17. srpna 2012

Pangasius pod pikantní krémovou peřinkou

4 filety pangasia,200 g Lučiny nebo podobného sýra,100 g Poličanu, Herkula, Křemešníku apod.,50 ml smetany ke šlehání,trochu sherry,olivový olej,pepř,sůl

Pangasia osolíme, opepříme a z obou stran opečeme na pánvi s rozpáleným olejem dokřupava.Uchováme v teple, například zabalené do alobalu.Do výpeku vložíme na proužky nakrájený salám (pokud je oleje příliš, tak ho odebereme),orestujeme a zastříkneme sherry.Vypneme plotýnku, vložíme sýr, necháme ho roztavit, přidáme šlehačku, osolíme, případně dopepříme a dobře promícháme.Opečené filety pangasia vložíme do zapékací misky, potřeme sýrovým krémem (podle potřeby ho můžeme povolit mlékem) a krátce zapečeme v rozpálené troubě.

Pangasius po sečuánsku

4 plátky pangase,vejce,3 lžíce hladké mouky,4 lžíce suchého bílého vína,3 lžíce světlé sojové omáčky,rostlinný olej na smažení,pokrájený stroužek česneku,1 cm čerstvého jemně posekaného kořenu zázvoru, jemně pokrájená cibule, nasekaný stonek celeru,nasekaná čerstvá červená chilli paprička,3 pokrájené jarní cibulky ( šalotky ), lžička rýžového vinného octa, 0,5 lžičky mletého sečuánského pepře,1,75 dl rybího vývaru,lžička moučkového cukru, lžička škrobové moučky,2 lžičky vody

Rybu pokrájejte na 4 cm kousky. Udělejte těstíčko z vejce, mouky, vína a 1 lžíce sojovky. Kostky masa v něm obalte a smažte po částech ve woku 2 - 3 minuty do zlatohněda. Nechte okapat na papírové utěrce a udržujte teplé.Z woku vylijte olej až na 1 lžíci, vraťte na oheň. Smažte za stálého míchání cibuli, česnek, zázvor,celer, chilli a šalotky asi 2 minuty.Vmíchejte zbývající sojovku a vinný ocet. Přidejte sečuánský pepř, rybí vývar, moučkový cukr.Škrobovou moučku rozmíchejte ve vodě a vlijte do woku, za stálého míchání povařte 1 minutu.Přidejte rybí kousky a 1 - 2 minuty prohřívejte a pak okamžitě podávejte.

Pangasius pečený v troubě

2 filety pangasia (asi 500 g),1 PL olivového oleje,200 g rajčat,50 g šalotky,sůl,pepř,tymián,rozmarýn, majoránka,provensálské byliny

Šalotky nakrájíme nadrobno, rajčata na plátky. Dno pekáče pokryjeme olejem, do něj rozprostřeme nasekané šalotky a pokryjeme plátky rajčat, na které položíme osolená a okořeněná filátka ryby. Pečeme v troubě při 180 stupních 20 minut. Několik minut před koncem pečení přidáme trochu crème fraîche pro zjemnění vypečené šťávy.Vložíme na několik minut zpět do trouby a pak podáváme.

Pangasius na slaninovo-cibulovém základu

600 g pangasia,100 g slaniny,lžíce másla,2 cibule,masoxový vývar,hladká mouka,lžíce mletého kmínu,černý pepř (nejlépe čerstvě hrubě drcený),sůl

Slaninu a cibuli nakrájíme na drobné nudličky a necháme je rozškvařit v pánvi na rozpáleném másle. Na škvařící se základ, ve kterém cibule i slanina už pomalu chytá hnědou barvu, přidáme na kostky (2x2 cm) nakrájené, osolené, opepřené a pokmínované maso z pangasia a opečeme ho po všech stranách.Suroviny na pánvi shrneme k jedné straně a pomocí naklonění pánve necháme stéct výpek ke straně druhé. Tu zasypeme lžící hladké mouky, promícháme, necháme trochu prosmažit a zalijeme vývarem (cca 2-3 dcl). Pánev vrátíme do původní polohy, zmírníme teplotu a za stálého lehkého promíchávání a prohazování všech ingrediencí vytvoříme omáčku. Dochutíme solí a pepřem, případně pro barvu zacákneme sojovkou.

Pangasius na cibulkové omáčce s květákem

2 porce sumečka žraločího,olej,sůl, cayenský pepř (nemusí být),20 sterilovaných cibulek,kousek másla,2 PL mandarinkové šťávy ( klidně i kompot),2 PL bílého vína,3 PL smetany,3 větší špetky citronového pepře,hrst malých květákových růžiček, citronová šťáva

Květák povaříme v osolené a ocitrónované vodě, jen chviličku, aby zůstal křupavý. Necháme vychladnout. Rybu okořeníme, potřeme olejem a dáme grilovat.V kastrolku rozehřejeme kousek másla, přidáme okapané cibulky, chvíli mícháme, opepříme citrónovým pepřem, přidáme bílé víno a mandarinkovou šťávu, zamícháme, přidáme smetanu a prohřejeme. Ochutnáme ev. dosolíme. Mezitím na trošce oleje orestujeme předvařený květák - jen lehce, aby měly růžičky zlatavou barvu. Na talíře dáme omáčku s cibulkami, na ni položíme grilovaného sumečka, okolo růžičky květáku a ozdobíme dle fantazie.

Mandlový pangasius.

4 filety z pangasia,2 PL citronové šťávy,sul,pepř,2 PL mouky, 1,5 PL másla,4 cibule, nakrájené na kostičky, 50 g másla,100 g mandlových lupínku,1 dl creme fraiche,1,5 dl smetany, citronová šťáva,svazek pažitky

Rybí filety pokapejte citronovou šťávou a nechte je táhnout 10 minut. Filety osušte a obalte je v mouce smíchané se solí a pepřem. Rozpusťte máslo a filety jím polijte.Na gril položte kousek máslem potřené folie a na ni rozložte rybu. Grilujte 4 minuty po každé straně. Na pánvi rozehřejte 2 PL másla a na něm orestujte cibuli do sklovata. Na pánev přidejte mandlové lupínky a trochu je orestujte. Přidejte creme fraiche a smetanu. Vše prohřejte a ochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou. Filety rozložte na horký podnos/mísu, přelijte je omáčkou a posypejte krájenou pažitkou. Tip: Místo grilování rybu osmažte na másle na pánvi.

Křupavoučký pangas

1 filé z pangasiuse,1 - 2 lžičky citronové šťávy,hladká mouka na posypání,2 lžíce másla,sůl,pepř,několik kapek worcesteru, stroužek česneku,4 snítky kerblíku,25 g anglické slaniny

Rybu necháme povolit, osušíme papírovou utěrkou a pokapeme citronovou šťávou. Nakonec obalíme v mouce. Na másle rybu opékáme asi 4 minuty, na závěr dochutíme solí, pepřem worcesterovou omáčkou. Česnek oloupeme a prolisujeme do tuku po pečení.Na zbylém másle opečeme slaninu nakrájenou na proužky, přimícháme kerblík a ochutíme.Opečenou rybu upravíme na talíř, jemně přelijeme výpekem s česnekem a posypeme opečenou a ochucenou slaninou.
Tip -Kdo má rád netradiční pokrmy, může místo slaniny k máslu přidat trochu vanilkové dřeně. To propůjčí pokrmu velmi exotickou chuť - rozpůlíme 1/4 vanilkového lusku, vyškrábeme dřeň a vmícháme ji do rozpuštěného másla.

Sumeček žraločí po mlynářsku

1 kg filetů ze sumečka,sůl,drcený kmín,hladká mouka,tuk na smažení
Filety osolíme, pokmínujeme a necháme 20 minut zaležet. Potom lehce obalíme v mouce a dorůžova osmažíme ve středně rozpáleném tuku.

Pangasius v sýrovém trojobalu

4 porce filet ze sumečka,koření Ryby od Vitany (může být i jiné), 10 dkg parmazánu,2 vejce,hladká mouka,strouhanka, sůl, olej na smažení
Porce ryby osolíme a posypeme kořením. Vetřeme do masa a necháme asi půl hodiny marinovat. Nastrouhaný sýr vmícháme do rozšlehaných vajec. Rybí porce obalíme klasicky v trojobalu (mouka, vejce se sýrem, strouhanka) a na mírně rozpáleném tuku smažíme dorůžova. Podáváme s hedvábnou bramborovou kaší.

Pangasius v mandlích

4 porce pangase,2 stroužky česneku,2 lžičky hořčice,chilli paprička, mandlové lupínky,máslo,sůl
Filety sumečka osolíme, potřeme česnekem a mírně hořčicí. Na másle orestujeme na proužky nakrájenou chilli papričku, vyjmeme ji a vložíme porce pangase. Smažíme z každé strany 2 minuty, posypeme z obou stran lupínky mandlí a ještě 1 minutu z každé strany osmažíme. Na talíři ozdobíme osmaženou chilli papričkou a zeleninovou oblohou a jako přílohu podáváme vařené brambory polité výpekem.

Pangasius s pomerančovou omáčkou

800 g filetů z pangasia,lžíce olivového oleje,5 pomerančů, 150 g másla,rozmarýn,bazalka,pepř,sůl
omáčka : 0,5 lžíce hladké mouky,výpek z ryby,2 žloutky, marináda


1 pomeranč pečlivě omyjeme a nakrájíme na plátky. Z ostatních pomerančů vymačkáme šťávu a smícháme ji s olejem, rozmarýnem a bazalkou. Rybí filety osolíme, opepříme, vložíme do misky a zalijeme marinádou. Pokryjeme plátky pomeranče a necháme 60 minut odležet. Do pekáčku dáme polovinu másla nakrájeného na plátky, položíme na ně filety a poklademe plátky zbylého másla. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 25 minut, během pečení rybu přeléváme výpekem. Hotovou rybu vyjmeme a uchováme v teple. Výpek přelijeme na pánev, necháme vyvařit na tuk a přidáme mouku. Orestujeme ji na světlou jíšku a přilijeme marinádu, v níž byla naložena ryba. Provaříme, odstavíme z plotny a do horké omáčky zašleháme žloutky. Plátky pomeranče osmažíme na kousku másla. Omáčkou přelijeme rybu na talíři a podáváme ozdobené kolečky osmaženého pomeranče. Jako přílohu podáváme hranolky.

Pikantní pangasius se žampiony a okurkou

1000 g filetů z pangasia,lžíce kysané smetany,6 zrnek nového koření,lžíce láku od okurek,4 lžíce hladké mouky,mletý černý pepř,2 kyselé okurky,2 bobkové listy,200 ml vody,5 žampionů, 0,5 citronu,cibule,sůl
Filety naporcujeme, osolíme, opepříme a necháme 30 minut odležet v lednici, poté je osušíme a pokapeme citrónovou šťávou. Okurky oloupeme a nakrájíme na kostičky, žampiony očistíme a nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme na kolečka.

Pangasius v bramboráku

600 g filetů z pangasia,koření na ryby Vitana, olej, sůl
těsto : 2 lžíce hladké mouky,4 stroužky česneku,600 g brambor,drcený kmín,majoránka,2 vejce,sůl


Filety rozdělíme na čtyři porce, vetřeme do nich sůl s kořenící směsí a necháme odležet.Mezitím oloupeme brambory, nastrouháme je na jemných slzičkách struhadla, přidáme vejce,utřený česnek, lžičku kmínu, lžičku rozemnuté majoránky a lžičku soli. Promícháme, podle chuti dosolíme a přimícháme mouku. Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme trochu těsta a rozprostřeme je v tenké vrstvě po dně pánve. Do středu těsta položíme porci pangasia, okraje těsta přehrneme přes ně a prázdné místo vyplníme dalším těstem. Smažíme zvolna, aby se stačila usmažit i ryba uvnitř bramborákového těsta. Jakmile začnou okraje růžovět, opatrně obrátíme a smažíme i z druhé strany dozlatova. Jako přílohu podáváme nakládanou zeleninovou směs nebo zeleninový salát.

Pečený pangasius s žampiónovou nádivkou

celý mražený kuchaný pangasius bez hlavy,2 starší rohlíky,200 ml mléka,2 vejce,10 dkg kapřího mlíčí,10 dkg žampionů,lžíce nasekané zelené petrželky,směs rybího koření Vitana,drcený kmín,pepř,sůl,2 lžíce oleje na podlití
nádivka : Rohlíky nakrájíme na kostičky, přelijeme mlékem a necháme nasáknout. Mlíčí a žampiony nasekáme nadrobno, přidáme k lehce vymačkaným rohlíkům, přidáme žloutky, okořeníme solí, pepřem a kmínem a promícháme. Do směsi lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků

Rybu necháme zvolna rozmrazit ve spodní části ledničky. Je dodávaná bez rozříznutého břicha, vnitřnosti byly vyjmuty otvorem po odříznuté hlavě, proto přímo vyzývá k naplnění nádivkou. Druhý den ji řádně vymyjeme a filetovacím nožem uvnitř podél páteře nařízneme maso po obou stranách tak, aby vznikly kapsy na nádivku až do ocasní části. Dáváme přitom pozor, abychom neprořízli kůži. Rybu zvenku i zevnitř potřeme rybím kořením a břišní dutinu i s vytvořenými kapsami naplníme nádivkou. Otvor po hlavě přikryjeme kouskem alobalu,vložíme do pekáčku va jehož dno jsme nalili olej, přidáme 3 lžíce vody, přiklopíme a pečeme na 180°C 45 minut. Poté pekáček odklopíme, rybu přelijeme výpekem a pečeme nepřikryté ještě dalších 10 minut. Zbytek nádivky upečeme zároveň s rybou v zapékací misce. Alobal potřete máslem, aby se ryba nepřichytila.

Pangasius na karí

lžíce oleje,větší cibule nakrájená,stroužek česneku posekaný,1-2 lžíce kari (já dala červenou kari pastu, 2 lžíce),400 g konzervovaných rajčat, 200 ml zeleninového vývaru,800 g filetů z pangase
Rozpálit olej v hluboké pánvi a zlehka na něm doměkka smažit cibuli a česnek, asi 5 minut.Přidat kari, osmažit za stálého míchání 1-2 minuty, aby se rozvonělo. Pak přilít rajčata a vývar. Přivést k varu a přidat rybu. Na mírném ohni vařit asi 4-5 minut. Podávat ihned s rýží nebo arabským chlebem.

Křupavý pangasius

4 filety z pangasia,velký sáček slaných česnekových brambůrků, 100 g tvrdého sýra,grilovací koření,hladká mouka,pivo 10°, vejce,olej
Filety mírně osolíme a potřeme kořením. Brambůrky nahrubo rozdrtíme a smícháme s nastrouhaným tvrdým sýrem. Filety poprášíme moukou a namočíme do vajíčka rozšlehaného s trochou piva. Obalíme v brambůrkové směsi, vložíme do vymazaného pekáče a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 20 minut dozlatova. Jako přílohu jsem použil pečené brambory s rozmarýnem, ovšem hodit by se měla jakákoliv forma přílohy z brambor.

Maďarské makaróny

cibule, trochu másla, 2 zelené papriky, hrst čerstvých nakrájených hub, troška mouky, mletá sladká paprika, kmín, lžíce sladké smetany, 50 g sýra na strouhání, 300 g makarónů, sůl
Na tuku necháme zpěnit dozlatova nasekanou cibuli, přidáme půl lžičky mleté papriky, trochu kmínu, a na nudličky nakrájené zelené papriky (bez jádřinců), vše necháme smažit,pak přidáme na malé kousky nakrájené houby a pod pokličkou vše dusíme. Když jsou houby měkké, zaprášíme je troškou mouky a ještě chvilku podusíme. Přidáme trochu vody a sůl a do této omáčky vmísíme sladkou smetanu. Zamícháme dohromady s uvařenými makaróny a na talíři posypeme strouhaným sýrem.

Makaróny s vuřty

Rozlámané makaróny uvaříme ve slané vodě, ocedíme je, promícháme s olejem a do horkých vmícháme rozmačkanou brynzu nebo strouhaný sýr a nadrobno nakrájené, oloupané vuřty.Přisolíme, opepříme a podáváme se salátem.

Špenátové špagety

1/3 zmrazeného špenátu, 0,5 cibule, stroužek česneku (0,5 kávové lžičky třeného česneku), lžíce oleje, vejce,zakysaná smetana, sůl, pepř, sýr na strouhání, špagety
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme rozmražený špenát, osolíme, opepříme. Přivedeme do varu, poté přidáme česnek a rozkvedlané vajíčko (možno nahradit strouhankou). Chvíli povařit. Přidat 1-2 lžíce smetany (již nevařit). Uvařené špagety dáme na talíř navrch špenát a celé hojně posypat sýrem. Možno přidat i kuřecí maso zprudka opečené na pánvi.

Špagetová omáčka

150 g šunkového salámu, střední cibule, 2 stroužky česneku, menší paprika, ideálně zelená nebo žlutá, worcestrová omáčka, tmavá sojová omáčka, kečup, majoránka, kari, koření na špagety (občas se to dá někde koupit), sůl

Nakrájíme papriku a salám na kostičky, na drobno cibuli a na plátky (tenké) česnek. Na pánev nalijeme trošku oleje a na něm podusíme do měkka papriku, pak přidáme salám, česnek a cibuli. Dohromady necháme tak 5-7 minut smažit, zaprášíme kari, majoránkou, a kořením na špagety. Nakonec pokapeme worcestrem a sojovou omáčkou a zalijeme kečupem a necháme probublat. Nalijeme na špagety a posypeme obrovskou horou strouhaného sýra. Pro "fajnšmekry" můžeme přidat do omáčky červené víno.

Italské špagety po horalsku

500 g špaget, 30 g sušených hub, 300 g hrachu, 50 g uzené slaniny, 50 g másla, 150 g mletého masa, 1 dl červeného vína, lžíci rajčatového protlaku, svazek zelené petrželky, sůl,pepř
Hrách přes noc namáčíme ve vodě, houby jen půl hodiny. Na másle rozpustíme kostky slaniny, přidáme maso a osmahneme. Přidáme dobře omytý hrách a houby. Smažíme na omastku, pak zalijeme vínem, a mícháme až se vypaří. Přidáme rajčatový protlak rozředěný skleničkou vody a vaříme asi dvě hodiny na mírném plameni. Občas podléváme vodou, ale velmi opatrně. Nakonec přidáme uvařené špagety, sůl, pepř a sekanou petrželku.

Zapečené kari špagety

300 g špaget, 3 l vody, 3 lžíce soli, 150 g kladenské pečeně, 200 g plátkového sýra, 1,5 lžičky kari
Špagety uvaříme ve slané vodě, slijeme, propláchneme studenou vodou a rozdělíme na 4 hromádky. Do zapékací mísy rozprostřeme hromádku špaget, rozložíme plátky z poloviny uzeniny, další vrstvy tvoří špagety, polovina sýra, špagety,zbytek uzeniny, špagety a povrch tvoří sýr a máslo. Zapečeme asi 45 min.

Ludvíkovy špagety

špagety, olej, čínské houby (mohou být i české čerstvé nebo sušené - ty však namočené a předvařené - hodí se i Jidášovo ucho rostoucí na bezinkách), papriky, okurka, rajčata, sůl (čili glutaman sodný)
Špagety uvaříme ve vodě s trochou oleje. Slijeme, přidáme nakrájené houby, jemně nakrájené papriky, okurku, rajčata. Posolíme a promícháme se salátovým olejem. Chceme-li mít tento špagetový salát ještě lepší, pokračujeme: Na kousíčky nakrájené kuřecí maso zaděláme ve vajíčku a Solamylu (pozor na míru, vejce a Solamylu nesmí být ani moc ani málo) a rychle orestujeme na rozpáleném oleji. Přidáme sójovou omáčku, trochu přisladíme a nasypeme na špagetový salát.

Boloňské špagety

250 g špaget, sůl, cibule, 3 lžíce oleje,300 g hovězího nebo vepřového masa, 70 g rajského protlaku,stroužek česneku, špetka pepře, lžíce másla, 70 g tvrdého sýra
Špagety připravíme podle návodu. Na rozpáleném oleji osmahneme cibulku, mladé hovězí nebo libové vepřové maso nakrájíme na tenké plátky a přidáme k cibulce. Utřeme stroužek česneku a spolu s rajským protlakem přidáme na pánvičku. Znovu dusíme do měkka. Podléváme vývarem nebo vodou. Uvařené špagety promícháme se syrovým máslem a položíme na talíř. Střed talíře vyplníme dušeným masem. Špagety Posypeme strouhaným sýrem.

16. srpna 2012

Milánské špagety

400 g špaget, sůl, pepř, máslo, 50 g cibule, 150 g šunky,100 g žampiónů, 80 g strouhaného sýra, kečup

Do kastrolu dáme na máslo cibuli, plátky žampiónů, nudličky salámu a dusíme asi 12 minut. Přidáme kečup, osolíme, opepříme a promícháme s uvařenými špagetami. Porce sypeme strouhaným sýrem. milanske spagety

Špagetový salát

balíček špaget, 400 g pokrájené nakládané okurky, 2 mrkve
zálivka: krabička majolky, 1 dl jogurtu, trocha smetany,lžíce oleje, sůl, cukr podle chuti, šťáva z citrónu

Špagety uvaříme v osolené vodě, mrkev očistíme a uvaříme také. Pak špagety slijeme, vychladíme, mrkev pokrájíme na nudličky, smícháme s plátky okurek a zálivkou ušlehanou z uvedených ingrediencí.

Špagety alla Puttaneska

400 g špaget, 1 kg oloupaných rajčat, 1dl olivového oleje, 200 g černých oliv s peckou (i bez), 2 stroužky česneku, 50 g kapary, sůl, sušená feferonka, petrželka čerstvá
Špagety uvaříme (vodu osolíme, až začne vřít) cca 10 minut.Sós na špagety připravíme takto: Na pánev nalijeme olivový olej, rozehřejeme, přidáme černé olivy, kapary, česnek prolisovaný, feferonku a nakrájená rajčata, osolíme, a podusíme. V případě potřeby podlijeme trochou vody. Až se rajčata rozvaří, přidáme snítku usekané petržele. Sós vmícháme do špaget a podáváme. K pití je doporučeno víno.

Špagety se sledi

špagety, sýr na strouhání, 150 g sleďů v oleji s cibulí (nebo Matesů), menší syrovou okurku, střední cibuli, balíček mražené kukuřice
Dáme vařit špagety, na pánev dáme udusit balíček kukuřice pěkně do měkka. Mezitím si na drobno nakrájíme do misky sledě nebo Matesy i s cibulí, přidáme rozkrájenou syrovou cibuli a na drobno nakrájenou okurku. Přilijeme i olej ze sleďů. Když je kukuřice udušená (změklá) tak půlku z ní ještě přidáme do misky ke sleďům a zamícháme. Na talíř navršíme špagety, posypeme strouhaným sýrem, přidáme kopeček samostatně udušené kukuřice a nakonec tu rybí-sleďovou míchanici. Posypeme pažitkou a je hotovo. Hodí se k tomu rajčatový salát.

Špagety s ostrou omáčkou

300 g špaget, 150 g uzeného bůčku, 2 polévkové lžíce oleje, cibule, 250 g rajského protlaku, malá chilli paprička, sůl, strouhaný sýr
Bůček nakrájený na kostičky osmahneme na pánvi, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Vmícháme protlak a jemně nakrájenou chilli papričku. Osolíme a vmícháme strouhaný sýr.Smícháme se špagetami a ihned podáváme.

Špagety s ořechy

300 g špaget, svazeček bazalky, 3 stroužky česneku,špetka soli, 1 dl olivového oleje, 50g vlašských ořechů, 50 g strouhaného sýra
Bazalku a česnek rozmělníme se solí a olejem v mixeru. Nahrubo nasekané ořechy osmahneme na pánvi nasucho do zlatova, přidáme ostatní přísady a sýr a zředíme několika lžícemi vody, ve které se vařily špagety, osolíme a promícháme s odkapanými špagetami.

Špagety po uhlířsku

300 g špaget, sůl, 4 vejce, 100 g strouhaného sýra (nejlépe parmezán), 1 dl smetany, 150 g uzeného bůčku, pepř, olej
Špagety uvaříme al dente (na skus pevné). Vejce, smetanu a sýr rozšleháme v míse se solí a pepřem. Bůček nakrájený na kostičky opečeme na velké pánvi na oleji dozlatova. Vmícháme okapané špagety, přelijeme omáčkou a důkladně promícháme. Jakmile se vejce srazí, podáváme.

Špagety po lombardsku

300 g špaget, 40 g rostlinného tuku, lžíci sekaného libečku, 2 cibule, 400 g vepřového masa, sůl, sladkou a pálivou papriku, 50 g mrkve, 50 g celeru, 400 g rajčat, 2 lžíce kečupu, petrželku, strouhaný sýr
Uvařené špagety necháme okapat. Na tuku osmahneme usekanou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené maso a krátce podusíme.Směs okořeníme paprikami, osolíme, podlijeme horkou vodou a dusíme 1/4 hod. Přidáme na nudličky nakrájenou mrkev a celer,podusíme 5 min. a vložíme spařená, na kolečka nakrájená rajčata. Dusíme až je zelenina měkká. Vmícháme kečup, libeček a špagety. Na talíři sypeme sýrem.

Špagety Lenčíny

balíček špaget (cca 400 g), jakákoliv kombinace tavených sýrů (trojúhelníčky, plísňový atd.), 0,5l mléka, sůl, olivový olej na prolévání špaget. česnek, ořechy vlašské nebo nasekané mandle, na posypání parmezán, bazalka nebo pažitka, petržel
Nejdříve uvaříme špagety (vaříme cca 6-8 minut (al dente) a necháme dojít), scedíme a prolijeme olivovým olejem. Dáme vařit mléko, když je horké vložíme do něj tavené sýry (postupně) a stále mícháme, až vznikne krémovitá hmota (mohou zůstat kousky), posolíme, přidáme ořechy (mandle), česnek a 1-2 minuty dovaříme. Omáčku vylijeme na špagety, promícháme, ozdobíme bazalkou (petrželkou) a podáváme. Jíme vidličkou a lžící. Podáváme s bílým vínem (může být i červené).

Špagety s pomarolou

8 rajčat, 2 cibule, 8 stroužků česneku, panenský olivový olej, lžička oregana, lžička bazalky, lžička petrželové nati (může být i sušená), pepř, pálivá paprika nebo feferonka, sůl, 80 g másla, parmazán

Nejprve si připravíme „pomatlu“. Do hluboké pánve nalijeme olivový olej do výšky asi půl centimetru. Nakrájenou cibuli na něm lehce opražíme a přidáme rajčata nakrájená na osminky.Okořeníme oreganem, bazalkou, petrželovou natí. Osolíme,opepříme, přidáme pálivou papriku nebo feferonku. Za občasného míchání dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Pak přidáme najemno nakrájené 4 stroužky česneku, máslo a necháme dalších 10-15 minut dusit. Hotovou „pomatlu“ necháme na teple, než se uvaří špagety. Do velkého hrnce nalijeme 2/3 vody, osolíme plnou hrstí soli, přidáme zbývající stroužky česneku, každý rozkrájený na 3 dílky, zakápneme olivovým olejem a přivedeme k varu. Do vařící vody vložíme špagety a vaříme podle druhu asi 8 minut al dente (na skus pevné). Uvařené scedíme a pokapeme panenským olivovým olejem. Podáváme samostatně - každý si ochutí špagety na svém talíři podle vlastní chuti. Nakonec posypeme strouhaným čerstvým parmazánem. K pití je doporučeno červené víno, může však být i bílé.

Špagety Solferino se sójovými kostkami

Uvaříme těstoviny (špagety) a současně si připravíme sójové kostky podle návodu. Pokrájíme cibuli a zpěníme na oleji. Přidáme 200 g spařených a oloupaných rajčat, 100 g na plátky nakrájených žampiónů a připravené sójové kostky. Orestujeme, zalijeme vývarem a 20 minut podusíme. Nakonec přidáme 2 polévkové lžíce kečupu a česnekovou sůl. Podáváme se špagetami a posypeme strouhaným tvrdým sýrem.

Špagety se sójovým masem

špagety, sůl, rajská směs na špagety (Bonita), strouhaný sýr, sója
Špagety uvaříme v osolené vodě, nejlépe bezvaječné, polijeme konzervovanou rajskou směsí pro špagety např. Bonita,přidáme nastrouhaný sýr a kečup. Směs lze jednoduše vytvořit z udušené sójové drtě smíchané s kečupem a rozmixovanou zeleninou.

Spaghetti á la Carbonara

3 až 4 vajíčka, 2 dl smetany, pažitka, 100 g Parmiggiano (sýr Parmazán) nastrouhaný, 100 g slanina (špek) usmažit, 300 g špaget, sůl a pepř
Špagety uvaříme zvlášť v osolené vodě. Osmahneme slaninu nakrájenou na kostičky a necháme vychladnout. Pak přimícháme ostatní přísady a tak připravíme omáčku. Mícháme za studena.Pak už jen zalijeme uvařené špagety touto omáčkou a bohatě posypeme sýrem. Je to něco jiného než ty věčné kečupové omáčky jak jsme zvyklí u nás.

Špagety Carbonari

špagety, 10 dkg šunky, 10 dkg tvrdého sýra, 250 ml šlehačky, 3 stroužky česneku, 1 - 2 žloutky, sůl, pepř, slanina
Zahřejeme šlehačku, přidáme utřený česnek, 1 - 2 žloutky, sůl, pepř a tvrdý nastrouhaný sýr. Smícháme s uvařenými špagetami a s drobně nakrájenou šunkou. Navrch polijeme rozškvařenou slaninou.

Flíčky s tvarohem a se smetanou

600 g hladké mouky, 3-4 vajíčka, trocha soli, voda, 200 g slaniny, tvaroh, smetana, olej
Z mouky, vajíček a vody uděláme těsto, které rozválíme na tenký plát, který rozkrájíme na flíčky a ty dáme vařit do osolené vody. Na pánvičku dáme trochu oleje, na kterém osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu. Hotovou slaninu i s vysmahlým tukem přelijeme do zapékací mísy, do tuku přidáme tvaroh, trochu osolíme a rozmícháme. Potom přidáme uvařené flíčky a vše důkladně promícháme. Tuto směs v míse dáme krátce zapéct (do zlatova). Na talíři poléváme smetanou a podáváme. Zapíjíme mlékem. 

flicky s tvarohem se slaninou

Flíčky s tvarohem a se slaninou

350 g hrubé mouky, 2 vejce, 100 g slaniny, 200 g tvarohu, 2 dl husté smetany, sůl

Slaninu vyškvaříme. Z prosáté mouky, vajec a vody vypracujeme tuhé těsto, necháme 5 minut odpočinout, pak vyválíme na plát o síle asi 2 mm a necháme proschnout. Plát rozkrájíme na flíčky, ty vysypeme do vařící vody se lžící sádla, které jsme vyškvařili ze slaniny, zamícháme a vaříme pod pokličkou. Když všechny flíčky vyplavou, scedíme je a necháme okapat. Pak promícháme se lžící vyškvařeného sádla, 1 dl smetany a polovinou rozdrobeného tvarohu. Flíčky urovnáme na nahřátou mísu, posypeme tvarohem, přelijeme horkou smetanou a posypeme čerstvými škvarky.

Zapečené flíčky s uzeným masem

nudlové těsto : 500 g hrubé mouky, sůl, vejce, asi 2 dl vody
náplň : 60 g sádla, 200g uzené šunky nebo zbytky uzeného masa, 1 dl mléka, 2 vejce, sůl

Na vál prosejeme mouku, přidáme trochu soli, vejce a podle potřeby vodu. Vypracujeme tuhé těsto, které tence vyválíme, pokrájíme na pruhy široké asi 10 cm a poskládáme vedle sebe.Potom je rozkrájíme na pruhy široké 2 cm a ještě šikmo překrájíme na kostky. Takto nakrájené těsto - flíčky, uvaříme ve vroucí vodě, vyndáme, necháme okapat, polijeme rozpuštěným sádlem, přidáme umletou šunku a promícháme. Ohnivzdornou mísu vymastíme a vysypeme strouhankou, vložíme do ní připravené flíčky, zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce a sůl. Krátce zapečeme v dobře vyhřáté troubě a podáváme s kyselou okurkou.

Prázdninové flíčky

400 g větších flíčků, 2 lžíce oleje, cibule, 400 g světlejší směsi lesních hub, drcený kmín, 60 g strouhaného sýra, 40 g másla
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby, kmín, sůl a dusíme do měkka a téměř do sucha. Flíčky uvaříme v osolené vodě, ocedíme, necháme okapat a promastíme máslem. Nakonec opatrně vmícháme houby. Rozdělíme na nahřáté talíře a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme se salátem.

Flíčky se zelím

400 g fíčků (širokých nudlí), 3/4 hlávkového zelí, 80 g sádla, větší cibule, kostka masoxu, kmín, sůl, pepř
Hlávku zelí nakrájíme nebo postrouháme na nudličky, cibuli pokrájíme najemno, osmahneme ji na sádle, přidáme zelí, masox,pepř a kmín, trochu přisolíme a dusíme. Občas zamícháme. Když se vydusí šťáva ze zelí, podlijeme trochou vody a dusíme až do měkka, nakonec necháme mírně osmahnout. Uvaření flíčky smícháme s dušeným zelím. Máme-li náhodou drůbeží či snad dokonce husí sádlo, děláme zelí pro lepší chuť na tomto sádle.

Široké nudle se sýrem

75 g strouhaného parmezánu, 75 g tvrdého sýra, 75 g máslového sýra, 75 g ementálu, 250 g širokých nudlí, sůl, lžíce oleje a 50g másla
Smícháme strouhaný parmezán a ostatní sýry pokrájené nadrobno. Nudle vaříme ve větším množství slané vody s olejem (8-10 minut). Nesmíme je rozvařit. Okapané nudle musejí zůstat vlhké. Máslo necháme na pánvičce zhnědnout. V míse promícháme nudle se sýrem a máslem.

Sladké zapečené nudle

500 g těstovin (široké nudle, flíčky), 200 g ořechů (vlašských), 200 g švestkových povidel, 150 g cukru (moučky),1/8 másla, hrst rozinek, skořici, hřebíček, citrónovou kůru,špetka soli

Do slané vařící vody vsypeme těstoviny. Když jsou uvařené tak je scedíme a dvěma lžícemi másla (rostlinného tuku) je promastíme, aby se nelepili dohromady. Než se uvaří těstoviny, tak si umeleme nebo najemno nastrouháme ořechy, smícháme je s cukrem a s rozinkami, vedle švestková povidla podle potřeby naředíme horkou vodou (někdy jsou měkká-neředíme) a dochutíme skořicí, mletým hřebíčkem a citrónovou kůrou. Pak zapékací misku nebo pekáček vymažeme máslem a střídavě vrstvíme: nudle, ořechy, nudle, povidla , atd..., končíme těstovinami, zakapeme zbytkem másla. Vložíme do rozehřáté trouby a půl hodiny zapékáme.

Mexické nudle

500 g širokých nudlí, červená paprika, konzervu naložených žampiónů, 2 naložené okurky, sklenka rajčatové šťávy, lžíci oleje, chilli koření, sůl, pepř, lžíci hladké mouky, 1 dl smetany, lžíce másla

Osolenou vodu přivedeme k varu, vhodíme do ní nudle,přidáme lžíci oleje a uvaříme do měkka. Papriku nakrájíme na drobné kostičky, žampióny scedíme a nakrájíme na plátky.Stejně tak i naložené okurky. Lžíci másla rozpustíme v kastrolu nebo na pánvi, podusíme na něm papriku, zaprášíme moukou a za stálého míchání necháme pěnit. Potom podlijeme rajčatovou šťávou, smetanou a trochu povaříme. Ochutíme solí, chilli kořením, pepřem. Nakonec do omáčky vložíme žampióny a okurky, necháme je pořádně prohřát. Nudle na talíři přelijeme touto omáčkou. Celou porci lze posypat strouhaným sýrem.

Horalské nudle

300 g těstovin, 4 vejce, 200 g čerstvých hub, 120 g slaniny,15 dl mléka, tuk na vymazání pekáče, sůl, pepř, muškátový květ
Na slanině osmahneme houby, promícháme s těstovinami, ochutíme, vložíme do vymaštěného pekáče a zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci. Pečeme ve středně teplé troubě. Podáváme teplé se zeleninovým salátem.

Kantonské nudle

ploché nudle, olej, hlávkové zelí, vývar, konzervovaný bambus (možno nahradit tenkými plátky kedlubny či celeru),kuřecí maso, šunka, černé houby, sůl, glutasol, petrželka,bílý pepř, solamyl
Uvařené ploché nudle propláchneme, necháme okapat. Pak je opečeme v pánvi na oleji, vyjmeme a udržujeme v teple. Do oleje vložíme na kostičky nakrájené hlávkové zelí, promícháme, zalijeme vývarem. Přidáme bambus, nudličky vařeného kuřecího masa, šunky a máčené černé houby. Ochutíme solí, glutasolem, bílým pepřem, zahustíme máčeným solamylem, podusíme. Směsí přelijeme nudle, ozdobíme nadrobno nasekanou petrželkou.

15. srpna 2012

Fazolový guláš se zázvorem

200 g červených fazolí, sezamový olej, lžička drceného kmínu, lžička zázvoru,3-4 cibule, mrkev, kousek červené řepy mořská sůl, 2 stroužky česneku, sójová omáčka, zelené natě pórku, kukuřičný škrob, sójová smetana
Fazole namočíme a uvaříme do změknutí. V kastrolu osmahneme cibuli, přidáme nastrouhanou mrkev, červenou řepu, sušený zázvor, kmín, uvařené fazole a krátce podusíme. Podlijeme vývarem z fazolí a povaříme. Přidáme sójovou smetanu, kukuřičný škrob a povaříme. Na závěr přidáme sójovou omáčku, česnek, zelené natě pórku a krátce povaříme.

Perkelt maďarsky

V kastrolu na rozpáleném oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Zlehka ji zaprášíme paprikou, přidáme maso, slabě podlijeme vodou a dusíme do změknutí. Přisolíme, ochutíme worcesterem, ale v žádném případě nedáváme kmín a nezahušťujeme moukou. Můžeme ale přidat majoránku a stroužek třeného česneku.

Český guláš

V kastrolu na rozpáleném oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.Zlehka ji zaprášíme paprikou, přidáme maso, slabě podlijeme vodou a necháme dusit do změknutí. Můžeme přidat i kousek mrkve, petržel, bobkový list a několik kousků nakrájené zelené papriky. Nedoporučuje se guláš míchat, ale s hrncem přikrytým pokličkou zatřepat.Na zahuštění použijeme buď moučnou záklechtku anebo nastrouhaný a v našem guláši uvařený syrový brambor.

Bleskový guláš

400 g masa na minutku, plechovka fazolí, velkou cibule, 2 stroužky česneku,pepř, gulášovou kostku, majoránku, sůl, olej, kečup
Na nudličky nakrájené maso osolíme a opepříme a zprudka opečeme na tuku.Když je opečené, přidáme cibuli, poté česnek, gulášovou kostku a zalijeme konzervou fazolí. Přidáme kečup a vše krátce zadusíme. Na konec přidáme majoránku.

Guláš s patisony nebo cuketou

300 g zadního hovězího masa, 300 g vepřového ramínka, 300 g patisonů nebo cukety, 60 g tuku, 200 g cibule, zelená paprika, 2 rajčata, 2 lžíce hladké mouky,2 stroužky česneku, 0,5 lžičky mletého kmínu, vrchovatá lžička sladké mleté papriky,2 lžíce kečupu, pepř, vývar z kostky bujónu, sůl

Nejdříve očistíme cibuli, oloupeme cuketu nebo patison a obojí nakrájíme na hrubé kostky. Také opláchnuté a osušené hovězí i vepřové maso pokrájíme na větší kostky.Očistíme česnek, zelenou papriku (nakrájíme ji na proužky) a spaříme a oloupeme rajská jablíčka. V kastrolu rozpálíme tuk (olej, sádlo), osmažíme na něm cibuli,přidáme hovězí maso a také ho osmahneme po všech stranách. Zhruba po 10 minutách přidáme vepřové maso a také osmažíme. Mícháme. Když je vepřové maso téměř měkké, rozprášíme na ně hladkou mouku, promícháme s masem a znovu necháme osmahnout. V tomto okamžiku přidáváme nakrájené patisony nebo cuketu, přidáme kečup, prolisovaný česnek, kmín, pepř, mletou papriku a sůl. Po troškách podléváme vývarem až dosáhneme potřebného množství tekutiny. Stále mícháme. Necháme chvíli provařit a potom přidáme nakrájenou papriku a rajčata. Dále dusíme na mírném ohni až je maso měkké. Ke třeba počítat s tím, že přidáním patisonů či cukety do guláše vznikne při stejném množství mouky trochu řidší omáčka. Nevyhovuje-li vám to, stačí zaprášit maso větším množstvím mouky. Guláš podáváme s rýží, těstovinami nebo pečivem.

Vepřový guláš na leču

500 g vepřového masa, 2 cibule, 3 lžíce oleje (sádla), malá sklenice leča, sůl, pepř, 0,5 sýra lučiny, malá zelená paprika

Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostky a osmahneme jí v kastrolu na rozpáleném oleji. Přidáme vepřové maso nakrájené na kostky. Necháme ze všech stran lehce osmahnout, osolíme a opepříme. Přidáme všechno lečo, zamícháme a přilijeme asi půl sklenice po leču vývaru nebo vody. Necháme pod pokličkou necháme dusit.Občas kontrolujeme a zamícháme. Když je maso téměř měkké, přidáme na proužky nakrájenou zelenou papriku a do omáčky rozdrobíme polovinu lučiny. Promícháme,lučina se rozpustí a dodá omáčce jemnější chuť.Podáváme s knedlíkem, těstovinami i rýží. Ozdobit můžeme kolečky čerstvé cibule nebo zelenou natí.

Zabijačkový guláš

800 g krkovice, 800 g vepřových drobů (ledvinky, játra), 400 g cibule, 100 g sádla,vývar z masa, česnek, mletá paprika sladká, majoránka, pepř, sůl
Do cibulového základu přidáme maso a droby pokrájené na větší kostky, zasypeme drceným česnekem, mletou paprikou, osmahneme, osolíme, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí. Poté dochutíme pepřem, majoránkou.

Fazolový guláš

300 g bílých fazolí, 250 g klobásy, nebo uzeného bůčku, 50 g sádla, cibule, 20 g hladké mouky, paprika, sůl 2 lžíce rajčatového protlaku
Omyté fazole necháme bobtnat, přilijeme do nich vodu, aby byly zatopené,přidáme na kostečky nakrájené syrové uzené maso (nejlépe z bůčku) nebo na kolečka nakrájenou klobásu, zvolna vaříme, až je obojí měkké. Potom pokrm zahustíme růžovou cibulovou jíškou, povaříme, přidáme protlak a podle chuti osolíme, případně přidáme několik kapek citrónové šťávy nebo 2 lžíce smetany.Pokrm je velmi chutný. Doplněný zeleninovým salátem a kouskem chleba je výbornou večeři.

Vepřový guláš s fazolemi

150 g bílých fazolí, 400 g libové vepřové plece, cibule, sůl, mletá sladká i pálivá paprika,olej, česnek, drcený kmín, 2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu, 2 lžíce hladké mouky, majoránka, kousek uzeného masa, malá zelená paprika, bobkový list

Fazole přebereme, propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme několik hodin bobtnat. Pak vodu slijeme, fazole zalijeme čerstvou vodou a uvaříme do změknutí (pozor, vodu nesolíme). Vepřovou plec naklepeme, nakrájíme na kostky a osolíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo, zpěníme ji na rozpáleném oleji, vmícháme mletou papriku, po zpěnění zalijeme trochou vody a uvedeme do varu.Přidáme maso, rajčatový protlak, rozetřený česnek (množství podle chuti), drcený kmín a dusíme, až maso téměř změkne. Zahustíme světlou jíškou z másla a mouky, dobře ji rozmícháme a dále maso dusíme do změknutí. Nakonec přidáme scezené fazole, majoránku, bobkový list a prohřejeme.Před podáváním porce posypeme nakrájenou zelenou paprikou a nudličkami uzeného masa. Poznámka : Místo vaření fazolí lze použít fazole sterilované. 

Kapucínsky guláš

700 g hovězí kližky, 3 lžíce oleje, 2 větší cibule, mletý pepř, mletá paprika, drcený kmín,2 lžíce rajčatového protlaku, sůl, 2 stroužky česneku, 1 lžíce hladké mouky, 250 g žampionů
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, maso nakrájíme na kostky. V kastrolu rozpálíme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm cibuli. Přidáme papriku a zpěníme ji.Na tomto základě opečeme maso nakrájené na kostky a potom podlijeme trochu vodou. Osolíme, přidáme drcený kmín, prolisovaný česnek, mletý pepř a rajčatový protlak. Promícháme, ztlumíme příkon tepla a pod poklicí dusíme do změknutí.Občas promícháme a podle potřeby podlijeme.

Gulášek

500 g předního hovězího masa, 500 g vepřového plecka, 4 velké cibule,4 papriky (i mírně pálivé), 6 rajčat, 5 stroužků česneku, 200 g uzeného bůčku (nebo slaniny),lžička mletého kmínu, 2 lžíce červené sladké papriky, chilli paprička, sůl, mletý pepř,kostka masového bujónu, olej nebo sádlo

Kromě všech potřebných surovin si na tento gulášek rezervujeme především dostatek času, protože příprava trvá poměrně dlouho.Nejdříve si připravíme všechny suroviny -uzený bůček nebo slaninu. Maso nakrájíme na větší kostky, cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Z paprik odstraníme jádřince, opláchneme je a nakrájíme na proužky. Rajčata také opláchneme a nakrájíme na osminky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.Připravíme si asi 1 l horkého bujónu z kostky.V kastrolu rozpálíme sádlo nebo olej (stačí asi 2 lžíce), přidáme nakrájený uzený bůček, česnek a cibuli. Orestujeme a přidáme hovězí maso. To také orestujeme, jakmile zhnědne, osolíme ho a posypeme červenou paprikou. Vše zalijeme litrem bujónu, kastrol přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme asi hodinu.Poté přidáme vepřové maso (tomu stačí ke změknutí kratší doba), mletý kmín a nakrájenou chilli papričku (nebo špetku chilli koření nebo ½ kávové lžičky mletých chilli papriček naložených v soli) a mletý pepř. Promícháme, opět přikryjeme pokličkou a společně dusíme nejméně další hodinu až hodinu a půl. Když je obojí maso měkké, přidáme nakrájená rajčata a papriky a dodusíme. Na závěr ochutíme majoránkou.

Cikánský guláš se žampiony

375 g předního hovězího, 40 g rostlinného tuku, 100 g cibule,7.5 g mleté papriky, sůl mletý pepř, 20 g rajčatového protlaku, kmín, 2.5 dl vývaru,100 g brambor, stroužek česneku, majoránka, 25 g slaniny, 50 g žampiónů,50 g papriky, 37.5 g nakládaných okurek
Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, zpěníme, vložíme nakrájené maso, za stálého míchání osmahneme, osolíme, opepříme, přidáme protlak a kmín. Zalijeme vývarem a dusíme téměř do změknutí, přidáme na kostky nakrájené brambory, utřený česnek a majoránku. Chvíli dusíme, přidáme na slanině orestované nakrájené houby, na nudličky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájená rajčata a okurky. Vše krátce povaříme.

Guláš na černém pivu

600 g vepřové plece, 300 g cibule, sádlo, 100 g rajského protlaku, 50 g sladké papriky,2 dl černého piva, sůl, česnek, pepř, chilli koření, kmín, nastrouhaný tvrdý chléb
Na rozpálený tuk hodíme hrstičku kmínu a vzápětí nakrájenou cibuli, kterou orestujeme dozlatova (nepřipálit!). Přidáme rajský protlak a sladkou papriku. Do takto připraveného základu vložíme maso nakrájené na kostky, orestujeme, přidáme sůl, koření, česnek, podlijeme pivem a dusíme do změknutí. Měkké maso vyjmeme a základ dolijeme potřebným množstvím vody. Necháme projít varem a zahustíme strouhaným chlebem.

Vepřový chilli guláš

1000 g plecka, 750 g nakrájené cibule, sůl, chilli koření podle chuti, kečup, olej
Nejdříve oloupeme a nakrájíme cibuli, vepřové maso pokrájíme na kostky. V kastrolu rozpálíme olej, přidáme cibuli a orestujeme. Poté k ní přidáme maso a také orestujeme. Osolíme, přidáme chilli koření, zalijeme kečupem a dusíme za občasného podlévání vodou do změknutí. Cibule by měla udělat hustou omáčku. Podáváme s chlebem nebo s topinkami, ale v tom případě pozor na česnek, aby nepřebil chuť guláše.

Zapečený guláš z hovězího

1 kg hovězího masa, 1 kg těstovin, 250 g tvrdého sýra
Z masa připravíme klasický guláš, ale bez zahuštění. Dáme vařit těstovin, ty připravíme běžným způsobem. Mezitím nastrouháme tvrdý sýr. Polovinu tohoto sýra promícháme s uvařenými těstovinami. Těstoviny vsypeme do guláše, vše promícháme. Tuto směs nalijeme do pekáče a posypeme zbytkem sýra. Zapékáme tak půl hodinky při mírné teplotě, až sýr dostane tu správnou zlatavou barvu. Na talíři můžeme ozdobit tatarskou omáčkou.

Krůtí guláš s kysaným zelím

250 g krůtích prsou, 400 g kysaného zelí, cibule, kyselé jablko, lžíce olivového oleje,lžička majoránky, lžička sladké mleté papriky, 100 ml zeleninového vývaru, brambor, 100 g kysané smetany, sůl, mletý pepř, zelená paprika, červená paprika,1 lžíce přepuštěného másla, lžíce nasekané zelené petrželky

Kysané zelí pokrájíme (pokud není dostatečně jemně nakrájené), cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Z jablka odstraníme jádřinec a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji lehce orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme majoránkou, mletou papriku, kysané zelí a nakrájené jablko. Zalijeme vývarem, promícháme a dusíme asi 20 minut pod pokličkou. Zatím oloupeme a omyjeme brambor, jemně ho nastrouháme a zamícháme do zelí.Přidáme zakysanou smetanu, osolíme, opepříme, promícháme a znovu přivedeme do varu.Krůtí maso nakrájíme na kostky. Z paprik odstraníme jádřince a nakrájíme je na větší kousky. Na pánvi rozpálíme přepuštěné máslo a maso a papriky na něm smažíme asi 5 minut. Poté osolíme a vmícháme do zelí.Před podáváním tento netypický guláš posypeme nasekanou zelenou petrželí.
Krutí gulas s kysanym zelim

Krůtí guláš z krůtích prsou

1 kg krůtích prsou, 1 kg cibule, 2 stroužky česneku, 2 feferonky, 2 bílé papriky,300 ml vývaru, olej (sádlo), sůl, mletý pepř, majoránka (čerstvá nebo sušená) kmín, lžíce sladké mleté papriky, chléb (mouka, škrobová moučka) na zahuštění

Krůtí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Z paprik a 2 feferonek odstraníme jádřince a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.V kastrolu rozpálíme tuk a cibule na něm orestujeme. Jakmile zesklovatí, přidáme maso a také orestujeme. Když se „zatáhne“, přidáme sůl, mletou červenou papriku, mletý pepř, kmín, prolisovaný česnek a nakrájené 2feferonky. Promícháme a zalijeme
vývarem.Poté zvolna dusíme pod pokličkou. Když je maso téměř měkké, přidáme nakrájenou čerstvou papriku a čerstvou majoránku (pokud přidáváme sušenou, dáváme ji hned s ostatním kořením). Šťávu zahustíme buď nastrouhaným starším chlebem či lžičkou škrobové moučky rozmíchané ve troše studené vody, promícháme a ještě chvíli podusíme.Jako příloha je vhodný čerstvý chléb, rýže, těstoviny.
Tip: Část masa nahradit větším množstvím papriky nebo kousky orestované cukety (obojí se přidává až na závěr tepelné přípravy, aby se nerozvařilo). K zahuštění můžeme použít cuketu – tu nakrájíme na hranolky a přidáme k masu hned jakmile se „zatáhne“. Cuketa se během dušení prakticky rozpustí a vytvoří hustší šťávu, takže guláš není již nutné zahušťovat.

Selský vepřový guláš s křenem

600 g vepřové plece, 150 g vepřových ledvinek, 150 g vepřových jater, 75 g sádla,200 g cibule, 15 g mleté papriky, 500 ml vody, mletý pepř, zázvor, kmín, majoránka,2 stroužky česneku, 50 g hladké mouky, 100 g čerstvého křenu

Nejdříve si omyjeme, osušíme a nakrájíme všechno maso. Poté na sádle osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, zpěníme, vložíme na kostky nakrájené maso, orestujeme, zalijeme vodou, přidáme sůl, pepř, trochu zázvoru, kmínu,majoránky, utřený česnek, promícháme a dusíme pod poklicí. Když je maso poloměkké, přidáme na hranolky nakrájené ledvinky a játra, podlijeme znovu vodou a dusíme do změknutí.Maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, orestujeme, podlijeme a povaříme. Šťávu přecedíme na maso a porce zdobíme čerstvě nastrouhaným křenem. Podáváme s čerstvým chlebem nebo knedlíkem.

.Slovenský guláš z dvojího masa

300 g hovězího masa (zadní, kližka), 300 g vepřového plecka, 60 g tuku, 300-400 g cibule,zelená paprika, 2 rajčata, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, 0,5 lžičky mletého kmínu, vrchovatá lžička sladké mleté papriky, 2 lžíce kečupu,pepř, vývar z kostky bujónu, sůl

Hovězí i vepřové maso pokrájíme na větší kostky. Oloupeme si cibuli a nakrájíme ji na půlkolečka. Očistíme si česnek, zelenou papriku (nakrájíme ji na proužky) a spaříme a oloupeme rajská jablíčka. V kastrolu (nebo v papiňáku) rozpálíme tuk (olej, sádlo),osmažíme na něm cibuli, přidáme hovězí maso a také ho osmahneme po všech stranách. Zhruba po 10 minutách přidáme vepřové maso a také osmažíme.Mícháme. Když je vepřové maso téměř měkké, rozprášíme na ně hladkou mouku, promícháme s masem a znovu necháme osmahnout. Pokud se nám maso přichytává, přidáme malinko vývaru a stále mícháme. Přidáme kečup, prolisovaný česnek, kmín, pepř, mletou papriku a sůl. Po troškách podléváme vývarem až dosáhneme potřebného množství tekutiny. Stále mícháme. Necháme chvíli provařit a potom přidáme nakrájenou papriku a rajčata. Vaříme-li v papiňáku, v této chvíli ho uzavřeme a necháme asi 30 minut vařit. Jinak dusíme na mírném ohni až je maso měkké.Do hotového guláše můžeme přidat asi 4 lžíce zakysané smetany.Podáváme s rýží, těstovinami nebo pečivem.

13. srpna 2012

Tvarované velikonoční pečivo

650-750 g polohrubé mouky, 1/4 l mléka, 2 vejce, 80 g másla, 50 g droždí, 4 kostky cukru, sůl
V míse promícháme mouku se solí, do dolíku vlijeme vlažné mléko, máslo,vejce, cukr a droždí a necháme vykynout kvásek. Těsto vypracujeme dohladka a přikryjeme. Po vykynutí přepracujeme na vále, vytváříme různé tvary, které na plechu potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova.

Valašská velikonoční pečeně

800 g vepřové pečeně, 200 g moravského uzeného masa, větší cibule, 2 rajčata, paprika, 2 dl vývaru z kostky, 150 nastrouhaného eidamu, 400 g uvařených brambor, rostlinný olej na smažení, zelená petrželka, sůl, pepř

Maso naporcujeme, plátky naklepeme, opepříme a osolíme. Opečeme je prudce na pánvi s olejem. Potom je vložíme na ohnivzdornou misku. Na zbylé části oleje zpěníme jemně nakrájenou cibuli a na ní podusíme na kostky nakrájené uzené maso, rajčata, paprikové lusky a nasekanou petržel. Podušenou směs zalijeme trochou vývaru a vše vaříme ještě 3 minuty. Touto omáčkou přelijeme připravené maso, pokryjme je plátky vařených brambor, posypeme sýrem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Podáváme s nakládanou zeleninou.

Vaječné karbanátky

na jíšku : 40 g másla a 40 g hladké mouky,dále na přípravu použijeme 4 lžíce mléka,sůl,pažitku nebo petrželku,5 natvrdo vařených vajec
na obalení : vejce,mouku a strouhanku

Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, povaříme na hustou kaši a podle chuti osolíme, přidáme nadrobno nasekanou petrželku nebo pažitku a nadrobno nasekaná natvrdo vařená vejce. Hmotu dobře promícháme, utvoříme z ní karbanátky, které obalíme v trojobalu (hladká mouka, rozšlehané vejce, strouhanka) a běžně smažíme.

Vaječné muchomůrky

12 středně velkých rajčat,120 g lučiny,3 lžíce smetany,24 natvrdo uvařených vajec,Pergamen
Rajčata omyjeme, napříč rozpůlíme, zrníčka vydlabeme lžičkou. Lučinu rozmícháme se smetanou. Vejce oloupeme.Půlky rajčat položíme jako klobouk na špičku vajíčka. Pergamen stočíme do kornoutku, jeden roh odstřihneme. Naplníme sýrovým krémem a na půlky rajčat nastříkáme malé puntíky. Upravíme spolu s bazalkovými vejci.

Vaječný salát s nivou

8 vajec natvrdo,žlutá, červená a zelené paprika,středně velká cibule,štáva ze 2 citrónů,sůl,mletý černý pepř, 4 polévkové lžíce olivového oleje,kávová lžička tymiánu,100 g nivy
Z citrónové šťávy , soli, pepře, olivového oleje a tymiánu ušleháme metlou zálivku. Vejce nasekaná na malé kousky dáme spolu s nadrobno nakrájenou cibulí a paprikou do salátové mísy a zalejeme zálivkou. Necháme v chladnu asi 10 minut odležet. Před podáváním posypeme nahrubo nastrouhanou nivou.

Vajíčková tlačenka

3 lžíce želatiny,200 g měkkého salámu,6 vařených vajec,250 g majolky,sklenice sterilované zeleniny(Moravanka), sůl,pepř
Želatinu smícháme s 2 dcl vody a necháme nabobtnat. Pak zahřejeme, nesmí se vařit. Přidáme ještě do teplé želatiny nakrájený salám, vejce a ostatné.Nalijeme do formy a necháme v lednici do druhého dne ztuhnout.

Naložená pikantní vejce

10 vajec, půl litru bílého vína, čtvrt litru octa, 3 lžíce soli, 2 stroužky česneku ,2 feferonky, lžička hořčičného semínka, 2 bobkové listy, 2 bobule jalovce, lžička kuliček nového koření, lžička tymiánu

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a uložíme do sklenice, kterou můžeme uzavřít. Připravíme si marinádu. Víno, ocet a sůl přivedeme prudce k varu, Pak zmírníme a vaříme cca 10 minut. Do horkého přidáme rozkrojené stroužky česneku, nakrájenou feferonku a koření. Nalijeme horké na vejce a necháme alespoň 24 hodin. Uchováváme v ledničce.Vejce jsou kyselá a ostrá. Jsou výborná nakrájená na tenká kolečka na obložený talíř.

Vejce plněná sýrem

4 vejce uvařená natvrdo, 50 g sýra Niva, 50 g másla, 50 g šunky, majonéza,hlávka salátu a ředkvičky na ozdobu
Uvařená vejce překrojíme Po délce, žloutky vyjmeme a bílky naplníme nádivkou ze strouhané nivy, umleté šunky, kterou utřeme s máslem do pěny. Obě půlky naplněných vajec spojíme, uložíme na listy hlávkového salátu a povrch ozdobíme majonézou a kolečky ředkviček.

Ďábelská vejce

8 vajec, sardelová pasta, 5 lžic másla, 4 lžíce smetany, pepř, sůl, červená paprika na ozdobu, petrželová nať

Oloupaná vejce podélně rozpůlíme a žloutky vyjmeme. Změklé máslo utřeme se smetanou, smícháme s prolisovanými žloutky, ochutíme pepřem, mírně osolíme a doplníme nadrobno posekanou petrželkou. Připravenou směs ozdobně nastříkáme do půlek vajec, ozdobíme je sardelovou pastou a na nudličky nakrájenou paprikou.

Vaječná pomazánka s uzeninou

6 vajec, 100 g Majonézy, lžíce hořčice, 2 sladkokyselé okurky, 100 g měkkého salámu, sůl, pažitka

Vejce vložíme do vařící vody a asi 8 minut vaříme natvrdo. Oloupeme, podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky, vložíme do salátové mísy a vidličkou rozmačkáme. Přidáme Majonézu, hořčici, sůl a rozšleháme v hladkou hmotu.Nakonec do pomazánky vmícháme na kostičky nakrájené okurky a uzeninu.Nakonec přidáme nadrobno posekané bílky. Pomazánku mažeme chleba, povrch posypeme sekanou pažitkou.

Dvoubarevný ovocný salát

3 pomeranče, 2 kiwi, 3 lžíce cukru, 0,5 citrónu
Omyjeme pomeranč a velmi ostrým nožem sloupneme vrchní oranžovou vrstvu kůry. Nakrájíme ji na nudličky a s cukrem povaříme 5 minut v dl vody. Oloupeme dva pomeranče tak,abychom odstranili celou bílou slupku. Nakrájíme je na plátky.Oloupeme a nakrájíme na plátky i kiwi, poskládáme do hlubokých talířů. Do sirupu s kůrou přilijeme šťávu z citrónu a přelijeme jí ovocný salát.

Bavorský salát

rýže, sterilovaný hrášek, sterilovaná červená kapie, sterilovaná kukuřice, cibule, olej, pepř
Rýži uvaříme tak, aby se rozpadávala, pokapeme ji olejem a necháme vystydnout. Potom do ní zamícháme hrášek, nakrájenou kapii a kukuřici, nakrájenou cibulku. Promícháme. Z nálevů ze zeleniny vytvoříme sladkokyselý nálev, kterým salát ochutíme,dobře promícháme a opepříme.

Salát jablkový neboli Jableční ježci

Oloupeme pěkná jablka a vložíme je do studené vody s trochou octa, aby zůstala bílá. Jablíčka vyjmeme z vody a narovnáme je do rendlíku. Nalijeme na ně bílé víno, přidáme podle chuti cukr, tlučenou skořici, hřebíček, citrónovou kůru nebo šťávu a necháme chvilku povařit. Povařená jablíčka vyjmeme, urovnáme na mísu a víno, do něhož jsme přidali šťávu z citrónu, přecedíme přes ovoce. Na nudličky pokrájený mi, spařenými mandlemi ozdobíme jablka, jakoby ježčími bodlinami a vychlazené podáváme.