená rajčata, promícháme a případně ještě dochutíme.Papriku, cuketu a lilek očistíme a nakrájíme na malé kostičky, česnek a mladou cibulku nakrájíme na plátky. Veškerou zeleninu společně orestujeme na oleji a dochutíme sekanou bazalkou, solí a pepřem.Pekáč nebo zapékací mísu plníme střídavě vrstvami brambor, masa, sýra a zeleniny. Zapékáme ve vyhřáté troubě při 180°C cca 20 minut.

Srnčí na divoko

800 g srnčího hřbetu bez kosti, pepř, sůl, slunečnicový olej na zakápnutí a opečení
omáčka : 100 g špeku, 300 g cibule, 150 g celeru, 150 g mrkve, 150 g kořenové petržele, 5 listů bobkového listu, 8 kuliček nového koření, 12 kuliček celého černého pepře, 8 kuliček jalovce, 200 g brusinkového kompotu, 50 ml rostlinného oleje, sůl, pepř, vodu na podlévání

Očištěné maso důkladně odblaníme, osolíme, opeříme, zakapeme olejem, necháme odležet. Špek, cibuli a zeleninu nakrájíme na drobné kostky. Na části oleje vypečeme slaninu, přidáme všechnu zeleninu a koření, orestujeme hodně dozlatova, lehce podlijeme vodou, zeleninu dusíme pod pokličkou hodně doměkka. Uvařenou zeleninu rozmixujeme, přidáme brusinky a případně ještě dochutíme solí a pepřem. Pokud je zeleninová omáčka příliš hustá, trochu ji rozředíme vodou. Konzistence však nesmí mít příliš řídká.Maso opečeme nejlépe na teflonové pánvi tak, aby bylo téměř hotové, ne však vysušené. Vložíme do připravené omáčky, společně prohřejeme a podáváme s chlupatými knedlíky.

Telecí saltimbocca

600 g telecí pečeně, 80 g parmské šunky, svazek šalvěje, sůl, barevný pepř, olivový olej na opečení 
Z pečeně nakrájíme plátky, které rozklepeme, osolíme a opepříme, na každý plátek poklademe lístky šalvěje a plátek parmské šunky. Zabalíme do malé rolky a spíchneme párátkem. Na oleji opečeme ze všech stran, nejdříve zprudka, potom necháme dojít na menším příkonu tepla.

Šťouchané brambory

500 g brambor, 100 g slaniny, 3 mladé lahůdkové cibule s natí, sůl, pepř
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, rozšťoucháme, ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem. Slaninu a mladou cibuli nakrájíme najemno, orestujeme a zamícháme do brambor.

Vepřové koleno na pivě

3 vepřová kolena, 500 ml černého piva (může být i řezané), 15 stroužků česneku, 4 cibule, 8 lžic plnotučné hořčice, mletá sladká paprika, nové koření, pepř černý celý, bobkový list, kmín, 300 ml vody na podlití, instantní jíška tmavá nebo chlebová střídka na zahuštění šťávy, mletý černý pepř, sůl, provázek, hořčice, čerstvý strouhaný křen

Vepřové koleno vykostíme, kůži nakrojíme na mřížky a do masa řádně vetřeme hořčici, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku a česnek krájený najemno. Zarolujeme a dobře svážeme provázkem. Vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, zasypeme hrubě krájenou cibulí, přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Zalijeme pivem, zakryjeme alobalem nebo poklicí a dáme péct do trouby při 180°C na cca 1 až 1,5 hodiny. V průběhu pečení maso podléváme a přeléváme. Jakmile je maso měkké, odkryjeme alobal a maso dopékáme na barvu a dokřupava. Veškerou šťávu s rozpečenou cibulí slijeme do hrnce, zredukujeme a lehce dohustíme jíškou nebo chlebovou střídkou. Podle potřeby dochutíme. Z masa odstraníme provázek. Prokrojené koleno podáváme se šťávou a brambory. Doplníme hořčicí a strouhaným křenem.

Roláda z vepřové kýty

800 g vepřové kýty, 200 g čerstvého špenátu, 50 g česneku, 40 g másla, svazek jarní cibulky, svazek petrželky kudrnky, olej, tymián, pepř, sůl, provázek, pečící papír
Nejprve připravíme náplň do masové rolády. Česnek rozdrtíme a orestujeme na másle, přidáme špenát a opět zprudka orestujeme, doplníme nakrájenou jarní cibulku, osolíme a opepříme. Maso rozkrojíme na plát a rozklepeme, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a poklademe hotovým špenátem. Zarolujeme a svážeme motouzem. Osolíme, opepříme a prudce na oleji ze všech stran opečeme. Osušíme utěrkou a obalíme v sekané kudrnce. Váleček rolády zabalíme do pečícího papíru, dobře utěsníme a pečeme v pekáči nebo na mřížce na 160°C asi 1 hodinu.

Králík s domácí nádivkou

králík,150 g špeku, 300 g cibule, 50 g česneku, 5 PL plnotučné hořčice, 400 ml bílého vína, pepř, sůl
nádivka : 6 rohlíků, 200 g vařeného uzeného masa, 200 ml vývaru z uzeného masa, 6 vajec, 50 g másla, 50 g čerstvě nastrouhaného křenu, 3 mladé cibulky, svazek bylinek (libeček, petrželka), muškátový oříšek, pepř, sůl 

Očištěného králíka prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. Česnek prolisujeme a smícháme s hořčicí a touto směsí potřeme králíka z vrchu i zevnitř. Králíka naplníme nádivkou, kůži na břišní části spojíme špejlí, vložíme do pekáče s cibulí pokrájenou na měsíčky, podlijeme vínem a pečeme při 180°C 1-1,5 hodiny dozlatova. Během pečení přeléváme šťávou.
Nádivka : Rohlíky nebo žemle nakrájíme na kostičky, navlhčíme vývarem z uzeného, přidáme žloutky, pokrájené uzené maso, jemně posekanou cibuli, bylinky, nastrouhaný křen, rozpuštěné máslo, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a dobře promícháme. Z bílků vyšleháme sníh, který lehce vmícháme do těsta. Nádivkou plníme králíka, zbytek vkládáme do vymazaných a strouhankou vysypanýchzapékacích misek, ve kterých nádivku pečeme při 180°C cca 20 minut.

Kynutá cmunda

1 kg oškrábaných syrových brambor, 5 vajec, 200 g hrubé mouky, 42 g droždí, 2 lžičky krupicového cukru, 100 ml vody, 50 g česneku, 30 g sušených hub, majoránka, drcený kmín, sůl, pepř, sádlo a strouhanka na vymazání pekáče
Smícháním droždí, cukru, vlažné vody a hrsti mouky připravíme kvásek.Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, žloutky, kvásek, lisovaný česnek, houby, majoránku, sůl, pepř a drcený kmín. Těsto dobře promícháme a vmícháme do něj tuhý sníh z bílků.Těsto přendáme na sádlem vymazaný a strouhankou vysypaný plech. Pečeme na 170°C asi 1 hodinu. 

Pečená vepřová žebírka

2 kg vepřových žebírek, 300 g kečupu, lžička mleté kávy, 40 g česneku,100 g cibule,100 g hrubozrnné hořčice, 50 g kupicového cukru, 100 ml Budvaru 12°, sůl, barevný pepř 
Cibuli a česnek nasekáme najemno, přidáme kečup, hořčici, kávu, pivo a koření. Vymícháme hustou marinádu, do které vložíme žebírka a necháme nejlépe přes noc marinovat. Marinovaná žebírka přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme 30 – 40 minut při 170°C.

Vinná omáčka k panencce

30 g másla, 30 g hladké mouky, 300 ml zeleninového vývaru, 100 ml bílého suchého vína, 50 ml smetany, sůl, bílý pepř, citrónová šťáva 
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, za stálého míchání přiléváme studený vývar, přivedem k varu a na mírném ohni vaříme 30 minut. Omáčku procedíme přes jemné síto, přilijeme víno, ochutíme solí, pepřem a několika kapkami citrónové šťávy a zjemníme smetanou.

Grilovaná vepřová panenka dle krčmářky

800 g vepřové panenky, 200 g sušených švestek, 50 ml oleje, česnek, chilli, sůl
Asi deseticentimetrové špalíčky panenky uvnitř středu podélně nařízneme – vytvoříme kapsu, kterou naplníme sušenými švestkami. Takto připravené maso osolíme a vložíme do marinády z oleje, chilli a drceného česneku. Dvě hodiny necháme v chladu odpočinout, poté grilujeme dozlatova.

Dušené špízy s vepřovou panenkou

600 g vepřové panenky, 300 g karotky nebo baby karotky, 300 g růžičkové kapusty, snítka bazalky, sůl, olivový olej, 600 g brambor, máslo, petrželka

Z vepřové panenky nakrájíme tenké plátky, lehce je osolíme a na půl hodiny vložíme do marinády vymíchané z olivového oleje a najemno nasekané bazalky. Karotku nakrájíme na krátké špalíčky, růžičkovou kapustu očistíme, větší kapustičky rozkrojíme napůl.Na špízy napichujeme střídavě plátek masa, špalíček karotky, růžičkovou kapustu, lehce potřeme olivovým olejem a takto připravené špízy vaříme v páře s osolenou vodou 15-20 minut. Podáváme s ranými bramborami vařenými ve slupce a oloupanými, s plátkem másla, sypeme sekanou petrželkou (starší brambopry uvaříme v mírně osolené vodě s kmínem).

Vepřová pečeně na rozmarýnu

800 g vepřové pečeně, 5 stroužků česneku, hrst čerstvého rozmarýnu (případně drceného, ne mletého), hrstka soli, pepř podle chuti, olivový olej, červené víno na podlití, 8 větších brambor

Stroužky česneku rozmačkáme a smícháme se solí, pepřem a nasekaným (drceným) rozmarýnem.Do masa na pečeni uděláme nožem zářezy, do kterých vetřeme aromatickou směs. Zbytkem směsi potřeme maso i na povrchu. Takto připravenou pečeni rychle osmahneme na pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran a sundáme z pánve.Oloupané, omyté a osušené nové brambory nakrájíme na stejně velké stroužky a vyložíme jimi dno na pekáče. Pokapeme je olivovým olejem a posypeme solí, pepřem a rozmarýnem.Na vrstvu brambor položíme připravenou orestovanou pečeni a dáme péct.
Uprava podle toskánského receptu : Do trouby rozehřáté na 150°C, přitom prvních 15 min. pečeme maso přikryté, po odkrytí podle potřeby občas poléváme směsí vína, vody a olivového oleje, aby se nevysušilo. Posledních 15 minut zvýšíme teplotu v troubě na 220°C, aby se maso i brambory upekly dozlatova a získaly křupavou kůrku.Upečenou pečeni podáváme nakrájenou na tenké plátky politou šťávou z pečeně a s bramborami.

Tabouleh

400 g rajčat, 100 g kudrnky, 50 g suchého kuskusu, velký šťavnatý citrón, středně velká cibule, 50 ml olivového oleje, sůl, pepř
Rajčata nakrájíme na malé kostičky, cibuli nadrobno a kudrnku nasekáme najemno a vše smícháme.Do směsi zeleniny přidáme sušený kuskus, citrónovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a důkladně promícháme. V lednici necháme asi 1 hodinu odležet, kuskus krásně nabobtná, před podáváním ještě promícháme, případně dochutíme.

Falafel

400 g namočené cizrny (cca 200 g suché, záleží na druhu), 100 g kudrnky (petrželové natě), 100 g cibule, 10 g česneku, mletý římský kmín, sůl, pepř, 500 ml oleje na smažení
dip-jogurtová omáčka : 200 g bílého jogurtu, svazek kudrnky, 10 g česneku, sůl, 40 g harisy nebo chilli pasty
Cizrnu, cibuli, česnek a kudrnku semeleme v mlýnku nebo v kuchyňském kutru najemno, osolíme, opepříme a přidáme římský kmín, vše důkladně promícháme a v lednici necháme těsto ztuhnout. Z těsta tvarujeme placičky nebo kuličky, které smažíme dozlatova. Jogurt smícháme s drceným nebo jemně sekaným česnekem, sekanou kudrnkou, osolíme a zamícháme. Falafel podáváme společně s jogurtovým dipem, podle chuti doplněným o lžičku harisy, jako přílohu můžete zvolit salát tabouleh nebo jiný jakýkoliv zeleninový salát.

Domácí chléb s ořechy

2 malé bochníky-250 g hladké mouky, 250 g celozrnné žitné mouky, 42 g droždí, lžíce cukru, 50 ml vody, 2 hrsti vlašských ořechů, 2 hrsti slunečnicových semínek, 2 lžičky fenyklu, hrst sezamového semínka, 1,5 lžičky soli, 40 g másla, 250 ml podmáslí, mouka na vyválení, slaná voda na potření

Hrst mouky, cukr, droždí a 50 ml teplé vody dobře smícháme a necháme vzejít kvásek, cca 10–15 minut. Ostatní sypké suroviny (mouku, rozlámané ořechy, slunečnicové semínko, fenykl, sůl) smícháme, přidáme rozpuštěné vlažné máslo, podmáslí a kvásek. Důkladně propracujeme, lehce zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 45 minut. Z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochánky, vložíme na plech vyložený pečícím papírem, vršky mírně nařízneme do kříže či mřížky a necháme vykynout ještě 15–20 minut. Potřeme mírně slanou vodou, posypeme sezamovým semínkem, vložíme do rozpálené trouby na 180°C. Podle typu trouby pečeme 45–60 minut. Během pečení a po upečení ještě potřeme osolenou vodou.

Houbový tatarák

600 g různých druhů čerstvých hub, 2 jarní cibule, 50 g másla, špetku římského kmínu, sůl, bílý, čerstvě mletý pepř, 100 g zakysaného jemného krému nebo tučný bílý jogurt
bylinkové palačinky : 2 vejce, 250 ml mléka, 200 g hladké mouky, 2 polévkové lžíce sekaných bylinek (bazalky, petrželové natě, oregána), 2 polévkové lžíce olivového oleje, sůl, pepř, olivový olej na pečení
salát : 200 g směsi listových salátů, citrón, 50 ml olivového oleje extra panenského, sůl, pepř, 50 g parmezánu

Očištěné, omyté houby a cibuli nakrájíme nadrobno, opečeme na másle dozlatova, ochutíme solí, pepřem a římským kmínem, krátce podusíme a necháme vychladit.Před podáváním smícháme vychlazený houbový tatarák se zakysaným krémem.Mouku, vejce, mléko, olivový olej, sůl, pepř a jemně sekané bylinky dobře společně promícháme až nám vznikne jednolité těstíčko, z něhož pečeme na olivovém oleji v pánvi palačinky.Směs salátu dobře omyjeme a natrháme na kousky. Z olivového oleje, soli, pepře a citronové šťávy připravíme dresink a lehce promícháme se salátem. Salát, palačinky, houbový tatarák upravíme na talíř a posypeme hoblinami parmezánu.

Houbový kuba

400 g velkých krup č. 10, 100 g sádla, 2 velké cibule, 70 g sušených hub (700 g čerstvých hub), 4-6 stroužků česneku, dlaň majoránky, kmín, sůl, pepř
Kroupy omyjeme a přes noc namočíme, stejně tak sušené houby. Kroupy uvaříme ve slané vodě doměkka cca 20 minut, scedíme a necháme okapat. Houby scedíme a vymačkáme. Na sádle dozlatova opečeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme kmín, houby a krátce podusíme; přimícháme česnek utřený se solí a čerstvě nadrcený pepř, dochutíme solí a majoránkou. Vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a v troubě zapečeme cca 20 minut.