30. července 2010

Zeleninová omáčka zavařována

1 kg rajčat, 1 kg papriky, 1/2 kg cibule, 60 g cukru, 2 dcl oleje, 1/2 dcl octa, 1 lžička chilli
Vše pomeleme, smícháme a vaříme až do zhoustnutí cca 1,5 až 2 hodiny. Plníme do skleniček od výživy.

Vejce v pažitkovej omáčce

6 vajec,1/4 l mléka, žloutek, pažitka, ocet, sůl, cukr
Vejce uvaříme natvrdo.Mléko ochucené solí,cukrem a octem šleháme se se žloutkem ve vodní lázni.Necháme prohřát,ale nevaříme,přidáme nadrobno rozsekanou pažitku a došleháme,až omáčka trochu zchladne.Potom ji přelijeme přes půlky vajec a podáváme s tmavým chlebem.

Povidlová omáčka

povidla, česnek, sůl, pepř, pálivá paprika, čerstvě mletý koriandr, jemně nakrájená petrželka, kopr
Povidla zředíme vodou a přivedeme k varu. Do pasty hustoty smetany přidáme ostatní ingredience a necháme přejít varem. Vychladíme a podáváme k pečenému kuřeti.

Šípková omáčka

máslová jíška, červené víno, šípková marmeláda,vývar, sůl, ocet nebo citronová šťáva, cukr, rozinky, hřebíček
Uděláme bledou máslovou jíšku a rozmícháme s troškou vína, aby byla hladká. Na každou porci počítáme lžičku šípkové marmelády. Rozmícháme s jíškou, přidáme vývar nebo vodu s polévkovým kořením. Zvlášť svaříme trochu rozinek a hřebíčku. Přecedíme do omáčky a osolíme a dobře povaříme. Dle chuti přidáme ocet nebo citronovou šťávu a cukr.

Sýrovo-houbová omáčka

150 g žampiónů, 100 g taveného sýra, kuřecí maso, cibule, sůl, houbové koření, mléko, škrob
Na osmahnuté cibuli podusíme maso a žampiony - osolíme a okořeníme houbovým kořením - až je maso měkké, podlijeme mlékem - uvedeme do varu - ve směsi rozpustíme tavený sýr - zahustíme škrobem rozpuštěným ve vodě - podáváme s těstovinami nebo s rýží.

Sýrová omáčka k masu

100 g másla, 200 g sýru - fontina nebo ementál, 50 g mouky, 2 žloutky
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme nakrájený sýr a přilijeme pomalu za stálého míchání trochu vody. Zamícháme a uvedeme do varu. Za stálého míchání přidáme mouku a osolíme podle chuti. Přidáme po troškách zbytek vody. Necháme ještě chvíli povařit. Stáhneme z ohně. Pak vmícháme žloutky. Podáváme k masu - k jakékoliv pečeni v troubě, nakrájené na plátky, nebo krůtí nebo kuřecí prsa na pánvi na sucho nebo na gril.

Sýrová dobrota

500 g sýra, 2 stroužku česneku, 5 dcl bílého vína,lžíce citronové šťávy, lžíce škrobové moučky, 2 lžíce třešňové pálenky ,sůl, pepř, muškát
Pánev na přípravu fondue vymažeme česnekem, nalijeme do ní víno a citronovou šťávu a přisypáváme jemně strouhaný sýr. Když se začne rozpouštět, přidáme ve víně rozkvrdlanou škrobovou moučku, pálenku, sůl, koření a dále vaříme. Pro dosažení krémovité konzistence můžeme přidat trochu másla. Sýrovou hmotu udržujeme stále horkou. Namáčíme v ní nakrájenou veku nebo chleba. podává se s bílým vínem.

Sýrová omáčka na špagety, na brokolici

0,2 l vody, 100 g másla, 100 g hladké mouky, 100 g strouhaného Eidamu, špetka mleté sladké papriky, špetka pepře, špetka mletého muškátového oříšku
Z másla a mouky umícháme světlou jíšku. Do ní postupně vmícháme asi 200 ml vody, ještě krátce povaříme a ochutíme kořením. Přidáme jemně nastrouhaný sýr a zvollna zahříváme a stále mícháme, dokud se sýr dokonale nerozpustí. Pak hotovou omáčku necháme mírně zchladnout.

Sýrová omáčka

tavený sýr, šlehačka, cibule, šunka (nebo jiný podobný salám), sůl
Cibulku nakrájíme na jemno a oprančíme do zlatova, přidáme na menší kostičky nakrájenou šunku(angl. slaninu) a na to sýr, který necháme rozpustit. Rozředíme šlehačkou nebo mlékem, popř. vodou z těstovin. Osolíme. Podáváme s tortelinami, nebo kolínky.

Smetanové kuřecí řízky

4 kuřecí řízky, 4 lžíce oleje, sůl, pepř
omáčka : 2 cibule, 400 g žampionů, 300 ml smetany, 200 ml vývaru, 2 lžíce čerstvých bylinek, 4 lžíce bílého vína, sůl, pepř
Řízky mírně naklepeme, osolíme, opepříme a na pánvi opečeme, jakmile se na mase vysráží bílkoviny, maso obrátíme a hned vyndáme, aby se nevysušilo. Na zbylém tuku opečeme cibuli a plátky žampionů. Přilijeme vývar, smetanu a vše krátce povaříme. Přidáme bylinky, omáčku osolíme, opepříme a ještě necháme přejít varem. Poté řízky vložíme do omáčky, prohřejeme a nakonec omáčku ochutíme vínem. Podáváme se zázvorovou nebo kari rýží.

Omáčka na rýži

2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce vody, 1 lžíce octu, 1 - 3 stroužky česneku
Do misky smícháme dva díly sojové omáčky, dva díly vody a jeden díl octu. Přidáme rozetřený česnek, a to podle chuti. Touto omáčkou dochucujem přílohovou rýži, zejména v čínské kuchyni.

Sardelová omáčka

3 lžíce tuku,větší cibule, 4 lžíce hladké mouky, litr vývaru z masa nebo masoxu, 1 lžíce sardelové pasty, pepř, sůl
Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli,přidáme mouku a připravíme světlou jíšku.Zalijeme vývarem,dobře rozmícháme a povaříme.Nakonec přidáme sardelovou pastu,pepř a opatrně v případě potřeby přisolíme(sardelová pasta je slaná),převaříme a přecedíme např.na vařené hovězí maso.

Rychlá koprová omáčka

1000 ml mléka, 3 lžíce hladké mouky, 1 svazek kopru, ocet, sůl
Do studeného mléka zašleháme mouku a za neustálého intenzivního míchání zahříváme na mírném plameni až do varu. Míchat se opravdu musí bez ustání, jinak se to připálí. Necháme převařit opět s mícháním 5 minut a již dále nezahříváme. Asi tak 5 lžic octa dáme do nalého kastrůlku a necháme přejít var, horkým octem podle vlastní chuti přikyselíme. Nakonec dle chuti osolíme a vmícháme jemně usekaný kopr a pořádně promícháme. Podáváme buď klasicky s vařenám masem a knedlíkem anebo s vařenými brambory a vejci (ztracená nebo vařená na tvrdo).

Rybí paprikáš

1 kg rybího filé, 0,3 l smetany, lžíci hladké mouky, cibuli, lžíci mleté sladké papriky, 3 lžíce másla, pepř, sůl, citronovou šťávu.
Filé pokapeme citronovou šťávou, osolíme a dáme asi na hodinu odležet do chladna. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přimícháme papriku a krátce zamícháme. Mírně podléváme a dusíme. Na tento základ vložíme rybu a po 10 minutách ji zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku. Rybu dodusíme na mírném ohni doměkka, omáčku dochutíme citronovou šťávou a solí. Podáváme s rýží.

Pstruh se španělskou omáčkou

1 středně velký pstruh, sůl, pepř, mouka, olej
na omáčku : máslo, šunka, česnek, kečup, worchestr
Očištěného pstruha osolíme, okořeníme, poprášíme moukou, opečeme na oleji dozlatova a uchováme v teple.  Omáčka: z výpeku slijeme olej, vložíme máslo, sekanou šunku s utřeným česnekem a orestujeme. Pak vmícháme kečup, osolíme, opepříme, přidáme worchestr a necháme přejít varem. Nakonec vložíme opečenou rybu a krátce podusíme. Rybu na talíři přelijeme omáčkou a ihned podáváme s přílohou podle vlastní chuti.

Losos se zeleným pepřem

lžíce másla, 3 šalotky pokrájené na jemno, lžíce brandy, 1/4 šálku bílého vína, 6 lžic rybího nebo drůbežího vývaru, 1/2 šálku smetany, 2-3 lžíce zeleného pepře, 2 lžíce oleje, 4 porce lososa, sůl, mletý černý pepř

Ve velkém hrnci rozpustíme na středně velkém ohni máslo. Vsypeme šalotku a necháme změknout, nesmí ztmavnout. Podle chuti přidáme brandy, bílé víno a vývar a přivedeme k varu. Zprudka povaříme a necháme ze 3/4 odpařit. Snížíme teplotu, přilijeme smetanu, vsypeme 1 lžíci zeleného pepře a lžící ho mírně rozmačkáme. vaříme na velmi mírném ohni 4-5 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne, pak ji přecedíme a přisypeme zbytek zeleného pepře. zatím co smažíme lososa, udržujeme omáčku v teple. Ve velké pánvi rozpálíme olej. Lososa jemně osolíme, opepříme a osmážíme dokud z něho nevýtéká průhledná šťáva. přendáme na talíř, přelijeme omáčkou a podáváme.

Kohout na víně

2 kohouti nebo kuřata (možno nahradit stehenními či prsními kuřecími řízky), 2 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule na kostičky, 4 mrkve, 3 lžíce hladké mouky, 3/4 litru červeného kvalitního suchého vína,petržel, 1 bobkový list, 20-30 malých cibulek (možno i normální rozkrájené), 1 lžíce másla, 1 lžíce cukru, 50 g prorostlé slaniny, 250 g žampionů, 2 lžíce nasekané zelené petrželky

Kohouty naporcujeme Na silném ohni opékáme na oleji, až se vytvoří základ pro omáčku Přidáme hrubě nakrájenou cibuli a 1 hrubě nakrájenou mrkev a opékáme 3 minuty. Zaprášíme moukou, přilijeme červené víno. Přidáme nakrájenou petržel, bobkový list, osolíme a dusíme na středním ohni. Zbývající nakrájené mrkve a cibuli krátce osmahneme. Přidáme cukr, sůl, pepř a 4 lžíce vody a vše 4 minuty podusíme. Na další pánvi vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu a osmahneme na ní žampiony. Maso po 20 minutách dušení vyjmeme z hrnce. Omáčku procedíme a zeleninu protlačíme sítem pomocí lžíce nebo vařečky. Omáčku osolíme a opepříme a dáme ji spolu s masem zpět do hrnce. Přidáme podušenou mrkev, slaninu, žampiony a vše vaříme 15 minut na středním ohni. Podáváme posypané zelenou petrzelkou.

27. července 2010

Rajská omáčka strýčka z Moravy

500 g předního hovězího masa, máslo (olej), cibule, polohrubá mouka, sůl, jablko, bobkový list, sušená bazalka, nové koření, pepř, celá skořice, rajčatový protlak, citronová šťáva, cukr
Hovězí maso uvaříme, odebereme asi 2 dl vývaru a zbytek dokončíme jako nudlovou polévku. Na kastrolku zpěníme 2 lžíce másla (oleje) drobně nakrájenou cibulku, přidáme 2 lžíce polohrubé mouky a připravíme světlou jíšku. Rozředíme vývarem, provaříme přidáme špetku soli a 1 na oloupané a na kostičky nakrájené jablko. Okořeníme 2 bobkovými listy, 1/2 lžičkou sušené bazalky, 4 bobulkami nového koření a pepře a asi 2 cm celé skořice. Přidáme menší rajčatový protlak, zředíme vodou a osolíme, příp. přidáme trochu citronové šťávy nebo špetku cukru. Jedno až dvě rajčata drobně nakrájíme a přidáme do omáčky. Povaříme a podáváme s plátkem masa a kynutými houskovými knedlíky, posypeme nakrájenými mandlemi.

Tomatová omáčka

středně velká cibule, 1 stroužek česneku, 1 červená chilli paprička, 2 lžíce olivového oleje, 3 masitá rajčata (nebo 250 g rajčatového pyré), 1 lžička citronové šťávy,1 lžíce hnědého cukru, 1/2 lžičky mleté skořice, bílý pepř, sůl
Na rozehřátém oleji osmažíme na malé kostičky nakrájenou cibuli s česnekem a chilli papričkou. Do cibulové směsi přidáme oloupaná a semen zbavená rajčata, nakrájená na malé kousky a všechny ostatní přísady. Nezakrytou omáčku necháme na mírném ohni povařit 15 až 20 minut. Hotovou omáčku přelijeme do mísy a necháme vychladit. Obměna: místo skořice a chilli papriček dáme do omáčky 3 lžíce nasekaných bylinek (např. petržel, pažitka, tymián).

Rajská omáčka podle tety

cibule,olej, 50 g hladké mouky, 500 ml vývaru z masa nebo bujonové kostky, několik zrnek celého pepře a nového koření, 2 bobkové listy, špetka tymiánu, kousek celé skořice, 2 lžíce cukru, 1 konzerva rajčatového protlaku (80 g), sůl, ocet
Z nakrájené cibule, oleje a mouky připravíme světlou jíšku,postupně ji zředíme vývarem a rozšleháme na hladkou omáčku. Přidáme koření a 15 min. vaříme. Pak přidáme protlak, cukr, ocet a sůl a povaříme.

Rajská omáčka od babičky

3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce tuku, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), malá cibule, 500 g rajčat nebo 80 g rajčatového protlaku, cukr, ocet, sůl, několik kuliček pepře a nového koření, bobkový list, citron, 5 dl vývaru
Na tuku osmažíme očištěnou na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a nahrubo nakrájenou cibuli. Když je zeleninový základ stejnoměrně dozlatova osmažen, přisypeme hladkou mouku, osmahneme a vmícháme rajčatový protlak nebo opraná rozkrájená rajčata. Do základu přelijeme vývar, rozšleháme a přivedeme do varu. Omáčku okořeníme několika kuličkami pepře a nového koření, bobkovým listem a kouskem tence odkrojené citronové kůry. Vaříme zvolna asi 30 minut, potom omáčku ještě dochutíme cukrem, octem, solí a citronovou šťávou, krátce povaříme a přecedíme přes jemné sítko.

Provensálské brambory se šampiónovou omáčkou

1 kg brambor ve slupce, 0,5 l smetana na vaření 30%, 10 dkg žampiony, 20 dkg balkánský sýr, provensalské koření, sůl, olej
Pečlivě omyté a na měsíčky nakrájené brambory osolíme a upečeme v troubě do měkka. Mezitím si v kastrůlku orestujeme žampiony, přilijeme smetanu a osolíme. Vaříme do té doby,než nám smetana zhoustne. Upečené brambory posypeme provensálským kořením a přelijeme omáčkou. Nakonec vše posypeme balkánským sýrem. Pozor na to, že sýr je slanější, tak moc nesolit omáčku.

Pikantní zálivka

majoneza, zakysana smetana, bily jogurt, cesnek, pazitka
Majonezu smetanu a jogutr promichame pridame rozetreny cesnek dle chuti a pridame pazitku nakrajenou na drobno. podavame jako prilohu  pri grilovani k jakemu koliv masu.

Mexická omáčka

1 šálek zakysané smetany, 100 - 150 g krémového sýra žervé, 1/2 lžičky chilli, 1/4 lžičky mletého pepře, 1/2 lžičky soli, 1 jarní cibulka i s natí nasekaná nadrobno, 1 letní paprika nasekaná nadrobno, 1 šálek chilli omáčky, 3/4 šálku strouhaného sýra ostřejší chuti
V mixéru ušleháme smetanu s krémovým sýrem. V jiné nádobě rozmícháme chilli omáčku s nakrájenou cibulkou, solí a kořením a vidličkou ji lehce vmícháme do umíchané smetany. Hotovou omáčku upravíme na misky a posypáme ji strouhaným sýrem. Může se jíst teplá i studená. Namáčejí se do ní smažené kukuřičné lupínky nebo krekery.

Masové kuličky v omáčce

750 g mletého hovězího masa, 1 stroužek česneku, 1 svazek petrželky, vejce, sladkou papriku, sůl, pepř, 2 polévkové lžíce másla nebo rostlinného tuku, 3 polévkové lžíce mouky, 1/4 litru mléka, 1/2 kelímku šlehačky, 1 kávovou lžičku jemného kečupu, špetka cukru

Česnek a cibuli oloupeme a velmi najemno posekáme. Petrželku opláchneme,osušíme a rovněž usekáme. Potom uhněteme dohromady mleté maso,česnek ,cibuli,vajíčko a polovinu petrželky. Směs dobře okořeníme paprikou,solí,pepřem a utvoříme celkem osm kuliček. Uvedeme do varu větší množství osolené vody,ve které masové kuličky při nízké teplotě přibližně 15 minut vaříme. Využijeme tu čtvrthodinu, a než budou masové kuličky hotové,v kastrole zahřejeme máslo nebo vhodný rostlinný tuk. Necháme na něm zpěnit mouku, kterou potom za stálého míchání rozředíme mlékem a smetanou. Vmícháme do ní polévkovou lžíci papriky a kečupu. Omáčku při velmi mírné teplotě 5 min. povaříme a ochutíme solí,pepřem  a cukrem. Uvařené masové kuličky scedíme, necháme dobře okapat a pak vložíme do omáčky. Posypeme pažitkou a můžeme okamžitě podávat. Výborně k tomu chutná hlávkový salát s čerstvou paprikou.

Masové koule v pikantní hořčičné omáčce

2 lžíce strouhanky,1/8 l mléka, 50 g strouhané cibule, 400 g mletého masa, vejce, sůl, pepř, 1/4 l masového vývaru, velká cibule, 1 navinuté jablko, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 4 lžíce středně ostré hořčice, 1/4 lžičky Kari, 4 lžíce smetany, 1 špetka cukru
Strouhanku a mléko smícháme, nastrouháme cibuli. Vmícháme sekané maso a vejce, osolíme a opepříme. Masový vývar přivedeme do varu, z mletého masa mokrýma rukama ztvárníme koule, vložíme do vřícího vývaru a při mírné teplotě uvaříme. Oloupeme cibuli a jablko, odstraníme jádřinec a nakrájíme na kostičky. Cibuli zpěníme na másle, zahustíme moukou,přidáme jablko a při mírné teplotě dusíme. Zakvedláme hořčici,kari,smetanu a vývar, v němž jsme vařili koule z mletého masa. Povaříme 10 minut a osolíme, opepříme a případně přisladíme. Koule vložíme do omáčky a necháme krátce proležet. 

Kyselá omáčka

1 nakrájená cibule, 100 g slaniny, 400 g vepřové kýty, 200 g žampionů, 300 g kyselé zelí, 1 smetana ke šlehání, sůl, pepř, drcený kmín
Nakrájenou cibuli osmažit na oleji, přidat na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, mírně vypražit a přidat na nudličky nakrájenou vepřovou kýtu. Osmahnout ze všech stran, osolit, opepřit, přidat drcený kmín a žampiony, nechat dusit pod pokličkou do měkka. Poté přidat kyselé zelí a opět mírně podusit. Nakonec to celé zalejeme smetanou ke šlehání. Podávat s knedlíkem, nebo s bílým pečivem.

Kuřecí játra v nivovej omáčce

200 g anglické slaniny, 200 g žampiónů, 200 g nivy, 500 g kuřecích jater, 400 ml  smetany ke šlehání, cibule, 2 stroužky česneku, 1 špetka pepře, 1 lžíce olej
Slaninu nakrájíme na kousky, osmažíme na pánvi. Přidáme nakrájené žampióny a osmahneme. Přidáme smetanu a nastrouhanou nivu. Krátce povaříme.  Na jiné pánvi zpěníme cibulku, přidáme pokrájená kuřecí játra, podusíme, přidáme 2 stroužky česneku a opepříme.  Když jsou játra hotová, přidáme je do nivové omáčky a promícháme. Dle chuti přisolíme. Přílohy: Těstoviny, hranolky.

Pálivá omáčka

cibule 20 g, feferonky 20 g sterilované, hořčice 10 g plnotučná, kečup 20 g, klobása 200 g, křen 50 g, majonéza 50 g, maso vepřové 600 g kotleta bez kosti, okurka 20 g sterilovaná, olej 100 g, paprika 20 g červená, sterilovaná, pepř černý, koření čili, sůl
Kotletu rozkrojíme na čtyři plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a uprostřed prořízneme dva otvory, kterými provlékneme polovinu klobásy. Připravené maso opékáme z obou stran cca 12 minut. Během opékání masa si uděláme omáčku smícháním majonézy, drobně nakrájené cibulky, okurek, feferonek, kečupu, hořčice, čili, pepře a soli. Hotové maso na talíři lehce přelijeme omáčkou a doplníme strouhaným křenem. Jako přílohu doporučujeme podávat brambory.

Chrenová omáčka

1,2 mléka, 40 g mouky, 1,8 smetany, sůl, lžička cukru, citronová šťáva
Mléko osolíme a přivedeme do varu,ve smetaně rozmícháme hladkou mouku a stáleho míchání přilijeme do vařicího mléka,mírně vaříme asi 20 minut,do hotové omáčky vmícháme nastrouhaný křen,dochutíme citronovou šťávou a cukrem.

Mrkev s mandlovou omáčkou

500 g karotky, 80 g másla, sůl, 30 g cukru, 50 g mandlí, 40 g hladké mouky
Karotku zbavíme nati,vypereme,vložíme do mísy,posypeme solí,silou rukama promneme,znovu vypereme a překrájíme.V kastrolku ji zalijeme vodou,přidáme sůl,cukr a uvaříme doměkka.Pak smísíme mouku s máslem,karotku zahustíme,povaříme a přidáme nahrubo nasekané loupané mandle.

Koprová omáčka

0,75 l mléka, žloutek, 2 lžíce nasekaného kopru, 1 lžíce mouky, 1 lžíce másla, citrón, cukr na dochucení
Na rozpuštěné máslo nasypeme mouku a zpěníme ji, až zbělá. Potom ji po částech rozvaříme v mléce a necháme 10 - 15 minut povařit. V trošce studeného mléka rozkvedláme žloutek a nalijeme do hotové omáčky, aby se nesrazily (nevařit). Omytý a nasekaný kopr přidáme do hotové omáčky. Podle chuti okyselíme a přisladíme.

Omáčka z drubežích jater

králičí nebo drůbeží játra, sůl, pepř, česnek, hladká mouka, omastek, voda
Na cibulkový základ dáme mouku hladkou, popražíme, zalejeme vodou, přidáme pomletá jatýrka,sůl, pepř a stále mícháme až do varu, potom přidáme česnek(aspoň 3 stroužka. Krátce povaříme a vypneme. Vynikající příloha knedlík a bud pečené kuře, nebo králík.

Italská omáčka

1 konzerva loupaných rajčat, 10 dg slaniny, česnek, cibule, olivový olej, bazalka, těstoviny, 1 masox, 1 sklenice vody
Na olivovém oleji lehce osmahneme cibulku a česnek, poté se přidá na jemno nakrájená slanina. Necháváme smažit cca 10 minut. Dále nalijeme 1 konzervu loupaných rajčat, sklenici vody a přidáme masox. Vše necháme povařit cca 30 minut, přičemž je třeba vše pravidelně míchat, dokud nám omáčka nezhoustne. nakonec přidáme bazalku, promícháme a podáváme s těstovinami. Dle chuti lze posypat sýrem.

Chlebová omáčka

1 litr vývaru z bujonu, 100 g chlebových kůrek, 100 g anglické slaniny, 2 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, pepř, sůl, špetka zázvoru, zelená petrželka nebo pažitka na ozdobu
Nejdříve si nakrájíme na malé kousky anglickou slaninu a chlebové kůrky. Nakrájenou slaninu opečeme dozlatova, přidáme na drobno pokrájenou cibuli a osmažíme. Přidáme nakrájené kůrky chleba a zaprášíme hladkou moukou, lehce osmahneme a zalijeme vývarem. Zvolna povaříme asi 15 minut a občas promícháme. Do hotové omáčky přidáme prolisovaný česnek, dle chuti ochutíme pepřem, solí a zázvorem. Nakonec ozdobíme jemně sekanou petrželkou nebo pažitkou. Omáčku můžeme podávat s brambory k vařenému masu.

Hovězí se švestkovou omáčkou

400 g vařeného hovězího masa, 2 petržele, 2 mrkve, 2 bobkové listy, 3 hřebíčky, několik zrnek celého pepře a nového koření, špetka tymiánu, 300 g švestkových povidel, perník na strouhání, kousek chleba, citrónová šťáva, 150 g vlašských a lískových ořechů, několik mandlí,100 g hrozinek, sůl
Očištěnou zeleninu uvaříme vcelku do měkka. Zvlášť pak svaříme koření. Vařenou zeleninu propasírujeme, smícháme s vodou, ve které se vařila, přidáme vývar s koření a vmícháme povidla. Nastrouháme perník a kousek chleba, vmícháme do směsi a povaříme. Dochutíme citrónovou šťávou, přidáme nasekané ořechy, spařené a oloupané mandle, hrozinky, osolíme a promícháme. Hovězí nakrájíme na plátky, přihřejeme a polijeme omáčkou.

Hovězí cibulová omáčka

2 větší cibule, 30 g tuku, 30 g hladké mouky, vývarem z hovězího masa (1/2 l ), sůl, pepř
2 větší cibule jemně nakrájíme a osmažíme na 30 g tuku dorůžova. Pak přidáme 30 g hladké mouky, krátce osmahneme a za stálého míchání zalijeme vývarem z hovězího masa (1/2 l ). Osolíme, přidáme 4 lžičky pepře a vaříme za občasného míchání asi 20 minut. Hotovou omáčku přecedíme, cibuli přes síto prolisujeme, dochutíme.

Houbová omáčka se zakysanou smetanou

2 hrsti sušených hub, 100 g másla, velká cibule, 2 lžíce hladké mouky, špetka mletého kmínu, kelímek kysané smetany, sůl, pepř, špetka tlučeného jalovce, 2 lžíce bílého vína
Sušené houby namočíme do vody, nejlépe přes noc. Druhý den uvaříme, vývar přecedíme a použijeme pro přípravu omáčky. Na másle zpěníme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme mouku, osmažíme do růžova, zalijeme vývarem a vaříme 30 minut. Přilijeme víno, ochutíme pepřem, jalovcem, osolíme a zašleháme kysanou smetanu. Necháme přejít varem a přidáme uvařené na drobno rozsekané houby.

Hermelínová omáčka

20 g másla, 20 g hladké mouky, 1 Hermelín, 1/2 liru mléka, sůl, kmín, směs pažitky s petrželkou
Z másla a muky připravíme hladkou,světlou jíšku.Přidáme do ni na menši kousky nakrájený Hermelín,nechame ho v jíšce trochu rozpustit, pak jíšku postupně zředime mlékem a míchame tak dlouho až se sýr rozvaří. Osolíme, okmínujeme a přidáme směs pažitky s ptrželkou. Použijeme na těstoviny.

Halušky se sýrovou omáčkou

halušky v prášku 250 g, 1 l smetany na šlehání, 200 g sýr Niva, cibule, petrželová nať, olivový olej, muškátový oříšek, bílé koření, sůl
Na olivovém oleji zpěníme cibuli s nastrouhaným muškátovým oříškem. Snížíme teplotu, přidáme smetanu a okořeníme. Na začátku varu přidáme kousky Nivy a necháme je rozpustit. Odstavíme a vmícháme najemno nakrájenou petrželovou nať. Uvařené halušky zalijeme omáčkou.

Grapefruitová omáčka k rybě

1 grepfriut, 3 lžíce olivového oleje, cibule, 10 až 20 gramů čerstvého zázvoru, 1 dcl smetany, lžička másla, sůl, cukr dle chuti
Jemně nakrájenou cibulku necháme zesklovatět na olivovém oleji v hlubší pánvi nebo rendlíku. Zalejeme štávou z jednoho grapefriutu. Na mírném ohni necháme pomalu redukovat az na poloviční objem. Přidáme nastrouhaný nebo velmi jemně nasekaný čerstvý zázvor, sůl, trochu curkru podle chuti. Pokud je grapefruit dostatečne skladký, cukr není potřeba. stále mírně vaříme, přidáme smetanu. Pokud chceme aby byla omáčka hustší, můžeme za varu ještě vmíchat lžičku másla.Používáme na přelití (za tepla) masa pečené ryby, doporučuji k lososovi. Varianta - místo grapefruitu lze použít i pomeranč nebo mandarinka.